Strikk til mamma og mini

Page 1


10


TIPS En hals som ogs책 kan trekkes over hodet er praktisk n책r du er p책 farten!

107


Charlott Pettersen (32) Mamma til: Herman (4). Har også lånt med meg min venns vesle hjerteknuser, Petra (20 mnd.), til å vise frem «barndomskjolen».

Strikkeplaggene har vært med meg hele livet. Den allerede nevnte farmoren min, stakkar, fikk aldri lage et plagg til meg helt etter mønsteret da jeg vokste opp. Jeg ville gjerne ha en lussekofte, men tegnet nytt snitt. Så inderlig en fanakofte, men i helt andre farger. Og hun leverte. Akkurat så fint som jeg hadde forestilt meg. Et halvt liv senere står også barneklær høyt på lista over avholdte strikkeplagg hjemme hos meg. I denne boka har jeg børstet støvet av barndomskjolen, hentet frem 1970-tallets fineste guttegenser og laget en helt ny genser til mamma. Håper du finner like mye glede i plaggene som jeg!

Er: Journalist, blogger og forfatter. Ga ut «Den store guttestrikkeboka» i 2013. Driver Ministrikk.no, Norges første strikke­nettsted for barneklær. Fra: Narvik. Bor i Oslo. Her finner du meg på nett: Blogg: Charlottpettersen.no. Strikkenettsted: Ministrikk.no Instagram: @charlottpettersen Om strikking: Da jeg i voksen alder børstet støvet av pinnene og så mitt første strikkeplagg på et drøyt tiår bli til mellom hendene mine, slo det meg: Alle burde strikke. Om så bare noe bitte lite. Da forstår man med ett hvor vanvittig mye arbeid som ligger bak et plagg. Hvor mye klær egentlig burde koste, og at hjemmestrikkede klær er det aller fineste man kan eie.

11


– Denne skal vi helt klart ha en hvit eller sort utgave av til jul, sier mamma Siri om jentenes strikketopp med sommerfugl­ ermer. Toppen kan absolutt være et barnehageplagg også, men da er det lurt å velge et mer robust garn enn angora. Husk bare å sjekke strikkefastheten om du skifter garntype. – Også kysen her er det lett å regulere ut­trykket på, alt etter hva den skal brukes til, sier hun.

125


– Da Vega prøvde denne genseren for første gang, fikk hun den rett på huden. – Mamma, den klør jo ikke, utbrøt treåringen. Og siden har mammaen erklært at merino-/ bomullsblandinger er veldig barnevennlige garntyper. – Jeg har falt veldig for snittet og båthalsen på denne. En typisk genser som vi bruker både om vinteren og til shortsen en sommer­ dag. Har du flere barn, lag den i ulike farger, råder Bente Elise.

143


Tynn alpakka hjelper små kropper til å regulere kropps­ temperaturen.

Du trenger ikke strikke hele babysettet. Plukk ut dine favorittdeler (for eksempel babyshorts eller lue) og bruk sammen med andre klær.

165


Lueskjerf Et annerledes og superpraktisk plagg. Skjønt til guttenes duffelcoat og jentenes julekåpe. Jeg har strikket det i rett og vrangt, men du kan selvsagt heller velge rille­s trikk eller rettstrikk om du vil. – Marta

35


TIPS Denne er fin til både «penbukser» og kule jeans! Passer like godt til de små som til de større skolebarna.

39


TIPS Strikk den i hvitt med treknapper til en liten jente. Med strikkeshortsen fra s.30 og kysen fra s.27 blir den rene festantrekket.

66


3 (3) 4 p glattstrikk. Plukk opp 11 (11) 12 m langs begge ender på kragen fra retten. Strikk 5 (5) 5 p perlestrikk, samtidig som du øker med 2 m i hvert «hjørne» av kragen (i spissen foran og ved spissen bak) på hver 2. p. Fell av fra retten. Gjenta på den andre siden av halsen.

TIPS Ta på jentas genser til sele­ skjørtet på s.56 og guttens til seleshortsen på s.40

Montering: Sy opp brettekantene og under ermene. Sy splittendene fast til halskanten. Sy på en trykknapp øverst i splitten bak.

83


Alle som kjenner Siv vet at hun har sin helt egne stil, og at døtrene har gjennomførte antrekk som det ligger mye tanke bak. – Jeg elsker vintagelengden, kragen og vaffelmønsteret på denne kjolen. Våg å velge blått også til jentene, anbefaler Siv og understreker at det gir et plagg som det er lett å dresse opp til jul og bursdag eller ned til barnehagen. Slik får ungene brukt hvert strikke­plagg (som det jo ligger mye jobb bak) lenge før det blir for lite.

93