Issuu on Google+

JUN JULIEN LI

ARCHITECTURE DE SIGN PORTFOLIO University of Southern California


school address

home address

1246 W 30th St. Apt 211 Los Angeles, CA 90007

3830 Main Street Skokie, IL 60076

education 2012 - 2014

University of Southern California Master of Architecture (M.Arch) School of Architecture Merit Scholarship Recipient 2008 - 2012

University of Illinois at Urbana - Champaign Bachelor of Science in Architectural Studies

awards Edward C. Earl Prize - Winner (Spr. 2011) Edward C. Earl Prize - Honorable Mention (Fall 2011) Critical Mass Student Choice Award (2012) Edward C. Earl Prize - 2nd Place (Spr. 2012) Annual Array International Competition - Selected Works Re-thinking Shanghai International Competition - 5th Place

activities Chinese Undergraduate Student Association Vice President External / Webmaster

Asian - American Student Housing Association Publicity / Marketing

Covenant Fellowship Church Design Ministry


jun julien li lijunnn26@gmail.com

professional experience Wefing Deegan Studios - Evanston, IL

(773) 606 8863

wefingdeeganstudio.com

Intern Architect (May 2012 - Aug. 2012) - Assisting principal architect with construction administration of both residential and commercial projects. - Generating digital models for presentational quality renderings and virtual 3-D walk-throughs.

proficiencies Autocad Revit Rhino

3ds Max Kerkythea SketchUP

Adobe Suite Chinese (Mandarin) HTML

reference Kennedy Hutson University of Illinois College of Architecture Design Professor khutson@kennedyhutsonassociates.com (217) 762 - 7466

847 322 8853


graduate undergrad competition in

progress


01

13

25

31

39


a n t i - g r a v i t y

s l i d e

endeavor shuttle museum exhibition park, los angeles graduate studio [2012] - Andy Ku


platform // site is treated as a flexible surface that is able to recieve and retain deformation, dense area reflects a heavier concentration of vectors impacting the surface.

1

target // what does combination 2 of all the path vectors look like? Specific points shows direction and force of major vectors, these are the points of arrival.

Vectors of different forces, depending on the density of people, “dents� the field (site), leaving behind a visible tectonic pattern pattern. A combination of four methods of transportation (train, automobile, bus, foot) is represented, where each has their own force and direction according to analysis.

delineate // separation and delineationof the area allows designation of programs and circulation to be assigned naturally based on users’ path of travel.

3

division // there is a defined relationship between program and circulation, providing users a natural-flow experience.

4


what if our path became visible, leaving a permanent physical footprint everywhere we go? Each individual’s movement retains the quality of a vector, with direction and speed. These vectors can be calculated and manipulated, according to our specific target (site). The endeavor exhibition site is geometrically organized by the vectors of incoming user path, to be able to receive and re-direct movement.

si

te

m

ap

04


gallery maintenance galleries / exhibitions

egress stairs vertical circulation stairs

bridge to Sciencenter

endeavor gallery

Vectors penetrating the surface leaves behind visible traces, massing gives in and retains ns the aftershape created by the force. Massing is smoothed out as an expression to the invisible path vectors.


pre prescedent: National Library of the Czech Republic by Tom Wiscombe in Prague, 2007. project to its environment, taking in account of urban context. It creates a dynamic motion is responsive r compared with the static city of Prague. The project also considers a relation between program and com form. form

06


3 1

2

fifth level 113’


1

1

structure // 2 separate systems independently support floorplates and exterior envelope.

+3

7.5

00.00

floorplates // organized to direct view to specific areas of the shuttle with extended areas on each floor. top level offers a view tangent to the shuttle’s cockpit.

2

1

+37.5

HVAC Zones // dividied into two separate zones based on program - gallery zone and endeavor zone.

ro

of

le

N

ve

l

3

-43 .09

4

hybrid // HVAC system organized according to structural layout, divided into two sections, with approporiate duct sizing. .83

+117

08


f o y e r / e n t r a n c e h u m a n g a l l e r y g r o u n d g a l l e r y l a u n c h g a l l e r y e r a s g a l l e r y

a b c

7

d up

bb

e

o f f i c e i n f o r m a t i o n e n d e a v o u r g a l l e r y v e r t i c a l c i r c .

f1

dn

6 up

f2 g h up

g

d gr

TOR JANI

up

5

f1

ou

AL ANIC MECH

h

nd

le

N

ve

l

f2

e up

c

4

3a

a

b

up

3b

2

up

b

1

bb

aa

a

0

b c

up

circulation diagram

a

e n t r a n c e e x i t c o c k p i t v i e w i n g

dn

fi

u up

up

ft

h

le

N

ve

l


d side shuttle opening

c louver system

b

grand stairs

a roof opening

a

d

b

c

northeast entrance

10


w6

w8

w8

w8

w8

w8

w6

w6

a

b


w8

w6

w6

w6

w8

sectionaa

section bb

fifth level

fifth level 113’

113’

a fourth level 92’

fourth level 92’

third level

third level

71’

71’

second level 50’

second level 50’

first level 12’

first level 12’

plaza level - 6’

b

plaza level 00

shuttle level - 20’

shuttle level - 20’

12


aa


c o n n e c t i n g

p l a n e s

aircraft + aviation educational facility savoy, illinois Capstone studio [2011] - Kennedy Hutson


A celebration of the origin and the existence of aircrafts, creating a facility as the new “home” for aviation. The primary function of the aircrafts is not limited to transportion, the transitional experience is most unique and worth grasphing. Conceptual frame work revolves around the idea of vertical elevation, there is a need for such presence on the site. The building creates a transitional sequence that enhances the user’s experience within the space. Changes in elevation, direction, exposure, and indoor/outdoor space gives the user’s a sense of exploration and adventure.


0

50’

150’

350’

16


integrate

elevate

divide


18

shift

insert

connect


Second level corridors suspends over the courtyard, giving users a sense of floatation experience. Each particular room is planned according to the passage ways, so the user is always exposed to natural southern light as well as outdoor scenery.

A separation of space requires two different transtional sequences. Workplace requires an organized and straight forward pass, shortening the distance between each work space, maximizing flow.

Educationalal/administration part of the building is organized to have a more “playful� and interactive transtional experience, giving the users a free transitional sequence while creating more opportunities for interactions and communications.


hvac system

primary structure

combined

enclosure

20


g

0

15’

45’

105’

ro

u

n

se d

le

v

e

l

c

o

n

d

a

ry

le

v

e

l


0

10’

30’

70’

Central lobby serves as the main transtional space between the two partitions, emphasizes the idea of open space and free circulation. Such space is porous, allowing pedestrian penetration, giving the place a “weightless” feel. This common gathering area encourages the users to move through the building.

22


24


[ i n s e r t ] s y m b i o s i s marine-science experimental lab various ocean shore locations 2012 AIAS steel competition - eric hemingway group: Jacob Stellwagen


28


30


r e f l e c t i o n s mix-used mid-rise residential complex chicago ave + north lasalle, chicago, il junior studio [2011] - Kevin J. Hinders


The building represents a ladder that creates and accompanies social interactions among the near-by pedestrians, customers, and the residents. The goal is to collect and transform the interaction and communication from a horizontal level up vertically into the building itself. Thus lighting up the area with life.


34


Center glass peice serves as an invitation and a guide that directs people into the building, while providing a unique transition sequence from the exterior to interior space. The glass curves from the top of the building, covering the gardens, into the main entrance, and continues to flow through the floor slabs like a ribbon.


36


a

b

c


c

Standing afar, reflection of the city can be seen from the glass peice, the user is confronted with their own reflections as they move towards the building, and eventually through the main entrance.

a b

38


d i - a g o n a l

//

d i - v e r g e

//

d i - r e c t

public library + community center silver lake, los angeles Graduate studio [2013] - John Mutlow mid term (in progress)


(5 0 ft.)

(370 ft.)

0

(2

ft.)

N 45

(4

ft.)

ft.)

(510 ft.)

10

(1

site plan

(3 20

ft.)

(45 ft.)


a b c

Site is located at a major intersection near downtown Los Angeles, signifying it as a prime location for future community development. Both major public transportation system (Subway and Bus) connects the city to this particular location. Period between sub-destinations often provide users with ambigous spaces, or “lost�. Local area lacks green public spaces and shelters, marking this area a place of transition instead of a place of accomodation.

d e e1

a

e2 f

e1

f1 f2 g h

e

i j

p l a z a l o b b y f r o n t d e s k a t r i u m c a f e r e t a i l 1 r e t a i l 2 c i r c u l a t i o n s t a f f e n t r y s e c u r i t y s t o r a g e m e c h . m e e t i n g o f f i c e s

e2

a

d

Surrounding infrastructures are composed of mainly commercial buildings, rendering the intersection an ideal place for consumers. There is a lack of attractions to the current programs on site, and little incentive for passer-bys to stop. Each local business is only serving to the close proximity of the neighborhood, instead of reaching out to the entire community.

up

up

b

c

b up

f j f1

Proposed design aims to provide a common place for this chaotic intersection, yet still able to reflect the surrounding existing infrastructures. Transtion of moving from a public open space to a more enclosed private space allows users to escape from the busy pedestrian traffic around the corner. Programs are elevated to provide better visual connection, leaving the ground level open for interactions and recreations.

c

N

level

g

aa

ground

i f2

h

42


2

1

a + b + e

3

d c

4

5

6


8

7

m u l t i - 1 r e a d i n g m g a t h e r i n g n a d u l t o c o m p. l a b p a / v q q u i e t r e a d k

end of the journey, user is put into a relaxed, open space with view to the intersection.

l

k

upper level contains reading rooms overlooking the entire library l

7

6

8

6

secondary stairs exposed to the exterior court yard

5

center of the library up

5

q up

4 upper reading rooms 4

3c route to the retail area of the library

3a

m

2 1

3b

3b atrium stairs acts as the main circulation

3c

0

up

3a private section of the building offers entry to staff only 2

n

information desk and and check out desk p

1 intersection plaza

o

N

second level

aa

0

entrance through central circulation

44


section aa

1’ = 12”

roof level 43’

top level 31’

third level 20’

second level 13’

ground level 0’

plaza level - 3’


r

p r i v a t e / e n c l o s e d

s t

p u b l i c / o p e n v e r t i c a l c i r c u l a t i o n

u v r

w

m u l t i - 2 e x h i b i t i o n c h i l d r e n t e e n m a g a z i n e s t u d i e s

w/c

s

teen

(1300 sq.ft.) up

children

(3900 sq.ft.)

exhibition (1800 sq.ft.)

comp

(1600 sq.ft.)

a/v

(2000 sq.ft.)

multi-2

(900 sq.ft.)

adult

reading

(12700 sq.ft.)

(2300 sq.ft.)

circulation

(1600 sq.ft.)

info

daycare (1200 sq.ft.)

(800 sq.ft.)

multi-1

(1000 sq.ft.)

retail

(800 sq.ft.)

offices

(2000 sq.ft.)

up

lobby

w

(2100 sq.ft.)

cafe

(1400 sq.ft.)

t

programs are divided into two groups - defined by open and closed spaces. Each individual space possess two type of influences, allowing the users to have their own experience. massing supports the linear relationship between the open and closed programs, allowing transitioning through the space smootly. u

aa

N

third level

v

46


t h a n k

y o u

God, for your endless gifts and never ending faith in me. mom and dad, for standing by me throughout the years, your presence gifts me with the courage to conquer all obstacles. studio professors, for your constant guidance and encouragement. former employers, for your mentorship and for giving me a chance to explore my potentials.



Architecture Portfolio - Jun Li