Page 1

Yritt채j채

Kuvittelen, ett채 kaikki on mahdollista.

44 EVLI 1/2013


TEKSTI: Päivi lehto-trapnowski KUVA: vesa tyni

Pilven sankari Mihin vapaa kasvatus voikaan johtaa? Joonas Hjeltin (suom. sankari), 27, se sai uskomaan, että kaikki on mahdollista. Yrittäjäperheen vesan perustama Blaast on menestyksen tiellä.

R

eilussa vuodessa Joonas Hjeltin perustama yritys Blaast on luonut Suomeen uusia työpaikkoja ja hamuaa osuutta kehittyvien markkinoiden kasvusta. Yrityksen nimeä kantavalla mobiilisovelluksella on jo kaksi miljoonaa käyttäjää sadassa eri maassa. Blaast on pilvipalvelu, joka tuo edullisen internetyhteyden ja älypuhelimen ominaisuudet peruspuhelimiin. Markkinat ovat suuret, sillä 70 prosenttia maailman matkapuhelimista on edullisia ­peruspuhelimia. Blaastin päämarkkina-alueella Aasiassa asuu puolet maailman 4,6 miljardista­ ihmisestä, jotka ovat vielä vailla internet­ yhteyttä. Kun nämä ihmiset menevät nettiin, he tekevät sen matkapuhelimella. Blaast aikoo olla mukana mullistuksessa: – Suurin osa näistä ihmisistä elää muutaman dollarin päivätuloilla. Silloin data­kustannukset saattavat nousta kohtuuttomiksi. Meidän teknologiamme­ avulla puhelimen käyttö tulee huomattavasti halvemmaksi, koska suurin­

KUKA? Joonas Hjelt • Blaastin toimitusjohtaja • 27-vuotias helsinkiläisen yrittäjäperheen vesa • Kauppatieteiden ylioppilas

osa sovellusten toiminnasta tapahtuu Blaastin pilvessä. Viime vuonna perustetulla yrityksellä on Suomessa 20 ja Indonesiassa kymmenen työntekijää. Operaattorisopimuksia­ on solmittu Indonesiassa, Malesiassa ja Bangladeshissa. Mikäli kaikki m ­ enee suunnitelmien mukaan, potentiaalisten käyttäjien määrä voi kasvaa vuoteen 2014 mennessä jopa 500 miljoonaan. Nuoren yrittäjän päätä ei huimaa. Miksi huimaisikaan, onhan kokemusta ehtinyt karttua: Blaast on Hjeltille jo toinen pääomarahoitettu firma. Yrittäjän elämä on hänelle tuttua lapsuudenkodista. – Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä. Kun muistelen omaa kasvatustani, niin sain elää aika lailla pellossa. Rajoja oli melko vähän. Ehkä siksi olen vähän suuruudenhullu luonne. Kuvittelen, että kaikki on mahdollista.

Ei itkua rahan perään Blaast on kerännyt yhteensä 2,6 miljoonan rahoituksen pääomasijoittajilta. Mukana on muun muassa työ- ja elinkeino­ ministeriön rahoitusorganisaatio, Tekes ja yksityisiä sijoittajia ulkomailta ja Suomesta. Hjelt ei kuulu niiden kasvuyrittäjien joukkoon, jotka valittavat, että on liian vähän rahaa: – En usko, että yksikään hyvä yritys jää syntymättä riittämättömän rahoituksen tai valtion toiminnan puutteellisuuden vuoksi.

Mitä neuvoja Hjelt antaisi aloittelevalle yrittäjälle rahoituksen keräämisestä? – Rahoituksen kerääminen ei ole itseisarvo, vaan kannattaa keskittyä tuotteeseen ja kehittää sitä mahdollisimman pitkälle ennen kuin hakee rahoitusta. Toinen neuvoni on, että olisi hyvä, jos löytyisi asiantunteva sijoittaja, joka ei pelkästään tuo rahaa, vaan myös tuntee yrityksen bisnesympäristöä. Kolmantena vinkkinä sanoisin, että riittävä dialogi asiakkaiden ja rahoittajien kanssa on tärkeää. Näin varmistetaan se, ettei yrittäjä kehitä ideaa tyhjiössä, vaan oppii ymmärtämään markkinoiden odotuksia. Hjelt kannustaa mobiilialan yrityksiä kansainvälistymään rohkeammin ja muistamaan Aasian markkina-alueena: – Suomessa on vallalla sellainen ajatus, että kaikki tapahtuu Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Internet on kuitenkin mullistamassa ihmisten elämää Aasian maissa räjähdysmäisellä nopeudella suuressa mittakaavassa. Suomalaisille mobiilialan firmoille tämä avaa valtavia mahdollisuuksia. Joten rohkeasti vaan Aasiaan. Entä tarvitaanko Suomeen uusi Nokia vai paljon uusia Blaasteja? – Kauffman Foundationin keräämien tilastojen mukaan nuoret nopeasti kasvavat yritykset luovat melkein kaikki uudet työpaikat. Isot yritykset taas ovat 10–30 vuoden perspektiivillä tarkasteltuna työpaikkojen nettotuhoajia. Joten vastaukseni on, että tarvitsemme paljon uusia Blaasteja, Supercellejä ja Rovioita.

EVLI 1/2013 45

Kasvuyrittäjän haastattelu - Evli-pankin asiakaslehti  

Kasvuyrittäjä Jonas Hjeltin haastattelu

Kasvuyrittäjän haastattelu - Evli-pankin asiakaslehti  

Kasvuyrittäjä Jonas Hjeltin haastattelu

Advertisement