Page 1

Léghajó Program®™ Sürgős helyzetek csecsemő- és gyermekkorban

Ez az anyag a Léghajó programhoz szervesen kapcsolódik, annak bővített, elméleti változatát tartalmazza. Fontosnak tarjuk kihangsúlyozni, hogy az alább leírtak csak a kurzus elvégzése után használhatók hatékonyan.

A Léghajó Programot azzal a céllal hoztuk létre, hogy tapasztalt- és leendő szülőknek egyaránt, gyakorlati és a mindennapi élet során alkalmazható ismerteket nyújtsunk azokra az esetekre, ha a gyermekkel igazán nagy a baj. A kicsik, főleg az első életévben esendőek, ráadásul nem tudják elmondani panaszaikat. A betegségek tünetei, lefolyása is eltér a felnőttekhez képest, és ez is nehezíti a helyzet reális értékelését.

A sürgősségi helyzet felismerése az esetek egy részében egyértelmű, míg sok más helyzetben nem. Az egyértelmű állapotok: légzésleállás, keringésmegállás, eszméletlenség, görcsök, „látványos” sérülések, bőrvérzések, extrém láz. Nem egyértelmű állapotok: a légzés és keringés különböző mértékű eltérései, alacsony hőmérséklet, belső sérülések, tudatzavar („túl jó baba”), táplálhatatlanság, kiszáradás.

1


Az állapot gyors megítélését segíti a következő séma: légzés

bőr

tudat

nincs eltérés

élénk

mérsékelt eltérés

bágyadt, nyugtalan

extrém eltérés

lassú, felületes, nagyon szapora, hangos ki- és belégzés,

cianotikus (lila), nem vagy márványozott, hűvös, ébreszthető, nyirkos, forró, nagyon sápadt

alig

Ha a gyors állapotfelméréssel egy vagy több extrém eltérést tapasztal, haladéktalanul segítségre szorul a gyermek. Meg kell tenni néhány – a későbbiekben részletezett - halaszthatatlan dolgot, és hívni, a kiérkezéséig pedig szorosan megfigyelni a gyermeket. Ha mérsékelt eltérés(eke)t észlelünk, akkor is szükséges az orvosi ellátás, 1 vagy 2 mérsékelt eltérésnél hívjon, 3-nál . viszont

Veszélyhelyzetekben a legtöbb ember pánikba esik, reakciójával gátolja a hatékony cselekvést. Ilyen reakciótípusok: a teljes blokk, amikor teljesen cselekvőképtelenné válunk vagy a kapkodás, mikor céltalanul sokfelé forgácsoljuk energiáinkat. A pánik elkerülésére a következőket teheti: 1. Próbálja meg a helyzetet objektíven megítélni! Ebben segítségünkre lesznek az állapot-felmérési útmutatók. 2. Nézze magát külső szemlélőként, így jobban fogja tudni kontrollálni saját magát. 3. Határozza meg az azonnali teendőket (segítségkérés, újraélesztés, idegentest eltávolítás, vérzéscsillapítás)! 4. Kezdje el azt, amit elhatározott! 5. Közben mérje fel, mi lesz a következő lépés! Ne felejtse el külső nézőpontból nézni önmagát!

2


A láz megítélése összetett feladat. Függ az életkortól, a társuló tünetektől, a láz mértékétől. Mivel sokszor gyakorló orvos számára is fejtörést okoz, ezért alapszabály, hogy ha bizonytalannak érzi magát, inkább kérjen segítséget, ne kockáztasson. Egy év alatti életkorban a lázas állapot mindenképpen orvosi vizsgálatot tesz szükségessé, mert az egy év alattiaknál a súlyos fertőzések eleinte gyakran kevés tünettel járnak, könnyű elnézni a bajt. Ráadásul a csecsemők nem tudják elmondani, hol fáj, mi a panasz. Nagyobb gyermekeknél nem kell ennyire szigorúnak lenni, de vannak minősített esetek, pl. magas, 39 C feletti láz, a levertség, aluszékonyság, bőrjelenségek, hányás, nagyobb mértékű hasmenés, fejfájás, szapora légzés, erős fájdalmak. Szintén súlyos jel, ha popsiban mért láz mellett hűvös esetleg márványozott a bőr. A láz mérése: A fülben és a popsiban mért hőmérséklet 0,5 C fokkal magasabb bőrhőmérsékletnél. Ha így mér lázat, ezt bele kell kalkulálnia az értékbe.

a

A lázcsillapításról: Mérsékelt láznál elég lázcsillapító gyógyszereket adni. Érdemes többféle szert felváltva alkalmazni, de figyelni kell arra, hogy azonos hatóanyagú gyógyszerek más-más fantázianeveken kerülnek forgalomba (pl. Panadol, Rubofen, paracetamol)! 2-3 éves életkorig jól használhatóak a kúpok, ezt ugyanis nem lehet kiköpdösni, gyorsan és jól szívódnak fel. Fizikális lázcsillapítást magas, gyógyszerre nem, vagy alig csökkenő láz esetén van szükség. Nem hatékony, de kellemetlen módszer az ún. priznicelés, és szintén nem érdemes a csuklót, bokát hideg vizes ronggyal körbecsavarni. Jó hatású a hűtőfürdő. Ennek kivitelezése: eresszen olyan meleg vizet a kádba, amilyen a kicsi láza. Ezek után lassan hideg vizet kell csorgatni a láb felőli oldalon, majd kézzel lassan kevergetni, miközben játszanak a gyermekkel. Maximum 15 percet legyen a vízben, de lehet, hogy előbb ki akar jönni, az sem baj. Később még kétszer lehet újrapróbálkozni. Nem javasolt ez a módszer a hidegrázás ideje alatt vagy váladékozó bőrelváltozások esetén. Adható lázcsillapító gyógyszerek hatóanyag szerint: aminophenazon, paracetamol, diclofenac, ibuprofen. Ezek eltérő vegyületek, jól kombinálhatóak. Vigyázzon arra, hogy egy gyógyszerből se adjon többet, mint amit a leírás ajánl! Érdemes ezekből legalább kétfélét állandóan otthon tartani, utazáshoz, nagyszülőknél való tartózkodáshoz becsomagolni.

3


Lázgörcsnek nevezzük a lázas állapotban jelentkező epilepsziás jellegű görcsöket. A 6 év alatt jelentkező betegség 95 %-a jóindulatú. Jelei: eszméletvesztés, végtagrángások (de lehet megfeszülés, tónusvesztés vagy ezek kombinációja is), szájhabzás, elszürkülés, bepisilés. Teendők: 1. Légzés felmérése, ha szükséges lélegeztetés. 2. Gyógyszeradagolás, ha van. Ismétlődő lázgörcsnél fenékbe beadható, gyorsan ható görcsgátló gyógyszert kapnak a szülők. 3. Segítségkérés. hívás. 4. Sérülésveszély elkerülése. Ágyról leesés – fektessük óvatosan a padlóra vagy nagy ágyra. Szájharapás – fogsorok közé óvatosan helyezzünk gézt, kis ruhavagy rongydarabot. Ez gyakran nem szükséges. 5. Hányás esetén fordítsa oldalra a kicsit, és egy ruhadarabbal, egy mozdulattal törölje ki a hányadékot. Vigyázzon, hogy ne a gége felé sodorja! Kerülendő: 1. Rázogatás. 2. Hideg vízbe mártás.

Figyelem! Nem csak lázgörcs okozhat epilepsziás jellegű rohamokat. Ritkán más, súlyosabb betegség, például agyhártya vagy agyvelőgyulladás is okozhatnak ilyen tüneteket. A lázgörcs az esetek legnagyobb részében néhány perc után megszűnik, a gyerekek állapota viszonylag hamar stabilizálódik. Ha ez nem így történik, akkor kell nagyobb bajra gondolni. Érdemes tudni még, hogy a lázgörcs első jelentkezése kapcsán részletes kivizsgálás történik. Nagyon fontos a korai, erélyes lázcsillapítás (lázas állapot fejezet). A további rohamok alkalmával, hacsak valami szövődmény nem lép fel, rövid kórházi megfigyelés szükséges. 6 éves kor körül a gyerekek „kinövik” ezt a betegséget, ritka, hogy epilepszia maradjon vissza. Lázgörcsös gyermeknél a legalapvetőbb a megelőzés, a gyors, hatékony lázcsillapítás!

Nincs olyan gyermek, akinek élete során ne lenne legalább egy-két hányóshasmenős betegsége. A folyadékvesztéssel járó állapotok jobban veszélyeztetik a gyerekeket, mint a felnőtteket, folyadékforgalmuk arányaiban nagyobb, könnyebben kiszáradnak. Általában vírusok, ritkábban baktériumok okozzák a heveny gyomorbélhurutot. Többnyire lázas állapottal jár, ami tovább növeli a folyadékvesztés mértékét. A hasmenés lehet híg, vizes, de akár véres is. Ha hányás is csatlakozik a tünetekhez, akkor a folyadékfelvétel gátolt, nem tudjuk pótolni az elvesztett

4


mennyiséget, így a kiszáradás hamarabb bekövetkezik. Fontos, hogy a kiszáradás függ a vesztés mértékétől, a pótlás ütemétől, fordítottan arányos az életkorral. A folyadékvesztés általános jelei: karikás szemek, száraz nyelv, ajkak, csökkent bőrvízteltség, később acetonos lehelet. Az objektív kórjeleket táblázatban foglaltuk össze: enyhe

közepes

3-5%

5-10%

súlyos alig nedves/száraz pelenka ↑↑ kifejezetten bágyadt, aluszékony 10-15%

A hasmenés ritkább okai közé tartoznak a tejfehérje érzékenység, antibiotikum terápia, gyulladásos bélbetegség, de csatlakozhat középfülgyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz is. Nagyfokú folyadékvesztés léphet fel cukorbetegség esetén is.

Folyadékpótlás. Ha egyszer-kétszer hányt a gyermek és nem fáj a hasa, nincs hányingere, ha csecsemő, akkor nyugodt, békés, fél óra elteltével próbálja meg óvatosan, néhány korttyal megitatni. Ha nincs hányinger, hányás, negyed óra elteltével ismét, később óvatosan emelve az adagot. Ha hányinger jelentkezik, de nincs hányás, várjanak negyedórát, félórát. Ha a hányás folyamatos, vagy visszatérő, akkor segítség szükséges. Ha a kicsinek csak hasmenése van, a lényeg a folyadékvesztés és a folyadékbevitel aránya. Becsülje meg a vesztett folyadék mennyiségét és jegyezze fel az elfogyasztott mennyiséget. Figyelje a kiszáradás jeleit. Ha a vesztés meghaladja a bevitelt, próbáljon meg többet itatni. Ha ez egy-két órán belül nem sikerül, . segítség szükséges. Mindenképpen hívjon

Javasolt folyadékok: enyhén cukros tea (a keserű teát a gyerekek egyszerűen nem isszák meg), izotóniás italok, szűrt gyümölcslevek hígítva (a kisebb cukortartalom érdekében). Az erősebben cukrozott italok fokozzák a hasmenést! Nem javasolt folyadékok: tej, rostos gyümölcslevek, szénsavas üdítők.

5


A sírás minden esetben a komfort hiányát jelenti. Számos okból fordulhat elő, hogy egy csecsemő folyamatosan és erősen sír. Egy viszont biztos: ez az állapot aggodalommal tölti el, és cselekvésre sarkallja a szülőket. A sírás „normális mennyisége” 2 óra 2 hetes korban, 3 óra 6 hetes korban, 1 óra 12 hetes korban. A leggyakoribb ok a hasfájás. Ez jellegzetesen a nap egy adott időszakában zajlik, leggyakrabban esténként. A baba piros színű, lábait felhúzogatja, hasa morajlik. Kezelése simogatás, masszírozás, életmódbeli változtatások. A másik gyakori ok a középfülgyulladás. Heves fájdalommal jár, a kicsik gyakran a füleikhez, fejükhöz kapkodnak, sokszor, de nem mindig lázasak, hőemelkedésük lehet. Gyakori okok közé tartoznak még a száj, a torok, gyulladásos betegségei, fekélyei, a székrekedés, húgyúti fertőzések, rovarcsípés.

A leggyakoribb gyermekkori légúti betegségek, közé tartozik. Banális vírusok okozzák, amelyek gyulladást, duzzanatot okoznak a gége alatti területen vagy még tovább a hörgőket, hörgőcskéket is elérve. Visszatérő betegség, általában hajnalban kezdődik, gyors kezdettel. Jól észrevehető jelei vannak: hangos, „húzó” jellegű belégzés, ugató köhögés, rekedtség. Súlyosabb esetben mellkasi behúzódások is kialakulnak. Láz kísérheti, de nem szükségszerűen.

Teendők: 1. Bugyolálja be a kicsit és nyissa rá az ablakot! 2. Próbálja megnyugtatni! Stresszhelyzetben nő az oxigénigény, ami fokozott légzéssel jár, így súlyosbodhatnak a tünetek. vizsgálat 3. Ha csak ugatva köhög, de élénk, jó általános állapotú, szükséges. 4. Erősebb mellkasi behúzódások, elesett állapot, szapora légzésszám esetén hívjon .

Megjegyzések. A krupp visszatérő jellege folytán a szülők „kitanulják” a tünetek helyes értékelését, bizonyos gyógyszereket megtanulnak alkalmazni. Gond leginkább az első néhány rohammal szokott lenni, amikor a szülőket készületlenül éri a hirtelen megjelenő,

6


ijesztő tüneteket produkáló betegség. A kruppot 7 – 8 éves korukra kinövik a gyerekek, onnantól ezzel problémájuk nem lesz. Figyelem! Egy éves életkor alatti korban jelentkező krupp minden esetben súlyos betegségnek tekintendő! Általában elmondható, hogy ahogy nőnek a gyerekek, a rohamok súlyossága csökken.

A gyermekkori mérgezések zöme 1 – 5 éves kor között, véletlen gyógyszerbevétel miatt jön létre. A különösen veszélyesnek minősülő gyógyszerek a következők:

1. Altatók, depresszió elleni szerek, pszichózisban alkalmazott gyógyszerek. 2. A láz- és fájdalomcsillapítók, úgymint a , paracetamol, aminophenazon stb. 3. Kábítószerek: morfin, kodein, alkohol és egyéb drogok. 4. Gombák. 5. Szívgyógyszerek. 6. Theophyllin. 7. Háztartási vegyszerek, növényvédő szerek.

Tudni kell, hogy 3 éves kor alatt a gyerekek automatikusan lenyelik a szájukba vett dolgokat. A mérgezés tünetei gyógyszereknél nem azonnal alakulnak ki, csak a bélből való felszívódás után. A gyermek jó állapota ilyenkor megtévesztő lehet. Fontos tisztázni, hogy miből és mennyit vett be a kicsi. Ezt leginkább úgy tudjuk megállapítani, hogy megnézzük, hány tablettával van kevesebb a dobozban, mint legutóbb. Mivel a gyógyszereknek keserű íze van, ritka, hogy a gyerekek egyszerre sok tablettát vegyenek be. Ugyanakkor tekintetbe kell venni, hogy a kis testsúly miatt akár egy tabletta is komoly mérgezést okozhat. A mérgezések súlyos tünetei: aluszékonyság, tudatzavar, kóma, rángógörcsök, a légzés zavara, a pulzus nagyobb mértékű változásai.

7


Ha ezeket a tüneteket látja: 1. Mérlegelje az újraélesztés szükségességét! 2. Hívjon mentőt! Teendők: 1. A súlyosság megítélése (ritka a nagyon súlyos helyzet). Tájékozódás, mit, mikor, mennyit vett be? 2. A hánytatást csak nagyon alapos okkal szabad végezni, de nem tilos. Ha bizonyára nagyobb mennyiséget vett be altatókból, kábítószerekből, szívgyógyszerekből, pszichózisban használatos gyógyszerekből és semmilyen tudatzavara nincs még, megpróbálható. Tilos zavart, aluszékony mérgezetten végrehajtani! Szintén tilos savak, lúgok lenyelésénél! Sós, langyos vízzel vagy a garat ingerlésével lehet kivitelezni. Vigyázni kell a sérülésveszélyre! A hányadékot vizsgálja meg, és ne dobja ki! Szén monoxid mérgezésnél (tudatzavar, pozsgás bőrszín) azonnal nyisson ablakot, vigye friss levegőre a gyermeket, majd mérlegelje az újraélesztés szükségességét. A fűtést ki kell kapcsolni! Szemet ért vegyi anyagoknál a szemet langyos vízzel legalább 15 percet öblítse! Véletlen orvosi mérgezés gyerekeknél leggyakrabban a theophyllin lázcsillapítók, túladagolásával jön létre, általában félreértésből kifolyólag.

és

a

Sav-, lúgmérgezésnél itasson vizet! Így felhígul a mérgező anyag, a károsodás csökkenthető. A lúgok veszélyesebbek a savaknál. Mérgező növények közé tartozik a tiszafa, a nadragulya (farkascseresznye), a pünkösdi rózsa, a boglárkafélék, kontyvirág, a sárkánygyökér. A szobanövények közül a diffenbachia(kép), a fikusz súlyos mérgezéseket, a leander kevésbé súlyosakat okozhat. A növényi mérgezések súlyossága nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől. A mérgezéseknél legfontosabb a megelőzés! A gyógyszereket, veszélyes anyagokat magasra, lehetőleg zárt dobozba kell tenni. És nemcsak otthon, hanem a nagyszülőknél is, vagy ahol a kicsi gyakrabban megfordul.

A nyilvánvalóan banális sérüléseket nem tárgyaljuk, csak a súlyos, életveszélyes helyzeteket. A sérülést súlyosnak kell tekinteni: 1. A trauma nagy volt, pl. gázolás, magasból esés. Ezt még akkor is így van, ha jó állapotú a gyermek. 2. Bárminemű tartós tudatzavar esetén.

8


3. Jól látható csonttörés, nyílt seb. 4. Erős hasi, mellkasi fájdalom lép fel. 5. Nem vagy csak lassan csillapodó vérzéskor. Fontos! 1. Fejsérülés esetén orvosi vizsgálatra, megfigyelésre van szükség, ha rövid eszméletvesztés, vérömleny, gyorsan nem múló fejfájás észlelhető. 2. Fejsérülés esetén mentőt kell hívni, ha tartósabb tudatzavar, hányinger, hányás, nyílt sérülés figyelhető meg. Amikor a fejsérülés történik, nem lehet tudni, hogy mi történt a koponyán belül. Mivel nem látható, csak a jelekre hagyatkozhatunk. Lehet olyan szivárgó vérzés is, amely átmeneti javulás után gyors állapotrosszabbodással jár, ez egy alattomos és veszélyes helyzet. Éppen ezért kétes esetben rövid megfigyelésen kórházban szokták tartani ezeket a gyerekeket. A fent leírt jelek támpontul szolgálnak. 3. Általában tünetszegényen kezdődnek a belső szervek vérzései. Szintén nem látható, akárcsak a koponyán belüli sérülések. Nem minden esetben látható külső jel. Figyelmeztetőek a következők: erős hasi fájdalom, feszes has, sápadtság, nehézlégzés. Gyanú esetén hívjon mentőt! 4. Gerincsérülés lehet: hátsérülés, a végtagok zsibbadása, mozgásképtelensége, eszméletlenség esetén. Ebben az esetben tilos mozgatni a sérültet! Ez alól kivétel az újraélesztés. 5. Az artériás vérzés lüktető, spriccelő, nagyon erős. A vénás vérzés is lehet erős, de itt a vér nem lüktet, hanem csordogál, folyik. Artériás vérzésnél nyomókötést kell alkalmazni, vénásnál csak akkor, ha másképp nem tudja uralni. Szorító kötést kizárólag a végtag csonkolásos sérülésénél szabad használni.

Gyermekkorban a forrázás gyakoribb, mint az égés. Többnyire olyan helyzetekben következnek be, amikor a gyerekek nem tudják felmérni a veszély mértékét, például levesestállal megbotlanak, a bekapcsolt vasalóhoz nyúlnak, forró kávét öntenek magukra, a működő sütő tetejére teszik a kezüket.

Az égés és a forrázás súlyosságát alapvetően két körülmény befolyásolja: 1. A kiterjedés mértéke. 2. Az égés vagy forrázás mértéke.

9


Nyilvánvalóan minél nagyobb bőrfelületet érint az égés, annál súlyosabb. Ezt durván úgy becsülhetjük meg, hogy a karok 1/9 részt, a lábak 2/9 részt a törzs első és hátsó fele 1/9 – 1/9 részt, a fej szintén 1/9 részt jelent. Mélység alapján lehet felületes, ekkor csak bőrpírt látunk. Mélyebb égésnél hólyagok jelennek meg. A legmélyebbeknél pedig a bőr lemállik, vagy elszenesedik. Szerencsére a súlyos égés igen ritka, ugyanakkor enyhébb égések, forrázások mindennaposak, Önök inkább ezekkel találkozhatnak. Teendők: 1. A sérült terület hűtése hideg vízzel. Ezt legalább 15 percig kell végezni! Eleinte kellemetlen, a fájdalom átmenetileg fokozódhat, de nem szabad abbahagyni, kb. 1–2 perc után csökkenni fog. 2. Nagyon jól használhatók a speciális égési kötszerek. Speciális gél halmazállapotú anyagok, hűsítik, és sterilen tartják a sebet. Használatukkal csökken a károsodás mértéke, a szövődmények aránya. Vastagabb rétegben kell felvinni a sebre, ezek után rajta hagyni. Elérhető tubusos gél, és géllel átitatott kötszer formájában is. Banális esetekben (néhány cm-es, felületes égés, a fájdalom hamar szűnik) elég az vizsgálat. Súlyosabb esetben (nagyobb kiterjedés és/vagy mélyebb égés . A mentőhívásnál el kell mondani kb. és/vagy nem szűnő fájdalom) hívjon mekkora testfelület égett meg (forrázódott le), milyen mélységű a sérülés, milyen a gyermek általános állapota.

Ez a betegség újszülött és csecsemőkorban jelentkezik. A légzés 15 másodpercig vagy tovább átmenetileg leáll. Elszürkülés, szívfrekvencia csökkenés kísérhetik, ebben az esetben súlyosabb a kórkép.

Teendők: 1. Alkalmazzon fizikai ingereket (talppöckölés, hátsimogatás). 2. Elszürkülés vagy 20 másodpercnél tovább tartó légzéskihagyás esetén befújásos lélegeztetés. Ha nincs elszürkülés és 20 másodpercnél rövidebb a légzéskihagyás, akkor lélegeztetni nem szükséges. 3. Orvosi segítségkérés. 4. Az orvos kiérkezéséig szoros megfigyelés. 5. Halmozódó esetben hívjon mentőt.

10


Figyelem! A légzéskimaradást el kell különíteni a légzésleállástól, amiről később írunk! Először légzéskimaradás esetén is légzésleállásra gondolnak a szülők, ez természetes reakció. 15 másodperc ebben a helyzetben hosszú időnek tűnik! Nagyon fontos, hogy jó döntést hozzunk. Ha visszatért a légzés, rózsás a baba, ne lélegeztessen, mert azzal bajt tesz. A légzéskimaradás jelentősége az, hogy hajlamosító tényező a bölcsőhalál kialakulásában.

Ez a kórkép a szülők egyik legnagyobb félelme, a csecsemőkori halálesetek egyik leggyakoribb oka. Ismeretlen okból következik be, de vannak hajlamosító tényezők: légzéskihagyás vagy egyéb légzészavar, koraszülöttség, a családban korábban előforduló bölcsőhalál. Egyéb tényezők: puha fekhely, hason altatás, akut betegség, és még számos más. Anyai oldalról fokozott kockázatot jelent a terhesség alatti: dohányzás, vérszegénység, kábítószer élvezet, rossz szociális körülmények, fiatal életkor, alacsonyabb iskolázottság, ikerterhesség, gyakori szülések, húgyúti fertőzések és mások. Persze nem kell azt gondolni, ha valamelyik ezekből fennáll, akkor az mindenképpen magas kockázatot jelent. Több rizikótényező esetén kivizsgálás, kockázatfelmérés szükséges. A légzéskimaradás önmagában is elég ok vizsgálatra. Teendők: Haladéktalanul kezdje meg az újraélesztést a később leírtaknak megfelelően! Hívjon mentőt újraélesztéshez! Az utóbbi tíz évben a veszélyeztetett csecsemők számára elérhetőek az ún. légzésfigyelő készülékek. Ezek a baba légzésével járó apró mozgásokat érzékelik, és akkor riasztanak, ha ez a mozgás megszűnik. Az újraélesztésben képzett szülő a készülék figyelmeztetése alapján életet menthet!

A elszürkülés, orvosi nevén a cianózis mindenképpen azt jelenti, hogy a sejtek kevés oxigénhez jutnak. Ennek két oka lehet: légzési és/vagy keringési. Légzési oknál az oxigén felvétele, a légcsere gátolt. Keringési zavar esetén az oxigén sejtekhez jutása akadályozott. Formáját tekintve is két típusba sorolható a cianózis:

megjelenés sürgősség mértéke tennivaló

Perifériás karok, lábak súlyos

centrális egész test életveszélyes

11


Más néven kóma. Mindig az agyműködés súlyos zavarát jelzi, bármilyen okból is alakult ki. Az eszméletlenség a tudatzavar legsúlyosabb formája. Nem árt ismerni a tudatzavar fokozatait. Eszméletlen állapot számtalan okból alakulhat ki. 1. Trauma. 2. Félrenyelés. 3. Epilepszia, lázgörcs. 4. Fertőzések (pl. agyhártya- agyvelőgyulladás). 5. Az agy betegségei (vízfejűség, daganat, vérzés) 6. Extrém alacsony vagy magas vércukorszint. 7. Mérgezések. 8. Reye-szindróma (szalicilát adásával összefügg).

A súlyosság megítélése:

Teendők: 1. Légzés-, keringésleállásnál haladéktalanul kezdje meg az újraélesztést! Hívjon újraélesztéshez! 2. Stabil légzés, keringés esetén ún. stabil oldalfekvésbe kell fektetni a gyermeket. Ez azért fontos, hogy esetleges hányásnál ne történjen félrenyelés. Csecsemőknél az oldalukra fordítást javasoljuk. A hátát támassza meg! Hányás is előfordulhat, ekkor járjon el úgy, mint a lázgörcsnél leírtuk. Figyelem! Gerincsérülés lehetősége esetén ne mozgassa a kicsit! eszméletlen beteghez! 3. Hívjon 4. Szoros megfigyelés. Nem javasolt! 1. 2. 3. 4.

Rázogatás. Hideg vízbe mártás. Repülősó vagy bármely más por belélegeztetése. Indokolatlan testhelyzet-változtatás.

12


A legfontosabb üzenet az, hogy keringés-légzésleállás esetén mindenképp tenni kell valamit, mert a folyamatok csak egy pontig visszafordíthatóak. Fontos ismerni, gyakorolni a technikákat, de a legfontosabb mégis az, hogy cselekedjen akkor, ha szükség van rá, még akkor is, ha kivitelezésbe hibák csúsznak be, még akkor is ha bizonytalannak érzi magát. A gyermekkori keringés-légzésleállás okai többnyire légzési eredetűek, míg felnőttkorban a keringési eredet a gyakoribb. Ezért gyermekek esetén a befújásos lélegeztetésnek nagyobb szerepe van. Fontos tudni, hogy az újraélesztést nem csak a légzés vagy keringés teljes összeomlásakor kell megkezdeni, hanem ezen kívül minden olyan esetben, amikor nem hatásos a légzés. A használt fogalmak és jelentésük. Csecsemő: 1 év alatti életkor. Gyermek: 1 évtől pubertáskorig. A pubertáskort meg kell becsülni, de nem okoz nagyobb bajt, ha kicsit téved. A fő, hogy segítsen! Korhatárok: Mellkaskompresszió (szívmasszásnak is nevezik): csecsemő 2 ujjas módszer – 1 segítő esetén, 2 hüvelykujjas módszer – 2 segítő esetén, gyermeknél 1 vagy 2 kezes technika, a cél elérni a kompressziós mélységet. AED: félautomata defibrillátor, használata 1 éves kor felett ajánlható, amennyiben elérhető, de jelentősége kisebb, mint felnőttkorban. Jó, ha gyermekelektródákat használ. Ha Ön felnőtt alapfokú újraélesztést tanult, a gyerekeknél is használja a felnőtt technikákat, azzal a különbséggel, hogy először 5 befúvást hajtson végre, és 1 percig végezzen újraélesztést a segítségkérés előtt. A 30:2 arány ajánlható mindenkinek univerzálisan, 15:2 arány eü. személyzetnek. Idegentest. Ha az 5 befúvási kísérelet a folyamatos repozíció ellenére nem sikeres, akkor haladéktalanul 5 mellkaskompresszió jön az idegentest gyanúja miatt.

13


Fejbillentés/állemelés vagy állkapocs kiemelés.

Nézni, hallgatni, érezni.

Ha nem hatásos, akkor a fej és az állkapocs helyzetének változtatása.

Keringés jeleinek vizsgálata. Mozgás, köhögés, légzés.

14

Stabil oldalfekvés.


1. Győződjön meg saját biztonságáról. 2. Válaszkézség ellenőrzése. Finom stimuláció, és hangos szólítás: Jól vagy? Nem szabad rázni a gyermeket nyaki gerinc sérülés esélye esetén. 3. Ha van válasz, mozgás, akkor a feltalálási pozícióban kell hagyni, ellenőrizni az állapotát és segítséget hívni, ha szükséges. A segítség megérkezéséig gyakran ellenőrizze. 4. Ha nincs válasz. Kiáltson segítségért. Biztosítson szabad légutat a technikájával. Egyik kezét helyezze a gyermek homlokára, és gyengéden billentse hátra a fejét. Ezzel egy időben a másik kéz ujjbegyeit helyezze az áll alatti pontra, és emelje meg az állat. Vigyázni kell, hogy ne nyomja össze a lágy szöveteket, mert azzal elzárhatja a levegő útját. Ha ez nehézségbe ütközik, akkor használja módszerét: az mindkét kéz mutató és középső ujját helyezze a gyermek mindkét állcsontszöglete mögé, majd tolja előre az állat. Mindkét módszer háton fekvő pozícióban könnyebb kivitelezni. Nyaki sérülés gyanúja esetén az állemelés vagy az állkapocs előretolást önmagában fejbillentés nélkül. Sikertelenség esetén kicsi fejbillentést alkalmazhat. 5. Tartsa a légutakat szabadon. Ezután lehet a légzőmozgásokat, a levegő áramlását, ha a légzés normális. Nézze (lássa) a mellkasmozgásokat. Hallgassa a gyermek orránál és szájánál a légzési hangokat. Érezze a levegőmozgást az arcán. Ez a három lépé ne tartson tovább, mint 10 mp. 6. Ha a gyermek légzése normális: fordítsa stabil oldalfekvő helyzetbe és ellenőrizze a légzését. 7. Ha nincs légzése vagy terminális légzést észlel (nem szabályos, nem effektív, nem ritmusos, ez a terminális légzés), akkor: Óvatosan távolítsa el ha nyilvánvaló légúti akadályt észlel (erről később az idegentestnél). Majd 5 befújás. A befújás alatt figyeljen, hogy kivált-e köhögést vagy mozgást a befújás. Ezek a válaszok keringési jelek, erről később. 1 év feletti gyermeknél a következő módon kell 8. A kivitelezni (kép). és az . Biztosítsa a Fogja be a gyermek orrcimpáit hüvelyk és mutatóujjával szorosan úgy, hogy a levegő ne tudjon áramlani az orrnyílásokon.

15


Nyissa ki egy kissé a száját, de tartsa közben az állat emelve. Vegyen egy átlagos mélységű levegőt (ne nagyot) és helyezze az ajkait a gyermek szája köré úgy, hogy ne tudjon szökni mellette a levegő. (tömítés) , közben nézze a mellkas emelkedik-e. Miközben továbbra is fenntartja a fejbillentést és az állemelést, távolítsa el száját a gyermek ajkaitól, közben nézze, hogy a mellkas süllyed. . A befújás Alkalmazzon hatásosságát a mellkas emelkedése és süllyedése mutatja, hasonlóan a normál légzéshez. 9. Csecsemők lélegeztetését a következők szerint kell kivitelezni. és az . Biztosítsa a Vegyen egy normál levegőt, és szájával fedje be a gyermek orrnyílásait és ajkait, mintegy lepecsételve. Amennyiben ez nem sikerül, pl. idősebb csecsemők esetén, akkor megpróbálhatja csak az orrot vagy csak a szájat körbefogni ajkaival. A szabadon hagyott orr- vagy szájnyílást le kell zárni, hogy a levegő ne tudjon elszökni. , közben nézze a mellkas emelkedik-e. Miközben továbbra is fenntartja a fejbillentést és az állemelést, távolítsa el száját a gyermek ajkaitól, közben nézze, hogy a mellkas süllyed. . A befújás hatásosságát a mellkas Alkalmazzon egymás után emelkedése és süllyedése mutatja, hasonlóan a normál légzéshez. 10. Ha probléma adódik a lélegeztetésnél, az azt jelenti, hogy van. Nyissa ki a gyermek száját, és szüntesse meg a látható elzáródást. Ne használja ujjait vakon. Mérje fel, hogy a fejbillentés/állemelés adekvát-e, esetleg nincs-e túlzottan is hátrabillentve a fej. Ha a fejbillentés/állemelés módszerével nem sikerül a légutakat megnyitni, próbálja meg az állkapocs előretolás módszert. Kíséreljen meg 5 hatásos befújást, sikertelenség esetén folytassa mellkaskompresszióval. 11. A keringés felmérése (legfeljebb 10 mp-ig). A keringés jegyei: mozgás, köhögés vagy normál légzés. A terminális légzés (nem effektív, nem ritmusos) nem számít annak. A pulzust ne tapintsa! Nagy gyakorlat szükséges a helyes pulzustapintáshoz. 12. Ha biztos abban, hogy keringési jeleket észlelt, akkor: Folytassa a lélegeztetést addig, amíg a gyermek nem lélegzik saját magától hatásosan. Hatásos légzés esetén fordítsa stabil oldalfekvő pozícióba, ha továbbra is eszméletlen. Ellenőrizze gyakran. 13. Ha nem talál keringésre utaló jeleket vagy nem biztos benne, akkor: Kezdje el a mellkaskompressziót. 

16


Majd a mellkaskompressziót felváltva befújásos lélegeztetéssel, 15:2 arányban. kivitelezése a következő. Keresse meg a legalsó 14. A bordák találkozását. E felett egy ujjnyival, a nyomja a mellkas magasságának kb. egyharmadával. Ezután engedje fel a mellkast, majd folytassa a kompressziót frekvenciával. 15 kompresszió után a fejbillentés/állemelést követően alkalmazzon 2 befújást. Folytassa a mellkaskompressziót és a lélegeztetést . Ha egyedül van, akkor alkalmazhatja a 30:2 arányt is, ha nehéz a váltás a kompresszió és a lélegeztetés között. Habár a kompresszió frekvenciája 100/perc, a valós érték ennél alacsonyabb, mivel a lélegeztetés ideje alatt a kompresszió szünetel. A legjobb kompressziós módszer kissé különbözik csecsemők és gyermekek esetén. egy újraélesztő esetén kell kivitelezni.  Két vagy több újraélesztő esetén használja a körbeöleléses technikát. Helyezze a két hüvelykujját egymásra a gyermek szegycsontjának alsó harmadán, az ujjak a csecsemő feje felé mutatnak. A többi ujjakkal ölelje át a mellkas alsó részét, hogy az ujjbegyeivel megtámassza a csecsemő hátát. Nyomja a mellkast kb. a harmadával össze a szegycsont alsó harmadán lévő hüvelykujjaival (kép). Egy év feletti , helyezze a gyermek szegycsontjának alsó harmadára (képek). Emelje meg az ujjait, hogy a ne nyomja meg a gyermek bordáit mellkaskompresszió közben. A teste legyen függőleges a gyermek mellkasa felett, és nyújtsa ki a karját. Nyomja a mellkast kb. a harmadával össze. Nagyobb gyermeknél vagy kis testű újraélesztőnél könnyebb mindkét kézzel végezni a mellkaskompressziót úgy, hogy a két kéz ujjait összefogja. 15. Folytassa az újraélesztést addig, amíg A gyermeknek nem lesznek életjelenségei (spontán légzés, mozgás) Szakképzett segítség meg nem érkezik Ön ki nem merül. 

Létfontosságú, hogy segítséget hívjon mielőbb. Ha többen vannak a helyszínen, akkor egyikük kezdje el az újraélesztést, közben a másik szaladjon segítséget hívni. Ha egyedül van, végezze az újraélesztést folyamatosan kb. 1 percig, mielőtt segítségért megy. Az újraélesztés megszakításának minimalizálása érdekében csecsemőt, kisgyermeket, elvihet magával. Az egy perces újraélesztés azonnali megkezdése alól egy kivétel van: ha egyedül van, és a keringés- légzésleállás szívritmuszavar következménye. Ekkor azonnali defibrillálás szükséges, ezért mielőbb segítséget kell hívni.

17


Egy eszmÊletlen gyermek, akinek szabadok a lÊgutai Ês spontån lÊlegzik, oldalåra kell fordítani, stabil oldalfekvő pozícióba. TÜbb testhelyzet van, ami megfelelő lehet. Ezeket az alapelveket kÜvesse. 1. Fordítsa az oldalåra amennyire lehet, hogy a folyadÊk szåjon åt ßrßlni tudjon. 2. A pozíciónak stabilnak kell lennie. CsecsemőnÊl szßksÊg lehet egy kispårnåra vagy egy Üsszetekert takaróra. Helyezze a håta mÜgÊ, hogy ebben a pozícióban tartsa. 3. KerßljÜn mindenfÊle nyomåst, mert az gyengíti a lÊgzÊst. 4. Az oldalåra fordított gyermeket óvatosan Ês biztonsågosan visszafordíthatja a håtåra, ha időkÜzben nyaki gerincsÊrßlÊs lehetősÊge merßl fel. 5. Biztosítsa, hogy a lÊgzÊs biztonsågos Ês megfigyelhető legyen. 6. A felnőtteknÊl hasznålt stabil oldalfekvő helyzet gyermekeknÊl is hasznålható.

Az alkalmazott technikåk mindegyike emeli a mellkason belßli nyomåst, így vålik lehetővÊ az idegentest eltåvolítåsa a lÊgutakból. Az esetek felÊben egy módszernÊl tÜbbre van szßksÊg a lÊgúti elzåródås megszŹntetÊsÊhez. Ha az egyik eredmÊnytelen, próbålja meg a kÜvetkezőt rotåciós rendszerben addig, amíg az akadåly meg nem szŹnik. )!

-+"

, 

#%$

&

'+

*(

(csecsemőnÊl mellkas) (hasi 1 Êv felett)

EllenőrzÊs.

A legnagyobb kßlÜnbsÊg a felnőtt algoritmushoz kÊpest, hogy hasi nyomåst fulladó csecsemőnÊl nem alkalmazunk. Habår a hasi nyomås minden Êletkorban okozhat sÊrßlÊst, a kockåzat nagyobb csecsemőknÊl Ês kisgyermekeknÊl. Ebből a

18


megfontolásból különbözik az idegentest eltávolítási algoritmus csecsemő- és kisgyermekkorban.

Amikor az idegentest a légutakba hatol, a gyermek azonnali köhögési reakciót vált ki, így próbálja eltávolítani azt. A spontán köhögés valószínűleg hatásosabb és biztonságosabb, mint azok a manőverek, amiket segítő hajt végre. Azonban ha a köhögés nem hatásos vagy hiányzik, és az akadály komplett elzáródást okoz a légutakban, a gyermek gyorsan oxigénhiányos állapotba kerül. Aktív beavatkozásra csak abban az esetben van szükség, ha a köhögés nem hatásos, de ebben az esetben gyorsan és magabiztosan kell cselekedni. A fulladásos esetek többsége csecsemő- és gyermekkorban evés vagy játék közben történik, így a beavatkozás lehetősége általában adott. Gyakran van szemtanú, így a beavatkozás többnyire megkezdődik, amíg a gyermek eszméletén van. Az idegentest okozta légúti elzáródást leírható úgy, mint hirtelen légzésleállás köhögéssel, a hangadás képtelenségével vagy hangos légzéssel. Hasonló jelek és tünetek összefüggésbe hozhatók más légúti szűkületet, elzáródást okozó betegségekkel, mint pl. krupp, gégefedőgyulladás, stb., ezek eltérő intézkedéseket igényelnek. Légúti idegentest gyanúja akkor merül fel, ha a kezdet nagyon hirtelen, nincs más jele betegségnek, és figyelemfelkeltő jelek utalnak a félrenyelésre, mint pl. étkezés vagy játék apró darabokal közvetlenül a tünetek megjelenése előtt.

Szemtanú Köhögés/fulladás Hirtelen kezdet Kis tárgyakkal játszás/evés friss története Hangadás képtelensége Halk vagy néma köhögés Cianózis (elszürkülés) Eszmélet szintjének csökkenése

Sírás vagy verbális válasz kérdésekre Hangos köhögés Köhögés előtt képes belélegezni Teljesen éber

Biztonság és segítséghívás. A biztonság kiemelt jelentőségű, a segítőnek nem szabad beavatkozni, ha veszélyes, és meg kell fontolni, melyik a legbiztonságosabb beavatkozás a fulladó gyermeknél. 1. Ha a gyermek hatásosan köhög, nem szükséges külső beavatkozás. Bíztassa köhögésre és ellenőrizze folyamatosan. 2. Ha a gyermek köhögése nem hatásos vagy időközben hatástalanná válik, akkor azonnal kiáltson segítségért, és állapítsa meg az eszmélet fokát.

19


Eszméletén lévő gyermek, légúti idegentest eltávolítása. még eszméletén van, de nincs vagy nem hatásos a köhögés, 1. Ha a alkalmazzon . 2. Ha a hátütések nem mozdítják el az idegentestet, alkalmazzon , vagy . Ezek a manőverek „mesterséges köhögést” idéznek elő, emelik a mellkasi nyomást, így elmozdíthatják az idegentestet. Hátütések. Hátütések kivitelezése csecsemőknél a következő. fejjel lefelé, hason fekvő pozícióban, hogy a gravitáció 1. Tartsa a segítse az idegentest elmozdulását. 2. Az ülő vagy térdelő segítő a térdén keresztbefektetve tudja biztonságosan megtartani a gyermeket. 3. Támassza alá a csecsemő fejét az egyik tenyerével az állcsúcsnál, és két ujjával az áll két oldalán, ugyanazon a ponton. 4. Vigyázzon, hogy ne nyomja össze a lágy szöveteket a csecsemő álla alatt, mert ez fokozhatja a légúti elzáródás mértékét. 5. Alkalmazzon az egyik tenyér alsó részével a hát közepére, a lapockák közé. 6. A cél minden ütéssel az elzáródás megszűntetése, nem minden esetben szükséges mind az 5 ütést kivitelezni. 1 év feletti gyermekek esetén a hátütés kivitelezése a következő. 1. A hátütések hatásosabbak, ha a gyermek leszegi a fejét. 2. Kisebb gyermeket kezei közé foghat úgy, mint a csecsemőt. 3. Ha ez nem lehetséges, támassza alá a gyermeket előredűlő pozícióban, és alkalmazza a hátütéseket hátulról. Ha a hátütésekkel nem sikerül kimozdítani az idegentestet, és a gyermek még mindig eszméletén van, használja a mellkasnyomást csecsemőknél, hasi nyomást gyermekeknél. Ne használjon hasi nyomást (Heimlich manőver) csecsemőknél. Mellkasi nyomás csecsemőknél. 1. Fordítsa a fejjel lefelé és hanyattfekvő pozícióba. Ez akkor eredményez biztonságot, ha a szabad kezét a háta alá csúsztatja hosszában, és átöleli a nyakszirtjét. 2. Támassza alá az alsó kezével a combján. 3. Határozza meg a mellkaskompresszió pontját (szegycsont alsó harmada, egy ujjal az alsó bordák találkozása felett). ugyanúgy, mint a mellkaskompressziót, de 4. Alkalmazzon élesebben és valamivel lassabban.

20


Hasi nyomás 1 év feletti gyermekek esetén. mögé, helyezze a 1. Álljon vagy térdeljen a karjait a gyermek karjai alá, és ölelje át a testét. 2. Zárja marokba az öklét és helyezze a köldök és a alsó bordák találkozása közé. Fogja meg ezt az a másik kezével és 4. Ismételje ezt 5 alkalommal. 5. Gondoskodjon arról, hogy a szegycsont alsó részét és bordákat ne nyomja, mert ez hasi sérülésekhez vezethet. A mellkasi vagy hasi nyomás után mérje fel újra a gyermek állapotát. Ha az akadály nem távozott és a gyermek még eszméletén van, a vagy a ill. . Kiáltson, vagy küldjön segítségért, ha még nem elérhető. Ne hagyja magára a gyermeket. Ha az akadály sikeresen távozott, mérje fel a gyermek klinikai állapotát. Lehetséges, hogy a tárgy egy darabja a légutakban maradt, ez komplikációkat okozhat. Ha kétsége van, hívjon orvosi segítséget. A hasi nyomás belső sérüléseket okozhat, ezért mindenki, akin ezt a manővert alkalmazták, orvosi vizsgálatot igényel. Eszméletlen gyermek légúti idegentest eltávolítása. Ha a félrenyelt gyermek eszméletlen vagy azzá válik, fektesse egy kemény, egyenes felszínre. Hívjon vagy küldjön segítségért, ha még nincs a helyszínen. Ne hagyja magára a gyermeket ebben a stádiumban, és tegye a következőket. 1. Nyissa ki a száját, és nézze meg, lát-e nyilvánvaló objektumot. Ha lát valamit, egy begörbített ujjával tegyen kísérletet az eltávolítására. Ne kísérletezzen vakon vagy ismételten, mert tovább tudja sodorni az elzáródást okozó tárgyat a garat felé. Ezen kívül sérülést is okozhat. technikáját, 2. Tegye szabaddá a légutakat, használva a . Mérje fel a hatásosságát minden befújásnak, ha és kíséreljen meg a befújás nem okoz mellkasemelkedést, változtasson a pozíción, mielőtt újra befújna. 3. Ha nincs válasz a befújásokra (mozgás, köhögés, spontán légzés), folytassa a . 4. Kövesse az egy újraélesztőre vonatkozó újraélesztés lépéseit kb. 1 percig, mielőtt értesítené a mentőket (ha még ezt eddig más nem tette meg). 5. Ha a légút szabaddá vált a befújási kísérletek végrehajtása közben, nézze meg, hogy látszik-e az idegentest a szájban. 6. Ha látja az objektumot, próbálja meg eltávolítani egy begörbített ujjával. 7. Ha úgy tűnik, hogy az elzáródás enyhül, biztosítson szabad légutat és ellenőrizze a fent említett módon. Alkalmazzon befújásokat, ha a gyermek nem lélegzik. 8. Ha a gyermek visszanyeri eszméletét, és spontán légzést mutat, helyezze biztonságos pozícióba, oldalfekvő pozícióba, és figyelje a légzését, tudatállapotát amíg a mentő kiérkezik.

21


"A Léghajó Program ötlete, módszere a Ptk. 86.§-a szerinti szellemi alkotásnak minősül, így a Goldmund Bt. kizárólagos szellemi tulajdonát képezi. A Léghajó Programmal kapcsolatosan, illetve arról Goldmund Bt. által bármilyen formában rögzített (akár hanghordozón, akár nyomtatott formában) ismertető, összefoglaló, vagy bármilyen egyéb anyag, Goldmund Bt. kizárólagos szerzői tulajdonjogát képezi. A Léghajó Program elnevezésre és logóra vonatkozóan védjegyoltalmi bejelentés van folyamatban. A fenti Goldmund Bt. kizárólagos tulajdonát képező bármelyik jog megsértése, engedély nélküli, azaz jogosulatlan hasznosítása, a hatályos magyar jogszabályok értelmében jogsértésnek, illetve jogbitorlásnak minősül!"

Léghajó Program  2004.

55 – 65 35 – 45 25 – 35 20 – 25 15 – 20 12 – 20 10 - 14

22


1111111  
1111111  

1231231221

Advertisement