Page 1

SEJEM TURIZEM IN PROSTI ČAS – TIP, SALON PLOVIL (21.–24. januar 2010) Letnik II. , št. 1, januar 2010

Ujemi me

v svoj objektiv

POTI, KI NAS POPELJEJO NA LEPŠE

Privoščite si ODDIH! Revija za prosti čas in turizem in katalog razstavljavcev sejma Turizem in prosti čas 1ter Salona plovil od 21. do 24. januarja 2010, Gospodarsko razstavišče Ljubljana.


2


Mednarodno združenje turističnih prodajnih sejmov združuje glavne evropske in mednarodne turistične prodajne sejme in zelo smo bili veseli, da smo leta 2008 med člane sprejeli tudi sejem TIP, Turizem in prosti čas. V tem času smo z zadovoljstvom spremljali rast prireditve glede na njeno kakovost in profil ter vedno višjimi standardi strokovnosti. Posledično sejem napreduje iz leta v leto. Slovenija nadaljuje svoje umeščanje med atraktivne turistične destinacije in se predstavlja kot pomemben igralec na svetovnem turističnem tržišču v prihodnje. S tem namenom mora katera koli država razviti široko segajočo, inovativno in mobilno infrastrukturo, ki vključuje zadnje dosežke in trenutno znanje vseh kultur in tržišč po svetu. V tem smislu igrajo turistični sejmi mednarodnih standardov s širokim obsegom predstavljenih držav posebej pomembno vlogo. TIP dokazuje svoj status kot prvorazredno prizorišče zadnjih dosežkov turistične trgovine iz leta v leto. Skozi promocijo uporabe mednarodnih dosežkov s strani domačih potovalnih podjetij in osredotočenostjo na obsežne priložnosti, ki so na voljo v Sloveniji preko integriranega programa »I Feel Slovenia«, ta sejem prav tako nudi izziv domačim razstavljavcem, da jih vidijo in slišijo tudi njihovi čezmorski kolegi. Zadnji izvedbi sejma Turizem in prosti čas bi rad zaželel veliko uspeha in spodbudil njegov nenehen hiter tempo razvoja, ki zagotovo pripomore k rasti slovenske turistične industrije.

Tom Nutley Predsednik ITTFA

3


3 Uvodnik Tom Nutley / Predsednik ITTFA

6 NA LEPŠE 8 PTUJ 10 LJUTOMER 11 BIOTERME 12 OBSOTELJSKO - KOZJANSKI GRIČI 13 BREŽICE Revija Oddih in katalog razstavljavcev sejma Turizem in prosti čas tip ter Salon plovil Glavna in odgovorna urednica: Jana Apih Izvršni urednik: Gorazd Čad Uredniški odbor: Špela Terpin, Špela Bratun, Martin Šabac, Urška Božič Trženje: Ana Banfi Oblikovanje: Darja Brečko Poženel Tisk: Schwarz Naklada: 50.000 Produkcija in trženje: GO®MICE d. o. o., Štihova 4 SI-1000 Ljubljana T: 01 430 51 03 F: 01 430 51 04 E: info@go-mice.eu I: www.go-mice.eu Izdajatelj: Gospodarsko razstavišče d. o. o. Dunajska cesta 18 SI-1000 Ljubljana T: 01 300 26 11 F: 01 300 26 28 E: info@gr-sejem.si I: www.gr-sejem.si Datum izdaje: januar 2010 Za reprodukcijo vsebine je potrebno pisno soglasje uredništva. Slika na naslovnici: Shutterstock 4

15 TURIZEM V ZIDANCAH 16 SLOVENSKA NARAVNA ZDRAVILIŠČA 19 TERME ČATEŽ 21 LAŠKO 23 POTI KULTURNE DEDIŠČINE 24 KAMNIK 27 POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE 30 SMARAGDNA POT 32 TOLMIN IN KOBARID 33 KANIN


35 HOTEL MANGART 36 KRANJSKA GORA 39 SLOVENIJA KOLESARI 43 ZELNI KRAS 44 AVIOFUN 46 ČEBELARJI 49 RESTAVRACIJA MOST 50 POSLIKAJMO SLOVENIJO 53 IZBIRA FOTOAPARATA 54 ZELENA ISTRA 57 S KOMPASOM V POLETJE 58 O SALONU PLOVIL 60 KONGRESNI TURIZEM 61 BORZA CONVENTA 63 KNJIGARNA MODRIJAN 65

Katalog razstavljavcev sejma Turizem in prosti čas tip ter Salon plovil 5


Na lepše blizu doma in blizu srca tudi v letu 2010 Na lepše po Sloveniji vas vabimo na sejmu TIP. Pa tudi celo leto 2010. Ker je oddih v Sloveniji BLIZU. Je BLIZU DOMA in je BLIZU SRCA – tudi v zimskih mesecih.

blizU doma, blizu Srca.

Slovenska turistična organizacija tudi v letu 2010 nadaljuje projekt Na lepše in akcijo BLIZU DOMA, BLIZU SRCA. Že v zimskih mesecih vas vabijo na preživljanje oddiha tam, kjer je lepše in kjer je blizu – doma.

Na lepše! Doživite Slovenijo skozi potepanje po šestih tematskih poteh projekta »Na lepše« in se podajte po Smaragdni, Vetrovi, Jantarjevi, Sončevi, Krošnjarski in Zlatorogovi poti. Ubežite vsakdanjemu vrvežu in se pustite razvajati.

Potuj po poti doživetij.

www.slovenia.info/nalepse

6

Zakaj je oddih v Sloveniji tako privlačen in blizu? Slovenija je relativno majhna država. Bistvo oziroma posebnost Slovenije še najbolje odraža nam vsem znani rek »majhno je lepo«. Slovenija ni dežela, ki se ponaša z rekordi v številkah – ne nazadnje na globusu zasedamo zgolj 0,004 % celotne površine Zemlje, zato pa na vsakem koraku prijetno preseneča in navdušuje z raznolikostjo tudi tiste, ki so prepotovali že ves svet. Le kje ste lahko še ta trenutek ob obali, čez nekaj več kot uro vožnje pa uživate ob pogledu na zmeraj zasnežene vrhove Alp? Verjetno je prav zaradi tega Sloveniji – sicer vpeti med znanimi evropskimi turističnimi destinacijami: Avstrijo in Italijo (Benetkami in Dunajem) ter Madžarsko in Hrvaško – uspelo ohraniti njeno nemasovnost, edinstveno neokrnjeno naravo in kanček skrivnostnosti, ki jo obdaja. Slovenija je s približno 60 % gozdnih površin druga najbolj gozdnata država v Evropi. Kar 36 % njene površine je zaščitene z evropskimi direktivami Natura 2000. Petina slovenske obale je zaščitno območje. Po količini rečne vode na prebivalca je Slovenija med najbogatejšimi evropskimi državami. Več kot 22.000 živalskih in rastlinskih vrst uvršča Slovenijo med naravno najbogatejše v Evropi. Pitna voda v Sloveniji sodi med najčistejše v Evropi in celo na svetu. Pragozd je v naši državi samo 60 kilometrov od glavnega mesta. To so dejstva. Dejstva o tem, da ima Slovenija naravne danosti za razvoj luksuznega turizma na temeljih danes ene najredkejših dobrin – neokrnjenega naravnega bogastva.

Na lepše in blizu tudi pozimi

Slovenija je zelena destinacija. Zeleni turizem v Sloveniji ni fraza, ampak tista tržna prednost in priložnost, ki jo ima Slovenija pred številnimi drugimi destinacijami, tudi na področju luksuznega turizma. Zato domače in tuje goste vabimo k odkrivanju in hkrati ohranjanju tistega, kar je v Sloveniji edinstveno in na kar smo Slovenci še posebej ponosni ter brez česa posebne turistične ponudbe za najzahtevnejše ne bomo mogli ponuditi: neokrnjene zelene narave.

Na koščku Alp, ki sega v Slovenijo, se razteza več deset urejenih smučišč. Vsako na svoj način ponuja popolno doživetje snežnih užitkov. Glavna prednost slovenskih smučišč je, da skoraj vsa ponujajo neposreden stik z dolino. Enostavno dostopnost dopolnjujejo sodobne žičniške naprave. Značilnosti, ki krasita skoraj vsa slovenska smučišča, sta tudi majhnost in razgibanost. Na strnjenem prostoru se razprostira živahen poligon zimske


zabave. V dolinah, ob tradicionalnih smučarskih kočah ali kar na snežnih plažah se lahko naužijete vrveža, glasbe in se zlahka srečujete z drugimi zimskimi navdušenci. Smučarska središča presenečajo s svojo preglednostjo, sodobnostjo in prijaznostjo. Poseben šarm jim daje bližina urbanih središč, ki vabijo na večerne sprehode po naporni smuki. V lovu na še več zabave pa ne bo predaleč niti vožnja do večjega mesta. Na kratko: zimski oddih v Sloveniji je BLIZU DOMA in hkrati BLIZU SRCA.

Priigrajte si zimski oddih za kar tri leta! Tudi v zimski sezoni bo Slovenska turistična organizacija v okviru akcije BLIZU DOMA, BLIZU SRCA izvedla nagradno igro, kjer bo podelila vrsto privlačnih nagrad (več o nagradah je na voljo na spletnem naslovu www.slovenia.info/doma), kot glavno nagrado pa tedenski oddih za dve osebi v hotelih Hit Holidays Kranjska Gora 4* s polpenzionom, in sicer kar za tri leta zapored.

Kaj pa tisti, ki ne smučajo? Tudi tisti, ki jih zasnežene strmine smučišč ne privlačijo, gorski centri oziroma smučarska središča nudijo vrsto možnosti za privlačni oddih. Vsako slovensko smučarsko središče ima namreč svojo zgodbo. Nekatera prevzamejo z očarljivo naravo in vabijo na dolge sprehode. Druga vam v urbanem potepu po

bližnjih mestih razkrivajo poti tradicije. V prazničnih zimskih mesecih so ogleda vredne predvsem stojnice in dogajanje na prostem v objemu božičnega vzdušja. Tistim, ki si po napornem dnevu želite predvsem razvajanja, pa nekatera središča v svojih kompleksih nudijo popolno sprostitev v objemu vodnih kapljic, bogato ponudbo programov wellness in užitke vrhunske kulinarike. Prav za vsakogar se bo našlo tisto, za kar se je leto za letom vredno vračati na aktivne zimske počitnice.

In še namig: Smučajte zeleno! Več kot tretjina Slovenije je na območju varovanja biotske raznovrstnosti Natura 2000. Več kot polovica ozemlja pokrivajo gozdovi. Slovenija je med biotsko najbogatejšimi evropskimi državami in med 15 najčistejšimi državami na svetu! Smučišča se stikajo z območji zaščitene narave. Večina jih je urejenih na poleti pašnih planinah. Zato: spodbujajte ohranjanje njihovih posebnosti. Okrepčajte se z lokalno pridelano hrano. Pri prevozih mislite na okolje in uporabite smučarske avtobuse, ki vozijo tudi iz centra Ljubljane, do Bohinjske Bistrice se odpeljite z vlakom, do smučišča nad Mariborom kar z mestnim avtobusom. Bivajte do okolja prijazneje: zmanjšujte količino odpadkov, varčujte z energijo. Hvala!erm!

Nagradna igra

BLIZU DOMA, BLIZU SRCA Počitnice v Sloveniji so blizu tudi pozimi!

Vabimo vas, da izpolnitve kupon in ga posredujete na Zbornico gorskih centrov, Dimičeva 13, 1000 Ljubljana, in se tako potegujete za tedenski oddih za dve osebi za tri leta zapored v hotelih Hit Holidays Kranjska Gora ali za eno od naslednjih privlačnih nagrad: celoletna smučarska karta za vsa slovenska smučišča (2x), 6-dnevna smučarska vozovnica za odrasle za smučišča v Kranjski Gori (2x), 2 nočitvi s polpenzionom za 2 osebi v Kranjski Gori (3x), polpenzion za dve osebi v hotelu Bolfenk**** na Mariborskem Pohorju (2x), dvodnevna smučarska vozovnica na Mariborskem Pohorju (2x), 4-dnevne smučarske vozovnice za tričlansko družino na Kaninu (12x), vikend paket za eno osebo v Hotelu Cerkno, polpenzion (2x), dnevna smučarska vozovnica za odrasle v Cerknem (2x), dvodnevni program za dve osebi BOOM ZIMA v Vilah Terme Zreče**** na Rogli, dnevna smučarska vozovnica za odrasle na Rogli oz. Krvavcu (2x), vikend paket za dve osebi na Golteh, ki vključuje 1 polpenzion, dnevne smučarska karta za odrasle na Golteh (3x), dnevna smučarska karta za odrasle na Voglu (12x), dnevna smučarska karta za odrasle na Krvavcu (12x) Več informacij in pogoji sodelovanja v nagradni igri: www.slovenia.info/doma 7


Ptuj ponoči

PTUJ

MESTO KULTURE, ROMANTIKE, ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA Ptuj, slikovito mesto ob Dravi, leži v severovzhodni Sloveniji, v središču Spodnjega Podravja, na meji s Prlekijo. Je naravno središče območja med Halozami in Slovenskimi goricami ter Dravskega in Ptujskega polja. Ptuj je mesto z eno najstarejših mestnih kontinuitet od rimske dobe dalje in je edino celinsko mesto v Sloveniji z ohranjenim mestnim statutom iz leta 1376. 8

Srednjeveško mestno jedro je zaščiteno in skoraj v celoti ohranjeno. Bogate zgodbe mestne zgodovine boste izvedeli v ptujskih cerkvah in samostanih, obokanih vinskih kleteh, na ptujskem gradu, pri mestnem stolpu in Orfejevem spomeniku, v Mitrejih … Dodatno mističnost dajeta ptujskemu območju še izjemna nematerialna kulturna dediščina in bogato etnografsko izročilo. Še posebej pa velja to za lik kurenta ali koranta, ki preko svojega poslanstva prvenstveno skrbi za preganjanje vsega slabega in prinašanje dobrega. V starosti slovenskih mest Ptuju se bomo v letu 2010 z velikim spoštovanjem spomnili vseh tistih generacij, ki so dojele vso globino in moč etnografske pustne dediščine našega pro-

stora, ki je na izviren in originalen način zaznamovala narodovo samobitnost. Hkrati mineva tudi 50 let organiziranega sprevoda tradicionalnih pustnih mask po ptujskih ulicah. Za 50. PTUJSKO KURENTOVANJE, ki bo potekalo od 2. do 16. februarja 2010, že potekajo temeljite priprave, saj želijo organizatorji s kakovostnim in pestrim programom obeležiti ta visoki jubilej najstarejše in najbolj množične pustne prireditve v Sloveniji in tudi širše v Evropi. Mesto in okolica ponujata tudi številne možnosti za preživljanje aktivnih počitnic tako za posameznika kot za celo družino. Ljubiteljem narave so na voljo jahanje, tekaške steze, veliko sprehajalnih in pohodniških poti ter kolesarskih poti različnih zahtevnosti. Obilo športnorekreacijskih aktivnosti nudi Ptujsko


jezero. Poletite lahko na panoramski polet z balonom in se preizkusite v jadralnem ter športnem letalstvu. V ptujskih hotelih (Grand hotel Primus, Park hotel, hotel Mitra, hotel Poetovio), v mladinskih prenočiščih Kurent in Eva ter pri številnih zasebnih ponudnikih prenočišč si boste lahko po sprostitvi v naravi odpočili telo in duha. Ptuj z okolico že od nekdaj slovi tudi po dobri hrani in pijači. Že dobrih sedem stoletij ohranja tradicijo pridelovanja in negovanja najodličnejših vin. V svoji znameniti Ptujski kleti hrani tudi najstarejše vino na Slovenskem, Zlato trto iz leta 1917. K žlahtnim vinom se odlično poda domača hrana, ki jo znajo ptujski gostinci odlično pripraviti. Nekoč so ob dobri hrani in žlahtni kapljici uživali graščaki, vojščaki in trgovci, danes ste na vrsti vi. Vsi, željni kulturnega dogajanja, lahko obiščejo predstave v obnovljeni gledališki zgradbi na Slovenskem trgu, pobrskajo med dobro založenimi zbirkami knjig v Knjižnici Ivana Potrča ali si ogledajo stalne in občasne razstave v Pokrajinskem muzeju Ptuj.

Kurenti

Srednjeveška prireditev

Starodavne ptujske ulice in trgi so idealna kulisa za prireditve na prostem, pa tudi za čisto preproste sprehode in za to, da človek v lepem vremenu posedi in poklepeta na terasi katere izmed številnih kavarn. Mladi po letih ali po duši, ki so polni energije, lahko zvečer obiščejo igralni salon ter izbirajo med nekaj bari, nočnimi klubi in diskotekami. Mesto slovi tudi po presenetljivo živahnem kulturnem in družabnem mladostnem utripu. Slikovite ptujske ulice

Danes se kulturno-zgodovinska zakladnica Slovenije uspešno vključuje v sodobno turistično ponudbo. Tako »stari« kot »mladi« Ptuj očarata vsakogar, ki pride v mesto, saj ga objame očarljivo vzdušje starega izročila in mnoge nove, sodobne in izzivalne domislice, ki so plod razvijajočega se evropskega mesta in njegovih ljudi. Zaledje Slovenskih goric in Haloz spremlja vsakega, ki pride na Ptuj: če ne v pristni gostoljubnosti domačinov ter v obliki okusnih kulinaričnih dobrot, pa v kozarcu žlahtnega vina in v prijaznem podnebju slikovite ptujske vedute. 9


Občina Ljutomer, srce Prlekije

LJUTOMER – taborsko, kasaško, filmsko in vinsko mesto

LJUTOMER ali LOTMERK,

JERUZALEM – MESTO MIRU

MUZEJI

kot mu rečejo domačini, je prestolnica Prlekije, dežele štorkelj, termalnih vrelcev, odlične kapljice, ki jo oznanjajo pojoči klopotci, bogate kulturne in naravne dediščine ter gostoljubnih ljudi. Pred 142 leti je na I. slovenskem taboru zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji. Slovenski jezik v šole, urade in bogoslužje je bila zahteva prvih udeležencev tabora v Ljutomeru.

Ena najlepših vinskih cest, ki se imenuje Jeruzalem, je v Krajinskem parku Jeruzalemske gorice. Slovi po odličnih belih in tudi rdečih vinih, ki jih lahko okusite v številnih lokalih, kjer postrežejo tudi z domačo hrano. Vabijo vas tudi turistične kmetije z nastanitvijo!

V občini Ljutomer se ponašajo še z muzejskima zbirkama 1. slovenskega tabora in splošno muzejsko zbirko, tu so še kmečki, čebelarski in lončarski muzej ter muzej Ralo, ki hrani kmečko in vinogradniško tradicijo.

Prve konjske dirke na Slovenskem so se zgodile že leta 1874, in sicer v okolici Ljutomera. Leto pozneje je bilo v Ljutomeru ustanovljeno dirkalno društvo, prvo na slovenskih tleh in drugo v Evropi. Kasaški klub Ljutomer priredi letno osem dirk na hipodromu v Ljutomeru. Tudi prve slovenske filmske zapise (Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu), ki so na ogled v Splošni muzejski zbirki Ljutomer, je že leta 1905 v Ljutomeru posnel dr. Karol Grossmann. Prva samopostrežna trgovina na slovenskih tleh je bila odprta v Ljutomeru leta 1958. 10

BIOTERME V kraju Moravci v Slovenskih goricah lahko obiščete prenovljeno termalno kopališče Bioterme Mala Nedelja.

ZAVRTIMO PEDALA Urejenih je 6 kolesarskih poti, ki obiskovalca popeljejo v vse skrite kotičke prelepe ljutomerske pokrajine in so skupaj dolge 135 km. Poti so tematske (Pot sivih čapelj, Poljska, Vardova, Vinska, Štrkova in Grossmannova pot) in za vsako je izdelan zemljevid z vsemi znamenitostmi, gostinsko ponudbo in traso. V TIC Ljutomer in Jeruzalem imajo obiskovalci možnost izposoje 13 koles.

SPREHOD MED PRLEŠKIMI GORICAMI IN RAVNICAMI, polji z žiti, prepojenimi z makom, gozdovi in terasastimi goricami v gričevnatem predelu, ki ponujajo prelepe razglede bližnje in širše okolice. LTO Prlekija Ljutomer

TIC LJUTOMER Glavni trg SI-9240 Ljutomer Tel.: 02 5848333 Faks: 02 5848334 E-pošta: ticljutomer@jeruzalem.si http://www.jeruzalem.si


BIOTERME

vas popeljejo v svet nepozabnih doživetij … KJE JIH NAJDETE: Kraj Mala Nedelja leži med Ptujem in Ljutomerom. Pripeljete se lahko po novi avtocesti »Pomurka« (smer Murska Sobota), kjer sledite izvozu Sveti Jurij ob Ščavnici. Od izvoza je do BIOTERM le še 10 km. Pot je odlično označena z usmerjevalnimi tablami. Obiščite jih lahko vsak dan od 9.00 do 20.00, v petek in soboto ter na predpraznični in praznični dan pa od 9.00 do 21.00.

NOVOST: HOTEL BIOTERME****, Otvoritev 15.6. 2010. Rezervacije že sprejemamo.

V BIOTERMAH Mala Nedelja poteka gradnja hotela s štirimi zvezdicami, ki bo zraven prenočitvenih kapacitet ponujal kvalitetno in okolju prijazno ponudbo hotelskih, gostinskih, wellness, medicinskih in poslovnih storitev. Vabljeni v objem kraljestva narave …

KAJ PONUJAJO: V BIOTERMAH Mala Nedelja vam je na voljo 2.000 m2 vodnih površin, od tega 9 zunanjih in 5 notranjih bazenov. Posebnost je termomineralna voda, ki je topla, čista, pitna, brez primesi in bogata z natrijem, kalijem in hidrogenkarbonatom. V wellness centru vam za sprostitev ponujajo svet savn z zunanjo in notranjo finsko, turško, infra in zeliščno savno, masažni salon z različnimi tehnikami in vrstami masaž ter sodobno opremljeni fitnes in solarij. Bogata samopostrežna restavracija slovi po odlični hrani in pestri izbiri pijač.

BIOTERME MALA NEDELJA, LJUTOMER, SLOVENIJA Moravci v Slovenskih goricah 34 b 9243 Mala Nedelja, Ljutomer, Slovenija Tel.: +386 2 585 17 30; +386 2 585 17 31 Faks: +386 2 585 17 81 E-pošta: info@bioterme.si Spletna stran: www.bioterme.si

Javni zavod za turizem in šport Spotur Slovenj Gradec

11


Steklarstvo, foto Jure Kravanja

Vinogradi, foto Jure Kravanja

Presenečenj polni obsoteljsko-kozjanski griči Je že res, da je najlepše doma. Doma je Slovenija in so obsoteljsko-kozjanski griči, ki skrivajo še veliko neodkritega. Treba si je le vzeti čas, jih prevoziti, prehoditi in pobližje spoznati. Zanimivih zgodb in doživetij je veliko. Zato bo treba spet priti, vnovič in spet ter znova. Obsotelje in Kozjansko, pokrajina na vzhodu Slovenije, tik ob slovenskohrvaški meji, je za marsikoga med nami še neodkrita destinacija, zato vabljeni na potep po njej. Obsotelje in Kozjansko s svojo raznovrstnostjo in naravno nedotaknjenostjo ponuja učne lekcije skoraj na vsakem koraku, zato ni presenetljivo, da je tudi navadna pešpot velikokrat zelo

poučna. Krajinski park Boč z Donačko goro in Kozjanski park sta le dve večji območji, ki v svojih nedrjih skrivata nekdanje življenje in prvinsko naravo. Rogaška in podčetrtška voda sta vir zdravja ter razvajanja. Terme Olimia ponujajo storitve programa wellness v najširšem pomenu zveze »dobro počutje«, le v najsodobnejši center Orhidelia se je treba napotiti. Rogaška Slatina še vedno velja za eno od svetovno znanih zdravilišč. Glas o pred štirimi stoletji najdeni »čudežni vodi« se je hitro raznesel po svetu in sem so začeli zahajati bolniki in imenitni gostje; eni po zdravje, drugi na oddih. Tudi danes ni nič drugače.

Morda kar z avtohtonimi jedmi območja: kozjansko juho ali zmesjo za začetek, koruznim pečenjakom, mlinci in kopunom za glavno jed ter s kosom tople sirove zafrkjače za piko na i. Veste, zakaj veljajo drnulje za pilštanjsko posebnost? Poznate zgodbe o Lemberžanih? Ali pa baročno in drugo stavbno dediščino tega konca, ki velja za najlepšo na Slovenskem? Odgovori se skrivajo v Obsotelju in Kozjanskem. Verjemite, ti kraji vas bodo prepričali in lepi spomini nanje bodo vedno znova razlog, da se boste sem vračali v iskanju novega, neokrnjenega in nasploh posebnega.

Mojstri tukaj še niso pozabili ročnih spretnosti in starih obrti. Posebej v muzeju na prostem Rogatec in v Steklarni Rogaška še vedo, kako se streže (skoraj) pozabljenim obrtem.

Več informacij o območju Obsotelja in Kozjanskega lahko dobite pri Razvojni agenciji Sotla iz Šmarja pri Jelšah, na telefonski številki (03) 817 18 60 ali preko elektronskega naslova rasotla@ siol.net. Obiščite tudi

Želite Obsotelje in Kozjansko še okusiti?

www.ra-sotla.si/turizem.

Kolesarimo po Obsotelju in Kozjanskem Narava je tukaj čudovita, kulturni spomeniki edinstveni, poti pa kot nalašč za kolesarjenje. Za vsakega se bo našla primerna pot, ob njej pa pristna hrana in pijača naših krajev. Pridite, zaženite pedala in se odpravite na raziskovanje nove kolesarske destinacije Obsotelje in Kozjansko. RA Sotla, Aškerčev trg 24, 3240 Šmarje pri Jelšah, (03) 817 18 60 in rasotla@siol.net.

12

Vabljeni, da obiščete razstavno mesto Obsotelja in Kozjanskega na sejmu Turizem in prosti čas v Ljubljani, med 21. in 24. januarjem 2010.


Čebelar v letu

Brežice, moje mesto Želite spoznavati kulturno in naravno dediščino, se podati po pešpoteh ali s kolesom odkrivati zgodbe, oplemenitene s soncem? Vabljeni na potepanja po mehki pokrajini med Gorjanci in bizeljskimi griči. Ob sotočju Save in Krke vam mestna vrata na široko odpirajo Brežice. S svojo mogočnostjo in lepoto vas bo očaral grad Brežice. V njem domuje Posavski muzej Brežice, kjer si lahko ogledate zanimive razstave: od prazgodovinskega obdobja, preko kmečkih uporov vse do današnjih dni. Etnološka zbirka vas popelje v čas naših babic, oko pa se spočije na Stiplovškovih umetninah. In za konec vas z vso baročno lepoto, mehkobo in drznostjo presune Viteška dvorana! V grajski kleti gradu Brežice čas drsi drugače. V vznemirljivem okolju preteklosti vas bodo vodili skozi plemenite vinske okuse sedanjosti. Pust se nasmejanih ust veseli v Dobovi na pustnem karnevalu – fašjenku. Glavni pustni lik kosec vas tudi letos vabi, da se mu pridružite in da skupaj preženete zimo. Po zimi oživijo Jovsi – naravni park, slovenski ornitološki biser. Na zabaven način vam predstavijo življenje v parku in z malo sreče lahko uzrete kosca. Okusite vrhunska vina v repnicah in kleteh na Bizeljsko-sremiški in Podgorjanski vinski cesti – od posebneža cvička do bizeljskih vin in penin. Na mehkih gričih vas pozdravljajo gradovi

Brežice iz zraka

in pripovedujejo svoje zgodbe: Mokrice, Pišece in Bizeljsko. Pokukajte tudi v različne zbirke, npr. etnološke, in v poseben lovski muzej v Dobovi. Obisk Term Čatež, posebno zimske Termalne riviere, je svojevrstno počitniško doživetje. Vabijo vas bazeni z različnimi temperaturami vode ter atraktivnostmi, posebno v novi zimski Termalni rivieri, kjer lahko 365 dni v letu ujamete svoj val na progi za deskanje, se spustite po toboganu skakalnica ali kamikaze in v svetu piratov na gusarski ladji odkrivate zaklade.

Zavod za podjetništvo in turizem Brežice Cesta prvih borcev 18, 8250 Brežice Tel:00386(0)499 06 80, fax: 00386(0)7 499 06 81 e-mail: info@zpt-brezice.si www.zpt-brezice.si

Za vaš popoln oddih in sprostitev bodo z raznoliko ponudbo masaž in savn poskrbeli v wellness centru. Bodite drzni in se spustite s kajakom in kanujem po reki Krki. Ali pa peš in s kolesom raziskujte brežiško pokrajino! Dragi prijatelji, dobrodošli v Brežicah, kjer sonce greje močneje! 13


sTari grad celje

EDINSTVENO SREDNJEVEŠKO DOŽIVETJE V SLOVENIJI!

TemaTski pakeTi za skupine

animacijski program

Ste se odločili, da preživite vikend, nekje kjer niste doma, ampak se boste » kot doma » tudi počutili? Celje – različnost in pestrost doživetij na majhnem prostoru je tisto, kar daje mestu poseben čar. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, mogočna arhitektura, ki kaže na bogastvo in raznolikost preteklosti, pestrost njenih sedanjih vsebin, ki jih prinašajo muzeji, galerije, gledališče ... Majhno mesto kjer je vse na razdalji nekaj korakov, a veliko po srcu.

Namig za VIKEND ODDIH :

razvajajte se v Hotelu Evropa**** in uživajte v njegovi prefinjeni in lukuszni

atmosferi. Po kraljevskem zajtrku se sprehodite do Starega gradu Celje – pripravite se na nepozabno dogodivščino! Polni novih vtisov si privoščite sproščujoč večer ob izvrstni kulinariki in v romantičnem soju sveč. Zadnji dan v Celju preživite po svojem okusu – obiščite galerije, tržnico, sprostite se ob teku ob Savinji, kolesarjenju do Šmartinskega jezera ali preprosto uživajte v atmosferi mesta...

Namig za ZALJUBLJENE: nepozabne poroke na Starem gradu Celje in ekskluzivna catering ponudba Hotel Evropa = garancija za popoln poročni dan!

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje | Krekov trg 3 | 3000 Celje | Slovenija ko n t a k t n a o s e b a : Ur s a D o r n | T: + 3 8 6 ( 0 ) 3 4 2 8 7 9 3 5 | u r s a . d o r n @ c e l j e . s i

www.celeia.info

HOTEL EVROPA

Predsedniški apartm a | Superior soba

Elegantni mestni hotel z več kot 130-letno tradicijo.

H ot e l s t r a d i c ij o

Re s t av r a c ij a

sobe - kongresni prostori - najboljša restavrcija v mestu poroke - catering - srednjeveški stolp - kavarna s tradicijo

E u r o t a s d . o . o . | K r e ko v t r g 4 | 3 0 0 0 C e l j e | S L OV E N I J A | T: + 3 8 6 ( 0 ) 3 4 2 6 9 0 0 0 | F : + 3 8 6 ( 0 ) 3 4 2 6 9 6 2 0 | i n fo @ h o t e l - e v r o p a . s i

www.hotel-evropa.si

14


TURIZEM V ZIDANICAH – NOV UNIKATEN TURISTIČNI PRODUKT Bodite prvi, ki si boste privoščili poseben dopust ali vsaj krajše počitnice v eni izmed lepo urejenih zidanic, ki so kot nova slovenska in svetovna posebnost prvič vključene v turistično ponudbo Zidanice stojijo na hribčku ob robu vinograda, od koder se običajno nudi lep razgled. Gospodarski del zidanice predstavlja klet, v kateri sta shranjeni orodje in vino. Sem vas bo gospodar prijazno povabil za dobrodošlico. Nastanjeni boste v bivalnem delu v nadstropju, ki je opremljen s kuhinjo, sanitarijami, kopalnico in ležišči. Gre za sodobno opremljene objekte, ki turistu nudijo vse potrebno ugodje za bivanje v neokrnjeni naravi med dolenjskimi vinogradi. Turizem v zidanicah je primeren za posameznike, pare in družine, sčasoma, ko bo več ponudbe na eni gorici, pa se bodo lahko nastanile tudi avtobusne skupine. Turizem v zidanicah poleg unikatne nastanitve stavi predvsem na spremljajočo ponudbo, ki jo je na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja izredno veliko. Nastanjeni v zidanicah boste lahko: odkrivali naravno in kulturno dediščino »Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine«, številne gradove, cerkve, galerije, samostane … www.slovenia-heritage.net. se odpravili po Regijskih tematskih poteh, ki ponujajo 1.400 km pohodnih, kolesarskih, vodnih in jahalnih poti. Podrobno ponudbo najdete na spletni strani www.slovenia-heritage. net/tp in si jo lahko natisnete, prenesete v svojo navigacijsko napravo ali jo raziskujete preko mobilnega portala http://activeslovenia.mobi. uživali v ponudbi termalnih in wellness centrov (Terme Krka – Šmarješke in Dolenjske Toplice, Terme Čatež), kjer boste kot gostje zidanic upravičeni do posebnih popustov. Poleg tega boste lahko uživali tudi v lovu in ribolovu, kulinaričnih doživetjih na turističnih kmetijah, v vinotočih, dobrih gostilnah in restavracijah, kjer boste deležni posebnih popustov, obisku tradi-

cionalnih prireditev, izdelkih domače obrti, panoramskih poletih z motornim letalom ali balonom, splavarjenju z Rudolfovim splavom … Skratka: toliko zanimivega in raznolikega programa za mlade od 0 do 100 let boste našli le malokje! Zato ne odlašajte in obiščite zidanice še letos – v tem primeru boste nagrajeni s posebnimi akcijami in popusti za Teden cvička, prvomajske praznike, počitnice in martinovanje. Turizem v zidanicah – za tiste,

ki želijo več in drugače! Telefon: 07 393 15 20 www.kompas-nm.si.

15


Slovenska naravna zdravilišča Petnajst slovenskih naravnih zdravilišč … Petnajst izrednih zgodb o zdravju in dobrem počutju … Vsaka zase edinstvena

Zaradi sodobnega načina življenja, ki s seboj prinaša mnoge prej neznane tegobe, so slovenska naravna zdravilišča ob souporabi naravnih zdravilnih sredstev razvila številne nove metode zdravljenja in nove programe za preprečevanje bolezni, ki upoštevajo dognanja sodobne medicinske znanosti na posameznem indikacijskem področju. V samem jedru pristopa pa je holistični, torej celovit pristop k obravnavi gostov, ki obuja nekatere, pogosto že pozabljene oblike zdravljenja ter upošteva izkušnje tradicionalnih medicin iz oddaljenejših dežel. Gostom so na voljo živahni zdraviliškoturistični centri, kjer se lahko zabava cela družina, ali pa bolj v naravo in mir umaknjena zdravilišča z intimnejšimi, bolj individualnimi programi. Slovenska naravna zdravilišča z nenehnimi novostmi in posodabljanjem zmogljivosti skrbijo, da lahko daleč od mestnega hrupa in vse hitrejšega ritma sodobnega življenja odkrivamo skrivnosti nedotaknjene narave, da imamo vse, kar potrebujemo za sproščene ali pa tudi aktivne počitnice v dvoje, z družino, prijatelji ali pa kar sami. Privlačne notranje vodne površine v t. i. »zimskih rivierah« ali na prostem, zatišje mirnih voda ali izzivalnost mnogih atrakcij, aktivnost ali lenobna sproščenost, nastanitev v vrhunskem hotelu, apartmaju ali kampu, blizu mesta ali daleč od ponorelega sveta, hedonistično ali asketsko, samotno ali družabno, kot postanek v času ali kot potep po deželi – izberite po svoje. © SSNZ 16

www.terme-giz.si

Dolenjske toplice - sprostitev v wellnes centru

Dolenjske toplice - interier


Olimje - Sotelia

Terme Dobrna - kolesarjenje

Olimje - sprostitev v jacuziju

TERME ČATEŽ www.terme-catez.si Obisk Term Čatež, posebno pa Termalne riviere – Naj termalnega kopališča 2009 – s kompleksom notranjih in zunanjih bazenov je resnično svojevrstno doživetje.

TERME OLIMIA www.terme-olimia.com Raznoliki, stilsko dovršeni prostori v Wellnessu Orhidelia, kjer lahko razvajamo telo in duha, so s svojimi nenavadnimi oblikami in barvnimi rešitvami tudi prava paša za oči.

TERME DOBRNA www.terme-dobrna.si Dobrna je zagotovo kraj, kamor se boste radi vračali. Terme Dobrna so sodobno in dinamično zdraviliškoturistično središče.

TERME PTUJ www.terme-ptuj.si Usmeritev Term Ptuj k celovitim programom ohranjanja in krepitve zdravja ter poudarjanje zdravega načina življenja temelji na bogatih naravnih danostih in tradiciji destinacije.

TERME KRKA www.terme-krka.si Združujejo terme v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, obmorski center Talaso Strunjan, Hotele Otočec z znamenitim Gradom Otočec in golf igriščem ter poslovni Hotel Krka v Novem mestu.

ZDRAVILIŠČE RADENCI www.zdravilisce-radenci.si Zdraviliško središče in eden redkih krajev v Evropi s štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki: mineralno in termalno vodo, zdravilnim blatom in blagim podnebjem s povprečno 253 sončnimi dnevi na leto.

THERMANA Laško www.thermana.si Wellness Park Laško na izjemni lokaciji tik nad reko Savinjo je pravi naslov za igro, oddih in sprostitev v najsodobnejšem Termalnem in Savna Centru.

HOTELI ROGAŠKA & LOTUS TERME www.rogaska.si Stran od resničnosti, v območju širnega gozda in neskončnih poljan, rodnih sadov in dišečih travniških cvetlic, v Rogaški Slatini si privoščite košček sanj.

TERME LENDAVA www.terme-lendava.si Kopanje v parafinski vodi Term Lendava lajša tegobe, za katere pravimo, da jih prinesejo leta.

TERME TOPOLŠICA www.terme-topolsica.si Naravni zdravilni učinki termalne in spa vode ter blaga srednjegorska klima.

TERME 3000 www.terme3000.si Vrhunski wellness, sprostitveni in zdraviliški programi, golf, poslovna srečanja in kongresi, kampiranje ter šport in rekreacija so ključni produkti Term 3000 v Moravskih Toplicah. Olimje - hamam

TERME ZREČE www.terme-zrece.si V Termah Zreče lahko v vsakem trenutku naredite nekaj zase in za svoje zdravje, topla akratotermalna voda, poživljajoče kopeli blagodejne in klasične zdravstvene terapije krepijo zdravje in izboljšujejo počutje. 17


18


TERME ČATEŽ: Zimske počitnice na Termalni rivieri – NAJ KOPALIŠČU 2009 V času, ko zunaj poplesavajo snežinke in pritiska mraz, se lahko predate brezmejnim vodnim užitkom na zimski Termalni rivieri, kjer prijetno topla voda v zimskih dneh razvaja telo in duha. Tam vsakdo najde kaj zase. Na zimski Termalni rivieri je pod tremi kupolami na 2.300 m2 zbrana vsa ponudba za uživanje in ležerno sprostitev, ki tudi v mrzlih zimskih dneh pričara košček poletja. Pod prvo kupolo se lahko razvajate v bazenu nepravilnih oblik, pod slapovi, v whirpoolih, poležavate na masažnih ležiščih ali pa se prepustite hitremu vodnemu toku. Če pogrešate modro nebo in sonce nad sabo, lahko zaplavate skozi prehod v zunanji del bazena z vodno gobo. Zimska Termalna riviera je pravi raj za radoživo otroško igro in najmlajše, ki radi čofotajo v otroškem bazenu z igrali in se zabavajo v otroškem kotičku. Vedno znova uživajo pod drevesom z zvočnimi in vodnimi učinki, kjer občutijo pravo tropsko nevihto in se spuščajo po toboganu black-hole s svetlobnimi

učinki. Druga kupola je namenjena predvsem mlajšim, ki se vedno znova prepuščajo doživetjem v bazenu z valovi, na divji reki ali toboganu. Tretja kupola zimske Termalne riviere je polna adrenalinskih doživetij. Na progi za deskanje lahko vsak ujame svoj val, postavi nov rekord v dolžini skoka na atraktivnem toboganu skakalnici, tisti najdrznejši pa se lahko spustijo po toboganu kamikazi. Najmlajši se skupaj s svojo domišljijo prepuščajo sanjskemu svetu gusarjev na ladji ob gorečem mestu in odkrivajo skriti zaklad. Zimska Termalna riviera v raju zdravilnih termalnih vrelcev vsakomur zagotavlja svoj kotiček za ležerno sproščanje in novo doživetje. Odločite se lahko za obisk prenovljenega Savna parka z

osmimi različnimi savnami, solariji in več bazenčki. Starši lahko obiščejo enega izmed wellness centrov, kjer so v pestri ponudbi pripravili tudi posebne programe za dva. Zimsko ponudbo v Termah Čatež so popestrili z dodatno zabavo za vse generacije na 600 m2 velikem POKRITEM DRSALIŠČU NA PROSTEM. V času zimskih počitnic, na Valentinovo in v pustnem tednu so pripravili bogato ponudbo animacijskih vsebin ter koncertov in pripreditev, s katerimi bodo poskrbeli, da vaše bivanje v Termah Čatež ostane resnično nepozabno doživetje. Več o ponudbi Term Čatež najdete na www.terme-catez.si.

19


Wellness & Ski ­ 09\10 Smu;anje na Mariborskem Pohorju, Golteh ali Celjski ko;i & Razvajanje in sprostitev v Thermani La[ko, Dru/bi dobrega po;utja: • Vsak dan celodnevno smu;arsko vozovnico za smu;i[;a: Golte, Celjska ko;a ali Mariborsko Pohorje, • kopanje pod najve;jo stekleno kupolo v Evropi, • savnanje v tematskih savnah s pridihom La[kega, • fitnes na vrhunskih TechnoGym napravah za vadbo, ...

?e od 41, 65 € na osebo na dan (min. bivanje 3 no;i)

Popusti za otroke, animacija in varstvo!

FIRST MINUTE

Wellness Ski - 15 % popusta V ;asu zimskih po;itnic 19.2. - 6.3.

coctail za dve osebi za 1 otroka do 12. leta ?e od 34,30 €

Love is in the air 11.2. ­ 14.2.2010

FIRST MINUTE -15 %

gratis pija;a dobrodo[lice polpenzioni

neomejeno kopanje in savnanje

1 x GRATIS postre/ba zajtrka v sobo 1 x GRATIS darilni bon za wellness storitve Valentinov ples 12.2. v hotelu Zdravili[;e La[ko (dopla;ilo) vikend /e od 79,80 € na osebo. MODRA ŠTEVILKA

080 81 19 20

Se vidimo v La[kem!

Thermana d.d., Zdravili[ka c. 6, 3270 La[ko T> 03 423 2100, info@thermana.si, www.thermana.si


IZLETI PO LAŠKEM IN OKOLICI Ne glede na to, ali se odpravljamo na dopust, kratek oddih ali izlet, se v nas prebudi duh raziskovalca, ki z nezadržnim hrepenenjem odkriva posebnosti in privlačnosti izbranega prostora ter časa. Videti, okušati, v obilju velikih doživetij začutiti vse tiste majhne radosti, ki napolnijo dan in nam podarijo novih moči za premagovanje vsakdanjih obveznosti. V TIC Laško so pripravili izbor dvanajstih izletov, ki so jih tematsko

obarvali in vključujejo spoznavanje tradicije pivovarstva in termalnih vrelcev, odkrivanje bogate sakralne dediščine, etnologije in domačih obrti. Oblikovali so tudi posebne programe aktivnega oddiha, kjer lahko lepote območja Laškega doživite kot pohodnik, kolesar, na konjskem hrbtu, splavarskem potepu ali na tandemskem poletu z jadralnim padalom.

Thermana Laško

Zato vabljeni: pridružite se jim na izletih in aktivnih počitnicah ter povabite še svoje prijatelje in znance. Dobrodošli! Informacije in rezervacije: TIC Laško, Trg svobode 8, Laško, tel.: 03 733 89 50, faks: 03 733 89 56, e-pošta: tic@stik-lasko.si, www.stik-lasko.si

HURA, ZIMSKE POČITNICE

OBČINA LAŠKO

v družbi Kostanjevega škrata Vitka

BOOM 2 = 3

VALENTINOVO

od 02.01. do 12.02.2010 in od 28.02. do 28.03.2010

od 12.02. do 14.02.2010

od 12.02. do 28.02.2010

Plačate 2 in koristite 3 polpenzione!

Cena programa za 1 osebo v EUR:

FIRST ** 1 x polpenzion* .......................................................................

Cena programa za 1 osebo v EUR:

Cena programa za 2 osebi v EUR:

HOTEL PARK ***

3 x polpenzion ........................................................................

2 x polpenzion ......................................................................

Dvoposteljna soba

HOTEL PARK ***

HOTEL PARK ***

35 € 39 € .......................................................................

Dvoposteljna soba

102 € ........................................................................

Francosko ležišče (160 x 200 cm)

Dvoposteljna soba - standard 38 € 42 € .......................................................................

Dvoposteljna soba - standard 112 € ........................................................................

Dvoposteljna soba - superior 242 € .....................................................................

212 € .....................................................................

popolnoma obnovljen hotel v letu 2008

popolnoma obnovljen hotel v letu 2008

popolnoma obnovljen hotel v letu 2008

VILA HIGIEA ****

VILA HIGIEA ****

VILA HIGIEA ****

HOTEL VITA ****

Dvoposteljna soba 41 € 46 € ....................................................................... * cena velja pri bivanju minimalno 2 noči ** FIRST MINUTE velja za najave do 25.01.2010

Vključene storitve na osebo: 1 x polpenzion (bogat samopostrežni bife – vsi obroki), neomejeno kopanje v bazenih z zdravilno termalno vodo, jutranja gimnastika pod strokovnim vodstvom, pri 3 dnevnem bivanju podarimo 1 x vstop v Deželo savn, pri 5 dnevnem bivanju podarimo 2 x vstop v Deželo savn, vodna aerobika, če bo snežilo bomo pripravili progo za tek na smučeh v parku, vsak petek in soboto tek na smučeh ob soju bakel, bogat animacijski program za odrasle, za otroke bo poskrbel kostanjev škrat Vitko z veselimi zimskimi igrami (kreativne otroške delavnice, če bo snežilo izdelava snežakov, sankanje).

Brez doplačila za ENOPOSTELJNO SOBO v vseh hotelih. BREZPLAČNO BIVANJE (polpenzion) prvi otrok do 12. leta starosti in drugi otrok do 4. leta starosti v sobi z dvema odraslima osebama.

HOTEL VITA ****

Dvoposteljna soba 130 € ........................................................................ Vključene storitve na osebo: 3 x polpenzion (bogat samopostrežni bife - vsi obroki), neomejeno kopanje v bazenih s termalno vodo, 1 x vstop v Deželo savn, vodna aerobika vsak dan, jutranja gimnastika pod strokovnim vodstvom, animacijski program.

Brez doplačila za ENOPOSTELJNO SOBO v vseh hotelih od 02.01. do 12.02.2010. BREZPLAČNO BIVANJE (polpenzion) prvi otrok do 12. leta starosti in drugi otrok do 4. leta starosti v sobi z dvema odraslima osebama v terminu od 31.01. do 28.03.2010.

HOTEL VITA **** Francosko ležišče (150 x 200 cm) 259 € ..................................................................... Vključene storitve: 2 x polpenzion za DVE osebi (bogat samopostrežni bife - vsi obroki), vključena je Valentinova večerja (13.02.2010) v družbi DUA AMOR in ROKA KOSMAČA, neomejeno kopanje v bazenih s termalno vodo, 12.02.2010 nočno kopanje ob soju sveč, vožnja s kočijo in hkrati razvajanje s penino, 1 x vstop v Deželo savn za obe osebi, vodna aerobika vsak dan, jutranja gimnastika pod strokovnim vodstvom, animacijski program.

VSE, ki bodo rezervirali program VALENTINOVO do 05.02.2010, čaka PRESENEČENJE!

Terme Dobrna d.d., Dobrna 50, 3204 Dobrna T: 03 782108 110 E: info@terme-dobrna.si www.terme-dobrna.si


22


(NE)ZNANO

®

(NA LEPŠE, pokroviteljstvo STO) Ustanova POTI KULTURNE DEDIŠČINE razvija pod sloganom (NE)ZNANO® dva samostojna, a vsebinsko povezana projekta: (NE)ZNANO ZAMEJSTVO® in (NE)ZNANA SLOVENIJA®.

(NE)ZNANO ZAMEJSTVO® Projekt (NE)ZNANO ZAMEJSTVO® razkriva in uveljavlja kulturno-zgodovinska izročila, naravna bogastva in današnji življenjski utrip zamejskih pokrajin med Trstom, Celovcem in Monoštrom, pa tudi med Slovenci na Hrvaškem. Pripravlja in izvaja tematsko zaokrožene programe za šole ter odrasle ciljne skupine. Posreduje informacije o zamejskih kulturnih, gospodarskih, izobraževalnih in drugih nepolitičnih organizacijah ter njihovih oblikah delovanja. Neposredno pomaga pri navezavi pogostejših čezmejnih stikov, partnerstev ter izmenjavi (kulturnih) programov. V okviru možnosti skrbi za redno predstavljanje zamejske stvarnosti in vsestranskega potenciala na tematskih sejmih ter posvetih po Sloveniji in tujini. Spodbuja in izvaja čezmejne raziskovalne šolske projekte. Slovensko javnost seznanja z bogatim zamejskim založništvom in pestro medijsko sceno. Sodeluje z več kot 250 prostovoljnimi sodelavci.

POPOTOVANJA/EKSKURZIJE (NE)ZNANO ZAMEJSTVO® ITALIJA: TRST/TRŽAŠKI KRAS (Repentabor/ Devin/Nabrežina/Bazovica/Dolina/ Rižarna/Trst/predstave SSG Trst) GORICA Z OKOLICO: Gorica/ Števerjan/Doberdob BENEČIJA: Čedad/Špeter/Nadiške doline/Landar/Matajur/Terska dolina REZIJA KANALSKA DOLINA (običajno povezava z Ziljsko dolino in/ali Rezijo) AVSTRIJA: ZILJSKA DOLINA (povezava s Kanalsko ROŽ (Baško jezero/Št. Jakob/Sveče/ Št. Janž/Borovlje)

VRBSKO JEZERO (Kostanje – Drabosnjakov dom; Gure) PODJUNA (Železna Kapla/Globasnica/Tinje/Djekše/Pliberk) CELOVEC IN GOSPOSVETSKO POLJE SLOVENCI NA AVSTRIJSKEM ŠTAJERSKEM (Potrna – Pavlova hiša; povezava – Porabje)

Od Devina do Trsta

MADŽARSKA: SLOVENSKO PORABJE (Gornji Senik – Monošter – Andovci – Verica) HRVAŠKA: slovenska kulturna društva: Slovenski dom Zagreb – od Pule do Dubrovnika; Palčava šiša/Plešce

(NE)ZNANA SLOVENIJA®

Drabosnjakov dom na Kostanjah

Na sejmu TIP 2010 se prvič predstavlja novo kulturno-izobraževalno središče – KIS POSTAJA OTOČE - BREZJE. Urejeno je na oživljeni železniški postaji Otoče (nekoč množično obiskana zaradi romanj na bližnje Brezje). KIS POSTAJA OTOČE - BREZJE ponuja paleto enodnevnih kulturnih in naravoslovnih pohodov PO LIPNIŠKI DOLINI med Jelovico in Savo (Kropa, Kamna Gorica, Dobrave, Rovte, Jamnik itd.). Oživlja tradicijo romanj Z VLAKOM NA BREZJE. KIS Postaja Otoče - Brezje pripravlja pester program kulturnih dogodkov, izobraževalnih delavnic in (ne)znanih doživetij. Aprila 2010 bo na železniški postaji Otoče zaživel tudi INTERRAIL HOSTEL za popotnike vseh starosti.

Etnografska zbirka “Palčava šiša” - Plešce pri Čabru

Kropa 72, 4245 KROPA Tel.: 04 533 61 20; faks: 04 530 81 79

Mobilni telefon: 041 731 039 E-pošta: pkdslovenia@gmail.com www.kultura-natura.si

KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO SREDIŠČE – KIS POSTAJA OTOČE - BREZJE Otoče 11, 4244 Podnart Ustanova PKD Slovenija je neprofitna kulturno-izobraževalna fundacija; deluje na celotnem slovenskem kulturnem, etničnem in gospodarskem prostoru, torej v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, pa tudi med zdomci in izseljenci po svetu. Pod streho Ustanove PKD deluje več samostojnih projektov, npr. (Ne)znano zamejstvo, (Ne)znana Slovenija, Slovenski kozolec, Po bečelah se vižej, Prešeren 2000, mednarodni festival otroških iger Ringaringaraja, knjižna zbirka PKD, KIS Postaja Otoče - Brezje ipd. 23


ZELENI SVET V NAROČJU KAMNIŠKIH ALP

KAMNIK, MESTO S TRADICIJO Kamnik je eden izmed najlepših srednjeveških krajev v Sloveniji. Je mesto prijaznih ljudi, mesto s tradicijo, zgodovino, bogato dediščino, mesto z dušo. Je mesto v naročju mogočnih Kamniških Alp, Velike planine, Bergantove gore. Je mesto, ki ga zaznamuje kamen; v njegovem imenu, številnih kulturnih spomenikih in naravi. Kamnu, ki je mestu skozi stoletja zagotavljal trdnost, varnost in zavetje, je reka Kamniška Bistrica dodala življenje. In Bistrica še danes povezuje; naravo z mestom, planine s starim mestnim jedrom. Kamnik je mesto, v katerem ljudje radi živijo, z njim čutijo in dihajo. In tako bi želeli, da z njimi čutite tudi vi. Zato vas vabijo, da se skupaj z njihovimi lokalnimi vodniki podate na sprehod po številnih bogastvih mesta in njegove okolice. Ne zamudite številnih prireditev, ki jih letos pripravljajo za vas …

SPROSTITEV V NAROČJU PLANIN

Mali grad

TRADICIONALNE PRIREDITVE V KAMNIKU IN OKOLICI V LETU 2010: 6. 3. Tekmovanje smučarjev po starem za pokal »Šinkel«, Velika planina 24. 4.–2. 5. Spomladanska razstava cvetja, Arboretum Volčji Potok 14. 5. Veronikin festival za otroke, Šutna, Kamnik 12. 6. Srednjeveški dnevi, Kamnik, mestno jedro 4. 7. 4. kolesarski maraton Alpe, začetek in cilj v Kamniku 15.–22. 8. Kamfest, 14-dnevni festival, Kamnik, mestno jedro 5. 9. Svetovno prvenstvo v gorskih tekih (Stahovica –Velika planina) 9.–12. 9. 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine 9. 10. Veronikin tek po ulicah Kamnika, Kamnik, mestno jedro 28. 11. Drsališče na prostem, Kamnik, Glavni trg

Tuhinjska dolina je bogata z etnološko dediščino, številnimi ohranjenimi kozolci in izredno aktivnim prebivalstvom, ki tudi z ohranjanjem ljudskih običajev skrbi, da dolina živi. V zadnjih letih se dolina ponaša predvsem z najvišje ležečimi termami na Slovenskem, Termami Snovik, ki predstavljajo ponos Tuhinjske doline. Nadvse zdravilna je njihova voda, ki ima zdravilne učinke in blagodejno vpliva zlasti na kosti, kožo in prebavo. Njihovo pestro sprostitveno ponudbo dopolnjuje apartmajsko naselje, hišice sredi gozda z evropskim znakom za okolje EU Marjetica za turistične namestitve. Svoje vrelce mladosti si lahko napolnite v svetu energij v Naravnem zdravilnem gaju v Tunjicah. Energijski centri, po katerih vas vodi terapevt, ugodno vplivajo na človekov organizem in splošno počutje. Blagodejen vpliv na telo pa ima tudi sprehod v naravi … Arboretum Volčji Potok v vsakem letnem času ponuja možnosti za sprehode v pisanem barvnem spektru rastlin s celega sveta. 24

Terme Snovik


Smučanje, turna smuka, tek na smučeh, deskanje, dnevno in nočno sankanje, krpljanje, izposoja smučarske opreme, šola smučanja.

Velika planina

V OBJEMU KAMNIŠKIH GORA Spoznajte neokrnjen alpski svet, obiščite dolino Kamniške Bistrice, podajte se v lepe kamniške gore ter aktivno preživite dneve na edinstveni Veliki planini z najstarejšim ohranjenim pastirskim naseljem in si z možnostjo izvedbe raznih programov popestrite svoj prosti čas. Velika planina ima svoj čar v vsakem letnem času. Ko junija planšarji priženejo živino na poletno pašo, se planina spremeni v živahno prizorišče, kjer v sožitju vsak dan, od jutra do večera, pod isto streho živita človek in žival. Ko pa pozimi zapade prvi sneg, se planina odene v belo odejo in zaiskri v posebni svetlobi. Planina tako živi skozi vse leto, ohranjajoč tradicijo dolgo tisočletja. Turistične informacije: Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik Glavni trg 2, 1240 Kamnik, tel.: 01/831 82 50, info@kamnik-tourism.si, www.kamnik-tourism.si

Tu smo za vas, za vaš oddih in dobro počutje.

Sprehodi, pohodništvo, vodeni ogledi planine, gorsko kolesarjenje, poletni zabavni park, slackline »vrvohodstvo« mountainboarding, poletno sankanje, organizacija teambuildingov, organizacija rojstnodnevnih zabav.

www.velikaplanina.si Velika planina, d.o.o., Kamniška Bistrica 2, 1242 Stahovica, Slovenija

SPROSTITEV V EKO TERMAH SNOVIK Imate dovolj pritiskov v službi in vsakdanjih obveznosti? Si želite preživeti miren vikend sami ali z družino v naravi? Pogled na Kamniške Alpe, tišina, zdravilna voda, prijazni ljudje, so prava izbira. Najem apartmaja že od 69,00 € na dan. Možnost kopanja v termah Snovik in smučanja na Krvavcu. 3-dnevni paket že od 187,20 € dalje.

V

R O P S K

I

E

K

L

A

J

N

TermeSnovik 12L 1209 k485.indd 1

E

Z

Informacije in rezervacije: Tel. 01/ 83 44 100 (recepcija), 01/ 83 44 104 (prodaja) Fax: 01/ 83 44 136 www.terme-snovik.si ; info@terme-snovik.si

Z A

O K

O

25 17.12.2009 15:26:02


BUDNARJEVA MUZEJSKA HIŠA Zg. Palovèe nad Kamnikom 350 let tradicije Kjer vedno zadiťi po domu DOGODKI, RAZSTAVESLOVENSKI VEĂˆERIDELAVNICE ZA ORGANIZIRANE SKUPINE

Edini kamp v dolini KamniĹĄke Bistrice, tik pod Veliko planino in neposredno ob reki KamniĹĄka BistricaPEKA V ĂˆRNI KUHINJI

INFORMACIJE: www.domacija.com 031 528 747

ZDRAVILNI GAJ v Tunjicah pri Kamniku

PIKNIKPROSTOR|GANJETEKA |VODENIOGLEDI www.kamp-alpe.com

Prvi center v Sloveniji, namenjen sprostitvi in vitalizaciji v naravnem okolju.

Obiťèite èudoviti svet zdravilnih energij Odprto: vsak dan od 9 - 18, pozimi od 10-17 Slikanje Aure: vsak dan razen nedelje od 10-17 Za slikanje Aure in terapije se je potrebno predhodno naroèiti. Prosim, da obisk veèjih skupin predhodno najavite.

PRIJAVE IN INFORMACIJE: Telefon: 01/831 70 85, 041 635 078 www.zdravilnigaj.si, zdravilnigaj@gmail.com

26

Na vzpetini nad mestom stoji baroèni grad Zaprice, v katerem skoraj pol stoletja domuje Medobèinski muzej Kamnik V muzeju vas prièakujemo: od torka do petka: 8 - 13 in 16 - 18 v soboto: 10 - 16 in 16 - 18 ob nedeljah in praznikih: 10 - 13 ponedeljek: ZAPRTO V Galeriji Miha MaleĹĄ vas prièakujemo: od torka do sobote: 9 -13 in 16 - 19 nedelja, ponedeljek in prazniki: ZAPRTO INFORMACIJE: MEDOBĂˆINSKI MUZEJ KAMNIK Muzejska pot 3 1240 Kamnik Tel: 01/831 76 47 in 01/831 76 62 www.muzej-kamnik-on.net, info@muzej-kamnik-on.net GALERIJA MIHA MALEĹ , Glavni trg 2 1240 Kamnik Tel: 01/ 839 75 04


POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE KOT TURISTIČNA PRODUKTA Pred petimi leti je Slovenska turistična organizacija sprejela Strategijo razvoja turističnih produktov pohodništvo in kolesarjenje v Sloveniji. Marsikdo se je takrat vprašal: Zakaj je pa to potrebno, saj Slovenci smo vendarle pohodniški narod – mogoče še bolj kot smučarski.

Odgovor je relativno preprost: v današnjih časih se turistična ponudba vse bolj specializira in obiskovalci – tako tuji kot tudi domači – so vse bolj zahtevni in pričakujejo, da na področju, zaradi katerega so obiskali določeno destinacijo, vse »štima«. Pohodnik tako pričakuje, da bo prebival v objektu, v katerem bo lahko dobil vse informacije o nameravanih pohodnih ali kolesarskih turah, da bo dobil primerne karte področja in tur, da si bo lahko kupil ali izposodil osnovno opremo, da bo seznanjen z vrsto označenosti poti, da si bo mogoče lahko najel licenciranega vodnika in da bo poskrbljeno za transfer na izhodišče ture ali samo za prevoz prtljage na drugo točko. Če želijo posamezne namestitve in destinacije ponujati pohodniške ter kolesarske pakete, morajo biti prej naštete stvari urejene. Zato je pred tremi leti Slovenska turistična organizacija začela projekt specializacije namestitvenih objektov za pohodništvo in kolesarjenje. Tisti, ki izpolnjujejo določene kriterije, lahko pridobijo znak od enega do pet pohodnikov in/ali kolesarjev, pri čemer pomeni en znak najmanj tovrstno

opremljeno namestitev. Do lanskega leta se je specializiralo skupno 70 objektov za pohodništvo in/ali kolesarjenje. Dvaintrideset od teh nastanitev je ustanovilo združenje Pohodništvo in kolesarjenje giz, ki ob strateškem partnerstvu Slovenske turistične organizacije in partnerstvu lokalnih destinacijskih organizacij ter drugih institucij organizirano razvija, promovira in trži turistična produkta pohodništva ter kolesarjenja. To pomeni, da sta pohodništvo in kolesarjenje predstavljeni skozi tiskane brošure ter elektronske medije na specializiranih sejmih in delavnicah, raznih drugih predstavitvah, in sicer tako poslovni publiki (agencijam in »tour operaterjem«) kot tudi individualnim obiskovalcem. Vsem tem posreduje pripravljene pohodniške in kolesarske pakete. Člani združenja so Unitur, Terme Krka, Thermana, Alpe Adria Turizem, Hotel Lek, Hotel Rakov Škocjan, Aparthotel Triglav, Hotel Lucija, Penzion Stare, Hostel Pod Voglom, Hotel Golte, Terme Dobrna, Hotel Cerkno, Hotel Bellevue Terme Maribor, Hotel Krim, Hotel Ribno, Športni center Maribor, Hotel Bela krajina, Hotel Planinka, Apartmaji27


kamp Koren, Hotel Park Bled, Eko hotel Koroš in Hotel Vijolica. Druga dejavnost združenja pa je skrb za urejenost t. i. pohodniške in kolesarske infrastrukture. Na osnovi dogovora z Združenjem gorskih vodnikov Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije se je začela oblikovati skupna evidenca licenciranih vodnikov, ki lahko komercialno vodijo v pohodništvu. Domače agencije in drugi, ki organizirajo pohodniške izlete, bodo lahko na enem mestu dobili izbor preverjenih vodnikov. Po drugi strani pa upajo, da se bo vodniški poklic v Sloveniji še bolj razmahnil. Planinska zveza Slovenije po verificiranem programu za pridobitev licence za kolesarskega vodnika od lanskega leta skrbi tudi za enotno izobraževanje na področju kolesarjenja. Zelo pomembno za pohodnika je, kot najbrž vsi vemo, dobra označenost poti. Preko 7.000 km planinskih poti je v Sloveniji odlično označenih po zaslugi Planinske zveze Slovenije in posameznih planinskih društev. Od lanskega leta je to označevanje urejeno tudi na podlagi Zakona o planinskih poteh in drugih podzakonskih aktov. Drug urejen sklop signalizacije je označenost zavarovanih območij po določilih Zakona o ohranjanju narave. Večji problem v Sloveniji je trenutno označenost okrog 400 tematskih poti. Razne institucije, društva, občine in posamezniki so v preteklih letih trasirali ter označili – tudi s pomočjo evropskega denarja – veliko raznih poti. Seveda vsak s svojo signalizacijo. Mnoge od teh poti se po nekaj letih zaraščajo, signalizacija se ne obnavlja. To se dogaja predvsem zato, ker ni bil določen skrbnik poti, finančna sredstva so zadostovala le za postavitev poti, zmanjkalo pa jih je za vzdrževalna dela. Tako imamo danes v Sloveniji veliko število bolj ali manj domiselnih logotipov za označevanje teh poti. Zaradi tega so se lani začele priprave študije rešitve problematike trasiranja, označevanja in vzdrževanja tematsko pohodnih poti v Sloveniji. Skupina predstavnikov Pohodništvo in kolesarjenje giz, Planinske zveze Slovenije, Turistične zveze Slovenije in Zavoda za gozdove je v okviru Razvojnega centra Bistra in Centra za razvoj in zdravje Murska Sobota ter s pomočjo Slovenske turistične organizacije v okviru projekta Hiking & Biking pripravila osnove enotnega označevanja teh poti. Seveda signalizacija ponuja tudi možnost ohranitve dosedanjih oznak poti, vendar v okviru celostnega enotnega videza. Osnovna barva tematskih pohodnih poti 28

v Sloveniji naj bi bila rumena. Tovrstno označevanje bo sprva samo priporočilo, da postopoma preide v usklajeno signalizacijo. Ambicija pa seveda ostaja, da dobi projekt postopoma tudi formalne okvirje. Signalizacija je usklajena s podobno signalizacijo v štirih evropskih državah.

Spodaj je predstavljen primer kriterijev za specializacijo kolesarskih hotelov in vabilo na pohodno turo.

Via Alpina je pot, ki poteka po celotni alpski verigi od Monaka do Slovenije. V Sloveniji je bila prepoznana kot ena od 5 ključnih daljših, transslovenskih poti. Druge so Slovenska planinska pot, evropski pešpoti E6, E7 in povezava sklopa poti v Predalpsko pot. Pohodništvo in kolesarjenje giz skrbi za promocijo te poti ter daje pohodnikom vse informacije o posameznih odsekih poti. V Sloveniji poteka del rdeče poti, in sicer od Trsta proti Julijskim Alpam in v Avstrijo. Drugi krak je vijolična pot, ki sledi grebenu Karavank proti Jezerskemu in naprej v Avstrijo. Pot je enotno označena po celotnih Alpah. Na to osnovno pot pa se navezuje tudi veliko drugih projektov (tematike geoloških poti, poti alpskih jezer …).

Slovenska turistična organizacija je pred dvema letoma uvedla turistične kolesarske standarde za namestitvene objekte. Kolesarjem prijazni ponudniki namestitvenih in gostinskih objektov (hoteli, hostli, penzioni, apartmaji in drugi) lahko poleg klasične oznake z zvezdicami pridobijo še oznako s kolesi, ki kaže na širino in kvaliteto ponudbe za kolesarje. Osnovna ponudba je označena z enim kolesom in se stopnjuje vse do petih koles – ta oznaka je rezervirana za turistične ponudnike, ki živijo s kolesarji in jim ti predstavljajo osnovno dejavnost. V nadaljevanju predstavljamo zahteve za pridobitev oznake enega ali več koles, pri čemer predstavlja vsaka stopnja nadgradnjo predhodne.

Kolesarski hoteli in kampi v Sloveniji


48 nastanitvenih objektov in dva kampa. Več informacij o turistični kolesarski ponudbi Slovenije na: www.slovenia. info/biking.

Krajinski park Rakov Škocjan V bližini avtoceste Ljubljana–Koper leži skrita v gozdu, v bližini znanega presihajočega Cerkniškega jezera zanimiva kraška dolina. Je kot v pravljici. Na eni strani izvira v Zelških jamah reka Rak, na drugi strani pa spet ponikne in pride na površje v bližini Ljubljane kot Ljubljanica. Naravoslovna učna pot vodi od Velikega k Malemu naravnemu mostu. Široke gozdne ceste, ki prepletajo park, pa ponujajo možnosti neoviranega sprehajanja, kolesarjenja – skratka veliko rekreacije v miru in tišini. Kot v pravljici pa leži sredi parka mali Hotel Rakov Škocjan, ki je lahko izhodišče naših tur.

Eno kolo

Štiri kolesa

Hotel zagotavlja informacije o kolesarski ponudbi v okolici in kolesarsko info točko, eno nočitev brez doplačila, zagotavlja varen prostor za hranjenje koles, možnost izposoje osnovnega orodja in pranja koles, možnost prevoza na servis v bližini, prostor za pranje in sušenje kolesarskih oblačil ter čevljev, možnost najema kolesa v kraju, s sadjem in ogljikovimi hidrati obogaten zajtrk ter prvo pomoč.

Hotel ima izdelan 7-dnevni program kolesarskih tur ter več kolesarskih vodnikov. Zagotavlja varno in brezplačno parkirno mesto, prodajo rezervnih zračnic različnih dimenzij, brezplačni prevoz do servisa in nadomestno kolo, izposojo 15 koles višjega razreda, lasten prevoz kolesarjev in koles, poseben jedilnik za večdnevno kolesarjenje, energetske tablice in prigrizke, savno v objektu ter masažo v kraju.

Dve kolesi

Pet koles

Turistični objekti s petimi kolesi morajo ustreči vsem željam kolesarskih turistov Poleg osnovnih informacij o kolesarski ponudbi ima hotel kolesarske karte oko- in morajo poleg vsega naštetega zagolice, informacije o kolesarski ponudbi iz toviti še tedensko vodeno turo, poseben obešalnik za sušenje oblačil v sobi, izdrugih regij Slovenije ter kolesarskega vodnika. V objektu zagotavlja dostop do posojo 20 koles višjega razreda, možnost interneta, posebne prenočitvene pakete večerje, bogate z ogljikovimi hidrati, za kolesarje, zagotavlja varno hranjenje zelenjavo in sadjem, ponudbo tipičnih loopreme in prtljage, izposojo petih koles kalnih in regionalnih jedi, masažni kotiček v objektu, GPS-podatke o kolesarskih srednjega razreda, organiziran prevoz kolesarjev, koles in opreme, kolesarske turah, možnost izposoje naprave GPS ter kolesarske prireditve v kraju. »lunch pakete« ter energijske napitke.

Tri kolesa

Kolesarski kamp

Hotel ima na voljo dva kolesarska vodnika, nudi pomoč pri načrtovanju kolesarskih tur, najmanj 4-dnevni program kolesarskih tur v okolici ter pomoč pri iskanju in rezervaciji prenočišč na drugih destinacijah. Hotel zagotavlja možnost zaklepanja posameznega kolesa, servisne storitve, izposojo desetih koles srednjega razreda, možnost klica v sili, organizacijo alternativnih programov v primeru slabega vremena ter savno v kraju.

Kolesarjem prijazen kamp zagotavlja vrsto informacij o kolesarskih izletih v bližnji in širši okolici, ima pripravljen 4-dnevni program kolesarskih tur ter enega usposobljenega vodnika. Hkrati pa mora zagotoviti tudi orodje za servis kolesa, možnost pranja koles in opreme, varno hranjenje koles, prostor za sušenje oblačil in čevljev, prevoz koles ter možnost izposoje petih koles srednjega razreda. Do zdaj je oznako specializacije prejelo

1. dan Prihod v Hotel Rakov Škocjan

2. dan Sprehod po Naravoslovni učni poti Krajinskega parka Rakov Škocjan z ogledom izvira reke Rak v Zelških jamah in njenega ponora pod Velikim naravnim mostom ter drugih 12 naravnih in kulturnih zanimivosti parka. Lahka pot, 3 ure Popoldne po želji z najetim kolesom po gozdnih cestah do Cerkniškega jezera.

3. dan S kombijem do Razdrtega in vzpon na Nanos do stolpa in planinske koče po strmi, srednje težki poti na vrh (2 uri) in vrnitev po panoramski, daljši poti (3 ure). Nanos je zadnji večji hrib pred slovensko obalo, zato so z njega veličastni pogledi tako na celoten Tržaški zaliv kot na vinorodno območje Vipave. Srednje težka, lahka pot, 5 ur

4. dan S kombijem do Cerknice in vzpon po lahko poti na Slivnico, goro čarovnic (iz starih bajk), nad Cerkniškim jezerom. Lahka pot, 2 uri

29


SMARAGDNA POT

Kanin-Sella Nevea, prvi mednarodni smučarski center v širši regiji Če se prepustite toku smaragdne reke Soče, vas bo vodil med neokrnjenimi kotički, pestrimi okusi, nepozabnimi doživetji in razgibano kulturo krajev na Smaragdni poti.

30

Obiskovalce navdušujejo narava Triglavskega narodnega parka, športna doživetja, spoznavanje dediščine soške fronte, okušanje vrhunske kulinarike in prepuščanje očarljivim vonjem vinskih kleti. Občudujete lahko nežnost in prefinjenosti čipk, neizprosno življenje rudarjev in vztrajnost pastirjev na planinah. Privoščite si zimo. Pogrejte se v savnah in uživajte v zimskih radostih: drsanje, sankanje, ledno plezanje, krpljanje, tek na smučeh, jadralno padalstvo in izleti po zasneženi pokrajini. Smaragdna pot se lahko pohvali s štirimi urejenimi žičniškimi napravami: smučarski centri Cerkno, Javornik in Vojsko, od letos naprej pa bo smučanje mogoče tudi po na novo povezanem smučišču Kanin-Sella Nevea nad Bovcem.

Smučišče Kanin-Sella Nevea je prvi mednarodni smučarski center v širši regiji in hkrati najvišje ležeče smučišče daleč naokoli, saj s prelazom Sedlo doseže skorajda 2.300 metrov nadmorske višine. Za celotno smučišče velja enotna smučarska vozovnica, s katero je mogoč dostop tako s slovenske kot z italijanske strani. Smučarji lahko vse tja do prvomajskih praznikov uživajo v naravnem snegu in nepozabnih razgledih na Tržaški zaliv in osrčje Julijskih Alp. Posebnost čezmejnega smučišča je petkilometrski spust z najvišje točke smučišča do doline v Selli Nevei 1.200 višinskih metrov nižje. Smuka je mogoča na 30 kilometrih skrbno teptanih prog, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izvedbo tekem v hitrih disciplinah alpskega smučanja.


Seznam info točk na Smaragdni poti TIC Bovec Trg golobarskih žrtev 22, 23 SI – 5230 Bovec 05 389 64 44 info@bovec.si www.bovec.si

TIC Kobarid Gregorčičeva 8 SI – 5222 Kobarid 05 380 04 90 info.kobarid@lto-sotocje.si www.lto-sotocje.si

TIC Nova Gorica Bevkov trg 4 SI – 5000 Nova Gorica 05 330 46 00 tzticng@siol.net www.novagorica-turizem.com

TIC Vipava Glavni trg 1 SI – 5271 Vipava 05 368 70 40 tic.vipava@siol.net www.vipavska-dolina.si

TIC Tolmin Petra Skalarja 4 SI – 5220 Tolmin 05 380 04 80 info@lto-sotocje.si www.lto-sotocje.si

Hotel Lipa Trg Ivana Roba 7 SI – 5290 Šempeter pri Gorici 05 336 60 00 hotel.lipa@hit.si www.hit.si

TIC Idrija Vodnikova 3 SI – 5280 Idrija 05 374 39 16 ticidrija@icra.si www.idrija-turizem.si

TIC Kanal Pionirska ulica 2 SI – 5213 Kanal 05 398 12 13 tic.kanal@siol.net www.tic-kanal.si

TIC Temnica Temnica 10 SI – 5296 Kostanjevica na Krasu 05 308 00 40 tajnistvo@miren-kostanjevica.si www.miren-kostanjevica.si

TIC Cerkno Močnikova 2 SI – 5282 Cerkno 05 373 46 45 tic.cerkno@siol.net www.cerkno.si/turizem

TIC Brda Grajska cesta 10 SI – 5212 Dobrovo v Brdih 05 395 95 94 tic@obcina-brda.si www.brda.si

TIC Ajdovščina Lokarjev drevored 8b SI – 5270 Ajdovščina 05 365 91 40 tic.ajdovscina@siol.net www.tic-ajdovscina.si

Info Smaragdna pot: RDO Smaragdna pot Petra Skalarja 4 SI – 5220 Tolmin Tel: 05 380 04 86 info@smaragdna.si www.smaragdna-pot.si 31


DALEČ OD PONORELEGA SVETA (Visoko nad Tolminom in Kobaridom) Popotovanje čez zasnežena gorska prostranstva, v mrazu lesketajoči se kristali, pomežik jutranjega sonca, ki vzhaja v nov dan, odmaknjenost in svoboda gibanja. Privlačni zimski razgledi z vrha, daleč spodaj pa dolina, ki vabi v objem. Čarobni občutki, preden se potopimo v neskončno belino užitka. Turno smučanje je za marsikaterega gornika najlepše doživetje v gorah. V zadnjem času se vse več smučarjev v želji okusiti čar odkrivanja neznanega in v izogib gneči na urejenih smučiščih poda na to samotno raziskovanje. Posledica tega so prenasičene tudi mnoge klasične turnosmučarske destinacije, zlasti na Gorenjskem. Vsi tisti, ki si morda želite bolj pristnega doživetja, se le podajte čez Vršič v nekoliko bolj odmaknjene posoške gore.

32

Posočje, ki je pravi raj za aktivnega raziskovalca narave, ima namreč marsikaj ponuditi tudi v času, ko gore pobeli sneg. Najbogatejša turnosmučarska področja so nad Bovcem in Trento, vendar tudi nad Tolminom in Kobaridom ne manjka pobočij in dolinic, kjer si lahko v samoti nedotaknjene beline izberemo smučino. Prednost smučanja v teh hribih je tudi, da zaradi vpliva Mediterana lahko že sredi zime vijugamo po idealno odpuščenem srencu. Za začetnike in tiste malo bolj umirjene bosta pravšnji cilj sredogorska Matajur, ki se dviga visoko nad Benečijo, ali Stol nad Kobaridom, zahtevnejši pa se boste podali v gore nad planino Razor, ki so običajno bogato obložene s snežno odejo, pobočja, po katerih se spustimo, pa niso preveč strma. Izbirate lahko med Rušnatim vrhom, Mejo, Vrhom nad Škrbino ali – najvišjim – Tolminskim kukom. Tisti z daljšo turnosmučarsko kilometrino si privoščite Krn. Južna stran ponuja smučanje po dolgem in razmeroma strmem pobočju, ki pa zaradi toplega vpliva morja dokaj hitro skopni, zato je idealno v zimskem ali zgodnjepomladanskem času, pozno spomladi pa je bolj

priporočljivo smučati na drugo stran, proti Krnskim jezerom, od tam pa se lahko podate na velikopotezno avanturo proti Komni in v Bohinj. Zgoraj je nanizanih le nekaj predlogov, drugo naj bo izziv za vašega raziskovalnega duha. Nikakor pa ne pozabite, da za varno turno smuko potrebujete ustrezno opremo, ki jo znate uporabljati, poznati morate razmere in nevarnosti v gorah, upoštevajte pa tudi svoje znanje in izkušnje, saj bo turna smuka le tako lahko taka, kot si jo želite.

TIC Tolmin Petra Skalarja 4 5220 Tolmin Tel.: 05 380 04 80 E-pošta: info@lto-sotocje.si www.lto-sotocje.si TIC Kobarid Trg svobode 16 5222 Kobarid Tel.: 05 380 04 90 E-pošta: info.kobarid@lto-sotocje.si www.lto-sotocje.si


KANIN - visokogorska podoba Bovške Tako kot doline pod njim je pravi biser v pisani skrinji alpskega sveta. Obsežni podi, ki gostijo smučišča, skalni stolpi, ki se dvigajo iz njih, in vrhovi, ki varujejo areno, tvorijo nevideno gorsko pokrajino.

Smučišče KANIN je najvišje visokogorsko smučišče v Sloveniji z dolgo smučarsko sezono vse do prvomajskih praznikov. Proge v višjih legah nikoli ne zaledenijo in nudijo kakovostno smuko na izključno naravnem snegu večji del zime. To je zimski del pravljice v osrčju slovenskega alpskega sveta, na skrajnem jugovzhodnem delu alpskega masiva, kjer se ta najbolj približa Jadranskemu morju.

višinskih metrov nižje. Smuka je mogoča na 30 kilometrih skrbno teptanih prog, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izvedbo tekem v hitrih disciplinah alpskega smučanja. ELAN SKI TEST CENTER je še ena letošnja novost v ponudbi smučišča. Center vsem obiskovalcem smučišča ponuja možnost, da ob določenih koledarskih dneh brezplačno preizkusijo smuči najinovativnejšega svetovnega proizvajalca smuči – podjetja ELAN. Izbrati je mogoče med celotno kolekcijo smuči za sezono 2010, od preizkušene serije tekmovalnih smuči, večkrat nagrajene serije Speedwave, pa vse do serije smuči za smučanje zunaj urejenih smučišč in po snežnih parkih, tako da zagotovo najdete prave smuči zase.

V letošnji zimi so se uresničila dolgoletna pričakovanja povezati smučarska centra na nasprotnih pobočjih gore Kanin. Z izgradnjo nove žičniške naprave in smučarske proge sta smučišči KANIN in SELLA NEVEA postali eno. V širši regiji je tako nastal prvi čezmejni smučarski center KANINSELLA NEVEA. Za povezano smučišče KANIN-SELLA NEVEA velja enotna http://www.boveckanin.si smučarska vozovnica, s katero je mogoč dostop na smučišče tako s slovenske kot italijanske strani. Povezano smučišče je tudi najvišje smučišče daleč naokoli s progo na prelazu Sedlo na 2.300 metrih. Od tu se smučarjem ponujajo razgledi na Tržaški zaliv in v osrčje Julijskih Alp. Posebnost čezmejnega smučišča je 5-kilometrski spust z najvišje točke smučišča do doline v Selli Nevei 1.200

33


Gremo na Pokljuko Rezervacije in informacije: info@sporthotel.si, sporthotel@pokljuka.eu

Prenovljeni ©port hotel Pokljuka se nahaja v osrËju Pokljuπke planote, nedaleË stran od Bleda in Bohinja, a πe vedno odmaknjen od sivega betona in vsakdanjega stresa. Z novo podobo in razgledom, kot je vedno bil. Sprostite se v naravi in se podajte na zimsko πportno dogodivπËino. ©port hotel Pokljuka, Goreljek 103, 4247 Zgornje Gorje Tel.: +386 (0) 4 531 23 33, +386 (0)4 533 50 17, E-mail: info@sporthotel.si

www.sporthotel.si 34

Šport Hotel Pokljuka


HOTEL MANGART V DOLINI SMARAGDNE SOČE V objemu gora in smaragdnih voda, na robu Triglavskega narodnega parka, vas v kraju Bovec pričakuje novo zgrajen Hotel Mangart. Z neokrnjeno naravo obdan hotel je odlična izbira za preživljanje prostega časa tako za družine kot posameznike.

Namestitev: Vse sobe imajo kopalnico s kadjo ali prho in so opremljene s satelitsko televizijo, telefonom, dostopom do interneta, minibarom in sefom. Večina sob ima balkon ali teraso.

Ponudba hotela: Restavracija, pub, wellness dobrega počutja (turška in finska savna, jacuzzi, ročne masaže, soba za počitek), shramba za športno opremo, konferenčna dvorana, otroški kotiček. Hotel ima na voljo 117 ležišč, in sicer od apartma de lux do družinskih sob, od dvoposteljnih sob do suit ter hostel sob. Hotel je odprt od 21. 12. 2009.

Povezano smučišče Kanin (SLO) – Sella Nevea (I) Smučišče KANIN je v smučarski sezoni 2009/2010 povezano z italijanskim smučiščem SELLA NEVEA. Povezano smučišče KANIN-SELLA NEVEA je prva tovrstna povezava smučišč na meji, ki je večji del preteklega stoletja delila dve močno različni ideologiji.

www.hotel-mangart.com

PONUDBE 3 = 4

4 x POLPENZION (od nedelje do četrtka)

3 x POLPENZION (od četrtka do nedelje)

od 3. 1. do 31. 1. 2010

129 €

129 €

od 31. 1. do 28. 2. 2010

169 €

169 €

Ponudba vključuje:

3 Ali 4 nočitve v dvoposteljni sobi,

3 Ali 4 polpenzione (samopostrežni zajtrk in večerja),

Brezplačen parkirni prostor ob hotelu.

VALENTINOV VIKEND NAMESTITEV

12. 2.–14. 2. 2010

SOBA 1/2 + 1

Cena velja na osebo v dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem. Ponudba vključuje:

129 €

Nočitev v dvoposteljni sobi,

Polpenzion (samopostrežni zajtrk in večerja),

Valentinovo večerjo z zabavo,

1 X obisk savne (2 uri).

VIKEND PAKET

NAMESTITEV

VIKEND (PET–NED)

od 3. 1. Do 31. 1. 2010

Soba 1/2 + 1

89 €

Cena velja na osebo v dvoposteljni sobi z dodatnim ležiščem. Ponudba vključuje:

Nočitev v dvoposteljni sobi,

Polpenzion (samopostrežni zajtrk in večerja).

Velja za vse pakete: Doplačila: turistična taksa 1,01 € na osebo na dan, enoposteljna soba (single use) 25 € na dan, otroška posteljica 6 € na dan.

Popusti: otrok do 5 let 100 %, otrok od 5 do 12 let v spremstvu staršev na dodatnem ležišču 50 %, otrok od 5 do 12 let na osnovnem ležišču v dvoposteljni sobi 20 %, odrasla oseba na dodatnem ležišču 30 %. 35


KRANJSKA GORA Na severozahodu Slovenije se razprostira pravljična dežela, ki pozimi nudi tisočere užitke na snegu, v toplih poletnih dneh pa beg pred neznosno vročino in prijeten hlad vsem tistim, ki si želijo aktivnih in doživetja polnih počitnic. Govorimo seveda o enem najlepših gorskih biserov – KRANJSKI GORI. Tako poleti kot pozimi nudi Kranjska Gora pisano paleto aktivnih doživetij. Izbirate lahko med pohodništvo, kolesarjenjem, nordijsko hojo, golfom, ribolovom, jahanjem, alpinizmom, smučanjem, tekom na smučeh, sankanjem, turnim smučanjem in drsanjem. Zgornjesavska dolina je s svojo nadmorsko višino, neokrnjeno naravo in številnimi sončnimi dnevi idealen kraj za dušo in telo, za wellness. Hoteli nudijo širok izbor različnih vodnih užitkov; poleg kopanja v sodobnih bazenih lahko uživate in se sprostite v masažnih bazenih ali pa izbirate med finsko, turško in infrardečo savno. Za družine je pripravljenih cel kup živahnih doživetij: spust po poletnem sankališču Besna Pehta in Bedančevi drči, izlet v deželo Kekca in škratov ter sprehod po poti Triglavskih pravljic. Destinacija vse leto ponuja družabne dogodke, zabavo ter številne športne, zabavne, kulturne in etnološke prireditve. 36

Za organizacijo seminarjev, kongresov, predavanj, delavnic, tiskovnih konferenc in drugih srečanj so vam na voljo sodobno opremljene dvorane. V večnamenski športni dvorani Vitranc so lahko organizirana srečanja za več kot tisoč udeležencev na vrhunskih in športnih prireditvah, večjih sejmih, kongresih, banketih in zabavnih prireditvah. Sodobna športna dvorana je primerna tudi za izvajanje različnih športnih aktivnosti.


37


Veselo v K amnik ...

... v prijeten družinski hotel sredi starega mestnega jedra, obkroženega z gorskimi vršaci. Užijte lepote mesta in slikovite okolice, ki ponuja veliko različnih možnosti za aktiven oddih. Razvajanje zaupajte nam ...

DC Studio

hotel★★★★ Malograjski dvor Since 1830

38

Hotel Malograjski dvor Kamnik Maistrov trg 13 T +386 1 830 31 00 F +386 1 830 31 23 E info@hotelkamnik.si www.hotelkamnik.si


Cerkno - starodobna kolesa

Na cilju

10 LET AKCIJE »SLOVENIJA KOLESARI« IN 15 LET DELOVANJA PROJEKTNEGA SVETA ZA KOLESARJENJE IN TURIZEM PRI TURISTIČNI ZVEZI SLOVENIJE Namen projekta SLOVENIJA KOLESARI je tudi v jubilejnem letu 2010 povabiti Slovence in Slovenke k rednemu ukvarjanju s športom in s tem aktivni preventivni skrbi za zdravje in negovanja aktivnega načina življenja. Še bolj kot do zdaj pa bomo gradili na razpoznavnosti akcije in njeni pripadnosti, s tem pa ustvarjali še boljše pogoje za njeno večplastno in kakovostno izpeljavo.

Kolesarjenje je izbrano kot priljubljena množična rekreativna dejavnost, s katero se ukvarja vedno več Slovencev in je obenem dobrodošla alternativa sodobnemu načinu prevoza. Kolo ne povzroča negativnih vplivov na okolje, naraščajoča ekološka ozaveščenost pa naravnost kliče po izgradnji varnega kolesarskega omrežja. Če smo v začetnem obdobju akcije še želeli spraviti kolesarje varno na naša cestišča, lahko po desetih letih trdimo, da nam je uspelo ustvariti množično gibanje, k akciji pa pritegniti partnerje za izgradnjo kolesarskega omrežja, evidentiranje kritičnih mest za prometno varnost, izobraževanje človeških virov in kadrov ter oblikovanje destinacijskih turističnih produktov. Kolesarji in športni delavci se vedno bolj zavedajo turističnega pomena kolesarstva, prav tako pa tudi turistični delavci. Povsod tam, kjer so organizatorji uspeli povezati turistične in športne delavce v skupnih akcijah, prireditve uspevajo in so praznik lokalne skupnosti, rezultat pa so stalne izgrajene kolesarske povezave, zanimive tudi za turistično ponudbo. Današnji turist potrebuje

zanimiv, prijeten, zdrav in ekološko neoporečen turistični proizvod. Z akcijo smo tudi v Sloveniji, podobno kot v nekaterih drugih evropskih državah, uvedli sistem športnorekreativnih prireditev, na katerih se športniki rekreativci ob izpolnitvi določenih kriterijev potegujejo za priznanje. Izbrane prireditve omogočajo udeležbo vsem družinskim članom in starejšim starostnim kategorijam v kvalitetni zapolnitvi prostega časa. V akciji »SLOVENIJA KOLESARI« lahko posamezniki in družinski člani (pa tudi družine med seboj) preverjajo svojo pripravljenost v kolesarjenju, se okrepijo in sprostijo, obenem pa navezujejo prijateljske stike z drugimi somišljeniki – aktivnimi rekreativnimi kolesarji v različnih krajih po Sloveniji in spoznavajo turistične zanimivosti. Uveljavitev Slovenije kot turistične dežele doma in v svetu med drugim pogojuje tudi celovita in kakovostna ter z razvojnimi trendi usklajena turistična ponudba. Strateški interes države se je z razvojnim načrtom in usmeritvijo turizma za obdobje 2007–2011 jasno izrazil, 39


Bovec

to pa je bil tudi eden tistih motivov, ki smo jim športni in turistični delavci med drugim sledili v vseh teh zadnjih desetih letih svojega delovanja. Leto 2009 je bilo Evropsko leto ustvarjalnosti in inovativnosti. Kaj nam pomenijo inovacije za razvoj turizma in kakšen je pomen tega leta v turbulentnih časih, v katere je ujeto svetovno gospodarstvo? Bomo znali poiskati svoje tržne niše, da bomo preživeli v ostri bitki z drugo konkurenco?

Prireditev Cviček

Vse premalo se namreč zavedamo pomena vlaganj v raziskave in razvoj, v izobraževanje človeških virov in kadrov … da bi bil v to prepričan.

Za uspešno nadaljevanje akcije »Slovenija kolesari« tudi v naslednjih letih smo pripravili nekaj ukrepov poslovnih politik, ki oblikujejo sistem aktivnosti za prihodnost: Evidentiranje in dokumentiranje prirediteljev, kolesarskih povezav in valorizacija športnih objektov v vsakdanje življenje Sodelovanje, ozaveščanje in izobraževanje človeških kadrov Trženje in promocija akcije ter posameznih prireditev Trajnostni razvoj dejavnosti in produktov Kakovost delovanja kolesarske turistične platforme in sestavnih delov Razvijanje informacijskega povezovanja Razvoj poslovnega okolja in infrastrukture Razvoj delovanja deležnikov organizacijskega odbora in odnosov navzven Več o vsebinah in rešitvah bo predstavljeno na posvetu članov projektnega sveta z organizatorji prireditev »Slovenija kolesari« in razstavljavci v petek, 22. 1. 2010, z začetkom ob 11. uri.

Podelitev

40


Cerkono - skupinska

Sestanek z organizatorji

Slovenija kolesari - na startu

Športni turizem pomeni pomemben del turistične ponudbe in predstavlja možnost tudi za valorizacijo obstoječe športne infrastrukture in naravnih danosti ter turistične infrastrukture. Pomeni vpliv na vsakodnevno prometno politiko, vzgojni in zdravstveni vidik življenja, razvijanje podjetništva v športnem turizmu, oblikovanje načina življenja in dela, bivalnega okolja, povezovanja v lokalnih okoljih in prostorskega planiranja okolja, prostočasnih aktivnosti … Dokazali smo, da z gibanjem SLOVENIJA KOLESARI uspešno gradimo slovensko turistično blagovno znamko. Letošnje organizirano sodelovanje na sejmu TIP na GR bo zato tudi izziv združevanja vsebin in partnerjev v destinacije, enotno delovanje vseh javnozasebnih in društvenih prizadevanj za odličnost slovenskega turizma.

Tomaž Marinko

Kolesarji in harmonikaši

41


42


Zeleni kras je zelo primeren za preživljanje aktivnega dopusta s kolesarjenjem ali pohodništvom.

ZELENI KRAS

ZAMISEL ZA AKTIVNI ODDIH Zeleni kras se ponaša z enkratno naravno in kulturno krajino. Zaznamujejo ga prostrani gozdovi in tipični kraški pojavi: podzemne jame, presihajoča jezera, udornice, naravni mostovi, kraška polja in mnogi drugi. Neokrnjeni prostor daje zavetje številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, zato več kot polovico območja zavzema omrežje Natura 2000. Pomembna prometna in strateška lega tega območja pa je skozi stoletja pustila tudi izjemne zgodovinske spomenike, ki so danes namenjeni izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem. Ob spoznanju teh priložnosti smo se občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Logatec, Loška dolina, Pivka in Postojna odločile za skupen razvojni koncept, s katerim bomo uresničevali vizijo trajnostnega razvoja na vseh področjih človekovega delovanja. Razvojno vizijo smo združili v imenu Zeleni kras, ki neposredno poudarja značilnosti pokrajine – zeleni kraški svet, ki je gozdnat in zato edinstven v Sloveniji. Svojo tradicijo na področju obrtništva, kmetijstva, podjetništva, kulNa območju Zelenega krasa so najlepše, svetovno znane slovenske jame: Postojnska jama, Jama pod Predjamskim gradom, Križna in Planinska jama.

ture, znanosti in drugje nadgradujemo z razvojnimi in izobraževalnimi projekti ter tako ustvarjamo dodano vrednost in ohranjamo svoje vrednote – zdravo okolje, spoštovanje tradicije, znanje in sodelovanje. Želite začutiti in deliti naš življenjski stil tudi vi? Zeleni kras omogoča neomejene možnosti tako za poslovna srečanja kot bogato preživljanje prostega časa. Kolesarjenje, sprehode in obiske tematskih ter učnih poti lahko združite z ogledom izjemnih kraških znamenitosti in kulturnih posebnosti, kot so Predjamski grad, gradovi Snežnik in Prem, Park vojaške zgodovine Pivka in drugi. Ob poti vam odpirajo vrata turistične kmetije, ki ponujajo dobrote Zelenega krasa, pospešeno pa se preusmerjajo tudi v ekokmetijstvo. Lepa priložnost za večdnevni obisk Zelenega krasa je tudi obisk prireditev, kot sta pustna karnevala v Cerknici in Ilirski Bistrici, srednjeveški prireditvi v Predjami in na Premu, Furmanski praznik v Postojni, Festival vojaške zgodovine v Pivki, prireditev V deželi ostrnic, Pohod po Krpanovi poti in druge. Več informacij o ponudbi najdete na www.zelenikras.si. RRA Notranjsko-kraške regije, d. o. o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, tel.: 05 721 22 40, e-pošta: info@rra-nkr.si. Obiščite nas v Kristalni dvorani sejma TIP2010.

Zeleni kras je tudi zgodba o porečju reke Ljubljanice, ki nabira svoje vode na Snežniku (1.796 m), se v dveh krakih in pod petimi imeni prebije do spektakularnega podzemnega sotočja v Planinski jami, nato pa kot Unica nadaljuje pot proti Močilniku, kjer se pojavi kot Ljubljanica. O Ljubljanici – reki sedmih imen – bo 22. januarja ob 16. uri na sejmu spregovoril tudi dr. Peter Skoberne, avtor istoimenske knjige. 43


»Verjamem, da lahko letim«

AVIOFUN d.o.o. Mislinjska Dobrava 110 Si- 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu Tel: 03/898-71-70 Fax: 03/898-71-80 Gsm: 070/555-550 e-mail: info@aviofun.com web: www.aviofun.com 44

Kamor koli se ozremo, slišimo tarnanje o pomanjkanju časa. Še posebno težko je najti prosti čas, ta najpomembnejši člen, da spet najdemo ravnovesje v sebi in se lažje spopademo z nalogami novega dne. Tega se v podjetju AVIOFUN prav dobro zavedajo, zato so za vzor vzeli ptice. Te kadar koli želijo, letijo v prostrano daljavo, lahko pa naredijo le hiter skok ali kratek polet, da vidijo stvari z drugačne perspektive. Prav to kolektiv podjetja motivira, da vam predstavijo možnost spoznati lepote letenja.

Z njimi si lahko ogledate svoj domači kraj ali pa preletite prijatelje in jih pozdravite iz zraka. Zato organizirajo panoramske polete, ki trajajo od 10 minut dalje. Njihova posebna ponudba je prelet Karavank in Triglava, da lahko začutite mogočnost naše narave, za romantične duše pa priporočajo večerni polet ob sončnem zahodu. Če želite v zraku uživati v miru in v tišini opazovati spokojnost pokrajine, vam ponujajo akrobatski ali panoramski polet z jadralnim letalom. Izvajajo tudi taksiprevoze oseb in stvari po Evropi ter tako v kratkem času nudijo rešitev težave ali omogočijo ogled znamenitosti. Med njimi je veliko adrenalinskih navdušencev, ki so pripravljeni z vami deliti užitke v zraku. Izbirate lahko med adrenalinskim letom ali skokom v tandemu; oboje iz pravega Bondovega letala. Skoki potekajo z višine 4.000 m in s skoraj minutnim prostim padom, za tiste najpogumnejše pa so pripravili skok s padalom z višine 6.000 m, kjer v prostem padu uživate tudi do minute in pol ter ste opremljeni z dodatnim kisikom. Takšna doživetja so nekaj posebnega. Odkrijete lahko nove avanture, nov


svet, še bolje spoznate sebe in najdete svoj notranji mir, ki je v današnjem času tako zelo pomemben. Prav zato so njihove storitve idealno darilo vam, vašim ljubljenim osebam ali prijateljem. Izdelali vam bodo poseben darilni kupon, ki bo vašega obdarovanca ob pogledu nanj spomnil na posebno doživetje v njegovem življenju, ki ste mu ga podarili prav vi. Marsikdo pa je nad letenjem že navdušen in bi želel svoje znanje še nadgraditi. Pri podjetju AVIOFUN lahko pridobite dovoljenje za letenje z ultralahkim ali športnim letalom. Prav tako vas pripeljejo do licence za opravljanje poklica prometnega pilota letala, ponujajo pa tudi pridobitev licence športnega in poklicnega pilota helikopterja. Njihove večletne izkušnje na področju izobraževanja pilotov, panoramskih letov, skokov s padalom in ne nazadnje poslovnih prevozov oseb na želene destinacije dokazujejo kvaliteto in resnost njihovega podjetja. Več informacij o njihovih aktivnostih in podjetju si lahko ogledate na spletni strani www.aviofun.com. Vabljeni ste tudi v njihove poslovne prostore, kjer vam za lažjo odločitev izbire posebne avanture zase ali za svoje prijatelje tudi z veseljem svetujejo. Kolektiv podjetja AVIOFUN d.o.o. 45


Kdo so in kaj delajo

čebelarji?

www.apimedica.org 46

Slovenci smo narod z dolgoletno in bogato čebelarsko tradicijo. V mnogo večjih deželah, kakor je naša, in tudi v ZDA uporabljajo za gojenje čebel izraz »čebelarska industrija«, pri nas pa pravimo, da je čebelarjenje »poezija kmetijstva«. To pove, da ne gojimo čebel samo zaradi medu ali morda zaradi opraševanja kmetijskih kultur, temveč preprosto zato, ker imamo čebele radi.

Ni torej čudno, da so čebele globoko prisotne v kulturi, jeziku in umetnosti slovenskega naroda ter da se je samo na ozemlju, ki ga v Evropi naseljujejo Slovenci, pred več sto leti razvila edinstvena umetnost, ki ji ni para v svetu: slikanje panjskih končnic. Ta umetnost se nadaljuje še danes in zato predstavljajo naši čebelnjaki marsikje prave umetnostne galerije na prostem. V Sloveniji je okoli 8.000 čebelarjev, kar pomeni, da so na 1.000 prebivalcev Slovenije 4 čebelarji. Toliko jih verjetno ne premore noben narod. Pridelamo dovolj medu za potrebe Slovenije, medtem ko morata na primer Italija in Nemčija uvoziti 50 % medu, Anglija pa celo 80 %. Torej smo v tem pogledu popolnoma samozadostni. Čebelarska zveza Slovenije je bila ustanovljena že pred več kot 110 leti in je ena najstarejših stanovskih organizacij pri nas. Vključuje nekaj več kot 200 čebelarskih društev in skoraj vsako društvo ima svoj prapor. Poleg tega ima


zveza lastno himno, svojo strokovno mesečno revijo, čebelarsko obleko in prelep čebelarski dom na Brdu pri Lukovici, kakršnega ne premorejo niti veliki narodi. Zadnja leta se razvija čebelarski turizem. Mnogo članov zveze ima urejena čebelarstva z veliko ponudbo čebeljih pridelkov. Odločili so se, da odprejo svoje domove in povabijo na obisk vse, ki jih ta panoga zanima. Zveza želi zlasti približati lepoto čebelarjenja mladim, da spoznajo, kako usodno so čebele povezane z okoljem in kako plemenito poslanstvo opravljajo ljudje, ki jih gojijo. Poleg tega je delo s čebelami nekaj, kar ohranja človeka telesno in duševno zdravega vse življenje do pozne starosti. Čebele nas učijo redoljubnosti, skromnosti, požrtvovalnosti v duhu »vsi za enega, eden za vse«, pa tudi odločnosti in ne nazadnje ljubezni do svojega naroda ter domovine. Vse informacije o turističnih čebelarstvih so na voljo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije. Letos ob koncu septembra, natančneje od 28. septembra do 2. oktobra, bo v Sloveniji potekal svetovni kongres o zdravljenju in ohranjanju zdravja s pomočjo čebel ter o pridobivanju čebeljih pridelkov brez tujih primesi. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani

bo istočasno organizirana tudi velika mednarodna razstava vsega, kar ima kakršno koli povezavo s čebelarstvom. Takrat bo celotna Slovenija zaživela v čebelarskem duhu, saj bodo tudi na Bledu, v Mariboru, Lipici in Dolenjskih Toplicah potekali Festivali čebelarstva. To bo prava paša za oči ne samo za čebelarje, ampak za vse, mlade in stare, ki bi o čebelah želeli zvedeti čim več na enem mestu. Ne zamudite te edinstvene priložnosti! Za vse dodatne informacije lahko obiščete spletno stran www.apimedica.org. Franc Šivic 47


fotografije zdravilisca smucarski centri zavarovanje agencije podjetja

pla~a{ 6,00 € uživa{ za 12,00 €

plus

samo za

~lane

TURISTI^NA KARTICA UGODNOSTI TZS

turist i~nih dru{tev

JANEZ TURIST

Čla ni dru štev naročite kart

ico pri svojem turističnem

dru štvu.

november 2009

DOŽIVITE TURISTI^NO PONUDBO SLOVENIJE IN IZKORISTITE

slovenska turistična revija

Privilegije in popuste slovenskih zdravilišč Ugodnosti turističnih agencij, podjetij Bonitetne kupone (trenutna vrednost 12,00 €) Prejemanje revije Lipov list na dom

Fokus:

Šentvid ob Glini/St. Veit an der

Avstrijska Koroška Intervju:

Glan

Dr. Matej Lahovnik, minister za gospodarstv o RS

Zaključek projekta Moja dežela - lepa in gosto ljubna

dnevno dopolnjen seznam se nahaja na

www.turisticna-zveza.si dodatne informacije na tel. (01) 434 16 70 48

oglasTZSoddih5.indd 1

1/7/10 3:54:20 PM


RESTAVRACIJA MOST

Svežina dobrot kuhinje ob Ljubljanici MESTO LJUBLJANA JE RESTAVRACIJI MOST, KI JO OD SVEŽIH SESTAVIN LJUBLJANSKE TRŽNICE LOČI SAMO REKA, PODELILO PRIZNANJE KAKOVOSTI

Zakaj je ljudem, ki se spoznajo na radosti dobre hrane, med številnimi restavracijami v Ljubljani padel v oči ravno Most? V hitrosti življenja, zaradi katere kar prevečkrat pozabimo nase, je postalo še kako pomembno, da za svoje zdravje poskrbimo tudi z visokokakovostno prehrano. In ker je s kulinaričnega pogleda središče mesta prav tržnica s svojo dnevno svežo ponudbo, so si v restavraciji Most zadali cilj, da te dobrote redno ponujajo tudi na svojih krožnikih. Restavracija se namreč nahaja samo skok čez Ljubljanico, zato lahko vse od odprtja aprila 2008 z največjim užitkom sledijo njeni pisani ponudbi in pričarajo svojim gostom okuse vseh letnih časov. Sveže začimbe in zelenjava v prilogah ali solatah so na krožnikih restavracije nepogrešljive, prav tako tudi sveže ribe in ne nazadnje mesne dobrote, ki segajo vse do slastne divjačine. Treba si je vzeti čas tudi za katero od izvirnih predjedi, pred odhodom pa se obvezno posladkati še z domačo sladico. Gostje upravičeno pohvalijo tudi kruh, ki ga v Mostu pečejo sami in pri katerem pomembno vlogo znova odigrajo sestavine – moko namreč v kuhinjo pripeljejo iz domačega mlina. Restavracija Most ima tudi zanimivo ponudbo vin, hišni vinar pa je briški vinogradnik Klinec. Od vsega začetka se prav tako zavedajo pomembnosti prijetnega in toplo domačnega ambienta restavracije, v katerem se njihovi gosti lahko umirjeno posvetijo gurmanskim užitkom.

Od pomladi do jeseni pa lahko gostje njihovega vrta uživajo tudi v sončnem okolju Petkovškovega nabrežja Plečnikove Ljubljane. Vrt restavracije MOST je namreč odlična oaza za prijetno sprostitev in uživanje kulinaričnih dobrot, hkrati pa se obiskovalec lahko v miru naužije lepot Plečnikove tržnice in drugih arhitekturnih biserov. V večernih urah bo še tako zahteven gost lahko užival ob soju sveč, se posvetil svoji družbi in za ozadje, če bo želel, prisluhnil pridušenemu vrvežu večerne Ljubljane, ki ga zakrivajo mogočna drevesa nabrežja.

Mesto Ljubljana je restavraciji Most podelilo PRIZNANJE ZA DOSEGANJE VISOKIH STANDARDOV V KULINARIKI, KAKOVOST TER UREJENOST. Na to priznanje so izjemno ponosni, saj dokazuje, da so v svojih prizadevanjih uspešni. Pred kratkim pa se je njihovi ekipi pridružil vrhunski kuhar MATJAŽ COTIČ, ki je bil ČLAN SLOVENSKE OLIMPIJSKE KUHARSKE REPREZENTANCE, kar štejejo za pridobitev posebne vrste. Torej, ko se boste na vsakodnevnem kosilu, romantični večerji v dvoje ali pa z večjo zaključeno družbo pomudili v restavraciji MOST, boste kaj hitro ugotovili, da ji mojstrstva v njeni kuhinji ne manjka. Ta s pridom izkorišča vso pestrost slovenske kuhinje s pridihom Mediterana.

Restavracija Most Petkovškovo nabrežje 21, Ljubljana E: most@t-2.net www.restavracija-most.si T: 232 81 83 Odpiralni čas: od pon. do pet. 11-23h sob. in ned. 12-22h

49


Picture Slovenia, Poslikajmo Slovenijo Pogovor z organizatorjem: Primož Žižek S pohodom digitalnih fotoaparatov smo postali zapisovalci časa in prostora tako rekoč vsi. Moč fotografije in interneta v enem pa je recept za noro izkušnjo. Picture Slovenia omogoča promocijo fotografij o Sloveniji, druženje fotografov in sodelovanje v natečajih in glasovanjih. Glavna namena PictureSlovenia.com sta v svetovnem spletu povečati konkurenčnost in prepoznavnost Slovenije v obliki fotografij ter promocija avtorjev in njihovih del, doma in na tujem. Za dosego teh ciljev uporabljajo inovativne tehnologije, vzpostavljajo kreativne odnose s številnimi ustvarjalci in partnerskimi podjetji ter organizacijami, ki v tem početju prepoznavajo tudi svoje cilje in poslanstvo.

Od kod ideja o projektu Poslikajmo Slovenijo? Je plod proučevanja trendov, ki jih v turistični panogi sproža internet. V navalu rasti družabnih omrežij je bilo nujno vzpostaviti storitev, ki bo povezovala interese uporabnikov (fotografija) in obiskovalcev Slovenije. V ta namen je bilo treba uporabiti napredne tehnologije in dobre rešitve. Ideja je v osnovi preprosta. Organizirati fotografije, ki jih ustvarijo fotografi, profesionalni in amaterski, da bodo čim vidnejše v svetovnem spletu. Namreč, velik del doslej objavljenih fotografij je bil preslabo označen za svetovne iskalnike, ki so zaradi tega 50

fotografije razvrščali nižje med zadetke iskanj. To pa je za promocijo Slovenije v svetovnem spletu usodno, saj v nakupnih odločitvah turistov, poslovnih obiskovalcev, študentov popotnikov itd. vse pomembnejšo vlogo igra odločanje na podlagi slik, videoposnetkov, izkušenj drugih. Od tod ta ideja.

Kdo so partnerji projekta in kakšna je bila njihova vloga? Partnerjev projekta je vsak dan več. Natečaj Poslikajmo Slovenijo pa smo skupaj ustvarili v projektnem poolu, ki ga tvorijo Gospodarsko razstavišče, Nikon, Diners Club International in Slovenska turistična organizacija. V letu 2010 se nam bo pridružilo še precejšnje število novih partnerjev, saj bomo z objavo natečajev nadaljevali v polni meri. Moram poudariti resnično veliko vlogo Gospodarskega razstavišča pri konkretni uporabi izsledkov in učinkov akcije, saj gre za zanimivo interakcijo, lahko bi rekel simbiozo med foto- in turistično panogo. Ta povezava je bila sprva vzpostavljena v navezi med Slovensko turistično organizacijo in Gospodarskim razstaviščem. Prav zato smo vrh natečaja Poslikajmo Slovenijo načrtovali za sejem Turizem in prosti čas. Posebej pomembne pa so bile tudi bogate nagrade, saj je Nikon Slovenija prispeval kar petnajst vrhunskih fotoaparatov. No, partnerji smo poskrbeli tudi za 3.000 evrov vredno prvo nagrado. Vsem se na tem mestu zahvaljujem za trud in zaupanje ter jim čestitam za odlične rezultate.

Kako je potekalo zbiranje fotografij? Zbiranje fotografij je potekalo v svetovnem spletu, preko spletnega mesta


www.pictureslovenia.com, kamor so v izjemno kratkem času (pet tednov) uporabniki naložili rekordno število fotografij o Sloveniji; kar preko 8.500. Sedaj je na portalu objavljenih že okoli 10.000 fotografij, kar je izjemen uspeh za tako mlad projekt. Po zaključku natečaja je strokovna žirija objavila ožji izbor fotografij, v zadnjem tednu pa je svoje dodal še t. i. glas ljudstva in dobili smo velike zmagovalce prvega natečaja Poslikajmo Slovenijo. Podelitev teh nagrad bo potekala na že prej omenjenem sejmu Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču.

Kakšen odziv ste pričakovali in kako so se ljudje dejansko odzvali? Pričakovali smo okoli 1.000 fotografij, prejeli smo jih preko 8.500. Pričakovali smo okoli 5.000 obiskovalcev strani, v mesecu dni pa je portal obiskalo skoraj 50.000 ljudi. Pričakovali smo kakšnih 10.000 ogledov fotografij, v resnici pa jih je bilo doslej že preko pol milijona. Pričujoči rezultati so zaveza za v prihodnje in dobra odskočna deska za razvoj novih aplikacij in natečajev.

Po kakšnih kriterijih ste izbrali zmagovalne fotografije? Menimo, da smo dobili dober rezultat. Zmagovalne fotografije predstavljajo dobre ambasadorje Slovenije, so tudi tehnično in kompozicijsko ustrezne. Komisija je imela

svoje strokovne kriterije, ki so bili visoki, saj gre za vrhunsko zasedbo slovenskih fotografskih mačkov. Pri glasu ljudstva pa smo upoštevali oceno fotografije in število ogledov fotografij. Skupek navedenega je bil potem čisti matematični izračun. Težko je med izbranimi izbrati izbrance. Vsak član žirije je izbral najboljše fotografije in jih ustrezno obtežil. Presek fotografij vseh žirantov je določil ožji izbor. Zatem so bili na potezi obiskovalci portala, vi in vaši prijatelji, ki so oz. ste glasovali za najboljše fotografije po lastnem izboru. Po koncu ocenjevalnega obdobja smo dobljene rezultate glasovanja ustrezno obtežili. Glas ljudstva je predstavljal enega člana žirije. Na koncu je odločila čista matematika. Končni rezultat predstavlja seštevek točk vseh članov žirije.

Kako je potekalo ocenjevanje? Po zaključku natečaja je strokovna žirija objavila ožji izbor fotografij, v zadnjem tednu pa je svoje dodal še t. i. glas ljudstva in dobili smo velike zmagovalce prvega natečaja Poslikajmo Slovenijo. Podelitev teh nagrad bo potekala na že prej omenjenem sejmu Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču. Moram poudariti, da je žirija opravila res veliko delo, saj ni enostavno v tako kratkem času pregledati prek 8.000 fotografij. Žirijo so sicer sestavljali Arne Hodalič, Tomo Jeseničnik, Borut Peterlin in Rok Gašparič.

Vaš komentar prispelih in zmagovalnih fotografij? Kdor si bo ogledal portal www. pictureslovenia.com, bo hitro odkril, kako raznolika, slikovita, drugačna, privlačna – in še marsikakšen pridevnik bi lahko uporabil – je Slovenija skozi fotooko slovenskih ljubiteljskih in profesionalnih fotografov. Takšen je tudi moj vtis: prijetno presenečenje. Upam, da nadaljujemo v tem slogu tudi v letošnjem in naslednjih letih.

Kje bomo lahko videli zmagovalne fotografije? Ali se bodo pojavljale tudi v promocijskih materialih o Sloveniji? Da, računamo na to. Imamo načrte, a o njih ne bi prehitro. Ruski pregovor »Najprej skoči in potem reci hop« je kar dobrodošel. Gre pa naše razmišljanje v smeri razglednic, tiskanih in digitalnih monografij, organizacije novih razstav itd. Nekatere od fotografij v tokratnem ožjem izboru natečaja pa bodo Slovenke in Slovenci, pa tudi obiskovalci Slovenije lahko videli na velikih plakatih, ki vabijo na sejem Turizem in prosti čas. Slednjega bo pospremila tudi prva razstava fotografij Picture Slovenia.

1. mesto, avtor: Peter Gedei – Kačna jama

2. mesto, avtor: Matej Vranič – domačija nad Logarsko dolino

3. mesto, avtor: Dan Briški – V gorah

51


Oblikovanje KekecDesign Aleš Erjavec

Počitniška vozila in oprema za prosti čas Zastopstvo - prodaja - servis - najem

Moderna All-inclusive oprema Dodatna oprema, ki jo je pri večini ponudnikov počitniških prikolic potrebno doplačati, je pri Hobby-ju že serijska. Prepričajte se sami!

Freedom center

Vabljeni na našo NOVO LOKACIJO - avtocesta Ljubljana - Maribor - izvoz CELJE center!

Vojnik

Mariborska c. 200 A 3000 CELJE Tel: 031 - 688 - 877

Maribor

Nove počitniške prikolice Hobby model 2010 - na zalogi!

Ljubljana

Ekskluzivni - otvoritveni popusti - samo v mesecu februarju! Več na www.freedom-center.si

52

CELJE center


Fotoaparat naš vsakdanji Fotografija je postala s pojavom digitalnih fotoaparatov dostopna širšim množicam in zato tudi odlično sprejeta. Hiter razvoj fotoaparatov je poskrbel za občuten dvig njihovih zmogljivosti, zato je danes mogoče že z relativno cenovno ugodno opremo zajeti odlične fotografije.

Amaterjem in ljubiteljem fotografije so na voljo številni modeli fotoaparatov, njihova odlika pa je ta, da so vse bolj prijazni uporabniku. Vsi veliki svetovni proizvajalci v svoje kompaktne aparate vgrajujejo napredne samodejne mehanizme, ki znajo prepoznati trenutne razmere v okolju (količino svetlobe, barve, gibanje …) ter ustrezno nastaviti parametre za zajem fotografije. V zadnjih letih so razvili še več vsakodnevno uporabnih tehnologij, saj na primer novejši modeli že znajo prepoznati nasmehe in odprte oči na fotografijah ter pritisniti sprožilec v pravem trenutku. Zelo priljubljena funkcija digitalnih fotoaparatov v zadnjem času postaja zajem videoposnetkov, saj z njimi zelo preprosto beležimo pomemben dogodek v svojem življenju.

Inženirji pa še naprej inovirajo. Razumejo namreč, da tudi amaterji radi posežejo po zmogljivejših rešitvah, saj so te na voljo po zelo dostopnih cenah. Digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Nikon D3000 je tako kot prvi opremljen s posebnim čarovnikom/vodičem, ki fotografu s serijo nasvetov in hitrih pomoči pomaga zajeti kar najboljšo fotografijo, in tako narekuje nove smernice razvoja tega segmenta. Odlične fotografije so tako le nekaj evrskih stotakov stran.

53


Grožnjan, foto: Arhiv Hrvaške turistične skupnosti, avtor: Sergio Gobbo

ZELENA ISTRA VEDNO BOLJ PRIVLAČNA Bela, siva in rdeča Istra je področje raznolikosti, ki je edinstveno za Mediteran. Istrske pokrajine so edinstvene in – ravno tako kot ljudje z bolj in manj srečnimi obdobji – so tudi nekatera mesta ohranjena in ponosna, medtem ko je druga že načel zob časa in nesreč ter so danes komaj še romantične razbitine in zapuščene kulise, iz katerih občutljive duše berejo zapise minulih časov. 54

Medtem ko so tisti na obali ponosni na svojo polnokrvno pripadnost Mediteranu kot tipični obalni, antični municipiji s svojimi pristanišči, veselimi ladjicami in razgretimi uličicami so druga, srednjeveška mesteca, ki so vzcvetela po gričih istrskega zaledja, pravi majhni srednjeveški gradovi, ki dihajo v celinskem duhu in miru. Prav notranjost Istre vse bolj privlači turiste, posebej tiste, ki jim idealne počitnice predstavljajo potepanja v naravi in tišini avtentičnih istrskih hiš, katerih tradicionalni način življenja uspešno usklajujejo s potrebami turistov. Zelena Istra je obenem zanimiva za izlete v mistična srednjeveška mesta – utrdbe na hribih. Sprehod po mestecih, kot so Motovun, Labin, Vodnjan, Grožnjan, Hum in Oprtalj, vam bo razkril njihovo zgodovino, ti pa so obenem

prizorišča številnih kulturnih dogodkov s široko ponudbo. Najbolj ohranjena srednjeveška urbana celina Istre je Motovun, staro mestno jedro ob robu reke Mirne. Obkrožen z visokim obzidjem, s tremi prstani obrambnih zidov, s katerih se – ne brez razloga – vidijo vse štiri strani sveta. Celo mesto je muzej, vsaka motovunska hiška pa spomenik kulture. To prekrasno mestece, ki ga vsako leto obiščejo številni gosti, je tudi vsakoletni gostitelj mednarodnega filmskega maratona Motovun Film Festival.

ki je med drugim znan tudi kot najmanjše mesto na svetu. Ta si je status mesta prislužil s tem, da v njem delujejo vse mestne institucije ne glede na majhno velikost samega mesta in števila prebivalcev. Notranjost Istre je znana tudi po odličnih vinih, olivnem olju in gastronomski ponudbi, v kateri častno mesto zavzemajo tartufi – delikatesa, ki jo najdemo v istrskih gozdovih in jo izvrstno pripravljajo v tamkajšnjih restavracijah.

Turistom so zanimiva tudi srednjeveška mesteca Oprtalj in Grožnjan – nekoč zapuščena, danes pa oživljen z zvoki instrumentov mladih muzikantov z vsega sveta. V nizu srednjeveških mestec pripada posebno mesto Humu,

Motovun, foto: arhiv Hrvaške turistične skupnosti, avtor: Ivo Prevan


55


56


S Kompasom v sproščeno poletje

jadran 2010

Kompas Holidays je januarja predstavil kar tri nove letne kataloge: počitnice na Jadranu, počitnice v Mediteranu in prvomajska potovanja. Gre za najširšo ponudbo počitnic in potovanj v Sloveniji. Skrbno izbrana ponudba je zanimiva tudi zaradi velikih POPUSTOV in številnih UGODNOSTI ZA ZGODNJE PRIJAVE. Če se odločite za počitnice danes, bodo počitnice s Kompasom zares sproščene: cene so ugodne, popusti najvišji, na voljo pa so še vsi hoteli in termini. Večina cen je enaka ali celo nižja kot lansko leto.

Naslovka Mediteran.indd 9

12/22/09 3:44:04 PM

Naslovka Jadran.indd 14

Svet je lep 12/23/09 12:59:43 PM

MEDITERAN

JADRAN

Grčija, Turčija, Italija, Tunizija z Djerbo, Malta, Egipt, Bolgarija V času zgodnjih prijav lahko izkoristite velike popuste v Mediteranu: do 180 € na prijavo. Široka ponudba kar 17 počitniških destinacij in številnih hotelov za vse življenjske stile ima številne prednosti: vsi odhodi so z ljubljanskega letališča, znižana cena za parkiranje na letališču, Kompasov predstavnik na destinaciji in ugodnosti partnerjev. Glavne novosti v 2010 so: čudovita Chania na zahodnem delu Krete, otok Tasos v Grčiji, Sicilija, Malta in programi Fly&drive.

Slovenija, Hrvaška, BiH, Črna gora, Makedonija V katalogu Jadran ima v času popustov za zgodnje prijave več kot 120 objektov znižano ceno! Do 31. 1. celo do 25 %. Družine lahko za 7-dnevne počitnice prihranijo tudi do 300 € in več. Prelistajte katalog, ki vas bo navdušil z bogato izbiro in številnimi priporočili za lažjo izbiro namestitve. V Kompasovi ponudbi otroci letujejo tudi BREZPLAČNO (do 14. leta), na voljo so varčni termini, cene na dan, organizirani avtobusni in letalski prevozi ter že deveti, tradicionalni družinski klub v Šibeniku – s plesno šolo Sebastian. To bodo najbolj sproščene počitnice do zdaj.

Kompas_1MAJ_2010_210x297 ovitek.indd 1

12/22/09 7:31:52 PM

PRVOMAJSKA POTOVANJA Z zgodnjo rezervacijo prvomajskih potovanj lahko v Kompasu prihranite tudi do 40 €, za vse prijave do 15. 2. 2010 pa vas čaka še potovalno darilo, knjiga žepnica. Kompas daje svojim potnikom tudi jamstvo najnižje cene. Prvomajski prazniki so eden najbolj zaželenih terminov za potovanje. Izberite med številnimi programi, Kompasovi svetovalci v 23 poslovalnicah pa vas bodo z osebnim in prijaznim pristopom vodili do najboljše odločitve oziroma vam podali kakovostne informacije o potovanju.

57


SEJEMSKO DOGAJANJE NA SALONU PLOVIL (dvorana KOCKA) Obsejemsko dogajanje daje sejmu pridih živahnosti, zato bo letos na Gospodarskem razstavišču skupaj s soorganizatorjem Založbo Kapital, založnikom revije Navtika Kapital, poskrbljeno za pestre in strokovne predstavitve. Pripravljen je program, ki bo popestril dogajanje na sejemskih površinah navtičnega salona. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanjem ali se tudi sami vključili v nekatere vsebine, na primer šolo jadranja. Društvo za opazovanje delfinov Morigenos bo predstavilo svoje dejavnosti. Predvajali bodo filme o življenju delfinov v slovenskem morju, obiskovalci bodo lahko delfina tudi posvojili, postavljali vprašanja in dobili mnogo koristnih informacij o tej tematiki. Projekt Janja in Marko v marini, ki se je začel kot drobna uporabna knjižica o obnašanju in dogajanju v marini ter na plovilu, se je razrasel v slovenski projekt, v sklopu katerega so otroci iz odpadnega materiala izdelali svojo jadrnico in z njo tudi zapluli. Gre za sodelovanje med osnovnimi šolami, ki bodo v soboto, 23. januarja, vabljene na sejmišče, kjer bodo v delavnicah otroci izdelali svoja plovila. Razstavljena bo tudi omenjena jadrnica iz odpadnih materialov.

58

Založba Didakta bo na salonu predstavila film, ki je nastal po življenjepisu znanega jadralca Mirka Bogića, ki ga nekateri vidijo kot očeta slovenskega

športnega jadranja. Predstavljena bo tudi Bogićeva knjiga Jadralski dnevnik, ki je izšla pred nekaj meseci in je še sveža v ponudbi knjigarn. Na odru bodo poskušali predstaviti skrivnosti jadranja, saj bo na vrtljivem podstavku postavljena popolnoma sestavljena jadrnica Seascape 18. Ventilator, postavljen tako, da bo polnil jadra, bo omogočil na praktičnih primerih prikaz pravilne nastavitve jader in tudi napak, ki se pojavljajo. Izbrani člani Jadralne zveze Slovenije bodo poskrbeli za promocijo zveze in njenih aktivnosti v času salona. Povabili bodo znane slovenske jadralce in predstavili njihove načrte za prihajajočo sezono. Predstavljen bo tudi navtični priročnik Igorja Orlova. Lani izdana knjiga je za bralce lep uvod v navtiko, hkrati pa je dobrodošla za obnavljanje znanja tudi na policah izkušenih navtičnih mačkov.

Četrtek, 21.1. Petek, 22.1.

Šola jadranja v živo na jadrnici seascape 18

15:00

Šola jadranja v živo na jadrnici seascape 18

Šola jadranja v živo na jadrnici seascape 18

17:00

18:00 Film o mirku bogiču

Morigenos-predstavitev društva za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev

Predstavitev projekta Janja in Marko v marini ter delavnica za otroke

16:00

Morigenos-predstavitev društva 17:30 za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev

Nedelja, 24.1.

Predstavitev projekta Janja in Marko v marini ter delavnica za otroke

11:00

Šola jadranja v živo na jadrnici 16:30 seascape 18

Sobota, 23.1.

Morigenos-predstavitev društva za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev Predstavitev jadralskega priročnika igorja orlova

Predstavitev jadralskega priročnika Igorja Orlova

Šola jadranja v živo na jadrnici seascape 18


59


Kongresni turizem Kaj sploh je kongresni turizem? So to neke vrste kongresi ali je to neke vrste turizem? Ali nekaj vmes? Zakaj sploh je ta članek na tem mestu? Na vsa ta vprašanja in še kakšno bomo poskusili odgovoriti prav v tem članku.

Ljudje smo komunikativna bitja. Pogovarjamo se že, od kar vemo, da sploh obstajamo. Seveda boste zdaj pomislili in se vprašali: Pa menda ni pogovor dveh ali več ljudi že kongres ali celo kongresni turizem? Seveda ne, smo pa na poti v to smer! Dovolite mi, da besedno zvezo kongresni turizem malce razčlenim. Najprej – zakaj sploh kongresni? V angleščini se uporabljajo različne besede in besedne zveze, ki imajo enak pomen in mogoče celo bolje opišejo to dejavnost kot slovenski izraz. Te so meetings industry, v prevodu industrija srečanj, pa business travel oz. poslovna potovanja in meetings and incentive travel ali srečanja in motivacijska potovanja. V slovenščini se je nekako prijela besedna zveza kongresni turizem, ki poskuša povedati enako. Nisem prepričan, da ji najbolje uspeva, zato uporabljamo tudi druge, npr. kongresna dejavnost in podobno. Zdaj se moramo v tem sklopu lotiti še besede turizem. Zakaj sploh turizem? Kako je lahko udeleženec na kongresu, ki tri dni sedi v poslovni obleki v kongresnem centru in praktično nima prostega časa, turist? To je malce protislovno, kajne? Si je pač sam kriv, spi v hotelu, 60

po navadi boljšem, in po naši državni statistiki je pač turist in vsi turisti skupaj ustvarjajo turizem. Smešno, kajne? Ali pa sploh ne.

Dovolj formulacij, se strinjate? Zakaj sploh kongresni turizem in kdo to počne? Pod tem imenom razumemo vse vrste poslovnih srečanj. Sem spadajo tudi druge vrste prireditev, npr. verska srečanja, izobraževalni dogodki in druge vrste srečanj. Zdaj smo ugotovili, da praktično ni človeka, ki nekako ne bi bil v svojem življenju vključen v kakšno srečanje. Eni več, drugi manj, nekateri skoraj vsak dan. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami razmeroma pozno spoznala, da je kongresni turizem lahko tudi zelo dobra poslovna priložnost za Slovenijo. Tuji udeleženci kongresov, ki pridejo v našo prelepo deželo, v

nekaj dneh potrošijo razmeroma veliko denarja.

V javnih financah se to šteje za izvoz! Tudi to je zanimivo, kajne? V teh težkih časih, ko gospodarstvo peša, bi lahko kongresni turizem pomagal pri povečanju izvoza. Naj izpostavim, da je pri izvedbi kongresa vključenih zelo veliko subjektov. Gost prileti v Slovenijo, se pelje z letališča do kraja dogodka in naokrog, spi v hotelu, se prehranjuje, posluša predavanja, se zabava, kupuje darila in še bi lahko naštevali. Vse to se dogaja pri nas, kar soustvarja delovna mesta in pripomore k blaginji države. Slovenija je poleg tega za razvoj kongresnega turizma primerna, če ne celo idealna. Glede na naravne in vse druge danosti nimamo pogojev in tudi ne želje, da bi razvili masovni turizem. Kongresni turizem išče ravno to, kar imamo v Sloveniji. Malo,

ampak tisto dobro. Nimamo pa samo tega. Smo tudi zelo gostoljubni, vemo, kako se tej stvari streže. Tujci pravijo, da smo čista dežela, da imamo dobro hrano in vina ter vse na enem mestu; mesta, hribe, obalo, pa zanimiv kras. Verjetno se tega sami dobro ne zavedamo. Pomembno je, da smo ponosni na to, kar imamo, da razvijamo tisto, v čemer smo dobri, in da tisti, ki so neposredno vključeni v to področje, ta potencial tudi izkoristijo.

Miha Kovačič Direktor Kongresnega urada Slovenije


CONVENTA – PRAZNIK KONGRESNE

INDUSTRIJE JV EVROPE Tradicionalno je konec tretjega tedna meseca januarju obarvan kongresno. Aktivnosti, združene v kongresni borzi CONVENTA, so nekakšen praznik kongresne industrije JV Evrope, na katerem se ponudniki srečajo s potencialnimi kupci kongresnih kapacitet. Zakaj je kongresna industrija tako pomembna za Slovenijo in še posebej za slovenski turizem? Številke govorijo same zase: samo člani Kongresnega urada Slovenije ustvarjajo preko 10.000 delovnih mest. Letno poteka v Sloveniji preko 8.500 kongresnih dogodkov s skoraj 900.000 kongresnimi udeleženci. Njihova poraba se odraža na potrošnji v lokalnih trgovinah in restavracijah. Gre za industrijo 21. stoletja, ki je v večini razvitih turističnih destinacij med temelji turističnega razvoja. Interes za kongresno borzo kljub učinkom gospodarske krize z vsakim letom narašča. Prav zato se bodo v Ljubljani od 21. do 22. januarja 2010 odvijali sestanki med več kot 100 ponudniki in 120 naročniki kongresnih produktov ter storitev iz Evrope. Kongresna borza letos prvič odpira vrata tudi ponudnikom tehnološke opreme, kongresnih materialov in gradiv, promocijskih materialov, informacijske tehnologije in sistemov, marketinga ter produkcije dogodkov in jih vabi v Mesto kongresnih storitev. Ta je odgovor na naraščajoč pomen tehnologije

in drugih sekundarnih kongresnih produktov pri organizaciji učinkovitih in donosnih dogodkov. Partnerji bodo sklepali osebna poznanstva in si ustvarili sliko kongresne industrije JV Evrope ter pridobili aktualna znanja s področja kongresne dejavnosti. Med letošnje novosti sodi izobraževalni program Akademija Conventa. Da bi si Slovenija oziroma regija jugovzhodne Evrope zagotovila konkurenčno prednost na mednarodnem trgu industrije srečanj, je potrebno stalno vlaganje v znanje. Akademija Conventa tako združuje strokovnjake, vodstvene kadre ter izvajalce z namenom, da delijo znanje, izkušnje in dobre prakse. S tem želi Akademija Conventa prispevati k profesionalizaciji in nadaljnjemu razvoju dejavnosti v regiji. V okviru programa pa bodo letos prvič podeljene nagrade za kongresno inovacijo in kreativni predlog študentov za organizacijo kongresnih dogodkov. Conventa predstavlja stičišče znanja in dobrih praks s področja industrije srečanj ter je tudi po izvedbeni plati primer dobre prakse in inovacije za trajen razvoj kongresne industrije. Hkrati nudi priložnost, da se regija jugovzhodne Evrope drzno predstavi svetovnemu kongresnemu trgu in na njem zavzame pomemben tržni delež.

Conventa 2009

Druge turistične borze v organizaciji GO.MICE 2010

OZNAČITE NA SVOJEM KOLEDARJU! 2. BORZA ZDRAVILIŠKEGA IN WELLNESS TURIZMA SPACE 8.–10. oktober 2010 V organizaciji Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč bo drugič na enem mestu predstavljena ponudba zaokrožene regije v okviru enotne ponudbe produkta zdraviliškega in wellness turizma širše destinacije. Dogodek bodo spremljala študijska potovanja ter predstavitve zdraviliškega turizma regije, predstavitve dobrih praks in aktivna izmenjava izkušenj, trendov in vizij. www.spa-ce.si

2. BORZA IN KONGRES NATOUR 6.–10. oktober 2010 NATOUR je mednarodna turistična borza za aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Prva borza NATOUR je potekala v Bovcu oktobra 2009. NATOUR je največji poslovno-turistični dogodek za aktivni oddih, ki prijavljenim turističnim podjetjem omogoča na enem prostoru predstaviti svojo turistično ponudbo številnim potencialnim poslovnim partnerjem iz tujine. Poleg borze bo potekal kongres NATOUR na temo kolesarjenja ter vodnih športov. www.sl.natour.si

Datum:

20.–22. januar 2010 Lokacija:

Gospodarsko razstavišče Dodatne informacije: Maruša Rosulnik GO.MICE, Štihova ulica 4 1000 Ljubljana Tel.: 01 430 51 03, e-pošta: info@go-mice.eu 61


62


Ugodje s knjigo – odslej v Modrijanovi knjigarni Založba Modrijan je po skoraj petnajstih letih delovanja lansko jesen v središču Ljubljane, na Trubarjevi 27, odprla svojo prvo knjigarno. Modrijanova knjigarna domuje v zgradbi, dograjeni leta 1938 po načrtih Plečnikovega učenca in sodelavca Antona Suhadolca. Zgradba je spomeniško zaščitena, prav tako pa tudi lokal, ki je kljub temeljiti obnovi ohranil čar preteklosti, tako da dobi obiskovalec občutek, kot da je knjigarna že od nekdaj na tem kraju. Velik, zračen prostor Modrijanove knjigarne obsega več kot 300 kvadratnih metrov neto površine, od tega 70 na galeriji. Knjige so po vsebinskih sklopih zložene na policah v stenskih knjižnih omarah ter na mobilnih prodajnih »otokih« vzdolž celotnega lokala. V knjigarni je dovolj udobnih sedišč za obiskovalce, ki želijo knjigo pred nakupom v miru prelistati ali prebrati kako stran. Ob tem si lahko sami postrežejo topli napitek ali se osvežijo le z vodo. Za malčke in malo večje otroke je pripravljen bralnoigralni otoček. Na galeriji, do katere vodijo stopnice, je prostor za strokovno literaturo. Modrijanova knjigarna je splošna knjigarna, kjer so na voljo knjige večine slovenskih založb. Skoraj ves prodajni prostor je namenjen knjigam, tudi nekoliko starejšim izdajam kakovostnih literarnih in strokovnih del, ki jih v drugih knjigarnah praviloma ni lahko najti. Prodajni program se postopoma širi, sčasoma bo na voljo še več izbrane tuje leposlovne in strokovne literature, glasbe ter filma. Vsako leto se bodo knjigarnarji skrbno pripravili na šolsko sezono oziroma čas, ko se poveča povpraševanje po učbenikih in drugi šolski literaturi. V knjigarni je na voljo tudi možnost »on line« tiskanja večine vodilnih svetovnih časnikov z vseh celin (več kot 1.000 časopisov iz 82 držav v

41 jezikih). Časopisi so tako pri bralcu, še preden jih začnejo v državi izdajanja tiskati, distribuirati in prodajati. Modrijanova knjigarna pa je s svojim izjemno prijetnim ambientom tudi pravo malo gledališče. To je potrdilo nekaj dogodkov: pogovorni večer z Ervinom Hladnikom - Milharčičem, literarno-glasbeni performans Boruta Goloba in Primoža Oberžana, nastop Vlada Kreslina ob izidu njegovih Pojezij, etimološki večer z dr. Markom Snojem, literarni večer s češko pisateljico Radko Denemarkovo (njen roman bo letos izšel pri založbi Modrijan), gurmanski večer z Bogdanom Novakom ob izidu Kuharske enciklopedije … Dogodki v Modrijanovi knjigarni so praviloma ob četrtkih ob 18. uri.

več, a ne vedo, kam z njimi. Knjige, ki jih darovalci prinesejo v knjigarno, podarimo različnim ustanovam in posameznikom, ki pišejo bodisi založbi bodisi Nedeljskemu dnevniku. Do zdaj je bilo zbranih 2.644 knjig, nov dom pa jih je dobilo 1.130. Med drugimi so se jih razveselili v Varni hiši Ljubljana, v ŠENT-u – Slovenskem združenju za duševno zdravje, Humanitarnem društvu Taja, človekoljubnem društvu Klic v sili ...

Z otvoritvijo knjigarne se je začela akcija Modrijanove knjigarne in tednika Nedeljski dnevnik »Poiščimo vašim knjigam nov dom«. Namenjena je po eni strani tistim, ki knjige potrebujejo in si jih želijo, pa si jih ne morejo kupiti, po drugi pa tistim, ki jih ne potrebujejo 63


Zadnja beseda

Končno je zapadel sneg, z Oddihom pa se že obračamo proti poletju, morju in soncu. Smučke smo komaj dobro nabrusili, pa že razmišljamo o jadrnicah in poletnih potepanjih. To, da živimo v zemeljskem pasu, ki nas je dobrohotno nagradil s štirimi letnimi časi, mi je bilo vedno zelo pri srcu. Klimatske spremembe so letne čase žal toliko spremenile, da zime niso več tiste ta prave, ko je pouk odpadel zaradi predebele snežne odeje, in da so poletja ob morju bolj vroča. Pa vseeno. Letni časi se vrtijo in z njimi naši interesi. Velikokrat se mi zdi, da jih tempo vsakdana vrti še hitreje in istočasno, ko vlečemo 64

smučke iz kleti, že v bližnji agenciji izbiramo poletne počitniške pakete. Na delovnih mestih si poleg plače služimo tudi proste ure, popoldneve, vikende in počitnice. Kako jih porabimo, je zato toliko pomembneje. Kako torej izbrati? Navadno se začne pri dveh vprašanjih. Koliko imamo časa in koliko denarja? Odgovora sta hitro jasna. Potem se začnejo bolj komplicirani parametri. Bomo potovali ali poležavali ob morju? Če gremo na potepanje, je treba najti destinacije, ki bodo zadovoljile interese našega pubertetnega sina in male triletnice. To pa je izziv. Raziskovanje mest in galerij je treba skrbno dozirati. Vsaka pot mora imeti kakšno vratolomno dogodivščino, ki zabava našega pubertetnika, in kakšno pravljično doživetje za malo princesko. Če gremo ležat na morje, mora ves čas pihati pravi veter, sicer postane moški del naše družine hitro siten. Meni tako ostanejo zidanje gradov iz mivke in neskončne ure prebiranja pravljic, česanje dolgolasih punčk in izmišljanje vedno novih iger. Potem so tu še najini interesi, o katerih se na-

vadno pogovarjava samo zato, da nama ostane vsaj občutek, da upravljava svoj prosti čas. Neskončna želja po kolesarskih izletih moža tako velikokrat pride na vrsto med vikendi, medtem ko si sama lahko privoščim kakšno razvajanje v termah samo, če podkupim moža, da kroti mulce na toboganih. Tisto žensko strast po raziskovanju trgovinic in klepetu ob kavici pa vedno pogosteje opravim kar s prijateljicami ob prostih popoldnevih. In tako krpamo, usklajujemo, delamo terminske načrte in načrtujemo. Spreminjajo se samo letni časi in destinacije. Izzivi ostajajo isti. Naj vam izbor pobere čim manj volje in energije ter naj bo odločitev prava, za vas in vse, ki delijo z vami počitniške ure. Jana Apih Urednica


65


Turizem in prosti čas – TIP 2010 Tourism and Leisure Show – TIP 2010 21. – 24. 1. 2010

Gospodarsko razstavišče Ljubljana/ Ljubljana Exhibition and Convention Centre

7.000 m2 razstavne površine / 7.000 sqm of exhibition space preko 120 ponudnikov turističnih storitev / over 120 tourist providers 14 držav / 14 countries Razstavni program / Exhibition program: predstavitev Slovenije/ presentation of Slovenia tuje turistične destinacije / foreign tourist destinations ponudba in ideje za prosti čas / offer and ideas for free time ponudniki turističnih storitev / tourist providers Pokrovitelj / Sponsor Ministrstvo za gospodarstvo Republike Slovenije / Ministry of the Economy of Slovenia Medijski pokrovitelji / Media sponsors

Pokrovitelj otroškega kotička / Sponsor of kids corner

Partnerji / Partners

Cena vstopnic/ Tickets redna vstopnica/ Regular ticket: 4,00 EUR, vstopnica s popustom (otroci 12-16 let, dijaki, študenti, upokojenci)/ Ticket discount (children 12-16 years, students, pensioners): 3,00 EUR Otroci do 12. leta starosti/ Children up to 12 years: brezblačen vstop/ free of charge Invalidi na vozičkih ter njihov spremljevalec/ Disabled people in wheelchairs and their attendant: brezblačen vstop/ free of charge * DDV je vštet v ceni/ V.A.T. included in the price 66


Izberite nekaj zase na TIP-u 2010! otroke. Tudi letos se predstavlja Slovenija po tematskih poteh s projektom Na lepše!. Sejem bo obeležil jubilejno 50-letnico kurentovanja ter 10-letnico projekta Slovenija kolesari. Na zunanji ploščadi GR se bo kot svetovna novost predstavilo drsališče na umetni masi, na kateri je mogoče drsati pozimi in poleti. Med tujimi turističnimi destinacijami se prvič predstavljata Tunizija in Madžarska, nogometne navdušence, ki želijo spremljati svetovno prvenstvo v živo, pa čaka zanimiva ponudba potovanja v Južnoafriško republiko. Obsejemski program ponuja razne predstavitve in okrogle mize: Zeleni turizem – nov izziv turizma JV Evrope v organizaciji Slovenske turistične organizacije Leta 2010 Slovenija predseduje Komisiji za Evropo pri Svetovni turistični organizaciji. Na 12. Slovenskem turističnem forumu decembra lani v Radencih so njeni vodilni akterji sprejeli dokument o turistični politiki Vlade RS in poudarili pomen trajnostnega razvoja turizma, učinkovito izvajanje investicijske politike in razvoj turističnih destinacij. Za dva ključna cilja slovenskega turizma pa so si zastavili povečanje konkurenčnosti turističnega gospodarstva in povečanje obsega turistične dejavnosti. I feel Slovenia ne postaja le vse bolj odzivna podoba zaradi domiselnega oglaševalskega paketa, pač pa dobiva konkretne strateške smernice za pravi preboj na tuja tržišča. Poti do tja je veliko, veliko več kot do spusta v jamo z imenom Kačna jama. Pa jo poznamo, vemo, kako priti do nje? Snovalci vseslovenskega projekta Poslikajmo Slovenijo, Zavod Tovarna, Nikon Slovenija, Slovenska turistična organizacija, Dinners Club International ter Gospodarsko razstavišče, so si spletni portal, fotografski natečaj in razstavo nagrajenih fotografij zamislili prav zato, da bo Slovenija slikovno pa tudi vsebinsko bolje predstavljena na svetovnem medmrežju, saj je bilo po ključnih besedah in iskalnih merilih zadetkov za uspešen preboj veliko premalo. Fotografski natečaj, ki se je iztekel konec prejšnjega leta, je presegel vsa pričakovanja, saj je bil odziv fotografov in iskalcev informacij o Sloveniji izjemen. Zmagovalno fotografijo Kačne jame

je posnel fotograf Peter Gedei, izbor fotografij pa si bo mogoče ogledati na Gospodarskem razstavišču na sejemski prireditvi Turizem in prosti čas – TIP od 21. do 24. januarja letos. TIP je sejem, ki poleg celotne slovenske turistične ponudbe pod eno streho postreže še s ponudbo ter idejami za kakovostno preživljanje prostega časa in predstavitvijo tujih turističnih destinacij. Pokrovitelj prireditve je Ministrstvo za gospodarstvo Republike Slovenije. Na njej sodeluje prek 120 ponudnikov turističnih storitev iz trinajstih držav. Program sejma obsega naslednje vsebinske sklope: počitnice skozi fotografski objektiv, predstavitev projekta Poslikajmo Slovenijo, nasveti in fotografska oprema; pobeg od vsakdana, ideje za zanimive in drugačne izlete; namigi za počitnice zunaj Slovenije; predstavitev ponudbe turističnih agencij; nove kolesarske poti, še neubrane pešpoti, golf, top surf točke; oddih na morju, predstavitev plovil; ponudniki modne in kakovostne opreme za preživljanje prostega časa. Na sejmu se bodo prvič predstavile Furlanija – Julijska krajina, Koroška in Slovenija v okviru projekta Igrajmo se skupaj (Playing together), predstavljena bo počitniška ponudba za šoloobvezne

Označevanje in vzdrževanje tematskih pohodnih poti v Sloveniji v organizaciji Turistične zveze Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Pohodništva in kolesarjenja GIZ, Planinske zveze Slovenije, Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota. Srečanje ob 10- letnici akcije Slovenija kolesari v organizaciji Projektnega sveta TZS z organizatorji prireditev Slovenija kolesari 2010 in predstavniki športnega, turističnega in političnega življenja. Nedvomno velja omeniti, da si tudi Gospodarsko razstavišče s članstvom sejma TIP v mednarodni organizaciji turističnih sejmov ITTFA (International Tourism Trade Fairs Association) prizadeva za večjo prepoznavnost Slovenije v svetu. V času sejma TIP poteka na Gospodarskem razstavišču še Salon plovil, na katerem se predstavljajo manjša športna in turistična plovila, ter Conventa, največja poslovna borza ponudbe in povpraševanja kongresnega turizma za področje jugovzhodne Evrope. Ponudba prireditve je pestra in bogata, za vse razdalje, za vsak žep, za kratek skok ali daljši odklop. Le pridite in izberite! P. S. Pa ne pozabite na fotografijo (www.pictureslovenia.si), če ste za svojo destinacijo izbrali Slovenijo.

Ante Madjar Direktor Gospodarskega razstavišča 67


Besede organizatorjev Kako v dandanašnjem pomanjkanju časa najti zanimiv, prijeten in zdravju naklonjen turistični produkt? Kje dobiti ideje za letošnji dopust in ugodnejše cene za počitnice? Kako kakovostno preživeti prosti čas v katerikoli letnem času, na kopnem ali v vodi? Kako začutiti Slovenijo? Kam v tujino? Kako na svetovno prvenstvo v nogometu? Vse to in še več ponuja sejem TIP, ki ob začetku novega leta postreže s smernicami v prihajajočem letu. Pridružite se nam in izberite nekaj zase!

Špela Bratun, Gospodarsko razstavišče

Vse je v zraku. Dokler svojih želja ne realizirate. Ne kliknete spet in spet po svetovnem spletu. Dokler ne izberete destinacije in zgodbe, ki jo ponuja. Izberem treking po deželi z nahrbtnikom v družbi prijatelja. Potovanje visi v zraku, dokler nimate potrjenega leta. Alitalia Flight: 680. Le še dobre pohodne čevlje potrebujem. Vse je v zraku. Dokler destinacija ne postane prepoznavna. Klikabilna na svetovnem spletu. www. pictureslovenia.com. Med sedmimi kategorijami izberem pod Naravne lepote fotografijo iz zraka. Slovenija – Piran pred poletno nevihto, majhen, pa vendar bogat z vsebino, na vzpetini kljubuje različnim vremenskim razmeram, kotiček, kjer lahko najdeš svoj mir … Prihajam. Ves svet je moj. Martin Šabec, Gospodarsko razstavišče

68


NAGRADNA IGRA Nagradna igra TIP 2010 bo potekala: na spletni strani www.sejem-tip.si od 11. do 28. januarja 2010 in na sejmu Turizem in prosti čas – TIP od 21. do 24. januarja 2010 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Nagrade 3 X Družinska vstopnica za trdnjavo Kluže 1 X Ogled eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva slovenije v Žalcu, eko pivski vrč, eko pivski kozarec,

SPONZOR NAGRADE TIC Bovec TIC Žalec

majica ekomuzeja, eko Čokoladni trio, eko magnet 1 X Tandemski skok s padalom z letala z višine 4000 m 1 X 3 Urni vstop v bazen v novem centru zdravja in dobrega počutja Arija za 2 osebi 1 X Boom vikend poletje 1 X Tečaj lokostrelstva 1 X Ogled stare šole tris (velja za skupino 10 oseb) 1 X Nočitev z zajtrkom za 2 osebi v predsedniškem apartmaju 1 X 2-Dnevni izlet za eno osebo romantične vasice Cinque Terre 1 X Tradicionalna tajska masaža 4 X Letna naročnina za revijo Horizont 1 X Nanotalk-najmanjša radijska naprava na svetu 1 X Košarkasrka žoga fida bmax 6000 1 X Košarkasrska žoga fida competition mpu -270 10 X 2 Vstopnici za Stari grad Celje 5 X Audio tura na Starem gradu Celje 5 X Večerja v restavraciji igralnice Aurora 1 X 6 Buteljk vipavskega vina 2 X Degustacija 6 vin s prigrizkom za 5 oseb 1 X Knjiga jezero- the lake, Žiga Koritnik 1 X Obisk naravnega zdravilnega gaja v Tunjicah pri Kamniku, diagnostika energijskega in fizičnega

Aviofun d.o.o. Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič Kope Lukčeva domačija Zavod za kulturo in turizem Kostel Hotel evropa Alpetour Terme VIVAT Moravske toplice Satura d.o.o. Filip Firm K.d. Fida sports Fida sports Zavod CELEIA Celje Zavod CELEIA Celje Aurora, Casino Kobarid d.d. Kmetija Tomažič Vinska klet Miška Vipava Turizem Bohinj Naravni zdravilni gaj Tunjice

stanja, paket izdelkov 5 X Ogled kobilarne Lipica za dve osebi 2 X Knjiga monografija park Škocjanske jame 2 X Ogled Škocjanskih jam za dve osebi 3 X Zemljevid Kras in Brkini 1 X Kraški paket 10 X Vožnja s splavom-osnovni program 5 X Merilec pritiska bd 8600, zastopnik podjetje Hiplex 5 X Merilec pritiska bd 8600+adapter, zastopnik podjetje Hiplex 5 X Merilec pritiska bd 551 5 X Elektrostimulativni aparat tens se 330 20 X Termometer sensor baby 1 X Brezšivni rokavčki, zastopnik Agencija mtt 1 X Vikend paket v hotelu Čatež za dve osebi v terminih 28.2-31.3.2010, 5.4.-22.4.2010 1 X Kopanje + kosilo za dve osebi 1 X Družinska (2 odrasli, 2 otroka) celodnevna karta za kopanje s kosilom 1 X Štiriurni vstopnici za dve osebi v bazene velespansianus v gh primus (odrasli) 1 X Štiriurni vstopnici za dve soebi v bazene velespansianus in savne v gh primus (odrasli) 1 X Družinska (2 odrasli, 2 otroka) celodnevna karta za kopanje s kosilom 1 X Vikend paket v Hotelu Keltika v Izoli 1 X Kolesarski dres 1 X Nočitev z zajtrkom v Hostlu Situla za dve osebi 1 X Tolmin-ogled naravnih in kulturnih znamenitosti in degustacija

Kobilarna Lipica Škocjanske jame Škocjanske jame Škocjanske jame Zavod ŠTIP Sežana KTRC Radeče TZS - Slovenija kolesari TZS - Slovenija kolesari TZS - Slovenija kolesari TZS - Slovenija kolesari TZS - Slovenija kolesari TZS - Slovenija kolesari Terme Čatež d.d. Terme Lendava Terme 3000 Terme Ptuj Terme Ptuj Zdravilišče Radenci Keltika partner d.o.o. Bicikel.com “Hostel Situla in Zavod za turizem Novo mesto LTO Sotočje-TIC Tolmin

tolminskega sira za 4 osebe 1 X Nočitev z zajtrkom za dve osebi v 1/2 sobi 1 X Degustacija 3 vrhunskih vin za 5 oseb 1 X Degustacija 3 vrhunskih vin za 10 oseb 1 X Strokovno vodenje po Vipavi in ogled znamenitosti do 50 oseb 2 X Kosilo s tipično vipavsko kulinariko za 2 osebi 1 X 6 Steklenic (2 x zelen, 2x pinela, “v vitovska grganja) 1 X Degustacija vin v tipičnem vipavskem vinskem hramu za 5 oseb 1 X Večerja za 2 osebi na tradiciponalni vipavski osmici

Turizem Loka Vinoteka Vipava Vinoteka Vipava Center za razvoj podeželja trg Vipava Restavracija Vipavski hram Vinska klet Furlan Vinska klet Furlan Osmica Štrukelj 69


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

SLOVENIJA s projektom »Na lepše« SLOVENSKA TURISTIČNA ORGAnizacija 1000 Ljubljana Dimičeva ulica 13 SLOVENIJA

Tel.: 01/589 85 50 Fax: 01/589 85 60 E-mail: info@slovenia.info Spletna stran: www.slovenia.info

8270 Krško Cesta krških žrtev 46 SLOVENIJA

Tel.: 07/488 10 46 Fax: 07/488 10 50 E-mail: info@posavje.com Spletna stran: www.posavje.com Destinacija Posavje d.o.o. je organizator potovanj in turistična agencija, specializirana za izlete in potovanja po Posavju. Obiščite našo spletno stran www.posavje.com in poiščite nekaj zase, saj Posavje ponuja polno priložnosti.

Slovenska turistična organizacija (STO) je krovna nacionalna turistična organizacija za: načrtovanje in izvajanje promocije države kot turistične destinacije; povezovanje obstoječih in pospeševanje razvoja novih produktov in programov nacionalnega pomena; vzpostavljanje integralne turistične informacijske infrastrukture; izvajanje razvojnoraziskovalnega dela. Spletni portal »Igraj in spoznaj Slovenijo« (www. slovenia.info/igrajspoznaj) je namenjen vsem mladim popotnikom in tudi mladim po srcu, da odkrivajo slovenske destinacije, se ob tem kaj zanimivega naučijo in si hkrati tudi izmenjujejo izkušnje v klepetu z ostalimi uporabniki.

POMURSKA TURISTIČNA ZVEZA

Sončeva pot

ZAVOD ZA KULTURO, ŠPORT, TURIZEM IN MLADINSKE DEJAVNOSTI SEVNICA

RAZVOJNA AGENCIJA KOZJANSKO 3230 Šentjur Ulica skladateljev Ipavcev 17 SLOVENIJA

Tel.: 03 747 13 04 Fax: 03 747 13 06 E-mail: info@ra-kozjansko.si Internet naslov: www.ra-kozajnsko.si

ZPT BREŽICE

8250 Brežice Cesta prvih borcev 18 SLOVENIJA Tel.: 07/496 69 95 Fax: 07/496 69 95 E-mail: mojca.lubsina@zpt-brezice.si Spletna stran: www.visitbrezice.com Želite spoznavati kulturno in naravno dediščino, se odpraviti po pešpoteh ali s kolesom odkrivati zgodbe, obsijane s soncem? Z našimi vodniki pojdite na potep in raziskujte znamenitosti mesta Brežice. Dragi prijatelji, dobrodošli v Brežicah!

OBČINA KOSTANJEVICA NA KRKI 8311 Kostanjevica na Krki Ljubljanska cesta 7 Slovenija

Tel.: 07 49 87 275 Fax: 07 49 86 275 E-mail: obcina@kostanjevica.si Spletna stran: www.kostanjevica.si Tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd počasi vzpenja v hribovite, zelene Gorjance, leži Kostanjevica na Krki, edino in najmanjše mestece na otoku, imenovano tudi Dolenjske Benetke.

70

DESTINACIJA POSAVJE d.o.o.

9000 Murska Sobota Slovenska ulica 25 SLOVENIJA

Tel.: 02/534 88 22 Fax: 02/534 88 23 E-mail: info@pt-zveza.si Spletna stran: www.pt-zveza.si Pomurska turistična zveza – PTO nudi celovite informacije o turistični ponudbi Pomurja, o pomurskih zdraviliščih, gostiščih, naravni in kulturni dediščini v regiji, o možnostih aktivnega oddiha v Pomurju.

8290 Sevnica Glavni trg 19 SLOVENIJA

Tel.: 07/816 10 70 Fax: 07/816 10 79 E-mail: info@kstm.si Spletna stran: www.kstm.si Sevnica predstavlja nov katalog programov 2010 svojih izletniško zanimivih točk, od gradu, kmečkih turizmov do martinovanj itd. Na sevniškem prostoru boste degustirali in kupili domače dobrote naših ponudnikov. Več na www. dozivljaj.si

CENTER ZA PODJETNIŠTVO IN TURIZEM KRŠKO 8270 Krško Cesta Krških žrtev 46 SLOVENIJA

Tel.: 07/490 22 20 Fax: 07/492 70 80 E-mail: info@pckrsko.si Spletna stran: www.pckrsko.si Občina Krško je priljubljena in urejena turistična destinacija za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa obiskovalcev ter mesto kulturnih in naravnih znamenitosti, športno rekreacijskih dejavnosti, pestrih prireditev in doživetij, kulinaričnih in vinskih užitkov – pravzaprav svet v malem, ki živi v sožitju z naravo in kulturo.

Smaragdna pot IDRIJSKO-CERKLJANSKA RAZVOJNA AGENCIJA d.o.o. TIC IDRIJA in LTO LAUFAR CERKNO 5280 Idrija Mestni trg 1 SLOVENIJA

Tel.: 05/372 01 80 Fax: 05/372 01 81 E-mail: info@icra.si Spletna stran: www.idrija-turizem.si TIC Idrija informira o izjemno bogati tehniški, kulturni in naravni dediščini mesta z okolic. Obiskovalci dobijo informacije o možnostih rekreiranja, aktivnega preživljanja prostega časa, nastanitvah in dobrih gostilnah v Idriji in njeni okolici.

OBČINA AJDOVŠČINA TIC AJDOVŠČINA 5270 Ajdovščina Cesta 5. maja 6/a SLOVENIJA

Tel.: 05/36 59 140 E-mail: tic.ajdovscina@siol.net Spletna stran: www.tic-ajdovscina.si TIC Ajdovščina vam ponuja različne informacije o Ajdovščini in Vipavski dolini, turistične zloženke. Pripravi vam program izleta po vaših željah in zagotovi lokalno turistično vodenje

LOKALNA TURISTIČNA ORGANIZACIJA BOVEC 5230 Bovec Trg golobarskih žrtev 22-23 SLOVENIJA

Tel.: 05/389 64 44 Fax: 05/389 64 45 E-mail: info@bovec.si Spletna stran: www.bovec.si Aktivni oddih v objemu Triglavskega narodnega parka in mogočnih vršacev Julijskih Alp. Rafting, kajak, soteskanje, jahanje, pohodništvo, kolesarjenje, jadralno padalstvo in druge aktivnosti ob smaragdni reki Soči, smučanje na najvišje ležečem povezanem smučišču Kanin Sella Nevea. Dobrodošli v dolinah navdiha!

LTO SOTOČJE LOKALNA TURISTIČNA ORGANIZACIJA TOLMIN IN KOBARID 5220 Tolmin Petra Skalarja 4 SLOVENIJA

Tel.: 05/380 04 80 Fax: 05/380 04 83 E-mail: info@lto-sotočje.si Spletna stran: www.lto-sotočje.si Nudimo informacije o naravnih in kulturnih znamenitostih, možnost izletov, rezervacije in namestitev za območje Kobariške in Tolminske.


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

OBČINA BRDA TIC BRDA

5212 Dobrovo v Brdih Grajska cesta 10 SLOVENIJA Tel.: 05/395 95 94 Fax: 05/395 95 95 E-mail: tic@obcina-brda.si Spletna stran: www.brda.si TIC Brda posreduje turistične informacije o kulturnih znamenitostih, prenočiščih in vinski ponudbi na območju Brd. Na voljo je tudi koledar prireditev 2010 ter ponudba za aktivno preživljanje počitnic na kmečkih turizmih.

CASINO KOBARID d.d. 5222 KOBARID

Staro selo 60 a Slovenija Tel.: 05 388 45 00 Fax: 05 388 45 10 E-mail: info.aurora@hit.si Spletna stran: www.aurora-hitstars.si V idiličnem gorskem svetu lahko doživite nepozabne trenutke sreče in zabave na igralnih mizah in avtomatih ali se razvedrite ob zabavnem programu. V igralnici Aurora pa boste uživali tudi v kulinaričnih užitkih.

TURISTIČNA ZVEZA NOVA GORICA Tic nova gorica 5000 Nova gorica Ulica tolminskih puntarjev 4 SLOVENIJA

Tel.: 05/330 46 02 Fax: 05/330 46 05 E-mail: dejana.basa@siol.net Spletna stran: www.novagorica-tourizem.com TZ TIC Nova Gorica posreduje informacije o naravni in kulturni dediščini, dogodkih in prireditvah, gostinski ponudbi in ponudbi nastanitev. Na željo pa nudimo tudi pomoč pri organizaciji izletov po Novi Gorici in njeni okolici.

CENTER ZA RAZVOJ PODEŽELJA TRG VIPAVA 5271 Vipava Glavni trg 1 SLOVENIJA

Tel. 05 368 70 41 E-mail: tic.vipava@siol.net Spletna stran: www.vipavska-dolina.si Predstavitev Vipavske doline, vse dni sejma bo potekala degustacija vipavskih vin.

Vetrova pot ZAVOD ZA ŠPORT, TURIZEM IN PROSTI ČAS SEŽANA 6210 Sežana Kosovelova ulica 5 SLOVENIJA

Tel.: 05/73 10 128 Fax: 05/73 10 128 E-mail: tic.sezana@siol.net Na JV Slovenije se vije z borom porasli, z vinogradi zasajeni ter s podzemnimi jamami

prepleten kraški svet. Kras je zapeljiva pokrajina, ki se ponaša z neštetimi naravnimi danostmi, podobo krasijo številni kulturnozgodovinski spomeniki, ugodna klima ter prijazni ljudje.

ZAVOD IVANA CANKARJA ZA KULTURO, ŠPORT IN TURIZEM VRHNIKA 1360 Vrhnika Tržaška cesta 25 SLOVENIJA

Tel.: 01/750 66 30 Fax: 01/750 66 36 E-mail: info@zavod-cankar.si Spletna stran: www.zavod-cankar.si Predstavitev turistične ponudbe občin Vrhnika, Horjul, Dobrova – Polhov Gradec, Brezovica.

PARK ŠKOCJANSKE JAME in KOBILARNA LIPICA 6215 Divača Škocjan 2 SLOVENIJA

Tel.: 05/70 82 100 Fax: 05/70 82 105 E-mail: psj.info@psj.gov.si Spletna stran: www.park-skocjanske-jame.si Park Škocjanske jame in Kobilarna Lipica predstavljata največje turistične znamenitosti Krasa. Izjemno doživetje ponuja sprehod po podzemnem svetu, obisk zibelke lipicancev in edinstveno naravo matičnega Krasa.

TGZ IZOLA g.i.z. 6310 Izola Veliki trg 11 SLOVENIJA

Tel.: 05/640 10 51 Fax: 05/640 10 52 E-mail: petra.andrijasic@izola.si Spletna stran: www.izola.eu, www.koper.si, www.portoroz.si Zgodbe slovenske Istre segajo v daljno zgodovino, katere ostanki so strnjeni v mestnih jedrih in zaledju Kopra, Izole in Pirana. Kamnite ulice, nešteti trgi in predvsem ljudje.

Zlatorogova pot OBČINA TRŽIČ 4290 Tržič Trg svobode 18 SLOVENIJA

Tel.: 04/59 71 536 Fax: 04/597 15 13 E-mail: informacije@trzic.si Spletna stran: www.trzic.si Slovenske Alpe - odkrijte svojo zgodbo v krajih med Karavankami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in Škofjeloškim hribovjem; spoznajte naravo, kulturo in življenje Gorenje vasi-Poljane, Kranja, Nakla, Preddvora, Radovljice, Škofje Loke, Tržiča, Železnikov in Žirovnice.

TURIZEM BOHINJ

Javni zavod za pospeševanje turizma 4264 Bohinjska Bistrica Triglavska cesta 30 SLOVENIJA Tel.: 04/574 75 90 Fax: 04/574 75 91 E-mail: info@bohinj.si Spletna stran: www.bohinj.si Bohinj in Bled, dolini dveh jezer, biserov Slovenije, ki se v svoji različnosti med seboj dopolnjujeta do popolnosti.

LTO - ZAVOD ZA TURIZEM OBČINE KRANJSKA GORA 4280 Kranjska Gora Kolodvorska ulica 1 B SLOVENIJA

Tel.: 04/588 50 20 Fax: 04/588 50 21 E-mail: info@kranjska-gora.eu Spletna stran: www.kranjska-gora.si Kranjska Gora nudi tako poleti kot pozimi pisano paleto aktivnih doživetij. Izbirate lahko med pohodništvom, moderno radijsko hojo in vedno mladostnim kolesarjenjem. V zimskem času lahko sprejmete izziv alpinizma ali preprosto smučate po raznolikih terenih, tečete na smučeh, sankate, se podate na turno smuko itd.

Krošnjarska pot JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM NOVO MESTO 8000 Novo mesto Glavni trg 7 SLOVENIJA

Tel.: 07/393 92 64 Fax: 07/393 92 65 E-mail: tic@novomesto.si Spletna stran: www.novomesto.si, www.dolenjska.net Novo mesto z okolico predstavlja območje, ki je prava zakladnica arheološke ter druge kulturnozgodovinske in naravne dediščine. Značilna je njena slikovitost in raznolikost. Bogati gozdovi, reka Krka, Številni vinogradi z zidanicami, gradovi, cerkvice, zanimiv podzemni svet, ter naravni vrelci v zdraviliščih, ki že dolgo let dokazujejo svojo zdravilno moč.

KOMPAS NOVO MESTO D.O.O. 8000 Novo mesto Novi trg 10 SLOVENIJA

Tel.: 07/393 15 20 Fax: 07/393 15 39 E-mail: kompas.nm@siol.net Spletna stran: www.robinson-sp.si Novost na območju širše dolenjske: turizem v zidanicah. Odslej boste svoj dopust lahko preživeli v izjemno lepo urejenih zidanicah v unikatnem prostoru naših vinskih goric, zraven pa obiskovali termalna in wellness središča, uživali v naravni in kulturni dediščini in bogati kulinariki ali se odpravili po mnogih pohodnih, kolesarskih, jahalnih in vodnih poteh.

71


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

JAVNI ZAVOD ZA KULTURO IN TURIZEM OBČINE VELIKE LAŠČE

ZAVOD ZA KULTURO IN TURIZEM KOSTEL

Predstavljamo bogato naravno in kulturno dediščino območja občine Laško, zdraviliško in wellness ponudbo, pohodništvo, kolesarjenje, izlete za skupine, prireditve, lokalne ponudnike turističnih storitev in ponudnike z laškega podeželja.

Tel.: 01/788 10 06 Fax: 01 788 16 86 E-mail: info@trubarjevi-kraji.si Spletna stran: www.trubarjevi-kraji.si

Tel.: 01/894 80 06 Fax: 01/894 80 07 E-mail: tina.juznic@kostel.si

ZAVOD ZA KULTURO, ŠPORT IN TURIZEM ŽALEC

1315 Velike Lašče Rašica 69 SLOVENIJA

Velikolaška dežela je prostor edinstvenega prepletanja bogate naraavne, kulturne in tehniške dediščine. Trubarjeva domačija, rojstni kraj Primoža Trubarja, ohranja tradicijo mlinarstva in žagarstva ter je hkrati izhodišče za potep po Mišji dolini z redkimi ohranjenimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, proti robarskem koncu do ostankov rimskega zidu, po raški dolini proti Ponikvam in čez gozd Turjak.

OBČINA KOČEVJE

Občina kostel 1336 Kostel Fara 30 SLOVENIJA

OD NATURE DO KULTURE KOSTEL – SVET KOLPE Čudovita, še neodkrita in čarobna kostelska pokrajina vam ponuja nepozabna doživetja, razkriva kulturno, sakralno, arhitekturno in naravno dediščino ter spoznavanje ljudi in običajev, značilnih za Zgornje kolpsko dolino.

JAVNO PODJETJE CENTER ZA EKOLOŠKO, KULTURNO IN KONGRESNO DEJAVNOST, d.o.o.

1330 Kočevje Ljubljanska cesta 26 SLOVENIJA

8350 Dolenjske Toplice Zdraviliški trg 8 SLOVENIJA

Tel.: 01/893 82 20 Fax: 01/893 82 30 E-mail: obcina.kocevje@siol.net Spletna stran: www.obcinakocevje.si

Tel.: 07/306 51 50 Fax: 07/384 5189 E-mail: jp.ekkc@amis.net Spletna stran: www.kkc-dolenjske.si

Posebnost Kočevske je ohranjenost prvobitne narave. Pestrost in razgibanost se kažeta v različnih možnostih oddiha in sprostitve. Pokrajino lahko spoznate peš, s kolesom ali na konjskem hrbtu. Pravi raj za oddih je reka Kolpa.

Predstavljamo kraj s ponudbo, ki temelji na tradiciji in njeni nadgradnji v aktivno preživljanje prostega časa ali daljšega dopusta. Prisrčno povabljeni v Dolenjske Toplice.

OBČINA RIBNICA

Jantarjeva pot

1310 Ribnica na dolenjskem Gorenjska cesta 3 SLOVENIJA Tel.: 01/837 20 00 Fax: 01/836 10 91 E-mail: obcina@ribnica.si Spletna stran: www.ribnica.si Od nature do kulture - dobrodošli v Ribnici, v središču Dežele suhe robe, v deželi prijaznih in vedno nasmejanih ljudi. Prepričajte se o bogastvu kulturne dediščine, naravnih lepotah in vrhunskih izdelkih ribniških obrti.

OBČINA DOBREPOLJE 1312 Videm-dobrepolje Videm 35 SLOVENIJA

Tel.: 01 788 02 81 Fax: 01 780 79 23 E-mail: obcina.dobrepolje@siol.net Spletna stran: www.dobrepolje.si Ponikovska, Dobrepoljska in Struška dolina. Kot bi jih vzel iz škatlice za vžigalice. Majhne, lične, skrite za pobočjem Male gore, s kulturno krajino, ki so jo z zmernostjo in občutkom za naravo oblikovale generacije skrbnih domačinov. Z jedmi, kot so štula, golobice in poprtnik, ter prijaznimi ljudmi, ki negujejo podedovano.

ZAVOD ZA TURIZEM MARIBOR 2000 Maribor Partizanska cesta 47 SLOVENIJA

Tel.: 02/234 66 00 Fax: 02/234 66 23 E-mail: zzt@maribor.si Spletna stran: www.maribor-pohorje.si Predstavljamo turistično ponudbo mesta in okolice, destinacije »Maribor- Pohorje«. V sodelovanju s termami Maribor in Športnim centrom Pohorje.

SAVINJA

Zavod za razvoj podeželja in turizma 3333 Ljubno ob Savinji Foršt 51 Tel.: 03 838 10 78 E-mail:savinja.cvetka@siol.net Spletna stran: www.zavod-savinja.com Na sejmu bo predstavljena turistična ponudba Zgornje Savinjske doline.

CENTER ZA ŠPORT, TURIZEM, INFORMIRANJE IN KULTURO LAŠKO 3270 Laško Trg svobode 6 SLOVENIJA

Tel.: 03 733 89 50 Fax: 03 733 89 56 E-mail: tic@stik-lasko.si Spletna stran: www.stik-lasko.si 72

3310 Žalec Aškerčeva ulica 9A SLOVENIJA

Tel.: 03/7121 250 Fax: 03/712 12 62 E-mail: zkst.zalec@siol.net Spletna stran: www.zkst-zalec.si Občina Žalec ponuja mnogo turističnih zanimivih kotičkov, ki jih lahko ujamete v svoj objektiv. S ponosom vam predstavljamo eko muzej hmeljarstva in pivovarstva, kjer res doživite »zeleno zlato«. Prijazno vabljeni.

HOTEL EUROPA EUROTAS D.O.O. 3000 Celje Krekov trg 4 SLOVENIJA

Tel.: 03 426 90 00 Fax: 03 426 96 20 E-mail: info@hotel-europa.si Spletna stran: www.hotel-europa.si Hotel Evropa**** se po novem ponaša s štirimi zvezdicami, nadstandardnimi sobami, predsedniškim apartmajem, srednjeveškim stolpom, kavarno s tradicijo in izvrstno kulinariko.

ZAVOD ZA KULTURNE PRIREDITVE IN TURIZEM CELEIA CELJE 3000 Celje Krekov trg 3 SLOVENIJA

Tel.: 03/42 87 930 Fax: 03/42 87 931 E-mail: tic@celje.si Spletna stran: www.celeia.info Mesto Celje - ste se odločili, da preživite vikend nekje, kjer niste doma, pa bi se radi tam kot doma vseeno počutili? Različnost in pestrost doživetij je tisto, kar mestu daje poseben čar.

LAS MDD z.b.o.

2360 Radlje ob dravi Mariborska cesta 7 SLOVENIJA Tel.: 059 963 995 Fax: 02 88 43 101 E-mail: lasmdd.turizem@siol.net Spletna stran: www.podezelska-avantura.si Podeželska avantura je specializirana incoming turistična agencija z lastno turistično ponudbo doživetij na odeželju. Združuje različne izvajalce bogatih dopustniških vsebin in številnih ponudnikov nastanitvenih turističnih zmogljivosti. Obiskovalci imajo na voljo pestro izbiro tematskih izletov in krajših počitnic.


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

AGENCIJA ZA TURIZEM IN PODJETNIŠTVO KAMNIK

Promocija Španije kot turistične destinacije na slovenskem in italijanskem ozemlju.

1241 Kamnik Glavni trg 2 SLOVENIJA

TURČIJA

Tel.: 01/831 81 91 Fax: 01/831 81 92 E-mail: info@kamnik-tourism.si Spletna stran: www.kamnik-tourism.si Obiščite ZELENI SVET v naročju Kamniških Alp in aktivno preživite svoj prosti čas, se sprostite v neokrnjeni naravi in odkrijte nove kotičke prelepe Slovenije. Spoznajte enega izmed najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, Kamnik, raziščite njegove skrivnostne ulice in se nam pridružite na številnih prireditvah.

JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM IN ŠPORT Slovenj Gradec 2380 Slovenj Gradec Glavni trg 1 SLOVENIJA

Tel.: 02 88 46 283 Fax: 02 88 46 280 E-mail: info@spotur.si Spletna stran: www.slovenjgradec.si TIC Slovenj Gradec nudi turistične informacije za območje Slovenj Gradec - mesta glasnik miru in Koroške. Slovenj Gradec je mesto z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, okolico mesta s Pohorjem na levi in Uršljo goro na drugi strani pa ponuja idealne pogoje za aktivno preživljanje prostega časa.

JAVNI ZAVOD KULTURNO TURISTIČNO REKREACIJSKI CENTER RADEČE 1433 Radeče Ulica Milana Majcna 1 SLOVENIJA

Tel.: 03/56 87 941 Fax: 03/56 80 823 E-mail: info@ktrc.si Spletna stran: www.ktrc-radece.si Javni zavod kulturno turistični rekreacijski center Radeče: splavarjenje na Savi. Enodnevni programi: ogled starega mestnega jedra Radeč, obisk najdebelejšega Gašperjevega kostanja, ogled Svibnega, obisk etnološke zbirke na domačiji Ključevšek, tematske poti, pokušina domačih dobrot.

TUJE DESTINACIJE IN PONUDNIKI TUJIH TURISTIČNIH STORITEV ŠPANIJA TOURSPAIN- Španski turistični urad za Slovenijo in S. Italijo

Ministrstvo za kulturo in turizem Turčije Veleposlaništvo Turčije, Oddelek za kulturo in turizem Beograd

11000 Beograd Krunska 1 SRBIJA

Tel.: +381 11 33 49 181 Fax: +381 11 33 49 181 E-mail: turizmkultur@gmail.com Spletna stran: www.kultur.gov.tr, www.posetitursku.com Predstavljajo bogato ponudbo Republike Turčije, ki lahko izpolni vse vaše želje po oddihu v vseh letnih časih (čudovite plaže, čisto morje, možnost križarjenj, organizacija kongresnih dogodkov, golf itd.).

TUNIZIJA TUNIZIJSKI TURISTIČNI URAD 1010 Dunaj Operring 1/R/109 AVSTRIJA

Tel.: 0043 1 585 34 50 Fax: 0043 1 585 34 80 18 E-mail: office@tunesieninfo.at Spletna stran: www.tunesien-info.at

MADŽARSKA MADŽARSKA TURISTIČNA ORGANIAZCIJA 7621 Pécs Megye u. 4 MADŽARSKA

bilo proglašeno kot eno izmed najčistejših morij na svetu. Hrvaška ponuja veliko raznovrstnih možnosti rekreacije, zabave, potepanj in nenazadnje je prostor, kjer se gostje lahko sprostijo in uživajo v mirnih kotičkih narave. Zastopana podjetja: Jadrolinija Rijeka, Camp Straško otok Pag, Ilirija Zadar, Istraturist Umag, TZ Karlovaške občine Karlovac, Adria Holidays Novo mesto

HRVAŠKA GOSPODARSKA ZBORNICA HR - 10000 Zagreb Rooseveltov trg 2 HRVAŠKA

Tel.: +385/1/456 15 55 Fax: +385/1/482 84 99 E-mail: hgk@hgk.hr Spletna stran: www.hgk.hr Zdraviliški turizem, promocija Hrvaškega zdraviliškega turizma, term, Thalasso terapij in ponudbe dobrega počutja. Predstavitev adrenalinske ponudbe.

“LION QUEEN CHARTER” HR-21314 Jesenice Poljička cesta 1 HRVAŠKA

Tel.: +385 (0) 21 872851 Fax: +385 (0) 21 872872 E-mail: info@lion-queen.com Spletna stran: www.lion-queen.com Specializirana agencija za križarjenje po Jadranu.

LIBURNIA RIVIERA HOTELI OPATIJA Hr- 21410 Opatija M. Tita 198 HRVAŠKA

Tel.: +385 51 710300 Fax: +385 51271384 E-mail: liburnia@liburnia.hr Spletna stran: www.liburnia.hr

Tel.: +36 72 514 620 Fax: +36 72 310 067 E-mail: ddrmi@mtrt.com Spletna stran: www.visitpecs.hu

15 hotelov in avtokamp na opatijski rivieri – najboljši izbor za vaš oddih in sprostitev.

Čudovito mesto Pecs je evropska prestolnica kulture v letu 2010! Spoznajte to čarobno mesto z okolico na jugozahodu Madžarske in uživajte v atmosferi mesta z 2000-letno zgodovino, sredozemskim mestnim utripom in številnimi kulturnimi prireditvami leta 2010. Več o prireditvah na: www.pecs2010.hu.

TURISTIČNA ORGANIZACIJA HERCEG NOVI

HRVAŠKA HRVAŠKA TURISTIČNA SKUPNOST HR-10 000 Zagreb Iblerov trg 10/IV HRVAŠKA

20121 MILANO Via Broletto 30 ITALIJA

Tel.: +385/1/469 93 33 Fax: +385/1/455 78 27 E-mail: info@htz.hr Spletna stran: www.hrvatska.hr

Tel.: +39 02720 04 625 Fax: +39 02720 04 318 E-mail: milan@tourspain.eu Spletna stran: www.spain.info

Hrvaška turistična skupnost promovira Hrvaško kot turistično destinacijo, ki privablja goste s celega sveta. Hrvaška je poznana po neokrnjeni naravi. Jadransko morje vzdolž hrvaške obale je

ČRNA GORA ME - 85340 Herceg Novi Jova Dabovića 12 ČRNA GORA

Tel.: +382/31/350 820 Fax: +382/31/350 840 E-mail: info@hercegnovi.travel Spletna stran: www.hercegnovi.travel Turistična organizacija Herceg Novi skrbi za promocijo mesta in njegovih znamenitosti. Pomaga pri koordinaciji in organizaciji znotraj kroga ponudnikov turistične ponudbe in tudi pri različnih dogodkih v mestu. Za potrebe mesta opravlja turistične raziskave in beleži statistične podatke. Skozi svojo vejo turistično informacijskih centrov izvaja promocijo mesta ter podaja informacije turistom, ki se odločijo za obisk.

73


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

TURISTIČNA ORGANIZACIJA OBČINE BUDVA

TURISTIČNA ORGANIZACIJA BOSNE IN HERCEGOVINE

Tel.: +382 33 402 814 Fax: +382 33 402 550 E-mail: tob@budva.travel Spletna stran: www.budva.travel

Tel.: +387 (0)36 502 810 E-mail: hercegovina@hercegovina.ba Spletna stran: www.hercegovina.ba

85310 Budva Mediteranska 4 ČRNA GORA

Turistična organizacija občine Budva skrbi za promocijo turistične ponudbe mesta Budva doma in tujini.

SRBIJA TURISTIČNA ORGANIZACIJA SRBIJE 11000 Beograd Čika Ljubina 8 SRBIJA

Tel.: +381/11/655 71 17 Fax: +381/11/26 26 767 E-mail: office@serbia.travel Spletna stran: www.serbia.travel

TURISTIČNA ORGANIZACIJA BEOGRADA

MOZAIK

Sklad za razvoj občin v Bosni in Hercegovini 71000 Sarajevo Soukbunar 42 Bosna in Hercehovina Tel.: +381 33 266 480 E-mail: info@mozaik.ba

MAKEDONIJA Agencija za promocijo in podporo turizmu v Republiki Makedoniji

6330 Struga Partizanska nn MAKEDONIJA

Masarikova 5/IX 11000 Belgrade Tel.: +381 11 3061 400 Fax: +381 11 3061 414 E-mail: info@tob.co.rs Spletna stran: www.tob.co.rs

Tel.: +389 46 789 428 Fax: +389 46 789 428 E-mail: info@tourismmacedonia.gov.mk Spletna stran: www.tourismmacedonia.goc.mk

TURISTIČNA ORGANIZACIJA VOJVODINE

EURONATURA DI COTIC BRUNO

Bulevar Mihajla Pupina 6/IV 21000 Novi Sad Tel.: +381 21 452 910 Fax: + 381 21 420 758 E-mail: office@vojvodinaonline.com Spletna stran: www.vojvodinaonline.com Glavne dejavnosti Turistične organizacije Srbija so: razvoj, napredek in spodbujanje turizma, srbskih turističnih produktov na mednarodnem trgu, oblikovanje zavesti o srbski turističnih proizvodih in spodbujanje Srbije kot primernega prostora za tuje naložbe.

BOSNA IN HERCEGOVINA NORDIJSKI CENTER DVORIŠTA - JAHORINA SKI KLUB Romanija Pale Srpskih ratnika 24 71420 Pale BOSNA IN HERCEGOVINA

Tel.: 00387 57 223 058 Fax: 00387 57 223 058 E-mail: skiromanijapale@paleol.net Spletna stran: www.sk-romanija.com V objemu čudovite narave ponuja urejene proge za tek na smučeh, poleti je idealen kraj za tek, kolesarjenje in sprehode v naravo.

74

88000 Mostar Bišle polje bb BOSNA IN HERCEGOVINA

ITALIJA IT - 34170 Gorizia Strada della Mainizza 409 ITALIJA

Tel.: +39/0481 39 10 99 Fax: +39/0481 39 10 99 E-mail: euronatura@hotmail.it Spletna stran: www.euronatura.it Olive, posušeni paradižniki, vložena zelenjava.

ANTICHI SAPORI DELL` UMBRIA Via Piscinello Teverina 1/b Tel.: +39 075 6979693 Fax: +39 075 38647

Predstavitev italijanske kulinarike – divjačinski suhomesnati izdelki iz pokrajine Umbrije.

AVSTRIJA SINNERGY e.u. KURT HALBWASCHS 2540 Bad Vöslav Oberkirchengasse 3a Austria

Tel.: +43 664 231 56 94 E-mail: k.halbwachs@yahoo.de Spletna stran: www.cevlji-alergija.com Alegria – preprosto srečni čevlji, ki prinašajo srečo! Nova linija obutve za prosti čas, razvita v Kaliforniji, z živahnimi vzorci, ki prinašajo radost v naše življenje. Podplat z inovativno obliko nudi neverjetno udobnost.

PLAYING TOGETHER SLOVENIJA – AVSTRIJSKA KOROŠKA – FURLANIJA JULIJSKA KRAJINA Tri dežele – Slovenija, avstrijska Koroška in italijanska Furlanija - Julijska krajina – dokazujejo, da meje med državami, kulturami in narodi obstajajo zgolj navidezno. Med ljudmi jih ni. Stičišče germanskega, romanskega in slovanskega sveta v vsakem letnem času ponuja vrsto izzivov za športna, kulturna in kulinarična doživetja. Doživetja brezmejnosti torej.

Slovenija Slovenska turistična organizacija

Dimičeva 13 – 1000 Ljubljana/Slovenia Tel.: +386 1 589 8550, Fax:+386 1 589 8560 E-mail: info@slovenia.info Spletna stran: www.slovenia.info

Avstrijska Koroška Carinthian Tourist Board

Casinoplatz 1 – 9220 Velden/Austria Tel.: +43(0)436 3000, Fax: +43(0)4274 5210050 E-mail: info@kaernten.at Spletna stran: www.kaernten.at

Furlanija Juilijska krajina Agenzia Turismo FVG

Piazza Manin, 10-Loc. Passariano 33033 Codroipo – (UD)/Italia Tel.: +39 0432 815 111, Fax: +39 0432 815199 E-mail: info@turismo.fvg.it Spletna stran: www.turismofvg.it

ITTFA – International Tuorism Trade Fairs Association Gospodarsko razstavišče d.o.o. , član mednarodnega združenja turističnih sejmov 1000 Ljubljana Dunajska 18 Tel.: 01 300 26 20 Fax: 01 300 26 49 E-mail: turizem@gr-sejem.si Spletna stran: www.sejem-tip.si, www.ittfa.org Turizem in prosti čas – TIP Sejem Turizem in prosti čas – TIP je največja turistična prireditev v Sloveniji in hkrati največja promocija Slovenije na enem mestu. TIP je vodnik po turistični ponudbi in predstavitvi tujih destinacij, zanimivih za slovenskega potnika in v začetku leta napoveduje smernice v turizmu za prihajajoče leto.


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

BTL – Lizbonski sejem potovanj, PORTUGALSKA

Rua do Bojadour, Parque das Nacoes 1998-010 Lisboa PORTUGALSKA Tel.: 351 21 892 1500 Faks: 351 21 892 1555 E-pošta: btl@aip.pt

BTL je uspešen evropski sejem na osnovi izkušenj in tradicije dvajsetih razstav, kar potrjuje vedno večje število razstavljavcev. Je kraj za sklepanje poslovnih stikov in iskanje novih naročnikov za portugalsko tržišče.

INWETEX CIS prodajni sejem, RUSIJA

JSC St Petersburg Express, PO BOX 160 St Peterburg, 197 110 RUSIJA

Tel.: 7 812 303 9878 Faks: 7 812 320 6133 E-pošta: semenova@restec.ru Spletna stran: www.travelexpo.ru V zadnjih letih smo priča veliki rasti na področju potovanj in turizma v Skupnost neodvisnih držav (SND), baltiških držav, Ruske federacije, vzhodne Evrope in Skandinavije, in iz nje. INWETEX CIS prodajni sejem je največja prireditev na severozahodu Rusije, ki širi turistične povezave tako z ruskimi regijami in drugimi državami kakor tudi razvija turizem, usmerjen v državo – Rusijo. Prireditev nudi veliko priložnosti za sklepanje novih poslovnih stikov, analize tržnih tendenc ter predstavitve sezonskih inovacij. Kot ključne prireditve na razstavnem koledarju CIS prodajnega sejma ne smete zamuditi.

Holiday World, ČEŠKA

Incheba Praha spol. s r.o Areal Vystaviste 67 Praga 7 ČEŠKA

Tel.: +4202 220 103 325 Faks: +4202 220 103 113 E-pošta: l.patocka@incheba.cz Spletna stran: www.holidayworld.cz Holiday World je glavna turistično-industrijska prireditev v osrednji Evropi. Vsakoletna prireditev v Pragi je usmerjena na vodilna gospodarstva v regiji: Češko republiko, Slovaško, Slovenijo, Madžarsko in Poljsko.

Mednarodni turistični sejem (IFT), SRBIJA IFT International Fair of Tourism Belgrade Fair, Bul. vojvode Misica 14 11000 Beograd SRBIJA

Tel.: ++ 381 11 2655 377 E-pošta: nikola.andric@sajam.co.yu Spletna stran: www.ift-belgrade.com Mednarodni turistični sejem (IFT) se odvija sočasno s sejmom plovil v treh razstavnih halah Beograjskega sejma s skupno neto površino 15.000 kvadratnih metrov. Na potovanja v tujino je usmerjenih 60 odstotkov sejemske prireditve, 20 odstotkov je lokalnih ponudnikov, ki želijo svoje izdelke prodajati na tujih tržiščih, 20 odstotkov je lokalnih ponudb za lokalne potrošnike. Na

prireditvi se predstavlja 50 držav. Posebne teme IFT so: informacijska tehnologija v turizmu, programska oprema, sistemi rezer- vacij predstavitev kratkotrajnih potovanj – programi evropskih mest. Posebno poglavje je namenjeno promociji hotelskih verig, saj so v Srbiji in Črni gori od mednarodnih hotelskih verig prisotne samo Hyatt Regency, Intercontinental in Best Western.

MATKA, FINSKA The Finnish Fair Corporation Helsinki Fair Centre

(Messuaukio 1, 00520 Helsinki, Finska) P.O. Box 21 00521 Helsinki FINSKA Tel.: 358 9 150 91 Faks: 358 9 142 358 E-pošta: matka@finnexpo.fi Spletna stran: www.matkamessut.fi Nordijski sejem potovanj MATKA je največji sejem potovanj v regiji Baltskega morja in nordijskih držav po številu obiskovalcev. Na sejmu MATKA boste srečali strokovnjake s področja prodaje potovanj in potovalnih agencij iz Finske in drugih držav, predvsem Rusije in baltskih držav. Med vikendom aktivni finski popotniki zbirajo nove ideje in se odločajo glede nakupov na sejmu. MATKA je pravi izbor za resno poslovanje.

MITT, RUSIJA Moskovski mednarodni sejem za potovanja in turizem ITE Group Plc 105 Salusbury Road London NW6 6RG Združeno kraljestvo

Tel.: + 44 20 7596 5083/5043 Faks: + 44 20 7596 5102/5111 E-pošta: travel@ite-exhibitions.com Spletna stran: www.mitt.ru MITT je eden izmed največjih sejmov potovanj na svetu in je mednarodno priznan kot najbolj pomemben ruski poslovni dogodek na področju potovanj. Na MITT se letno predstavi okoli 2.700 razstavljavcev iz več kot 118 držav in regij po vsem svetu.

MAROŠKI POTOVALNI SEJEM (MTM) Naslov: 45, Rue Normandie, 1er étage Casablanca – 20 000 MAROKO

Tel.: +212 22 98 64 09 / +212 44 801 801 Faks: +212 22 25 18 80 E-pošta: info@mtm.ma Spletna stran: www.mtm.ma Leta 2009 je MTM sejem v svojem drugem letu združil strokovnjake iz področja turizma iz več kot 23 držav. Sejem z 265 razstavljavci in 10.778 obiskovalci je gostil več kot 1.000 kupcev in potovalnih agencij ter 200 tujih novinarjev. MTM je vaše letno izhodišče za ponudbo potovanj v Maroku, severni Afriki, podsaharski Afriki in Sredozemlju. Naši razstavljavci so glavni sogovorniki iz zgoraj omenjenih regij, ki nudijo potovanja, seminarje, konference in druge prireditve, skladno z vašimi potrebami.

PHILOXENIA, GRČIJA

Helexpo SA, 154 Egnatia Street, G-546 36 Thessaloniki, Grčija Tel.: 3031 291 293 or 188 Faks: 3031 291 656 E-pošta: philoxenia@helexpo.gr Spletna stran: www.helexpo.gr PHILOXENIA je referenčna točka za promocijo turizma v jugovzhodni Evropi in mediteranskem bazenu od leta 1985, ko je bila organizirana prvič. Stalna rast v kvantitativnem smislu je vzporedna nepretrgani rasti v kvalitativnem smislu. Prireditev PHILOXENIA bo nadaljevala v svoji vlogi mednarodne stične točke strokovnjakov različnih sektorjev turistične industrije. Dodatno bo njen komercialni pomen nadgrajen z razpoznavnimi znanstvenimi seminarji, kjer bodo predstavili uporabo zadnjih dosežkov tehnologije v turistični industriji in nekatere oblike alternativnega turizma. Mednarodni turistični sejem PHILOXENIA v Solunu je najbolj pomembna stična točka turistične industrije, če vas zanima tako ustvarjanje in potrditev poslovnih stikov na grškem turističnem tržišču kot tudi priložnosti na novo nastajajočih trgih vzhodne Evrope in vzhodne sredozemske regije.

SATTE OPENWORLD, INDIJA Cross Section Publications Pvt Ltd Rajendra Bhawan, 3rd Floor 210, Deen Dayal Upadhyay Marg New Delhi – 110 002 INDIJA

Tel.: 91-11-41001622 Fax: 91-11-41001627 / 41001628 E-pošta: info@satte.org Spletna stran: www.satte.org S 30 leti izkušenj na področju odnosov z javnostjo za potovanja in turizem smo aktiven akter ne samo v Indiji, ampak tudi južni Aziji. SATTE podpira tako vlada kot tudi potovalna in turistična industrija. Vodenje prireditev potovalne in turistične industrije je naša ključna moč. Trenutno v svojem 16. letu je SATTE edina prireditev v južni Aziji s še zmeraj trajajočim programom sprejemov, ki je v toku let gostila 3.500 mednarodnih organizatorjev, s podporo vodilnih letalskih družb in glavnih ponudnikov turističnih storitev v državi. SATTE OPENWORLD, največji prodajni sejem v južni azijski regiji, prodaja storitve, usmerjene iz države in v državo, in tudi domače turistične storitve, razen segmentov, kot je doživljajski turizem, kongresni in konferenčni turizem ter regionalni turizem. Prvič organizirana leta 1994, letos prireditev predstavlja več kot 500 ponudnikov s stojnicami, ki zastopajo več kot 300 organizacij in ki so tako stopili v stik z več kot 3.500 kupcev iz Indije in tujine. SATTE OPENWORLD odraža odkritje Indije kot rastočega akterja na področju potovanj in turizma. Z rastjo turizma, usmerjenega iz države od 25 do 30 odstotkov letno, bo Indija presegla 10 milijonov storitev, usmerjenih iz države, do leta 2008.

75


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

SLOVAKIATOUR, SLOVAŠKA INCHEBA

ali aktiven oddih. Kraj Moravske Toplice so odlična izhodiščna točka za kolesarjenje in izlete po številnih vinskih in turističnih cestah ali obiske kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Terme&Hotel&Depandansa Vivat4*

Tel.: 00 421-2-67272588 ali 67273106 Faks: 00 421-2-67272201 E-pošta: enagy@incheba.sk Spletna stran: www.incheba.sk

Mednarodni sejem potovanj UKRAJINA je glavni turistični sejem v Ukrajini. Organiziran je v sodelovanju in s prijazno podporo Ukrajinske državne uprave za turizem. Skozi leta si je pridobil široko razpoznavnost med specialisti ter največjimi ponudniki turističnih storitev v Ukrajini in tujini kot najpomembnejša prireditev za razvoj turistične industrije v državi, za sklepanje novih poslovnih poznanstev in odkrivanje novih dvostranskih turističnih priložnosti.

TTG INCONTRI, ITALIJA

Vakantiebeurs, NIZOZEMSKA Jaarbeursplein 6 3521 AL Utrecht NIZOZEMSKA

Tel.: 03/780 81 10 Fax: 03/780 82 00 E-mail: info@terme-dobrna.si Spletna stran: www.terme-dobrna.si

Tel.: 39 02 86998471 Faks: 39 02 86998479 E-pošta: ttgincontri@ttgitalia.com Spletna stran: www.ttgitalia.com

Tel.: 0031 30 295 2735 Faks: 0031 30 295 2708 E-pošta: info@vakantiebeurs.nl Spletna stran: www.vakantiebeurs-online (razstavljavci, turistične organizacije) www.vakantiebeurs.nl (kupci)

Terme Dobrna so sodobno dinamično zdraviliškoturistično središče. Zdravilišče združuje tako naravne danosti kot sodobno medicinsko znanost. To so kraji, ki človeka prevzamejo. Ni jih moč pozabiti in Dobrna je zagotovo kraj, kamor se boste vračali.

Vakantiebeurs je vodilna prireditev na beneluškem turističnem sejmu. Letošnja 39. prireditev je združila 18.000 turističnih delavcev in 1.600 razstavljavcev iz več kot 160 držav. Vakantiebeurs je sejem potovanj, ki stimulira vse vaše čute. Slišali, videli, duhali in doživeli boste popolno ponudbo iz več kot 160 držav! Obisk Vakantiebeurs je pisano doživetje, saj vam prisotni domačini postrežejo z osebnimi nasveti, prav tako boste lahko poskusili pisane jedi, vina in piva s celega sveta. Skozi cel sejemski dan bodo na odrih tudi pisane predstave. Vakantiebeurs obljublja pisano doživetje!

MLADINSKO ZDRAVILIŠČE IN LETOVIŠČE DEBELI RTIČ

plc., Viedenska cesta 3 851 01 Bratislava 5 SLOVAŠKA

TTG Italia SpA, Divisione Eventi, Foro Buonaparte 74 – 20121 Milano ITALIJA

TTG Incontri je najbolj pomemben turistični prodajni sejem v Italiji, usmerjen v trgovanje med družbami. Je prireditev, kjer se vodilni italijanski in svetovni ponudniki storitev letno srečujejo z italijanskimi potovalnimi agencijami ter izkoristijo par dni trajajočo prireditev za določanje strategij prihodnosti in predstavitev najnovejših trendov in novosti.

TUR, ŠVEDSKA

Swedish Exhibition & Congress Center S 41294 Gothenburg ŠVEDSKA Tel: 46 31 708 8000 Faks: 46 31 160 330 E-pošta: tur@svenskamassan.se Spletna stran: www.tur.se TUR v Gothenburgu je največja in vodilna sejemska prireditev v Skandinaviji, ki združuje približno 2.000 razstavljavcev iz približno 100 držav – je kraj, kjer svet sreča skandinavske organizatorje potovanj za sklepanje poslov.

UITT, UKRAJINA

Ukrajinski mednarodni sejem potovanj in turizma ITE Group Plc 105 Salusbury Road London NW6 6RG Združeno kraljestvo Tel.: + 44 20 7596 5083/5043 Faks: + 44 20 7596 5102 E-pošta: travel@ite-exhibitions.com Spletna stran: www.uitt-kiev.com UITT je trdno uveljavljena kot vodilna potovalna sejemska prireditev za ukrajinsko tržišče. Letno sodeluje več kot 850 podjetij iz 54 držav in regij, UITT predstavlja sejemsko prireditev številka 1 za Ukrajino. Mednarodna udeležba na UITT se iz leta v leto povečuje, saj turistični kraji po celem svetu odkrivajo velik potencial potovanj, usmerjenih iz države, torej iz Ukrajine.

Mednarodni sejem potovanj UKRAJINA AUTOEXPO Ukrainian Exhibition company

76

SLOVENSKI PONUDNIKI TURISTIČNIH STORITEV SKUPNOST SLOVENSKIH NARAVNIH ZDRAVILIŠČ, G.I.Z. 3000 Celje Teharska cesta 40 SLOVENIJA

Tel.: 03/544 21 11 Fax: 03/544 28 19 E-mail: ssnz@siol.net Spletna stran: www.terme-giz.si Ponudba 15 slovenskih naravnih zdravilišč in term nima le 15 pisanih različic, ki sicer že same po sebi odražajo vso slikovitost slovenske narave in različne možnosti preživljanja počitnic, zdravljenja ali zgolj kratke sprostitve. Pestrost njihove ponudbe je sestavljena iz nešteto različnih priložnosti za uresničitev želja in potreb njihovih gostov.

TERME VIVAT POČITEK - UŽITEK d.o.o. 9226 Moravske Toplice Ulica ob igrišču 3 SLOVENIJA

Elektrykiv Str., 29-A, Kijev, 04176 UKRAJINA

Tel.: 02/538 21 00 Fax.: 02 538 21 12 E-mail: info@vivat.si Spletna stran: www.vivat.si

Tel.: +380/44/ 351 77 00, 351 7711, 351 77 03 Faks: +38/044/ 351-7715 E-pošta: office@autoexpo.ua Spletna pošta: www.autoexpo.ua

Sredi razgibane prekmurske pokrajine, kjer je narava neokrnjena in ne skopari s svojo lepoto, ležijo sodobne Terme Vivat. Sodoben hotel z lastnimi termami, wellness centrom in salonom tajskih masaž vam nudi vse udobje za sproščujoč

TERME DOBRNA d.d. 3204 Dobrna Dobrna 50 SLOVENIJA

Rdeči križ Slovenije 6280 Ankaran Jadranska cesta 73 SLOVENIJA

Tel.: 05/669 20 00 Fax: 05/669 22 23 E-mail: debeli-rtic.mzl.mzl@rks.si Spletna stran: www.zdravilisce-debelirtic.org Ko vstopite na Debeli Rtič, vstopite v svet morja, sonca in mediteranskega parka, predvsem pa v sproščujoč ambient naših nastanitvenih objektov, če ste navdušeni nad sredozemskimi kraji, potem je to prava nepozabna odločitev za idilično sprostitev.

TURISTIČNA ZVEZA SLOVENIJE

1000 Ljubljana Miklošičeva ulica 38

Tel.: 01 434 16 70 Fax: 01 434 16 80 E-mail: tzs@siol.net Spletna stran: info@turisticna-zveza.si V okviru Turistične zveze Slovenije so bodo predstavile turistične zveze s svojimi društvi in obiskovalcem predstavile svoj nabor posebnosti iz naslova narave, kulture in dogodkov s katerimi spletajo svoje turistične posebnosti ter vabila v svoje okolje na obisk, počitek in novo doživetje. Turistična zveza Slovenije in njena turistična društva končno postajajo tudi priznani partner turističnega gospodarstva kraja, regije in države, zato bo njihova sejemska predstavitev kot pokušnja turistične zgodbe dobrodošel splet idej, motivov in želja po odkrivanju in uživanju Slovenije. Turizem se začne pri človeku in turistična društva bodo potrdila slogan »Turizem smo ljudje«.

SLOVENSKE ŽELEZNICE SŽ, D.O.O. 1506 Ljubljana Kolodvorska ulica 0011 SLOVENIJA

Tel.: 01/291 43 21 E-mail: gorazd.hartner@slo-zeleznice.si Spletna stran: www.slo-zeleznice.si Slovenske železnice - vaš zanesljivi partner


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

Vlaki Slovenskih železnic vodijo do krajev, kjer lahko sami ali v skupini dan preživite drugače. Omrežje povezav omogoča dostop v bližino domala vseh želenih ciljev, za najprivlačnejše pa obstajajo ponudbe, ki poleg železniškega in morebitnega avtobusnega prevoza zagotavljajo tudi strokovno vodenje ter izvedbo pravih učnih ur in celovitih programov za nova spoznanja skrivnosti Slovenije ali tujine ali za še dostopnejše ure sprostitve in rekreacije.

POČITNICE PRI NINI IN PRIMOŽU PRININI d.o.o. 1000 Ljubljana Cankarjeva 0010 SLOVENIJA

Tradicionalni jezikovno-športni počitniški programi za osnovnošolce v organizaciji Jezikovne šole Verba. Že od leta 1997 navdušujemo otroke z aktivnim, poučnim in zabavnim preživljanjem počitniških dni v Ljubljani, na Rakitni in Pokljuki.

KERUS

Rus Sašo s.p. 3301 Petrovče Kasaze 66b SLOVENIJA Tel.: 03/714 02 80, 041/ 978 606 Fax: 03/714 02 81 E-mail: saso.kerus@siol.net Spletna stran: www.jankoinmetka.si, www.kerus.si

ADRIA TURISTIČNO PODJETJE D.O.O. 6280 Ankaran Jadranska cesta 25 SLOVENIJA Tel.: 05/66 37 300 Fax: 05/66 37 320 E-mail: upravaadria-ankaran.si Spletna stran: www.adria-ankaran.si

Pri nas ni nikoli dolgčas! Turistično naselje je v središču Ankarana, tik ob morju. Adria je zelena oaza, saj jo krasi borov gozd. Hoteli z depandansami, kamp z mobilnimi hišicami, wellnes, bowling. Nudijo nepozaben oddih prek celega leta.

JANEZ LET, STORITVE V LETALSTVU IN VAROVANJE, d.o.o. 1000 Ljubljana Ulica Juša Kozaka 1 SLOVENIJA

Tel.: 041 262 726 Fax: 01 519 87 84 E-mail: janezlet@janez.si Spletna stran: www.janezlet.si Ukvarjamo se z letalskimi prevozi, panoramskimi leti, šolanjem pilotov in izposojo letal ter tako ustvarjamo ponudbo letalskih storitev, ki našim strankam ponuja doživetje in edinstveno preživljanje prostega časa.

AVIOFUN d.o.o.

2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu Mislinjska dobrava 110 SLOVENIJA Tel.: 03 89 87 170 Fax: 03 89 87 180 E-mail: info@aviofun.com Spletna stran: www.aviofun.com Aviofun – letalski prevozi, adrenalinski poleti,

skoki s padalom, letalska šola (letala – helikopterji), prodaja letal, letalska taksi služba.

(BBB) GOSTINSTVO STANE UKMAR s.p. 1235 Radomlje Kolovec 15 SLOVENIJA

Tel. 01/ 729 25 97, 041 389 660 Fax. 01/ 729 25 98 E-mail: peter@bbb-catering.si Gostinska ponudba

EUROBIRO d.o.o., 1000 Ljubljana Dunajska c. 270

Gostinska ponudba na sejmu.

SRCE SLOVENIJE Center za razvoj Litija, d.o.o.. 1270 Litija Kidričeva cesta 1 SLOVENIJA

Tel.: 01/89 62 710 Fax: 01/89 62 712 E-mail: info@razvoj.si Spletna stran: www.razvoj.si Srce Slovenije je geografsko zaokroženo območje v obliki srca v osrčju Slovenije, ki omogoča edinstvene izkušnje in doživetja. Ob povezovanju in vsebinskem nadgrajevanju pod enovito blagovno znamko dosegajo ponudniki večjo prepoznavnost na trgu in večjo dodano vrednost.

GIZ LTO ROGLA - ZREČE

NARAVNI PARKI SLOVENIJE

Gospodarsko interesno združenje za pospeševanje turizma 3214 Zreče Cesta na Roglo 11j SLOVENIJA

TRIGLAVSKI NARODNI PARK KRAJINSKI PARK KOLPA KOZJANSKI PARK PARK ŠKOCJANSKE JAME KRAJINSKI PARK GORIČKO

Tel.: 03 75 90 470 Fax: 03 57 62 498 E-mail: tic.zrece.lto@siol.net Spletna stran: www.rogla-pohorje.si

Naravni parki Slovenije je naslov, pod katerim se na sejmu TIP 2010 predstavljamo zavarovana območja: Triglavski narodni park, Krajinski park Kolpa, Kozjanski park, Park Škocjanske jame in Krajinski park Goričko. Naše posebnosti so neokrnjena narava, prijazni ljudje, doživljajski programi ter dogodki in prireditve prek celega leta. Vsak obiskovalec lahko najde nekaj zase. Obiščite nas v Stekleni dvorani, kjer vam bomo z dobrimi nasveti in informacijami pričarali lepote narave, vredne obiska in ogleda.

ZDRUŽENJE TURISTIČNIH KMETIJ SLOVENIJE 3000 Celje Trnoveljska cesta 1 SLOVENIJA

Tel.: 03 491 64 81 Fax: 03 491 64 80 E-mail: ztks@siol.net Spletna stran: www.turisticnekmetije.si Nepozabna doživetja na slovenskih turističnih kmetijah. Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja vas vabijo prijazni gostitelji, da jih obiščete – za kratek oddih ali enodnevni izlet.

RRA NOTRANJSKO-KRAŠKE REGIJE,d.o.o. 6257 Pivka Kolodvorska cesta 5 SLOVENIJA

Tel.: 05 72 12 243 Fax: 05 72 12 245 E-mail: info@rra-nkr.si Spletna stran: www.rra-nkr.si; www.zelenikras.si Zeleni Kras: Turistični ponudniki, turistične in ekološke kmetije ter turistično-informacijski centri pod skupno znamko Zeleni Kras predstavljajo ponudbo za ljubitelje aktivnega oddiha, družine in vedoželjne obiskovalce. Prikazana je tudi v novem vodniku Zeleni Kras pod povečalom.

Destinacija Rogla – Pohorje v vseh letnih časih ponuja na tisoče možnosti za izlete in spoznavanje naravne in kulturne dediščine, sprostitev ob športu in kulturnih ter drugih doživetij. V objemu širših gozdov, vabljivih vinogradov, zdravilnih termalnih vrelcev ter kristalno čistih izvirov z obiskovalci delimo delček vsakdanjega življenja na podeželju. Zastopana podjetja: Unior d.d. Zreče, Terme Zreče in KTC Rogla, TIC Slovenske Konjice, Slovenske Konjice in okolica.

KONZORCIJ TURISTIČNIH PONUDNIKOV NA LJUBLJANSKEM BARJU INFOTERRA d.o.o. 1000 Ljubljana Trnovski pristan 12

Tel.: 01/283 54 66 Fax: 01/283 20 95 E-mail: info@infoterra.si Spletna stran: www.barje.net Konzorcij Barjanski cvet vas vabi na da preživite dan v naravi nekoliko drugače. Če menite, da poznate vse skrivnosti Ljubljanskega barja, boste presenečeni, kaj vse je mogoče doživeti v družbi izkušenih vodnikov, na ladjici, na kolesu, v balonu ali drugi ponudbi članov.

LOKALNA TURISTIČNA ORGANIZACIJA PRLEKIJA LJUTOMER 9240 Ljutomer Jureše Cirila 4 SLOVENIJA

Tel.: 02/581 11 05 Fax: 02/58 48 334 E-mail: info@jeruzalem.si Spletna stran: www.jeruzalem.si Posredujemo informacije o turistični ponudbi Prlekije in Prekmurja: terme, vinske ceste, izletniške in turistične kmetije, gostilne, muzeji, kolesarjenje in izposoja koles, pohodništvo, nordijska hoja, jahanje, rafting, 4-kolesniki in izletništvo ter lokalno turistično vodenje. 77


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

MESTNA OBČINA PTUJ

2250 Ptuj Mestni trg 1 SLOVENIJA

Tel.: 02/748 29 40 Fax: 02/748 29 44 E-mail: klavdija.petek@ptuj.si Spletna stran: www.ptuj.si

PTUJ – MESTO KULTURE, ROMANTIKE, ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA Ptuj je znan po termalni (Terme Ptuj), etnološki, kulturnozgodovinski in enološko-kulinarični ponudbi (Ptujska klet) območje pa je uveljavljeno tudi kot športno-rekreacijsko in sprostitveno središče (Golf Ptuj, pohodniške in kolesarske poti, Ptujsko jezero itd.). Od 2. do 16. februarja 2010 pa se bo po ulicah Ptuja odvijal že 50. sprevod tradicionalnih pustnih mask.

KAMPELC

Turistično razvojno društvo 1275 Šmartno pri Litiji Velika Štanga 17 Tel.: 041 859 010 - ekološko čebelarstvo in vzreja matic - izdelki iz gline in čipkarski izdelki - kmetijski in gospodinjski izdelki

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE 1225 Lukovica Brdo pri Lukovici 8 SLOVENIJA

Tel.: 01/729 61 00 Fax: 01/729 61 32 E-mail: anton.tomec@czs.si Spletna stran: www.czs.si Slovenija je dežela kranjske čebele in odličnih in gostoljubnih čebelarjev. Odločili smo se, da gostom, ki cenijo in spoštujejo našo skrb za ohranitev čebel, prijaznega okolja in kakovostnih čebeljih pridelkov, odpremo vrata svojih čebelnjakov. Za vas smo pripravili nabor turističnih poti in programov, ki vam jih predstavljamo na sejmu TIP, in vabimo vas, da nas obiščete.

UNIVERZA NA PRIMORSKEM Fakulteta za turistične študije Portorož TURISTICA 6320 Portorož Obala 11a SLOVENIJA

Tel.: 05 61 77 000 Fax: 05 61 77 020 E-mail: info@turistica.si Spletna stran: www.turistica.si Fakulteta za turistične študije – Turistica Univerze na Primorskem je vodilna izobraževalna, raziskovalna in svetovalna visokošolska institucija s področja turizma v Sloveniji. V želji po doseganju odličnosti se tesno povezuje s turističnim gospodarstvom in na široko odpira svoja vrata študentom v svet.

Turistične agencije: AGENCIJA VAMOS / TRANSORIENT TJ’S D.O.O. 1000 Ljubljana Pot draga jakopiča 0006 SLOVENIJA

Tel.: 01 810 95 55 Fax: 01 561 10 39 E-mail: info@vamos.si Spletna stran: www.vamos.si Potovalna agencija, specializirana za doživeta potovanja in počitnice na eksotičnih destinacijah. Ekskluzivni zastopnik Transorienta – vodilnega ponudnika ugodnih in popolnoma fleksibilnih počitnic v JV Aziji. Odpotuj z nami v svetovno prvenstvo v nogometu v Južnoafriška republika! Zastopana podjetja: TJ`s Ljubljana, Slovenija in TRANSORIENT, Hamburg, Nemčija.

4000 Kranj Gregoričeva ulica 38 SLOVENIJA

Tel.: 04/20 14 338 Fax: 04/20 14 331 E-mail: info@agencija-oskar.si Internet naslov: www.agencija-oskar.si Agencija Oskar je turistična agencija z vsebino! Bodisi na Vzhodu, v Afriki, Ameriki ali Evropi - naši potovalni načini vas mehko in človeku prijazno vpnejo v dežele, da za vedno ostanejo v vas!

OASIS TURS D.O.O. 1000 Ljubljana Vidovdanska cesta 2 SLOVENIJA

Tel.: 01/425 43 49 Fax: 01/425 43 48 E-mail: info@justsunshine.com Spletna stran: www.oasistours.si Smo potovalna agencija Oasis tours d.o.o., katere lastnik je največja hotelska veriga Tunizije El Mouradi. Hkrati smo del grupacije Sunshine Holidays, ki v svojih potovalnih agencijah nudi prvovrstne usluge širom celotne Evrope. Naši izbrani hoteli nudijo kakovostne usluge in namestitev za vsak žep in okus.

JANA ANDERSON s.p. 1000 Ljubljana Brilejeva ulica 4 SLOVENIJA

Tel.: 031 537 574 E-mail: anderson.jana@gmail.com Ročno ornamentirano steklo: vaze, kozarci, sklede s certifikatom za umetnostno obrt.

INTELEKTA Murska Sobota d.o.o.

AS - PRESS D.O.O.

9000 Murska Sobota Prežihova ulica 5 SLOVENIJA

1000 Ljubljana Jurčkova 231 SLOVENIJA

Tel.: 02/536 19 60 Fax: 02/536 19 61 E-mail: intelekta@intelekta.eu Spletna stran: www.intelekta.eu

Tel.: 01/620 25 50 Fax: 01/620 25 51 E-mail: info@as-press.si Spletna stran: www.as-press.si

Letovanja: Samos, Lezbos, Kefalonija, Kos, Karpatos, Malta, Djerba, Mikonos, Chios, Skiatos, Lefkas + nova destinacija.

Kamping turistična agencija: zastopamo Camping Cheque, Holiday Cheque in France Passion.

Tel.: 05/695 00 00 Fax: 05/674 64 10 E-mail: booking@h-bernardin.si Spletna stran: www.bernardin-group.com

ALPETOUR, POTOVALNA AGENCIJA d.d.

1000 Lljubljana Frankopanska ulica 5 SLOVENIJA

Bernardin Group Resort & Hotels združuje štiri poslovne enote: Hoteli Bernardin, Metropol Resort, San Simon Resort in Salinera Resort & Hotel Piran.

Tel.: 04 20 13 137 Fax: 04 20 13 101 E-mail: turizem@alpetour.si Spletna stran: www.alpetour.si

BERNARDIN GROUP RESORTS & HOTELS HOTELI BERNARDIN d.d. 6320 Portorož Obala 2 SLOVENIJA

4000 Kranj Ulica Mirka Vadnova 8 SLOVENIJA

Izleti, potovanja, počitnice.

78

AGENCIJA OSKAR d.o.o.

ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE

Tel.: 01/474 06 00 Fax: 01/433 33 71 E-mail: zps@zps.si Spletna stran: www.zps.si Zveza potrošnikov Slovenije je nevladna, neprofitna, neodvisna organizacija, katere cilj so informirani in osveščeni potrošniki. V sklopu ZPS deluje EPC-Evropski potrošniški center, ki je del mednarodne mreže za pomoč pri uveljavljanju potrošniških pravic v Evropski Uniji.


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

ATOM d.o.o.

9250 Gornja Radgona Partizanska cesta 16 SLOVENIJA Tel.: 02/564 89 88 Fax: 02/564 89 88 E-mail: info@atom.si Spletna stran: www.atom.si Velika izbira pripomočkov za gospodinjstvo doma in na dopustu. Nepogrešljiva zeliščna kozmetika.

PANPAN, Trgovsko podjetje, d.o.o. 4274 Žirovnica Moste 15 SLOVENIJA

Tel.: 04 584 02 80 Spletna stran: www.tiptop.si Vražji čistilec čisti samo z vodo. Za kuhinjo, kopalnico, vrtno pohištvo, okna itd. Vse to lahko očistite samo z vodo in vražjim čistilcem.

ZADRUGA SADJA IN ZELENJAVE z.o.o.

GOLF IGRIŠČE DINERS CLUB LJUBLJANA GOLF CONSULTING, d.o.o. 1216 Smlednik Smlednik 200 SLOVENIJA

Tel.: 051 623 883, 059 211 720 E-mail: info@golf.si Spletna stran: www.golf-ljubljana.si V neposredni bližini Šmarne gore, ob lokalni cesti med Pirničami in Smlednikom, je novo golf igrišče Diners Club Ljubljana. Razgibano igrišče dolžine 6.200m z 18 luknjami in poudarkom na zelenicah, čistinah in udarjališčih.

FILIP FIRM K.D.

1291 Škofljica Vrh nad želimljami 165 SLOVENIJA Tel.: 051 440 244 E-mail: jure.filip@greenpark.si Spletna stran: www.brilliant8.com

1000 Ljubljana Plemljeva ulica 2 SLOVENIJA

Golf zelenica na vašem vrtu? Z Brilliant8SWG zelenico je to mogoče. Nič dela, le užitek v igri. Več info: www.brilliant8.com

Tel.: 041 597 056 Fax: 01 51 31 746 E-mail: veletrznica.vizmarje@siol.net Spletna stran: www.kmetija.si

GOSPODARSKO INTERESNO ZDRUŽENJE GOLF IGRIŠČ SLOVENIJE

Promocija živil iz shem kakovosti sadja in zelenjave iz integrirane pridelave.

WGA GROUP

Mitja Mirtič s.p. 1000 Ljubljana Petkovškovo nabrežje 27 SLOVENIJA Tel.: 01 787 26 72 Fax: 01 430 14 89 E-mail: info@wgagroup.com Spletna stran: www.goolets.com/sl Podjetje WGA Group ponuja preko 350 modernih lesenih jadrnic (18 – 35 m) za skupinska (od 6 do 32 oseb) in individualna križarjenja v Turčiji, Grčiji, Italiji na Hrvaških in Maldivih.

PROSTI ČAS (golf, pohodništvo, kolesarjenje, kamping, surf) GOLF ZVEZA SLOVENIJE 1000 Ljubljna Dunajska 22

Tel.: 01/430 32 00 Fax: 01/430 32 01 E-mail: golfzveza@golfzveza-slovenije.si Spletna stran: http://golfportal.info Skupaj s slovenskimi golf igrišči profesionalnimi igralci predstavljamo golf, golfska igrišča in golf .

4260 Bled p.p.82 SLOVENIJA

Tel.: 04/537 77 16 Fax: 04/537 77 22 E-mail: golfcourses.slovenija@gmail.com GIZ GIS Slovenija je združenje igrišč v Sloveniji. Združenje skrbi za skupno promocijo in trženje, izmenjavo dobrih praks in znanj. Je član Evropskega združenja lastnikov igrišč.

PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE 1000 Ljubljana Dvoržakova 9

Tel.: 01/434 56 80 Fax: 01/434 56 91 E-mail: planinska-zveza@pzs.si Spletna stran: www.pzs.si Planinstvo, pohodništvo, turno kolesarjenje, strokovna literatura s področja planinstva (vodniki, zemljevidi).

ZVEZA ZA NORDIJSKO HOJO IN REKREACIJO SLOVENIJE 1000 Ljubljana Kavčičeva 0004 SLOVENIJA

Tel.: 031 684 617 E-mail: inwa09@gmail.com Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih in varnih oblik telesne aktivnosti, primerna za vse starostne skupine in različne ravni telesne kondicije. Zvez za nordijsko hojo Slovenije je s strani svetovne zveze INWA (Svetovne zveze za nordijsko hojo) edina verificirana in avtorizirana organizacija v Sloveniji za usposabljanje in izobraževanje vodnikov, promocijo in poučevanje nordijske hoje.

POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE GIZ

1000 Ljubljana Dimičeva 13 SLOVENIJA

Tel.: 041 646 566 E-mail: info@hiking.si Spletna stran: www.slovenia.info/pohodnistvo/ kolesarjenje Pohodništvo in kolesarstvo GIZ je združenje specializiranih hotelov za pohodništvo in kolesarjenje. Skrbi za razvoj, promocijo, trženje turističnih produktov pohodništva in kolesarjenja.

ALPINA d.d., Žiri Tovarna obutve 4226 Žiri Strojarska 2 SLOVENIJA

Tel.: 04/515 80 00 Fax: 04/515 83 70 E-mail: alpina@alpina.si Spletna stran: www.alpina.si Pohodna obutev Alpina je kakovostna obutev, ki jo odlikujejo skrbno izbrani materiali, moderna tehnologija, spoznanja znanstvenih raziskovanj in sodobne linije oblikovanja. Predstavljamo moško, žensko, otroško pohodno obutev, revolucionarno večvolumsko pohodno obutev blagovne znamke Binom.

KOPE VABO D.O.O.

2380 Slovenj gradec Glavni trg 043 SLOVENIJA Tel.: 02 88 39 880 Fax: 02 88 39 859 E-mail: rezervacije@kope.si Spletna stran: www.vabo.si Boom ponudba na Kopah! Na Kopah je vedno luštno, saj vam pozimi nudimo ugodne “Boom Smučanje”pakete, poleti pa boom wellness vikende, pohodništvo, kolesarjenje itd. Naj vas prepriča naša Boom ponudba. Več na www.kope.si.

CHEBUL INT, D.O.O., 4240 Radovljica Langusova 9 SLOVENIJA

Tel.: 04 53 03 900 Fax: 04 53 15 031 E-mail: info@chebuint.si Spletna stran: www.chebulint.si Turistična agencija Chebul International – kolesarska potovanja, pohodništvo, rečna križarjenja za vsakogar.

SLOVENIJA KOLESARI www.slovenijakolesari.si

79


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

Trgovina B2 Bikes & Boards PINGVIN d.o.o. 1000 Ljubljana Popovičeva 0016 SLOVENIJA

Tel.: 01 436 36 54 Fax: 01 436 36 55 E-mail: b-2@t-2.net Spletna stran: www.b-2.si Prodaja in servis koles (Specialized, Focus, Univega, Gary Fisher) ter windsurfing opreme (Naish, Simmer Style, Da Kine, Tekkno). Na sejmu se predstavljamo skupaj s podjetjem Vidax d.o.o., zastopnikom za windsrufing blagovne znamke: Starboard, Severne, Airush.

PODZEMLJE PECE d.o.o. 2392 Mežica Glančnik 8

Tel.: 02/870 01 60 Fax: 02/870 01 99 E-mail: suzana.fajmutm-gm.si Spletna stran: www.podzemljepece.com Podzemlje Pece v Mežici na Koroškem je turistični rudnik in muzej, v katerega se lahko popeljete s pravim rudarskim vlakom ali kar z gorskimi kolesi.

Windsurf društva: STYLE TEAM SURF TRAMONTANA SURFPARK.SI ITSI INFO d.o.o. 2276 Kog Kog 33 SLOVENIJA

Tel.: 041 531 787 E-mail: info@surfpark.si Spletna stran: www.surfpark.si Na sejmu smo prisotni z Windsurf društvi – Style team, Društvo surf, Tramontana. Predstavljamo že uveljavljeno in načrtovano delo na področju jadranja na deski doma in po svetu.

PETER ŠPORT S.P. 1000 Ljubljana Vojkova cesta 77 SLOVENIJA

Tel.: 041 613 660, 01 565 30 30 E-mail: peter.sport@siol.net Spletna stran: www.petersport.si Smo uvoznik Bicsport.com Francija za wind in surfe, kajake ipd. Prodajamo prtljažnike THULE-5 let garancije, rabljeni 2 leti. Celotna oprema za snowboarding, smučanje, rolanje, drsanje itd. Vozički www.eckla.de. Nova in rabljena oprema, menjava, izposoja kovčkov, kajakov, smuči itd.

DAMIJAN LESAR S.P. 2327 Rače Podova 1 a SLOVENIJA

Tel.: 051 266 126 Fax: 02/803 7094 E-mail: damijean.lesar@siol.net Spletna stran: www.blucamp-najem.si 80

Firma NOMAD se ukvarja s prodajo, zastopstvom, najemom, popravilom ter servisiranjem vseh počitniških vozil. V ospredju je najem avtodomov. Zastopamo Blucamp, Grosavaganza, Avtodom sky 501, Italia in Blucamp Grosavaganza avtoprikolica, Italija.

BRALKO d.o.o.

3327 Šmartno ob Paki Šmartno ob Paki 134 SLOVENIJA Tel.: 03 891 55 60 Fax: 03 891 55 61 E-mail: bralcom@siol.net Spletna stran: www.bralcom.eu Masažni stoli in masažni pripomočki.

ARCUS

Aleš Dolinar s.p. 3000 Celje Vrunčeva ulica 25 c Tel.: 041 633 911 Fax: 03 897 53 63 E-mail: info@arcus.si Spletna stran: www.arcus.si

GLOBALTURIST d.o.o. 1000 Ljubljana Stari trg 22

Tel.: 01 426 05 13 Fax: 01 426 05 14 E-mail: globalturist@siol.net Spletna stran: www.globalturist.si Golf počitnice v Tuniziji, Turčiji, Egiptu in na Cipru.

CAAS

Damijan Mestnik s.p. 1000 Ljubljana Melikova 18 SLOVENIJA Tel.: 031 536 415 Fax: 01 56 44 089 E-mail: damjan@caas.si Spletna stran: www.caas.si Družba CAAS proizvaja karbonske konične in cilindrične profile. Na sejmu se predstavlja s serijo vrhunskih karbonskih jamborov in podaljškov za windsurfing. Na sejmu se predstavlja tudi windsurfing šola windsurfer.si, ki v sklopu šol ravno tako uporablja omenjene jambore.

Masažni fotelji, masažne blazine, masažni rolerji in ostali pripomočki za masažo.

ORTOPEDICA d.o.o.

MEDIJI

2000 Maribor Heroja Nandeta 37 SLOVENIJA

ŽURNAL MEDIA d.o.o.

Tel.: 02/426 05 46 Fax: 02/426 05 47 E-mail: ortopedicaroman@amis.net Spletna stran: www.ortopedica.si

Tel.: 01 280 27 00 Fax: 01 280 27 27

Memory ortopedski vložki za športno obutev in obetev za prosti čas, izdelani po meri.

ORTOSANA d.o.o., TRZIN

1236 Trzin Pod gozdom 10 SLOVENIJA

Tel.: 01/564 41 14 Fax: 01/564 41 08 E-mail: ortosana@siol.net Spletna stran: www.ortosana.si Štirikolesniki elektromotorni skuter za lažje premagovanje razdalj, za ljudi s težavami pri daljši hoji.

FIDA SPORTS, ROBERT STOPAR s.p. 2391 Prevalje Pod goljami 54 SLOVENIJA

Tel.: 041 743 343 Fax: 02 620 98 20 E-mail: info@fidasports.com Spletna stran: www.fidasports.com

FIDA – nova slovenska znamka vrhunskih športnikov rekvizitov www.fidasports.com.

1000 Ljubljana Braničarjeva ulica 13

E-mail: oglasi@zurnal24.si Spletna stran: www.zurnal24.si

RADIO 1 INFONET MEDIA, RADIJSKA PRODUKCIJA d.d. 1000 Ljubljana Stegne 11b

Tel.: 01 242 56 31 Fax: 01 242 56 40 E-mail: info@infonet.fm Spletna stran: www.radio1.si, www.infonet.fm

Travel.over.net SIIX D.O.O., Radomlje

1235 Radomlje Škrjančevo 23 SLOVENIJA Tel.: 01 520 50 50 Fax: 01 520 50 60 E-mail: andreja.verovsek@over.net Spletna stran: www.med.over.net Se odpravljate na dopust ali počitnice? Vas zanima, kaj je pametno vzeti s seboj? Čemu se je priporočljivo izogniti? Kje je dobro prenočiti, kakšne so kulturne navade kraja in česa ne smete zamuditi? Pred potovanjem se posvetujete na www.travel.over.net.


TIP - Turizem in prosti čas Predstavitev razstavljavcev

Revija SVET IN LJUDJE Didakta d.o.o. Gorenjska cesta 33c 4240 Radovljica

Tel. 04 53 20 203 Fax. 04 53 20 211 E-mail: info@svtinljudje.si Spletna stran: www.svetinljudje.si

Revija BICIKEL BICIKEL - BOŠTJAN SVETE, S.P. 1352 Preserje Podpeč 085

Tel. 040/726-269 E-mail: info@bicikel.com Spletna stran: www.bicikel.com

Revija AVTO-DOM, Revija POTEPANJA VODNIK KAMPOV IN POSTAJALIŠČ EVROPE 2010 VODNIK 1000 DRUŽINSKIH DOŽIVETIJ EVROPA 2010 AS - PRESS D.O.O. 1000 Ljubljana Jurčkova 231 SLOVENIJA

ViaSlovenia.com INTERSPLET, agencija za marketing in turizem, d.o.o. 2000 Maribor Svetozarevska ulica 6 SLOVENIJA

Tel.: 03 747 18 02 Fax: 03 747 18 10 E-mail: bojan@viaslovenia.com Spletna stran: www.viaslovenia.com Na portalu viaSlovenia.com želimo predstaviti vsemogoče aktivnosti, mesta ter destinacije, kjer lahko gost prespi, poteši žejo in lakoto ter se ob tem spočije v zdraviliščih, wellnes centrih oziroma si ogleda aktualno predstavo ali sejem.

Surfpark.si ITSI INFO d.o.o. 2276 Kog Kog 33 SLOVENIJA

Tel.: 041 531 787 E-mail. info@surfpark.si Spletna stran: www.surfpark.si

Revija TURIZAM INFO

Tel.: 01/620 25 50 Fax: 01/620 25 51 E-mail: info@as-press.si Spletna stran: www.as-press.si

Info Lab d.o.o. 51410 Opatija A. Štangera 28 HRVAŠKA

Mesečni reviji Avto-Dom (kamping in karavaning) in Potepanja (revija za odkrivanje manj znane Slovenije). Letne zbirke potopisov po Sloveniji in Evropi Potepanja. Vodnik kampov in postajališč Evrope 2010, Vodnik 1000 družinskih doživetij Evropa 2010.

Tel.: +385 51 718 350 Fax: +385 51 718 351

Revija HORIZONT SATURA d.o.o.

1000 Ljubljana Parmova 14 Tel. 01/ 500 50 11 Fax. 01/ 500 50 15

2000 Maribor Radvanjska cesta 112 SLOVENIJA Tel.: 02/331 27 58 Fax: 02/331 27 57 E-mail: urednistvo@revijahorizont.com Spletna stran: www.revijahorizont.com Horizont - revija za popotništvo in turizem predstavlja reportaže iz Slovenije, Evrope in ostalih koncev sveta, podaja nasvete za potovanja - letalske novice, zdravstvene novice po državah, varnost na potovanjih, popotniška fotografija itd.

IN YOUR POCKET SLOVENIA IQBATOR POSLOVNO SVETOVANJE IN MARKETING d.o.o.

E-mail: marketing@turizaminfo.hr Spletna stran: www.turizaminfo.hr

ŠPORT AS d.o.o. GEA TV

E-mail: info@geatv.si Spletna stran: www.geatv.si GEA TV je nova televizijska postaja, ki čedalje več svojega medijskega prostora posveča problemom trajnostnega razvoja, promociji in spodbujanju varovanja okolja in ekologiji nasploh, varčevanju z energijo, dokumentarnim naravoslovnim oddajam in filmom, promociji zdravega načina življenja in pozitivnih življenjskih navad, množičnega športa in rekreacije, naravni in kulturni dediščini, naravi v polnem pomenu besede in drugim področjem, ki so pomembni za zadovoljevanje človekovih potreb in dobrega počutja.

1000 Ljubljana Pot na Brdo 35

Tel.: 040 24 22 48 E-mail: ljubljana@inyourpocket.com Internet naslov: www.inyourpocket.com In Your Pocket je licenčna revija s funkcijo turističnega vodiča, ki bralcu ponudi informacije o hotelih, restavracijah, nakupovanju, kulturnih in športnih dogodkih, nočnem življenju ter ostalih zanimivostih določenega mesta.

81


Okus po morju

Ko januarja večina izmed nas razmišlja o zimskih radostih, pa nam v Ljubljano ponudniki plovil, navtične opreme in spremljajoče navtične dejavnosti že prinašajo okus po morju in toplejših, vročih mesecih. Glede na trenutno stanje v svetovnem gospodarstvu, v katerem je prav navtična industrija zagotovo ena bolj prizadetih panog, smo se organizatorji približali razstavljavcem in obiskovalcem s posebnimi ugodnostmi. 82

Tako smo se v teh malce težjih časih razstavljavcem približali z dostopnejšimi cenami in številnimi dodatnimi storitvami, obiskovalci pa se bodo razveselili nižje cene vstopnice. Razstavljavci bodo svojo ponudbo plovil predstavili na 3000 m2 razstavnih površin. Predstavljena bo inovacija v navtični industriji, plovilo Greenline 33, ki v popolnosti združuje napreden design, uporabno funkcionalnost ter ekonomičnost plovbe in uporabe. Pravi navtiki, ki na čolnu preživljajo več dni, raziskujejo obale Jadranskega morja in prisegajo na pristen stik z morjem, si bodo lahko ogledali novega Draga 710. Ne manjka tudi ponudnikov izvenkrmnih motorjev, navtične opreme, charterja ter navtične literature in spletnih portalov. Letošnjim navtičnim navdušencem bo obisk popestrilo bogato obsejemsko dogajanje. Na prireditvenem odru bodo lahko prisluhnili nekaterim vsebinam in se tudi sami vključili vanje. Svoje dejavnosti bo predstavilo Društvo za opazovanje delfinov Morigenos, založba Didakta bo na salonu predstavila film, ki je nastal po življenjepisu znanega jadralca Mirka Bogića, katerega nekateri vidijo kot očeta slovenskega športnega jadranja. Na odru bomo poskušali predstaviti tudi skrivnosti jadranja, saj bo na vrtljivem podstavku postavljena kompletno sestavljena jadrnica Seascape 18, izbrani člani JZS pa bodo poskrbeli za promocijo zveze in njenih aktivnosti v času trajanja salona. Predstavili bomo tudi navtični priročnik avtorja Igorja Orlova ter projekt Janja in Marko v marini, ki se je začel kot drobna uporabna knjižica o obnašanju in dogajanju v marini ter na plovilu, se je razrasel v slovenski projekt, kjer so


Bodite zahtevni – plujte pripravljeni

Izkušeni morjeplovci in profesionalni skiperji vam vsak mesec ponujamo: • objektivno in kritično ocenjevanje plovil, • komentiramo predpise, • iz prve roke svetujemo izbor navtičnih rut, • nasvete za varno in tekmovalno jadranje.

www.revijakapital.com/navtika 83


Salon plovil Predstavitev razstavljavcev

SALON PLOVIL 2010 - katalog AALT d.o.o.

1000 Ljubljana Ferberjeva ulica 14 SLOVENIJA Tel.: 041 548 184 E-mail: info@aalt.si Spletna stran: www.aalt.si Predstavljamo popolnoma avtomatske kavne aparate švicarskega proizvajalca JURA, ki sproti meljejo kavna zrna, pripravljajo dve kavi hkrati ter avtomatsko penijo mleko za kapučino. Nepogrešljivi so v pisarnah, z njimi pa razveseljujemo tudi gospodinjstva, ki jim priporočamo najožji kavni avtomat na svetu JURA Ena. Vabimo vas k mobilni enoti JURA, kjer bo dišalo po kavnih specialitetah.

ALARIS d.o.o.

1000 Ljubljana Topniška ulica 14 SLOVENIJA Tel.: 01/436 17 92, 031/30 30 86 Fax: 01/436 17 92 E-mail: ales@alaris.si eNavtika – 1. spletni navtični vodnik po Jadranu. Elektronski navtični časopis za vse navtične navdušence, ki križarijo po Jadranu. Predstavljamo marine, pristanišča, sidrišča, gostilne, zanimivosti, bencinske črpalke, servise.

ALEGRIS d.o.o. 1356 Dobrova Gabrje 45 SLOVENIJA

Tel.: 01/364 90 01 Fax: 0599/36 576 E-mail: info@alegris.si Spletna stran: www.alegris.si Navtični portal Morjeplovec.net vam prinaša predstavitve plovil, tehnične članke, reportaže in novice z navtičnega področja. Seveda v klubu članom ne manjka druženja, skupinskih rut in regat ter izmenjave mnenj prek največjega navtičnega foruma v Sloveniji.

ALPIN NT OVE (MARKO ŽIBERT S.P.) 4000 Kranj Sorška ulica 12 SLOVENIJA

Tel.: 051 410 706 Fax: 04/235 58 59 E-mail: info@alpin.si Spletna stran: www.alpin.si Prepoznavni smo po strokovnem optimalnem svetovanju, izvedbi in uporabi naprednih tehnologij obnovljivih virov energije. Nova, velika izziva sta navtika in navtični turizem. Ponudili bomo kakovostno in doživeto preživljanje prostega časa. Zastopamo blagovne znamke SONNENKRAFT, DAIKIN, MITSUBISHI ELECTRIC, BISOL, KIOTO1 idr.

84

AS BOATS d.o.o.

2313 Fram Fram 1A SLOVENIJA

Tel.: 02/608 41 41 Fax: 02/608 40 61 E-mail: info@as-boats.si Spletna stran: www.as-boats.si Navtični center AS BOATS d.o.o. je dobro poznan in hkrati največji prodajno-servisni center plovil na Štajerskem. V svojem široko prodajnem programu ponujajo plovila znamke RIVIERA, FOUR WINNS, RINKER, SEASWIRL, DRAGO BOATS, VIPER ter gumenjake znamke BRIG. Smo edini pooblaščeni prodajni in hkrati servisni center VOLVO PENTA, MERCRUISER ter HONDA z lastnim servisom v Sloveniji.

AS DOMŽALE MOTO CENTER, d.o.o. 1236 Trzin Blatnica 3a SLOVENIJA

Tel.: 01/562 37 00 Fax: 01/562 37 05 E-mail: miha.setina@honda-as.com Spletna stran: www.as-domzale-motoc.si Generalni uvoznik in serviser za Honda marine, Honda power equipment, Honda motorna kolesa. Zastopane blagovne znamke: Honda Motor ltd.

ATAL d.o.o.

3000 Celje Prežihova 10 SLOVENIJA Tel.: 031 663 111 Fax: 03/492 40 01 E-mail: kris@atal.si Spletna stran: www.atal.si Pod okriljem blagovne znamke Atal Nautica d.o.o. se v ekskluzivnem prodajnem programu pojavljajo naslednji svetovno priznani proizvajalci plovil: Greenline, Galeon, Chaparral, Regal, Campion, Karnic, Seawoyager ter slovenskemu kupcu dobro poznana znamka opreme za vodne športe Jobe. Ob tej priložnosti Vas vljudno Vabimo, da nas obiščete na razstavnem prostoru podjetja Atal d.o.o. v času salona plovil v Ljubljani, se sami prepričate in prepustite pestri in kakovostni ponudbi plovil ter opreme za vodne športe, strokovnemu svetovanju ter dopustite, da skupaj zapljujemo v prihajajočo navtično sezono 2010. Na razstavnem prostoru podjetja Atal Nautica d.o.o. Vam bomo v času sejma predstavili inovacijo v navtični industriji, plovilo Greenline 33, ki v popolnosti združuje napreden design, uporabno funkcionalnost ter ekonomičnost plovbe in uporabe.

AUTOCOMMERCE, d.o.o.

1000 Ljubljana Baragova 5 SLOVENIJA

Tel.: 01 588 35 00 Fax: 01 588 35 19 Spletna stran: www.autocommerce.si Dejavnost družbe Autocommerce d.o.o je usmerjena v aktivno in kakovostno trženje produktov in storitev po principu multibrand na področju trgovine z vozili na drobno. Z regijskimi centri v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici in

poslovno enoto Novo mesto pokrivamo skoraj celotno območje Slovenije in prodajamo naslednje blagovne znamke: MERCEDEZ-BENZ,SMART, HONDA, FIAT , LANCIA, ALFA ROMEO, MITSHUBISI, MITSHUBISI FUSO. Poleg tega izvajamo še sledeče storitve: servisi, zavarovanja, registracije, storitve renta-car, vulkanizerske storitve, tehnične preglede in poslovne najeme.

AZIMUT d.o.o. 6210 Sežana Partizanska 109 SLOVENIJA

Tel. 05 731 02 40 Fax. 05 731 02 41 E-mail: info@azimut.si Spletna stran: www.azimut.si Podjetje AZIMUT d.o.o. predstavlja gumenjake BSC iz Italije. Na ogled bo model BSC 53.

BRAVO YACHTING - HORIZONT SKUPINA D.O.O. 2000 Maribor Vodovodna cesta 30 c SLOVENIJA

Tel.: 041 610 702 Fax: 02/320 71 51 E-mail: info@bravo-yachting.com Spletna stran: www.bravo-yachting.com Charter – najem plovil na Hrvaškem in v Sredozemlju; prodaja rabljenih plovil, jadrnic MAC GREGOR, zastopstvo in prodaja plovil BLUESTAR.

BURIN YC D.O.O. 1000 Ljubljana Proletarska cesta 4 SLOVENIJA

Tel.: 01/520 18 64 Fax: 01/520 18 50 E-mail: info@burin-club.com Spletna stran: www.burin-club.com Uradni prodajalec jadrnic ELAN za Slovenijo. Najem plovil – YACHTCHARTER.

C&G NAVIGATOR, D.O.O. 2250 Ptuj Trstenjakova 5a SLOVENIJA

Tel.: 051 238 901 E-mail: navigator.ptuj@gmail.com Spletna stran: www.navigator-ptuj.si Naše podjetje je generalni uvoznik za blagovno znamko TUŠEK PLOVILA (Gliserji). Smo pooblaščeni prodajalec in serviser za izvenkrmne motorje HONDA IN TOHATSU, MERCURY. Prodajamo gumenjake ZODIAC,MAESTRAL, JOYMARC, HONWAVE (HONDA). Ukvarjamo se tudi z vodnimi športi, kot so smučanje na vodi in vožnja s tubo po Ptujskem jezeru, ki ima edino zakonsko urejeno rečno plovbo v Sloveniji. Pri nas dobite motorje od 2.3 KM do 350 KM, opravljamo prvogradnje motorjev s potrjeno garancijo. Kasneje vam utekamo motor po tovarniških predpisih v servisu. Plovilo in motor vedno preizkusimo na Ptujskem jezeru in stranki predamo ključe od plovila na vodi. NE PRODAJAMO V SALONIH, AMPAK NA VODI!


Salon plovil Predstavitev razstavljavcev

DEFENS D.O.O.

1000 Ljubljana Šmartinska cesta 32 SLOVENIJA Tel.: 01/524 41 61 Fax: 01/524 41 61 E-mail: info@defens.si Spletna stran: www.defens.si Smo uradni zastopnik za plovila ATLANTIC MARINE v Sloveniji. Prodajni program zajema modele Sun cruiser 570, 650, 805; Open 400, 500, 550, 670; Adventure 560, 660. Zastopamo tudi blagovno znamko POLIFAKTOR s Poljske.

DNA D.O.O.

1000 Ljubljana Kantetova 85 SLOVENIJA Tel.: 059 062 132 Fax: 059 062 132 E-mail: info@dna.si Spletna stran: www.dna.si Podjetje DNA zastopa svetovno priznane blagovne znamke, ki so sinonimi za vrhunsko navtično opremo in legendarno ladjedelnico Cantiere Alto Adriatico iz Monfalcona.

ELAN MARINE D.O.O. 4275 Begunje Begunje 1 SLOVENIJA

Tel.: 04/535 13 70 Fax: 04/535 13 60 E-mail: elan.marine@elan.si Spletna stran: www.elan-marine.com Izdelava jadrnic in motornih plovil.

ELAN YACHTING D.O.O. 4275 Begunje Begunje 1 SLOVENIJA

Tel.: 04/535 13 65 Fax: 04/535 13 54 Spletna stran: www.elan-yachting.com

HINCO YACHTING -HINCO LENDAVA d.o.o. 9220 Lendava Kolodvorska 43 SLOVENIJA

Tel.: 02/ 578 90 30 Fax: 02/ 578 90 40 E-mail: info@hinco-yachting.com Spletna stran: www.hinco-yachting.com HINCO YACHTING: najem in prodaja plovil. Najem po vaši želji; glede na vrsto, destinacijo ali želeni dogodek. Prodaja plovil: gumoni, motorni čolni in jadrnice. Zastopamo blagovne znamke: SOL MARINE, MAZURY BOATS, BARCHETTA 27, EGE YAT, REDA YACHTS, TOHATSU.

KAMM d.o.o.

4208 Šenčur Poslovna cona A 19 SLOVENIJA Tel.: 04/251 91 86 Fax: 04/251 91 84 E-mail: info@kamm.si Spletna stran: www.kamm.si

Izdelki iz nerjavečega jekla, melamin posoda, navtična oprema, motorji TORPEDO.

KMC d.o.o.

1000 Ljubljana Dolenjska cesta 242 c SLOVENIJA Tel.: 01/428 75 90 Fax: 01/428 75 91 E-mail: info@yamaha-kmc.si Spletna stran: www.yamaha-kmc.si

YUCCA BOATS d.o.o. 1000 Ljubljana Cesta v Mestni log 88 SLOVENIJA

Tel.: 01/280 69 00 Fax: 01/280 69 09 E-mail: info@yuccaboats.si Spletna stran: www.yuccaboats.si

Kompletna ponudba Yamahinega programa. Zastopamo blagovne znamke YAMAHA, MARVEL, YAM.

Že 20 let z vami kot vaš zvesti partner na morju. Zastopamo svetovno znane priznane blagovne znamke: AZIMUT, ATLANTIS, BAYLINER, SEA RAY, SELENE, QUICKSILVER, MERCURY, MERCRUISER, VALIANT, HABER IN TROPHY ter YUCCA BOATS.

LOTOS MARIN d.o.o.

ZALOŽBA KAPITAL d.o.o.

1000 Ljubljana Zaloška cesta 167 SLOVENIJA

2000 Maribor Titova cesta 8 SLOVENIJA

Tel.: 01/546 31 77 Fax: 01/546 31 78 E-mail: lotosmarin@siol.net Spletna stran: www.lotos-marin.com

Tel.: 02/234 94 27 Fax: 02/234 94 13 E-mail: dejan.rauter@zalozbakapital.si Spletna stran: www.revijakapital.com/navtika/

Lotos Marin-podjetje z navtično trgovino na Zaloški cesti 167 v Ljubljani. Poleg vse opreme za plovila prodajamo tudi program Tohatsu, Honda Marin in vse za vodne športe. Zastopamo blagovne znamke: GARMIN, TOHATSU, GUMOTEX idr.

Založba Kapital je izdajatelj mesečnika Navtika Kapital. V letošnjem letu je soorganizator Salona plovil. Revija je prisotna na slovenski navtični sceni že več kot 10 let in iz leta v leto pridobiva na branosti.

NAR D.O.O.

6310 Izola Polje 21 SLOVENIJA

6000 Koper Ulica II. prekomorske brigade 22a SLOVENIJA Tel.: 041 620 941 Fax: 05 6514 965 E-mail: info@nar-nautica.com Spletna stran: www.nar-nautica.com Zastopamo blagovne znamke STINGAY in MONTEREY.

U & G, d.o.o., Dobrova

1356 Dobrova pri Ljubljani Devce 17 SLOVENIJA

RAV JAHTING INT. d.o.o.

Tel. 05/ 640 50 88, 031 600 875 Fax. 05/ 640 50 88 E-mail: rav@siol.net Podjetje z dolgoletnimi izkušnjami in tradicijo pri prodaji in posredovanju plovil. Omogočamo najem plovil, čiščenje, vzdrževanje, menjavo, prodajo, hrambo, urejanje dokumentacije. Zastopamo blagovne znamke: CROWNLINE, MANO MARINE, INTERMARE, TECHMARINE, LORENZ.

CARAVAN d.o.o.

Tel.: 01/ 364 10 78 Fax: 01/364 10 78 E-mail: info@u-g.si

1000 Ljubljana Cesta Ljubljanske brigade 9 SLOVENIJA

Samodejna gasilna ampula BONPET, narejena za samodejno gašenje začetnih požarov v majhnih zaprtih prostorih, kjer so potencialni izvori ognja (plovila, avtodomi).

Tel. 01/ 518 38 00 Fax. 01/ 518 38 00 E-mail: navtika@caravan.si Spletni naslov: www.caravan.si

VALTER d.o.o.

Vse za prosti čas: navtika (gliserji Ranieri, največja izbira gumenjakov in izvenkrmnih motorjev), karavaning, avtodomi. Vse razstavljeno v naši trgovini: Joy Marc, Honwave, Zodiac, Yam, Tohatsu , Yamaha, prikolice za čolne in dodatna oprema.

1235 RADOMLJE VII ulica - del 16 SLOVENIJA Tel.: 01/722 73 74 Fax: 01/722 70 37 E-mail: info@valter.si Spletna stran: www.valter.si Celovita ponudba opreme in dezinfekcijskih sredstev za pripravo pitne vode ter dezinfekcijo površin in rezervoarjev. Ponudba prenosnih mehčalnih naprav za pranje plovil, filtrirni sistemi, ionizatorji. Zastopamo blagovne znamke: Sanosil AG, AQUA SISTEMI, Chemilizer Products

(BBB) GOSTINSTVO STANE UKMAR s.p. 1235 Radomlje Kolovec 15 SLOVENIJA

Tel. 01/ 729 25 97, 041 389 660 Fax. 01/ 729 25 98 E-mail: peter@bbb-catering.si Gostinska ponudba 85


86


Meet the world face to face... For information on the world’s top travel trade shows and how to join us, visit

www.ittfa.org INTERNATIONAL TOURISM TRADE FAIRS ASSOCIATION 87


Vabljeni

v Litijo na slavnostno razglasitev Slovenca leta 2009, ki bo v petek, 22. januarja 2010. Vstopnice so na voljo v knjigarni DZS v Litiji.

Posnetek prireditve si lahko ogledate v soboto, 23. 1. 2010, na 1 programu TV SLO, ob 20 uri. Z nami bodo: Mladi Avseniki, Helena Blagne, Alenka Godec, Plesna šola Kazina, Pevski zbor Šoštanj, Čuki, Miha Debevec in Tomaž Rožanec, Marjan Novina, Moped show ... pokrovitelji

Veliko, veliko humorja in zabave!

88

Oddih 2010  

oddih 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you