__MAIN_TEXT__

Page 1


建筑设计比赛 - 配送的第三维度

Architalent Competition - Third Dimension of Delivery Organized by Archidex May 2019

The emerging of e-commerce and delivery markets has lead us to think what will the future environment be? What is the next paradigm shift? Kuala Lumpur is the cultural, financial and economic centre of Malaysia, but there are also numerous underlying issues. The cross-relation of e-commerce hub and delivery centre is being merged into one building, and this prototype is designed as a solution to the current issues. This prototype gathers both local and international e-commerce stores (Shopee, Lazada), franchises, small and medium enterprises and to provide warehouse for their products. The warehouse packaging system is also monitored by robots which increase the efficiency of the whole process. After the packaging of the items, they are then being transferred to drone pods ready to be collected by drones and being delivered to their respective destination. This Delivery Centre has cut down the time taken for delivery as this building is serves as both warehouse and delivery centre at the same time, and the delivery service is carried out by drones which does not required to be stuck in jam like conventional delivery vehicles.

0403


DESIGN MORPHOLOGY

PROGRAM


04


05


上海川沙国际学校更新项目

Interior Renovation Project of Shanghai Transformation International School Stages Involved : Schematic Design, Design Development, Rendering January - February 2019

I worked on this project during my internship at Shanghai. Our Client is Transformation Academy Shanghai (TAS). TAS is licensed by the Shanghai Education Bureau as a non-profit Chinese Private school. The school provides bilingual, comprehensive education for Chinese students whose families desire a mixed East-West approach to academics and character development. The core value of Transformation Academy Shanghai is to transform lives and train servant leaders through high quality education in a loving environment. Hence, our intention is to design a learning space where interaction between students and teachers are enhanced and spaces that could encourage creativity thinking of the students. My task in this project is to designing the interior spaces of an old building, which existing was a car factory. Exterior walls have to be remained untouched while interior spaces could be subject to change. My job scope includes proposing ideas, 3D modelling, 3D rendering and site visit, which are under stages of schematic design design development.

06


Works Involved

Building 3D model in Sketchup Designing Auditorium Designing Sports Hall Designing Dance Studio Designing Art Studio Designing Canteen Designing Ping Pong Room Designing IT Classroom


AUDITORIUM 阶梯教室 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 140 square metres Location Block B (Primary School)

An auditorium is required by clients in the primary school block to use as facilitated classroom for students and seminar room for the teachers. The main challenge in this project is this building was previously designed for a car maufacturing factory, not for a school. Hence, the natural lighting is not enough for the interior space. In the design process, I decided to remain all the openings untouched to maximize the natural lighting for the class. Talking about designing a space, it is not how we make the space to become beautiful, but the art and strategy of how we interpret and arrange the relationship of the spaces. First, the circulation have to be experimented and fixed. By using the notion of circulation, blue colour is used as a guide to signify the main circulation, which is the transition between the entrance and the seatings. The seating area, covered with warm tone, speaking opposite language to the main circulation. This creates space relationships.

Idea Development

Auditorium Floor Plan Scale 1 : 300


CANTEEN éŁ&#x;ĺ ‚ Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 577 square metres (508 occupants) Location Block A (Secondary School) Ground Floor

A canteen is a space where students eat, rest and chit-chat with each other. It is a place where they have to come everyday. It should be a place where they can enjoy themselves and really take a break from the restless lessons. Hence, my design intention is to make it a lively and comfortable space where students enjoy eating and chating, not a rigid, boring space they have to see everyday. However, having limited space, which is only 577 square metres to accomodate around 500 occupants, is a main challenge in this project. Therefore, the arrangement of tables and chairs are arranged with the positions of columns to ensure maximum efficiency of human circulation. The arrangement of the furniture makes the boxy space looks even more rigid. To achive the design intention, circle elements are added into the space to break the discipline. For the ceiling, circle plaster ceiling and lighting are complemented with circular columns to divide the main seating space from others. Playing with the contrasting colour tone of the elements and graphics makes the space more playful. Spirits of togetherness among students are celeberated.

Ceiling Plan Rectangular columns are claded in circular to complement the circular elements at the ceiling

5

4

4 1

1 1 2

3

Floor Plan

1. Seating Area 2. Hawkers' Counter 3. Kitchen 4. VIP Room 5. Corridor


DANCE STUDIO 舞蹈室 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 85 square metres Location Block B (Primary School) Ground Floor

The proposed dance studio is located adjacent to the sports hall, where people have to circulate through the sports hall in order to reach the dance studio. Hence, the concept of 'arch' used in the sports hall is drew into the dance studio to extend its architectural language into this smaller space. The arch is reinterpreted and experimented in different kind of form. The final form of the 'arch' turns into a smooth curved line, inspired by the movement of Ballet pe rformance s, where the volume of space becomes smaller and smaller from the existing openings to capture the natrual lighting into the interior space.


Dance Studio Floor Plan Scale 1 : 200

Due to long and narrow layout of the dance studio, minimal furniture is designed in this space to maximize the usage of the space. There is only a row of 750mm height cabinet designed for the users to store shoes and bags. Except for the side with openings, other elevations are covered with mirror for dance practising purpose. The color pallet is constant throughout, the light, minimal approach acts as a canvas allowing the dancers to shine and take centre stage. The cleaver use of materials, forms a balance between delicate and strength, a metaphor for the dedication, athleticism and prowess of the Ballet performances. The interior architecture plays to emphasize the gracefulness of dance movement, where the louvres cover the beam with different thickness to perform fluid lines and patterns to enhance the feeling of movement. Randomness of sphere lights further enhance the movement of the space.

Design Process the concept of 'arch' used in the sports hall is drew into the dance studio to extend its architectural language into this smaller s p a ce . Th e a r c h i s r e i n t e r p r e t e d a n d experimented in different kind of form.


ART STUDIO 美术室 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 85 square metres Location Block B (Primary School)

The brief is to design an art studio for primary school students in a 85-square-metres space. I believe that interactive learning space supports a conscious approach to education, nurturing the growth, spirit and mind of the 21st century student. Instead of traditional classroom furniture layout, where all students facing towards front, why not creating shared table where a group of students can sit together to allow exchange of ideas, thoughts and skills with each others. One classroom will have 30 students. Four islands are created to accomodate eight students each to encourage collaboration by emphasizing transparency and sharing of space.


The space planning of the art studio is simply divided into two zones, which are art zone and pottery making zone. Cupboards are arranged beside the students' seatings so they can store their belongings and take the materials easily from the cupboards. For the pottery making zone, enough size of space is designed for the students and lecturers to gather. The concept behind the project is quite simply to b r i n g s t u d e n t s an d te a c he rs t og e t h e r, without barrier. One room for the creation and enjoyment of arts in tandem. This simple idea, complemented with wooden materials to enhance the sense of experimenting and creativity. The form of an 'arch' is brought into this space, arranged perpendicularly with the direction of the tables, extruded, then replicated from front to back of the art studio. The artificial lighting are arranged according the placement of the furniture. Circular recessed lighting at the bottom of the arches, while suspended lgihting tubes are used at the top of the arches to provide lighting evenly for the art studio.

Design Process the concept sharing space to enhance collaboration and creativity are experimented in different form of language


IT CLASSROOM 1 IT 教室 1 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 99 square metres Location Block B (Primary School) Second Floor

Located at second floor of primary school block, the Information Technology Classroom is partitioned into two spaces, which is classroom and storage. In the classroom, islands of tables and chairs are arranged in the centre while the robotics zone are located behind. The side with windows are designed with 750mm height cabinet while the opposite side designed with a shelf that speaks a strong language of an IT classroom. Arrangement of the students seatings is intended to increase the interaction between students, so they could help each other during class.

4

3

1

2

1. Seating Zone 2. Front (Whiteboard) 3. Robotic Zone 4. Storage IT Classroom Floor Plan Scale 1 : 150


Elevation & Shelf Design Design Process

Besides designing a space with students interactions and teamwork, the notion of technology hub is emphasized in this space by using graphics of technology. Wi t h t he i n sp i ra ti o n f ro m t he circuit from microchip in computer, the patterns are studied and incorporated into furniture, for instance, the shelf and cabinets. Different patterns and lines of the circuit are experimented to be the members of the shelf. At the same time, function as the first priority, so things could be placed on it. The column which located at the centre of the shelf is covered by playing with solid and void, while maintaining its characteristics. Graphics are extended from the walls to the ceiling to make the space as a whole Ceiling Plan Design Process


IT CLASSROOM 2 IT 教室 2 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 98 square metres Location Block A (Secondary School) Second Floor

Located at second floor of secondary school block, the Information Technology Classroom is designed for more matured students compared than the previous one. However, creativity and innovation should never stop. The space is attempting to transform to another form but remaining the same language and functionality. Clean straight lines accompany with some curve is the starting point of the design.

2

1

3

1. Seating Zone 2. Front (Whiteboard) 3. Discussion Zone IT Classroom Floor Plan Scale 1 : 150


Elevation & Shelves Design Rejected idea

Rethinking of what could the shape and form be to channel the same language get into and experimenting of how could it transforms from one to another get me into one conclusion - there is no one best or correct forms or shapes to perform a design, but to clarify the space relationship itself is a design. Hence, a clean and smooth line is used to help me connecting, at the same time, dividing the spaces and functions. Elevation & Shelves Design Design Development

Final Elevation Solid and Void are designed to perform the language and at the same time, covering the columns that would break the design language

Designing as a whole Fundamental principal to design a space is to making all the elements speaking a same language. In this case, design of floor plan, ceiling and elevations are continuing the language of each others, making the space a s a whol e. Lines in elevation are intensified while lines in the floor plan and ceiling are weakened to echo to each other.

Ceiling Plan Overlaps on Floor Plan Ceiling Materials and Lighting are designed according the floor plan and arrangement of furniture layout


上海宝山世外小学室内改造项目

Renovation of Shanghai Bao Shan World Foreign Language InterSchool Stages Involved : Schematic Design, Design Development, Rendering March 2019

Our Client is Shanghai World Foreign Language. (WFLPS). WFLPS is licensed by the Shanghai Education Bureau as a non-profit Chinese Private school. The school provides bilingual, comprehensive education for Chinese students whose families desire a mixed East-West approach to academics and character development. The core value of Transformation Academy Shanghai is to transform lives and train servant leaders through high quality education in a loving environment. Hence, our intention is to design a learning space where interaction between students and teachers are enhanced and spaces that could encourage creativity thinking of the students. My task in this project is to designing the exterior and interior spaces of a building, which is currently in construction process. Exterior walls have to be remained untouched while interior spaces could be subject to change. My job scope includes proposing ideas, 3D modelling and 3D rendering, which are under stages of schematic design design development.

0407


MAIN LOBBY 综合大厅 OPTION 1

Job Involved Schematic Design, Design Development, 3D modelling, Rendering Floor Area 2160 square metres Location Block B (Main Block)

The space between the drop off area and the multipurpose hall, which comprise the landscape and grand staircase, is assigned for me to design. This space is located between primary school and secondary school blocks. This a first option I did for this proposal. 1. Drop Off Area 2. Frontyard (Landscape)

4

3

2

Floor Plan Design from Landscape to Staircase

3. Staircase 4. Multipurpose Hall

1


The concept starts with the spirit of an entrance. As the main entrance of the main block, I suggest to create a generous and substantial door that symbolizes the 'RISE' spirits of this international school. By ascending through the staircase, the body of the 'door' structure present to the users movement of quotes which are engraved at steel plates, showing great impression and connotation when one is entering to the school. The design of Bao Shan International School reinterpret s a n inte grat io n and collaboration with global culture. With its old school european st yle exterior facade, I suggest a louvres-like structure wrapping around the staircase, juxtaposing to its surrounding, drawing attention towards the entrance when the users are standing at the drop off area.

Street Furniture The frontyard located adjacent to drop-off area was previously designed with planter box. Instead of just a planter box, why not we transform it to street furniture that provide seatings and canopies. It can turns into a waiting area for students to wait for their parents to fetch them. Besides, interaction between students are fostered as it is now served as an informal space for students to wander around.


MAIN LOBBY 综合大厅 OPTION 2

Job Involved Schematic Design, Design Development, 3D modelling, Rendering Floor Area 2160 square metres Location Block B (Main Block)

The space between the drop off area and the multipurpose hall, which comprise the landscape and grand staircase, is assigned for me to design. This space is located between primary school and secondary school blocks. This a second option I did for this proposal. 1. Drop Off Area 2. Frontyard (Landscape)

4

3

2

Floor Plan Design from Landscape to Staircase

3. Staircase 4. Multipurpose Hall

1


As the main entrance of the main block, it is the most common area where everyone would pass by. Hence, why not we make it a place where students make friends, sit back, relax and talk to each others. It could become the core of the public spaces with a variety of functions allow children to move freely throughout the day and to learn from the environment around them and each other. The learning landscape encourages collaboration by emphasizing transparent and communal spaces,


Ceiling Plan Design Process

Plenty of modular systems of ceiling are experimented in the basic of grid system to complement the random wooden plank seatings at the staircase. The ceiling and vertical timber panels have to speak same language to the staircase and seating area. In the end, the results of playfulness of timber plank seatings and generousity of the ceiling panels are complementing to each others create a sense of place that leads back to the design intention - to create a collaborative communal space.

Design Process


CORRIDOR 教室走廊 Job Involved Schematic Design, Design Development, Rendering Floor Area 226 square metres Location Block A (Secondary School) Second Floor

SECONDARY SCHOOL

Corridor is a very familiar path that we walk everyday during our school time. Can a corridor be an interesting pathway that lead students to their respective class? Before start designing the corridor, we should start rethinking the elevation of the classroom wall at corridor. Normally it comes with two entrance and the rest are windows and plastered wall. What could we do with them?

Classroom Corridor Floor Plan Scale : NTS


Close-up Corridor Floor Plan For One Classroom

Corridor Elevation For One Classroom

Corridor Perspective Design Process

In this proposal, I suggest that the main entrance could be highlighted with a frame and graphics on it, while the other entrance is weakened. This would welcome and lead the users, especially teachers to enter the correct entrance. Besides, cabinets for students to store their belongings are designed between both entrances, while the window is raised above the cabinets. Leaving a space for bulletin allows the students to paste important notice or timetable on it. From the design of the elevation of the classroom, the elements extended outwards to the floor and ceiling by using different material to further enhance the design language. Dark blue colour is used to outstand the 'frame', while thin yellow lines are used to embellish its opposite colour of blue.

Floor Material The Chosen One


08


09


10


Profile for J Xin Lee

Architecture Portfolio 2016-2019 | Lee Jie Xin | BSc. (Hons) in Architecture  

BSc. (Hons) in Architecture (Part 1) in UCSI University. Portfolio consists of studio projects, design competitions and working experiences.

Architecture Portfolio 2016-2019 | Lee Jie Xin | BSc. (Hons) in Architecture  

BSc. (Hons) in Architecture (Part 1) in UCSI University. Portfolio consists of studio projects, design competitions and working experiences.

Profile for jxinlee
Advertisement