Page 1

Gestaltwetten


Semiotiek


Beeldanalyse Productiecontext: Wie: Wat: Waar: Wanneer: Hoe:

Beeldanalyse: Licht: Kleur: Ruimte: Vorm: Compositie: Narratieve laag:

Sapph-model Seint om zachtjes te doen. Tot de verbeelding spreekt de slaapkamer. n.v.t. De slogan zegt “Dare to wear” (durf te dragen), het seintje wat ze geeft met haar vinger is eerder spannend/opwindend bedoeld en laat zien dat zij de lingerie die ze aan heeft durft te dragen. “Je hoeft niets te zeggen over hoe ze eruit ziet in de lingerie ze had het hoe dan ook aangetrokken.” Meelicht waardoor het fotomodel naar je toe lijkt te komen. Witte achter met zwarte letters, waardoor de tekst duidelijk leesbaar is, en op de witte achtergrond springt het fotomodel met haar gebruinde lichaam er nog beter uit. Er wordt hoog contrast gecreëerd. Tweedimensionaal. Afbeelding bestaat uit platte tekst met een afbeelding ernaast van een fotomodel. Natuurlijke organische vorm van het fotomodel en de strakke statische letters van de tekst. Verticale compositie, asymmetrisch.

Geïdealiseerd-realistisch en fotografisch met een minimalistische achtergrond. Titel:

Sapph “Dress less to impress” met de campagne slogan “Dare to wear”. Dit slaat op het ondergoed de het fotomodel draagt, met de boodschap: dat je best in je ondergoed gezien kan worden en zeker in het ondergoed van het merk Sapph. Minder kleren aanhebben hoeft niet te betekenen dat je niet goed gekleed bent. Met campagne-slogan “Dare to wear” wordt verleid om je je te laten zien in het ondergoed van Sapph.

Symbolische laag: 1 Met het ondergoed van Sapph maak je hoe dan ook indruk. 2 Aandacht vragen voor het merk Sapph en haar producten, om zo de aanschaf ervan te stimuleren. Dit door middel van het fotomodel, dat zowel mannen als vrouwen prikkelt: Voor mannen: Zo verleidelijk kan je vrouw/vriendin er ook uit komen te zien. Voor vrouwen A: Met dit ondergoed kan je man/vriend je niet meer weerstaan. Voor vrouwen B: Een voorbeeld geven van het ideale model. “Een streven.” Gemaakt uit economisch en esthetisch aspect. Rol van de beschouwer: 1 Ik zag deze poster voor het eerst op het centraalstation van Tilburg toen ik stond te wachten op de bus. Mijn oog viel in eerste instantie op de schaars geklede vrouw en pas later op de tekst. Nadat de tekst en de foto van het model tot me door waren gedrongen, merkte ik dat ik de slogan een utopisch beeld bij me opwekte. De sfeer die gezet werd was die van een sterke/stoere vrouw met een mooi lichaam met een gedurfde uitstraling in lingerie die mij dan zou verleiden. 2 Dit is volgens mij het effect dat de ontwerper wilde opwekken, zodat ik mijn vriendin een keer ga verblijden met een setje Sapph-ondergoed, omdat ik het mooi/spannend vind. 3 Zowel jong als oud is haast continu bezig om zo goed mogelijk voor de dag te komen, alleen jonge kinderen zullen deze poster anders interpreteren.


Stelling

Wilders kan als enige Nederland behoeden voor een ondergang.

Ethos

Geert Wilders is een politicus die ons wil behoeden tegen de gruwelen van terrorisme, maar daar buiten is hij een man een mens die de ethische verantwoording wil dragen, dat onder zijn toeziend oog, ons nooit zoiets zal gebeuren. Een man die geleerd heeft van een ander zijn fouten en niet wil toekijken hoe het hier fout gaat.


Pathos

Geert Wilders wil mijn zijn partij voor de vrijheid Nederland de juiste richting opsturen. Hij staat voor het waarborgen van de behaalde successen van onze westerse samenleving. Onze resultaten van vroeger en nu mogen dan ook niet zomaar door niet westerse landen van het voetstuk gegooid worden. Met een boodschap die klinkt als: Stem op de Partij van de vrijheid dan laten we ons dit nooit gebeuren... laat hij zien dat hij slechts een vertegenwoordiger is van een groep mensen met de zelfde visie als waar hij voor staat, want samen staan we sterk. We laten ons land niet zomaar ten onder gaan met de komst van vreemdelingen en hun cultuur.


Logos

Geert Wilders is tegen de islamisering van Nederland. Wij zijn geen Perzisch land! Waarom zouden wij al hun culturele eigenschappen moeten accepteren? Waarom zou Nederland mee moeten veranderen? Ons vredelievend landje zit helemaal niet te wachten op deze radicalen! In hun eigenland hebben ze het niet eens voor elkaar gekregen, zelfs niet na eeuwenlange oorlogen om het geloof. Ze moet ons hier dus niet komen vertellen hoe het moet!


Typografie


Beeldbank opdrachten

Student:

Jeroen van Loenhout

Studentnr:

2118871

Datum:

4 februari 2011

Klas:

CO-IEMES-2D


Beeldbank 2011  

Beeldbank Jeroen van Loenhout (2118871)

Beeldbank 2011  

Beeldbank Jeroen van Loenhout (2118871)

Advertisement