Page 1


Dit is mijn examenopdracht voor de opleiding Commercieel medewerker fashion niveau 4. Ik heb de 6 deelopdrachten samengevat in 1 verslag. Elke deelopdracht is samengevat in 1 hoofdstuk die weer is verdeeld in verschillende kopjes.

Naam : Justin Vos Inleverdatum : 10-6-2013 School : ROC Aventus Zutphen Klas : Zmc4 Opleding : Commercieel medewerker fashion (4) Gemaakt met : Adobe Indesign/Photoshop/Illustrator


4


Om voor onze nieuwe klant River Island een collectie te kunnen ontwerpen die aansluit op de wensen van de consument is het belangrijk om eerst een grondig onderzoek te doen naar de marktgegevens van River Island. Dit wordt gedaan aan de hand van een rapportage. In deze rapportage wordt het merk River Island zelf uitgelicht, de doelgroep van River Island, maar

Branche informatie pag. 6-9 Bedrijfsanalyse pag. 10-15 Trendanalyse pag. 16-21

ook de concurrentie wordt nauwkeurig beschreven. Doelstellingen collectieplan pag. 22-27 Beoordeling collectieplan pag. 28-31

5


Branche informatie De winkelketen River Island valt onder de modebranche (modezaken). Het is een franchise onderneming met vestigingen wereldwijd, en heeft voornamelijk zaken in Europa en het midden oosten. Ook is River Island erg actief op internet in de vorm van een onlineshop.

Huidige trend in de modebranche Door de aanhoudende financiĂŤle crisis is er voor de consument steeds minder te besteden. Doordat er minder te besteden is, zal de consument ook minder consumeren en beter nadenken over de keuzes die ze daarmee maken. Dit heeft een negatieve invloed op vele markten, en zo ook op de modemarkt. Een consument zal een dure jeans eerder laten liggen, en langer nadenken over de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe jas. Je kan hierdoor spreken van een neerwaartse trend in de modebranche.

In de modebranche verandert er veel en komen er jaarlijks weer innovatieve designs op de markt en worden er weer andere ideeĂŤn voor promotie en klantenbinding bedacht. Hiervan staan de belangrijkste en grootste veranderingen genoteerd. De belangrijkste trends van afgelopen jaar in de modebranche zijn: Internet

Social media

Een sterk opkomende trend in de modebranche is het internet. De consument heeft 24 uur per dag de mogelijkheid om te shoppen en om bijvoorbeeld producten te vergelijken.

De afgelopen jaren is het belang van social media erg sterk gestegen. De consument deelt zijn ervaringen steeds vaker en steeds makkelijker door social media. Een slechte ervaring van een consument wordt makkelijk en snel verspreid over het internet wat een enorme afbreuk op je merk kan betekenen. Het is daarom ook erg belangrijk dat er goed en snel op deze trend ingespeeld wordt.

Verwachting: Door de sterke opkomst van internet zullen consumenten steeds minder snel naar een fysieke winkel gaan om te shoppen en dit is terug te zien in de winkelstraat.

6

Verwachting: Merken en winkels zullen een goed plan op moeten stellen om merkafbreuk via social media te voorkomen en er op een positieve manier mee moeten communiceren met de consument. Anders kan social media een negatieve invloed krijgen op bestaande merken.


Concurrentie Om de concurrentie van River Island te kunnen bepalen wordt het merk vergeleken met de grootste concurrenten. De vergelijking wordt gemaakt aan de hand van de marketing P’s. In fig. 1 wordt de concurrentie van River Island vergeleken.

fig. 1 Innovatie

Klantenrelatie

In deze tijd van de financiĂŤle crisis is innovatie voor een zaak of merk in de modebranche erg belangrijk. Klanten willen waar voor hun geld en geven dit dus ook alleen echt uit aan producten die ze echt aanspreken. Als merk kun je daarom niet stil gaan staan, want klanten raken snel uitgekeken en zullen dus overstappen op een ander merk. De tijd van echte merktrouw is hierdoor voorbij, mede doordat de verschillen in kwaliteit van merken ook steeds kleiner worden. Door te blijven vernieuwen kun je aantrekkelijk blijven voor de consument zodat ze terug zullen blijven komen.

Ondanks de grote stijging van het aantal online kopers is er ook nog de consument die liever het fysiek product aanpast of vasthoudt voordat ze besluiten een koop te doen. Juist voor deze kopers is een positieve winkelervaring zeer belangrijk omdat dit een grote rol speelt in de keuze tot een uiteindelijke koop. Klanten verwachten een goede service en expertise als zij met een doel een winkel inlopen, en dus is het voor een zaak of een merk ook steeds belangrijker om onderzoek te doen naar het gedrag en houding van de kopers in de betreffende doelgroep zodat deze naar hun belangen kunnen worden bediend.

Verwachting: Merken en ondernemingen zullen steeds meer moeite doen om de fysieke winkel, de website etc. zo aantrekkelijk mogelijk te houden

Verwachting: Net als bij bovengenoemde (innovatie) is de verwachting dat er in winkels eerder personeel met een expertise aangenomen of opgeleid worden.

www.gs1.nl/opinie/index.php?option=com_content&id=49

7


Bedrijfsanalyse Historie van River Island Bernard Lewis begon in 1948 met de verkoop van groente en fruit in het ‘East-end’ van Londen en breidde zijn winkel al snel uit met de verkoop van breiwol die hij uit overgebleven kledingstukken en voertuigen van de nazi’s haalde. Door zijn 3 broers bijgestaan, breidde het al snel uit tot een ketting van negen winkels onder de naam ‘The Lewis Separates’. Rond 1965 was de keten inmiddels al uitgebreid tot maar liefst 70 winkels verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk en werd besloten dat het tijd werd voor een nieuwe identiteit van de winkelketen. De naam werd verandert in ‘Chelsea Girl’ dat refereerde aan de King’s Road in Chelsea, die in die tijd gezien werd als een hoofdstraat voor mode, muziek en de pop cultuur. ‘Chelsea Girl’ werd de eerste winkelketen in de modebranche in Engeland, en stond bekend om hun gebruik van felle kleuren, modebewuste designs en het gebruik van pop muziek om het merk te versterken. Eind 1970 verlieten 2 broers het bedrijf, waardoor David en Bernard met zijn tweeën – gesteund door hun families- verder gingen. Samen ontwikkelden ze de Lewis Trust Group. David beheerde onder deze naam onder meer hotels, vastgoed en investeringen. Met het geld wat hiermee verdiend werd kon Chelsea Girl zich versterken met de verkoop van herenmode en uiteindelijk in 1988 werd de naam verandert naar River Island. In 1993 nam River Island de eerste stap om internationaal te gaan en openden hun eerste winkel in Ierland. Tegenwoordig heeft de winkelketen zich verspreid over de hele wereld en is het merk een vaste waarde geworden in de modebranche.

8


Missie/visie De missie en visie van River Island worden door onderstaand model (fig. 2) overzichtelijk weergegeven samen met nog een tal van andere waarden die de consument hecht aan het merk. Het model is opgedeeld in 2 verschillende sectoren, er is de mentale merk identiteit, dat houdt in alles wat River Island over wil brengen naar hun doelgroep en waar het merk voor staat. En er is de visuele merk identiteit, dit zijn alle waarneembare eigenschappen van River Island zoals de producten die ze zien, en het gevoel dat ze krijgen als ze een filliaal van de winkelketen binnen lopen.

fig. 2

9


Bedrijfsanalyse Het logo Het logo van River Island bestaat uit een woord en beeldmerk (fig. 5). Het logo is waarschijnlijk in 1988 gekozen toen het merk Chelsea Girl de nieuwe naam River Island aannam. Het logo is sinds toen niet meer verandert. Door het logo hetzelfde te laten straalt het de authenticiteit van het merk uit, het lettertype is netjes en redelijk klassiek. (fig. 3) Wel is er nog een logo bijgekomen, dit logo is ook een woordmerk in dezelfde stijl als het oude logo alleen met een wat moderner lettertype. (fig. 4) In de kleding komt het logo niet vaak terug. Meestal is het logo alleen maar te zien op de labels aan de binnenkant van een kledingstuk. Dit is bewust gedaan omdat River Island meer gezien wordt als een winkelketen dan dat het als een merk gezien wordt. Klanten van River Island kopen het merk over het algemeen ook niet vanwege het merk, maar gewoon omdat ze het kledingstuk mooi vinden. Het merk is bij die keuze daarom niet erg van belang en er zal ook niet mee gelopen worden als bijvoorbeeld een shirt van Gucci met het logo groot op de voorkant. Het statement met kleding van River Island wordt vooral gemaakt met het ontwerp wat je draagt en niet met de status van het merk of het prijskaartje.

• Kleurgebruik; meestal zwart

fig. 3 • Vaak alleen in de labels • Authentiek • Niet erg opvallend aanwezig

fig. 4

fig. 5 10


Assortiment River Island is een winkelketen met een zeer uitgebreid assortiment. Zoals eerder vermeld bied River Island de consument een total look van top tot teen. Je kunt er terecht voor kleding, schoenen, tassen en verder eigenlijk voor alle denkbare mode accessoires. Om het assortiment van River Island wat overzichtelijker te maken, hebben we het in 4 stukken verdeelt.

Casual

Office

• Fashionable designs

• Zakelijk

• Fijn zittend

• Pakken (colberts, pantalons, over

• Niet te overdreven • Makkelijk te combineren • Jeans, T-shirts, vesten, overhemden • Accessoires (kettingen, armbanden,

-hemden) • Accessoires (Horloges, stropdassen, schoenen) • Nette kleuren

horloges, zonnebrillen, tassen etc.) Prijzen

Prijzen

Bovenkleding : €10,- tot €60,-

Bovenkleding : €30,- tot €140,-

Onderkleding : €20,- tot €55,-

Onderkleding : €30,- tot €55,-

Accessoires : €5,- tot 25,-

Accessoires : €22,- tot 75,-

Going out

Housewear

• Trendy designs

• Comfortabel

• Opvallend

• Ruim zittend

• Opvallende kleuren

• Warm

• Origineel

• Relaxed

• Maakt een statement

• Rustige kleuren

Prijzen

Prijzen

Bovenkleding : €10,- tot €110,-

Bovenkleding : €10,- tot €60,-

Onderkleding : €20,- tot €55,-

Onderkleding : €20,- tot €40,-

Accessoires : €5,- tot 25,-

Accessoires : 11


Bedrijfsanalyse Materiaal Bij River Island worden er heel erg veel verschillende materialen gebruikt. Dit verschilt ook per seizoen. De materialen die voornamelijk gebruikt worden staan hier aan de rechter kant weergegeven. Er zijn natuurlijk nog veel meer stoffenen ook stofsamenstellingen die gebruikt worden. Maar deze 3 zijn veruit de meest voorkomende. 100% Katoen Kwaliteit Door een uitgebreid onderzoek te doen op onder andere het internet en gebruikersbeoordelingen etc. te lezen. Is er gemakkelijk een conclusie te trekken,

50% Katoen 50% Polyester

De prijs-kwaliteits verhouding van River Island zicht behoorlijk hoog. Dit is wat het merk belooft, maar deze belofte wordt ook nagekomen. Op een paar klachten na over T-shirts die krompen in de was zijn er verder vrijwel alleen maar positieve reacties te vinden, en blijkt het dat er zelf consumenten zijn die

100% Acryl

verschillende kledingstukken van River Island jaren dragen of hebben gedragen zonder dat ze stuk zijn gegaan of versleten. Natuurlijk blijft River Island wel een relatief goedkope winkel, en zul je hier dus niet shoppen voor kledingstukken die de hoogste kwaliteit stof hebben, maar dat zal de prijs ook ver omhoog drijven en dat is niet wat River Island wil.

12


Merken en private labels River Island is een winkelketen en heeft nasst het eigen merk ook andere merken in het assortiment. River Island heeft ook verschillende private labels, met iedereen een andere stijl, waardoor het assortiment van de zaak nog brede wordt. Tokyo laundry

Dunlop

River Island

Adidas

Life of tailor

www.riverisland.com

13


Bedrijfsanalyse Doelgroep Een van de meeste belangrijke onderdelen van deze analyse is de doelgroep. De doelgroep is waar je alles voor doet. Als merk of winkelketen wil je in de wensen voorzien van een bepaalde of van meerdere doelgroepen om jouw product te verkopen. In dit hoofdstuk wordt de doelgroep van River Island zeer uitgebreid uitgelicht aan de hand van de bekende segmentatiecriteria.

14


Demografisch

Geografisch

Leeftijd

River Island positioneerd zich altijd in grote

River Island richt zich voornamelijk op

winkelstraten in grote steden. Dit wordt

mannen in de leeftijd van 18-24.

bewust gedaan om de modebewuste man uit de stad aan te trekken. River Island richt

Sociale klasse

zich meer op de consument met een urban

Het grotendeel van mannen in de doelgroep

achtergrond dan de consument die van

heeft nog geen vast inkomen of veel te

buitenaf komt. Die eerst genoemde groep

besteden. Ze hebben daarom een laag

is vooral geintresseerd in echte fashion.

uitgavenpatroon.

Inkomen Als beschreven bij bovenstaande, is er vaak nog geen vast inkomen omdat er een grote groep studenten bij zit.

Psychografisch

Gedrag

Persoonlijkheid

Verbruik

River Island richt zich op mannen met lef. Mannen die willen laten zien dat ze er zijn op een positieve manier, die zichzelf goed verzorgen, zelfverzekerd zijn, en mannen die genieten van het leven (positieve vibe).

Levensstijl Mannen die jong en vrij zijn. Houden van uitgaan en feestjes. Maar wel met een volwassen, en zelfbewuste houding.

Het verbruik van deze doelgroep is hoog. Ze willen meegaan met de laatste trends en constant vernieuwen. Ze hechten meer waarde aan de prijs dan aan kwaliteit.

Merkentrouw

Het merkentrouw is laag bij de consument in dit segment. Ook is River Island een winkelketen en niet zozeer een merk. De mannen in deze doelgroep kopen voor het product niet voor het merk.

Koopbereidheid

Door het lage uitgavenpatroon is de koopbereidheid niet hoog in deze groep. Er wordt sterk naar prijzen gekeken voordat er wordt overgegaan tot koop. zakelijk.infonu.nl/marketing/28800-marketing-de-segmentatiecriteria.html www.intemarketing.nl/marketing/basics/segmenteren

15


Trendanalyse Huidig modebeeld Om het huidige modebeeld in de doelgroep van River Island te kunnen bepalen hebben we gekeken naar de collectie die nu in de winkel hangt, en dat is de collectie voor het voorjaar van 2013. Sfeer • Camouflage • Natuur • Authentiek • Avontuurlijk Kleur • Aardetinten • fale, ‘gebruikte’ kleuren • Camouflage Vorm • Getailleerd • Slim fit jeans • Opgerolde pijpen Materiaal • Katoen • Ripped jeans • Diverse stoffen met stretch Dessins/decoraties • Camouflage • Dierlijke patronen • Prints

16


17


Trendanalyse Komend modebeeld Op basis van de komende trends die in het boek ‘View’ staan, hebben we een trend beeld gevormd voor het najaar van 2014-2015 (gebaseerd op de trends ‘Fantastic’ en ‘Pop Up’ uit View 2014-15) Sfeer • Speels • Grafisch • Kleurrijk • gloeiend Kleur • Felle kleuren • Hoge contrasten • DIversiteit Vorm • Getailleerd • Relief • strakke lijnen Materiaal • Knitwear • Jersey • Jeans Dessins/decoraties • Relief • Geometrische vormen • Veel en diverse prints (dierlijk en abstract)

18


19


Trendanalyse Items voor de nieuwe collectie Aan de hand van de collage op de vorige pagina, is het nu tijd om te bepalen welke kledingstukken en welke vormen er kunnen worden opgenomen in de nieuwe collecite van River Island. Hierbij wordt er gekeken naar wat er past binnen de gekozen trends voor de nieuwe collectie. Eerst moet er gekozen worden voor welke van de 4 collecties van River Island een nieuwe uitbreiding komt (Zie bedrijfsanalyse> Assortiment). We hebben hierbij gekozen voor de ‘Going out’ collectie. In fig.6 staan nogmaals de kenmerken en prijsniveau’s van deze collectie. Deze collectie pas het meest bij het beeld van de gekozen trends vanwege de opvallende kleuren, designs en vele dessins. Ook zal deze collectie erg origineel zijn omdat het een hele andere trend is dan wat de consument gewend is van een wintertrend. Dit zal deze collectie nog opvallender maken.

Going out • Trendy designs • Opvallend • Opvallende kleuren • Origineel • Maakt een statement

Prognose In de visuele prognose op de volgende pagina zal er

Prijzen

worden gekeken naar welke items er passen binnen

Bovenkleding : €10,- tot €110,-

het concept van deze nieuwe collectie.

Onderkleding : €20,- tot €55,-

Die gegevens worden mee genomen in het besluit

Accessoires : €5,- tot 25,-

voor welke items er uiteindelijk echt op worden genomen in de nieuwe collectie.

20

fig.6


Colberts/jassen

T-shirts

• Strakke lijnen

• Getailleerd

• Knitwear

• V of O hals

• Getailleerd

• Jersey

• Abstract

• Prints

• Geometrisch

Jeans • Slim fit • Relief/rib • Jeans • Low waist • Wassing Pull-over/vest

• Getailleerd • Knitwear/Jersey • Strakke lijnen

Overhemd • Getailleerd • Strakke lijnen • Prints • Geometrisch

21


Doelstellingen collectieplan De gemaakte analyses worden hier samen gevoegd en aan de hand daarvan gaan we de doelstellingen voor het nieuwe collectieplan van River Island bepalen. SWOT Analyse In de voorgaande hoofdstukken zijn er verschilende aspecten van River Island onderzocht en vergeleken. Een makkelijke en overzichtelijke manier om dit samen te vatten is om dat te doen aan de hand van een zogeheten SWOT Analyse. SWOT is de afkorting van de engelse termen • Strenght • Weakness • Opportunities • Threats Voor het gemak zijn de begrippen in de tabel hieronder (fig.7) vertaald naar het Nederlands.  fig. 7

INTERN

STERKTEN

ZWAKTEN

• Snelle levering van nieuwe collecties

• Weinig expertise onder personeel

• Hoge prijs-kwaliteitsverhouding

• Geen grootschalige reclamecampagnes

• Eigen designs

• Geen duidelijk imago

• Compleet aanbod

• Veranderende trend stijlen

• Gevestigd in grote winkelstraten • Internationaal

KANSEN

BEDREIGINGEN

• Steeds meer naamsbekendheid EXTERN

internationaal.

>>

22

>>

>>

NEGATIEF

>>

POSITIEF

• Meer grote namen binnenhalen (zoals nu Rihanna). • Meer producten van grote merken in collectie opnemen.

• Worden mede dankzij grote campagnes van grote concurrenten als H&M en Zara vaak weggespeeld • Internationaal gezien weinig fillialen ten opichte van concurrentie.

www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/doelen-stellen/smart 0758434.blogspot.nl/2006/03/smart-analyse.html


Doelstellingen Doordat al deze gegevens nu verzameld zijn, is het het mogelijk om 2 doelstellingen uit te kunnen schrijven voor het nieuwe collectieplan van RIver Island. Bij het opstellen van de nieuwe doelstellingen is er gekeken naar verschillende factoren die de winkelketen sterker in de markt kunnen zetten. Ook is er gebruik gemaakt van de SMART manier van opstellen. Dit wil zeggen Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Door ervoor te zorgen dat de doelstellingen aan deze begrippen voldoen worden de doelstellingen duidelijk en realistisch.

23


Doelstellingen collectieplan Doelstelling 1 De eerst doelstelling is gebaseerd op het feit dat we voor River Island een nieuwe collectie willen gaan ontwerpen die volledig aansluit op de komende trends uit de trendboeken. Om daardoor een stapje voor te zijn op de concurrentie die hun collecties vaak baseren op trends die bij grote merken al zijn aangeslagen. Specifiek Wat willen we bereiken? We willen een trend in de winkels zetten voordat het te zien is bij onze concurrentie. Wie zijn erbij betrokken? Wij (het ontwerpteam van Vision) en verder komt de collectie ongeveer gelijktijdig in alle fillialen, waardoor het gehele winkelpersoneel er tegelijkertijd mee te maken krijgt. Waar gaan we het doen? In alle fillialen van River Island. Wanneer gebeurt het? Zodra de wintercollecties van 14/15 in de winkels komt te hangen, komt dat ook bij River Island in de winkels. Het is wel essentieel dat er v贸贸r die data een goed marketingplan wordt opgestelt om mensen vast nieuwsgierig te maken voor deze collectie. Welke delen van de doelstelling zijn esssentieel? Het ontwerpgedeelte, want het is belangrijk dat de nieuwe collectie volledig aansluit op de komende trends, maar ook herkenbaar blijft als een River Island collectie voor de klant. Waarom willen we dit doel bereiken? We willen voorlopen op onze concurrenten, die vooral trendvolgers zijn.

Meetbaar De nieuwe collectie zal in plaats van in delen, in 茅茅n keer bij River Island filialen binnenkomen. Hierdoor gaat de consument eerder hele kledingsets halen die op elkaar aan sluiten en er zal dus meer verkocht worden. Dit zal lijden tot een stijging (5%) in de nu nog neerwaartse modetrend.

24


Acceptabel Voor de consument is deze doelstelling zeer acceptabel, omdat de collectie komt in de tijd waarin het verwacht wordt. Vanwege de nieuwe trend zal deze collectie ook zeer gewaardeerd worden door consumenten die zich graag toe willen voegen aan de groep van trendsetters.

Realistisch Dit plan is goed te realiseren omdat de nieuwe collectie dicht bij het bestaande concept blijft en dus zal er voor het personeel weinig tot geen aanpassing nodig zijn. Tevens zal dit voor winkelpersoneel van River Island een leuke uitdaging toevoegen aan hun werkzaamheden door niet alleen te verkopen maar ook mensen enthousiast te maken voor deze nieuwe trend.

Tijdgebonden De nieuwe wintercollectie zal na de uitverkoop van de zomercollectie’s langzaam de winkels binnen druppelen. De uitverkoop duurt tot 31 juli. Het doel is dus om de nieuwe collectie 1 Augustus in de winkels te hebben. Het is hier daarom van belang dat de nieuwe collectie dan ook Êcht klaar is voor verkoop.

Samengevat doel

: Voorlopen op concurrentie aan de hand van nieuwe collectie op basis van de nieuwste trends.

Middelen

: Goeie ontwerpen, goed marketingplan

Resultaat

: Kleine omzetstijging, doelgroep verbreed met trendsetters

25


Doelstellingen collectieplan Doelstelling 2 Om River Island voor de consument in onze doelgroep nog aantrekkelijker te maken willen we een zogenaamde ‘limited edition’ collectie toe voegen. Dit is een extra collectie naast de normale collecties, waarvan maar een beperkte oplage wordt gemaakt. Deze collectie zal een klein percentage duurder worden, maar nog steeds goed betaalbaar. De reden voor de consument om deze collectie te moeten willen is dat als ze een kledingstuk uit die collectie kopen de kans dat er iemand anders mee gezien wordt erg klein is. Waardoor de klant zich uniek voelt. Specifiek Wat willen we bereiken? Een limited edition collectie toevoegen naast de huidige collecties. Wie zijn erbij betrokken? Het ontwerpteam van River Island voor de ontwerpen, het marketingteam om het aan de consument te introduceren en het winkelpersoneel om de consument nog extra enthousiast te maken. Waar gaan we het doen? Elk filliaal van River Island (eerst alleen) in Nederland zal zo’n limited collectie krijgen. Wanneer gebeurt het? De eerst mogelijke collectie moet voor 1 Augustus 2013 in de winkel hangen. Welke delen van de doelstelling zijn esssentieel? Een strakke planning om de collectie optijd af te krijgen, en een aantal goede ontwerpen waardoor de consument ook echt het idee krijgt dat ze iets speciaals kopen. Waarom willen we dit doel bereiken? We willen River Island nog aantrekklijker en een bijzondere ervaring maken voor de consument.

Meetbaar De nieuwe limited collectie zal bestaan uit een lijn van 5 verschillende bovenstukken, 3 verschillende onderstukken en 2 verschillende accessoires. Van deze lijn zal in elk filliaal een oplage liggen met van elke maat 10 stuks. Dit zijn dus per filliaal 100 kledingstukken van deze collectie. De collectie zal in zijn eerste testjaar eens in de 2 maanden verschijnen. 26


Acceptabel Dit zal extra werk betekenen voor de ontwerp afdeling, dit is de enige echte acceptatie die hier bij komt kijken. Voor het winkelpersoneel zal het makkelijk te accepteren zijn omdat deze toch al bijna wekelijks te maken krijgen met delen nieuwe collectie die de winkel binnenkomen. Realistisch Vanwege het ontwerpen wat in eigen huis gebeurd en de korte tijden die tussen het ontwerpen en het eindproduct zitten bij River Island is dit makkelijk te realiseren. Tijdgebonden De collectie zal 6 keer per jaar verschijnen. elke keer met een pauze ertussen van 2 maanden.

Samengevat doel

: Een limited edition collectie toevoegen aan de bestaande collecties.

Middelen

: Goeie ontwerpen, goed marketingplan

Resultaat

: Grotere interesse voor River Island (meer personen in onze

doelgroep pakken)

27


Collectieplan beoordelen Huidige collectie River Island De huidige collectie van River Island kan op de volgende manier omschreven worden. Sfeer • Camouflage • Natuur • Authentiek • Avontuurlijk Kleur • Aardetinten • fale, ‘gebruikte’ kleuren • Camouflage Vorm • Getailleerd • Slim fit jeans • Opgerolde pijpen Materiaal • Katoen • Jeans • Natuurlijke stugge stoffen Dessins/decoraties • Camouflage • Vlakken en lijnen • Prints

28


29


Collectieplan beoordelen Kenmerken van de collectie

Om een goede nieuwe collectie te kunnen maken is het belangrijk dat deze collectie wel binnen het concept van River Island blijft. Nu we de huidige collectie hebben uitgelicht (Pagina 32, 33) is het tijd om te kijken of we met het nieuwe concept de zogenaamde rode draad van River Island wel blijven volgen. De 5 belangrijkste kenmerken van de collectie worden uitgelicht, en de verschillen en overkomsten worden besproken. Kleur Overeenkomsten Veel verschillende kleuren - Bijna overal zit wel een kleur in verwerkt Verschillen De kleuren in de huidige collectie zijn veel minder schreeuwerig dan in de nieuwe collectie Materiaal Overeenkomsten De materialen die bij River Island gebruikt worden staan bekend om een hoge prijs-kwaliteits verhouding. Dit willen wij in de nieuwe collectie ook toeppassen zodat het net zo betaalbaar blijft als nu. Verschillen Doordat we de prijs-kwaliteitsverhouding willen waarborgen zijn er geen verschillen in de huidige en nieuwe collectie. Silhouet/pasvorm Overeenkomsten Getailleerde kleding Verschillen De nieuwe collectie zal meer strakke en rechte lijnen hebben.

30


Dessin Overeenkomsten In beide collecties komen er erg veel dessins en prints voor, dit is ook iets waar River Island bekend om staat. Verschillen De dessins en prints in de nieuwe collectie zullen veelal geometrische vormen bevatten. De huidige collectie heeft veel meer a-symetrische en vlekkerige prints. Prijsniveau Overeenkomsten Net zoals bij het materiaalgebruik, willen we de prijzen ook gelijk houden aan de huidige collectie. Dit is ook iets waardoor River Island zo aantrekkelijk is. Voor stijlvolle kleding voor een goede prijs. Verschillen Op dit gebied zijn er dus geen verschillen.

Conclusie Je kan uit de resultaten opmaken dat de nieuwe collectie op elk gebied overeenkomsten toont met de huidige collectie. Het huidige beeld wat de consument van River Island heeft zal dus niet negatief kunnen veranderen omdat het winkelbeeld verandert.

Commerciele haalbaarheid De voorgestelde doelstellingen voor River Island zijn in onze ogen makkelijk te realiseren omdat ze allemaal erg dicht bij het bestaande concept van het bedrijf liggen. Er hoeven slechts kleine aanpassingen doorgevoerd te worden om deze doelstellingen te behalen, en met groot effect als resultaat.

31


32


Nu de analyses rond zijn gaan we door met de volgende stap. Het ontwerpen van de nieuwe collectie. In dit hoofdstuk komt alles op het gebied van het ontwerpen aan de orde. Van de schetsen tot aan de nieuwe items die definitief aan de collectie worden toegevoegd.

Vijf nieuwe items pag. 34-35 Ontwerpschetsen en technische tekeningen pag. 36-41 Style sheets pag. 42-47

33


Vijf nieuwe items De gekozen items In hoofdstuk 1 (Trendanalyse) wordt al besproken welke soort items er in de nieuwe collectie van River Island opgenomen moeten worden. In dit 2e deel van dit stuk wordt er een collectie ontworpen. Daarvoor is het van belang om eerst een definitieve keuze te maken over welke 5 kledingstukken er toegevoegd gaan worden aan de nieuwe collectie. De keuzes worden gemaakt op basis van de uitkomsten van hoofdstuk 1.

T-s hirt • V-hals • Slim fit • extra lang • Katoen/Elasthaan Een T-shirt kan niet ontbreken in de nieuwe collectie. Gemakkelijk een print op te drukken.

Blazer • Slim fit • Strakke lijnen • Viscose, katoen De nieuwe collectie gaat een stoere blazer met geometrische en futuristische lijnen bevatten.

34


Jumper • Ronde hals • Slim fit • extra lang • Knitwear • Relief Hier kun je veel kanten mee op. Kan geverfd worden, of misschien zelfs met print.

Jeans • Skinny • relief • Low waist • Jeans Een skinny jeans, die zich zal gaan onderscheiden door een uniek ontwerp.

Vest • Rits • Slim fit • extra lang • Katoen • Relief Doet het altijd goed in de huidige collecties. Kunnen verschillende ontwerpen voor gemaakt worden. 35


Ontwerpschetsen Eerste schetsen Aan de hand van de keuze de gekozen kledingstukken zullen nu eerst schetsen gemaakt worden om vervolgens te kunnen bepalen hoe het kledingstuk er uiteindelijk uit komt te zien. Van elk kledingstuk zijn 3 schetsen gemaakt. De schetsen voldoen nog niet exact aan de eisen van de uiteindelijke werktekeningen, dat zal pas gedaan worden als het definitieve ontwerp wordt gekozen. Op de volgende pagina’s worden de ontwerpschetsen uitgelicht en vervolgens wordt onder aan de pagina het uiteindelijke ontwerp getoond. De schetsen en werktekeningen hebben we gemaakt met behulp van Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.

36


T-shirt Omdat het T-shirt dat in de collectie opgenomen gaat worden voorzien wordt van een opdruk, hebben we er rekening mee gehouden dat het shirt voldoende ruimte heeft voor de print op de voorkant en ook niet te veel accessoires bevat die de er voor zullen zorgen dat het shirt te druk wordt. Onder staande genummerd van 1 tot en met 3 de eerste schetsen voor het T-shirt.

1

2

3 5

M M

1

M

7

6

2 3 4

M

1. Normale V-hals 2. Borstzakje met studs aan weerszijden 3. Een mouw die hoog vastgestikt is om effect van een omslag te krijgen 4. Groot vlak voor opdruk 5. Studs op de schouderbladen 6. Diepe V-hals 7. Normale V-hals en basic shirt

Gekozen ontwerp M

Uiteindelijk is er gekozen voor het ontwerp die het meest overeen komt

3

met ontwerp 1. De kleine aanpassing die gedaan is, is dat we de mouwen weer ‘normaal’ hebben gemaakt, omdat we straks echt de aandacht willen vestigen op de print. Het borstzakje zal met een andere stof of andere print bedrukt worden voor een mooi contrastrerend effect.

37


Ontwerpschetsen Jumper De jumper zal gebreidt worden en voorzien van verschillende kleuren. Omdat de jumper een grovere breisel zal krijgen dan het T-shirt is het waarschijnlijk niet erg mooi om er een felle opdruk op te maken en zal het waarschijnlijk geverft worden. Het verschil zal uiteindelijk wel gemaakt moeten worden in de kleine details.

1

2 1

4

3 6

5 2

3

1. Leren schouder stukken 2. Grof breisel te bewerken met bijv. Dip dye. 3. 1/2 rib met elastiek 4. Hals met 1/2 rib 5. Raglan mouw 6. Col die wijd uitvalt over het shirt heen

Gekozen ontwerp De keuze is gevallen op ontwerp 1 vanwege de schouder stukken. Deze stukken worden opgenaait en zijn van een andere stof. Dit zal waarschijnlijk (namaak) leer worden met een mooi relief erin zoals krokodillen of slangen leer. Wel hebben we de stukken wat strakker gemaakt om meer te kunnen matchen met de geomtrische look. Ook hebben we een paar leren patches met het merklogo erop. 38

3


Vest Het vest zal van een fijner breisel gemaakt worden en worden voorzien van een print. Er was nog wel een lichte twijfel of het een pull-over of een vest met een rits zal worden. Ook hebben we gekozen om 3 verschillende kragen te maken in de schetsen.

1

1 2

2

6

3

3

8

9

4

5

7

1. Hals met een grove rib en elastiek 2. Een extra opgezet stuk stof waar eventueel een leren stuk opgenaait kan worden 3. Een ‘normale’ rits waardoor het vest ook open gedragen kan worden 4. Steekzakken die dichtgemaakt kunnen worden doormiddel van een rits 5. 1/2 rib met elastiek erin om het vest mooi aan te laten sluiten onderaan 6. Een capouchon 7. Een buidel waar de handen in kunnen 8. een hoge ruimvallende col 9. Schuine rits voor het geometrische effect. Gekozen ontwerp Er is gekozen voor ontwerp 2. Deze hebben we wel wat aangepast door

3

er een rits in te zetten. Hierdoor wordt dit vest makkelijker te combineren doordat hij ook open te dragen is. Het vest zal daarom aantrekkelijker worden voor de consument. De mogelijkheid om er een print op te zetten blijft, de print moet alleen wel zo ontworpen worden dat het ook mooi blijft als de rits open is. 39


Ontwerpschetsen Blazer De nieuwe blazer zal net iets anders worden dan bestaande blazers. De vorm zal in grote lijnen wel herkenbaar blijven omdat de blazer toch altijd in trek blijft bij de consument, maar het doel van deze blazer is om toch met iets te komen met net een andere twist waardoor het niet een van de velen wordt.

1

2

3

1 8 2

6 9

3 4

7

5

1. Aan elkaar gesloten revers 2. Insteekzak met decoratief detail 3. Ronde knopen 4. Klepzakken 5. Katoen en viscose stof 6. Stretch 1/2 rib stof 7. paspelzak 8. Schuinvallende hoog gesloten voorkant 9. Knopen groter dan gemiddeld

Gekozen ontwerp De revers van ontwerp 2 leek ons toch het meest ‘apart’ en aantrekkelijk voor de consument. Deze revers die niet omgeslagen wordt zorgt voor veel comfort tijdens het dragen en ziet er strak en stijlvol uit. Verder hebben we gekozen voor 2 vierkante knopen voor het geometrische effect. Het uiteindelijke design kan ook gemaakt worden met bijv. verschillende kleuren knopen etc. 40

3


Jeans Het vest zal van een fijner breisel gemaakt worden en worden voorzien van een print. Er was nog wel een lichte twijfel of het een pull-over of een vest met een rits zal worden. Ook hebben we gekozen om 3 verschillende kragen te maken in de schetsen.

1

2

3 4

3

6 7

1

2 5 1. Diverse stiksels en opzetstukken over de gehele broek 2. Net als de bovenkant, ook onderkant met stiksels 3. Knoop met ‘RI’ logo 4. Moneypocket 5. Verschillende soorten opzetstukken in en rond de zakken 6. ‘Used’ look

Gekozen ontwerp Het uiteindelijke ontwerp is eigenlijk een combi van de 3 schetsen. We

3

hebben ervoor gekozen om er strakke lijnen in toe te voegen met een enkel stiksel zodat ze geen draagcomfort van de broek wegnemen. Ook is er gekozen voor een normale moneypocket en 2 verschillende achterzakken. De denim zal ook een relief krijgen in de vorm van een ‘used look’. 41


Stylesheets Werktekeningen De gekozen ontwerpen worden vervolgens in een stylesheet uitgelicht. In deze style sheets staat onder andere uit welke stoffen het kledingstuk bestaat, welke accessoires het bevat en wordt het kledingstuk opgemeten. De style sheets zijn gemaakt in het engels, dit is omdat deze sheets uiteindelijk naar onze leveranciers gestuurd moeten worden en daar is engels de voertaal.

42


STYLE SHEET - T-SHIRT - NEON USED SIZE: S Main fabric

RIT-AW13-824

Breast pocket

RIT-AW13-426

SKETCH

M

ACCESSOIRIES / TRIMMS Iron studs

RIA-AW13-20

x6 (1x1cm)

Breast pocket with decoration studs. Diff. Material than main material.

LABELS size/care

1x at SS 1x at CB

Brand label

1x at CB

Hanging label

1x att. with pin

1/2 Rib made from main material

SIZERANGE: S, M, L, XL, XXL HSP

67

CBL

65,5

½ chest

48

½ waist

45,5

½ hip

47

½ bottom

47,5

Shoulder to

40,5

shoulder Sleevelength

18

Armhole

21,5

straight ½ biceps

16

½ cuff

16

Neckline dia

19,5

Depth V-neck

14

Name: RIT-AW13-824

Name: RIT-AW13-426

Name:

Composition:

Composition:

Composition:

95% Cotton - 5% Spandex Care:

95% Polyester - 5% Lycra Care:

Care:

43


Stylesheets STYLE SHEET - JUMPER - MOTION USED SIZE: M Main fabric

RIT-AW13-644

Shoulder patch

RIT-AW13-248

leather patches

RIT-AW13-130

SKETCH

Leather textured houlder patches.

ACCESSOIRIES / TRIMMS leather patch breast

RIA-AW13-30

x1 (3,5x3,5cm) Leather patch

RIA-AW13-40

Leather RI patch.

underarm Shoulder patch

RIA-AW13-50

LABELS size/care

1x at SS 1x at CB

Brand label

1x at CB

Hanging label

1x att. with pin

1/2 Rib made from main material

SIZERANGE: S, M, L, XL, XXL HSP

68

CBL

65

½ chest

49

½ waist

48

½ hip

46

½ bottom

43,5

Shoulder to

46

shoulder Sleevelength

67

Armhole

22

Leather RI tab.

straight ½ biceps

15

½ cuff

10

Neckline dia

20

Name: RIT-AW13-644

Name: RIT-AW13-130

Name: RIT-AW13-248

Composition:

Composition:

Composition:

100% Polyurethane

100% Polyurethane

Care:

Care:

100% Cotton Care:

44


STYLE SHEET - SWEATSHIRT - ENERGETIC USED SIZE: M Main fabric

RIT-AW13-686

Rib fabric

RIT-AW13-200

SKETCH

ACCESSOIRIES / TRIMMS Iron zipper

RIA-AW13-50

x1 Iron zipper.

Pouch at CF. Divided by zipper

LABELS size/care

1x at SS 1x at CB

Brand label

1x at CB

Hanging label

1x att. with pin Capouchon made from main material.

SIZERANGE: S, M, L, XL, XXL HSP

68

CBL

65

½ chest

51

½ waist

48

½ hip

47,5

½ bottom

47

Shoulder to

44

shoulder Sleevelength

68

Armhole

22

straight ½ biceps

20

½ cuff

11

Neckline dia

21

Name: RIT-AW13-686

Name: RIT-AW13-200

Name:

Composition:

Composition:

Composition:

65% cotton 35%polyester Care:

95% cotton - 5% elasthan Care:

Care:

45


Stylesheets STYLE SHEET - JEANS - LINER USED SIZE: 29 Main fabric

RIT-AW13-222

Pocket lining

RIT-AW13-188

SKETCH

ACCESSOIRIES / TRIMMS Button x3 (1,5cm)

RIA-AW13-70

Button x1 (2,5cm)

RIA-AW13-60

Rivets x7

RIA-AW13-90

Zipper x1

RIA-AW13-100

‘RI’ button

backpocket closed with zipper.

LABELS size/care

1x at SS 1x at CB

Brand label

1x at CB

Hanging label

1x att. with pin

SIZERANGE: 29, 30, 31, 32, 33, 34 ½ waist relaxed

42

½ waist stretchd

43,5

½ hip

48

outseam excl

106

w/b inseam

84,5

½ thigh

29

½ knee

19,5

½ legopening

17

Front and back provided with various stitches.

frontrise excl wb 21 backrise excl wb

33,5

waistband

4

height

Name: RIT-AW13-222

Name: RIT-AW13-188

Name:

Composition:

Composition:

Composition:

98% cotton 2%elasthaan Care:

46

100% cotton Care:

Care:


STYLE SHEET - BLAZER - ENERGETIC USED SIZE: 46 Main fabric

RIT-AW13-444

Inner lining

RIT-AW13-398

Collar fabric

RIT-AW13-768

SKETCH

ACCESSOIRIES / TRIMMS Button

RIA-AW13-75

x2 (2,5x2,5cm) 1/2 Rib with stretch.

Slit pocket.

LABELS size/care

1x at SS 1x at CB

Brand label

1x at CB

Hanging label

1x att. with pin

2 square buttons.

SIZERANGE: 44, 46, 48, 50, 52, 56 HSP

73

CBL

71

½ chest

47

½ waist

44,5

½ hip

48,5

½ bottom

50

Shoulder to

42

shoulder Sleevelength

74,5

Armhole

22,5

straight ½ biceps

17

½ cuff

13

Neckline dia

20

4 ‘RI’ Buttons.

Name: RIT-AW13-444

Name: RIT-AW13-398

Name: RIT-AW13-768

Composition:

Composition:

Composition:

100% viscose

95% cotton - 5% elasthan

Care:

Care:

2% elasthane, 48% viscose, 50% wool Care:

47


48


De ontwerpen zijn zo goed als klaar, en nu gaan we door met het definitief bepalen van de stoffen en fournituren die we gaan gebruiken. Ook gaan we de prijzen onderzoeken en kijken of deze prijzen haalbaar en winstgevend zijn voor de nieuwe collectie.

Stoffen en fournituren pag. 50 - 61 Kostprijsbereking pag. 62 - 67 Goedkopere variant pag. 68 - 69

49


Stoffen en fournituren Stoffen en fournituren De stoffen en fournituren die gebruikt gaan worden in de nieuwe collectie zullen op de komende pagina’s per ontwerp uitgelicht worden. Alle materialen waar het product uit bestaat zullen genoemd worden in 1 overzichtelijke tabel.

50


NEON 13-4576-53

RI-AW13-NEON

Main fabric: 95% Co - 5% Sp

Breast pocket: 95% Pl - 5% Sp

RIT-AW13-824

RIT-AW13-426

YELLOW

GREY MELEE GREEN

PINK

1x Hangtag River Island AW13

LEOPARD

1x Size label

ZEBRA GEOMETRIC

STRIPED

1x Wash and care label

6x IRON STUD ON BREASTPOCKET

Air tightened plastic bag

51


MOTION 13-4576-54

RI-AW13-MOTION Leather patches: 100% Pu

Main fabric: 100% Co

RIT-AW13-644

GREY MELEE

1x Hangtag River Island AW13

1x Leather patch breast RIA-AW13-30

Air tightened plastic bag

52

Used leather

RIT-AW13-130

Leather patches: 100% Pu

Black crocodile

RIT-AW13-248

1x Size label

1x Leather patch right underarm RIA-AW13-40

1x Wash and care label


ENERGETIC 13-4576-63

RI-AW13-ENERGETIC

Main fabric: 65% Co 35%PL

Breast pocket: 95% Pl - 5% Ea

RIT-AW13-824

RIT-AW13-200

YELLOW

GREY MELEE GREEN

1x Hangtag River Island AW13

RIB FABRIC

PINK

1x Size label

1x Wash and care label

1x IRON ZIPPER

Air tightened plastic bag

53


LINER 13-4576-63

RI-AW13-LINER

Main fabric: 98% Co 2%Sp

Breast pocket: 100% Co

RIT-AW13-222

RIT-AW13-188

WASHED JEANS

1x Hangtag River Island AW13

1x IRON BUTTON (2,5cm)

1x Size label

3x IRON BUTTON (1,5cm)

INNERLINING

1x Wash and care label

7x RIVETS

1x IRON ZIPPER RIVETS

Air tightened plastic bag

54


BIZZ 13-4576-73

RI-AW13-BIZZ

Main fabric: 50%Wo - 48%Vi - 2% Ea

Inner lining: 100% Vi

RIT-AW13-444

RIT-AW13-398

Dark stone grey

1x Hangtag River Island AW13

2x BUTTON (2,5x2,5cm)

1x Size label

Collar: 95% Co 5% Ea

RIT-AW13-768

1x Wash and care label

4x RI BUTTON (1,5cm)

Air tightened plastic bag

55


Stoffen en fournituren Kwaliteitsbeoordeling Aan de hand van een formulier zullen de stoffen die gebruikt gaan worden in de nieuwe collectie geanalyseerd worden. De stoffen worden zorgvuldig bestudeert en zullen verschillende proeven moeten doorstaan om gekozen te worden als juiste stof voor de nieuwe collectie van River Island. In de bijlage die bij dit verslag komt, zit een stoffendossier, hierin zitten alle stoffen die gebruikt zullen worden voor de nieuwe collectie. Op die manier kun je ze ook fysiek zien en aanraken.

T-shirt Neon Er is gekozen voor een blend van katoen en spandex in dit ontwerp. Er zit meer spandex in dan gebruikelijk is. Dit is

RIT-AW13-824

gedaan omdat de t-shirts toch behoorlijk getailleerd zitten. En door de spandex wordt het draagcomfort daardoor aanzienlijk verhoogd. De reden dat er is gekozen voor katoen is dat het goed ademt en makkelijk te bedrukken is. (Deze stof is stof nummer 1 in het stoffendossier)

95% Co - 5% Sp

Jumper Motion Omdat het voor een wintercollectie is, hebben we voor de jumper gekozen voor een wat warmere dikke vorm van

RIT-AW13-644

katoen. In deze stof zit geen toegevoegd materiaal, maar er zit bij de kraag, mouwen en onderkant ribstof met elasthaan om hem toch de getailleerde vorm mee te geven. (Deze stof is stof nummer 2 in het stoffendossier) 56

100% Co


Sweatshirt Energetic Wederom een katoenen stof, maar dit keer een blend met polyester om de stof wat dikker en warmer te maken. de

RIT-AW13-824

binnenkant is namelijk voorzien van een dunne fleecelaag, wat het comfort aanzienlijk verhoogt en warmte erg goed vast houdt. (Deze stof is stof nummer 3 in het stoffendossier)

65% Co 35%PL

Jeans Liner Voor de broek is er voor het oude vertrouwde jeans katoen gekozen. Wel is deze stof veredelt met 2% spandex om het

RIT-AW13-222

draagcomfort van het slimfit model toch wat te vergroten.

(Deze stof is stof nummer 4 in het stoffendossier)

98% Co 2%Sp

Blazer Coullar Om toch de luxe uitstraling van de blazer te behouden, maar het product niet te duur te maken is er gekozen voor

RIT-AW13-444

een blend van wol, viscose en elasthaan. Door de wol krijgt het product de luxe uitstraling, maar het wordt aanzienlijk goedkoper door een blend te nemen in plaats van 100% wol. (Deze stof is stof nummer 5 in het stoffendossier)

50%Wo - 48%Vi - 2% Ea 57


Jeans Grondstofonderzoek Brandproef brandt niet snel, veel zachte as, geur van verbrand papier, gloeit na. Bevochtigingsproef zowel kettingdraad als inslag wordt nat sterker. Vezelonderzoek Glad en soepel.

Stofnummer: RIT-AW13-222 Stofdossier: Test stof 1 Garen en binding garensoort zowel de ketting als de inslaggaren zijn getwijnd. Alleen is er bij de inslag een elastisch draad doorheen verwerkt. stofdichtheid inslagdraad: 17 draden per cm kettingdraad: 25 draden per cm deze stof heeft een keperbinding

Conclusie De stof is een samenstelling van meerdere grondstoffen. Dit kwam aan het licht bij de brandproef, omdat de stof wel rook naar verbrand papier en na gloeide (eigenschappen van katoen), maar veel harde as achter liet en snel brandde. Samenstelling Katoen 98% Elasthaan 2%

58


Veredelingen Deze stof is veredelt met een elastische draad. Hierdoor krijgt de stof een nieuwe eigenschap: elastisch. Deze veredeling wordt gebruikt om het draagcomfort van het kledingstuk (in dit geval een broek) te verhogen. Ook is het gekozen ontwerp van de nieuwe broek een slim fit model, door het elastiek sluit de broek daarom ook beter aan om de benen.

Nabewerkingen Deze stof zal worden gewassen en geschuurd voor in de nieuwe collectie. Dit zal gebeuren met speciale chemicalien en slijpmachines.

Gescheurde stof

Stofonderzoek Wasproef Door middel van een wasproef kunnen we kijken of deze stof geschikt is voor onze collectie betreft krimpen. We stellen bij Vision een acceptatiegrens van 4% wat de stof maximaal mag krimpen. Voor wassen

Na wassen

Krimp percentage

Breedte

3,5cm 3,5cm 0%

Lengte

8,7cm

8,7cm

0%

Was etiket Normaal gesproken kan katoen op hoge temperatuur gewassen worden, maar omdat er in deze stof elasthaan is verwerkt moet er rekening gehouden worden bij het wassen. Als er te heet gewassen wordt dan zal de rek namelijk uit de broek verdwijnen. Ook moet er rekening gehouden worden met de wassing en de gaten in het kledingstuk. 59


Sweat Grondstofonderzoek Brandproef Brandt snel, geur van verbrand papier, maar ook plastic, harde as. Bevochtigingsproef Nat sterker. Vezelonderzoek Glad en soepel.

Stofnummer: RIT-AW13-686 Stofdossier: Test stof 2 Garen en binding garensoort de garen van deze stof zijn getwijnd. Soort breisel Dit is een rondbreisel

deze stof is een rondbreisel

Conclusie Door de geur bij de brandproef kon er al opgemaakt worden dat deze stof een samenstelling is. Er zit een natuurlijke vezel en een syntetische vezel in. Samenstelling Katoen 65% polyester 35%

60


Veredelingen Deze stof is veredelt met een fleecekant aan de binnenkant. Hierdoor wordt de stof zachter en daardoor dus comfortabeler om te dragen. Ook wordt de stof hierdoor warmer.

Nabewerkingen Deze stof zal geverfd worden doormiddel van garenverf. De stof zal ook een bedrukking krijgen.

Bedrukt T-shirt

Stofonderzoek Wasproef Door middel van een wasproef kunnen we kijken of deze stof geschikt is voor onze collectie betreft krimpen. We stellen bij Vision een acceptatiegrens van 4% wat de stof maximaal mag krimpen. Voor wassen

Na wassen

Krimp percentage

Breedte

6,2cm 6,2cm 0%

Lengte

5,8cm

5,6cm

3,4%

Was etiket Normaal gesproken kan katoen op hoge temperatuur gewassen worden, maar omdat er in deze stof een polyester is verwerkt moet er rekening gehouden worden bij het wassen. Als er te heet gewassen wordt dan zal de pasvorm van het kledingstuk veranderen.

61


Kostprijsberekening Kostprijsberekening De kostprijsberekening wordt gemaakt aan de hand van een bestaand model. Dit model staat in excel en telt automatisch de verschillende prijzen van de stoffen en fournituren per kledingstuk bij elkaar op.

Aan het werk in excel met de kostprijsberekening

62


Neon Omdat er in verhouding weinig details zitten aan een T-shirt, is er bij dit kledingstuk vooral bespaard op de stof. Het shirt zal kwalitatief niet zo hoog zijn als een shirt van een duurder merk, maar dat is ook niet de reden waarom de consument dit shirt koopt. De consument wil hier een goedkoop shirt en heeft er qua tijd dat het shirt gedragen wordt geen hoge verwachtingen.

Stoffen: www.online-fabrics.co.uk/Cotton-Fabrics/100%25-Cotton-Fabric www.online-fabrics.co.uk/Velvet-Fabrics/Animal-Velvet-Fabrics# Fournituren: www.dhgate.com/500pcs-8mm-silver-pyramid-studs

63


Motion De jumper ‘Motion’ is een kledingstuk met relatief weinig details, maar wel details die hoog op kunnen lopen in de prijs. De leren accessoires en schouderpads zijn namelijk relatief duur. Dat is ook waarom er gekozen is voor namaak leer om er voor te zorgen dat het kledingstuk betaalbaar blijft binnen het concept van River Island.

64

Stoffen: www.online-fabrics.co.uk/Cotton-Fabrics/100%25-Cotton-Fabric Fournituren: www.aliexpress.com/item/pu-patch-small-size-pu-label-PU-badge-leather-patch-leather-badge/552462820.html


Energetic Het sweatshirt heeft net als de ‘Motion’ relatief weinig details. Dit shirt wordt alleen wel voorzien van een print later in het proces. De rits en ritssluiting zijn bij dit kledingstuk in verhouding behoorlijk duur. Dit is omdat het een rits is die niet een standaard vorm zal krijgen, en dus speciaal gemaakt zal moeten worden.

Stoffen: www.online-fabrics.co.uk/Cotton-Fabrics/100%25-Cotton-Fabric Fournituren: prijs op basis van prijzen stage adres Pepe Jeans

65


Liner De meeste kosten in deze broek worden gemaakt door de knopen en rivets. Omdat deze een metalen look moeten hebben, en dus bewerkt zullen worden zijn deze onderelen wat duurder. Ook is er gekozen voor een wat duurdere binnenvoering om de broek wat slijtvaster te maken. Hierdoor heeft de consument er langer plezier van.

66

Stoffen: www.online-fabrics.co.uk/Denim/Pre-Shrunk-Denim Fournituren: www.aliexpress.com/item/Wholesales-250-Sets-Bronze-Tone-Jean-Tack-Buttons-17mm-5-8/690915453.html


Bizz Een relatief zakelijke blazer met weinig details. Wel worden de kleine details die erop komen wat opvallender, hierdoor ook weer een wat hogere productieprijs voor de knopen en sluitingen. Op deze blazer wordt wel bespaard in materiaal door het weglaten van de revers. Hierdoor is er minder plakvlies nodig, en wordt de dure stof in de revers vervangen door een 1/2 rib.

Stoffen: www.online-fabrics.co.uk/Voiles-Fabrics/3-metre-wide-Plain-Voile-FR www.online-fabrics.co.uk/Viscose/Viscose Fournituren: Prijs op basis van prijs stage adres Pepe Jeans

67


Goedkopere variant Blazer De blazer moet 20% goedkoper worden. Dit betekent:

156,72 / 100% = 1,5672

1,5672 x 80% = 125, 376 De nieuwe prijs mag dus maximaal â‚Ź125,37 zijn. De gemaakte aanpassingen waren vrij simpel voor de blazer. Er is namelijk gekozen om de stof te veranderen in het goedkopere katoen. hierdoor wordt het product meteen aanzienlijk goedkoper doordat katoen veel beter te betalen is. Het nadeel is dat de blazer wat minder lang mee gaat en wat sneller kreukelt. Het grote voordeel is wel dat het product zoveel goedkoper wordt dat de winstmarge met gemak opgeschroeft kan worden tot 140% wat het kledingstuk ook nog een stuk winstgevender maakt.

68

Nieuwe stof: www.online-fabrics.co.uk/Cotton-Fabrics/100%25-Cotton-Fabric


Jeans De Jeans moet 20% goedkoper worden. Dit betekent:

66,32 / 100% = 0,6632

0,6632 x 80% = 53,065 De nieuwe prijs mag dus maximaal â‚Ź53,10 zijn. Hiervoor moest er iets meer aangepast worden om te voldoen aan de nieuwe prijs. Niet alleen de denim stof is vervangen voor een goedkopere stof maar ook zit er een goedkoper label aan. We hebben gekozen voor een goedkoper label in plaats van bijv. goedkopere knopen omdat we niet te veel in wouden nemen op de kwaliteit van het kledingstuk. Mede daarom hebben we de winstmarge wel iets omlaag moeten halen om aan de prijs te voldoen. Het voordeel hiervan is dat de broek voor de consument qua prijs-kwaliteits verhouding wel aantrekkelijker wordt.

Nieuwe stof: www.alibaba.com/product-gs/888372688/price_of_tencel_jean_fabric_7.html Nieuwe hangtag: aliexpress.com/item/Free-shipping-customized-cloth-printed-hangtag-hang-tags-swing-ticketOEM-swing-tag-hang-tage-your/626764810.html

69


Cruciaal in het proces is het maken van een goede en overzichtelijke planning. De planning zal gebruikt worden als een soort van draaiboek in het hele proces van het produceren van de collectie. Van grondstof tot eindproduct zullen alle stappen opgenomen worden in de

Planning pag. 72 - 75 Aangepaste planning pag. 76 - 77

planning.

71


Planning Planning Om het hele proces in goede banen te kunnen lijden is er ook een planning gemaakt. Bij het maken van deze planning is er met verschillende dingen rekening gehouden; 1. hij moet overzichtelijk zijn 2. hij moet makkelijk aan te passen zijn 3. hij moet gedetailleerd zijn. In de bijlage bij dit verslag (bijlage: planning 1) zit een planning die voor River Island het beste zal werken. We hebben hem overzichtelijk gehouden door verschillende werkzaamheden te bundelen onder 1 kopje. die werkzaamheden staan hieronder samengevat.

Voorbeeld van de planning

72


Procedure voor het bewaken van de planning Een planning moet behalve overzichtelijk en makkelijk af te lezen, ook makkelijk aan te passen zijn. Dit is iets waar goed rekening mee gehouden moet worden omdat er veel fout kan gaan in het proces van de productie van kleding. Onze planning kan op een simpele manier aangepast worden door deze eigenschappen:

1 2 3

4 1 Titelbalk In deze balk staat om welk product het gaat, ook wordt er in deze balk aangeven wat de moeilijkheidsgraad, wanneer de werktekeningen uit worden gestuurd en wanneer de final check is. Ze staan in deze balk omdat dit allemaal handelingen zijn die binnen 1 dag uitgevoerd worden. 2 Processen Hier staan de 9 processen die het kledingstuk ondergaat. elk proces krijgt een eigen kleur die overeen komt met het balkje die daar aan is gekoppeld in de tijdslijn. Hierdoor is het proces makkelijk terug te vinden. 3 De tijdslijn In de tijdslijn komen alle processen van het product te staan onder de datum dat het gebeurd. Zo is makkelijk te zien hoe het proces verloopt en hoe lang de desbetreffende handeling duurt.

4 Wijzigingen Door een extra regel toe te voegen onder aan het blok is het eenvoudig om daar wijzigingen in te voeren. en door de felle rode kleur valt het ook meteen goed op. Op deze manier kun je precies zien in welke periode er iets is gewijzigd. 73


Planning Aanpassing Als er iets veranderd in het productie proces dan komen er verschillende zaken bij kijken. Als eerste moeten alle betrokkenen worden ingelicht zodat deze personen ook rekening kunnen houden met hun eigen planning. Dit kan op verschillende manieren gecommuniceerd worden, in dit geval wordt het gedaan per e-mail (fig.1). In deze e-mail wordt de fabrikant die onze kleding produceerd geinformeerd over een verandering in ons huidige productieproces. Een aantal pagina’s verderop komt ook nog een e-mail langs die intern wordt verstuurd om al onze medewerkers op de hoogte te stellen.

fig.1

info@RomeniaClothingCo.com New sample! High priority!

Dear Sir/Madam,

The second sample for style: Liner (Jeans) is denied. It is denied because of a wrong fitting form and design. This is something that can happen, but it is very important for our scedule to get a new sample within 2 weeks. That’s why we ask you to do everything you can to send us the new sample in in time. The new drawings and stylesheets for the jeans are attached in this e-mail. If there are any questions, you can always contact me or one of my collegue’s, Thanks, Justin Vos Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

74


Veranderiningen in een planning Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een monsterplanning vertraging oploopt of verandert. 2 voorbeelden hiervan zijn: Afgekeurde sample

1 2

Het komt vaak voor dat er een sample afgekeurd wordt. Als hier geen rekening mee gehouden

wordt in de planning kan dat problemen geven want voordat de productie weer verder kan moet er eerst een nieuw sample komen. Ook kan het zijn dat niet alleen het sample fout is, maar het hele model. Dit neemt veel tijd in beslag omdat er dan een heel nieuw onterwerp moet komen.

Te duur model

Als een sample te duur wordt bevonden dan moet er ook een aanpassing worden verricht. In

overleg wordt er dan bepaald of het model aangepast wordt door bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkopere stof of het schrappen van fournituren om hem betaalbaarder te maken, of om het model gewoon helemaal af te keuren.

Ook kunnen er verschillende problemen ontstaan waardoor de planning van de productievoortgang verandert moet worden. 2 voorbeelden hiervan zijn: Leveringstijd

1 2

Als een stof of fournituur niet op tijd binnen is bij de fabriek dan kan het productieproces vaak

niet beginnen en geeft dat grote oponthoud. De fabriek is dan afhankelijk van het bedrijf die het

product of de stof levert, als dit te lang duurt kan de fabriek of het merk verhaal halen op de het bedrijf die stoffen levert. Of zelfs het product weigeren aan te nemen.

Fout planning

Ook kan het voorkomen dat een fabriek alle stoffen en fournituren wel optijd en volgens de

planning binnen heeft, maar er toch nog tijdens het produceren achter komt dat ze te weinig tijd hebben uitgetrokken voor het product omdat het toch lastiger blijkt dan gedacht. Er moet dan extra tijd vrij gemaakt worden waardoor het productieproces vertraagd.

75


Planning Aangepaste planning Nadat iedereen op de hoogte is gebracht van de aanpassingen in de planning is het tijd om de planning zelf aan te passen. Dit is een heel simpel proces bij de planning die wij gemaakt hebben. In de bijlage van dit verslag zit de aangepaste planning (bijlage: aangepaste planning). In deze nieuwe planning is de verandering van het kledingstuk opgenomen. Dit is makkelijk te zien aan de rode balk die gevuld is op de plaats waar de verandering plaats vind. Ook staat er in de balk aangegeven wat de verandering is. Verder staat alles wat verandert in de zelfde kleur rood geschreven als de kleur van het ‘wijzingingen vak’.

76


Interne mail Om ook iedereen die intern bezig is met het project van River Island bezig is op de hoogte te stellen, wordt er ook een mail gestuurd naar onze medewerkers. Het is belangrijk dat deze personen ook van de verandering in de planning afweten zodat zij hun eigen planning hier ook op aan kunnen passen. De mail wordt gewoon geschreven in het nederlands omdat wij een Nederlands bedrijf zijn met Nederlandse collega’s.

intern@vision.nl Belangrijk! Nieuw sample!

Beste collega’s,

Het tweede sample voor de stijl: Liner (jeans) is afgekeurd. We hebben zowel de pasvorm als het model afgekeurd. Hierdoor vertraagd de productie voor de stijl met 2 weken. Ik wil jullie hierbij allemaal op de hoogte brengen van de verandering. Let daarom op in de planning, want de komende dagen zullen er wat dingen verandert worden in de planning. Als je vragen en/of opmerkingen hebt dan hoor ik dat graag! Vriendelijk bedankt, Justin Vos Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

77


Als ook alle materialen en fournituren definitief zijn uitgekozen moeten ze natuurlijk besteld worden. In het komende hoofdstuk zal dit hele proces aan bod komen. Er zullen veel mails en excel bestanden aan bod komen.

Materialenlijst pag. 80-81 Rapportage pag. 84-87 Inkooporder pag. 86-87 Vendor rating pag. 88

79


Materialenlijst Verkoop overzicht en materialenlijst Op de pagina hiernaast staat de materialenlijst ingevoegd. Wat er in het rood staat kan niet door gaan. Ook het verkoop overzicht is bijgevoegd maar staat in de bijlage (bijlage: verkoopoverzicht) omdat het een groot bestand is. De lijsten zijn gebaseerd op een bestaand bestand en hebben we gewoon ingevuld met de gegevens van de nieuwe verkoop orders.

80


81


Rapportage Conclusies en aanpassingen Na het invullen van het verkoopoverzicht en de materialenlijst kunnen er een aantal conclusies getrokken worden. Deze conclusies worden besproken en waar nodig opgelost in deze repportage.

Het eerste twijfelgeval is de blauwe katoenen stof met elasthaan. Er is namelijk 96 meter van deze stof besteld, en het is pas mogelijk om deze stof te bestellen vanaf 100 meter.

Oplossing De beste oplossing voor dit probleem is om hier 4 meter stof extra te bestellen zodat de bestelling toch door kan gaan. De 4 extra meters stof zijn makkelijk op te slaan in het magazijn of te gebruiken als er een keer iets fout gaat. Dit zal maar een minimaal financieel gevolg hebben voor ons omdat het maar om een miniscuul bedrag gaat.

Het volgende probleem speelt op bij het bestellen van de knopen van 11 mm. Deze worden namelijk per 1000 besteld. Er moeten bij deze order 1092 knopen komen. Dit betekent dat er 2000 knopen besteld moeten worden en dat zijn er dus 908 te veel.

Oplossing We hebben er toch voor gekozen om voor deze order de 2000 knopen te bestellen. Hierdoor hoeven we niks te cancellen en de overige knopen kunnen we gemakkelijk opslaan in het magazijn omdat deze niet veel ruimte in beslag nemen. De financiele gevolgen zijn ook zeer beperkt omdat deze knopen €0,04 per stuk kosten. Dus: 2000 x 0,04 = €80,

2000 - 1092 = 908

908 x 0,04 = €36,32

Het kost dus maar €36,32 te veel. Dit is prima te overzien. 82


Nieuwe materialenlijst Op basis van de wijzigingen die gemaakt zijn hebben we een nieuwe materialenlijst opgesteld. De veranderen worden aangegeven met een andere kleur.

83


Inkooporder

GangzhouFabrics@info.ch New order

Dear Sir/Madam,

I would like to place a new order for our new clothing collection. It is a pretty big order because it is for ten of our customers. We are in a bit of a hurry so we friendly ask you to take care of our order as soon as possible! We’ve made an purchase order an send him to you along with this mail. If there are any questions, you can always contact me or one of my collegue’s, Kind regards,

Justin Vos

Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

84


Bijlage:

44972 x 108,37 = €4.873.615,60

85


Inkooporder Nieuwe leverancier zoeken Een van onze leveranciers is failliet verklaard en kan ons daarom niet meer de stoffen en fournituren leveren die we nodig hebben voor onze nieuwe collectie. Daarom moeten we opzoek naar een nieuwe leverancier. We hebben een mailtje opgesteld en deze naar 2 leveranciers gestuurd die ons aanspraken. We hebben ze gevraagd om ons een offerte toe te sturen zodat we de beste van de 2 kunnen kiezen. Het opgestelde mailtje voor de leveranciers:

..... Offer for possible order

Dear Sir/Madam,

We are searching for a new supplier because our supplier is bankrupt. We are in a great hurry because we have an upcoming deadline for our new collection. So we politely ask you to send us an offer regarding to the following products you sell: Fabrics, trimms and clothing labels. We hope to hear from you soon, Kind regards, Justin Vos Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

86


Al snel kregen we 2 offertes van de leveranciers. De leveranciers zitten qua prijzen dicht bij elkaar maar verschillen wel. Het is nu de bedoeling dat de voor- en nadelen van deze 2 offertes worden bekeken. Dit gaan we doen aan de hand van een vendor-rating. Op die manier kunnen we makkelijk en snel een keuze maken. En maken we ook de keuze die het meest gunstig is voor ons bedrijf.

http://textiel-kleding.europages.nl/bedrijvengids/did-17/hc-17680/cc-BGD/Bangladesh/Importexport-textiel-en-kleding.html

87


Vendor rating Vendor rating is het meten en beoordelen van de prestaties van een leverancier op basis van een bepaalde vooraf vastgestelde criteria. Met deze criteria hebben we de 2 leveranciers onderzocht. Voordat je de vendor rating in gaat vullen is het belangrijk om zelf prioriteiten te stellen. Voor ons bedrijf vinden we prijs en kwaliteit erg belangrijk en krijgen van ons beide 35 punten en de leveringstrouwbaarheid valt daar net iets onder met 30 punten.

Zoals je ziet scoort Alpine Sourcing 790 punten en en Albatross 590. Wat dus betekent dat Alpine als beste uit de test komt. Zij passen dus het meeste bij ons bedrijf qua eigenschappen. Ook zonder de punten te geven kun je eigenlijk al heel gemakkelijk zien dat Alpine op alle vlakken hoger scoort dan Albatross dus zijn ze volgens de vendor rating over het algemeen al beter, ook zonder onze criteria.

88


89


90


Nu de productie is gestart zijn de eerste samples binnen gekomen. Deze moeten nu eerst gecontroleerd worden voordat de productie voortgezet mag worden. Uiteindelijk komt het shipping sample ook binnen, dit is het sample die precies gelijk is aan de kledingstukken die

Kwaliteitscontrole 1e sample pag. 92-97 Kwaliteitscontrole Shipping sample pag. 98-101

daadwerkelijk in de winkel zullen moeten komen. Ook deze wordt gecontroleerd.

Rapportage pag. 102-103

91


Kwaliteitscontrole 1e sample Meting Van het 1e sample is een maat L binnen gekomen. In het schema hieronder (fig.10) staan alle maten zoals ze zouden moeten zijn. Bij de maat L is een kolom bijgevoegd waarin de metingen staan die wij zelf hebben gedaan. Alle metingen die aangegeven staan in het geel zijn fouten die buiten de marge van acceptatie zitten. fig.10

Conclusie Zoals er te zien is, zijn er veel metingen die buiten de marges vallen. Dit zijn zulke grote afwijkingen dat die 1e sample qua afmetingen afgekeurd wordt en dus zal er een 2e sample moeten komen. Er is eigenlijk maar 1 meting die klopt in deze sample, voor de rest verschillen ale metingen.

92


Kwaliteitseisen In onderstaand schema zijn alle zaken die gecontroleerd moeten worden opgenomen. Daarachter staat of dit goed of fout is en of het nog te herstellen is of niet. Verderop in het verslag staan alle zaken die fout zijn verder uitgelicht.

93


Kwaliteitscontrole 1e sample Fouten De fouten moeten gecommuniceerd worden met de fabrikant en zullen ook aangepast moeten worden. Omdat de fabrikant in Roemenie zit en daar vaak niet erg goed engels wordt begrepen is het van belang om zo duidelijk mogelijk te zijn naar de fabrikant toe. Daarom hebben we een e-mail gestuurd naar de fabrikant met een bijlage eraan waar alle problemen uitgelegt staan met een foto erbij om onduidelijkheden te voorkomen. In fig. 11 staat de e-mail die naar de fabrikant is verstuurd.

fig.11

..... First sample dissaproved

Dear Sir/Madam,

We aren’t completly satisfied with the first sample you send us, so in this e-mail is a file attached with the adjustments that you have to make. We ask you to make a second sample with this information and send this back to us as soon as possible so that we can judge the new sample as soon as possible. Kind regards, Justin Vos Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

94


ATTACHEMENT

Stylename

: CSU T-shirt

Stylenumber

: 346-246-1987

Date checked

: 26-5-2013

Label at CB isn’t okay. Seams are sloppy and crooked. see picture 1 and 2. 1. 2.

Solution: Please cancel the label at CB.

Printed logo is way to small!! Should be 9,5cm wide. See picture 3 and 4. 3. 4.

9,5cm Solution: Please print the logo in the requested size.

95


Kwaliteitscontrole 1e sample Seams are messy and there are loose treads. See picture 5. 5.

Solution: Please tie off the seams earlier to prevent the treads from being strangled in each other.

Cuff rib at the sleeves are way to small and from a cheap fabric. See picture 6. 6.

Solution: Please make the cuff ribs of the proper and requested fabric and make them 2,5cm following the size chart

The colors of the fabric are different then the colorsamples we send you. Please get this right for the next sample because we won’t agree with these colors. See picture 7. 7.

96


The fit of the first sample looks okay and is in the proper proportion. But when we did the measurements it seems to be wrong. The measurments in yellow are the ones who are really out of proportion an need to be fixed in order to proceed the production of this T-shirt. Please follow the right measurments for the second sample. Those were all the adjustments we need you to make, please contact us if there are any questions. We hope to receive a new sample from you in the near fu ture.

97


Kwaliteitscontrole S sample Meting Uiteindelijk, na alle voorgaande samples, is nu het Sales sample binnen gekomen. Dit houdt in dat dit sample precies hetzelfde is als de kleding die uiteindelijk geproduceert gaat worden. Het zit zelfs in een gesealde plastic zak. fig.11

Conclusie Nog steeds vallen er een aantal metingen buiten de afgesproken marges. Dit is (zeker) voor een sales sample geen goed teken, want hierdoor kan een hele productie afgekeurd worden omdat de lijn dan niet voldoet aan de eisen.

98


Kwaliteitseisen In onderstaand schema zijn alle zaken die gecontroleerd moeten worden opgenomen. Daarachter staat of dit goed of fout is en of het nog te herstellen is of niet. Verderop in het verslag staan alle zaken die fout zijn verder uitgelicht.

99


Kwaliteitscontrole S sample Fouten Aangezien dit het laatste sample is voor de productie is er weinig ruimte meer om aanpassingen te verrichten, dus zal er een andere oplossing gevonden moeten worden. De vraag is nu of dit product nu wel door kan gaan of dat het helemaal geanulleerd moet worden. Omdat het shirt op alle gebieden goed is, op een paar metingen na is het eigenlijk een te grote beslissing om nu al te zeggen dat de hele productie gecancelt moet worden. We hebben besloten om een passende oplossing te vinden samen met onze klant, en hebben ze daarom het onderstaande gemailt.

CSU@info.nl Betreft CSU T-shirt

Geachte heer/mevrouw,

Wij zijn onlangs begonnen met het produceren van de opdracht (T-shirts) die u ons gegeven heeft. De productie is voorspoedig verlopen en we zijn tevreden met de kleuren en het uiterlijk van de shirts. Echter is er wel een klein probleem, en dat is omdat er een paar van onze metingen buiten de door ons aangegeven marges vallen. Dit is gebeurd omdat onze fabrikant waarschijnlijk niet secuur genoeg heeft gewerkt. Het gaat echter wel om een paar hele kleine verschillen die voor de consument eigenlijk niet zichtbaar zijn.

Het leek ons geen goed plan om een gehele productie op deze kleine fouten stop te zetten.

100


We hebben daarom het laatste sample naar u toe gestuurd en we hopen snel van u te horen of u het goedkeurd of niet. Als u het goedkeurt dan gaan we direct door met de productie van de shirts, zo niet dan zoeken we samen naar een passende oplossing. Met vriendelijke groet, Justin Vos Vision BV Leeghwaterweg 990 2500 AA Den Haag Tel: 070 90000000 E-mail: info@vision.nl

101


Rapportage Goed of afkeuring Aan de hand van de metingen die we gemaakt hebben en de samples die we hebben gecontroleerd moet er conclusie gemaakt worden en moet er worden vastgesteld wat de beste oplossing is voor dit kledingstuk.

Conclusie Wij vinden dat deze productie door kan gaan en daar hebben we de volgende redenen voor: Geen confectie kleding

1 2 3

Het bedrijf waar voor geproduceert is, is een schoonmaakbedrijf. De kleding die hiervoor

geproduceert wordt moet universeel zijn en voor iedereen goed kunnen zitten, daardoor zit er weinig

taille in de shirts en zijn ze ook niet slim fit. Daarom zijn de kleine fouten waarbij 1cm verschil zit van minder belang dan bij de confectie kleding.

Stoffen zijn al besteld

De kleuren die gebruikt worden voor dit kledingstuk zijn geen kleuren die vaak gebruikt

worden en als deze order dus afgekeurd wordt dan blijf je zitten met al deze stoffen die al besteld zijn. Deze stoffen zijn moeilijk om vanaf te komen, plus er is ook al voor betaald.

Geen nieuwe kleding voor CSU

Als deze hele order nu na zo veel tijd wordt afgekeurd dan heeft dat heel erg veel weggegooide tijd en geld gekost. Maar ook voor CSU heeft dat gevolgen want zij zullen dan opzoek

moeten naar een nieuwe leverancier en zijn dus nog meer tijd kwijt en zullen dan dus moeten wachten op hun T-shirts.

102


103


Bijlages Op de volgende pagina’s staan nog een paar bijlages met daarin dingen die ik gemaakt heb maar die verder niet van belang zijn voor de punten die meegerekent worden in het examen. Op de laatste 2 pagina’s staat een collage die ik heb gemaakt met ingekleurde ontwerpen voor de nieuwe collectie.

Zelfgemaakte labels en fournituren voor de collectie van River Island

104


Verschillende pagina’s en tabellen gemaakt in photoshop

werktekeningen gemaakt in illustrator

105


Einde verslag Dit was het laatste hoofdstuk van het verslag voor mijn examen. Ik heb met veel plezier aan dit verslag gewerkt en ben trots op het eindresultaat.

Justin Vos Zmc4

Examen opdracht Commercieel medewerker fashion (4)  

Mijn opdracht voor het examenjaar van mijn MBO opleiding

Examen opdracht Commercieel medewerker fashion (4)  

Mijn opdracht voor het examenjaar van mijn MBO opleiding

Advertisement