Page 1

Voor Mekaar Krijgen is een platform om bewoners hun ideeën voor een betere, mooiere of leukere buurt zelf te laten realiseren. Iedereen is ergens goed in en heeft vast wel iets over, zoals tijd, hulp, ideeën of spullen. Ook al is het maar een beetje. Tegelijkertijd zijn er mensen genoeg die een wens of een vraag hebben om de buurt waar zij wonen nog beter te maken. Voor Mekaar Krijgen wil al die beetjes ‘over’ verbinden aan al die wensen en vragen die er zijn in een buurt of wijk. Dat doen we met de landelijk bekende, praktische en leuke durftevragenmethodiek. Al die beetjes over worden vanaf het begin van organiseren aangeboord en ingezet zodat het project echt van en voor de bewoners van de wijk is. Denk aan fotografen, actieve netwerken en ga zo maar door. Dit vergroot de verankering in de buurt. Uiteindelijk zijn overheden en andere maatschapelijke instellingen minder geld en tijd kwijt aan makelen in hulp en zijn bewoners gelukkiger in hun mooiere buurt.

voormekaarkrijgen.nl een concept van Juul Martin www.juulmartin.nl


Organisatie vooraf Bepaal de startdatum, het avondje voormekaarkrijgen Kies een lokatie waar je niet voor hoeft te betalen. Bijvoorbeeld een school. Maak een uitnodiging Zorg er voor dat deze uitnodigend is en de mensen aantrekt die willen bouwen, helpen en niet komen zeuren of om geld vragen. Bijvoorbeeld: “Heb jij een droom of idee om (jouw buurt) beter, leuker of mooier te maken? Kom ook naar Voor Mekaar Krijgen en we gan je helpen!� Maak er een mooie, simpele flyer van (of laat iemand uit de buurt een flyer maken) Maak lawaai met behulp van buurtbewoners: deur tot deur aanbellen, lokale media, kabelkrant, op de markt staan etc Maak Lawaai Flyer/uitnodiging uitdelen op markt en deur tot deur Deur tot deur aanbellen samen met buurtbewoners online aanmelden inventariseer met de vragenlijst wie wat kan en leuk vindt om bij te dragen. Help mensen die geen internet hebben door mondeling af te nemen http://www.voormekaarkrijgen.nl/meedoen/


Avondje VoorMekaarKrijgen Een avondje Voor Mekaar Krijgen begint met een zaal vol buurtbewoners en partijen die willen helpen, uitgenodigd door bewoners, een gemeente of wooncorporatie. Wat we op zo’n avond doen is ● Inspirerende succesverhalen delen, uit de buurt of elders ● Ideeën van bewoners inventariseren ● Aanwezigen kiezen zelf welk idee ze willen helpen waar te maken ● Per idee vindt er een superbrainstorm plaats ● Er wordt een plan van gemaakt ● Alle plannen worden tot slot centraal gepresenteerd: todo’s en verlanglijstjes worden gedeeld om ook elkaar te helpen, er wordt meteen om hulp gevraag aan de rest ● Mensen gaan direct aan de slag en kiezen data voor het vervolg: waar en wanneer samenwerken en de ‘Terugverteldag’ ● Een illustrator legt deze avond vast met mooie tekeningen om de plannen op een inspirerende manier deelbaar te maken Resultaat ● Teams van mensen die hetzelfde willen ● Positieve samenwerking ● Concrete Plannen ● Toegang tot hulp ● Ervaring van nabije hulp krijgen Achteraf helpen deze mensen, gemeentes en corporaties elkaar door te verbinden. Vaak is er geen of weinig geld nodig om de plannen waar te maken, omdat er zo veel beetjes hulp over zijn. Praktisch Duurt drie uur Zorg voor eten, drinken, lekkers Lokatie met grote centrale ruimte en subruimtes Flipovers, pennen en postits nodig beamer, geluid en scherm


Vervolg Waarmaakdag Op een waarmaakdag helpen professionals en buurtbewoners elkaar met het per project maken van een website, logo, huisstijl, filmpjes om te verspreiden en uitleg hoe je sociale media het beste kunt inzetten. Hoe makkelijker het verhaal deelbaar is, hoe meer mensen er van horen en mee willen doen. Alles op één plek tegelijk. Terugverteldag Wat is wel en niet gelukt en wat heb je nog nodig om het wel te laten lukken? Zo’n drie maanden later inplannen.

Deze aanpak verduurzamen Om deze aanpak blijvend te laten bestaan en in een hele stad of gemeente in te voeren helpt het om: ● Klein te beginnen, in één buurt of wijk met een avondje Voor Mekaar Krijgen. Deelnemers ervaren dan hoe leuk en makkelijk het is om iets voor mekaar te krijgen en anderen te helpen. ● Delen van mooie (succes-)verhalen via allerlei lokale en sociale media en deze website. ● Mensen die deel genomen hebben en graag zelf bijeenkomsten willen begeleiden hen op te leiden ● Deze mensen zelfstandig bijeenkomsten laten organiseren en daarbij begeleiden ● Online platformen die dit versterken inzettene en delen met iedereen die ooit meedeed. (bijvoorbeeld mijnbuurt.je) ● Het project kan zo doorgaan zonder (of met weinig) financiële middelen. Initiatiefnemers zijn niet meer nodig. Voor Mekaar Krijgen is een onderdeel van de samenleving.

Voor Mekaar Krijgen - het Plan  
Voor Mekaar Krijgen - het Plan  

plan van aanpak

Advertisement