Page 1

FÖ R

SO M

SER

FR A

MÅ T

JUNIA

POSTTIDNING B RETURADRESS: STORÄNGSVÄGEN 26 B4 184 32 ÅKERSBERGA

DIG

FÖR DIG SOM SER FRAMÅT

Skolflicka istället för fru

nr 6/17 • 47 SEK www.junia.se

TEMA - Hur klarar man det ofattbara?

I Kenya tas många flickor ur skolan för att tvingas in i barnäktenskap. Erikshjälpen hjälper flickor att få fortsätta skolan och välja sin egen framtid. Din julgåva gör det möjligt.

go OR D

JUL re B

Grön a

06/2017

Ge 100 kronor och bidra till att flickor som Loisa, 14 år, får gå kvar i skolan.

e r a d

4

Från idé till verklighet

Tema: Hur klarar man det ofattbara?

900 92 83 M är k

l el

er

pe p a h-

n

Swish a

VA LGÅ JU

10 0

Christina växte upp som gatubarn: till kr

sc an n

a med Swis

faser

10 år har gått sedan Emmas barn mördades

”Idag vill jag hjälpa

Klassåterträff – revansch eller möjlighet?

världens ” utsatta

Se filmen om Loisa på erikshjalpen.se/loisa JUNIAomsl_06-2017.indd 1

2017-11-22 22:29


nr 1 – februari 2018

– hur f

Be s ö

Sisters Julpåsar

l a v s v i l a k o l k ut? l l l s i e t b t g t Ste attar man rä

kd

et

un

ik a t e v v r ä i n o r l d sa r s k a R ø r os

En Gåva - Ett Hopp - En Framtid!

Njut varje dag av enkel, hälsosam vegetarisk mat!

Under december månad 2017 kommer Sisters International att dela ut Julpåsar till kvinnor som lever i missbruk, prostitution, är i fängelse och i hemlöshet. Allt större andel kvinnor, barnfamiljer och fattigpensionärer blir akut bostadslösa. Från 2009 har Sisters Internationals medlemmar, vänner, företag och olika organisationer gett gåvor till Sisters Julpåsar. Det har bidragit till att ge hopp och tro om en bättre framtid till tusentals kvinnor runt om i Sverige, men också i andra länder. Innehållet i Sisters Julpåsar är vackra och värdefulla julklappar samt en specialgjord tidning. För många kvinnor har ”Julpåsen” inneburit den uppmuntran som förvandlat ensamheten och som skapat en strimma av ljus mitt i mörkret. Sedan 2009 har över 16 000 Julpåsar delats ut.

arn b t t i d Vad gör på nätet?

Du kan göra skillnad. Tillsammans kan vi ge en enorm glädje och hopp till de kvinnor som lever i ett utanförskap. Din gåva förmedlas effektivt och når fram.

Vill du vara med? Ge en gåva: Via Swish 123 394 32 30 Plusgiro 47 08 00 – 4 Märk inbetalningen ”Sisters Julpåsar”

JUNIAomsl_06-2017.indd 2

 Relationer: WWW.SISTERS.NU EPOST: info@sisters.nu TEL: 08 - 540 203 28

Att leva i en dysfunktionell familj

2017-11-22 22:29


innehåll 6 /2017

33

profilen

mat

06 Christina levde som gatubarn i Brasilien

30 Goda gröna rätter till julbordet

hälsa & skönhet

relationer

13 Hälsosamma klassrum ger bättre betyg 14 Hur påverkas jag av atmosfären på jobbet? 16 Skönhetstips

38 Monica valde att stanna hemma från klassåterträffen 41 Därför faller vi så lätt in i gamla roller 43 Fråga Anne: Julfirande ger konflikter

TEMA: Mot alla odds – hur klarar man det ofattbara?

resor

18 Emmas två barn blev mördade, hur gick hon vidare? 23 Hon föll sex våningar men klarade sig mirakulöst 26 Terapeuten om att klara det ofattbara

arbetet & jag

06

48 Klassiska vinterpensionat 52 Från vision till verklighet 54 Testa din idé!

44

Nyttigt godis på julbordet … eller som present?

UPPTÄCK LIVET 56 58 61

Chefredaktören Marie Arnfjell: När Han viskar ditt namn Dödsdömd som baby, nu har Elsa fyllt 25 Fråga prästen: Hur ska jag komma över det förflutna?

skapa 62 Sticka flätor i vinter

Sisters International 66 Bibeln tog flaskans plats 69 Krönika av Bittan Ekman: Äntligen trygg hemma

övrigt 44 74

Skolgång kan förändra framtiden – annonsartikel av PMU Hoppets Stjärna: Samuel lyssnade på sin inre röst

Shumi lär sig läsa och vill bli sjuksköterska

62

i varje nummer

48 JUNIAinlaga-062017.indd 3

05 Ledaren 55 Fråga ekonomen 72 Böcker 73 Musik och kultur 79 Korsord

2017-11-23 22:28


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Hjälp till att lindra nöden i Rumänien!

Under jultiden 2017 kan vi sprida hopp och glädje i byn Rontău och vid soptippen. Genom integrationsprojektet i byn Rontău vill vi göra allt i vår makt för att inspirera romska barn att gå i skolan. Integrationsprojektet sker i samarbete med Östeuropeiska bibelskolan, Oradea. Projektet innebär läxhjälp, lek, mellanmål, ledarträning och når omkring hälften av byns cirka 400 barn. Där ser vi stora framgångar. Vid soptippen nära Oradea bor ett tiotal familjer under svåra omständigheter. Vi vill göra det vi kan för att lindra deras nöd och gör regelbundna besök då vi förmedlar, medicin, mat, kläder och det barnen behöver. Nu vid jultiden 2017 kommer Sisters International att tillsammans med er sprida hopp, ljus och glädje i byn Rontău och bland familjerna som bor vid soptippen.

Vill du vara med och göra skillnad? Var med och sprid ljus och glädje genom att skänka en valfri summa.

Bankgiro 292-9032

Swish 123 394 32 30

Märk din gåva med ”Rumänien” Sisters International Storängsvägen 26 B4 184 32 Åkersberga 08-540 203 28 www.sisters.nu

JUNIAinlaga-062017.indd 4

2017-11-23 22:28


Junia är ett livsstilsmagasin för kvinnor fullspäckad med intressant läsning – välkommen som prenumerant! Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Redaktionschef: Frida Funemyr frida@junia.se

Marie Arnfjell marie@junia.se

Redaktör Hälsa:

Formgivare:

Kathlin Levin kathlin@junia.se

Jeanette Engqvist jeanette@junia.se

Redaktör Relationer:

Redaktionell medarbetare:

Gabriella Mellergårdh gabriella@junia.se

Kundservice:

Marlene Malmberg info@junia.se

Ewa Bylander

Korrektur:

Kristina Djurachkovitch

Webbansvarig:

Roger Arnfjell, roger@junia.se

Redaktionens adress:

Annonsera i Junia:

Junia Storängsvägen 26 B4 184 32 Åkersberga

annons@junia.se eller 073-381 06 38

Telefon: 08-540 203 28

Meddela alltid din adressändring till info@junia.se eller 08-54020328

Kundservice: mån-ons 9.00-12.00 Mejl: info@junia.se Hemsida: www.junia.se

Adressändring:

Prenumerera på JUNIA 279 kr för 6 nummer per år Genom din prenumeration stödjer du arbetet på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Där gör Elise Lindqvist, även kallad ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, tillsammans med S:ta Clara församling ett omfattande arbete i att stötta och hjälpa prostituerade kvinnor. Tillsammans kan vi göra skillnad och ge hopp!

Julen - familjestridernas högtid nummer ett? Julen upplevs av många som en enorm påfrestning på familjerelationerna.

Gamla konflikter kommer upp till ytan. Nya blossar upp. Minsta avsteg från gamla traditioner väcker ofta starka känslor. Ett klassiskt problem inför julen är att vi förlorar oss i en idealbild och slår knut på oss själva i försöken att realisera den. Ett råd kan vara att fokusera på det du har och gör – i stället för på det du inte har och inte gör. Den perfekta julen finns inte för någon. Ett annat råd är att sänka dina förväntningar.

Jag minns hur jag en jul skulle inhandla julklappar till alla familjemedlemmar på både min och min makes sida (ja, av någon märklig anledning hamnar detta uppdrag ALLTID på mig). Först skulle vi fira julafton hos en familj och därefter lill-jul hos den andra. Alla skulle byta julklappar, gammelmormor skulle förstå ha och den nytillkomna lilla bebiskusinen skulle ju så klart inte heller bli utan när alla andra får paket. Jag var ute i god tid och hade gjort en lista på passande gåvor, men när mycket av det jag hade tänkt handla inte fanns inne i de butiker jag besökte, slutade det med att jag sprang runt på stora Åhléns och la ner allt möjligt i en stor korg. Jag skulle handla julklappar till 27 personer, dessutom hade vi satt en summa för varje individ. Men när jag stod där mitt i kaoset blev jag plötsligt enormt illamående. Jag blev så äcklad av konsumtionen och av det faktum att jag bara plockade ner saker ”för att”. Jag undrade vad i hela friden jag sysslade med. I år byter endast barnen klappar med varandra och endast med den släkt vi ska fira julafton med. Det räcker mer än väl. Vi har inför den här julen lyckats sänka förväntningarna och jag som brukar bäva för den här högtiden ser nu fram emot att bara få umgås, och istället för att sitta och oroa mig för om ens släktingar ska bli nöjda med inhandlade presenter, kan jag nu fokusera på det julen faktiskt handlar om, nämligen kärleken till varandra och minnet av Jesu födelse. För att förenkla julbordet bjuder vi på ett par goda gröna recept, sid. 30. Vad är det som gör att vissa människor klarar att gå igenom det mest

ofattbara, att ha förmågan att kunna se ljust på tillvaron trots att man plötsligt inte längre kan gå eller att man varit med om det allra värsta – att ens barn blivit mördade? Läs om dessa öden samt terapeutens svar i vårt tema på sid. 17.

Preliminära utgivningstider för år 2017: vecka 6, 15, 24, 34, 42 och 48 . Avvikelser kan förekomma.

Jag vill framför allt lyfta fram Marie Arnfjell och det engagemang och arbete hon gör för våra behövande medsystrar genom organisationen ”Sisters International”. Vill man skippa de traditionella julklapparna så är en julgåva hit ett fantastiskt alternativ. Kanske kan du då hjälpa någon som varken har mat eller husrum. Läs gärna omslagsintervjun med Christina Richardsson (sid.6). Hon levde som gatubarn och vet hur det är att bli spottad på. Med sin erfarenhet viger hon idag sitt liv åt att hjälpa andra utsatta. Att ge av det vi har är det julen handlar om – inte om vilken summa vi ska köpa presenter för eller om vi ska ha en julgran i år eller inte.

Tryck: Pipeline Nordic AB Omslagsfoto: Fredrik Larsson

En riktigt God jul!

Som prenumerant på Junia får du 6 nummer på ett år för enbart 279 kronor, inklusive porto. Din prenumeration löper på tills vidare, men kan sägas upp när du själv önskar. Betalningen gäller per helår (6 nummer) och görs via faktura. Denna sänds separat med vanlig post. För prenumerationer som skickas utanför Sverige tillkommer portokostnad. För aktuella priser, läs mer på Junias hemsida: www.junia.se/prenumeration, eller ring vår kundservice för mer information. Junia förbehåller sig rätten att publicera artiklar ur Junia även i den elektroniska upplagan www.junia.se. Redaktionen ansvarar inte för insänt, ej beställt material. All eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Junia Mission som ger ut Junia behandlar kunduppgifter med modern informationsteknik och lagrar dessa för att kunna fullfölja kundrelationerna samt för att kunna lämna erbjudanden till andra företag som samarbetar med Junia Mission. Om du inte vill ha sådana erbjudanden, skicka ett brev eller ett vykort till oss om detta så kommer dina uppgifter att spärras för sådan användning. Alla foton i JUNIA kommer från www.fotolia.com om inget annat är angivet.

JUNIAinlaga-062017.indd 5

Redaktionschef

JUNIA 2017 • 5

2017-11-23 22:28


6 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 6

2017-11-23 22:28


Christina levde som gatubarn i Brasilien:

”De spottade på  mig och mamma” text • foto Frida Funemyr

Christina Rickardsson växte upp som gatubarn och fick utstå både misshandel och svält i Brasilien. Som åttaåring adopterades hon till Sverige. Hon berättar om kulturkrocken när hon landade i de norrländska skogarna och förlusten av de människor som hon älskade mest.

V

em som helst kunde förstå att Christina Rickardsson inte skulle hålla i längden. Hon jobbade heltid på ett jobb, halvtid på att annat. Dessutom studerade hon heltid. – Jag la ner all min tid på jobb, men så vaknade jag upp en morgon för 4 år sedan och förstod att jag hade kraschat in i den berömda väggen. Jag hade då under en period haft minnesförluster, lidit av enorm trötthet, varit ledsen och känt mig allmänt apatisk. Den här utbrändheten blev vändpunkten som gjorde att Christina fick möjlighet att bearbeta sin barndom. Hon bad om hjälp hos en psykolog och det var i samband med besöken där som hon började skriva ”Sluta aldrig gå”, boken om hennes liv. – Redan som 8-åring var planen att mitt liv skulle bli en bok som skulle visa hur olika jämnåriga barn kan ha det i världen. Men nu var tiden inne. Skrivandet blev en process för rensning och bearbetning. Jag har varit 100 procent naken och ärlig med mig själv.

S

ina första minnen från Brasilien har Christina från en grotta, en slags spricka i berget som under Christinas fem första levnadsår var hennes och hennes mammas hem. – Det var så spartanskt som det bara kan bli. Vi använde en målarburk som kastrull och stenar och vissa växter för att få eld. Vad skogen hade att erbjuda var vår enda överlevnad, säger Christina och berättar att hon än idag kan minnas den där brinnande hungern i magen. Och hela tiden kände de hotet av de livsfarliga djuren som fanns runtomkring dem. – Flera gånger var jag intill skorpioner och hade farliga ormar som krälade över mig. Som litet barn var det svårt att veta vilka djur som var farliga och vilka man kunde ha som husdjur. Men min största dröm var att rädda alla världens djur.

I

bland gav Christina och hennes mamma sig in till den lilla staden Diamantina där de tiggde ihop pengar för mat och överlevnad. – Jag var glad och positiv och som de flesta barn hade jag en ganska naiv bild av världen. Men när vi tiggde på gatan såg och förstod jag ganska snabbt att många hade det mycket bättre ställt än vi. Jag förstod att pengar var viktigt. Däremot fattade jag inte varför vårt sätt, att

JUNIA 2017 • 7

JUNIAinlaga-062017.indd 7

2017-11-23 22:28


sitta och sälja blommor som vi hittat på vägen in till stan, eller att tigga, skulle vara ett mer felaktigt sätt än att sälja saker från en kiosk. Vuxna spottade på Christina och hennes mamma, men hon kunde inte förstå vad hon hade gjort för fel. Varför förtjänade hon spott och ilska och varför var hon mindre värd än andra? – Utan den där kärleken och tryggheten som mamma gav mig under åren i grottan, hade jag, kanske lite osvenskt sagt, inte varit ”en så pass bra människa” som jag är idag. Tiden i grottan var kärleksfull och trygg. Tills den natt när mamma plötsligt väckte mig och sa att vi var tvungna att ge oss iväg på en gång. Jag hörde hundar och mansröster som närmade sig vår grotta. Mamma och jag fick springa det fortaste vi kunde och vi

Utan den där kärleken och tryggheten som mamma gav mig under åren i grottan, hade jag, kanske lite osvenskt sagt, inte varit ”en så pass bra människa” som jag är idag. kom undan genom att vi hoppade ner i en grop i marken som vi täckte över med grenar och buskar. Därefter minns jag inget, jag tror att rädslan gav mig en ”black out”. Mina nästa minnen har jag nämligen från att mamma och jag vandrar och liftar om vartannat till Sao Paulo, en stad med 17 miljoner invånare.

K

ulturkrocken blev oerhört påtaglig för Christina. Från den vackra vildmarken, grottan, vattenfallen, tystnaden och den rena luften, till skyskrapor, bilar och människor precis överallt, högt tempo och tjocka moln av avgaser. Redan från dag ett förstod Christina att om man skulle klara sig här i storstaden var man tvungen att lära sig spelreglerna snabbt. Det gällde att vara street-smart för att överleva. – Mamma var kvinna, outbildad, mörkhyad och hade barn. Hon hade allt emot sig för att få jobb. Nästa steg var att tigga, men vi fick inte tillräckligt. Det var då jag förstod att jag skulle bli tvungen att stjäla från dem som hade det bättre än vi. I diskussioner har många senare sagt till mig att de aldrig skulle stjäla. Men om man aldrig upplevt den uppgivenhet man känner som fattig, då kroppen skriker efter mat, kan man inte förstå att man förlorar etik och moral. Det är djungelns lag som gäller. Människor som hamnar i desperation går över gränser och blir farliga.

I slutänden tror Christina att vi människor är de mest egoistiska varelser som finns, att man i kris gör allt för att överleva. – Jag menar att man ska hålla sig ödmjuk inför att vi alla bär på olika historier. Jag var tvungen att bli bra på att sno plånböcker annars skulle jag inte ha överlevt. Ett par gånger hamnade jag hos polisen och vid flera tillfällen hamnade jag i bråk. Jag var van att sniffa lim för att döva hungern, men när hungern når en viss nivå går den inte att döva.

G

atubarnen skapade en känsla av ”vi och dom”, det var polisen och de rika mot de fattiga och alla gatubarn. – Men mitt i allt var mamma den stora byggstenen till det goda inom mig. Trots att vi sov på gatan på endast ett par kartongbitar vi lagt ut, trots hunger och sömnlöshet slutade hon aldrig att uppfostra mig. Jag minns speciellt en tidig morgon när staden vaknat upp, trafiken kommit igång och solen gått upp. Vi låg sked, men vaknade av att en man spottade på oss. Jag reagerade genom att räcka ut tungan åt honom, men fick då en rejäl utskällning av mamma. Hon lärde mig att hur andra än behandlar dig är det du själv som har valet hur du vill behandla andra och hur du agerar tillbaka. Valet är mitt. Hur jag ser på mig spelar större roll än hur andra ser på mig. Mamma orkade dela med sig av sin kärlek och visdom trots att vi låg där på kartonger, smutsiga och hungriga.

E

n annan person som kom att bli viktig för Christina var Camile, hennes första riktiga vän. – Jag älskade henne som en syster. Hon var helt fantastisk, alltid glad, positiv och väldigt lillgammal. Hon hade alltid svar på saker och ting och när mamma var borta på dagarna var det hon och jag, ofta tillsammans med andra barn, som hängde ihop på gatan. Camile var en fantastisk historieberättare och vi satt ofta i en klunga runt omkring henne och lyssnade på de olika fantasifulla historierna. Hon fick oss att drömma oss bort från livet på gatan, från stjälandet och tiggandet. Ofta fick Christina och de andra gatubarnen springa för livet och hon blev snart en av de snabbaste. – Vi blev medvetna om att då och då ”rensades” gatorna. Vi ansågs inte vara mer värda än råttor och ibland blev barnen nedskjutna och ibland försvann de med mystiska skåpbilar. Jag lärde mig springa ifrån faror och tack vare min snabbhet blev jag en av dem som överlevde livet på gatan. Det gjorde inte Camile. Jag minns hur vi vid ett tillfälle blev jagade av några män med vapen. Jag har aldrig känt sådan skräck eller panik. Tillsammans med några andra barn kom de även åt min vän. Jag satt bakom en husknut och såg hur alla barn radades upp på ett led och sköts ner, en efter en. Jag såg min bästa vän bli mördad och efter den dagen dog även en del av mig. Det goda och naiviteten försvann och jag förstod svart på vitt hur lite även mitt liv var värt. Denna typ av mord pågår bland Brasiliens gatubarn än idag. 90 procent av förövarna går ostraffade och många av dem är poliser.

S

enare fick Christina en lillebror. – Vi är riktiga syskon, har samma mamma men olika fäder. Och efter ett par år på gatan lämnade mamma mig och min lillebror på barnhem. Vi skulle få det bättre där. Och visst, vi fick både mat och husrum. Men det var tufft att

8 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 8

2017-11-23 22:28


Hon lärde mig att hur andra än behandlar dig är det du själv som har valet hur du vill behandla andra och hur du agerar tillbaka. Valet är mitt.

JUNIA 2017 • 9

JUNIAinlaga-062017.indd 9

2017-11-23 22:28


aldrig veta när och om man skulle få träffa mamma igen. Jag minns mammas ansiktsuttryck när hon lämnade mig. Hon såg så ledsen ut och hon grät. Det sista hon sa var: ”Christina, jag kommer tillbaka. Ta hand om Patrique och sköt dig.” Hon gav mig en lång varm kram innan grinden bakom mig stängdes. Jag såg att mamma grät och tårar vällde upp i mina ögon och rann nerför mina kinder. Christina fick gå i skolan, det fanns dusch och hon fick vänner. Hon har fina minnen från barnhemmet, men oroade sig hela tiden för mamma som fanns någonstans där ute på gatan. Ett år senare adopterades Christina till Sverige, detta utan hennes mammas godkännande. – Själv blev jag mer eller mindre tvungen att säga ja. Jag kan idag inte säga att jag är arg över att jag blev adopterad, men jag var och är upprörd över att jag aldrig fick säga hej då, att jag aldrig fick förklarat för mig vad en adoption skulle innebära, förrän det var för sent att göra ett eget val. – Jag kom till Sverige när jag var åtta år gammal och min bror var då ett år och tio månader. Det var den största kulturkrock Christina gått igenom. Hon hamnade nämligen i en liten by i norra Sverige. Här fanns inget som hon var van vid. – Jag tyckte det var så rent överallt och förstod inte vart allt skräp tagit vägen från gatorna. Jag var väldigt nyfiken och lärde mig svenska språket rekordsnabbt. Nu förstod jag att numera handlade inte min överlevnad längre om mat utan om att lära sig kommunicera.

D

en första kvällen i sitt nya hemland borstade Christina tänderna i det nya, fina badrummet. – Jag använde Colgates tandkräm och jag hade en rosa tandborste. Jag hade fått ett vitt nattlinne med en massa blommor i bomull av min nya mamma, LilliAnn. Lilli-Ann och min pappa Sture fick mig att känna mig efterlängtad, i många år hade de försökt bli gravida innan de till slut adopterade mig och min bror. Eftersom jag redan hade en mamma var det lättare att acceptera pappa. Det var svårt för mig att passa in, plötsligt skulle jag klä mig i sockersöta rosa kläder och leka med barbie när vardagen tidigare handlat om att leta efter mat i soptunnor, springa ifrån poliser och ta hand om min lillebror. Lilli-Ann och jag fann varandra med tiden och inte minst efter de fyra år som hon behandlades för cancer förstod jag vilken kämpe hon var. Lilli-Ann dog när jag var 16 år. Och jag älskade henne lika mycket som min biologiska mamma även om kärleken var på olika sätt.

F

ör endast ett par år sedan, i samband med att Christina skrev sin biografi, gjorde hon sin efterlängtade resa tillbaka till sitt hemland. – Jag ville hitta grottan och besöka barnhemmet. På vägen från flygplatsen såg jag en mamma sitta och tigga med sina två barn intill sig på gatan. Då brast det ordentligt. Självklart hade det varit en bonus att få återse mamma, men jag visste ju inte ens om hon levde. Jag hade inte sett henne på 24 år. Det fanns en tid då jag kunde blunda och se henne framför mig. Men med åren hade de små detaljerna som rynkor och nyanser försvunnit från min näthinna. När jag tittar mig i spe-

Christina Rickardsson ÅLDER: 34 FAMILJ: Min pappa och min bror samt familj i Brasilien BOR: I lägenhet i Umeå YRKE: Egen företagare och föreläsare

geln så händer det att jag kan se en del av henne, men jag kan inte riktigt se vilka delar av mig som påminner om henne. Med hjälp av en person på plats I Sau Paulo fick Christina dock äntligen återse sin älskade mamma. Mötet blev oerhört känslosamt för dem båda och idag håller de kontakten. – Jag lever med mammas ord ”Sluta aldrig gå” ständigt manande i mitt inre. Detta sa hon till mig då Camile hade blivit mördad. Hon menade att man skapar sitt eget liv, sitt jag. Du är den enda som kan ta kommando över ditt liv. Visst, vi kan inte välja allt som livet ger oss, men däremot väljer vi hur vi bemöter våra sorger och kriser.

V

äl hemma i Sverige igen efter sin resa till Brasilien sa Christina upp sig från sitt fasta jobb och startade eget. Idag är hon ute och föreläser i landet och lever sin dröm. – Jag vill hjälpa andra barn genom mina egna erfarenheter och jobbar idag med socialt inkluderande, kulturkrockar och identitet. Av bokförsäljningen kommer jag att ge en viss procent av intäkterna till barnhemmet jag bodde på. Det är så många barn i vår värld som inte får den chans till ett annat liv som jag fick. Än idag kan jag känna skuld över att jag fick det så bra medan så många barn blir kvar på gatan. 

10 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 10

2017-11-23 22:28


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Längtar du efter att må bra - inifrån och ut? Boken är till dig som vill växa och utvecklas, som längtar efter att få stå fri från själsliga sår och istället kunna få känna glädje, energi och frid på insidan. Hur gör man då för att må bra? Hur blir man av med t ex separationsångest, skuld, skam och rädsla och allt det där som skapar inre oro? Hur återhämtar man sig från en utmattning? Vad bär vi omedvetet med oss i vårt inre och hur hanterar vi sår från andra människor? Hur kan vi få energi från andra, och hur kan vi återta den om någon stjäl den?

Boken är på 250 sidor, ger själslig förståelse samt innehåller korta konkreta fallstudier från det verkliga livet. Livet kan bli så mycket bättre – det är du värd och den resan börjar nu! För beställning: order@semnos.com www.semnos.com 0370-198 27

179:-

Karin Wennerlöf är utbildad socionom och samtalsterapeut med egen praktik. Hon älskar människor och drivs av att lyssna, förstå och att hjälpa människor att må bättre. Hon är uppskattad och efterfrågad som föreläsare i företag, organisationer och kyrkor.

0 15

:-

CMYK COLOURS C: 100 M: 57 Y: 0 K: 40 C: 5 M: 100 Y: 71 K: 22 C: 0 M: 1 Y: 0 K: 51

n och er kskort dan

Med en jeepdunk flygbränsle kan MAF:s hjälpflyg vara i luften i 20 minuter!

Swisha din gåva på 9008913 eller ge via bankgiro:

900-8913 märk: junia

www.maf.se

Junia-MAF 189x124.indd 1

JUNIAinlaga-062017.indd 11

2017-10-02 15:56

2017-11-23 22:28


Hälsa

Redaktör Kathlin Levin

Ta dig ur soffan Har du också tänkt att du borde börja träna, men kommer på massor av anledningar till att det inte går just i dag? Att du har för dåliga skor, för lite tid eller en tv-serie du måste se? ”Jag är en av er”, är Brita Zackaris budskap. ”Jag kan alltid komma på tusen ursäkter att inte träna. Om du inte också gör det är det eventuellt något fel på dig.” Med stor humor och ett alldeles eget uttryckssätt är boken Jag hatar att träna en träningsbok som inte är som någon annan, men som ändå effektivt hyvlar ner alla trösklar, främst de mentala, som finns mellan dig och ett svettigare liv. För även om du hatar att träna så kan du med Britas enkla tricks få det gjort. Med avsnitt som handlar om maten (En ostmacka är lika bra som en proteinsmoothie), Kan jag dö av att börja träna och en fotoguide till hur du bokstavligen tar dig ur soffan har hon gjort en alldeles egen variant av träningsbok. Killarna i gymmet får sig en känga, liksom alla former av dieter. Boken innehåller även övningar som alla kan göra, 15-minutersprogram som gör vem som helst svinstark och ett sexveckors-program som garanterat får dig att komma i gång. Brita Zackari är TV-programledare, radiopratare, krönikör och bloggare. Hon hatar att träna men springer ändå halvmaror och åker Vasaloppet. Hon startade sitt instagramkonto i.hate. working.out precis efter att hon fått sitt första barn, för att hon blev galen på att allt som handlade om träning och tjejer också handlade om dieter.

Bot mot hickan Hicka är en ofrivillig sammandragning av den stora andningsmuskeln, diafragman, med en kraftig inandning som följd. Ljudet uppstår när stämbanden i struphuvudet stängs. Det är oftast ofarligt och brukar gå över av sig själv, men kan i ovanliga fall bero på någon sjukdom. Du kan få hicka av till exempel: • starkt kryddad mat • alkohol • äta eller dricka för fort. Vissa sjukdomar kan ge långvarig hicka som återkommer och är besvärlig, men det är mycket sällsynt. Exempelvis kan sjukdomar i magsäck, lungor eller hjärta påverka diafragman. Hicka är också en vanlig biverkning av nikotinläkemedel som man tar genom munnen.

Ibland kan hicka uppstå utan att det verkar finnas någon särskild orsak. Det finns ett antal råd för att bota hicka men det finns inget sätt som är vetenskapligt beprövat. Du kan prova att: • dricka kallt vatten • dricka kallt vatten från bortre sidan av glaset i framåtböjd position • hålla andan och svälja samtidigt, det kan upprepas flera gånger. Sök vård Vanlig hicka är ofarlig och går över av sig själv. Har du däremot ofta hicka som håller i sig längre än några timmar eller ofta återkommande hicka kan du kontakta vårdcentralen. KÄLLA: 1177.SE

Bok tips!

En skål full med vegetarisk matglädje I boken Bowls of goodness har Nina Olsson samlat de bästa recepten från sin populära blogg nourishatelier.com. Hennes recept uppskattas inte minst för de spännande smak- och kulturkombinationerna. Precis som bloggen är boken en hyllning till riktiga ingredienser. Nina Olsson använder dem på originella sätt och i spännande kompositioner. Låt dig inspireras av Ninas entusiasm för hälsosam mat!

Bokserie om högkänslighet

Bok tips!

Charlotta Lagerberg-Thunes är föreläsare, beteendevetare och författare till bland annat bokserien om högkänsliga Lo som växer upp i en dysfunktionell familj. Den första boken i serien, Orkidébarnet, är en bok om skam, smärta, högkänslighet, sårbarhet, narcissism, utanförskap – men framför allt en bok om vikten av att hysa omsorg och kärlek till våra barn och hur ett enda enskilt samtal från en vuxen till ett barn kan ha stor betydelse och göra skillnad. Charlotta skriver med stor känslighet och träffsäkerhet samtidigt som hon inte värjer för tunga ämnen. I serien finns även Fjärilsdrömmar och under 2018 kommer Sorgmanteln och Famille Rose ut.

12 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 12

2017-11-23 22:28


Bättre betyg i hälsosamma klassrum Ny forskning visar ett samband mellan god inomhusmiljö i skolan och elevers skolresultat. Det statliga stödet för upprustning av skollokaler behöver förbättras och förlängas, så att fler elever kan nå sin fulla potential. Att dålig inomhusmiljö kan orsaka hälsoproblem har visats i många studier. Fukt- och mögelskador i byggnader ökar risken för luftvägsproblem och astma med 30-50 procent, och dålig luft kan ge huvudvärk, trötthet och förvärrad astma. Enligt WHO utgör luftföroreningar en stor hälsorisk. Nyligen rapporterades att barns kognitiva utveckling hämmas av innerstadsluftens ultrafina partiklar. Forskning visar också att dålig inomhusluft kan ligga bakom hög sjukfrånvaro i förskolan. – Skolan är Sveriges största arbetsplats och barnen har skolplikt, men många måste alltså vistas i lokaler som gör dem sjuka. Vi anser att det är orimligt att barnen ska behöva betala priset för samhällets oförmåga att ge dem en hälsosam arbetsmiljö, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet De kommuner som åtgärdar dålig inomhusmiljö i skolorna har mycket att

vinna. Utöver att barnen mår bättre, visar forskning från Danmark att det finns ett samband mellan ökad friskluftstillförsel och sänkt temperatur i klassrummen och ökade prestationer hos skoleleverna. Fördubbling av friskluftstillförseln från en mycket låg nivå kan ge en förbättring av elevernas prestationer med närmare 15 procent. Skulle luftflödena fördubblas ytterligare i nivå med de som oftast projekteras vid nybyggnad av skolor i dag, handlar det om en förbättring av skolprestationerna på totalt 29 procent. Under 2016-2018 finns ett statligt stöd för upprustning av skollokaler att söka hos Boverket, men trots att behoven är stora har få kommuner gjort det. En undersökning till kommunpolitiker på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet 2017 visar att stödet är okänt för många kommuner. Hela 85 procent av respon-

denterna ansåg dock att stödet bör finnas kvar och 51 procent ville att stödet ska öka. – Det statliga stödet för upprustning av skollokaler är en viktig pusselbit i arbetet för bättre skolmiljöer. Nu behöver stödet och villkoren förändras, så att fler barn kan må bra i skolan och nå sin fulla potential. Astma- och Allergiförbundet vill att stödet ska finnas kvar även efter 2018, att informationen om det förbättras och ansökan förenklas. Resurserna för handläggning på Boverket behöver utökas och medfinansieringen från kommuner/ huvudman vid ansökan minskas, säger Maritha Sedvallson.

Enkel raw food

Alg med näring

Koncentrerade torkade juicepulver är ett bra komplement för att få i sig tillräckligt med grönsaker. BioLife Beetroot är torkat juicepulver från rödbeta. Rödbetsjuicen är torkad i en skonsam process utan användning av hög värme vilket gör Bio-Life Beet Root till en raw food produkt. Blanda i vatten, juice eller smoothies eller använd i sallader eller vid raw food bakning.

Spirulina är en alg som genom fotosyntes bildar näringsämnen från solljus och näring i vattnet. Detta gör spirulinaalgen till en utmärkt näringskälla för bland annat proteiner, betakaroten, vitamin B12 och vitamin K. Spirulina innehåller även krom som bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer. Blanda spirulinapulver i ett glas vatten, juice eller smoothies en eller flera gånger per dag. 

JUNIA 2017 • 13

JUNIAinlaga-062017.indd 13

2017-11-23 22:28


Hälsa

Redaktör Kathlin Levin

Att må bra på

JOBBET text Linda Ulmå

Häromdagen träffade jag en väninna som är lärare. ”Åh jag har en fantastisk klass nu!” sa hon och lyste upp. Sen blev hon tyst en stund, och leendet försvann. ”Fast jag har fått en ny kollega, och vi har väldigt svårt att samarbeta. Hon reagerar jättestarkt när det inte blir som vi planerat, eller när jag kommer med ett förslag hon inte tycker om. Och nu går jag runt med en klump i magen.”

A

tt må bra på jobbet handlar inte bara om att tycka om sina arbetsuppgifter, ha hanterbar belastning, ta sin lunchrast och få sin bensträckare utförd. Det är mer komplext än så. Vi har alla ett ansvar för vår egen hälsa, att försöka påverka den i positiv riktning utifrån de förutsättningar vi har. Men på jobbet utmanas vi ytterligare då vi förenas med andras personlighet och värderingar. Vi ska förhålla oss och fungera i sociala sammanhang, i företagsstrukturen, kulturen, och i den arbetsmiljö som råder. I mycket kan vi agera själva, påverka, men det finns en rad faktorer som är mer kopplade till arbetsgruppen. Genom att bli medveten om dessa, prata om betydelsen, så kan man tillsammans hitta sätt som gör arbetsplatsen till ett ställe man mår bra på.

Kommunikation är en grundpelare

Pratar vi om eller med varandra? Hur pratar, samt hur lyssnar vi? I positiv eller negativ anda? Allt detta sätter klimatet på arbetsplatsen, som sen smittar av sig på andra. Ett fungerande samarbete och en känsla av att vi gör det här tillsammans är en given hälsofaktor. Det här kan ha

Att få feedback och uppmuntran är en fantastisk motor som får välbefinnandet att fara i höjden. att göra med hur väl man känner varandras personligheter. Ibland kan man som kollegor behöva hitta på saker utanför jobbet och göra något annat tillsammans. Det underlättar också för en annan viktig sak, nämligen humor och glädje. Finns väl inget som slår ett gott skratt! Tydliga riktlinjer och bra ledarskap

Att veta vad som förväntas av mig gör det lättare att jobba. Frihet är härligt, men det är alltid gott att ha en chef eller kollega som kan stötta och hjälpa så att man drar i rätt riktning, och som kan ge konstruktiv feedback. För många är det viktig att få känna sig delaktig i beslut som fattas på en arbetsplats. Och att känna att man har möjlighet att påverka sin situation betyder mycket för hälsan.

14 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 14

2017-11-23 22:28


10

påståenden att lyfta i din arbetsgrupp

På nästa personalmöte eller liknande sammankomst med kollegorna kan ni använda följande påståenden som diskussionsunderlag. Stämmer de, eller stämmer de inte? Är det något som behöver förändras, och i sådana fall hur? 1. Vi har rak och öppen kommunikation till och med varandra. 2. Vi har en positiv attityd när vi pratar med varandra. 3. Vi har en bra arbetsmiljö. 4. Vi är bra på att samarbeta och ställa upp för varandra. 5. På vår arbetsplats har vi möjlighet att utvecklas. 6. Vi är bra på att uppmuntra varandra. 7. Vi får regelbundet feedback och uppskattning från vår chef. 8. Här är man delaktig i beslut som fattas. 9. Vi har god kännedom och insikt om företaget/organisationen. 10. Vårt jobb har betydelse för andra.

Uppmuntran gör underverk

Att få feedback och uppmuntran är en fantastisk motor som får välbefinnandet att fara i höjden. Och trots att det borde vara så lätt att ge och så självklart att man får, så är det en bristvara på många arbetsplatser. Det finns en tecknad bild som dykt upp ibland på föreläsningar på två män som står med varsin hacka med stora stenblock framför sig. Den ena mannen suckar och säger ”Här står jag och hugger i en sten”, medan den andra stolt meddelar ”Jag är med och bygger en katedral!”. Att ha kunskap om och kunna se helheten, och slutprodukten, gör skillnad i motivationen för ens jobb. Då man inser att man faktiskt är med och bidrar till det som sen leder till något större, något bra, gör det arbetsuppgiften mer meningsfull. Då känner man sig själv betydelsefull och viktig. Listan på vad som påverkar vår hälsa på jobbet kan göras lång. Sen har vi ju också allt det som ligger på organisationsnivå, som inte är lika lätt att påverka. Men vi får göra vad vi kan i det lilla, det kan få både dig och dina kollegor att må bättre. 

10

saker DU kan göra

1. Morgonpeppa Hur är dina tankar inför att gå till jobbet? Förvänta dig något av dagen och bestäm redan nu hur du ska må när du går hem. Trött och grinig? Eller stolt och energifylld? Du kommer antagligen agera utefter ditt beslut.

under en promenad, och sätt er sen och sammanfatta det när ni kommer in igen. 6. Boosta dina kollegor Starta en positiv trend. Dela ut tre komplimanger eller kommentarer som uppmuntrar.

2. Planera arbetsdagen Läste en gång att ingen elitidrottare säger ”Åh, vad jobbigt att springa 9 mil” och ingen krigar i första backen. På samma sätt kan du tänka att din energi ska räcka hela dagen. Det är lätt att se alla uppgifter som ett enda stort berg. Gör ett ungefärligt schema för dagen så du har lite riktlinjer. Glöm inte lägga in andningshål. 3. Gör det jobbigaste först Har du någon punkt på att-göralistan som följt dig en längre tid? Som du känner motstånd inför? Börja med den! Det kommer göra resten av arbetsdagen och ditt sinne så mycket lättare.

7. Skapa vardagsmagi Även på jobbet är det bra med lite extra piff. Köp nya pennor, en ny kaffemugg eller tänd ett ljus på bordet i personalrummet, eller bjud dig själv och de andra på något gott.

4. Ställ in rätt fokus Istället för att rusa från inlämningen på förskolan till ett möte så stanna upp en halv minut och byt fokus. Lämna det som var, ställ in din tanke på det du ska göra och bestäm hur du vill att du och de du ska träffa ska känna efter mötet.

8. Rensa luften Finns det någon relation på jobbet som inte känns bra? Om du känner att du klarar av det, så boka in ett samtal med den personen. Behöver du hjälp så kanske du kan lyfta det med din chef.

5. Promenadmöten Ta alla tillfällen du kan att röra på dig. Ibland tänker och pratar vi lättare när vi rör på oss. Ta mötet

9. En sak i taget Effektivisera din arbetsdag. Du ska arbeta fokuserat utan multitaskning, det vill säga göra en sak i taget. Stäng av mobilen när du har möte, eller när du sitter i slutskedet av en uppgift. Var närvarande i nuet. 10. Klappa dig själv på axeln Förhoppningsvis får du höra ibland att du gör ett bra jobb, är en härlig person eller liknande. Skriv ner allt sådant och spara, sätt upp! Och var inte heller rädd att ge dig själv lite uppmuntran när du gjort nåt bra! Det ska också skrivas i blocket.

JUNIA 2017 • 15

JUNIAinlaga-062017.indd 15

2017-11-23 22:28


Skönhet

Redaktör Kathlin Levin

DI Y

-m

Ta en stund för dig själv och skäm bort hyn med en matchatemask. De gröna bladen från matchabusken är proppade med klorofyll och innehåller höga halter polyfenoler.

ask

Du behöver: • 1 matsked matchapulver • ½ matsked vatten • ½ tesked kokosolja Gör så här: • Koka upp lite vatten. • Blanda matchan med vatten och kokosolja tills du har en smidig pasta. • Applicera masken på ansiktet, använd en borste så går det lättare. Låt den verka i 20 minuter. • Häll upp en kopp matchate och njut! • Tvätta av masken med en ljummen tvättlapp eller ljummet vatten.  KÄLLA: lifebutiken.se

Så gör du snabbt en snygg frisyr

Två i en

Lär dig göra fina frisyrer som inte tar mer än fem minuter att fixa! I boken Fina frisyrer på 5 minuter hittar du steg för steg-instruktioner till håruppsättningar för många olika tänkbara tillfällen.

Vinn

ansiktsmas a k ön

! er

sk

Allt som har mer än en funktion är extra välkommet i sminkväskan! Clarins 3 Dot Liner är en eyeliner som är berikad med ett växtstimulerande komplex. Highlighta dina ögon och vårda samtidigt dina ögonfransar som vid regelbunden användning blir Ca pris 365 kr längre.

nen a r g i Lyx

er från t komm a hittar du e t n y lp ern taste ju at. ration olut sö må juldeko tljus och cer s b a t s f De o e d d I som Co. Klinta& rodukter så p a g ljuvli

Nu kan du vara med och tävla om arkmasker från Skinlouis. En förpackning innehållande tre BioCellolusa arkmasker i separata påsar indränkta med näringsrikt serum. En superskön ansiktsmask som vårdar stressad och irriterad hud. Ge oss ett tips om saker du vill vi ska ta upp omkring kvinnans hälsa eller något annat ämne du tycker saknas i Junia. Maila info@junia.se senast 15 januari 2018 för att delta i utlottningen.

16 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 16

2017-11-23 22:28


tema

Mot alla odds

– hur man klarar av det ofattbara Vissa människor utsätts för mer prövning än andra. Och vissa klarar att, mot alla odds, klara det absolut mest ofattbara. Det tar lång tid att ta sig igenom ett trauma, men man kan bli fri från själsliga sår.

Möt Emma som för tio år sedan fick sina båda barn brutalt mördade. Hur har hon klarat av alla dessa år?

18

Charlotte var ”mitt i livet”. Men efter en mycket tragisk olycka där hon föll från sjätte våningen klarade hon sig mirakulöst. Läs om hur hon gick vidare.

23

Samtalsterapeuten Karin Wennerlöf har stor erfarenhet och möter dagligen människor i kris. Hon förklarar vilka redskap en person kan behöva timme för timme och dag efter dag den första tiden för att komma vidare.

26

JUNIA 2017 • 17

JUNIAinlaga-062017.indd 17

2017-11-23 22:28


”Att prata är mitt sätt att gråta” text • foto Frida Funemyr

Tio år efter morden i Arboga ses vi för att prata om hur man egentligen kan överleva det faktum att ens två barn blivit mördade.

D

et har nu passerat tio år sedan svartsjukedramat skedde i Arboga. När vi nu ses menar Emma Jangestig att det snarare känns som hundra år sedan hon fick krama sina barn Max och Saga. – Det jag saknar mest med dem är deras närvaro. De var så glada jämt och deras syskonkärlek var så genuin och fin. Åren går, men händelsen pågår för alltid hos mig. I min vardag händer det saker som ständigt har med Max och Saga eller själva händelsen att göra. Jag kommer aldrig bli fri från den kvällen… Kvällen den 17:e mars 2008 klockan sju minuter över sju sitter Emma och chattar med sin syster på datorn. Max och Saga sitter vid TV:n och tittar på Bolibompa. Emma minns att hon blev avbruten vid datorn för att någon knackade eller ringde på. – När jag öppnar dörren står en kvinna där som säger ”Hi. I am Tine”. Jag minns hennes blick. Hon var målinriktad och ibland när man pratar om psykiskt sjuka personer säger man att de inte vet vad de gör. Men så var inte fallet här. Tine (Hon kallades för Tine, och presenterade sig som det, men hon heter Christine Schürrer) visste absolut vad hon var där för att göra. Tine kommer från Tyskland och var en gammal flört till Emmas sambo. De hade träffats i cirka en vecka och efter det avslutade han relationen. Sex månader senare påbörjade vi vår relation och detta var förmodligen starten till svartsjukedramat.

Tyskan mördade helt kallblodigt Emmas två barn Max och Saga med en hammare och försökte även döda Emma. – Jag minns att hon tränger sig in och därefter smäller det till i mitt huvud. I nästa sekund ligger jag på golvet och sedan minns jag endast korta ögonblick. Man tror att Max kommit emellan och försökt rädda mig genom att sträcka upp händerna. Men tyskan dödar honom och sedan går hon fram till Saga som står med vällingflaskan i handen. Det är sambon som hittar sin familj i hallen när han kommer hem senare samma kväll. Emma blir nersövd i tio dygn för operation, men även för att låta de två blödningar hon fått i hjärnan få läka. – Det tog ytterligare några dagar för mig att vakna upp och den 1 april har man det första polisförhöret med mig. Jobbigast under den här tiden när jag vaknat upp och frågar efter mina barn är att ingen kan ge mig några klara svar kring vad som

18 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 18

2017-11-23 22:28


Max och Saga är högst närvarande i vår familj även om de finns i himlen.

JUNIA 2017 • 19

JUNIAinlaga-062017.indd 19

2017-11-23 22:28


Emma Jangestig ÅLDER: 33 år FAMILJ: Barnen Saga och Max i himlen, sambon och deras gemensamma barn Julia 7 år och Caspian 2 år BOR: Hemlig ort YRKE: Barnsköterska på en förskola

hänt dem eller var de finns, inte ens min familj eller min sambo. Detta beror på att de alla hade fått klara restriktioner att ingen skulle berätta något för mig som kunde förstöra mina minnesbilder och min återberättelse av mordkvällen för att sedan kunna få fatt på rätt mördare. Efter sjukhusvistelsen fick Emma skyddat boende. Christine

Schürrer fick sitt straff i hovrätten den 16:e februari 2009. Hon överklagade till högsta domstolen. Men de kom med sitt beslut att de inte skulle ta upp frågan förrän den 20:e februari år 2012. – Jag kände en enorm lättnad. Om hon blev dömd eller inte var avgörande för mitt fortsatta liv. Hade hon satts på fri fot hade jag tvingats leva mer gömd än vad jag gör nu för resten av mitt liv.

På frågan om Emmas sambo aldrig känt skuld för att tyskan kom in i hennes familj, svarar Emma att sambon emellanåt känt av sådana känslor. – Han har brottats med skuldkänslor under åren som gått, men han fick ganska snabbt hjälp med att bearbeta dessa tankar. Dessutom är han medveten om att ingen lägger skuld på honom för det som hänt. Han visste lika lite som jag vad denna kvinna var kapabel till att göra. Den första tiden satt Tine inne i Hinseberg. Emma åkte dit

för att se hur fångarna har det, men utan att träffa tyskan. – Det kändes skönt för mig att få veta var hon befann sig. Men jag har aldrig velat träffa henne. Det intresserar mig inte hur hon är, vad hon gör och vad hon tänker. Hennes motiv var svartsjuka och för mig räcker det att veta detta. Det viktigaste för mig har hela tiden varit att jag vet att hon får det straff hon förtjänar, att hon får tid att tänka på vad hon faktiskt har gjort. För mig är hon orsaken till att Saga och Max inte längre finns. Jag liknar henne vid en sjukdom eller en naturkatastrof.

Emma förklarar att hon inte känner hat mot tyskan trots att hon tog hennes två små barn. – Jag vill inte lägga mer energi på henne utan istället älska dem som är värda att älska. Jag slåss mot henne dagligen och jag vill inte att hon ska få ta något mer från mig nu. På så vis kändes det ändå som en revansch när jag och min sambo satt hand i hand under rättegången. Där och då hoppas jag att hon förstod att hon aldrig kommer kunna ta vår kärlek ifrån oss. Tyskan har förflyttats och sedan tre år tillbaka sitter hon i tyskt fängelse. – Jag har inte samma kontroll över henne nu, även om jag känner att jag är starkare än tidigare. Jag vet att hon inte kommer ut förrän tidigast 2023, men därefter? Jag vet att en vacker dag kommer hon att bli fri, säger Emma som nu bor på hemlig ort och inte vill tala om exakt var hon jobbar. – Innan rättegången meddelade SÄPO mig att om det möjligen skulle bli en friande dom för tyskan skulle jag och min familj behöva ”försvinna” eller gå under jorden. Nu blev det ju tack och lov inte så, men vi har faktiskt fått hotbrev och en dag kommer hon ut och då kan det kännas tryggt med den här sekretessen. Ganska snabbt efter händelsen tänkte Emma att hon ville ha

fler barn, inte minst för att hennes sambo aldrig haft biologiska barn. Men de förstod båda att de skulle behöva vänta och bearbeta det de varit med om. – Redan som väldigt ung har mitt mål i livet handlat om att bli mamma. När Saga och Max dog kände jag mig länge vilsen. Jag har aldrig tyckt om att sätta mig själv i första rum, vilket jag plötsligt blev tvungen att göra. – Vi blev gravida mycket snabbare än vi tänkt och Julia är idag sex år gammal, berättar Emma som beskriver hur hon genast efter att Julia hade fötts kände sig som sig själv och på rätt plats igen. Och även om Emma mår väldigt dåligt under

20 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 20

2017-11-23 22:28


sina graviditeter och även om det tog lite längre tid att orka bli gravid igen på grund av illamåendet ville hon ha ett syskon till Julia. Caspian är idag 2 år gammal. – Julia och Caspian har hjälpt mig bearbeta min sorg efter Max och Saga. Jag vet inte vad jag skulle fyllt mitt liv med annars. Jag känner att vi har fyra barn. Inga barn kan ersätta våra små änglar. Max och Saga är högst närvarande i vår familj även om de finns i himlen. Julia har väldigt många frågor om sina syskon, speciellt kring årsdagen, säger Emma och berättar hur hon varje år den 17:e mars samlar dem som vill till fotbollsplanen. Alla får varsin ljuslykta och just 19:07 släpper alla upp sina ballonger till Saga och Max. – De första åren var det väldigt tyst och stämningsfullt, numera stojar Julia och de andra barnen runt och leker och skrattar. Och på något vis är detta livet, det får lov att vara så. Det har inte varit lätt för Emma och hennes sambo att hålla ihop sin relation, då de endast hade varit tillsammans i åtta månader när morden ägde rum. – Vi fick nog den tuffaste starten en relation kan ha, säger Emma och menar att nu kan det bara bli bättre. – Det är svårt att acceptera och respektera varandras sätt att sörja. Jag har haft mitt sätt genom att skriva boken och ständigt prata om min sorg. Mina föräldrar har sitt sätt att bearbeta sina barnbarns bortgång och min sambo har sitt. Han har ju inte velat ställa upp i media alls och är mer estetiskt lagd. Han tecknar, skriver musik och sörjer i det tysta. För inte så länge sedan fick jag en låt av honom i vilken han förklarar sin oro för mig den där kvällen han hittade barnen och såg mig åka iväg i ambulansen. Sången heter ”Vem vaktar godhet?”. Emma berättar att både hon och hennes sambo har stått beredda med packade väskor vid dörren och redo att gå skilda vägar. – Vi har varit arga på varandra för att vi inte kunnat dela varandras sätt att sörja, men det har alltid slutat med att vi sitter i soffan och har insett att vår kärlek är större än så. Rent fysiskt bär Emma med sig ytterst få skador från slagen

hon fick. – Ja, vi ser det ju som ett under att jag ens överlevde. Men idag är hörselnedsättning på ena örat samt tinnitus de men jag bär med mig. Psykiskt har jag lärt mig att kroppen bara tar in det den klarar av. Under de sex år jag arbetat här har jag endast behövt sjukskriva mig tre gånger. Den första gången var det rejält. Jag brände ut mig. Jag tror det berodde på att jag försökte fylla tomrummet efter Saga och Max med en massa annat. – Jag pratade med media om händelsen, jag skrev boken ”Varför gråter inte Emma?”, föreläste, utbildade mig till undersköterska, födde barn. Emmas kropp klarade inte mer utan kollapsade i form av minnesluckor och hon blev plötsligt väldigt folkskygg. För första gången sedan händelsen kom nu Emma i kontakt med en psykolog som hon haft kontakt med till och från ända fram tills idag. Emma vet nu att huvudvärk och liknande fysiska symptom är tecken på att hon ska ta det lugnt och att psyket inte pallar mer. Det kallas posttraumatisk

Jag vet att hon inte kommer ut förrän tidigast 2023, men därefter? Jag vet att en vacker dag kommer hon att bli fri.

stress och kan vara Emmas sätt att reagera på allt som hon gått igenom. För mitt i allt, är den största frågan vi har efter hela denna tragiska händelse hur en mamma klarar av att gå igenom en sådan här händelse och sedan gå vidare. Varför gråter du inte Emma? – När jag vaknade upp och inte fick prata om vad som hänt med någon kräktes jag stup i ett. Kroppen pallade inte. Och när jag fick börja prata med familjen och media då var det som att orden blev min gråt. Kräkningarna upphörde och orden tog vid. Jag har på så vis hela tiden gråtit med munnen istället för ögonen. Jag gråter nu när vi pratar, i varje ord jag säger finns det känslor som kommer direkt från hjärtat. Men jag har under alla dessa år endast brutit ihop med tårar vid ett par tillfällen. Emma berättar att begravningen var ett sådant tillfälle, men även vid rättegången då hon fick sitta i samma rum som tyskan. Det gjorde för ont att se den person som tagit hennes barn ifrån henne. Emmas ansikte strålar när hon pratar. Det är svårt för oss att förstå att hon kan se så lycklig ut med tanke på vad hon har med sig i bagaget. – Redan innan händelsen hade jag en väldigt trygg och stabil platta att stå på. Den bestod av vänner, syskon, familj och sambo. Och jag tror att den där plattan var så fylld och täckt att det inte fanns några hål att falla ner i när allt hände. Och senare när jag började prata med media kände jag även att hela Sveriges befolkning stod bakom mig. Det var även tack vare alla er som jag klarade mig utan att gå under helt och hållet. Jag mötte ondskan den där kvällen, men därefter har jag bara upplevt godhet. Emma menar att hon kunde ha valt att lägga sig under täcket, men att hon är allt för levnadsglad och envis för att inte välja livet. – Jag vill fortsätta leva och jag ser ljust på framtiden. Jag ser fram emot att få se mina barn växa upp och just nu ligger den största utmaningen i att så gott det går besvara Julias alla frågor kring hennes syskon. Jag tänker inte mörka eller ducka för några frågor alls, men utmaningen ligger i, att trots allt som hänt barnens syskon, få dem att bevara sin trygghet i livet.

JUNIA 2017 • 21

JUNIAinlaga-062017.indd 21

2017-11-23 22:28


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Många nyheter från TOMSING

3 nya CD med Munken & Kulan

Barnböcker om de 4 räknesätten

4 nya böcker för de minsta om trygga relationer

www.tomsing.se

Stora Torget Ljungby nystrands.se Tel 0372-101 00

Massor av CD för bara 10 kr

info@tomsing.se 0582-15757

Hud och hårvårdsprodukter från Döda havet i Israel Det naturliga valet för din skönhet och hälsa! Forskning om dödahavslera

Medicinforskare har länge erkänt dödahavsmineralernas positiva verkan vid behandling av olika hudåkommor som psoriasis, eksem, dermatit samt muskel- och ledbesvär. Man har sett att produkter som baseras på dödahavsleran innehåller extremt höga koncentrationer av mineraler vilka förbättrar blodcirkulationen vilket i sin tur hjälper till att förnya huden.

Köp dina julklappar i vår webbshop! facebook.com/goossenproducts/ WWW.GOOSSENPRODUCTS.SE

JUNIAinlaga-062017.indd 22

2017-11-23 22:28


text • foto Frida Funemyr

Charlotte Sjöberg

föll sex våningar och knäckte alla revben och ena skuldran, punkterade lungorna, bröt ryggen och fick en ryggmärgsskada. Förlamad från midjan och ner fick hon starta ett nytt liv.

”Jag föll sex våningar” C

harlotte Sjöberg bodde i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och var anställd i en forskargrupp inom neurovetenskap på Karolinska institutet. I början av juli år 2012 befann hon sig hos sin pojkvän i Atlanta, USA. – Tanken var att jag skulle hälsa på honom och den fjärde juli skulle vi springa världens största lopp på en mil tillsammans. Därefter skulle han åka med mig till New York för en anställningsintervju på ett läkemedelsföretag, berättar Charlotte när vi ses över en kaffe på ett bageri inte långt från hennes lägenhet i Enskede, Stockholm. Livet var då på topp och entusiastiskt planerade paret sin framtid. Om Charlotte skulle få jobbet skulle de flytta till New York tillsammans. Men istället hamnade Charlotte på sjukhus.

JUNIA 2017 • 23

JUNIAinlaga-062017.indd 23

2017-11-23 22:28


– Vi hade varit på restaurang och nattklubb till sent in på natten. Garaget tillhörande min pojkväns bostadshus låg på sjätte våningen och medan han parkerade bilen hoppade jag av och gick fram till kanten. Charlotte har minnesluckor av vad som hände, men höga klackar, mörkret och ett trasigt betongräcke slutade i att hon föll. Hon minns hur hon fick tag i kanten där

hon blev hängande tills pojkvännen kom till undsättning. – I panik skrek jag ”Don´t let me fall”. Han tog mina händer, men den dagen hade det varit 40 grader och svetten gjorde att, trots att han krampaktigt försökte dra upp mig, gled våra händer isär. Jag föll sex våningar rakt ner i marken. Hade underlaget varit asfalt hade jag dött på en gång, men läkarna har berättat för mig att jag hade tur då underlaget som var gjort av singel var stötdämpande.

Charlottes pojkvän rusade ner för alla

våningar och fick med sig en annan person, men när de kom ner märkte de att Charlotte hamnat i ett inhägnat område och de kunde därför inte ta sig in till henne. Men de hörde Charlotte väsa fram att hon inte kunde andas. Charlotte själv minns inte så mycket, men för pojkvännen blev händelsen så klart ett fruktansvärt trauma som han jobbar med än idag. – I ambulansen tuppade jag av och på sjukhuset i Atlanta opererade man akut under totalt 17 timmar, först nacken och därefter ryggen. Sedan var jag nedsövd i tre dygn och den första tiden minns jag väldigt fragmentariskt på grund av starkt smärtstillande medicin.

Charlotte bröt alla revben, ena skuldran, punkterade båda lungorna, krossade en kota i nacken och tre i ryggen. Hennes pojkvän, som saknade kontaktuppgifter till sin svenska flickväns anhöriga, skickade mejl till hennes senast använda kontakter och tog sedan kontakt med svenska konsulatet och en kvinna vid namn Jill. – Jill kom att bli en viktig person för mig. Hon tog kontakt med min familj och hon hälsade på mig varje dag under de fem veckor jag befann mig på sjukhuset. På söndagarna hade hon med sig klassiska svenska söndagsmiddagar, som till exempel stek med pressgurka. Hon,

tillsammans med en fantastisk arbetsterapeut, blev min stora räddning i ett läge som var väldigt förnedrande och utsatt för mig. Folk hjälpte mig med precis allt, toabesök, tvättning, påklädning … allt. Men dessa två personer såg de små sakerna, som ändå var så viktiga. Som mascara på ögonfransarna, eller till exempel att jag behövde raka benen eller borsta håret. Hon beskriver att hon hade väldigt

mycket smärta den första tiden och grät en hel del, men att hon inte såg hela bilden framför sig. Hon hade fullt upp med att bara andas och uthärda nuet.

Men dessa två personer såg de små sakerna, som ändå var så viktiga. Som mascara på ögonfransarna, eller till exempel att jag behövde raka benen eller borsta håret. – Försäkringsbolaget, som tog kontakt med min pappa, trodde att min försäkring hade gått ut. Men tack och lov hade den inte det, räkningen hade gått på 4-5 miljoner. Så en viktig lärdom är att se till att alltid vara försäkrad när du åker utomlands. Då slipper du i alla fall den biten om något händer dig. På sjukhuset kallade man Charlotte

för ”the girl with the golden wings”. – Jag hade tur som både överlevde och som bara blev förlamad från midjan och ner, säger Charlotte. Charlotte flögs över till Karolinska sjukhuset i Stockholm tillsammans med två läkare på en brits i ett reguljärflyg. Hon fick en insomningstablett och sov från sjukhuset i USA tills hon vaknade i en säng på KS. Väl i Sverige fick hon veta att hon aldrig skulle kunna gå igen. – När läkarna sa detta kom det som en käftsmäll, som om de smulade sönder alla de små förhoppningar jag byggt upp under veckorna i USA. Jag blev väldigt arg men befann mig fortfarande i ett chocktillstånd. Det var först när jag kom

till ett rehabiliteringshem, där jag blev kvar i 10 veckor, som jag hamnade i en ordentlig livskris och förstod att inget skulle bli som det varit. På rehabiliteringshemmet fick Charlotte lära sig allt man behöver som ryggmärgsskadad. Förutom att man vid en förlamning inte kan gå, tillkommer det en hel del andra besvär och krångel som det tar tid att få bukt med. – Jag fick lära mig att ta mig fram på stan, åka buss, gå på toa, klä mig. Jag fick helt enkelt lära mig att återta makten över mitt eget liv. Jag fick ett fullspäckat schema måndag till fredag med träning med sjukgymnast, arbetsterapeut och rullstolsinstruktör Många gånger satt jag bara och grät. Jag ville inte lära mig att klara mig själv, eftersom jag inte ville ha ett liv över huvud taget. Vissa dagar när det var riktigt mörkt ville jag bara inte leva. I december fick Charlotte flytta hem

och väl hemma i lägenheten möttes hon av den största utmaningen.

24 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 24

2017-11-23 22:28


– Jag kände mig så ensam. Det kändes som att alla andras liv fortsatte medan mitt stannade upp. Det var helt surrealistiskt, säger Charlotte och berättar att hennes amerikanska pojkvän kom och hälsade på henne vid två tillfällen, men att deras förhållande tog slut. – Vi gled ifrån varandra, men jag tror ärligt talat att det blev för jobbigt för honom att se mig i den här situationen. Han har nog tagit på sig en hel del av skulden för det som hände mig. Vi har en viss mejlkontakt idag, men inte mer än så. Charlotte beskriver att hon under två

års tid befann sig ”rejält under isen”. – Men det var en stor hjälp att träffa andra olyckssystrar- och bröder med ryggmärgsskador liknande min, som levde bra liv med familj, jobb och en aktiv fritid. Detta skedde under tiden på rehabcentret Spinalis. Och det var viktigt för mig att träffa kvinnor som fött barn. Jag insåg att jag fortfarande hade en chans att kunna bli mamma, att fertiliteten inte påverkas av en ryggmärgsskada. Och jag förstod att jag skulle kunna bli helt självständig igen. Det var viktigt för mig. Men det finns saker som Charlotte aldrig kan få tillbaka. Särskilt om somrarna

Charlotte Sjöberg ÅLDER: 35 ÅR FAMILJ: Mamma, pappa, syskon och syskonbarn. Och så hunden Gucci. BOR: I Enskede, Stockholm YRKE: Har en master i biomedicin och vill forska inom neurovetenskap men jobbar nu extra som lärare i grundskolan. Utbildar sig även inom webbaserad kommunikation.

saknar hon att bara kunna springa ner i vattnet och simma eller dyka från bryggan. – Eller bara att få springa barfota på en gräsmatta. Jag saknar att dansa och rida, något jag sysslade med en hel del innan olyckan. Och jag saknar att bara kunna resa iväg lite spontant. Nu måste jag kolla vilka hotell som funkar för mig och liknande. Allt jag gör måste planeras i minsta detalj och allt tar tid. I början hade Charlotte väldigt svårt att

hitta tillbaka till sin kvinnlighet. – Jag trodde aldrig att någon skulle kunna bli attraherad av mig igen. Man vill ju vara stolt över sig själv och sin kropp. Och från att killar kunnat vända sig om efter mig på stan blev jag plötsligt osynlig eller möts av medlidsamma blickar. Eller så möts jag av blickar som säger: ”Vilken superhjälte du är som klarat av detta”. Men jag är ingen superhjälte bara för att jag sitter i rullstol. Livet händer och man har ju inget val annat än att gå vidare med livet. Jag har lärt känna vänner i samma sits som jag som tagit sitt liv. Jag tror att det kan drabba dig värre om du måste omskola dig och byta yrke. Då blir det ytterligare en identitetskris. Som forskare har jag

använt min hjärna och det kan jag fortsätta med även i framtiden. På den fronten behöver inte mitt liv förändras så mycket. Charlotte beskriver att vägen tillbaka

varit en långsam process. Med tiden har de mörka dagarna blivit färre och färre och de ljusare dagarna fler. – Det känns lite som att sorgen är som ett ständigt närvarande oväder som anas borta vid horisonten, men som inte längre kommer över mig lika ofta ju längre tiden går. Jag mår allt bättre och jag tycker att även om min kropp har försvagats så har den mentala biten blivit starkare. – Insidan, mitt självförtroende, har förändrats till det bättre. Jag har klarat saker jag aldrig trodde jag skulle kunna ta mig igenom. Från att ha varit helt sängliggande klarar jag idag min vardag helt själv. I början gick jag till en psykolog, men besöken sker allt mer sällan. Och jag har lärt mig att det är okey att känna ångest vissa dagar, det blir alltid bättre.

Två år efter olyckan började Charlotte dejta, på nätet. – Jag har träffat en del killar och blivit tillsammans med någon, säger Charlotte. Som andra i 35-årsåldern längtar hon efter att skaffa man och barn. – Ja, men än finns det tid, säger Charlotte och berättar att vänner och nära relationer hör till det viktigaste i hennes liv. De, tillsammans med hunden Gucci som tvingar ut henne på promenader, samt segling, är det som ger henne mest livsglädje idag. – Kappsegling är ett helt nyfunnet intresse för mig. Det är en superhärlig känsla att lämna rullstolen på bryggan, sätta sig i båten och bara vara ensam med havet och vinden. Det ger mig en sådan enorm frihetskänsla. Ofta glömmer jag bort min funktionsnedsättning när jag är ute med båten. Vad drömmer du om?

– Jag skulle vilja doktorera inom neurovetenskap, bilda familj och resa massor och då gärna tillsammans med någon. 

JUNIA 2017 • 25

JUNIAinlaga-062017.indd 25

2017-11-23 22:28


”Det tar lång tid att ta sig igenom ett trauma, men man kan bli fri från själsliga sår” text Frida Funemyr • foto Simon Gullberg

Vi samtalar med terapeuten Karin Wennerlöf om att klara det ofattbara. Hon förklarar vilka redskap en person kan behöva för att timme för timme och dag efter dag komma sig genom den första tiden för sen att gå vidare.

D

et finns olika sorters kriser. När samtalsterapeuten Karin Wennerlöf möter människor i en akut kris så är hennes första roll att lugna och bara finnas där. Att lyssna med närvaro och att vara en medmänniska. Är det traumatiska kriser där människor fortfarande är i chock är detta extra viktigt, menar Karin i ett samtal om hur vissa människor klarar att överleva när det ofattbara inträffar. – Vid andra kriser som inte är av traumatisk eller chockartad karaktär är det aktiva lyssnandet fortfarande centralt. Jag ställer frågor som får personen att berätta, så att han eller hon får sätta ord på det som smärtar och gör ont. När personen berättar så är jag som terapeut med och går där ”bredvid”, personen är inte ensam. Det är viktigt att personen kan känna att det finns en empatisk mottagare, att man blir tagen på allvar och förstådd. Att finnas där och lyssna på en annan människa är en kärlekshandling.

K

arin förklarar att vi alla har olika personligheter och även olika tidigare erfarenheter. – Har man kriser från förr som man inte har fått upp och bearbetat tidigare kan de också komma upp i den nya krisen. Då kan den nya krisen bli ännu jobbigare och kraftigare. Men tidigare kriser

och erfarenheter kan också göra människor toleranta, sega och starka. Olika kriser påverkar oss också olika, vissa kriser gör att man går till botten rejält medan man kan klara en annan kris bättre. Men ingen är så stark så att han inte kan falla. Det är lika för oss alla. Kan man bli helt fri från själsliga sår?

– Ja, man kan bli helt fri från själsliga sår. Det är bearbetningsprocessen som gör att man så småningom står fri. Men en bearbetningsprocess går inte fort då psyket jobbar sakta och man måste ge sig tid. Att bearbeta handlar också om att våga känna. Jag träffar ofta människor som har haft ont i sin själ, ibland i många år, och när de får tala om det som hänt, om och om igen och får upp sina känslor, till exempel genom gråt, så börjar smärtan och sorgen bit för bit att släppa. Känslan är bearbetad när det känns neutralt, när man inte känner någonting kring såret längre, då är det klart. Fram till dess är det inte klart. Att få läka sina inre sår är en enorm befrielse och mödan värt, säger de som kommit ut på andra sidan. – Det finns också mycket hopp, därför att det aldrig är för sent att bearbeta. Det man inte kunde läka då, kan man alltid läka nu. Även om man aldrig kan ändra det som har hänt, så kan man

ändra sin känsla inför det och det är det som är oerhört befriande. Hur jobbar du med känslor som ångest och rädsla?

– Ångest är alltid känslor som vill upp och som ”knackar på” inifrån. Det finns alltid en känsla i ångesten, till exempel skuld, skam, rädsla, ilska eller sorg och ledsenhet. Ångesten är smärtsam, för den vill förmedla ”ta hand om det här”. Alltså ingenting som vi skall stänga av eller trycka ner. För att få upp ångest, till exempel rädsla så är det viktigt att förstå att känslor aldrig är farliga och man kan aldrig dö av dem även om det kan kännas så. – Det är viktigt att våga möta sin känsla av till exempel rädsla, att ”sitta i den”, och vara i den, låta den skölja igenom en, lida det man lider. Även om man endast skulle våga vara i känslan en minut så är det ändå en vinst, för en minut är bättre än ingenting alls. Därför att för varje gång

Karin Wennerlöf Samtalsterapeut och kurator. Författare till boken ”När själen inte mår bra”

26 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 26

2017-11-23 22:28


Det är viktigt att våga sträcka sig ut så att man kan få stöd i sin smärta, att inte ensam bära det svåra.

som man aktivt vågar möta sin känsla så härbärgerar man den, och det tar udden av känslan/rädslan lite varje gång. Vinsten med att bearbeta, är att du ska stå fri och det är mödan värt. Vad menar du med att “krisens lösning landar i känslan”?

– Tankar jobbar fort medan psyket jobbar sakta. Det är därför vi kan förstå vissa saker men inte känna dem. Eller tvärt om vi kan känna dem men inte förstå dem. När krisens lösning ”landar i känslan” handlar det dels om

acceptans, att förstå att det hela verkligen har hänt, vilket är en process. Bearbetningsprocessen börjar först på riktigt när man har förstått med hela sig att det som har hänt verkligen har hänt. Chocken kan sitta i länge och när den börjar släppa och sorgen börjar bryta igenom, det är då som läkning kan börja ske. Det är då som krisens lösning landar i känslan. När man processat sig igenom det svåra, vilket tar tid, och bearbetningen börjar ebba ut, kommer nyorienteringsfasen. Vilket innebär att du går på ny mark och du

kan börja få in mer glädje och kan uppleva en känsla av frid. Om man varit med om en stor kris i livet, klarar man då nästa bättre?

– Å ena sidan kan kriser göra oss starkare och mer rustade genom att vi får erfarenheter. Kropp och själ har då erfarenhet av smärta. Det kan göra oss mer starka och mer toleranta. Å andra sidan kan tidigare kriser som man inte bearbetat göra att man klarar en ny kris sämre, beroende helt och hållet på hur man tog sig igenom den förra krisen. Valde man

JUNIA 2017 • 27

JUNIAinlaga-062017.indd 27

2017-11-23 22:29


att fly och sopa under mattan, stänga av så har man inte utvecklat några stabila erfarenheter och inte heller en stabil plattform. Plattformen kan också bero på vilken trygghet som andra människor har gett oss. Något annat du kan säga mer konkret om dessa två öden, när du nu läst deras berättelser?

– Emma var med om en oerhört traumatisk händelse, när hennes båda barn blev brutalt mördade. Hon berättar i intervjun att hon försökte fylla tomrummet efter barnen med en massa göromål. Det är inte ovanligt alls att man reagerar med att bli fokuserad och aktiv på saker och ting i det yttre. Det kan vara psykets behov att få leva i det ”vardagliga” en tid för att sedan bit för bit orka kunna ta in vad som verkligen har hänt. Emma upplevs som en utåtriktad person som hade en inre drivkraft att få tala och även skriva om det svåra. Det är ofta mycket läkande. Vidare så fann Emma även en psykolog som kunde möta henne så hon fick gå in i en mer aktiv bearbetningsprocess. Att få sätta ord på tankar och känslor är ett sätt att lyfta det smärtsamma på insidan till det yttre. Med tiden så kom Emma även ut i nyorienteringsfasen. Det sker när hon kan känna glädje igen och tillåta sig att känna sig glad och fortsätta älska. – Charlotte föll sex våningar och blev totalförlamad från midjan och ner. Charlotte berättar att hon hade människor som fångade upp henne, hon fick omsorg, vilket är oerhört viktigt vid kriser. Bland annat berättar Charlotte att hon där och då hade behov av det ”vardagliga” såsom mascara på ögonfransarna, borsta håret, klassiska svenska söndagsmiddagar etc. Återigen ser man här att psyket har behov av det ”vanliga” och ”vardagliga” vid trauma för att få någon stabil plattform att stå på i krisen. Hon säger att hon inte heller såg ”hela bilden” framför sig, hur det verkligen var. Detta är vanligt då psyket inte kan ta in det hela direkt utan endast bit för bit. – Att Charlotte kunde gråta och släppa ut smärtan var också i sig läkande för processen. Chocken höll i sig ett bra tag och när Charlotte insett faktum om vad som hänt så kom livskrisen. Då hade psyket förstått och bearbetningen av

När man processat sig igenom det svåra, vilket tar tid, och bearbetningen börjar ebba ut, kommer nyorienteringsfasen. händelsen och framtiden verkade bli riktigt aktivt då. Vidare berättar Charlotte också att hon fick träffa andra i samma situation och det var till stor hjälp. Hoppet om framtiden verkade tillta när Charlotte fick reda på att hon hade möjlighet att bli mamma. Vidare kunde hon även fortsätta sitt arbete, vilket troligtvis blev en trygghet. Hon berättar också att hon har lärt sig att det är okey att känna ångest. Det är bra att Charlotte vågar känna sina känslor och inte stänger av dem och eller trycker ner dem; då kan läkning ske. – Båda fallen var traumahändelser vilket tar lång tid att komma igenom. Båda tog hjälp av psykolog för att ta sig igenom bearbetningsfasen. Dessa två berättelser är oerhört starka men visar också på att det går att komma igenom bearbetningen över tid och komma ut i nyorienteringsfasen. Fasen där man kan få nytt hopp, få känna glädje och mer frid igen. Hur kan vi i omgivningen bäst stötta och hjälpa?

– Det är viktigt att våga ställa frågor och finnas till. Att lyssna med närvaro

handlar om att lämna sig själv för en stund och aktivt intressera sig för den andre. Det är viktigt att inte börja prata om sitt eget utan istället låta den som är i sorg få berätta. För när vi är i sorg eller kris så orkar vi inte höra om andras berättelser. Ibland behövs inte heller ord utan att du finns där. När själen mår så dåligt och man tror att man inte kan överleva sin egen sorg, vad är det då som gör att man klarar det ofattbara, tror du?

– Att man tar en dag i taget, och ibland timme för timme för att stå ut. Har man en tro så har man kanske förvissningen att det är någon som är med, någon som bär mig och det kan ge tröst och förtröstan. Ibland kan också människor komma i vår väg som finns där och som hjälper oss igenom. Det är viktigt att våga sträcka sig ut så att man kan få stöd i sin smärta, att inte ensam bära det svåra. 

28 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 28

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Julklappstips!

Ny barnbok sätter ord på det svårförklarade En kall, snöig vinterdag börjar en ny flicka som heter Samira i Mats och Anitas klass. Till en början verkar hon vara ganska lik de andra. Men det visar sig att hon bär på en hemlighet… Hur ska hon berätta för sina nya vänner om hur hon har fått fly till deras land för att hon är kristen? Och vad ska de säga när hon berättar att hennes moster sitter i fängelse för att hon tror på Jesus?

Passar till barn mellan

6-9 år

100 kr

Beställ boken här:

www.open-doors.se | sweden@od.org | 019-31 05 00

17-11 Junia "Barnbok" 189x124.indd 1

2017-11-21 15:19

hoppets stjärna star of hope

JUNIAinlaga-062017.indd 29

2017-11-23 22:29


Ät grönt  till jul! Recepten är hämtade ur Den goda gröna julen, Norstedts Förlag

Dessa vegetariska recept gör det lätt att byta ut klassiska kötträtter på julbordet. Smakrika och fantastiska rätter att bjuda på till jul.

ttar Radicchiosniallad s med färskost Denna vackra snitträtt serveras i avlånga rosensalladsblad, eller radicchio som den ibland kallas i grönsaksdisken. Probiotika kan köpas på apotek eller hälsokostaffärer { ca 20 snittar }

ar

boll s o r l o S En krispig vegovariant på julbordets klassiska köttbullar. { ca 25 stycken } • 2 msk psylliumhusk • 1 ½ dl vatten • 2 dl solroskärnor • 1 stor gul lök • 1 dl ströbröd • 1 msk tamari • 1 tsk salt • ½ tsk vitpeppar • 1 krm malen kryddpeppar • olja till stekning

Blanda psylliumhusk och vatten och låt det svälla i 10 minuter eller medan du förbereder solroskärnor och lök. Mixa solroskärnorna till mjöl i en matberedare eller mixerskål. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt lök och övriga ingredienser i matberedaren och mixa snabbt ihop till en fast färs. Du kan också hacka löken för hand och blanda samman ingredienserna i en bunke. Rulla bollar av färsen. Hetta upp en stekpanna, häll på olja och stek solrosbollarna på låg värme eller medelvärme tills de fått en fin yta runt om.

Färskost • 3 dl cashewnötter • 2 kapslar probiotika • 2 msk vatten • ½ msk citronsaft • 1 msk äppelcidervinäger • 1 rågad msk kokosolja • 2 tsk näringsjäst • ⅔ tsk salt Svampblandning • 15 skogschampinjoner • 1 msk olivolja • 1 tsk torkad timjan • 1 liten rödlök • 1 kruka persilja • salt och svartpeppar Sallad och topping • 2–3 huvuden rosensallad • 1 dl solroskärnor • smörgåskrasse • granatäppelkärnor Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar. Häll av

blötläggningsvattnet från nötterna, lägg dem och resten av ingredienserna till färskosten i en höghastighetsmixer och mixa till en slät kräm. Låt vila i kylskåp 1 dygn eller längre. Rensa champinjonerna, skär dem i kvartar och fräs i oljan tills de fått fin färg. Tillsätt timjan mot slutet så den värms upp. Låt svalna. Skala och hacka rödlöken och hacka persiljan. Rör samman färskosten med champinjoner, lök och persilja. Smaka av med salt och peppar. Bryt av blad för blad från salladshuvudena, skölj och låt rinna av ordentligt. Lägg dem på ett fat. Rosta solroskärnorna i torr stekpanna tills de fått fin färg och det börjar knäppa i dem. Klicka färskostblandningen på salladsbladen, klipp över krasse och toppa med solroskärnor och granatäpple.

30 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 30

2017-11-23 22:29


JUNIA 2017 • 31

JUNIAinlaga-062017.indd 31

2017-11-23 22:29


Sticky ål buffaloblomk

Dessa panerade blomkålsbuketter penslas med en glaze och blir fantastiskt goda och sötsalta i smaken. De är perfekta som buffémat men kan också ätas som snacks med en salsa eller dippsås till.

{ 5–7 bufféportioner } Smet • 2 vitlöksklyftor • 2 ½ dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl • 2 dl växtmjölk, t ex av soja eller havre • ½ tsk salt • ½ tsk svartpeppar • ½ tsk cayennepeppar • ca 4 dl panko • 1 blomkålshuvud Glaze • 1 dl agavesirap • 4 msk tamari • 2 msk oskalade sesamfrön • 2 tsk malen ingefära • svartpeppar Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, mjöl, mjölk och kryddor. Häll upp pankon i en skål. Bryt blomkålen i buketter och ta bort blad och stam. Vänd ner buketterna i smeten, låt överflödig smet rinna av och vänd sedan varje bukett i pankon. Lägg på en bakpappersklädd plåt och tillaga i ugnen på 225 grader i 20–25 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till glazen. Pensla eller häll glazen över blomkålen och rosta ytterligare 5–10 minuter i ugnen. Man kan gärna vända på blomkålen efter ett par minuter så glazen fördelas jämnare och buketterna kan suga upp såsen som hamnar på bakplåtspappret. Garnera eventuellt med färsk koriander och tunt skivad chili när du serverar kålen.

32 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 32

2017-11-23 22:29


e med Chokladfudgvalnöt havtorn och { ca 25 bitar } • 100 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt) • 1 dl kallpressad kokosolja • 1 dl mörk sirap, t ex dadeleller muskovadosirap • ½ dl havregrädde • ½ dl kakao • några nypor salt • 100 g valnötter • 2 msk havtornspulver (se beskrivning). Kan bytas ut mot blåbär-, lingon- eller tranbärspulver. Hacka chokladen. Värm kokosolja, sirap och havregrädde i en kastrull tills det sjuder. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält och rör i kakao, salt och valnötter. Tryck eventuellt sönder nötterna lite i händerna innan du rör ner dem i smeten. Klä en form med bakplåtspapper eller plastfolie och häll i smeten, ställ i kylskåpet och låt stelna. Strö på havtornspulvret när chokladen fortfarande är lite kladdig. Låt stelna helt och skär sedan i kuber.

Det här är lite som en hybrid mellan tryffel och fudge. En av de stora favoriterna bland julgodiset och blir sällan långlivad. Havtornspulver När man gör havtornsjuice kan man ta tillvara »pulpan« eller fruktköttet genom att torka det. Då blir det ett friskt och lite syrligt pulver som är fint och gott att dekorera med. Antingen kör man havtornen i råsaftcentrifug eller så lägger man till exempel 4 dl bär + 1 dl vatten i en mixer och mixar till en puré. Häll över i en silduk eller en bit tyg och pressa ur all saft. Resterna som nu finns i silduken strör du ut på ett bakplåtspapper och torkar i ugn på 50 grader eller i en svampoch frukttork.

JUNIA 2017 • 33

JUNIAinlaga-062017.indd 33

2017-11-23 22:29


Dadelpralin

er

De här dadelpralinerna är helt fantastiska: de är enkla att göra, kräver bara tre ingredienser och är magiskt goda, krämiga och allmänt oemotståndliga. • ca 1 dl mandelsmör • 100 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt) • 15–20 mjuka dadlar • ev mandel eller kakaonibs

Smält hälften av chokladen över vattenbad, hacka resterande choklad fint och lägg i en skål. Ta den smälta chokladen från värmen och häll över den hackade chokladen, rör tills allt har smält. Kärna ur dadlarna och fyll hålrumMandelsmöret kan du köpa färdigt eller met med en klick mandelsmör. 4 portioner göra själv genom att rosta 2 dl mandel i Knip ihop dadeln och vänd i choktorr stekpanna och sedan mixa i matbe• 1 gul lök laden. Lägg att torka på bakplåtspapper redare tills det blir ett smör. Det kräver • 3 vitlöksklyftor och upprepa en ganska stark maskin men • 2 man kan cm färsk ingefära utan skal sedan med övriga dadlar tills chokladen är slut. komma undan genom att mixa mand• 1 ½ msk malen gurkmeja Vill man piffa pralinerna kan man larna med lite olja, då går det• 1 lättare msk även kallpressad kokosolja finhacka mandel med en lite svagare maskin. Smaka • 1 förpavkrossade tomater (500 g) och strö lite på toppen med några nypor salt. • ½ dl tomatpuré av varje pralin innan chokladen hinner stelna. Kakaonibs • 2 dl naturella cashewnötter (gärna är också perfekt att toppa med. blötlagda) • 1 förp kokosmjölk (400 ml) • salt • nymalen svartpeppar • 1 mango (eller 250 g fryst och tinad) • 1 förp fast naturell tofu (ca 270 g) • 400 g plommontomater • 70 g babyspenat • ½ kruka koriander till servering (valfritt)

e

Familj

ta

gry o g n a ns m

Skala och hacka lök och vitlök. Värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull på låg temperatur. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lagom grynigt. Det ska inte bli en slätstruken sammetssås, utan karaktär och bitar är bara bra. Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så att den blir ljummen. Skär mangon och tofun i bitar och lägg ner i kastrullen. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med spenaten. Servera med koriander samt kokt durra, quinoa eller bovete.

34 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 34

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

sisters.nu/indien

Var med och gör Julen till en speciell högtid för kvinnorna på Naomi Sisters Home I och II. Julfirande inklusive sari, 150 kr!

Plusgiro: 47 08 00 - 4 Swish 123 394 32 30

Bli fadder! För bara 300 kr/månad får du vara en del av att en kvinna på något av kvinnohemmen i Indien får ett helt nytt liv. Dessa kvinnor kommer från slaveri eller prostitution eller kan vara en kvinna som blivit hemlös och är utan försörjning. Du får följa henne under 1-2 år. Under den tiden får hon vård, rehabilitering, support och stöd och även en sömnadsutbildning. Vårt andra Naomi Sisters Home har nu startat och behöver faddrar. Bli fadder direkt på:

www.sisters.nu/blifadder

Bli fadder för

En kvinna Stöd Naomi Sisters Home Plusgiro 47 08 00-4 Märk talongen “Naomi Sisters Home”.

Bild: Fotolia, ©TheFinalMiracle. Bilden är en genrebild.

JUNIAinlaga-062017.indd 35

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Nytt livsmod Det är väl ingen som undgår de nästan dagliga nyheterna om sexuella övergrepp. Allt fler övergrepp uppmärksammas. Det är en skrämmande utveckling! Traumat för den som utsätts för övergrepp kan se ut på olika sätt, men effekterna blir ändå liknande. Det är så vi människor är skapade. Vad kan vi, med Guds hjälp, göra för att hjälpa drabbade som kommer vår väg? Till dig som blivit utsatt för övergrepp Boken Nytt livsmod – vägen tillbaka efter sexuella övergrepp och livstrauman tar dig vid handen och sätter ord på det som hänt och vad det ställt till med. Den hjälper dig att sakta men säkert förstå din situation och hur det påverkat livet och relationer, men framför allt hjälper den till att bana väg framåt, mot nytt livsmod. Boken innehåller en huvudbok och en arbetsbok med arbetsmaterial, dels för den utsatte, och dels för den utsattes partner eller förtrogna vän. I slutet av boken finns även en instruktion om hur man kan jobba med boken i små grupper.

Boken är skriven utifrån en kristen grundsyn med betoning på att Gud älskar oss och och vill upprätta oss till ett helt och fruktbärande liv. Boken ger dig som kommer i kontakt med människor som varit utsatta för övergrepp en större förståelse för hur hjärnan och kroppen reagerar vid övergrepp. Innehållet är grundat på modern forskning och mångårig klinisk erfarenhet. Författaren Dan B Allender är teolog och psykolog samt författare till ett trettiotal böcker. Han är grundare av The Seattle School of Theology and Psychology.

Boken rekommenderas för dig som: • varit utsatt för övergrepp • lever tillsammans med någon som varit utsatt för övergrepp • i kyrkan möter människor som lever med trauman

N

“När jag går in i en butik känns det som om alla redan vet. Det kvittar hur väl jag försöker dölja det, det känns ändå som om alla kan se att jag är skadad... Jag lär mig och försöker undvika samma gamla mönster, men det hjälper mig inte.” Gruppdeltagare i boken

280 kr + porto Beställning:

Nytt livsmod vägen tillbaka efter sexuella övergrepp och livstrauman Dan B. Allender

JUNIAinlaga-062017.indd 36

Förlaget Boken, Sune Jäderberg, Brinkgatan 11, 573 42 Tranås sune.jaderberg@forlagetboken.se eller Damernas Samtalsbyrå, Fågelfängaregatan 32, 414 75 Göteborg damernassamtalsbyra@gmail.com Boken ges ut i samarbete med Kristna Själavårdsinstitutet – KRIS och är inbunden med 344 sidor.

2017-11-23 22:29


redaktör Gabriella Mellergårdh

Relationer

Klassåterträffen

– fullträff eller katastrof?

Förr eller senare händer det. Du får en inbjudan till återträff med din gamla klass från högstadiet eller gymnasiet. Att tacka ja är inte självklart för alla. För det som lätt händer är att vi glider in i gamla mönster och roller som vi hade som tonåringar men som vi har lämnat bakom oss idag. Monica valde att säga nej till klassträffen, istället för att åka dit och försöka ta någon slags revansch. Thomas valde att tacka ja till klassträffen, vilket resulterade i förnyade vänskapsband. Hur skulle du göra?

JUNIA 2017 • 37

JUNIAinlaga-062017.indd 37

2017-11-23 22:29


Relationer

redaktör Gabriella Mellergårdh

Jag tänkte  ta revansch – men valde att stanna hemma text Gabriella Mellergårdh

Första inbjudan till återträff kom femton år efter att Monica och hennes klasskamrater hade gått ut nian. Andra inbjudan kom när det var dags för 30-årsjubileum. – Men jag gick inte på någon av dem, säger Monica.

F

örsta gången hade hon egentligen tänkt gå, men kände innerst inne att hon inte ville. – Jag fick bara ont i magen, samtidigt som jag ville åka dit för att ta ”revansch” och visa att mitt liv blev bra, säger Monica. Hon föreställde sig hur det skulle vara att komma dit och berätta för sina gamla klasskompisar om sin fina familj och om jobbet hon hade fått. – Vi var väldigt olika i klassen och jag kände hela tiden att jag inte passade in. Jag ville bli en av dom och försökte anpassa mig men lyckades aldrig. Och när jag funderade på det insåg jag att om jag skulle gå på den här klassåterträffen skulle det bara vara ännu ett försök till att anpassa mig och försöka bli en av dom. Monica funderade också på vilka människor hon såg som nära vänner idag, vilka som verkligen betydde något för henne.

– Och jag insåg att det är ju de vänner jag redan har nära mig här idag. För första gången i relation med mina gamla klasskamrater så kände jag att jag kunde ta ett eget beslut. Jag stod upp för mig själv och bestämde mig för att stanna hemma. Visserligen ”hittade hon på lite ursäkter” som att det var för långt att åka och att hon inte kunde komma ifrån. – Men till en av mina klasskompisar som frågade sa jag faktiskt att ”jag vill inte gå” och det var väldigt befriande.

Efter att klassåterträffen hade varit

träffade Monica en av de gamla klasskamraterna som varit där, trots att även han egentligen helst hade stannat hemma. – Du missade ingenting, sa han till mig. Alla klev direkt in i samma roller, drog samma skämt och hamnade i samma grupperingar som när vi gick på högstadiet, berättade han. Så Monica ångrade verkligen inte sitt beslut att hoppa över försöket till revansch.

38 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 38

2017-11-23 22:29


Femton år senare när det var dags för 30-årsjubileum kom en ny inbjudan till klassåterträff. – Och då ville jag faktiskt gå, men jag kunde inte! Monica skrattar. Vad var det som hade förändrats under de här femton åren? – Efter att ha mött en del kriser i livet började jag spegla mig mer i hur Gud ser på mig än vad andra tycker om mig. Jag vet vem jag är idag och jag tycker om den jag har blivit – med mina förtjänster och trots mina svagheter, säger Monica. I takt med att hon börjat acceptera

och tycka om sig själv så har hon också blivit mer mån om sin integritet, att stå upp för sig själv, sina val och sina beslut. – Nu kan jag välja att inte fokusera på mig själv och vem jag är i jämförelse

med andra utan istället visa ett genuint intresse för andra. Vem är du, vem har du blivit och varför? Därför hade jag gärna gått på den andra klassåterträffen, men hade tyvärr förhinder. Nu fick Monica en filmsnutt skickad till sig från den andra klassåterträffen, inspelad av några av tjejerna, där de sa att de hade en rolig fest men att ”det saknades en pusselbit och det var du”. – Det var väldigt starkt att få den bekräftelsen. Min känsla av att inte passa in i klassen var kanske bara min upplevelse, säger Monica. Idag skulle hon gärna möta fler av sina gamla klasskompisar, men allra helst en och en istället för på en klassfest. – Då är det lättare att vara den man har blivit och är idag, säger Monica.

Som hon ser det finns det två huvudanledningar att gå på en klassåterträff. Antingen trivdes man väldigt bra i skolan och vill verkligen gå dit för att träffa alla igen. Eller också trivdes man inte alls men vill ta revansch och visa vilket bra liv man har fått. – Revanschtänket tror jag kan bli väldigt, väldigt fel. Då låter man ju samma personer styra livet igen. Kanske den allra bästa förutsättningen för klassåterträff är att vara genuint nyfiken på de människor som man en gång i livet spenderade så mycket tid tillsammans med. Oavsett om man har positiva eller negativa minnen från skoltiden. – Jag tror att det verkligen kan vara bra att få träffas och prata, på riktigt, om vad som har hänt med livet. 

Revanschtänket tror jag kan bli väldigt, väldigt fel. Då låter man ju samma personer styra livet igen.

JUNIA 2017 • 39

JUNIAinlaga-062017.indd 39

2017-11-23 22:29


Relationer

redaktör Gabriella Mellergårdh

Återföreningen 

blev en fullträff

Första återträffen efter nian kom redan efter sex år. Sedan blev det återträff igen vid 10-, 20- och 30-årsjubileet. Thomas har gått på alla träffarna. – Redan första återträffen fick jag så bra kontakt med flera klasskamrater, ja egentligen med hela klassen, berättar Thomas. Vid de första tre återträffarna ordnade man så att klassföreståndarna från både mellan- och högstadiet kunde vara med. De var ett gift par. För några år sedan dog klassförestån-

daren från högstadiet och Thomas och några andra från klassen som fortfarande hade kontakt bestämde sig för att göra något tillsammans. – Vi samlade in pengar till Läkare Utan Gränser och var noga med att den här gåvan var från hela klassen, även från dem som vi inte fick tag i. Jag var den ende som kunde gå på begravningen, men det var stort att få hålla tal och lägga ner blommor från sin klass. Tänk vad en återförening kan betyda!

… det var stort att få hålla tal och lägga ner blommor från sin klass.

3

tips för en lyckad klassåterträff: • Om du är initiativtagare, fundera på varför ni ska träffas och gör det gärna tydligt redan i inbjudan. Träffas för att festa gjorde man kanske på högstadiet, ofta med mindre lyckat resultat. Idag är ni vuxna. Hur kan ni mötas och dela livsresan med varandra på bästa sätt? Fanns det mindre lyckade grupperingar i klassen, kanske någon som var utanför? Hur kan det förebyggas om ni träffas idag? • Försök att skapa kontakt till exempel via Facebook där klassen kan bilda en sluten grupp och lägga upp planer för festen. Stayfriends. se är ett annat forum där man kan registrera sig och hitta gamla klasskamrater. • Att bara hyra en lokal och fixa catering är inte receptet för en bra klassåterträff. Se till att ha ett program. Bjud in en gammal lärare, gör en rundtur på den gamla skolan, spela nostalgimusik och ta med gamla foton. Skapa förutsättningar för samtal ur ett vuxet perspektiv. 

40 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 40

2017-11-23 22:29


Därför faller vi så lätt in i gamla roller text Gabriella Mellergårdh

Minnet av högstadiekorridorer, gympalektioner och matsalar kan både skapa nostalgi och obehag. Blotta tanken på klassåterträff kan ge en klump i magen. Men det kan också vara ett sätt att återknyta vänskapsband.

Vi frågade Anne Holmdahl, socionom och Junias relationsexpert – ska man alltid tacka ja till den där klassåterträffen?

– En klassåterträff betyder olika saker för olika personer. Vissa minns sin skolgång som härliga år, med god gemenskap och starka band, medan andra helst inte alls vill tänka tillbaka på skoltiden av olika anledningar. Nej, det finns inget självklart i att man måste delta i en klassåterträff. Jag tycker man ska låta magkänslan få avgöra. Vill jag verkligen träffa alla gamla klasskamrater och varför? Det är ok att tacka nej utan att behöva förklara sig. Det kan vara jobbigt att hitta på en massa bortförklaringar. Men känns det som ett gott tillfälle att få lyssna och dela med sig av hur det blev sedan – tveka inte!

nom åren förändrade jag. Att ta på sig klädsam nyfikenhet och lyssna av vad åren inneburit för dem vi samtalar med och själv bjuda på delar av det man lärt av livet och vad skoltiden kom att betyda för den jag är idag. Om jag bestämmer mig för att gå på klassåterträffen trots att jag känner mig osäker och kanske till och med obehaglig till mods, hur kan jag förbereda mig?

– Om man känner sig obehaglig till mods inför en klassåterträff bör man nog fråga sig vad det är som gör att jag har denna obehagskänsla. Är det gamla obearbetade gräl, mobbning eller annat som uppstått i relationerna med vissa

klasskamrater/lärare, kanske man ska överväga att avstå träffen eftersom en klassåterträff inte är tillfället att reda ut sådana saker. Andra saker som kan framkalla obehagskänslor är hur/var träffen är tänkt att vara. Ibland känner man kanske att stället inte stämmer med ens värderingar vilket också kan framkalla obehag. Vill man trotsa känslorna och ändå delta är det bra om man mentalt förbereder sig på att behålla sin integritet och värdighet, och säga nej och stopp om det man är rädd för inträffar – till exempel gamla öknamn, närgångenhet, sladder etc. Tacka för dig och gå hem. En fest är som sagt inget bra tillfälle att reda ut saker och ting. 

Varför faller vi så lätt in i samma relationsmönster, även om det var många år sedan vi sågs?

– Roller och mönster är något vi tillägnar oss i relationer med andra. Vi var clownen, duktiga flickan, den tystlåtna eller den som alltid visste allt, etc. I mötet med gamla klasskamrater finns de gamla rollerna kvar i minnet och vi börjar där vi slutade. Förväntningarna ligger liksom i luften: Åh, vad kul nu ska jag träffa tuffa Janne, snälla Bengt, hjälpsamma Rita. Och så överför man sin förväntan på den andre som då lätt kliver in i den gamla rollen. Tipset kan ju vara att medvetet våga möta gamla vänner med mitt ge-

JUNIA 2017 • 41

JUNIAinlaga-062017.indd 41

2017-11-23 22:29


er på w

Annonsbokning Junia: annons@junia.se

ÄktenskapsDialog Vill ni starta en resa som kan ge ert äktenskap mer romantik, förståelse och glädje? Vi erbjuder en helg där ni som man och hustru får möta varandra på ett helt nytt sätt! Kommande helg: 16-18 mars 2018 Hotell Dagsholm, Färgelanda

Nyfiken? För mer information, titta in på vår hemsida! Äktenskaps Dialog

www.aktenskapsdialog.se

L:

TIL

Börja prenumerera på skivserien ”Jesus är”! Nu även i digitalt format! Fler produkter på www.barnskivor.se

JUNIAinlaga-062017.indd 42

Ge julklappar med evighetsvärde till dina barn och barnbarn

I samarbete med

or kiv vor.se s n r ki /ba arns w.b 1 • ww 2 0 90 e • 2-6 ivor.s 0 : 03 sk Tel barn er@ ord

2017-11-23 22:29


fråga ANNE Snart pensionär – men vill fortsätta jobba Jag börjar närma mig pensionsåldern men känner mig inte så lycklig över det som jag hade trott. Tvärtom känns det som om jag vill fortsätta att jobba. Jag har världens bästa arbetskamrater och jobbar i ett fantastiskt team och ärligt talat vet jag inte hur jag ska klara mig utan den gemenskapen. Samtidigt är jobbet fysiskt påfrestande och jag skulle för kroppens skull behöva varva ner. Kroppens och själens behov går inte ihop. Hur ska jag göra?  Elisabet Hej Elisabet! Äta, jobba, sova kommer snart att få en ny innebörd för dig. Den tiden går mot sitt slut och något helt nytt kommer. Något som du kanske längtat efter när morgnarna känns mörka och grå och regnet kommer från sidan. Men, som du skriver, det innebär även en ambivalens. Jobbet gör att man känner sig behövd, man har arbetskamrater att prata om livet med och det vanliga känns hemtamt och skönt. Som pensionär kliver man över tröskeln till att själv disponera dagen som man vill. Inga krav från arbetsgivaren och kanske heller ingen att dricka elvakaffet med. De första veckorna kan kännas som en förlängd semester. Man sover och gör allt det där som man inte hann med tidigare, men när det är gjort och klockan går långsamt vill man bli behövd på nytt igen. Varför inte höra om du kan behövas på deltid ett tag till på ditt gamla jobb om kroppen orkar? Du skriver att kroppen börjar säga att det är dags att ta det lugnt och då ska man lyda den. Håll den i trim med aktiviteter som gör att den mår bra, men se dig om efter saker som kan fylla ditt själsliga behov. Idag är pensionärer en eftertraktad grupp människor på många håll. Fråga dig själv vad som skulle vara roligt att göra, vilka är dina styrkor och var skulle du kunna fylla en plats på ett för dig nytt sätt? Nu är du i en livssituation där du kan välja mellan en hel del

Anne Holmdahl är socionom med inriktning på familjeterapi och själavård. Hon besvarar läsarnas frågor kring relationer. Du är välkommen att skriva till Junia på info@junia.se eller via post. Märk hälsningen ”Anne”. Läs mer på Annes blogg: www.damernassamtalsbyra.se

sysslor att fylla dina dagar med. Tycker du om att jobba med människor så är behoven skriande. Ensamma äldre/ handikappade som längtar efter någon som tar en promenad med dem, eller läser för dem, är många. Föreningar brukar ropa efter volontärer, kursverksamheter finns i mängder, för att inte tala om att ta tillfället i akt att resa eller umgås med barnbarn (om man har sådana). Förbered dig mentalt så gott det går på att du står inför en livsförändring. Det kommer att bli annorlunda och, kära Elisabet, det kan bli riktigt bra. 

Olika syn på julfirandet ger konflikt Jag älskar julen och jag tycker så otroligt mycket om att ge julklappar. Mitt problem är att min stora familj, där alla idag är vuxna, tycker att julklapparna ska rationaliseras bort eftersom alla har det man behöver och att det är bättre att skicka pengar till välgörenhet. Förra året testade vi ett julklappsspel där alla tog med sig ett paket var, och där mer eller mindre slumpen avgör vem som får vad. För mig är detta helt meningslöst. En personligt utvald gåva till någon jag tycker om, det är julen för mig. Det här gör mig så ledsen att vi ser så olika på julfirandet. Jag vill inte bråka med familjen om det här, det är ju jul. Men är det bättre att jag håller allt inom mig och är ledsen?  ”Tomtemor” Kära Tomtemor! Bara titeln du ger dig själv säger mig att du älskar att vara just tomtemor. En tomtemor som ger, pysslar, pyntar och vill göra julen så mysig och rolig som det bara går. Tomtar är fulla av överraskningar och det är här du kanske kan hitta på något nytt som inte ställer krav på andra att jobba, utan bara åka med på den slädfärd du förberett.

Ja, det är sant att de flesta av oss har allt vi behöver i överflöd och att julklappar ofta handlar om att byta grejer med varandra. Skicka pengar till välgörenhet kan vi göra vilken annan dag som helst men julafton firar vi av en speciell anledning. Den dagen finns i almanackan som en påminnelse om att Jesus föddes i Betlehem. Hur kan du, kära tomtemor, flytta tankarna och firandet till det? Det är en dag att fira och frågan till dig är hur du kan fylla den med glädje för andra utan att behöva köpa presenter? Finns det saker du skulle kunna ge som är något annat än prylar? Vem skulle bli glad för en biokväll med dig? Vem skulle tycka det vore roligt att äta lunch med dig på ett trevligt ställe? Vem skulle bli tacksam för ett bullbak att fylla frysen med? Sätt på dig tomteluvan och fundera över vilka tomtekluringar du kan hitta på som förgyller denna dag för dina gäster. Kan du göra en skattjakt (för vuxna) runt bostaden där man kan vinna dessa gåvor från dig? Göm vinstlotter som gästerna får leta efter under stolar, bord, porslin och annat. Skriv en listig rebus att följa, eller dra en röd tråd runtomkring i bostaden med en massa frågor att besvara som leder till vinster. Bara en tanke, ett förslag. Snurra tomteluvan ett varv och hitta på något nytt. Julafton har blivit en så speciell dag, fylld av så många förväntningar och ibland även krav som vi kanske måste börja slipa på för att bara kunna njuta av att vara tillsammans. Jag är säker på att du känner en och annan person som sitter ensam och som gärna vill bli en gäst vid ditt bord. Ta tillfället i akt och ge den personen en gåva/inbjudan. Kära tomtemor, som du förstår blir mitt svar att gåvor kommer i många fasoner. Tänk efter vilken gåva som kan passa just denna dag då världen fick den största av alla gåvor, Jesus Kristus. 

JUNIA 2017 • 43

JUNIAinlaga-062017.indd 43

2017-11-23 22:29


Denna artikeln är en annons.

Skolgång kan förändra framtiden

Purnima är den som städar och lagar mat hemma.

text Johanna Litsgård Lebourne • foto Annelie Edsmyr

Joshna och Purnima från Bangladesh har båda förlorat sina föräldrar och bär ett stort ansvar för hemmen trots att det bara är elva år gamla. I byn Goyerpur tvingas barnen växa upp snabbt och många hoppar av skolan. Något som PMU med partner SIL Bangladesh vill ändra på.

V

i vandrar genom risfälten och termometern har svettat sig upp till 40 grader. För varje meter vi går är det som att förflytta sig tillbaka i tiden. Djur strövar fritt, någon tvättar kläder i floden och bland fälten ser vi arbetare som jobbar för hand. Här, i nordvästra delen av Bangladesh, ligger byn Goyerpur där minoritetsbefolkningen Mahle bor. Framme i byn möts vi av lerhus och en av kvinnorna berättar att när monsunregnen kommer brukar de smala gångarna mellan husen förvandlas till floder. Här träffar vi tjejerna Purnima och Joshna som bor bredvid varandra och är lika gamla. Purnima sopar golvet inne i hyddan och plockar med disken från dagens frukost. När hon lyfter på locken bland grytorna hittar vi ris och linsgrytan dahl. Hon är den som har huvudansvaret för hemmet sedan hennes mamma dog för två år sedan. Familjen består nu av en yngre bror, pappa och farmor. – På morgonen går jag upp och lagar frukost till alla och städar, berättar hon.

Hennes mamma, Rebecka, dog av epilepsi när hennes lillebror bara var ett halvår gammal. Det är inte ovanligt med sjukdomar i Mahlibyn. Djur och människor lever tillsammans och när det blir vinter kan termometern krypa ner till tio grader. På vintern blir det jättekallt, då brukar jag värma mig med en sjal, berättar hon.

H

ennes bästa kompis Joshna visar runt i sitt hus och pekar ut var kon brukar stå. Bara några meter därifrån sover hon med sin mamma på golvet. Joshnas pappa lever inte heller längre och nu är det mamma Milina som ska försöka få det att gå ihop i familjen. – Min man dog plötsligt en natt och nu är det jag som ska försörja oss. Jag jobbar med bambu och ute på fälten, men det är väldigt svårt att få det att gå ihop. Det är dyrt med papper och pennor till skolan. Egentligen skulle jag vilja skicka iväg mina barn till internatskolan som katolska kyrkan driver, men jag har inte råd, berättar hon.

44 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 44

2017-11-23 22:29


Denna artikeln är en annons.

Lärarinnan Kolpona Murmur hoppas att minst ett barn per familj ska kunna gå i grundskolan.

Den nyborrade brunnen är ett tydligt tecken på den framgång som följer när byns ungdomar får reda på sina rättigheter. Förskolebarnen i byn Notunpara får rita eller skriva vad de lärt sig innan de berättar för varandra.

När vi frågar Joshna vad hon brukade göra med sin pappa brister det. – Han brukade natta mig, säger hon medan tårarna rinner och hon springer in i huset. Hennes mamma som står bredvid berättar att livet som ensamstående är extremt tufft. – Om barnen blir sjuka och jag inte har pengar till medicin får jag försöka låna av mina vänner. Till middag äter vi mest ris, linssoppa eller potatis.

D

et finns cirka 40 minoritetsgrupper i Bangladesh där Mahle är en. Bangladesh är ett av världens fattigaste länder och minoritetsgrupperna är de som har det tuffast eftersom de inte heller har bengali som sitt förstaspråk. Därför är det inte ovanligt att barnen hoppar av skolan när de har svårt att förstå undervisningen. Joshna intygar. – Jag tycker skolan är kul, men ibland är det svårt att förstå min lärare. Men nu planerar PMU:s partner SIL att starta projekt i Goyerpur. Det finns ett stort behov av vaccinationer, barnen behöver få näringsrik mat och vuxna behöver få utbildning om hälsa, hygien och familjevärdering. Dessutom planerar man undervisning på deras eget språk, MLE-skola, där de yngsta barnen får lära sig läsa och skriva på sitt eget språk för att sedan lära sig bengali.

– Jag hade många drömmar när jag var yngre som jag inte kunnat förverkliga, därför vill jag att mina barn ska utbilda sig. Jag kommer inte leva länge till men de har livet framför sig, säger Milina. När vi frågar vad hon önskar för framtid för sin yngsta, dottern Joshna, är svaret tydligt. – Jag skulle vilja att hon blir läkare och jobbar på sjukhus. En önskan som också går i linje med Joshnas egna framtidsdrömmar. – Jag vill bli läkare så jag kan hjälpa folk och ge dem medicin, säger hon.

T

vå timmars bilresa, med hjärtat i halsgropen eftersom det är många som ska samsas på vägarna och trafikregler inte följs nämnvärt, hamnar vi hos minoritetsbefolkningen Kol. I byn Notunpara har SIL Bangladesh jobbat sedan 2009. Här pågår MLE-skola sedan flera år tillbaka men SIL har även jobbat med sanitetsfrågor och att undervisa föräldrarna om mänskliga rättigheter. – Jag hoppas att minst ett barn per familj ska kunna gå i grundskolan, så att de sedan kan börja jobba med vård eller utbildning. Jag vill bygga upp Kol-befolkningens självförtroende, säger Kolpona Murmur, lärarinna i MLE-skolan. Varje morgon när hon själv skickat iväg sina barn till skolan går hon och samlar upp Kol-barnen och tar dem till skolan där hon jobbat sedan 2013. Hon berättar att när hon själv var barn så fanns det inga möjligheter att lära sig läsa och skriva på sitt

JUNIA 2017 • 45

JUNIAinlaga-062017.indd 45

2017-11-23 22:29


Denna artikeln är en annons.

Mamma Milina har svårt att försörja sig och sina tre barn.

Förskolepojke i en av MLE-skolorna.

eget språk. Men genom MLE-skolan som SIL Bangladesh driver så ges barnen möjlighet att förbereda sig för grundskolan. På verandan utanför skolbygganden sitter de lite äldre barnen och ritar på griffeltavlor. Just idag handlar det om vad man tycker är roligt att göra. En tjej ritar en ballerina på sin tavla och det är många händer i luften när Kolpona ställer frågor. – Jag brukar först lära ut genom sånger, rim och ramsor på deras eget språk, sedan får de rita eller skriva vad de lärt sig och till slut berättar eleverna för varandra. På så sätt bygger de upp ett självförtroende, förklarar Kolpona pedagogiken.

N

ågra timmar senare träffar vi Shumi som är tio år och precis har kommit hem från grundskolan. Hon har på sig sin röda skoluniform och visar upp de nötta skolböckerna. – Mitt favoritämne är bengali, berättar hon och läser upp ett stycke från en av böckerna. När vi frågar vad hon vill bli när hon blir stor tvekar hon först och tittar på sin pappa. Alpona som arbetar för SIL Bangladesh förklarar att drömmar om framtiden är ovanliga, man lever mycket för dagen. Men när Shumi funderat en stund säger hon:

Shumi 10 år läser sina läxor.

– Jag skulle vilja bli sjuksköterska, jag tycker om att hjälpa folk. När vi pratar med Shumis mamma säger hon att hennes fokus ligger på att tjäna pengar så barnen kan gå färdigt skolan. – Mitt fokus ligger på mina barn. När jag ser ett papper är jag som blind fast jag har ögon. Jag vill att de ska kunna utbilda sig, och få ett annat liv än det jag har.

U

nder de åren som SIL arbete i byn pågått har stora förändringar skett berättar Nicholas Murmu, projektledare hos SIL. När byborna förstår sina rättigheter och vilken påverkan de kan göra som grupp har också förändringar skett i byn. Det tydligaste beviset på det finns bara ett stenkast från där vi gör intervjun, där ligger byns brunn som funnits där sedan slutet av mars. En av grupperna vi undervisat bestämde sig för att besöka de lokala myndigheterna för att be om hjälp med att borra en egen brunn. Nu är den här, något de åstadkommit helt själva, säger Nicholas. 

46 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 46

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

www.pmu.se/gavoshop SWISHA till 90 00 506, märk gåvan ”Barnens rätt Junia” SMS:a BARNENSRÄTT till 729 80 för att skänka 100 kr. PLUSGIRO: 90 00 50-6, märk gåvan ”Barnens rätt Junia”

JUNIAinlaga-062017.indd 47

WWW.PMU.SE

2017-11-23 22:29


Klassiska  vinterpensionat text • foto Niklas Kämpargård

Mitt i vintern är det underbart att boka in en vistelse på ett klassiskt vinterpensionat. Njut av några dagar på fjället eller upplev havets närhet längst ner i Skåne.

Saltoluokta Fjällstation ligger långt ut i väglöst land.

48 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 48

2017-11-23 22:29


Fjällnäs Högfjällspensionat längst in i Härjedalen.

Mysiga sällskapsrum på Fjällnäs Högfjällspensionat.

Saltoluokta Fjällstation, mellan Porjus och Ritsem, Norrbotten. Mitt ute i väglöst land på gränsen mellan världsarvet Laponia och de enorma nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek ligger STF Saltoluokta fjällstation. Ända sedan 1912 har människor färdats hit för att njuta av fjällens skiftningar och naturens enastående skönhet. Här kan du njuta av vällagad mat och ge dig ut på kortare eller längre skidturer i närområdet.

För att komma hit måste du skida över sjön Langas (3,5 km markerad vinterled) eller hoppa på skotertransporten som ansluter busslinje 93 till och från Gällivare på andra sidan sjön. Glöm inte att förboka skotertransporten för att vara säker på att det finns plats. Och klä dig varmt, gärna med både skidglasögon, mössa och varma vantar. Missa inte: En bastukväll i vintermörkrets svärta följt av en trerätters middag i restaurangen.

Jamie serverar varm choklad vid Andersborgs Våffelstuga, en utmärkt utflykt från Fjällnäs. .

Fjällnäs Högfjällspensionat, strax utanför Tänndalen, Härjedalen.

Var: Kebnats, mitt mellan Porjus och Ritsem vid sjön Langas som hänger samman med Stora Lule Älv, 16 mil från Gällivare.

Djupt inne i fjällvärlden, bara ett par mil från den norska gränsen är fjälltopparna helt annorlunda. Trots närheten till riksväg 84, mellan Sveg och norska Røros är Fjällnäs som en avlägsen dröm mitt ute i fjällvärlden. Hit kommer det gäster från hela världen för att ta del av den storslagna naturen kring Härjedalen och njuta av bra boende och goda middagar bara ett stenkast från fjällvärldens utmanande toppar. Totalt finns det 450 kilometer rösade leder som startar vid husknuten och sträcker sig långt upp på kalfjället. Varje år faller det i snitt fem meter snö över dalgången vilket garanterar bra skidspår och riktig vinterkänsla.

Öppettider under vintern: mitten av februari till mitten av april.

Var: Malmagen, 22 km väster om Funäsdalen.

Info: www.svenskaturistforeningen.se Tfn 0973-410 10.

Info: www.fjallnas.se • Tfn 0684-230 30.

JUNIA 2017 • 49

JUNIAinlaga-062017.indd 49

2017-11-23 22:29


Blåhammarens Fjällstation, Svenska Turistföreningens minsta och högst belägna fjällstation. Foto: Anders Robertsson.

Blåhammaren, Blåhammarfjället, Jämtland

Högt upp på kalfjället är vidderna oändliga.

Svenska Turistföreningens minsta och samtidigt högst belägna fjällstation 1086 meter över havet. För att komma hit behöver du skida drygt 12 km över fjället, från Storulvån genom ett flackt behändigt landskap. Missa inte: Trerättersmiddagarna i restaurangen (tänk på att boka i förväg) där platschefen och tillika kocken Andreas Svärd bjuder på ren, röding, lamm och fjällko kryddat med frisk luft, historier och utsikt. Info: www.svenskaturistforeningen.se Tfn 010-190 23 60. Öppettider under vintern: Mitten av februari till mitten av april.

Vackra Tällbergsgården är ett måste när man besöker Dalarna.

Tällbergsgården Hotell & pensionat, Tällberg, Dalarna Knappt en kilometer från Siljans östra kant ligger Tällbergsgården med utsikt över vackra Dalarna. Här har konstnärer och författare från när och fjärran sökt inspiration sedan 1800-talet. Se till att stanna i åtminstone två nätter och ge dig ut på långa promenader i grannskapet eller njut av långfärdsskridskor på Siljan. Stora Smakresan kostar från 2 895 kr/person och inkluderar övernattning (två nätter) frukost, eftermiddagsfika, afternoon Tea, 3-rätters middag (fredag) och 6-rätters avsmakningsmeny (lördag) Info: www.tallbergsgarden.se • Tfn 0247-508 50.

50 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 50

2017-11-23 22:29


Varbergs Kusthotell bjuder på trevlig atmosfär både ute och inomhus.

Ett snabbt vinterdopp i havet för den som vågar.

Varbergs Kusthotell, Halland På klassiska Varbergs Kusthotell är du aldrig mer än femtiotvå steg från havet. Det är åtminstone avståndet mellan entrén och den ljuvliga stranden nere vid Kattegatt. Boka paketet Helglyx med sovmorgon och njut av Varbergs Kusthotell ända fram till klockan 17:00 på avresedagen. Som Sveriges enda Thalassospa – ursprungligen från Bretagne i Frankrike – krävs det att man använder havsvatten i bassängerna. Dessutom måste anläggningen ligga vid havet och erbjuda behandlingar med ett tydligt marint budskap. Ta med din älskade till havet och sov så länge ni orkar. Fortsätt med frukost i matsalen innan ni ger er ut på en skön promenad längs havet. Tillbringa sedan dagen i spa-anläggningen. Helglyx med sovmorgon kostar från 2 398 kr och inkluderar övernattning i dubbelrum, Thalassospa, valfri rätt från bistromenyn, frukostbuffé och sen utcheckning (17:00). Info: www.varbergskusthotell.se Tfn 0340-62 98 00. 

Vackra Tällbergsgården är ett måste när man besöker Dalarna.

Varbergs Kusthotells havsvattenpool Foto: Creative Commons Mysiga Varbergs Kusthotell ligger vackert ända ute vid Kattegatt. Foto: Creative Commons

Strosa längs havet och njut av snöfria vidder längs västkusten, Halland. JUNIA 2017 • 51

JUNIAinlaga-062017.indd 51

2017-11-23 22:29


Arbetet & jag

Från vision  till verklighet Du har fått en toppenidé – en riktigt härlig vision! Grattis! Men – sen då? Vad händer då? Hur ska du få med dig andra? Hur behöver du tänka och agera för att ta din idé och din grupp från start till mål? Det är det den här artikeln handlar om! Häng med!

Fas 1 Det är dags! Nu ska du ställa dig upp och presentera din vision för din grupp! Du känner dig laddad och taggad – du har verkligen längtat efter det här ögonblicket! Det är nu det händer! Du börjar din presentation och anstränger dig verkligen för att din iver och entusiasm ska bli synlig. Till din förvåning upplever du, att ju mer entusiasm du trycker på med, desto mer avvisande och avståndstagande känns gruppen. Vad är det för fel? Förstår de inte hur bra det här kommer att bli? I din frustration trycker du på ännu lite mer- nu måste de väl ändå hänga på! Mitt råd: Ta det lite lugnt! Det är för-

modligen inget fel på din idé – men din grupp hör nu ditt förslag för allra första gången. Du, däremot, har tänkt på detta länge och ser redan nu resultatet framför dig. Gruppen känner sig nog lite smått överkörd av ditt höga tempo och din stora entusiasm. Backa lite – lämna över till gruppen och be dem fundera på ditt förslag till dess ni ses igen! Gruppen behöver lite space, helt enkelt!

52 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 52

2017-11-23 22:29


Fas 2 Nu är det dags att möta gruppen igen. Du känner dig lite dämpad, efter förra mötet – din idé togs inte alls emot som du hade tänkt. Du känner dig nu mer osäker än förra gången på om den idé som du trodde så starkt på, verkligen är så bra som du trott. Men nu kommer du att bli glatt överraskad. Nu har gruppen ”sovit på saken” och det finns alla chanser till att de nu är mycket mer positiva och beredda att bidra och utveckla din idé. Mitt råd: Låt inte den överraskande

goda och positiva stämningen lura dig att tro att allt nu kommer att flyta på av sig själv! Om ni bara avslutar med ett allmänt ”Jamen, då kör vi så!”, så kommer allt att rinna ut i sanden. Nu är det dags för dig att dra på dig ledartröjan på riktigt! Dela ut uppgifter, utse ansvariga, dokumentera det ni kommer överens om och bestäm deadlines.

Låt inte den överraskande goda och positiva stämningen lura dig att tro att allt nu kommer att flyta på av sig själv!

Fas 3 Deadline börjar närma sig! Du känner dig förväntansfull och ser fram emot att få ta del av allt som jobbats fram till deadline. För att inte störa håller du dig lite på avstånd och tänker att eftersom alla vet till vilket datum deadline är satt, så är det är inget du behöver påminna om. Mitt råd: Tro inte att alla ivrigt jobbar

för att bli klara till deadline. Väldigt få personer fungerar så! De flesta av oss skjuter upp det som ska göras in i det sista – och en del blir inte klara alls. Ta för vana att kolla deadline – innan deadline. Var lite ”glad men jobbig”! Hör av dig och fråga hur det går. Säg att du ser fram emot att ta del av resultatet! Om du får höra att det är för kort om tid för att hinna bli klar – så köp inte det! Säg något hurtfriskt om att ”tur då att inte deadline är i morgon; du har ju ett antal dagar på dig att bli klar!” Flytta ALDRIG fram en deadline! Det blir oftast samma resultat som med ursprunglig deadline. Jobbet skjuts upp in i det sista, och så blir det svårt att hinna igen…

Om du inte kollar deadlines - innan deadlines, så kommer du att hamna i en situation, då du kommer att behöva visa ditt missnöje när du möter gruppen vid deadline. Detta kommer att göra en reva i er arbetsgemenskap och påverka den goda stämningen i gruppen. En negativ påverkan som du förmodligen helt kan undvika genom att kolla av deadlines innan tiden tagit slut.

Fas 4 Ni är klara! Projektet i hamn och alla jublar! Så härlig känsla att gå i mål med ett gemensamt projekt! Ni kanske också hyllas av andra, som vill veta hur idén kom till och hur ni tänkt! Så härligt! Att idén sprids till fler, blir ett extra kvitto på att ni tänkt rätt! Mitt råd: Låt inte din glädje över hur bra allting till slut blev, ta sig uttryck i att du vid något tillfälle snuddar vid ”hur det gick till när du fick idén”. Då kommer

solen att delvis gå i moln. Även om det var din vision från början och det såklart kanske känns lite extra härligt för dig att nu se resultatet, så får du nöja dig med att klappa dig själv på axeln och jubla inombords. Resultatet ägs nu av hela gruppen – det är NI och inte du som ska fira! Njut av att detta är ett bra bevis på ditt goda ledarskap – att gruppen nu nästan glömt att det var din idé från början! Nu är det ni som grupp som gått i mål! Grattis! 

Gör vårt test på nästa sida!

Christina Hellström Retorikexpert, ledartränare och författare. Driver mentorprogram för chefer och ledare. www.chpersonalutveckling.se

JUNIA 2017 • 53

JUNIAinlaga-062017.indd 53

2017-11-23 22:29


Arbetet & jag

Gör en egen mindmap, för att säkerställa att du tar din idé från start till mål!

Hur får du din idé från vision till verklighet illustration Jeanette Engqvist

1 Presentation av din idé inför gruppen; väl avvägda argument och måttlig entusiasm – ge gruppen lite utrymme att landa i idén!

4 Nigrupp! är i mål! Fira med din Påminn INTE om när

DU fick idén! På grund av ditt goda ledarskap, äger ni nu som grupp ert slutresultat! Bra jobbat!

Min idé

3 NiKollanärmar er deadline! av hur det går för

2 mer Nästa träff; gruppen är nu positiv! Gå in i en tydlig ledarroll! Dela ut uppgifter, dokumentera och sätt deadlines!

samtliga i gruppen – hur långt från deadline befinner de sig? Pusha – vänligt, men bestämt. Flytta INTE fram deadline!

54 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 54

2017-11-23 22:29


Fråga ekonomen Per Olof Eurell, Civilekonom, M.B.A. svarar på dina frågor om privatekonomi. Du är välkommen att skriva till Junia via mail på info@junia.se om du vill ställa en fråga. Märk hälsningen ”ekonomen”.

Vad gäller om julgåvor? Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan däremot inte göra avdrag för egna personalfester. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som lön Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Vad är avdragsgillt i en enskild firma? Den generella regeln för alla avdrag i enskild firma är att du får dra av alla kostnader som du har för att tjäna pengar i företaget. Så enkelt är det. Men i enskild firma är det lite hårdare bevisbörda på dig. Om du ska dra av för att du arbetar hemma måste det finnas en särskild avgränsad plats där du bara jobbar till exempel. Saker som inte är avdragsgilla för enskild firma fast du kanske trodde det: • Böter Hjälp med deklarationen • • Friskvård och motion, gymkort (som enskild näringsidkare räknas du nämligen inte som anställd) • Förfriskningar (kaffe och liknande) på jobbet • Hälsovård (utom förebyggande och rehabiliterande hälsovård) • Kapitalförsäkringar • Kurser (som har mindre utbildningstid än 30 timmar på en vecka) • Medlemsavgifter Skatterådgivning •

Julgåvor du skänker till dina kunder är som regel inte avdragsgilla, förutom om det rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde, cirka 200 kronor, som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Gåvorna måste också överlämnas till ett större antal kunder för att de ska räknas som avdragsgilla. Sedan januari 2017 får du inte göra avdrag för julmåltider inom ramen för intern representation som till exempel vid en personalfest. Du får inte heller göra avdrag för julbord till kunder.

Allt du behöver för att tjäna pengar är i princip avdragsgillt. Men som sagt, var alltid beredd att kunna bevisa det. 

JUNIA 2017 • 55

JUNIAinlaga-062017.indd 55

2017-11-23 22:29


Upptäck livet

När Han viskar ditt namn Jag drar upp fötterna i soffan, tar tag i den varma sköna pläden och sätter mig tillrätta. Ljusen är tända på bordet och ger det varma inbjudande sken som bara ett tänt ljus kan ge. Men inte bara där är ljusen tända, utan på varje ledig yta brinner ljusen och ger sitt vackra, mjuka sken i vardagsrummet. Jag har valt att sitta där och jag har valt tystnaden. Tv:n är avstängd, datorn ligger långt ifrån mig och mobilen är på ljudlös. Där i tystnaden väntar jag. Väntar på Dig och på den stilla viskningen som ger hopp, tro och glädje.

Här i tystnaden behöver Du inte säga något, det behövs inte, jag vet att Du är här. Den stilla viskningen som påminner mig om att jag är älskad för den jag är, att Du är min Far och jag är Ditt barn. Den stilla viskningen som ger mig tro och mod att jag kan mer än jag tror och att jag alltid är trygg – för Du vill mitt bästa. Så nu sitter jag här och väntar på Din stilla viskning. Redan när jag var liten viskade Du till

mig. En gång gav Du mig dina tankar för

min framtid, och jag minns att jag blev lite skakig, för hur skulle lilla jag kunna gensvara på det? Men tillsammans gick vi och tillsammans fick vi se att det Du talat skedde. Många år har gått sen dess. Dina viskningar har funnits i mitt liv, men det har även varit många, långa tider då jag inte hört Dig viska mitt namn. Jag har frågat och sökt Dig, men utan svar och jag upplevde Dig så långt borta ifrån mig. Du var tyst, en tystnad jag då inte kunde förstå. Idag vet jag att Du aldrig är långt bort, utan att Du är mycket närmare mig än jag kan tro. Därför sitter jag här i soffan, tillsammans med Dig och njuter av den stund vi får, Du och jag Gud. Här i tystnaden behöver Du inte säga något, det behövs inte, jag vet att Du är här. Jag minns dagen för några år sedan, när Du stilla viskade att jag skulle ge Ditt budskap om kärlek, hopp och tro till kvinnor som lever i utanförskap i Sverige. Jag log för mig själv och tänkte att det lär väl dröja, för inte hade vi resurser för det. Åren gick och jag kunde aldrig glömma Din viskning om Din kärlek till kvinnorna som lever i missbruk, hemlöshet, prostitution eller är i fängelser. Den var så stark att den även började brinna i mitt eget hjärta. Så kommer dagen då Du visar hur det skulle gå till, Din idé som blev anledningen till att det idag delas ut Sisters Julpåsar i hela vårt land. Tillsammans med många andra som arbetar för att se detta bli möjligt gör vi något som förvandlar kvinnors liv. Sisters Julpåsar är gåvan som ger hopp om att vi

Kanske det finns något mer utanför din och min komfortzon som behöver utmanas, så att julens budskap kan bli trovärdigt i våra liv? alla är lika värdefulla, det är gåvan som får barnet inom oss alla att spritta till av nyfikenhet och förväntan. Men även ljuset i mörkret som lyser upp en kall vinternatt. Vi lever i en hektisk värld, i ett prestationssamhälle där tiden ibland inte räcker till för allt som ska göras. Inte minst nu, under december, då alla måsten inför julens helger väller över oss. Julklappar ska köpas, julhälsningar skrivas, antingen via mail, eller som förr i tiden, på vackra, juliga vykort. Och sen tar städning, bakning och julpyntning den lilla tid som finns kvar. Samtidigt ser jag framemot julens högtider, då familjen, släkten och vänner träffas och umgås. Jag ser fram emot att sitta vid

56 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 56

2017-11-23 22:29


granen med skålen full av nötter i mitt knä och njuta av känslan av mys och glädje som bara julen kan ge. Men julen tillhör alla. Sorgligt nog är det inte möjligt för alla att fira jul med sina nära och kära. Livet blir inte alltid som man tänkt sig.

het, då jag kan få vila och ta hand om mig själv.” Jag blev mållös, helt tom och hittade inga ord på vad jag tänkte och kände. Men sen väl hemma, i lugn och ro, så insåg jag: Det finns människor som ständigt lever i rädsla att det kan vara sista dagen de lever.

Jag mötte henne på gatan, vi pratade lite och hon berättar att hon sovit så gott. Att hon sovit ensam i egen säng, med rena lakan och egen dusch. När jag frågar henne om hon verkligen behöver den kommande nattens inkomster svarar hon: ”Jo, för mig betyder det så mycket att då och då få sova i trygghet, i en egen säng. De pengar som jag får in i natt, ger mig en natt till av trygg-

Kanske du kan höra en stilla viskning inom dig som ber dig att stanna upp? En viskning som ber dig att se på dem som lever i utanförskap med respekt och kärlek? Som ber dig att lyssna till de tysta ropen om nåd, kärlek och hjälp? Kanske det finns något mer utanför din och min komfortzon som behöver utmanas, så att julens budskap kan bli trovärdigt i våra liv? Tänk om?

Kärleken är det enda som blir större ju mer vi slösar med den. Så låt oss ge oss själva och andra en oförglömlig tid där Guds kärlek sprider sig som en löpeld, där vi går ”hand i hand” oavsett var vi kommer ifrån, vilka vi är och vart vi än är på väg. 

Marie Arnfjell Ansvarig utgivare & chefredaktör Junia. Ordförande Sisters International www.mariearnfjell.se

JUNIA 2017 • 57

JUNIAinlaga-062017.indd 57

2017-11-23 22:29


Upptäck livet

Dödsdömd som baby,  nu har Elsa fyllt 25   text • foto Börje Norlén

Läkarna kunde ingenting göra för den nyfödda Elsa. Den sällsynta och obotliga sjukdomen hade tidigt kostat två av hennes syskon livet. Samma öde såg ut att drabba Elsa, men än är undrens tid inte förbi.

V

i besöker Elsa Hyllsjö i hennes trivsamma hus på landet i Edsbyn i Hälsingland. Elsa, som fyllde 25 i somras, är gift med sin ungdomskärlek Patrik och stortrivs med sitt jobb som förskollärare. En levnadsglad, ung kvinna med härlig utstrålning, tacksam till Gud för det nya liv hon fick som gåva, när allt hopp i princip var ute.  Ibland kan det komma ögonblick när livet liksom stannar upp och oförklarligt tar en oväntad vändning. Så var det för Elsa när hon föddes i början av juli 1992. Elsas mamma Kristina Khemi hade då redan förlorat två av fem barn i en sällsynt, obotlig muskelsjukdom.   – Ibland har jag ställt mig frågan varför just jag blev mirakulöst helad från denna fruktansvärda sjukdom. Jag har inget svar på frågan varför just jag fick chansen att leva. Det enda jag vet är att

58 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 58

2017-11-23 22:29


jag måste leva varje dag fullt ut, för varje dag jag andas är en gåva! Därför vill jag göra vad jag kan för att ta väl vara på det liv jag fått, säger Elsa med tårar i ögonen. Obotlig muskelsjukdom

På en lapp har Elsa skrivit ner sjukdomens namn så vi ska få det rätt. ”Progressiv spinal muskelatrofi; Werdnig Hoffmans sjukdom Art 1”, lyder hela den medicinska beteckningen (förkortas SMA). Elsa ger en kortfattad beskrivning av hur sjukdomen yttrar sig.   – Sjukdomen orsakar att musklerna i kroppen förtvinar. Det allvarliga är att även livsviktiga muskler och funktioner avtar. När min första syster Emma föddes hade hon svårt att kontrollera kroppen och att suga och svälja. Läkarna kunde ingenting göra och Emma blev bara åtta veckor gammal.   

I min förtvivlan gick jag ut för att meka med bilen för att skingra tankarna. Jag bad en desperat bön: ’Gud, jag vet inte om vi klarar av att mista fler barn nu’. Emmas äldre bror Emanuel, hade fötts helt frisk och Urban och Kristina Khemi, som föräldrarna heter, ville ha många barn. De kunde inte ana att de var friska bärare av anlaget till en förödande sjukdom, som ingen överlever. Sedan Emma begravts blev mamma Kristina gravid igen och Elin föddes, en frisk och liv-

lig tjej, som nu själv är mamma till tre barn. Mamma Kristina Khemi berättar vad som hände vid nästa graviditet.  – När jag blev gravid igen märkte jag tidigt oroande tecken och befarade det värsta. När vår son Elia föddes, besannades de värsta farhågorna och också han dog efter två månader. Vi bara grät, men när vi bad tillsammans kände vi

JUNIA 2017 • 59

JUNIAinlaga-062017.indd 59

2017-11-23 22:29


Upptäck livet

Guds närhet mitt i allt. Under det att vi bad tittade Elia på oss med klara ögon. Det var som om han såg rakt igenom oss.  Prövningarna inte slut 

Urban och Kristina minns den enkla bön de bad: ’Gud, du har kollen, även när vi inte fattar vad som händer och vi ger Elia till dig’. När Elia dött klädde hans föräldrar på honom en vit sparkdräkt, med en duva på framsidan. Detta berättade de inte för någon annan. När de någon vecka senare var i kyrkan var det en kvinna som ville tala med dem. Kristina fortsätter:  – Hon berättade att hon sett Elia i en syn och att han var klädd i en vit sparkbyxa med en duva på. I synen såg hon Jesus möta Elia med öppna armar och Elia sträckte sig mot Jesus. Hennes första reaktion var ’Jesus, du får inte ta honom än’. Men när hon såg hur Elia strålade av lycka och liv, så sa hon detsamma som vi hade sagt: ’Gud, vi ger honom tillbaka till dig’.   Efter Elia föddes Edit, som Elsa beskriver som en härlig syster, full av energi. Men prövningarna var inte slut än. Nästa barn som föddes var Elsa, makarna Khemis näst yngsta barn. Det var uppenbart att hon led av samma sjukdom som två av syskonen dött i. Hoppet om överlevnad var lika obefintligt som för hennes syskon. Några få veckor av avtagande liv och sedan skulle också Elsa begravas. Elsa var till och med sjukare och såg ut att försvagas ännu snabbare än de andra. Hennes pappa berättar om den desperation han kände:  – I min förtvivlan gick jag ut för att meka med bilen för att skingra tankarna. Jag bad en desperat bön: ’Gud, jag vet inte om vi klarar av att mista fler barn nu’. Då upplevde jag så starkt att vi skulle åka till en stor kristen konferens i Uppsala och få förbön för Elsa. På onsdagskvällen den 22 juli 1992 kal�lade predikanten fram människor med olika sjukdomar till förbön.   Gud griper in 

Timmarna gick och mötet var på väg att avslutas. Då hejdade predikanten sig plötsligt. Han förklarade att han upplevde att Gud ville hela ett barn

Jag känner också stor tacksamhet till mamma och pappa för att de lät mig födas, trots att mamma tidigt kände igen symptomen på att något var fel.

med en obotlig sjukdom. Urban uppfattade direkt att tillfället som de väntat på hade kommit och Kristina banade sig väg fram till scenen, med Elsa i famnen.   – Han uppmanade alla i tältet att sträcka ut sina händer mot oss och förena sig med honom i bön. På videoinspelningen från mötet kan man se hur Elsa plötsligt sträcker upp sina händer och spretar med fingrarna, något hon inte kunnat förut. Senare på kvällen märker jag att Elsa kropp har en helt ny stadga, säger Kristina Khemi.   Elsa var bara 19 dagar denna förunderliga onsdagskväll, då hon kom tillbaka till livet. Det finns inget annat dokumenterat fall av att någon som diagnostiserats med denna sjukdom uppnått vuxen ålder.   – Vi berättade vad som hänt för neurologprofessorn från Uppsala, som vi haft kontakt med tidigare. Hon blev tyst en stund och sedan sa hon: ’Jag tror inte på samma sätt som ni, men att höra att Elsa nu blivit frisk känns som att ha fått en fin present’.  

men för mig som bara skulle ha blivit några månader känns varje dag som en bonus. Elsa försäkrar att hon känner sig helt frisk, går på gym och bygger muskler, åker motorcykel med sin man och i övrigt lever ett normalt liv.   – Om inte Gud gripit in i mitt liv skulle jag för längesen ha legat i en grav. Gud är anledningen till att jag lever, och jag har aldrig tvivlat på att han finns. Allt i mitt liv har jag att tacka Gud för. Jesus, familjen, församlingen och vännerna betyder allt för mig, säger Elsa och ler, medan hon torkar tårarna. 

Elsa Hyllsjö Ålder: 25 år Yrke: Förskollärare Familj: Maken Patrik Bor: I Edsbyn

Helt frisk

Elsa har hört historien om sitt helande berättas många gånger förr och på tv-bänken ligger DVD-skivan, som dokumenterar hennes helande. Hennes föräldrar konstaterar samstämmigt att Elsa alltid varit en glädjespridare i familjen. De framhåller också att hon begåvats med stor empati för andra människor. Själv tackar Elsa Gud varje dag för allt som livet gett henne.  – Jag känner också stor tacksamhet till mamma och pappa för att de lät mig födas, trots att mamma tidigt kände igen symptomen på att något var fel. Många tar livet som något självklart,

60 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 60

2017-11-23 22:29


Fråga prästen Marie Louise Nilsson är präst i EFS-kyrkan i Östersund. Hon besvarar läsarnas frågor kring tro, Gud och kyrkan. Du är välkommen att skriva till Junia via post eller mejla till fragaprasten@junia.se. Märk hälsningen ”prästen”.

Att komma över det förflutna Hej! Jag har många spöken i mitt förflutna, saker som har gjorts mot mig. Jag är kristen och jag vet att Jesus har förlåtit mig, men det poppar ändå upp. När det gör så känns det som om jag aldrig kommer att komma över det. Måste jag alltid gå och bära på detta?

Elisabet

Kära Elisabet!

”Vi tillhör inte en Gud som är distanserad från vår smärta, utan en som på alla sätt vet vad kamp är”

S

tort tack för din fråga. Jag känner med dig. När jag var liten bebis så var jag med om en svår olycka, som ledde till flera ärr på min kropp. En del av de ärren satte sig även i min själ. Främst under tonåren satte sig fler ärr i själen, då det var svårt att vara annorlunda. Så här, 40 år senare, har ärren läkt fint och vissa har bleknat. Men ibland gör de sig påminda. De på kroppen gör sig påminda när jag utför viss fysisk aktivitet och då vet jag att jag inte ska vara där och röra. Men den svåraste smärtan är den är i själen. De ärren är inte så tydliga längre men de finns där. Du skriver att du har många spöken från ditt förflutna och jag anar att de gör ont. Och vi är många som bär på smärta och kamp från vårt förflutna. När ord eller människor kommer och river i min själs ärrvävnad, har jag lärt mig att det är okej att ha ont en liten stund men att genast gå med min smärta till Jesus. Bygg inte bo i din smärta eller kamp utan res dig och gå med den till Jesus. Ju mer jag kliar på mina ärr, desto mer gör de ont. Du skriver att du vet att Jesus har förlåtit dig. Bra! För det har han. Nästa steg är att du behöver be Jesus hjälpa dig att förlåta det som har gjorts mot dig och de personer som har gjort dig illa. Och det kan ta tid. Förlåtelse och att komma över sitt förflutna är en process. Men mitt i den processen står Jesus. Han vill hjälpa dig där du inte förmår eller orkar själv. Det är fullt möjligt att förlåta och komma över sitt förflutna, men du har ett val, att vara ensam med dina ärr eller att låta Jesus bära dem och läka dem. Jag är så tacksam över att få ha en relation med den levande Guden. Att få veta att jag tillhör någon som också

bär sår. För så beskrivs Jesus i bibeln. Han bär sår och han vet vad smärta är. Vi tillhör inte en Gud som är distanserad från vår smärta, utan en som på alla sätt vet vad kamp är. Så varje gång det svåra gör sig påmint, be en kort bön, säg Jesus-namnet högt eller sucka det stilla. Han kommer aldrig att överge dig eller svika dig. Ge inte upp! Gud välsigne dig/ Marie-Louise

JUNIA 2017 • 61

JUNIAinlaga-062017.indd 61

2017-11-23 22:29


Sticka flätor i vinter Flätor är tacksamt, användbart och roligt att sticka på många sätt, och grundprincipen är okomplicerad: Man låter helt enkelt några maskor byta plats innan man stickar dem. Variationsmöjligheterna känns oändliga.

Hämtade ur Sticka flätor, Ivar Asplund, Bonnier Fakta

Halsduk vrid & vänd Storlek mindre (större) | Bredd 16 (24) cm | Längd 120 (190) cm Masktäthet slätstickning 6 mm stickor: 16 m = 10 cm Garn 2 (5) nystan á 25 g Lang Nova från Lang Yarns, färg 39 (22)Stickor 6 mm, flätsticka Övrigt material Ev varvräknare och/eller markör

Lägg upp 48 (74) m på stickor 6 mm. Här behövs inget diagram, för alla varv stickas lika (förutom de med flätvridningar med början på varv 3): Lyft 2 m som för att sticka avigt, med garnet framför arbetet, *1 rm, 1 am, 1 rm, 1 am, 3 rm, 2 am, 2 rm, 2 am*. Upprepa *–* tills 7 m återstår. Avsluta med 1 rm, 1 am, 1 rm, 1 am, 3 rm. Varv 3, 13, 23 o.s.v. (= vart tionde varv) gör man flätvridningarna: Lyft 2 m som tidigare, *1 rm, 1 am, 1 rm, 1 am, 1 rm; sätt 4 m på en flätsticka och håll framför arbetet; 2 rm, 2 am; sticka flätstickans maskor 2 rm, 2 am*. Upprepa *– * tills 7 m återstår. Avsluta med 1 rm, 1 am, 1 rm, 1 am, 3 rm. Efter det sista flätvridningsvarvet: Sticka 1 varv, för att motsvara det allra första varvet. Maska av: Lyft 2 m som tidigare, sticka 1 rm och dra de 2 lyfta maskorna över. Fortsätt sedan att avmaska så att det stämmer med mönstret – alltså rm på rm och am på am i flätorna, men tvärtom i mosstickningen. När 2 m återstår på vänster sticka: Sticka ihop dem i bakre maskbågarna, så blir det inte så löst i hörnet. Fäst trådar, tvätta försiktigt och sträck.

62 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 62

2017-11-23 22:29


Ändra storlek Storleken på halsduken är lätt att justera. För att ändra längden stickar man helt enkelt fler eller färre varv, och för att ändra bredden kan man ändra antalet rapporter (här tre eller fem rapporter om 13 m). Man kan också ändra antalet maskor i de mosstickade kolumnerna. Låt det i så fall vara ett udda antal (här 5 m), så stickas båda sidorna lika.

JUNIA 2017 • 63

JUNIAinlaga-062017.indd 63

2017-11-23 22:29


POSTTIDNING B RETURADRESS: STORÄNGSVÄGEN 26 B4 184 32 ÅKERSBERGA

Skolfl iställ

Halskrage provrör

Ge 100 kronor och att flickor som Lois får gå kvar i skolan

I Kenya tas mån flickor ur skola för att tvingas i barnäktenskap

Storlek mindre (större) | Omkrets 40 (52) cm, ej töjd | Längd 15 (17) cm, ej töjd

Erikshjälpen hj flickor att få for skolan och välj egen framtid.

Din julgåva gör det möjlig

Masktäthet slätstickning 5 mm stickor: 17 m = 10 cm (14 m = 10 cm) Garn 1 nystan á 100 g Gilliatt (1 nystan á 100 g Cyrano) från De Rerum Natura, färg Ciel (Lagon) Stickor 5 mm rundsticka 40 cm, (6 mm rundsticka 40 cm), flätsticka

JUNIAomsl_06-2017.indd 1

Båda storlekarna Lägg upp 100 m på rundsticka och sammanfoga för att sticka runt. Se till att maskorna inte vrider sig på stickan – det är så tråkigt att plötsligt upptäcka att man stickar en ”åtta” i stället för en tub. Sticka diagrammets 50 m 2 gånger för varje varv. Se symbolguiden. Upprepa de 8 varven 5 (4) gånger, eller till önskad längd. Avsluta med varv 1–3. Maska av rm på rm och am på am, för att behålla elasticiteten. Fäst trådar, tvätta försiktigt och sträck.

S YM BOLG U I D E Symbolguide FÖRKORTNINGAR

m: rm : am : omsl:

maska rät maska avig maska omslag

SYMBOLER EJ FLÄTVRID NI NGAR

FL ÄTVRI DNI NGAR MED RÄTA MASKO R

sätt 1 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 1 rm, 1 rm från flätstickan sätt 1 m på flätstickan och håll framför arbetet, 1 rm, 1 rm från flätstickan sätt 1 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 2 rm, 1 rm från flätstickan

rm (på rätsidan) am (på rätsidan) ingen maska

sätt 2 m på flätstickan och håll framför arbetet, 1 rm, 2 rm från flätstickan sätt 2 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 2 rm, 2 rm från flätstickan

omsl vriden rm vriden am

sätt 2 m på flätstickan och håll framför arbetet, 2 rm, 2 rm från flätstickan sätt 3 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 3 rm, 3 rm från flätstickan

lyft avigt med garnet framför sticka ihop 2 rm lyft 2 m, en i taget, som för att sticka dem räta, sätt tillbaka dem på vänster sticka och sticka ihop dem i bakre maskbågarna sticka ihop 2 m avigt med garnet på framsidan lyft 1 m avigt, för garnet mellan stickspetsarna, vänd på arbetet och lyft samma maska avigt

sätt 3 m på flätstickan och håll framför arbetet, 3 rm, 3 rm från flätstickan

FL ÄTVRI DNI NGAR MED RÄTA OCH AV IG A M A S KOR

sätt 1 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 1 rm, 1 am från flätstickan sätt 1 m på flätstickan och håll framför arbetet, 1 am, 1 rm från flätstickan sätt 1 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 2 rm, 1 am från flätstickan sätt 2 m på flätstickan och håll framför arbetet, 1 am, 2 rm från flätstickan sätt 2 m på flätstickan och håll bakom arbetet, 2 rm, 2 am från flätstickan sätt 2 m på flätstickan och håll framför arbetet, 2 am, 2 rm från flätstickan

157

64 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 64

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se FÖR

FÖR DIG SOM SER FRAMÅT

Med lyxig

FRAM

ÅT

Erikshjälpen hjälper flickor att få fortsätta skolan och välja sin egen framtid.

TEMA - Hur klarar man det ofattbara?

läsning! 84 sidor.

I Kenya tas många flickor ur skolan för att tvingas in i barnäktenskap.

4

are od R D O

faser

ULB

Ge 100 kronor och bidra till att flickor som Loisa, 14 år, får gå kvar i skolan.

Från idé till verklighet

Tema: Hur klarar man det ofattbara? 10 år har gått sedan Emmas barn mördades

6 nr av Junia + gåva som kr

till

”Idag vill jag hjälpa

900 92 83 - M är

k

el

en

Swish a

ÅVA LG JU

10 0

Christina växte upp som gatubarn:

le r

sc an n

is a med Sw

pp h-a

Klassåterträff – revansch eller möjlighet?

världens ” utsatta

.se/loisa

Se filmen om Loisa på erikshjalpen JUNIAomsl_06-2017.indd 1

SER

nr 6/17 • 47 SEK www.junia.se

Grön ar J eg

06/2017

a och Skolflick känsla för fru iställetmycket

Din julgåva gör det möjligt.

SOM

JUNIA

POSTTIDNING B RETURADRESS: STORÄNGSVÄGEN 26 B4 184 32 ÅKERSBERGA

DIG

2017-11-22 22:29

Välj boken Ett med det gudomliga eller två extra tidningar!

passar just dig!

279:-

Ett med det gudomliga Anita Barker Andersen

I den här boken får du möta tolv vanliga svenskar, som på olika sätt har sökt i det som kallas nyandlighet eller new age. De har haft en längtan efter det som gör människan hel och ger livet en djupare mening och tillfredsställelse. Deras sökande har tagit sig olika vägar – genom yoga, meditation, seanser, shamanism, healing och allt annat som serveras på det stora smörgåsbord av andliga upplevelser som finns idag. Alla tolv menar att de hittade den djupa inre friden, eller den starkaste kraften som de sökte. Men för de flesta fanns den inte där de trodde den skulle finnas. Omegaskrift och Kanal 10 förlag.

SVARSKORT - Fyll i och posta! Det går även prenumerera på www.junia.se/prenumerera

q

JA TACK! Jag vill gärna prenumerera på Junia och får då 6 nr för endast 279 kr. Dessutom får jag utan extra kostnad välja något av följande:

q Boken "Ett med det gudomliga" av Anita Barker Andersen

q 2 extra nummer av Junia (Prenumerationen räcker alltså 8 nr)

q

Start nr 6-2017, vecka 48

q

Start nr 1-2018, vecka 6

Namn:

Adress:

Postnr och ort:

Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

Mobilnr:

E-postadress:

Vid gåvoprenumeration fyller du i gåvogivarens information nedan. Namn-gåvogivare:

Adress:

Postnr och ort:

Mobilnr:

E-postadress:

SVARSPOST 20327509 184 20 ÅKERSBERGA SVERIGE

Detta erbjudande inkluderar 6 nr och porto i Sverige. Tidningen kommer som en tillsvidareprenumeration, vilken kan sägas upp när som helst. För internationella priser, se vår hemsida www.junia.se. Erbjudandet gäller till och med den 31 januari 2018. Om premien tar slut så skickar vi en likvärdig vara.

JUNIAinlaga-062017.indd 65

2017-11-23 22:29


Sisters International

BIBELN 

tog flaskans plats

text • foto Börje Norlén

Vid 29 års ålder var Lili-Ann Karppinen fast i ett destruktivt missbruk och såg ingen annan utväg än att göra slut på sitt liv. Men då ställde sig Jesus i hennes väg och hela livet förändrades för både henne själv och hennes make Kari.

K

ari och Lili-Ann Karppinen är ett par som har rett ut många stormar tillsammans under mer än 30 års äktenskap. Den som möter dem nu och inte känner till deras bakgrund kan inte ana att dessa trivsamma och levnadsglada makar under många år räknades till ”A-laget” - den slarviga benämning, som brukar användas om de härjade missbrukarna på parksoffan, dem som vi ofta bara passerar utan att bry oss om. Utled på livet

För lite mer än 30 år sedan hade missbruket kopplat sitt destruktiva grepp så hårt om makarna Karppinen att det inte längre fanns något hopp om en framtid. De levde i en mardröm och hade ingen aning om hur de skulle få kontakt med verkligheten igen. – Jag var 29 år och hade kommit till vägens slut, berättar Lili-Ann Karppinen allvarligt. Det fanns inget mer att leva för. Min man Kari hade gett sig iväg på en stöldturné och i min ensamhet hade jag fattat ett oåterkalleligt beslut att göra slut på mitt liv.

Lili-Ann var helt utled på det liv hon levde med missbruk, ångest, slagsmål, förnedring, smuts och elände. Men när hon höjde kniven för att skära av pulsådern hände något som förändrade hela hennes liv.

henne nära. Det var när hon i 12-årsåldern deltog i ett frikyrkligt sommarläger i sin finlandssvenska hembygd. Lili-Ann blev så tagen när hon fick höra att Jesus dött för hela världens synd att hon böjde

I ljuset såg jag konturerna av ett ansikte, en hand sträcktes mot mig och jag hörde en röst som sa: ’Här är jag!’ – Plötsligt lystes den sunkiga, smutsiga, halvdunkla missbrukarkvarten upp av ett starkt ljus. I ljuset såg jag konturerna av ett ansikte, en hand sträcktes mot mig och jag hörde en röst som sa: ’Här är jag!’ På något sätt visste jag att det var Jesus som kallade på mig! Tidigare i livet hade Lili-Ann nämligen haft en upplevelse av att Jesus kom

sina knän och bad Jesus förlåta henne. Men när hon kom hem till sin familj var det ingen som förstod henne och kunde hjälpa henne vidare. Jesus kom på besök

Istället började hon redan i början av tonåren sjunka allt djupare ned i missbruk, manipulationer och svek. Den

66 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 66

2017-11-23 22:29


starka upplevelsen från barndomen hade hon för längesen förträngt. Men just den dag, som Lili-Ann hade bestämt skulle bli hennes sista, hände det otroliga att Jesus kom på besök hos henne igen. – Jag fylldes av en inre frid, en överjordisk närvaro; kontrasten till det liv jag då levde var lika omvälvande som mellan död och liv. Jag som inte hade gråtit på 17 år bara ramlade ihop på golvet och snyftade som ett barn. Det kändes som om en tung börda lyftes av mig. Lili-Ann letade fram den vita Bibel hon fått av sin farmor och lade den bredvid sig i sin säng. Den platsen hade de senaste åren annars varit reserverad för en spritflaska. För första gången på åratal fick hon en god natts sömn. Ännu mer otroligt var det att spritbegäret, som legat över henne som ett rovdjur som aldrig kunde mättas, plötsligt var borta.

Du har mött Jesus

När maken Kari kommit hem efter sin nattliga räd, noterade han förvånat att innehållet i spritflaskan var kvar. Fast några djupare funderingar fick inte plats i Karis spritmarinerade hjärna; han var bara tacksam för att han fick behålla all spriten själv. Men frågan var hur LiliAnn skulle berätta om den dramatiska upplevelse hon haft för sin tuffe, hårdhudade och temperamentsfulle man? Lili-Ann tog sin mamma som moraliskt stöd och förklarade för Kari att hon hade något viktigt att berätta. Stämningen var förväntansfull och högtidlig, nästan som i kyrkan. Med stor inlevelse berättade Lili-Ann det som hänt den kväll hon hade beslutat sig för att göra slut på sitt liv. Karis reaktionen kom som en total överraskning för hans fru.

– Han bara stirrade intensivt på mig och utbrast: ’Men Lili, fattar du inte att du mött Jesus!’ Hade jag hört rätt? Kari, som alltid var så kaxig och tuff, pratade om Jesus som om det var den mest naturliga sak i världen. Började snyfta häftigt

Det visade sig att Kari hade vuxit upp hos troende morföräldrar, för att i tonåren hamna allt djupare i missbruk och kriminalitet. Han rörde sig i kretsar där det var slagsmål och hårda tag som gällde. Kari drog sig inte ens för att blåsa sina förbrytarkumpaner på pengar och därför levde han ofta under press och dödshot. Nästa steg blev att Lili-Ann tog reda på att på det gamla nöjespalatset Nalen i Stockholm bedrev pingstvännerna ett rehabiliteringsarbete bland missbrukare.

JUNIA 2017 • 67

JUNIAinlaga-062017.indd 67

2017-11-23 22:29


Sisters International

Lili-Ann besöker församlingar och andra sammanhang i Sverige. Hennes uppdrag är att inspirera, uppmuntra och informera om LP-verksamheteten (beroendevård på kristen grund). Maken Kari är chaufför.

Kari hade många fördomar mot pingstvänner, men lät sig ändå övertalas att följa med dit. – När vi kom in sjöng sångarna Han har öppnat pärleporten. Min favoritsång från ungdomslägret; det kändes som om jag kommit hem och jag storgrät av glädje. Sedan vittnade en tidigare missbrukare om sin frälsningsupplevelse. Kari hade mött den mannen flera gånger i missbrukarkretsarna. Nu var han välvårdad och välklädd och strålade som av ett inre ljus. Den kriminelle hårdingen Kari Karppinen fick plötsligt svårt att hålla tårarna tillbaka. – Jag fick en sådan nöd över mina synder, och jag började snyfta häftigt. Jag kan inte minnas när jag hade gråtit sist, men nu rann tårarna för fullt. Där började mitt nya liv, säger Kari Karppinen. Livslusten tillbaka

Kari och Lili-Ann fick sedan som genom ett under plats på ett kristet behandlingshem på Venngarns slott. Där kom den förlorade livslusten tillbaka, även

Kari hade mött den mannen flera gånger i missbrukarkretsarna. Nu var han välvårdad och välklädd och strålade som av ett inre ljus. om båda medger att anpassningen till ett normalt socialt liv inte alltid var så lätt. De drar flera dråpliga episoder om hur nära det var att de skulle ge upp och ge sig av därifrån. Men i sista momangen hände alltid något som fick dem att återvända. Under de 30 år som gått sedan dess har makarna Karppinen jobbat med vård av missbrukare på flera platser i landet. När de får tillfälle reser de också gärna tillsammans med ett team och besöker olika platser. Personligt och okonstlat delar de med sig av vittnesbördet om hur Jesus förvandlat deras liv. De kan ge många exempel på när det fått leda andra

fram till samma erfarenhet och det är det bästa de vet. Livet har inte alltid gått på räls; ibland har det också varit svåra prövningar och misslyckanden under livsresans gång. Men dessa plågsamma erfarenheter har hjälpt dem fram till en starkare relation till Jesus. – Vi har inte längre vår identitet i vårt gamla liv som före detta missbrukare, inte heller i någon organisation eller något samfund, utan i Jesus Kristus själv. Den relationen bär oss under alla prövningar och motgångar, sammanfattar det väl samtrimmade paret Kari och Lili-Ann Karppinen.

68 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 68

2017-11-23 22:29


g g y r t n e Äntlig hemma Ulrika föddes 1969 i Norrköping. Hennes

mamma var 16 år och pappan var inte beredd att ta ansvar för barnet. Det blev Ulrikas mormor och morfar som fick göra det istället. Två år senare blev deras dotter gravid igen, med en annan man. Ulrika fick till sin glädje en syster. Eftersom flickornas mamma inte var mogen att ta hand om två små barn blev flickornas morföräldrar deras räddning. Mormor var varmt troende och blev flickornas trygghet genom livet. Mamman träffade olika män under barnens uppväxt, män som inte alltid var snälla mot barnen. En av dem utnyttjade Ulrika sexuellt när hon var fem år gammal.

När Ulrika var 9 år träffade mamman en

man från Göteborg. Först tyckte Ulrika att det var spännande att flytta till en annan stad. Väl där blev det förödande, för tryggheten i mormor och morfar fanns inte längre. En dag när Ulrika kom hem från skolan, låg mamman och grät och berättade att de hade blivit vräkta. Ulrika undrade: ”Vad betyder det att vara vräkt?” Det visade sig att mamman inte hade betalat hyran under lång tid. Barnen hade trott att mamma hade ett arbete och tjänade pengar men det hade hon inte. Mannen som de bodde ihop med hade också trott detta och de pengar han hade gett till hyran försvann till annat. När mamman sedan blev påkommen med att stjäla pengar från sin sambos mamma, sprack relationen.

Hennes övriga familj i Norrköping grep in

och skaffade pengar till en annan lägenhet. Samtidigt sa de till Ulrika att hon måste ha koll på sin mamma att hon betalade hyran och andra räkningar. Hon var då 10 år gammal så det var inte lätt. Mamman visade sig vara både kleptoman och mytoman. Ulrika fick bli vuxen på en dag. De flyttade in i en liten etta och Ulrika och hennes syster kunde aldrig ta hem några kompisar. Båda fick hitta på olika lögner

för att förklara sin hemsituation. Ulrikas räddning blev när hon på helger och lov åkte till Norrköping och bodde hos släktingarna. När mamman blev vräkt en andra gång

flyttade Ulrika hemifrån till en tjejkompis. Hon var då 15 år gammal. Hon träffade snart sin första pojkvän och blev förälskad och de skaffade en lägenhet tillsammans. Äntligen kände hon sig trygg igen. Ulrika utbildade sig till tandtekniker och blev duktig i sitt yrke. Hon fick jobb i Saudiarabien i ett år och livet lekte för henne. Hemma hade pojkvännen startat ett Café och han övertalade Ulrika att säga upp sig som tandtekniker och jobba med honom istället och hjälpa till att driva rörelsen.

Ulrika gjorde detta och det blev ett hårt och tufft arbete där hon inte lyssnade på sin kropps signaler utan slarvade med mat och vila. Till slut gick hon in i väggen och blev drabbad av en djup utmattningsdepression. Det var som om alla nedtryckta känslor från det förflutna dränkte henne. Hon orkade inget och hennes mamma fick komma och hjälpa henne. I detta förlamande tillstånd började Ulrika använda amfetamin för att få kraft under dagarna och opium för att kunna sova. Det var pojkvännen som hjälpte henne med drogerna men han förstod inte att Ulrika snabbt blev beroende av dem. Allt spårade ur och det tog slut mellan

Ulrika och pojkvännen. Snart träffade hon en ny man som försåg henne med droger. Han manipulerade och miss-

handlade henne och Ulrika hamnade på psyket. Det blev hennes räddning, både undan drogerna och pojkvännen. Ulrika fick ett jobb som servitris på en restaurang och skaffade sig en egen lägenhet. Men tyvärr blev det nu alkoholen som blev hennes tillflykt när hon mådde dåligt. Hon förlorade ganska snart sitt jobb och genom Socialtjänsten blev hon erbjuden en behandling för att komma till rätta med sitt beroende. När Ulrika kom till Trappa Upp kände

hon det som om hon hade hittat hem. Hennes tro vaknade till liv, den som hon hade fått med sig genom mormor sedan hon var barn. I kyrkan hittade hon den trygghet som hon saknat i många år. Ett nytt hopp tändes i hennes hjärta, att kanske inte allt var kört för henne. Hon gick på en Alphakurs för att ta reda på mer om kristen tro och till slut fanns det inga tvivel längre. Ulrika bestämde sig för att låta döpa sig och gå med i församlingen. En kraft inom henne har drivit bort oro och rädsla och har gett henne en övertygelse om att hon inte längre är ensam. Hennes himmelske Pappa är med henne hela tiden. Ulrika har hittat en trygghet som aldrig kommer lämna henne. Hon är äntligen hemma! 

Krönika av Bittan Ekman, drog- och alkoholterapeut samt föreståndare för Trappa Upp – öppenvård för missbrukare i Göteborg.

JUNIA 2017 • 69

JUNIAinlaga-062017.indd 69

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Ge Junia som julgåva!

S

nart är julen här och vi vill från JUNIA ge dig möjlighet att beställa julklapparna som räcker ett helt år. När du ger bort JUNIA får du dessutom fina premier! Gör din beställning snabbt och enkelt på www.junia.se/jul eller skicka in talongen på sidan bredvid. Se vilka premier du kan få nedan!

OBS! Beställningar behöver komma in senast den 18 december. Vi börjar skicka ut beställningarna vecka 48 när julnumret kommit ut.

Armband från VÅGA

Ett med det gudomliga Anita Barker Andersen 12 vanliga svenskars livsberättelser. Omegaskrift och Kanal 10 förlag.

JUNIAinlaga-062017.indd 70

Vackert armband med glaspärlor.

En välsignad man Simon Ådahl Simons alldeles nya cd-skiva. Talking Music.

Fridsänglar

En fantastisk presenbok med bilder och korta texter, 94 sidor. Argument förlag.

Stilla Natt Maria Almroth och Daniel Viklund

En stämningsfull julskiva, där Maria och Daniel båda medverkar med sång. Daniel spelar dessutom piano och har arrangerat samtliga sånger. Adora Records.

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Det är viktigt att du noterar för varje beställning när prenumerationen ska börja och vilken premie du önskar.

Beställ snabbt och enkelt på vår hemsida www.junia.se/jul eller skicka in denna sida: Jag beställer följande och får fina premier! MOTTAGARE - PRENUMERATION NR 1: Namn: ........................................................................................................... Adress: .......................................................................................................... Postadress: .................................................................................................. Epost: ............................................................................................................ Telefon: ......................................................................................................... När prenumerationen börjar med julnumret skicka presentkort och tidning till: q min vän q mig så jag kan överlämna det MOTTAGARE - PRENUMERATION NR 2: Namn: ........................................................................................................... Adress: .......................................................................................................... Postadress: .................................................................................................. Epost: ............................................................................................................ Telefon: ......................................................................................................... När prenumerationen börjar med julnumret skicka presentkort och tidning till: q min vän q mig så jag kan överlämna det MOTTAGARE - PRENUMERATION NR 3: Namn: ........................................................................................................... Adress: .......................................................................................................... Postadress: .................................................................................................. Epost: ............................................................................................................ Telefon: ......................................................................................................... När prenumerationen börjar med julnumret skicka presentkort och tidning till: q min vän q mig så jag kan överlämna det GÅVOGIVARE - BETALARE: Namn: ........................................................................................................... Adress: .......................................................................................................... Postadress: .................................................................................................. Epost: ............................................................................................................

PRENUMERATION NR 1 Junia för 279:- (6 nr per år) q från julnumret q från 1-2018 (v.6) Jag får då som premie välja en av följande: q Boken ”Ett med det gudomliga” av Anita Barker Anderson q Armband i blått från VÅGA

PRENUMERATION NR 2 Junia för 279:- (6 nr per år) q från julnumret q från 1-2018 (v.6) Jag får då som premie välja en av följande: q Boken ”Ett med det gudomliga” av Anita Barker Anderson q Armband i blått från VÅGA

PRENUMERATION NR 3 Junia för 279:- (6 nr per år) q från julnumret q från 1-2018 (v.6) Jag får då som premie välja en av följande: q Boken ”Fridsänglar” q CD - ”En välsignad man” - Simon Ådahl q CD - ”Stilla natt” - Maria Almroth och Daniel Viklund Frankeras ej. Mottagaren betalar portot.

Telefon: ......................................................................................................... Priset 279 kr inkluderar 6 nr och porto i Sverige. För internationella priser, se www. junia.se. Detta erbjudande gäller inför julen 2017 och beställningar behöver vara JUNIA tillhanda senast den 18 december 2017. Om vald premie tar slut, skickar vi en liknande gåva med motsvarande värde.

JUNIAinlaga-062017.indd 71

SVARSPOST 20327509 184 20 ÅKERSBERGA SVERIGE 2017-11-23 22:29


böcker I väntan på besked Författare: Doris Dahlin och Per-Erik Åström Förlag: Libris, 72 sidor Innehåll: Under åren 2015 och 2016 besöker författaren Doris Dahlin och fotografen Per-Erik Åström flyktingförläggningen i Härnösand. Där möter de ett flertal personer som berättar om sina livsöden. Vad som hänt under flykten och hur de möter en ny oviss dag. Omdöme: Detta är en bok som tar oss med bakom kulisserna på hur det kan se ut på en flyktingförläggning. Att få ta del av människors öden, deras kamp, oro och att ständigt leva med en ovisshet om hur framtiden ska bli, visar oss att i varje berättelse finns en människa som längtar efter ett nytt liv. Citat: ”Vid köksbordet sitter också Dawit, han lyssnar till vårt samtal, berättar om sin långa resa från Eritrea till Turkiet. Sedan båt. 115 personer på en mycket liten båt, det kostade så mycket pengar och han var väldigt rädd. Men han överlevde. ”Alla gjorde inte det.” Det ryms så mycket i de orden. ”Alla gjorde inte det.”

Nåden blommar i nödens kaos Författare: Katta Carlsson Förlag: GAudete,184 sidor. Innehåll: Katta Carlsson har vunnit i Poetry Slam ett antal gånger. Hennes dikter är starka och djupt präglade av hennes hårda bakgrund, men ger samtidigt hopp och visar engagemang för andra. Omdöme: I boken varvar Katta korta självbiografiska prosastycken med dikter från olika tidpunkter i sitt liv. Hennes totala tillit till ”Pappa Gud” är en inspiration för oss alla. Helt avskalat och ärligt berättar hon om åren som missbrukare. Många av hennes dikter berör och skakar om i mitt hjärta. Citat: ”Jag fick tag i några tabletter som jag tog en kväll när jag hade nattat

sonen. Sen satt jag i en fåtölj utanför vårt rum. Det kändes som jag hade sumpat min sista chans att vara mamma. Kom det ut att jag hade tagit tabletter så skulle jag aldrig mer få se sonen. Men mitt i mitt pillerbedövande misslyckande så mötte Pappa Gud mig. Jag hämtade papper och penna och skrev originalet till följande dikt.”

När själen inte mår bra Författare: Karin Wennerlöf Förlag: Semnos förlag. 250 sidor Innehåll: Hur gör man för att må bra? Hur blir man av med till exempel ångest, skuld, skam och rädsla och allt det där som skapar inre oro? Boken ger dig insikt och förståelse för själen och innehåller korta konkreta fallstudier från verkliga livet. Omdöme: Boken är för dig som vill utvecklas, växa och gå vidare i livet. Som längtar efter att få känna energi, glädje och frid på insidan. Eftersom livet är dynamiskt och i ständig rörelse så finns det alltid nya delar att upptäcka och frigöra och det Karin framförallt vill tydliggöra är att det alltid finns en orsak till varför du handlar som du gör. Citat: ”Tanken är blixtrande snabb. Hjärnan är en gigantisk inre värld av minnen, tankar och processer som alla samarbetar men som också har olika behov av tid för att komma fram till lösning, slutledning och beslut. Det är därför inte konstigt att det tar tid, det måste ta tid.”

Ett med det gudomliga Författare: Anita Barker Andersen Förlag: Omegaskrift, Kanal 10 Förlag Innehåll: Boken innehåller tolv fantastiska livsberättelser om vanliga svenskar som på olika sätt sökt meningen i livet. I det sökandet hade de kommit till det som kallas nyandlighet eller New Age. Du får följa dem i deras vandring och hur de mitt i sitt sökande får tag på något som de inte visste fanns. De får

uppleva Gud som en levande verklighet och möter frid och harmoni. Omdöme: Det är en fascinerande samling livsberättelser som berör. Upplevelserna som dessa människor gjort pekar också på faran av att okritiskt närma sig de nyandliga influenser och österländska religioner, som kommer in i Sverige. Samtidigt ger boken ett tydligt vittnesbörd om att kristen tro och Guds kraft är likadan som på Nya Testamentets tid. Citat: ”’Mina bästa dagar i mitt förra liv kommer inte i närheten av den sämsta dagen i det här livet,’ säger Johan. ’Det finns ingenting som är för litet att be om. Jesus välsignar alltid i övermått.’”

Nytt livsmod – Vägen tillbaka efter sexuella övergrepp och livstrauman Författare: Dan B. Allender Förlag: Förlaget Boken Innehåll: Tjugofem år efter att boken ”Kränkt som barn – sårad för livet?” kom ut har dr. Dan B. Allender summerat sin mycket stora erfarenhet av att möta och behandla människor som varit utsatta för sexuella trauman, i ljuset av modern forskning. Denna forskning bekräftar hans erfarenhet att trauma i olika form har en djup påverkan på hur vi kommer att leva våra liv, påverkar våra strategier för att hantera kroppen, vardagen och våra relationer och även går ner på cellnivå och i hög grad ligger bakom en rad sjukdomar. Omdöme: I denna efterlängtade uppföljare tar dr. Allender dig varsamt vid handen, ger dig redskap för att förstå hur du hanterat och hanterar trauman i ditt liv och leder dig in på vägen till helande och frihet. Han hjälper dig förstå din identitet: vem du är, vem som skapat dig och att du är älskad av och värdefull för Honom. Boken rekommenderas varmt till alla som utsatts för övergrepp eller känner någon som utsatts. Citat: Om du får ta del av någons berättelse, var varsam. Lär dig att endast föra den vidare om det är nödvändigt. Ibland händer det att en människa är i större behov av en berättelse än av mat.

RECENSENTER: Marie Arnfjell och Kristina Djurachkovitch

72 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 72

2017-11-23 22:29


musik Artist: Micke Fhinn Album: Härifrån till evigheten Detta är Micke Fhinns femte skiva i eget namn och årets tredje (och sista) Davids Hjärta-paket. Merparten av låtarna på skivan har Micke skrivit själv eller i samarbete med norske pastorn och lovsångsledaren David André Østby, jazzpianisten och Vineyardpastorn Andreas Hedén och hustrun Åsa. Dessutom finns det två översättningar, norska ”Frihet”, som är den mest sjungna sången i Norden nu enligt CCLI och Brenton Browns ”Amazing God” med titeln ”Du är underbar”. Bästa stunderna på skivan är duetterna, framförallt ”Helige Gud”, en otroligt vacker och innerlig låt där Fhinns röst verkligen kommer till sin rätt med gästartisten Simon Thelander. Artist: Tye Tribbett Album: The Bloody Win (Live) New Jersey-bon som levererat Gospel de senaste 20 åren och vunnit Grammys har nu släppts sitt sjätte album. Tribbett brukar blanda gospellåtar i lite mer traditionell stil med låtar i modern tappning där hiphopen också får ta plats, så också här. Hans energi och passion under sina konserter märks även på skiva och det är en oerhört positiv och peppig känsla som omger alla låtar. ”Work it out” är en raplåt med starkt budskap, det spelar ingen roll vilket problem du har - Gud finns där och hjälper. En annan favorit är ”Already Won”, en riktig gospelhit som känns upplyftande och kraftfull. Artist: Tobias Hedlund Ensemble Album: Provisorium Slagverkaren och kompositören Tobias Hedlund Ensembles gränsöverskridande musik tog sin början 2012 då debutskivan ”SE” kom. 2013 fick han Utbult-stipendiet som delas ut för att främja och uppmuntra nyskapande inom kristen sång och musik. Det är folkmusik och instrumenteringen är slagverk, flöjt/sopransax, elgitarr/akustisk gitarr, cittern, kontrabas, fiol, cello och tramporgel. På denna skiva är det också med en femstämmig vokalensemble som får visa sin bredd i stycken som drar åt både det jazziga och klassiska hållet. Första smakprovet ”Allt vad vi på jorden äga” är en fantastiskt vacker låt och albumet passar bra att njuta av hemma.  RECENSENT: Rebecca Unnerud

kultur FILM: Babblarna - God natt & sov gott (Nu på dvd) Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo - dessa omåttligt populära figurer har nog alla hört talas om, vare sig det finns barn i närheten eller inte. Babblarna är inte bara underhållning utan också genomtänkt pedagogisk språkträning. I leken med Babblarna, deras namn och speciella sätt att prata så utvecklas språket. Deras nya film är fylld av musikvideor, språklek och dansfilmer i en fin mix och fokuset här ligger på att varva ner innan det är dags att gå och lägga sig. Allra sist i filmen ligger Babblarnas vaggvisa där alla figurerna nattas och somnar.

FILM: Göstas rariteter (Nu på dvd) Studio S hedrar Gösta Ekmans minne med att ge ut sex av hans mest efterfrågade filmer varav fem aldrig tidigare blivit utgivna på dvd. Filmerna ”Yngsjömordet”, ” En vandring i solen”, ”En kärleks sommar”, ”Mannen som blev miljonär”, ”Kalabaliken i Bender” och ”Dödspolare” bekräftar vilken bredd han hade som både karaktärsskådespelare och en av våra allra främsta komiker. Högt älskad och klassad som en nationalklenod har Ekman en självklar plats i våra hjärtan. ”Göstas rariteter”, ett tips att lägga under julgranen!

KONST: Mitt 50-tal. Kvinna. Mode. Vardag. (Utställningen visas tills vidare på Nordiska museet, Stockholm) Nylonstrumpor, korsetter, vippiga kjolar, eleganta handskar, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta. Höstens nya modeutställning är ett frosseri i det kvinnliga femtiotals-modet och en tänkvärd inblick i de för den tiden rådande samhällsidealen. I utställningen visas alla klädvarianter: plagg som bars till vardag och fest, av den välbeställda storstads-fashionistan och av kvinnan på landsbygden. I utställningen lyfter Nordiska museet fram många berättelser bakom plaggen och sätter modet i ett större sammanhang.

TEATER: Påklädaren (Premiär 24 mars 2018 på Dramaten) Se Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson tillsammans på scen för första gången. Henriksson spelar påklädaren som lever helt för den store skådespelaren och Taube spelar skådespelaren som endast lever för sig själv och sin konst. Ett möte mellan två män med helt olika uppgifter, mannen som levt ett helt liv i strålkastarljuset och den som intimt följt och hjälpt honom bakom scenen. Författaren Ronald Harwood arbetade själv som påklädare under 1950-talet. Sedan urpremiären 1980 har pjäsen spelats otaliga gånger världen över och 2015 filmatiserades berättelsen med Antony Hopkins och Ian McKellen i rollerna.

AV: Rebecca Unnerud

JUNIA 2017 • 73

JUNIAinlaga-062017.indd 73

2017-11-23 22:29


Hoppets Stjärna

Samuel lyssnade  på sin inre röst text Elin Holmberg • foto Hoppets Stjärna

26-årige Samuel Andersson fick uppleva något som många andra bara drömmer om. Efter sin medieutbildning blev han anställd för att arbeta med det populära underhållningsprogrammet Idol i TV4. Men någonting i hjärtat gnagde. – Jag var trött och seg och kände att det måste finnas något med större mening för mig, säger han.

S

amuel Andersson är Hoppets Stjärnas Digital Marketing Director. En jobbtitel han haft i ett år och som betyder att han ska se till att hjälporganisationen syns i sociala medier, främst genom rörliga media. Men hans relation till Hoppets Stjärna började redan för några år sedan. Då spelade Samuel i popbandet Hansam och de fick via musikern Samuel Ljungbladh möjlighet att bli ambassadörer för Hoppets Stjärnas arbete i Kenya. – Vi fick följa med på en resa dit 2014 och minnena hängde kvar. Då pluggade jag till filmproducent och filmade våra upplevelser därifrån, berättar han.

Resan till Valea Seaca, en by på den rumänska landsbygden, var betydelsefull för Samuel. ”Att barnen får det bättre smittar av sig på vuxna”, säger han.

M

usiken har varit en stor del i Samuel Anderssons liv. Hansam uppstod först som ett gymnasieprojekt 2009. – Jag pluggade musik på gymnasiet och jag och en kille som heter Hannes Grahn ville lära oss mer om hiphop och grotta ned oss i det. Efter gymnasiet blev det bibelskola och Samuel gjorde sin praktik i en kristen församling. Han var också ungdomsledare i Emmanuelskyrkan och Hansam blev en självklar musikalisk del i den och andra församlingar. – Jag fick ett stort kontaktnät med ungdomsledare och det har varit fantastiskt att få sprida det kristna budskapet till dem via musiken. Min egen tro växte sig också starkare under den tiden. Hansam gick ifrån att vara ett skolprojekt till att bli ett sexmannaband, renommerat i både Norge och Sverige. I dag heter bandet Nouveau, som betyder nytt på franska.

N

är Samuel fick möjlighet att jobba med Idol tackade han ja. Men känslan av att det kanske fanns något annat fanns ständigt där. Bakgrunden som ungdomsledare gjorde att hans hjärta klappade för helt andra saker. – Självklart var det otroligt att få jobba med Idol. Jag lärde mig mycket och det var roligt, men under en tid kände jag mig trött och seg. Jag brottades med tankar att det måste finnas något annat som väntade mig. Jag vände mig till Jesus för vägledning. Precis då. Kanske samma dag eller en dag senare, ringde Hoppets Stjärna från Norge och förklarade att de behövde någon som Samuel, som kunde jobba för dem med sociala medier och rörlig bild. De hade tagit vara på hans filmklipp från Kenya ett par år tidigare och var imponerade.

74 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 74

2017-11-23 22:29


26-årige Samuel Andersson är sedan ett år tillbaka Hoppets Stjärnas Digital Marketing Director. Han övergav ett spännande jobb på TV4:s Idol för att istället följa ett kall.

JUNIA 2017 • 75

JUNIAinlaga-062017.indd 75

2017-11-23 22:29


Hoppets Stjärna

– Jag hoppade såklart på, och ångrar mig inte ett dugg. Min tro blev också starkare.

K

ärleken till Jesus har funnits med hela livet. Vid sidan om jobbet som Digital Marketing Director är Samuel engagerad i organisationen 100 % liv, tidigare Tältmissionen, som driver evangelisationsarbete runt om i världen. Hans uppdrag är att nå svenska ungdomar med evangeliet. – Jag kommer att resa runt och inspirera, arrangera ungdomsmöten och konferenser.

S

amuel bor i Stockholm men i jobbet ingår mycket resande. Och på den relativt korta tid han varit anställd i organisationen har han hunnit besöka många av de länder där Hoppets Stjärna verkar. – Det gör något med mig, varje gång jag kommer hem från en resa. Man är inte samma person efteråt. Att få se den extrema fattigdom som finns i vissa delar av världen påverkar enormt mycket och det är fantastiskt att få se förändringarna. Varje gång jag kommer hem från en resa slås jag av att Hoppets Stjärna jobbar med så duktigt folk i alla sina länder. För mig är det en välsignelse att få möta dessa hängivna människor. Varje land har satt sina speciella spår. – Jag minns när jag första gången kom till Rumänien och fick se misären som romerna lever i, och hur det nu har börjat förändras för dem tack vare Hoppets Stjärna. Hus har rustats upp, centren som tar emot barnen gör ett fantastiskt arbete. Att barnen får det bättre, smittar av sig på de vuxna. 

Det gör något med mig, varje gång jag kommer hem från en resa. Man är inte samma person efteråt.

Samuel med skolbarn i Mikindani i Kenya. Det var den resan som sedan skulle ge Samuel arbete i hjälporganisationen.

76 • JUNIA 2017

JUNIAinlaga-062017.indd 76

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

”VAD SKA JAG HITTA PÅ I JULKLAPP?”

VI HAR SVARET: EN GET! DET ÄR DEN ULTIMATA JULGÅVAN Mottagaren får ett gåvobevis av dig, och själva geten hjälper en familj i Haiti att få ett bättre liv. Familjerna på Haitis landsbygd har inga pengar på banken att luta sig emot, så djuren är deras förmögenhet. Utsatta familjer kan dessutom känna trygghet vid vetskapen att om en olycka skulle drabba dem kan de i värsta fall sälja djuren – men då måste de ju också ha ett djur att sälja. Därför blir den här julgåvan så oerhört värdefull på så många sätt. GE BORT EN JULKLAPP SOM VERKLIGEN GÖR SKILLNAD! BESÖK WWW.HOPPFULL.SE FÖR ATT BESTÄLLA DIN GET! Du kan också mejla info@starofhope.org eller ringa 0662-461 00.

hoppets stjärna star of hope

JUNIAinlaga-062017.indd 77

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

SAKNAR DU VÅRA GRODDAR I DIN BUTIK? Du vet väl aa du som konsument kan påverka vad som finns på hyllorna i din livsmedelsbuuk. Fråga i buuken eeer den sort du söker så kan de beställa hem i sii sorrment!

Förgyll din vardag med smakrika, dekoraava och svenskodlade groddar!

zenBev

innehåller naturligt tryptofan

Less på känna dig trött? TIRED OFatt SLEEPLESS NIGHTS? Zenbev är en unik produkt som innehåller naturligt tryptofan och vitamin B6.

Zenbev® hjälper dig att minska trötthet! Zenbev® är ett pulver som blandas med vätska till en välsmakande dryck på kvällen eller på morgonen. Zenbev® innehåller naturligt tryptofan och vitamin B6. Är ekologisk och naturlig. Tillverkad av pumpafrömjöl. Tryptofan är en essentiell aminosyra. Essentiell betyder att den måste tillföras genom kosten då kroppen inte kan tillverka den själv. Tryptofan är ett utgångsämne vid kroppens tillverkning av seratonin och melatonin. Vitamin B6 bidrar till normal psykologisk funktion, nervsystemets normala funktion, minskad trötthet och utmattning. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost utan bör kombineras med en mångsidig balanserad kost och hälsosam livsstil.

®

Zenbev’s unique formula supplies a powerful source of vitality Vitamin B6 bidrar till: Normal psykologisk funktion, Nervsystemets normala through reduced stress, relaxation and refreshed sleep. funktion, Minskad trötthet och utmattning.

Besök www.lindrooshalsa.se för mer information om Zenbev® info@lindrooshalsa.se • +46-(0)19-331510 • www.lindrooshalsa.se

Ge bort en julklapp som varar hela året! Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på barntidningen just de’ under 2018 och får då 4 nr (årsprenumeration) för endast 179 kr + julnumret 2017 som premie utan kostnad.

hälsa sedan 1947

I varje nummer finns en mix anpassad för barn 9–12 år med bibelberättelser, vägledare, pyssel, vetenskap, djur, sport och intervjuer.

Fyll i talongen eller teckna prenumeration på hemsidan: www.justde.nu Namn på mottagare: Adress:

Plats för porto

Postnr och ort: Fyll i målsmans namn eller vid gåvoprenumeration fyll i gåvogivarens information nedan. Vänligen fyll i alla fält.

Målsman/gåvogivare: Adress: Postnr och ort: Telefon/mobil: E-postadress:

C/o Liteo Skepparkroken 12 566 35 Habo Sverige

Detta erbjudande inkluderar 4 nr och porto i Sverige. Tidningen kommer som tillsvidareprenumeration, vilken kan sägas upp när som helst. För internationella priser, se vår hemsida www.justde.nu. Erbjudande gäller t o m 31 dec 2017. JUNIAinlaga-062017.indd 78

2017-11-23 22:29


JUNIA-KRYSSET

Välkomna med era lösningar till: JUNIA, Storängsvägen 26. B4 184 32 Åkersberga senast den 15 januari 2018. Märk kuvertet med ”Korsord”. Vi drar tre vinnare, så markera ditt val av vinst.

Namn Adress Postnummer Postadress

VINNARE av JUNIA-krysset nr 5-2017 :

Rätta svar:

Gun Vik, Linköping Carin Bengtsson, Mölndal Martina Viker, Växjö

Personalen går på knäna går bland de sjuka i sal och korridor • Kaotisk situation på dagens vårdinstitution • Droppställning • Hissljud

Bok. När fasaden rämnar. Tommy Dahlman. Semnos förlag Sverigelotten JUNIA 2017 • 79

JUNIAinlaga-062017.indd 79

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Guds Ord varje dag!

Varje dag en ny bibelvers som riktar sig speciellt till dig. Något att tänka på hela dagen.

C

B

Julklapptips Endast 119:-

D A

JUNIAinlaga-062017.indd 80

• www.timoteus-forlag.se • info@timoteus-forlag.se • Tfn: 0506-14313

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Vi bygger 14 NYA KVADRATSMARTA lägenheter i centrala Uppsala med LÅGA MÅNADSAVGIFTER. Vill du veta mer? Maila dragarbrunnsgatan11@andersproduktion.se för mer information.

Sontax High End högtalarsystem för kyrkor

Boka en kostnadsfri demo i er lokal Allt inom ljud, ljus & bild samt hörslingor. Kunskap och erfarenhet sedan 2003. Sontax AB • Uppsala • www.sontax.se • Tel 018-340407

POWER TO CHANGE

ANTIKVARIAT LYKTAN Specialantikvariat för Religion & Livsåskådning

WWW.JESUS.SE Hundratals livsberättelser från människor över hela Sverige.

antikvariatlyktan.nu

Nya • • • •

Bibelflikar i matchande färger. Hitta snabbare. GT, NT och Apokryferna. Passar alla Biblar.

www.u-tab.se

WWW.FACEBOOK.COm/JESUSidAG WWW.INSTAGRAM.COM/JESUSidAG

Välkommen till Det Heliga landet - Vi har flera resor att välja på RESOR MED ANDERS SJÖBERG

7/3 Till fots i Jesu fotspår 22/4 Golden Age - Israel 16/5 Israel med Hebreiska bibeln som guide

ETT URVAL AV VÅRA ÖVRIGA RESOR

17/2 12/4 17/4 23/4 7/6

Skidresa St. Anton Vårresa Holland Israel med Göte Siverbo och Anders Ingmår Pilgrimsvandring Caminon Lutherresa med bröllopsfest i Wittenberg

Kontakta oss eller besök vår hemsida. 046-14 05 90 www.exodusresor.se

Grupp- och församlingsresor!

Vi ordnar Lutherresor för grupper och skickar gärna offert

JUNIAinlaga-062017.indd 81

2017-11-23 22:29


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Bobbys Tapetserarverkstad

Bratteborg, Lundavadet 1, 567 92 Vaggeryd info@bobbysab.se 0393-130 35

www.bobbysab.se

HÄLSINGEKRYSS 20 år med underhållande och avkopplande tidsfördriv

Vill du lära känna Gud? Gud älskar dig och Han önskar inget hellre än att få lära känna dig och visa hur mycket Han bryr sig om dig. En relation med Gud får du genom tron på Jesus som gav sitt liv för dina och mina synder. Här får du ett förslag till bön: ”Gud, Tack för att Du gav Din Son Jesus. Tack Jesus för att Du dog på korset och tog straffet för min skull. Förlåt mig att jag gått min egen väg och led mig nu rätt i livet. Tack för Din förlåtelse och att Du älskar mig. Amen” Du får gärna höra av dig till oss så skickar vi en Bibel. (JUNIA, Storängsvägen 26. B4, 184 32 Åkersberga)

JUNIA är en opolitisk, samfunds-oberoende kvinnotidning

som bygger på kristna värderingar. Vi tror att varje människa oavsett status, ålder eller kön har samma grundläggande, okränkbara värde. Vårt syfte är att beröra, motivera och uppmuntra våra läsare med reportage och personporträtt som ser till hela kvinnan. Junia vill stimulera det andliga såväl som det kroppsliga välbefinnandet. Tidningen riktar sig till kvinnor från 20 år och uppåt. Intresset för Junia ökar ständigt och vi ser att allt fler upptäcker Junia som en viktig, intressant och avkopplande tidning. Marie Arnfjell och Frida Funemyr (redaktionsledning)

JUNIAinlaga-062017.indd 82

En

för

glad nyhEt privatpErsonEr!

nu kan ni som saknar våra bildkryss och anagramkryss,

-

prEnumErEra och få dEm dirEkt till E-postlådan! ladda nEr, skriv ut och lös!

-

VÄLKOMMEN IN TILL VÅR HEMSIDA!

www.halsingekryss.se Kup o

ng p å

sida n

Ge bort

71

JUNIA

i julgåva!

2017-11-23 22:29


nr 1 – februari 2018

– hur f

Be s ö

Sisters Julpåsar

l a v s v i l a k o l k ut? l l l s i e t b t g t Ste attar man rä

kd

et

un

ik a t e v v r ä i n o r l d sa r s k a R ø r os

En Gåva - Ett Hopp - En Framtid!

Njut varje dag av enkel, hälsosam vegetarisk mat!

Under december månad 2017 kommer Sisters International att dela ut Julpåsar till kvinnor som lever i missbruk, prostitution, är i fängelse och i hemlöshet. Allt större andel kvinnor, barnfamiljer och fattigpensionärer blir akut bostadslösa. Från 2009 har Sisters Internationals medlemmar, vänner, företag och olika organisationer gett gåvor till Sisters Julpåsar. Det har bidragit till att ge hopp och tro om en bättre framtid till tusentals kvinnor runt om i Sverige, men också i andra länder. Innehållet i Sisters Julpåsar är vackra och värdefulla julklappar samt en specialgjord tidning. För många kvinnor har ”Julpåsen” inneburit den uppmuntran som förvandlat ensamheten och som skapat en strimma av ljus mitt i mörkret. Sedan 2009 har över 16 000 Julpåsar delats ut.

arn b t t i d Vad gör på nätet?

Du kan göra skillnad. Tillsammans kan vi ge en enorm glädje och hopp till de kvinnor som lever i ett utanförskap. Din gåva förmedlas effektivt och når fram.

Vill du vara med? Ge en gåva: Via Swish 123 394 32 30 Plusgiro 47 08 00 – 4 Märk inbetalningen ”Sisters Julpåsar”

JUNIAomsl_06-2017.indd 2

 Relationer: WWW.SISTERS.NU EPOST: info@sisters.nu TEL: 08 - 540 203 28

Att leva i en dysfunktionell familj

2017-11-22 22:29


FÖ R

SO M

SER

FR A

MÅ T

JUNIA

POSTTIDNING B RETURADRESS: STORÄNGSVÄGEN 26 B4 184 32 ÅKERSBERGA

DIG

FÖR DIG SOM SER FRAMÅT

Skolflicka istället för fru

nr 6/17 • 47 SEK www.junia.se

TEMA - Hur klarar man det ofattbara?

I Kenya tas många flickor ur skolan för att tvingas in i barnäktenskap. Erikshjälpen hjälper flickor att få fortsätta skolan och välja sin egen framtid. Din julgåva gör det möjligt.

go OR D

JUL re B

Grön a

06/2017

Ge 100 kronor och bidra till att flickor som Loisa, 14 år, får gå kvar i skolan.

e r a d

4

Från idé till verklighet

Tema: Hur klarar man det ofattbara?

900 92 83 M är k

l el

er

pe p a h-

n

Swish a

VA LGÅ JU

10 0

Christina växte upp som gatubarn: till kr

sc an n

a med Swis

faser

10 år har gått sedan Emmas barn mördades

”Idag vill jag hjälpa

Klassåterträff – revansch eller möjlighet?

världens ” utsatta

Se filmen om Loisa på erikshjalpen.se/loisa JUNIAomsl_06-2017.indd 1

2017-11-22 22:29

Profile for Roger Arnfjell

Junia 6-2017  

Julnumret 2017 av tidskriften Junia. Tidskriften innehåller intervjuer, avdelningar som Hälsa, Relationer och Upptäck Livet samt mycken anna...

Junia 6-2017  

Julnumret 2017 av tidskriften Junia. Tidskriften innehåller intervjuer, avdelningar som Hälsa, Relationer och Upptäck Livet samt mycken anna...

Profile for junia