Page 1

JU N DE J I N E G


J U N J IE DENG

1102, 167 Church Street Toronto, ON, Canada M5B 1Y6 Phone: +1 (647) 994-7581 junjie.deng@mail.utoronto.ca dengjj1994@yahoo.com

E XP E R IE N C E Intern Urban Designer | Urbanus Architecture & Design Projects Participated: Shenzhen Workers Cultural Palace Urban Renewal, Luohu, Shenzhen, China Studied and designed massings for the study area, produced master plan and renderings. Shangsha 48 Urban Village Regeneration, Futian, Shenzhen, China Analyzed and revised schemes for public space, circulation and development intensity, produced residential unit plans, parti diagrams and renderings. Xiangmihu Area Urban Design, Futian, Shenzhen, China Involved in conceptual design process, produced day and night view renderings.

2018

Intern Architect | Yuandao Architecture & Planning Projects Participated: Airport Frontier Science & Technology City, Yubei, Chongqing, China Studied and mapped land use zoning and urban structure. The Three Gorges Cultural Relics Preservation Sci-Tech Center, Nan’an, Chongqing, China Coordinated and edited bidding documents, produced drawings, diagrams and renderings. Huayan Temple Parkade, Jiulongpo, Chongqing, China Produced conceptual plan and elevation drawings.

2016

E D U CATION Master of Urban Design | University of Toronto

2017 - 2019

Bachelor of Architecture | Xiamen University

2012 - 2017

S K ILLS Software Adobe Creative Suite Photoshop | Illustrator | InDesign | Audition | Premiere Model and Render CAD | Revit | Rhino | SketchUp | Artlantis | V-Ray | Lumion Microsoft Office Word | PowerPoint | Excel Other ArcGIS | Phoenics | Tangent

Ability Mandarin (Native) English (IELTS 7.5) GRE: 327 (2016~)

AWA R D S XMU Academic Progress Scholarship (2016) | Top 10 Singers (2013-2015) | PSA Competition 2nd Prize (2015) | Outstanding Student Leader (2015) | Distinguished Individual of Cultural and Sports Activities (2013-2014) A C TI V I TI E S XMU Team | Team20 Architecture & Urban Planning Competition, Taipei, Taiwan

2016

Participant | XMU Student Innovation Training Program, Research in Urban Climate

2015 - 2016

Deputy Director of Student Chorus | Xiamen University Student Art Troupe

2012 - 2014

Rep of Culture and Entertainment | Xiamen University SACE Student Union

2012 - 2014


CO N T E N TS

02

T H E RI N G

URBAN DESIGN | A CA D EM IC

08

CO N F L UX

URBAN DESIGN | A CA D EM IC

14

H y B RI DG E

ARCHITECTURE | A CA D EM IC

22

CAN O PY AL L E Y

ARCHITECTURE | A CA D EM IC

28

SY M B I O SI S

36

S H AN G SH A 48

42

OTH E R W O RK S

LAN DSCAPE | A CA D EM IC

URBAN DESIGN | PROFES S IO NA L


T HE R I N G

02

EMBRACING THE RAIL DECK PARK

Original Proposed Park

The Enclosing Ring

Expanded Landscape Territory

Exterior Retail Surfaces

East - West Thoroughfares

Road Network System

Softscape - Hardscape Gradient

Interior Activeted Interfaces

Diversified New Buildings


Location Toronto, Ontario, Canada Duration 2017 Fall Semester @ UofT Instructor Behnaz Assadi, Michael Piper & Mark Sterling Group Project Collaborated with Isabel Amos, Jonathan Miura, Neda Nassiri & Megan Young

The ring defines a boundary, expanding the territory of the park. It is consist of mixed-use commercial and residential walk-ups. In its interior, multiple building and landscape typologies are deployed, which showcase a diversified and inclusive community.

BU

SI

NE

DO

W

SS

NT

IM

O

PR

W

N

O

VE

TO

M

RO

EN

NT

T

O

AR

EA

PA

RK

S

S

03


PL

RE

FL

EC

TI

AN

NG

TE

PO

R

ST

O

EP

L

PROGRAM DISTRIBUTION

SO

04

CC

ER

FI

EL

D


PL

AY

GR

RETAIL

O

U

ND OFFICES RE

RESIDENTIAL

RECREATIONAL CENTRE

I TA

TA

IL

PA

TI

O

L

ES RE C AL I I F T L F N N O E A ID IO S T E R EA R C RE

SU

NK

EN

PL

AZ

A

05


06

MASTER PLA N 1: 35 00


RECRE ATI ON ZON E

1:2000

LOW/ M I D-RI S E ZON E

1:2000

HI G H-RI S E TOWER ZON E

1:2000

07


C ONFLUX

Location Toronto, Ontario, Canada Duration 2018 Winter Semester @ UofT Instructor James Brown & Kim Storey Preliminary Research Collaborated with Chen Guan & Gabriela Luna 08

DANFORTH VILLAGE URBAN INTENSIFICATION

Our goal is to establish a linear project that becomes the north-south amalgamation element of the site. The linking will be made through the transformation and activation of key fragments with potential elements, which will be converted to visual, physical and social connectors.


tion

03. Disconnection between Main Square and railway

S OCI AL DI VI S I O NS

05. Disconnection between Canadian Tire and 06. Victoria Park Rd goes underneath railwa railway corridor S PHYSICAL DIVISION

04. Storage blocks the connection of the Main Square and railway

Voids North to Railway Main Streets High Secondary Streets

Low Income Degree + Education Degree + Immigration Population

Subway

=

Railway

Social Factors Overlay

P OTE NTI AL MAIN SQUARE

Dead Ends

E L E M E NTS

OPEN SPACE TYPES Fenced Park

Brownfield

Fenced Playground

Square

Private Frontyard

Apartment Frontyard

09


10

T R AF F IC A RT E R IE S

DEFIN ED VOIDS

P OT E N T IA L CO N N EC TOR

IMPOSED LATTICES

ZO N E - 1 RAILWAY STRI P

ZON E-2 CEN TRAL BLOCKS

ZO N E -3 G E R R AR D S U R FACE

ZON E-4 PARK CORRIDOR


PA RK C O R R ID O R G ROU ND FLOOR PLAN 1 : 2500

11


HO

LLIS

- KA LMA

R PA RK COR NER DAN F AVE ORTH NUE

RAIL COR WAY RID OR

HOL AVE LIS NUE

COU

RAIL COR WAY RID OR

RT Y

ARD

S & ST R EET S

LIN EA PAR R K BL COU OCK RT Y ARD ACT IV LAN ATED EWA Y

GER R STR ARD EET

RES RET CEN

12

IDE AIL

OFF TRA

L C OM

R EC MO

N

NTI

AL

ICE

S REA TIO

NAL


COM

PLE

TE

ST R

EET

S

DAN FO AVE RTH NUE OAK RID PAR GE K

RAIL COR WAY RID OR

ELE

SKY

PRO

MEN

VA T

ED

PA R

CLO NM DRIVORE E

KLA

NDS

ADE

13


H yB RIDG E

INTER-CULTURAL COMMUNICATION OVER THE BORDER OF CHINA & NORTH KOREA

Location Dandong, Liaoning, China & Sinuiju, North Pyongan, North Korea Duration 2016 Summer Semester @ XMU Instructor Jie Han, Suyu Li & Liangliang Wang Group Project with Yang Bai & Jingyuan Gao 14


19

19

1

24

09

19

4 87 NG O D N AY DA I LW N RA TIO A ST

TH

E

BR

OK

EN

51

SI RA NUI J I S T L W AU AT Y IO N

BR

ID

GE

SI

NO

-K

O

RE

AN

I FR

EN

D

I SH

P

B

D RI

GE

The bridge to nowhere on Yalu River had witnessed the historical connection between China and North Korea. It was destroyed by bombing. Nowadays, people from both sides share similar culture, while there is few communication. We want to explore the possibility of architectural space, where citizens divided by the border participate in cultural activities without crossing the border and interact effectively when enjoying performances, exhibitions, and natural at the same time. Our goal is to eliminate the barrier, diminish misunderstandings and stimulate communication. 15


[NEURONS] Neurons can transmit information without direct contact. We are inspired to come to a concept. Under the condition of not communicating directly, we want to make the design able to convey the transmission of culture between the two countries. 16


The respective parts of the two countries are mutually independent systems with complete functions and streamlines. The two sides share performance spaces, exhibition paths and natural scenery. An inter-cultural communication space without crossing the border is formed.

H O ST COU NTRY C IR CUL ATI O N

GUEST COUN TRY CIRCULATION

SERVICE / STA F F CIRCULATION

17


The Broken Bridge on Chinese side: The original structure and platform is preserved. They are integrated with the city as an urban square and viewing point towards North Korea. The new bridge grows out of the old one.

18


The Broken Bridge on North Korean side: The piers are the only remaining structur. They are integrated with the city as an urban park and are reached by the new bridge People thus can interact with historical relics.

19


CHIN ESE S ECTION

SHARED ATRIUM

S HARE D CO U RTYARD

20


ELEVATED CORRIDOR EXHIB IT IO N

PA R A L L E L C O R RI DO R E XHI BI TI ON

NO RT H KO R E AN SEC T I O N

21


CA NO PY ALLE Y

Location Zhangzhou, Fujian, China Duration 2017 Winter Semester @ XMU Instructor Lixin Li & Hongliu Tang Preliminary Research Collaborated with Jiaxian Feng & Lin Zheng 22

OLD TOWN BAZAAR & REVITALIZATION

With Xihu Park to its west and City Hall Square to its east, this area is an integral point of a proposed landscape path system. A bazaar brings vitality of main streets inside, link the pedestrian system and diversify commercial types of this area. On an alley which connects two major green spaces, the canopy offers a pedestrian-friendly environment.


NARROW FARMERS’ MARKET UNDER UMBRELLA

ELEMENT 1 STAGGERED ALLEYS

UNCONVENTIONAL ELEVATED WALKWAY

PACKED CLUSTER OF STONE SINGLE HOUSES

FRAME GEOMETRY

DEFINE MATERIAL

ELEMENT 2 SLOPING ROOFS

MARKET CANOPY

ADJUST ELEVATION

OPEN BOOTH

HOKKIEN ARCADE

EVENT SPACE

23


FL ST

EA RE

CA

MA

ET

FÉ

AM ME

PH

SH

ITH

DIA

RK

ET

OP

EA

S

TR

E L L RK S TA S H O P FF O CIR FF ICE CU LA S TIO N WO

24

HA


25


26


27


M O

NT

RE

AL

ER

S’ N

O

RT H

SY M BIOS IS

REIMAGINE MONTRÉAL’S PARC JEAN DRAPEAU

Location Montréal, Québec, Canada Duration 2018 Fall Semester @ UofT Instructor NIPPaysage (Mélanie Mignault, Michel Langevin, Josée Labelle, Mathieu Casavant) Preliminary Research Collaborated with Ruoyu Li 28


Green System Built-up Area

Major Parks 1971 2001

Eco-Territories 1991 2011

EGO

RKS

TORIES

PARC JEAN DRAPEAU

T H E M E PA R K

PL AZ A

CAS I NO

BA S IN

GARDEN

FOREST

BEACH

After Expo 67, which is the birthplace of Parc Jean-Drapeau, Montreal has undergone evident urbanization. Parc JeanDrapeau distinguishes itself in its adjacency to downtown, isolation off the coast as well as significant human intervention on it, which includes cultural and natural transformation. Both being essential parts of the Hochelaga Archipelago, the relationship between the park and the city has being constantly rethought. Multiple events and plans have shaped the park into a juxtaposition of urban vibrancy and natural wilderness. 29


Y T I IL

s B tro xpres e M E O

M M | ErxkpToramop RE Pa le Lo yc s Bic Road

GR

N E E

I X A

S

T N E

P 30

Srest E o F R opy

n Ca tland e W etro M ds a Ro


The cooperation of urban vibrancy and natural landscape need to be reconsidered. We propose a park where the urban characters is defined and the nature is uninterrupted. In this scenario, the two systems interweave with each other and work collectively. Hence, a symbiosis between the city and the wilderness is achieved.

HU

LO

M

M

AN

IM

PA

CT

ZO

NE G TA

W R

O ES

LA

H

P

Z LA

A

E THNO SI CA

E

NE ZO N E GY ZO LO CY O N E CB R A I V

RT

E TH

G

E

N VI T ES D E L FO R E I F M DO R D D OH A R E N I RR RC ARD G CO O

ID

HI

P CA

RO

ND

E

C PI M LY N O ASI B

31


3.5 34

7

3.5 3 4

BICYCLE LOOP

The two off-ramps are kept to connect the road to the F1 race track. The rest of the road is eliminated. The tram system and the monorail system intersect at the central island, which makes it a transit hub. The pedestrian system will be re-organized and connects to the bicycle loop on the periphery of the island. The canal around the garden island can be a landscape water feature and allow inner ferry to operate.

32


ELEVATED WALKWAY GATHERING SPACE

Intense circulation support interactive agriculture/horticulture landscape. Parking space for the casino is reduced to make way for a continuous wilderness nature. The original plaza in the middle is a gathering space on both sides of the canal. Platform can be installed on the canal to accommodate events. The original bridge structure is kept. Vehicle lanes are reduced to make way for elevated walkway to connect landscape on both sides.

33


LE JA R D IN P L A N 1 : 80 0

34


35


S H ÀNG S HĀ 48

URBAN VILLAGE RENOVATION & YOUTH COMMUNITY DESIGN

Location Shenzhen, Guangdong, China Duration 2018 Summer Intern @ Urbanus Architecture & Design Principal Architect Xiaodu Liu Project Architect Kang Chung 36


Uncharacteristically Built City Scape

Limited Utilization of the Rooftop Space

No Commercial Vitality on Main Alleys

Cramped Units with Safety Conerns

IDENTIFY MAIN CIRCULATIONS

DIVIDE BUILDINGS INTO CLUSTERS

CATERGORIZE UNIT LAYOUTS

STACK PUBLIC SPACE VOLUME

Located in Futian District, Shangsha is an urban village block consisting of forty-eight 10 metres x 8 metres small-print towers built by original villagers. It is densely packed with limited public space and unfriendly living environment. By taking the opportunity of Futian Urban Renewal Plan and an influx of young people in this area, the aim of this project is to renovate the packed cluster into a creative community that accommodates ambitious young adults who migrate to Shenzhen. 37


RO C OO F M TO P M UN I

TY

CE

NT

SM LO A L L W ER UN F L I TS O ON O RS

C CE OM NT M RE UN LO I T Y BB Y

3~ RE 8 F S I LO DE O NT R IA L AF PR TER O -S GR CH AM O O

LA UN

IT

S

RG UP E U PE NI R TS FL O O N O RS

L

2N CU D F LT L O UR OR AL SP

AC

ES

FL E O XIB FF L IC E ES

1S T RE FL TA O O IL R & O

38

RE

FF

IC

ES

IN

CU B O AT O FF IC R ES

S H ST R O EE PS TF & RO DI N NE T RS


PRIVATE DWELLING

SHARED AMENITIES

SHARED LIVING SPACES

SHARED DWELLING

$$$$

$$$

$$

$

2-BEDROOM

1-BEDROOM

BACHELOR

DORMITORY

22.36m2

14.73m2

10.77m2

10.77m2

25.56m2

15.7m2

11.12m2

14.73m2

27m2

16.44m2

12.68m2

16.43m2

39


0m

5m

10m

15m

GREEN ROOF 3500

34.000

4500

30.500

26.000

23.000

20.000

17.000

26000

14.000

11.000

8.000

5.000

±0.000

40

20m

SHARED SPACE

YOUTH CENTRE

GYM

CULT SPA


TURAL ACE

PARTY PENTHOUSE CAFETRIA SOHO

COMMUNITY BAR APARMENT LOBBY RECREATIONAL

RESIDENTIAL

COMMERCIAL

41


Bringing in Street Vitality

Permeable Interior Space

Seniors Looking after Juniors

Adjoining the Wharf

Inserting Classroom Modules

Viewing Deck to Both Sides

W HA RF NO STALG I A Location Xiamen, Fujian, China Duration 2015 Winter Semester @ XMU Instructor Yanlai Zhang

42

COMMUNITY CENTRE & OLD TOWN FISH MARKET


1. The southeast corner is lowest in altitude.

3. Building density ≤ 45% Greenspace Ratio ≥ 30%

2. The adjacent heritage equipment center is 80m tall.

4. The maximum height of the building is 24m.

TH E T HRE E GORGE S

CULTURAL RELICS PRESERVATION SCI-TECH CENTRE Location Chongqing City, Chongqing, China Duration 2016 Summer Intern @ Yuandao Project Architect Bin Luo

5. The green roof rises from the ground. Its slope forms an amphitheatre.

6. Two streamline form the main bodies and an atrium space.

7. Rhythmatic canyon rock texture is applied to the facade.

8. The building and surrounding green spaces fuse to form an urban oasis.

43


Z À IS HĒ NG Location Xiamen, Fujian, China Duration 2016 Fall Semester @ XMU Instructor Yanlai Zhang

44

XMU OLD BADMINTON HALL RENOVATION


ZE PHYR

LANDSCAPE FURNITURE ON FORKS OF THE DON

Location Toronto, Ontario, Canada Duration 2018 Winter Semester @ UofT Group Project Collaborated with Siteng Xu

45


Junjie Deng 647-994-7581 junjie.deng@mail.utoronto.ca dengjj1994@yahoo.com

Profile for Junjie Deng

Junjie Deng Portfolio 2019  

Junjie Deng Portfolio 2019  

Advertisement