Page 1

Ontwerprapport Immersive Space

Een reis door de Ruimte Door: Johan van der Wielen Klas: C1F St.nummer: 468560

1


Inhoudsopgave Pagina:

1. Inleiding 2. Het idee - Brainstorm - Mindmaps 3. Moodboards 4. De keuze 5. Doel/Missie 6. 40 Vragen 7. De stages

3 4 t/m 6

8. Conclusie

19

7-8 9 10 11 t/m 13 14 t/m 18

2


Inleiding Wij hebben voor het vak “immersive space� de opdracht gekregen een wereld(immersive space) te maken over een zelf gekozen onderwerp. Hierbij moet de gebruiker interactief mee kunnen doen en verrast worden door animaties en geluiden. Door middel van het klikken op het scherm en door met de cursor over objecten heen te gaan vinden de animaties plaats en de daarbij behorende geluiden. Door middel van brainstormen, mindmaps en moodbaords ga ik bepalen wat mijn onderwerp voor de immersive space wordt. Dit rapport laat zien wat mijn werkwijze is geweest om deze keuze te maken. Later in dit rapport leg ik aan de hand van stage schetsen uit wat ik wil gaan doen met dit thema.

3


Het Idee Brainstormen

thema

Vakantie Dieren Voetbal/sport Films Oerwoud Stad/dorp Buitenaards Alcoholgebruik Muziek De wereld Het heelal Games BN’ers

Jungle thema! Klein dorpje! Universum

Ik ben voor ideeën gaan brainstormen door op internet te zoeken naar werelden die ik interessant vind en waar ik eventueel iets mee zou kunnen voor mijn immersive space. Nadat ik een mindmap het gemaakt voor het kiezen van een thema was het tijd om de beste drie eruit te kiezen en hier wat dieper op in te gaan. Naar aanleiding van mijn mindmap leken me de volgende drie onderwerpen de leukste voor mijn Immersive Space: • Jungle • Universum • Dorpje

4


Mindmaps Om wat dieper in te gaan op deze onderwerpen heb ik voor elk een mindmap gemaakt. Deze zijn hieronder te zien.

Basissch

ool Bakker

Superm

arkt

Sportver

ls

Rustig

Kindere

n

Sla

n

Speeltui

n

Rie

ver

aar

lijk

en

Wa

Gro

gle

rlev

en

Tijg

Jun

stam

men

nen

al

Rim

boe

ers

gle

Spin

terv

Jun

tten

Ove

Slager

Kerk

nge

Gev

eniging

Dorpje

Drempe

Ber

en

5


Sterren Planeten

Oerknal

Zwart gat

Maan

Zon Sattelieten

Kometen

Leven Ruimtevaart

Aliens Aarde

Tijdens het maken van deze mindmaps werd het me al redelijk snel duidelijk dat het onderwerp niet “het kleine dorpje� wordt. Dit onderwerp vond ik te saai en ik kon uiteindelijk weinig objecten bedenken waarbij interactie kan plaatsvinden.

6


Moodboards Om de uiteindelijke keuze te maken tussen “Universum” en “De Jungle” heb ik voor beide onderwerpen een moodboard gemaakt.

Universum

Op dit moodboard staan verschillende onderdelen die te vinden zijn in de ruimte en objecten waarvan het nog onzeker is of ze wel echt bestaan. Door het moodboard te maken is het voor mij duidelijker geworden wat voor vorm mijn immersive gaat krijgen. De onderdelen die in het moodboard voorkomen zullen ook gedeeltelijk terugkomen in mijn immersive space.

7


Moodboard Jungle

In dit moodbaord zie je verschillende dingen die voor kunnen komen in de jungle. Het idee dat ik voor mijn immersive space bij dit onderwerp had was een grote jungle met daarin veel interactie met de dieren. Op de stage kon je dan in een grot en daar kwam je in een enge situatie terecht. Dan wilde je snel weer uit de grot naar de vriendelijke dieren.

8


De keuze Nadat ik deze mindmaps en moodboards andere studenten, vrienden en familie had laten zien en ook de mening van deze personen erover had gehoord zat ik te twijfelen tussen het “Jungle” thema en het “Universum” thema. Het “dorpje” was afgevallen omdat ik niet genoeg interactie kon bedenken in een dorpje dat de gebruiker van de immersive space ook amusant vindt, hier kwam ik achter tijdens het maken van de mindmaps. Ik wilde ik in eerste instantie voor het “Jungle” onderwerp gaan maar bedacht me toen dat het tekenen in flash misschien wel te moeilijk zou zijn als ik voor dat onderwerp kies. Aangezien ik een beginnend flash-gebruiker ben zijn voorwerpen die in de ruimte voorkomen iets makkelijker te tekenen. Omdat beide onderwerpen me ongeveer even veel prikkelde heb ik dus uiteindelijk de keuze gemaakt mijn immersive space over het universum te doen met de titel: “Een reis door de Ruimte”.

9


Doel/Missie Het doel van mijn immersive space wordt mensen vermaken. Dit wil ik bereiken door het gebruik van interactie met de gebruikers. Door op verschillende onderdelen in de immersive space te klikken gebeurt er iets en wordt er een audiogeluidje afgespeeld. Zo is het de bedoeling de gebruiker te vermaken door vele verschillende animaties en geluiden. De gebruiker doet zelf mee in de vorm van simpele kleine spelletjes met een duidelijke opdracht. Dit ga ik realiseren doordat je op het beginscherm verder kan klikken naar de verschillende stages, deze 3 stages zijn alle in de vorm van een spelletje. Hier kom ik later nog op terug in dit rapport tijdens de uitleg van mijn stages.

10


40 Vragen 1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? We zijn in een universum. 2. Wat zien we? Een groot zwart gat in het midden met planeten, satellieten, sterren en ruimteschepen. 3. Is het een wereld die ik herken? Ja 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Je bent er nog nooit geweest, dus het is niet bepaald vertrouwd. 5. Voel ik me op mn gemak? Waarschijnlijk niet 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Nee 7. Denk ik dat het echt is? Nee, de verhoudingen kloppen dusdanig niet dat het echt kan zijn. 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Ja 9. Vind ik het hier leuk? Als het goed is wel. 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Van heel ver weg. 11. Wie ben ik? Je bent geen persoon of voorwerp, je zou kunnen denken dat je iets buitenaards bent omdat je het universum van veraf ziet. 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Een lege stemming, zonder veel leven te bekennen. 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? Planeten, Sterren, Shuttles, Maan, Satelliet.

11


14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? Er zijn meerdere van elk object, de ene staat verder weg dan de andere. 15. Hoe zien die objecten er uit? De meeste rond of in de vorm van een ster. 16. Welk moment van de dag is het? Maakt niet uit. 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? De planeten geven licht en het zwarte gat geeft ook enigszins wit licht. 18. Zie ik schaduwen? Stage 1 niet, Stage 2, 3 en 4 wel. 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Op het beginscherm niet, als je echter verder naar stage 2, 3 en 4 gaat wel. 20. Kan ik ver kijken? Ja 21. Kan ik me bewegen (panorama)? Nee 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja, de spaceshuttle draait rond en de sterren vallen als je er met de muis over gaat. 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja, de spaceshuttle en 2 van de planeten. 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Deze hebben een extra animatie als je er met de muis overheen gaat. 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? In de stages wel. 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja, de sterren vallen als je er met de muis overgaat, het zwarte gat in midden zuigt alles op met een klik erop en spuugt ook alles weer uit als je er nogmaals op klikt. 27. Wat hoor ik? Achtergrond muziek bij het beginscherm, Bij zo veel mogelijk animaties hoor je een bijpassend geluidje.

12


28. Wat kan ik doen? Je kan vanaf het beginscherm naar een van de drie stages gaan. Deze zijn vervolgens alle drie in de vorm van een simpel spelletjes. Stage 1: het kapotschieten van rotsblokken vanuit je ruimteschip. Stage 2: het plaatsen van een Nederlandse vlag op een onbekende planeet. Stage3: het slaan van aliens die uit gaten in de grond naar boven komen. 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Door op een van de objecten te klikken die je naar een andere ruimte verwijzen. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja 33. Heb ik zin om rond te kijken? Ik hoop van wel 34. Hoe komt dat? Door de toevoeging van spelvormen binnen de immersive space. 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Nee, ik denk dat je de het wel eerder hebt gezien. 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Ja want er zijn veel tekeningen en plaatjes van. 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja want je komt op de plek waar je bij de vorige op klikte 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Nee 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) Nee, het is meer voor het vermaak, niet zozeer om iemand iets duidelijk te maken. 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Ik denk het niet.

13


De Stages Ik heb geprobeerd op een simpele manier zo duidelijk mogelijk de verschillende stages te schetsen. Eerst krijgt u de schets te zien en hieronder staat de uitleg erbij en wat er allemaal gaat bewegen op het scherm.

Stage 1: het beginscherm Het start met alleen een zwart gat dat langzaam ronddraait in het midden. Zodra je hierop klikt vliegt er alles wat er op de schets te zien is uit. De spaceshuttle zal langzaam rond vliegen op het scherm. Bij de volgende onderdelen zal er wat gebeuren: • Sterren: worden vallende sterren als je er met de muis overheen gaat. • Spaceshuttle: Word een button, als je hierop klikt ga je naar stage 2, waar je in first person view in de cockpit van de spaceshuttle zit. • Bovenste planeet: Springt op en neer als je er met de muis overheen gaat, als je erop klikt ga je naar deze planeet, waar stage 3 zich afspeelt. • Aarde: de maan en de satelliet gaan ronddraaien als je met je muis over de aarde gaat. • Planeet rechtsonder: Dit is een button waarmee je naar deze planeet toe gaat, Hiermee ga je naar stage 4. Verder wil ik een rustgevend buitenaards achtergrond muziekje toevoegen en de als je op een button klikt komt er ook een geluidje. Bijvoorbeeld ik klik op de spaceshuttle en ik hoor het geluid van een straalmotor die op gang komt.

14


Stage 1: het beginscherm

15


Stage 2: De Cockpit

In stage 2 voel je je alsof je in de spaceshuttle zit doordat je uit het raam kijkt vanuit een first person view van de piloot. De bedoeling was dat er grote rotsblokken op je ruimteschip afkomen en deze moet je vernietigen door erop te klikken. Als je een groot rotsblok vernietigt splits deze zich op in twee grotere rotsblokken waarop je vervolgens weer moet klikken om ze helemaal te vernietigen. Het is de bedoeling dat je een geluidje hoort van een soort lazer die afgevuurd word telkens als je ergens op het scherm klikt. En als je een rotsblok raakt hoor je een kleine explosie. Ik wil het zo proberen te maken dat als je een rotsblok mist ook echt een barst of iets dergelijke op de ruit van het ruimteschip komt en dat je dan teruggaat naar het beginscherm van de immersive space.

16


Stage 3: Verkenningsvoertuig

In de derde stage ben je als het ware bestuurder(op afstand) van een onbemand verkenningsvoertuig dat op de planeet is geland. Door de knoppen rechtsonder in beeld kan het wagentje bestuurd worden. Het is de bedoeling dat je het voertuig naar de juiste plek rijd om vervolgens de Nederlandse vlag te plaatsen door op de “place� knop te drukken rechtsonder in beeld. Het lijkt me een leuke toevoeging dat er ook iets gebeurd als je de vlag op de verkeerde plaats neerzet. Bijvoorbeeld een ander voertuig komt er snel aan en zet de Belgische vlag op de goede plaats neer. Op deze stage geld ook weer dat de sterren naar beneden vallen als je er met de muis overheen gaat. Door op de Aarde op de achtergrond te klikken ga je terug naar het universum.

17


Stage 4: Aliéns!

In stage 4 ben je ook op een planeet. Dit is een onbekende planeet en er blijken aliéns op te wonen. Het zijn kwaadaardige aliéns die onder de grond wonen, ze willen uit hun gaten komen om je pakken!. Je cursor is verandert in een soort hamer en de stage zit vol met gaten. Vervolgens komt er willekeurig uit een van de gaten een alién, aan jou de taak om er snel met de hamer(cursor) op te klikken. De hamer maakt een slaande beweging naar onder en je hoort een pijnlijk “BOEM” geluidje. Dan springt er ergens weer een alién uit een gat en moet je daar weer snel bijzijn om hem te slaan. De planeet op de achtergrond zorgt ervoor dat je weer terug kan naar het universum.

18


Conclusie Ik hoop dat ik met dit ontwerprapport een duidelijk beeld heb gegeven van mijn werkwijze: via brainstormen, mindmaps en moodboards een keuze maken. Deze keuze is “Een reis door de Ruimte�. Aan de hand van de schetsen heb ik geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat ik met de stages wil gaan doen. Ook staat in het rapport hoe de gebruiker interactief gebruik kan maken van de immersive space. Dit is via de animaties en de kleine spelletjes op de stages.

19

Ontwerprapport  

Bij deze het ontwerprapport van mijn immersive space "Een reis door de Ruimte".

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you