Page 1

Programma open werfdag 22 mei 2011, 10u - 18u

Hedwige Prosperproject

Meer info op www.hedwigeprosper.be

rmatie: Praktische info De infokeet

at rtog Prosperstra De infokeet in He ns ge we is ë) gi (Bel 8a te Kieldrecht via kel bereikbaar en n ge in id le om er n ka Je . perstraat de Hertog Pros sen er at la rp ee rk pa de parkeren, al zijn beperkt.

de pendelbus Met het veer en engt je in een mum ze pendelbus br On n naar het veer va van tijd van en de n aa op st en ss tu Doel - Lillo. Met kerncentrale.

Op het programma:

s Met gratis fiet

akkelijk rale kan je gem Aan de kerncent atis gr en 9u en 18u parkeren en tuss nd ba e kk s je een le fietsen lenen. Al eren. nn pa de is je grat krijgt, komen ze s! Een aanrader du

, Electrabel Doel Infocenter l, uctiezone Doe Nucleaire Prod 30 Doel Haven 1800, 91 . 03 202 20 50

11u

Lezing biodiversite it door Erika Van den Be

13u

Huifkartocht & opha len visfuik met Alain Dillen

14u

Historische wandeli ng met toeristische gid s (1u)

15u

Huifkartocht & opha len visfuik met Alain Dillen

15u30

Historische wandeli ng met toeristische gid s (1u)

17u

Huifkartocht & opha len visfuik met Alain Dillen

rgh (1u)

Doorlopend van 10 u tot 18u: • Uitgestippelde wa ndeling langs natuurgidsen • Uitgestippelde fie tstocht • Tentoonstelling: ‘De polder in beeld ’ • Hoogtewerker • Huifkartocht door het gebied • Hapjes en drankje s i.s.m. Natuurpunt

‘Investeren in je toekomst’

Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013 Medegefinancierd door de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)

4 HPP_flyer-T.indd 1

5

1 13/05/2011 12:54:47


Op wandel- en fietstocht door het gebied

Drie wandelroutes langs vier puntgidsen In de buurt van het Hedwige-Prosperproject kan je prachtig wandelen en fietsen. We stippelden drie fraaie wandelroutes uit, die je naar believen kan combineren (zie kaartje). Je ontmoet op vier plaatsen de natuurgidsen van Natuurpunt Wal en Natuurpunt Antwerpen Noord. Zij verschaffen je graag informatie over de fauna en flora in de omgeving. De ‘prutprutser’ gaat actief met je op zoek naar het leven in de slikplaten. Een aanrader voor kinderen!

Met paard en kar door de polder Wie graag een blik op de werf werpt, kan meeliften met de huifkar. De meeste tochten loodsen je in sneltempo langs de hoogtepunten van het Hedwige-Prosperproject. Wie instapt om 13u, 15u of 17u vergezelt Alain Dillen naar de uitgezette visfuik (zie verder). Alle anderen leren het projectgebied op een drafje kennen.

Fietsen door de grensstreek Volg de Doel Ecofietsroute en beleef de uitgestrekte polders in het Wase havengebied. Je fietst met een gids in de hand langs 33 kilometer goedgekozen paden en wegen. In het infocentrum van de kerncentrale kan je terecht voor een gratis fiets (zie achterzijde).

Duik in het Hedwige-Prosperproject!

Ontmoet de bewoners van morgen... en win!

Lezing Biodiversiteit door Erika Van den Bergh - 11u

Ga op visvangst met Alain Dillen

Het Schelde-estuarium eindigt niet aan de Belgisch-Nederlandse grens! Het krijgt er wel een ander karakter. De Nederlandse ‘vlecht’ met platen en geulen verandert op Vlaams grondgebied in één enkele geul, omrand door onbegroeide slikken die bij elk hoogtij overstromen. De schorren overstromen enkel bij hoogwater en zijn begroeid met planten. Verder landinwaarts vermindert ook de zoute invloed van de zee; na de brakke zone volgt een uitgebreid zoetwatergetijdengebied. Naarmate we van de monding landinwaarts opschuiven krijgen we te maken met andere habitattypen, waar zich telkens andere plant- en diersoorten vestigen. Welke rol speelt het Hedwige-Prosperproject in dit verhaal? En wat kan dat betekenen voor de biodiversiteit in het Schelde-estuarium? In deze lezing van experte Erika Van den Bergh (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) kom je het te weten!

Visexpert Alain Dillen plaatste zaterdag 21 mei een fuik in de Schelde. De vissen die hij dan onderschept, krijgen zondag een tijdelijk onderkomen aan de infokeet. Daar kan je de toekomstige polderbewoners dus rustig bekijken. Je kan ook zelf mee op visvangst. Om 13u, 15u en 17u klimt Alain op de huifkar om samen met jou de fuik te bekijken. Allen daarheen!

Doe mee aan de wedstrijd! Raad jij hoeveel vissen we tijdens de open werfdag bovenhalen? Dan sla jij onze poldermand met streekproducten aan de haak!

Een panoramische kijk op de werf

Vul snel het wedstrijdformulier in en Om 17u30 maken we de winnaar bekend.

Zin in een overzicht van de werken? Dan staat de hoogtewerker voor je klaar! Op 12 meter hoogte aanschouw je de werf en de wijde omgeving rond de infokeet. Een projectmedewerker vertelt je graag welke activiteiten al achter de rug zijn en hoe de toekomst eruit zal zien.

Naam:

geef

het

af

aan

het

onthaal.

Adres:

Terug in de tijd Wie nieuwsgierig is naar vroeger, kan om 14u en 15u30 aansluiten voor een historische wandeling. Een gespecialiseerde gids neemt je een uurtje mee naar de polders. Hertog Prosper Lodewijk en Hertogin Hedwige vergezellen je op een tocht door hun roemrijke verleden.

Hedwige-Prosper in woord en beeld

E-mail:

De 'Polder in Beeld' stuurde professionele en amateurfotografen op pad om de Wase polders te vereeuwigen. Vandaag vind je de sterkste streekbeelden in de infokeet terug. Ze vormen een mooie aanvulling op onze vaste tentoonstelling en de informatieve film rond het Hedwige-Prosperproject. Die kan je ook op andere (werk) dagen of op afspraak bezichtigen! Vraag gerust informatie bij het onthaal of kijk op www.hedwigeprosper.be

Telefoon:

Wedstrijdvraag: Hoeveel vissen heeft Alain op zondag 22 mei opgehaald?

Schiftingsvraag: Hoe lang duurt het eerste huifkartochtje van de infokeet naar de fuik (in uur, minuten en seconden)?

HPP_flyer-T.indd 2

13/05/2011 12:56:37

Programmaflyer Open Werfdag Hedwige-Prosperproject  
Programmaflyer Open Werfdag Hedwige-Prosperproject  

JusBox levert communicatieondersteuning voor het Hedwige-Prosperproject in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal NV. Samen met de klant werk...

Advertisement