Page 1

SIGNAAL IE VAKANT NUMMER

Interview met Evelien van de Bos WIJ WILLEN VAKANTIE! Redactieleden over hun favoriete vakantiebestemming

Verslag: MET DE TAC NAAR HET STRAND

“Jeugd met een opdracht”

Magazine van jeugdvereniging Sola Gratia te Krimpen aan den IJssel | jvsolagratia.bwkrimpen.nl


2

Signaal | JV Sola Gratia


Inhoudsopgave 4 5 8 9 10 11 12 14 15 16 17 18 20 22 24 26

Van de voorzitter Wij willen vakantie! Verslag Algemene Leden Vergadering Een taak in de gemeente?! Bijbelstudie - Christen zijn Kunst van kamperen Gadgets Interview - Evelien van de Bos Een zomers recept Onze Vader Ode aan Karin Jeugd met een opdracht Met de TAC naar het strand Ik geef het stokje door aan... Boekenlijst Vakantiepuzzels

27 30

Kleurplaat Column

14

Boekenlijst: De beste boeken voor de zomervakantie! pagina 24

VAN DE

REDACTIE

Voor jullie ligt alweer de laatste Signaal van dit seizoen. Wat is het weer snel gegaan! We mogen terugkijken op een mooi JV jaar,met hoogtepunten als de Nieuwjaarsavond, Running Dinner en natuurlijk het JeugdWeekend. Nu gaan we de zomerperiode in. Een periode waar we allemaal naar uit kijken. Lekker weer en op vakantie. Misschien ga je ook nog wel naar Kunst van Kamperen! Deze Signaal staat in het teken van afscheid nemen van bestuursleden en commissieleden, maar ook van de zomer!

Redactie gezeten. Eerst een jaar als commissielid en daarna twee jaar als voorzitter. Wat was het gaaf om iedere keer weer een Signaal te vullen, een onwijs gaaf toneelstuk te bedenken voor de Nieuwjaarsavond en natuurlijk stukjes voor een JeugdWeekend of een slotavond. Ik ga het missen. Maar het is goed geweest. Zeker omdat ik volgend jaar in het laatste jaar van mijn studie zit! Ik draag het stokje over aan Jannamarie, die al veel ervaring heeft met de redactie en een grote creativiteit in zich heeft!

Zo staan recepten boeken, uitgezakt

Ik wens jullie een fijne zomer allemaal en ik zie jullie weer in het nieuwe seizoen!

er een paar lekkere in en een lijst met die je deze zomer in je stoel kan lezen.

Ook zijn er een aantal bestuursleden die hun stokje overdragen aan iemand anders, waaronder ikzelf. Met heel veel liefde en passie heb ik de afgelopen drie jaar in de Signaal | JV Sola Gratia

Met de

TAC

naar het strand

Sarah O.

>> PAGINA 20 3


Van de voorzitter Voor dit seizoen is dit de laatste signaal en hebben we de laatste TAC avond, de laatste JV avond en het laatste koffiedrinken gehad. Het JV seizoen is voorbij gevlogen! We nemen met elkaar afscheid van dit mooie seizoen. De meesten zullen het jammer vinden dat het voorbij is. Ik heb in ieder geval genoten van alle mooie momenten die we met elkaar hebben mogen delen. Ik vond het een geslaagd seizoen met super mensen en leuke avonden. Wat kunnen we God dankbaar zijn, voor alles wat Hij ons heeft gegeven! Voor mij zullen het ook de laatste vergaderingen zijn, want Rolf Heij neemt mijn taak als voorzitter over. Erg leuk dat er na jaren een vrouw eindelijk weer eens een mannelijke voorzitter zal zijn! In alle vertrouwen geef ik het stokje aan hem door. Over het volgend seizoen zijn wij nu al weer hard aan het nadenken, bijvoorbeeld over het thema en jaarrooster. Het ziet er veelbelovend uit! Dus dat wordt aftellen..!? Voor nu wens ik je een hele fijne vakantie toe. Een mooie tijd met vrienden of familie. Heerlijk genieten van de zon, natuur en elkaar. Geniet ervan!

4

Signaal | JV Sola Gratia


WIJ WILLEN Vakantie!

De favoriete vakantie plek van..

Vakantie, het is eigenlijk altijd te kort. Het gaat veel te snel voorbij en je zou willen dat je opnieuw kon beginnen, maar dan met de kennis die je opgedaan hebt in je vakantie. Ga je er dan volgend jaar nog eens heen? Of wil je toch eigenlijk wel meer plekken van de wereld zien en ga je lekker naar een onbekende plek? Vakanties uitzoeken en bedenken kan best moeilijk zijn en kost zeker veel tijd. Daarom bedachten wij,van de redactie, dat het wel leuk is om jullie eens een handje te helpen. Voor dit jaar heb je vast allang een vakantie geboekt waar je ontzettend naar uitkijkt, maar misschien zie je wel wat leuks waar je voor volgend jaar naar kan kijken! Of gewoon even lekker genieten van de mooie verhalen over mooie vakantieplekjes die wij met jullie willen delen.

Sarah Offermans

Mijn favoriete vakantie… In een warm land, met mooie bergen en dan kamperen. Ik houd van het buitenleven. Het primitieve heeft ook wel weer wat. Het is toch maar voor een paar weken. Het liefst lig ik de hele vakantie aan het water, zwembad, zee of meer, maakt me helemaal niets uit. Als het maar warm is en er water is. Ik pak mijn boek en kan de hele middag lezen. Daarnaast is het ook leuk om stadjes te bezoeken, daar wat geschiedenis te proeven en te shoppen natuurlijk! ’s Avonds nog een lekker wijntje, dan is mijn vakantie helemaal top! Mijn favoriete plek is uiteraard La Garenne aan het Lac de Serre Poncon. Waarom is het daar zo chill? Het heeft water, hoge bergen, een hele mooie natuur en leuke stadjes vlakbij. Een vakantie daar is voor mij een beetje thuiskomen.

De favoriete vakantie plek van..

Marieke

Vakantie is altijd leuk! Na jaren van zeer verschillende vakanties kom ik erachter dat ik het heerlijk vind om lekker rond te trekken. Ik geniet ervan om veel van een omgeving te zien. Iedere dag weer wat anders, heerlijk. Dit rondtrekken is erg leuk om te doen in Schotland, van B&B naar B&B. Je komt bij mensen thuis, wordt hartelijk onvangen en iedere dag op zich is weer een belevenis. Ook is het mooi om dit te doen in Noorwegen en Zweden, daar heb je mooie ruige natuur. Dan geniet ik echt van de schepping! Maar, nu we een gezin hebben gaan we lekker met de kids op vakantie. Met de tent, jawel, lekker primitief. Maar dan niet de hele tijd op dezelfde camping blijven natuurlijk. Ook met de kids trekken we er lekker op uit. Meestal drie verschillende campings in 2.5 week tijd. En dan ook echt naar een ander gebied rijden. Ik ben er wel achter dat het heerlijk is om een lekker warm land met veel zon op te zoeken. Klinkt standaard, maar we trekken al een aantal jaar achter elkaar naar Frankrijk. Mijn mooiste plekje van afgelopen zomer? Een kleine camping 100 meter onder de top van de Mont Ventoux. Wat een rust, wat een ruimte, wat een prachtige zonsondergangen! Dit jaar? We gaan weer naar Frankrijk, naar het gebied Haute-Languedoc, daarna trekken we door naar de Pyreneeën. Natuurlijk gaan er een heleboel boeken mee. Ik heb er zin in!

Signaal | JV Sola Gratia

5


De favoriete vakantie plek van..

Jannamarie

Ik ben een echte kampeerfreak. Toen ik nog maar een paar jaar oud was gingen we al met de tent op vakantie. Dit geeft mij echt het ultieme vakantiegevoel. ‘s Ochtends uit je tent worden gebrand omdat het gewoon veel te heet is om er in te blijven en altijd het eeuwige gevecht met insecten in je slaapcabine: ik hou ervan. Wat ik niet kan missen op vakantie is water. Het liefst een zee, maar anders een groot meer. Hier kan ik een verfrissende duik in nemen. Om vervolgens weer als een stilleven op m’n badlaken te gaan liggen, want wie wil nu niet terugkomen met een huidskleur op standje zwarte Piet? Hieronder vind je mijn twee fijnste vakantieplekken, gaat dat zien! Binnenland: Cadzand Een aantal jaar ben ik met mijn ouders naar Cadzand geweest. Cadzand ligt aan de kust van Zeeuws Vlaanderen en dat betekent: Veel zonuren! Daarnaast heeft het het schoonste strand van Nederland, ook niet onbelangrijk. Een heerlijke plek om aan je kleurtje te werken, te zwemmen én te vliegeren! Een plek waar ik zeker nog vaak terug ga komen! Buitenland: Comomeer, Italië Vorig jaar ging ik met een aantal vriendinnen naar Domaso, een plekje aan het Comomeer. En het was geweldig! Het Comomeer is een bergmeer (dus er-rug koud, zelfs in de zomer) en de omgeving is supermooi: bergen en authentieke Italiaanse huisjes zorgen voor een prachtig decor. Vergeet, als je hier bent, vooral niet een tripje te maken naar het plaatsje Como en de grotere stad Milaan!

De favoriete vakantie plek van..

Pieter

Een vakantiehuis, dat is toch wel waar ik het liefste een paar weken wil blijven. In een lekkere zonnige omgeving. Zo’n vakantie zou ik niet indelen met voor het huisje zitten,in het zwembad liggen en slapen. Wat ik wel zou gaan doen zijn wat stadjes bezoeken, veel proberen te zien van de omgeving en deelnemen aan verschillende activiteiten. Drie jaar terug ben ik in een heel gaaf stadje geweest. Dit was in Italië, in het stadje Riomaggiore, dat onderdeel uitmaakt van een reeks van vijf van dit soort stadjes langs de Italiaanse kust. Deze ‘reeks’ wordt ook wel Cinque Terre genoemd. Ondanks dat ik wel dacht dat het hier leuker zou zijn als je 50 bent, had ik bij dit stadje wel echt zin om hier ooit nog eens naar terug te gaan. Het is een stadje wat ‘s avonds nog lang doorleeft met veel terrasjes, een hoop gezelligheid en muziekbandjes. Overdag waren er ook nog wel verschillende dingen te doen zoals een boottocht langs de vijf stadjes, het strand, kanoën en veel bezienswaardigheden in de buurt. Dus wil je een keer de echte cultuur van Italië proeven zou ik dit stukje zeker niet overslaan!

6

Signaal | JV Sola Gratia


De favoriete vakantie plek van..

Sarah Benschop

Ik hou van warme vakanties. Als ik op vakantie ga moet het mooi weer zijn anders heb ik in eerste instantie geen idee waarom ik op vakantie ben. Natuurlijk ga je niet alleen op vakantie om de zon te voelen, maar ook om even weg van het bekende te zijn. Helemaal weg van hier! Ik heb het liefst een lekker hotelletje waar het eten verzorgd wordt en je kan drinken wanneer je wilt. All Inclusive is geweldig! Het idee van vakantie en niets hoeven doen wordt helemaal werkelijkheid en alles waar je over na hoeft te denken is hoe lang je die dag bij het zwembad of de zee blijft liggen, of je wel of niet naar een leuk stadje in de buurt gaat en over wat je vanavond bij het diner aan gaat doen. Vroeger ben ik vaak met mijn moeder naar Frankrijk geweest, waar we dan een 6-persoonstent gehuurd hadden met bedden en een kookstel. Het is al lang geleden dat we dat gedaan hebben en toen ik nog een zusje kreeg pastte dit niet meer in zo’n tent. Maar ik kan me herinneren dat ik het altijd wel erg leuk en gezellig vond. Bij mijn vader hebben we een vouwwagen, en hiermee zijn we ook aardig wat rondgetrokken. Zo ben ik een keer een week naar Parijs geweest met mijn vader, zus en broer. Hotel Ersan, Bodrum, Turkije. Dit was voor mij de eerste keer in Turkije en ik vond het helemaal geweldig. Als ik hier foto’s van terugkijk, of de film die we die vakantie gemaakt hebben, zou ik zo teruggaan! Ik was er twee weken en eind week één raakte ik gewond, maar zelfs als je niet kan zwemmen is het er super. Elke middag om tussen drie en vier uur was het ijstijd, je kreeg dan gratis ijs zoveel je wilde. Je werd ontzettend misselijk maar ja, wel lekker ijs! Sète, Frankrijk. Na die reis naar Parijs ben ik met mijn vader doorgetrokken naar Sète. Het is een supermooie omgeving met mooie stranden en een heel mooi havenstadje langs de Étang de Thau, waar je uiteraard heel veel mooie boten zag liggen.. De naam van de camping waar wij op stonden kan ik me niet meer herinneren, maar deze lag ongeveer 15 minuten van de stad af.

Signaal | JV Sola Gratia

7


Verslag ALGEMENE LEDEN VERGADERING

Op woensdagavond 15 mei vond de ALV plaats. ALV? Jawel, de Algemene Leden Vergadering. Een vergadering waarin het draait om JOU. Wat vind jij zo tof aan de JV en wat zijn de dingen die jij veranderd zou willen zien? Dat kon hier allemaal besproken worden. Een verslag van de avond. De avond begon met gebed en daarna werd er uitgelegd hoe de avond zou verlopen. Allereerst vertelde de algemeen voorzitter, de voorzitters van de commissies en de penningmeester wat hun taken zijn binnen het bestuur en binnen de JV. Belangrijk, want zo weet je welke taak er bij welke persoon hoort. Daarnaast werd het nieuwe bestuur gepresenteerd. Volgend jaar ziet het bestuur er als volgt uit: Algemeen voorzitter: Rolf Heij Penningmeester: Corinne Goudriaan Voorzitter TAC: Gerdien Verhagen Voorzitter JWC: Arjan van Velzen Voorzitter Redactie: Jannamarie Goudriaan Begeleiders: Ard-Jan ‘t Hart, Dirk-Jan Pranger, Marieke van Rijs en Leja Verhagen Daarna mocht je op post-its tops en tips schrijven. Deze mocht je vervolgens opplakken op de muur onder de juiste commissie, het bestuur, de begeleiders of overig. Wat vind jij zo goed aan deze commissie? Hoe vind jij dat de begeleiders het dit jaar hebben gedaan? Na een hapje en een drankje was de tijd aangebroken om de tops en tips te bespreken. Het is altijd gaaf om te horen dat mensen de commissies waarderen! Voor de leden, die er veel tijd en aandacht in steken geeft dit echt een boost. Ook de tips zijn fijn. De JV is er namelijk voor jullie en zo kunnen we het een nog fijnere JV maken! Het was een avond met thema’s die soms voor discussies zorgden, die stof tot nadenken gaven en waar we blij van werden. We mochten nadenken over wat wij als JV belangrijk in de kerk vinden en hoe wij onze plaats binnen de gemeente kunnen bekleden. Een goede avond, die we er zeker in mogen houden!

8

Signaal | JV Sola Gratia


! ? e t n e e m e g E D N I K A A T EEN Je gaat naar JV, hebt vroeger misschien ook wel op club gezeten en de startdag vond je vroeger geweldig! Superleuk, dat gemeente zijn. Met elkaar allemaal gezellige activiteiten doen en nieuwe mensen ontmoeten. Maar zelf iets betekenen voor de gemeente? Dat hoeft toch pas als je ouder bent?

Nee, absoluut niet. Ook als je de JV leeftijd nog hebt, kun je ook je steentje bijdragen aan het gemeente zijn. Hoe? Nou, dat kan al op hele kleine manieren. Ik zal er een paar met jullie langs gaan. Misschien bedenk je dan wel: “O, maar dat valt eigenlijk best wel mee.”

Crèche

Wie houdt er nu niet van kleine kinderen? Veel jongens en meisjes uit de gemeente hebben crèche gedaan of doen het nu nog steeds. Op deze manier ben je ook bezig met een taak in de gemeente: je zorgt ervoor dat mensen naar de kerk kunnen en dat ze niet op de kinderen hoeven letten. Lijkt dit je leuk? De contactpersonen voor de crèche zijn Rianne Both voor de Sionskerk en Inge Zwijnenburg voor de Rehobothkerk.

VBC

Gelijk na Jeugdweekend zijn er altijd wel een paar bikkels die de VBC in de voorjaarsvakantie gaan doen. Lekker drie dagen gek doen, weinig slaap en vooral lol maken met de kinderen die komen. Op een leuke en relaxte wijze kinderen bekend maken met God. Het voordeel van de VBC is dat het alleen in de herfst- en de voorjaarsvakantie is. Het is dus niet iets wat iedere week terugkomt. Iedere VBC hebben ze mensen tekort. Ze zijn altijd wel op zoek naar mensen die deze drie dagen willen helpen. Kun je niet alle drie de dagen, maar wel één of twee? Dat kan ook altijd! Wesley kan je meer vertellen over hoe het op de VBC eraan toegaat!

Signaal | JV Sola Gratia

Club

Één keer in de twee weken een avond met kinderen. Iets intensiever dan een VBC, maar ook erg leuk om te doen. Het voordeel is dat de kinderen vroeg naar bed moeten, dus is het nooit laat afgelopen. Je verzint de invulling van de avond en zorgt ervoor dat de kids naast een serieus gedeelte, ook een leuke activiteit gaan doen. Ook hier zijn er altijd mensen tekort. Je kunt je nog opgeven voor het volgende seizoen. Voor de -12 is het contactpersoon Willem Leertouwer en voor de +12 is dat Aria van Staveren. Nu heb ik zomaar een paar voorbeelden genoemd, maar je kunt er vast nog veel meer bedenken. Het mooie is dat er voor iedereen vaak wel iets te vinden is wat bij hem of haar past. Natuurlijk snap ik het dat je het heel druk hebt op school en werk, maar ik hoop dat je er over na zult denken op welke manier jij je taak in de gemeente oppakt. Nog even dit: In een commissie zitten op de JV of een avond voorbereiden is natuurlijk ook een mooie en goede taak: in eerste instantie voor de JV, maar ook in de gemeente!

9


Bijbelstudie Een christen is letterlijk “van Christus”. Niet iemand die alleen maar vaag beïnvloed is door de christelijke leer, maar iemand die zijn of haar fundamentele loyaliteit heeft omgezet naar Jezus. Christenen begrijpen de alles-of-nietskeuze die ons wordt opgelegd door de enorme omvang van het Jezus’ aanspraken op ons. Vanaf het eerste begin was de belijdenis van christenen Christos Kurios (Christus is Heer). In de historische context waarin het een plicht was om Kaiser Kurios (De Keizer is Heer) te zeggen, betekende deze belijdenis dat aan Jezus de hoogste macht toekwam. Hij was geen engelachtig wezen, maar zoals een vroegchristelijke hymne het zegt: “Hij heeft de naam die elke naam te boven gaat” (Filipenzen 2:9). In Hem “is de goddelijke volheid lichamelijk aanwezig” (Kolossenzen 2:9). Dit zijn enorme stellige beweringen, maar wel beweringen met een zekere logica. Een van de mensen die het meest recent deze logica opmerkte is Bono, de zanger van U2, in een gesprek met Michka Assayas: Assayas: Christus behoorde zonder meer tot de grote denkers van de wereld. Maar de zoon van God- is dat niet wat vergezocht? Bono:Nee, voor mij is dat niet vergezocht. Kijk, de reactie van ongelovigen op het Christusverhaal luidt altijd zo: Hij was een geweldig profeet, ontegenzeggelijk een zeer boeiende vent, die heel wat te zeggen had langs de lijn van andere grote profeten, of dat nu Elia, Mohammed, Boeddha of Confucius was. Maar dat staat Christus je helemaal niet toe. Hij geeft je die ontsnappingskans niet. Christus zegt: ‘Nee, ik zeg niet dat ik een leraar ben, noem me dan ook geen leraar. Ik zeg niet dat Ik een profeet ben. Ik zeg: “Ik ben de Messias”. Ik zeg: “Ik ben de vleesgeworden God.” En mensen

10

zeggen: ‘Nee, nee, alsjeblieft, wees gewoon een profeet. Een profeet kunnen we aan. Je bent ietwat exentriek. We hebben Johannes de Doper gehad die sprinkhanen en wilde honing at, dat kunnen we behappen. Maar zeg niet het ‘M’ woord! Omdat, weet je, we je dan zullen moeten kruisigen’. En Hij weer: ‘Nee, nee. Ik weet dat jullie verwachten dat ik terugkeer met een leger en jullie bevrijd van deze engerds, maar ik ben werkelijk de Messias’. Op dit punt begint iedereen naar zijn voeten te staren en zegt: ‘O mijn God! Hij blijft het maar zeggen.’ Waar je zodoende bij uitkomt is: Ofwel Christus was wie Hij zei te zijn – De Messias – of Hij was een complete idioot. Ik bedoel, we hebben het hier dan over halvegaren van het kaliber Charles Manson. (…). Ik maak hier geen grapje. Het idee dat de hele loop van de beschaving, op minstens van deze wereldbol, compleet is omgelegd en op z’n kop is gezet door een halvegare…. Dat lijkt me vergezocht. Bono vertelt ons hoe Jezus’ uitspraken over zichzelf ons tot een alles-ofnietskeuze dwingen. Hij stelt de vraag hoe waarschijnlijk het is dat een mentaal ontspoord mens in de orde van Charles Manson of David Koresh (bekende sekteleiders) zoveel impact heeft op zijn volgelingen en op de wereld. Als Jezus echter geen halvegare was, kunnen we niets anders dan zijn beweringen aannemen en Hem in het middelpunt van ons leven plaatsen. Het enige recht dat we niet hebben is onverschillig reageren. In “A Good man Is Hard to Find”, zegt Flannery O’Conner hetzelfde: Meneer Uitschot is een bandiet die een plattelandsfamilie gijzelt. Het hoofd van de familie, de grootmoeder, probeert te voorkomen dat hij haar doodt door maar door te kletsen over bidden en de kerk en Jezus. Maar Uitschot antwoordt:

Jezus (…) heeft alles op z’n kop gezet. Als Hij gedaan heeft wat Hij zei, zit er voor ons niets anders op dan alles wat we hebben weg te gooien en Hem te volgen. Maar als Hij niet gedaan heeft wat Hij zei, zit er voor ons niets anders op dan te genieten van de laatste minuten die ons nog resten door iemand te vermoorden, zijn huis in brand te steken, of iets anders gemeens te doen. Er bestaat geen groter plezier dan gemeenheid. Over deze ontmoeting heeft O’Conner ooit gezegd dat Uitschot de allesof-niets implicaties van Jezus goed had begrepen. “Het verhaal is een duel tussen de grootmoeder met haar oppervlakkige geloof en Uitschot die een diepgevoelde confrontatie met Christus’ daden is aangegaan die de wereld voor hem uit balans hebben gebracht.” O’Conner voelde deze indruk persoonlijk. Zeggen dat je in Jezus geloofde, had volgens haar geen zin als dat niet je hele leven en je hele kijk op de wereld veranderde. “Verlossing is betekenisloos als er in ons leven geen werkelijke aanleiding voor bestaat.”, schreef ze in een essay. “Ik kijk vanaf het standpunt van de christelijke orthodoxie. Dat betekent dat voor mij de zin van het leven draait om onze verlossing door Christus en dat ik alles wat ik in de wereld zie, daarmee in verband zie.” Bono en O’Conner zijn totaal verschillende persoonlijkheden, maar toch hebben ze allebei de radicale implicaties van Jezus’ beweringen persoonlijk gevoeld. Christenen zijn mensen die hun hele zijn, zien en leven laten veranderen door de realiteit van Jezus. (uit: In alle redelijkheid- Tim Keller)

Signaal | JV Sola Gratia


KVK

Kunst van Kamperen

Het wordt weer zomer! De korte broeken kunnen weer aan, de bikini’s uit de kast en de badhanddoeken weer tevoorschijn worden getoverd. Op het moment van schrijven is het 23°C en schijnt het zonnetje uitbundig. Deze weersomstandigheden doen mij terugdenken aan vorig jaar, toen het in de laatste week van de zomervakantie, tijdens KvK, precies hetzelfde weer was. Ook toen moest je goed ingesmeerd zijn en was het zwembad de place to be. Behalve dat het mooi weer was, was het ook een enorme dolle boel en ontzettend gezellig! Met z’n allen overdag chillen, ’s avonds gek doen, ’s nachts ook en de volgende dag weer precies hetzelfde! Niet iedereen kon de hele week blijven kamperen, maar sommigen kwamen gewoon een daagje of een halve week langs. Over de hele week genomen waren er ongeveer 25 jv’ers , dus je kunt je voorstellen wat voor een vrolijke bende dit was! Als je hier vorig jaar niet bij was, heb ik een verrassing voor je. Dit jaar proberen we namelijk weer een Kunst van Kamperen te organiseren, dus dit jaar kun jij er ook bij zijn! Voor de mensen die nog niet precies weten wat KvK inhoudt, zal ik het even uitleggen. De laatste week van de vakantie willen we weer op camping Scheldeoord in Baarland gaan kamperen. Baarland is een klein Zeeuws dorpje, bestaande uit ongeveer twee campings, vlak naast de zee. Dit is niet door de JV georganiseerd, maar wel vóór mensen van de JV. We willen lekker met vrienden van de JV een weekje op vakantie. Er moet niets, we hebben geen planning, dus het is echt een weekje lekker chillen en plezier maken. Uiteraard moeten er wel wat dingen georganiseerd worden, bijvoorbeeld hoe we op de camping komen, wat we mee moeten nemen, wat alles gaat kosten en hoe we weer thuis komen. Piet en ik willen de organisatie dit jaar op ons nemen, omdat we van Rolf en Peter wel een beetje hebben gehoord hoe dit in z’n werk gaat. Als er mensen zijn die willen helpen met de organisatie zou dat erg leuk zijn. Stuur dan even een mail naar: bavanvelzen@hotmail.com. Het is nog niet zeker of KvK dit jaar doorgaat, maar als er voldoende aanmeldingen zijn, wordt de kans natuurlijk steeds groter. Meld je daarom aan via de mail, bavanvelzen@hotmail.com. Dit hoeft natuurlijk niet meer als je je al opgegeven hebt! Als het dit jaar doorgaat, zal Kunst van Kamperen plaatsvinden van zaterdag 24 augustus – zaterdag 31 augustus. Zet deze week alvast in je agenda! Kun je niet de hele week? Geen probleem, je kunt ook een paar dagen komen en zelfs één dag komen is mogelijk. Laat dit dan ook wel even weten. Ik heb er alvast heel veel zin in, hopelijk jullie ook! Groeten, Arjan

Signaal | JV Sola Gratia

11


De beste GADGETS Dit zijn de artikelen die je gewoon moét hebben!

Word jij ook he-le-maal leip van die zogenaamd vrolijke badgasten die vervolgens ook nog eens de handdoek van je ligstoel halen? Dan is dit nog eens handig! Een handdoek met RESERVED erop. Dit betekent gereserveerd en dus weet iedereen dat ze daar hun handdoek niet neer mogen leggen! Bestel ‘m nu op internet.

12

Heb jij ook zo’n hekel om je bed uit te komen? Dan is dit je geluksdag. Want met het sleep <-> wear system van Musuc ‘ bag® heb je gewoon altijd je bed bij je. Makkelijk als je gaat winkelen met je vriendin, of als je in een saai, vier uur durend hoorcollege zit. Handig met bijgeleverde draagtas en ventilatiegaatjes en verkrijgbaar in de kleuren geel, zwart en blauw. Koop ‘m nu! Ik heb hem zelf thuis ook.

Signaal | JV Sola Gratia


Dit is een uitvinder die wat gevonden heeft op de koude kommetjes soep en chocolademelk tijdens een vergadering of college. De Hot Booster. Dit is een blikje dat zichzelf verwarmt binnen drie minuten! Wie wil dat nu niet? Voor maar 4 euro! Helaas voor eenmalig gebruik, dus als je je koffie gewoon gelijk opdrinkt is het echt een suffe uitvinding, waar je niks aan hebt. Maar toegegeven, het idee is geniaal.

Heb je altijd je losgeld in je broekzak zitten en raak je het steeds kwijt? Dan is deze hippe sleutelhanger aan te bevelen! Je rolt simpelweg je geld op en stopt het in het kokertje, om het vervolgens waterdicht af te sluiten met een draaidopje. Wat wel vervelend zou kunnen worden, is wanneer je je sleutelbos kwijt bent. Maar dan moet je maar gewoon op je spullen letten. Verkrijgbaar in de kleuren zwart,roze en zilver. Het enige nadeel is dat het zoveel kost, dat je waarschijnlijk geen geld meer hebt om iets in het kokertje te stoppen. Maar dat is een ander verhaal.

Je bent lekker op het strand aan het zonnen totdat je honger krijgt. En wie denkt dan niet: ‘Had ik maar een barbecue bij me!’ Helemaal ideaal voor de zomer is deze draagbare barbecue. Denk eens aan de mogelijkheden met deze uitvinding. Neem hem mee naar het strand, het meer, de camping of tijdens een lange autorit. Klap hem uit wanneer je honger krijgt, steek hem aan en bakken maar!

Misschien is dit niet per direct voor de vakantie, je kan er mensen wel flink mee laten tobben. Met de Don’t break the bottle wijnfleshouder gaat het toch wel even duren voordat je gasten van een lekker wijntje kunnen genieten. Gaan ze in ieder geval hun best doen. Nu te koop bij Neemjeeigenindemaling.nl

Signaal | JV Sola Gratia

13


Interview

‘Hij heeft je echt niet voor niets op onder andere de JV gebracht’ Evelien, je gaat vertrekken als voorzitter van de JV. Hoe kijk je terug op je tijd als voorzitter van de JV?

zorg dragen voor de JV ervoor om ‘ja’ te zeggen. Dit was voor mij inderdaad best een moeilijke beslissing.

De JV vind ik een geweldige plek, waar plaats is voor veel gezelligheid, maar bovenal om te ontdekken hoe groot God is. Ik heb dus zelf altijd van elke JV activiteit genoten. Het voorzitterschap bracht nog met zich mee, dat je vaak iets moest organiseren of over mee moest denken. Ik was dan extra blij als er een avond geslaagd was, omdat ik bijvoorbeeld wist wat een werk het was geweest. Over het algemeen kijk ik positief terug op deze tijd. Van enveloppen uitzoeken tot een late jeugdcommissievergadering; ik heb het met plezier gedaan.

Wat waren je doelen toen je begon aan het voorzitterschap? En als je terugkijkt, heb je ze dan ook echt gehaald?

Waarom ben je twee jaar geleden voorzitter geworden? Was het een moeilijke beslissing? De JV heeft niet altijd bestaan uit zoveel personen als dat zij nu doet. Dit zorgde ervoor dat ik niet zomaar nee of ja zei. Toen ik gevraagd werd als JWC-voorzitter en als Algemeen Voorzitter, stond ik bij beiden niet te springen voor de taak. Eigenlijk wilde ik het gewoon niet. Maar toch zorgde het stukje verantwoordelijkheidsgevoel en

14

Een groot doel van mij was om de JV groter te maken. Ik gunde andere mensen ook het leuke van de JV; dit kun je toch niet missen! Met elkaar hebben we er zeker voor kunnen zorgen dat er nieuwe mensen zijn gekomen. Maar dit doel is nooit helemaal gehaald, omdat we nog ontzettend veel jongeren missen. Voor volgend jaar is hiervoor al verzonnen om te gaan flyeren met een persoonlijke uitnodiging. Steeds komen we er weer achter dat de persoonlijke uitnodiging echt dat ene kleine zetje kan zijn. Dit zal altijd belangrijk blijven! Probeer zelf ook om iemand (nog een keer) uit te nodigen voor JV. Samen moeten we altijd aan dit doel blijven werken. Nu ga je stoppen. Dat vinden wij natuurlijk heel jammer, maar er staat wel iets moois te gebeuren: je gaat trouwen! Hoe gaat het met het huisje en ben je al een beetje zenuwachtig?

Ja, er gaat heel wat veranderen voor ons. Ik vind ons huis echt prachtig geworden. We zijn nu echt aan het afronden (mag ook wel). Jullie zijn natuurlijk welkom om al het werk eens te komen bekijken. Door alle drukte waar ik nu inzit kan ik best weleens zenuwachtig worden. Maar eigenlijk heb ik er vooral erg veel zin in. Gelukkig maar hé ;-) . De grote vraag: kom je volgend jaar nog wel op JV? JV zal niet meer onze prioriteit hebben, maar we zullen zeker nog weleens ons gezicht laten zien. Jullie zijn dus niet helemaal van ons af, haha! Wat wil je de JV’ers nog meegeven? Met elkaar moeten we God altijd dankbaar blijven voor wat Hij ons allemaal geeft. Probeer Gods werk ook in je eigen leven te zien. Hij heeft je echt niet voor niets op onder andere de JV gebracht! Wij wensen Evelien (en Peter natuurlijk ook!) heel veel geluk toe en bedanken haar voor alles!

Signaal | JV Sola Gratia


Een heerlijk recept voor een warme zomeravond of een lome zondagmiddag. Jaag je moeder de keuken uit en ga zelf aan de slag. Hier kan jij je moeder mee verwennen. En jezelf natuurlijk ook!!!

SALADE ‘VERONA’ Ingredienten(voor 4 personen) • • • • • • •

Sla: jonge bladsla of eikenblad slamelange 2 stukken kipfilet 3 peren Diverse soorten noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pijnboompitten en hazelnoten) Parmezaanse kaas Olijfolie Peper en zout

Bereiding: Snijd de kip in kleine stukjes en bak ze met wat versgemalen peper in olijfolie. Was de sla en dep deze droog. Snijd de peer in stukken. Hak de noten fijn. Doe,als de kip gaar is, alle ingredienten in een schaal en schaaf kleine schaafsels van de Parmezaanse kaas over de salade. Besprenkel de salade met een beetje olijfolie en voeg eventueel wat zout en peper toe. Bij deze salade is het heerlijk om lekkere, eigengemaakte broodjes te eten!

SINAASAPPELBROODJES MET WALNOTEN Ingredienten • • • • • • • •

2 sinaasappels 1tl gedroogde tijm 1tl gedroogde oregano 500 gr mix voor witbrood 100gr waltnoten (grof gehakt) 50 gr boter (gesmolten) Mixer met deeghaken Plasticfolie

Bereiding: Sinasaappels uitpersen. Sap met water aanvullen tot 300ml. Mix voor witbrood in kom doen. Waltnoten,tijm en oregano door broodmix roeren. Aangelengde sinasaappelsap en boter toevoegen. Met mixer mengsel in 5 min. Tot een soepel deeg mengen. Deeg met plasticfolie afdekken en op een warme plaats ca. 30 min laten rijzen tot volume is verdubbeld. Oven voorverwarmen op 220°C. Deeg opnieuw kneden en er 16 bolletjes van vormen. Bolletjes op bakplaat leggen en nog 15min. laten rijzen. In midden van oven broodjes in ca 15.min goudbruin en gaar bakken. De zelfgemaakte broodjes zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn! En vind je die eigengemaakte broodjes toch te veel werk? Frietjes smaken er ook heerlijk bij!

Signaal | JV Sola Gratia

Enjoy your meal!

15


HET ONZE VADER Onze Vader, die in de hemelen zijt. Uw naam worde geheiligd, Uw Koninkrijk kome, Uw wil geschiede, zo in de hemel als ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen

In gebed kan je alles met je Vader delen. Bidden doen we vaak met, of voor anderen. We zeggen dan ook ‘Onze vader’, want we zijn geen enig kind. Deze Vader is niet onze aardse vader, maar onze hemelse Vader. Ons aardse leven is vergankelijk en ons leven speelt zich meer af in de hemel. Ons geestelijke leven is leidend en daarom bidden wij tot onze geestelijke Vader, ‘Die in de hemelen zijt’. In de Bijbel wordt de naam JHWH gebruikt. Dit betekent in het Hebreeuws; ‘Ik ben met u, al de dagen’. De Bijbel vertelt ons dat een naam zegt hoe iemand is; Jezus is met u, altijd. Je belijdt dit door ‘Uw naam worde geheiligd’ te bidden. Jezus stelt vast dat Gods Koninkrijk komt, jij verlangt vast ook naar Zijn terugkomst. Je zegt ‘Uw Koninkrijk kome’, want je weet dat Hij zal terugkeren op aarde. In het paradijs gebeurde er wat God wilde, maar door onze zonden niet meer. Wanneer hij terugkeert, zal ‘Zijn (Uw) wil geschiede in de hemel, zo ook op de aarde’. God heeft de aarde geschapen en ‘geef(t) ons’ wat wij nodig hebben. Hij heeft tot nu toe voor ons gezorgd, en zal dit ook in de toekomst doen, zoals hij het in het ‘heden’ ook doet. Zo geeft hij ons ‘ons dagelijks brood’. Dit brood hebben we uit genade gekregen en het is van ‘ons’, we delen het met elkaar. Gods genade is enorm. Je mag vragen om vergeving, vragen of Hij je schuld wegneemt. Hij heeft zijn antwoord al gegeven, ‘en vergeef(t) ons onze schulden, zo ook wij vergeven onze schuldenaren’. Want wij willen lijken op Hem, wij willen zonder zonden leven. Dit lukt niet altijd, maar we doen ons best. Wij worden vergeven, en zullen vergeven. Alle dingen in de wereld zijn in Gods hand, zo ook alle verleidingen die ons afleiden Zijn weg te volgen. Door te vragen ‘en leidt ons niet in verzoeking’, vragen we God om te behoeden voor alles wat ons van Hem kan afleiden. Soms kiest God er dan alsnog voor om ons te beproeven, te testen. Wanneer we dan dit gebed uitspreken, laten we weten dat die testen hun werk gedaan hebben en dat wij dicht bij Hem en in Zijn liefde zullen blijven. Daarnaast vragen we hem: ‘maar verlos ons van de boze’. Jezus heeft ons al verlost van het kwaad, door Zijn lijden en sterven zijn wij vrijgekocht van de zonden. Helaas geeft de boze het niet zo makkelijk op. Ook al heeft hij niets meer over ons te zeggen sinds Jezus ons bevrijdt heeft, hij blijft toch steeds op ons inpraten. Daarom bidden we God om ons te verlossen van de invloed van de boze, die de afbraak van onze band met God op het oog heeft. God zal dan uitkomst geven om het boze te kunnen doorstaan. Als wij geen kracht hebben, kunnen we bidden tot God. God is sterk, vol van kracht, en Hij wil dit met ons delen, en aan ons geven. Ook de heerlijkheid is van Hem. Alles wat Hij voor ons gemaakt heeft, zo mooi en schitterend. ‘Want van U is het Koninkrijk’, en voor ons heeft Hij het geschapen. Ooit zal Hij terugkomen, dan zijn er ‘de kracht, en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid’. En Hij zal jouw Koning zijn, voor altijd. Amen

16

Signaal | JV Sola Gratia


Ode aan Karin Lief, behulpzaam, aardig, onbevooroordeeld, grappig, betrouwbaar. Woorden schieten tekort om Karin helemaal te omschrijven. Vier jaar lang heeft zij haar inzet getoond op de JV. Vier jaar lang hebben we mogen genieten van haar aanwezigheid. “Vier jaar geleden kwam Martin Padmos naar mij toe met de vraag of ik de nieuwe JV begeleidster wilde worden. Een vraag die ik absoluut niet had verwacht en waar ik ook wel even over na moest denken. Ik had niet echt een idee wat ik moest verwachten, maar nu na vier jaar kan ik zeggen dat het echt heel leuk is geweest.” Haar eerste jaar heeft ze zich ingezet voor de Jeugdcommissie, samen met de toenmalige voorzitter, Linda van der Wal, en begeleiders Arie Verhagen, Jan Verburg en Marjan Burggraaf. In het tweede jaar nam zij de taak van Marjan over, die in de JWC zat. Dit heeft ze drie jaar lang vol passie en plezier gedaan. Zonder haar zouden de afgelopen drie Jeugdweekenden er vast anders uitgezien hebben. Wie had er anders voor gezorgd dat de tafel ’s ochtends vroeg was gedekt, er koffie klaarstond tussen de middag, en je ’s avonds een goed bord warm eten voor je neus had? “Ik nam van Marjan de taak binnen de JWC over. Wat ontzettend leuk is om te doen. Met een groepje JV-ers het Jeugdweekend voorbereiden, wat voor veel mensen toch een soort hoogtepunt van het seizoen is.”

Karin was op de Jeugdweekenden onmisbaar in de keuken, maar ook in de gespreksgroepjes was haar aanwezigheid een verrijking. In alle eenvoud en zachtaardigheid wist ze steeds weer wijze woorden te spreken. Wanneer je wat kwijt wilde kon je bij haar terecht en als je met een vraag zat, had zij een antwoord. Karin stond altijd voor je klaar en was als een moeder voor de hele JV. “In het tweede jaar waren er drie begeleiders. Naast Arie en mij, kwam Jobert Sturm. Het derde jaar kwam er nog een mannelijke begeleider bij, namelijk Dirkjan Pranger. Ik was toch wel blij dat er in het vierde jaar twee dames bij kwamen, Leja en Marieke.” Maar helaas komt er nu toch een tijd van gaan. De vier jaar zijn voorbijgevlogen. Karin maakt plaats voor een nieuw gezicht tussen de begeleiders. We zullen haar niet snel vergeten. Haar zorgzame houding en vriendelijke instelling zullen begeleiders en JV’ers nog jaren tot een voorbeeld zijn!

“De vier jaar zijn voor mijn gevoel omgevlogen. Jaren waarin je mensen ziet komen en gaan... Ik heb geprobeerd om op de achtergrond te functioneren, omdat ik vind dat de JV voor en van jullie is en het blijkt wel dat jullie heel goed in staat zijn om avonden voor te bereiden en te houden. Het is mij echt opgevallen hoe open jullie kunnen zijn en hoe diep jullie nadenken over geloofszaken. Ik wil jullie veel goeds toewensen en hoop en bid dat jullie persoonlijk, maar ook als JV, jullie plaats in de gemeente blijven innemen.”

Signaal | JV Sola Gratia

17


JEUGD MET EEN

opdracht Ook deze vakantie gaan veel mensen er even lekker tussenuit. Lekker uitrusten en niks doen..of toch niet? Deze JV’ers gaan heel wat anders doen! Lees hun verhalen en laat je inspireren en motiveren!

Roemenië

“Deze zomer hopen Frank van Cappellen, Arien de Groot, Willem de Groot, Jolien van den Nieuwendijk, Eline de Jong en ikzelf (Cees Jan) vanuit onze gemeente naar Roemenië te gaan met Stichting Coming Home!. Van 9 t/m 23 juli gaan wij daarheen om een midweek op kamp te gaan met straatkinderen uit de stad Târgu-Mures . Nou, zo’n week treft een hoop voorbereiding en dat begint al (als het meezit) in maart met de eerste vergadering. Je overlegt dan over een thema voor de reis, wie er knutselwerkjes gaat maken, wie een sketch bedenkt etc. (beetje JWC-achtig idee). De voorbereidingen doen we zoveel mogelijk in Nederland. Als we eenmaal daar zijn, gaan we de eerste dagen de wijk bezoeken waar die kinderen vandaan komen. Dat is best heftig, omdat die families daar niet veel hebben. Ze leven vaak in krotjes en slapen met elf personen in één bed. De woonruimte is daar vaak niet groter dan drie bij vijf meter. Een erg groot contrast met mijn eigen leven. Voor degenen die al eerder geweest zijn, is het leuk om de kids te zien. De meeste herkennen je namelijk nog van andere jaren. Je ontmoet hier de kinderen met wie je de komende week op kamp gaat. Op kamp hebben we een vol programma. ’s Morgens ontbijten, daarna een Bijbelverhaal en er wordt gezongen. Daarna gaan we een knutselwerkje maken, wat ook te maken heeft met het thema (dit jaar is dat: Christian Olympics). Vervolgens gaan we lunchen met elkaar en is er vrije tijd. In de loop van de middag spelen we spelletjes met een competitie element, zodat de kids fanatiek meedoen. Afsluitend gaan we zwemmen in de beek en gaan we eten. ’s Avonds is er worship waarin we heerlijk met elkaar zingen en doen we een sketch. Voor het slapen gaan is er nog een kampvuur. Dan evalueren wij ,als team, met elkaar en zit de dag erop. Dit is een beetje een grove schets hoe het er aan toe gaat op kamp. Het belangrijkste voor ons om te gaan is dat we de kinderen liefde van God kunnen geven. Liefde is iets wat zij in het dagelijks leven helaas moeten missen. Na het kamp is het voor ons tijd om uit te rusten en hebben we even de gelegenheid om lekker vakantie te vieren. Als je nog vragen hebt of interesse kijk dan op: www.stichtingcominghome.nl en anders ben ik of één van de andere groepsgenoten (zie bovenaan) bereid om al je vragen te beantwoorden. La revedere!”

Vakantie Bijbel Week Dorkwerd

Marleen: “Al een aantal jaar help ik in de voorjaars- en herfstvakantie mee met de VakantieBijbelClub in onze gemeente. Tijdens de VakantieBijbelClub vertellen we Bijbelverhalen, zingen we veel, knutselen we en doen we spelletjes met niet en randkerkelijke kinderen. Deze vakantie ga ik samen met zes anderen uit onze gemeente VakantieBijbelWeek doen in het Groningse dorpje Dorkwerd. Omdat de gemeente zo klein is zijn er vanuit hun eigen gemeente niet genoeg mensen om een VakantieBijbelWeek te organiseren. Onlangs is er in de Groningse hoofdstad een nieuwe wijk gebouwd. Deze wijk ligt op ongeveer een kilometer afstand van Dorkwerd. In deze wijk wonen veel gezinnen maar geen één van deze gezinnen gaat in Dorkwerd naar de kerk. De gezinnen zijn moeilijk te bereiken en het contact met de wijk slecht. De voorganger uit de hervormde gemeente in Dorkwerd wil graag wat meer contact krijgen met deze wijk. Met deze VakantieBijbelWeek willen wij door middel van contact met de kinderen zorgen dat er wat meer contact komt met de wijk. Bovenal is dit natuurlijk een hele mooie kans om de kinderen te vertellen over Jezus. Omdat het een nieuw project is weten we niet wat we moeten verwachten en hoeveel kinderen er gaan komen. Ondanks dat gaan we er met z’n allen voor en hebben we er al veel zin in!”

18

Signaal | JV Sola Gratia


Dabar

Corinne: “Deze zomer is er weer Dabar. Wat is Dabar precies? Dabar zendt christelijke jongeren uit om het geloof in Jezus Christus voor te leven en uit te dragen aan de campinggasten in Nederland. In de meer praktische zin: je doet twee weken recreatiewerk op een camping in Nederland. Dabar richt zich in het bijzonder op de mensen die onbekend zijn met het geloof en de kerk, of hiervan vervreemd zijn geraakt. In je eentje ben je nog geen recreatieteam. Deze zomer ga ik twee weken met Arjan, Gerdien, Piet, Pieter( Rosman) en Niels (van Dam) op stap. We gaan naar een camping in Rijssenhout. Dit ligt vlakbij Amsterdam en dus ook bij Schiphol. Er vliegen daar behoorlijk wat vliegtuigen, voor de liefhebbers. We zijn onlangs op deze camping wezen kijken. Het is een leuk, maar druk, stel kinderen. Maar dat mag de pret niet drukken. Wat mijn verwachting is van Dabar? Twee vermoeiende, maar zeer leuke weken. We hebben een leuk en gezellig team en wij hopen allereerst die kinderen gewoon eens oprechte aandacht te geven. Ook proberen wij ze de liefde van Christus te laten zien. Laat de zomer maar komen :) .” www.dabarwerk.nl

Wegwijzer Zomerkampen

Niels: “De zomervakantie staat weer voor de deur! Daar kijken we allemaal halsreikend naar uit. Veel tieners en jongeren gaan met hun ouders op pad. Maar wat is er nou leuker om met een grote groep leeftijdsgenoten op stap te gaan? Bijvoorbeeld met de wegwijzerkampen! De stichting Wegwijzerkampen is sinds 1976 actief in het organiseren van zomerkampen voor kinderen en tieners. Wat begon met één kinderkamp in 1976, is uitgegroeid tot de organisatie van nu. Het bestuur van de Wegwijzerkampen wordt gevormd door vertegenwoordigers van verschillende kerkelijke gemeenten in de omgeving van Rotterdam. Elk kamp wordt begeleid door een team enthousiaste vrijwilligers. Dit jaar hoop ik voor de tweede keer mee te gaan als een van de begeleiders van het tienerkamp(12-16jaar). Het is erg leuk om ontspannen bezig te zijn met tieners en om met ze te praten over de dagelijkse dingen. Daarnaast willen we ook vertellen wat de liefde van God is. Dagelijks wordt er een Bijbelverhaal verteld en denken we na over welke dingen wij van deze Bijbelverhalen zouden kunnen leren. Dit doen we door middel van workshops en Bijbelstudies. Naast de serieuze gedeelten in het programma is er ook veel ruimte voor ontspanning. Zo wordt er ieder jaar een sport en spel competitie gespeeld en lopen we een hike, waarbij we overnachten in een gymzaal. Daarnaast wordt er ook veel gezwommen en doen we ieder jaar een ‘verrassingsuitje’. Natuurlijk mag de bonte avond niet ontbreken! Je hoort het al: een lekker druk weekje met weinig slaap voor de leiding ;), maar een hele mooie ervaring rijker. Ook dit jaar wordt ons team weer sterk vertegenwoordigd door vrijwilligers uit onze gemeente. Cees-Jan de Hon, Erik Mourik , Evelien van de Laan en Gerjo en Hanna Mourik gaan mee dit jaar. Ook Peter Heurter en Evelien van de Bos hebben een rijk verleden met de wegwijzerkampen, maar zij hebben even andere dingen aan hun hoofd. Wil je meer weten? Vraag het ons gerust, of kijk eens op: www.wegwijzerkampen.nl”

Athletes In Action

Marieke Romijn: “Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan met Athletes In Action, een organisatie die sportprojecten opzet voor kinderen en jongeren. Op deze manier willen ze kinderen kennis laten maken met het geloof. Wereldwijd heeft Athletes in Action veel verschillende projecten opgezet. Het project waar ik aan meedoe vindt plaats in Delft en is opgestart door jongeren vanuit de plaatselijke PKN gemeente. Vier teams, voor elke wijk een, met veel vrijwilligers die zich inzetten om clinics te verzorgen in verschillende sporten. Daarnaast wordt er met de allerkleinsten geknutseld of spelletjes gespeeld. Tussen twee en vier vermaken we de kinderen en in de pauze vertellen we over het geloof aan de hand van een toneelstukje of getuigenis. ’s Avonds eten we gezamenlijk als team en gaan we weer de wijken in om met de jongeren te voetballen en hen over het geloof te vertellen. Op vrijdag sluiten we af met en barbecue samen met de kinderen en hun ouders. Het is heel dankbaar werk om te doen en daarnaast ook gewoon onwijs leuk. Het is ontzettend tof om te zien dat een kindje met de kinderbijbel in haar hand naar je toe komt om te vragen of je voor wilt lezen. Je ziet de kinderen, die het vaak thuis niet zo best hebben, genieten en dingen leren over het geloof. Ik kan niet anders doen dan jullie aanraden je ook eens in te schrijven voor een project, waar dan ook, en zelf te ervaren hoe leuk AIA is! Kijk voor meer informatie eens op www.athletesinaction.nl”

Signaal | JV Sola Gratia

19


Met de

TAC

naar het strand De hele week kriebelt het al. Zaterdag gaan we naar het strand. En `we` dat zijn wij van de JV. En dan niet zomaar een paar van de JV. Nee, we gaan met de TAC naar het strand. En dat is hetgeen wat kriebelt. Het kriebelt omdat ik er zin in heb. Op stap met een grote groep jongeren, een heerlijk ontspannen avond op het strand. Gaan we wandelen? Gaan we zingen? Doen we een spel? Ik weet het niet. En daarbij, het regent al de heeeeele week, zo triest.. Dus ja, het kriebelt: omdat ik er zin in heb, omdat ik niet weet wat me te wachten staat en omdat ik hoop dat het mooi weer wordt. En jawel, het is zaterdag 18 mei. De hele dag is het buiten al droog. Oke, het is koud, maar wel droog. Dat belooft wat voor vanavond. Bij de kerk aangekomen staat er een klein clubje te wachten. Maar de JV zou de JV niet zijn als iedereen op het laatste moment, of eigenlijk nog later aan komt lopen. Uiteindelijk zijn we met een hele groep en wordt het nog `proppen` in de auto`s. Ik zie allemaal lachende en blije gezichten, het is duidelijk dat iedereen er zin in heeft! Eenmaal bij het strand aangekomen blijkt dat de zon schijnt, WOW! Ik wordt er stil van. Zo mooi bij het water! Rollende golven, strand, wind. Wat is Gods schepping toch mooi! Op het strand zelf gaan er al snel een heleboel jassen uit, worden er ballen gepakt en onstaan er verschillende groepen die heerlijk ontspannen bezig zijn. Nee, er wordt verder niets meer georganiseerd. Ieder mag doen wat hij of zij zelf wil. En dat is nou zo leuk. Niks geen regels, niks geen verplichtingen, het loopt zoals het loopt. Het is gezellig om te zien. Ook leuk dat er zoveel `TAC-cers` aanwezig zijn! Jongeren van 15 jaar die het naar hun zin hebben en mogelijk in het volgende seizoen ook naar de JV komen. Er gaat een groepje meiden wandelen, zomaar een klein stukje. Ik sluit me erbij aan en loop gezellig mee. Onderweg onstaan er leuke en serieuze gesprekken. We genieten allemaal van het strand en van de prachtige zonsondergang. Ineens worden we ingehaald door een groep rennende jongens die ook bij `ons` horen. Een paar van die gasten gaan diverse malen over de kop, maken mooie radslagen en overslagen. Dat ziet er stoer uit! Mij lukt dat niet meer en ik hou mijn beide benen maar op de grond. We maken nog wat mooie foto`s en lopen weer terug naar de groep.

20

Signaal | JV Sola Gratia


Daar aangekomen blijkt dat de eerste waaghalzen zich al aan het klaarmaken zijn. Ze gaan het water in. Dapper hoor. Ondanks dat we vanavond mooi weer hebben en het met het zonnetje best lekker is, heb ikzelf geen zin om het water in te gaan. De meeste denken er net zo over. Maar toch zijn er een paar gasten die het niet kunnen laten. Daar gaan ze, blote bast, zwembroek aan, rennen maar. Toch zijn het niet alleen de jongens. Ook twee meiden die zich niet willen laten kennen trotseren de branding. Blijkbaar met voorbedachte rade, want bikini is al aan. Leuk gezicht om die gasten zo in het water te zien. Blijkbaar hebben ze het naar hun zin, want ze blijven best een tijd in het water. Heerlijk springen en ravotten in de golven. Dat is iets wat ikzelf ook altijd zo lekker vind. Je lekker in de golven laten vallen en meedrijven. Zou ik dan toch? Nee, nu niet, mij te koud. Maar wie weet, volgend jaar misschien? Ondertussen is er een gitaar gepakt en wordt er gezongen op het strand. Zomaar wat mooie opwekkingsliederen. Toch bijzonder dat dit zomaar kan in ons land. Er zijn landen waar christenen vervolgd worden en wij zingen zomaar op het strand en loven God!

Signaal | JV Sola Gratia

21


Ik geef het stokje door aan... Algemeen Voorzitter Evelien van den Bos Aan wie geef jij het stokje door? Blij geef ik het stokje van voorzitterschap aan Rolf Heij door. Waarom heb je voor hem gekozen? Het is niet het geval dat ik mag uitkiezen wie mij gaat opvolgen. Net als elke JV’er mocht ik wel een briefje met namen invullen, wie mij geschikt leken. Uit al deze briefjes sprong Rolf zijn naam eruit. We hebben als bestuur hierover gehad en we denken dat Rolf een hele goede algemeen voorzitter zal zijn. Hoe voelt het om te stoppen als Algemeen Voorzitter? Eigenlijk voelt het fijn om niet meer de verantwoording te hoeven dragen en allerlei dingen te moeten regelen. Na een 4 jaar lang durende bestuursperiode is het goed om te stoppen. Ik maak graag ruimte voor Rolf en al zijn mooie ideeën. Wat ga je het meest missen en wat totaal niet? Het meest ga ik de gezelligheid van vergaderingen missen. Wat hebben we een ontzettend leuk bestuur en jeugdcommissie gehad. Verder zal ik de wc schoonmaken niet missen J . Wat voor verandering verwacht jij in het bestuur, nu ze een andere voorzitter krijgen? Een frisse blik en nieuw enthousiasme zullen ervoor zorgen dat er dingen gaan veranderen. Ik denk dat digitalisering en social media in ieder geval een nog grotere rol zullen gaan spelen. Heb je nog iets wat je graag wilt zeggen, nu je nog Algemeen Voorzitter bent? Ik wil via deze weg iedereen bedanken voor zijn inzet op welke manier dan ook. Met elkaar kunnen we ervoor

22

blijven zorgen dat de JV een fijne plek is. Help lekker mee met JV avonden voorbereiden en blijf vooral komen! Jouw inzet, enthousiasme en openheid zijn van groot belang. En ook al zit je niet in een commissie, ben je nog verantwoordelijk voor de mooiste JV van Nederland.

Tussen-Avond Commissie Rolf Heij Aan wie geef jij het stokje door? Gerdien Verhagen neemt de leiding in de commissie over. Vanaf volgend seizoen zal zij dus de eervolle titel ‘TAC Baas’ dragen. Waarom heb je voor haar gekozen? Gerdien is een spontane en enthousiaste dame en dat is erg belangrijk voor de TAC. Daarnaast is ze organisatorisch goed en heeft ze oog voor detail. Al met al zijn dat de dingen die een voorzitter ook tot een goede voorzitter maken.

goede handen achterlaat en de gedachte dat ik op een andere manier mezelf hard kan maken voor de JV, kan ik met een goed gevoel de TAC verlaten. Wat ga je het meest missen en wat totaal niet? Uiteraard ga ik alles van de TAC missen. Het team, de vergaderingen, de voorbereidingen, maar vooral de avonden zelf. Het is fantastisch om iets waar je al een tijd naartoe gewerkt hebt echt te zien gebeuren. Zeker als dat dingen zijn die met God en Zijn Koninkrijk te maken hebben is het een heerlijk idee als je ziet dat zoveel jongeren er plezier, hoop en kracht uit mogen putten. Wat voor verandering verwacht jij in de commissies, nu ze een andere voorzitter krijgen? Nieuwe mensen brengen uiteraard altijd hun eigen ideeën mee, die een verfrissend effect op het werk van de commissies kunnen geven. Verder verwacht ik een voortzetting van het mooie werk dat al gaande is. Heb je nog iets wat je graag wilt zeggen, nu je nog baas bent? Haha, nu ik nog baasje ben, bedoel je. Volgend jaar ben ik pas echt baas. En ik zal er alles voor doen om een goede JV baas te zijn. Dat verdient onze vereniging, maar vooral onze God!

Hoe voelt het om te stoppen als TACVoorzitter? Aan de ene kant is het erg jammer. De TAC is een ontzettend leuke commissie, met een grote doelgroep en grote diversiteit in de activiteiten. Het is erg leuk om daar je creativiteit in kwijt te kunnen en te zien hoe de JV daar plezier aan beleeft . Aan de andere kant ligt er een verantwoordelijke taak voor me klaar volgend seizoen en daar heb ik ook wel erg veel zin in. Vanwege de gedachte dat ik de TAC in

Signaal | JV Sola Gratia


Redactie Sarah Offermans

JeugdWeekend Commissie Willem de Groot

Aan wie geef jij het stokje door? Jannamarie Goudriaan.

Aan wie geef jij het stokje door? Het stokje van voorzitter mag ik doorgeven aan Arjan van Velzen.

Waarom heb je voor haar gekozen? Jannamarie had van alle redactieleden de meeste ervaring. Pieter was erover na aan het denken of hij in de redactie wilde blijven, Sarah zat er net in en Marieke is begeleider. En daarnaast vind ik Jannamarie erg geschikt om mijn taak over te nemen. Hoe voelt het om te stoppen als bestuurslid? Aan de ene kant ben ik er wel blij mee, ik krijg het volgend jaar enorm druk: dan ga ik namelijk afstuderen. Maar ik heb het met heel veel liefde en passie gedaan en ik ga het daarom zeker wel missen. Wat ga je het meest missen en wat totaal niet? Wat ik erg ga missen is het voorbereiden van de nieuwjaarsavond. Dit is een erg hectische en een beetje stressende periode, maar vooral ontzettend leuk. Vooral het schrijven van het script vond ik leuk. Ook het moment waarop er een Signaal wordt uitgedeeld en iedereen hem gaat lezen, ga ik missen. Dat is echt super om te zien. Wat ik niet ga missen is dat het veel tijd kost. Wat voor verandering verwacht jij in de commissie, nu ze een andere baas krijgt? Dat vind ik een lastige vraag. Janna zal vast wel wat eigen dingen doorvoeren, afspraken zullen misschien wat minder chaotisch worden. Maar verder denk ik dat ze niet heel veel zal veranderen. Niet dat de Signaal opeens een andere naam krijgt of zo. Heb je nog iets wat je graag wilt zeggen, nu je nog baas bent? Ik wens iedereen heel veel plezier in de redactie, en ook in de JV natuurlijk. En ik wens Janna veel geluk en toewijding om de taak te vervullen, wat vast en zeker goed zal komen!

Signaal | JV Sola Gratia

Waarom heb je voor hem gekozen? Het is niet zozeer dat ik gekozen heb voor Arjan als voorzitter, maar in het bestuur hebben wij in goed overleg besloten dat Arjan een geschikte kandidaat is om mij op te volgen als voorzitter. Dit, omdat hij al twee jaar ervaring heeft met de JWC en volgens ons op dit moment de kwaliteiten bezit om de rol van voorzitter op zich te nemen.

Facts: OUD Evelien Rolf Sarah O. Willem

NIEUW Rolf Gerdien Jannamarie Arjan

Hoe voelt het om te stoppen als JWCVoorzitter? Het voelt dubbel om te stoppen als voorzitter van de JWC ,omdat ik wel iemand ben die zich ergens aan hecht. Maar, het voelt ook zeker trots om voorzitter te zijn geweest van deze fantastische commissie met heel veel uitdagingen en verantwoordelijkheden. Twee jeugdweekenden heb ik als voorzitter mogen dienen en ik heb dat met plezier gedaan. Ik heb dit tot een goed einde weten te brengen met een geweldige commissie, want zonder hun had ik het niet gered. Wat ga je het meest missen en wat totaal niet? Omdat ik nog een jaar in de JWC blijf als commissielid zal ik niet heel veel gaan missen omdat we eigenlijk alles samen doen. Het enige wat ik zal gaan missen is mijn rol in het bestuur en de vergaderingen die daarbij horen. Wat voor verandering verwacht jij in de commissies, nu ze een andere voorzitter krijgen? Ik verwacht dat de commissies redelijk hetzelfde blijven. Als het goed is veranderd er niet al te veel met een nieuwe voorzitter, hooguit een paar dingetjes, maar in de grote lijnen gaat het in iedere commissie uitstekend! Heb je nog iets wat je graag wilt zeggen, nu je nog voorzitter bent? Wat ik wil zeggen is dat ik geniet van elk moment dat ik nog op de JV mag zijn. Het is belangrijk dat we bij elkaar blijven komen en nadenken over Gods woord. Ook de gezelligheid en de vriendschap is een belangrijk onderdeel van de JV. De JV zou voor mij een reden zijn om voor altijd jong te blijven. :)

23


Boekenlijst voor als je op vakantie gaat

De Oversteek Young, W. Paul

Nieuwe bestseller van de auteur van ‘De Uitnodiging’

Anthony Spencer is maar al te trots op zijn succes, ook al heeft het hem pijnlijk veel gekost. Mensen uit zijn naaste omgeving zijn van hem vervreemd geraakt en hij leidt een teruggetrokken bestaan. Als hij op een dag een hersenbloeding krijgt, raakt hij in coma en ontwaakt hij in een surreële wereld. Een wereld die een weergave blijkt te zijn van alle mooie, maar ook alle verdorven elementen uit zijn leven. Tony ontdekt dat zijn bestaan is gebouwd op de giftige grond van een gebroken hart. Vindt hij een manier om het door hemzelf veroorzaakte onrecht te herstellen?

De Uitnodiging Young, William P De jongste dochter van Mackenzie Allen Phillips, Missy, is tijdens een vakantie met het hele gezin ontvoerd. In een verlaten hut in de wildernis van Oregon worden er aanwijzingen gevonden die erop duiden dat ze op brute wijze om het leven is gebracht. Vier jaar later ontvangt Mack, die nog steeds in diepe rouw is, een opvallend briefje,schijnbaar van God, met de uitnodiging om opnieuw naar de hut te gaan. Tegen zijn gevoel in keert Mack terug naar de plek des onheils. Hij komt daar aan op een koude, winterse middag en stapt zijn grootste nachtmerrie weer binnen. Hij brengt daar het weekend door in het gezelschap van God, een Afro-Amerikaanse vrouw die zichzelf ‘Papa’ noemt; Jezus, een man uit het Midden-Oosten; en Saruya, de verpersoonlijking van de Heilige Geest in een Aziatische vrouw. Uiteindelijk verlaat Mack de hut als een ander mens.  In een wereld waar religie steeds minder betekenis lijkt te krijgen, worstelt De uitnodiging met de tijdloze vraag: waar is God in deze wereld vol onbeschrijflijke pijn en verdriet? De antwoorden die Mack krijgt, zullen je verbazen en misschien zelfs net zo veranderen als ze hem hebben gedaan.  W. Paul Young is geboren in Canada, maar groeide op als zoon van zendelingen tussen de Dani’s, een Papoea-stam. Hij had nooit de intentie om een boek te gaan schrijven. Het feit dat De uitnodiging in Amerika een beststeller is geworden, heeft hem zelf nog het meest verbaasd. De auteur, in het dagelijks leven office manager en conciërge, schreef al wel gedichten, songteksten of korte verhalen voor zijn eigen plezier, maar alleen zijn familie en vrienden kregen dat onder ogen.  Aangemoedigd door zijn vrouw om zijn af en toe vreemde en ongewone denkwijzen voor hun zes kinderen ook eens op papier te zetten, schreef Young het boek als een kerstgeschenk voor hen. Het was vooral bedoeld om zowel hun eigen vader als God de Vader beter te leren kennen. ‘Het heeft mij zelf jaren gekost om het grote geheel te begrijpen en ik wil hen de pijn en het proces waar ik doorheen ben gegaan, graag besparen. Ook wilde ik door het verhaal het beeld van God veranderen; Hij is zoveel groter dan het doosje waarin Hij zo vaak wordt gestopt.’ Anderen over De uitnodiging:  * ‘De uitnodiging is de meest indringende roman die ik in jaren heb gelezen’ Michael W. Smith, artiest  * ‘Dit boek heeft de potentie om voor onze generatie te doen wat De Pelgrimsreis van John Bunyan heeft gedaan voor zijn generatie. Zo goed is het!’ Eugene Peterson, professor Spirituele Theologie  * ‘Zijn elastische, tedere stijl valt mooi samen met de kern van zijn boodschap: een ontmoeting met Gods genadevolle vaderhart’ Willem de Vink, auteur 

24

Signaal | JV Sola Gratia


Zegen en overwinning Max Lucado Langzaam sterven de juichkreten in het stadion weg. De medailles aan de muur vinden hun einde ergens op een zolder. Prijzen en eerbetuigingen nemen af. Van alle applaus op onze aarde weten we dat die eens ophoudt. Maar al mag erkenning in deze wereld dan tijdelijk zijn, het applaus in de hemel is voor eeuwig. Het is een vreugde die alleen God geven kan. Vreugde, omdat je weten mag dat God voor jou een reddingsplan ontworpen heeft, waarin Hij zichzelf heeft gegeven. Dat die God met vreugde naar jou kijkt, omdat Hij van je houdt. Het is een onmiskenbare blik in een hemels koninkrijk: een teken van overwinning. Lenteregen Grandia, Marianne Als Merle in de spiegel kijkt, ziet ze niet een vrouw van wie ze houdt. Ze is het liefst alleen en werkt daarom thuis achter haar pc, totdat een tekort aan opdrachten haar dwingt een baan buiten de deur te zoeken. Eenmaal aan de slag als secretaresse geeft ze niet meer van zichzelf prijs dan het hoognodige. Gelukkig lijkt haar collega Kathy er ook één van het stille soort. Wanneer het huis naast dat van Martijn leeg komt te staan, hoopt hij op rustige nieuwe buren. Als de teruggetrokken Merle haar intrek neemt in het huis, lijkt die wens vervuld te worden. Maar als ze elkaar beter leren kennen, vraagt hij zich af of hij wel met rust gelaten wil worden. De vriendschap geeft zowel Merle als Martijn nieuwe hoop. Totdat er op een dag iets gebeurt wat alles doet instorten.  Marianne Grandia is een bekende naam in christelijk Nederland. Ze schrijft sinds 2003 voor het tijdschrift Eva, vertaalde tientallen boeken en spreekt regelmatig op vrouwenbijeenkomsten. Met haar stichting Selah reikt ze vrouwen Bijbelse principes aan voor herstel en bloei, onder andere door themaweekenden. Naast haar pastorale werk groeide in Marianne het verlangen om ook via een roman iets te mogen weerspiegelen van de genade en liefde van God. Dit resulteerde in haar debuutroman Witter dan sneeuw. De uren waarin Marianne niet voor Selah op pad is, of op de zolder van haar woning in het vestingstadje Woudrichem aan het schrijven of vertalen is, probeert ze zo goed mogelijk te verdelen over haar gezin (vier kinderen en drie katten), familie, vrienden en haar kerkelijke gemeente. Kronkelpad Irma Joubert Lettie Louw is een zachtaardige, talentvolle jonge vrouw. Na haar studie keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide, om daar als huisarts aan de slag te gaan in de praktijk die ze van haar vader heeft overgenomen. Marco Romanelli, die ternauwernood het concentratiekamp overleefde, keert in 1945 terug naar zijn ouderlijk huis is Noord-Italië. Zijn gezondheid is verwoest. Op aanraden van zijn broer Antonio, die zich als architect in Zuid-Afrika heeft gevestigd, vertrekt ook Marco naar Zuid-Afrika, in de hoop dat het warme, droge klimaat hem goed zal doen. Zo komt hij terecht in hetzelfde dorp als Lettie en wordt hij een van haar patiënten. Samen vinden zij liefde en geluk – maar dan breekt er polio uit… Kronkelpad is het laatste deel in de trilogie met ‘Kind van de rivier’ en ‘Pontenilo’. Seks zoals God het bedoeld heeft Wilkin van de Kamp Hoe mooi is de liefde! Het heerlijkste wat je verlangen kunt!’ Hooglied 7:7, GN Dit boek gaat over seks zoals God het bedoeld heeft. God heeft wat over seks te zeggen. Hij heeft het bedacht en het als een cadeau aan ons gegeven. Wat God zegt over seks is waar, of je het gelooft of niet. Seks kan een nieuw leven creëren en het kan een leven ten gronde richten. Dit boek gaat niet over hoe je ‘het’ moet doen, maar wat ‘het’ met je doet. Als je er niet achter wilt komen hoe God erover denkt, kun je dit boek beter niet lezen. SEKS is een cadeau van God - SEKS is kostbaar - SEKS is heilig - SEKS is gezond - SEKS is niet neutraal - SEKS laat altijd sporen na - SEKS moet je leren. En uit de bergen kwam de echo Khaled Hosseini Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een moeder dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Wat er met hen gebeurt – het zusje wordt noodgedwongen verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul – zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen over tientallen jaren in gang, die een indringend beeld geven van de morele complexiteit van het leven. Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman, ouders en kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, en hij onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen. 

Signaal | JV Sola Gratia

Hij volgt zijn personages over de hele wereld: van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Het verhaal wordt steeds groter en veelomvattender, emotioneler en krachtiger. Gedreven door zijn kenmerkende compassie en filosofische inzichten waardoor ‘De vliegeraar’ een geliefde klassieker werd en ‘Duizend schitterende zonnen’ een absolute bestseller, betoont Khaled Hosseini zich in ‘En uit de bergen kwam de echo’ eens te meer een geboren verhalenverteller. Dit nieuwe boek is opnieuw een magnifieke prestatie.

25


Vakantiepuzzels!

Raadsel

Zit je voor je tent, maar weet je niets te doen? Los deze puzzels op! Plezier en tijdverdrijf gegarandeerd.

Anna zit op haar hotelkamer in Spanje. De dag voordien had ze een aardig Spaans meisje genaamd Juanita leren kennen waarmee ze op haar hotelkamer had afgesproken om samen te gaan shoppen. Terwijl Anna zich staat op te maken wordt er op de deur geklopt en kort erna komt er een jongen binnen, die zegt: “Oh sorry, ik heb me vergist van kamernummer.” waarna hij zich vlug uit de voeten maakt.

Bal Bikini   Boot     Duinen    

Emmer Grens   Hotel   Huisje  

Kasteel Strand   Zon   Schelp   Tent   Zwemmen   Schepjes    Wandeling   Sorbet   Ys    

Anna belt meteen de politie en nog diezelfde dag wordt de langgezochte hoteldief opgepakt. Hoe wist Anna dat de jongen waarschijnlijk de hoteldief was?

Oplossing: ________    

Antwoord raadsel: De jongen had op de deur geklopt en dat is iets wat je niet doet als je je eigen hotelkamer wilt binnengaan. Anna wist dus dat de vergissing van kamernummer alleen maar een smoesje was toen hij zag dat er iemand in de kamer aanwezig was.

26

Signaal | JV Sola Gratia


Signaal | JV Sola Gratia

27


UIT DE OUDE DOOS

28

Signaal | JV Sola Gratia


Al jaren wordt er godsdienstonderwijs gegeven op de openbare scholen. De minister wil de subsidie voor dit onderwijs volledig afschaffen. Hier is een petitie voor opgestart, om een signaal af te geven naar de overheid. Wil je dit onderwijs steunen door de petitie te ondertekenen? Je vindt hem hier: http://www.petities24.com/behoud_van_gvo_en_hvo

Signaal | JV Sola Gratia

29


Column

VERDWIJNEN E T N E K IJ L N E G IN RVELENDE D E V E L L A E O H R E V O

n e n j i h c s t a a g n als de zo

Als kind haatte ik de zon. Mooi weer? Leuk voor jullie, maar ik blijf liever binnen. De zon stond voor mij parallel aan hitte en zweten. En dat vond ik verschrikkelijk. Als we dan een keer buiten zaten liet ik dat dan ook voortdurend merken. “Ooooooooh ik heb het zooooo heet!” was mijn lijfspreuk. Eentje waar familieleden het nog steeds leuk vinden mij eraan te herinneren. Nu hou ik van de zon. Als de zon schijnt word ik vrolijk en doe ik dingen die ik normaal nooit doe. Zoals zonder te zuchten de hond uitlaten. Buiten zitten. Vrijwillig. De ramen zemen: normaal verberg ik mij als dat gevraagd wordt, maar de zon schijnt en ik ren al met mijn emmer sop naar buiten.

Het doet me denken aan nog een licht. HET licht. Jezus. “Het licht schijnt in de duisternis”. Jezus kwam op deze donkere wereld, om haar in te kleuren. Hij veegde het stof van ons af en liet ons glimmen. Toen Hij kwam leken al die vervelende dingen wel te verdwijnen. Hij was de Zon. Als ik nu naar buiten kijk, denkend aan dat, word ik nog vrolijker. Het maakt mij, dat ik nog meer dingen ga doen die ik normaal nooit zou doen. Hij laat mij stralen. Hij, De Zon, schijnt Zijn licht op ons en wij mogen het weer uitstralen naar de rest van de grijze wereld. Hoe gaaf is dat?! Ik wens jullie een hele fijne zomervakantie toe, vol mooie ZONdagen!

Wat is dat toch, wat de zon met je doet? Hoe komt dat? De zon schijnt. De zon is vrolijk. De zon kleurt de aarde in. Als de zon tevoorschijn komt, lijkt het wel alsof iemand de laag stof van de aarde afhaalt. Ze gaat weer glimmen. Mensen gaan ook glimmen. Mensen worden vrolijker, aangestoken door de zon. De zon geeft licht, in de normaal zo donkere,grijze en stoffige wereld.

Even tussendoor...

30

Signaal | JV Sola Gratia


Signaal | JV Sola Gratia

31


Signaal '12/'13 #3  

Vakantie-editie

Advertisement