Page 1

nr 4–2017 • www.justde.nu

Läs om barnet i Betlehem

Extra pyssel

DECK

ta

f ak

er: m m u en TAN Å I varj G R A

KOXEN MYSpännand OCH s e

R

?

a n ge n ä l r r ä j t s n u e r e H ev l EN  N E om

ri dju

f j ä ll e n !


just de' önskar dig en härlig vinter! Spännande läsning rasa och Snö, is, b ... vad längtar ' lkchoklad

mjö just de er? Vi på du mest eft en riktigt du ska få tt a s a p p ho fin vinter. r vi umret ha Det här n nnande läsning. ä fyllt med sp m stjärnhimlen o sa lä Du kan som fick ell stjärna ci e sp n män och e e is v rländska några öste tlehem. Be att resa till tt godis

s på go Du får tip nter. Nya

Smarrigt godis

rese och fina p an 28! r du på sid ta it h s p ti k bo en med i tillbaka ig ' Till v r ä r å v I st de mmer av ju ett nytt nu härlig n e ig d r vi dess önska ett riktigt h od jul oc g n e r, te vin r! gott nytt å

Använd gärna just de’ i undervisningen!

tör och Chefredak tgivare u g ansvari

Boktips! just de' har som mål att: • stärka barns självkänsla och självbild • ge vägledning och hjälpa barn att utveckla goda relationer • utifrån Barnkonventionen bekräfta barns rätt att ha en egen tro, samt ge verktyg till reflektion kring existentiella frågor, tro, moral och etik • vara ett stöd för undervisningen och i linje med skollagens och läroplanens riktlinjer förmedla Bibelns berättelser och kristen tradition • uppmuntra till läsning, stimulera barns kreativitet och nyfikenhet • beskriva hur situationen ser ut för andra barn i världen, och uppmuntra till medkänsla och solidaritet. Läs hela målformuleringen på hemsidan: www.justde.nu

Ett helt år: 4 nr för 179 kr! För utland tillkommer porto. Beställ via epost: info@justde.nu

2

just de’ • nr 4–2017

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Ewa Wymark Formgivning & layout: Jeanette Engqvist Medarbetare: Cecilia Imberg, Stina Jonsson och Lilla Redaktionen. Lilla Redaktionens träffar i Habo arrangeras med stöd av Studieförbundet Bilda. TACK alla företag och privatpersoner som sponsrar just de'! Omslagsfoto: Fotolia.com

Du som är pedagog kan gärna använda tidningen i skolan. Så här säger Skolverket: ”Det finns inget i skolförfattningarna som hindrar lärare och elever att använda tidningen. Det är läraren som själv bestämmer vilket material han eller hon vill använda på en lektion. I och med att undervisningen är icke-konfessionell måste läraren tänka på detta när han eller hon använder material som har en särskild trosinriktning. Läraren kan till exempel prata och diskutera om innehållet med sina elever.”

Läs hela intervjun med skolverket på vår hemsida: www.justde.nu/ skolverket.html

Bilder i tidningen (där inget annat anges): Fotolia

Tryck: Pipeline Nordic AB

Adress: just de', C/o Liteo, Skepparkroken 12, 566 35 Habo Mejl: info@justde.nu Webbsida: www.justde.nu

Lärarhandledning

Missa inte våra pedagogiska tips om hur du kan använda just de’ i klassrummet. Ladda ner en lärarhandledning utifrån skolans mål enligt Lgr 11.  www.justde.nu


I detta nummer: Hur många stjärnor finns det?  Gör en egen julkrubba!  Deckargåtan  Lös korsordet!  Extra klurigt PYSSEL  Enkelt och gott godis  Personlighetstest  Läsarnas sidor  Ser du vad det är? 

sidan 4 sidan 8 sidan 10 sidan 14 sidan 16 sidan 19 sidan 22 sidan 30 sidan 32

Klurigt vinterPYSSEL!

LETA & RÄKNA! Kolla bilderna och fyll i numret för sidorna som de är på. Hittar du alla ska de bli talet 112 tillsammans.

Sidan………?

Sidan………?

Sidan………? Sidan………?

Sidan………? Sidan………?

nr 4–2017 • just de’

3


VETENSKAP

Vad vet du om

text och foto Ewa Wymark (svaren har sammanställts av Rymdstyrelsen)

stjärnor?

Stjärnorna lyser lika starkt på

dagen som på natten. Vi ser dem inte när det är ljust eftersom vår sol får jordens tunna luftlager att lysa ljusblått på dagen.

Digital källa: http://www.teknat.uu.se/samverkan/fragelada/ astronomi/

Hur många stjärnor finns det?

Om man går ut en molnfri klar natt och

har bra syn så kan man se fler än tusen stjärnor på himlen. Det är bara en liten, liten bråkdel av alla stjärnor som finns i vår galax Vintergatan. Totalt räknar man med att det finns hundra miljarder stjärnor i vår galax som bara är en av många, många galaxer. Rymdstyrelsens källa: Rymdkanalen

Finns det lika många stjärnor i rymden som sandkorn på jorden?

Himlens stjärnor är fler än

sandkornen på jordens alla stränder, omkring 15 gånger så många, enligt en grupp astronomer vid Australian National University. 2003 uppskattade de antalet stjärnor i universum till 70 triljarder, alltså 70 000 000 000 000 000 000 000! Rymdstyrelsens källa: Illustrerad vetenskap

4

just de’ • nr 4–2017

x

ri e p

m e nt

er

Hämta lite sand, gärna från en strand, och låt den torka inomhus över natten. Sprid sanden över ett stort papper. Om du vill att sandkornen ska fastna kan du först stryka med ett limstift på pappret.

a!

Varför syns inte stjärnorna på dagen?

E

Visste du att antalet stjärnor faktiskt är många gånger fler än det totala antalet sandkorn på jorden? För att få veta mer om stjärnhimlen har Lilla Redaktionen ställt frågor till Rymdstyrelsen.

Kan du räkna sandkornen? Föreställ dig att stjärnhimlen är som sandkornen på ditt papper. På ditt papper finns det så många sandkorn att det kan vara svårt att räkna dem. Tänk då på att det finns fler stjärnor än alla sandkorn på jorden!


Hur lång tid tar det innan en stjärna dör?

Kan planeter lysa?

Det beror på vilken sorts stjärna det är. De största, hetaste så kallade superjättarna kan förbruka sitt kärnbränsle på en miljon år, medan dvärgstjärnor kan skina i 100 miljarder år.

Medan stjärnorna lyser av sig själva, får planeterna sitt ljus genom att reflektera ljuset från solen. Det mänskliga ögat tolkar planeternas färg med hjälp av solljuset. Men hur vi uppfattar färgen beror också på vad planetens yta och atmosfär består av.

Rymdstyrelsens källa: NRM

Rymdstyrelsens källa: Allt om vetenskap

Hur stora är stjärnorna?

Vår sol är en medelstor stjärna.

En av de största kända stjärnorna i Vintergatan, VV Cephei, är 1 900 gånger större än solen. Om solen var lika stor som en kikärta skulle VV Cephei vara lika stor som en varmluftsballong (12 meter i diameter). Om VV Cephei placerades där solen är skulle den sträcka sig ända till Saturnus omloppsbana. Planeterna Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter och Saturnus skulle alltså ”uppslukas” av den. Rymdstyrelsens källa: NRM

Vilken färg har stjärnor?

a stjärnor r e d u n St och pla eter! På vintern syns stjärnorna oftast tydligt. Från Sverige kan du se 3 000–4 000 stjärnor. För att kunna studera stjärnhimlen bör du ställa dig på en plats där inget annat ljus stör. Välj till exempel en äng eller en strand där det inte finns gatlyktor eller någon annan belysning. Stjärnorna syns bäst en molnfri kväll när det inte är fullmåne.

 Stjärnorna har olika

färger. Det beror på att de sänder ut olika mycket ljus och med olika våglängder. Stora stjärnor sänder ut energirikt blått ljus och ser därför ut att vara blå. Mindre och svalare stjärnor sänder mest ut ljus med kortare våglängder och ser därför ut att vara vita, gula eller röda.

På himlen kommer du att se stjärnor, men också planeter! Tidigt på morgonen strålar Venus med ett vitt sken. I närheten av Venus kan du eventuellt också se Jupiter som är gulvit och planeten Mars som är lite rödaktig.

Rymdstyrelsens källa: KTH

Digital källa: http://www.teknikenshus.se/se-gora/ himmelska-handelser/

Tips 1 Se karta över stjärnhimlen: www.popularastronomi.se/ stjarnkarta/

Tips 2 Med mobil-appen SkyView kan du hålla upp din mobil mot himlen och "se" stjärnor och planeter även när det är molnigt.5


Stjärnan  över Betlehem text Ewa Wymark

I Bibeln kan vi läsa om några österländska stjärntydare som såg en stjärna över Betlehem när Jesus föddes. För att påminna oss om Jesus födelse tänder vi i början av december en adventsstjärna i våra fönster. På julen sätter många även en stjärna i granens topp.

I den lilla staden Betlehem, är det fullt i varje hus och ______.

Fixar du rimmen? Fyll i orden som saknas. Vi har hjälpt dig med ett av orden!

Från hela världen kommer folk till dig. De reser till staden för att skattskriva _____. På vägen går även Josef med sin fru bredvid. Hon rider på en åsna eftersom hon är ___________. Men i staden finns det inget rum för dem Det är fullbokat på värdshusen i ___________________. En man ger dem en plats där de kan sova Mer än en enkel säng kan han inte ___________. ”Ni får bo bland djuren i mitt stall, så får ni skydd i mörkret och natten __________.” I stallet den natten föds en pojke av Maria Änglar sjunger: ”Han kommer för att göra människor ___________.” En stjärna lyser över Jesusbarnets säng. Ett ljussken syns över hedarnas __________. För männen och lammen sjunger en kör. Himlen fylls av toner som alla _________. ”Lyssna till änglasångens ljud: Var glada alla folk och tacka er ________.” ”Barnet i krubban ska ge fred på vår jord.” ”Gå och se, det stämmer. Det är sanna ________.” I stallet får herdarna själva se gåvan som änglarna sagt att Gud ville __________.

6

just de’ • nr 4–2017

ln i t i Bibe l 2 e i l e g n eva pite Läs jul angeliet, ka v e . s 0 Luka ch vers 1–2 o


Gör en egen

text • foto Jeanette Engqvist

JULKRUBBA!

Här visar vi hur du kan göra en egen julkrubba. Detta är ett ganska stort pyssel, men det går också att till exempel bara göra en ängel eller Maria, Josef och Jesus-barnet. Du kan göra ett stall av en kartong och lite hö eller mossa. En sak är säker, du kommer få en unik julkrubba!

Det här behöver du: • stålt r • mas åd kerings tejp • gam l • kart a tidningar o • tape ng tklister • silke • mål spapper a • tygb rfärg itar

• avbi t • en v artång isp • en s kål a klistret tt blanda • pens i l • tusc ar hpenno r • lack (om lacka d du vill ina figu rer)

Kolla hur du gör på nästa uppslag!

nr 4–2017 • just de’

7


är:

h Gör så

1

3

8

Tapetklistret behöver svälla en stund, så börja med att blanda tapetklister och vatten. Följ instruktionerna på paketet och blanda i skålen. Blanda ordentligt så att alla klumpar försvinner. Täck över tapetklistret med plastfolie tills du ska använda det, annars kan det torka på ytan.

Klipp en kortare ståltråd till armarna och fäst den genom att vira ståltråden under halsen. Fäst med maskeringstejp för att få stadga. Titta på bilden och forma ”skelett” till de olika figurerna. Tänk på att även göra änglarnas vingar och herdarnas stav i ståltråd.

just de’ • nr 4–2017

2

Klipp av en bit ståltråd. Den ska vara lite mer än dubbelt så hög som du vill att din figur ska vara. Vik ståltråden dubbel, den ska räcka till huvud, överkropp, ben och fötter. Först formar du en ring till huvud och vrider ringen runt så att figuren får en hals. Sen gör du en långsmal kropp och vrider den ett par gånger precis över benen. Till sist viker du ut ändarna så att du får två fötter. Följ instruktionerna i nästa ruta för att skapa armar.

4

Nu är det dags att bygga upp kroppen med tidningspapper. Forma en boll till huvud och mage. Vira strimlor av tidningspapper runt armar och ben och fäst allt med maskeringstejp. (Det behöver inte se fint ut, för allt kommer att täckas över senare.)


5

När figuren känns klar formar du kroppen så som du vill ha den. Hur ska den hålla armarna? Ska den sitta eller stå? När du strukit på tapetklister blir figuren stel och kan inte längre formas.

7

Nu ska figuren torka. Hur länge beror på hur tjockt lager med papper och tapetklister du har använt, men efter ett par dagar är den säkert klar.

6

Nu är det dags att täcka figuren med tapetklister. Doppa strimlor av tidningspapper i tapetklistret och vira runt kroppen. Det är lite kladdigt, men när pappret blir blött blir det som lera. Med hjälp av små bitar tidningspapper eller kartong kan du också göra detaljer som näsa, ögonbryn, öron, händer och skor.

8

Du kan använda tapetklister eller annat lim och klä figuren i silkespapper för att få fina mönster och färgskiftningar. Du kan också måla dem eller använda tygbitar och klistra på som kläder. Fåren kan få ull eller bomull på kroppen och änglarnas vingar kan vara av spetstyg eller vitt silkespapper. Använd din fantasi och skapa en unik design. Om du vill att din figur ska bli blank kan du måla den med ett lager med lack, men vänta tills målarfärgen och tapetklistret torkat helt.

nr 4–2017 • just de’

9


Läs och lös mysteriet!

DECKARGÅTAN text Cecilia Imberg illustration Emelie Stigwan

Julklappen på Tisdagsgruppen

– Ska vi göra nåt speciellt idag? Johanna hade knappt kommit innanför dörren till kyrkans barn- och ungdomslokaler innan hon frågade ledaren Maria. – Ja, det ska vi faktiskt. Men vi väntar tills alla har kommit, så börja du med något så länge. Johanna var mitt uppe i ett spel med Albert när Maria meddelade att det var dags att tillverka julklappar. – Varför då? suckade Johanna som var nära att vinna över Albert för tredje gången på raken. – För att det snart är jul, sa Maria. – Men jag har redan fixat julklappar till alla. – Det är ingen som tvingar dig, men vi samlas alla först så får vi se vilka som vill, sa Maria.

10

just de’ • nr 4–2017

– Jag har i alla fall inte gjort några julklappar än, sa Albert och slog ihop spelplanen så att spelpjäserna trillade ner på golvet. Lisa och Anton satt redan vid pysselbordet när Johanna och Albert satte sig ner. Maria harklade sig. – Så, nu är vi här allihop. – Är det bara vi här idag? undrade Lisa. – Ja, vi blir faktiskt inte fler. Det brukar vara så när det snart är jul. Och på tal om jul ska vi göra julklappar nu. Johanna lyckades inte hålla inne med en suck. – Vi som vill, la Maria till och log. Man kunde tillverka flera olika klappar: tvål, nyckelringar med

fjädrar och pärlor, bokmärken, mobilfodral och några olika sorters smycken. Johanna bestämde sig för att stanna kvar trots allt och göra ett armband till sin lillasyster. Johanna måste erkänna att det var ganska mysigt. Maria hade satt på julmusik. Alla fem, till och med Maria, pysslade och pratade om julafton. – Vi ska fira med mina kusiner i Göteborg, berättade Lisa. Mamma har lovat att vi ska åka till Liseberg dagen innan julafton. Johanna höjde på ögonbrynen. – Liseberg på vintern? Är det ens öppet? – Så klart det är öppet, svarade Lisa. Det är ju ”Jul på Liseberg”.


– Jaha, jag visste inte det, sa Johanna. – Alla berg-och-dal-banor är inte öppna, men ganska många, la Lisa till. Anton gav sig in i samtalet: – Är Loke öppen? Det visste inte Lisa, men efter lite googlande kunde de konstatera att Loke var en av åkattraktionerna som var öppen under vintern. – Vad ska ni andra göra under julen då? sa Maria. – Min bror kommer hem, sa Anton och sträckte sig efter ett grått filt-tyg. Hur stor bit behöver jag klippa ut? Han höll upp tyget. – Det beror på vilken mobil fodralet ska vara till, sa Maria och räckte honom ett papper med mått för olika mobilmodeller. – Hur ska ni fira, Johanna? frågade Maria. Johanna skulle precis berätta att de skulle till mormor och morfar när Lisa bad henne skicka saxen. – Nej, det är fel, sa hon när hon fick den i sin hand. Finns det ingen till sax för vänsterhänta? Maria hämtade en sax i skåpet och Johanna beskrev kakorna som mormor och morfar brukade sätta fram under Kalle Anka. – Alltså jag skojar inte, det är världens godaste kakor. Det var lite pilligt men till slut lyckades Johanna fästa små smyckeslås på armbandet, så att man enkelt kunde ta på och av det. – Klar! Är det någon som vill spela pingis? – Du ska inte slå in armbandet? Vi har inslagningspapper, sa Maria och höll upp ett rött papper med vita prickar. Och du kan skriva ett litet kort till. Det finns nya röda tuschpennor. – Jag gör det hemma. Nu är det dags för pingis.

I väntan på någon av sina kompisar, försökte Johanna studsa bollen på racket så många gånger som möjligt utan att tappa den. Hon var nära att slå personligt rekord när Lisa kom in i

det var dags för Johanna att gå hem. Hon hade lovat att hämta sin lillasyster som hade pianolektion på musikskolan, och behövde därför gå lite tidigare.

”Men vänta, det låg något i mössan. Ett paket inslaget i rött papper …”

rummet. Snart ville Albert också vara med, och då spelade de rundpingis. Efter en kvart var de genomdränkta av svett, och till och med lite yra efter att ha sprungit runt det gröna bordet. – Ska vi spela två mot en? föreslog Albert. – Nej, kom, vi spelar Yatzy. – Vad har du gjort på handen? sa Albert när Lisa la tillbaka sitt racket i lådan. – Vadå? – Du är röd där, sa Johanna och pekade på sidan av Lisas vänsterhand. Lisa ryckte på axlarna. – Sisten till Yatzyt får skriva poäng, utbrast Albert och rusade mot dörren. När även Anton hade pysslat färdigt hjälptes alla åt att plocka undan. De hade en liten kvällssamling, innan

Johanna stod redo i jacka, halsduk och vantar när Maria kom ut i hallen för att säga hejdå. – Hade du inte en mössa också? sa Maria. – Just det. Johanna sträckte sig efter sin mössa på hatthyllan. Men vänta, det låg något i mössan. Ett paket inslaget i det röda pappret Maria hade visat upp. Med ett litet kort. ”God jul Johanna!” stod det med prydliga bokstäver. Johanna förstod ingenting. Vem var paketet ifrån? •

Vem är paketet från? Om du läser texten noga hittar du svaret på frågan. Rätt lösning finns på sidan 30.

nr 4–2017 • just de’

11


DE HJÄRTA! N A M R Ä V vis

f

tte

E

Je

ET T

xt te

o ot

e an

q ng

t

Denna hjärtformade vetekudde kan du ge dig själv i present, eller varför inte som gåva till någon i jul?

Du behöver : • tunt papper (matpapper) • mönster • rött tyg • hela vetekorn • knappnålar • nål och tråd eller symaskin • vit textilfärg • penna • sax

Gör så här:

1 2

Vik ett papper på mitten. Rita av mönstret från tidningen på pappret. Klipp längs de streckade linjerna. Den heldragna linjen på mönstret ska ligga längs med papprets vikta kant.

12

just de’ • nr 4–2017

Värm vetekudden i mikron 2–3 minuter. Använd den som ”gosedjur” eller lägg den över axlarna för att minska spänningen i musklerna.

Vik ut pappret. Det ska bilda ett hjärta.


3

5

4 Du kan skriva en hälsning eller måla med textilfärg på tyget. Lägg ett papper under tyget så att inte färgen går igenom.

Vik det röda tyget dubbelt och lägg ut pappershjärtat på tyget. Fäst pappret med knappnålar.

6

8 Klipp försiktigt runt kanten av pappret.

7

Rita en linje 1 cm in ifrån kanten på avigsidan (alltså den sida du inte har skrivit/målat på). Sy med täta stygn med röd tråd för hand eller du kan sy på symaskin. Lämna en liten öppning.

Vänd ut-och-in på hjärtat och fyll det till hälften med vetekorn.

Vik in kanterna och sy igen öppningen för hand. Lägg hjärtat på bordet. Se till att vetekornen är jämnt fördelade i kudden. Sy sedan några linjer som bildar fickor så att kornen inte glider iväg till ett hörn.

Luta dig tillbaka och njut! nr 4–2017 • just de’

13


sson ist a Jon t Stin tte Engqv x te idé • tion Jeane a illustr

r e t Vin

! s s kry sidan u på d r a n hitt ninge

30.

Lös

Gör Reser flygplan

Gissa

Är eggarna

Ont av sko Liten butik

Gör räven Nya Testamentet

21 dec

Från mätt

Gripa

Stor båt

Kort enligt Kallt artelleri

Ryss–Ja

Åsna Rymdlära

Alltid sist Anna Nykvist

Mjuk och …

Kan baby

Vill skytt Utrop

Kan man eka

Tage Gran

Är Bamse Gris Blir mekaniker

Göra hål

Inte vild På häst

Smutsig

1000 kg

Hus av bara is

Inte krokig Dryck

Gjorde Prosit

Itu

Efter J

Från kök Hängs tvätt på Kattdjur

Fisk

Boet

Pojknamn

Vitlöksmajonnäs Har mobil blivit

Inte hit Den samma

WC

Bandyplanen

Efter Q

Inte ja

Pinfärsk

Längre ... Krypin

Vattengolv

1, 2 …

Före F

Inte gammalt Tävling Tidn. Tel. byrå

14

just de’ • nr 4–2017

Fin fest

Får vinnare Kompis

Handlar

Kvar i eldstad

Olle Alm

Dans

Inte jag

Träd

Syndrom

Vill hund

Irland Gillar jägaren Ton

Itu

Har tomten röd Ger mjölk

Bakverk


Nummer 4– 2017 Önskeposter


Nummer 4–2017 illustration Emelie Stigwan


Enk elt

text • foto Ewa Wymark

tt! o g h c o

Det ska gå snabbt och smidigt att göra godis. Med de här två recepten kan du inte misslyckas!

EN SKÅL ATT BLANDA I

LJUS CHOKLAD

MÖRK CHOKLAD

ISCHOKLADFORMAR

CORNFLAKES

KNÄCKFORMAR RUSSIN

Chokladrussin

Chokladcrisp

Det här behöver du: • 200 gram russin • 200 gram mörk choklad • skål • sked • ca 40 ischokladformar

Det här behöver du: • 200 gram choklad • skål • sked • ca 30 knäckformar

Gör så här: 1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. 2. Smält chokladen i mikron. Värm 40 sek i taget och rör om. (Glöm inte att ta bort skeden när du sätter skålen i mikron.) 3. Blanda ner russinen i den smälta chokladen. 4. Fördela i de små ischokladformarna. 5. Ställ in i kylskåpet och låt stelna i 15 minuter.

TIPS!

Om du inte vill använda formar går det lika bra att klicka ut smeten på bakplåtspapper.

Smält chokladen

Fördela smeten i formarna

Gör så här: 1. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. 2. Smält chokladen i mikron. Värm 40 sek i taget och rör om. (Glöm inte att ta bort skeden när du sätter skålen i mikron.) 3. Blanda ner cornflakes i den smälta chokladen. 4. Klicka ut i knäckformarna. 5. Ställ in i kylskåpet och låt stelna i 15 minuter.

! s m u

M

nr 4–2017 • just de’

19


DJUR

ffa u t å Tv jur d n! e l l ä j if

päls som k c o j T tål min usgrader

Myskoxarna är fredliga flockdjur, men kan gå till attack om de känner sig hotade.

I Sverige finns det bara tio till tolv vilda myskoxar och de bor i Härjedalen. Myskoxen lever också på andra kalla platser, till exempel på Grönland, i Norge, Alaska och Sibirien.

text Jeanette Engqvist

Myskoxen är ett kraftigt djur. En fullvuxen tjur är en och en

halv meter hög och kan väga uppemot 400 kg. På håll kan det vara svårt att se om det är den tjur eller ko eftersom både hanar och honor har horn. Myskoxen räknas som fullvuxen vid 6 års ålder och den lever i ca 20 år. Myskoxens tjocka päls gör att den tål starka vindar och kyla

ner till 50 minusgrader! Det yttersta lagret består av långa täckhår som räcker ända ned till klövarna. Under denna päls finns en tät matta av mjuk bottenull. Öronen och svansen är helt dolda av päls. När det blir varmt på försommaren fäller myskoxarna sin bottenull i stora tufsar. Ofta kan den som vandrar i fjällen i Härjedalen hitta rester som fastnat i ljung och buskar. De första myskoxarna i Sverige vandrade över gränsen från

Norge i början på 70-talet och efter några år bestod flocken av 32 djur. 15 år senare fanns det bara en tjur kvar och de svenska myskoxarna var nära utrotning. Anledningen till detta är man lite osäker på, men det kan vara en kombination av ärftliga sjukdomar, tjuvjakt och sämre tillgång på föda i fjällen. Sen dess försöker föreningar som Naturskyddsföreningen och Myskoxcentrum i Härjedalen att hjälpa och skydda den svenska myskoxflocken.

20

just de’ • nr 4–2017
Be ngt f ot o

För att klara av den hårda vintern måste myskoxarna äta mängder av örter, gräs och skott från buskar och träd under sommaren. På vintern drar de sig upp till fjälltopparna för att slippa den djupaste snön och spara energi. Ofta tappar de en tredjedel av sin vikt under vinterhalvåret. Några danska forskare ville undersöka hur myskoxarna klarade sig i det hårda klimatet. De tog några hårsstrån från tio myskoxar. Eftersom pälsen växer hela året kunde forskarna se vad djuren ätit under både sommaren och vintern under de senaste två åren. De såg att om det hade varit en lång vinter och extra svårt att hitta mat fick myskoxarna inte några kalvar på våren.

Warensjö

SPÅR AV MAT I HÅRET

Dessa två myskoxkalvar föddes i hägnet på Myskoxcentrum i maj i år.

KÄLLOR: myskoxe.se och videnskap.dk

Vill du se myskoxar på riktigt? Myskoxcentrum ligger på 800 meters höjd ovanför havet utanför Tännäs i Härjedalen. Där kan man se myskoxen i sin naturliga miljö. Mer info finns på hemsidan: www.myskoxcentrum.se

Röda mulen visar vägen Det finns inga vilda renar i Sverige, men ca 250 000 tama renar. Precis som myskoxen är de djur som vandrar. De flesta svenska renar lever i fjällen. Kanske har du hört julsången om

renen Rudolf som blivit röd om mulen av kylan? Det finns en anledning till att man sjunger så! Forskare har upptäckt att renar ser ultrarött ljus. Den röda mulen är viktig för att renen som leder flocken ska synas i dimmigt och snöigt vinterväder. BYTER ÖGONFÄRG PÅ VINTERN

De flesta renar lever långt norrut där det på vintern är mörkt både dag och natt i flera månader. På sommaren är det sol hela dygnet. Både starkt ljus och mörker är

påfrestande för ögonen, men renarna skyddar sina ögon genom att skifta ögonfärg från gyllengula om sommaren till blåa om vintern. Precis som kattdjur har renar en yta bakom näthinnan i ögat som reflekterar ljus. Hinnan fungerar som en ficklampa och hjälper djuren att se i mörker. Renens ögon anpassar sig efter årstiderna och mängden ljus i omgivningen. På sommaren har renen bruna ögon och mycket av ljuset reflekteras ut ur ögonen. På så sätt skyddas renens syn från det starka solljuset. När det blir vinter ändras ögonfärgen till djupblå.

Den blå färgen gör att mer ljus stannar kvar i ögat och då kan renen se bättre i mörkret! KÄLLOR: Natureworldnews.com och UiT Norges arktiske universitet

nr 4–2017 • just de’

21


ES T S T

E

O

GH I L N

S PER

T

E L R L E I N E T U vad väljer du näNE –

n

sso na Jon text Sti

Gör vårt test och se om du känner igen dig. Läs frågorna och ringa in det svar som stämmer bäst på dig.

r det

snöar?

Du vaknar och ser att de t ligger ett tjockt snötäcke utanför fönstret. Hur reagerar du? A. Jag bläddrar fram en spe llista med mina favoriter och kryper ner under täcket . B. Jag hoppas att någon vil l spela Monopol hela dagen. C. Jag letar fram mina ski dor och kollar om någon vil l hänga med ut. D. Jag kastar i mig frukoste n och kilar ut. Jag ska göra årets första, och största, snö gubbe!

Din pappa berättar att de t ska bli stjärnfall i natt. Hur reagerar du? A. Det måste jag googla på! Stjärnfall + dagens datum borde funka. B. Spännande! Jag gillar att ta foton, och det blir en utmaning att fånga ett stjärnf all i mörkret. C. Det ska visst bli fullmåne också. Tänk om jag och mina vänner kunde ha berättarkväll ute, hela gänget? D. Wow, det får jag absolu t inte missa! Jag fixar matsäck och stannar ute hel a kvällen! En av dina vänner föres lår att ni ska skapa isskulpturer och figurer av snö. Vad tänker du? A. Jag fryser bara jag tänker på is, men jag fixar gärna fika. B. Vilken kul idé! Jag vill göra Eiffeltornet eller en isbjörnsfamilj! C. Kanske inte riktigt min grej, men jag hakar på ändå. Det brukar bli roligt när vi hittar på något tillsammans. D. Klart jag är med! Jag stä ller ut några hinkar med vatten på en gång!

22

just de’ • nr 4–2017


texten under Fick du flest A-svar? Läs der B osv. A. Fick du flest B, läs un

A

genom fönstret. Du njuter helst av vintern ar du pepparkakor Medan snön vräker ner bak r mörkret faller och tänder levande ljus. Nä jen framför brasan kryper du upp i favoritfåtöl lyssnar på musik. och läser en god bok eller

B

t med snön, men Du tycker att det är vacker gå ut. När du väl behöver en anledning för att kommit ut är du dragit på dig kängorna och skapar i snön. Du kreativ. Du fotar istappar och l testa! har många idéer som du vil

C

helst tillsammans Du är gärna ute på vintern, skidor runt sjön, med dina vänner. Du åker går omkring medan bygger snölyktor eller bara någon fryser snöflingorna singlar ner. Om ot inne i stället. föreslår du att ni hittar på någ ni har kul ihop! Det viktigaste för dig är att

D

för dig! Du är aktiv Att vara ute i snön är livet ret. Med ett leende och anpassar dig efter väd en termos med packar du ner ostmackor och En heldag ute passar varm choklad i ryggsäcken. dig perfekt!

nr 4–2017 • just de’

23


BARN I VÄRLDEN

www.hoppetsstjarna.se

VAD KOSTAR EN GET? text Ewa Wymark foto Dennis Thern

Det behöver inte kosta så my cke Här är några exempel på bet t att göra något för andra. yd hjälporganisationen Hoppet elsefulla gåvor s Stjärn som förmedlas av a till ba rn och familjer på Haiti!

5kr För 5 kronor kan ett barn få en skollunch.

150kr

För 150 kronor kan en elev få ett skolpaket ...

24

just de’ • nr 4–2017


150kr … eller en fotboll att spela med på rasten.

200k

r

För 200 kronor kan en fattig familj få en egen get.

r DU gåvorna betyder f ör person Vad tro e

rna på uppslaget? nr 4–2017 • just de’

25


VÄGLEDAREN Tro och liv I 9 månader eller 40 veckor ligger bebisen i magen innan den föds.

Kan du tänka dig att du själv har varit så liten?

n e t i l En ! a k s i n n ä m k s i t s fanta text

gqvist anette En tration Je us ill • rk a Wyma gqvist/Ew Jeanette En

Bebisen ligger skyddad och varmt i vatten inuti mammans mage och får allt den behöver genom navelsträngen.

Vet du om att du är en gåva? Inte en gåva som kommit i en låda med presentpapper och rosett, men en gåva som är mycket värdefull! I Bibeln finns det många texter

som handlar om hur viktig du är. Det står till och med att vuxna som gör goda saker mot barn faktiskt gör gott mot Gud också. Jesus sa till sina lärjungar att de skulle lära sig av ett barn för att förstå vem Gud är.

Bebisen ligger i ett speciellt rum i mammans mage som kallas livmodern.

26

just de’ • nr 4–2017

Bebisen rör sig och vänder sig mycket, men när det är dags för att födas lägger den sig med huvudet nedåt.


mammans bisen inuti e b är se n a k Man n på bilden ljud. Bebise . ra g lt n u lå d e cm m 0 mage ch bara 1 o l a m m a g 16 veckor

En speciell bebis!

Ett barn som du ka n läsa om

i Bibeln hade en väldigt speciell uppg ift. Hans blev sänd til l oss människor för att vi sk ulle lära känna Gud. Det är ju därför vi firar jul! Den

pojken hette Jesus. Han föddes i ett stall i Betlehem. Kan du tän ka dig: Precis som du så har Jesus varit en liten be bis!

Vad händer i mammans mage? 5 veckor

Hjärtat på bebisen börjar slå och det slår ungefär 113 gånger per minut.

8 veckor

Bebisen har alla organ som man ska ha i kroppen men de är inte helt utvecklade än.

10 veckor

Bebisen har fått unika mönster på fingrarna (fingeravtryck) som ingen annan människa har.

19 veckor

När bebisen är ungefär 19 veckor kan mamman känna när den rör på sig. Ibland kanske bebisen snurrar runt och slår en kullerbytta.

20 veckor

Nu hör bebisen när mammans hjärta slår. Den kan höra hennes röst och lära sig att känna igen den.

36 veckor

Barnet hör röster och ljud utanför mammans mage. Håret och naglarna växer. Ett barn som föds i vecka 36 brukar klara sig bra fastän det inte varit i mammans mage i 40 veckor än.

40 veckor

Nu är det dags för mamman och pappan att äntligen få träffa bebisen. En del bebisar väntar med att komma ut lite längre. När bebisen föds börjar den andas luft för allra första gången! KÄLLA: Lennart Nilssons “Ett barn blir till” och pregnant.com

När Jesus var i Ma rias mage …

Gud sände ängeln Ga briel till en ung flicka i staden Nasaret i Galiléen. Ho n hette Maria. Maria var förlovad oc h skulle gifta sig med en man som hette Josef. Han var av Davids slä kt. När ängeln visade sig för Maria blev hon rä dd. Ängeln sa: ”Var inte rädd Maria. Gud är m ed dig. Du ska bli gravid och föda en son, och du sk a ge honom namnet Jesus. Han ska bli stor och kallas Guds son.” Då frågade Maria: ”H ur ska det gå till? Jag är ju inte gift.” Ängeln svarade: ”Heli g ande ska komma öv er dig, och den Högstes kraft ska vila över di g. Därför ska barnet kallas helig t och Guds son.” Maria lyssnade på än geln. Ängeln berättade också att hennes släkting El isabeth skulle få en be bi s. ”Jag vill tjäna Herren, det får bli som du ha r sagt”, svarade Maria. Några dagar efter att ängeln hade besök M aria reste hon till sin släkt ing Elisabeth. När be bi sen i Elisabets mage hörd e Marias röst sparkade den inuti mammans mage. ”Du Maria är mer vä lsignad än andra kvin nor”, sa Elisabeth. ”Du har också ett barn i din m age. När min bebis hörde din röst blev den så glad att den sparkade med sina be n.” Berättelsen komme r från Bibeln, Lukasevangeliet kap itel 1 från vers 26 till vers 44.

nr 4–2017 • just de’

27


FINN FEM FEL!

Lösningen hittar du på sidan 31.

– Vad äter allt men dör av vatten? – ? – Elden! – Vad har fyra ben på dagen och sex ben på natten? – ? – Sängen! – Vet du hur man tröstar en vegan? –? – Soja, soja. Det är ingefära! – Vilken glass kan man äta för att bli mer vaken? –? – En pigg-elin!

KAN DU GISSA SVARET?

A

Vad är det för likhet mellan en fiskare och en bebis?

B

Vad är det man hela tiden har framför sig men ändå inte kan se?

E

Vad kan lysa dag och natt utan eget ljus?

C

Vilken gubbe syns inte till på vintern?

F

Hur många bokstäver finns det i svenskan?

D

Varför kände inte de andra granarna igen julgranen?

G

Vad kan man öppna varje dag men bara en gång om året? Svaren hittar du på sidan 31.

28

just de’ • nr 4–2017


! k o b a r b n e a s ä l t t a d Ti

son text Stina Jons

Skapa en myshörna med kuddar, filt och varm choklad, eller bädda ner dig i sängen med ficklampa. Det finns många bra böcker att läsa – här kommer några tips!

EN Ö I HAVET Steffis liv i Österrike präglas av nazisternas framgångar. Medan föräldrarna väntar på att få emigrera till Amerika reser Steffi med sin lillasyster till Sverige. Snart badar Nelli i havet med sina nya vänner, men för Steffi blir livet på skärgårdsön tufft. Annika Thor, Bonnier Carlsen, 2017

ykt På fl

CROSSOVER Josh ska snart fylla tretton. Han älskar, precis som sin tvillingbror Jordan, att spela basket. Pappa är före detta basketproffs och killarnas största supporter. Men så börjar pappas hälsa att vackla, och Jordan ägnar sig mest åt tjejer. Hur blir det nu för Josh?

21 SANNA DECKARGÅTOR Varför anmäldes aldrig bedragaren som sålde Eiffeltornet? Vad gjorde tolv barn för att hjälpa polisen att fånga en brottsling? Deckargåtorna i den här boken handlar om saker som hänt på riktigt! Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer, Alfabeta, 2017

Kwame Alexander, Natur & Kultur, 2017

En bok på vers rasande tempo i

För den klurige

Webbtips

!

GILLAR DU ATT SKRIVA? Barnens bibliotek har en särskild sida där du både får utmaningar och tips! Besök hemsidan: www.barnensbibliotek.se/Skriv/

STANNA MILO! Milo lever gömd med sin familj. Ska de få stanna i Sverige? Milo hoppas det. Han får börja skolan, men polisen kommer på besök. Milo springer så fort han kan! Åsa Storck, Hegas, 2017

tabid/1015/Default.aspx

äst Lättl nr 4–2017 • just de’

29


Läsarnas sida HITTA EN BREVVÄN!

ELLEN SÖKER

Vill du ha nya brevvänner? Skriv till just de’ så sätter vi in en annons på läsarnas sida i nästa nummer. Adresserna till oss hittar du på sidan 2.

!

EFTERLYSNING

kriv igen!

s Alice – snälla

Hej Alice! jag ditt brev, men Jag har fått e ad h du vara för kunde inte s Så . s s re ad iva din kr s t at t m ö gl t nytt en skicka et kan du vänlig brev till mig? anna i Finland Hälsningar N

SKRIV TILL OSS! Vad vill du läsa om i kommande nummer av just de’? Skriv till oss och berätta. Du kan mejla eller skicka vykort. Adresserna hittar du på sidan 2.

Rät t s v a r h it t a r du här ! Deckargåtan s 10–11 Rätt svar: Det är från Lisa. Hon är vänsterhänt, och eftersom vi skriver från vänster till höger är det lätt att få färg på sidan av handen om man håller pennan i vänster hand. Särskilt med tuschpennor.

30

just de’ • nr 4–2017

BREVVÄN!

Hej! Jag heter El len och är 11 år. Jag älskar at t skriva brev , truppgymnas tik och att läsa. Jag vill gärna ha brevvänner i åldern 10-13 år . Hoppas ju st du tar fram ett papper o ch en penna och skriver till m ig. Hälsningar en brevsugen 11-åring.

Vill du brevväxla? Svara på Ellens eller Nannas brev genom att skriva till just de’. Adressen hittar du på sidan 2. Vi skickar ditt brev vidare direkt till deras adresser. OBS! Glöm inte att ange din egen adress, så att de kan kontakta dig.

PS. just de är en väldigt bra tidning!

Grattis! skolan Ta med tidningen till

Du vann tävlingen i nr 3!

kan ta med Du vet väl om att du ? lan tidningen till sko ’ får du gärna Om du gillar just de lärare och dina din för n visa tidninge rat klasskam er. det I varje nummer finns ni som ter tes h oc l pysse ns. ma am kan göra tills

Boken Grodregn i Skara – Sant eller falskt? kommer med posten till dig, Jonathan i Kungshamn.

Vinterkryss s 14


VILL

1. 136 stjärnor 2. 14 kaniner (se bilden) 3. Eiffeltornet, globen, kinesiska muren, frihetsgudinnan 4. Fiskgratäng 5. Se bilden (läs gärna med förstoringsglas) 6. Hunden har tagit pucken 7. Se bilden

Finn fem fel s 28

D

STÖD U Vill du vara med och sprida just de'? OSS?JA Välkommen att ta kontakt med oss på info@justde.nu

Pyssel-uppslag s 16–17

Varje månad får du som sponsor ett brev med senaste nytt från just de’redaktionen. Ditt stöd betyder mycket. Välkommen som sponsor! Läs gärna målformuleringen för vårt arbete på sidan 2.

Kan du gissa rätt? s 28 A. Båda vill ha napp B. Framtiden C. Jordgubben D. Den hade klätt ut sig E. Månen F. 8 ”s-v-e-n-s-k-a-n” G. Julkalendern

Tidningar till pedagoger

Du som leder en barngrupp eller är lärare ka n beställa en bunt tidningar til l rabatterat pris. Du gör enkl ast din beställning på mejl info @justde.nu

Nästa nummer kommer i mars!

Ja,

jag vill PRENUMERERA på just de’ och får 4 nummer för 179 kr!

Prenumerera och du får ett extra nummer av just de' som premie! OBS! Om du inte vill förstöra tidningen så går det bra att kopiera denna talong, eller skriva informationen på ett vanligt vykort och skicka till oss!

Jag heter:__________________________________

Plats för porto

och är ______ år. Bor:____________________________________________ Postadress:______________________________________ Telefonnummer: __________________________________ Här intygar min mamma/pappa att det är okej: ___________________________________________________ Ger du tidningen som gåva; ange ditt namn och din adress här: ___________________________________________________

C/o Liteo Skepparkroken 12 566 35 Habo


POSTTIDNING B RETURADRESS: C/O LITEO, SKEPPARKROKEN 12, 566 35 HABO

? r ä d Vem

idé Jeanette Engqvist

Ser du vad det är?

I bilderna ser du ansikten på olika djur. Kan du klura ut vilka de är? Kasta om bokstäverna och hitta rätt namn!

KLÖDSADDAP

GAPAOPJE

ORGAD

IB

GGALU LAKNOK

NISPELD

NÄSLAD

TRUSST FRUDDSAMEL

Barntidningen justde 04/17  

I julnumret av just de’ hittar du: Upptäck stjärnhimlen, Gör en egen julkrubba, Deckargåta, Vintrigt korsord, Spännande fakta om djur i fjäl...

Barntidningen justde 04/17  

I julnumret av just de’ hittar du: Upptäck stjärnhimlen, Gör en egen julkrubba, Deckargåta, Vintrigt korsord, Spännande fakta om djur i fjäl...

Advertisement