Issuu on Google+

justinAGUSTIN

ARCHITECTURE PORTFOLIO

*Wursre Hall | Berkeley, California - Concrete Facade

JUSTIN BUSTOS AGUSTIN

University of California, Berkeley | College of Environmental Design B.A. Architeture | 2013 ADDRESS 415 A STREET | DALY CITY CA 94014 TEL. [ 650 ] 534.4975 EMAIL JUSTINBAGUSTIN@GMAIL.COM JBAGUSTIN@BERKELEY.EDU WEBSITE CARGOCOLLECTIVE.COM/JUSTINAGUSTIN ISSUU.COM/JUSTINAGUSTIN

02 |

03

*Campbell Hall | UC Berkeley - Construction Site Visit

table of

CONTENTS 06Urban Activity Center : 20Boom Town : 38House of Healing : 46Petribu Quizanga : 52Sunset Blvd :

recreation, excercise, & community activty.

contemporary urban housing complex for Emeryville, CA.

exploration in the rituals of healing.

a new sustainable city.

an urban design plan for Hollywood’s redevelopement project.

04 |

05

[

]

URBAN ACTIVITY CENTER SOMA | San Francisco, CA

Spring 2012

A translucent space for recreation, exercise, & community activity

06 |

07

[ prelude | background ]

One history that can be constructed for San Francisco is that it has been a process characterized by the aggregate effect of intense moments of change, inevitably short lived, but lasting in impact. It has not been a smooth line of progress, but a wave with intense peaks and valleys. Once a hub of manufacturing, warehousing, maritime and service industries, the area has transformed into a new hub of media culture, the digital domain, biotechnology and artistic production. Historically underbuilt relative to other parts of the city, SOMA has recently added more market rate housing than any other area of the city, particularly in the format of live-work lofts. *Night shot Render

08 |

09

Urban Activity Center

Fundamentals of Architectural Design | Professor Veronica De La Rosa -Final Project

The semester-long project involves the design of an Urban Activity Center. The building is a hybrid of multiple and varied programs, which are more traditionally treated as separate and unrelated. The productive merger and interaction of these programs is an essential polemic of the project – serving as a driver for its design. The premise of the Urban Activity Center is somewhat intentionally open-ended, and embodies the ideal that urban life provides a continually shifting set of needs. The program is a combination of recreation center / athletic facility / community center / parking garage / classroom / park. These uses tend to occur in the gap that exists somewhere between ‘home’ and ‘city’, and begin to potentially operate at the middle scale of ‘neighborhood’ or ‘district’. The intent is to engage this culturally rich, architecturally messy and socially complicated part of the city. SOMA’s development has been characterized more by social service agencies and nightclubs than by museums and highrises. But our particular interest runs in parallel to the burgeoning affordable housing market - developing a new project type that is conceived of as a hybridized urban amenity, which supports, extends and enriches the lives of the affordable housing residents who surround the Urban Activity Center. . * Exterior Perspective Render - Vray & Photoshop

10 |

11

OUTDOOR EXERCISE GARDEN

TRACK WEIGHT ROOM LOCKERS EXERCISE ROOMS

LAP POOL

LOBBY

MAIN ENTERANCE

BASKETBALL COURT ENTRANCE

PUBLIC

ROOF TOP GARDEN

STAFF OFFICE

CLASSROOMS MULTI-PURPOSE ROOM

CAFE LOUNGE

LOBBY

BATHROOM

BASKETBALL COURT

LOCKER ROOMS

Y

TIC

CO M

MU NIT

E ATHL

*Programmatic Diagram - organization of activities by floor *Massing Scheme - based on daylighting and formal strategies *Final Model - acrylic, museum board, and chipboard

12 |

13

GROUND FLOOR

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR BASEMENT

0

5

10

20

50

100

05Fifth Floor Plan

_weight and excercise equipment areas _indoor track _flexible activities areas

04Fourth Floor Plan _indoor excercise space _staff offices _locker rooms _bathrooms

03Third Floor Plan _swimming pool _classrooms _multi-use rooms

FIFTH FLOOR

02Second Floor Plan _secondary entrance _snack bar _lounge

01Ground Floor Plan _lobby _main entrances _bike & zip car parking _public bathrooms _outdoor activity areas

00Basement FOURTH FLOOR

_multi-use court _flexible stage located @ short end of court _courtside seating _locker rooms _bathrooms

14 |

15

SCALE: 1’ = 3/16”

SECTION A

* Site plan - located on the corner of 8th st & Mission St * Final Section Drawings - Sections portray visual and spatial relationships of staggered levels and activities

EIGHTH STREET B

A

C

MISSION STREET

SECTION B

SECTION C

0

5

10

20

50

100

16 |

17

* Interior View - View from the lobby looking at swimming pool and excercise floors above * Exterior Perspective - View of main entrance on along 8th Street * Interior View - View from the third floor look at the pool

18 |

19

*Final Facade Model - acrylic, pulp, and wood.

BOOM TOWN [

Emeryville | Urban Design Housing Project

]

Fall 2012

20 |

21

Emeryville | Boom Town

Architecure & Urban Design Studio | Professor Darrell Fields -Final Project

The studio proposes new, contemporary housing for Emeryville, CA - complementing similar scales and densities of housing to the north of the city. Emeryville is a small city located between Berkeley and Oakland. Incorporated in 1896, the city represents an excellent case study in urban transformation. Its lineage as a city includes remnants of post-industrialization and, within the last decade, an emerging hub of shopping, entertainment, modern housing developments, and hi-tech companies. The “housing project” is conceived as semester-long research emphasizing the self-conscious relationship between analysis and design. The studio posits housing as a fundamental catalyst for urban innovation. Given the intricacies of formal logics and typological determinants, housing represents an excellent opportunity for research and design within the complexities of contemporary living conditions. Emeryville’s version of public space is deeply conflicted and adaptive, shot-through with opportunism, entrepreneurship, frivolity, and entertainment. This north/south Amtrak corridor provides regional and national transportation amenities. Unfortunately, the railway corridor “splits” Emeryville in to east/west halves. The result is vibrant shopping and entertainment centers (west side) are disconnected from the bulk of new housing complexes (east side).

*Final Site Model - acrylic, cork, museum board, and wood.

22 |

23

Site

The study area represents a critical threshold between now compartmentalized areas of the city. Due to the north/south Amtrak corridor, Bay Street is a nearby, yet inaccessible, commercial amenity to the site’s western boundary. To the east is Horton Street, a relatively small-scaled light industrial corridor. The study area is within a short walk of Emeryville’s civic center that includes city administration buildings, Pixar Studios, and a range of businesses and start-ups. In addition, the site sits within an overlay of connected public parks linking northern and southern districts of the city.

*Site Analysis - hand drawn diagram exploring static & dynamic qualities of greenspaces and circulation oppurtunities.

24 |

25

0 20 10

100 50

400 200

Ground Floor Plan

The centralized park (connecting both halves of Emeryville) is surrounded by living spaces derived from my research of skip-stop and row house typologies / precedents. The double perimeter urban typology allows for coversations of varied relation between residential & park space. The residences and users of the park become spectators as well as security for a ‘backyard’ that belongs to all.

26 |

27

Partition

*Analytical Drawings - of partitions, circulation, and greenspace

Circulation

Greenspace

28 |

29

Skip-Stop Units A & B

*Typical Partition - top floor

*Typical Partition - main floor

0

5

10

20

50

100

Row House Units

*Typical Partition - main floor

30 |

31

Street Facade

0

5

10

20

50

100

32 |

33

*East Facade - photograph of model

Row House Units SECOND FLOOR

FIRST FLOOR

*Typical Floor Plans | scale 1’ = 1/32”

34 |

35

Skip-Stop Unit A

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

Skip-Stop Unit B

FIRST FLOOR

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

*Typical Floor Plans | scale 1’ = 1/32”

FIRST FLOOR

*Aerial Perspactive - photograph of model | skip-stop units highlighted

36 |

37

[

]

HOUSE OF HEALING Cabo San Lucas | Mexico

Fall 2011

An exploration in the rituals of healing - to engage in spaces that replenish, refresh, & recover.

38 |

39

A

House of Healing

Fundamentals of Architectural Design | Professor Alvaro Bonfiglio -Final Project

This project is an exploration of the rituals of healing. Each space of ritual (replenish, refresh, recover) is connected by a folding plane the wraps and engages with the planes of the concrete structure. Through a method of single-plane folded plug-ins, the parasitic structure acts as a link to connect various ritual spaces to create a unifying body. The sequence of changing colors, from green to purple, as you circulate through these spaces of ritual symbolize the mental and physical stages of changes and degrees of healing.

*Sketch - erosion of headlands *Site Plan - Rendered via Modo *Final Model - Concrete cast & spray painted museum board

C

B

40 |

41

RELAX REPLENISH

REFRESH

RECOVER

The diagram and sections show a vertical sequence of spaces as stages of transition from active state to a state of resting and healing - the process of winding down, and rising to wake and renew.

42 |

43

*Final Model - Concrete cast & spray painted museum board

44 |

45

[

] Summer 2013

PETRIBU QUIZANGA Brazil | Concept Master Plan

*Photograph - credits to P+W UD team

46 |

47

Petribu Quizanga Urban Design Internship | Perkins + Will | SFO

-ongoing project

Equivalent to the size of the city of San Francisco, the main goal of the master plan is to manage the land in order to create value. The project has tremendous flexibility to create value whether the land is used for agriculture, real estate, and resources. Supported by new regional infrastructure, Quizanga will grow into Recife’s new western district, where inclusive and sustainable lifestyles and economies co-exist where the hills of the Atlantic Forest meet the Capibaribe River. The primary objectives of the project are to: [1] preserve natural resources to create an inter-connected system of open space and recreational opportunities, [2] balance industrial, urban and natural environments to create a new sustainable city based on quality of life, and [3] introduce industry and commerce to the community to provide viable employment opportunities for residents.

Team: Justin Agustin Luca Giaramidaro Garen Srapyan

Illustrative Plan

During my time at Perkins + Will, I primarily worked on the illustrative master plans for three possibly design options - which we also used for the base on the initial aerial renders.

48 |

49

*Aerial Perspective Render - Illustrator | Vray | Photoshop

50 |

51

SUNSET BOULEVARD [ ] Los Angeles | Urban Design Plan

Summer 2013

Some cities that have grown outward for decades are now looking within to see where significant new infill development might better use transportation and land resources and result in a sustainable lifestyle and city. One of those cities is Los Angeles where we have led seven such Transit Oriented Development infill studies over the last decade. We are currently working with the Community Redevelopment Agency of the City of Los Angeles on an urban design plan for Sunset Boulevard and Civic Center in the Hollywood Redevelopment Project Area. Hollywood, the famed center of the motion picture industry, has evolved from an outlying residential community into a dense urban center. Sunset Boulevard is a key commercial spine running through Hollywood, with a rich mix of low- and high-rise buildings. The new urban design plan envisions significantly increased density while promoting context-sensitive, sustainable planning that benefits neighborhoods, promotes preservation and open space, establishes neighborhood identity, and embodies the community's vision for the area. *Illustrative Plan - Google Sketchup | Photoshop

52 |

53

Illustrative Plan

My primary role in the project was to revise the project's visual graphics for a AIA Awards submission.

*Illustrative Plan - Google Sketchup | Photoshop

54 |

55


Architecture Portfolio | Justin Agustin