Page 1


www.jurnal.md

2 | Eveniment

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

Era lui Voronin a apus SONDAJ // Marian Lupu şi Vlad Filat, în topul popularităţii Aflarea la putere le priește Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și liderului acestuia Vlad Filat, care au crescut considerabil în sondaje în ultimele patru luni. Partidul Democrat din Moldova (PDM) și liderul acestuia, Marian Lupu, de asemenea, au ajuns în fruntea topului. În opinia analiștilor politici, creșterea credibilităţii lui Lupu și a PD-ului este conjuncturală. În schimb, scăderea încrederii populaţiei în Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) și în președintele acesteia, Serafim Urechean, nu a putut fi oprită nici de accederea partidului la putere.

Evaluarea răspunsurilor la întrebarea: Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) pentru ca R M să redevină iarăși parte a unei URSS refăcută total sau parţial. Dvs. aţi vota pentru sau contra?

Evaluarea răspunsurilor la întrebarea: Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Dvs. aţi vota pentru sau contra?

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc anticipate, AMN nu ar mai accede în Parlament dacă ar merge separată în alegeri. Cu cinci mandate mai puţin ar obţine în viitorul Legislativ și Partidul Comuniștilor. Liderul acestuia Vladimir Voronin pierde constant din popularitate, arată rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publică (BOP) prezentat, marţi, la Chișinău. Potrivit aceluiași sondaj, jumătate dintre cetăţenii R. Moldova își doresc revenirea în URSS, dar și integrarea în UE. Mariana RAŢĂ

Timpuri bune pentru Lupu și Filat Cea mai mare evoluţie în topul politicienilor care se bucură de încrederea populaţiei a avut-o în ultimele nouă luni liderul PDM Marian Lupu. Astfel, dacă BOP din martie curent arăta că Lupu se bucura de încrederea a 5,6 % din populaţie, astăzi în acesta au încredere 19,8 % din cetăţenii moldoveni. Cu acest scor, Lupu se situează pe primul loc în topul încrederii. În acelaşi timp, analistul politic Petru Bogatu susţine că credibilitatea lui Marian Lupu se datorează problemei alegerii preşedintelui republicii şi pe viitor popularitatea lui acestui om politic ar putea să descrească. În schimb, încrederea în liderul PLDM Vlad Filat va fi în ascensiune. Situat pe locul trei în top cu 14,1 %, premierul Filat ar putea obţine mai multă simpatie în viitorul sondaj datorită calităţilor sale personale. ”Va depinde foarte mult de modul în care va gestiona criza economică”, susţine Bogatu.

Voronin și Chirtoacă în scădere Sondajul prezentat marţi aduce însă veşti proaste liderului comuniştilor Vladimir Vo-

ronin care se află pe locul doi în topul încrederii, având doar cu două procente mai mult decât Vlad Filat. A scăzut drastic şi popularitatea primarului capitalei Dorin Chirtoacă, care acum se bucură de încrederea a 4,1 % din participanţii la sondaj, faţă de 10,1 % pe care le avea în iulie, curent. ”Chirtoacă ar mai putea pierde din popularitate dacă nu reuşeşte să aducă schimbări bune în capitală. Acum, el nu va mai avea scuze dacă lucrurile nu vor merge bine în Chişinău”, consideră politologul Oleg Serebrian. Nicio scuză nu mai poate avea nici Serafim Urechean în care mai au încredere 0,5 % din cei chestionaţi. Ţinând cont de acest lucru, deputatul AMN Iurie Colesnic susţine că nu este exclus ca la următorul congres al partidului să se decidă schimbarea liderului formaţiunii.

Cu un partid mai puţin în viitorul Parlament Deşi Lupu şi PD ocupă primele locuri în topul de încredere, formaţiunea cedează întâietatea când vine vorba de voturi. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, cei mai mulţi dintre alegători şi-ar da voturile pentru PCRM (38,9 %). Partidul însă ar obţine cu cinci mandate mai puţin decât are acum. ”PCRM va continua să scadă mai ales în contextul

rupturilor care vor avea loc în cadrul partidului. Lumea vrea stabilitate, nu anticipate. Electoratul PCRM va migra, însă nu neapărat către alte partide de stânga”, consideră Serebrian. Creşterea numărului de votanţi ai PD de la 14,1 % în octombrie, până la 21,2 % în noiembrie demonstrează însă, potrivit lui Doru Petruţi, director executiv al IMAS, compania care a efectuat sondajul, că cei mai mulţi dintre votanţii PCRM migrează spre PD, care în cazul unor anticipate duminica viitoare ar obţine 24 de mandate faţă de 13 câte are acum. Cu trei mandate mai mult ar obţine şi PLDM, iar PL ar mai ceda trei din mandatele pe care le deţine acum. În schimb AMN, nu ar mai obţine niciun fotoliu în viitorul Parlament.

D'ale moldovenilor Surpriza ultimului BOP constă însă în faptul că 48,6 la sută dintre participanţii la sondaj regretă destrămarea URSS şi ar vota la un referendum pentru revenire R. Moldova într-o Uniune Sovietică refăcută. În acelaşi timp, 66,5 % din cei chestionaţi ar vota la un referendum şi pentru aderarea R. Moldova la UE. ”Nostalgicii URSS sunt de neînţeles pentru că nu doresc ieşirea din situaţia în care ne aflăm, ci revenirea la un trecut care nu a existat. Omul nostru

Evaluarea răspunsurilor la întrebarea: Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid aţi intenţiona să votaţi?

Distribuţia răspunsurilor la întrebarea: Care este personalitatea politică din Republica Moldova în care Dvs. aveţi cea mai mare încredere?

preferă să îndure, dar să nu schimbe nimic, de aceea reforma noastră durează de 20 de ani”, a comentat această situaţie istoricul Iurie Colesnic, actualmente deputat AMN. Ţinând cont de aceste realităţi,

Serebrian consideră că simbolurile comuniste trebuie interzise cât mai grabnic. ”Lipsa de condamnare a comunismului a condus la exaltarea acestor nostalgii. Membrii Alianţei au primit pozitiv ideea de a inter-

zice simbolurile comuniste”, a mai precizat deputatul. BOP a fost efectuat în perioada 16-30 noiembrie pe un eşantion de 1118 persoane din 75 de localităţi. Marja de eroare este de +/- 3 %.

Evaluarea răspunsurilor la întrebarea: Câtă încredere aveţi în următoarele partide politice?


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Publicitate | 3


www.jurnal.md

4 | Focus

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Afrontul lui Papuc Fostul ministru al Afacerilor Interne: „Copiii sunt vii, părinţii – mulţumiţi” Ex-ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a fost audiat mai bine de trei ore la Procuratura Generală în dosarul „7 aprilie”. Gheorghe Papuc a declarat că nu se teme de răspundere. „Nu mă tem de niciun fel de răspundere, toţi copiii sunt vii, părinţii – mulţumiţi, iar noi am făcut totul corect la 7 aprilie”, a enunţat Papuc. Gheorghe Papuc s-a arătat foarte sigur că nu există motive pentru a fi tras la răspundere în legătură cu evenimentele din 7 aprilie. El a menţionat că nu cunoaşte nimic despre cei patru tineri care au decedat în urma acţiunilor violente ale forţelor de ordine. „Niciun copil nu a pătimit, iar despre morţi eu nu cunosc nimic”, a adăugat fostul demnitar.

Familia Boboc nu comentează Părinţii lui Valeriu Boboc au fost oripilaţi de afirmaţiile ex-ministrului Gheorghe Papuc. „Cum poţi să spui aşa ceva ştiind că au fost maltrataţi tinerii şi că fiul nostru a murit fiind bătut de poliţişti, lucru care poate fi confirmat de mai mulţi martori?”, se întreabă Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în noaptea protestelor. Mamei tânărului ucis, Ala Boboc, i-au dat lacrimile când a auzit seara la televizor declaraţiile lui Papuc. Ambii părinţi au declarat că nu vor să comenteze afirmaţiile exministrului şi că vor persevera în căutarea adevărului. Valeriu Pleşca, avocatul familiei Boboc, a solicitat procurorului general ca dosarul să fie transferat de la Procuratura Buiucani la Procuratura Generală. De asemenea, acesta a depus un demers prin care a solicitat să fie traşi la răspundere demnitarii care au ordonat atacul asupra tinerilor protestatari.

Încă doi martori Totodată, Valeriu Pleşca menţionează că a solicitat audierea în cadrul dosarului a încă doi martori care au văzut cum a fost omorât Valeriu Boboc. „Am fost refuzaţi de două ori, deoarece am solicitat ca martorii să fie audiaţi cu măsuri suplimentare de protecţie. Ni s-a spus că nu este nevoie de aşa ceva. Aceasta e şi condiţia martorilor de a vorbi, de aceea vom insista ca ei să fie audiaţi anume în acest mod”, a mai spus avocatul familiei. Corneliu Popescu, procurorul care l-a audiat, miercuri, pe Papuc, a spus că ex-ministrul Afacerilor Interne a răspuns la întrebări referitor la modul în care au fost apărate clădirile principalelor instituţii de stat la 7 aprilie. Potrivit

lui Popescu, dosarul respectiv este foarte complicat şi va dura luni. „Papuc nu este deocamdată bănuit de nimic. El a fost invitat aici în calitate de martor, dar nu se ştie ce întorsături ar putea lua ancheta”, a relevat avocatul.

Organismele internaţionale au recomandat Cu două săptămâni în urmă au fost audiaţi şi viceminiştrii Afacerilor Interne Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan, precum şi fostul şef al Direcţiei Ordine Publică, Petru Corduneanu. Solicitat de Jurnal, Ghenadie Cosovan ne-a spus că a fost audiat în calitate de martor, procurorii solicitându-i să descrie situaţia din 6, 7, 8 aprilie. „Unde am fost eu era pace. Eu am fost responsabil de asigurarea pazei clădirii Televiziunii Naţionale”, ne-a comunicat fostul viceministru. Întrebat dacă este adevărat că în acea perioadă televiziunea era păzită cu arme kalaşnikov şi de lunetişti, Cosovanu a declarat că instituţia a fost păzită de poliţişti care aveau în dotare doar scuturi şi bastoane de cauciuc. „Suplimentar, aveam câini şi echipament antiincendiar. Erau înarmaţi doar băieţii din paza de stat care asigurau paza clădirii”, a enunţat intervievatul. „Societatea trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat. O anchetă în acest sens este necesară. Nu mă simt vinovat cu nimic, mâinile îmi sunt curate”, a adăugat fostul viceministru. Amintim că Procuratura Generală a anunţat anterior că este cercetată penal conducerea „Fulger”. Reprezentanţii organelor de forţă care au descins în noaptea protestelor de 7 aprilie nu au putut fi identificaţi, pentru că purtau măşti. La recomandările organismelor internaţionale, procuratura a trecut la investigarea persoanelor care au dispus atacul asupra tinerilor şi au tolerat maltratările şi reţinerile masive. În cadrul dosarului „Fulger” este cercetată şi asasinarea lui Valeriu Boboc. Expertiza medico-legală a demonstrat că Valeriu Boboc a decedat în urma unei lovituri puternice la cap, aplicată, cel mai probabil, cu patul armei. Svetlana COROBCEANU

JURNAL DE CHIŞINÃU

PCRM pierde un lider Vladimir Ţurcan se va retrage marţi din fracţiunea PCRM și își va forma un nou partid Deputatul comunist, Vladimir Ţurcan, părăsește PCRM și intenţionează să formeze un nou partid de stânga. Ţurcan susţine că împreună cu el din fracţiunea comunistă se vor retrage încă vreo cinci deputaţi. Deși evită să dea nume, Ţurcan afirmă că iniţiativa lui este susţinută și de comunistul Victor Stepaniuc, iar Ivan Calin, cel mai bătrân dintre parlamentarii PCRM, este revoltat de decizia plenarei PCRM prin care s-a decis nevotarea lui Marian Lupu. În ceea ce privește proiectul politic pe care intenţionează să îl lanseze Ţurcan, potrivit unor surse, acesta râvnește la brandul Partidului Social Democrat. Mariana RAŢĂ Vladimir Ţurcan, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor (chiar dacă nu este membru al acestui partid – n.r.), a decis să „divorţeze” de fracţiunea comunistă din Parlament. Deputatul susţine că va anunţa public despre plecarea sa în cadrul şedinţei de marţea viitoare a Legislativului. Deşi Ţurcan a anunţat că intenţionează să părăsească fracţiunea comunistă chiar în ziua în care cea de-a doua alegere a şefului statului a eşuat ca urmare a deciziei plenarei PCRM de a nu-l vota pe Marian Lupu, deputatul comunist susţine că la baza deciziei sale de a se despărţi de PCRM au stat mai multe greşeli tactice ale partidului. Prima decizie a partidului cu care Ţurcan nu a fost de acord este numirea lui Veaceslav Iordan candidat la funcţia de primar al capitalei la alegerile locale din 2007. Deputatul dezaprobă şi tactica aplicată de PCRM după alegerile din 5 aprilie, când, deşi fracţiunea comunistă mai avea nevoie de un singur vot pentru a alege şeful statului, nu au fost luate măsurile necesare ca să se ajungă la un consens şi, în consecinţă, au fost provocate alegeri anticipate. „Decizia de luni a plenarei PCRM a fost ultima picătură. În aceste condiţii, eu sunt nevoit să părăsesc fracţiunea comunistă”, a declarat Ţurcan.

mea marţi la şedinţa în plen a Parlamentului”, ne-a declarat Stepaniuc, precizând că mai are nevoie de timp pentru a cântări toate lucrurile. Nici Ivan Calin, despre care Ţurcan a declarat că tot nu este de acord cu decizia plenarei PCRM, nu a putut să ne spună dacă intenţionează să părăsească partidul respectiv. „Domnul Ţurcan să vorbească în numele lui”, a enunţat Calin, precizând că nu a discutat cu nimeni despre plecarea din PCRM.

Ţurcan vrea un nou partid Vorbind despre planurile sale de viitor, Vladimir Ţurcan a mărturisit că intenţionează să creeze un grup parlamentar separat împreună cu ceilalţi colegi de-ai săi care vor pleca de la comunişti. „Împreună cu acest grup vom promova o politică echilibrată care nu va permite, în măsura posibilităţilor, să fie promovate ideile care aduc daună intereselor statalităţii, neutralităţii, caracterului social al statului moldovenesc”, a declarat Ţurcan. În privinţa proiectului politic pe care Ţurcan intenţionează să îl lanseze, politicianul susţine că şi-ar dori un partid de stânga. „Nu-i vorba de un partid comunist. Partidul comunist există deja. Partidul nostru va fi axat pe aripa stângă a câmpului politic”, a declarat Ţurcan. El speră să

maţiuni încă nu s-a produs deocamdată şi nici nu se ştie dacă va avea loc.

Transfugii comuniști ochesc brandul PSD?

În timp ce Ţurcan şi Stepaniuc lasă de înţeles că se retrag din fracţiunea PCRM, deputatul comunist Vadim Mişin susţine că încă nu a fost primită nicio solicitare în formă scrisă sau verbală de la vreun deputat PCRM care ar vrea să părăsească fracţiunea. Pe de altă parte, spune Mişin, fracţiunea şi partidul sunt atât de puternice în acest moment încât nicio plecare nu îl poate afecta. Totodată, Mişin a negat faptul că în cadrul Partidului Comuniştilor ar exista scindări. „Sunt doar opinii diferite, dar nu diametral opuse. Pur şi simplu, sunt diferite viziuni tactice”, a precizat Mişin.

Potrivit unor surse ale JURNALULUI, Ţurcan ocheşte spre denumirea Partidului Social Democrat, care chiar dacă este un partid slab, are un brand bun. Aceleaşi surse ne-au atenţionat asupra faptului că aşa-zisa fuziune dintre Partidul Democrat şi Partidul Social Democrat care a fost anunţată luni de liderul PD Marian Lupu şi vicepreşedintele PSD Iurie Bolbocean avea drept scop „curăţarea drumului” pentru echipa lui Ţurcan. Liderul PSD Dumitru Braghiş a declarat că fuziunea dintre cele două for-

Nicio solicitare de retragere din PCRM

C L I N I C A

Stepaniuc se mai gândește, Calin dă înapoi Deputatul afi rmă că nu este singurul adept al acestei idei, iar gestul său va fi urmat şi de alţi câţiva colegi. Contactat de JURNAL, deputatul comunist Victor Stepaniuc – singurul care a votat împotriva deciziei de a nu participa la alegerea şefului statului la plenara de luni a PCRM, iar după aceasta a declarat că PCRM va ajunge să regrete decizia de a nu-l vota pe Lupu – ne-a comunicat că încă nu a luat o decizie fi nală referitoare la plecarea sa din PCRM. „Voi anunţa decizia

creeze formaţiunea cât mai curând pentru a putea participa la alegerile anticipate. Politicianul menţionează că are acordul mai mulţi comunişti din teritoriu, care ar fi gata să îl urmeze.

„SANCOS” Laureat al Premiului de Stat - Medic de familie - Chirurg - Ginecolog - Oculist - ORL - Oncolog - Mamolog - Urolog - Cosmetolog

- Dermato-cosmetolog - Neurolog - Cardiolog - Endocrinolog - Gastroenterolog - Triholog - Traumatolog - Psiholog - Acupuncturist

- Fizioterapeut - Stomatolog - Podolog - Ultrasonografie - Sala de proceduri - Laborator: toate tipurile de analize clinice, biochimice, imunologice

La fel: tot complexul serviciilor cosmetologice, operaţii estetice și de întinerire, SPA-capsula, LPG-programe anticelulită, ozonoterapie,hidrocolonoterapie, fotoepilare, tatuaj, pirsing, masaj, solaru,șeiping. Programe ant-age pentru bărbaţi! și altele. Bd. Moscova,16

tel.44-12-53, 49-74-10, 32-31-75

www.sancos.md


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Observator | 5

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Direcţia Europa Vlad Filat a pledat cauza integrării europene a R.Moldova în faţa liderilor bătrânului continent

IMPLICARE, COMPETENTA, , ˘ RESPONSABILITATE Mesajul Președintelui PLDM, Vlad Filat, către membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova Stimaţi colegi, De la 25 septembrie 2009, Republica Moldova nu mai este guvernată de Voronin şi de comunişti. Am realizat astfel una din iniţiativele noastre cele mai importante, o iniţiativă pe care ne-am asumat-o pe deplin încă de la crearea partidului. Împreună cu Dumneavoastră şi cu toţi cei care au sprijinit formaţiunile din Alianţa pentru Integrare Europeană, am reuşit să curmăm perpetuarea unui regim anacronic şi dictatorial care, în opt ani, a aruncat ţara în sărăcie şi izolare. Am preluat de la fosta guvernare o moştenire foarte grea: finanţarea externă era blocată, visteria statului - aproape goală, iar nivelul de trai al oamenilor - unul dintre cele mai scăzute nu doar din Europa, ci şi din lumea întreagă. Pe durata celor două mandate ale comuniştilor, coruptia a înflorit, drepturile omului au fost sistematic încălcate, ţara s-a depopulat într-o proporţie deosebit de îngrijorătoare. Relaţiile cu vecinii au fost deteriorate în mod intenţionat. Sub aspect economic, traversăm acum o perioadă foarte complicată. Şi totuşi, în pofida acestor condiţii grele, noi ne-am asumat riscul guvernării şi suntem hotărîţi, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, să oferim societăţii noastre un alt mod de a gestiona treburile statului. Vom exercita actul de guvernare cu maximă competenţă şi responsabilitate, pentru a găsi soluţii la cele mai acute nevoi ale oamenilor şi pentru a asigura ţării noastre un viitor european. Cred că veţi fi de acord cu mine că un alt mod de a guverna presupune şi un alt fel de oameni în structurile statului. La acest capitol, nu cred că ni se poate reproşa ceva. Mă bucur să constat că prestanţa membrilor PLDM în Guvern şi în Parlament nu trece neobservată de opinia publică. Fac această constatare cu legitimă mîndrie, dar şi cu deplina convingere că noi vom şti să transformăm orice capital politic

personal într-un bun al intregii societăţi. Dragi prieteni, Am afirmat în repetate rînduri că noi, liberal-democraţii, ştim să ne onorăm promisiunile prin acţiuni energice şi prompte şi am demonstrat acest lucru chiar din prima clipă de la investirea Executivului. Prima vizită în calitatea mea de Prim Ministru am întreprins-o la Bruxelles, unde am găsit o înţelegere deplină a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova. Neam întors din capitala Europei cu asigurări că vom fi sprijiniţi efectiv pentru a începe cît mai curînd parcursul nostru european. Am semnat, la Bucureşti, Convenţia privind micul trafic la frontieră şi alte acorduri importante care pot fi considerate drept pietre de temelie ale viitorului parteneriat stategic dintre Republica Moldova şi România. Valorificăm la maximum orice oportunitate pentru a relansa relaţiile cu Ucraina şi Rusia. În acest sens, am reuşit deja să transmitem mesajul nostru clar: dorim să construim relaţii pragmatice bazate pe respect reciproc. Orice problemă existentă între statele noastre

trebuie abordată de o manieră civilizată şi constructivă. În această perioadă scurtă de cînd am preluat conducerea Guvernului, am reuşit să facem încă un lucru foarte important: am restabilit relaţiile cu FMI şi am deblocat finanţarea externă. Republica Moldova a început deja să beneficieze de sprijin financiar extern, acordat în condiţii destul de avantajoase, fapt ce ne va permite să diminuăm efectele crizei şi să demarăm o serie de proiecte de modernizare a ţării. Aici aş vrea să menţionez, în mod special, că în eforturile noastre de deblocare a finanţării externe şi de implementare a reformelor democratice avem o susţinere constantă din partea Guvernului Statelor Unite. Stimaţi membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, Oricine se poate convinge că toate acţiunile noastre pe plan extern derivă din angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa alegătorilor. Doresc să vă asigur că la întocmirea agendei de activitate a Guvernului pe plan intern ne ghidăm de aceleaşi angajamente. Vom scoate la iveală toate fărădelegile comise de fosta guvernare şi vom demonta definitiv verticala impusă în administraţia statului de regimul Voronin. Vom restabili adevărul despre evenimentele dramatice din 7 aprilie. Vom face, rînd pe rînd, toate reformele structurale şi instituţionale de care are nevoie ţara, pentru ca oamenii să simtă diferenţa şi să se bucure de un nivel de trai mai bun şi

de toate drepturile şi libertăţile pe care le oferă o democraţie autentică. Acum însă, la doi ani de la crearea PLDM şi în ajunul celui de-al treilea Congres Extraordinar al partidului, mă adresez tuturor membrilor formaţiunii noastre cu un apel colegial. Vă indemn să distingem între participarea partidului la guvernare şi participarea fiecăruia dintre noi la activitatea cotidiană în cadrul partidului. E adevărat, sunt două planuri complementare, dar nu identice, şi vă rog să nu le confundaţi. Aştept de la fiecare dintre Dumneavoastră implicare, competenţă şi responsabilitate. Structurile partidului, de la cele centrale şi pînă la organizaţiile primare, trebuie să funcţioneze la turaţii maxime. Numai aşa vom putea asigura creşterea calitativă a rîndurilor noastre, contactul permanent cu oamenii, definirea şi formularea corectă a politicilor partidului în diverse domenii. PLDM este şi trebuie să rămînă un partid al oamenilor instruiţi, capabili să-şi onoreze cu demnitate şi profesionalism obligaţiile în cadrul formaţiunii şi în orice funcţie din administraţia centrală sau cea locală. Drumul pe care am pornit poate fi lung şi anevoios. Dar sunt increzător că impreună vom reuşi să-l parcurgem cu bine şi să oferim poporului şi ţării noastre un viitor sigur şi prosper în marea familie europeană. PP

PLDM la al III-lea congres Sâmbătă, 19 decembrie curent, începând cu ora 11.00, la Palatul Naţional din Chişinău va avea loc Congresul III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Convocarea forului suprem al PLDM a fost precedată de conferinţe anuale în toate organizaţiile teritoriale ale partidului. La Congres sunt aşteptaţi 1600 de delegaţi, reprezentând geografic toate unităţile administrativ- teritoriale. Prin-

tre invitaţi vor fi oaspeţi de peste hotare, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine acreditate la Chişinău, personalităţi politice şi din mediul academic, reprezentanţi ai societăţii civile. Accesul jurnaliştilor va fi asigurat în baza acreditărilor. Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut ieri o întrevedere cu Angela MERKEL, Cancelar federal al Republicii Federale Germane, în cadrul lucrărilor Congresului Partidului Popular European din oraşul german Bonn În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte ce ţin de relaţiile bilaterale şi necesitatea aprofundării acestora. Prim-ministrul a mulţumit Cancelarului german pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în promovarea reformelor democratice şi în procesul de integrare europeană. Cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii aprofundării relaţiilor bilaterale în continuare.

Relaţii bilaterale avantajoase Prim-ministrul Vlad FILAT a avut de asemenea întrevederi cu Donald TUSK, Prim-ministrul Poloniei, cu Jan-Peter BALKENENDE, Prim-ministrul Olandei, şi cu Traian BĂSESCU, preşedintele României. În cadrul întrevederii cu Donald TUSK au fost abordate aspecte ce ţin de colaborarea bilaterală dintre cele două ţări şi de integrarea europeană a Republicii Moldova. Prim-ministrul Vlad FILAT a mulţumit Poloniei pentru suportul oferit Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi a solicitat susţinere în acest sens şi în continuare. Premierul polonez a spus că ţara sa este dispusă să susţină Republica Moldova în parcursul ei european şi va folosi în acest sens posibilităţile pe care le are la dispoziţie. Donald TUSK l-a invitat pe Vlad FILAT să întreprindă o vizită oficială în Polonia. Aspecte legate de colaborarea bilaterală şi integrarea europeană au fost discutate şi în cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Olandei, Jan-Peter BALKENENDE. Prim-ministrul Vlad FILAT i-a mulţumit omologului său olandez pentru suportul acordat de Olanda Republicii Moldova în dezvoltarea proceselor democratice şi a solicitat suportul acestei ţări în procesul de integrare europeană.

Sprijin frăţesc În cadrul întrevederii cu preşedintele României, au fost abordate aspecte ce ţin de realizarea înţelegerilor la care cei doi oficiali au ajuns în timpul vizitei întreprinse de Primministrul Republicii Moldova la Bucureşti în perioada 13-14 noiembrie. În cadrul acelei întrevederi s-a convenit asupra urgentării punerii în aplicare a Acordului privind micul trafic la frontieră, deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi şi a Republicii Moldova la Iaşi, deschiderea cât mai curând posibilă a podului Rădăuţi–Lipcani etc. Traian BĂSESCU s-a referit şi la decizia autorităţilor române de a acorda un sprijin umanitar de urgenţă Republicii Moldova în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu virusul gripal pandemic. Prim-ministrul a mulţumit României pentru acest ajutor. Vlad FILAT l-a felicitat pe Traian BĂSESCU cu succesul electoral înregistrat în alegerile prezidenţiale din România.

Belgia susţine aspiraţiile europene a R.Moldova Prim-ministrul Vlad FILAT a avut o întrevedere şi cu Yves LETERME, Prim-ministrul Belgiei. Cei doi premieri au pledat pentru extinderea cooperării comercial-economice, menţionînd în context prezenţa capitalului belgian pe piaţa Republicii Moldova şi rolul pe care acesta îl joacă în procesele economice ce au loc. Prim-ministrul Vlad FILAT a mulţumit Belgiei pentru suportul acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi a chemat autorităţile belgiene să susţină ţara noastră şi în continuare. Prim-ministrul Belgiei a menţionat că Republica Moldova este o ţară europeană şi merită să se alăture marii familii europene. Vlad FILAT l-a invitat pe Yves LETERME să întreprindă o vizită în Republica Moldova în 2010. Premierul Belgiei a acceptat invitaţia. Serviciul de presă al Guvernului


www.jurnal.md

6 | Politică

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

Comunistii au ales razboiul ˘ , Alb și negru

cu Nicolae NEGRU Comuniștii au declanșat un nou război electoral, o nouă cruciadă pentru „patria” lor cu buzunare pline de dolari și euro. O „patrie” plimbându-se în mașini luxoase, odihnindu-se la Karlovy Vary sau pe ţărmurile Mediteranei, mergând la vânătoare în Austria sau Finlanda, îngrădind pădurile și acaparând proprietăţile publice, instalând semafoare controlate de acasă. „Incertitudinea este cel mai mare pericol și cea mai mare provocare pentru situaţia economică. În condiţiile crizei economice, incertitudinea va spori odată cu nealegerea președintelui statului”, o spune chiar ex-ministrul Economiei, Igor Dodon. Deși știe care sunt consecinţele nevotării președintelui, el și tovarășii săi nu s-au oprit în faţa acestui pas primejdios. E vorba „atât (despre) incertitudinea oamenilor de afaceri vizavi de business-ul lor și perspective, cât și incertitudinea din partea sectorului bancar, a băncilor comerciale, deoarece în condiţiile în care nu este o stabilitate politică, ele vor fi mult mai atente la acordarea creditelor”, precizează Dodon. „Vor exista incertitudini din partea creditorilor străini, care în condiţii de instabilitate politică nu se vor grăbi să facă investiţii în R. Moldova. Și, nu în ultimă instanţă, vor exista incertitudini din partea partenerilor de dezvoltare. Mă refer la donatori, deoarece este vorba de un guvern provizoriu”, adaugă actualul deputat.

În mod ciudat, unii reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrarea Europeană se erijează în avocaţi ai comuniștilor, încercând să diminueze gravitatea faptei comise de aceștia prin nevotarea președintelui RM, dândune asigurări că economia RM nu va avea de suferit tocmai pentru că guvernul Filat va ști să administreze bine afacerile publice. Nu ne îndoim de asta. E vorba însă despre altceva. E vorba despre faptul că RM pășește pe un drum accidentat, cu o direcţie incertă. Lucrul acesta se va reflecta foarte negativ asupra mediului de afaceri și, în ultima instanţă, asupra veniturilor în bugetul RM, chiar dacă presupunem că FMI și ceilalţi parteneri externi nu se vor răzgândi să ne acorde asistenţa financiară promisă. Cu siguranţă însă, ei nu o vor suplimenta. În loc să încerce să contabilizeze consecinţele dezastruoase ale provocării alegerilor anticipate de către comuniști asupra economiei, asupra pensiilor și salariilor, AIE, în mod cu totul neînţeles, încearcă să ne convingă că nu s-a întâmplat nimic grav.

R

ăul pe care liderii PCRM îl provoacă în mod conștient statului, pe care pretind că îl apără, nu se reduce numai la pagubele economice de miliarde de euro (includem aici și miliardul de investiţii străine care nu va mai veni în RM la anul viitor). Mult mai dăunătoare și mai nocive pe termen lung

sunt cinismul, demagogia, minciuna și nerușinarea fără limite (egalate până acum doar de liderii PPCD) care, prin concursul comuniștilor, se „încetăţenesc” în comportamentul politicianului moldovean. Încercările disperate, care frizează iraţionalul, de a rămâne cu orice preţ la putere transformă RM și societatea moldovenească într-un ostatic al ambiţiilor clanului PCRM. Învinuirile, fără nicio trimitere la fapte reale, aduse AIE, în special cele referitoare la „distrugerea statalităţii”, la pericolul ce l-ar prezenta AIE pentru suveranitatea și independenţa RM sunt dovada unui comportament exclusivist, bolșevic, care nu se înscrie în tiparele pluralismului și sistemului democratic.

D

e fapt, pentru ce luptă cu atâta înverșunare, în dispreţ faţă de opţiunea alegătorilor și a interesului naţional, liderii PCRM? Care să fie raţiunea rămânerii cu orice preţ la putere? Relativismul ideologic al lui Voronin și al tovarășilor săi nu lasă loc de dubii: dacă facem abstracţie de posibilitatea unei devieri mintale, la mijloc pot fi numai interese de ordin financiar. Probabil, de dragul banilor care le veneau pe conturi luptă acum liderii comuniști, Voronin în special. Monopolurile lor economice, nu independenţa RM o fi văzând-o ei pusă în pericol. Fisura care se conturează în corpul PCRM, între adepţii și adversarii alegerilor anticipate, coincide cu linia unei divizări etnice: pe de o parte – Tkaciuk, Mișin, Petrenco..., pe de altă parte – Ţurcan, Stepaniuc, Calin, Dodon... Nu vrem să spunem că primilor trei le-ar păsa mai puţin de soarta RM, că ar

fi mai puţin patrioţi, constatăm doar că acţiunile lor în cazul de faţă sunt, în mod întâmplător sau nu, în detrimentul RM. Toţi trei constituie nucleul agresiv, radical, cinic, intolerant al PCRM. Ca în cunoscuta parabolă cu Solomon și două femei, care își disputau maternitatea asupra unui copil, ei par să fie „mama” care a fost de acord cu „împărţirea” copilului ce se numește RM. Pe parcursul a opt ani de guvernare, PCRM s-a consolidat ca o structură malefică, toxică, distructivă pentru statul, economia și democraţia moldovenească. Democraţia este pentru PCRM nu o valoare în sine, ci un mijloc de a-și asigura dominaţia ideologică și, mai cu seamă, cea economică. Șansele de reformare a acestui partid au fost ratate și singura soluţie este interzicerea sau distrugerea și eliminarea de pe scena politică. Democraţia trebuie să se apere, nu să stea impasibilă în faţa dușmanilor ei.

P

e ce mizează comuniștii în condiţiile când nu vor mai putea folosi resursele administrative în scopuri electorale, când nu vor mai beneficia de monopol asupra televiziunilor, când nu a mai rămas mult până la transformarea companiei „Teleradio Moldova” în instituţie publică? Să fie liderii PCRM niște sinucigași politici cum vor să ne facă să credem unii comentatori de la noi? Să nu aibă ei niciun as ascuns în mânecă pentru viitoarele alegeri parlamentare? Să se fi aruncat ei orbește în vâltoarea unor noi alegeri, mizând doar pe noroc? Să fie Voronin atât de disperat încât nu s-a obosit să-și ia elementarele măsuri de precauţie.

Este greu de crezut. Dacă nu este cu totul improbabil ca Voronin să-și fi pierdut raţiunea, e puţin probabil ca cei din spatele lui să nu-și dea seama ce fac și să nu fi pus la cale vreo cursă pentru AIE. De fapt, nici nu e nevoie de scheme hipersofisticate în acest sens. Este suficient să se introducă discordie între partidele alianţei, să le facă să lupte unul cu altul. După cum formarea Alianţei a dus la înlăturarea PCRM la putere, desfiinţarea ei le va asigura revenirea. Un moment de divergenţă în cadrul alianţei ar putea fi, de exemplu, modalitatea de alegere a președintelui RM, în parlament sau prin votul alegătorilor, modifi-

carea sau adoptarea unei noi constituţii etc.

L

iderii AIE nu trebuie să se lase la voia întâmplării, ci să elaboreze o strategie comună împotriva PCRM (în cazul în care nu se acceptă ideea interzicerii acestui partid de factură totalitaristă). Nu e rău fără un pic de bine. Dacă PCRM a dorit război pe viaţă și pe moarte, să i se răspundă cu aceeași monedă, cu toată seriozitatea. Se poate începe cu eliminarea dominaţiei mediatice a PCRM, ca massmedia să nu alimenteze sentimente nostalgice, prosovietice, ignorând realităţile și problemele zilei de azi, cultivând alegători comuniști.

CUTIA CU PIUNEZE

Deputatul Mişin ca butoi de pulbere Într-o conferinţă de presă, deputatul PCRM, Vadim Mişin, declară că „momentul de dizolvare a Parlamentului a sosit pe 7 decembrie 2009”. „Începând cu 7 decembrie, Parlamentul nu este întru totul legitim”, afirmă Mişin, fără să explice cam ce ar însemna un Parlament care este legitim doar parţial. Citând art. 78 (5) al Constituţiei RM – „Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament” –, Mişin deduce că „în termeni juridici asta vorbeşte despre dizolvarea neîntârziată” a Parlamentului. Acest articol nu stipulează niciun fel de alte condiţii”, menţionează cu aplomb deputatul comunist. Ceea ce este adevărat, dar nu şi complet. Dl Mişin alege din Constituţie doar ceea ce îi convine, ignorând articolul 85 care se numeşte chiar „Dizolvarea Parlamentului”. În alineatul 3 al acestui articol se menţionează următoarele: „În cursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată”. Prin urmare, Parlamentul RM nu mai poate fi dizolvat anul acesta şi rămâne în continuare la fel de legitim cum a fost şi până acum. Să nu ştie dl Mişin lucrul acesta? De ce face pe prostul? Ce scop urmăreşte cu această minciună? Să dorească el tensionarea situaţiei, destabilizarea activităţii parlamentare? Neruşinarea comuniştilor atinge cote inimaginabile. (N.N.)

Scrisori din casa de nebuni

Ostapciuc părăsește PCRM Revoltată de decizia PCRM de a nu participa la alegerea preşedintelui RM, declanşând alegeri anticipate, Eugenia Ostapciuc a decis să părăsească formaţiunea dragă. Ea merse în cabinetul preşedintelui PCRM şi, fără nicio introducere, depuse pe masă biletul de partid cu secera şi ciocanul roşu. - Nu mai tolerez, Vladimir Nicolaevici, ca să se pună interesul de partid mai presus de interesul naţional. Alegerile anticipate vor submina dezvoltarea economiei naţionale, îi vor ruina pe truditori, pe clasa muncitoare şi pe ţărani şi pe cei din stratul social al intelighenţiei, spuse

Ostapciuc în mod principial. - Eu respect opţiunea ta, Evghenia, dar consider că te grăbeşti cu concluziile. Mai gândeşte-te!, o sfătui părinteşte Voronin. - Vladimir Nicolaevici, hai spune, de ce nu am votat noi pentru Lupu? Ei de ce? - Noi nu putem să ne trădăm alegătorii, tovarăşă Evghenia. - Chiar mă crezi o proastă, Vladimir Nicolaevici? - Nu te cred, dar faptele vorbesc de la sine. Noi trebuie să apărăm zidul statalităţii, sub care sapă liberalii! - Eu întreb serios, Vladimir Nicolaevici. De ce nu l-am votat pe Lupu?!

- Nu ai auzit ce o spus Postoică în parlament? Noi nu îl votăm pe Lupu, fiindcă trebuie să ne apărăm patria. - Îţi baţi joc de mine, Vladimir Nicolaevici. De ce nu l-am votat pe Lupu? Criza se adânceşte, Vladimir Nicolaevici! De ce să apărăm patria în detrimentul dezvoltării economiei, a bunăstării clasei muncitoare, a ţărănimii şi a stratului social al intelighenţiei? - Tu ai operăţii la cap? Patria trebuie apărată şi păzită cu orice preţ, cum îţi păzeşti casa, cum îţi păzeşti maşina, cum îţi păzeşti banca, portofelul, răspunse pătimaş Voronin.

- Asta eu înţeleg, Vladimir Nicolaevici. Dar de cine păzim noi patria? - Cum adică de cine? De Lupu, de cine să ne mai apărăm? De Lupu! - Noi nu suntem ovine, Vladimir Nicolaevici, ca să ne temem de Lupu. El îi înalt, ştie limbi străine, şi ne poate reprezenta cu brio în Europa şi în organismele internaţionale. - Tu eşti o... o disidentă, tovarăşă Evghenia! Mă contrazici hojma. - Vă rog, Vladimir Nicolaevici, să nu-mi jigniţi demnitatea profesională. Eu îs tehnolog de clasa întâi. - Tehnolog pe borş cu fasole şi pe pirojoace. Eşti o

disidentă! - Vladimir Nicolaevici, dumneavoastră insistaţi cu aceste jigniri nefondate. Vă amintesc cu acest prilej că eu am fost preşedintă de parlament! - Ai fost. Ca femeie. Dar acuma când trebuie să aperi patria ca un bărbat adevărat, dezertezi! Noi trebuie să apărăm patria, fiindcă îi patria noastră! Dacă o să fie Lupu preşedinte, asta n-o să fie patria noastră. - Dacă Lupu îi preşedinte, asta nu-i patria noastră şi trebuie să o apărăm, asta înţeleg. Dar dacă preşedinte îi Ghimpu, asta îi patria noastră şi nu trebuie s-o apă-

răm? Ghimpu îi de-a nostru? Doamne! Bănuiam eu că este ceva la mijloc! Ghimpu îi ilegalistul nostru?, se entuziasmă Ostapciuc. - Ho, ho! Ai luat-o razna. Ai băut mult ceai! Ghimpu este preşedinte temporar şi mai este nădejde că putem lua patria înapoi. - Şi dacă luăm patria de la Ghimpu, cui i-o dăm, Vladimir Nicolaevici? - Asta nu-i treaba ta! Îi patria noastră şi facem ce vrem cu ea. Pentru consemnare, al vostru luleachebab, factor ocular, acvalinghist, Ion BURAGA


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Politică | 7

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Bogat și sărac

cu Petru BOGATU

Sub papucul omului invizibil Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, s-a făcut nevăzut chiar în momentul în care toată lumea spera să-l privească în ochi. A fost așteptat marţi de procurori la ora 9 dimineaţa. Urma să fie audiat ca martor în dosarul evenimentelor din 7 aprilie. A vrut să-l vadă și presa. Degeaba însă.

Omul invizibil Nu l-a reperat nimeni. Cel puţin cu ochiul liber n-a putut fi identificat. Nici de jurnaliști și nici chiar de gardianul de la poartă. Dar nu pentru că ex-ministrul n-ar fi venit. Fusese citat de anchetatori și nu s-a eschivat de la o întâlnire cu ei. Atâta doar că a reușit să treacă neobservat pe la Procuratură. Ca omul invizibil din romanul lui H.G. Wells. Cum a reușit o asemenea performanţă? S-a ascuns în spatele unei măști? După aproape trei ore de audieri, chiar Gheorghe Papuc a spulberat misterul. A recunoscut că intrase pe o ușă din dos, rezervată persoanelor escortate. Curios, nu? Cine l-a favorizat? Și de ce oare? Pentru ce aceste privilegii? Nu este ex-ministrul de Interne un cetăţean ca noi toţi? Cine e oare acest Papuc, ca să fie menajat? Este eroul din poveste? E cu stea în frunte? Că pe epoleţi, se pare, are mai multe. I le-a dăruit Voronin cu generozitate. De ce oare atâta preocupare a procurorilor ca în calea lui Papuc să nu apară cumva vreun reporter sau vreun gură-cască zăbovind din întâmplare prin împrejurimi? Mai lipsea puţin și procurorii i-ar fi așternut, probabil, fostului ministru un covor roșu și l-ar fi însoţit cu smerenie până la birou, flancaţi de comandouri din Brigada cu destinaţie specială “Fulger” a Ministerului Afacerilor Interne.

De ce sare cu gura procurorul? De altfel, deși gazdele l-au tratat ca pe un oaspete drag, deschizându-i o ușă prin care nu oricine poate să intre, Papuc s-a plâns că nu i-a fost ușor să compară în faţa procurorului. Și parcă pentru a-i cicatriza rănile sufletești pe care se vede că i le-a pricinuit ex-ministrului de Interne prezentarea sa la Procuratură, anchetatorul care l-a interogat a ţinut să declare presei că, deocamdată, nu sunt probe pentru a-l bănui în dosarul “7 aprilie”. Și nici n-au de unde să fie. De

bună seamă, cum să aduni probe, când Papuc nu se vede? Dacă e să vorbim serios însă, respect prezumţia nevinovăţiei. În toate situaţiile. Și în cazul Papuc, de asemenea. Dar nu înţeleg de ce sare cu gura procurorul, cu toate că ancheta e deabia la început de cale? Unde mai pui că nici legislaţia în vigoare nu-l obligă să se pronunţe asupra unor subiecte delicate care urmează încă să fie investigate. Cum-necum, el e un cogeamite procuror, nu-i un VIP oarecare care vorbește neîntrebat, îndrugând verzi și uscate. Multe semne de întrebare ridică vizita lui Papuc la procuratură, nu-i așa? Și cele pe care și le-a pus subsemnatul mai sus nu sunt toate. Iată alte câteva care încă își așteaptă râspunsul.

Cât cântărește papucul? Cine e persoana oficială care a discutat cu Papuc și i-a permis să intre în sediul Procuraturii ca pe vremuri într-un depozit sovietic burdușit cu mărfuri deficitare? Adică prin ușa din spate. Îl cheamă Corneliu Popescu. Zice-se că e un tânăr și promiţător procuror. Și acum, vrând-nevrând, mă întreb dacă nu cumva complezenţa excesivă și chiar indecentă a acestuia faţă de martorul în cauză are vreo legătură cu faptul că el este fiul Alei Popescu, președintele Curţii de Conturi, unsă cu toate alifiile fostei guvernări PCRM? Mai curând, la mijloc e un compromis cu uzanţele unui sistem ticăloșit care încă n-a fost dezrădăcinat. Oricum, nu cred să mai conteze în toată această afacere că mama tânărului procuror, în virtutea înaltei funcţii pe care o deţine, s-a ales și ea, ca și membrii Curţii Constituţionale, cu un ceas eleveţian, dăruit de ex-președintele comunist Vladimir Voronin. Un lucru însă mi se pare cert. Greutatea papucului întotdeauna este egală cu numărul compromisurilor nepermise pe care le faci.

www.jurnal.md

Voronin comandă dosare secrete la Procuratură Procurorul General, Valeriu Zubco, a declarat pentru „Ziarul de Gardă” că circa 30 la sută din petiţiile care veneau la Procuratură erau adresări secretizate din partea Consiliului Suprem de Securitate, condus de Vladimir Voronin. „Am descoperit modul în care s-a lucrat până acum. 30 la sută din petiţiile care veneau erau de la secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Toate veneau cu griful secret. Am solicitat Cancelariei să facă o analiză a tuturor

petiţiilor cu inscripţia secret. Aşa erau comandate anchetele. La sfârşitul evaluării acestor petiţii, dar e vorba de un volum foarte mare din 2001 până în 2009, se va face o analiză a cazurilor: cine a ordonat şi ce fel de dosare au fost.” Zubco a adăugat că vor fi investigate persoanele care au dispus aceste anchete, „căci nu e legal ca cineva, folosind situaţia de serviciu, să dea asemenea indicaţii în interes personal. Această situaţie va fi elucidată”. (jurnal.md)

Istoria unei butade Vocea din baie

cu Aureliu BUSUIOC Așa e omul și n-ai ce-i face: îl lauzi pentru una și nu-i recunoști alta, iar el se supără. Am să rămân în continuare convins că autorul unei butade care a făcut înconjurul limbii române sunt eu și nu altcineva, deși pronunţată în eter sau tipărită pe hârtie n-a apărut alături de ea niciun nume care să indice izvorul. Era prin apropierea anilor 70, înainte sau după – nu mai ţin minte. La mine în casă, la o partidă de poker - răposaţii azi Sergiu Lunchevici, marele violonist, Teodor Marin, muzician, și Efim Krimerman, poet-textier - încercam să dăm ceva culoare zilelor cenușii ce le trăiam. Nu aveam carte, așa că am sărit imediat la sunetul telefonului. Un cunoscut îmi comunica o veste tristă: fusese numit noul ministru al

Culturii. Un tip fără valoare, dar agresiv. - Fraţilor, le-am spus partenerilor, să nu ne temem de noul ministru al Culturii, să ne temem de cultura lui! Și s-a întâmplat că aveam de ce ne teme! Acum îmi dau bine seama: butada plutea în aer, era la îndemâna orișicui, în aceeași clipă cu mine o putea „naște” oricine, și totuși, e atât de plăcut să-ţi închipui că tu ai fost primul... Cu atât mai mult că n-a rămas fără urmări. Lovit de noutatea tristă pokerul a leșinat și ne-am răspândit toţi care încotro. Lunchevici, firește, a plecat să supravegheze repetiţia orchestrei. Și cum era un aristocrat-democrat, în cele mai bune relaţii cu muzicanţii, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-i mai învese-

lescă. Și anunţând schimbarea de cadre „acolo sus” n-a ratat ocazia să-i roage „să se teamă nu de ministrul Culturii, ci de cultura lui.” lăsând să se înţeleagă că autor al butadei ar fi el. Desigur ca să mă protejeze pe mine, cum avea să-mi spună mai târziu. Nu era un secret pentru nimeni că pe vremea socialismului, în orice orchestră, pe lângă vioriști, ţambalagii, percutori și suflători, mai activau și ceva turnători. Așa că a doua zi, Sergiu este invitat de urgenţă la minister... Ministrul l-a primit în picioare. I-a comunicat sec („știi tu de ce!”) că poate să-și ia dibla și să-și caute de lucru întrucât este concediat. Lunchevici era sufletul orchestrei, orchestra era trup din trupul lui, și nimic de mirare că hotărârea ministrului îl lovea foarte greu. Și așa, într-un noroc, s-a adresat vicepreședintelui sovietului de miniștri Eremei, și el cadru nou „acolo sus”, dar despre care se vorbeau lucruri bune. Eremei l-a ascultat cu

atenţie și, fără să spună o vorbă, a format un număr de telefon: - Ministrul Culturii? Antoane, tu ești? Aici, Eremei. Ia-ţi, te rog vioara, și vină urgent la mine... Pauză... Cum care vioară? Din care cânţi... Pauză... Nu știi să cânţi din vioară?... Pauză... Dar din ce ai să cânţi în locul lui Lunchevici pe care l-ai alungat?... Pauză... Aha, atunci e bine!... Vicepreședintele i-a zâmbit șmecherește bravului dirijor: - Du-te și-ţi vezi de lucru. Șeful zice că a glumit... Să-l lăsăm să creadă că l-am crezut. Din ziua aceea (ori poate mai târziu... ori poate mai devreme...) la Vocea Americii și la Europa Liberă se tot putea auzi sintagma „cultura ministrului”. Cu referire nu doar la respectivul ministru al rssm, ci și a altora din rezervaţiile socialiste. Dar niciodată nu s-a pronunţat numele autorului butadei. Dar îmi place atât de mult că cred că am fost eu! Deși, bineînţeles, n-am fost. Dar ce mai importă?...


www.jurnal.md

8 | Privirea

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

„Ne-am născut cu Crăciunul pe 25 decembrie” Crăciunul pe stil nou este sărbătorit în mai multe localităţi din Republica Moldova. În raionul Cahul sunt cel puţin patru asemenea sate. Localnicii susţin că de când s-au născut ei, Nașterea Domnului se sărbătorea pe 25 decembrie, iar Sfântul Vasile pe 1 ianuarie. Deși până în 2009 25 decembrie era o zi de lucru obișnuită, oamenii susţin totuși că reușeau să se bucure de această sărbătoare. În satele Slobozia Mare, Giurgiuleşti, Alexandru Ioan Cuza şi Câşliţa-Prut s-a trecut la Crăciunul pe stil nou încă din perioada interbelică. „Pentru noi, Crăciunul este pe 25 decembrie, aşa cum sărbătoreşte toată lumea civilizată”, spune primarul satului Giurgiuleşti, Nicolae Tornea. Viceprimarul satului Slobozia Mare, Sergiu Măricean, afi rmă că sătenii săi sărbătoresc pe stil nou de cel puţin 40 de ani. Despre cum s-a reuşit păstrarea obiceiului respectiv în aceste patru sate, în condiţiile în care în localităţile vecine – Manta, Colibaşi, Brânza – se sărbătoreşte pe stil vechi, localnicii nu cunosc. „Am 55 de ani şi de când mă ţin minte aşa s-a sărbătorit la noi în sat”, susţine Mihai Popescu din Slobozia Mare. Dar, în acelaşi timp, unii locuitori susţin că a fost mai dificil să sărbătorească Naşterea Domnului pe 25 decembrie. „Am lucrat practic în fiecare an de Crăciunul nostru, cu toate acestea am încercat să păstrez atmosfera de sărbătoare în casă”, spune Anastasia Brad din Giurgiuleşti. „Au fost ani când am lucrat în această zi. Însă uneori ne înlocuiau colegii de serviciu”, comunică Nadejda Sculea din Slobozia Mare. Vestea că 25 decembrie a fost decretată zi de odihnă i-a bucurat pe localnici. „Noi suntem la graniţă şi nu recepţionăm Moldova 1 şi nu am ştiut despre această schimbare, dar cred că e bine. În sfârşit, ne vom bucura din plin de această zi”, spune Anastasia, locuitoare a satului Câşliţa-Prut. „Eu lucrez la primăria din sat şi de fiecare dată când veneau sărbătorile de iarnă pe stil nou scriam demers la centrul raional pentru a sărbători pe stil nou. Ulterior, lucram în timpul sărbătorilor pe stil vechi”, spune Aculina

Fridjoi din Giurgiuleşti. În acelaşi timp, persoanele care au venit în sat spun că au trecut uşor la stilul nou. „Am venit în Giurgiuleşti 30 de ani în urmă din centrul Moldovei, unde Crăciunul era pe 7 ianuarie, dar aici am trecut la 25 decembrie şi cred că aşa e mai bine, pentru că noi sărbătorim Crăciunul şi ieşim din post, apoi la Anul Nou putem mânca bucate diferite”, susţine Anastasia din Câşliţa-Prut. „Soţul meu este din Călăraşi, unde se sărbătoreşte pe stil vechi. Noi sărbătorim Crăciunul şi Anul Nou pe stil nou, după care, pe 7 ianuarie, ne deplasăm la Călăraşi şi sărbătorim Crăciunul pe stil vechi, împreună cu familia soţului”, spune Aculina Brad din Giurgiuleşti.

„E firesc să facem mai întâi Crăciunul și apoi Revelionul” Şi în unele localităţi din nordul republicii, Crăciunul este sărbătorit pe stil nou. Astfel, primarul satului Criva, raionul Briceni, Vadim Gorobcov, spune că de când se ştie, Crăciunul se sărbătoreşte pe 25 decembrie. „Satul nostru a sărbătorit mereu Crăciunul pe stil nou, la fel şi satul Drepcăuţi”, susţine Gorobcov. În comuna Bădiceni, raionul Soroca, s-a decis ca sărbătorile de iarnă să fie sărbătorite pe stil nou. Este o muncă grea, pentru că bătrânii sunt greu de convins să treacă la stil nou, dar, în acelaşi timp, tinerii din sat sărbătoresc pe stil nou. „E fi resc să sărbătorim mai întâi Crăciunul şi apoi Revelionul. E anormal să ne distrăm de Anul Nou şi să sărbătorim Crăciunul cu burta plină”, enunţă Profi r Văluţă, primarul comunei. Marina LIŢA

Filmul a fost realizat din bani publici, cu un buget de circa 3,2 milioane de lei

„Lupii și zeii”, un film fără popcorn Premiera filmului „Lupii şi zeii” va avea loc la 15 decembrie, la cinematograful „Patria” Peste o săptămână, va avea loc premiera filmului artistic „Lupii și zeii” în regia lui Sandu Vasilache, turnat la studioul „Moldova Film”. Acest film a generat mai multe controverse în ultimii doi ani. Filmul a fost realizat din bani publici, cu un buget de circa 3,2 milioane de lei. Unii specialişti au formulat critici dure la adresa fi lmului, calificându-l drept „o eroare a cinematografiei”. Alţi cineaşti menţionează că regizorul a făcut un lucru ieşit din comun, lansânduse în aventura realizării unui fi lm de lung metraj cu un buget atât de mic. De remarcat că în Rusia cam atâta ar fi costat o serie a unui fi lm televizat. Regizorul Alexandru Vasilache a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că prin filmul „Lupii şi zeii” a vrut să dea o replică producţiilor cinematografice în care neamul nostru ar fi prezentat ca nişte „coate goale”, aducând în prim-plan personaje istorice glorioase. „Mi-am dorit să fac acest film de mulţi ani. Prima ofertă am prezentat-o la studioul „M. Gorki” din Moscova în 1997, dar nu a fost acceptată, apoi în cadrul concursului de la „Moldova Film”. La concurs au fost înaintate 40 de scenarii, din care, până la urmă, a fost ales acesta. Scenariul respectiv a fost acceptat atât pentru ideile pe care le promovează, cât şi pentru bugetul nu prea mare pe care l-am solicitat”, a spus regizorul, care l-a avut în calitate de consultant pe arheologul Ion Niculiţă. Directorul studioului „Moldova Film”, Andrei Matiuţă, opinează că filmul are un substrat filozofic profund, fiind destinat unui public select: „Nu e un film, în viziunea mea, la care se mănâncă floricele de porumb, este un film care demonstrează că studioul „Moldova Film” poate fi relansat”. Filmul scoate în evidenţă ritualuri din viaţa geţilor. Sacerdotul (preot) get Borobestes şi fiul acestuia Decineus sunt luaţi în prizonierat de conducătorul sciţilor, care suferă de o maladie incurabilă, transmisă din generaţie în generaţie, pentru a-l ajuta să scape de blestem. Mama copilului, însoţită de oştenii-lupi, le calcă pe urme pentru a-i elibera din captivitate. Este impresionant de-a lungul

acestei călătorii dialogul dintre tată şi fiu. Pelicula a fost filmată în codrii Moldovei şi în localităţi de pe malul Nistrului. De remarcat că anterior conducătorul artistic de la „Moldova Film”, Valeriu Gagiu a adus critici dure la adresa scenariului fi lmului. „Am citit trei variante ale scenariului şi niciuna nu mi s-a părut reuşită. Lipseşte mesajul şi acţiunea, dar Vasilache nu a vrut să ţină cont de recomandările mele şi ale consiliului artistic”, a declarat acesta pentru JURNAL. „Cel mai grav lucru este că regizorul filmului a ignorat profesioniştii şi a crezut că filmul se face uşor şi cu cine o fi”, a remarcat scenograful Vlad Bulat, membru al Consiliului artistic al „Moldova Film”.

O afacere comună a lui Vasilache și a familiei Todercan Ion Şiman, fostul director de la „Moldova Film” menţionează că fi lmul „Lupii şi zeii” a fost o afacere comună a lui Vasilache şi a familiei Todercan. În rolul principal apare fiul cel mai mic al actualului director de la „Teleradio Moldova”, Teodor Todercan. Mai mult, susţine Şiman, deşi potrivit contractului semnat la începutul producerii fi lmului, s-a stabilit remunerarea actorilor cu câte 300 de lei pentru o zi de muncă, după ce fi lmările au fost încheiate şi s-a trecut la sonorizare, Valentin Todercan a cerut semnarea unui alt contract de muncă pentru fiul său şi remunerarea lui cu câte o mie de lei pentru o zi de muncă. Solicitat să comenteze aceste afi rmaţii, Alexandru Vasilache a declarat că Valeriu Gagiu a încercat anterior să fie unul din coautorii scenariului, dar nu au ajuns la o înţelegere asupra variantei propuse de acesta, fapt care ar fi generat nemulţumiri. „Eu mi-am propus să fac ceva, nu doar să vorbesc ca unii”, a mai spus Vasilache. Premiera fi lmului „Lupii şi zeii” va avea loc la 15 decembrie la cinematograful „Patria”, după care fi lmul va fi rulat la cinematograful „Odeon”. Se preconizează o premieră a acestuia la Bălţi şi Cahul.

Svetlana COROBCEANU

Vaccinul împotriva gripei pandemice va ajunge în ţară Situaţia privind gripa pandemică se menţine stabilă. Astfel, până la 10 decembrie au fost înregistrate 2190 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal de tip nou. „Încă nu putem vorbi despre retragerea virusului, pentru că suntem într-o perioadă când nu e nici cald nici frig şi acesta este destul de activ”, a declarat pentru JURNAL Vladimir Hotineanu, ministrul Sănătăţii. Potrivit acestuia, oficialităţile păstrează alerta la virusul A (H1N1). Despre o stabilizare a situaţiei în instituţiile de învăţământ susţine şi Ministerul Educaţiei. Deşi se înregistrează cazuri de îmbolnăviri la elevi, frica faţă de virus dispare. De asemenea, s-a observat că frecvenţa în şcoli şi grădiniţe s-a îmbunătăţit. În acelaşi timp, în ultima lună, în mun. Chişinău s-au adresat la medic 2860 de persoane cu simptome de gripă pandemică. „În municipiu, nu pot să afi rm că a avut loc o reducere a numărului de persoane infectate cu virusul A (H1N1), deoarece ieri (miercuri) au fost înregistrate 427 de adresări”, a declarat pentru JURNAL TV, Luminiţa Suveică, şefa Direcţiei Sănătate primăria Chişinău. Referindu-se la primul lot de peste 50 mii de doze de vaccin contra gripei pandemice pe care România l-a acordat Republicii Moldova, Vladimir Hotineanu, menţionează că acestea vor ajunge la noi în seara zilei de joi sau vineri dimineaţa. „A plecat la Bucureşti să ridice actele pentru acest vaccin însărcinatul cu afaceri al ministerului, de aceea, cel târziu mâine dimineaţă va ajunge în ţară”, enunţă Hotineanu. România va acorda R. Moldova 500 mii de doze. De asemenea, ministrul menţionează că vaccinul ar putea crea unele reacţii adverse. „Vaccinul este format dintr-un segment de proteină şi orice preparat din proteine poate da unele semne adverse, dar acestea sunt de scurtă durată”, comunică ministrul. Rezervele de Tamiflu ajung pentru 2–3 luni. În acelaşi timp, medicii avertizează că pericolul infectării cu virusul gripei pandemice nu a trecut. Cel de-al treilea val este aşteptat în aprilie 2010. Marina LIŢA


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Arca lui Noe | 9

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Secretul unei vieţi de 111 ani DESTIN // Ileana Bordian a supravieţuit celor două războaie mondiale, precum şi deportării în Siberia. Pe parcursul vieţii sale, a fost cetăţeancă a Rusiei ţariste, a României, a URSS şi a R. Moldova Anii s-au scurs grăbit și mătușa Ileana Bordian din satul Cosăuţi, fostul judeţ Soroca, a ajuns să fie cea mai longevivă locuitoare a republicii. Peste câteva luni, mai exact pe 13 aprilie 2010, va împlini 112 ani!

„Da’ eu amu îs de scos în patret!” Am găsit-o pe patul ei de chin cu coatele pe pervazul ferestrei şi cu ochii aţintiţi în lungul drumului. Casa mătuşii e chiar lângă drum. Ştiind că stă cam prost cu auzul, m-am apropiat şi am salutat-o cu voce tare: - Bună ziua, mătuşă Ileană! Ce mai faci? - Bine ai venit, fată. Ce să fac... dar spune-mi cine eşti, că nu te cunosc. - Sunt de la gazetă, mătuşă. - De la gazetă! Apu să fi i sănătoasă. A mai fost o comisie alaltăieri. Mătincă, tot de la gazetă era. (Vorbea de echipa de la JURNAL TV.) Mau tot întrebat de bătrâneţe, m-au scos în patret. Da, uite mata la mine, eu amu îs de scos în patret?! Of! Păcatele mele. Zbârcită şi slabă ca o umbră, de-abia mă mai ţin picioarele ca să mă port până la căldare, ca să nu-i fac supărare nepotului, mie patret îmi trebuie?! Îi apuc mâinile muncite şi o întreb: - Spune-mi, mătuşă, ai mâncat ceva azi? (Era ora 12.00.) - Am mâncat, bodaproste. Îmi aduce de la stat în fiecare zi. Le-am spus să nu-mi aducă mult că nu pot să mănânc atâta. Azi mi-o adus o supuşoară, vreo două linguri de caşă şi o bucăţică de carne mărunţită ca să pot înghiţi, că uite nu mai am niciun dinte în gură. Îmi aduc măliguţă cu brânză şi carne. Păcat aş avea să zic că stau fl ămândă. Că tare-i scump primarul nostru şi Nina, care împarte mâncarea pe la bătrâni. (E vorba de Nina Zagaevschi, coordonatorul proiectului „Pentru părinţii noştri” a AO „Concordia”.) - Îmi spui şi ce te doare? - Nu mă doare nimic. Nam stat în viaţa mea la spital şi nici leacuri n-am luat. - Dar la ce te gândeai, mătuşă Ileană când am intrat la mata? - La viaţa mea, că înainte-i noapte adâncă. Numai încă nu mi-o trimite Dumnezeu. Nu ştiu de ce mă mai ţine să fac umbră pământului, dacă nu pot săpa o grădină, nu pot aduce o căldare cu apă, nu pot da mâncare la un pui. Glasul bătrânei e încă puternic. Gândurile îi sunt lucide. Nici rumeneala din obraji nu i-a dispărut, şi chiar culoarea ochilor e deun albastru curat. Bucuroasă că are cui spune necazul, bătrâna îmi vorbeşte mult, căci are adunate atâtea în sufletul ei într-o viaţă atât de lungă.

„Vorbele urâte ale nepotului îmi sfâșie inima” Din povestea ei lungă aflăm că s-a născut şi a copilărit în satul Trifăuţi, alături de trei surori şi cinci fraţi. În 1918, s-a căsătorit şi a trecut cu traiul la Ţepilova. Aici şi-au înjghebat gospodărie. Aveau câteva hectare de pământ, moară şi oloiniţă. Aici li s-au născut cei trei copii – două fete şi un băiat. De aici au fost deportaţi în 1941 în regiunea Kurgan. A revenit acasă peste trei ani. Pentru a scăpa de calvarul Siberiei, Elena şi copiii s-au evacuat în România, iar soţul a rămas acasă şi a murit în timpul operaţiunii Iaşi–Chişinău. După decesul lui Stalin (1953), Elena s-a întors cu tot cu copii acasă. Şi pentru că nu a mai găsit nimic din gospodăria de la Ţepilova, s-a dus la o soră de-a ei la Cosăuţi. Aici s-a recăsătorit, şi-a construit casă, şi-a aşezat copiii pe la casele lor şi a muncit de zori şi până-n noapte în kolhoz. Mulţi ani a copt pâine la brigada de tractoare. Cocea câte trei cuptoare în 24 de ore. A frământat tone de aluat încât şi acum adesea prin somn frământă. I-a petrecut în lumea celor drepţi pe toţi fraţii şi surorile, pe toţi copiii. Aşa că viaţa ei a fost mai mult suspin şi cu lacrimi. Doar amintirea despre fetele ei îi încălzeşte sufletul. Se luminează la faţă când vorbeşte despre Claudia: „Numai Dumnezeu ştie cum îmi petrec zilele şi nopţile de când a murit Clava. Cu ea am împărţit şi necazul, şi bucuria. Stau la ea de când l-am petrecut la Domnul pe cel de-al doilea bărbat. Şi acum un an şi ceva în loc să mă ia Dumnezeu pe mine, a luat-o pe ea. Am rămas pe mâinile nepotului Valeric, băiatul ei. El îmi poartă de grijă cum poate, dar îmi sfâşie inima vorbele lui urâte, pe care mi le aruncă atunci când e beat. Mă acopăr cu iorganul pe cap ca să nu-l aud...”

„Mâca e unica mea mângâiere” Vorbeşti de lup şi lupul la uşă. În casă intră nepotul Valeriu. Vorbeşte foarte frumos cu bătrâna. Îi spun că după ce Jurnal TV a pus pe post reportajul despre bunica lui, o doamnă vrea s-o ajute să ajungă la un azil. A sărit ca fript: „Nu o dau, Doamne fereşte! O să o ajut cu ce pot şi cum pot şi de acum înainte. Mâca e unica mea mângâiere şi n-am s-o dau, că-mi pare rău. Atâta mi-a rămas şi mie – mâca. (Ochii i se umezesc.)

„Dacă așa a vrut Dumnezeu să mă aducă până la anii aceștia, facă-se voia Lui și mai departe”, spune Ileana Bordian N-o să-i fie mai bine la azil. Aici şi pereţii o încălzesc. Eu îi fac focul. Mai vine nepotul Volodea, nepotul Ghiţă, că pe toţi ne-a crescut. Vecinii îi mai deschid uşa”. În acele clipe i-a păşit pragul vecinul Valeriu Ceban. O întreabă pe mătuşă de sănătate şi îmi spune că e mândru că locuieşte gard în gard cu cel mai în vârstă om din republică. De altfel, şi primarul spune că mătuşa Ileana este mândria satului şi n-ar vrea să plece la un azil. Vecinul mai zice că în fiecare zi îi deschide uşa bătrânei. Dacă nu el, atunci fi ica lui, Olesea, de 19 ani. Apoi, bărbaţii pleacă şi eu mai rămân cu mătuşa şi cu câteva adieri uşoare din codrul ei de amintiri. Deodată, bătrâna se opreşte din povestit, îşi face cruce, sărută iconiţa cu chipul Maicii Domnului de pe pervaz şi rosteşte ceva în şoaptă. Pentru 2–3 minute, se lasă între noi o tăcere de biserică. Mătuşa Ileana îşi înăbuşă suspinele cu colţul basmalei

înflorate, după care rosteşte tare: „Dacă aşa a vrut Dumnezeu să mă aducă până la anii aceştia, facă-se voia Lui şi mai departe. Dumnezeu pedepseşte, dar tot el răsplăteşte pe cel care crede în El.

Mata să nu mai scrii că Valeric e rău”. Şi, apucându-mi mâinile strâns, adăugă: „Ce bine ai făcut că te-ai abătut azi pe la mine, fată. Acum vreau să mă culc oleacă”. Am învelit-o, i-am mângâiat fruntea, părul

alb şi moale, am sărutat-o pe obraji şi m-am îndreptat spre uşă. Când am deschis-o mi-a strigat: „Să nu mă uiţi! Să mai vii, fată, pe la mine”. Nina NECULCE


www.jurnal.md

10 | La marginea Europei

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

Abonează-te la Nu uita să te abonezi la ziarul preferat! Dragi prieteni, bănuim că, prinși de grijile cotidiene, v-a scăpat faptul că deja a început campania de abonare la publicaţiile din R. Moldova. Dacă doriţi să citiţi și pe viitor publicaţia îndrăgită, grăbiţi-vă să vă faceţi un abonament la ziarul preferat în orice oficiu poștal. De asemenea, vă puteţi abona și la alte publicaţii editate de Jurnal Trust Media – “Apropo magazin” și “ECOnomist”. Prezentăm mai jos preţurile pentru abonamentele la publicaţiile Jurnal Trust Media. Abonându-te la “Jurnal de Chișinău”, citești și înţelegi lumea în care trăiești!

Jurnal de Chişinău – ediţia de marţi Indice 1 lună 3 luni 6 luni PM 21692 (pers. fizice) 12,15 lei 36,45 lei 72,90 lei PM 23692 (pens., invalizi) 11,35 lei 34,05 lei 68,10 lei

12 luni 145,80 lei 136,20 lei

Jurnal de Chişinău – ediţia de vineri PM 21472 (pers. fizice) 16,50 lei 49,50 lei 99,00 lei 198,00 lei PM 23472 (pens., invalizi) 15,50 lei 46,50 lei 93,00 lei 186,00 lei Jurnal de Chişinău – ediţia completă PM 23724 (pers. fizice) 28,65 lei PM 21725 (pers. juridice) 63,15 lei

Indice PM 21924

1 lună 16,50 lei

Indice 1 lună PM 21749 (pers. fizice) 13,30 lei PM 23749 (pers. juridice) 14,00 lei PM 24749 (studenţi) 12,00 lei

85,95 lei

171,90 lei 343,80 lei

189,45 lei 378,90 lei 757,80 lei

3 luni 49,50 lei

3 luni

6 luni 12 luni 99,00 lei 198,00 lei

6 luni

12 luni

39,90 lei 79,80 lei 159,60 lei 42,00 lei

84,00 lei 168,00 lei

36,00 lei 72,00 lei 144,00 lei

Foto: Svetlana Panţa

Revolta „românoruso-haholilor” La Palanca doar pâinea e produs ”made in Moldova”, restul mărfurilor fiind de provenienţă ucraineană „Adevărul a fost și este la fundul mării”, a spus supărată o bătrânică și a ieșit din sala festivă a Școlii medii Palanca, unde, la 6 decembrie, premierul Vladimir Filat și ministrul de Externe, Iurie Leancă, s-au întâlnit cu localnicii pentru a stabili ce vor face cu traseul OdesaReni și pământurile aferente. Deși prim-ministrul le-a explicat că R. Moldova trebuie să-și onorifice obligaţiunile și să cedeze Ucrainei această porţiune din localitatea Palanca, palancenii sunt categorici. „Dacă le dăm ucrainenilor această bucată de pământ e „amin” cu Palanca!”, consideră paznicul școlii, Vasile Vasilenco.

Vin starurile! Cu vreo oră înainte de sosirea „starurilor” politice, aşa i-au numit palancenii pe Filat şi pe Leancă, pregătirile erau în toi. Servitoarea mătura în panică ograda, paznicul, cu scaunele în mână, asculta indicaţiile primăriţei satului Palanca, pieptănată în stilul Iulia Timoşenko. „Târâim tot ce este”, spune paznicul Vasile şi îndreaptă cu scaunele spre sala festivă. Pentru securitate, la toate uşile de la intrările secundare au fost puse cârlige. De fapt, palancenii au fost instruiţi de primăriţa comunistă, Larisa Voloh, cu o săptămână înainte de venirea autorităţilor de la Chişinău. „Sunt convinsă că, dacă R. Moldova cedează traseul, ucrainenii vor întinde sârmă ghimpată de-a lungul acestuia şi nu vom avea acces la pământurile noastre. Vom avea probleme cu grănicerii ucraineni, care şi aşa nu ne permit să vindem produsele noastre pe această porţiune de drum. Toate vorbele despre existenţa unei zone de frontieră liberă, despre permisele speciale sunt nişte poveşti. Aşa ne-a vorbit primăriţa cu vreo câteva zile în urmă şi ne-a spus să nu ne

fie ruşine să-i adresăm întrebări lui Filat. Să-i spunem despre tot ce ne doare”, ne-a relatat Galina Platonov, locuitoarea satului Palanca. Palancenii au făcut exact cum le-a spus primăriţa. Sau adunat în număr mare – circa 150 de persoane – în sala festivă a şcolii din sat şi, în loc de tradiţionalul „Bine aţi venit!”, i-au copleşit pe premier şi ministrul de Externe cu întrebări şi pretenţii.

Unde ne vom paște vitele? Profesoara de limba română, Lilia Luca, menţionează că locuieşte chiar la marginea traseului. Casa îi este pe o parte a traseului, iar grădina pe cealaltă. Lilia Luca spune că nu-şi imaginează cum se va simţi având graniţa la poartă. În plus, mai are şi câteva vite, la fel ca şi mulţi alţi locuitori ai satului Palanca, iar păşunile satului sunt în cealaltă parte a traseului, care, dacă R. Moldova îşi va onora obligaţiunile, vor trece în posesia Ucrainei. Un singur lucru o deranjează pe profesoara de limba română mai mult decât cedarea traseului: „Copiii noştri

gândesc în ucraineană, apoi traduc în minte şi scriu în română. Noi nu avem niciun post de televiziune în limba maternă. Doar unii recepţionează Moldova 1, în rest toţi privesc ceea ce le arată ucrainenii şi ruşii”, a spus indignată profesoara. „Ne vom transforma în româno-ruso-haholi”, consideră Vasile Vasilenco. Paznicul şcolii a spus că la magazinele din sat nu prea găseşti produse fabricate în R. Moldova. „Numai pâinea este moldovenească, în rest totul este din Ucraina.” Locuitorii satului Palanca consideră că, dacă R. Moldova va ceda Ucrainei traseul Odesa-Reni, producătorii autohtoni vor rămâne fără „bucăţica de pâine” pe care încă o mai au.

Cedare moștenită Premierul Filat a promis palancenilor că nu va semna acordul de cedare a traseului părţii ucrainene până când nu se va ajunge la un consens cu locuitorii satului Palanca. „Am moştenit o anumită situaţie în ceea ce priveşte politica externă şi relaţiile pe care le avem cu vecinii noştri. Avem aceste documente internaţionale care obligă R. Moldova să cedeze. Nu vreau să fac trimiteri la cei care au semnat şi au ratificat aceste documente, sarcina noastră este să stabilim ce se va întâmpla cu pământurile palancenilor aferente traseului Reni-Odesa şi modul în care locuitorii satului Palanca vor avea acces la acestea”, a explicat premierul, referindu-se la

acordul semnat în 1999 cu Ucraina. Potrivit acestuia, Ucraina a oferit 430 de metri din teritoriul său R. Moldova pentru ca aceasta să aibă ieşire la Dunăre prin portul de la Giurgiuleşti. În schimb, statul moldovenesc trebuie să cedeze Ucrainei 7 km din satul Palanca. Filat a menţionat că art. 5 al acordului stipulează „foarte simplu şi clar” că partea ucraineană nu va efectua în acest sector al traseului construcţii tehnice şi de altă natură, precum garduri, canale etc., care ar împiedica deplasarea liberă. „Urmează să stabilim condiţiile de deplasare a palancenilor pe acest sector de drum”, a încheiat premierul moldovean. În urma întrevederii cu „starurile politice”, palancenii spun că au realizat că cedarea traseului Odesa-Reni nu poate fi evitată. „Nu ne rămâne decât să ne împăcăm cu gândul că nu vom mai putea circula pe acest drum. Dar lasă să ne dea cu totul Ucrainei!”, a spus indignat Vasile Vasilenco. Svetlana PANŢA P.S. „La tăiat panglici, nunţi şi cumătrii să meargă alţii. Noi am venit să demonstrăm că suntem alături de voi atunci când aveţi nevoie”, a menţionat Vlad Filat. De altfel, palancenii nu au pregătit mese întinse, aşa cum se practica în timpul fostei guvernări. Tot ce am reuşit să găsesc în cantina şcolii, unde a fost întâlnită delegaţia de la Chişinău, a fost un borcan cu vreo două macaroane şi o farfurie cu un boţ de sare.


Ieri, a apărut

tabloidul APROPO.

Întrebaţi în toate chioşcurile!

Programe TV

Săptămâna 14 – 20 decembrie 2009

LUNI 14.12.09 TVR 1

03.20 La obiect. 03.30 Ghidul sănătăţii tale. 04.30 Versuri lirice. 04.45 Cronos. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

05.00 Ştirile Pro TV 05.30 Happy Hour 06.30 Ştirile Pro TV

NTV-mir

TV 7-NTV 07.00 Telejurnal Sport Meteo 07.30 SuperFotbal Magazin UEFA Champions League 08.00 Trezirea la apel! 09.00 Telejurnal 09.15 Trezirea la apel! 10.10 Serial: Don Juan îndrăgostit 11.15 O dată-n viaţă 13.00 Miezul zilei 14.00 Telejurnal Sport Meteo 14.45 Desene animate 14.50 No Comment 15.00 Teleshopping 15.30 Kronika 17.10 Serial: Furtună la palat 18.25 1989. Sânge pe catifea, ep. 1 19.40 No Comment 19.50 Sport 20.00 Telejurnal Meteo 21.10 Gala Premiilor TVR Internaţional 23.00 Serial: Încurcături în familie, ep. 2 23.30 Bună ca viaţa! 00.00 No Comment 00.05 Telejurnal Sport Meteo 00.20 Nocturne 01.20 1989. Sânge pe catifea, ep. 1 02.25 No Comment 02.35 Sport 02.45 Telejurnal Meteo 03.40 Serial: Don Juan îndrăgostit 04.40 Serial: Furtună la palat 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Ferma 08.10 Film: Un puşti la curtea regelui Arthur Aventuri 09.50 Poate nu ştiai 10.10 Întâlnire pe 2 11.30 Telejurnal Ştiri Sport 12.00 Sat TV 12.30 Telejurnal 12.45 Serial: Profesoara detectiv 13.45 Descoperă românii 14.00 Teleshopping 14.30 e Forum 15.00 Împreună în Europa 16.00 Serial: Carabinieri, ep. 106 17.00 Revolta clasicilor P TVR Cultural 17.30 Oraşele lumii 18.00 Jurnalul Euronews 18.15 Serial: Miracole, sez. 9 18.45 Serial: Berlin, Berlin 19.20 Film: Destinatar necunoscut 21.00 Bugetul meu 21.30 Lumea de aproape 22.00 Ora de ştiri 23.10 Replay Transmisiune ă 00.30 Serial: Străzile crimei, ep. 7 01.25 Film: Cronici din San Francisco Dramă. Partea I 03.00 Natură şi aventură 03.30 Întâlnire pe 2 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

TNT 06.00 Необъяснимо, но факт 07.00 Такси 07.35 М/с Как говорит Джинджер 08.00 М/с Дикая семейка Торнберри 08.30 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 09.30 Т/с Друзья 10.00 Т/с Сайнфелд 10.30 Т/с Счастливы вместе 11.00 М/с Эй, Арнольд 11.30 М/с Губка Боб Квадратные штаны 12.00 М/с Котопес 12.30 М/с Так и волшебная сила Жужу 13.00 Такси 13.30 Т/с Счастливы вместе 14.00 Т/с Саша + Маша 14.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 14.50 Х/ф Банды Нью-Йорка 18.00 Т/с Счастливы вместе 18.30 Т/с Универ 19.00 Т/с Друзья 19.30 Убойный вечер 20.00 Т/с Счастливы вместе 20.30 Т/с Универ 21.00 Х/ф Очень страшное кино 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Дом-2. После заката 00.30 Убойный вечер 01.00 Интуиция 02.00 Дом-2. Про любовь 02.55 Х/ф Южные красотки 04.40 Необъяснимо, но факт 05.40 Т/с Саша + Маша

2 Plus 15.45 "Поединок" (США 2006) "Annapolis" х/ф. 18.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 21.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 22.00 "Игра" (США 1997) "The Game" х/ф. 23.45 Un Show Pacatos cu D. Capatos 01.00 Familia Bundy (SUA 1998) сериал. 01.30 Sport 02.00 Polita de asigurare (SUA 1974) Columbo. Publish or Perish х/ф. 02.45 Furtună în Paradis (SUA 1994) сериал. 03.45 Acces Direct cu Mădălin Ionescu

Acasă 05.30 Serial: Paradisul blestemat 06.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Serial: Dona Barbara 09.30 Teleshopping 09.45 Serial: Celebritate 10.45 Teleshopping 11.00 Serial: Betty cea urâtă din New York 12.00 Teleshopping 12.15 Serial: Răzbunarea Victoriei 13.30 Teleshopping 13.45 Serial: Aniela 15.15 Reţeta de ACASĂ 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de Acasă 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Poveştiri adevărate 18.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Serial: Aniela 22.00 Serial: Fără sâni un există Paradis 23.00 Poveştiri de noapte 00.00 Serial: Terra Nostra 01.00 Teleshopping 01.15 Poveştiri adevărate 02.15 Serial: Aniela 03.30 Poveştiri de noapte 04.30 Serial: Răzbunarea Victoriei 05.15 Teleshopping

Pervîi canal PRO TV

Moldova 1 06.00 MESAGER. 06.30 Bună dimineaţa! 08.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 09.00-17.00 Revizie tehnică. 17.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 17.10 Serial în desen animat. Planeta floco[ilor. 17.40 Din videoteca TV. Program muzical. 18.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 19.00 MESAGER (rus). 19.45 Moldova: pagini de istorie. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.40 Magazinele UEFA. 22.10 Documentar. Exploratorii. Hărţile marilor descoperiri. 23.10 Formula succesului. 00.00 Documentar. Clara B. 01.15 Fii tînăr! 01.55 Descoperă Moldova. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 La datorie.

05.00 Сегодня утром 07.30 Просто вкусно 07.50 Музыкальные истории 08.00 Суд присяжных 09.00 Сегодня 09.20 Средний класс 10.10 ЧП. Обзор 10.45 Вокруг света 10.50 Квартирный вопрос 11.40 Телешопинг 12.00 Сегодня 12.35 Т/с Закон и порядок 14.15 Обзор. Чрезвычайное происшествие 14.40 Телешопинг 15.00 Сегодня 15.30 Музыкальные истории 15.35 Т/с Возвращение Мухтара-2 17.25 Вокруг света 17.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 18.00 Сotidian (rom.) 18.25 Т/с Хозяйка тайги 20.00 Obiectiv-europa 20.30 Сегодня в Romове 21.00 Сегодня 21.30 Честный понедельник 22.30 Сotidian (rom.) 23.00 Сегодня 23.20 Х/ф Братаны 00.50 Сotidian (rom.) 01.20 Х/ф Любовь и сигареты 03.00 Х/ф Признайте меня виновным

07.00 Ştirile Pro TV 10.15 Film: Samantha în vacanţă 12.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3634 13.00 Ştirile Pro TV 13.30 AutoExpert 13.55 Jugaru Shukaru 14.15 Film: Felicitarea de Crăciun 16.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3635 17.00 Ştirile Pro TV 17.45 Happy Hour 19.00 Ştirile Pro TV 19.50 Profit 20.00 Ştirile Pro TV 20.30 În Profunzime 22.25 Profit 22.30 Ştirile Pro TV 23.00 Serial: State de România, ep. 40 00.00 Ştirile Pro TV 01.00 Film: Felicitarea de Crăciun 02.45 Ştirile Pro TV 03.45 AutoExpert 04.15 Serial: State de România, ep. 40

05.00 Доброе утро 09.00 Новости 09.05 Доброе утро 09.30 Малахов + 10.30 Модный приговор 11.25 Контрольная закупка 12.00 Новости 12.20 Детективы 13.05 Участок 14.00 Другие новости 14.25 Понять. Простить 15.00 Новости 15.15 Т/с Обручальное кольцо 16.05 Давай поженимся! 17.00 Федеральный судья 18.00 Новости 18.15 Криминальные хроники 18.40 Пусть говорят 19.15 Спальный район 19.40 Жди меня 21.00 Время 21.30 Т/с Лапушки 22.35 Охота на наркоту 23.35 Познер 00.35 Новости 00.55 Гении и злодеи 01.25 Х/ф Надин 02.55 Х/ф Возмездие

05.00 Сегодня 05.10 Сегодня утром 07.45 Просто вкусно 08.00 Знают ли русские русский? 08.15 Женский взгляд 09.00 Сегодня 09.25 Едим дома! 10.00 Квартирный вопрос 11.00 Средний класс 12.00 Сегодня 12.40 Программа максимум 13.40 Д/ф Русские сенсации 14.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 15.00 Сегодня 15.30 ЧП. Обзор за неделю 16.05 Т/с Только ты... 17.05 Т/с Эра стрельца 18.00 Сегодня 18.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 19.00 Истории о привидениях. Стальной клинок. 17 с. 19.25 Т/с Служба 21, или Мыслить надо позитивно 20.20 Т/с Город соблазнов 21.15 Т/с Глухарь 22.15 Сегодня 22.40 Честный понедельник 23.35 Т/с Рожденная революцией 01.15 Алтарь Победы. Торпедоносцы 02.00 Т/с Только ты... 02.45 Обзор. Чрезвычайное происшествие

Rossia 04.00 Доброе утро, Россия! 08.05 Исключительно наука. Никакой политики. А. Сахаров 09.00 Т/с Улицы разбитых фонарей 10.00 Вести 10.30 Вести-Москва 10.50 Х/ф Летом я предпочитаю свадьбу 12.40 Вести. Дежурная часть 13.00 Вести 13.30 Вести-Москва 13.50 Х/ф Семнадцать мгновений весны 14.55 Суд идет 15.50 Вести. Дежурная часть 16.00 Вести 16.30 Вести-Москва 16.50 Вести. Дежурная часть 17.00 Т/с Однажды будет любовь 18.00 Т/с Кармелита. Цыганская страсть 19.00 Вести 19.30 Местное время. Вести 19.50 Спокойной ночи, малыши! 20.00 Т/с История летчика 21.45 Мой серебряный шар. Ив Монтан 22.45 Вести+ 23.05 Х/ф Вмешательство 00.45 Х/ф Грейсток: Легенда о Тарзане, повелителе обезьян 03.20 Городок 03.45 Вести. Дежурная часть

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-3 06.40 Час суда 07.40 Званый ужин 08.30 Т/с Солдаты-12 09.30 24 10.00 В час пик 11.00 Час суда 12.00 Неизвестная планета 12.30 24 13.00 Званый ужин 13.50 Х/ф Перед лицом смерти 16.00 Пять историй 16.30 24 17.00 Т/с Каменская 18.00 В час пик 19.00 Выжить в мегаполисе 19.30 24 20.00 Т/с Каменская 21.00 Т/с Солдаты-12 22.00 Громкое дело 23.00 В час пик 23.30 24 00.00 Актуальное чтиво 00.15 Шаги к успеху 01.15 Репортерские истории 01.45 Х/ф Ночной продавец 03.10 Военная тайна 03.55 Громкое дело

04.45 Неизвестная планета 05.30 Музыкальный канал

TVR 2

STS 06.00 Истории в деталях 06.30 Утро на СТС 08.00 Т/с 6 кадров 08.30 Т/с Даешь молодежь! 09.30 Т/с Папины дочки 10.30 Галилео 11.30 Т/с Зачарованные 12.30 Т/с 6 кадров 13.00 Т/с Папины дочки 13.30 Истории в деталях 14.00 М/с Смешарики 14.30 М/с Бэтмэн 15.00 М/с Пинки и Брейн 15.30 М/с Озорные анимашки 16.00 Т/с Зачарованные 17.00 Т/с Папины дочки 17.30 Галилео 18.30 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.00 Т/с Любовь не то, что кажется 21.00 Т/с Маргоша 22.00 Офицеры 23.00 Х/ф Лепрекон 00.45 Истории в деталях 01.15 Рингтон чарт 02.15 Музыка 04.15 Рингтон чарт

07.00 Serial: Carabinieri, ep. 106 08.10 Film: Destinatar necunoscut. Dramă 09.50 Poate nu ştiai 10.10 Întâlnire pe 2 11.30 Telejurnal Ştiri Sport 12.00 Serial: Berlin, Berlin 12.30 Telejurnal 12.45 Serial: Profesoara detectiv 13.45 Poate nu ştiai 14.00 Teleshopping 14.30 Tribuna partidelor parlamentare 15.00 Împreună în Europa 16.00 Serial: Carabinieri, ep. 107 17.00 Revolta clasicilor P TVR Cultural 17.30 Oraşele lumii 18.00 Jurnalul Euronews 18.15 Serial: Miracole, sez. 9 18.45 Handbal 20.30 Un strop de energie 21.00 D'ale lu' Mitică 22.00 Ora de ştiri 23.10 Film: Regina cireşelor 00.50 Motomagia 01.25 D'ale lu' Mitică 02.20 Replay 03.35 Întâlnire pe 2 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

NIT-digest Moldova 1 06.30 NiT Dejun 14.00 Музыка 14.15 TV-market 14.30 События 14.50 Т/с Герои 15.55 Т/с Понять, простить 16.30 Д/ф Тайны разведки 17.00 Curier (rom.) 17.15 Городок 17.50 Curier (рус.) 18.00 Т/с Кармелита 18.55 Т/с Журов 20.00 Curier (рус.) 20.35 Т/с Ясновидец 21.30 Curier (rom.) 22.05 Х/ф Полицейский из Беверли Хиллз 3 23.55 Curier (рус.) 00.25 Т/с За гранью 01.20 Curier (rom.) 01.50 Любовь и ненависть в большой политике. 5 ч. 02.30 Т/с Ваша честь 03.15 Т/с Женщина-полицейский 04.05 Т/с Сестры 04.50 Д/ф Москва Первопрестольная 05.20 Реальные истории

MARŢI 15.12.09 TVR 1 07.00 Telejurnal Sport Meteo 07.30 Desene animate 08.00 Trezirea la apel! 09.00 Telejurnal 09.15 Trezirea la apel! 10.10 Serial: Don Juan îndrăgostit 11.15 Spune-mi ce te doare 11.50 Lupta pentru economia lumii 12.50 Amintiri din istorie, ep. 1 13.00 Miezul zilei 14.00 Telejurnal Sport Meteo 14.45 Desene animate 14.50 No Comment 15.00 Teleshopping 15.30 Rom european 16.00 Kronika 17.00 1989. Sânge pe catifea, ep. 2 18.00 Baschet masculin CSU Ploieşti - Enisei Krasnoiarsk 19.45 Sport 20.00 Telejurnal Meteo 21.10 Maşina anului 2010în România 23.00 Cealaltă Românie 00.00 No Comment 00.05 Telejurnal Sport Meteo 00.20 1989. Sânge pe catifea, ep. 2 01.20 Lupta pentru economia lumii 02.20 Semne 02.50 Sport 03.00 Telejurnal Meteo 03.55 Serial: Don Juan îndrăgostit 04.55 Tezaur folcloric 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

06.00 MESAGER. 06.30 Bună dimineaţa! 08.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 08.55 Moldova: pagini de istorie. 09.40 Film. ECHIPAJUL (URSS, 1980). Episodul 1. 11.00 Serial pentru copii. CASTELUL EINŞTEIN. 11.30 Bună dimineaţa! (reluare). 13.05 Film. C}MPIA RUSă (URSS, 1971). 14.30 Magazinele UEFA. 15.00 Mai în glumă, mai în serios cu Gheorghe Urschi. 16.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 16.10 Serial în desen animat. Planeta floco[ilor. 16.40 Documentar. Moko, copilul lumii. Luna capricioasă. 16.45 Documentar. Colecţia arhitectură. 17.10 Din videoteca TV. Versuri. 17.30 Unda Bugiacului. 18.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 19.00 MESAGER (rus). 19.45 Zona liberă. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.40, 23.10 Film. SUSPINUL } NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 1. 23.25 Film. CEALALTă FA|ETă A PSIHANALIZEI (SUA, 2001). 01.15 Formula succesului. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 Mai în glumă, mai în serios. 03.50 Medalion muzical. 04.30 ARTelier. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop

TNT 06.00 Необъяснимо, но факт 07.00 Такси 07.35 М/с Как говорит Джинджер 08.00 М/с Дикая семейка Торнберри 08.30 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 09.30 Т/с Друзья 10.00 Т/с Сайнфелд 10.30 Т/с Счастливы вместе 11.00 М/с Эй, Арнольд 11.30 М/с Губка Боб Квадратные штаны 12.00 М/с Котопес 12.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 13.00 Такси 13.30 Т/с Счастливы вместе 14.00 Т/с Саша + Маша 14.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 15.00 Битва экстрасенсов 16.00 Х/ф Очень страшное кино 18.00 Т/с Счастливы вместе 18.30 Т/с Универ 19.00 Т/с Друзья 19.30 Убойный вечер

20.00 Т/с Счастливы вместе 20.30 Т/с Универ 21.00 Х/ф Очень страшное кино-2 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Дом-2. После заката 00.30 Убойный вечер 01.00 Интуиция 02.00 Дом-2. Про любовь 02.55 Х/ф Ищейки с Бродвея 04.40 Необъяснимо, но факт 05.40 Т/с Саша + Маша

2 Plus 06.00 Observator 07.00 Caleidoscop (desene animate, meteo Moldova, horoscop) 08.00 ’Neatza cu Razvan si Dani 10.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 11.00 In puii mei ! cu Mihai Bendeac. Divertisment 12.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 13.00 Observator 13.45 "Двойной форсаж" (Германия, США 2003) "2 Fast 2 Furious" х/ф. 17.00 Жди меня 18.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 21.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 22.00 "Не говори никому" (Франция 2006) "Ne le dis à personne" х/ф. 23.45 Un Show Pacatos cu D. Capatos 01.00 Familia Bundy (SUA 1998) сериал. 01.30 Sport 02.00 Playback (SUA 1974) Columbo. Playback х/ф. 02.45 Furtună în Paradis (SUA 1994) сериал. 03.45 Acces Direct cu Mădălin Ionescu

PRO TV 07.00 Ştirile Pro TV 10.15 Film: Cangurul Jack 12.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3635 13.00 Ştirile Pro TV 13.45 Serial: Zâmbete într-o pastilă, ep. 20, anul IX 14.15 Film: Crăciunul pică din cer 16.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3636 17.00 Ştirile Pro TV 17.45 Happy Hour 19.00 Ştirile Pro TV 19.50 Profit 20.00 Ştirile Pro TV 20.30 Frumuseţe pe muchie de cuţit 22.25 Profit 22.30 Ştirile Pro TV 23.00 Serial: State de România, ep. 41 00.00 Ştirile Pro TV 01.00 Frumuseţe pe muchie de cuţit 02.00 Jugaru Shukaru 02.30 Ştirile Pro TV 03.30 Promotor 04.15 Serial: State de România, ep. 41 05.00 Ştirile Pro TV 05.30 Happy Hour 06.30 Ştirile Pro TV

TV 7-NTV 05.00 Сегодня утром 06.20 Суд присяжных 07.10 Просто вкусно 07.30 Сегодня в Romове 08.00 Сегодня 08.05 Сегодня утром 08.30 Сotidian (rom.) 09.00 Сегодня 09.20 Obiectiv-europa 09.40 Средний класс 10.30 ЧП. Расследование 11.05 Кулинарный поединок 12.00 Сегодня 12.35 Телешопинг 12.50 Т/с Закон и порядок 14.25 Обзор. Чрезвычайное


www.jurnal.md

12 | Programe TV происшествие 14.40 Телешопинг 15.00 Сегодня 15.30 Телешопинг 15.50 Т/с Возвращение Мухтара-2 17.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 18.00 Сotidian (rom.) 18.30 Т/с Хозяйка тайги 20.15 Обзор. Чрезвычайное происшествие 20.30 Сегодня в Romове 21.00 Сегодня 21.30 Очная ставка (титры) 22.30 Сotidian (rom.) 23.00 Сегодня 23.20 Х/ф Братаны 00.50 Главная дорога 01.15 Обзор. Чрезвычайное происшествие 01.35 Сotidian (rom.) 02.05 Х/ф Завал 03.30 Х/ф Сколько ты стоишь?

Acasă 05.30 Serial: Destine furate 06.30 Serial: Paradisul blestemat 07.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Serial: Dona Barbara 09.30 Teleshopping 09.45 Serial: Celebritate 10.45 Teleshopping 11.00 Serial: Tequila cu suflet de femeie 12.00 Teleshopping 12.15 Serial: Răzbunarea Victoriei 13.30 Teleshopping 13.45 Serial: Aniela 15.15 Reţeta de ACASĂ 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de ACASĂ 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Poveştiri adevărate 18.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Serial: Aniela 22.00 Serial: Fără sâni nu există Paradis 23.00 Poveştiri de noapte 00.00 Serial: Terra Nostra 01.00 Teleshopping 01.15 Poveştiri adevărate 02.15 Serial: Aniela 03.30 Poveştiri de noapte 04.30 Serial: Răzbunarea Victoriei 05.15 Teleshopping

Pervî i canal 05.00 Доброе утро 09.00 Новости 09.05 Доброе утро 09.30 Малахов + 10.30 Модный приговор 11.25 Контрольная закупка 12.00 Новости 12.20 Детективы 13.05 Участок 14.00 Другие новости 14.25 Понять. Простить 15.00 Новости 15.15 Т/с Обручальное кольцо 16.05 Давай поженимся! 17.00 Федеральный судья 18.00 Новости 18.20 Криминальные хроники 18.50 След 19.35 Пусть говорят 20.20 Спальный район 21.00 Время 21.30 Т/с Лапушки 22.35 Я буду вам сниться... Н. Михайловский 23.35 Новости 23.55 На ночь глядя 00.45 Х/ф Проблески надежды 02.45 Х/ф Аппассионата

NT V-mir 05.00 Сегодня 05.10 Сегодня утром 07.45 Просто вкусно 08.00 Их нравы 08.10 Честный понедельник 09.00 Сегодня 09.25 Без рецепта 10.00 Кулинарный поединок 11.00 Средний класс 12.00 Сегодня 12.40 Т/с Город соблазнов 13.35 Т/с Глухарь 14.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 15.00 Сегодня 15.35 Спасатели 16.05 Т/с Только ты... 17.05 Т/с Эра стрельца 18.00 Сегодня 18.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 19.00 Истории о привидениях. Ангел смерти. 18 с. 19.25 Т/с Служба 21, или Мыслить надо позитивно 20.20 Т/с Город соблазнов 21.15 Т/с Глухарь 22.15 Сегодня 22.40 Очная ставка 23.30 Т/с Рожденная революцией 01.15 Следствие вели... 02.00 Т/с Только ты... 02.50 Обзор. Чрезвычайное происшествие

Rossia 04.00 Доброе утро, Россия! 08.05 Ирина Антонова. Мемуары 09.00 Т/с Улицы разбитых фонарей 10.00 Вести 10.30 Вести-Москва 10.50 Т/с Тайны следствия 11.45 Т/с Две стороны одной Анны 12.40 Вести. Дежурная часть 13.00 Вести 13.30 Вести-Москва 13.50 Х/ф Семнадцать мгновений весны 14.55 Суд идет 15.50 Вести. Дежурная часть 16.00 Вести 16.30 Вести-Москва 16.50 Вести. Дежурная часть 17.00 Т/с Однажды будет любовь 18.00 Т/с Кармелита. Цыганская страсть 19.00 Вести 19.30 Местное время. Вести 19.50 Спокойной ночи, малыши! 20.00 Т/с История летчика 21.50 Главная тайна. Республика ШКИД 22.45 Вести+ 23.05 Х/ф Родные и близкие 01.05 Т/с Закон и порядок 02.00 Т/ф Его батальон 03.25 Честный детектив

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-3 06.40 Час суда 07.40 Званый ужин 08.30 Т/с Солдаты-12 09.30 24 10.00 В час пик 11.00 Час суда 12.00 Неизвестная планета 12.30 24 13.00 Званый ужин 13.55 Х/ф Перед лицом смерти 16.00 Пять историй 16.30 24 17.00 Т/с Каменская 18.00 В час пик 19.00 Выжить в мегаполисе 19.30 24 20.00 Т/с Каменская 21.00 Т/с Солдаты-12 22.00 Чрезвычайные истории 23.00 В час пик 23.30 24 00.00 Актуальное чтиво 00.15 Нереальная политика 00.40 Х/ф Марионетки 03.00 Тайны вашей судьбы. Эзо ТВ 05.00 Неизвестная планета 05.25 Музыкальный канал

STS 06.00 Истории в деталях 06.30 Утро на СТС 08.30 Т/с Любовь не то, что кажется 09.30 Т/с Папины дочки 10.30 Т/с Маргоша 11.30 Т/с Зачарованные 12.30 Т/с 6 кадров 13.00 Т/с Папины дочки 13.30 Истории в деталях 14.00 М/с Смешарики 14.30 М/с Бэтмэн 15.00 М/с Пинки и Брейн 15.30 М/с Озорные анимашки 16.00 Т/с Зачарованные 17.00 Т/с Папины дочки 17.30 Галилео 18.30 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.00 Т/с Любовь не то, что кажется 21.00 Т/с Маргоша 22.00 Офицеры 23.00 Х/ф Лепрекон 2: Одна свадьба и много похорон 00.45 Истории в деталях 01.15 Рингтон чарт 02.15 Музыка 04.15 Рингтон чарт

NIT-digest 06.30 NiT Dejun 08.35 Т/с Ясновидец 09.30 Т/с Кармелита 10.25 TV-market 10.35 Т/с Мыслить как преступник 11.30 События 11.50 Т/с Мыслить как преступник 12.50 TV-market 13.00 Т/с Государственная граница 14.30 События 14.50 Т/с Герои 15.55 Т/с Понять, простить 16.30 Д/ф Тайны разведки 17.00 Curier (rom.) 17.15 Городок 17.50 Curier (рус.) 18.00 Т/с Кармелита 18.55 Т/с Журов 20.00 Curier (рус.) 20.35 Т/с Ясновидец 21.30 Curier (rom.) 22.05 Impact 23.00 Х/ф Какраки 00.55 Curier (рус.) 01.25 Т/с За гранью 02.10 Curier (rom.) 02.40 Т/с Ваша честь 03.15 Т/с Женщина-полицейский 04.05 Т/с Сестры 04.50 Крестьянская застава 05.20 Реальные истории

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

MIERCURI 16.12.09 TVR 1 07.00 Telejurnal Sport Meteo 07.30 Desene animate 08.00 Trezirea la apel! 09.00 Telejurnal 09.15 Trezirea la apel! 10.10 Serial: Don Juan îndrăgostit 11.15 Tezaur folcloric 12.15 Ochiul magic 12.50 Amintiri din istorie 1 episod 13.00 Miezul zilei 14.00 Telejurnal Sport Meteo 14.45 Desene animate 14.50 No Comment 15.00 Teleshopping 15.30 Oameni ca noi 16.00 Convieţuiri 17.10 Serial: Furtună la palat 18.25 1989. Sânge pe catifea, ep. 3 19.40 No Comment 19.50 Sport 20.00 Telejurnal Meteo 21.10 Film: Oliver Twist 23.25 Strigătul tăcut 00.15 Telejurnal Sport Meteo 00.30 1989. Sânge pe catifea, ep. 3 01.45 Cealaltă Românie 02.35 Sport 02.45 Telejurnal Meteo 03.40 Serial: Don Juan îndrăgostit 04.40 Serial: Furtună la palat 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Serial: Carabinieri, ep. 107 08.00 Serial: Profesoara detectiv 09.00 Liber pe contrasens 10.10 Întâlnire pe 2 11.30 Telejurnal Ştiri Sport 12.00 Oraşele lumii 12.30 Telejurnal 12.45 Serial: Profesoara detectiv 13.45 Călător prin lume 14.00 Teleshopping 14.30 Zestrea românilor 15.00 Împreună în Europa 16.00 Serial: Carabinieri, ep. 108 17.00 Revolta clasicilor P TVR Cultural 17.30 Oraşele lumii. Meknes 18.00 Jurnalul Euronews 18.15 Serial: Miracole, sez. 9 18.45 Poate nu ştiai 19.00 BASCHET FEMININ BC ICIM Arad - Botas Spor 21.00 Bazar 22.00 Ora de ştiri 23.10 Film: Marie şi Bruce. Dramă 00.45 Un zâmbet pe: 4 roţi! 01.20 Film: Regina cireşelor 03.00 Bugetul meu 03.30 Întâlnire pe 2 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

Moldova 1 06.00 MESAGER. 06.30 Bună dimineaţa! 08.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 08.55 Film. ECHIPAJUL (URSS, 1980). Episodul 2. 09.55 Documentar. Europa [i oamenii ei. 10.30 Studio Art plus (rus.) 11.00 Serial pentru copii. CASTELUL EINŞTEIN. 11.30 Bună dimineaţa! (reluare). 13.05 Film. SUSPINUL }NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 1. 14.35 Videoteca copiilor. 14.50 Documentar. Global 3000. 15.15 Vedete la bis. 16.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 16.10 Serial în desen animat. Planeta floco[ilor. 16.40 Miracolul dansului. 17.10 Din videoteca TV. Program muzical. 17.30 Svitanok. 18.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 19.00 MESAGER (rus). 19.45 Vector european. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.40, 23.10 Film. SUSPINUL } NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 2. 23.25 Film. VORBEŞTE (SUA, 2004). 01.15 Erudit-cafe. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 Zona liberă. 03.50 Descoperă Moldova. 04.30 Dor. Program muzical. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

TNT 06.00 Необъяснимо, но факт 07.00 Такси 07.35 М/с Как говорит Джинджер 08.00 М/с Дикая семейка Торнберри 08.30 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 09.30 Т/с Друзья 10.00 Т/с Сайнфелд 10.30 Т/с Счастливы вместе 11.00 М/с Эй, Арнольд

11.30 М/с Губка Боб Квадратные штаны 12.00 М/с Котопес 12.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 13.00 Такси 13.30 Т/с Счастливы вместе 14.00 Т/с Саша + Маша 14.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 15.00 Битва экстрасенсов 16.00 Х/ф Очень страшное кино-2 18.00 Т/с Счастливы вместе 18.30 Т/с Универ 19.00 Т/с Друзья 19.30 Убойный вечер 20.00 Т/с Счастливы вместе 20.30 Т/с Универ 21.00 Х/ф Очень страшное кино-3 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Дом-2. После заката 00.30 Убойный вечер 01.00 Интуиция 02.00 Дом-2. Про любовь 02.55 Х/ф Чокнутые: история любви 04.40 Необъяснимо, но факт 05.40 Т/с Саша + Маша

2 Plus 06.00 Observator 07.00 Caleidoscop (desene animate, meteo Moldova, horoscop) 08.00 ’Neatza cu Razvan si Dani 10.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 11.00 Te pui cu blondele ? cu Dan Negru 12.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 13.00 Observator 13.45 "Тройной форсаж. Токийский Дрифт" (Германия, США 2006) "The Fast and the Furious. Tokyo Drift" х/ф. 15.45 "Игра" (США 1997) "The Game" х/ф. 18.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 21.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 22.00 "День, когда Земля остановилась" (США 2008) "The Day the Earth Stood Still" х/ф. 23.45 Un Show Pacatos cu D. Capatos 01.00 Familia Bundy (SUA 1998) сериал. 01.30 Sport 02.00 Imunitate diplomatica (SUA 1974) Columbo. Case of Immunity х/ф. 02.45 Furtună în Paradis (SUA 1994) сериал. 03.45 Acces Direct cu Mădălin Ionescu

PRO TV 07.00 Ştirile Pro TV 10.15 Film: Crăciunul pică din cer 12.00 Serial: Tănăr şi neliniştit, ep. 3636 13.00 Ştirile Pro TV 13.45 Serial: Zâmbete într-o pastilă, ep. 21, anul IX 14.15 Film: Casă pentru trei 16.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3637 17.00 Ştirile Pro TV 17.45 Happy Hour 19.00 Ştirile Pro TV 19.25 Profit 19.30 Ştirile Pro TV 20.00 Meci Europa League: Panathinaikos - Dinamo Bucureşti 22.00 Meci Europa League: FC Partizan - Sahtior Donetk 22.45 Ştirile Pro TV 23.00 Meci Europa League: FC Partizan - Sahtior Donetk 00.00 Ştirile Pro TV 00.30 Meci Europa League: Panathinaikos - Dinamo Bucureşti 02.00 Meci Europa League: FC Partizan - Sahtior Donetk 03.30 Ştirile Pro TV 04.15 Apropo TV 05.15 Ştirile Pro TV 05.30 Happy Hour 06.30 Ştirile Pro TV

TV 7-NTV 05.00 Сегодня утром 06.20 Суд присяжных 07.10 Просто вкусно 07.30 Сегодня в Romове 08.00 Сегодня 08.05 Сегодня утром 08.30 Сotidian (rom.) 09.00 Сегодня 09.20 Средний класс 10.10 Особо опасен! 10.40 Вокруг света 11.00 Дачный ответ 12.00 Сегодня 12.35 Телешопинг 12.55 Т/с Закон и порядок 14.25 Обзор. Чрезвычайное происшествие 14.40 Телешопинг 15.00 Сегодня 15.30 Музыкальные истории 15.35 Т/с Возвращение Мухтара-2

17.20 Вокруг света 17.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 18.00 Сotidian (rom.) 18.30 Т/с Хозяйка тайги 20.15 Обзор. Чрезвычайное происшествие 20.30 Сегодня в Romове 21.00 Сегодня 21.30 И снова здравствуйте! (титры) 22.30 Сotidian (rom.) 23.00 Сегодня 23.20 Потребитель 23.45 Х/ф Братаны 01.20 Сotidian (rom.) 01.50 Х/ф Папарацци 03.10 Х/ф Машинист

Acasă 05.30 Serial: Destine furate 06.30 Serial: Paradisul blestemat 07.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Serial: Dona Barbara 09.30 Teleshopping 09.45 Serial: Celebritate 10.45 Teleshopping 11.00 Serial: Tequila cu suflet de femeie 12.00 Teleshopping 12.15 Serial: Răzbunarea Victoriei 13.30 Teleshopping 13.45 Serial: Aniela 15.15 Reţeta de ACASĂ 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de ACASĂ 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Poveştiri adevărate 18.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Serial: Aniela 22.00 Serial: Fără sâni nu există Paradis 23.00 Poveştiri de noapte 00.00 Serial: Terra Nostra 01.00 Teleshopping 01.15 Poveştiri adevărate 02.15 Serial: Aniela 03.30 Poveştiri de noapte 04.30 Serial: Răzbunarea Victoriei 05.15 Teleshopping

Pervîi canal 05.00 Доброе утро 09.00 Новости 09.05 Доброе утро 09.30 Малахов + 10.30 Модный приговор 11.25 Контрольная закупка 12.00 Новости 12.20 Детективы 13.05 Участок 14.00 Другие новости 14.25 Понять. Простить 15.00 Новости 15.15 Т/с Обручальное кольцо 16.05 Давай поженимся! 17.00 Федеральный судья 18.00 Новости 18.20 Криминальные хроники 18.50 След 19.35 Пусть говорят 20.20 Спальный район 21.00 Время 21.30 Т/с Лапушки 22.35 Среда обитания. Фастфуд 23.35 Новости 23.55 На ночь глядя 00.45 Х/ф Великолепный 02.30 Х/ф Тройная подстава 04.00 Т/с Акула

NTV-mir 05.00 Сегодня 05.10 Сегодня утром 07.45 Просто вкусно 08.00 Их нравы 08.10 Очная ставка 09.00 Сегодня 09.25 Русская начинка 10.00 Дачный ответ 11.00 Средний класс 12.00 Сегодня 12.40 Т/с Город соблазнов 13.35 Т/с Глухарь 14.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 15.00 Сегодня 15.35 Особо опасен! 16.05 Т/с Только ты... 17.05 Т/с Эра стрельца 18.00 Сегодня 18.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 19.00 Истории о привидениях. Совесть. 19 с. 19.25 Т/с Служба 21, или Мыслить надо позитивно 20.20 Т/с Город соблазнов 21.15 Т/с Глухарь 22.15 Сегодня 22.40 И снова здравствуйте 23.30 Т/с Рожденная революцией 01.15 Советские биографии. Е. Фурцева 02.05 Т/с Только ты... 02.55 Обзор. Чрезвычайное происшествие

Rossia 04.00 Доброе утро, Россия! 08.05 Кризисы. Предсказания Пророка 09.00 Т/с Улицы разбитых фонарей 10.00 Вести 10.30 Вести-Москва 10.50 Т/с Тайны следствия

11.45 Т/с Две стороны одной Анны 12.40 Вести. Дежурная часть 13.00 Вести 13.30 Вести-Москва 13.50 Х/ф Семнадцать мгновений весны 14.55 Суд идет 15.50 Вести. Дежурная часть 16.00 Вести 16.30 Вести-Москва 16.50 Вести. Дежурная часть 17.00 Т/с Однажды будет любовь 18.00 Т/с Кармелита. Цыганская страсть 19.00 Вести 19.30 Местное время. Вести 19.50 Спокойной ночи, малыши! 20.00 Т/с Сваты 22.45 Дом, в котором он живет. В. Земляникин 23.40 Вести+ 00.00 Х/ф Берегите женщин 02.40 Т/ф Его батальон

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-3 06.40 Час суда 07.40 Званый ужин 08.30 Т/с Солдаты-12 09.30 24 10.00 В час пик 11.00 Час суда 12.00 Неизвестная планета 12.30 24 13.00 Званый ужин 13.50 Х/ф Марионетки 16.00 Пять историй 16.30 24 17.00 Т/с Каменская 18.00 В час пик 19.00 Выжить в мегаполисе 19.30 24 20.00 Т/с Каменская 21.00 Т/с Солдаты-12 22.00 Детективные истории 23.00 В час пик 23.30 24 00.00 Актуальное чтиво 00.15 Х/ф Семейство Блюз под прикрытием 02.00 Фантастические истории 03.00 Тайны вашей судьбы. Эзо ТВ 05.00 Неизвестная планета 05.25 Музыкальный канал

STS 06.00 Истории в деталях 06.30 Утро на СТС 08.30 Т/с Любовь не то, что кажется 09.30 Т/с Папины дочки 10.30 Т/с Маргоша 11.30 Т/с Зачарованные 12.30 Т/с 6 кадров 13.00 Т/с Папины дочки 13.30 Истории в деталях 14.00 М/с Смешарики 14.30 М/с Бэтмэн 15.00 М/с Пинки и Брейн 15.30 М/с Озорные анимашки 16.00 Т/с Зачарованные 17.00 Т/с Папины дочки 17.30 Галилео 18.30 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.00 Т/с Любовь не то, что кажется 21.00 Т/с Маргоша 22.00 Офицеры 23.00 Х/ф Лепрекон 3: Приключения в Лас-Вегасе 00.45 Истории в деталях 01.15 Рингтон чарт 02.15 Музыка 04.15 Рингтон чарт

NIT-digest 06.30 NiT Dejun 08.35 Т/с Ясновидец 09.30 Т/с Кармелита 10.25 TV-market 10.35 Т/с Всегда говори всегда 5 11.30 События 11.50 Т/с Мыслить как преступник 12.50 TV-market 13.00 Т/с 17 мгновений весны 14.30 События 14.50 Т/с Герои 15.55 Т/с Понять, простить 16.30 Д/ф Тайны разведки 17.00 Curier (rom.) 17.15 Городок 17.50 Curier (рус.) 18.00 Т/с Кармелита 18.55 Т/с Журов 20.00 Curier (рус.) 20.35 Т/с Ясновидец 21.30 Curier (rom.) 22.05 Х/ф Каждое воскресенье 00.40 Curier (рус.) 01.10 Т/с За гранью 01.55 Curier (rom.) 02.30 Т/с Ваша честь 03.15 Т/с Женщина-полицейский 04.05 Т/с Сестры 04.50 В центре внимания 05.20 Премьера. Техсреда

JOI 17.12.09 TVR1 07.00 Telejurnal Sport Meteo 07.30 Desene animate 08.00 Trezirea la apel!

JURNAL DE CHIŞINÃU 09.00 Telejurnal 09.15 Trezirea la apel! 10.10 Serial: Don Juan îndrăgostit 11.15 Cântecul amintirii 11.45 Reţetă pentru siluetă 12.30 Călător pe viaţă 13.00 Miezul zilei 14.00 Telejurnal Sport Meteo 14.45 Desene animate 14.50 No Comment 15.00 Teleshopping 15.30 Akzente 17.10 Serial: Furtună la palat 18.25 1989. Sânge pe catifea, ep. 4 19.20 Tragerile Jocker, Loto 5/40, Loto 6/49 şi Noroc 19.40 No Comment 19.50 Sport 20.00 Telejurnal Meteo 21.10 Ediţie specială 22.25 Ochiul magic 23.00 Serial: Dr. House, ep. 20 00.00 No Comment 00.05 Telejurnal Sport Meteo 00.20 1989. Sânge pe catifea, ep. 4 01.20 Strigătul tăcut 02.10 Echipa verde 02.35 Sport 02.45 Telejurnal Meteo 03.40 Serial: Don Juan îndrăgostit 04.40 Serial: Furtună la palat 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Serial: Carabinieri, ep. 108 08.00 Serial: Profesoara detectiv 09.00 D'ale lu' Mitică 10.10 Întâlnire pe 2 11.30 Telejurnal Ştiri Sport 12.00 Oraşele lumii. Meknes 12.30 Telejurnal 12.45 Serial: Profesoara detectiv 13.45 Călător prin lume 14.00 Teleshopping 14.30 Tribuna partidelor parlamentare 15.00 Împreună în Europa 16.00 Serial: Carabinieri, ep. 109 17.00 Zon@ IT 17.30 Oraşele lumii. Cuba 18.00 BASCHET FEMININ BCM Targoviste - Samsun Basketball 20.00 S. O. S. delfinii! 21.00 Imaginea succesului 21.30 Dincolo de hartă 22.00 Ora de ştiri 23.10 Film: O meserie periculoasă 00.50 Campionii 01.25 Film: Marie şi Bruce. Dramă 03.00 Dincolo de hartă 03.30 Întâlnire pe 2 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

Moldova 1 06.00 MESAGER. 06.30 Bună dimineaţa! 08.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 08.55 Zona liberă. 09.45 Documentar. Pelerinajul - o afacere eternă. 10.45 Videoteca copiilor. 11.00 Serial pentru copii. CASTELUL EINŞTEIN. 11.30 Bună dimineaţa! (reluare). 13.05 Film. SUSPINUL }NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 2. 14.40 Documentar. Linii, forme, culori. 15.10 Evantai folcloric. 16.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 16.10 Serial în desen animat. Planeta floco[ilor. 16.40 Fii tînăr! 17.30 Documentar. Euromaxx. 18.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 19.00 MESAGER (rus). 19.40 Dosare secrete cu Rusalina Rusu. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.40 Terra vita. 22.15, 23.10 Film. SUSPINUL } NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 3. 00.00 Documentar. Regizorul Claude Chabrol. Copilul liber. 01.15 Vedete la bis. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 Dosare secrete. 03.50 Descoperă Moldova. 04.30 Cu noi la teatru. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

TNT 06.00 Необъяснимо, но факт 07.00 Такси 07.35 М/с Как говорит Джинджер 08.00 М/с Дикая семейка Торнберри 08.30 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 09.30 Т/с Друзья 10.00 Т/с Сайнфелд 10.30 Т/с Счастливы вместе 11.00 М/с Эй, Арнольд 11.30 М/с Губка Боб Квадратные штаны 12.00 М/с Котопес 12.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 13.00 Такси 13.30 Т/с Счастливы вместе 14.00 Т/с Саша + Маша 14.30 М/с Пингвины из Мадагаскара 15.00 Битва экстрасенсов


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU 16.00 Х/ф Очень страшное кино-3 18.00 Т/с Счастливы вместе 18.30 Т/с Универ 19.00 Т/с Друзья 19.30 Убойный вечер 20.00 Т/с Счастливы вместе 20.30 Т/с Универ 21.00 Х/ф Американский пирог 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Дом-2. После заката 00.30 Убойный вечер 01.00 Интуиция 02.00 Дом-2. Про любовь 02.55 Х/ф Я женился на убийце с топором 04.45 Необъяснимо, но факт 05.40 Т/с Саша + Маша

2 Plus 06.00 Observator 07.00 Caleidoscop (desene animate, meteo Moldova, horoscop) 08.00 ’Neatza cu Razvan si Dani 10.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 11.00 Sa te prezint parintilor. Divertisment 12.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 13.00 Observator 13.45 "Форсаж 4" (США 2009) "Fast & Furious" х/ф. 15.45 "Не говори никому" (Франция 2006) "Ne le dis à personne" х/ф. 18.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 21.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 22.00 "Байкеры" (США 2003) "Biker Boyz" х/ф. 23.45 Un Show Pacatos cu D. Capatos 01.00 Familia Bundy (SUA 1998) сериал. 01.45 Conditia umana (SUA 1991) Christmas on Division Street 03.45 Acces Direct cu Mădălin Ionescu

PRO TV 07.00 Ştirile Pro TV 10.15 Film: Casă pentru trei 12.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3637 13.00 Ştirile Pro TV 13.45 Zâmbete într-o pastilă, ep. 22 14.15 Film: Propunere de Crăciun 16.00 Serial: Tânăr şi neliniştit, ep. 3638 17.00 Ştirile Pro TV 17.45 Happy Hour 19.00 Ştirile Pro TV 19.25 Profit 19.30 Ştirile Pro TV 20.00 Meci Europa League: Dinamo Zagreb - Poli Timişoara 22.00 Meci Europa League: Fenerbahce - Sheriff 22.45 Ştirile Pro TV 23.00 Meci Europa League: Fenerbahce - Sheriff 00.00 Rezumat Europa League 00.30 Meci Europa League: Steaua Bucureşti - Twente 02.00 Ştirile Pro TV 02.30 Divertis - Land of Jokes 03.30 Ştirile Pro TV 04.15 Divertis - Serviciul Român de Comedie 05.15 Ştirile Pro TV 05.30 Happy Hour 06.30 Ştirile Pro TV

TV 7-NTV 05.00 Сегодня утром 06.20 Суд присяжных 07.10 Просто вкусно 07.30 Сегодня в Romове 08.00 Сегодня 08.05 Сегодня утром 08.30 Сotidian (rom.) 09.00 Сегодня 09.20 Средний класс 10.15 Женский взгляд 10.45 Следствие вели... (титры) 11.30 Такси 12.00 Сегодня 12.35 Телешопинг 12.55 Т/с Закон и порядок 14.25 Обзор. Чрезвычайное происшествие 14.40 Телешопинг 15.00 Сегодня 15.35 Телешопинг 15.50 Т/с Возвращение Мухтара-2 17.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 18.00 Сotidian (rom.) 18.30 Т/с Хозяйка тайги 20.30 Сегодня в Romове 21.00 Сегодня 21.35 Поздний разговор 22.30 Сotidian (rom.) 23.00 Сегодня 23.20 Х/ф Братаны 00.55 Авиаторы 01.25 Обзор. Чрезвычайное

Programe TV | 13

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

происшествие 01.50 Сotidian (rom.) 02.20 Особо опасен! 02.55 Х/ф Кровь невинных 04.40 Лига Европы УЕФА. Обзор

Acasă 05.30 Serial: Destine furate 06.30 Serial: Paradisul blestemat 07.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Serial: Dona Barbara 09.30 Teleshopping 09.45 Serial: Celebritate 10.45 Teleshopping 11.00 Serial: Tequila cu suflet de femeie 12.00 Teleshopping 12.15 Serial: Răzbunarea Victoriei 13.30 Teleshopping 13.45 Serial: Aniela 15.15 Reţeta de ACASĂ 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de ACASĂ 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Poveştiri adevărate 18.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Serial: Aniela 22.00 Serial: Fără sâni nu există Paradis 23.00 Poveştiri de noapte00.00 Serial: Terra Nostra 01.00 Teleshopping 01.15 Poveştiri adevărate 02.15 Serial: Aniela 03.30 Poveştiri de noapte 04.30 Serial: Răzbunarea Victoriei 05.15 Teleshopping

Pervîi canal 05.00 Доброе утро 09.00 Новости 09.05 Доброе утро 09.30 Малахов + 10.30 Модный приговор 11.25 Контрольная закупка 12.00 Новости 12.20 Детективы 13.05 Участок 14.00 Другие новости 14.25 Понять. Простить 15.00 Новости 15.15 Т/с Обручальное кольцо 16.05 Давай поженимся! 17.00 Федеральный судья 18.00 Новости 18.20 Криминальные хроники 18.50 След 19.35 Пусть говорят 20.20 Спальный район 21.00 Время 21.30 Т/с Лапушки 22.40 Новости 23.00 Хоккей. Россия - Швеция 01.20 Мама вышла замуж 02.20 Х/ф Незабываемый роман

NTV-mir 05.00 Сегодня 05.10 Сегодня утром 07.45 Просто вкусно 08.00 Их нравы 08.10 И снова здравствуйте 09.00 Сегодня 09.25 Золотая пыль 10.00 Звезды меняют профессию 11.00 Средний класс 12.00 Сегодня 12.40 Т/с Город соблазнов 13.35 Т/с Глухарь 14.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 15.00 Сегодня 15.35 Борьба за собственность 16.05 Т/с Только ты... 17.05 Т/с Эра стрельца 18.00 Сегодня 18.35 Обзор. Чрезвычайное происшествие 19.00 Истории о привидениях. Бессонница. 20 с. 19.25 Т/с Служба 21, или Мыслить надо позитивно 20.20 Т/с Город соблазнов 21.15 Т/с Глухарь 22.15 Сегодня 22.40 Поздний разговор 23.30 Т/с Рожденная революцией 01.00 Политические убийства. Смерть во имя мира. М. Ганди и поиск невозможного 01.55 Т/с Только ты... 02.40 Обзор. Чрезвычайное происшествие

Rossia 04.00 Доброе утро, Россия! 08.05 Дальневосточный исход. Остров русских. 4 ч. 09.00 Т/с Улицы разбитых фонарей 10.00 Вести 10.30 Вести-Москва 10.50 Т/с Тайны следствия 11.45 Т/с Две стороны одной Анны 12.40 Вести. Дежурная часть 13.00 Вести 13.30 Вести-Москва 13.50 Х/ф Семнадцать мгновений весны 14.55 Суд идет 15.50 Вести. Дежурная часть 16.00 Вести 16.30 Вести-Москва 16.50 Вести. Дежурная часть

17.00 Т/с Однажды будет любовь 18.00 Т/с Кармелита. Цыганская страсть 19.00 Вести 19.30 Местное время. Вести 19.50 Спокойной ночи, малыши! 20.00 Т/с Сваты 22.15 По ту сторону жизни и смерти. Рай 23.15 Вести+ 23.35 Х/ф Внутренняя империя 03.05 Т/с Закон и порядок

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-4 06.40 Час суда 07.40 Званый ужин 08.30 Т/с Солдаты-12 09.30 24 10.00 В час пик 11.00 Час суда 12.00 Неизвестная планета 12.30 24 13.00 Званый ужин 13.50 Х/ф Семейство Блюз под прикрытием 16.00 Пять историй 16.30 24 17.00 Т/с Каменская 18.00 В час пик 19.00 Выжить в мегаполисе 19.30 24 20.00 Т/с Каменская 21.00 Т/с Солдаты-12 22.00 Секретные истории 23.00 В час пик 23.30 24 00.00 Актуальное чтиво 00.15 Х/ф Князь тьмы 02.10 Пять историй 03.00 Тайны вашей судьбы. Эзо ТВ 05.00 Неизвестная планета 05.25 Музыкальный канал

STS 06.00 Истории в деталях 06.30 Утро на СТС 08.30 Т/с Любовь не то, что кажется 09.30 Т/с Папины дочки 10.30 Т/с Маргоша 11.30 Т/с Зачарованные 12.30 Т/с 6 кадров 13.00 Т/с Папины дочки 13.30 Истории в деталях 14.00 М/с Смешарики 14.30 М/с Бэтмэн 15.00 М/с Пинки и Брейн 15.30 М/с Озорные анимашки 16.00 Т/с Зачарованные 17.00 Т/с Папины дочки 17.30 Галилео 18.30 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.00 Т/с Любовь не то, что кажется 21.00 Т/с Маргоша 22.00 Офицеры 23.00 Х/ф Исполнитель желаний 00.45 Истории в деталях 01.15 Рингтон чарт 02.15 Музыка 04.15 Рингтон чарт

NIT-digest 06.30 NiT Dejun 08.35 Т/с Ясновидец 09.30 Т/с Кармелита 10.25 TV-market 10.35 Т/с Всегда говори всегда 5 11.30 События 11.50 Т/с Мыслить как преступник 12.50 TV-market 13.00 Т/с 17 мгновений весны 14.30 События 14.50 Т/с Герои 15.55 Т/с Понять, простить 16.30 Д/ф Тайны разведки 17.00 Curier (rom.) 17.15 Городок 17.50 Curier (рус.) 18.00 Т/с Кармелита 18.55 Т/с Журов 20.00 Curier (рус.) 20.35 Т/с Ясновидец 21.30 Curier (rom.) 22.05 Punctul pe I 22.20 Х/ф Ясновидящая 00.10 Curier (рус.) 00.40 Т/с За гранью 01.25 Curier (rom.) 01.55 Д/ф Судьба шпиона. Пуля и петля 02.30 Т/с Ваша честь 03.15 Т/с Женщина-полицейский 04.05 Т/с Сестры 04.50 Приглашает Б. Ноткин 05.20 Смешные люди

VINERI 18.12.09 TVR 1 07.00 TelejurnalSportMeteo 07.30 Deseneanimate 08.00 Trezirealaapel! 09.00 Telejurnal 09.15 Trezirealaapel! 10.10 Serial:DonJuanîndrăgostit 11.15 Garantat100% 12.25 SpectacolullumiiSubcerulCanadei 13.00 Studiofotbal:Tragerealasorţipe

ntruoptimileUEFAChampionsLeague 14.00 TelejurnalSportMeteo 14.45 Înainteşidupă 14.55 NoComment 15.00 Tribunapartidelorparlamentare 15.35 ParlamentulRomâniei 16.30 M.A.I.aproapedetine 17.10 Serial:Furtunălapalat 18.25 1989.Sângepecatifea,ep.5 19.40 Înainteşidupă 19.50 Sport 20.00 TelejurnalMeteo 21.10 Odată-nviaţă 23.00 Serial:CSICrimeşiinvestigaţii,sez.IX,ep.2 00.00 NoComment 00.05 TelejurnalSportMeteo 00.20 FilmeŞocÎnzisfântă 02.10 Înainteşidupă 02.20 Sportlaminut3ep 02.35 Sport 02.45 TelejurnalMeteo 03.40 Serial:DonJuanîndrăgostit 04.40 Serial:Furtunălapalat 05.45 ImnulRomâniei 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Serial:Carabinieri,ep.109 08.00 Serial:Profesoaradetectiv 09.00 S.O.S.delfinii! 10.10 Întâlnirepe2 11.30 TelejurnalŞtiriSport 12.00 Oraşelelumii.Cuba 12.30 Telejurnal 12.45 Serial:Profesoaradetectiv 13.45 Călătorprinlume 14.00 Teleshopping 14.30 Utopia 15.00 ÎmpreunăînEuropa 16.00 Serial:Carabinieri,ep.110 17.10 BaschetU-MobitelcoClujNapoca-CSUSibiu 19.05 Handbal 20.30 Pescarhoinar 21.00 Jamie,Ministrulhraneisănătoase 21.30 Operaţiunispeciale 22.00 Oradeştiri 23.00 Paranormal 00.10 Handbal 01.50 Film:Omeseriepericuloasă 03.30 Întâlnirepe2 04.50 Mesager 05.25 Oradeştiri 06.15 Teleshopping

16.00 Х/ф Яйцеголовые 18.00 Т/с Счастливывместе 18.30 Т/с Универ 19.00 Т/с Друзья 19.30 Убойныйвечер 20.00 Т/с Счастливывместе 20.30 Т/с Универ 21.00 Х/ф Улетныйтранспорт 23.00 Дом2.Городлюбви 00.00 НашаRussia 00.30 Убойныйвечер 01.00 Дом-2.Послезаката 01.30 Секс сА.Чеховой 02.00 Х/ф Крутаякомпания 04.15 Необъяснимо,нофакт 05.10 Убойнойночи

2 Plus 06.00 Observator 07.00 Caleidoscop (desene animate, meteo Moldova, horoscop) 08.00 ’Neatza cu Razvan si Dani 10.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 11.00 Bun de cinste. Divertisment 12.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 13.00 Observator 13.45 "Горячие головы 2" (США 1993) "Hot Shots! Part Deux" х/ф. 15.55 "День, когда Земля остановилась" (США 2008) "The Day the Earth Stood Still" х/ф. 18.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 Тюдоры (США, Канада, Ирландия 2007-2009) "The Tudors"сериал. 21.00 О.С. - Одинокие сердца (США 2003-2007) "The O.C." сериал. 22.00 Test de fidelitate 23.30 Film documentar, BBC. 01.30 100 milioane I. HR. (SUA 2008) 100 Million BC х/ф. 03.15 Test de fidelitate 04.45 Acces Direct cu Mădălin Ionescu

08.30 Serial:DonaBarbara 09.30 Teleshopping 09.45 Serial:Celebritate 10.45 Teleshopping 11.00 Serial:Tequilacusufletdefemeie 12.00 Teleshopping 12.15 Serial:RăzbunareaVictoriei 13.30 Teleshopping 13.45 Serial:Aniela 15.15 ReţetadeACASĂ 15.30 Serial:Destinefurate 16.25 VremeadeACASĂ 16.30 Serial:Paradisulblestemat 17.30 Poveştiriadevărate 18.30 Serial:Înnumeleiubirii 19.30 Serial:DonaBarbara 20.30 Serial:Aniela 22.00 Serial:FărăsâninuexistăParadis 23.00 Poveştiridenoapte00.00 Serial:TerraNostra 01.00 Teleshopping 01.15 Poveştiriadevărate 02.15 Serial:Aniela 03.30 Poveştiridenoapte 04.30 Serial:RăzbunareaVictoriei 05.15 Teleshopping

STS Pervîi canal 05.00 Доброе утро 09.00 Новости 09.05 Доброе утро 09.30 Малахов + 10.30 Модный приговор 11.25 Контрольная закупка 12.00 Новости 12.20 Детективы 13.05 Участок 14.00 Другие новости 14.25 Понять. Простить 15.00 Новости 15.15 Т/с Обручальное кольцо 16.05 Давай поженимся! 17.00 Федеральный судья 18.00 Новости 18.20 Поле чудес 19.25 Пусть говорят 20.20 Спальный район 21.00 Время 21.30 Минута славы 23.10 Концерт 01.05 Х/ф Мистер Джонсон 02.55 Х/ф Убийство на реке Грин 04.30 Х/ф Тихоня

06.00 MESAGER. 06.30 Bună dimineaţa! 08.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 08.55 Vector european. 09.40 Documentar. Destine europene. 10.10 Din videoteca TV. Program muzical. 10.30 Ghidul sănătăţii tale. 11.00 Serial pentru copii. CASTELUL EINŞTEIN. 11.30 Bună dimineaţa! (reluare). 13.05 Film. SUSPINUL }NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 3. 14.35 Documentar. Regizorul Claude Chabrol. Copilul liber. 15.30 La noi în sat. 16.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 16.10 Serial în desen animat. Planeta floco[ilor. 16.40 Documentar. Moko, copilul lumii. Vîntul de[ertului. Grădina secretă a de[ertului. 16.50 Erudit-cafe. 17.30 Dor. Program muzical. 18.05 Serial. FATA GRăDINARULUI (Mexic, 2003). 19.00 MESAGER (rus). 19.40 Bună seara! Talk-show. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.40 Focus TV. 22.10, 23.10 Film. SUSPINUL } NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 4. 23.50 Din videoteca TV. Program muzical. 00.00 Serial. POLI|IA JUDICIARă. 01.15 Vector european. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 Evantai folcloric. 03.40 Music Arts and Drama. 04.30 Portrete în timp. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

TNT 06.00 Необъяснимо,нофакт 07.00 Такси 07.35 М/с КакговоритДжинджер 08.00 М/с ДикаясемейкаТорнберри 08.30 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 09.30 Т/с Друзья 10.00 Т/с Сайнфелд 10.30 Т/с Счастливывместе 11.00 М/с Эй,Арнольд 11.30 М/с ГубкаБобКвадратныештаны 12.00 М/с Котопес 12.30 М/с Пингвиныиз Мадагаскара 13.00 Такси 13.30 Т/с Счастливывместе 14.00 Т/с Саша+Маша 14.30 М/с Пингвиныиз Мадагаскара 15.00 Битваэкстрасенсов

06.00 Историивдеталях 06.30 УтронаСТС 08.30 Т/с Любовьнето,чтокажется 09.30 Т/с Папиныдочки 10.30 Т/с Маргоша 11.30 Т/с Зачарованные 12.30 Т/с 6кадров 13.00 Т/с Папиныдочки 13.30 Историивдеталях 14.00 М/с Смешарики 14.30 М/с Бэтмэн 15.00 М/с ПинкииБрейн 15.30 М/с Озорныеанимашки 16.00 Т/с Зачарованные 17.00 Т/с Папиныдочки 17.30 Галилео 18.30 Т/с 6кадров 19.00 Т/с Папиныдочки 20.00 Т/с Любовьнето,чтокажется 21.00 Х/ф Фирма 23.40 Т/с 6кадров 00.25 Т/с Даешьмолодежь! 00.45 Историивдеталях 01.15 Рингтончарт 02.15 Музыка 04.15 Рингтончарт

PRO TV NTV-mir

Moldova 1

07.40 Званыйужин 08.30 Т/с Солдаты-12 09.3024 10.00 Вчаспик 11.00 Чассуда 12.00 Неизвестнаяпланета 12.3024 13.00 Званыйужин 13.50 Х/ф Братья-бандиты 16.00 Пятьисторий 16.3024 17.00 Т/с Каменская 18.00 Вчаспик 19.00 Выжитьвмегаполисе 19.3024 20.00 Т/с Каменская 21.00 Т/с Солдаты-12 22.00 Военнаятайна 23.00 Вчаспик 23.3024 00.00 Голыеисмешные 00.30 Звездапокера 01.20 Х/ф Однапостельнатроих 03.00 Тайнывашейсудьбы.ЭзоТВ 05.00 Т/с Сверхъестественное 05.45 Музыкальныйканал

07.00 ŞtirileProTV 10.00 Film:PropuneredeCrăciun 12.00 Serial:Tânărşineliniştit,ep. 3638 13.00 ŞtirileProTV 13.30 Promotor 14.15 Divertis-LandofJokes 15.00 Divertis-ServiciulRomândeComedie 16.00 Serial:Tânărşineliniştit,ep. 3639 17.00 ŞtirileProTV 17.45 HappyHour 19.00 ŞtirileProTV 19.50 Profit 20.00 ŞtirileProTV 20.30 Film:Eraser 22.45 Film:Închisoareaîngerilor 01.30 ŞtirileProTV 02.00 ApropoTv 03.00 ŞtirileProTV 04.00 România,teiubesc! 05.00 HappyHour 06.00 ÎnProfunzime 07.30 ŞtirileProTV

TV 7-NTV 05.00 Сегодняутром 06.35 Судприсяжных 07.30 Сегодня в romове 08.00 Сегодня 08.05 Сегодняутром 08.30 Сotidian ( rom.) 09.00 Сегодня 09.20 Среднийкласс 10.10 Чистосердечноепризнание 10.35 Вокругсвета 10.45 Повараиповарята 11.10 Москва-Ялта-транзит 12.00 Сегодня 12.35 Телешопинг 12.50 Т/с Законипорядок 14.30 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие 14.40 Телешопинг 15.00 Сегодня 15.30 Музыкальныеистории 15.35 Т/с ВозвращениеМухтара-2 17.20 Вокругсвета 17.35 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие 18.00 Сotidian ( rom.) 18.30 ЧП.Расследование 18.50 Открытаястудия 20.10 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие 20.30 Сегодня в romове 21.00 Сегодня 21.35 Следствиевели... (титры) 22.30 Сotidian ( rom.) 23.00 Х/ф Девыночи 00.25 Сotidian ( rom.) 00.55 Х/ф Сбежавшаяневеста 02.45 Х/ф Кинси

05.00 Сегодня 05.10 Сегодняутром 07.35 Повараиповарята 08.05 Богатыеизнаменитые 08.10 Позднийразговор 09.00 Сегодня 09.25 А.Журбин.Мелодиинапамять 10.05 Москва-Ялта-транзит 11.00 Среднийкласс 12.00 Сегодня 12.40 Т/с Городсоблазнов 13.35 Т/с Глухарь 14.35 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие 15.00 Сегодня 15.35 Чистосердечноепризнание 16.05 Судприсяжных . Меченыеденьги 17.05 Т/с Эрастрельца 18.00 Сегодня 18.35 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие 19.00 Следствиевели... 19.55 ЧП.Расследование 20.15 Зараза .Проект 21.25 Х/ф Учительвзаконе 23.15 Женскийвзгляд 00.00 Т/с Рожденнаяреволюцией 01.30 Испытаниеверности 01.55 Боибезправил 02.45 Обзор. Чрезвычайноепроисшествие

SÂMBĂTĂ 19.12.09 Rossia 04.00 Доброеутро,Россия! 08.05 Мусульмане 08.15 Мойсеребряныйшар.Г.Волчек 09.10 Т/с Улицыразбитыхфонарей 10.00 Вести 10.30 Вести-Москва 10.50 Т/с Тайныследствия 11.45 Т/с ДвестороныоднойАнны 12.40 Вести.Дежурнаячасть 13.00 Вести 13.30 Вести-Москва 13.50 Х/ф Семнадцатьмгновенийвесны 14.55 Судидет 15.50 Вести.Дежурнаячасть 16.00 Вести 16.30 Вести-Москва 16.50 Вести.Дежурнаячасть 17.00 Т/с Однаждыбудетлюбовь 18.00 Т/с Кармелита. Цыганскаястрасть 19.00 Вести 19.30 Местноевремя.Вести 19.50 Спокойнойночи,малыши! 20.00 Кривоезеркало 22.10 Х/ф Безъвинывиноватые 01.05 Х/ф Попрозвищу Чистильщик 02.55 Горячаядесятка

Acasă Ren TV 05.30 Serial:Destinefurate 06.30 Serial:Paradisulblestemat 07.30 Serial:Înnumeleiubirii

NIT-digest 06.30NiTDejun 08.35 Т/с Ясновидец 09.30 Т/с Кармелита 10.25TV-market 10.35 Т/с Всегдаговоривсегда5 11.30 События 11.50 Т/с Мыслитькакпреступник 12.50TV-market 13.00 Т/с 17мгновенийвесны 14.30 События 14.50 Т/с Герои 15.55 Т/с Понять,простить 16.30 Д/ф Тайныразведки 17.00Curier ( rom.) 17.15 Городок 17.50Curier (рус.) 18.00 Т/с Кармелита 18.55 Т/с Журов 20.00Curier (рус.) 20.35 Культпросвет 21.30Curier ( rom.) 22.05PunctulpeI 22.20 Х/ф Бросоккобры 00.25 Звезднаяночь 02.00Curier (рус.) 02.30 Московскиепрофи 02.55Curier ( rom.) 04.10 Х/ф Тихоеследствие 05.15 Д/ф ЖизньгосподинадеФюнеса

06.00 Т/с Вовочка-4 06.40 Чассуда

TVR 1 07.00 Pro patria 07.25 Cântecul amintirii 07.55 Semne 08.25 Spectacolul lumii 09.00 Desene animate 10.00 Arca lui Noe 10.30 Echipa verde 11.00 Bună ca viaţa! 11.30 Serial: Hannah Montana, ep. 13 12.00 Vedeta familiei 13.00 Nikita Mihalkov şi muzica picturii ruseşti, ep. 5 şi 6 14.00 Telejurnal Sport Meteo 14.20 Înainte şi după 14.30 No Comment 14.35 Reţetă pentru siluetă 15.20 Ne vedem la TVR 16.10 Andografia săptămânii 16.25 Ne vedem la TVR 17.30 Teleenciclopedia 18.30 Tezaur folcloric 19.30 Sport plus auto 19.40 Înainte şi după 19.50 Sport 20.00 Telejurnal Meteo 21.10 Film: Am fost cândva soldaţi şi... tineri RR 23.35 Garantat 100% 00.45 Film: Dicţionarul iubirii 02.25 Înainte şi după 02.35 Sport 02.45 Telejurnal Meteo 03.40 Filme Şoc În zi sfântă


www.jurnal.md

14 | Programe TV 05.20 Cântecul amintirii 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Serial: Carabinieri, ep. 110 08.00 ABC... De ce? 09.00 Atenţie: copii 09.30 Doi care doinesc 10.00 Între cer şi pământ 10.35 Liber pe contrasens 11.30 Bugetul meu 12.00 Serial: Arabela se întoarce 12.30 Oras, Catedrala, Patron Spiritual Barcelona 13.00 Poate nu ştiai 13.15 Schi alpin Cupa Mondiala: cursa masculina de coborare de la Gardena 14.25 Atenţie, se cântă! 16.00 Polo Rapid - Steaua 17.05 Timpul chitarelor 18.05 Serial: Ballykissangel 19.05 Ghid de vacanţă, ep. 5 19.35 Serial: Doctor Who SF, sez. 3, ep. 4 20.30 Serial: Studio 24, ep. 13 21.00 Serial: Periculos!, ep. 7 22.00 Ora de ştiri 23.10 Film: O viaţă bună 00.55 Timpul chitarelor 01.50 Serial: Ballykissangel 02.50 Atenţie, se cântă! 04.20 Operaţiuni speciale 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

Moldova 1 06.00 MESAGER. 06.30 Documentar. Artă [i mit. Păpu[a Hopy. 07.05 Film. |IGANUL (URSS, 1981). Episodul 3. 08.30 Domnului să ne rugăm! Liturghia la cinstirea Sfîntului Ierarh Nicolae. Transmisiune de la Catedrala Na[terea Domnului din Chi[inău. 09.30 Magazinul copiilor. 10.00 Bună seara! Talk-show (reluare). 11.00 Portrete în timp. M.Poiată, dramaturg, eseist, cineast. 11.30 Serial în desen animat. Fotbal galactic. 12.00, 15.00, 23.00, 1.00 ŞTIRI. 12.10 Desene animate. Istorioare fotbalistice. 12.40 Film. SUSPINUL }NGERILOR. (Franţa, 2008). Episodul 4. 14.15 Lumina adevărului. 15.10 ARTelier. 15.40 La mulţi ani! Dedicaţii muzicale. 16.10 Serial în desen animat. Academia gladiatorilor. 17.00 Documentar. Lini, forme, culori. 17.25 Perpetuum mobile. 18.00 Cronos. 18.15 Templul muzicii. 19.00 MESAGER (rus). 19.35 Erudit-cafe. 20.20 Desene animate. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.35 Tangoul toamnei. Margareta Ivanu[. Serată de creaţie. 23.10 Film. O AMINTIRE (Franţa). 00.45 Din videoteca TV. Program muzical. 01.15 Descoperă Moldova. 01.20 Templul muzicii. 02.30, 5.00 Music Mania. 03.00 Versuri. Mihail Garaz. 03.15 Din zestrea de lăutari. 03.45 Idei, proiecte, realizări. 04.30 Perpetuum mobile. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

TNT 06.00 М/с Котопес 07.00 М/с Как говорит Джинджер 08.20 Т/с Саша + Маша 09.00 Необъяснимо, но факт 10.00 Школа ремонта - В гостях у бабушки 11.00 Д/ф Бороться нельзя сдаваться 12.00 Comedy Woman 13.00 Клуб бывших жен 14.00 COSMOPOLITAN. Видеоверсия 15.15 Х/ф Улетный транспорт 17.00 Х/ф 13 район: Ультиматум 19.00 Т/с Женская лига 19.30 Убойный вечер 20.00 Битва экстрасенсов 21.00 Comedy Woman 22.00 Комеди Клаб 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Убойная лига 01.10 Наша Russia 01.40 Убойный вечер 02.15 Дом-2. После заката 02.45 Секс с А. Чеховой 03.15 Х/ф Убойная вечеринка 04.55 Необъяснимо, но факт 05.50 Т/с Саша + Маша

2 Plus 07.00 Observator 07.50 "Дон Кихот" (Италия,

Испания 2007) "Donkey Xote" мультфильм. 09.20 "Лис и охотничий пес" (США 1981) "The Fox and the Hound" мультфильм. 11.00 Te pui cu blondele ? cu Dan Negru 12.00 Motors ! Dealer Antena1 12.30 Aruncati din tren. reality show 14.30 "Миссис Даутфайр" (США 1993) "Mrs. Doubtfire" х/ф. 17.00 "Слоеный торт" (Великобритания 2004) "Layer Cake" х/ф. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 "Ангелы Чарли" (Германия, США 2000) "Charlie's Angels" х/ф. 22.00 "Жатва" (США 2007) "The Reaping" х/ф. 00.00 In cautarea tinutului liber (SUA 1955) Man Without a Star х/ф. 02.00 In puii mei ! cu Mihai Bendeac 03.15 Observator 04.15 Hercule in infern (SUA 1994) Hercules in Underworld сериал. 05.45 Furtună în Paradis (SUA 1994) сериал

PRO TV 08.00 Ştirile Pro TV 10.00 Ce se întâmplă, doctore? 10.30 Jugaru Shukaru 11.00 AutoExpert 11.30 În Profunzime 13.00 Ştirile Pro TV 13.15 Serial: Gossip Girl: Intrigi la New York, ep. 9, anul II 14.15 Film: Comando de cartier 16.00 Film: Atacul grifonului 17.45 Serial: Legenda Căutătorului, ep. 2, anul I 19.00 Ştirile Pro TV 20.30 Film: Singur acasă 3 22.30 Film: Singur în luptă 00.15 Divertis - Land of Jokes 01.15 Divertis - Serviciul Român de Comedie 02.15 Film: Comando de cartier 04.15 Ştirile Pro TV 05.15 Promotor 06.00 După 20 de ani 07.00 Ce se întâmplă, doctore? 07.30 Ştirile Pro TV

TV 7-NTV 04.35 Х/ф В логове льва 06.10 М/ф Легион супергероев 06.30 Сказки Баженова 07.00 Сегодня 07.20 Вокруг света 07.30 Сегодня в romове 08.00 Смотр 08.30 Сotidian ( rom.) 09.00 Сегодня 09.20 Телешопинг 09.35 Главная дорога 10.05 Кулинарный поединок 11.00 Квартирный вопрос 12.00 Сегодня 12.25 Телешопинг 12.40 Вокруг света 12.55 Советские биографии. Н. Хрущев 13.50 Открытая студия 15.00 Сегодня 15.20 Русская начинка 15.50 Х/ф Вернуть на доследование 17.25 Обзор. Чрезвычайное происшествие 18.00 Сегодня 18.30 Профессия - репортер 19.00 Программа максимум 20.05 Д/ф Русские сенсации 21.05 Женский взгляд 21.45 Чета Пиночетов 22.25 Ты не поверишь! 23.10 Х/ф Мгла 01.05 Х/ф Вышибалы 02.30 Х/ф Конкретный бизнес 04.00 Советские биографии. Н. Хрущев

Acasă 05.30 Serial: Destine furate 06.30 Serial: Paradisul blestemat 07.15 Teleshopping 07.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Teleshopping 08.45 Serial: Dona Barbara 09.45 Teleshopping 10.00 Serial: Răţuşca cea urâtă 12.00 Serial: Răzbunarea Victoriei 14.00 Serial: Văduva Blanco 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de ACASĂ 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Film: Anna şi Regele 23.00 Serial: Betty cea urâtă din New York 00.00 Serial: Terra Nostra 01.00 Teleshopping 01.15 Film: Anna şi Regele 03.45 Serial: Terra Nostra 04.30 Serial: Paradisul blestemat 05.15 Teleshopping

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

06.35 Х/ф Карусель 08.00 Diminea?a pe Prime 09.15 Умницы и умники 10.00 Новости 10.10 Моя родословная. О. Аросева 11.05 Анастасия Вертинская. Бегущая по волнам 12.00 Новости 12.10 Х/ф Алые паруса 13.45 Ералаш 14.15 Х/ф Свои 16.20 Форум победителей Прорыв 17.20 Х/ф Бог печали и радости 18.55 Ледниковый период 21.00 Время 21.15 Ледниковый период. Продолжение 22.30 Прожекторперисхилтон 23.10 Что? Где? Когда? 00.20 Хоккей. Россия Финляндия 02.30 Хоккей. Чехия - Швеция 04.40 Т/с Акула

NTV-mir 07.00 Сегодня 07.20 Уроки живой природы с тетушкой Совой . Лев 07.30 Сказки Баженова 08.00 Смотр 08.30 Без рецепта 09.00 Сегодня 09.30 Главная дорога 10.00 Едим дома! 10.35 Звезды меняют профессию . М. Покровский - хоккеист 11.30 Такси 12.00 Сегодня 12.30 Русская начинка 13.00 Кулинарный поединок 14.00 Квартирный вопрос 15.00 Сегодня 15.25 Т/с Вернуть на доследование 16.20 Наши 17.05 А. Журбин. Мелодии на память 17.40 Вокруг света 18.00 Сегодня 18.35 Профессия - репортер 19.05 Программа максимум 20.10 Д/ф Русские сенсации 21.00 Ты не поверишь! 21.55 Чета Пиночетов 22.35 Школа злословия 23.30 Обзор. Чрезвычайное происшествие 00.00 Испытание верности 00.25 Т/с Секретный фарватер

Rossia 04.10 Х/ф Не могу сказать прощай 05.45 Вся Россия 05.55 Сельский час 06.25 Диалоги о животных 07.00 Вести 07.10 Вести-Москва 07.20 Военная программа 07.45 Субботник 08.25 Х/ф Волшебный портрет 10.00 Вести 10.10 Вести-Москва 10.20 Национальный интерес 11.20 Комната смеха 12.15 Сенат 13.00 Вести 13.20 Вести-Москва 13.30 Ко дню рождения. Другие берега А. Вертинской 14.25 Новая волна-2009 . Лучшее 16.15 Х/ф Капля света 19.00 Вести в субботу 19.40 Х/ф Капля света 20.50 Юбилей М. Жванецкого 00.00 Х/ф Марс атакует! 02.10 Х/ф Точная копия 03.50 Городок

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-4 06.30 Неизвестная планета 07.20 Т/с Зачем тебе алиби? 09.20 Реальный спорт 09.30 Я - путешественник 10.00 Карданный вал 10.30 В час пик 11.30 Top Gear. Русская версия 12.30 Популярная экономика 13.00 Военная тайна 14.00 Т/с Сверхъестественное 15.30 Пять историй 16.00 Фантастические истории 17.00 Чрезвычайные истории 18.00 В час пик 18.30 Репортерские истории 19.00 Неделя 20.00 Концерт М. Задорнова 22.00 Х/ф Белая медведица 00.00 Бокс. Н. Рагозина - П. Лондон 00.45 Голые и смешные 01.20 Х/ф Голая правда 03.00 Тайны вашей судьбы. Эзо ТВ 05.00 Т/с Сверхъестественное 05.40 Музыкальный канал

STS

Pervîi canal 06.00 Новости 06.10 Гении и злодеи

06.00 М/ф Карапузы 07.10 М/с Смешарики

07.30 М/с Пинки и Брейн 08.00 М/с Трансформеры 08.30 Галилео 09.00 Х/ф Граф Монте Кристо 11.00 Жизнь прекрасна 13.00 М/ф Карапузы 14.15 М/с Смешарики 14.45 М/с Пинки и Брейн 15.15 М/с Сильвестр и Твитти 16.00 Галилео 16.30 Х/ф Фирма 18.45 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.30 Т/с 6 кадров 21.00 Х/ф Паутина шарлоты 22.45 Слава богу, ты пришел! 00.00 Хорошие шутки 01.45 Рингтон чарт 02.45 Музыка 04.45 Рингтон чарт

NIT-digest 05.50 М/ф 06.50 М/ф Том и Джерри 07.30 Curier (рус.) 08.00 Х/ф Операция ы 09.40 Vocea poporului karaoke show 10.30 АБВГДейка 11.00 М/ф Феи. Потерянное сокровище 12.20 Х/ф Запретная миссия 14.00 Х/ф Фантастическая четверка 16.00 Х/ф Фантастическая четверка: Вторжение Серебряного серфера 18.35 Будьте здоровы 19.00 Guta show 19.35 Содружество 20.00 Резонанс 21.00 Х/ф Законопослушный гражданин 23.00 Постскриптум 00.00 Киномания Скромное обаяние буржуазии 02.05 События 02.25 Х/ф Сон в руку, или чемодан 03.35 Свободный полет . Эффект Экзюпери 04.05 Х/ф Пуговица

03.55 Serial: Doctor Who SF, sez. 3, ep. 4 04.50 Mesager 05.25 Ora de ştiri 06.15 Teleshopping

Moldova 1 06.00 MESAGER. 06.30 Documentar. Vecini în savană. 07.20 Film. |IGANUL (URSS, 1981). Episodul 4. 08.45 Locuinţa mea. 09.15 Formula succesului. Vitalie Rusu, artist al poporului. 10.00 Ring Star. Concurs muzical. 11.10 La datorie. 11.30 Ghidul sănătăţii tale. 12.00 NOVOSTI. 12.10 Moldovenii de pretutindeni. 12.45 Cinemateca universală. 13.00 Mai în glumă, mai în serios cu Gheorghe Urschi. 14.00 Ba[tina. Program pentru săteni. 15.00, 23.00 ŞTIRI. 15.10 Cu noi la teatru. 15.40 La mulţi ani! Dedicaţii muzicale. 16.10 Film. RăTăCI|I PRINTRE CUVINTE (SUA, 2003). 17.50 Documentar. Artă [i mit. Păpu[a Hopy. 18.15 La noi în sat. 19.00 MESAGER (rus). 19.35 Vedete la bis. 20.20 Desene animate. 20.40 Povestea de seară. 21.00, 2.00, 4.00 MESAGER. 21.35 Fii tînăr! 22.25, 23.10 Film. REGATUL CERULUI (Marea Britanie, Spania, SUA, Germania, 2005). 01.25 Moldovenii de pretutindeni. 02.30 Miracolul dansului. 03.00 Rolling Stones Overture. Program susţinut de Orchestra simfonică a Companiei TeleradioMoldova. 03.50 Dimensiuni europene. 04.30 Abraziv. 05.00 Program de muzică populară. 05.45 Calendarul zilei. Horoscop.

DUMINICĂ 20.12.09 TNT TVR 1 07.10 Universul credinţei 09.00 Desene animate 10.00 Spune-mi ce te doare 10.40 Ca la carte 11.30 Viaţa satului 12.45 Studio Campionatul Mondial de Handbal feminin 12.55 Campionatul Mondial de Handbal feminin Finala 14.45 Studio Campionatul Mondial de Handbal feminin 14.55 Transformarea 15.45 Călător pe viaţă 16.15 Înainte şi după 16.25 No Comment 16.30 Formă maximă 17.00 Dănutz S. R. L 18.00 Telejurnal 18.10 Dănutz S. R. L 19.20 Tragerile Loto 6/49 şi Noroc 19.30 Sport plus auto 19.40 Înainte şi după 19.50 Sport 20.00 Telejurnal 21.10 Film: Bâlciul deşertăciunilor 23.35 Serial: Battlestar Galactica, ep. 20 00.30 Dănutz S. R. L 01.30 Telejurnal 01.35 Dănutz S. R. L 02.45 No Comment 02.50 Înainte şi după 03.00 Sport 03.10 Telejurnal Meteo 04.05 Universul credinţei 05.45 Imnul României 05.50 Teleshopping

TVR 2 07.00 Liber pe contrasens 08.00 Natură şi aventură 08.30 Zestrea românilor 09.00 Motomagia 09.30 Un zâmbet pe: 4 roţi! 10.00 Ferma 11.00 Sat TV Desfide lumea, ep. 10 11.30 Pescar hoinar 12.00 Serial: Arabela se întoarce 12.35 Polo. Rapid - Steaua 13.50 Film: Un bunic de Crăciun 15.30 Jamie, ministrul hranei sănătoase 16.00 Atlas 16.35 Muzică şi muzichie 18.00 Romania vazuta... altfel, cu Dan Puric 19.00 Campionii Povestea campionilor sportului românesc 19.35 Videoterapia 20.30 Serial: Studio 24, ep. 14 21.00 Serial: Eureka 22.00 Ora de ştiri 23.10 Film: Cronici din San Francisco. Dramă. Partea a II-a 00.50 Serial: Periculos!, ep. 7 01.45 Film: O viaţă bună 03.25 Bazar

06.00 М/с Котопес 07.00 М/с Как говорит Джинджер 08.20 Т/с Саша + Маша 08.45 Первая Национальная лотерея 09.00 Необъяснимо, но факт 10.00 Школа ремонта - Корабль для двух капитанов 11.00 Д/ф Романы и обманы 12.00 Интуиция 13.00 Т/с Кайл XY 15.00 Х/ф 13 район: Ультиматум 17.00 Х/ф Блэйд 19.30 Убойный вечер 20.00 Битва экстрасенсов 21.00 Х/ф Олимпиада 22.00 Комеди Клаб 23.00 Дом 2. Город любви 00.00 Comedy Woman 01.00 Смех без правил 02.05 Убойный вечер 02.40 Дом-2. После заката 03.10 Х/ф Я мечтал о Джинни 15 лет 05.05 Убойной ночи

2 Plus 07.20 "Феи" (США 2008) "Tinker Bell" мультфильм. 09.00 ’Neatza, vecina ! cu Razvan si Dani 10.00 "Ангелы Чарли" (Германия, США 2000) "Charlie's Angels" х/ф. 12.00 In puii mei ! cu Mihai Bendeac. Divertisment 13.10 Sa te prezint parintilor. Divertisment 14.25 Pariu ca stiu. Divertisment 16.25 "Красота по-американски" (США 1999) "American Beauty" х/ф. 19.00 Observator 19.45 Мультфильм. 20.00 "Ангелы Чарли 2. Только вперед" (США 2003) "Charlie's Angels. Full Throttle" х/ф. 22.10 "Рассвет мертвецов" (США, Канада, Франция, Япония 2004) "Dawn of the Dead" х/ф. 01.00 Shaolin Kung Fu (ep 7) сериал. 02.00 Sageta neagra (Italia 2006) La Freccia Nera х/ф. 03.30 Lassie (SUA 1997) сериал. 04.00 Intangibilul (SUA 2004) Out of Reach х/ф.

PRO TV 08.00 Ştirile Pro TV 10.00 După 20 de ani 11.00 Film: Atacul grifonului 13.00 Ştirile Pro TV 13.15 Apropo Tv 14.30 Film: Singur acasă 3 16.30 Film: Idilă pentru o piatră preţioasă 19.00 Ştirile Pro TV 20.45 Divertis - Land of Jokes

21.45 Divertis - Serviciul Român de Comedie 22.45 Jugaru Shukaru 23.15 Film: Misiune de recuperare 01.00 Frumuseţe pe muchie de cuţit 02.00 Film: Misiune de recuperare 03.45 Ştirile Pro TV 04.45 După 20 de ani 05.30 România, te iubesc! 06.30 Ştirile Pro TV

JURNAL DE CHIŞINÃU 15.20 Т/с Вернуть на доследование 16.15 Дачный ответ 17.10 Советские биографии . Н. Хрущев 18.00 Сегодня 18.55 Чистосердечное признание 19.25 НТВшники . Сталин с нами 21.00 Т/с Брачный контракт 22.55 Между миром и войной . Гиюр . 6 с. 23.50 ЧП. Обзор за неделю 00.25 Т/с Секретный фарватер

TV 7-NTV 04.50 Х/ф Чудо в ручье мудреца 06.10 М/ф Легион супергероев 06.30 Дикий мир 07.00 Сегодня 07.20 Русское лото 07.45 Quattroruote 08.15 Их нравы 08.50 Вокруг света 09.00 Сегодня 09.20 Едим дома! 09.50 Спасатели 10.20 Борьба за собственность 10.45 Дачный ответ 11.45 Просто вкусно 12.00 Сегодня 12.25 Телешопинг 12.40 Такси 13.05 Первая кровь 13.30 Алтарь победы. Партизаны 14.15 Своя игра 15.00 Сегодня 15.20 Без рецепта 15.45 Х/ф Вернуть на доследование 17.25 ЧП. Обзор 18.00 Сегодня 18.55 Чистосердечное признание 19.25 НТВшники . Сталин с нами! 20.45 Х/ф Из жизни капитана Черняева 00.05 Х/ф Клоун. День платежа 01.40 Особо опасен! 02.10 Х/ф Белый шум: Сияние 03.45 Спасатели 04.10 Алтарь победы. Партизаны

Acasă 05.30 Serial: Destine furate 06.30 Serial: În numele iubirii 07.15 Teleshopping 07.30 Serial: În numele iubirii 08.30 Teleshopping 08.45 Serial: Dona Barbara 09.45 Teleshopping 10.00 Serial: Răţuşca cea urâtă 11.00 Reţeta de ACASĂ - Retrospectiva săptămânii 12.00 Serial: Răzbunarea Victoriei 14.00 Serial: Văduva Blanco 15.30 Serial: Destine furate 16.25 Vremea de ACASĂ 16.30 Serial: Paradisul blestemat 17.30 Serial: În numele iubirii 19.30 Serial: Dona Barbara 20.30 Film: Întâlnire cu Făt Frumos 22.15 La naiba, să poveştim! 23.15 Serial: Terra Nostra 00.15 Teleshopping 00.30 Film: Întâlnire cu Făt Frumos 02.00 La naiba, să poveştim! 03.00 Serial: Răzbunarea Victoriei 04.30 Serial: Paradisul blestemat 05.15 Teleshopping

Pervîi canal 06.00 Новости 06.10 М/ф Сегодня день рождения! 06.25 Х/ф Чудный характер 08.00 Diminea?a pe Prime 09.15 Здоровье 10.00 Новости 10.15 Непутевые заметки 10.30 Пока все дома 11.20 Фазенда 12.00 Новости 12.10 Х/ф Код Апокалипсиса 14.00 Самые опасные животные мира. Северная Америка 14.55 Х/ф Холмы и равнины 16.35 Большие гонки 17.55 ДОстояние РЕспублики 21.00 Воскресное Время 22.00 Большая разница 23.05 Обмани меня 23.55 Хоккей. Россия - Чехия 02.05 Хоккей. Финляндия Швеция

NTV-mir 07.00 Сегодня 07.20 Печально знаменитые места 07.25 Дикий мир 07.55 Авиаторы 08.25 Их нравы 09.00 Сегодня 09.20 Спасатели 09.50 Особо опасен! 10.30 Борьба за собственность 11.05 Воскресная клипомания 11.30 Такси 12.00 Сегодня 12.30 Первая кровь 13.05 Алтарь Победы 13.55 Похищение Европы. Путеводитель . 11 с. 14.25 Золотая пыль 15.00 Сегодня

Rossia 04.25 Х/ф Берегись автомобиля 06.20 Смехопанорама 06.45 Сам себе режиссер 07.35 Утренняя почта 08.10 Х/ф Миллион на Рождество 10.00 Вести 10.10 Вести-Москва 10.50 Городок 11.25 Сто к одному 12.15 Парламентский час 13.00 Вести 13.20 Вести-Москва 13.30 Вести. Дежурная часть 14.00 Честный детектив 14.30 Аншлаг и Компания 15.35 Лучшие годы нашей жизни 17.25 Концерт 19.00 Вести недели 20.05 Х/ф Чужие души 22.05 Специальный корреспондент 23.05 Х/ф Матрица: Перезагрузка 01.45 Х/ф Бонни и Клайд

Ren TV 06.00 Т/с Вовочка-4 06.30 Неизвестная планета 07.10 Т/с Зачем тебе алиби? 09.05 В час пик 09.35 Х/ф Белая медведица 11.30 Шаги к успеху 12.30 24 13.00 Неделя 14.00 Репортерские истории 14.30 Частные истории 15.30 Дальние родственники 15.55 Концерт М. Задорнова 18.00 В час пик 19.00 В час пик : Сладкая жизнь 20.00 Большая история 22.00 Фантастические истории 23.00 Top Gear. Русская версия 00.00 Голые и смешные 00.30 Мировой бокс с мужским характером 01.00 Звезда покера 01.50 Х/ф Соседки 03.20 Голые и смешные 03.50 Х/ф Счастливого Рождества! 05.35 Музыкальный канал

STS 06.00 М/ф Карапузы в Париже 07.10 М/с Смешарики 07.30 М/с Пинки и Брейн 08.00 М/с Трансформеры 08.30 Галилео 09.00 М/ф Черная стрела 10.00 Все по взпослому 11.00 Галилео 12.00 Снимите это немедленно! 13.00 М/ф Карапузы в Париже 14.15 М/с Смешарики 14.45 М/с Пинки и Брейн 15.15 М/с Сильвестр и Твитти 16.00 Галилео 16.30 Т/с 6 кадров 17.00 Х/ф Паутина шарлоты 18.45 Т/с 6 кадров 19.00 Т/с Папины дочки 20.30 Т/с 6 кадров 21.00 Х/ф Последний отпуск 22.50 Т/с Даешь молодежь! 23.40 Т/с 6 кадров 00.00 Хорошие шутки 01.35 Рингтон чарт 02.35 Музыка 04.35 Рингтон чарт

NIT-digest 06.00 Т/с Я - сыщик 07.30 М/ф Том и Джерри 08.00 Х/ф Жандарм из Сен-Тропе 09.45 100 вопросов взрослому 10.30 М/ф Wall-e 12.10 Будьте здоровы 12.35 Х/ф Книга мастеров 14.20 Х/ф Джонни Д 17.00 Резонанс 18.00 Х/ф 13-й район: Ультиматум 20.00 Curier (рус.) 20.30 Сказки для взрослых 20.45 Т/с Большая возня 21.30 Curier (молд.) 22.00 Х/ф Мой ангел хранитель 00.00 Curier (рус.) 00.25 В центре событий 01.20 Curier (молд.) 02.20 События 02.35 Х/ф Государственный преступник 04.05 Смех с доставкой на дом 04.25 Х/ф Райское яблочко


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Sănătate | 15

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Femeile reacţionează diferit de bărbaţi în faţa pericolului! Femeile și bărbaţii reacţionează diferit în momentul în care simt că nu se află în siguranţă, conchide un studiu polonez, scrie news.bbc.co.uk. La investigaţie au participat 40 de voluntari care au privit mai multe fotografi i ce reprezentau diverse situaţii cotidiene. Creierul indivizilor a fost monitorizat prin imagini cu rezonanţă magnetică. Cercetătorii au descoperit că centrii emoţionali din creierul femeilor erau mai activi decât cei ai bărbaţilor. În timp ce urmăreau imagini negative, femeilor li se activau centrii din partea stângă a talamusului, parte a creierului care recepţionează senzaţiile legate de plăcere sau de durere. În momentul în care priveau imagini negative, bărbaţilor li se activa partea creierului care joacă un rol important în controlul funcţiilor involuntare, incluzând respiraţia, bătăile inimii şi digestia. În esenţă, activitatea din această zonă transmite creierului două informaţii: să fugă de pericol sau să-l confrunte. „Acest fapt poate explica de ce bărbaţii, atunci când se confruntă cu un pericol, iau imediat măsuri de apărare, comparativ cu femeile”, a declarat Dr. Andrzej Urbanik, unul dintre cercetători. Atunci când au fost puşi să se uite la imagini pozitive, femeile aveau o activitate mai mare în zona creierului destinată memoriei, în timp ce bărbaţilor li s-a intensificat zona destinată vizualizării. Astfel, în momentul în care vedeau o imagine cu un bebeluş, femeile evocau imagini din memorie cu copiii proprii, în timp ce bărbaţii erau mai puţini emotivi.

Natura favorizează femeile O genă îi face pe bărbaţi să moară înaintea femeilor Longevitatea mai mare a femeilor ar putea avea o explicaţie ştiinţifică. O echipă de biologi japonezi a demonstrat că puiul de şoarece născut din două mame trăieşte cu o treime de timp mai mult decât cel rezultat dintr-o mamă şi un tată, scrie revista franceză „Le Point”, citată de Agerpres. Tomohiro Kono şi Manabu Kawahara de la universităţile din Tokyo şi Saga au reuşit să producă şoricei al căror ADN provenea de la două femele. Motivaţia lor ştiinţifică a fost să înţeleagă de ce, la ma-

joritatea speciilor animale, femela trăieşte mai mult decât masculul. Kono a menţionat că diferenţa de longevitate ar putea avea o bază genetică legată de sex. De aici, ideea că un animal care ar moşteni ADN de la două femele ar trebui să trăiască mai mult.

Femeile, mai longevive În lipsa unor persoane voluntare pentru experimentul lor, cei doi cercetători au ales şoareci pentru a-şi verifica ipoteza. Aceştia n-au avut nimic împotrivă, cu condiţia să primească caşcaval în fiecare zi. Cercetătorii au început prin a

captura un şoricel femelă de o zi, de la care au luat ovule imature pentru a le transforma în spermatozoizi imaturi pe care i-au injectat în ovulele mature ale altor femele adulte. Astfel, au reuşit să obţină embrioni viabili, care s-au transformat în şoricei cu o viaţă normală. Aceştia au trăit atât de bine încât au atins în medie 841 zile, faţă de 655 zile la o populaţie de şoareci de referinţă, cu o mamă şi un tată. Această diferenţă i-a încântat pe cei doi cercetători japonezi care şi-au văzut confi rmată ipoteza unei origini genetice a duratei vieţii legate de sex. Ei explică şi faptul că longevitatea ar fi dependentă de o genă – nu-

mită „Rasgrf 1” –, prezentă în cromozomul masculin Y. De acest fapt însă nu sunt siguri în totalitate. Rămâne să se înţeleagă de ce evoluţia a ales ca femeile să fie mai longevive. Sau, mai degrabă, de ce evoluţia i-a programat pe bărbaţi să moară mai repede. Se pare că masculii cultivă forţa şi o statură atletică pentru a cuceri femeile. Ei n-ar avea deci niciun interes să îmbătrânească pentru că ar fi prea slabi ca să mai câştige vreo „bătălie”. Prin urmare, pot să moară. Înţelegem acum de ce azilurile de bătrâni sunt pline de văduve, rezumă pe notă ironică articolul din „Le Point”.

Viitorul speciei umane Ingineria genetică și colonizarea altor planete vor tria cele mai bune exemplare Deși am aflat destul de multe lucruri despre modul în care a evoluat specia umană, viitorul rămâne în continuare un teren fertil speculaţiilor. Despre cum va arăta specia umană în viitor s-au făcut pronosticuri numeroase. Clișeele vehiculate în operele de ficţiune sunt demolate acum rând pe rând de un articol din revista „Live Science”. În viitor, oamenii vor avea capete mai mari pentru a face loc creierilor avansate care vor ocupa un volum tot mai mare, arată o teorie evoluţionistă. „E complet lipsit de orice logică. La naştere există deja complicaţii legate de capul mare al bebeluşilor. Evoluţia nu va merge împotriva mamelor care ar putea muri la naştere în cazul unui astfel de scenariu”, menţionează paleontologul Peter Ward de la Universitatea din Washington.

Specia umană se va împărţi în două

Legumele şi fructele sunt cheia frumuseţii Apa nu vă ajută să aveţi un ten mai frumos. În schimb, legumele și fructele sunt cheia frumuseţii, au declarat cercetătorii de la Fundaţia Britanică pentru Nutriţie, scrie telegraph.co.uk. „Nu este suficient să bei apă doar de dragul de a face asta, pentru că apa nu te ajută să ai o piele frumoasă. Este vorba de un mit”, a explicat Heather Yuregir, coordonatoarea cercetării. Vitaminele A,B, C şi E, care se găsesc într-o gamă largă de fructe şi legume, au un rol crucial în menţinerea sănătăţii celulelor, ceea ce va duce la un ten frumos. Dacă o persoană nu mănâncă suficiente fructe şi legume, s-ar putea confrunta cu multe probleme ale pielii, cum ar fi dermatite, uscarea excesivă şi îmbătrânirea. Totuşi, specialiştii nu neagă importanţa apei pentru o stare generală bună de sănătate. Experţii au declarat că soarele şi fumatul sunt cei mai aprigi duşmani ai pielii şi că este foarte important să se folosească loţiunile şi cremele hidratante şi protectoare. „Cremele cu protecţie solară sunt excelente pentru prevenirea semnelor de îmbătrânire a pielii”, a mai spus Yuregir.

Specia umană, susţine o altă teorie, se va împărţi pe viitor în două: unii reprezentanţi mici şi reduşi mintal, de dimensiunea unor spiriduşi, în timp ce restul vor fi înalţi, slabi, sănătoşi, atractivi şi inteligenţi, râzgâiaţi de tehnologia care va face totul în locul lor. „De ce s-ar întâmpla o asemenea prostie?”, se întreabă Ward. „Am devenit cumva mai stupizi după apariţia Google? Inteligenţa este codată

în prea multe gene pentru a o pierde pur şi simplu”. În schimb, Ward este de părerea că cel mai plauzibil scenariu este cel în care oamenii ar putea suferi o convergenţă în asemănare, pe măsură ce populaţiile se amestecă între ele: „Vom avea probabil cu toţii păr ciocolatiu şi statură medie, urmând să eliminăm toate extremele”.

Ingineria genetică este o armă care ar putea oferi câteva surprize evoluţiei umane, avertizează Ward. Cu ajutorul viruşilor şi a altor tehnici, ne putem modifica teoretic genomul, iar oamenii de ştiinţă ar putea descoperi genele care ne potentează inteligenţa, sănătatea, aptitudinile atletice. Acest lucru ar putea duce, întradevăr, la o segregare a rasei

umane în funcţie de accesul la aceste tehnologii. O ultimă barieră care ar putea deschide o falie între tipologiile de oameni din viitor este colonizarea altor planete. „Aceste populaţii care vor părăsi Terra ar putea evolua în medii diferite. Ingineria genetică ar putea conduce la reducerea dimensiunilor corporale umane pentru a facilita călătoriile interplanetare.”

Sănătatea fizică vă protejează de problemele psihice! Indivizii care sunt sănătoşi din punct de vedere fizic nu au probleme mintale, scrie telegraph.co.uk. O echipă de oameni de ştiinţă germani şi suedezi a studiat în jur de un milion de indivizi şi a concluzionat că cei care erau sănătoşi din punct de vedere

fizic aveau şi performanţe mintale. Voluntarii au rezolvat câteva teste de inteligenţă şi s-a constatat că cei în formă, care făceau sport regulat, au avut rezultate mai bune decât cei care sufereau de anumite boli, nu neapărat grave. Astfel, cercetătorii au con-

fi rmat zicala romană „Mens sana in corpore sano”. „Acest studiu confi rmă ideea că exerciţiile fizice pot fi o strategie publică care duce la optimizarea sistemului educativ”, a declarat dr. Maria Aberg de la Universitatea Gothenburg. Specialiştii au declarat

că exerciţiile fizice moderate, de tipul celor cardio, cresc inteligenţa unei persoane şi o fac să aibă performanţe mai bune la testele cognitive. Totodată, cercetătorii au mai spus că activitatea fizică constantă are un efect antiîmbătrânire asupra nivelului celular.


www.jurnal.md

16 | Cultură

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

Deschideţi dosarele securităţii „Eşti toată cântec” Steliana Grama a scris versuri până în ultima zi a vieţii sale Citind volumul „Rană de stea” al Stelianei Grama, apărut recent la Editura Pontos din Chișinău, avem senzaţia că auzim vocea cristalină și vedem chipul radios, întodeauna binevoitor, deschis, prietenos al tinerei poete care a plecat dintre noi atât de devreme. S-a stins în toamna lui 2006 (a suferit de enfizem pulmonar), dar amintirea ei a rămas și azi la fel de luminoasă în sufletele celor care au cunoscut-o. Volumul postum al Stelianei cuprinde 250 texte de cântece, mai bine de jumătate din acestea au fost interpretate de cântăreţi cunoscuţi, iar 122 de texte îşi aşteaptă compozitorii şi interpreţii. Noua carte mai conţine referinţe critice, cronici la volumele ei anterioare, multe fotografi i care ne fac s-o simţim alături pe Steliana, poeta care a început să scrie versuri şi să compună melodii de la vârsta de 3 ani. VOLUMUL ESTE ÎNGRIJIT de dr. Claudia Slutu-Grama, mama poetei. Domnia sa mărturiseşte în prefaţă că Steliana a scris versuri până în ultima zi a vieţii sale. Temele preferate ale poetei sunt „dragostea, natura, copilăria, patria, limba română, spectacolul vieţii, misterul cosmic, dorul de Stea”. Cântecul care a dat titlul volumului – „Rană de stea” – îi este consacrat mamei poetei. El a fost interpretat de Stela Mitriuc (compozitor, Leonid Gorceac). Cu Steliana Grama au mai colaborat compozitorii Liviu Ştirbu, Dinu Matvievici, Andrei Sava, Vlad Mircos. Melodiile ei au fost executate de Ion Suruceanu, Alexandru Lozanciuc, Nelly Ciobanu, Inesa Stratulat, Stela Mitriuc, Cezara, Sergiu Onofrei, Ioana Sulac ş.a. Piesele pe versurile Stelianei au obţinut premii importante la mai multe festivaluri şi concursuri din R. Moldova şi de peste hotare. TALENTUL NATIV al poetei a fost apreciat de cititori, de criticii literari şi de scriitori de valoare din spaţiul românesc. În volum descoperim, de exemplu, o scrisoare tulburătoare, adresată Stelianei de cunoscuta poetă Gabriela Melinescu: „Ţi-am citit cărţile cu o plăcere imensă – eşti o adevărată poetă, cu un stil plin de fi neţe şi nerv, cu o vitalitate ieşită din comun; stăpâneşti arta grea a rondelului şi pe aceea şi mai grea a poeziei, care nu se defi neşte prin niciun „ism”. Nu mă miră că ai scris texte pentru cântece – muzica e în tine, eşti toată cântec... Eşti un Ariel, simţindute bine pe aripile vântului”. Din volum mai aflăm că ultimele cântece ale Stelianei se numesc „Albe magnolii” şi „Flori de câmp”. E CUTREMURĂTOARE întâlnirea cu Steliana prin intermediul acestei cărţi în care mai găsim desene, reflecţii, versuri ale poetei care, în doar 32 de ani, şi-a scris opera, alcătuită din cărţi de valoare pe care le putem găsi în biblioteci („Tratat de tanatofobie”, Bucureşti, 1996; „Rezervaţia de meteoriţi”, Civitas, 1998; „Pubela din Calea Lactee”, Augusta, Timişoara, 2001; „Surogat de iluzii”, Augusta, 2003; „Cetatea de scaun a dragostei”, Pontos, Chişinău, 2006; „Perfuzii de vise”, Cartea Moldovei, 2006; „Speranţa moare ultima” şi „Curcubeul viselor”, Pontos, 2008). I. N.

„Iubiţi compatrioţi, se deschid dosarele!”, exclamă unul dintre protagoniștii piesei lui Vladimir Beșleagă „Morţii cei vii și viii cei morţi”, anunţând astfel motivul pentru care se adună în faţa clădirii fostului KGB personajele acestui text dramatic, citit săptămâna trecută în cadrul Atelierului de Dramaturgie Contemporană al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Lectura a fost realizată de Petru Oistric, cu participarea actorilor Naţionalului Nicolae Darie, Victor Drumi, Alexandra Drumi, Valentin Zorilă şi Mihai Zubcu.

Despre KGB, pentru prima dată într-o sală de teatru Precum au remarcat şi spectatorii, pentru prima dată la Teatrul Naţional au răsunat cuvintele „kgb-ist”, „turnător”, „securist”, „deconspirare”. Eroii piesei – Falusas (angajat la Uniunea Scriitorilor şi agent secret), Fossman (fost scriitor sovietic moldovean), Aspreu (actual scriitor profesionist, european şi unionist), Comimpar (comentator imparţial), Consoalui (consoarta Comimparului) – polemizează aprins pe tema „vânătorii de intelectuali”, declanşate de securişti în perioada sovietică şi în anii tranziţiei. Dezbaterea culminează cu o crimă. O astfel de lectură ar fi fost imposibilă înainte de căderea comuniştilor, a menţionat Constantin Cheianu la discuţia care a avut loc în Sala Studio „Valeriu Cupcea” după lectura piesei. Regizorii nu au avut niciun pic de curaj pentru a aborda această problematică mult discutată în alte republici din spaţiul posttotalitar. La noi, a

funcţionat şi rămâne în vigoare proverbul „capul plecat sabia nu-l taie”. Este necesar ca măcar după 20 de ani de la prăbuşirea URSSului să se vorbească de pe scenele teatrelor noastre despre „tainele KGB-ului”. Avem nevoie de această terapie colectivă pentru a ne vin-

deca de frică, a subliniat dramaturgul.

Artiști paralizaţi de frică Există multe puncte de plecare pentru a construi un spectacol după acest text de un dramatism

Scriitorul în dialog cu cititorul la Liceul „Spiru Haret” Liceul „Spiru Haret” din Chișinău (director, Victor Ambroci) a iniţiat în repetate rânduri manifestări literare cu participarea unor scriitori basarabeni din diferite generaţii. O astfel de acţiune s-a desfășurat recent în sala de conferinţe a instituţiei, invitata liceenilor fiind Irina Nechit, poetă, dramaturg și jurnalist cultural. Întâlnirea cu liceenii pasionaţi de literatură a avut loc în cadrul programului de lecturi publice „Scriitorul şi cititorii săi”, realizat de fi liala Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România. Organizatorul manifestării, profesorul de română Sergiu Orehovschi a mărturisit că în copilărie nu a avut posibilitatea de a vedea oameni de cultură în satul său natal şi de a discuta „pe viu” cu artişti, scriitori, actori. El le-a spus discipolilor săi că sunt „privilegiaţi” pentru că au atâtea ocazii de a se întâlni în liceu cu personalităţi din domeniul culturii şi de a intra în dialog cu ei. Liceenii au citit cu dezinvoltură poeme de Irina Nechit, selectate din volumele „Cartea rece”, „Un viitor obosit”,

„Gheara” sau preluate de pe site-urile de poezie de pe internet. Autoarea s-a arătat impresionată de maniera liberă a lecturii şi de atenţia pentru mesajul textelor. După fiecare poem, adolescenţii au adresat întrebări scriitoarei. Ea le-a povestit cum a debutat, care este situaţia scriitorului în R. Moldova, în ce condiţii apar cărţile la noi şi în ce împrejurări a scris un text sau altul. Elevii au întrebat-o în ce mod se poate afi rma un tânăr autor basarabean în contextul literaturii române şi cum Irina Nechit îmbină poezia cu jurnalismul. Toţi ştiau că scriitoarea lucrează la ziarul „Jurnal de Chişinău” şi s-au interesat de perspectivele unui absolvent de liceu în domeniul mass-media, mai ales al televiziunii. Alternând lectura textelor cu întrebări şi intervenţii spontane, liceenii au citit, de asemenea, pe roluri, un fragment din piesa „Ametist” de Irina Nechit, publicată în cartea „Maimuţa în baie”, pe care autoarea le-a dăruit-o în fi nalul manifestării. Corina DAMASCHIN

feroce, cumplit, consideră Dumitru Crudu. E foarte important ca excepţionala piesă a lui Vladimir Beşleagă să fie montată. Societatea aşteaptă astfel de spectacole. În opinia lui D. Crudu, ar fi fost normal ca repetiţiile să fi început imediat după lectura de la Atelierul de Dramaturgie, iar spectacolul ar putea avea forma unei mese rotunde în stradă, pentru a fi auzit de cât mai multă lume. Desecretizarea dosarelor a fost o temă tabu la noi. Să nu uităm că scriitorii s-au afl at mereu în vizorul securităţii, a remarcat Arcadie Suceveanu, referindu-se la actualitatea piesei lui Vladimir Beşleagă, pentru care trebuie găsită o formulă estetică adecvată. Autorii autohtoni au mai scris despre tranziţie, dar pagina despre KGB a fost omisă, de aceea piesa lui Vladimir Beşleagă, în care se face un „pomelnic al victimelor securităţii”, poate deveni una foarte preţioasă în repertoriul naţional, afi rmă Elena Prus. Securiştii şi azi sunt un fel de păpuşari, iar noi – marionetele, a spus Mirosalava Metleaeva, mărturisind că a stat într-o încordare permanentă două ore, cât a durat lectura. „Nu ştiu cum vor reacţiona oamenii dacă se deschid dosarele. Suntem noi oare pregătiţi?”, se întreabă Petru Oistric. Toţi vorbitorii, inclusiv Nicolae Darie, Călina Trifan, Nicolae Rusu, Dorina Butucioc, Gheorghe Calamanciuc, Valentin Zorilă, Mihaela Damian, au accentuat că un spectacol după acest text ar avea un impact puternic, un efect purificator asupra publicului. Iar pentru ca titlul spectacolului să fie cât mai atractiv şi transparent, lui Vladimir Beşleagă i s-au propus alte câteva variante de titluri: „Deschideţi dosarele securităţii!” sau, pur şi simplu, „Dosarele”. Irina NECHIT


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Interviu | 17

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

„Au fost privatizate ilegal monumente istorice” Interviu cu Boris Foşca, ministrul Culturii — Domnule ministru, aţi anunţat recent că în viitorul apropiat pe Aleea Clasicilor ar putea să fie inaugurat şi bustul poetului Grigore Vieru. Când exact se va întâmpla acest lucru? Am anunţat, deja, printr-un ordin un concurs pentru confecţionarea bustului. Avem şi o sumă de bani pentru realizarea bustului marelui poet Grigore Vieru. Sperăm să reuşim până în februarie. Ar fi foarte bine să inaugurăm bustul de ziua marelui poet, care merită pe deplin acest lucru. — La 1 decembrie, monumentul Lupoaicei a fost readus pe soclul său din faţa Muzeului Naţional de Arheologie de Istorie. Totuşi, monumentul dezvelit este altul decât cel care a stat până acum acolo. Ce veţi face cu vechea Lupoaică? O vom repara şi cel mai probabil o vom readuce pe postamentul din faţa Muzeului Naţional de Istorie, iar monumentul dezvelit pe 1 decembrie va fi donat fie Bălţiului, fie Cahulului, întrucât nu avem nevoie la Chişinău de două monumente. Reparaţia Lupoaicei ne va costa vreo 80 de mii de lei. Eu sper să identificăm această sumă din sponsorizări. Avem nişte promisiuni şi sper că timp de 2-3 luni va fi reparat şi monumentul precedent. — Ce acţiuni culturale pregăteşte MC pentru 25 decembrie? Am repartizat responsabilităţile de organizare a sărbătorilor de iarnă între noi şi Primăria capitalei. S-a decis că de organizarea evenimentelor culturale de pe 25 decembrie se ocupă primăria. Ministerul Culturii este responsabil de organizarea festivităţilor în noaptea de revelion. Sper să avem o sărbătoare inedită. — Aţi declarat anterior că ”statuile lui Lenin ar trebui să stea în muzee, şi nu pe străzi”. Veţi întreprinde acţiuni în acest sens? Cred că de la sine se va întâmpla acest lucru. Totul depinde de cât de repede se va produce schimbul de mentalitate. Acum nu putem forţa acest lucru, e un proces viu, decurge atât cât decurge. Eu nu neg istoria, dar tot ce este legat de istorie se află în muzeu. — Mă întreb de ce nu putem prelua experienţa Lituaniei, în care există un muzeu al monumentelor sovietice? Statul lituanian câştigă şi bani cu muzeul acesta.

a le plăti acestor artişti. Voi avea o discuţie cu toţi directorii de teatre şi voi insista ca aceştia să-şi susţină foştii angajaţi.

Şi în America, aflândumă la un stagiu, am văzut un asemenea muzeu. E o idee foarte bună. Merită atenţie. — Ce credeţi despre felul în care erau acordate titlurile onorifice de ”Maestru în arte”, ”Om emerit” şi altele pe timpul fostei guvernări? Aş vrea să fac mai întâi o precizare referitoare la aceste titluri. E nevoie să existe nişte criterii clare pentru acordarea lor. Vârsta nu este un criteriu pentru a acorda un titlu în domeniul artelor. La bază trebuie să stea un criteriu artistic. Trebuie analizată contribuţia adusă culturii şi artei naţionale de către această persoană. Anterior, nu s-a ţinut cont de aşa criterii, cel puţin eu nu am înţeles care au fost criteriile după care s-au acordat de foarte multe ori aceste titluri. După alte principii probabil. — Acum, cum se va proceda? La Ministerul Culturii în cel mai apropiat timp vom avea un colegiu. Toate aceste candidaturi care vor fi înaintate colegiului vor fi discutate. După care urmează să înaintăm actele în comisia parlamentară pentru cultură, şi numai după votarea în comisie vor ajunge la preşedinte. — Ce valoare au aceste distincţii? Deocamdată nu există o acoperire financiară serioasă pentru aceste ele. Există această acoperire. Cei care au titluri primesc la salariu o indemnizaţie. Pentru ”Artist Emerit” aceasta e de 100 de lei, pentru ”Maestru în artă” şi ”Artist al poporului” - 200 de lei. Ne-am dori ca aceste indemnizaţii să fie mai mari, dar deocamdată nu este posibil. Câţiva ani în urmă exista o singură distincţie – ”Maestru în artă” şi mi se părea normal. Nu ştiu de ce fosta conducere a revenit la nişte distincţii pur sovietice. Noi vom veni cu iniţiativa de a renunţa la ele. — Ce credeţi despre acordarea titlului onorific de ”Maestru în arte” lui Dan Bălan? Cred că el merita acest titlu. Probabil, i s-a dat prea târziu. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Este o persoană care ne-a dus faima peste hotare. La un moment dat despre R. Moldova se cunoştea din cântecele lui Dan Bălan sau datorită participării sale la diferite festivaluri internaţionale. — Vreau să vorbim şi despre moştenirea pe care aţi primit-o. Aţi declarat anterior că situaţia din cultură este dezas-

— Dar asta ţine de posibilităţile fiecărei instituţii. Nu ar fi mai bine ca statul să asigure o pensie decentă pentru aceşti oameni de cultură? Noi vom opta pentru asta, dar avem o situaţie fi nanciară grea în republică.

foto: Elena GROZAVU

truoasă. V-aţi referit la mai multe privatizări, dări în arendă. Exact, nu-mi retrag cuvintele fi indcă aşa este situaţia. Cu adevărat s-au întreprins mai multe ilegalităţi atunci când s-au privatizat monumente istorice sau cel puţin s-a încercat să se privatizeze. Problema este că atunci când a apărut legea care protejează aceste monumente istorice, nu ştiu din ce motiv nu s-a publicat şi registrul monumentelor istorice. Eu cred că s-a lăsat această rezervă pentru a se putea manipula cu aceste bunuri. Acum, noi vrem să solicităm Parlamentului să publice acest registru ca anexă la legea din 1993 şi atunci vor dispărea toate problemele. În ceea ce priveşte patrimoniul care deja a fost privatizat, noi am trimis câteva scrisori şi la Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, şi la Procuratura Generală. Aşteptăm să vedem care vor fi rezultatele. — Care sunt aceste monumente? Casa Ştiinţei, cinematograful ”Andrieş”, cinematograful ”Gaudeamus”. Sunt mai multe cazuri. Situaţia de la Circ nu este clară. — Apropo, când vor avea chişinăuenii Circ? La Circ a avut loc un act de vandalism. Vă daţi seama, până şi scaunele au fost distruse, s-a vândut totul. Iniţial, s-au dat vreo 15 mil. de lei pentru a repara Circul. Pe atunci Circul era întreprindere de stat şi ea a întreprins, după cum ştiu eu,

nişte lucrări de reparaţie, după care Circul şi-a oprit nemotivat activitatea. Eu cred că instituţia şi-a oprit intenţionat activitatea, după care a avut loc transformarea ei din întreprindere de stat în societate pe acţiuni. Mai apoi, s-a aflat că există un contract de locaţiune pe 29 de ani cu dreptul ulterior de a privatiza Circul. Acum ne gândim să mergem în instanţă pentru a anula acel contract. Dar când va reîncepe să activeze Circul nu vă pot spune. E nevoie de foarte mulţi bani pentru a repara edificiul. — Ce veţi face pentru culturalizarea mediului rural? Casele de cultură au fost transmise în gestiunea administraţiei locale. Sarcina care revenea MC şi pe care acesta nu a îndeplinit-o era de a supraveghea cum sunt folosite acestea şi ce fac direcţiile de cultură din teritoriu. A existat un proiect de reparare a unor case de cultură. Până la urmă, casele de cultură care au fost reparate au fost selectate pe criterii politice. Acum ne revine misiunea de a face o inventariere a patrimoniului MC, după care vom veni cu propuneri concrete. E nevoie de strategii concrete, de un plan de dezvoltare a culturii. — În ce ar consta acest plan? Vom ieşi cu iniţiativa ca 5-10 % din bugetele alocate autorităţilor publice locale să fie cheltuite pentru cultură şi din aceşti bani se vor repara casele de cultură şi situaţia se va schimba.

Desigur nu deodată, dar pe parcursul câtorva ani cu siguranţă vom avea o situaţie mai bună. — Mulţi oameni de cultură aflaţi la pensie au pensii de mizerie şi trăiesc la limita sărăciei. Ce veţi întreprinde în acest sens? Aici totul depinde şi de instituţiile în care au activat aceşti artişti. Am fost director de teatru şi pot să vă asigur că toţi cei care au muncit în Teatrul ”Luceafărul” şi acum sunt acolo. Nu cred că un teatru nu ar găsi surse, să zicem 500 de lei, pentru

— Ne aşteaptă o reformă în teatru? În ceea ce ţine de teatru, reforma cea mare este să se organizeze un proces artistic. Să nu uităm că suntem în sec. 21, nu putem rămâne în urmă. În ceea ce ţine de cultură, noi am rămas în urmă cu vreo 15 ani. Managerii din teatre ar trebui să realizeze că arta trebuie vândută. Este vorba până la urmă de economia de piaţă. Or, condiţiile artei în economia de piaţă sunt altele decât am fost noi obişnuiţi până acum. Tot ce este artistic este şi comercial. Arta trebuie să fie vândută, ţinând cont de ce vrea publicul, de condiţiile de dezvoltare a unei pieţe. — Ce vă place mai mult, funcţia de director de teatru sau cea de ministru? De fapt, nu îmi plac funcţiile. Sunt atât de ocupat, muncesc 24 din 24, încât nu am reuşit să mă gândesc ce îmi place mai mult şi în ce funcţie mă simt mai bine. — Vă mulţumim! Interviu realizat de Mariana RAŢĂ


www.jurnal.md

18 | Cultură

Jurnalul iubirii

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

El va ramâne ˘ mereu ˘ o umbra...

JURNAL DE CHIŞINÃU

Jumatatea ˘ ta Pune capăt singurătăţii! Acum în ediţiile de MARŢI şi VINERI ale JURNALULUI şi în tabloidul APROPO poţi găsi sufletul care să-ţi aline singurătatea. Trebuie doar să suni la 090023456 (număr taxabil: 7 lei min, primele 30 sec gratuite) pentru a afla detalii despre El sau Ea sau... dacă nu ai curajul, trimite-ne datele tale pe adresa redacţiei şi de restul avem noi grijă. Niciodată nu a fost mai simplu să-ţi găseşti sufletul-pereche.

Pentru o viaţă frumoasă Sunt văduvă de la ţară şi doresc să formez o familie cu un bărbat până la 55 de ani care să se mute la mine. Dacă vrei să alungi singurătatea, sună-mă. (309)

Tânăr brutar Am 31 de ani şi lucrez la Chişinău la o brutărie. Prin intermediul JURNA LULUI vreau să cunosc o domniţă cu suf let ca pâinea. Cine vrea alături un băiat muncitor şi educat să mă contacteze. Adresa mea este la redacţie. (310)

Vreau să mă bucur alături de tine Am 28 de ani şi locuiesc la ţară. Vreau să fac cunoştinţă cu o domnişoară care doreşte să întemeieze o familie puternică. Vin sărbătorile de iarnă şi vreau să mă bucur alături de tine. (315)

Bărbat de 36 de ani Locuiesc la ţară şi am 36 de ani. Vreau să cunosc o doamnă bună şi blajină la suf let pentru a întemeia o familie puternică. (312)

În căutarea jumătăţii

Aveam 23 de ani când l-am cunoscut pe Dan. Nu a fost primul meu iubit însă a fost marea mea dragoste. Eram destul de matură pentru a avea un sentiment atât de plăcut cum este iubirea și conștientizam că el este alesul meu. Cum face orice fată, după o relaţie de aproximativ trei ani, am început să ne facem planuri de căsătorie. Eram în culmea fericirii. Vroiam ca momentul acela, unicul din viaţa unei femei, să fie de vis. Îmi imaginam rochia albă... A fost o perioadă de nedescris. Emoţia amestecată cu nerăbdarea de a spune DA, de a jura respect şi iubire sinceră

în faţa altarului mă făceau să radiez. Zâmbeam toată ziua, indiferent de situaţie, iar ochii mei sclipeau neîncetat. El a fost fericit aproape o lună, după care zâmbetul nu îi mai apărea pe chip. Mi s-a părut ciudat, însă nu mă gândeam că sentimentele lui s-ar putea schimba aşa, de la o zi la alta. Eu râdeam, iar el era umbra din spatele meu. Pregătirile pentru nuntă le făceam amândoi. Eu eram cea care mă implicam cel mai mult, iar după câteva zile de la probarea rochiei de mireasă, am depistat că ceva nu este în ordine. Mă ocolea, îmi spunea că este mult prea ocupat, că nu are timp de visele mele infantile. L-am sunat să îl anunţ că miam găsit rochia de mireasă, iar el considera că ceea ce fac este o prostie. Mi-au dat lacrimile.

L-am întrebat: „Crezi că nunta noastră este o prostie?! Mi-am pus tot sufletul, este legătura dintre noi doi!”. Răspunsul lui a venit ca un trăsnet. Nu avea timp de ceartă, ba mai mult, nu avea timp de „tâmpeniile” mele. Nu vroiam să realizez ce se întâmplă. Mi-am cumpărat rochia şi, cu lacrimi în ochi, am plecat acasă. Au trecut două zile, iar el nu mai dădea niciun semn. Îl sunam şi îmi răspundea de parcă nu aş fi fost viitoarea lui soţie, ci o simplă secretară. Nu am mai rezistat şi l-am chemat la mine să lămurim totul, credeam că îl voi face să-şi revină, să-şi dea seama că eu sunt femeia pe care o iubeşte şi cu care vrea să-şi petreacă toată viaţa. A venit, am discutat, însă rezultatul nu a fost cel dorit.

Mi-a spus că nu mai simte nimic pentru mine de ceva vreme, dar îi era teamă să-mi spună acest lucru. Chipurile, nu a vrut să mă facă să sufăr. Am izbucnit în lacrimi. Nu vroia să mă vadă plângând, dar mă întreb: nu era normal să îmi spună sentimentele lui înainte de a-mi face atâtea iluzii? Au urmat luni de suferinţă. Priveam rochia de mireasă şi plângeam. După un timp, secată de lacrimi, am hotărât să o arunc. Şi odată cu ea am aruncat şi amintirea lui. Mi-am revenit cu greu, au trecut ani în care nu am mai avut încredere în niciun bărbat. Dar timpul vindecă rănile. Nu am mai iubit pe nimeni atât de mult, el va rămâne o umbră ce va fi mereu în preajma mea.

Da, sunt o fire superstiţioasă şi asta m-a ajutat uneori. M-am întâlnit cu el, ca în fiecare dimineaţă. Era iubitul meu de aproape doi ani. În acea zi, s-a sfârşit totul. Ne-am întâlnit şi, cu o faţă mohorâtă, mi-a spus că lucrurile între noi nu mai merg, că trebuia să-mi spună acest lucru mai devreme, însă nu a avut curajul să o facă. Nu îmi venea să cred

ceea ce aud. Mi-au dat lacrimile, iar el încerca să mă îmbuneze. Îi era frică de o reacţie dură din partea mea. Durerea mă copleşise şi nici măcar nu am încercat să îl fac să se răzgândească. Nu avea rost. Sentimentele nu le poţi schimba cu uşurinţă, iar dacă s-a ajuns într-un moment când unul dintre noi nu vrea să lupte pentru conservarea ei, consider că nu mai merită să fac vreo încercare. Nu vreau să îl judec. Nu sunt unică în lumea asta. Nu sunt nici prea frumoasă, nici prea deşteaptă, dar am făcut tot ce îmi stătea în putere ca totul să fie bine.

El vorbea în continuare, iar eu simţeam că mă sufoc. Era o zi ploioasă, iar vremea mohorâtă îmi accentua suferinţa. Ne-am certat de multe ori, dar nu am crezut niciodată că se va ajunge atât de departe. Nu credeam că sentimentele noastre se vor risipi din cauza unor mici dispute. Dar n-a fost să fie. Pentru el n-au mai contat mesajele de dragoste pe care i le trimiteam în miez de noapte, nu mai era interesat nici de sentimentele mele. Este dureros să conştientizezi toate astea, să vezi că el nu mai face parte din prezentul tău. Mă întrebam ce voi face în

Inteligent și romantic Am 50 de ani, 1,72 m şi sunt din Chişinău. De asemenea sunt inteligent, fără vicii, romantic şi cu simţul umorului dezvoltat. Doresc să fac cunoştinţă cu o doamnă simpatică, bună la suflet, gospodină, veselă, între 35 şi 45 de ani, ca până la Anul Nou să fi m împreună. Grăbiţi-vă, aştept sunetul dumneavoastră cu nerăbdare. (314)

O fire blajină Sunt singur şi vreau să-mi întemeiez o familie. Locuiesc în Chişinău. Sunt o fire blajină, fără vicii şi probleme. Vreau să cunosc o doamnă între 42 şi 48 de ani, de 1,70 m, simplă, elegantă şi drăguţă la chip şi la suflet. Locul de trai al doamnei nu contează. (316)

Anonim

Bărbat din Chișinău

Trebuie să trăieşti fiecare clipă cu sufletul În acea zi, m-am trezit foarte tristă. Simţeam că ceva nu este bine, iar pisica neagră, care mi-a tăiat calea, m-a făcut să cred că ceva rău mi se va întâmpla.

Sunt în căutarea jumătăţii mele – o domnişoară fără obligaţii şi bună gospodină. Dacă doreşti să întemeiezi o familie bazată pe respect şi dragoste, sună-mă. (313)

serile în care obişnuiam să ne întâlnim. Gândul îmi zbura inevitabil la el şi lacrimile începeau să îmi curgă şiroaie pe faţă. Totul îmi mergea pe dos, în faţa mea apăreau mereu cupluri de îndrăgostiţi. Îmi spuneam să fiu tare, însă totul în jur mă împingea spre o profundă tristeţe. Simţeam că o să cad în abisul întunericului. În viaţă ai parte de multă suferinţă, anume de aceea am ajuns să cred că trebuie să te bucuri şi să trăieşti fiecare clipă cu sufletul. Eugenia M.

Am 50 de ani, 1,72 m, 70 kg şi sunt din Chişinău. Vreau să cunosc o doamnă potrivită vârstei mele. (317)

Dragi cititori ai JURNALULUI de Chişinău, în special cei care citesc şi aşteaptă rubrica Jumătatea ta, din motive tehnice s-au pierdut datele de contact ale persoanelor cu codul anunţului de la 246 până la 264. Cine-şi cunoaşte codul său după informaţia care a fost publicată în paginile JURNALULUI este rugat să sune la numărul de tel.: 23 42 30 sau să scrie o scrisoare pe adresa redacţiei, în care să indice datele de contact.


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Povești adevărate | 19

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Mândră și frumoasă e fata Silviei și a lui Iurie B. dintr-un sat din zona de nord a republicii. Înaltă, mlădioasă, cu părul lăsat pe spate, cu ochii senini și blânzi, Doina te cucerește nu atât cu chipul ei luminos, ci mai degrabă cu vorba-i așezată și spusă cu tâlc. Toate i-au mers ca la carte până la 23 de ani. Dar iată cu măritișul a dat rău de tot în bară.

Nunta ˘ pe interes

Lume, soro, lume

cu Nina Neculce Comunicau pe Internet Era în anul III de studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău când a hotărât să-şi ia concediu academic şi să plece la tata în Italia. Zis şi făcut. Tata i-a găsit un loc de lucru. În orele libere, naviga pe internet. Mare i-a fost mirarea când a descoperit că în diferite oraşe ale Italiei muncesc foarte mulţi tineri de prin satele vecine. Printre aceştia l-a cunoscut pe Rodion, un băiat cu câţiva ani mai mare decât ea, care învăţase în şcoala din satul său. I-a scris un mesaj. El i-a răspuns. Aşa a început comunicarea. Serile treceau repede în faţa computerului, cu amintiri despre locurile natale, veşti de acasă etc. Către sfârşitul lui 2008, Rodion i-a spus Doinei: „Mă duc acasă, pentru că vreau să mă însor”. „Să-ţi fie întrun ceas bun, dar cine e aleasa?”, l-a întrebat fata. „Nu o am. Mă duc să o caut.” Peste o lună, a telefonat-o şi a întrebat-o ce mai face. Fata i-a spus că şi-a procurat bilet şi, pe 31 decembrie, va veni acasă. Şi iată că Rodion a întâmpinat-o la aeroport, au sărbătorit Anul Nou împreună la ea acasă, iar a doua zi flăcăul a invitat-o la o cafea.

mai aşteptăm”. Cavalerul a condus domnişoara acasă şi s-au despărţit. Surprinsă şi, oarecum, emoţionată, Doina i-a spus mamei despre intenţiile lui Rodion. Iar în inima acesteia s-a strecurat neliniştea. Ştia că flăcăul mai fusese căsătorit cu o fată din satul lor cu care a sfârşit-o rău, dar îi cunoştea pe părinţii lui ca oameni cumsecade. Şi-atunci se gândi că poate fata ceea a fost vinovată că nu au putut convieţui. A doua zi, când Rodion a anunţat-o la telefon că vine să o peţească, mama i-a zis: „Lasă-l să vină. Chiar dacă acum nu îl iubeşti, o să-l cunoşti mai bine şi o să te îndrăgosteşti de el, deoarece, după felul cum se comportă, e copt la minte”. Mirele a venit cu conăcari şi trandafiri. A peţit-o frumos, ca în poveste, respectând toate tradiţiile. Şi Doina – cu împotrivirile tatălui, care nu vroia nici în ruptul capului ca fata lui să plece în acea seară din casa părintească, şi cu lacrimile mamei – s-a dus mireasă la casa mirelui. Bunica le-a făcut semnul crucii când au ieşit pe poartă, sperând ca şi căsnicia să meargă. Peste o săptămână, au făcut înţelegerea cu părinţii mirelui, au stabilit ziua nunţii şi au arvunit localul.

Rodion cere mâna Doinei

Cunoștinţa cu nănașii și calvarul din casa soacrei

De Crăciun pe stil vechi, după ce au mers cu colinda prin tot satul, Rodion a întrebat-o pe Doina: „Vrei să te căsătoreşti cu mine?”. La care, fata i-a răspuns: „Cum să ne căsătorim, dacă aşa, pe viu, aproape că nu ne cunoaştem?! Una e pe internet şi alta e în realitate. Între noi, nu a fost nici măcar un sărut. Să

Ca mai toate fetele, Doina a întâmpinat dificultăţi în relaţiile cu soacra, înţelegând din start că nu este o noră pe gustul acesteia. Dar încerca să depăşească situaţiile neplăcute, făcând planuri de viitor cu logodnicul ei. La câteva săptămâni după înţelegere, mirii au plecat la Moscova să facă cunoştinţă cu

Horoscop

nănaşii – nişte prieteni de-ai lui Rodion. Aceştia i-au primit cum nu se poate mai bine. Au stat o lună acolo, încercând să se cunoască mai bine. Însă, de la o zi la alta, se iscau tot felul de neînţelegeri. Şi s-au început certurile. Rodion căuta motive la tot pasul. Ba că i-a zis aşa, ba că i-a zis altfel. Dragostea pe care o aştepta Doina nu mai venea. La două săptămâni după ce s-au întors din Rusia, Doina a mers la medic şi a aflat că e însărcinată. Bucurie mare pentru ea şi părinţii săi. Avea sentimentul că Rodion va fi şi mai bucuros când va afla noutatea. Credea că din acel moment rozul strălucitor al fericirii va veni şi peste ei. N-a fost să fie. El a primit vestea foarte abătut, arătându-se de-a dreptul nemulţumit. Şi, din clipa aceea, a prins a sta toată ziua în faţa computerului, iar pe Doina, care avea nevoie de mai multă afecţiune şi de anumite ore de somn, n-o lăsa să stea o clipă locului. O punea la toate muncile din gospodă-

rie – îngrijitul animalelor şi păsărilor, gătirea bucatelor, curăţenia prin casă etc. El, după ce se sătura de calculator, ieşea din casă şi se întorcea foarte târziu. De necrezut, dar soacra nu reacţiona la toate acestea. Pe deasupra, mai stârnea şi tot felul de bârfe. „Aşa de tare mă chinuiau că nu mai ştiam ce să fac şi încotro să apuc”, spune Doina. Mama îmi zicea întruna: „Mai rabdă, poate se va schimba. Copilul ce se va naşte, trebuie să aibă tată”. „Şi eu răbdam, gândindu-mă la prunc şi la mama, care numi vroia răul. Odată răcisem, mă durea tare gâtul încât nu puteam să vorbesc. Am stat două zile cu febră. Nicio atenţie din partea lor. I-am sunat mamei. Ea a venit, a chemat salvarea şi m-a dus la spital. După însănătoşire, n-am vrut să mă întorc la soacră. Până la urmă, m-am lăsat din nou convinsă de mama şi m-am întors. Eram gata să-i tolerez toate mendrele lui Rodion în numele copilaşului pe care îl purtam în burtă.”

Du-te, că eu o să mă însor cu alta Pe măsura ce se apropia ziua nunţii, starea de tensiune creştea. Socrii mici – de voie, de nevoie, numai ca să fie bine – au luat pe umerii lor toate cheltuielile de nuntă. Când aproape toate cumpărăturile erau făcute, nunta ba se strica, ba se tocmea. Mai mult, chiar în săptămâna ceremoniei, Doina a fost alungată din casa soacrei cu cuvintele: „ Idioato, pleacă din casa mea!”. La acestea, feciorul a mai adăugat: „Du-te, că eu o să mă însor cu alta”. I-au scos lucrurile pe prag şi verigheta de pe deget şi au trimis-o acasă. Însă dupăamiază, uraganul a trecut şi soacra mare cu mirele încercau să împace situaţia. Deşi erau grozav de afectaţi, părinţii miresei au cedat până la urmă, înghiţind alte pastile amare. Nunta s-a făcut, dar calvarul nu s-a terminat aici. După nuntă, soacra a dus toate cadourile la ea acasă,

iar mirele a pus toţi banii câştigaţi în buzunar. Şi colac peste pupăză – întâmplarea a făcut ca, înainte de a merge la culcare după cununie, Doina să-şi audă soţiorul întrebând pe cineva la telefon: „Dar tu mă iubeşti, puiule?”. Replica tinerei soţii nu s-a lăsat aşteptată. Bărbatul a lovit-o şi a îmbrâncit-o pe pat. Umilită şi frântă de oboseală, Doina a adormit. Simţea prin somn că îi este foarte rău, dar nu se putea trezi. Când a deschis ochii, era plină de sânge. La spital, medicii nu au mai putut să-i salveze fetiţa, care trebuia să se nască peste trei luni şi ceva. După acest episod, Doina a înţeles că trebuie să pună capăt convieţuirii ei cu Rodion. Abia după divorţ, şi-a dat seama că, în tot acest joc de-a căsătoria, Rodion a avut un singur scop – să pună mâna pe banii de la nuntă. Regretă faptul, dar, cu toate acestea, a găsit toate resursele interioare pentru a transforma înfrângerea în victorie. Bravo ei!

14 – 20 decembrie 2009

Berbec Săptămâna aceasta, mesajul pentru tine este să înfrunţi toate provocările care vor veni. Pentru ceva la care aspiri sau pentru care trăiești. Depune un efort serios pentru a-ţi înălţa cât mai sus locul și standardele.

Rac Este timpul să-ţi propui obiective noi. Ceea ce trebuie să-ţi amintești este că poţi conta pe împrejurări care îţi vor fi utile. Cu alte cuvinte, în viaţa ta, există situaţii pline de energie pe care le vei putea folosi. Întrebarea este: vei ști să beneficiezi de ele?

Taur Ești pe punctul de a câștiga foarte multe săptămâna aceasta. Cu alte cuvinte, cu cât te străduiești mai mult, cu atât va fi mai mare răsplata. Astfel, dacă vei lăsa deoparte suferinţele fizice sau psihice și vei face ceea ce trebuie făcut din ambele puncte de vedere, vei avea cu adevărat rezultate minunate.

Leu Dacă nu-ţi place ceva și simţi că ești incapabil să schimbi lucrurile, de ce nu încerci să le privești din alt punct de vedere? Dificultăţile văzute la prima vedere își fac loc în lumea ta și implică compromisuri de o anumită natură.

Gemeni Nu-ţi fie teamă să stai pe locul șoferului o săptămână! Există anumite situaţii pe care nu vrei să le soluţionezi. În consecinţă, nu ai rezultatele pe care le-ai dori. Nu ești victima circumstanţelor, poţi cu adevărat să faci ceva pentru a ameliora situaţia.

Fecioară Amintește-ţi că sunt lucruri pe care, pur și simplu, nu le poţi controla. Este vorba de o chestiune pe care va trebui să o analizezi săptămâna aceasta. În viaţa ta există ceva pentru care ai vrea să lupţi, dar va trebui să realizezi că ar fi mai bine dacă ai renunţa.

Balanţă Este timpul să lași deoparte oameni, proiecte, planuri și să te concentrezi asupra unui singur lucru! Pentru că ai prea multe idei, prea mulţi parteneri, prea multe activităţi, totul te împiedică să ai succes. Ai nevoie de un singur obiectiv. Renunţă la restul și vei avea succes.

Capricorn Cei din jur te simpatizează. Profită de această împrejurare și realizează-ţi planurile. Săptămâna va fi liniștită și armonioasă. S-ar putea întâmpla câteva evenimente importante în a doua parte a săptămânii care îţi vor permite să-ţi dezvolţi cariera. Fii mai atent cu rivalii. Aceștia joacă fără să respecte regulile.

Scorpion Trebuie musai să decizi dacă ești fericit acolo unde te afli și dacă nu vrei să pleci în altă parte. Evident, ești prins într-o anumită situaţie, însă întrebarea este: în condiţiile actuale, te simţi prins împotriva voinţei tale?

Vărsător Poţi fi supărat pentru că nu ai ceea ce îţi dorești. Poţi trăi dezamăgirile trecutului sau beneficia de oportunităţile prezentului. Poţi să fii timid sau să te exprimi liber în situaţii limită.

Săgetător Problema este dacă vei continua să stai deoparte și vei lăsa natura săși urmeze cursul. Lasă-te inspirat de providenţă. Dacă vrei să-ţi măsori propria tărie și puterea, treci la acţiune în propriul beneficiu.

Pești Pentru tine mesajul este simplu: în loc să-ţi concentrezi atenţia asupra lucrurilor pe care nu le ai, de ce nu te concentrezi asupra faptului ce trebuie să faci pentru tine? Evident, este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când ai într-adevăr probleme.


www.jurnal.md

20 | Univers

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

JURNAL DE CHIŞINÃU

Vine sfârşitul lumii în 2012? Experţii NASA infirmă prezicerile calendarului Maya NASA a lansat o amplă campanie prin care încearcă să infirme profeţiile apocaliptice care susţin că omenirea mai are de trăit doar trei ani, profeţii care se propagă tot mai mult prin intermediul Internetului. Specialiştii americani nu au de luptat doar cu o psihoză generată pe Internet de aşa-numiţii „profeţi ai apocalipsei”, ci şi cu dorinţa de câştig a Hollywoodului, care, speculând isteria generală, a transpus acest scenariu catastrofal în blockbusterul „2012”, regizat de Roland Emmerich. Noua versiune cinematografică arată că sfârşitul lumii va avea loc pe 21 decembrie 2012, în timpul solstiţiului de iarnă, în urma unei serii de catastrofe naturale. Potrivit scenariştilor, această dată ar coincide cu o aliniere a planetelor sistemului nostru solar, considerată de rău augur în credinţa populară, scrie ziarul „Adevărul”.

Pământul se va ciocni cu o planetă în 2012? Versiunea promovată intens pe Internet porneşte de la o fabulă potrivit căreia o planetă, despre care se spune că ar fi fost descoperită de sumerieni, intitulată „Nibiru” sau „Planeta X”, se va ciocni cu Pământul peste trei ani, scrie agenţia spaţială pe site-ul oficial. „Niciun om de ştiinţă din lume de bună credinţă nu este la curent cu vreo ameninţare catastrofală prevăzută pentru decembrie 2012”, se afirmă în comunicatul NASA. Experţii americani ţin să precizeze că, de la dispariţia dinozaurilor, niciun corp ceresc care a lovit Pământul nu a avut dimensiunile necesare pentru a provoca cataclisme naturale.

Calendarul Maya nu se oprește pe 21 decembrie 2012 Acesta nu este singura coliziune catastrofală anunţată de profeţii apocalipsei. O altă dată vehiculată multă vreme a fost 2003. De atunci, data cataclismului a fost amânată pentru 21 decembrie 2012, care corespunde cu sfârşitul unui ciclu din calendarul Maya. NASA încearcă să calmeze publicul: calendarul Maya nu se opreşte la 21 decemrie 2012, va urma şi un alt ciclu. Agenţia spaţială doreşte să-i liniştească şi pe cei care consideră că o aliniere a planetelor din sistemul solar va da peste cap viaţa de pe Pământ, afirmând că o astfel de aliniere nu va avea loc decât peste mai multe decenii. Chiar şi atunci când Terra intră într-o aliniere cu alte planete, efectele acestui fenomen sunt neglijabile. De altfel, în fiecare lună decembrie, Soarele şi Pământul sunt aproximativ aliniate cu centrul gala xiei noastre şi acest lucru nu inf luenţează cu nimic umanitatea.

E de rău! S-au aliniat planetele! Un renumit astrolog german a făcut recent niște dezvăluiri menite să îngrijoreze omenirea. Conform spuselor sale, până la sfârșitul anului vom avea de două ori Lună plină, fapt deloc benefic. Cititorul în stele a declarat pentru ziarul „Bild” că a doua Lună plină, de pe data de 31 decembrie, ar anunţa un an 2010 extrem de prost, plin de eșecuri. Luna plină se vede, de obicei, o dată la 28 de zile, atunci când planeta noastră se află între Soare şi Luna. Însă, în luna decembrie, Luna plină va apărea complet de două ori: prima dată – pe 3 decembrie, iar a doua oară – chiar în noaptea de Revelion. Astrologul german, consultat de ziarul „Bild” a explicat: „Este

un semn al luptei între „bine” şi „rău”. Din 24 decembrie, Luna se va afla sub semnul celei mai nefaste conjuncţii, cea dintre Saturn („Binele”) şi Pluto („Distrugătorul”). Mai mult, acest fenomen „s-a mai dezlănţuit” în timpul celor două războaie mondiale, precum şi în vremurile de criză majoră economică.

Turism în spatiu , Biletul pentru zborul cosmic va costa 200.000 de dolari Compania „Virgin Galactic”, proprietate a excentricului miliardar britanic Sir Richard Branson, a prezentat publicului prima sa navă spaţială comercială din istoria omenirii. „SpaceShipTwo”, care va fi introdusă în exploatare peste doi–trei ani, reprezintă un pariu riscant al lui Branson pe o industrie care încă nu există decât pentru cei mai bogaţi oameni, cea a turismului spaţial. Omul de afaceri, celebru şi pentru zborurile sale temerare cu baloane de mare altitudine, a investit în proiectul „Galactic” o mică parte a imperiului „Virgin” – aproximativ 450 de milioane de dolari. Ceremonia de prezentare a navetei s-a desfăşurat, luni, la baza „Virgin Galactic” din deşertul Mojave, California, Statele Unite. Tot aici, marţi, „SpaceShipTwo” era aşteptată să opereze un zbor de încercare, primul din lunga serie de teste necesare pentru optimizarea performanţelor şi pentru omologare. După ce va fi admisă ca vehicul de transport aerian, „SpaceShipTwo” va putea să transporte turiştii amatori de senzaţii tari până la „marginea spaţiului”, unde aceştia vor petrece câteva minute în imponderabilitate.

Turiștii astronauţi Până la altitudinea de aproximativ 18.000 de metri, naveta va fi transportată de o aeronavă purtătoare, concepută special în acest scop, botezată „Eve” (sau „WhiteKnightTwo”). De aici, „SpaceShipTwo” îşi va utiliza motoarele proprii pentru a urca până la „marginea spaţiului”, la 104 kilometri distanţă faţă de sol. Călătoria dus–întors durează doar două ore şi jumătate, din care cinci minute vor fi alocate „recreării în condiţii de gravitaţie zero”.

Branson spune că, în urma acestei experienţe, „turiştii” vor deveni „astronauţi”, calitate care le va fi recunoscută de „Virgin Galactic” printr-un certificat şi o insignă. Până în prezent, cel puţin 300 de „astronauţi” au achitat, integral sau parţial, contravaloarea unui „bilet pentru spaţiu” – de 200.000 de dolari. În schimbul acestor bani, lor li se oferă şi trei zile de antrenament special înainte de zbor. „Virgin Galactic” va avea o flotă de şase navete spaţiale, care pot fi utilizate atât pentru scopul lor primordial, turismul, cât şi pentru alte activităţi, precum desfăşurarea de experienţe ştiinţifice. Branson speră să reducă pe viitor preţul unei călătorii, care este oricum minuscul în comparaţie cu cele plătite până acum de cei şapte „turişti spaţiali” – între 20 şi 35 de milioane de dolari. Desprinsă din „Virgin Atlantic”, care se ocupă şi de vânzarea şi promovarea excursiilor spaţiale, „Virgin Galactic” va opera zboruri comerciale suborbitale. Acestea urmăresc să reducă substanţial durata unei călătorii între Statele Unite şi Australia de la cel puţin 15 ore la doar 90 de minute. Branson s-a decis să-şi construiască flota după designul conceput de inginerul aerospaţial Burt Rutan şi echipa acestuia de la fi rma americană „Scaled Composites”. Rutan şi prototipul său „SpaceShipOne” câştigaseră în 2004 competiţia „Ansari X Prize” şi un premiu de 10 milioane de dolari pentru realizarea primului zbor spaţial privat.

Primele zboruri în 2010 Zborul din 2004 a demonstrat că mai vechea idee a zborului spaţial comercial ar putea deveni realitate. Însă explozia produsă în atelierele „Scaled Composites” a arătat pericolele inerente creării unei afaceri sigure şi profitabile. „Au trecut cinci ani dificili, dar în sfârşit am ajuns acolo. Sper că în următoarele decenii zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni vor avea şansa să devină astronauţi. E incredibil că doar 450 de oameni au fost până acum în spaţiu, cu toţi americanii, ruşii şi chinezii la un loc”, a menţionat Branson. Programul de teste, care a debutat marţi, va dura

zece luni şi va fi urmat de mai multe zboruri în condiţii extreme pentru verificarea capacităţilor şi stabilirea limitelor navetei. Primele zboruri, a afi rmat Branson, sunt programate pentru 2011 sau 2012. Actualmente, „Virgin Galactic” are aproape 600 de angajaţi, iar numărul acestora va creşte la 1.100 în clipa în care programul va deveni operaţional. În onoarea unei străvechi tradiţii de a boteza „Enterprise” nave ale Marinei Regale britanice, ale Marinei Militare a SUA şi ale NASA, guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, a schimbat numele primei navete spaţiale comerciale din „SpaceShipTwo” în „VSS” („Virgin Space Ship”) Enterprise.


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Sport | 21

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

FC Sheriff poate pierde în iarnă cei mai buni jucători Emisarii de la FC Moscova, care au asistat la meciul dintre FC Sheriff și Steaua București din cadrul grupei H a Ligii Europa, îl vor pe fundașul Abdul Gafar Mamah. La meci au mai asistat și reprezentanţi de la Lokomotiv Moscova, care voiau să-i vadă la treabă pe steliștii Bănel Nicoliţă și Sorin Ghionea, dar, în cele din urmă, au rămas dezamăgiţi de evoluţia acestora. În schimb, cei de la FC Moscova au rămas impresionaţi de calităţile fundaşului togolez de la FC Sheriff, Abdul Gafar Mamah. Jucătorul din Togo este considerat cel mai bun fundaş care evoluează în R. Moldova şi

se pare că fosta echipă a lui Alexandru Epureanu vrea să şi-l adjudece. Mamah are 25 de ani, 1,74 metri şi 67 kg. Chiar dacă este oarecum scund, jucătorul este foarte bun ca fundaş dreapta şi urcă

frecvent în atac la loviturile libere. Are un joc cu capul foarte bun. Jucătorul a marcat câteva goluri decisive pentru echipa sa de când joacă în R. Moldova. Aceasta nu ar fi prima mutare între cele două cluburi. Acum doi ani cei de la FC Moscova l-au cumpărat de la FC Sheriff pe Alexandru Epureanu cu aproximativ 1 milion de dolari, iar ulterior l-au vândut la Dinamo Moscova cu circa 4 milioane de dolari. (V.H.)

Epureanu – cel mai bun fotbalist moldovean în 2009! Fundașul naţionalei și al celor de la Dinamo Moscova, Alexandru Epureanu, va fi desemnat la Gala Fotbalului Moldovenesc de vineri cel mai bun fotbalist moldovean în 2009, distincţie care i-a revenit și în 2007.

Un fotbalist vrea să devină preşedintele R. Moldova Cel mai titrat fotbalist moldovean, Ion Testimiţeanu, și-a încheiat, luni, cariera de jucător la 35 de ani. Acesta a jucat ultimul meci în tricoul echipei FC Zimbru, echipă la care s-a consacrat ca fotbalist și cu care a câștigat șase titluri de campion. Acum, când nu mai joacă fotbal profesionist, Ion are intenţii serioase să devină președintele R. Moldova. Testimiţeanu nu şi-a încheiat cariera aşa cum ar fi vrut, pentru că echipa sa a fost învinsă cu 3-0 de FC Sheriff. „A fost ultimul meu meci în calitate de jucător profesionist. Eu aş mai vrea să joc, dar nu-mi permit să mă fac de râs. Vârsta îşi spune cuvântul. Oricum, visul meu s-a împlinit. Mi-am început cariera la FC Zimbru şi tot de aici m-am retras. Vreau să le mulţumesc tuturor suporterilor care au fost alături de mine în toţi aceşti ani, iar tinerilor fotbalişti să aibă o carieră cel puţin ca a mea”, a spus fotbalistul. Testimiţeanu ar fi vrut să-şi încheie cariera într-un meci de pe teren propriu, dar a menţionat că aşa a fost să fie. Deocamdată, nu se ştie dacă oficialii lui FC Zimbru îi vor organiza un meci de retragere, aşa cum s-a procedat în cazul unor fotbalişti din România sau Rusia.

Un președinte jucător Ion Testimiţeanu este singurul fotbalist care vrea să devină preşedintele R. Moldova. Şi nu pentru ca să fie în centrul atenţiei, ci pentru ca să ajute populaţia R. Moldova. „Chiar îmi doresc cu adevărat să ajut ţara mea să depăşească sărăcia, cetăţenii să aibă un trai decent. Poate o să antrenez câţiva ani, iar ulterior pot să candidez şi la Preşedinţia R. Moldova. Cred că aş putea face faţă, la fel cum o făceam ca jucător”, a spus Ion Testimiţeanu. Acesta are 35 de ani şi ar putea antrena până la 40 de ani. Candidatul la preşedinţia R. Moldova trebuie să aibă 40 de ani. Astfel, dacă nu va intra într-un partid politic, Testimiţeanu trebuie să aştepte modificarea Constituţiei pentru a fi ales de popor şi nu de Parlament.

Campion cu trei echipe Ion Testimiţeanu a jucat pentru FC Zimbru peste 200 de meciuri şi a marcat 32 de goluri. El a devenit campion al R. Moldova în 1992, 1992/1993, 1993/1994, 1994/1995, 1995/1996, 1997/1998. Ion a fost campion şi în tricoul rivalei de moarte a celor de la FC Zimbru FC Sheriff în sezoanele 2002/2003, 2004/2005. Acesta a fost şi campion în Korea de Sud în 2002 cu Ilva Song Nham. Fotbalistul a mai jucat pentru Bristol City (Anglia), Sibir şi Terek (Rusia), Inter (Azerbaidjan). Vitalie HADEI P.S.: În 1995 şi 1997 a fost desemnat cel mai bun fotbalist moldovean. Ion Testimiţeanu a îmbrăcat de 56 de ori tricoul echipei naţionale a R. Moldova şi a marcat şase goluri pentru aceasta.

Alexandru Epureanu a avut un an extraordinar. În primul rând, acesta s-a căsătorit cu fata visurilor sale, iar la fi nele lui 2009 a prins un contract avantajos la echipa Dinamo Moscova. Modest din fi re, Epureanu nu s-a lăudat niciodată pentru succesele sale, ci a vorbit întotdeauna pe teren. „Selecţionerul Igor Dobrovolski susţine că Epureanu este noul lider al naţionalei, după ce Radu Rebeja şi-a încheiat cariera. Acesta a pus tot timpul pe primul plan naţionala. Dobrovolski alcătuia primul 11 în jurul lui Epureanu. Jucătorul respectiv chiar merită să fie desemnat cel mai bun jucător moldovean în 2009 în pofida faptului că naţionala nu a strălucit deloc în preliminariile Campionatului Mondial din 2010”, au declarat pentru JURNAL surse din cadrul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Şi preşedintele FMF Pavel Ciobanu îl vede pe Epureanu cel mai bun fotbalist moldovean în 2009. „Alexandru a jucat stabil şi la echipa naţională, dar la FC Moscova. Eu cred că anume el merită acest titlu”, a spus Ciobanu, fără a sta mult pe gânduri.

Cel mai scump jucător moldovean din toate timpurile „Jurnal de Chişinău” a fost prima publicaţie din R. Moldova care a scris acum o lună că Alexandru Epureanu va juca din sezonul viitor la gruparea Dinamo Moscova. Acesta a semnat un contract pe patru ani şi va avea un salariu anual de circa 1,3 milioane de euro. Cei de la Dinamo au fost nevoiţi să scoată din buzunar aproximativ 4 milioane de euro pentru ca să-l cumpere de la FC Moscova. Astfel, la numai

23 de ani, Epureanu a devenit cel mai scump jucător moldovean din toate timpurile şi, totodată, cel mai bine plătit.

Vizitatorii jurnal.md au optat pentru Epureanu Site-ul jurnal.md a plasat acum două săptămâni o anchetă, iar Alexandru

Epureanu a fost votat cel mai bun jucător în 2009. La acest sondaj au participat 4365 de vizitatori ai siteului, Epureanu acumulând 68 la sută din voturile exprimate. JurnalTV va transmite în direct Gala Fotbalului Moldovenesc, care va începe vineri de la ora 14.00. Vitalie HADEI


www.jurnal.md

22 | Flagrant Strivit între două maşini Șofer ucis de un alt șofer beat la volan Un locuitor al capitalei și-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de o mașină în timp ce încerca să deschidă portbagajul autoturismului său. Impactul a fost atât de puternic încât acesta a decedat pe loc. Tragedia s-a produs la 7 decembrie curent pe strada Alecu Ruso din capitală. Potrivit ofiţerilor de la Comisariatul General de Poliţie, în noaptea fatală, şoferul unui automobil de model „Nissan-Primera”, rămas fără combustibil la doar 100 de metri de la staţia de alimentare, a staţionat pe partea dreaptă a carosabilului, a coborât din maşină şi s-a apropiat de portbagaj pentru a lua un vas pentru benzină. Bărbatul însă n-a apucat nici măcar să deschisă portbagajul, pentru că, în scurt timp, un automobil de model „Volkswagen-Passat” l-a lovit din spate. Impactul a fost extrem de violent, iar bărbatul, în vârstă de doar 49 ani, a decedat pe loc. Ulterior, poliţiştii au stabilit că şoferul care a provocat tragedia era în stare avansată de ebrietate. În vârstă de 61 de ani, bărbatul a scăpat maşina de sub control, fapt ce a provocat accidentul. El este suspectat de „încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport”, riscând detenţie pentru un termen de până la opt ani, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la cinci ani. De la începutul anului curent, în municipiul Chişinău, au fost înregistrate 1112 accidente rutiere, în care 85 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 1340 s-au ales cu diverse leziuni corporale.

Jefuit de doi cunoscuţi Un locuitor al capitalei a fost jefuit de 63 de mii de euro de niște prieteni Suspecţii au pătruns în locuinţa victimei în absenţa acesteia și au sustras banii și alte bunuri materiale fără nicio problemă. Potrivit Comisariatului General de Poliţie (CGP), spargerea a fost pusă la cale cu mult timp înainte de doi amici ai proprietarului. Aceştia au reuşit să pătrundă cu uşurinţă în apartament, după ce au furat o cheie în timpul unei vizite la domiciliul victimei. Totodată, bănuiţii au izbutit să afle şi codul de dezactivare a sistemului de alarmă. Ulterior, poliţiştii au stabilit identitatea infractorilor. Aceştia s-au dovedit a fi doi tineri, cu vârstele de 32 şi 21de ani, originari din raioanele Basarabeasca şi Cantemir, ambii având antecedente penale. Potrivit datelor furnizate de CGP, organizatorul jafului – bărbatul de 32 de ani – este cel care a şi aflat din timp unde îşi păstrează proprietarul apartamentului banii, dar şi momentul când acesta va lipsi de acasă. După ce au forţat uşa safeului, suspecţii au sustras cei 63 de mii de euro, un aparat foto digital şi alte bunuri materiale. Bănuiţii au împărţit banii în jumătate, ,,iar unul dintre ei a şi reuşit să-i cheltuie, procurându-şi un automobil de model ,,Mercedes” în valoare de 20 de mii de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ambii riscă până la 12 ani de detenţie.

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Corupţie într-un liceu din capitală Directoarea unui liceu din capitală a fost reţinută recent de oamenii legii, fiind acuzată de trafic de influenţă. În schimbul a 1570 de euro, aceasta promitea să faciliteze transferul unei liceene într-o altă instituţie de învăţământ. Mai mult, directoarea încheiase astfel de înţelegeri și cu alţi elevi ai liceului respectiv. Directoarea Liceului de Ştiinţe şi Tehnologii Moderne din Chişinău, Maria Covalenco, a fost reţinută de angajaţii Centrului pen-

tru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), fi ind acuzată de trafic de influenţă. Femeia a fost surprinsă în flagrant în faţa unui magazin din centrul capitalei în momentul în care a primit de la o elevă din clasa a XII-a 1570 de euro. Pentru aceşti bani, directoarea urma să-i elibereze fetei documentele de studii şi să o ajute să se transfere într-o altă instituţie de învăţământ. Potrivit CCCEC, directoarea i-ar fi spus liceenei că are influenţă asupra conducătorului unui prestigios

liceu din Chişinău şi că ar putea să o ajute pe aceasta să se transfere în instituţia respectivă. Pentru toate aceste servicii, femeia ar fi cerut o sumă considerabilă de bani. Aceeaşi schemă de escrocherie a fost pusă în aplicare şi în cazul altor elevi ai liceului. Directoarea a profitat de pe urma faptului că liceul pe care-l conducea intrase în incapacitate de plată, având datorii enorme faţă de furnizorii de energie termică şi electrică, ceea ce a dus la sistarea orelor. Cel puţin zece liceeni

din clasa a XII-a ar fi insistat asupra transferării în alte instituţii de învăţământ preuniversitar, însă la eliberarea actelor s-au ciocnit de refuzul directoarei. Pentru a scoate profit de pe urma situaţiei create, M. Covalenco ar fi estorcat de la fiecare elev câte 1500 de euro. În prezent, femeia se află în arestul poliţiei pentru un termen de 20 de zile. Cu toate acestea, suspecta pledează nevinovată. Pentru fărădelegile comise, directoarea liceului riscă până la şase ani de închisoare sau o amendă de până la 60 de mii de lei.

Circa 80 de functionari , au fost condamnati , în acest an pentru coruptie , De la începutul anului în curs, circa 80 de funcţionari au fost condamnaţi în R. Moldova pentru acte de corupţie. Potrivit Procuraturii Generale, printre funcţionarii condamnaţi se numără 38 de colaboratori ai unor struc-

turi de forţă; 31 de oficiali publici şi şase colaboratori ai Serviciului vamal. Sursa citată precizează că în primele 11 luni ale anului în curs, pe cauzele penale despre corupţie şi conexe acestora, au fost pronunţate 157 sentinţe. Studiul categoriilor de

pedepse aplicate de către instanţele de judecată, denotă că cea mai mare pondere o reprezintă pedepsele sub formă de amendă – 55 persoane. Se atestă mărirea indicelui numeric de aplicare a pedepsei sub formă de închisoare, fi ind condam-

nate 17 persoane. Pedeapsa complementară a privării de dreptul de a exercita anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi a fost aplicată în privinţa a 42 de persoane. (DECA-press)

Ancheta de serviciu în cazul angajaţilor ambasadei R.Moldova din Portugalia Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a iniţiat o anchetă de serviciu în cazul funcţionarilor Ambasadei R. Moldova în Portugalia suspectaţi de legături cu un grup criminal specializat în organizarea migraţiei ilegale. MAEIE s-a autosesizat în urma articolelor apărute în presa și a solicitat instituţiilor portugheze de profil să pună la dispoziţie informaţiile disponibile la acest subiect. „Pe moment suntem în aşteptarea răspunsului”, a spus purtătorul de cuvânt al MAEIE, Valeriu Turea. Referindu-se la funcţionarii Ambasadei, Diana Popa, Natalia Oprea, Eduard Muntean,

Valentina Nicolaev acesta a remarcat că dânşii au mai fost rechemaţi din funcţie în perioada 26 - 30 octombrie 2007. „Atunci ambasadorului Mihail Camerzan i s-a

Sudoku SIMPLU

JURNAL DE CHIŞINÃU

DIFICIL

aplicat, prin ordinul ministrului, sancţiune disciplinară sub formă de mustrare aspră. Sancţiunile au fost aplicate în rezultatul unei anchete de serviciu desfăşurate în baza unei investigaţii publicate în ziarul Jurnal de Chişinău. Potrivit aceleiaşi surse lui Mihail Camerzan i s-a încheiat mandatul de Ambasador la 14 octombrie, curent.

Data limită de încheiere a misiunii este 10 decembrie. Niciuna din persoanele nominalizate nu au fost reangajate în cadrul MAEIE. Mihail Camerzan a contestat învinuirile ce i se aduc în una din ediţiile ziarului portughez „Diario de noticias”, care i-a oferit dreptul la replică. Svetlana COROBCEANU

Conflict între generaţii în stil moldovenesc Un tânăr de 20 de ani din r. Edineţ a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a ucis un bătrân de 71 de ani, transmite DECA-press. Potrivit sentinţei, tânărul, fi ind în stare de ebrietate, în plină noapte, l-a snopit în bătăi pe bătrânul care, după părerea lui, îi stătea în cale. Loviturile cu mâinile şi picioarele aplicate au fost fatale pentru bătrân, acesta decedând pe loc. Tânărul a fost judecat pentru omor intenţionat cu deosebită cruzime. Pagină realizată de Mariana SOLTANICI


www.jurnal.md

JURNAL DE CHIŞINÃU

Divertis | 23

VINERI, 11 DECEMBRIE 2009

Afis,

IM “ROHE Service” SRL angajează: inginer mecanic

TEATRE Teatrul „Eugene Ionesco” 19.12.09 Premieră! „Arta comediei” de Eduardo de Filippo, ora 18.00

Teatrul Municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale” 11.12.2009 „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, ora 17.00 12.12.2009 „Dictatorul” de Andrei Strâmbeanu, ora 17.00

seppe Verdi, operă în trei acte, ora 16.00 17.12.09 „Cavaleria rusticana” de P. Mascagni, operă într-un singur act cu două tablouri

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguţă” 12.12.09 „Prinţesa-Broască” de N. Ghernet 13.12.09 „Moara cu plăcinte” de Iu. Filip

SĂLI DE CONCERT Sala cu Orgă

11.12.09 „Testamentul I ” de Gh. Urschi, ora 17.00 13.12.09 „Mascarada” de M. Lermontov,ora 17.00

13.12.09 O seară de colinde, organizată tradiţional de Institutul Polonez la București, ora 18.00 Intrare cu invitaţii

13.12.09 „Crăiasa Zăpezii” de H.C. Andersen, ora 12.00 19–30.12.09 Premieră! „Aladin”, orele 10.00, 12.00, 14.00

Felicitări text – 20 lei Felicitări text + fotografie – 30 lei

CINEMA

Preţurile sunt indicate pentru o singură apariţie

PATRIA CENTRU

12.12.09 „Cântecul mierlei” de Annie M.G. Schmidt, ora 11.00, rus. 13.12.09 „Fata babei și fata moșneagului” de I. Creangă, ora 11.00, rom.

Sala mare 2012 10.00 / 12.50 / 15.40 / 18.40 Men Who Stare at Goats 21.40

13.12.09 „Rigoletto” de Giu-

Anunţuri în chenar – 2 lei / cuvânt + 10 lei chenar

17.12.09 Scene din opere celebre. Zarui Vardanian (mezzosoprană), Angela Arti (soprană), Igor Ţurcan (tenor). La pian – Tamara Mahaeva și Natalia Dragoș. În program: arii și ansambluri din opere, ora 18.00

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”

Teatrul Naţional de Operă și Balet

PREŢURILE PENTRU ANUNŢURI: Anunţuri obișnuite – 2 lei / cuvânt

Teatrul Republican „Luceafărul”

Spectacole pentru copii la Teatrul Republican „Luceafărul”

- certificare instalare și montare producţie KPS Petrol Pipe System, certificare Tokheim. Vă rugăm să expediaţi CV la adresa de e-mail: birou@roheservice.md Tel.: 92-41-35

11 decembrie – 13 decembrie

Sala mică The twilight Saga 12.00 / 14.30 / 17.00 Men Who Stare at goats 19.20 2012 21.00

Citaţii – 35 lei

SERVICII MEDICALE

SERVICII

Consiliere psihologică și spirituală gratuită. Tel.: 92.43.06; 068339971.

ELABORĂM teze, inclusiv anuale, în termene restrânse, la un preţ avantajos. Tel.: 43.57.64. * COMPANIE juridică oferă consultaţii juridice civile, economice, fiscale, funciare, privind înregistrarea, lichidarea întreprinderilor, reprezentarea în instanţe de judecată de diferit nivel, recunoașterea hotărârilor judecătorești străine, precum și executarea lor. Tel.:23 22 12.

VÂNZĂRI

VÂND un lot de pământ la Durlești. Tel.: 068 06 18 80 VÂND filtru de apă pentru apartament/oficiu. Marca Nobel. Tel.:72 49 52

IUBIŢI CREŞTINI, Timpurile vitrege, pe care le trăim, duc omenirea într-un hău al demoralizării şi pierzaniei noastre sufleteşti şi trupeşti. Astăzi, Biserica are posibilitatea de a-şi lărgi sfera sa de misiune salvatoare. Pe calea undelor, cuvântul Evangheliei poate coborî de pe amvoane şi pătrunde în suflete şi conştiinţe. Asociaţia obştească PROVALORI îndeamnă bunii creştini să contribuie financiar şi material la crearea unui post de radio de cultură şi morală creştin-ortodoxă. Tel.:79.44.27; 079419893; 079419891. e-mail: provalori@gmail.com Cont curent în MDL 225130145; EUR225180088; USD 22518008 în EXIMBANC Codul băncii BIC: EXMMMD22 IDNO1002600010273; C/C3511793

*cei care nu au posibilitatea să vină la redacţie pot suna și dicta anunţul sau textul felicitării la tel. 090023456. Serviciul este cu plată (6 lei minutul, primele 30 secunde sunt gratuite).

„Jurnal de Chişinău” şi editura „ARC” anunţă concursul 20 de ani de la căderea comunismului

Când a căzut Zidul Berlinului?

Premiată drept cea mai puternică tămăduitoare apreciată în ţară și peste hotare celebra tămăduitoare Anastasia face adevărate minuni. Mă numesc Violeta și vreau să mulţumesc prin intermediul acestui ziar doamnei Anastasia folosind acele plante miraculoase dânsa mi-a vindecat fetiţa de 8 ani de spsmofilie și mi-a adus liniștea în casă. De acum eu și soţul meu suntem foarte fericiţi că această problemă s-a rezolvat și voi dacă aveţi orice problemă apelaţi cu toată încrederea la dânsa și se va rezolva cu siguranţă. Tel.: 0040740777787

Concurs 20 de ani de la căderea comunismului Cupon de participare Nume ______________ Prenume ___________________________

Dicţionar explicativ ilustrat al limbii române 200x290 mm, 2280 p. Copertă cartonată, supracopertă ISBN: 978-9975-61-155-8, 9 Jim Drewett, Cum să fii cel mai bun la tenis 170x220 mm, 52 p. Copertă cartonată ISBN: 978-9975-61-522-8 Jim Drewett, Cum să fii cel mai bun la fotbal 170x220 mm, 52 p. Copertă cartonată ISBN: 978-9975-61-523-3 Paul Mason, Cum să fii cel mai bun la înot 170x220 mm, 52 p. Copertă cartonată ISBN: 978-9975-61-524-3 Dicţionar AUZOU ilustrat al limbii engleze 210x286 mm, 272 p. Copertă cartonată ISBN: 978-9975-61-101-5

Vârstă ________ Adresă ___________________________________ _______________________________________________________ Telefon _________________

URNAL

E-mail ____________________

JURNAL DE CHIŞINĂU Director: Aureliu CORNESCU Redactor-șef: Rodica MAHU Redactor-șef adjunct: adjunct: Mariana RAŢĂ

CHIŞINAU

Reporteri: Vitalie HADEI HADEI,, Irina NECHIT NECHIT,, Mariana RAŢĂ RAŢĂ,, Svetlana COROBCEANU, Victoria POPA, Mariana LIŢA

JURNAL TRUST MEDIA

ACUM ANUNŢUL TĂU VA APĂREA DE TREI ORI PE SĂPTĂMÂNĂ: MARŢI, JOI ȘI VINERI: TEL.: 090023456.

Poţi câştiga un DEXI (premiul I), un Dicţionar AUZOU ilustrat al limbii engleze pentru copii (premiul II) sau trei cărţi din colecţia Cum să fi i cel mai bun la... (Tenis, Fotbal, Înot) (premiul III) participând la concurs şi răspunzând săptămânal, timp de o lună, la o întrebare. Completează cuponul şi expediază răspunsul la redacţia ziarului „Jurnal de Chişinău”. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi. Extragerea cupoanelor câştigătoare va avea loc pe data de 28 decembrie 2009. Numele câştigătorilor vor fi anunţate în numărul de marţi, 29 decembrie 2009, al „Jurnalului de Chişinău”. Nu ezita! Cu cât mai multe răspunsuri corecte vei trimite, cu atât mai multe şanse ai de a câştiga!

Maica Elvira detinatoarea harului sfant dumnezeiesc, slujnica in casa Domnului rezolva probleme trupesti si sufletesti si vine în ajutorul dvs. cu uleiuri si talismane de dragoste si spor în casa. Sunt Niculaie am fost despartit de sotia mea. Am apelat la maica Elvira si din 3 sedinte prin rugaciunile ei ne-a unit. Acum suntem de nedespartit. Mii de multumiri pe aceasta cale. 0753.259.530

DE

Mica publicitate

Preşedinte: Val BUTNARU

Relaţii cu publicul: Elena CIUBUCOV Director financiar: Victoria URSU Telefoanele redacţiei: 23.83.31; 23.76.45; fax: 23.42.30, e-mail: cotidian@jurnal.md

Adresa redacţiei: str. Vlaicu Pârcălab 63, et. 3 Editorialiști: Nicolae NEGRU NEGRU,, (Centrul Skytower) Petru BOGATU Redactor stilizator: Ilie GULICA Redacţia nu poartă răspundere pentru conţinutul și corectitudinea anunţurilor publicitare Design: Alexei MARCHITAN, Cornel COMENDANT PP PUBLICITATE POLITICĂ P PUBLICITATE

str. G. Meniuc nr. 3, Chișinău tel.: (+373 22) 73-36-19, 73-53-29; fax (+373 22) 73-36-23 e-mail: info@arc.moldnet.md; www.edituraarc.md

JURNAL online: Natalia FLOREA, Elena ROBU Publicitate: Reforma Advertising Șef Departament Print: Alina Vdovicenco Tel. 23.46.79; 20.22.44; 068.30.21.45

TIRAJ: marţi: 3.540 ex. vineri: 13.500 ex.

Tipar: Tipografia “PRAG-3”, mun. Chișinău, str. Petricani 94/1. Comanda: 2214.


jurnal 909  

jurnal 909

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you