Page 1

PORTFOLIO Undergraduate Works [2012-2016] | Ryerson University - BArchSc

JUSTIN MITCHELL


[photography]

[artwork]

Community Centre Innovation | Integration

[project_04]

A Writer’s Townhouse Live & Work Residence

[project_03]

Think Tank Kortright Centre Innovation Park

[project_02]

Museum of Architecture Architecture and the Senses

[project_01]

CONTENTS


PROJECTS


Architecture is defined as the art or practice of designing and constructing buildings. However, any student of architecture or practicing architect knows that the profession is more than just that. Finding the right words to explain architecture can be difficult because the art form is not just a mental experience. Like any work of art it requires a more primal sense of engagement. Engaging the public through stimulation of the senses has been done by architects for years. Sight, touch and sound can all be stimulated in a building. Whether it be the way light filters into a room through an opening in a wall, or how a room manipulates the acoustics within, architecture can engage the public in ways words cannot. The museum had dedicated themed exhibition rooms based on each sensual experience. The Light Exhibit plays with diffused natural light. Inside the Materiality Exhibit, material panels are suspended from the ceiling on a track system. These panels sample common architectural materials, while also doubling as sun-shading devices. Users can feel the texture and weight of the suspended materials while moving them around the room. Finally, the Sound Exhibit showcases a proposed installation. The curvilinear form manipulates the acoustics within the room while also allowing in natural light from the skylights. The Museum of Architecture breaks down the boundaries of verbal expression by opening up the mind in an intimate and sensual experience of sight, sound and touch.

MUSEUM OF ARCHITECTURE Architecture & the Senses Fall 2015

Celebrating Architecture


Scale

Light

Materiality

Left Sound

A series of schematic diagrams illustrating the ways in which archtects design spaces with the senses in mind. Right Site Plan | Bloor Street West & Queens Park, Toronto ON


ROM Royal Ontario Mu-

4 Faculty of Music University of Toronto

3

5

1

6 2

Faculty of Law University of Toronto

Level 0

Level 1

Section B-B

Section A-A


10 16

15

17

7 11 8

9

14

18

12 13

Level 2

Legend

Level -1 

1. Lobby | Reception | Coat Check 2. Cafe 3. Flexible Exhibit 4. Gift Shop 5. Auditorium 6. Bar | Lounge

7. Scale Exhibit 8. Light Exhibit 9. Materiality Exhibit 10. Sound Exhibit 11. Archive 12. Exhibit Prep.

13. Admin. Offices 14. Conference Room 15. Classroom | Multipurpose Room 16. Shipping and Receiving | Mech. Room 17. Studio | Digital Fab 18. Subway

Fig. 2

Figure 1 Interior Render | Studio & Digital Fabrication Figure 2 Exterior Render | Cafe Fig. 3 Fig. 1

Figure 3 Exterior Render | Cafe


Fig. 5

Fig. 4

Fig. 6


Fig. 8

Fig. 7

Fig. 9

Figure 4

Figure 7

Wall Section | Sound Exhibit

Interior Render | Sound Exhibit

Figure 5

Figure 8

Detaill | Green Roof & Zinc Panels

Interior Render | Light Exhibit

Figure 6

Figure 9

Detail | Sun Roof

Interior Render | Materiality Exhibit


THINK TANK Kortright Centre Innovation Park Fall 2014 Innovation Collaborator: Joseph Costanza

The Kortright Innovation Park’s mission is to accelerate the adoption of green building products and services into the Canadian mainstream by providing a platform for international recognition and acceptance. Project Think Tank serves as a visitors centre, situated around the existing Archetype Sustainable House and a refurbished Green Works building. The main floor gallery aims to showcase leading innovations in sustainable construction to Canadian developers, manufacturers, designers and contractors in the development of sustainable buildings and communities. The second floor of the Think Tank provides a space where educators and academics can network and exchange knowledge. Students are provided with hands on opportunities to put their research and skills to work. The second floor features a studio with resources and workspace, as well as a solarium which can be used to conduct labs. The Think Tank is designed with the Innovation Park’s concept to build stronger and more effective collaborations between academics and the industry.


Level 0

Interior Elevation | Level 0 Lobby & Exhibition

Level 1

South Elevation

East Elevation

North Elevation

West Elevation


Interior Elevation | Level 1 Studio

Sustainable Diagram: Winter

Sustainable Diagram: Summer


A WRITER’S TOWNHOUSE Live & Work Residence Fall 2013

Multipurpose

The live/work trend is on the rise and has the potential to influence and change our homes. Historically, up until the Industrial Revolution, live/work houses were a popular type of residence. Today, with a world so intrigued by technology and online connectivity, the classic corporate office has the potential to grow obsolete. Exploring this idea of a growing live/work trend, it is important to understand the elements that make up a live/work residence. Individuals need leisure space, living space and room for working. Working each element out with minimal urban townhouse dimensions is the challenge. The main floor of the townhouse is dedicated to living area. Natural light is drawn from above, filtering through the courtyard and light-well. The courtyard provides the living area with natural light as well as an exterior living space. Ascending the staircase, the path is well-lit by the light-well which cascades through the winding stair. Bedrooms are oriented to the south, taking full advantage of the natural light. Exterior louvers control the amount of light let into the bedrooms. A bridge and staircase leads to an enclosed form suspended over the living space. Contained here is the work space - a private, secluded area which is sure to create a productive environment, while still feeling connected to the living space. Creating an appropriate live/work residence relies on a strong balance between the two elements.


Far Left Interior Render | Living Room Below Render | South Elevation

Daylighting: Courtyard

Outdoor Living

Fenestration

Maximized Living Space

Daylighting: Lightwells


Level -1

Level 0

Interior Render | Level 0 - Staircase & Lightwell


Level 1

Level 2

Level 3 - Roof


Section B-B

Section A-A


COMM[UNITY] CENTRE Community | Library | CSI Winter 2014

Innovation | Intergration Collaborator: Yong Zhu


Glazing Condition

Laneway Condition

Park Condition

Main Street Condition

Community centres play a strong role in encouraging social interaction among its community members. Toronto is a city rich with diversity. Creating a space where individuals can share their art, culture and stories can improve the social interaction within our community. The Comm[UNITY] Centre works to tackle social issues by uniting aspects of recreation, social interaction and knowledge exchange in one entity. The community centre is oriented towards the residential area of the neighbourhood, with floor to ceiling windows, welcoming in both the natural light and community members. The multipurpose space can be utilized for a number of activities such as sporting events and community meetings. An area on the main floor is designated for library administration. The library also features a lounge area with a small cafĂŠ. The upper levels offer individual and group study spaces for students. Centre for Social Innovation is also housed within the Comm[UNITY] Centre. Home to 1,000 nonprofits, charities and social ventures in Toronto, the Centre for Social Innovation is a social enterprise with a mission to catalyze social innovation around the world. Here, empowering community members can engage, exchange and collaborate with one another. The Comm[UNITY] Centre aims to improve social issues within the city by providing community members with a welcoming, interactive environment.


Level 0

Level 1

Level 2


Level 3

Level 4

Level 5

Left to Right West Elevation, South Elevation, East Elevation, North Elevation


East Elevation

Axonometric Detail | Parapet


Detail | Brick Wall System

Detail | Parapet

Detail | Zinc Panel Wall System


An exploration of glass The site of the Comm[UNITY] Centre is located in between a commercial area to the south and residential area to the north. The concept of the building is to unify community members and improve the social interaction within the neighbourhood. The laneway to the east of the building has been redesigned into a walkable lane, creating a new circulation path for the community members. The reading lounge and cafĂŠ on the main floor looks out onto the lane way and pedestrian traffic. To enhance the functionality of this window-wall system, improvements have been implemented to increase both the interior and exterior environments of the building. Reading nooks have been designed to sit within the window-wall system. Operable windows both inside the reading nooks and within the window-wall system allow users to control the interior environment through natural ventilation. The window-wall has also been treated with a gradient frit design to increase the sense of privacy within the reading lounge.


Detail | Window Frame to Glazing

Detail | Glazing to Wall

Glazing to Floor Slab


ARTWORK


PHOTOGRAPHY


KENSINGTON MARKET Toronto, ON Canon T3


HIGH PARK Toronto, ON Canon T3


PORT LANDS Toronto, ON Canon T3


justin.mitchell@ryerson.ca +1 (289) 880-1891 70 Wexford Avenue South Hamilton, Ontario L8K 2N6

Architecture Porfolio 2016  
Architecture Porfolio 2016  

Bachelor of Architectural Science | Ryerson University | Toronto, ON

Advertisement