Page 1

magasin 4 efterår/vinter 2010-2011

spleen united

quadron / goldfrapp / vega vision / kjøbenhavn / illusionen om den uafhængige musik / vega på smartphone Musikbranche i mol? / efterårets koncerter


annonce

2

VEGA Magasin #4


annonce

3

VEGA Magasin #4


06

14

18

efterårets koncerter

kjøbenhavn

Interview • quadron

Koncertomtaler

Dejlig dyster torsdagsstemning

En logisk tvedelt duo

24

30

36

vegas arkitektur

spleen united

koncertfotos

Det Sixtinske Kapel på Vesterbro

Reportage fra Berlin

VEGA live

44

50

54

FEATURE • indie

Interview • goldfrapp

musikbranche + krise

Er indie det nye pop?

"Jeg hader 80'erne"

Debat: Ren mol i musikbranchen?

60

64 vega app

66

fotoreportage

Et moderne mobilt studie

Koncertguide på din smartphone

VEGA i kog

vega vision

kolofon Ansvarshavende Magnus Restofte / mr@vega.dk Chefredaktør Erik Tygesen / et@justacompany.dk Redaktionssekretær Anja Linnet / al@vega.dk Art director Lasse Høgh / lh@justacompany.dk Ord Anders Madsen, Anja Linnet, Ditte Sig Kramer, Erik Tygesen, Jesper Ravn, Magnus Restofte, Nikolaj Muldkjær Foto Dennis Majdahl, Jacob Dinesen, Jesper Edvardsen, Ditte Johansen, Kristian Gade, Kristian Holm, Lars Bech, Mikkel Hansen, Nicklas Rosen, Serge Leblon, Simon Birk, Stefano Galli forside Spleen United • Kristian Holm / www.kristianholm.dk PAPIR 300g Tom&Otto Silk / 120g Multi Offset Udgives af VEGA Musikkens Hus, Enghavevej 40, 1674 København V, +45 33 25 70 11 / www.vega.dk I samarbejde med Just A Company / www.justacompany.dk

4

VEGA Magasin #4

Tak til vores hovedsponsor


Leder for nylig blev jeg ringet op af køter (et radioprogram på P3), som ville have en kommentar til nogle sundhedsordføreres udtalelser om, at gøre det ulovligt at drikke i store forsamlinger. Ja, ordførerne ville ligefrem gerne have, at publikum på festivaler og spillesteder skulle drikke deres øl i aflukkede områder - væk fra der, hvor musikken og oplevelsen er. se, nu tror jeg ikke, at vi i danmark har det samme alkoholforbrug om 10-15 år, som vi har i dag. vi begynder jo alle at blive opmærksomme på hvad alkohol koster samfundet - ligesom vi er blevet det med cigaretter. men ligefrem at skulle bestemme hvor og i hvilke sammenhænge vi nyder en kold øl, det er dæleme for langt ude. der er jo ikke noget der hedder passiv øldrikning! nå, men det jeg vil sige med dette er egentlig blot, at hvis det kommer igennem, så må vi håbe, at kulturordførerne er vakse ved havelågen og får tvunget en bedre investering i spillestederne igennem - for uden et reelt barsalg, kan vi vinke farvel til både landets største og mindste spillesteder. i dette nummer af vega magasin sætter vi med en spændende artikel om musikbranchen fokus på, hvad finanskrisen har betydet, og hvad fremtiden bringer for de kommercielle kræfter. et af de mest oversete og spændende bands på den danske musikscene, quadron, fortæller om lyden af dansk soul anno 2010. der-udover har vi sendt en reporter med på 24 timers tour de force med spleen United og en hulens masse bajere og små skarpe. det er der kommet et, mildt sagt, lidt anderledes portræt ud af.

BArsAlG Vs. udViklinG magnus restofte souschef, kommunikationschef

er du til apps og elsker din smartphone, så er der godt nyt, da vi i vores app-artikel løfter sløret for hele tre forskellige muligheder for at få en bedre koncertoplevelse gennem den digitale verden. min personlige favoritvinkel i dette magasin er klart vores artikel om indie-begrebet og specielt indiemusikkens formåen i at skjule det kommercielle i revolutionens fåreklæder. godt set... nyd magasinet og husk at støtte dit lokale spillested ved at drikke en øl - så længe det varer... ;-)

VeGA MAGAsin #4

5


program

efterårets koncerter Store VEGA Lille VEGA

Billetter kan købes via www.billetlugen.dk Se mere på www.vega.dk

06

VEGA Magasin #4


Store VEGA 13.10.10

KELIS

(US)

Den amerikanske sangerinde Kelis er elsket og respekteret for sine kantede men iørefaldende pophits. Kelis søger altid at eksperimentere med genrer og formår at blande stilarter som hip hop, R/B og pop sammen til originale hits som ”Milkshake”, ”Trick Me” og ”Bossy”. Siden udgivelsen af debuten, Kaleidoscope, har hun markeret sig som en sangerinde, der tør gå egne veje, og som ikke lefler for det amerikanske publikum. Hun har således altid været mere populær i Europa end i hjemlandet. Nu er Kelis så draget på en Europaturné, der bringer hende til Store VEGA. Med sig bringer hun nyt materiale fra sit femte album, Flesh Tone, der udkom til fornemme anmeldelser i september.

Store VEGA 09.10.10

Digital Mystikz ft. Sgt. Dokes

Lille VEGA 14.10.10

(UK)

Fans af tung bas og den engelske klubgenre dubstep kan godt begynde at glæde sig til denne massive klubaften i VEGA. Aftenens hovednavn er dj- og producerduoen Digital Mystikz, der flankeres af den erfarne MC, Sgt. Pokes. Derudover fuldendes line-up’et af Loefah, mens den danske scene er repræsenteret af JSL og OHOI.

Ghost Society

Store VEGA 16.10.10

(DK)

Det danske støjpop-band, Ghost Society, udsendte deres debutalbum, The Back Of His Hands, Then The Palms i januar, hvilket udløste en sand stjerneregn fra anmelderne. I front finder man Sara Savery og Tobias Wilner, der måske er mest kendt for deres arbejde i henholdsvis Blue Foundation og People Press Play.

Khaled

(DZ)

Sidste år spillede den legendariske Raï-sanger Khaled for et udsolgt Store VEGA. Koncerten var så efterspurgt, at mange måtte gå forgæves, så derfor gentager vi naturligvis succesen. Hans seneste udgivelse, Le Liberté, udkom sidste år og forsikrede hans fans om, at han har ligeså meget at byde på som for 25 år siden.

VEGA Magasin #4

07


Store VEGA 17.10.10

Goldfrapp

Store VEGA 29.10.10

(UK)

Med udgivelsen af deres femte studiealbum, Head First, har den engelske duo Goldfrapp, som består af Alison Goldfrapp og Will Gregory endnu engang vist, at deres musikalske spændvidde er stor. Deres dragende musikalske univers trækker både på glamourøse cabaret-elementer, disco, 80’er pop og moderne electronica.

Scissor Sisters

Lille VEGA 30.10.10

(US)

Scissor Sisters har med deres blanding af disco, glamrock og pop samlet tråden fra 70'erne og 80'ernes klubscener op. Med udgangspunkt i deres cabaret-inspirerede danseunivers, har de skabt nogle af det nye årtusindes største pophits. Med den danseglade Jake Shears i front, kan man samtidig forvente et energisk liveshow.

Kira Skov &The Ghost Riders

(Dk)

En af landets absolut stærkeste vokaler, Kira Skov, gæster VEGA med sit band i forbindelse med udgivelsen af Look Up Ahead. På det nye album har Kira allieret sig med stjerneproduceren John Parish, som udover at være PJ Harveys primære lydarkitekt også har arbejdet med blandt andre Eels, Sparklehorse og Tracy Chapman.

Store VEGA 30.10.10

Spleen United

(US)

Bortset fra en optræden til VEGAs "Sound of Copenhagenparty" i maj, en intens midnatskoncert på dette års Distortion og en hemmelig koncert i Sydhavnen i forbindelse med optagelserne til den nye single ”Sunset to Sunset”, har man ikke kunnet opleve Spleen United på de danske scener, siden de fyldte KB Hallen i 2008. Det seneste års tid har de nemlig fokuseret på den kommende plade, der forventes på gaden i starten af 2011. Den næsten syv minutter lange "Sunset to Sunset", som de udsendte i juni, er første introduktion til pladen, som man forventer tager bandet i en helt ny retning. Så er du spændt på at opleve nyt materiale fra Spleen United, må du ikke gå glip af bandets midnatskoncert i Store VEGA.

08

VEGA Magasin #4


Store VEGA 06.11.10

Mulatu Astatke & Heliocentrics + Booty Cologne (ETH+DK)

I november kan vi præsentere en dobbeltkoncert med den etiopiske jazz-legende Mulatu Astatke & The Heliocentrics og den københavnske electro-hiphop trio Booty Cologne. Trioen gav sidst lyd fra sig i 2007 med debuten 2007 B.C., hvor de med kantede beats, hårdtslående bas og dystre synth-flader skabte en hybrid mellem electro-hiphop, dubstep og dancehall. Mulatu Astatke er født i Etiopien, men opvokset i Europa og USA, og har siden 1960'erne været med til at definere den specielle, rumba-inspirerede jazz-genre "Ethio-Jazz". De senere år har den aldrende jazzmusiker oplevet et forrygende comeback. Han har bl.a. spillet på Glastonbury og komponeret størsteparten af lydsporet til filmen Broken Flowers .

Store VEGA 01.11.10

DOOM

(Us)

Bag metalmasken gemmer sig den nyskabende og uforudsigelige rapper Daniel Dumile aka Doom. For Doom er intet fredet, intet er forbudt og alt kan samples – lige fra 80’er r’n’b-hits, rapklassikere og tegneserie-jingler. Han er en sjælden gæst i Danmark, så koncerten i VEGA bliver en unik oplevelse for dedikerede hiphop fans.

Store VEGA 09.11.10

The Residents

Store VEGA 12.11.10

(US)

Det San Franciso-baserede musikkollektiv The Residents har eksisteret i mere end 40 år og udgivet over 40 albums. De er kendt som et band, der altid formår at imponere med deres live-univers af eksperimenterende musikalske kompositioner og audiovisuelle projektioner. Koncerten bliver præsenteret i samarbejde med CPH:DOX.

Beach House

(us)

Amerikanske Beach House gæster nu endelig VEGA med deres storladne og drømmende indiepop. Baltimore-duoen, der består af fransk-fødte Victoria Legrand og amerikanske Alex Scally kommer til København med et ganske særligt show, som foruden selve live-koncerten også byder på en filmisk udgave af deres seneste album Teen Dream.

VEGA Magasin #4

09


Lille VEGA 14.11.10

Wavves

(Us)

Californiens svar på Pete Doherty, den 23-årige slacker Nathan Williams, er hovedkraften i bandet Wavves. Med sin hang til alkohol, stoffer og slagsmål personificerer han en utilpasset, rastløs californisk ungdomskultur. Bandet udgav i år deres tredje album Kings Of The Beach, der emmer af 60’er-nostalgi og melodisk lofi- surferpunk.

Store VEGA 16.11.10

Stone Sour

Lille VEGA 17.11.10

(US)

I front for det amerikanske heavy metalband, Stone Sour, finder vi Corey Taylor og James Root, der også har opnået kæmpe succes med deres andet band Slipknot. I modsætning til Slipknot er Stone Sour mindre aggressivt uden dog at miste intensiteten, og der er ingen tvivl om, at Taylor er en af de bedste sangere inden for nutidens metal.

Crystal Crastles

(CAN)

Hypede Crystal Castles er tilbage i VEGA med et nyt og meget anmelderrost album med en mere udadvendt, men stadig unik lyd. Den canadiske duo, der kontant eksperimenterer med den elektroniske musik, viste på sidste års Beatday, at deres originale og uforudsigelige numre fungerer lige så godt live, som de gør på plade.

Store VEGA 11.11.10

The Rumour Said Fire (DK)

Siden udsendelsen af den anmelderroste debut ep, The Life And Death Of A Male Body, sidste år, har The Rumour Said Fire redet på en bølge af succes. På mindre end et år har ep’en solgt over 15.000 eksemplarer, mens singlen ”The Balcony” har været P3s "Ugens Uundgåelige" og tilmed solgt guld. Som kronen på værket fik den populære indiekvartet tildelt den prestigefyldte talentpris ved P3 Guld. Derudover har de spillet for et proppet Odeon på Roskilde Festival og et udsolgt Lille VEGA. Nu er forsanger Jesper Lidang og de andre bandmedlemmer klar til at indtage Store VEGA med deres første fuldlængde album.

10

VEGA Magasin #4


Lille VEGA 22.11.10

Broken Social Scene

(CAN)

Et af de mest fremtrædende indierock-orkestre, Torontokollektivet Broken Social Scene, udgav i foråret deres længe ventede nye album Forgiveness Rock Record . Bandet blev dannet i Toronto i 1999 og har siden haft en mindre folkevandring af medlemmer ind og ud af gruppen. Blandt andre Feist har slået sine folder her, ligesom medlemmer af Stars, Do Make Say Think og mange flere har været forbi. I alt har intet mindre end 31 gæstemusikere været en del af kollektivet. Dog formår supergruppen på magisk vis at fordele talenterne, så de ikke drukner i hinanden. På live-scenen er de kendte for at overføre den legende stemning fra deres album, da de altid formår at overraske med opfindsomme improvisationer.

Store VEGA 19.11.10

Håkan Hellström

Lille VEGA 20.11.10

(se)

Der er gået 10 år siden debuten Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg, og siden da er Håkan Hellström vokset til en af Sveriges vigtigste artister med fem udgivne album og et live-ry, som de færreste kommer i nærheden af. Efter en kort pause fra live-scenerne er han tilbage i efteråret, hvor han kan opleves i Store VEGA.

!!! (chk, chk, chk)

Store VEGA 23.11.10

(US)

I november indtager den amerikanske oktet, !!!, Lille VEGA med deres blanding af dance, punk og disco. !!! er kendt for at levere nogle eksplosive koncerter, hvor de otte multi-instrumentale bandmedlemmer skiftevis får muligheden for at føre sig frem og bidrage til den intense dansefest, som det særprægede bandnavn indikerer.

Alphabeat

(dk)

De danske pophelte, der startede året som support for Lady Gaga, er klar til et oktanholdigt og energisk show, der samtidig garanterer masser af pophits. I deres bagkatalog har de allerede skabt en solid hitpakke, og senest er Alphabeat både gået platin med singlen ”The Spell” og med albummet, der bærer samme navn.

VEGA Magasin #4

11


Lille VEGA 10.12.10

Tallest Man on Earth (se)

Folksangeren Kristian Matsson, aka Tallest Man On Earth, er en af de mest anmelderroste nye unge kunstnere fra Sverige. Tallest Man On Earth nyder måske endnu ikke de helt store mediers bevågenhed, men der har længe været en massiv buzz i undergrunden omkring ham. Den retfærdiggøres dog også af hans seneste udgivelse, der udkom i april til rosende omtaler – blandt andet af det toneangivende musikmedie Pitchfork. Albummets enkle, guitar-baserede og let skramlede folk-sange, båret af Matssons skæve vokal, giver associationer til en tidlig Bob Dylan. Til den intime koncert i Lille VEGA medbringer han udover det nye album, The Wild Hunt , også sange fra debuten Shallow Grave.

Store VEGA 28.11.10

Plan B

(uk)

Plan B, Englands nye ”bad boy of soul”, storhittede med førstesinglen “She Said” fra det roste nye album The Defamation of Strickland Banks. Nummeret var ”Ugens uundgåelige” på P3 i april, og er et godt eksempel på den motown-soul, som han selv lyttede intenst til i sine teenage-år, og som han nu har skabt et helt album med.

12

VEGA Magasin #4

Lille VEGA 03.12.10

foals

(Uk)

Det engelske math-rock band, Foals, har opnået stor succes med deres to album, Antidotes og Total Life Forever. Oxfordkvinteteten er kendt for deres teknisk komplekse men legesyge guitarlyd, der overføres til deres ambitiøse koncerter. Bandet var i Danmark i maj for at varme op for Snow Patrol, men er nu selv klar til at indtage København.

Store VEGA 11.12.10

medina

(dk)

Danmarks popdronning, Medina, inviterer til et show i electropoppens tegn, hvor sangerinden åbner op for sit hitkatalog i selskab med backingbandet Gypsies. Med det storsælgende album Velkommen Til Medina, der fortsat kaster iørefaldende popperler af sig, har Medina netop budt resten af verden velkommen med sin internationale debut.


annonce

13

VEGA Magasin #4


deJliG

ideaL Bar

kJøBenhAVn

dyster torsdAGssteMninG

14

VeGA MAGAsin #4


ord

erik tygesen

foto

ditte Johansen

ideal Bars nye torsdagsklub retter fokus mod den elektroniske musiks dystre og bastunge genrer, og søger den mere dunkle klubstemning kendt fra udlandet. nyt blod til kjøbenhavn bloker vinduerne og dæmp lyset. fokuser på festen og musikken. lad lyden fra den elektroniske verdens techno, dub og drum’n’bass føre dig ind i et dystert univers med plads til det meste og de fleste. tilsæt et pænt skvæt avantgardistiske live acts og queer performance, hvor form og indhold konstant udfordres og udforskes. resultatet af dette nye og charmerende festmashup hedder kjøbenhavn og er ideal bars nye faste torsdagsklub, som huserer i hjørnebaren ud til enghavevej.

nye kræfter og ideer bag navnet kjøbenhavn gemmer sig tre ganske unge herrer: alexander benjamin vinther, simon bergkjær og esben weile kjær. de kender hinanden fra århus og har allerede markeret sig som arrangører af forskellige arrangementer og festtiltag i det århusianske og københavnske natteliv. fællesnævneren for deres arrangementer er, at de befinder sig et stykke fra den mere mainstreamprægede og gængse opfattelse af, hvilke oplevelser en natklub kan og bør levere, og samtidig er de ikke bange VeGA MAGAsin #4

15


på klubber rundt om i verden har inspireret os til at kreere konceptet. ideen er også opstået, fordi vi kunne mærke, at der manglede en anderledes torsdagsklub, som er dyster, og hvor man aldrig ved, hvad man kan forvente.

hvad adskiller kjøbenhavn fra andre klubber i hovedstaden lige pt.? vi har fra starten forsøgt at opstille et ideal omkring at skrue ned for den hardcore profilering og op for fokus på musikken.

hvad søger i efter, når i booker kunstnere til de enkelte aftener? vi går målrettet efter kunstnere, som ikke bare dj’er men også producerer deres egen musik, så vi hele tiden kommer tættere på dansable koncertoplevelser frem for dj'sets. det betyder dog ikke, at alle dj’s skal spille live sæt i kjøbenhavn. men det giver en ekstra dimension til oplevelsen, hvis man kan tjekke den pågældende kunstner ud, inden man tager på kjøbenhavn. derudover er vi meget glade for genrer, der udfordrer lytteren, om det så er minimal techno eller wonky beats.

hvad gør i for at tilkæmpe jer opmærksomhed i det massive udbud af københavnerklubber? vi har så vidt muligt forsøgt at bevæge os uden om massiv facebook-profilering. vi vil komme frem til et godt koncept ved at levere et kontinuerligt musikalsk kvalitetsprodukt, hvor gæsten og lytteren bliver præsenteret for koncerter og intim stemning – frem for at servere gratis slushice.

for at udfordre deres gæster.

kampen om torsdagen nu er de tre kjøbenhavnere gået ind i kampen om torsdagens festpublikum, og rygtet vil vide, at torsdagsaftenerne på ideal bar så absolut er et besøg værd. vega magasinet mødte to af bagmændene, esben weile kjær og alexander benjamin vinther, og bad dem fortælle lidt om deres nye klub:

hvordan opstod ideen til kjøbenhavn? vi har været vidt omkring de sidste par år. vores oplevelser

16

VeGA MAGAsin #4

i skriver på vegas hjemmeside, at i med jeres klub vil præsentere et utilpasset københavn – hvad mener i med det? det mener vi, at vi gør, fordi vi netop retter fokus mod musikken. fordi vi ønsker at udfordre vores gæster og ideal bars profil. vi præsenterer alt fra queer performance til dubstep fra nørrebro. vi satser, når vi booker. vi tager chancer og prøver ting af. vi vil ikke vise det københavn, du kan finde alle andre steder, men det der er gemt lidt væk i mørket. vi vil rette fokus mod mange af de dygtige kunstnere i københavn, som vi ikke mener får nok spilletid på de større scener. kunstnere som spiller for folk og ikke til folk.

Vi satser, når vi booker. Vi tager chancer og prøver ting af. Vi vil ikke vise det københavn, du kan finde alle andre steder, men det der er gemt lidt væk i mørket. hvad kan man forvente sig af kjøbenhavn i fremtiden? man kan helt klart forvente sig et rum, som er i konstant udvikling. at musikken er i centrum. og så er der et par udenlandske bookinger på vej. blandt andet en ung britisk fyr, der af soundvenue er blevet kaldt for "den nye burial" så det ser vi rigtig meget frem til.

hvad kan kjøbenhavn tilføre et hus som vega? kjøbenhavn kan få et seriøst publikum med interesse for elektronisk musik til at vende øjne og ører mod ideal bar og vega. vi satser på at ramme et publikum der primært går ud for at få en fed musikalsk oplevelse, og knap så meget for at danse rundt og drikke sig stive - selvom man selvfølgelig godt kan forene alle tre dele.

i har været i gang mere end en måned nu, hvordan er det gået indtil videre? som i enhver anden nystartet klub, har vi prøvet at finde vores fodfæste og se, hvor vores gæster har lyst til at bære denne klub hen. det er nemlig i høj grad gæsterne der bestemmer, hvordan kjøbenhavn kommer til at se ud og fungere. det er meget vigtigt for os, at det kører på denne måde.

sjoveste oplevelse i kjøbenhavn indtil videre? på vores første aften fik vi en uventet overraskelse, da en meget stor mand udpegede sig selv til vogter af dj pulten. han ville ikke lade os komme ind og tale med dj’en. senere fandt vi ud af, at det var fordi, der var en ventilation lige bag dj pulten, hvor han stod, og han ville ikke dele den med andre. det var sjovt og lidt skræmmende. men han var en sød fyr, fandt vi senere ud af.

kjøbenhavn Hver torsdag fra kl. 22.00 • Gratis entré


annonce

17

VEGA Magasin #4


Lille VEGA 11.12.10

quadron interview

en logisk tvedelt duo

Coco og Robin udgør sammen Quadron. En dansk duo der excellerer i en soullyd, der har fået både danske og amerikanske medier til at hylde deres musik. Samarbejdet er præget af lige dele samspil og modspil. Resultatet er dragende og nytænkende soul.

18

VEGA Magasin #4

ORD

Erik Tygesen

FOTO

Kristian Holm


VEGA Magasin #4

19


Et møde - to jordbærkager Søndag - en højhellig og søvnig eftermiddag midt på indre Nørrebro. Med udsyn til rødøjede tømmermændsramte ungersvende, graffitiramte hoveddøre og afdankede, pensionsmodne cykel-lig. Her står jeg med to jordbærkager i hånden. Én til Coco og én til Robin. Kagerne er tænkt som en kaloriefyldt godgørende gulerod, som skal blødgøre de to Quadron medlemmers talelyst. De har nemlig med meget kort frist indvilliget i at møde mig på trods af flytterod, snarlig afrejse til udlandet, stram koncertkalender, musikalsk travlhed og ikke mindst selve tidspunktet, søndag eftermiddag. Det er Robin, der dukker op som den første. Cykler smilende imod mig og undskylder, at han kommer et lille minuts tid for sent. Meget høflig, lidt genert og behageligt afdæmpet. Ikke ligefrem prototypen på den unge hippe producer, hvis arbejde høster positiv omtale i både Danmark og USA. Robin inviterer indenfor i en trist og slidt opgang, låser en tung metaldør op og fortæller, at her har Coco og han indspillet Quadrons selvbetitlede debutalbum, som udkom i 2009. Sagte prik på rude Da døren åbnes, konstaterer jeg hurtigt, at de omkringliggende omgivelser har spillet mig et gedigent pus. Studiet udgør en diametral modsætning til den noget slidte omkringliggende kulisse. Man fornemmer straks, at dette er et sted, hvor kreativitet og musikalsk legesyge er velkomne eller nærmest uundgåelige. Kort efter lyder der et sagte bank på ruden. Umiddelbart efter træder sangerinden Coco ind af døren. Hun går målrettet hen og hilser på mig og snakker kort med Robin om den seneste koncert, hun spillede med Quadron. Sætter sig ned og kigger ganske uimponeret på jordbærkagerne, som stille synker sammen. Man fornemmer straks, at her sidder en fokuseret kunstner, der er kommet for at tale om sin musik. Det er vigtigst lige nu. Kagen må vente. Fælles kærlighed til soulmusikken De mødte hinanden omkring 2006, da de begge var en del af producer-kollektivet Boom Clap Bachelors (BCB). Her var Robin en af mændene bag knapperne, mens Coco blev indlemmet, efter de hørte hende synge ind over en dj’s numre på natklubben Rust. Boom Clap Bachelors fik musikpressens samlede opmærksomhed, da de udsendte debutalbummet,

20

VEGA Magasin #4

Kort Før Dine Læber, i 2008. Det skortede ikke på de positive anmeldelser og rosende ord. Men hvorfor blev Quadron egentlig dannet, når nu succesen med BCB var inden for nær rækkevidde? Coco: ”BCB var og er på vej imod en mere elektronisk, nordisk og drømmende klang. Det kunne vi godt lide, men Quadron har på en eller anden måde trukket de mere soulede ting ud af BCB, og taget det med videre til et andet sted.”

at mene det, før man kan mærke det og det gør Coco.” Lige studiebørn leger bedst Quadrons samspil i studiet er i høj grad et fælles projekt. Her er der plads til at komme med alverdens skæve forslag. Og hvis du tror, de benytter sig af den klassiske producer/sangerinde-konstellation, hvor Robin sidder og laver alt drejearbejdet og Coco blot kommer forbi med melodien og indspiller vokaler, kan du godt tro om:

Robin: ”Samtidig er Coco og jeg de to fra BCB, der bedst kan lide soul. Det falder os mest naturligt, at vi gerne vil lave soul. Så vi fandt hurtigt hinanden og fik defineret et fællesskab baseret på de musikalske ting, vi begge kunne lide.”

Robin: ”Det er nok vores eneste gennemgående dogme, at vi er sammen om at starte hvert nummer op - helt fra bunden. Der kommer en synergieffekt i samarbejdet og samspillet, som er super vigtig. Generelt vil jeg sige, at de mest interessante ting opstår, når folk har skrevet noget sammen. Man skaber en form for kreativ sparring, som man nemt mister, når man sidder alene.”

Variation over temaet soul Quadron har tidligere ganske elegant undladt at sætte ord på, hvordan de selv mener, deres musik lyder. Det overlades til lytteren. Men ingen musik uden inspiration, og hvordan man end vender og drejer Quadrons musikalske output, bliver resultatet altid det samme: Coco og Robin mestrer diverse variationer af soulmusik.

Uperfekte perfektionister At give kreativiteten frit løb, ikke lade sig bremse af momentant kreativt dødvande er netop noget, de begge vægter højt. Derfor har Coco indført, at man ikke partout skal sidde og arbejde med samme nummer hele tiden:

Hvad er udgangspunktet, når et nummer skal laves? Coco: ”Inden vi går i gang, taler vi en del om, hvor det er, vi gerne vil hen, så vi ikke ender med at lave noget i blinde. Hvad der inspirerer os lige nu og her, hvilket slags nummer det skal være, hvilket mood vi skal bevæge os hen imod. Disse dele er essentielle. Og så skal det gerne være legesygt og sjovt, mens musikken skabes. Det er som regel en simpel ide, vi bygger ud fra, som så bliver større og større. Nogle gange er det også bare vigtigt at få optaget noget. Bare et eller andet, et beat eller en akkordfigur. Så kan det nemlig være, at der kommer et lille glimt af noget genialt, som gør det endnu skæggere at lege med.”

Robin: ”Vi har tit numre, hvor vokalen måske er på plads, men hvor jeg føler, at der mangler lidt i produktionen, at der mangler et stykke, eller teksten mangler en drejning. Men for at undgå, at vi stirrer os blind på et nummer en hel dag, har Coco indført, at vi arbejder på flere numre samtidig.” Coco: ”Faktisk kan man sige, at vi er perfektionister og ikke-perfektionister på én og samme tid. Normalt arbejder vi på ca. fem numre af gangen. Så indspiller vi lidt her, leger lidt der, lægger det hele lidt til side og gør det samme ugen efter.”

Men albummet besidder alligevel en slags soullyd, hvor kommer den fra? Det er jo, numrenes forskellighed til trods, en lyd som er meget karakteristisk for Quadron?

Robin: ”Det er en god måde at finde ud af, hvor den røde tråd er. Hvor lyden er henne, hvor vi befinder os nu og her. Samtidig er der noget perfektionistisk i processen. For på denne måde ved vi, at vi får det lavet færdigt, uden at vi ender med at hade det. Det handler meget om god og frisk energi. Så bevæger man sig videre i stedet for at dvæle ved, hvor dårligt det hele er.”

Robin: ”Det der binder det hele sammen er Cocos stemme. Hun er grundstenen i den egentlige Quadron-lyd. Det bliver sunget af en kvinde, som synger følelser, har soulen i sig og som leverer direkte kontakt til lytteren. Du bliver nødt til

Ingen lytter-leflen Der er ingen tvivl om, at de to Quadroner aldrig bliver udspekulerede musikmagere, der tænker mere på kroner og ører end på musikalsk kvalitet. Også selvom det betyder, at de


De jo i en helt anden liga, nĂĽr de spiller sammen. Jeg ville slet ikke turde at spille sammen med dem. - Robin om Quadrons livebesĂŚtning

VEGA Magasin #4

21


Du bliver nødt til at mene det, før man kan mærke det.

22

VEGA Magasin #4


Bedste VeGA koncert? robin: thomas dybdahl - super lyd, og en stor stemme. ham kan norden godt være stolt af. Coco: fat freddys drop i 2009

hvem holder quadron øje med?

robin: ”jeg har simpelthen bevidst valgt det fra, netop fordi jeg kunne mærke det blev værre og værre, jo mere jeg blev ved. det er selvfølgelig ærgerligt, men jeg ser det også som en fordel, at vi ikke er fælles om det hele. vi står jo for langt det meste selv, og det kræver megen tid. live fungerer quadron jo bare på en anden måde.”

robin: washed out, ommas keith, bilal, jamie lidell Coco: liv lykke, shaque lili

robins fravær til trods fremstår quadron i liveformat, som et yderst tight og sammenspillet band. her fungerer coco som det logiske midtpunkt, flankeret af tre musikere, som de begge betegner som sindssygt dygtige.

det vidste du ikke om quadron?

coco: ”vi prøver hele tiden at udvikle vores live-setup, så vi kan spille nogle af de originale lyde, som også findes på albummet. vores trommeslager er eksempelvis begyndt at kombinere egne trommelyde med robins, hvilket fungerer rigtig fedt. og så laver de tre det ondeste kor. de peaker lige nu og lyder som engle, når de synger sammen.”

robin: jeg har lukkeneurose. jeg skal dobbelttjekke. Coco: jeg tager jer alle ud i freestyle rap!

Toptunet quadron i VEGA til trods for at quadron har spillet mange koncerter verden over, glæder de sig alligevel lidt ekstra til, at de skal indtage lille vega d. 11. december. ligesom det samtidig passer robin ganske udmærket, at han ikke skal optræde live:

næppe får det kæmpestore massive gennembrud: coco: ”vi laver ikke musik for at please nogen. vi vil aldrig gå på kompromis med vores musik. vi laver ikke et nummer for bevidst at ramme p3 og the voice. i stedet forsøger vi at lave nogle ting, som vi selv kan lide, og samtidig håber vi selvfølgelig, at andre folk kan lide det.” robin: ”når vi laver noget musik, så arbejder vi ud fra devisen om, at det stadig skal være interessant at lytte til, når man hører et nummer for tiende gang. vi har aldrig rigtig skulle tage hensyn til nogen. vi har fra starten været temmelig uafhængige.” Live - forkvinde og bagmand hvor samspillet i studiet er møntet på massiv dualitet, er der en verden til forskel, når quadron optræder live. her foregår det i en udvidet og samtidig amputeret version, idet robin ikke er at finde i livebesætningen. det skyldes, at han lider af så markant tinnitus, at han ikke længere spiller koncerter:

coco: ”vi glæder os jo helt vildt til den koncert. det skulle gerne blive en totaloplevelse ud over det sædvanlige. vi har spillet der et par gange, blandt andet som support for mos def i store vega. men det er første gang, det for alvor bliver vores aften. så vi har store planer om at gøre noget helt specielt ud af den koncert.”

jeg tror faktisk ikke, at vi kommer til at arbejde mindre effektivt, tværtimod skal det bare fungere, når vi mødes. så skal vi begge være parate til at lave musik.” ramme lige i hjertet de har fået store rosende ord med på vejen fra adskillige amerikanske medier. amerikanerne er vilde med quadrons soul, som de mener lyder anderledes end deres ”normale” soul. hvorfor er det mon tilfældet? coco: ”vi har en lidt mere nordisk lyd ”set” med amerikanske ører, og så har den følelser og humor. det er ikke pakket ind i floskler. og så har de jo fået soulmusikken ind med modermælken, så de har et meget åbent soul-sind i forhold til herhjemme.” ”og så fordi det gerne skal ramme her”, siger robin og slår sig på hjertet. ”det skal være noget der rammer en selv, og så må man bare håbe, at folk har det på samme måde. og jeg kan fornemme, at folk reagerer positivt følelsesmæssigt på det. det er vi ret stolte over.” og hvad skete der egentlig med kagerne, tænker den opmærksomme læser måske? tja... de nåede at blive ignoreret og glemt, at overleve interviewet for til sidst at blive fortæret med stor glæde af robin under det efterfølgende photoshoot, musikken kommer først. alt andet må vente.

quAdron • LiLLe VeGA • 11. DeCeMBeR

robin: ”quadron-live er jo i en helt anden liga. jeg ville slet ikke turde spille med dem. det er vildt imponerende. der er et super overskud, så liveholdet er i topform. jeg er tit med på turneerne alligevel og hjælper, hvor jeg nu engang kan. men der er ikke nogen grund til at forstyrre de fire på scenen, der har de simpelthen alt under kontrol.” ep og ud at se, succes? lige nu er quadron i gang med at indspille en ep. men samtidig har robin valgt at flytte sit musikalske virke til usa for en periode. planen er, at robin skal arbejde med numrene derovre, mens coco kommer til usa i kortere perioder. samtidig skal de turnere rundt i usa i efteråret: robin: ”quadron bliver nok geografisk splittet for en periode. så må vi bare arbejde intensivt, når coco kommer forbi. VeGA MAGAsin #4

23


det siXtinske kApel på VesterBro vega arkitektUr deL 4

historien oM fredninGen Af folkets hus ord

24

VeGA MAGAsin #4

nikolaj Muldkjær

med den nylige indvielse af svend auken salen takker vega manden, der som miljøminister i 1996 fredede, og dermed reddede dét, der i dag danner rammen om vega- det gamle folkets hus. vilhelm lauritzens funktionalistiske hus på enghavevej slog første gang dørene op i 1956. huset var et håndværksmæssigt moderne mesterstykke lavet af ypperlige materialer og en detaljerigdom sat i samspil mellem arkitekt og kunstnere. dengang dannede huset ramme for den danske arbejderbevægelse. der foregik alt fra politiske møder og kongresser til sølvbryllupper, underholdning og juletræsfester for de mange medlemmer. op gennem 1960erne red huset, parallelt med velfærdsstatens udvikling, på en bølge af optimisme og succes. i 1970erne udtalte lo formand thomas nielsen, at bevægelsen ’havde sejret af helvede til’. huset mistede sin betydning som mødested – politisk som kulturelt. arbejdernes bibliotek og arkiv flyttede, sammen med et tykt støvlag, efterhånden ind på alle husets etager. i 1994 var det slut; fagbevægelsen kastede håndklædet i ringen og satte folkets hus på tvangsauktion. at folkets hus overhovedet er blevet til musikkens kan synes som et mirakel, når man ved, hvor tæt både pinsekirke og supermarked var på at overtage bygningen. kunstneren bjørn nørgaard var i 1990erne formand for det særlige bygningssyn og det var ham, der sammen med daværende miljøminister svend auken, fik gennemført en totalfredning af huset. vega magasin har mødt bjørn nørgaard, der her fortæller de brune træpanelers uhyggelige skæbnehistorie.


bjørn nørgaard ved indvigelsen af svend auken salen foto: lars bech

VeGA MAGAsin #4

25


vilhelm Lauritzens arkitektur, folkets hus og nu vega. husker du dit første indtryk af huset? ”jeg kendte jo huset fra min barndom.” Juletræsfest måske? ”ja - min moster og min fætter boede i hedebygade, som jo er lige ved siden af. jeg var der en 2 - 3 gange - jeg husker den store sal, pænt tøj og alt for mange mennesker. juletræsfester var ikke lige mig.”

eksemplarisk for sin tid? hvis huset forsvandt, ville det så være det samme, som hvis noget af vores historie forsvandt? det der nogen gange sker er, at alle bliver enige om, at en arkitektonisk periode i vores historie er kedelig. når konstruktøren fx beder mig om at give en ordentlig klat farve på dan sterup hansens relief (det store kunstværk på vegas facade, red), er det et tydeligt udtryk for, at funktionalisme var helt yt i 90'erne.

godt 30 år senere går du så aktivt ind i fredningen af folkets hus - hvordan skete det? ”det der sker, er at jeg bliver ringet op af de cooperative arkitekter i 95. de spørger om jeg vil komme ud og lave noget på det her hus - nu skal der ske noget…”

det andet er jo at meget ofte, når du ikke selv har et indhold, så erkender du ikke at det er dig, der har et problem, nej, du prøver at sige, at det er huset, der har et problem. fagbevægelsen havde et problem – hvorfor skulle det gå ud over det stakkels hus? svend auken, der var miljøminister, var jo heldigvis en mand der turde tale sine egne imod - lo var jo ikke super begejstrede for at frede ’det gamle lort’.

hvorfor ringer de til dig? ”jamen de ville ligesom have at jeg skulle gøre noget for huset… keramik, relieffer, nyt trappetårn - den der åndssvage indviklede trappe skulle væk (lille vega og loungens trappe, red). huset skulle moderniseres, og de ville gerne have en kendt kunstner til at ’bare gi den en på frakken’ - det var beskeden. så jeg tænkte: ”jamen det lyder da meget godt, jeg kan lige komme ud og kigge” - det var trods alt nogle år siden jeg havde været der.

men faktum er jo, at en af tidens allerstørste arkitekter gik sammen med nogle af tidens dygtigste kunstnere for at skabe et palads for arbejderbevægelsen. 40 år senere vil arbejderbevægelsen sælge huset til føtex. en trist historie. det var ikke arbejderbevægelsens højborg svend fredede, men vilhelm lauritzens funktionalistiske mesterværk - det sixtinske kapel på vesterbro.”

og så går jeg rundt med konstruktøren fra coop arkitekter og ser, at de er ved at hive lamper og paneler ned - lysekroner fra den store sal (store vega, red) ligger allerede i containere nede på gaden. så siger jeg til ham: ’det går bare ikke det her’. jeg får ringet efter et par mænd, der kommer og hjælper med at bære vilhelm lauritzens lamper ind i huset igen. derefter begyndte processen med at få huset fredet.” du var formand for det særlige Bygningssyn, der indstillede folkets hus til fredning. hvordan foregik det? ”dengang fungerede det på den måde, at forskellige organisationer eller enkeltpersoner kunne henvende sig til det særlige bygningssyn vedrørende ønske om fredning af bygninger. et embedsværk gik ind og vurderede, om der var substans i henvendelsen, eller om det var det rene vrøvl. de forberedte så sagerne for det særlige bygningssyn, der så valgte hvilke sager, der skulle indstilles til miljøministeren.” var det en kontroversiel sag - jeg tænker, en socialdemokratisk minister freder arbejderbevægelsens gamle højborg? ”altså på det tidspunkt, hvor jeg var formand, lagde vi meget stor vægt på arkitektonisk og kunstnerisk værdi. var huset

26

VeGA MAGAsin #4

Bjørn nørgaard hesteslagter og kongelig hofleverandør Bjørn nørgaard er en af landets mest anerkendte kunstnere. han er billedhugger, keramiker, filmmager og tegner. siden midten af 60erne har han produceret kunst, deltaget i samfundsdebatten og lavet til tider provokerende happenings. mest berømt er nok hans ofring og partering af en hest på en snehvid mark i nordsjælland i 1970 - fokusset var amerikanernes brutale krigsførelse i vietnam. i nyere tid er han især blevet berømmet for sine kongelige gobeliner på Christiansborg slot. han står bag Bispebjerg Bakke, brolægning af amager torv og meget, meget mere. www.bjoernnoergaard.dk tak til Bjørn nørgaard

Besøg vegas hjemmeside og læs mere historiske og om vegas arki rammer. run tektoniske dvis for skoler og ninger firmaer efter aftale. send en mail til folketshus@ vega.dk


annonce

27

VEGA Magasin #4


SPLEEN UNITED Foto: Kristian Holm

spleen united

28

VEGA Magasin #4


spleen united

VEGA Magasin #4

29


reportage

30

VEGA Magasin #4


er den eneste der må danse på scenen. Jeg ved at bandet er vokset ud af arkitektskolen i Århus og bilder mig ind at denne baggrund præger deres ’konceptuelle’ tilgang til musikken: visuelle detaljer som scenelys, grafik og sceneoutfit spiller en bærende rolle til deres koncerter hvor ALT lader til at være minutiøst planlagt. Derfor er det også et band der går psykisk ned når teknikken driller, som på Roskilde Festival i 2007, hvor lyden forsvandt og Rune i ren og skær frustration endte med at smadre sit keyboard ned i scenegulvet. Summa summarum: Spleen United er et professionelt, perfektionistisk og kompromisløst band, der samtidig er så forfængelige at det er på grænsen til det patetiske.

Dag 1 Hellere død end rådvild Rammen for denne reportage er et døgn sammen med Spleen United, hvor jeg skiftevis interviewer og observerer, for til sidst at lave min egen subjektive beskrivelse – en plan jeg af flere årsager kommer til at afvige fra. Da jeg lander i Berlin rammer det mig; jeg er jo IKKE musikjournalist! Jeg har ikke en formel jeg kan skære denne kage efter. Sætningen ”hellere død end rådvild” der mere end én gang er blevet ytret om min person, virker netop nu skræmmende præcis. Kan jeg overhovedet stå distancen? Egentlig ganske modigt at de er med på idéen…

Tag med Spleen United til Berlin. Drengene er i byen for at spille en showcase på den tyske pendant til Spot Festival Popkomm - og for at åbne main stage på den nystartede Berlin Festival. Og de har været letsindige nok til at invitere VEGA Magasinets reporter med på én simpel betingelse - at hun følger dem i tykt og tyndt i 24 timer. ORD

Anja Linnet

FOTO

Spleen United

Jeg bryder mig ikke om ordet fan – det lugter langt væk af hysteriske teenagepiger. Jeg er nærmere en dedikeret Spleen United-lytter, en af dem, der især har voldhørt den seneste Neanderthal-udgivelse. Min begejstring for bandets musik vil kun blive større, hvis den næste plade kommer bare i nærheden af samme, stramme technopop-udtryk, som høres på ”Sunset to Sunset”-singlen. Derfor er det jo et fantastisk tilbud at komme med til Berlin på en lytter – ikke mindst så jeg kan rapportere hjem til VEGA-gæsterne, hvad de har i vente til koncerten den 30. oktober.

Til Berlin med posen fuld af fordomme Jeg har gentagne gange hørt Bjarke omtalt som en introvert og yderst privat person, der er svær at få i tale. Det er også sådan jeg opfatter ham fra scenekanten. Derfor er det typisk den udadvendte og energiske Kasper der giver interviews. Et andet rygte går på at bandet har en dress code - alle SKAL spille i sort. Lige bortset fra Kasper, som i øvrigt også

The Drinking Coach Da jeg teamer op med drengene på hotellets bar, er stemningen til at begynde med lidt akavet på førstedate-måden; jeg taler for højt, griner for meget og for nervøst. Jeg fornemmer tydeligt at Janus gruer for at skulle agere medierende led mellem mig og de andre på hele denne tur. Ret hurtigt får Rasmus, hang around og drinking coach (!?), løsnet op for stemningen med et længere teoretisk foredrag om The Berlin Experiment – en nøje tilpasset alkoholkur, der skal sikre at Spleen United peaker til de to Berlin-koncerter. I tråd med kuren (kan nærstuderes på drinkingcoach.blogspot.com), lægger vi fra land med et solidt mix af øl og skarpe. Vi bliver enige om at jeg bør gå all-in Hunter S. Thompson-style og drikke mig i hegnet sammen med mine informanter: ”Kissaway Trail har ry for at kunne drikke sig helt ned”, lyder det begejstret fra Kasper. ”Se det er nok noget af det tætteste man kommer på at rose et andet band”, replicerer Bjarke. Isen er brudt! VEGA Magasin #4

31


Spleen United

Bjarke Niemann (vocals/synth) • Kasper Nørlund (synth/samples) • Rune Wehner (synth) • Gaute Niemann (synth) • Janus Nevel (drums/computer)

Berlin - en del af en større strategi

Ind til benet

Jeg får forklaret at der er tale om to vidt forskellige typer koncerter de næste dage: mens aftenens koncert på Popkomm er en showcase på et mindre spillested, hvor publikum mestendels vil være branchefolk, skal bandet den efterfølgende dag åbne Berlin Festivals main stage – det bliver bandets hidtil største internationale koncert.

Vi sætter os i taxaerne med hver vores flaske ’Underberg’ og rykker så mod Schwutz –kombineret spillested og homoseksuelt treffpunkt - hvor bandet skal spille ved halv ellevetiden.

”Vi spillede i Tyskland første gang for seks år siden, men vi har valgt at sidde over (red. Popkomm) i nogle år, fordi det på en eller anden måde aldrig har føltes rigtigt før nu”, forklarer Rune og Janus fortsætter: ”Vi har mest koncentreret os om USA på det seneste, hvor vi i løbet af foråret og sommeren har spillet en masse klubkoncerter og samtidig fået nogle gode samarbejder op at stå. Showcasen her i Berlin er en del af en større strategi for Europa, hvor vi gerne vil have nogle aftaler i stand på sigt”.

32

VEGA Magasin #4

”Det har været en fed udfordring at spille de mange klubkoncerter i USA. Vi har været tvunget til at spille uden al den visuelle indpakning. Det har krævet langt mere af os som musikere. Det bliver det samme med de to shows hernede - der bliver skåret helt ind til benet, det bliver uden omsvøb”, fortæller Gaute.

Arkitektmyten Efter lydprøven spiser vi på en mexicansk restaurant. Eller vi drikker mest; tequila, corona og så tequila igen. Jeg havde slet ikke forventet at se de ’pæne arkitekter’ konsumere så rige mængder alkohol inden deres koncert – der røg den fordom! Den udtalte alkoholkultur falder ikke


overraskende ud til min fordel, for efterhånden som promillen stiger, får alle mand tungen på gled.

pladen der er vigtig”, siger Bjarke.

Klubstemning på Schwutz At kalde Spleen United et arkitektband viser sig også at være lidt af en overdrivelse, da det reelt set nu kun er Rune og Kasper der er arkitekter. Men det er en af de myter, der slægter bandet på fordi den tidligere trommeslager også var arkitekt: ”Det gør det måske bare nemmere for folk – for medierne - at placere os, præcis ligesom Pink Floyd også var et arkitektband”, forklarer Bjarke. Bjarke er som bandets sangskriver den eneste der kan leve alene af de kodaindtægter Spleen United genererer. Rune og Kasper supplerer indkomsten med forskellige designerjobs, Gaute, Bjarkes storebror, laver PR i et konsulentbureau, mens Janus er fuldtidsmusiker.

Der males stadig med 80’er pensel ”Med den nye plade har jeg ikke været så interesseret i at skrive sange. Det er svært at forklare, men mange anmeldere over 40 har den der lidt forældede Dylan-tilgang til sangskrivning, hvor succeskriteriet er at sangen kan spilles på en guitar. For mig kan det variere fra plade til plade. I dag sidder jeg mere og roder med sampleren og keyboardet indtil jeg har skruet et ordentligt technopop-beat sammen, som jeg så looper indtil der dukker noget tekst op. Men jeg søger stadig de harmonier der går rent ind, som man kender det fra 80’erne med The Cure, New Order, Depeche Mode - popharmonier der ikke kræver så meget af folk, fordi det er så let at forstå stemningsmæssigt. Det er processen det handler om og den er helt intetsigende for os hvis ikke vi genopfinder os selv. Vi har hele tiden sagt til hinanden at vi bliver nødt til at have nosserne til at stoppe når vi kan mærke at vi begynder at køre på automatpilot. Jeg har en panisk angst for at lortet skal ende på den måde – og det er ikke nødvendigvis så sundt”.

Drengene entrerer scenen iført det samme kluns som de hver især har haft på hele dagen – ingen dress code her! De sætter hårdt fra start med to nye numre; tonstunge beats, udsyrede synths og frit slag til percussionsektionen. Jeg studser over hvordan Bjarkes vokal, med de få melodilinjer han råder over, alligevel formår at losse både smerte og melankoli ind i de monotone og repeterende technobeats – det er sindssygt effektivt! Især da signatursangen ’Suburbia’ slås an, overgiver publikum sig til bandets insisterende energiudladninger. Nu føler man sig inviteret med i festen på scenen – ikke mindst fordi Bjarke, der ikke taler mere end han plejer, virker mere udadvendt og inkluderende – måske fordi han danser?!

hvor vi følger The Berlin Experiment til punkt og prikke og lystigt hælder Magueritas, Absinth og Russian Cocaine indenbords. Da jeg sent på natten gør Bjarke selskab på rygeterrassen, er det bestemt ikke en introvert person jeg sidder overfor: ”Optager du? For nu kommer der virkelig guldkorn på bordet”, lyder det lettere cocky. Desværre må jeg meddele at min iPhone er helt suget for batteri – hvor amatøragtigt! Da vi har røget færdig er festen ligesom feset ud af forsamlingen inde i baren. Folk er ved at fordufte. Hjemme på hotellet beslutter Bjarke, Rune og jeg os for liiiige at nuppe en enkelt mere i baren.

Dag 2

Watergate og morgenbajer

Amatør

Efter koncerten fortsættes festen på legendariske Watergate i Kreutzberg. Vi sigter direkte efter baren i underetagen,

Jeg vågner med heftig hovedpine. Har ingen idé om hvornår jeg gik i seng eller hvad klokken er. Får strøm på mobilen.

Albumoplevelsen Til begge koncerter kommer Spleen United til at spille et 35 minutters klubsæt. Bortset fra to numre fra Neanderthal, er det materiale fra den kommende plade, heriblandt to spritnye numre, som bandet har aldrig spillet live før nu. Jeg glæder mig! Vi snakker lidt videre om den kommende plade, som stadig er in the making. ”Før i tiden var vi meget bevidste om at et album skulle være en sluttet cirkel. Vi vil nok altid søge en eller anden form for sammenhæng, men på den næste plade er vi ikke gået specifikt efter den, det er mere stemningen omkring VEGA Magasin #4

33


Sætliste på Berlintour

Loebner • Relapse is recovery • Suburbia (Neanderthal) Simplicity • Groundspeed • Dominator (Neanderthal) • Sunset to sunset (Single)

To beskeder fra Janus: ”Kan du komme i sving! Der er masser af go’e udtalelser lige nu!”. Afsted mod Berlin Tempelhof, Hitlers pragtværk af en lufthavn, der nu danner den rå ramme om Berlin Festival.

Op ad bakke på Tempelhof Klokken er nu tre, solen brager ned. Ikke de mest taknemmelige betingelser for drengenes nye techno-set, der vel nærmest er skræddersyet til natkoncerter på mørke klubber. Trods svære odds – betonbygningerne der omgiver scenen mudrer lydbilledet - holder de energiniveauet oppe til ære for de små tohundrede fremmødte. Men lige lidt nytter det, de eftermiddagsdvaske Berlinere synes umulige at sætte skub i. Bjarke og Kasper er tilsyneladende ved at få kog i gårsdagens brandert; ganske umotiveret, sådan-lidt-for-sjov, kyler Kasper sin mikrofon i jorden. Lidt efter råber den ellers så fåmælte Bjarke "We know you fucking like this”, arrogant som en anden Pete Doherty. Med ”Sunset To Sunset” som stædigt afslutningshyl, lykkes det alligevel bandet at trænge igennem til publikum og afrunde koncerten hæderligt.

”Det er vores eget eventyr vi er på” Da de har forladt scenen bliver Kasper passet op af en tydeligt knotten scenetekniker, som forlanger 80 euro i erstatning for den ramponerede mikrofon: ”Jamen det er da rørende billigt. Kan vi så ikke få to for 120, nu vi er i gang?”, griner Kasper til os andre alt imens bandets manager forsøger at rede trådene ud. Den kritik flere af bandmedlemmerne nu får af deres lydmand, preller fuldstændig af: ”Det handler ikke om at udføre et nummer perfekt, så tæt på pladeversionen som muligt. Fra nu af kommer der til at være tusind fejl, det er et meget bevidst valg”, forklarer Rune og Bjarke fortsætter: ”Det er en del af vores nye stil ikke at gå så højt op i detaljerne, det er energien det handler om. Om man så misser en linje hist og her er mindre væsentligt. Vi er jo arrogante på den måde at vi ikke tager ud for at imponere nogen - enten kan folk lide det eller også kan de ikke. Det er vores eget eventyr vi er på”.

Mission accomplished? ”Nu har du vel egentlig fri”, lyder det fra Janus. Klokken er 17.00 og opgaven er principielt set fuldført. Eller rettere, det havde den været hvis jeg havde holdt mig vågen, havde holdt liv i mindst ét bandmedlem natten igennem og ikke havde misset hele lydprøven. Det virker tåbeligt, for ikke at sige umuligt, at træde ud af rollen som observatør på nuværende tidspunkt. Jeg hænger jo stadig ud på festivalen. Hvordan skal jeg kunne skille resten af turens oplevelser fra mit samlede indtryk af bandet?

34

VEGA Magasin #4

Kamikazestil Set i bakspejlet havde det måske været belejligt for bandet, om jeg havde valgt at forlade etablissementet, for fra nu af udspiller der sig et inferno af komiske og nervepirrende episoder der primært har det efterhånden kampstive makkerpar, Bjarke og Kasper, i hovedrollerne. I øretæveindbydende kamikazestil lykkes det dem gang på gang at komme i karambolage med mere eller mindre tilfældigt udvalgte festivaldeltagere – eksempelvis lady boys iført Michael Jackson-kostumer. Til alles lettelse formår de hver gang at charmere sig ud af problemerne uden skrammer. Som aftenen skrider frem gælder den ubehøvlede opførsel alle mand: Vi laver ravage i artist-kantinen, stjæler øl og sprut fra Robyns bandlokale og ender ud med at crashe en fest for Editors og Soulwax. Hen ad tre får festen sin naturlige afslutning: alt for mange mennesker forsøger at komme ind til 2 Many Djs og Fatboy Slim, så festivalarrangørerne vurderer at det er sikrest at lukke ned for festivalen.

Exit Berlin – skal jeg brænde alle broer? Tilbage i København lytter jeg optagelserne igennem. Ikke alt tåler offentlighedens lys. Jeg chatter med Janus - alle er lidt nervøse for reportagen. Selv har jeg en indre dialog kørende: hvis jeg bringer hele dynen, lægger jeg mig ud med flere end jeg kan overskue. Hvis jeg giver det glatte portræt, lefler jeg for bandet og skuffer både dem og mig selv. Jeg beslutter mig for at vende det mest sensitive materiale med Bjarke. Jeg kan ikke dy mig for at spørge til hans oplevelse af koncerten på Berlin Festival: ”Der er noget totalt klichéfyldt over at stille sig op på en scene som en flok bøvede bonderøve eller de fulde onkler til niecens fødselsdag. Det er jo en pissearrogant indstilling”, lyder det lettere brødebetynget fra Bjarke.

Autenticitet frem for alt Der er dømt moralske tømmermænd oven på denne tur, hvor alle i større eller mindre grad lod sig rive med. Men at det hele kammer over en gang i mellem er vel uundgåeligt når man går så kompromisløst til værks? Spleen United ER deres musik, de lever den fuldt ud – det er aldrig for sjov! De sætter sig selv på spil, musikalsk som menneskeligt, i jagten på autenticitet. Det er et opgør med formen, detaljerne, vanetænkningen, hykleriet og klichéerne – et opgør med fortiden. Når Spleen United spiller i VEGA den 30. oktober bliver det første introduktion til deres nye plade og samtidig premieren på et ambitiøst og stort anlagt lysshow med flerdimensionelle visuals.


annonce

35

VEGA Magasin #4


devendra banhart Foto: Jacob Dinesen

36

VEGA Magasin #4


CV jørgensen

Foto: Jesper Edvardsen VEGA Magasin #4

37


kashmir

Foto: Jesper Edvardsen

38

VEGA Magasin #4


deadmau5

Foto: Nicklas Rosen

VEGA Magasin #4

39


publikum / bad religion Foto: Kristian Gade

40

VEGA Magasin #4


annonce

EELS

41

VEGA Magasin 4 #

Foto: Jacob Dinesen


faithless

Foto: Mikkel Hansen

42

VEGA Magasin #4


__ __

. . _ . __

__

. . . .

PDH MUSIC PræSenterer...

. .

-

. . . --

eFterår 2010

. .

Fallulah + GinGer ninja 22.10 Store Vega

naja roSa 07.10 LiLLe Vega

erann dd 08.10 LiLLe Vega

annonce SuSanne SundFør (n) 01.11 LiLLe Vega

Vinnie Who + CaSiokidS (n) 27.11 Store Vega 43

VEGA Magasin #4

StoFFer & MaSkinen 28.10 LiLLe Vega

SyS Bjerre 11.11 LiLLe Vega raSMuS nøhr 18.11 LiLLe Vega

Quadron 11.12 LiLLe Vega Find Billetter på www.biLLetLugen.dk

Medina 11.12 Store Vega


featUre

illusionen oM den uAfhænGiGe Musik

VeGAs efterårsprogram er som alle andre spillesteder i byen proppet med såkaldte indiebands som Wolf parade, Mystery Jets, Broken social scene eller the drums. Men selv om indiebands fylder mere og mere, er betegnelsen under pres som brugbar musikalsk genre, da man både kan stille store spørgsmålstegn ved betegnelsens relevans og troværdighed. ord

44

VeGA MAGAsin #4

Jesper ravn


the drUms

VeGA MAGAsin #4

45


arCade fire

den svære definition af indie den grundlæggende forvirring omkring termen indie skyldes i høj grad, at det som udgangspunkt er opstået som et begreb, der forholder sig til, hvad det ikke er, frem for hvad det er. den uafhængige musik er nemlig opstået som opposition til de store pladeselskabers fokus på profit, uden at der sidenhen er opnået bred enighed om, hvordan man anvender ordet i dag. “when i first heard the term “indie” it was about business practices. the distinction indie labels were trying to make was that we’re independent of the corporate system. we’re doing this for politics, we’re doing this for cool factor, we’re doing this for aesthetics, but we are not just doing this for money.” slim moon, indie label-owner i paste magazine, januar 2010 selv om mange elsker at diskutere, om indie beskriver en genre, et kunstnerisk ideal eller produktionsforhold, er jeg af den klare overbevisning, at det i princippet er tre sider af samme sag. for når der eksisterer undergenrer som indiepop, indiefolk, indietronica og indierock er det tegn på, at ordet indie refererer til noget andet end selve det musikalske indhold. nemlig musikkens identitet og oprindelse. ud fra den betragtning kan man i princippet også kun udgive indiemusik, hvis man benytter sig af et uafhængigt label og undgår de fire store: emi, universal, warner og sony. det vil samtidig

46

VeGA MAGAsin #4

indie has become capitalism dressed up as revolutionary socialism. sige, at hvis et eksperimenterede rockband udgiver plader på et af de fire store labels, er de et alternativt rockband, men hvis de udgiver plader på et uafhængigt label spiller de indierock. det store problem ved denne dekonstruktion af begrebet er selvfølgelig, at mange musikinteresserede vil hævde, at de har en klar idé om, hvordan et band lyder, hvis det får prædikatet indierock. men kan man klart og tydeligt definere lyden af indierock over for alternativ rock? kernen af alle former for indiemusik må stadig handle om at være i kunstnerisk opposition til det etablerede. det nye samarbejde det vigtige spørgsmål er dermed, om de uafhængige pladeselskaber stadig er i klar opposition til de store mediekonglomerater. for selv om der selvfølgelig findes masser af uafhængige pladeselskaber, der lever op til det oprindelige ideal, har både de små og de store pladeselskaber ændret adfærd. i takt med at pladesalget er faldet, har flere af de


store labels købt sig ind i eller samarbejder med de økonomisk trængte uafhængige selskaber. samtidig overflødiggør internettets muligheder og anarkistiske natur i stigende grad professionelle samarbejdspartnere uden ordentlige budgetter. woLf Parade

de nye samarbejdsaftaler der præger musikbranchen medfører også, at mange store erklærede indiebands bliver markedsført som alle andre kommercielle bands. det skal dog samtidig tilføjes, at mange bands ofte er tilknyttet forskellige labels på forskellige nationale markeder, hvilket ikke gør sagen mindre kompliceret. et af de største og mest bredt anerkendte band, der stadig konstant bliver kaldt indie, er arcade fire. deres nyeste album, the suburbs, blev udgivet af det uafhængige amerikanske label merge records, men i samarbejde med mercury records, der er ejet af universal music. universals distributionsapparat og markedsføringsbudgetter kan nemlig lokke ethvert uafhængig label. derfor hænger der store reklamebannere med the suburbs, når du handler i fona, og derfor står der eksemplarer af albummet ved kassen i stereo studio. jo flere album de sælger, des større bliver universals bid af kagen. de skjulte ejerskaber eksemplerne på den manglende uafhængighed er uendelige. i september spillede et andet canadisk indierockband, wolf parade, i lille vega. de bliver udgivet på det legendariske seattle indielabel sub pop. når sub pop udgiver en plade med en nyt rockband, er de per definition indie. problemet er bare, at warner ejer 49 % af selskabet, og dermed modtager 49 % af overskuddet, hvis sub pop-bands som no age, the shins eller fleet foxes får succes med deres plader.

Broken BeLLs

et andet indielabel, wichita recordings, der udgiver bands som the cribs, clap Your hands say Yeah og best coast, er ikke blevet opkøbt, men alle deres kunstnere distribueres af v2 records, der ejes af universal. og man kan blive ved og ved. the drums, der spiller i vega i december, bliver kategoriseret som et indieband alle steder, men de bliver udgivet på island records, der er ejet af universal. ja - island records var uafhængige engang, men som alle andre gode forretninger, blev de købt af et større selskab. faktisk bliver alle de store indielabels som domino, merge og matador distribueret af the alternative distribution alliance, som selvfølgelig også er ejet af warner. dermed skaber succes til førende kunstnerisk bevidste bands som animal collective og dirty projectors flere penge til de store selskaber. VeGA MAGAsin #4

47


men taler vi ikke bare om ligegyldige ejerskabsforhold, for musikken er vel stadig mere eksperimenterende og alternativ på de små labels, selv om warner, sony, emi eller universal er økonomisk involverede? og jo summen af sonys udgivelser er vel mere poppede, da de jo blandt andet har britney spears, destiny’s child og susan boyle i stalden. men de har igennem deres datterselskab columbia også kontrakt med mgmt, band of horses, gossip, elvis costello og broken bells. er ”siberian breaks” med mgmt mere kommerciel end ”ready to start” med arcade fire? er ”vaporize” med broken bells mere poppet end ”flash a hungry smile” med mystery jets? – det er en umulig og nytteløs diskussion.

mYsterY Jets

indie som salgsetikette sandheden er, at hvis du kan sælge plader på et lille uafhængigt label, kan du få en kontrakt med et stort. ligegyldigt hvordan din musik lyder. i sidste ende drømmer bands på indie-labels vel også om at nå så stort et publikum som muligt. der er selvfølgelig de få gode eksempler som arctic monkeys, der afslog alle tilbud og skrev under med domino records. men hvad er det indie-labels er i opposition til? ”indie has become capitalism dressed up as revolutionary socialism.”andrew collins,tidligere redaktør på q i the independent, juli 2009. der er ingen tvivl om, at store pladeselskaber tager færre chancer, og på den måde fremstår uafhængige labels som mangfoldige rugekasser for de store. men grunden til, at det overhovedet er relevant at holde fokus på ejerskabsforholdene er også, at de store labels direkte kan spekulere i disse forhold. hvorfor ejer warner kun 49 % af sub pop og ikke 51% ? selvfølgelig fordi sub pop på den måde stadig kan proklamere, at de udsender album med indiebands, og de bibeholder dermed det brand, begge parter er enige om at beskytte. dermed er indie nærmest blevet en mærkeordning, der signalerer autencitet, coolness og kreativitet, men er begrebet så ikke også blevet så udvandet, at det næsten har opløst sig selv?

48

VeGA MAGAsin #4

mgmt


annonce

49

VEGA Magasin #4


interview

Alison Goldfrapp er noget så sjældent som en kvindelig popsanger, der både har rundet de 40 år og fastholder sin succes som pop-chanteuse, cool musiker og glitrende stilikon. firserne husker hun som et rædselsfuldt årti og alder er uden betydning. Mød den kontante sangerinde som indtager store Vega d. 17. oktober her.

JeG hAder 80'erne ord

ditte sig kramer

foto

serge leblon


særlig behagelig tid, og jeg hadede alt ved årtiet. Moden var rædselsfuld, og musikken var også temmelig rædselsfuld. Og så var der hele den her ting med Thatcher (tidligere britisk premiereminister, red.). Det var en temmelig trist tid i England på det tidspunkt”.

Jeg hader 80'erne. I England var det virkelig ikke en særlig behagelig tid, og jeg hadede alt ved årtiet. Moden var rædselsfuld og musikken var også temmelig rædselsfuld Alison Goldfrapp har modsat mange af sine musikkollegaer ingen romantiske minder om 80'erne. Hun lyder ikke synderligt begejstret, når snakken falder på årtiet: ”Jeg bliver så træt”, sukker hun, så man ikke bliver i tvivl om, at det irriterer hende at skulle udfrittes om dette emne. Hun er tydeligvis ikke interesseret i at få sat mærkat på sin musik, selvom lydbilledet med disco, glam og electro unægteligt lægger sig smygende tæt op af den musik, der fandt vej til diskotekernes dansegulve for snart 30 år siden. Goldfrapps nyeste udgivelse, Head First, efterlader dog igen tegn på, at hun og duoens andet medlem, Will Gregory, skulle være kørt træt i dette festglade og neonfarvede årti. Tværtimod. Udgivelsen, som så dagens lys i det tidlige forår, er spækket med frække, uptempo popsange med polerede produktioner og effektive keyboards. Det kræver ingen særlig musikkender at forstå, at duoen sang for sang har perfektioneret den poppede del af 80'er-musikken og tilpasset den en lyd, der har gennemslagskraft og appeal til publikum på dansegulvet anno 2010.

52

VEGA Magasin #4

Mens et sandt væld af unge musikere i de senere år har genopdaget 80'erne og støvsuger Ebay for originale keyboards og synthesizers, der kan give dem et touch og et look fra en svunden tid, så har Goldfrapp-sangerinden med sine 44 år en alder, der gør, at hun rent faktisk ved, hvordan det var at leve i 80'erne. Hun har følt det på sin egen krop, og hun ved, hvad hun snakker om, når hun udpeger alt det, der var så rædselsfuldt dengang. ”Jeg følte allerede den her afsky, mens jeg levede i årtiet. Jeg ventede bare på, at noget nyt skulle ske”, pointerer hun afklaret.

Musik er ungdomsfikseret Alison har altså nået den alder, hvor de fleste af hendes kvindelige kollegaer enten står af ræset eller begynder en transformation mod de mere sikre og knap så udfordrende optrædener. Efterhånden er det kun hende og Madonna, der bliver ved med at indpiske lidt galskab i en ungdomsfikseret kunstform og prøver at flytte grænser for, hvad kvinder kan tillade sig, når de første rynker er begyndt at sætte spor i ansigtet. ”Jeg føler, at jeg har langt mere energi, end jeg nogensinde har haft før. Alt det omkring alder handler om dit sind. Jeg sørger selvfølgelig for at holde mig i form, men det skal du jo gøre uanset, hvilken alder du har. Psykologisk handler det om, hvordan du føler dig tilpas, hvordan du mentalt lader dig styre, og hvad der sker i dit personlige liv. Det er alt det, der giver dig energien”, fastholder hun og affejer at alder er en forhindring, når hun går på scenen.

Men Alison Goldfrapp holder dog fast i, at hun ikke husker tilbage på 80'erne med særlig stor fornøjelse, selvom lyden på albummet måske peger i en anden retning.

”Det eneste tidspunkt, hvor jeg overvejer det med alder i forhold til mit arbejde, er, når der er nogen, der bringer det op. Jeg tror, at især når du er kvinde, så er det et emne, som folk hele tiden giver opmærksomhed, og derfor bliver jeg mindet om det. I forhold til musik er der da en masse omkring aldersproblemstillinger netop fordi, musik i den grad handler om ungdom, og der er stort pres på, at man skal se ung ud. Men som sagt så tror jeg, at den eneste grund til, at jeg overhoved tænker på alder, er, at folk er så fokuserede på det og giver det opmærksomhed i forhold til min person."

”Jeg hader 80'erne. I England var det virkelig ikke en

goldfrapp • store VEGA • 17. oktober


Gold frApp • Goldfrapp har været på turné hele sommeren og har besøgt usA, europa og Mexico. en af de rutiner, som Alison og resten af bandet har udviklet undervejs, er at bade i søer, og de har dannet en pigesvømmeklub. • Mini-frapp er et nyt begreb, der betegner de unge kvindelige musikere, som lægger sig i Goldfrapps musikalske kølvand.tænk la roux, little Boots og ellie Goulding. • ’oh la la’ er Goldfrapps største hit til dato og blev indstillet til en Grammy i 2007. i sangen bekender Alison, at hun ønsker et sexforhold uden romantik.

VeGA MAGAsin #4

53


deBat

ren Mol i MusikBrAnchen? Musikbranche + krise.to ord som desværre har tilbragt en del tid i hinandens selskab i den seneste periode. umiddelbart ser det tilmed ud til, at de to udtryk fortsat vil opretholde samarbejdet et stykke tid fremover. ord

regnskaber i mol hvor der tidligere herskede liv og glade dage i musikbranchen generelt, har balancen og forbruget rykket sig. det er blevet hårdere tider, hvilket er noget langt de fleste med tilknytning til branchen har opdaget. der er generelle problemer med at få det hele til at hænge fornuftigt sammen. det er eksempelvis et velkendt faktum, at spillestedernes regnskaber i disse dage som oftest synger i mol, og at salget af album er langt fra fordums storhedstid. generel tendens men er dette fænomen gældende for hele branchen? eller har man blot rettet opmærksomheden mod de som har problemerne - netop fordi det ofte er dem, der råber højest? er der i virkeligheden steder i musikbranchen, der klarer sig

54

VeGA MAGAsin #4

erik tygesen

udmærket, men holder sig lidt i baggrunden, og blot udbreder det glædelige budskab i afdæmpet form? og hvis ja, hvorfor klarer disse sig godt netop nu? næring til talenterne på trods af nedgangstiderne er det vigtigt, at musikbranchen holder sig i bevægelse og bliver ved med at udvikle sig for at kunne holde sig oven vande. og der er da heller ingen tvivl om, at man i denne periode konstant er på udkig efter nye muligheder og ideer. et af de vigtigste elementer i denne sammenhæng er den konstante udvikling og pleje af vækstlaget og talenterne. det er vigtigt at favne og støtte op om denne skare af nye unge musikere, fordi det er dem, som skal levere de nye

store koncertoplevelser i de kommende år. og set fra en kommerciel vinkel, er det dem, som skal bringe økonomi til branchen og dermed holde hjulene i gang. men hvordan agerer man i de enkelte afdelinger af branchen for at hjælpe vækstlaget på vej? holdninger for at undersøge dette, har vega magasin stillet personer med forskellige relationer til musikbranchen en række spørgsmål, som giver dem mulighed for at anskue situationen fra deres synsvinkel. krise eller ikke krise? hvordan står det til lige nu og her? og hvad med fremtiden, hvad vil den bringe?


flemming schmidt

Casper Bengtson

direktør, Live nation denmark

managing director, Universal music denmark

live nation denmark er landets største koncertarrangør. de har blandt andet arrangeret koncerter med ac/dc, u2, madonna og mange andre.

universal music denmark er et af danmarks største pladeselskaber. de udgiver, producerer og markedsfører blandt andet kunstnere som sys bjerre, jokeren og magtens korridorer.

hvorfor tror du, det er tilfældet, at det går godt for netop koncertarrangørerne i denne periode? ”der hvor vi tjener pengene i disse tider er udelukkende, når vi arrangerer de større koncerter med mellem 2500-50.000 gæster. det er disse koncerter, der gør det muligt for os at arrangere de små koncerter med upcoming kunstnere.” hvad er det Live nation kan, som gør at i klarer jer? live nation er en koncertarrangør. vi har ikke udenlandske kunstnere på langtidskontrakter. reelt set hyrer vi et band til én koncert, og kommer de igen en anden gang, kan det være, vi prøver at hyre dem igen.” hvad gør i for at hjælpe de nye / kommende talenter på vej? man kan sige, at er der nogen, som gør noget for vækstlaget i disse tider, så er det os. vi laver rundt regnet 300 shows på årsbasis med upcoming bands og kunstnere. vi gør faktisk en dyd ud af at være aktive på flere niveauer. vi prøver hele tiden at være kreative og hjælpe talenter på den rette vej. samtidig accepterer vi ideen om, at denne del af musikbranchen generelt genererer underskud, og at den optimalt kun lige kan løbe rundt.

"Vi laver rundt regnet 300 shows på årsbasis med upcoming bands og kunstnere. vi gør faktisk en dyd ud af at være aktive på flere niveauer." hvorfor tror i spillestederne generelt oplever hårde tider, mens i er i stand til at køre en udmærket forretning? ”det er bestemt ikke kun spillestederne der taber penge, når man arrangerer de mindre koncerter. det er lige så meget os, der gør det, når vi arrangerer koncerter i vega.

vi har generelt haft underskud på de fleste klubkoncerter, vi har arrangeret de sidste 10 år, og det gælder både for koncerter med nationale og internationale kunstnere. som oftest laver vi en aftale med vega, hvor vi deler arrangementets udgifter 50/50. eller også lejer vi os ind.”

hvordan står det til i jeres del af musikbranchen lige pt? det går rigtig godt. vi har investeret en del tid og penge i at udvikle os endnu mere på det danske repertoire. vi har for eksempel et nyt sys bjerre album ude nu og en søren huss plade, der står lige for døren. derudover har vi en del nye projekter, som er på vej til at vokse sig store – fx kill screen music og black city.

”vi kunne godt tænke os at spotify eller en pendant som fx rdio etablerer sig i danmark, så vi kan tilbyde forbrugerne helt nye måder at købe og forbruge musik på.” hvorfor tror du det er tilfældet, at det går godt for netop jer i denne periode? vi er meget fokuserede inden for relativt få områder: signe ny og etableret dansk musik inden for mange forskellige genrer. vi bilder os ikke ind, at vi skal booke koncerter eller være managers - det er der andre, der er meget bedre til end os. har i kendskab til andre dele af musikbranchen der klarer sig godt trods krisen? i andre lande, fx sverige, klarer hele branchen sig godt. det skyldes, at der er kommet nye streamingtjenester til landet. eksempelvis spotify, hvor en kvart million svenskere betaler et pænt månedligt beløb for at have adgang til fri musik. det har pustet helt nyt liv i den svenske musikbranche, som på ingen måde er i krise. vi kunne godt tænke os. at spotify eller en pendant som fx rdio etablerer sig i danmark, så vi kan tilbyde forbrugerne helt nye måder at købe og forbruge musik på.

VeGA MAGAsin #4

55


tom fjederholt musikchef, voxhall voxhall er et århusiansk spillested med plads til 700 gæster. for nylig åbnede de spillestedet atlas. et mere nicheorienteret spillested med plads til 300 publikummer.

”i 2010 har udbuddet af koncerter indtil videre været rigtig godt set med vores øjne. mens det i 2009 ikke var lige så godt.” hvordan står det til i jeres del af musikbranchen lige pt.? for voxhall har 2009 været et økonomisk udmærket år. vi kom ud med et lille overskud, som fulgte underskuddet fra 2008 til dørs. vi har selvfølgelig, som alle andre, oplevet et fald i entré og barindtægter, men gennemsnitsforbruget pr. kunde er intakt, nærmest identisk med året før. men vores primære kunder er også de unge studerende. kernekunden er eksempelvis en ung fyr, 23 år gammel og studerende. de studerendes økonomiske situation har jo været stort set uændret. de mærker ikke krisen på nært hold. mere generelt kan man sige, at det har været hårde tider for mange koncertsteder - nogle mere end andre. dette kan skyldes en hård elasticitet på koncertbilletter. at prisfastsættelsen af bandet har været for høj og dermed er koncertbilletten er blevet dyrere, hvilket måske har bevirket et lavere billetsalg. hvorfor tror du, det er tilfældet, at det går godt for netop jer i denne periode? voxhall er inde i en periode, hvor der kommer rigtig mange publikummer. vi kan sagtens øge markedsføringen og prindsatsen, og satse på at det bringer folk til. men man kan også være heldig at booke de rigtige koncerter. i 2010 har udbuddet af koncerter indtil videre været rigtig godt set med vores øjne. mens det i 2009 ikke var lige så godt. vi har indkøbt nogle billige koncerter, og samtidig sørger vi for at lave realiserbare budgetter til de enkelte koncerter.

56

VeGA MAGAsin #4

men generelt er der mange faktorer, der gør sig gældende for et spillested. det drejer sig oftest om, hvor mange penge vi vil give dem som sælger koncerter. og så stræber vi jo mod ikke at lave deciderede underskudskoncerter, vi budgetterer efter tingenes tilstand. har du kendskab til andre dele af musikbranchen der klarer sig godt trods krisen? uden at have konkret viden om sagen, er det min fornemmelse, at nogle af de større koncertagenturer har haft nogle gode år. man kan ofte fornemme i telefonen, om det går godt eller skidt. men efteråret 2009 var hård ved mange fra alle dele af branchen. hvorfor tror du, at disse klarer sig udmærket på trods af krisen? det handler vel om, at den vare man har udbudt har haft den rigtige appel, og samtidig er omsat til den rigtige pris. musikmarkedet er enormt liberalistisk – der følger sjældent en vejledende pris med, den skal man selv sætte. hvad gør i for at hjælpe kommende talenter på vej? på det punkt opfatter vi os som de rene dydsmønstre. vi har iværksat musik århus: et firbenet koncept, hvor der er tilknyttet et magasin, en hjemmeside, et radioprogram og en koncert. hertil kobler vi tre upcoming orkestre, som hver udgør en tredjedel af hovedhistorien. alle tre får en stor artikel i magasinet, plads på hjemmesiden, en times radioprogram, og til sidst spiller de en stor koncert på voxhall, hvor vi inviterer alt og alle med gratis entré og ditto øl. er det din opfattelse at alle dele af musikbranchen gør nok for at hjælpe talentet mest muligt på vej? det er min fornemmelse, at der er rigtig mange, der gør rigtig meget for talentet. på mange forskellige niveauer. de store agenturer er i vid udstrækning super dygtige til at finde talent og hjælpe det frem. de leder med lys og lygte og på et helt andet niveau end der, hvor vi leder. og de er virkelig gode til at spotte, hvad der peger fremad. de kan se vigtigheden i, at der skal nye artister i butikken, som kan skabe den kontinuerlige omsætning.


Peter sørensen direktør / Booker, Beatbox Booking & Concerts beatbox er et booking- og koncertselskab, der repræsenterer knap 40 danske bands og solister eksklusivt i danmark og årligt laver over 800 koncerter. desuden laver de koncerter med internationale navne og leverer udenlandske navne til landets festivaler og lign.

hvordan står det til i jeres del af branchen lige pt.? jeg ser ikke den store ændring, men generelt tjener vi penge på de store koncerter, på festivaler og i koncertsalene – og sætter mange af dem til på arbejdet med alle de mindre nye navne (danske som udenlandske) – samt i vores tilfælde på initiativer a la beatday festivalerne. hvorfor tror du det er tilfældet, at det går godt for netop koncertarrangørerne lige nu? det går godt for os, fordi vi er dygtige, og fordi vi har en enorm volumen i antallet af koncerter. og så har vi et hårdtarbejdende og dedikeret personale der med stor flid og dygtighed holder de mange bolde i luften. og som sagt, pengene vi tjener kommer fra de store koncerter og vores artisters arbejde ude i sommerlandet.

”men hey, det er netop i arbejdet med al den nye musik og alle de nye talenter, at vi får vores vitaminer i det daglige.” hvorfor tror du spillestederne generelt oplever hårde tider, mens i er i stand til at køre en udmærket forretning? fordi deres forretning åbenbart er baseret på ølsalg og fordi den offentlige støtte til hele området er latterlig lav. og så kunne spillesteder nogle gange prøve at skue indad, og nedjustere på nogle af de store udgifter og eksempelvis nedjustere antallet af ”netværksrejser”.

ikke, at de betaler mere i honorar end før, det sidste nærmest tværtom. men det er naturligvis barske betingelser, hvis spillestedernes økonomi baseres på barsalg. desuden oplever vi, at samtidig med at spillestederne modtager offentlig støtte, så bruges en meget stor del af denne efterhånden til at betale lønninger til stadig flere administrative folk og ikke mindst på at opfylde myndighedernes mange krav om alsidighed, mangfoldighed og hvad det nu ellers hedder. hvad gør i for at hjælpe de nye - kommende talenter på vej? på beatbox bruger vi meget store ressourcer – økonomiske såvel som på personalesiden - på at arbejde med nye talenter. set ud fra et forretningsmæssigt synspunkt er størstedelen af det, vi laver en rigtig dårlig forretning. indtjeningen fra de nye navne dækker langt, langt fra de udgifter firmaet har – men hey, det er netop i arbejdet med al den nye musik og alle de nye talenter, at vi får vores vitaminer i det daglige. med risiko for at lyde højpandet så elsker vi simpelthen musik, og vi ville ikke under nogen omstændigheder undvære alle de dejlige talenter, vi arbejder med. naturligvis er dette også en investering i fremtiden – men primært gør vi det, fordi vi ikke kan lade være. er det din opfattelse at alle dele af musikbranchen gør nok for at hjælpe vækstlaget mest muligt på vej? ja, det er det. naturligvis kan der peges på dele af branchen, der er præget af ”levebrød”, men den altovervejende del af branchen drives af det reneste hjerteblod, af hårdtarbejdende og dedikerede folk, hvoraf rigtigt mange knapt nok kan hæve en månedsløn for arbejdet. kan du komme med konkrete betragtninger eller forslag til, hvordan man kan forbedre situationen for de dele af musikbranchen, som oplever krisens kradsen? nej, jeg synes ikke det tilkommer os at spille kloge åge over for spillestederne – men et fokusområde kunne være en ordentlig markedsføring, der svinger med tidens toneklang og foregår i øjenhøjde med det publikum, man efterlyser. et kig på mange spillesteders hjemmesider viser, hvad jeg mener her.

hvad tror du er medvirkende til,at det går skidt for dem netop nu? som vi hører det, er den primære grund til specielt spillestedernes krise en markant nedgang i barsalg. det er ikke mit indtryk, at de oplever et faldende antal publikum og bestemt VeGA MAGAsin #4

57


henrik marstal musiker, forfatter og producer

hvor tror du, at pengene genereres i musikbranchen pt. ? der er ingen tvivl om, at det er på livescenen og ved digital køb af musik, at der er nogle områder, som klarer sig udmærket. har du kendskab til nogle dele af branchen, der klarer sig godt? jeg tror at mange koncertbureauer klarer sig godt, fordi der er en øget efterspørgsel på livekoncerter, hvor indholdet er unikt. de har i stigende grad rettet deres fokus mod koncerter forstået som events. livekoncerten har evnet at indgå som en naturlig del af oplevelsesøkonomien, hvor den skaber en merværdi. hvorfor tror du nogle dele af branchen har været hårdere ramt af krisen end andre? der er ingen tvivl om at eksempelvis vega, har haft det hårdt. hvilket skyldes den generelle afmatning blandt forbrugerne og en stigning i produktionsomkostningerne. hvad tror du fremtiden byder på for spillestedernes vedkommende? dette er blot min egen tanke, men jeg kunne forestille mig, at store spillesteder og arrangører af store koncerter efterhånden begynder at oparbejde en grønnere, mere miljøvenlig profil. at de store steder opkøber deres egen samling af gear, således at kunstnerne reelt set ikke behøver 20 trucks for at spille i danmark. lige nu taler man stadig imponeret om, hvor mange lastbiler der er med u2 eller lady gaga på turné. men jeg tror snart, at det modsatte vil blive langt mere cool. det er vigtigt at huske, at live kulturen, den unikke koncertoplevelse, stadig står stærkt. hvor musikfællesskaber opstår online uden skelen til geografisk placering, så er den unikke koncertinteresse er øget. hvordan tror du fremtiden ser ud for musikbranchen? jeg er sikker på, at vi kommer til at høre meget mere om begrebet co-branding i de kommende år. co-branding handler om, at kunstnere indgår en alliance med et givent firma, for eksempel på den måde, at firmaerne betaler musikerne for at udgive og turnere, mod at bandet kobles sammen med firmaets navn.

58

VeGA MAGAsin #4

der er allerede flere og flere musikere, som ikke er så bange for denne ting, især hvis tilbuddet kommer fra firmaer, der er baseret på nogle gode værdier. det vil uden tvivl generere midler til musiklivet i de kommende år. desuden tror jeg også, at musikbranchen vil blive tvunget til at benytte publishing endnu mere, altså afsætte musik via andre kanaler og sammenhænge end man tidligere har været vant til – for eksempel computerspil og med et øget fokus på film, reklamer og tv-serier.

”det er vigtigt at huske, at live kulturen, den unikke koncertoplevelse, stadig står stærk. hvor musikfællesskaber opstår online uden skelen til geografisk placering, så er den unikke koncertinteresse er øget.” folk kommer til at tænke ud af boksen, skabe unikke koncerter og koble det med en eventkultur, i stedet for at opføre tingene på den samme måde. jeg er eksempelvis sikker på, at hvis kashmir besluttede sig for at lave en række koncerter, hvor de kun opførte the good life med bonus tracks, ville det skabe meget stor interesse. for på denne måde får folk en eventorienteret koncertoplevelse, som kobles med en tilknytning med en bestemt epoke.


annonce

59

VEGA Magasin #4


feature

VEGA vision ORD

Jesper Ravn

FOTO

Dennis Majdal

VEGA lancerede i foråret VEGA Vision, der et helt nyt initiativ skabt med det formål at løfte og udvikle vækstlaget i dansk musik. VEGA Vision er i praksis et moderne mobilt studie, hvorfra man kan optage og redigere koncerter overalt i landet. Men hvordan hjælper dette værktøj dansk musik i praksis? Og hvorfor går netop VEGA ind i sådan et projekt? For at få besvaret disse spørgsmål har vi sat VEGAs kunstneriske udviklingschef Mikael Pass i stævne. Han er nemlig en af initiativtagerne bag VEGA Vision.

60

VEGA Magasin #4


Hvad kan VEGA Vision gøre for dansk musik? ”VEGA Vision skal være et aktiv for hele branchen og for alle dele af musikmiljøet. Det er også derfor studiet er mobilt, så det kan komme ud i landet og styrke musikken gennem interessante projekter overalt. Men helt overordnet giver det nye mobile studie nye bands og musikere mulighed for at få produceret professionelle digitale optagelser af deres koncerter i lyd og billede. Med VEGA Vision har vi muligheden for at hjælpe dem med optagelser, som de kan bruge i deres egen markedsføring. Samtidig kan de bruge dem til at bedømme deres egen performance og finde ud af, hvordan de gør deres optræden endnu bedre.” Fortæller Mikael Pass

FALLULAH Live i VEGA / Roskilde Sessions Still: VEGA Vision

Ny digital dagsorden Samtidig mener han, at VEGA Vision er med til at omfavne den virkelighed mange af de nye bands befinder sig i. Med hjælp fra det nye studie kan VEGA nemlig bygge bro mellem koncertoplevelsen og de digitale medier, og dermed også udvide koncertoplevelsen for musikpublikummet. ”Vi har set hvordan den klassiske fødekæde er blevet udfordret, hvordan musikken er blomstret på de digitale platforme, hvordan bands og musikere har taget kontrollen over deres egne karrierer ved at benytte nettets mange muligheder som sociale netværk, streamingtjenester og blogs. Samtidig har vi oplevet en stigning i interessen for at gå til koncerter – både for de etablerede navne, men også for mange nye bands. Folk køber måske færre plader, men de lytter til rigtig mange forskellige artister på nettet, og de søger koncerterne for at få den fulde oplevelse med disse

VEGA Vision skal være et aktiv for hele branchen og for alle dele af musikmiljøet. VEGA Magasin #4

61


flygtige bekendtskaber. Koncertoptagelserne som VEGA Vision leverer kan netop gøre flygtige bekendtskaber varige, og samtidig give nye potentielle fans blod på tanden til at opleve nye artister live.”

Hvorfor påtager et spillested som VEGA sig dette ansvar?

Koncertoptagelserne som VEGA Vision kan levere kan netop gøre flygtige bekendtskaber varige, og samtidig give nye potentielle fans blod på tanden til at opleve nye artister live.

”Spillestederne spiller en stadig mere central rolle i udviklingen af nyt talent i takt med at pladebranchen enten fravælger eller får sværere ved at investere i nye artister. Samtidig har VEGA løbende fokus på at give nye danske bands chancen for at spille på vores forskellige scener. Vi har en klar vision om at hjælpe den danske talentmasse ved at give dem muligheden for at optræde i professionelle omgivelser. Bands der kæmper for at slå igennem bliver nemlig i stigende grad overladt til sig selv, og selv om der er mange kompetente bands og musikere, der tager udfordringen op og kæmper indædt for at slå igennem, er de afhængige af professionelle sparringspartnere. Det nye studie er et vigtigt nyt værktøj i den forbindelse. Vi giver talentmassen digital kontrol over deres koncerter, og dermed får de initiativet i deres egne karrierer.”

Hvilke projekter er igangsat? ”I maj lavede vi i samarbejde med det digitale kulturmagasin Third Ear en backstage session med bandet Twins Twins, som samme aftenen skulle varme op for Kissaway Trail i et fyldt Lille VEGA. Udover at optagelsen blev lagt ud i partnernes netplayere, kunne bandet også bruge den til at promovere deres koncert på SPOT. I løbet af foråret optog vi i samarbejde med Roskilde Festival bands som Fallulah, My Evil Twin og Sleep Party People, som en del af vores fælles Roskilde Sessions, hvor vi skabte opmærksomhed om en række af de nye danske artister, der skulle spille på sommerens festival. Koncerterne kunne derefter streames fra vores respektive websites. Vi fortsætter derudover med vores koncertrække Verden Ifølge, hvor etablerede danske musikere udvælger danske vækstlagsbands, som de mener verden bør lære at kende. Fremover vil disse koncerter blive optaget og formidlet i samarbejde med TDC PLAY. Herudover forventer vi at lave en række optagelser til brug for promovering af MXD’s eksportfremstød. Vi er også i tæt dialog med forskellige uddannelsesinstitutioner – bl.a. Rytmekons og Teknisk skole om at integrere studiet og dets aktiviteter i diverse undervisningsforløb.” VEGA Vision er finansieret og udviklet i samarbejde med Statens Kunstråds Musikudvalg, Københavns Kultur- og Fritidsudvalg, KODA, TDC, Musikzonen og Tuborgfondet.

62

VEGA Magasin #4

Mikael Pass Kunstnerisk udviklingschef, VEGA Foto: Stefano Galli


annonce

63

VEGA Magasin #4


aPPLikation undersøg publikums koncertvaner. find ud af hvad de vil have, og hvad de mangler. implementer resultaterne i en applikation til smartphones, som kan bruges før, under og efter koncerterne. dette har VeGA og samarbejdspartnere netop gjort. de har udviklet applikationen, der udvider publikums koncertoplevelse til at indeholde praktiske, sociale og underholdende elementer, som er tilgængelige i et lækkert designet virtuelt univers.

ord

erik tygesen

information og koncertchat forestil dig, at du er til koncert med dit yndlingsband i store vega. salen er pakket og stemningen perfekt. pludselig spiller bandet et nummer, du ikke har hørt før. dine venner kender det heller ikke. hvad gør du? normalt prøver du måske at spørge nogle efter koncerten eller undersøge det via computeren. med den virtuelle koncertguide installeret på din smartphone kan du i stedet spørge det øvrige publikum via koncertguidens dialogforum, imens koncerten er i gang. et dialogforum der er tilgængeligt for alle, der har købt billet. fra billetkøbstidspunktet og til koncerten og hyletonerne er klinget af i dagene efter koncerten. der er desuden adgang til al relevant information om

64

VeGA MAGAsin #4

koncerten, hvem er supportbandet, hvornår dørene åbner, muligheder for at ryge, toiletfaciliteter, venuets historie, anbefalede barer i nærområdet, transportmuligheder m.m.m

sæt ord på koncerten det var ikke blevet gjort før, men det var nødvendigt for at kunne udforme koncertguiden. undersøge koncertgæsters vaner og behov. kortlægge hvordan koncertgæster agerer før, under og efter koncerten. lave etnografiske analyser der viser, hvad der sker fra tidspunktet, hvor billetten købes til situationerne før, under og efter koncerten - helt frem til læsning af koncertanmeldelserne og drøftelse af oplevelsen i dagene efter. undersøgelserne sætter fokus på de sociale elementer, der er forbundet med koncerten og hele brugerens forberedelse af


koncertoplevelsen. samtidig fremhæves både de informative og kommercielle muligheder, som er forbundet med, at en flok mennesker er samlet om et fælles arrangement på tværs af alder, køn og social baggrund. en unik situation, hvor det primære sociale fællestræk er glæden ved at opleve et specifikt band.

koncertoplevelsen og de digitale lag hele undersøgelsen udgør en del af projektet live innovation venue (live), der har til formål af forbedre publikums koncertoplevelse. projektet har vakt så megen opmærksomhed i erhvervslivet, at erhvervs- og byggestyrelsen har valgt at støtte projektet økonomisk, hvilket gjorde det muligt at kunne gennemføre undersøgelserne. disse undersøgelser er desuden tilgængelige for alle. undersøgelserne har været grundlaget for en kreativ proces blandt projektpartnerne, tdc, billetlugen og carlsberg, som alle på hver sin måde spiller en central rolle i forbindelse med livekoncerter. tdc play er i forvejen en aktiv partner ifm. streaming af koncerter på vega.dk, billetlugen fokuserer intensivt på at understøtte publikums behov og oplevelser bedst muligt, og carlsberg yder som bekendt et aktivt engagement i at understøtte kulturlivet.

forberedelse og information efter publikum var blevet observeret og interviewet, stod det klart, at koncertoplevelsen er mere end blot selve koncerten. publikum gør faktisk en del for at forberede sig til en koncert - både personligt og socialt og har i den forbindelse en lang række behov, som afhænger af livssituation og vaner omkring livekoncerter. det stod også klart, at størstedelen af publikums behov kan understøttes via informations- og kommunikationsmæssige tiltag.

”undersøgelsernes resultater ledte os naturligt til at tænke på tiltag, der kunne understøttes via digital teknologi. vi kan se på kommunikationen med vores gæster, at en stadig større del af dialogen med fordel kan ske via digital teknologi og nye medier. i et innovationsprojekt som live-projektet har det været oplagt at gå til grænsen og udvikle tiltag, som kan understøtte morgendagens koncertoplevelser og den teknologi, som gæsterne vil betjene sig af. det er det, vi gør med en virtuel koncertguide, der henvender sig til smartphones ”, udtaler magnus restofte, der er souschef på vega og formand for styregruppen i live-projektet. konkret bliver dette til koncertguiden, hvorfra publikum kan tappe informationer fra og/eller tilføre information til alt afhængig af individuelle interesser og behov.

skræddersyede tilbud en integreret del at tankesættet bag koncertguiden, er at lade kommercielle kræfter indgå i samarbejdet. målet er at involvere publikum og kommercielle kræfter i harmonisk samspil, men i respekt for den troværdige dialog, som vega har tradition for med brugerne af huset. det kan eksempelvis være et tilbud fra tdc om at hente designede spillelister til anledningen, relaterede koncertbilleter via billetlugen eller et godt tilbud på øl under koncerten. på denne måde kan forskellige partnere byde ind med kommercielle tilbud tilpasset den enkelte koncerts publikum. dog foregår det altid således, at du som forbruger kan vælge, om du har lyst til at modtage kommercielle tilbud eller ej. det handler om at stimulere og understøtte koncertgæstens behov og ikke om at presse noget ned over hovedet på forbrugeren.

fAktA oM koncertGuiden

iphone-eJer?

til koncert liGe nu? så tænd for din Bluetooth

koncertguiden er udviklet som en webapplikation. dette betyder at den ikke er afhængig af de gængse applikationers restriktioner og begrænsninger. den vil fungere på alle smartphones og vil kræve enten 3G dataabonnement eller wi-fi. VeGA vil snart stille gratis wi-fi til rådighed til koncertgæster i hele huset. det forventes at guiden bliver tilgængelig lige omkring årsskiftet.

har du en iphone, kan du fra medio oktober også hente en klassisk iphone app som giver dig adgang til VeGAs kalender. desuden kan den via information fra dit musikbibliotek, informere dig om kommende/relevante VeGA koncerter med artister fra dit itunes. iphone applikationen er sponsoreret af tuborg.

Allerede nu har du mulighed for at modtage en række informationer på din mobiltelefon, når du er til koncert i VeGA. Alt du behøver at gøre, er at aktivere bluetooth funktionen, når du ankommer til VeGA. her efter vil du ganske gratis modtage en række koncertrelevante informationer, lige som der vil være specifikke informationer alt efter, hvor du befinder dig henne. dette bluetooth-tilbud er sponsoreret af tdc. VeGA MAGAsin #4

65


fotoreportage • vega i kog Foto: Jacob Dinesen

Lørdag den 11. september tog fotograf Jacob Dinesen sit kamera en tur rundt i VEGA, og indfangede stemningen på scenen, backstage og blandt publikum. The William Blakes holdt fest i Store VEGA, mens metaltrætheden udeblev, da Headbangers Ball Tour feat. Invocator, Raunchy og The Burning indtog Lille VEGA.

66

VEGA Magasin #4


VEGA Magasin #4

67


68

VEGA Magasin #4


VEGA Magasin #4

69


70

VEGA Magasin #4


annonce

71

VEGA Magasin #4


72

VEGA Magasin #4


VEGA Magasin #4

73


74

VEGA Magasin #4


annonce

75

VEGA Magasin #4


annonce

76

VEGA Magasin #4

VEGA Magasin #4  

VEGA - Musikkens hus More info: http://www.vega.dk

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you