Page 1

ARCHITECTURE AND DESIGN Jorren Verheesen


CURRICULUM VITAE EDUCATION 2017-present

Architecture (MSc), Delft University of Technology

Delft, Netherlands

2014-2017

Architecture and the Built Environment (BSc), Delft University of Technology

Delft, Netherlands

2012-2014

Pre-university Education (VWO), Connect College subjects: Dutch, English, French, mathematics, chemistry, physics, biology

Echt, Netherlands

2007-2012

Higher General Secondary Education (HAVO) Connect college subjects: Dutch, English, mathematics, chemistry, physics, biology

Echt, Netherlands

WORK EXPERIENCE 2019-present MVRDV section: architecture firm function: assistent designer address: Achterklooster 7, Rotterdam (NL) references: Suzanne van der Pluijm, hr officer phone: +31104772860 2018-2019 Henning Larsen Architects 7 months section: architecture firm function: architectural intern address: Vesterbrogade 76, Copenhagen (DK) references: Anette Sigaard Karstenskov, hr manager phone: +4582333098

2016 Incorporated Consultants CONIN 4 months section architectural consultancy function architectural intern address: Century 21st Building, Dubai (UAE) references: Amar Baghdadi phone: +97142662225 2014-2018 Coffee Company section: specialty store in coffee function: barista address: Markt 19, Delft (NL) references: Elisa de Ruijter phone: +31153030620


PERSONALIA surname Verheesen given name Jorren Johannes Barbara address Julianalaan postal code/town 2628 BH, Delft country The Netherlands phone +31648620421 e-mail jvrhsn@live.nl date of birth 16-09-1995 place of birth Maasbracht nationality Dutch drivers license yes

LANGUAGES Dutch: English: German: French:

native language perfect proficiency in terms of speaking, understanding, writing and reading sufficient proficiency in terms of speaking, understanding, writing and reading adequate proficiency in terms of speaking, understanding, writing and reading

COMPUTER SKILLS Rhinoceros +++++ Autodesk AutoCAD +++++ Autodesk Revit ++++ SketchUp +++++ V-Ray +++

Enscape +++++ Adobe Photoshop ++++ Adobe InDesign ++++ Adobe Illustrator +++++ Adobe Muse +++

EXTRACURRICULAR 2015-2016: D.B.S.G. Stylos

Travel Committee Excursion to Dubai and Excursion ‘Le Crobusier’ through France and Germany

2015-2016 D.B.S.G. Stylos

Committee Members Comittee Committee Weekend, Committee Member Day and other small activities

2014-2015 D.B.S.G. Stylos

Events Committee End of the Year Drinks and MidZomerNacht Festival


SELECTED WORKS

ESTENSIONE BIBLIOTECA NAZIONALE 06-13

DUINHUIS 14-19

HET NIEUWE INSTITUUT 20-25


COLLECTIVITUINSTAD 26-29

MADE IN SCHIEDAM 30-33

ARTFORHEES 34-35


ESTENSIONE DELLA BIBLIOTECA NAZIONALE DI GENOVA 2018

GENOA, IT

selected for the ‘Archtecture Annual ‘ of the faculty The brief for this project was for architecture to be considered as an ordered accumulation of materials, programs and intensities. It shows a focus on the formal consequences of accumulation such as production, deposits or stratification. Through this lense of accumulation, the project scans the urban complex as a potential site for architectural constructs, as cultural and material outlines of future scenarios. Nonetheless, the port of Genoa is an ever-modernising harbour in front of a historical city: the very contemporary or modern condition of conflicting realities, which defy any convential approach. The proposed solution was found in the writing of a code of construction that allows the National Library of Italy to grow forever in size: a knex-like modular construction method of continiously attaching a 4 by 4 meter cage to the already existing grid. This construction is then hung from two curvilinear concrete cores that function as both private archive and spaces for services. A polycarbonate double facade system makes sure the archive will age quickly over time so it will blend into industrial harbour. Contrasting greatly with this process of aging is the mirroring effect of the exterior cladding of the spherical reading room and the bright yellow entrace: both show the current in stead of the past. ‘Estensione Della Biblioteca Nazionale Di Genova’ explores architectural design as a synthetic act, a projection rather than a response to a problem. With the site considered as a material entity and a field condicition in which processes of change and transfortmations are considered integral to the production of an architectural construct. For this, EBG becomes the body of constructed memories within the city, not only adressing accumulation of displaced objects but it becomes a direct register of daily activities, urban logistics and exchange. It is the very advantage of Genoa’s constricted condition of the harbour where the city has to continuously restructure the strip of the historical harbour as an already occupied territory, to enhance not only the economic and logistical activities but also its civic life, which becomes a modern palimpsest of conclifting programmes to be continuously rewritten. It becomes a material register of not only the flow of commodities between sea and the hinterland but also the material interface of social, economic, political and ethnic exchange.

6


7


8

site


elevations

9


10

fragment


atrium

11


modular construction method

12

sections


library

13


DUINHUIS 2015

WASSENAAR, NL

The brief of this assigment was to design a holiday condo of roughly 70 square meters in size is located near Wassenaar, on the coastline of The Netherlands. The building site is amidst the dune landscape well known for it’s wide varieties of plants and wildlife. Therefore, it was of utmost importance to take account of this notion of landscape into the design. The primary needs of the client, in this case a young family that might expand in the future, and both their parents, was for the design to be as flexible as possible in order to adapt to future needs in terms of space. The proposal follows a play of standard functions of a residential building which are then extracted from each other thus creating an intruiging combined indoor and outdoor living space. Therefore, the design is also a great consolidation for experiencing the surroundings from inside. Indoors, the idea of outdoor living is executed in optimally placed windows for each space which give a great view of the dunes near The Hague. The main principle of this design was to take the conventional volume of a detached house and to split it into two. This division led to two volumes had their own function, namely living and resting. The space that is now in between the volumes functions as an outdoor corridor. This space is now one of the elements that connects the surroundings. By having it built on a slope, it was able to lower the resting compartment to a height where one can fully experience every view of surrounding. In terms of building method the proposal introduces the use of interlocking, transposable, and interchangeable wooden modules. Combining these different modules, with varying openings, allows the client to extend or change the building according to the needs of time.

14


15


16

exploded


exterior impressions

17


18


axo

19


HET NIEUWE INSTITUUT 2017

ROTTERDAM, NL

The brief for this project was to make a redesign for the building of the New Institute. This instution is home to ‘de stichting Wonen’, the Dutch Documentation Centre of Architecture, and the Dutch Architecture Museum. In order to combine these different institutions the proposal exists as three main elements that give shape to the building: an archive, exhibition areas, and offices. The building site is located in Rotterdam, a city that is known to be the ‘Architecture City’ of the Netherlands, and faces the so called Museumpark that is home to multiple museums and art institutions. The main concept of the proposal is for the architecture to capture the visitor and direct all attention inwards as opposed to the exterior. Upon entering, the visitors will quickly find themselves walking through a tunnel that leads to a hall that shows the full height of the building. This 60 meter vertical stretch is one of the first attempts to make them experience the building as a piece of art. Then, one takes the elevator all the way to the top and from there on will slowly descend through six different exhibition halls. The sloping floors allow the visitors to go through the spaces with ease, making the installations as accessible as possible in order to fully experience them without the smallest disturbance. The double facade creates both an easier controllable indoor climate and stores generated heat from within the double layer, but it also prevents the visitors from looking outside. Again, the focus is directed more towards the interior and what is happening inside. The archive (with offices) is folded around the museum at ground floor level making it look as though the museum is lifted, almost becoming a statue that overlooks the museumpark. This compartment also houses the offices and service areas. The stairs that go all the way around the building make the New Institute be a part of the public space that is home to temporary art installations. At night, the building becomes a beaken for the museumpark. The lightness of the facade is contrasting the heaviness of the method of construction. The heaviness of the concrete is surrounded by the lightness of the facade and ceiling: throughout every space it looks as though the concrete elements are floating in the clouds.

20


8

7

6

5

4

3 2 1 1 entrance 2 offices 3 archives 4 double facade system 5 steel truss structure 6 concrete cores 7 descending floor slabs 8 roof slab

21


^ ^

G+4>G+8

G+3

^

cafe

G+2

^

technical/supplies

G+1

^

cafe

G

offices meeting rooms archive I

desk toilet

store

technical

archive II

archive IV

archive III

22

floorplans/sections


exterior impressions

23


24

fragment/elevation


interior impressions

25


COLLECTIVITUINSTAD 2016

AMSTERDAM, NL

The brief for this project was to (re)design an ensemble of two residential buildings in an urban block with a collective space in between. The building site is located in the area of Osdop, The Netherlands, close to the city centre of Amsterdam. Planned to be a so called ‘garden city’, A spacious and green district, Osdorp now faces the decay of that post-war urban planning of Amsterdam. These large scale expansions of cities provided housing complexes using urban stamp. This method of ‘stamping’, the repetition of the same housing blocks, has been thought to be outdated and has therefore been abandoned. This repetition of the same blocks also lowers the sense of ownership through the neighbourhood: each seperate block with each their own housing units does not show any character. Problems with the large demand of housing, that the city Amsterdam faces, there was also a need for integrating a number of different target groups within the single block. Contrasting what was happening in the city of Amsterdam the proposal reintroduces the old method ‘stamping’ and with the addition of a new block, the old city pattern was restored. The site itself consits of two redeveloped and one new residential blocks. The redevelopment consisted of two blocks that have been transformed intro borth urban villas for the elderly and small studios for students. Incisions were made into the old block in order to strengthen the connection between the courtyard and the street opposite of the block. With the addition of the new residential block the old stamp was restored. The building was designed to suit the needs of both large families and small (starting) families. This is done by introducing a system that allows the owners to shape their apartments to their own wishes using sliding walls. The identity of each residential unit is mainly shown through the use of facade systems that adjust the level of privacy and transparency to the wishes of the client.

26


1 2 3 4 5 6

communal gardens transformation into urban villas brick base connecting with communal space concrete structure personalized facade system flexibel apartments

6

5

4

3

2

1

27


28

section


section/elevations

29


MADE IN SCHIEDAM 2017

SCHIEDAM, NL

The brief for this project follows the masterplan for a district in Schiedam, a city near the riverbank of the Maas in Netherlands, that is trapped in the downwards sprial of industries leaving and poverty. In 2060, Schiedam will become the city in terms of high tech production industry. Being known as ‘the city of craftsmanship’, the identity of the city will not get lust but only become stronger for it has such great potential. Schiedam is a city that is most famous for it’s Jenever, or as other might know it: it is the birthplace of gin. For the past decades more and more processes are becoming (fully) automated and that is what makes artisan businesses either leave Schiedam or cut on the amount of employees. The accumulation of these problems are also the main reason why the city, especially this district, has one of the lowest income rates per capita. The main focus of ‘Made of Schiedam’ is therefore to reestablish Schiedam as the city of artisan craftsmanships that allows the inhabintants to live, work and learn. Throughout the whole district, the three combined districts, of the masterplan’s main focus is on ‘making’ or ‘producing’ through craftsmanship. This goes from the thinking processes in Schieveste (north), to the trading of products in Schiedam Oost (center), to the actual making and learning processes in Nieuw-Mathenesse (south). The different residential-/work environments will be connected with each other through a central axis that runs from top to bottom and is only designed to be used by slow traffic such as pedestrians or cyclists. Phasing out cars from the neighbourhoods and introducing more ways of traffic such as a water taxis will push the inhabitants to make more use of their bikes and public transportation. In terms of sustainability, the masterplan is of top-notch. The aim is to reduce the amount of waste as much as possible by connecting the different flows -byproducts of the make process- and lowering demand for energy, heat and water. Most of the demand for this will therefore also be locally generated. This is why, in the future, Schiedam-Oost will be almost completely selfsustainable and leave only a minor ecological footprint. As shown in the image on the right, the neighbourhood will also become part of the larger green strucutre of the surrounding region. This leads to a circular border of greenery that surrounds all of the residential areas within the city. co-designers: Lena van der Wal & Bastiaan van der Sanden

30


31


water tanks for rainwater storage

bio fermentation plants

anaerobic wastewater treatment plants

living environment

together in the neighbourhood

quiet and functional

urban and authentic

spacious and luxurious

meeting areas

squares

new housing development

high rise mixed use buildings

(residential, industrial, recreational)

educational

32

axonometric overview

industrial (with learn-through-work spaces)

hybrid buildings

small scale industry (shopping, living)

educational and residential combined

connection between Schieveste, Oost

and Nieuw-Mathenesse

primary infrastructure fast traffic

secondary infrastructure fast traffic

tertiary infrastructure fast traffic

central axes slow traffic

strengthened connecting elements

car free zone

primary green area

secundary green area

tertiary green area


impressions

33


@ARTFORHEES www.kunstvoornadekoffie.nl

34


35


ADDITIONAL PROJECTS 2018

THE CLOUD AMSTERDAM, NL

The Cloud (Henning Larsen Architects) is a mixed-use project existing of high-end office spaces and public functions which fit neatly in the Amsterdam UID masterplan made by MVRDV. It follows and innovative office hub that centralizes shared-knowledge and collaborative efforts between different actors.

Viggo Haremst, Lydia Madsen, Kristine Pernille Tveit

36


GAP THE BORDER TERSCHELLING, NL

2018

Gap The Border offered a platform to experiment and understand the concept of coastal protection at Oerol Festival (NL). For almost three weeks, the installation showed the principles of building with nature by recreating and accelerating the process of early dune formation. The installation was used as a catalyst in the dialogue between natural processes and human interventions.

full project booklet publications Algemeen Dagblad Delftse Post TU Delta WordPress

Anne, Niels, Jui, Anna, Elissavet, Shuai, Marleen, Purvika, Thomas, Chang, Sophie, Evi and Basti

37


Profile for jvrhsn

Portfolio Jorren Verheesen  

Selected works (2015 - 2019) in Architecture at the Delft University of Technology, MVRDV and Henning Larsen Architects.

Portfolio Jorren Verheesen  

Selected works (2015 - 2019) in Architecture at the Delft University of Technology, MVRDV and Henning Larsen Architects.

Profile for jvrhsn
Advertisement