Page 1

JUNIA FÖR DIG SOM SER FRAMÅT

För dig som ser framåt

nr 4/13 • 47 SEK www.junia.se

4/2013 TEMA - Nyandlighet

ViCtoria skoglund “Trädgårdsarbete ger mig lugn och inspiration”

Hälsa: Träning för äldre

Tema:

Nyandlighet

Använder du  vita lögner i bland?

Alphakursen gav Sofias liv en ny dimension


SkolStart en bra Start på livet. köp ett SkolStartSpaket för 200 kr Minns du din första skoldag? Doften av suddgummin och nya böcker, skolgårdens sorl och känslan av spänd förväntan inför all det nya som väntade. De tusen fjärilarna i magen, benen fulla av spring och glädjen över att ha fått en alldeles egen skolväska med pennor och skrivböcker. Den känslan, och den glädjen, har du nu chansen att ge till ett barn i gåva. Vår dröm är att samtliga våra 3070 skolbarn i Haiti ska få varsin väska, och för att lyckas med det behöver vi din hjälp. För två hundralappar kan du se till att ett av barndomens stora ögonblick blir ett härligt sådant för det barn som får ta emot din gåva. Du köper ett Skolstartspaket genom att besöka vår webbsida www.hoppfull.se eller kontakta oss på info@starofhope.org Du kan även ringa oss på 0662-461 00.


innehåll 04/2013 profilen

mat

08

27

Personligt möte med entreprenören Victoria Skoglund

hälsa & skönhet 14 15 16 18

Din attityd till alkohol spelar roll för ditt barn Gravid och illamående – så får du hjälp! Träna mera – seniorernas tid är nu! Skönhetstips!

tema: Nyandlighet 20 24 30 32 34

Désirée hamnade snett i sökandet efter inre frid I tjugo år var Pia engagerad inom New Age Lars Johansson svarar på frågor om nya religioner Hon varnar för österländsk nyandlighet! Samtal med föreläsaren Gunilla Svensson

62

Gott på slottet!

relationer 40 42 43 44

Benita och Micke hittade tillbaka till varandra Tips för en hållbar relation Vänta inte med att söka hjälp Fråga Anne: ”Rätt eller fel med belöningssystem?”

resor 46

Höstresa till Mallorca

arbetet & jag 50 52

Att tala sanning är en självklarhet, eller? Testa dig själv - Drar du vita lögner?

upptäck livet

46

54 56 58 60

Chefredaktören Marie Arnfjell: ”Glädje smittar” Sofia kom till tro genom en Alphakurs Grundkurs i kristen tro Krönika av Anita Barker Andersen: ”Miriam blev blind”

skapa 62

Victoria Skoglunds tips för trädgården

Sisters International

8

66 70 72

Missbruk och prostitution var hennes följeslagare i många år Utställning som berör Krönika av Bittan Ekman ”Mirakulöst räddad”

övrigt 76

Hoppets stjärna: Soulartisten Samuel Ljungblad på Haiti

i varje nummer 05 Ledaren 06 Läsarnas brev 53 Fråga ekonomen 74 Böcker 75 Musik och kultur 79 Korsord

39

19


Foto: Åsa Dahlgren

Annonsbokning Junia: annons@junia.se

INTE

TILL SALU Tycker du också att det är helt oacceptabelt att barn blir sålda, utnyttjade eller utsatta för övergrepp? Ge en gåva och var med i vår kamp för att skydda barnen!

www.erikshjalpen.se • 0383-46 74 50 • pg 90 09 28 - 3


Foto: Åsa Dahlgren

Är JAG viktigare än DU/VI? Junia är ett livsstilsmagasin för kvinnor fullspäckad med intressant läsning – välkommen som prenumerant! Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Redaktionschef: Frida Funemyr frida@junia.se

Marie Arnfjell marie@junia.se

Redaktör Hälsa:

Formgivare:

Kathlin Levin kathlin@junia.se

Jeanette Engqvist jeanette@junia.se

Redaktionell medarbetare:

Redaktör Relationer:

Ewa Bylander

Therése Alhult therese@junia.se

Kundservice:

Marlene Malmberg info@junia.se

Korrektur:

Kristina Djurachkovitch

Webbansvarig:

Roger Arnfjell, roger@junia.se

Redaktionens adress:

Tyck till om JUNIA på junia.se

Junia Smedbyvägen 6 184 32 Åkersberga Telefon: 08-540 203 28 Kundservice: måndag-onsdag 9.00-12.00 Mejl: info@junia.se Hemsida: www.junia.se

Annonsera i Junia: annons@junia.se eller 073-381 06 38

Adressändring: Meddela alltid din adressändring till info@junia.se eller 08-54020328

Prenumerera på JUNIA 279 kr för 6 nummer per år Som prenumerant på Junia får du 6 nummer på ett år för enbart 279 kronor, inklusive porto. Din prenumeration löper på tills vidare, men kan sägas upp när du själv önskar. Betalningen gäller per helår (6 nummer) och görs via faktura. Denna sänds separat med vanlig post. För prenumerationer som skickas utanför Sverige tillkommer portokostnad. För aktuella priser, läs mer på Junias hemsida: www.junia.se/prenumeration, eller ring vår kundservice för mer information. Junia förbehåller sig rätten att publicera artiklar ur Junia även i den elektroniska upplagan www.junia.se. Redaktionen ansvarar inte för insänt, ej beställt material. All eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Junia Mission som ger ut Junia behandlar kunduppgifter med modern informationsteknik och lagrar dessa för att kunna fullfölja kundrelationerna samt för att kunna lämna erbjudanden till andra företag som samarbetar med Junia Mission. Om du inte vill ha sådana erbjudanden, skicka ett brev eller ett vykort till oss om detta så kommer dina uppgifter att spärras för sådan användning. Alla foton i JUNIA kommer från www.photo.com om inget annat är angivet. Preliminära utgivningstider för år 2013: vecka 6, 14, 24, 34, 42 och 49. Avvikelser kan förekomma.

Tryck: Sörmlands Grafiska

Omslagsfoto: Frida Funemyr

I det här numret av Junia ägnar vi några extra sidor åt vårt tema. Vi har under flera år fått in läsarbrev som uttrycker en önskan om att få läsa om nyandlighet och farorna i alla de nya ”religioner” som uppkommer. Time Magazine utser varje år en årets person. Ett år hade man en spegel på omslaget. Årets person var DU. Eller mer nyanserat: Du som förser internet med innehåll. Bloggare, musikskapare eller helt vanliga människor som lägger ut lustigheter på Youtube. Individen hade tagit kontroll över medieutbudet. Helt plötsligt hade alla blivit musik- och TV-producenter. Alla filmade sig själva och alla tittade på det. Varje individ satt inne med hela produktionsvetenskapen. Den nya generationen är inte van vid att andra ska diktera hur saker och ting ska göras utan tar saker och ting i egna händer. Vi får välja vård, skola och mycket annat och ser valmöjligheterna som något positivt. Man flyttar sina föräldrars råmärken och gränsdragningar. Samma trend ser vi inom religionssökandet. Man vill inte ta över en färdig religion som någon annan konstruerat utan skapar istället sitt eget ”ultimata” smörgåsbord att plocka från. Farligt blir det när man involverar andemakter. I alla nyandliga rörelser som dyker upp är JAGET det viktigaste och allt fler verkar leva bara för sin egen skull. Frågan är om vi i allt sökande efter oss själva verkligen blir lyckligare. I Romarbrevet skriver Paulus, att ”ingen människa lever för sin egen skull, och ingen dör för sin egen skull.” Även om allt fler i vår tid verkar leva bara för sin egen skull så är jag inte världens medelpunkt och det är inte du heller. Jesus varken levde eller dog för sin egen skull. Han tog istället alla våra synder på sig själv. Känn på de orden… befriande, inte sant? I detta nummer får vi läsa om Pia och Désirée (sida 20) som båda ”fastnade” i rörelser de från början fann lockande, men som slutade i destruktivitet. Föreläsaren Gertrud Storsjö berättar om källorna bakom österländska metoder som yoga och mindfullness (sida 32). Vi träffar även religionsvetaren Lars Johansson som menar att det nya sökandet främst vill ha helande och personlig förvandling (sida 30). Även om vissa försöker fly de viktiga frågorna om liv och död, gott och ont kommer dessa alltid i kapp. Andligheten lockar och berör. Jag är less på ”gör-det-själv-andligheten”, den skapar bara press och krav. Sann kristendom och tvång kan inte gå hand i hand. Med det sagt tror jag att man kan skala av mycket av de manér och traditioner som finns inom vissa kristna sammanhang och därigenom släppa in fler människor. Kön till pärleporten består inte endast av kärnfamiljer med Volvo, snarare liknar den nog kön på ICA. Jag vill påa för omslagsintervjun med den fantastiska trädgårdsmästaren Victoria Skoglund (sida 8). På våra skaparsidor ger hon oss konkreta tips för en vacker höstträdgård. Och hur är det med kärleken nu efter semestern när vardagen ska ta form på nytt? På våra relationssidor kan du läsa om uppslagen för en bra nystart!

st nu:ed u j r a l Gil urt m

h ak  -yog Soya ubbs-sm g jord nu:

så r just Ogilla m kunde belrikar

nu v et so Att d Egypten igt. i l bra bli så då

Redaktionschef


LäsarnasBREV

ill om Tyck tNIA JU n et t n och vit pris! n skö Var med i utlottningen av en flaska ”Facial oil Dry Skin” (värd 199kr) Oljan ger fett och näring åt torr och känslig hy (även bra för fetare hy) samtidigt som den är återfuktande. En ansiktsolja som gör huden len och smidig med en diskret blommig och glad doft. Det enda du behöver är att skriva en mening om vad du tycker om/ inte tycker om i tidningen Junia! Skicka ett vykort till oss eller mejla till: info@junia.se

Varje nummer av Junia har ett eget tema. Vad skulle du vilja läsa om i Junia? Du vet väl att du kan tipsa oss om ämnen som du tycker är speciellt intressanta?!

Hej du ”vanliga kvinna”! Vad trist att du finner att ledaren inte stämmer ihop med vår tidning och det vi står för. När vi väljer personer att intervjua väljer vi dem inte efter utseende utan efter det de har att berätta, smala eller överviktiga, sminkade eller osminkade. Vi gillar mångfald. Se gärna tillbaka på våra nummer och även detta nummer och tro mig, de är alla helt vanliga kvinnor – precis som du och jag. En annan sak som spelar in är att vi av kostnadsskäl måste använda en hel del foton från bildbanker och då är inte alltid bilderna helt så som vi skulle önska. Men självklart tar vi med oss dina tankar till planeringen för våra framtida nummer!

Hej Junia!

Sänd oss dina tips i ett mejl: info@junia.se Eller skriv till: Junia, Smedbyvägen 6, 184 32 Åkersberga

Jag vill tacka för det senaste numret om skönhet. Det var både modiga och ärliga inslag utan att lägga skuld på någon. I slutänden gör vi alla vad vi vill med vårt eget utseende men längs vägen behöver vi gång på gång bli uppmuntrade med att vi faktiskt duger som vi är oavsett ålder. Det numret uppmuntrade mig och säkert många fler. Tack! En trogen läsare

Mvh redaktionen Fridas ledare! Åh, jag älskade Fridas ledare i sommarnumret. Så otroligt befriande skrivet. Jag kände igen mig i det där att knyta något runt midjan för att skyla baken på stranden. Men vet ni vad, denna sommar tillät jag inte mig själv att bli fånge i min egen kropp. Tack Frida, för dina varma och personliga texter!

”Ty da och lju gen är du, s sole et är du, och vå n är du, ren är och h d vackr ela det vac u, a, vän kra, t är du!ade livet ” Karin Boy e

En 38-årig trebarns-mamma

Rättelse

Hej redaktionen! När jag läste Fridas ledare i senaste numret som handlade om utseendefixering höll jag med henne om det hon skrev. MEN, var är då alla era vanliga, normala kvinnor i tidningen? Osminkade, lätt överviktiga, medelålders kvinnor? Eller har ni aldrig sett hur en vacker alldaglig kvinna ser ut? Men Frida är inte ensam, Amelia Adamo är en annan tidningsredaktör som uttalat sig argt mot modebranschens orimliga skönhetsideal och även hennes tidning är full av trådsmala modeller. Tycker ni i redaktionen ska fundera över detta. Vänligen, en helt vanlig kvinna

6 • JUNIA 2013

TACK!! Jag vill tacka er för en fantastisk tidning. Jag vet inte om ni inser hur mycket den får betyda för andra människor. Jag är kristen sedan ett par år tillbaka och gav bort till tidningen till min syster som inte är det. Hon lusläser varje nummer och tack vare Junia har hon nu gått med i en bönegrupp. Junia är en väg mellan samhälle och kyrka som är enastående i mitt tycke. Tacksam prenumerant Tack för era uppmuntrande ord! Nu inför det nya läsåret känner vi oss peppade på nytt att ge ut material som ska beröra er läsare. Fortsätt sprida vår tidning! /Tacksam redaktion

Vi skrev att Kristina Axén Olin skulle komma med i detta nummer men den intervjun kommer istället i ett nummer framöver. Ber om ursäkt till er som väntat på denna intervju. Den är dock på G! Mvh redaktionen

Besök www.j oss på unia.s e


På gatan där vi bor Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Betlehemskyrkan - Luntmakargatan 82 - Stockholm

Stödgala för kvinnor som lever i missbruk, prostitution och hemlöshet.

PROGRAM Terese Fredenvall Gospel Nation med Maria Nordenback-Kress Belle Josef Arnfjell Stråkkvartett från Radiosymfonikerna & Hovkapellet

26 okt 19.00

Marcus Birro & Jonna Vanhatalo

kommer att tala om missbruket ur både beroende och medberoendes synvinkel - svårigheter men också möjligheter. Hur man kan, tillsammans och var för sig, lyckas hjälpa varandra ut ur missbruket.

Anna & Josephine från TALITA kommer att berätta skrämmande exempel på trafficking i Stockholm.

INTRÄDE 100 KR

Biljettförsäljning i Betlehemskyrkan från kl 18.30 eller förbeställning via www.sisters.nu & www.pagatandarvibor.se


Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund:

”Mamma och farmor är de som präglat mig” text • foto Frida Funemyr

Hon fascineras av livskraft, kärlek och död – hos växter såväl som hos människor. Victoria Skoglund är en av landets främsta trädgårdsmästare och namnet bakom Zetas handelsträdgård i Stockholm. Här möter vi henne i ett samtal där hon berättar om sin personliga resa.

S

om liten flicka var Victoria blyg, känslig och kreativ. Hon målade, ritade och läste ”jättemycket”. Och så var hon väldigt mammakär. – Min mamma och min farmor är två starka kvinnor som tillsammans skapat mig till den trygga person jag är idag, säger Victoria när vi går genom den prunkande handelsträdgården upp mot fiket där hyllorna är fyllda av nygräddade kanelbullar och vackert dekorerade kakor. Vi slår oss ner med varsin kaffekopp vid ett bort strax utanför i skuggan av en stor ek. Victoria är uppvuxen i en entreprenörfamilj och båda hennes föräldrar tillbringade största delen av tiden på jobbet – Zetas handelsträdgård i Huddinge, Stockholm. – Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla, men hårt arbetande. Arbete gick före familj. Jag hängde på Zetas och fick hjälpa till med att kratta och vattna, men i själva verket ville jag bara åka till Gröna Lund eller fika, som andra barn gjorde med sina föräldrar när de var lediga. Jag tyckte inte jag fick den uppmärksamhet jag ville ha. Jag var inte bortglömd, men mamma och pappa är både enormt drivna och jobbet blev deras livsstil.

8 • JUNIA 2013

Det var främst Victorias farmor som tog hand om henne. Hon var kristen. - Jag minns hur farmor hade kyrkomöten i hemmet. En massa kvinnor kom dit, de bad och sjöng tillsammans. Jag minns deras samtal om Jesus och att de drack kaffe. Det kändes bra att finnas med och lyssna på deras samtal och vara en del av deras gemenskap. Jag förstod då att det finns en högre makt. De försökte aldrig påverka mig aktivt, men det kändes tryggt att bara få finnas med i deras kyrkovärld. – Farmor var finsk, karg men snäll. Hon, tillsammans med mamma, är de personer som präglat mig mest. Mamma har alltid varit väldigt fysisk, mjuk och kärleksfull. Sin pappa har Victoria bättre kontakt med idag än vad hon hade som barn. – Vi pratar ofta i telefon och sedan jag och min exman tog över Zetas 1994 har pappa varit som en slags mentor för mig.

M

en att gå i sina föräldrars fotspår och ta över Zetas var inget mål för Victoria. – Nej, jag ville gå min egen väg. Jag utbildade mig till undersköterska och eftersom jag älskar att ta hand om och

vårda kändes det som ett perfekt yrke för mig. Efter utbildningen jobbade Victoria på operation på Huddinge sjukhus i ett år. Målet var att bli barnmorska. Men så kom hon tillbaka till Zetas där hon tillbringat så mycket tid som barn. Och då plötsligt, efter en lång paus från odling och växter, hände något med Victoria. – Det var som en nyförälskelse. Jag upplevde att här i trädgården var jag i mitt rätta element. Allt var så bekant, alla namn, växter, blommor. Det var lätt för mig att komma in i allt eftersom jag förmodligen haft ett underliggande intresse för odling och växter ända sedan jag var liten. – Det är något speciellt med att få följa ett frö som utvecklas och får liv. Men sedan är jag ju estet också, jag tycker om allt som är konstnärligt och vackert.

V

ictoria fascineras över liv och död, vare sig det gäller en växt eller människor. – Jag läser ofta om människor som är svårt sjuka eller om döden. Har burit med mig detta lite makabra intresse ända sedan jag var liten. Bloggar jag följer skrivs av personer som kämpar med livshotande sjukdomar. Livet och döden


Jag läser ofta om människor som är svårt sjuka eller om döden

JUNIA 2013 • 9


Jag började gråta så fort jag kom innanför dörrarna på Zetas hänger ihop och båda delarna är lika naturliga. Victoria fick vara med när hennes farmor dog. – Jag hade sagt till henne att hon aldrig fick dö ifrån mig. Hon kämpade så länge. Hon var 97 år när jag sa till henne: ”Jag klarar mig, det är ok nu”. Strax efter dessa ord gick Victorias farmor bort, lugnt och stilla. Det var som att hon väntade på att få sitt barnbarns tillåtelse. – Jag höll henne i handen och jag upplevde hennes bortgång som endast fin. Det är en sorg jag lever med, men min värld har inte gått under. Var bara tvungen att bli mer vuxen. Victoria känner sig inte rädd för döden. - Dödsögonblicket känns inte skrämmande, snarare fint. Däremot är jag rädd att dö för tidigt, jag är inte klar ännu. Victoria förundras över människans kapacitet att lyckas ta sig igenom det svåra hon drabbas av i livet. Victoria har själv lyckats ta sig igenom ett par sorger, den första som 30-åring.

T

rädgårdsterapi anses vara framgångsrikt för den utbrände. Ironiskt nog var det just som ledare och trädgårdsmästare som Victoria själv kollapsade. – Jag hade två små pojkar hemma och jag hade just blivit chef för Zetas. Jag var inte säker på min ledarroll. Victoria förklarar att hon skäms när hon tänker tillbaka på den tiden. – För mig har det alltid varit viktigt att bry sig om och ta hand om andra människor. Att vara chef för 45 anställda krockade med min vilja att bli omtyckt. Jag hade stora problem med chefsrollen och visste inte hur jag skulle förmedla mina åsikter på rätt sätt.

10 • JUNIA 2013

Victoria sov inte, hade ingen aptit, hade huvudvärk, mardrömmar och öronsus. – Min hjärna höll på att koka över. Jag kunde inte ta emot någon information och jag började gråta så fort jag kom innanför dörrarna på Zetas. Jag kunde bli ledsen bara jag såg att grusgångarna inte var krattade.

G

anska snabbt förstod Victoria själv att hon blivit utbränd och hon fick tipset om en terapiform som byggde på ledarskap. – Jag fick lära mig hur man tar hand om sin personal. Min ex-man samlade personalen och förklarade varför jag inte längre kom till job-

bet. De var väldigt förstående och skickade små uppmuntrande ord till mig. Så fick jag tipset om terapi för människor med ledarroll. Det var klassisk KBT och jag fick ställa om hjärnan för att få struktur i mitt arbetsliv. Victoria träffade terapeuten två gånger i veckan i ett halvår. Därefter då och då. – Terapin har hjälpt mig otroligt mycket och jag har kommit underfund med en hel del om mig själv. När jag mådde bättre fungerade även familjen som team bättre. Victoria har idag blivit duktigare på att vila och slappna av men hon har ingen stresstålighet längre.


F

ör Victoria som har stort kontrollbehov var det extra jobbigt att hamna i en sådan här utsatt situation. Därför är hon väldigt rädd om sig idag. – Jag klarar inte av när stressen blir alltför påtaglig. Maj och juni är extremt hektiska månader här på Zetas. Jag försöker ta ledigt trots att jag inte hinner, enbart för att kunna ta igen mig.

T

ill sin hjälp i drivandet av Zetas har Victoria sin exman vid sin sida. – Vi kompletterar varandra bra, säger Victoria och tar en klunk från sin kaffe. Någon ur personalen kommer och knackar henne på ryggen. En ny varutransport har just anlänt och Victoria måste rusa iväg någon minut. Hon är strax tillbaka, då och då har personalen frågor om en växts namn eller en placering av en blomma. Victoria och hennes man skildes för ett par år sedan. Till skillnad från de flesta andra par som går skilda vägar var Victoria och hennes exman tvungna att fortsätta att ses varje dag. – Vi har ju Zetas tillsammans, men har nog både som gifta och skilda alltid varit väldigt duktiga på att skilja på privat- och arbetsliv. De båda var tillsammans i 17 år och hon sörjer än idag att det inte blev som hon tänkt med själva familjebiten. – Jag tycker fortfarande jättemycket om min exman som person. Jag har bara goda saker att säga om honom och han är en perfekt pappa. Att avsluta ett långt och kärleksfullt äktenskap som inte fungerar är inte lätt, det gjorde ont. Att bryta upp vår kärnfamilj var bland det värsta jag gjort. En skilsmässa är aldrig helt lätt och jag var inte klar med min sorgeprocess när jag något år senare träffade min nuvarande sambo. – Vi hade en vänskap som sedan utvecklades till kärlek. Tillsammans har vi väldigt roligt och vi har bra samtal, vilket är viktigt i en sund relation. Johan är hantverkare och bygger pooler. Victoria förklarar att det inte var lätt för Johan att komma in i en relation med henne som fortfarande var i sorg. – Jag grät varje dag över skilsmässan. Men Johan gjorde klart för mig att jag var kvinnan i hans liv och han fanns vid

min sida i min saknad efter min familj. Märkligt nog, säger Victoria och ler. Hon själv var inte lika säker på sin kärlek till den nya mannen. – Det är först nu när jag bearbetat min sorg som jag tillåter mig att känna mig förälskad i Johan. Vi har en öppen relation där vi båda kan ryta ifrån till varandra. Skrik är inte ovanligt och det händer att vi kastar saker i golvet. Men när vi ryat klart då är det utrensat. Det finns ingen långsinthet och vi ältar inga konflikter, berättar Victoria. Det är svårt att föreställa sig denna mjuka, känsliga kvinna ”in action”, ryande med glasvaser som far i golvet runt omkring henne. – Jomen jag har ett hett temperament och är en känslomänniska. Men som person är jag oftast väldigt glad.

V

ictoria får energi av att ta hand om andra människor. – Under sju vinterhalvår jobbade jag med att ta hand om gamla. Jag tycker om att få känna mig behövd. Victoria menar att det säkert är ett slags inbakat bekräftelsebehov hon har med sig ända sedan hon var liten. – Man genomskådar sig själv ju äldre man blir och vi söker alla bekräftelse på olika sätt. Jag har till exempel aldrig tyckt om att klä upp mig och synas på fester. Många har frågat mig om jag kan komma och föreläsa, men att stå i centrum genom att folk tittar på mig är inget jag är bekväm med. Men det är något jag jobbar på och ska jag föreläsa då vill jag vara väl förberedd. Så dagen kanske kommer. Regelbundet kan man se Victoria som trädgårdsexpert i Nyhetsmorgon och där i rutan tycks hon nästan njuta av att vara i centrum. Avspänd och naturlig. – Nej, jag känner mig faktiskt nervös inför varje inslag vi gör. De första gångerna TV4 ringde och frågade om jag ville vara med, sa jag nej. Men efter lite tjat lät jag mig bli övertalad. Nervositeten hänger nog ihop med min rädsla för att bli kritiserad. Jag vill bli omtyckt. Vid ett tillfälle beskrevs jag som ”ute” och ”ful och grå”. Det dröjde två år innan jag vågade vara med på nytt. Idag kan jag hantera mina känslor bättre och jag vet vad jag kan. I starten var Victoria med i var och varannan tidning, men nu känner hon att

Victoria Skoglund: Ålder: 45 Familj: Sönerna Pontus 18 och Daniel 15, sambon Johan. Bor: I Vidja ute på landet vid en sjö, sommarhus på Öland. Yrke: Ägare och trädgårdsmästare på handelsträdgården Zetas i Huddinge, Stockholm Bakgrund: Utbildad undersköterska. Aktuell med: Ger trädgårdstips på TV 4 samt i tidningen Sköna Hem Intressen: Laga mat, baka, socialt umgänge Vackraste resmålet: Amalfikusten, Italien. Äter helst: Kakor och bullar, det är min last! Ser på tv: Morgonnyheterna Bästa filmen: Ömhetsbevis Bästa låten: Gillar svensk musik, Peter Jöback och Helen Sjöholm till exempel. Läser gärna: Jättemycket, men främst självbiografier Bästa egenskapen: Snäll Sämsta egenskapen: Otålig Rädd för: Ormar Stolt över: Mina söner Oanad talang: Spelar piano Ville bli som liten: Barnmorska (det vill jag fortfarande)

hon ”har råd” att tacka nej till de magasin som inte ”känns rätt”. – Det handlar så klart om marknadsföring, men jag är rätt trött på att läsa och prata om mig själv. Men jag tackar gärna ja till kvinnomagasin och inte minst till chefstidningar för kvinnor. Tycker det är viktigt att vi kvinnor peppar och inspirerar varandra. Victoria förklarar att hon har en förkärlek till kvinnan.

JUNIA 2013 • 11


Trädgårdsarbete är den bästa träningen

– Jag fascineras av de egenskaper vi besitter, det kvinnliga samtalet och känsligheten. Jag är även intresserad av kvinnans kapacitet när det gäller graviditet och förlossning, av livskraften.

A

propå förlossning har Victoria själv alltid önskat sig 3 barn, men hon känner att hon börjar bli för gammal. – Jag hade alltid drömt om tre barn, men min exman ville bara ha två. Så nu har jag och Johan skaffat oss en katt istället, menar Victoria och skrattar. Det är inte svårt att ana vilken kärleksfull mor Victoria är till sina två söner. Hennes ansikte lyser när hon pratar om Pontus och Daniel. – Pontus som är 18 bor hemma hos mig och Johan på heltid. Han delar många av mina intressen, så som att fota, inreda och gå på utställningar. Min 15-åring bor varannan vecka hos mig och varannan hos min exman. För honom är kompisbiten och olika typer av sporter väldigt viktigt just nu. Han är väldigt verbal och duktig på att uttrycka sina känslor. Jag får ofta höra att han

12 • JUNIA 2013

älskar mig, säger Victoria och betonar vikten av att man berättar för sina nära vad de betyder. – Det är inget man endast förklarar på dödsbädden. Jag försöker förmedla till mina pojkar hur man pratar om känslor och jag ser att de båda är väldigt duktiga på att beskriva vad de känner.

D

et går inte att undvika att se och även kommentera Victorias otroligt vältränade armar. – Trädgårdsarbete är den bästa träningen. Varje morgon lastar och drar vi 30 vagnar, bär tunga krukor och gräver tungt. Ingen ska tro att det handlar om småpysslande bland blommor, det är snarare ett tungt fysiskt jobb. Under vinterhalvåret styrketränar de flesta av oss för att kunna klara jobbet under andra halvåret. Men Victoria medger att som arbetsplats är det svårt att finna något mer rogivande och harmoniskt. – Flera kommer hit och arbetstränar. Det är en perfekt plats för den utbrände så länge det inte sätts samma press på dem som på de anställda här.

Press är livsfarligt för den utbrände, säger Victoria.

T

rädgårdsarbete ger enligt Victoria både psykisk och fysisk närvaro. Victoria tror att vi är skapade för att odla vår egen mat, att det ligger i människans natur. – Förr odlade man det mesta själv och nu har det blivit en stor trend på nytt. Vi märker i vår försäljning att våra konsumenter blivit allt mer medvetna. Man vill odla miljövänligt och giftfritt, vilket vi så klart tycker är otroligt roligt och stimulerande. Växter och odling gör att man blir fysiskt närvarande i livet. Dofter kan förmedla känslor och påverkar vårt välbefinnande, man får fysisk aktivitet och dessutom frisk luft. Allt detta tillsammans gör gott för själen. På mig som är otålig som person har växter en positiv påverkan. Man måste anpassa sig till växternas takt, vilket skapar en ödmjukhet som vi människor mår bra av. Och att se processen när något växer, det är en enorm belöning och ger stor tillfredställelse.


5

Vict

as ori

hemligheter för att för att lyckas med både växthus och trädgård:

nybörjarfelet 1 –Vanligaste Du utgår inte från de naturliga förutsättningarna som

glas och redskap rena från smuts. Gå dagliga rundor och håll utkik efter skadeinsekter eller sjukdomar. I ett litet växthus stiger temperaturen snabbt, skugga med till exempel en vassmatta eller stryk på en kalkblandning med pensel på taket.

läge, jordmån, väderstreck med mera. Det saknas en plan eller skiss. Visst är det härligt att vara nyförälskad i ett vitt löjtnantshjärta, men var ska växten planteras? Jag är väldigt mån om att varenda växt kunderna släpar med sig hem skall de också kunna lyckas med. Jag avråder oftare än uppmuntrar…

svenska trädgårdar 2 Om hos 4 Hemma – Om jag ska vara kritisk så tycker jag att vi är lite tråkiga Victoria i Sverige. Det vill jag gärna vara med och förändra! Men jag tycker att vi är på rätt väg och att trädgården allt oftare blir ett rum där form och färg får ta större plats. Jag hoppas också att fler kommer att upptäcka hur roligt det är att odla själv och att grönsaksbäddarna blir större!

– Vi har en sensommarprunkande trädgård med mycket gräs, silvriga höstanemoner, stenkyndel, anisisop och alldeles för många krukor med heliotrop och narcisstobak som ständigt behöver vatten. Vår trädgård var nyanlagd för 10 år sedan och det är först nu jag tycker att den börjar ta form. Fortfarande saknar jag lite vintergrönt. Lyckligast är jag när pärlbusken och de vita fingerblommorna slår ut, då är det som vackrast i trädgården och jag njuter varje sekund.

lyckas med ett växthus 3 Att – Bland det viktigaste är att ha en bra jord. Att odla

Victo

under glas kräver mer av jorden så att växterna kan tillgodogöra sig vatten och näring. Odla inte grönsaker i samma jord år efter år, tillför kompost och stallgödsel varje år som jordförbättring. Och så är det viktigt att hålla rent i växthuset! Plocka bort vissna bladdelar, håll

5

Måste-ha i en trädgård God jord, en grävspade, sekatör och stor nyfikenhet!

10

ria

s

steg till bättre delegering

• Lista alla arbetsuppgifter Victoria Skoglund fick skriva ner alla arbetsuppgifter under en dag. Därefter ställer hon frågan: Vilka arbetsuppgifter skulle jag kunna delegera?

• Hitta stöttepelarna Personer som ogillar att delegera har ofta svårt med tillit. Börja med att delegera enklare arbetsuppgifter till några personer som du litar på.

• Skriv upp och dela ut Avsluta varje arbetsdag med att lista allt du ska göra nästa dag. Se vilka uppgifter du kan delegera och skriv tydligt till vem.

• Rekrytera fler Victoria Skoglund insåg att hennes arbetsbelastning var för hög trots att hon delegerade mer. Hon anställde en dekoratör som tog över skyltningen i butiken.

När du rekryterar folk du själv har valt och litar på kan det vara lättare att delegera.

• Skuldbelägg inte Tidigare sa Victoria Skoglund: ”Varför hjälper ingen mig?” Nu säger hon i stället: ”I dag behöver jag hjälp med det här” och ger en beskrivning av situationen.

• Gör ditt budskap tydligt För att en uppgift ska bli utförd som du har tänkt, måste du vara mycket tydlig. Tala med stadig röst, möt medarbetarens blick och beskriv tydligt hur du vill att uppgiften ska genomföras och varför. Visa gärna hur du har tänkt dig eller rita en skiss.

• Glöm kompisskapet Är ni vänner kan det vara svårare att vara rak och direkt. Victoria Skoglund har fortfarande en nära relation till sin personal, men umgås inte med dem privat.

• Öva på att ta kritik... Räkna med att du kommer att få frågor eller kritik så fort du börjar delegera. Motstå impulsen att säga emot och fundera över vad du kan göra annorlunda.

• ... och att ge kritik… När du delegerar blir inte allt utfört som du tänkt. När du måste ge kritik, fråga: ”Hur kommer det sig att..?”. Det uppfattas inte som lika anklagande som varförfrågor.

• Öva hemma Prova en ”tvåstolsövning”: Sätt dig på en stol och delegera en uppgift till en person på andra stolen. Fråga hur han uppfattade det du sa, och hur du sa det. Byt sedan plats, den andra personen delegerar sedan till dig med dina ord. Då upptäcker du hur du uppfattar din egen delegering. 

JUNIA 2013 • 13


Hälsa

redaktör Hälsoutvecklare Kathlin Levin

Tonårsföräldrars attityder spelar roll Mer än var femte svensk förälder har bjudit sin femtonåring på alkohol. Och drygt var tredje tror inte att det påverkar barnens alkoholvanor om de får smaka lite hemma. Dålig taktik för den som vill barnens bästa, menar Statens folkhälsoinstitut, som beställt en SIFO-undersökning för att fråga föräldrar om deras attityder. Tillåtande föräldrar ökar nämligen ungdomsdrickandet visar såväl svensk forskning som regionala och internationella jämförelser. Vid middagar och fester där alkohol förekommer får föräldrar ofta frågan från en tonåring: ”Kan inte jag få smaka?” Att svara nej på den frågan spelar större roll än många föräldrar tror. − Det är glädjande att så många som fyra av fem föräldrar väljer att inte låta sin tonåring smaka på alkohol, säger Pi Högberg, kvalificerad utredare vid Statens folkhälsoinstitut. De restriktiva attityder som de flesta svenska föräldrar har till alkohol och ungdomar lönar sig; jämfört

n e t k u r f Superatäpple gran

med många andra europeiska länder är svenska, norska och isländska ungdomar bland dem som berusningsdricker minst. Tips till dig som är tonårsförälder: • Visa intresse för din tonårings helgplaner. • Om din tonåring frågar om alkohol – förklara att det inte är okej att bjuda minderåriga på alkohol eftersom hjärnans utveckling kan ta skada. Och stå på dig. • Enas om gemensamma regler kring alkohol med andra föräldrar, så blir det enklare för både barn och vuxna att säga nej. • Ordna festliga alternativ – visa att alkohol inte behövs för att ha kul och känna gemenskap. • Vädja till äldre syskons klokhet om att inte förse yngre med alkohol inför fester eftersom det ökar risken för våld, ofrivilligt sex och konflikter.

strategier mot cancer

Granatäpple ingår i vad man brukar kalla för superfrukter och är känd för att vara full med antioxidanter och vitaminer. Kung Markattas granatäppeljuice har en frisk smak och är gjord på ekologiska granatäpplen som pressats direkt efter skörd. Juicen, som inte innehåller något tillsatt socker, ingår i samma produktserie som sedan tidigare består av Granatäppeljuice, Granatäppel & Fikonjuice, Persiko & Äppeljuice, Äppeljuice samt Apelsin & Mandarinjuice. Du hittar juicerna i hälsokostbutiker samt i välsorterade livsmedelsbutiker. Ca pris 52 kr

Den moderna människan har, evolutionärt sett, en identisk anatomi jämfört med stenålderns jägare och samlare. Det är livsstilen som är annorlunda: stillasittande arbete, tv-tittande och intag av en alltför kolhydratrik kost. Civilisationssjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt och cancer hänger samman med vårt moderna sätt att leva. Ett tysk forskarteam, med erfarenheter från olika vetenskapliga områden, har sammanfattat de senaste rönen i åtta regler: 1. Undvik det farliga sockret 2. Använd bara de goda fetterna och oljorna 3. Tillför mycket protein 4. Ät rikligt med frukt och grönsaker 5. Vistas i dagsljus 6. Vårda den psykiska balansen i livet 7. Njut av sömnen

14 • JUNIA 2013

För mer information TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskap och stöd kring ungdomar och alkohol. Bakom TÄNK OM står Statens folkhälsoinstitut, Systembolaget, Polisen och IOGT-NTO. Läs mer på www.tänkom.nu

Boken Livsstil & cancer De 8 reglerna är lättläst med en sammanfattande text efter varje kapitel vilket gör det lätt att gå tillbaka och snabbt få med sig det viktigaste från varje del i boken. Författare till boken är: Dr Johannes F. Coy. Biolog och cancerforskare vid det tyska cancerforskningscentret i Heidelberg. Dr Freerk T. Baumann. Forskar på sambanden mellan motion och cancer vid Idrottshögskolan i Köln. Professor, Dr Jörg Spitz. Specialist inom ortomolekylär medicin. Ca pris 220 kr


Gravid och illamående  – det finns hjälp! Illamående och kräkningar på morgonen kan vara ett tidigt tecken på graviditet. Vanligtvis börjar det efter omkring en månad och går över efter ungefär tre månader. Bara några få fortsätter att må illa genom hela graviditeten. Graviditetsillamående beror på att hormonnivåerna i kroppen förändras. Om man är trött, stressad eller tom i magen mår man ofta mer illa. Det är inte skadligt för fostret om man kräks under graviditeten. Fostret får ändå den näring det behöver.

• • • • • • • •

Tips som kan lindra graviditetsillamående: •

• •

Lägg några kex eller knäckebröd på nattduksbordet när du lägger dig. Då kan du äta dem innan du stiger upp på morgonen. Eller be din partner servera dig. Ät små måltider men ofta. Drick mycket vatten, speciellt om du kräks ofta.

Get raw När sötsuget slår till är det extra viktigt vad du har i skåpen där hemma! Med Get raws supergoda snacks stoppar du suget och får samtidigt en hälsosam kick! Snacksen innehåller bara råa och ekologiska frukter, nötter och bär. Finns i smakerna Raspberry & Goji, Toffee & Hazelnut, Liqorice och Chocolate & Walnut. Ca pris 25 kr

Drick mindre kaffe. Undvik även andra drycker med koffein. Prova om du mår bättre av kokt mat än stekt. Undvik starkt kryddad mat. Prova att äta mindre kött. Ät mellanmål rika på kolhydrater, som frukt och bröd. Prova dig fram. Ät sådan mat som du märker lindrar illamåendet och som du inte kräks av. Undvik matos och starka dofter. Undvik stress genom att planera in pauser för vila och för att äta regelbundet.

Kontakta läkare om du: • • • •

Går ner i vikt Inte får i dig tillräckligt med vätska Kräks blod Får kräkningar som liknar kaffesump

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du vara i rörelse.

KÄLLA: www.vardguiden.se, www.1177.se

Albert Einstein

Terapeutiska örter Marie-Louise Eklöf är en etablerad örtterapeut som i sin senaste bok Gröna apoteket delar med sig av sin gedigna kunskap. I boken beskrivs bland annat de 40 vanligaste svenska läkeörterna och deras läkande funktioner – från arnica till ögontröst. Hon ger även praktiska tips om hur man själv kan skörda, torka och förvara läkeörter på bästa sätt. En stor del av boken upptas också av beskrivningar av olika åkommor – från acne till övergångsbesvär. Författaren berättar om orsakerna till åkommorna och ger råd om hur du kan behandla besvären själv med hjälp av olika örter. Boken innehåller även ett stort antal recept på kurer och örtbehandlingar. Ca pris 132 kr

JUNIA 2013 • 15


Hälsa

DIN KROPP BEHÖVER DIG  – ge inte upp den när du blir äldre! text Linda Ulmå

torn nedanför Den parkerade rulla pan till mitt trap den ganska branta gsanläggning, in jobb, en enorm trän cerad. Man la kan tyckas lite malp dra vart dess un kan inte låta bli att uppe hittar äl ägare tagit vägen. V an, som m jag honom: En äldre gning håller esti efter denna trappb ansträngt, das sig mot väggen, an ju den är ler och säger: ”Detta !” viktigaste träningen

Seniorernas tid är nu

Träning är viktig både för gamla och unga.

16 • JUNIA 2013

Inne vid receptionen möter mig ett underbart sorl av prat och skratt, och kaffedoften ligger som ett skönt moln över gänget som intagit hela lobbyn. Trivselfaktorn går inte att ta miste på. Den som trodde att man på gymmet bara får se vältränade ynglingar med linne och tights trodde fel. Detta är seniorernas tid! I varje fall under fyra förmiddagar i veckan, då det finns flera gruppträningspass med inriktning på just den äldre målgruppen. Och efter passen bjuds det förstås på kaffe och smörgås. Jag minns första tillfället då vi precis skulle starta igång träning för seniorer. Det stod cirka tio, något osäkra, äldre kvinnor och män i salen. För flera av dem var det första gången de satte sin fot i en träningslokal. Upplägget på ett seniorpass är först en lätt uppvärmning och sen sker själva träningen på olika stationer som är utlagda runt om i salen. Övningarna fokuserar på en muskelgrupp i taget, och på vissa stationer tränas balans, koordination eller kondition. Alla gör efter egen förmåga, och det finns alltid alternativ i svårighetsgrad. Första gången gick det långsamt. De hann inte med många repetitioner förrän det var dags att byta till nästa station. Men de kom tillbaka. Och de hade med sig fler. Så gruppen växte, och växte! Antal pass fick utökas och träningen förflyttades upp till den större salen. När jag senast besökte ett seniorpass möttes jag av en säker grupp på cirka 45 personer. De visste precis vad de skulle göra, och tog snabbt hand om och visade den som eventuellt var ny.


Svetten rann och leenden strålade mot mig. Jag kunde se tydliga framsteg i både styrka och balans från de tidigare gångerna. Många hade fått en helt annan kroppshållning. Och vad jag mer kunde se som en stor positiv faktor var de vänskapsband som hade uppstått dem emellan. Det är inte för sent!

Det pratas mycket om att man genom att vara fysiskt aktiv i unga år kan förebygga sin hälsa, och på så sätt få en friskare tid när du blir gammal. Forskning visar att regelbunden rörelse faktiskt kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, och demens. Vi lägger med andra ord en bra fysisk grund till vårt liv genom att röra oss redan i unga år. Men kanske har du inte tänkt så här tidigare? Kanske har du aldrig tyckt att det där med att ”motionera” är något för dig? Och kanske tänker du att nu är det ändå för sent? Min uppmuntran till dig är: Ge inte upp din kropp när du blir äldre! Den behöver dig. Och du behöver den! Det ÄR inte för sent att börja ta hand om den, utan det finns fortfarande massor av positiva effekter att hämta! Och det behöver inte innebära att du ska börja gå på gym flera gånger i veckan. Våra kroppar förändras med tiden. Muskelmassan minskar, och muskler och leder blir stelare. Förändringen är mest påtaglig i underkroppen. Framför allt de viktbärande musklerna, så som lårmusklerna. Det är just förlusten av muskelstyrka och muskelmassa som idag är den största anledningen till åldersrelaterad ohälsa. För högt blodtryck kan man ta mediciner mot. Men den

dag man inte orkar resa sig från stolen för egen maskin, då försämras livskvaliteten drastiskt. Men du kan faktiskt göra något för att återuppbygga och stärka! Enastående resultat

WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar att äldre bör bedriva måttligt intensiv fysisk aktivitet av uthållighetskaraktär 150 minuter i veckan. Dessutom rekommenderas att två gånger i veckan träna muskelstärkande övningar. Länge har man sagt att det räcker med promenader och liknande aktiviteter som får hjärtat att jobba lite. Men tänkvärt är att om man inte har utmanat sina muskler lite extra kommer man heller inte orka gå sina promenader. Dessutom kan inte alla göra den här typen av helkroppsarbete, även om intensiteten inte behöver vara så hög. Däremot kan de flesta träna en liten del i taget, en muskelgrupp åt gången. En arm i taget, ett ben i taget. Och resultaten för äldre som tränar kan vara enastående. Det finns studier som visat att efter 12 veckors träning kan muskelstyrkan hos en äldre människa fördubblas, något som är omöjligt hos en frisk yngre person! Träningen innebär inte bara att musklerna återuppbyggs, utan också att nervfunktionen tränas, till exempel i form av koordination. Och det är något som kanske inledningsvis gör den allra största nyttan för en äldre människa.

Rent praktiskt då? Om man aldrig tränat förut kan det självklart vara bra att få lite råd och tips från exempelvis en sjukgymnast eller en personlig tränare. Men träningen kan lätt göras hemma. Träna låren genom att sitta på en stol med benen i 90 grader och lyfta upp underbenet till sträckt ben. För att ge det lite extra tyngd, sätt på en tung känga. Jobba med rörelsen till det verkligen känns i låret. Var inte rädd för att ta i lite. För armarna kan du använda hantlar eller gummiband. Kanske har du andra saker i hemmet som kan agera vikter? Var kreativ. Det viktigaste är att du avsätter en stund för dina muskler ett par gånger i veckan. Att alltid borsta tänderna ståendes

på ett ben är ett utmärkt sätt för att träna upp sin balans. Generellt gäller att försöka hålla sig mer aktiv och att sträva efter att träna sin balans och sina muskler! Då ökar möjligheten att behålla förmågan i olika vardagsaktiviteter och att i längre utsträckning kunna klara sig på egen hand. Bonuseffekterna

De kaffedrickande, energifyllda seniorerna på mitt jobb har valt att göra sin träning tillsammans med andra och med en instruktör, vilket kan vara en stor och värdefull morot för många. På väg mot personalrummet blir jag stoppad av några av dem. Vädjande och samtidigt något uppmanande frågar de mig: ”Hur blir det i

sommar? Ni tar väl inte bort våra pass? Det är den viktigaste aktiviteten vi har!” Kan undra vad de främst syftar på? Är det de fysiologiska effekterna av träningen? Eller är det kanske välbefinnandet och gemenskapen, som är några av alla de positiva bonuseffekter man får av den här typen av träning?

Har du frågor som rör kvinnors hälsa?

Skriv till oss på

info@junia.se!

JUNIA 2013 • 17


Skönhet

redaktör Hälsoutvecklare Kathlin Levin

För ung Lugnandesk ansiktsma Herbal Mask från Yvonne Ryding är en rengörande och lugnande ansiktsmask som bland annat innehåller trollhassel, kanel, lavendel, kamomill och rosmarin. Ca pris 79 kr

Återuppbygg hudens balans Réponse Pureté från Matis är ett reglerande serum för fet- och blandhy som verkar förebyggande mot acne och pormaskar. Serumet är inflammationshämmande, talgreglerande och exfolierande vilket ger hyn ett klart utseende. Ca pris 695 kr

bal a p a k S

ans

Hair & Scalp Multi Treat är en pH-balanserande all-round inpackning med aminosyror, renad lanolin och vitaminer. Tar bort avlagringar och reder ut håret. Plus är att denna produkt funkar bra även som schampo och balsam. Ca pris 235 kr

18 • JUNIA 2013

Nimues serie Y-skin är en sp eciellt anpass ungdomsser ad ie för den un ga huden som behöver extr ibland a vård och nä ring. balanserar hu dens naturliga Produkterna funktioner. Serien består av: • Facial wash • Gelérengö ring som milt men effektivt huden från or rengör enheter och makeup. • Facial care för fet aknehy • En balanser ande 24-timm arskräm som minskar oren heter, överflö dig talgproduk samt inflamm tion ation. • Facial bala nce för norm al, känslig elle • En skyddand r torr hy e lättabsorber ad fluid som skyddar och tillför fukt. • Active blem ish control • Punktbehan dling av finna r som applicer lokalt på prob as lemområden vid behov. • Purifying m ask • En lugnande , läkande och rengörande ansiktsmask.

Sköna oljor

Ph- balansen i hårbotten rubbas lätt vilket kan ge både klåda och irritation. Två produkter som kan råda bot mot detta:

Hair & Scalp Therapy är en lugnande och svalkande kur för hårbotten som inte sköljs ur. Innehåller bland annat brännässla och kamfer. Ca pris 192 kr

hy

En kroppsolja kan användas istället för bodylotion lite då och då för att skämma bort huden lite extra. Du kan använda på torr hy men bäst effekt får man om man masserar in oljan direkt efter bad eller dusch då huden fortfarande är fuktig. Då går oljan effektivare in i huden. Kroppsoljan Dermosil Primo innehåller bara naturliga ämnen och många aktiva växtbaserade oljor, bland annat fröoljor från arganträdets frukt, nyponros, aprikos och vindruva. Innehåller inga parabener, färg- eller konserveringsämnen. Ca pris 143 kr

Till hemapoteket Decleor Circulagel Refreshing Toning Gel må vara ett långt och krångligt namn men produkten passar alla hudtyper och är uppfriskande för hela kroppen. Perfekt till allt från tunga vader till att lindra stel nacke och envis huvudvärk. Produkten innehåller bland annat mentol, arnika, trollhassel och essentiell olja av peppar.  Ca pris 389 kr


tema

Nyandlighet I vårt informationssamhälle ökar intresset för nyandlighet och ett sökande efter en inre frid. Vi går på djupet och samtalar med personer som har erfarenhet inom detta ämne. Vad är nyandlighet och vad finns det egentligen för faror?

Pia och Désirée ”fastnade” i rörelser de

från början fann lockande, men som senare gick över styr. Jesus blev svaret på deras stora fråga.

20

Religionsvetaren Lars Johansson

har skrivit en bok om nya religioner. Se intervjun med honom.

30

I ett samtal berättar föreläsaren Gertrud Storsjö om källorna bakom österländska metoder som yoga och mindfullness.

32

Gunilla Svensson föreläser om nyandlighet och har mött många människor som hamnat snett i sitt sökande efter livets stora frågor.

34

JUNIA 2013 • 19


”Jag kunde frambringa demoner”

I dag varnar Désirée för farorna kring nyandlighet

text• foto Frida Funemyr

Désirée växte upp som yngst i en syskonskara på tre och beskriver sig själv som ett ”sladdbarn”, inte planerad och inte särskilt önskad. Hon sökte en mening med sitt liv inom nyandlighet, vilket hon idag ångrar.

H

ennes barndom och ungdom präglades av psykiska och fysiska övergrepp. – Mina föräldrar var alkoholister. Mycket rädsla under barndomen, mycket rädsla och uppror under ungdomstiden och en ständig känsla av att aldrig duga och räcka till, gjorde att hon på många sätt försökte kompensera med ett vilt och utåtagerande ungdomsliv. Senare i livet använde hon sin duktighet i arbetet genom att arbeta hårt, för att på något sätt bevisa för alla att hon var duktig och dög. – Innerst inne var det mamma och pappa jag försökte få uppmärksamhet ifrån. Jag trodde att om alla andra tyckte att jag var duktig, så skulle de kanske också se mig. Kanske rent av tycka om mig lite.

S

om vuxen skaffade Désirée sig en egen familj. Och det var då någon gång som allt gick i krasch. – Tre barn, ett hektiskt arbetsliv med massor av egensatta krav och mycket övertid och stress. Jag dråsade in i ”betongväggen” i en kraftig utmattningsdepression. Fötterna slogs undan på mig, hjärnan slog av och under en lång tid var jag sjukskriven. Flera år faktiskt. När jag började komma till sans så mycket att

20 • JUNIA 2013

jag kunde hålla någon tanke kvar i mitt huvud, började jag gå på samtal hos en psykolog flera gånger i veckan. Där fick jag bearbeta allt som hänt mig under barndom, ungdomsår och vuxenliv. Jag vändes ut och in och det var väldigt, väldigt jobbigt, men väldigt, väldigt nyttigt!

N

är Désirée började friskna till mentalt talade psykologen med henne om att hitta strategier för att behålla lugnet i sitt liv. Han föreslog Thai chi, Chi gong, yoga och meditation som bra alternativ. Eftersom Désirée är en person som vill göra allt ordentligt drog hon igång med allt på en gång. Hon fick kontakt med en kvinna i närheten som precis skulle starta upp en kurs för nybörjare i meditation. – Jag blev överlycklig. Allt bara föll på plats. Om jag bara hade anat vad som drogs igång. Kvinnan ledde oss ”ner i olika djup” av meditationen där vi visualiserade olika platser som hon med sina ord ledde oss till. Detta kändes skönt och avslappnande och det var skönt att ”fly” till en plats i ”ingenting” som hon ledde oss till. Efter någon månad meddelade kvinnan att hon under meditationen ville presentera oss för våra personliga ”guider” från ”andra sidan”. Hon berättade att hon under en meditation tidi-

gare under dagen fått kontakt med dessa andeväsen och att de var villiga att bli presenterade. Hon sa att vi skulle få möta dem under detta meditationspass. Vi skulle inte bli rädda, de var från den ”goda sidan” av andevärlden. Vi var beskyddade från den onda av den salviarökelse som hon hade tänd.

D

ésirée vet inte hur det var med de andra i gruppen, men hon själv kände en skräckblandad förtjusning över vad som skulle komma. Kvinnan frågade Désirée om hon var intresserad av att lära sig mer om heliga kristaller, medicinhjul och healing. – Hon hade gjort en healingseans på mig och jag hade blivit fri från värk i nacke


JUNIA 2013 • 21


och axlar. Jag gick en kurs för henne om stenar och kristaller och fick lära mig om deras ”kraft” och egenskaper. Jag gick en kurs i fem steg för att bli ”healing master”. Jag fick lära mig besvärjelser, koka örtavkok för olika utdrivningar och blev bland annat en fullfjädrad häxa. Jag titulerade mig häxa och jag hade krafter som var utöver det vanliga. Jag kunde frambringa demoner, tända eld på papper med min blick, flytta föremål med min blick och framkalla många, många andar. Vi hade måntillbedjan, vi hade medicinhjulmeditationer, vi hade kundalinormmeditationer, jag ledde vilsna själar rätt, jag renade ”hemsökta hus”, jag kunde nedkalla sorg och glädje över människor och jag healade dem. Jag hade ”seanser” där människor fick möta sina döda anhöriga. Men det som var mest spännande var det förbjudna, det som vi bara gjorde på våra egna möten att frambringa demoner.

U

nder denna tid blev Désirée tröttare och tröttare rent fysiskt. – Jag började tro att jag var sjuk och gick till min läkare men alla prover var bra. Jag kände mig nedstämd och tom inombords. Jag bad om mer healing från mina vänner och gjorde ommöblering av stenkombinationer i min stenpåse. Ingenting hjälpte. En dag låg Désirée på sin säng och vilade. – Plötsligt upplevde jag att det satte sig någon på min sängkant. Jag vände mig om och där satt en gestalt. Jag var van vid att se ”andar” och ”guider” så jag blev inte rädd, men denna gestalt var annorlunda än de jag brukade möta. Jag kunde inte se hur gestalten såg ut för det var bara ljus, men man kunde urskilja formerna av en människogestalt. Gestalten la sin hand på min kind och sa: ”Jag vet allt om dig och jag älskar dig så mycket”. Jag genomströmmades av en värme och en lycka som var helt otrolig. Gestalten försvann men värmen i mig och lyckokänslan stannade kvar. I min förvirrade ”New Age-hjärna” trodde jag att det var min döda pappa, men idag vet jag vem det var! Det var Jesus.

J

esus har visat sig många gånger för Désirée senare i livet. Sedan den dagen blev ingenting sig likt igen. Helt plötsligt började Désirée känna en motvilja till att arbeta på centrat.

22 • JUNIA 2013

– Jag hittade på ursäkter för att inte komma på måntillbedjan och våra andra träffar. Att ”heala” lockade mig inte heller. Allt jag kände var att jag ville vara ifred. Jag längtade efter ett lugn men visste inte riktigt var jag skulle finna det. Så kom jag på det – kyrkan! Där är det lugnt och tyst och jag kunde i min fantasi känna atmosfären och lukten av stearin, lugnet och friden. Allt detta kom jag ihåg från min konfirmationstid och de andra få gånger jag varit i kyrkan. När jag kom dit kändes det precis som jag hade tänkt att det skulle kännas. Prästen tog emot mig med värme. Efter ett tag kände jag att jag ville ta emot nattvarden och började delta mer och mer i församlingens aktiviteter och beslöt mig för att sluta på New Agecentrat. Efter detta började det… kampen om min själ i universum, fast det visste jag ju inte då! Jag blev väldigt sjuk och deprimerad, ville bara dö och försökte ta mitt liv. Jag blev inlagd på sjukhus med ”kod röd”(ständig övervakning på grund av. suicidrisk), fick starka ångestdämpande mediciner och många ECT- behandlingar.

V

id Désirées sida fanns hela tiden hennes man, hennes barn och byns präst. – Prästen bad och sjöng psalmer för mig. Han kom nästan varje dag. Han tog hand om min familj och lotsade dem genom det svåra när inte jag förmådde. När jag blev bättre och blev utskriven kom jag hem och då återupptog jag mina besök i kyrkan, började sjunga i gospelkören och gick på bibelstudier som vår präst höll i. Han tipsade om bibelskolan i Kornhillskyrkan i Halmstad. Där började jag och var en elev som aldrig kunde få nog och längtade till varje ny dag med mer kunskap om Gud Fadern och Jesus! I denna församling kände Désirée sig hemma. Där fanns en värme och en medmänsklighet som hon inte hade träffat på i någon annan församling förut. – Efter ett tag bestämde jag mig för att bli medlem och fick mycket hjälp att göra upp med mitt tidigare liv. Där fick jag rådet att göra mig av med alla kris-

taller, stenar, böcker, musik, buddhabilder, drömfångare, allt som hade att göra med mitt New Age-liv. Detta gjorde jag och efter förbön och mycket stöd från församlingsmedlemmar, kunde jag äntligen bli fri från den mörka sidan i mitt liv. Faktum var att jag bokstavligen kände mörkret lämna mig och Guds frid strömma in!

D

ésirée beskriver sitt kristna livsom helt annorlunda. – Det finns en glädje och en positivism i den. Visst har jag tunga dagar, men jag kan alltid finna ljuset igen och det snabbt. Jag känner mig stark och jag vet vem som har segrat och vem som har förlorat. Jesus som bor i mig nu är mycket starkare än allt annat. Det som oroar Désirée är att människor tar så lätt på ”det nyandliga”. – Det är inte många som vet det jag vet. Hur lätt det är att hamna fel. Att kyrkorna idag släpper in lite yoga och Chi gong i kyrkorummen för att ”det inte är så farligt” beror på att de inte vet det jag vet. Då skulle de aldrig göra det. I dessa rörelser tillber man andeväsen på den mörka sidan och de öppnar upp delar i ens medvetande som blockerar ljuset och drar in mörkrets makter. Det finns en ond makt, det kan vi aldrig förneka och det finns ingen anledning att leka med den sidan. Det är väldigt farligt att spela på den planhalvan. Man gör det faktiskt med livet som insats, på riktigt. Jag vet. Jag ser faran i att inte våga ta ställning och säga nej till dessa ockulta ting. Det finns bara en Gud och det finns bara en väg till Honom och det är genom Jesus Kristus. Inte genom stenar, kristaller, andeväsen eller besvärjelser.

I

dag är Désirées liv en glädje nästan varje dag. Hon blir ofta inbjuden till församlingar runt om i landet för att tala om nyandlighet. – Jag talar även om vem Gud är och hur stark förlåtelsens kraft är. Jag använder mitt trasiga förflutna för att visa på att Gud kan upprätta och göra gott. Jag vill dela med mig av mitt liv och hjälpa andra med trasig barndom, oförlåtelse och bitterhet i hjärtat och berätta vad Gud gjorde i mig, hur Han gjorde mig hel igen och befriade både från bitterhet, oförlåtelse och New Age.


Annonsbokning Junia: annons@junia.se


”Jag har funnit vad jag sökt efter hela mitt liv” text Angelica Victorin • foto Frida Funemyr

Pia har alltid sökt efter meningen med livet. Under tjugo år var hon engagerad inom New Age och gick på olika kurser. Men det var först då hon fann Jesus som hon kände att hon hade funnit svaret på livets stora fråga.

P

ia Svensson har precis kommit hem från en studieresa i London när vi talas vid i telefon. Hon är ansvarig för två gymnasieprogram för blivande stylister och ”personal shoppers” på en skola i Södertälje. Hon och klassen höll på med nagelvård när en av tjejerna sa: ”Det är som om det inte finns någonting ont i dig. Du vill jämt alla så väl. Jag vet inte vad det är. Men det är något speciellt med dig. Du är alltid så snäll.” Då frågade plötsligt en annan elev henne: ”Vad är meningen med livet, Pia?” Hon svarade att en del av meningen med livet är att vi ska älska alla människor. Vi ska hjälpa och älska människor vare sig vi tycker om dem från början eller inte. Så vill hon själv leva.

Ä

nda sedan Pia själv var tonåring har hon funderat över meningen med livet. Hennes mammas kusin var missionär i Kongo och Tanzania. När hon kom hem till Vimmerby där Pia växte upp berättade hon om Afrika. Pia minns hur spännande hon tyckte det var att lyssna på allt hon varit med om. Hennes mormor var

24 • JUNIA 2013

också troende och brukade säga ”Gud välsigne dig” till Pia när de skildes åt. Då förstod hon inte vad de där orden egentligen betydde. Pia har varit egen företagare och jobbat inom skönhet och modebranschen i över 25 år både i Sverige och USA. Hon berättar att många i denna bransch är sökande människor som letar efter en inre frid och balans i livet. När hon flyttade till Stockholm som 19-åring lärde hon känna nya vänner som introducerade henne för New Age. Nyandlighet var populärt på 80-talet och spred sig snabbt. Det fanns en andlig öppenhet i Sverige då, tror hon. Det var mestadels tarotkort som fascinerade Pia. Hon ville veta vad hon skulle göra med sitt liv. Genom tarotkort spår man in i framtiden och kopplar upp sig mot den andliga världen. Att saker kunde stämma, att någon annan kunde veta saker om henne både fascinerade och skrämde. Det väckte hennes nyfikenhet. I dag har hon en helt annan syn på New Age. – Jag blev förförd och lockad in i en falsk verklighet. Om du inte är

medveten om vad som pågår kan du låta dig ledas in i en värld av mörker. Man blir beroende på ett negativt sätt och även mycket pengar flödar. Men jag förstod inte det förrän jag mötte Jesus.

P

ia provade på olika saker inom New Age i jakten på vad som var meningen med hennes liv, men fick inte svaret hon sökte. Under en målarkurs som handlade om andlighet hände något mycket speciellt. I slutet av helgen skulle alla kursdeltagarna visa upp sina tavlor. När en av de andra kom fram till Pias målning undrade hon intresserat vem det var som Pia hade målat. ”Är det din andliga vägledare?” frågade hon Pia som inte alls förstod vad hon menade. Hon hade inte målat av någon utan hade målat ett abstrakt motiv. När hon tittade på sin egen tavla blev hon mycket förvånad. Ett mansansikte som hon aldrig hade sett förut syntes i målningen. Mannens ögon utstrålade en sådan frid och harmoni. – I bilen på vägen hem från kursen hörde jag plötsligt en röst klart och tydligt: ”Pia, du går hit men inte längre.


JUNIA 2013 • 25


Ett mansansikte som hon aldrig hade sett förut syntes i målningen. Mannens ögon utstrålade en sådan frid och harmoni

Nu får du sluta med det här.” Jag kunde först inte förstå vad det var som hände, men blev starkt berörd. När jag kom hem samlade jag ihop alla böcker och alla saker som hade med New Age att göra och slängde allt som jag samlat på mig under tjugo års tid. Det var första gången som jag förstod att det var allvar, att om jag valde att fortsätta på samma bana skulle det leda mig in på mörkrets väg. Om jag valde att gå en kurs till skulle det innebära att jag blev initierad och invald till ett högre andligt medvetande. Jag förstod först ett tag senare att det var Jesus som hade talat till mig. Det var även hans ansikte som hade framträtt i målningen.

I

samma veva lärde Pia känna några kristna företagare i Vimmerby som tog med henne på några möten i frikyrkan. Sakta men säkert började hon söka Gud. Det var en lång process, minns Pia. – Det var en kamp inom mig med fruktansvärt mycket motstånd. I mitt hjärta kände jag att det var det rätta, men mentalt kunde jag inte förstå det. Det skapade många konflikter i mig. Jag kände att det var det här som jag hade sökt hela mitt liv. Jag bar på en så stark andlig hunger efter att få veta mer. Mina kristna vänner hjälpte mig att få svar på mina frågor. Utan deras stöd, omsorg och böner hade jag inte varit där jag är i dag. Hon tog slutligen beslutet att ta emot Jesus i sitt liv. Strax därefter ringde hon pastorn och sa att hon ville bli döpt så snart som möjligt. Pia upplevde att hon behövde ta vissa praktiska steg omedelbart för att visa på allvaret i sina beslut.

26 • JUNIA 2013

Pia älskar att hjälpa andra människor och att se möjligheterna som finns i deras liv.

– Jag kände att jag måste rensa i mitt liv och få bort allt det gamla. Det sker inte på en dag. Det är mycket som måste bearbetas, renas och tas bort i ens sätt att tänka. Min självkänsla var väldigt dålig och tog tid att bygga upp. Det är lätt att fastna i negativa tankemönster. Tankar som att jag inte dög, var jag tvungen att göra upp med. I stället fick jag en frid som jag aldrig tidigare upplevt. När jag tog emot Jesus var det som att något bara sköljde över mig och jag kunde bara vara. Det hade jag aldrig upplevt i New Age. Nu var jag äntligen hemma! Precis så kändes det. Det var sista anhalten och det fanns ingen tvekan längre. Jag valde att gå ett år på bibelskola vilket gav en fantastisk grund att stå på och är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv.

U

nder åren hon höll på med New Age förändrades hon och kände inte längre igen sig själv. Folk sa ibland till henne att hon såg

ledsen ut. När hon blev kristen började Pia känna igen sig själv igen och fylldes med glädje och kreativitet. Hon kände att hon fått ett nytt liv. Sedan hon blev frälst har hennes vänner frågat vad som egentligen hänt med henne. En sa: ”Jag ser det i dina ögon. Du ser tio år yngre ut. Vad är det som har förändrat dig?” – Jag är inte en person som springer runt och berättar om min tro. Men jag har ändrat min livsstil, mina handlingar, mitt sätt att vara mot andra och hur jag pratar. Jag vill att människor i min närhet ska märka förvandlingen som får tala för sig själv. Jag inte perfekt som människa, men nu älskar jag att hjälpa människor och se möjligheterna som finns i deras liv.

Tema: Nyandlighet forsätter på sidan 30


Goda maträtter  från slottet

Recepten är är hämtade ur Slottsträdgården Ulriksdal från Semics bokförlag

Pumpa- och sötpotatissoppa • 200 g pumpa i skivor

• 1/2–1 röd chili (utan kärnor)

• 100 g sötpotatis

• 5 dl vatten

• 1 gul lök

• rivet skal av 1 apelsin

• 1 vitlöksklyfta

• 4 dl kokosmjölk (1 burk)

• olja till stekning

• några kvistar koriander

• 1 msk riven ingefära

Skiva och skär pumpan och sötpotatisen i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök och fräs hacket i lite olja i en gryta eller kastrull. Lägg ner pumpa- och potatisbitar. Riv lite färsk ingefära, finhacka chilin och låt allt fräsa några minuter. Späd med vatten

och koka tills pumpan och potatisen är mjuka. Blanda ner finrivet apelsinskal från en apelsin. Mixa med mixerstav och blanda sedan ner kokosmjölken och låt soppan koka ihop några minuter. Toppa med lite hackad koriander om du vill.

Ännu en pumpasoppa. Kanske har du kvar pumpa från den förra soppan?

JUNIA 2013 • 27


En enkel liten sallad, passar kanske som tillbehör till humusbiffarna

Luis busgoda hummus kan varieras och serveras som små smakstarka biffar.

Hummusbiffar • 350 g kikärter

• 6 msk pressad citronsaft

• 1/2 rödlök • några strimlor paprika

Champinjonsallad med spenat • 250 g champinjoner

• 1 msk hackad basilika

• 4 msk potatismjöl

• 15–20 cocktailtomater

• 1 msk hackad persilja

• 1 näve babyspenat

• 1 tsk sambal oelek

• 2 msk rapsolja till stekning

• 20 g färsk riven ingefära

• salt och svartpeppar

Dressing • 1/2 dl majonnäs

Blanda alla ingredienser och mixa till en smet. Forma små runda biffar och stek dem gyllenbruna i olja.

• 1 dl naturell yoghurt

• 1–2 vitlöksklyftor • 1/2 tsk gurkmeja • 1 tsk curry • 1 tsk paprikapulver • 1/2 dl grovt hackad färsk koriander

• 3/4 liten rödlök

• 1 tsk fransk senap • 2 vitlöksklyftor • salt och peppar

• 1/2 dl grovt hackad persilja

• några droppar vitvinsvinäger

• 1/2 dl hackad gräslök

• 3–4 gröna oliver • 1/4 rödlök

28 • JUNIA 2013

Dela champinjonerna i kvartar och blanda med tomater, spenat och tunt skivad rödlök. Rör ihop majonnäs, yoghurt, senap, pressad vitlök med lite salt och peppar och några droppar vinäger. Finhacka oliver, rödlök, basilika och persilja och rör ner. Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt.


Cheesecake med persika 12-16 bitar Deg • 250 g smör • 7 1/2 dl vetemjöl • 5 äggulor • 3 msk strösocker • 3 tsk bakpulver Fyllning • 125 g mjukt smör • 1 1/4 dl strösocker • 500 g naturell philadelphiaost • 1 ägg • 2 msk maizenamjöl • 2-3 msk vaniljsocker • 1 burk persikor i sockerlag, 425 g Maräng • 5 äggvitor • 3 msk socker

En läcker cheesecake med både persika och maräng..

Ta fram smöret i förväg så det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på cirka160 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform 20 x 30 cm. Rör ihop ingredienserna till degen och dela den i två delar. Tryck ut den ena delen i bakformen. Fyllningen: Vispa smör och strösocker. Blanda ner philadelphiaost, ägg, maizenamjöl och vaniljsocker. Bred ut fyllningen på degen. Lägg ut persikorna. Vispa äggvitor och socker hårt till marängsmet och bred ut den över persikorna. Fördela resten av degen ovanpå. Grädda cirka 1 timme.

Apelsinmarängpaj Cirka 12 bitar Pajdeg • 150 g smör • 4 dl vetemjöl • 3 msk socker • 1/2 tsk salt • 2-3 msk vatten • 1 äggula Apelsincurd • 2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal • 3 msk maizenamjöl • 4 äggulor • 3 msk socker • 50 g smör Maräng • 5 äggvitor • 2 1/2 dl socker Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull. Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Baka den gärna dagen innan den ska ätas – om du kan vänta så länge.

JUNIA 2013 • 29


Vad är nyandlighet? Tre experter,

Lars Johansson, Gertrud Storsjö och Gunilla Svensson,

svarar på frågor kring den nyandlighet som växt sig så stark i vårt land:

text Frida Funemyr • foto Magnus Aronsson

Lars Johansson har tillsammans med andra skrivit en uppslagsbok om nya religioner, Nya religioner: en uppslagsbok om andliga rörelser, sekter och alternativ andlighet. Eftersom han är påläst i ämnet nyandlighet ställde vi några aktuella frågor till honom.

T

ill en början frågar vi oss hur mycket yoga egentligen har med andlighet att göra och då menar Lars att det finns så många olika varianter av yoga. I grunden har yoga dock sina rötter i hinduismen och innehåller en rad olika övningar som strävar efter att nå ökad balans i kropp, sinne och själ. – Verklig yoga syftar också till att förena människan med det gudomliga – det universella medvetandet. Men i den ”må bra-yoga” som tillämpas idag tonas den andliga sidan ofta ned. I somliga former av yoga, som är mycket fysiska, kanske den inte alls finns med. I de mera meditativa formerna kan du dock uppmuntras till att använda religiöst laddade ord, mantras, som ofta är omskrivningar för olika gudar inom hinduismen. Upprepningar av dessa kan leda till en andlig fördjupning som gör att människor börjar växa in i hinduismens syn på världen och människan.

30 • JUNIA 2013

Vad vet du om ”lagen om attraktion” och boken The Secret. Finns det skäl att vara vaksam?

– The Secret är ännu en av dessa böcker som utger sig för att komma med urgamla sanningar om det som dels är kärnan i alla religioner och som dels tros kan förändra allt. I verkligheten är dessa budskap mycket lika varandra – det handlar ofta om tankens kraft som är en central idé inom New Age. Enligt “lagen om attraktion” har tankar en magnetisk kraft som går ut i universum och återvänder till dig. Om du tänker på välstånd och en ny bil, så kommer detta till dig. Negativa tankar får förstås motsatt effekt. Som kristen kan man bejaka att attityder och tankar kan ha en väldigt stor betydelse. Men de har inte den absoluta och magiska kraft som The Secret påstår. I denna bok får människan faktiskt samma skapande förmågor som Gud, vilket inte är så lättvindigt som det låter.

För när människan får all makt får hon samtidigt allt ansvar. De nya befogenheterna kan bli en börda som bara de starka kan bära. När hon får full frihet att förändra allt blir hon också bunden av sin nya makt. Om varje ord och tanke är skapande måste vi ständigt tänka positivt så att inget negativt inträffar. Om vi får dåliga liv beror det på dåliga tankar. Det är inte så bekvämt att vara gud som man först kan tro. En kristen människa finner sin frihet i begränsningen, i nåden att inte vara Gud. Hon är skapad för gemenskap och är därmed också begränsad av både Gud och sin nästa. En frihet av det slaget är också nåden att Kristus burit alla våra bördor en gång för alla, att vi inte behöver bära dem själva, liv efter liv. Varje ögonblick är en unik gåva ur Guds hand.


Vad är det för skillnad mellan vita häxor och häxor?

– Vita häxor säger sig syssla med vit magi som mera osjälviskt vill verka för det goda. Motsatsen är svart magi som är egoistisk och ofta strävar efter makt. De flesta magiker och häxor menar att de håller på med vit magi. I praktiken är det mycket svårt att göra skillnad mellan vit och svart magi. Specialister i branschen säger också att svart och vit magi egentligen leder till samma mål. Vad är en andlig guide?

– Inom det nyandliga sökandet har det blivit väldigt vanligt att tala om andliga guider. De anses vara en slags hjälpare och vägledare från den osynliga världen. Ofta menar man att varje människa har en huvudguide, men det kan också finnas ytterligare guider med ansvar för särskilda områden. Många guider antas ha levt på jorden någon gång, men har sedan utvecklats till att bli mänsklighetens andliga vägledare. Antalet guider är mycket stort och kan variera i karaktär beroende på vilken andlig lärare eller gruppering man tillfrågar. Somliga talar om en hierarki av mästare i den andliga världen. Andra kopplar dessa till rymdvarelser och UFOs eller naturens olika väsen och varelser. Även djur, som antingen lever i den fysiska eller i den andliga världen, exempelvis delfiner och valar, kan fungera som vägledare. Även änglar omtolkas i New Age-anda och är enormt populära i dessa sammanhang. Guiderna antas ofta samverka med den universella kraften i världen och den högre dimensionen av människans medvetande (det högre jaget). Bibeln avråder från att söka information från andevärlden eftersom det kan leda vilse och in i olyckor (1 Sam 28:7). Kommer alla kampsporter från New Age?

– De flesta populära kampsporter kommer inte från New Age utan från Osteller Sydostasien, och har sina rötter i kinesisk och japansk buddhism eller taoism. De utgår i regel ifrån tanken att sporterna har en andlig eller mystisk dimension. Det handlar alltså inte bara om fysisk träning utan om andlig utveckling. Därför är meditation ofta viktig som en del av träningen. Men många

”Det nya sökandet är inte intresserat av tjusiga teorier utan av helande och personlig förvandling. Det vill inte ha utläggningar om Gud, utan erfarenheter av Gud själv.”

bortser från detta och fokuserar på den fysiska sidan. Är akupunktur fel?

– I akupunktur, akupressur, eller liknande metoder, sker en fysisk påverkan via nålar, elektriska impulser eller tryckningar. De verkar fungera alldeles oavsett andliga förklaringsmodeller och teorier om påverkan av osynliga energiflöden som yin och yang. Men samtidigt finns det en del utövare av akupunktur som sysslar med påverkan av andliga energier. En kristen kan vilja undvika dessa former av manipulation. Till sist handlar det väldigt mycket om vilken akupunktör du går till, om personen ifråga bara håller på med ”nålstick” eller räknar med djupare andliga dimensioner. Varför har vi en nyandlighet idag?

– Många människor märker ett tomrum i sina liv och vill se det fyllas. De griper

efter sådant som upplevs vara läkande, befriande, tröstande eller upplyftande. Kyrkan uppfattas ofta inte som ett självklart alternativ, vilket kan bero på många saker. Kanske har vi för få kontakter med sökare? Kanske är vi för snabba till att tala och för dåliga på att lyssna? Kanske är vår förkunnelse alltför förnuftig och försiktigt anpassad till det rimliga och ”verkliga”. Det nya sökandet är inte intresserat av tjusiga teorier utan av helande och personlig förvandling. Det vill inte ha utläggningar om Gud, utan erfarenheter av Gud själv. Lars Johansson, lärare vid Örebro teologiska högskola, föreståndare för Forum för tro, kultur och samhälle som bland annat utger tidskriften NOD, samt svensk redaktör för uppslagsverket Nya Religioner (Libris 2005)

JUNIA 2013 • 31


Nyandlighet och österländska religioner text Börje Norlén

Stressen ökar i västvärlden, trots hjälpmedel för att spara arbete och tid. Österländska metoder som yoga och mindfulness har blivit allt vanligare för att ge avslappning och inre frid. Men hur många känner till källorna bakom?

V

i lever i ett informationssamhälle. Hela tiden bombarderas vi med olika intryck som kräver tid och energi. Många är uppkopplade och nåbara dygnet runt. På bussen eller tunnelbanan sitter de flesta upptagna med sina smarta mobiler. Småbarnsföräldrar har fullt upp att få det så kallade livspusslet att gå ihop med jobb, resor och aktiviteter. Organisationer stramas upp för att öka lönsamheten och pressen ökar i arbetslivet. Baksidorna av detta är ökad stress, sömnlöshet, psykiska problem och bruk av antidepressiva medel i allt lägre åldrar. För att råda bot på detta har österländska avslappningsmetoder fått allt större insteg i frisk- och sjukvård.

G

ertrud Storsjö har noga studerat källorna bakom mindfulness och olika former av yoga. Hon oroas över den stora okunskap som finns om de buddhistiska lärosystem, som döljer sig bakom. Gertrud Storsjö har stor livserfarenhet och är en passionerad person, som tillbringat mycket tid i länder där dessa metoder länge praktiserats. Där har hon sett de mörka baksidorna av den österländska andligheten. Hennes beskrivning av detta är en andlig fattigdom, som leder till en livsinställning av hopplöshet och meningslöshet. Och ofta finns det i dessa länder heller ingen drivkraft till att ta itu med tillvaron här och nu. I västvärlden målar buddhismen, med Dalai Lama som en framstående representant och PR-man, upp en fasad av fred, avslappning och harmoni.

32 • JUNIA 2013

Men i de lärosystem som ligger bakom finns en verklighetsuppfattning, som enligt Storsjö liknar en spindelväv av myter och motsägelser, utan någon sammanhängande logik. Detta utvecklar Gertrud i sin nyutkomna bok Buddha eller Kristus (XP Media). I boken refererar hon även till andra som har fördjupat sig i detta ämnet. Det är för att ge hjälp till alla som vill veta mer och bredda sin kunskap. Gertrud vill göra oss uppmärksamma på den buddistiska influens som ligger bakom all den tillrättalagda information vi får här i västvärlden. Hon menar att det är farligt hur vi helt okritiskt accepterar och bagatelliserar de buddistiska influenser i till exempel vården.

F

ör Gertrud står det nämligen fullständigt klart att företeelser som mindfulness och yoga dju-

past sett är en form av buddhistisk andlighet. Hon menar att de flesta inte vet någonting om vad buddhismen innebär utan bara tar en bit här och en bit där som från ett smörgåsbord. Det finns ringa intresse att gå in på djupet och ta reda på lärorna bakom, trots att många av de främsta förespråkarna inte gör någon hemlighet av vad ursprunget är. Doktor Ola Schenström, en av Sveriges ledande experter på mindfulness, har uttryckt att ”den buddhistiska meningen med mindfulness är att vi ska hitta buddhanaturen inom oss”. De buddhistiska rötterna erkänns också av Anna Kåver och Åsa Nilsonne, som var med om att introducera mindfulness i psykvården. Att metoderna kommer från buddhismen anges även på vissa offentliga vårdgivares webbsidor.


Gertrud Storsjö framhåller att det finns många bra träningsprogram att ta del av, såväl för mental och fysisk avspänning som för träning, utan att blanda in österländsk andlighet. Ändå har mindfulness blivit etablerat som behandlingsform inom psykoterapin, och beskrivs som stresshantering i Vårdguiden. Fast strikt vetenskapligt påvisar den vedertagna formen av KBT* bättre behandlingseffekter. Gertrud Storsjö anser att det är aningslöst att tro att man kan välja bort de andliga inslagen, där mindfulness och yoga praktiseras.

F

ör ett år sen debatterades yoga i skolan flittigt i media. Östermalmsskolan i Stockholm beskrev hur yogaövningarna där gick till. De inleds med att barnen lär sig göra solhälsningen, vilket enligt Storsjö innebär att man gör tillbedjansrörelser till den hinduiske solguden Surya Namaskar. I ett av debattprogrammen, som visades i TV förra hösten, medverkade bland andra de kristna representanterna Linda Bergling och Sivert Öholm. I den debatten medgav en av förespråkarna för yoga i skolan att yoga är andligt. Även

skolmyndigheterna har erkänt att yoga är ”spirituellt”.

F

ör Gertrud Storsjö står det klart att buddhismen är ett självfrälsningssystem. Det gäller att via meditation och yoga komma ut ur lidande och återfödelsens kretslopp, in i total tomhet och ett icke-jag, för att till sist uppgå i en metafysisk verklighet. Gertrud reflekterar i det sammanhanget över beskrivningen av det österländska tänkandet som urgammal vishet. Hon kontrar med att de judiska rötterna till kristendomen är ännu äldre och väl beprövade. En av Gamla testamentets förgrundsgestalter var Mose, den store folkledaren och statsmannen. Han förmedlade bland annat de tio bud från Gud, som mycket av lagarna för mänsklig samlevnad fortfarande vilar på. Mose levde ca 800 år innan Buddha såg dagens ljus. Gertrud Storsjö konstaterar stilla att det människor söker redan finns i den kristna tro som vårt samhälle ändå grundar sig på. Frågan hon ställer sig är varför så stora ansträngningar görs för att blanda in österländsk meditation i vården, utan att närmare efterforska vad följderna blir på lägre sikt.

G

ertrud Storsjö efterlyser en kvalitetssäkring av vården, där det ges en öppen redovisning av vad olika vårdalternativ innebär. Hon understryker också att det bör finnas en respekt för kristen tro i den allmänna vården. Bön, handpåläggning och själavård skulle då kunna erbjudas som alternativ till de österländska metoderna. Gertrud Storsjö säger till sist: – Mängder av människor från alla delar av världen, även den buddhistiska delen, kan berätta om hur de har hittat allt de behöver i den kristna tron. Genom att be till Gud har de funnit trygghet, frid och glädje i livet, oberoende av yttre omständigheter. Att hitta sig själv så som Gud, med kärlek, ser på oss ger den djupaste meningen med livet. Det ger en inre harmoni, ger svar på många av livets frågor och även tar bort vår fruktan för döden och livet därefter. Att söka sig till andra källor är som att gå över ån efter vatten. *KBT= kognitiv beteendeterapi, som kortfattat handlar om att bryta negativa tankeoch beteendemönster genom att använda olika tekniker eller metoder.

JUNIA 2013 • 33


Gunilla

möter sökare på New Age-mässor text Lydia Engström • foto Lydia Engström

Högstadieläraren och föreläsaren Gunilla Svensson förmedlar det hopp och kärlek som den kristna tron ger till människor på New Age-mässor. Hon arbetar också för att öka kunskapen om nyandlighet genom att bland annat undervisa i olika kyrkor. Med väskan snett över bröstet, cyklar jag till café Edith som ligger vid Nytorget på Södermalm. Jag är väl förberedd och ser fram emot ett spännande samtal och att för första gången få använda mig av min nya diktafon, som tillsammans med datorn och kameran upptar all plats i den otympliga väskan. När jag kommer in på caféet möts jag av en rökfylld doft som vittnar om kockens misslyckade matlagning och plötsligt undrar jag om vi har valt rätt lunchställe. Jag är tidig, det är halvfullt därinne och jag hittar en mysig hörna en bit från köket, där jag strategiskt placerar mina saker innan jag går för att beställa en kaffe latte. Efter en stund, lägger sig röken och jag lägger märke till en kvinna i blå sommarklänning. Hon står med ryggen mot mig och ser ut över rummet – hennes kroppsspråk signalerar att hon letar efter någon och jag förstår att det är den här kvinnan jag ska träffa. Vi slår oss ner och Gunilla berättar att hon precis kommit hem från semestern. Om några veckor börjar hon arbeta med sin nya högstadieklass, men fram till dess har hon fullt upp med att bland annat föreläsa om nyandlighet i olika kyrkor. – Nyandlighet blir mer och mer vanligt men det finns en okunskap om

34 • JUNIA 2013

den andliga dimensionen som behöver lyftas fram genom dialog, menar Gunilla och förklarar vad yoga egentligen handlar om. – Yoga är hinduism, oavsett vad jag känner eller om jag bara tycker att det är sköna rörelser. Det går inte att separera andlighet från yoga. Yoga handlar om att gå ner i andning för att dö bort ifrån sig själv med målet att uppnå brahman! Gunilla är passionerad. Hon har lätt för att uttrycka sig och är orädd. Hon säger att hon brinner för att evangelisera och att föreläsa om farorna med nyandlighet. – Det är så många som vet så lite om nyandlighet och eftersom det smyger sig in i både TV och skolor och även i kyrkan är det viktigt att förklara att vissa saker är fel och varför, säger hon. Gunilla sätter sig tillrätta och berättar om sitt första deltagande på en New Agemässa som hon medverkade i tillsammans med en grupp människor från det kvinnliga nätverket Women Aglow. – Det var en fantastisk upplevelse att få prata om min tro, men jag upplevde en sån sorg i mitt hjärta över att det fanns så många sökare och kände starkt att jag ville göra mer än att dela ut biblar. Efter mässan möttes Gunilla och de andra för att prata om hur de bättre skulle kunna förmedla budskapet om

Jesus och kom fram till att de skulle erbjuda förbön. – Så nu har vi en stol som man kan sätta sig i för att få förbön – vi kallar den healingstolen, säger hon och ler. Vi avbryts av en servitris som ropar ut

nummer 57 och ser sig omkring i rummet med en lunchtallrik i handen. ”Ja, det är vi,” svarar Gunilla och tar emot den inbjudande hälsotallriken. Efter en stund återupptar vi samtalet och Gunilla berättar för mig att de flesta besökare tycker det är bra med en kristen monter på mässan, eftersom den kristna tron anses vara en alternativ väg till Gud. Hon upplever också att många blir provocerade när de får höra att Jesus är den enda sanningen och den enda vägen istället för en bland alla andra. – Många tycker att vi är enkelspåriga eftersom vi bara pratar om Jesus, men det händer någonting när vi gör det. Så många vill sitta där och få handpåläggning och många börjar gråta och undrar hur vi kan känna till det här om dem – deras innersta. Men det är ju inte vi utan den Helige Ande som profetiskt talar in i deras liv, påpekar hon.

Gunilla berättar vidare om hur fokus i nyandligheten hela tiden ligger på oss själva.


”Allt under New Age handlar om att söka sitt inre… det handlar om att jag ska tillfredställas och det finns inget som är rätt eller fel.”

– Allt under New Age handlar om att söka sitt inre - det är som ett stort smörgåsbord där du kan välja själv. Det handlar om att jag ska tillfredställas och det finns inget som är rätt eller fel. Det finns ingen ondska utan man försöker se hur allt är kärlek och man får lära sig att älska alla religioner och trossatser. Människan är perfekt och hon är en del av Gud och behöver ingen frälsare utan hon frälser sig själv genom att bland annat gå på kurser och ta emot andliga terapier. Människan i centrum helt enkelt. Hon skakar lite lätt på huvudet, ser bekymrad ut och tar en tugga till av lunchen innan hon fortsätter att prata om de olika möten hon haft. Flera av de människor Gunilla mött har

tidigare varit aktiva sökare inom New Age och de har sagt att det är en enorm skillnad att ha hittat Jesus; de behöver inte längre fokusera på det inre sökandet utan har ”landat”. De har hittat hem, konstaterar hon. Gunilla pratar snabbt och är ivrig när hon pratar om hur Gud verkar i människors liv och berättar om ett möte med ett medium som fick en upplevelse av Gud när Gunilla bad för henne. – Det var på mässan i våras, när jag satt i matsalen och åt som en kvinna

JUNIA 2013 • 35


kom fram till mig och sa att hon kände igen mig. Jag kände inte igen henne, men hon fortsatte bestämt med att säga att hon kände igen mig men att hon inte visste varifrån. Till slut sa hon att hon kände mig från sitt tidigare liv. Jag talade om för henne att jag inte levt ett tidigare liv och så var diskussionen igång. Hon följde sen med till vår monter och när vi bad för henne började hon storgråta. Hon blev chockad och sa att det är ju hon som är mediet som har kraften och undrade vilka vi var. Gunilla pausar en stund innan hon leende talar om att mötet på mässan ledde till att den här kvinnan så småningom la bort all nyandlighet och istället tog emot Jesus som sin frälsare. Nu i höst vill hon även bli döpt. – Alla vi har fått be för på mässorna, bjuder vi in till en uppföljningskväll i vår kyrka där vi pratar om vad kristen tro egentligen är, informerar Gunilla. – Om de inte vill komma till kyrkan, tar vi en fika med dem för att prata om deras upplevelse och frågar hur de mår och om de har läst boken de fick på mässan. Vi bjuder också in till en cellgrupp och frågar om vi får be för dem. Hon uppger att det är många som nappar på erbjudandet och för de som är intresserade av att veta mer om vad kristen tro går ut på, erbjuds en så kallad Encounterhelg (som betyder möte med Gud) där de får lära känna Gud och hur de kan gå vidare i sin tro. Där finns även möjlighet att ta emot själavård. Gunilla blir allvarlig när hon kommer

in på vilken stor förvirring som faktiskt

36 • JUNIA 2013

råder kring vad nyandlighet egentligen handlar om. Hon säger att det är viktigt att fler får kunskap om vad det är de medverkar i och tar del av när de går på yoga eller hänger upp en drömfångare i sovrummet. – Det sker mycket när man är på mässor, men det sker lika mycket när man är ute och undervisar om detta i kyrkor. Människor kommer fram och ber om förbön och ställer frågor och Gud helar människor som avsäger sig saker som till exempel akupunktur eller yoga. Vuxna karlar storgråter och säger sig uppleva en frid de tidigare inte upplevt. Det finns verkligen kraft i namnet Jesus. Gunilla skrapar ihop det sista på tallriken, hämtar ett glas vatten och på väg tillbaka till fåtöljen berättar hon om ett annat tillfälle då en kvinna satt och grät under hela föreläsningen för att sen komma fram och be om hjälp. Kvinnan var livrädd på grund av en dödsdom hon fått av en spådam och när hon bad om hjälp fick Gunilla möjlighet att be för henne som ledde till att hon gav sitt liv till Jesus och dödsdomen hon tidigare hade fått infriades inte. – Det är spännande. Folk ringer. Jag vet inte hur de hittar mitt nummer, men de ringer och ber om bön via telefon eller via datorn för att de varit fast i nyandlighet. En kvinna som varit i Brasilien berättade att hon köpt helandekristaller för sextiotusen kronor som hon sen kastade för att ta emot Jesus istället. Gunilla suckar och säger att hon nog skulle kunna jobba med det här på heltid om det inte vore för sitt arbete som lärare.

”Hon följde sen med till vår monter och när vi bad för henne började hon storgråta. ”

– Intresset för att få mer kunskap om nyandlighet ökar i kyrkorna, men det finns ett sånt stort behov hos människor och jag skulle önska att det fanns fler som kunde ta detta till sitt hjärta. Gunilla lyfter återigen fram att okunskapen är stor och att nyandligheten är förrädisk och leder bort ifrån Gud och avslutar med att säga: – Vi kristna behöver ha kunskap kring nyandlighet - det är inte bara i världen nyandlighet finns utan det kommer även in i våra kyrkor. Det finns bara en väg till Gud och till verklig frid och det måste man vara tydlig med. Jesus är kärlek och liv i överflöd och ger den inre friden som inte världen kan ge. 


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

e' in d t d jus ekt i a! dir vlåd bre

te att in l ä v r e Du glömm ch skicka in skriva på o rationen! prenume Välkommen att beställa! Det perfekta magasinet för åldern 8-12 år. 32 sidor och i fyrfärg. Några reaktioner: ”Mina barnbarn gillar den jättemycket.” ”Vi använder den i många av våra barngrupper och den är otroligt uppskattad.” ”Tidningen är populär här bland våra barn och vi delar gärna ut fler.” ”Den bästa tidning jag kan ge till mina barn. Äntligen en kristen barntidning.”

Prenumerera på Sveriges gladaste tidning för barn! 4 nr per år - 179 kr.

Nya nr 2–2013 www.justde.se

skap:

Veten

Vad vet du om flugan?

om allt oln erm Väd

7 smarriga glassar

e Che

r l e a di ng

Bibel-test & pyssel!

Skicka in den portofria talongen nedan och få magasinet hem i din brevlåda!

q

JA TACK! Jag vill gärna prenumerera på just de' och får då

4 nr för endast 179 kr. (Går även prenumerera på www.justde.se) Start nr___________________(3-2013 är aktuellt nummer - på bild) Namn:

just de' betalar portot inom Sverige!

Adress:

Postnr och ort:

Ålder:

Telefon:

E-postadress:

Fyll i målsmans nanmn eller vid gåvoprenumeration fyller du i gåvogivarens information nedan. Målsman-gåvogivare:

Adress:

Postnr och ort:

Mobilnr:

E-postadress:

Detta erbjudande inkluderar 4 nr och porto i Sverige. Tidningen kommer som en tillsvidareprenumeration, vilken kan sägas upp när som helst. För internationella priser, se vår hemsida www.justde.se. Erbjudandet gäller till och med den 31 november 2013.

just de' Svarspost 122 115 600 SE 184 20 Åkersberga Sverige


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

BIBELSKOLAN I GOMA BEHÖVER HJÄLP!

www.hopeinaction.se Bankgiro: 5945-1278 Mitt i krigslarm och ständiga flykter¸ kämpar en liten bibelskola i Kongo (Kinshasa) för att klara sin uppgift. Här tas elever emot, som kommer från de mest drabbade områdena i landet. I år finns 56 elever vid skolan. De får själva stå för sina utgifter och många har inte hört från sina familjer på flera månader. Det finns bara plats för 16 internatelever och boendestandarden är dålig. När de vanliga lektionerna är över, öppnar skolan för kvällskurser. Där finns runt 60 personer från Goma som läser. Skolan är populär och i år finns det en del elever från grannlandet Rwanda med. I biblioteket gapar hyllorna tomma. De exemplar av böcker som finns kvar är trasiga efter flitigt användande. Trots allt detta älskar både lärare och elever sin skola! Vill du vara med oss och rusta upp skolan? Vi lovar att sköta det praktiska och använda varenda krona på bästa sätt! l Tillsammans kan vi ge våra vänner en kraftig uppmuntran! l l

Mungu Akubariki! = Gud välsigne dej! (skolan drivs av CEPAC, den lokala pingstkyrkan i Goma)

Bankgiro: 5945-1278 Märk talongen ”Goma”


redaktör Therése Alhult

Relationer

Ny

r ö f t r a t s

kärleken

I det här numret skriver vi om att upptäcka

kärleken igen. Oavsett hur förälskad man är i början av ett förhållande hamnar man förr eller senare i vardagen, och lågan riskerar att falna. Så var det för Benita och Micke, som tappade bort varandra under de intensiva småbarnsåren. Idag är de mer rädda om varandra än någonsin. Vi har också pratat med psykologen Alf B Svensson, som tycker att många par väntar för länge med att söka hjälp när de har problem i sin relation. JUNIA 2013 • 39


Relationer

Benita och Micke hittade tillbaka till varandra Benita Barbrosdotter-Ek gifte sig som 24-åring med sin stora kärlek. 14 år och fyra barn senare gick de skilda vägar. Men kärleken till varandra fanns kvar. Efter tre år som separerade blev de åter ett par. – Jag vill aldrig mer leva utan Micke, säger Benita.

V

i träffas i kaféterian på Stadsbiblioteket i Halmstad. En passande plats för Benita Barbrosdotter-Ek som har ett stort intresse för böcker och litteratur och under flera år jobbat i en bokhandel. Numera arbetar hon som reporter i P4 Radio Halland. Hon är dessutom mamma till fyra barn i åldrarna 11,13, 16 och 18, vilket innebär att det inte finns så många lediga stunder på dygnet. Efter lite pusslande lyckas hon ändå hitta en tid för en intervju. Hon tycker att det känns viktigt att dela med sig av sin och Mikaels historia.

B

erättelsen om Benita och Mikael, eller Micke, som han kallas, tar sin början i Älvängen, norr om Göteborg, för 23 år sedan. Benita var 21 år gammal och hade ganska nyligen blivit frälst. På en samling i Smyrnakyrkan i Älvängen träffade hon Micke, som var en duktig trummis. – Han var väldigt musikalisk och kunde många lovsånger. Förutom att han spelade trummor var han händig och praktisk. Han såg möjligheter i allting och

40 • JUNIA 2013

Problemen började efter att de två yngsta barnen, Teodor och Waldemar, fötts. Benita drabbades av kraftig reumatisk värk och tvingades vara sängliggande under stora delar av dagarna. Samtidigt pågick stora renoveringsprojekt i huset i Oskarström, dit de flyttade 1999 för att komma närmare Benitas föräldrar och vänner på västkusten. – Jag var jättedålig och fick tillbringa fem veckor på Spenshult (ett specialistsjukhus inom bland annat reumatologi, reds. anm.) Samtidigt skulle Micke ta hand om fyra små barn och renovera. Dessutom visade det sig att småkillarna var mjölkallergiska. Det var tuffa år. tyckte inte att det fanns några hinder eller svårigheter. Han var så social och kunde ta både gamla griniga gubbar och små barn. Jag blev imponerad av allt detta. Sen var han ju så snygg också, berättar hon och ler. Att killen hon var förälskad i var sex år yngre spelade ingen roll för Benita. Det var mest folk i deras omgivning som höjde på ögonbrynen över att hon var 21 medan han var 15. – Åldersskillnaden märktes inte så mycket och vi trivdes jättebra ihop. Eftersom han hade varit kristen hela livet var han på många sätt mer erfaren än jag, förklarar Benita.

N

är Micke hade fyllt 18 år och han och Benita varit ett par i tre år, gifte de sig. Det var den 1 maj 1993. Det nygifta paret flyttade till Söderköping, där Micke hade släkt. De fick snabbt många vänner och efter ett par år föddes dottern Evelina. Två år senare fick hon en lillebror – Alfons. – Det var väldigt intensiva år men vi hade kul ihop, jag och Micke. Det var en bra tid.

F

amiljesituationen var slitsam, men Benita och Micke stretade på. – Vi hade varandra och vi hade vänner som stöttade oss. Vi försökte hitta på roliga saker och åkte till Legoland, berättar Benita och ler vid minnet av all packning. Flera somrar deltog de även i Nyhemsveckan, pingströrelsens årliga sammankomst utanför Mullsjö, med mängder av aktiviteter och gudstjänster för både stora och små. Då trängde de ihop sig i en husvagn eller i tält, hela familjen.

“Vi hade varandra och vi hade vänner som stöttade oss. Vi försökte hitta på roliga saker och åkte till Legoland. “


Det var en sådan fruktansvärd sorg för Benita när hennes stora kärlek, Micke, inte orkade att vara gift längre

S

å småningom började Benita arbetsträna i en bokhandel i Halmstad och fick efter en tid fast anställning. – Jag kände att saker och ting började lösa sig och att livet vände. När Benita äntligen kommit på fötter och hittat en fungerande rytm där hon hanterade familjeliv, arbete och sin ständiga värk, var det Micke som hamnade i en svacka. – Under hösten 2006 märkte jag att Micke inte verkade må riktigt bra. Han försvann iväg i tankarna. Vi var inte på samma våglängd längre, beskriver hon.

S

edan gick allt snabbt. En dag kom Micke hem och sa att han ville flytta. De gick i familjerådgivning, men det hjälpte föga. Motvilligt tvingades Benita inse att deras äktenskap höll på att krascha. I maj 2007 trädde skilsmässan i kraft. – Det var en sådan fruktansvärd sorg. Micke var min stora kärlek, och jag trodde verkligen att det var vi, i nöd och lust, säger Benita.

Förlusten var stor, på många plan. Utöver att bli lämnad av sin man, förändrades hela hennes sociala liv. – Jag kände mig så ensam. Plötsligt blev jag inte längre bjuden till midsommarfester och grillkvällar. Det kändes som att jag var pestsmittad. Att gå till kyrkan kändes bara konstigt, framför allt att vara med på familjegudstjänsterna. Benita upplevde också att hennes status sjönk. Som ensamstående fyrabarnsmamma hade hon varken råd att bo kvar i huset eller att ha bil. Vardagliga saker som att gå ut och fika blev oftast för dyrt. Sakta började hon ändå landa i sin nya tillvaro. – Jag hittade ett slags liv - ett gott liv – med nya rutiner och nya vänner. Och jag började gå till en annan församling. Under tre år hade hon och Micke mest kontakt när det handlade om barnen. Benita hade gett upp hoppet om att han skulle komma tillbaka. – Det var helt slut mellan oss och jag trodde aldrig, aldrig att det någonsin

“Plötsligt blev jag inte längre bjuden till midsommarfester och grillkvällar. Det kändes som att jag var pestsmittad.“

skulle bli något igen. I stället bad jag till Gud att han skulle hjälpa mig att sluta älska Micke.

P

å senhösten 2009, ungefär tre år efter att Micke hade tagit sitt pick och pack och flyttat ifrån Benita och familjen, hände något i deras relation. En kväll möttes de på ett uteställe, dit Benita och Micke gått med sina respektive vänner för att dansa. De före detta makarna började prata och skoja, precis som om de inte kände varandra.

JUNIA 2013 • 41


Relationer Det oväntade mötet ledde till en dejt då de pratade i timmar – om allt utom sina gemensamma barn. – Det var en helt annan Micke, förklarar Benita. De fortsatte att träffas, först i smyg eftersom de inte ville förvirra barnen. Men i takt med att känslorna hos dem båda växte, tog de kontakt med en familjerådgivare. – Där pratade vi igenom allt som hade hänt och la alla korten på bordet. Vi ville inte ha något ouppklarat mellan oss. I december samma år flyttade de ihop igen. Barnen reagerade med blandade känslor. Samtidigt som de var glada, behövde de tid att smälta förändringen.

B

enita tvekade aldrig när det gällde att börja om med Micke. – Jag var så förälskad. Han visste precis hur han skulle uppvakta mig. För oss handlade det inte heller om att reparera vår relation, utan om att starta något helt nytt. Båda var överens om att inte älta gamla oförätter utan att leva här och nu. – Jag och Micke har förlåtit varandra och gått vidare. Därför vill hon inte heller i detalj gå in på varför de skildes. Det är inte så viktigt, menar hon.

“Jag var så förälskad. Han visste precis hur han skulle uppvakta mig. För oss handlade det inte heller om att reparera vår relation, utan om att starta något helt nytt. “

hur det är, ring igen, ge inte upp! Man ska väl bära varandras bördor? frågar hon dag lever de åter familjeliv men har retoriskt. bytt småbarnskaos mot tonårstrassel. – Ingen har sagt att ett äktenskap Benita förnekar inte att de stundtals ska vara lätt. I vårt fall gick det så illa att har det jobbigt. vi gick isär. Jag önskar ingen att behöva – Tonårstiden är en tuff period. Vår gå igenom en skilsmässa. Man blir SÅ relation går upp och ner, men vi ska igeensam. nom det här, säger hon med eftertryck. Hon tystnar lite, innan hon fortsätter: Hon och Micke har gått en så kallad – Jag vill aldrig mer leva utan Micke, PREP-kurs – en kurs i hur man bättre även om jag blir tokig på honom ibland, kommunicerar som par, och är idag välsäger hon och skrattar. digt noga med att vårda sin relation. Är det ni för resten av livet nu? – Det är viktigt att se varandra bland – Ja, det hoppas jag! Men man har blöjor och tonårstjafs. När det känns aldrig några garantier för andra männistungt är det också bra att tänka tillbaka kors kärlek. på hur det var i början och vad man föll för hos sin partner. Att jobba med att stärka vi-känslan. Man ska inte heller vara rädd för att söka hjälp, tycker Benita. Kanske hade hennes och Mickes kris inte ha behövt resultera i en skilsmässa om de har blöjtt om man rstjafs. se v a o , n e hade fått mer hjälp ed tonå i vardag varandra n period m e e i S g » si r » e och stöd utifrån, befinn barn eller änslan. inte minst från realistisk stärka vi-k tt a å p a ra och en b d n ra et: a v å »» Job andra kristna. gar p bär just d förväntnin I nöd och lust inne tt ori rä e a p H – Det är så välsa »» ållandet. h ned. I vis syn på förh ST. Det går upp oc friserat bland många LU i NÖD och r ”nöd” än lust. av oss kristna. Få våe m affa” den t e der är d op. Att ”str ih r ta gar prata om att man it tt du k t De nske för a varandra. ha sex, ka själv i ra g har problem i sin relaig ä d v »» Ta på ra tt bar ba b genom a ra d ra r, d e n n a rt tion. Det är viktigt på din pa är irriterad att församlingen och . sig stora. slutändan men vuxit le b vänner vågar ”lägga sig ro p n jälp inna i” när en familj verkar »» Sök h ha kris. Ring och fråga

I

Benita Barbrosdotter- Ek Ålder: 44 år. Familj: Micke, 38 år, Evelina 18, Alfons 16, Teodor 13 och Waldemar, 11 år. Gör: Jobbar deltid som reporter på Sveriges Radio P4 Radio Halland. Bor: I Halmstad. Intressen: Böcker. Gillar också att vara i skogen, att plocka svamp, spela spel och fixa fester. ”Jag älskar att träffa mina vänner och prata politik, religion och annat kul. Helst vill jag ha hela min familj med alla barnen med mig i stugan, som ligger vid en sjö i Lidhult. Tända en brasa och lyssna när Micke och barnen spelar; Evelina och Teodor på gitarr, Waldemar och Micke på trummor och Alfons på bas. Det är lycka!”

42 • JUNIA 2013

lation:

bar re ll å h n e r ö f s Benitas tip


Psykologens råd:

Vänta inte med att söka hjälp Många par väntar för länge med att söka hjälp när de har relationsproblem. Det anser pyskologen och författaren Alf B Svensson. – Många söker hjälp först när skilsmässan är ett faktum, säger han.

I sitt mångåriga arbete som psykolog har Alf B Svensson mött många par i kris. Hans erfarenhet är att många par känner sådan skuld och skam att man in i det längsta väntar med att berätta om sina problem för någon utomstående. När det äntligen sker är det i många fall för sent. – Min bestämda uppfattning är att kristna par väntar alldeles för länge. Hur vet man när det är dags att söka hjälp?

– När man inte längre kan prata med varandra och man bara går och tiger, eller när det gång på gång uppstår destruktiva gräl. När man kränker varandra är det också dags att söka hjälp. Hur mycket ”vardagsgnabb” och irritation ska man acceptera i sitt förhållande?

– Det är helt normalt att det går upp och ned i ett äktenskap. Sämst brukar de som har barn i förskoleåldern, 1-5 år, ha det i sina äktenskap. Det är vanligt att tillfredsställelsen minskar då. Kvinnan är oftast mer missnöjd än mannen. Hon ställer högre kvalitetskrav på relationen. Hur kan man blåsa liv i passionen igen?

– För det första måste man ta reda på varför kärleken har svalnat. Ett skäl kan vara att man har varit för fokuserade på barnen. Det är viktigt att se varandra som man och kvinna och inte enbart som mamma och pappa. Ett annat skäl kan vara att man inte har öppnat sig så mycket för varandra. När

man inte delar sitt innersta med varandra skapas ett avstånd. – Har man haft svårt att reda ut konflikter får man försöka hitta bättre strategier. Istället för att komma med klagomål kan man komma med önskemål. Att anklaga sin partner leder oftast bara till att han eller hon går i försvar. Utryck saker på ett positivt sätt, till exempel ”Jag skulle bli jätteglad om du nattar barnen”. – Och vänta inte med att säga förlåt. Då hamnar man i ett dödläge. Det är en styrka att vara först med att förlåta den andra. Är det en god idé att åka iväg en helg, kanske till något mysigt hotell, för att återupptäcka kärleken?

– I vissa fall kan det vara bra, men det är ingen patentlösning. Man måste vårda kärleken i vardagen. Många säger att de inte har tid att vårda kärleken, men en kram eller ett leende tar bara fem sekunder. Det är de där små sakerna i vardagen som påverkar hur man upplever relationen. Att få höra någon säga ”Åh, vad glad

jag är att jag har dig” kan betyda otroligt mycket. – Om ett äktenskap ska hålla gäller det att ha det som ett gemensamt uttalat mål, att man verkligen satsar på det. Det räcker inte med att vara bra på att kommunicera med varandra. Har du flera råd att ge?

När man har problem i sitt äktenskap kan man lätt få tunnelseende och tro att det endast finns två alternativ: antingen att man håller ihop och förblir olycklig, eller att man skiljer sig och blir lycklig. Men det finns ytterligare två alternativ: Man skiljer sig och blir ännu mer olycklig. Eller så håller man ihop och får det bättre efter en tid.

Alf B Svensson är psykolog och författare

JUNIA 2013 • 43


fråga ANNE Anne Holmdahl är socionom med inriktning på familjeterapi och själavård. Hon besvarar läsarnas frågor kring relationer. Du är välkommen att skriva till Anne via mejl på anne@junia.se eller info@junia.se. Märk hälsningen ”Junia”.

Fråga

Fråga

Hur bemöter vi sonens treårstrots?

Jag vet varken ut eller in när det gäller min son som snart fyller 3 år. Sedan några månader tillbaka handlar det mesta om att säga NEJ, dagarna i ända. Han gör ofta precis tvärt emot vad man ber honom att göra, och vill göra ALLTING själv. Många gånger skrattar han bara när jag eller min man säger till honom, eller då vi måste bära iväg honom när han håller på med någonting som han inte får (till exempel klättra upp på köksbänken, leka med schampoflaskor i duschen eller försöker öppna ett fönster.) I övrigt är det en mycket verbal, social och glad kille, som tidigt började prata och som på gott och ont lär sig mycket av sina äldre syskon. Jag inser att det här är en fas som han måste igenom, men är så trött på att hela tiden säga ”nej”. Ordet nej har helt urvattnats hemma hos oss! Hur lotsar vi honom på bästa vis igenom den här perioden utan att ständigt behöva hamna i bråk? Till saken hör att han blev storebror för ett halvår sedan. Kanske handlar det också om att han behöver uppmärksamhet? Tacksam för råd!  /Frustrerad mamma

K

ära ”Mamma”! Svar Vem av oss som är eller har varit småbarnsmammor känner inte igen sig i din beskrivning? ”Trotsiga två/tre” är ett begrepp, men ack en så viktig tid i barnets utveckling. Barnet håller på att separera från föräldrarna och upptäcker på sitt eget sätt att det är en egen person. Sååå viktigt! Inte minst viktigt är att det lär sig behålla sitt ”Nej”, sin egen person, vilket föräldrarna ska stötta på olika sätt. Ibland måste man bara gilla läget och förstå att detta är en viktig tid för barnet och tänka för sig själv ”det går över” – med rätt stöd. Att barnet får lära sig säga nej, innebär att det tar med sig förmågan att säga nej senare i livet – kanske till saker och människor som inte är bra för barnet. Lär vi oss som små att vår önskan att vara en egen person med egna behov inte är viktig, kan vi hamna i svåra situationer där vi kanske blir utsatta för både övergrepp och ’tar emot skit’. Det innebär naturligtvis inte att det lilla barnet får göra som det vill och styra sina föräldrar. Det är föräldrarna som har uppgiften att hjälpa barnet att välja saker och ting på ett åldersrelaterat sätt. Kanske är det inte är så viktigt om barnet får ha sin blå t-shirt istället för den vita som föräldrarna ville. Välj era krig brukar man säga och när det gäller små barn är det verkligen ett viktigt påstående. Låt barnen vara med och hjälpa till. Få dem att känna att de faktiskt väljer. Uppmuntra med positiva ord att sysslan du gett dem att göra gör de jättebra, att de väljer bra saker och att de KAN SJÄLVA. Avled, locka och uppmuntra. Få dem att känna sig duktiga men sätt gränser när de gör något farligt. Låt er son känna att han är storebror och därför kan hjälpa till. Håll ut! 44 • JUNIA 2013

Rätt eller fel med belöningssystem?

Vad anser du om så kallade belöningssystem för barn? Är det rätt väg att gå, att samla ihop ”poäng” för att kanske få en slant eller en efterlängtad upplevelse? Att plocka i ordning på rummet och borsta tänderna är ju sådant som barnen ska göra utan att få en belöning, anser jag. Men många verkar använda belöningar som en slags morot eller motivation. Jag och min man har pratat om att införa ett belöningssystem (för att slippa en del tjat), men är det egentligen bra? Vad tycker du och vilken typ av belöningar är i så fall rimliga?  /Fundersamma föräldrar

B

ästa fundersamma föräldrar! Belöningssystem funderar ni över. Ja, varför inte? Svar Är det inte det som också styr oss vuxna till stor del? Vi sparar pengar för att kunna köpa det där extra. Vi motionerar för att behålla hälsan och för att det är skönt, etcetera. Vissa saker måste vi göra för klara ruljansen, så att säga. Vi måste jobba för att få mat på bordet. Vi måste ta hand om våra små barn för att de ska överleva. Vi måste tvätta våra kläder för att andra inte ska undvika oss. Barn måste sakta men säkert föras in i familjens olika ansvarsområden. Ett sådant är att lära sig ta hand om sina egna saker som att lägga leksaker på rätt ställe, hänga upp sina kläder, borsta tänderna och bädda sängen. Det är det personliga ansvaret som varje barn måste utveckla och ta med sig ut i livet, och det håller jag med dig om. Sedan kommer allt det där andra som handlar om att motivera barnet att göra lite mer än att bara titta på sina egna saker. Det kan vara att göra sådant som gör andra glada. Till exempel överraska föräldrarna med att bädda deras sängar en lördag eller baka en kaka till hela familjen, eller hjälpa lillebror med läxorna, eller varför inte ansvara för ett eget fadderbarn. Utöver det kan man komma överens om att vissa saker ger extra bonus. Det beror förstås på barnets ålder, men en tonåring kan tvätta bilen, tvätta familjens kläder (efter en lektion i hur man sorterar). Ett mindre barn kan kanske gå och handla saker som fattas till middagen, ta ut soporna, springa små ärenden. Sådant kan ge bonuspoäng till något barnet önskar sig. Skulle barnet missköta några av de självklara sysslorna kan det resultera i minuspoäng. För bästa resultat föreslår jag regelbundna familjemöten där man kommer överens om vad som ska gälla. Barn som får vara med och bestämma reglerna är också mer måna om att hålla dem. Lycka till – men som ni skriver: vissa saker är självklara och bör ingå i barnets normala åldersrelaterade sysslor. 


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

AnitA

Ny

spä

NN

aNd

rsson  CAMillA

 MArinA Ande BArker Andersen

eb

ok

på g

HAgel

PÅ RIKTIGT Berättelser om barn som fått uppleva Gud - på riktigt! “… häftigare än Harry Potter!” Smakprov från boken finns i krönikan på sidan 61 i Junia.

Bokens format: 205 x 270mm. 96 sidor i 4-färgstryck

Barn från Barn-OAS, barnkonferenserna på Nyhem och Torp, samt Sport for Life, King´s Kids och Fristaden i Uddevallas mellanläger, berättar om änglabeskydd, helandeunder och hur Gud talar.

Pris: 100 :- Fraktfritt om du förbeställer.

Medarbetare:

Anita Barker Andersen, producent, har tillsammans med ett tonårsteam samlat material under tre år. Marina Andersson, barnpastor, står för undervisningen. Camilla Hagel, grundskollärare, utformar texten. Jeanette Engqvist, formgivare, gör layouten.

med pärm.

Förlag: OmegaSkrift i samarbete med Leva Livet och just de’.

FÖRBESTÄLLNING

www.pariktigt.nu Ring Omegaskrift 0522-334 80

Omega Skrift

åNg

!


Junia ar guid

Palma de Mallorca

text Caroline Engvall • foto Johan Almblad

Palma har seglat upp som en av Europas trendigaste allt-i-ett-städer. Mallorcas huvudstad bjuder på såväl bad som shopping och underskön natur.

46 • JUNIA 2013


I hur många storstäder kan du bada mitt inne i stan?

Säg ”Mallis” och många tänker på öldränkta sandstränder och raglande charterungdomar. Inget kunde vara mer fel – nu för tiden. Idag har Mallis putsat upp sig – och även om ökända partystaden Magalufs festnätter fortfarande är i allra högsta grad eurodiscopulserande, finns det andra ställen som världens trendkänsliga vallfärdar till. – Ofta har folk som kommer hit så många förutfattade meningar om Mallorca som inte stämmer. De blir överväldigade av det de får när de väl besöker oss, säger Charlotte von Proschwitz som driver företaget Magicmed, som sysslar med konferenser, bröllop och event. Idag är Mallorca, och speciellt huvudstaden Palma, svenskarnas nya chica paradis. Palma har gått från töntig charterdestination till en av världens trendigaste platser - och när de riktigt coola magasinen, som Condé Nast Traveller och Wallpaper, skriver om Mallorca är det ofta blågult i rubrikerna. Svenskägda hotellen Trés och Portixol är bara några exempel. Inredningsbutiken Rialto ett

annat. Svenskägda strandklubben Puro Beach på stranden Platja de Palma är ett av svenskarnas favorittillhåll både dag och natt. Runt omkring den vita klubben, som tornar upp sig som ett stylish fort ute på en klippa, simmar palmaborna i det ljumma Medelhavet. I Palma är aktiviteterna oändliga – för i hur många storstäder kan du bada mitt i stan? De många härliga stränderna nås med en enkel och billig bussresa från torget i stan. En av stränderna är Platja de Ses Illetes, med små vikar inhysta i små skyddade halvmånar från havet. Här kostar det skjortan att hyra en solsäng men du får mycket för pengarna. Stranden El Trenc är det närmaste man kan komma Maldiverna i Europa. Kritvit sand, långgrunt och turkost vatten och otroligt bra beachrestaurang. Och El Mago, två charmiga klippbukter utanför Palma, har extremt rent vatten. Kom tidigt på morgonen och ät paellan på den lilla strandrestaurangen. Godare än så blir det inte. När strandälskarna behöver komma undan solen är shoppinggatan Paseo Borne i Palma målet. Här finns bland

annat Zara, Hugo Boss och Massimo Dutti. På exklusiva gatan Jaime är det ultralyx som gäller. Välj istället gågatan Calle Olmos för spanska butiker med rolig design. Den som vill upptäcka en annan sida av Palma tar buss nummer 3 från Palma centrum. För ja, med buss kan du enkelt susa runt hela Mallorca. Upptäck till exempel små vikar som inte är tydliga i alla guideböcker, som Cala Barques på östkusten. Stanna på små restauranger och ät ”menu del dia”, alltid god och vällagad husmanskost plus vin eller vatten, för ungefär åtta euro. Då får du dessutom sällskap av de lokala tanterna och farbröderna som ofta är nyfikna på nykomlingarna, trots att turister är vardagsmat på ön sedan flera decennier tillbaka. En annan dag kan du byta buss mot tåg och välja minitåget från Palma till Soller. Åk tidigt när luften är ljummen och passera olivlundar, mandelträd, berg och fantastisk natur på väg till den lilla byn i bergen. Stanna på playan i den pittoreska lilla byn och åk sedan tillbaka till Palma på kvällen. Sedan sover du garanterat gott under Palmas himmel.

JUNIA 2013 • 47


48 • JUNIA 2013


Inte g fått nooch av sold? ba

Resfakta Palma de Mallorca: Tidsskillnad: Ingen Valuta: Euro Att bo: Svenskägda hotell Puro i Palmas stadskärna är hett och pulserande nattetid. De har också gratis transport till strandklubben med samma namn. Esplendido är ett fantastiskt snyggt hotell i charmig fiskeby. Åk hit fyra dagar och avsluta tre dagar i Palma. Fungerar fint för hela familjen. Ta sig dit: Flyg med Norwegian från Arlanda och Köpenhamn. City Airline flyger från Göteborg och Ryanair från Stockholm-Skavsta. Från Oslo flyger Ryanair, Norwegian och SAS till Palma. Shoppingfynd: Marknader, som till exempel den stora loppmarknaden i Consell, där man kan fynda allt från gamla madonnabilder och krucifix till skruvar och muttrar. Och missa inte saluhallarna i Palma och Catalina. Bästa restaurangerna: Ribello (C/Apuntadors 11) är Emilio Ingrossos nya restaurangprojekt. Italiensk kreativ mat som serveras som tapas till överkomligt pris. La Boveda (C/ Boteria 3, www.tabernalaboveda.com) är bästa tapasrestaurangen. Ligger mitt i smeten i Gamla stan. Missa inte att beställa in ”dadiles com bacon”, baconinlindade dadlar. La Cuchara (Pasaje Santa Catalina de Sena 4) är en skönt stimmig restaurang med ekologiska tapas. Värd en omväg.

JUNIA 2013 • 49


Arbetet & jag

Talar du  sanning? Att vi talar sanning och inte ljuger, känns förmodligen som en självklarhet för de flesta av oss. Att tala sanning är en viktig grundbult i vår kultur. Vi uppfostrar våra barn till att tala sanning och är det något som kan få en makthavare att sitta löst, så är det om han/ hon har ljugit. 50 • JUNIA 2013

Under försommaren anklagades näringsminister Annie Lööf för att ha talat osanning när hon utfrågades av riksdagens konstitutionsutskott, med anledning av hanteringen av handlingar som rörde Näringsdepartementets representation. Tisdagen den 4 juni prickades hon. Skuldbördan kom nu mer att handla om det faktum att hon lämnat felaktiga uppgifter, än den ursprungliga anklagelsen: att hon försökt att vilseföra genom sina handlingar. Att tala sanning är viktigt för att vi ska känna förtroende för en person. Det

kan verka som en enkel princip att följa, men verkligheten är mer komplicerad än så. Många av oss lever ett inrutat och stressigt liv. Det är mycket som ska hinnas med under en dag - och ibland glömmer vi vissa saker. I tidningen Dagen(2013-04-30) skriver Malin Aronsson i en krönika om hur hon i en stressad situation var nära att ta till det vi brukar kalla en ”vit” lögn, här i ordets dubbla bemärkelse. På dotterns förskola fanns en lista där alla barn skulle pricka av när de funnit en tussilago.


“Den ”vita” lögnen gör något n som de er nd vä an vi ng gå rje va s os ed m en desperat utväg, antingen för att komma vidare glömt” vi t de lja dö a ök rs fö t at r fö å ks oc r elle Hon valde det senare, trots att förskolan inte krävde att få se ett bevis för att dottern skulle kunna få sitt tussilagokryss. Sanningen gör oss fria!

Malin Aronsson berättar att hon en dag upptäckte att det nästan bara var hennes dotter som inte hittat någon tussilago – och därför gapade dotterns tussilagoruta tom. Nu infann sig en tussilagostress – mor och dotter gav sig ut för att leta en tussilago. Efter en stund ropade dottern att hon såg en vit tussilago! Malin Aronsson berättar att hon under några sekunder brottades med sanningen; skulle hon ge godkänt på den ”vita” tussilagon eller skulle hon säga sanningen, att det inte finns några vita tussilagon, och fortsätta letandet?

Det finns ett ordspråk som säger: ”En lögnare måste ha gott minne!” Om vi alltid talar sanning, behöver vi inte anstränga oss för att komma ihåg vad vi sagt! Det Malin Aronsson beskriver i sin krönika, kan verka harmlöst på många sätt. Vad spelar det för roll om hon låter dottern tro att det finns vita tussilagon? Men den ”vita” lögnen gör något med oss varje gång vi använder den som en desperat utväg, antingen för att komma vidare eller också för att försöka dölja det vi glömt. Alla som någon gång använt en vit lögn vet - det går lättare och lättare att använda den utvägen, ju mer van man blir. Det är här som faran ligger. Utan att vi märker det flyttas vårt inre fokus från det som är sant till det som för stunden verkar vara den enklaste vägen. Och till slut känns det inte konstigt alls att använda sig av en liten lögn i trängt läge. Min mamma gav mig ett bra råd: ”När du inte vet vad du ska säga, ska du säga som det är! Det blir bäst!” Det är inte genom den tillrättalagda, ibland oärliga, bilden som man hittar ut ur ett svårt eller låst läge. Det är när vi ärligt beskriver verkligheten som det öppnas vägar för att ta sig ur en situation och framåt.

fråga om vad som är fel, rycker på axlarna och ger svaret:”Det är ingenting!” Här har du två alternativ. Antingen släpper du det som irriterar dig, så att ditt svar att ingenting är fel blir en sanning, eller också ändrar du ditt svar till det som verkligen är sant, det vill säga du talar om vad du irriterat dig på. Båda vägarna är möjliga, men att säga att inget är fel, fastän du inom dig vet att det inte är sant, ger dåliga förutsättningar för att kunna lösa problemet och komma vidare. En lögnare är inte en dålig människa. Det är däremot oftast en stressad eller rädd människa. Att inte vara helt sanningsenliga gör något med oss, som i längden skadar oss. Räta på ryggen och säg som det är. Sanningen gör oss fria, vare sig vi är trängda ministrar, stressade föräldrar eller irriterade arbetskamrater. 

Christina Hellström Konsult, föreläsare, författare inom kommunikation, ledarskap och retorik samt mentor för enskilda chefer.

Säg sanningen!

Om du tycker att du blivit förbigången eller illa behandlad på jobbet kommer du ingen vart om du, som svar på kollegornas

lv! ä j s dig a t s Te

JUNIA 2013 • 51


Arbetet & jag

Använder du vita lögner ibland?

Svaret på frågan i rubriken vet bara du. Den kunskapen om dig har du kanske inte delat med någon annan. Kanske vill du inte ens själv tänka på att du ibland tar till en vit lögn i ett trängt läge. Här finner du två rutor: en som rör ditt yrkesliv och en som rör ditt privata liv. Granska dig själv och var ärlig. Fyll sedan de två rutorna med just dina risksituationer i både yrkesliv och privatliv. Var är du mest sårbar? I vilka situationer riskerar du att inte tala helt sant? Var ärlig – det ger dig de bästa förutsättningarna att ändra ditt beteende så att du blir mer sann! 52 • JUNIA 2013

© Erik Reis | Dr eamstime.com

Ta tid för reflektion och eftertanke!

Mina vita lögner Riskområden och situationer

På jobbet

Privat


Fråga ekonomen Per Olof Eurell, Civilekonom, M.B.A. svarar på dina frågor om privatekonomi. Du är välkommen att skriva till Junia via mail på info@junia.se om du vill ställa en fråga. Märk hälsningen ”ekonomen”.

Fråga 2

Vad händer när man arbetar svart?

Det som kan upplevas som smart och ett Svar enkelt sätt att få mer pengar är i själva verket 2 mycket dumt och dessutom brottsligt. Att jobba svart innebär att man inte betalar skatt på sin lön. Företaget man arbetar för betalar inte heller arbetsgivaravgifter. Svarta jobb innebär mindre skatteintäkter. Det blir mindre pengar att fördela på bland annat skola, vård och omsorg. Man betalar alltså inte sin del för de tjänster man ändå tar för givet att man skall ha rätt att utnyttja. För den som arbetar svart innebär det också att man inte har någon försäkring om någonting skulle hända på jobbet. Lönen är inte pensionsgrundande och man omfattas inte av kollektivavtal eller regler kring uppsägning.

Fråga 1

Vad säger du om skattejämkning i samband med ett större lån på en bostad? Rekommenderar du att jämka varje månad eller att få tillbaka en större klumpsumma en gång om året? 

Svar Rent matematiskt spelar det ingen roll. 1 Den preliminära skatten är just preliminär och när den slutgiltiga skatten fastställts vid granskningen av årets deklaration skipas rättvisa. Slutresultatet blir detsamma vare sig du begärt jämkning eller inte. Nu handlar dock ekonomiska beslut inte bara om matematik utan minst lika mycket om psykologi. 400-500 kr mer i månaden spenderas lätt utan större eftertanke, även om de skulle kunna sparas till 5000-6000 kr på ett år. En engångsutbetalning på 6000 kr lagom till midsommar gör att man kan sätta guldkant på sommarsemestern. Det är attraktivt för många som inte har perfekt budgetdisciplin i sin privatekonomi.

JUNIA 2013 • 53


Upptäck Livet

Glädje smittar... Fotokollage Jeanette Engqvist

Det finns mycket glädje och humor i mitt liv. Jag har alltid haft lätt för att skratta och kan se det positiva och roliga som sker runt omkring mig. Dessutom har jag livlig fantasi, så ofta kommer jag på mig själv med att småle åt allt möjligt. Det kan vara barn som leker, fnissar och stojar eller den gamla tanten som sitter på en parkbänk och matar duvorna… med papiljotter i håret! Busschauffören som kör 633:an i Åkersberga, och som har solglasögon på sig vare det är sol eller regn, eller när Roger (min man) gång på gång utmanar sig själv i att springa en mil. Det behövs alltså inte mycket innan jag i min fantasi målat upp någonting som får mig att skratta. Jag växte upp i en familj där alla känslor fick finnas. Var någon arg eller ledsen så både hördes och syntes det. Var någon glad så ljöd skrattet högt vilket ofta resulterade i att alla i familjen började skratta. Man vek sig dubbel och tårarna sprutade. Visst kan vi alla hålla med om att glädje faktiskt smittar. Att skratta och vara glad är för mig viktigt. Det är en del av min personlighet. Jag är den jag är och jag kan inte göra våld på mig själv genom att göra mig till någon annan än den jag faktiskt är. Då är jag inte sann. Jag tänker ofta på hur nära glädje och sorg ligger varandra. Har du varit med om när man skrattar så mycket så man till slut börjar gråta? Eller när man mitt i

54 • JUNIA 2013

gråten börjar fnittra och till slut skrattar hysteriskt? Fråga mig inte hur det går till, men det måste väl vara så att dessa känslor ligger väldigt nära varandra. För mig är det ibland svårt att bara prata om livets glädjeämnen utan att även

”Allt detta talar till mitt hjärta och jag inser att tacksamheten i det lilla fördjupar Guds närvaro i våra liv”

se och närma sig det jobbiga. Tänker på alla de gånger barn och barnbarnen hälsat på oss. När de till slut ska åka hem är glädjen stor över all den tid vi fått tillsammans, men samtidigt kommer tårarna över att behöva skiljas. Jag vet hur lätt det är att livets omständigheter kan få oss att tappa glädjen. Livet är ju inte alltid så enkelt. Det finns sjukdom, ensamhet, ekonomiska problem, och ofta tar livets alla måsten över, där kampen och oron över att försöka hinna

med allt suger kraften ur dig. Men det behöver inte vara så att all kraft tar slut. Att leva i en nära relation med Gud innebär att glädje, hopp och framtidstro finns inom oss och tillsammans med Gud kan den djupaste glädje bryta fram och bli en källa till liv. Det finns en kraft i glädje och den kan göra livet lättare att hantera. Guds ord säger: ”Var inte bedrövade, ty glädje i Herren är er starkhet” (Nehemja 8:10b). Glädjen finns i Guds eget hjärta. Den glädje som Herren ger är inte beroende av livets omständigheter, den finns tillgänglig för oss genom vår relation med Gud, samt att vi har tillgång till hans ord och närvaro. Jag tror att glädje, som så mycket annat i livet, är ett beslut. Psalmisten David skrev: ”Detta är den dag som Herren gjort, låt oss på den jubla och vara glada.” (Psaltaren 118:24) Jag fick nyligen ett samtal från en kvinna som var både ledsen och arg över sin arbetssituation. Jag frågade henne vad som bra och vad som var mindre bra, vilket resulterade i att hon till slut upptäckte och insåg att det faktiskt fanns mer att glädjas och vara tacksam över, än tvärtom. Du och jag väljer själva hur vi vill se saker och ting. Hur lätt är det inte att se det svåra, tunga och smärtsamma i livet, istället för att se efter lite mer och då upptäcka hur mycket glädje och tacksamhet det också finns. Om vi sen väljer


att önska oss den glädje som tillhör andra, och lever ett liv fyllt av jämförelser och konkurrens, kommer vi till slut kanske inte alls att ha någon glädje kvar. Kanske du inte är nöjd med den livssituation du har utan längtar efter något annat, och glädje är bland det sista du känner. Låt Gud hjälpa dig, han ser dig och han känner dig bättre än någon annan. Jag kan tänka mig att han säger så här till dig och mig: ”Jag är inte bekymrad över dig. Jag gläds över dig, för den du är och kommer att bli. Det finns sådant som behöver bli annorlunda i ditt liv, som du ser det. Och visst, jag kan hålla med. Men jag ser mer, jag ser det redan som gjort. Du förstår det inte nu, för visserligen har även du ett bra och sunt perspektiv, men ditt är begränsat. Jag vill uppmuntra dig att låna mitt per-

spektiv så att din glädje blir större. Och du, jag kan tala om för dig att jag lyckades med dig, du är min glädje, mitt allt.” Ditt liv ligger i Guds hand och hans hjärta fylls av glädje och ömhet bara han tänker på dig. När man älskar en människa fylls hela ens inre av lycka och man börjar le. Så är det för Gud när han tänker på dig. För varje ny dag får jag bjuda in glädjen. Varje dag, varje ögonblick är en gåva. Vi kan inte kontrollera livet och inte heller ta allt för givet. Men jag kan välja glädjen och även låta min fantasi få mig att småle och kanske till och med skratta. Nu kan jag ju inte sluta min krönika

utan att ge dig något att skratta åt, så till sist en liten rolig historia:

”När Agnes för första gången varit i kyrkan skulle hon tala om för mormor vad hon tyckte: – Jo förstår du mormor, dom sjöng så vackert. Men den där prästen sjöng inget vidare. Och sedan skämdes han och stod en lång stund med ryggen mot oss och gömde ansiktet i händerna...” (Eva Landberg)

Marie Arnfjell Chefredaktör och ansvarig utgivare, Junia

JUNIA 2013 • 55


Upptäck Livet

Alphakurs

– en god introduktion i kristen tro text • foto Börje Norlén

Sofia Wänström Sundström hade inget dåligt liv, men ändå kändes det som om någonting fattades. Farmors personliga kristna tro väckte en längtan på insidan efter trygghet och mening. Alpha – en grundkurs i kristen tro – ledde Sofia fram till en egen tro på Jesus.

T

alangen och intresset för musik har alltid följt Sofia Wänström Sundström i spåren. Musikaliteten är något hon burit med sig i generna och i dag är musiken både hennes yrke och livsluft. Sofia hade på många sätt en bra uppväxt och hennes musikintresse gjorde att framtiden kändes utstakad. Men tidigt i livet kände hon ändå att det var som om något saknades. Den kärlek och värme hennes kristna farmor utstrålade var något Sofia själv gärna ville ha. – När jag var hos farmor, och hon bad aftonbön med mig, tänkte jag att det måste finnas något mer, något som håller i längden. Ändå var det en lång och krokig väg för mig innan jag hittade fram till samma trygga tro som farmor hade. Bland annat var det en jobbig relation med en man som gjorde att jag en period av mitt liv inte mådde så bra.

S

ofia började på Musikhögskolan och hon blev snart kompis med flera i sin klass som hade en personlig kristen tro. Själv ville hon så gärna ha samma trygghet i sitt liv, men det var som om polletten aldrig riktigt ramlat ner och fått henne att landa i en personlig tro. – Min syster hade hittat fram till en tro före mig, och jag längtade efter att

56 • JUNIA 2013

hitta samma väg. På Musikhögskolan fanns det en kristen grupp, som betydde en hel del för mig. Där hörde jag för första gången om något som kallades Alpha, en kurs i vad kristen tro innebär. Jag tyckte det lät intressant. Sofia fick veta att en sådan kurs just skulle starta i Elimkyrkan i Stockholm, och som det anstår en musiker, var hon genast med på noterna. Hennes spontana tanke var att det här var en chans för henne att själv få det hon sett hos andra. – Redan första gången jag satte min fot i Elimkyrkan kändes det som att jag äntligen hade hittat hem. Mycket inom mig kom upp till ytan under kursen och tomrummet inom mig började fyllas mer och mer. Tidigare i livet hade jag känt mig utanför och tyckt att jag inte riktigt passat in. Hela mitt liv har jag känt behov av att dela djupa tankar om tro och meningen med livet med andra. Men mina vänner som inte var kristna, var inte så intresserade av detta.

N

är Sofia kom igång med Alphakursen började bitarna mer och mer falla på plats. Här hade hon plötsligt ett nätverk omkring sig av vänner och förebedjare – en ny, stor familj. Det var detta hon längtat efter, här kunde hon finna Gud genom Jesus. För Sofia var en kristen sökare,

någon annan religion var aldrig aktuell för henne. – Under Alphakursen sög jag åt mig allt jag hörde. Jag kände att det här var min stora chans, och redan i början av kursen kände jag att jag var redo att överlåta mitt liv till Jesus. Jag bad en överlåtelsebön tillsammans med en av ledarna. Efter det kunde jag bekräfta och bekänna min tro utåt.

E

n rad med människor kom till tro genom Alphakurserna som Elimförsamlingen hade det året. Sofia och många andra döptes och kom in i församlingen. I början längtade hon efter att våga tro och att ha modet att hänge sig åt att tillbe Gud med lyfta händer. – Men sedan jag fått en personlig erfarenhet av den helige Ande upplevde jag att det som hållit mig tillbaka var borta. Plötsligt kände jag mig fri att prisa Gud. Jag är så glad för att jag kom in i en aktiv, karismatisk och levande församling, där Herren verkar. Ingen är felfri, men man känner när något är äkta. Jag uppskattar också att få vara mig själv och när jag behöver det finns det vänner som vill hjälpa mig med det jag brottas med. Sedan några år tillbaka är Sofia med i Elimförsamlingens förbönsteam och


” Jag är övertygad om att det som är sant håller att prövas. Så jag rekommenderar alla att testa att läsa Bibeln och be att Jesus ska bli verklig.”

ber för människor som vill få förbön i samband med gudstjänsterna. Hon har även en gåva att leda lovsång. Allt hon gör vill hon göra till Guds ära. – Jag vet vad bön betyder och har själv ofta gått fram till förbön. När jag ber för andra händer det att jag får frambära personliga hälsningar från Herren. Jag har fått många bekräftelser på att det jag fått förmedla stämt in på deras situation. Då blir det till uppmuntran för mig också. Eftersom det bara är Gud som kan veta hur en människa har det innerst inne, känns det som ett tecken på att Gud är med.

S

ofia tycker att det blivit ett tuffare klimat i samhället, men vet samtidigt att människors andliga behov inte minskat. Själv har hon en önskan att få förmedla det Gud lagt ned i henne överallt dit hon kommer. – Jag är övertygad om att det som är sant håller att prövas. Så jag rekommenderar alla att testa att läsa Bibeln och be att Jesus ska bli verklig. Han har lovat att öppna dörren för den som klappar på. Om du söker något stabilt att bygga livet på, så vet jag att det finns en Gud som älskar och bryr sig om varje människa. Att det är sant är jag själv ett levande exempel på. 

JUNIA 2013 • 57


Upptäck Livet

Fakta om

Alpha En Alphakurs är en grundkurs i kristen tro. Kursen är öppen för alla och ger en möjlighet att närmare utforska meningen med livet. Bakgrund

De första Alphakurserna hölls i Holy Trinity Brompton Church i London i början på 1980-talet. Därifrån har Alpha spritt sig till 170 länder och över 17 miljoner människor har gått en Alphakurs. I Sverige har kursen funnits sedan 1996 och här har ca 100 000 personer gått kursen. Kursmaterialet och upplägget är detsamma, oavsett vilken kyrka som anordnar kursen. Konceptet

De flesta kurser hålls kvällstid och på en bestämd veckodag under 10 veckors tid. Alphakurser kan hållas i kyrkor, hem, skolor, fängelser, på arbetsplatser och i andra sammanhang. Varje kurtillfälle inleds med att deltagare och ledare äter en enkel måltid tillsammans. Efter maten får deltagarna ta del av ett föredrag med ett fastställt grundtema. Efter föredraget blir det en kort fikapaus, innan deltagarna samlas i mindre grupper tillsammans med ledare. Med utgångspunkt från dagens ämne ges möjlighet till samtal, att ställa frågor, uttrycka åsikter och studera vad Bibeln har att säga. I gruppsamtalen kommer man varandra närmare och det är lättare att öppna sig och delta i samtalen i en mindre grupp. Där kan man finna nya vänner, sätta ord på det man tycker och tror och se vilken relevans en kristen tro har i vårt moderna samhälle. Diskussionerna och samtalen pågår en viss bestämd tid, vanligen tar varje kurstillfälle två timmar totalt. Mitt i kursen är det vanligt att kursdeltagarna åker till en lugn plats, övernattar, umgås, samtalar och ber tillsammans. Då får gruppen större möjlighet att lära känna varandra och den kristna tron från insidan.

58 • JUNIA 2013

Teman som tas upp:

• • • • • • • • • • • • • •

Den kristna tron – tråkig, osann, irrelevant? Vem är Jesus? Varför måste Jesus dö? Hur kan jag vara viss om min tro? Varför ska jag läsa Bibeln och hur? Varför ska jag be och hur? Hur leder Gud oss? Vem är den Helige Ande? Vad gör den Helige Ande? Hur kan jag bli fylld av den Helige Ande? Hur kan jag stå emot det onda? Varför och hur ska vi berätta om vår tro för andra? Helar Gud idag? Vad ska vi ha kyrkan till? Hur kan jag göra det bästa av resten av mitt liv?

Vad ordet Alpha står för:

A – alla är välkomna. L – lära med ett leende. Att lära sig mer om den kristna tron och samtidigt ha roligt. P – pasta – vi äter en måltid tillsammans och lär känna varandra i måltidsgemenskapen. H – hjälpa varandra. I smågrupperna kan man samtala och diskutera omkring det som föredragshållaren har tagit upp. A – alla frågor är välkomna.

”Alla

frågor är välkomna”

Kostnad

Kursdeltagarna betalar självkostnadspris för mat och kursmaterial. Hitta en kurs nära dig

För att hitta en kurs på en plats nära dig kan du gå in på www.alphasverige.org, under fliken Hitta kurs. Om du vill bli kristen kan du be denna enkla bön:

Jesus, jag bjuder in dig i mitt liv och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Jag tror att du dog och uppstod för mig, för att jag skulle få liv. Därför tar jag emot frälsningen som gåva från dig. Jesus, tack för att du har förlåtit mig och att jag är ett Guds barn. Jag ber att du skall omsluta, skydda mig och vara med mig resten av mitt liv. Amen.


Annonsbokning Junia: annons@junia.se


Upptäck Livet

Miriam blev blind:

”Jag fick en mer ödmjuk syn på livet” I vår tid är det svårt att tro på mirakel, men de sker i högsta grad och det är viktigt att vi förmedlar dessa till varandra. Detta vill Mirjam förmedla genom sitt öde.

M

irjam, sporttjejen som älskar amerikansk fotboll och spelar i killarnas lag, berättar i sin bok ”Sedan blev allt svart” vad som hände henne under andra året på gymnasiet våren 2012. Jag citerar: ”Jag skall berätta om en händelse som totalt förändrade mitt liv. Den förändrade också min syn på livet, både genom smärta och genom glädje Jag blev helt blind. Att bli blind är något som jag och säkert många med mig, skulle tycka vara värre än att dö. Att ha den ovissheten att man kanske aldrig får se ljus igen. Det har varit en resa som för mig har varit mycket svår med sjukhus, smärtsamma undersökningar och behandlingar... När jag missade så mycket i slutet av tvåan på gymnasiet var det många lärare och bekanta som sa till mig att jag borde gå om ett år, ”för mitt eget bästa.” Men jag hade bestämt mig och jag tänkte inte låta sjukdomen hindra mig. Jag tänkte kämpa och ta studenten med min klass!” Vad hände?

Just tillfrisknad efter en kraftig öroninflammation fick Mirjam en tuff tackling i en träningsmatch i amerikansk fotboll.

60 • JUNIA 2013

Den orsakade en kraftig fotskada och så blev det kryckor. Fyra dagar senare, när hon vaknade på morgonen, var allt bara suddigt på vänster öga. Efter några dagar var hon nästan helt blind på båda ögonen. Läkarna konstaterade så småningom att hon hade fått en allvarlig synnervsinflammation. Ingen visste något om utsikten för henne att få synen tillbaka. Mirjam berättar: ”När jag tänker på allt jag gått igenom under den här tiden, då kan jag ändå tycka att det var bra att det hände. Visst kan det låta underligt, att man kan tycka att det kan vara till något gott med all den smärta jag fått och att min syn försvann. Men vet du vad, jag har faktiskt fått en mer tacksam och ödmjuk syn på livet och den vill jag också förmedla vidare till dig. Jag hoppas att min bok inte bara handlar om hur svårt jag har haft det under den här tiden. Jag har lärt mig något av det och inte bara grävt mig djupare i mina sorger och tankar om hur synd det är om mig. Trots att den här resan nu har pågått i nio månader och trots att läkarna inte kan säga om jag någon gång kommer bli helt återställd, önskar jag att det ska lysa igenom hela min bok av det hopp och den tacksamhet jag känner.” Projektarbete

Att skriva den här boken var Mirjams projektarbete på gymnasiet. Det hon egentligen hade tänkt göra var att åka

till en skola i Tanzania och hjälpa barn som behöver lite extra hjälp. Det skulle hon göra i fyra veckor. Det var så hennes projektarbete var planerat från början. Mirjam säger: ”Ända sen jag var liten och fortfarande idag, är det min dröm att få åka till Afrika och hjälpa dem som har det svårare än jag. En dag ska jag övervinna mitt handikapp och åka dit som fullt seende!” Boken kom ut innan påsk 2013, ett år efter synskadan. Det var hennes sista termin på gymnasiet. Hon blev då inbjuden till andra skolor för att berätta om sina erfarenheter och hela klassuppsättningar av boken köptes in. Mirjam är en tonåring som får förmedla hopp och tacksamhet till sina jämnåriga mitt i det svåra. Synen har sedan ett halvår tillbaka förbättrats så att hon kan läsa översta raden på syn-tavlan. Tron och hoppet

”Tron är och har varit en styrka i mig under hela den här tiden. Jag har liksom alltid haft en barnatro men det var inte förrän allt detta hände mig som jag fick sätta min tro på prövning. Jag kände att den verkligen höll att luta sig mot. Jag behöver inte kriga för min tro eller försvara den om någon skulle hacka på mig. Jag vet att den har hjälpt mig och väldigt, väldigt många andra människor. Du tycker säkert att jag är helknäpp när jag säger att något som man inte kan ta på kan vara så levande för mig.


”När du lever ett osynligt liv med Kristus, den osynlige, blir Gud synlig för din nästa” – Peter Halldorf –

Till alla er som inte tror på att det finns mirakel, ni läser ju just nu om en som har varit med om flera mirakel.” I första kapitlet berättar Mirjam hur hon som ettåring fick en 2 cm stor propp i hjärtat. Läkarna trodde inte att hon skulle överleva. Även när proppen var upplöst var det lilla hjärtat kraftigt förstorat och mycket svagt. Det fanns bara ett mirakel att hoppas på. Föräldrarna fick styrka, tro och hopp genom bibelordet: ”Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte kan se.” Hebr. 11:1. En övertygelse växte fram hos dem att Mirjam skulle få leva. Många var med och bad under åren som följde och så småningom kunde läkarna bekräfta hennes helande. Som ung tonåring blev Mirjam sparkad i ansiktet av en häst. Mirakulöst nog finns endast ett litet ärr kvar vid ögonbrynet. ”Svåra saker händer de flesta människor men man får en annan styrka att ta sig igenom svårigheterna när man vet att man har någon på insidan, någon som peppar och hjälper en. När det är saker som händer utom ens kontroll så vet jag att jag aldrig är ensam. Och det ger en tacksamhet och ett hopp som går över allt annat. En frid som inte går att förklara men som är där mitt i stormen.” Så långt Mirjam.

Grattis Mirjam till studenten på Naturlinjen med djurvårdsinriktning!

Synligt och osynligt

Eftersom jag själv blev synskadad som 15-åring och har 2 procent syn har jag en särskild förståelse för Mirjam. Vi kämpar båda med optiska hjälpmedel och huvudvärk med mera, men tänk att vi båda drivs av en önskan att skriva och berätta för andra om vårt hopp och var vi hämtar kraften från! Den andliga synen är för mig mycket viktigare än den fysiska, och jag skulle aldrig vilja byta bort min Gudsrelation mot fysiskt friska ögon. Jag fascineras av bibelord som handlar om ögon och syn. Ett av mina favoritord som ger mig en väldig trygghet är: ”Ty Herrens ögon överfar hela jorden, för att han med sin kraft skall hjälpa dem som med sina hjärtan ger sig hän åt honom.” 2 Krön. 16:9

Det står om Mose ”… därför att han liksom såg den Osynlige, härdade han ut.” Hebr. 11:27 Några verser senare får vi uppmaningen: ”Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare...” Hebr. 12:2 Både Mirjam och jag har fått uppleva verkligheten av dessa löften. Och för dig som läser och säkert också har utmaningar i livet ber vi med Paulus ord från Bibeln: ”Må han ge ert inre öga ljus, så att ni kan se vilket hopp han har kallat er till…” Ef.1:18.

Krönika av Anita Barker Andersen Författare, föreläsare och förkunnare

JUNIA 2013 • 61


Försent att pynta trädgården?  Inte alls! text Frida Funemyr och Victoria Skoglund • Foto Lena Granefelt

De flesta fokuserar på sina trädgårdar och planteringar under vår och tidig sommar. Tyvärr hinner de flesta av oss inte njuta av trädgården under denna period. Jag träffar trädgårdsmästare Victoria Skoglund för att få tips om höstplanering. Det är ju nu, när vi kommer hem från semestern som vi tillbringar som mest tid i vår trädgård, eller hur?

62 • JUNIA 2013

Victoria Skoglund ger de fyra bästa tipsen på passande höstplanteringar!


V

ictoria skulle egentligen inte bli trädgårdsmästare. Hennes dröm och mål var att bli barnmorska. – Lugn och trygg skulle jag hjälpa små röda knyten till liv. Trösta, skratta och leda mammorna till deras snart födda barn. En förmedlande länk till det nya livet. Nu blev det inte så, Viktoria blev undersköterska och har som outbildad trädgårdsmästare fått gå i de äldres skola på Zetas Handelsträdgård i Huddinge, Stockholm. Men hon är fortfarande oerhört fascinerad av födelse och även av död. Hur allt börjar och hur allt slutar. Victoria har också ett stort behov av att ta om hand. Kanske är det därför som yrket som trädgårdsmästare, där hon kan involvera sitt hjärta, passar henne så väl. – Att så ett frö, hjälpa det födas till grodd, stjälk och blad… En slags förlösande känsla när knopp utvecklas till blomma, för att sedan bädda in de nedvissnande växtdelarna i kompostens förmultnande mylla. Jag ser mig själv som en barnmorska när jag vakar över spirande, växande plantor. Jag blev inte barnmorska och heller inte någon riktig trädgårdsmästare, men en äkta övervakare till sticklingar och växtbebisar, det är jag på riktigt. Här ger jag tips på mina vackraste höstväxter.

Solhatten: De färgglada solhattarna i oändliga färgkombinationer är en lycklig ynnest i min trädgård. Några nya sorter som brinner i eldiga färger i min höstträdgård är Echinacea ’Sundown’ i kopparoranga toner och den knalligt röda ’Tomato Soup’. De ger en stadig struktur i trädgården och jag samplanterar dem med kopparstarr som skyler de ibland gängliga, lite kala stjälkarna. En annan lycklig aspekt är att humlor, bin och fjärilar svärmar kring dem. De trivs på en solig varm växtplats och med väldränerad jord. Vackra samplanteringsväxter är röllekor i kopparfärger, alunrot i mörkt vinrött bladverk och gräset jungfruhirs.

Tulpanen En mycket bra sort som är villigt återkommande är Tulipa ’Couleur Cardinal’. Denna tulpan är den äldsta av de viktorianska tulpanerna. Den introducerades redan 1845. De svällande sidenlika knopparna och stjälkarna har en plommonfärgad nyans, som ger fin kontrast till de röda kronbladen. Kombinera den gärna med blåblommande förgätmigej, där den får sväva över ett blåskimrande hav. På hösten serverar jag lökarna benmjöl, både före och efter blomningen, och knipsar sedan av de överblommade fröställningarna som annars stjäl näring ur lökarna. Som skydd mot rådjur strör jag ut blodmjöl, så fort knopparna sticker upp ur myllan. Tulpaner kan sättas sent på hösten, men naturligtvis är det bäst om de får komma i jorden för rotning så tidigt som det går. I en del av mina rabatter vänder jag varannan lök upp och ner och får på så sätt en lite mer förlängd blomning.

JUNIA 2013 • 63


Blodtoppen Drottningen med alla sina undersåtar är blodtoppen. En växt som på något ovanligt sätt bär både integritet och inbjudan till förlustelse. De blodröda, hårda topparna svajar på höga ax och i höstens guldgula ljus är hon bland det vackraste jag vet i min trädgård. Tillsammans med det svajande gräset Miscanthus ’Kleine Fontäne’ , röda solhatten Echinacea ’Merlot’ och den vinröda fläckflockeln Eupatorium maculatum Atropurpureum, blir de min egen glänsande höstfärgring. Andra vackra kombinationer är när blodtoppen blandas upp med silvrig höstanemon alternativt jättetåtel. Hon växer sig hög och kan behöva stöd av andra perenner.

Silvrig höstanemon, Anemone tomentosa Robustissima I ett disigt fuktigt ljus i september, i en rosa dröm som liknar dansande älvor, är det här det vackraste jag sett. Blomman växer robust och kraftfullt i min slänt med rosa enkla blommor. Jag plockar ofta in stora buketter, buntar av silvrigt bladverk och rosa skyar i stora vaser på mitt gamla slagbord. Den här växten lämpar sig utmärkt i en brantare slänt där marken skall kläs in och binda jorden. Kanske är den lätt invasiv, men där ytorna finns fungerar det utmärkt att den sprider ut sina livsvingar. Höstanemonen når en höjd på nästan en meter så samplanteringsväxterna bör ha egen kraft att bilda komposition med denna växt. Till detta lämpar sig den mörkt vinröda kvannen, Angelica archangelica, och blodtoppen, Sanguisorba officinalis.

64 • JUNIA 2013


Victorias Hösttips: »» Jag klipper ner alla mina perenner i slutet av oktober, utom prydnadsgräsen som är så vackra med frostnupna vippor under vintern. Allt ris lägger jag sedan över dem som ett naturligt värmande täcke. Så fort snön smält undan och jorden reder sig, rensar jag undan och finner små blekgröna knoppar därunder. »» Vattna vintergröna växter. De behöver extra vatten för att inte drabbas av frystorkskador på våren. Tänk också på att skydda dem från vårsolens starka strålar om det fortfarande är tjäle. Säckväv eller fiberduk fungerar utmärkt. »» Sätt vitlök! Det finns många olika spännande sorter i handeln idag. Plantera klyftorna 6 cm djupt i lucker, näringsrik jord. Vitlöken är näringskrävande och tål inte torka. Gödsla tidigt, redan vid snösmältningen, och ett par gånger till med hönsgödsel under tillväxten. I juli-augusti är det dags att skörda. »» Klipp gräsmattan, dock inte för kort. Klipp gärna sönder löven också, låt dessa ligga kvar så sköter maskarna resten.

På sidan 8 kan du läsa en intervju om Victorias personliga resa. JUNIA 2013 • 65


Sisters International

Från kaos till trygghet för Marie text • foto Börje Norlén

Marie Svensson var bara 14 år, när hennes liv vändes upp-och-ner. Raset genom tillvarons skyddsnät gick snabbt. Snart fann hon sig själv på botten. Drogmissbruk, våld, prostitution och hemlöshet var hennes följeslagare i många år.

66 • JUNIA 2013


Det går inte att undgå att se smärtan i Marie Svenssons ögon när hon berättar om den tillvaro som en gång var hennes. Misshandel, kränkningar, suget efter droger, förnedringen, hopplösheten, allt detta gjorde livet till ett helvete. Tvåbarnsmamma var hon när hon var 18. Ingen ljusning fanns i sikte, vilket håll hon än tittade åt. – Jag var sprutnarkoman när jag var 16 och drogbegäret var starkare än allt annat. En sjuksyster hjälpte mig att komma till ett fosterhem i Hälsingland. Men även där gick det att få tag på tabletter och hemkört. Jag träffade Sören och fick min första dotter som 16-åring. De fick lägenhet i Jordbro, söder om Stockholm och en andra dotter två år senare. Marie och hennes pojkvän fortsatte sitt missbruk och tillvaron började rasa samman. Barnen levde i misär. – De fick i stort sett klara sig själva. Vi kom inte hem och grannarna blev inblandade och blandade i sin tur in socialen som omhändertog barnen akut. Jag blev av med lägenheten och hade ingenstans att bo. Sedan var tillvaron en kretsgång mellan LVU-hem, häkten och akut hemlöshet. Jag injicerade heroin och drogerna var viktigare än något annat. Livet levdes från dag till dag, Marie försökte jobba, men det höll inte så länge. Innan hon stack hemifrån som 14-åring hade hon varit duktig i skolan, dansat balett, spelat handboll och gympat med Sofia-flickorna. – Nu kände jag mig misslyckad, hade ingen ordnad tillvaro och hade förlorat mina barn. Jag orkade inte leva med den smärtan, utan ville bara bedöva mig och tränga undan min förtvivlan. Jag hade behövt terapi och själavård men när socialen tog hand om mig handlade det mest om förvaring. För att skydda mig blev jag iskall och tuff och stängde av mina känslor. Jag orkade inte annars. Marie Svensson växte upp i en förort söder om Stockholm. Hon minns en lycklig barndom i en välbärgad familj och det gick bra för henne, hon hade kompisar och intressen. Hennes far var en erkänd guldsmed och tjänade bra med pengar. Men med pengarna och prylarna följde också en livsstil med tilltagande missbruk, bråk och otrohet. – Pappa var framgångsrik i jobbet och fick snart överflöd av pengar. Livet för honom var fina bilar, sommarstugor och utlandssemestrar. Men bråket och otroheten bara ökade och en dag skrek min mamma åt mig att den pappa jag tyckte så mycket om inte var min pappa. Då stack jag! Maries mamma var besviken på mannens otrohet och svek och ville ge igen genom att skada Maries goda relation till den

Det var en ond cirkel av övergrepp, misshandel, sjukhus, nya övergrepp. Jag levde ute på gatan och det var hela tiden en kamp för att överleva. hon trodde var hennes pappa. Sen gick det som det gick, hon föll igenom alla skyddsnät och drogerna styrde snart hennes tillvaro. För att finansiera drogbegäret tvingades hon sälja sin kropp. – Det var en ond cirkel av övergrepp, misshandel, sjukhus, nya övergrepp. Jag levde ute på gatan och det var hela tiden en kamp för att överleva. På vintrarna var jag ibland så frusen att jag skakade i hela kroppen och orkade inte få tag på något ställe att sova på.

JUNIA 2013 • 67


Sisters International

Men även om Marie Svenssons livshistoria är grym och osminkat rå, har den ett lyckligt slut. I mars i år firade hon nämligen 20-årsjubileum som drogfri. Den otippade vägen till en förändring gick via Kent, en kriminell missbrukare och hårding, som hon träffade när han sluppit ut från fängelset. Han hade då suttit inne flera år för att han skjutit en kille i magen med ett avsågat hagelgevär. – Vi gifte oss fast livet var kaos och det äktenskapet har nu hållit i hela 21 år. Kent och jag gjorde vad som helst för droger. Vi levde i en bubbla, helt avstängda från mänskliga känslor.

När han bad för mig började jag gråta. ’Du är en gråterska, det är din kallelse’, sa Einar. Smärtan i Maries ögon visar att kroppen och själen fortfarande minns förnedringen och hopplösheten, och att hon helst vill slippa att tala om eländet. Hon håller upp sina armar och visar ärren som vittnar om allvarligt menade självmordsförsök, då hon i sista stund räddades till livet. – När jag tänker på allt jag gått igenom är jag ändå tacksam och glad att jag har hjärnan i behåll. Jag kommer ihåg kalla vinterkvällar då jag suttit vid ett element och inte gjort någon något förnär och det enda jag önskade var att få bli lämnad ifred. Då hände det att någon kom och skrek åt mig: ’Försvinn! Ut härifrån’! Det är svårt att beskriva den känslan, men jag kan plocka fram den när jag vill, säger Marie, och smärtan i hennes ögon bekräftar det hon säger. Marie konstaterar att det är därför hon känner igen sig så väl i de berättelser som kvinnorna på Färingsöanstalten anförtror henne. Marie hälsar på där varje tisdag. Hon knäpper sina händer runt mina och visar hur hon brukar göra med flickorna hon möter på anstalten. – Jag har ju själv varit lika rädd, lika förtvivlad över sveket mot barnen, lika skadad av livet. Drogerna som jag måste ha när livet hann ikapp mig. Alla män som kränkte och misshandlade mig, när jag behövde fixa pengar. De oskyldiga människor som jag gjorde inbrott hos och förstörde livet för. Jag stängde av, brydde mig inte, det är otäckt att tänka på.

68 • JUNIA 2013

Deras taktik när de rånade folk var att Marie fungerade som lockbete. När männen förhoppningsfullt öppnade dörren för henne trängde Kent sig in, slog dem sönder och samman och rånade dem. En gång hade Kent misshandlat en kille ovanligt rått och Marie hade bara tittat på. På väg därifrån i bilen slog de på rock’n roll på bilradion och skrattade som om ingenting hänt. Ingen vet var det hela hade slutat, om inte fängelseprästen Juanita hade frågat om hon fick be med Kent. Av ren artighet lät han henne göra det. – Kent har berättat att den helige Ande då kom in i cellen, fast han inte visste det då. Från den dagen slutade han med droger och allt våld och hat kom ut. Han blev som en annan människa. Vi gick tolvstegsprogrammet och kom till ett behandlingshem tillsammans. Marie visste ingenting om kyrkor men började gå med Kent på möten i olika frikyrkor. Kent hade lättare att anpassa sig, och ta till sig av det nya livet, Marie var mer avvaktande. Allt var så nytt och hon hade svårt att visa känslor. – Jag var livrädd för halleluja i början, och för människor som blev för närgångna och ville prata och be med mig. Det dröjde nästan tio år innan Jesus blev verklig för mig. Det var 2002 när jag hade börjat jobba i Klara kyrka. I en samling i kyrkan frågade en av prästerna om någon ville ta emot Jesus. Min hand bara åkte upp! Vid lilla altaret i kyrkan bad jag frälsningsbönen. Nu flyttade Jesus in på riktigt! En annan festlig sak hände Marie när hon gick på lärjungaskola och deltog i en tyst retreat. Under några dagar var det meningen att hon och de andra eleverna skulle gå in i tystnaden och meditera i bön. Prästen Einar var med och bad för alla deltagarna. – När han bad för mig började jag gråta. ’Du är en gråterska, det är din kallelse’, sa Einar. Jag tänkte att en gråterska är väl en sån som har som uppgift att gråta på begravningar. ’Det funkar ju inte för mig’, sa jag till Einar. ’Du kommer att förstå det sen’, sa Einar lugnt. Nu när jag besöker fängelset kan jag känna med tjejerna, och jag förstår, vad Einar menade. Till dem som är i en liknande situation som en gång var Maries verklighet, vill hon ge rådet att släppa taget om det gamla, våga be om hjälp och börja läsa Bibeln. Ett kapitel hon rekommenderar är Kärlekens lov i Första Korintierbrevet, kapitel 13. – Hur långt ner man än hamnat går det att förändra, från den dag man fattar ett beslut om att man verkligen vill det. Sedan rör man sig i den riktningen, och tar emot all hjälp man kan få.


Kvinnokonferens

Annonsbokning Junia: annons@junia.se

26 oktober 2013 kl 10-14 Betlehemskyrkan Luntmakargatan 82, Stockholm Sisters Internationals stipendieutdelning - Undervisning och inspiration Medverkan av kören Gospel Nation Konferensavgift: 50 kr för Sisters Internationals medlemmar inkl. förtäring. 150 kr för icke-medlemmar inkl. förtäring. Anmälan: www.sisters.nu eller 08-540 203 28

Marie Arnfjell Maria Nordenback-Kress Chefredaktör Junia och leder lovsång tillsammans Ordförande Sisters International med Gospel Nation

Paige Junaeus Förkunnare med stark profetisk gåva

Missa inte stödgalan på kvällen den 26 oktober 19.00 i Betlehemskyrkan - www.pagatandarvibor.se Marcus Birro, Jonna Vanhatalo, Terese Fredenwall, Gospel Nation med Maria Nordenback-Kress, Anna & Josephine från Talita, Belle, Josef Arnfjell samt Stråkkvartett från Radiosymfonikerna & Hovkapellet.


Sisters International

Utställning som berör text Anders Olofsson • foto Kungsörs Återvinning & Secondhand

På Kungsörs Återvinning & Secondhand finns Sveriges enda permanenta Anti-trafficking-utställning. När du vandrar genom de fyra utställningsrummen får du som besökare blicka in i och uppleva en bit av den livsresa som kvinnor utsatta för människohandel genomlever.

R

ummet Från Dröm till Mardröm tar dig med in i kvinnornas vardag där drömmen om en bättre tillvaro alltid står i fokus, och där längtan och fantasi gör att kvinnorna öppnar sig för de olika erbjudanden som presenteras. Där står resväskan alltid packad för att de snabbt ska få sin längtan stillad. Utställningens första rum ger en stark känsla av vilja till uppbrott – här vill jag inte vara kvar! Så är jag då på väg – verkligheten ligger i någon annans hand och efter en resa utan riktigt mål bli tunneln till det nya livet lång. Bristen på kunskap och livserfarenhet bortom vardagen för med sig ett tuff uppvaknande. Här, i två rum, avspeglar sig nu den nya verkligheten, där passet är fråntaget och uppdraget synliggjort och där livet levs under press. Detta att bli kränkt och förnedrad är nu den nya vardagen. Att gång efter annan bli utsatt för övergrepp ger djupa sår och spår i en människas liv. För att stå ut dövas såren inombords ofta med allehanda droger, samtidigt som hatet mot omgivningen och sig själv växer. Att rymma är för det mesta inte ett alternativ på grund av olika hotbilder, men det finns de som får chansen att at undkomma med hjälp av en kyrka eller annan ideell organisation. Tiden har ju sin gång och förhoppningsvis görs alltfler ingripanden från myndigheternas sida, tack vare människor där ute som förstått att det som pågått i lägenheten inte är okej.

70 • JUNIA 2013

I

samband med razzian mot lägenheten kommer uppvaknandet och mötet med myndigheter och människor som vill hjälpa dig ur den förnedrade situation som man hittade dig i. Nu kommer även den egna ångesten och självhatet att blossa upp. Hur kunde jag – varför lät jag mig luras? Jag är nu sedd av andra än dem som utnyttjat mig. Vad händer nu? Finns det trots allt ett hopp om förändring?

E

fter denna tid infinner sig en ny tillvaro, förhoppningsvis även en ny väg tillbaka till livet. Lite av materiell och mänsklig trygghet ska försöka reparera en trasig period i en människas liv. Om det någonsin går att bli fri från minnena och övergreppen? Resan genom de olika rummen ger besökaren starka känslomässiga upplevelser. Få går oberörda ut ur de fyra rummen. Tidigare upplevelser i gränstrakterna av förnedring, övergrepp och andra former av kränkande behandlingar kommer upp till ytan. Upplevelser som aldrig kan gömmas utan måste tas om hand.

K

ungsörs Återvinning och Secondhand vill vara med i kampen mot våld, övergrepp och alla former av människohandel. Genom våra hjälpsändningar till Lettland och Vitryssland har vi på plats kunna hjälpa många familjer att få kläder och därmed kunna köpa mat för de slantar man har. Barn och kvinnor behöver inte längre lockas av bedrägliga löften om jobb och lycka utomlands. I arbetet har även behovet av stöd till dem som varit utsatta för människohandel blivit en del av vårt uppdrag. Vårt behov är nu att finansiera ett resurscentrum.

T

a tillfället i akt att besöka utställningen när du är i våra trakter. Boka gärna tid. För övrigt har utställningen samma öppettider som butiken.


Detta att bli kränkt och förnedrad är nu den nya vardagen

Sven-Gunnar Lidén är internationell konsult och sakkunnig i frågor som rör människohandel. Han är initiativtagaren till utställningen och dess innehåll. Utställningen bygger på EU-projektet “Sensitising the people of Hungary, Sweden, Italy and Germany about the issue of trafficking in human beings as an obstacle to development” med partners i Sverige, Ungern, Italien och Tyskland och i samarbete med överlevare som varit utsatta för människohandel, samt ungdomar i riskzonen i Lettland och Moldavien. Utställningen sker i samverkan med Insamlingsstiftelsen mot trafficking, Länsstyrelsen, Kungsörs kommun, Arbetsförmedlingen och Centrumkyrkan.

© Lucidwaters, Dreamstime.com

Fakta om utställningen

JUNIA 2013 • 71


Sisters International

t s ö l u k a r Mi räddad 

Anki, en av våra deltagare på Trappa Upp, har gjort en livsförvandlande resa sedan hon kom till oss för snart ett år sedan. Tre systrar växte upp i ett alkoholisthem i Småland där Anki var mellantjejen. Att pappan hade problem med alkoholen hölls hemligt. Inget av barnen vågade ta med sig kompisar hem. Pappan styrde med järnhand och det fattades alltid pengar. Redan som trettonåring började Anki dricka alkohol, sniffa och röka hasch. Hon skolkade regelbundet och hade ingen motivation att plugga. Däremot var hon duktig på att skapa saker med händerna och fick möjlighet att läsa till smed och svetsare i två år på en riksyrkesskola. Detta var också ett sätt att komma hemifrån. Men det blev lugnet före stormen.

Efter skolan flyttade Anki till Göteborg och hamnade direkt i fel kretsar. Hon testade amfetamin och blev snabbt en blandmissbrukare. Socialtjänsten placerade henne på olika behandlingshem, men inget hjälpte. Anki blev gravid med en kille som var både kriminell och våldsbenägen. Det blev en stormig relation med ständiga bråk och misshandel. Han satte eld på deras lägenhet och hotade att döda Anki med

72 • JUNIA 2013

kniv, men hon räddades ur situationen på ett mirakulöst sätt. Hennes lilla dotter föddes, men det fanns ingen ro för Anki att vara mamma. Hon levde i ständig skräck att exkillen skulle komma och förstöra för dem. Under en period fick Anki ha på sig polislarm. Till slut blev han satt i fängelse. Men rädslan fanns kvar och blev orsak till ständiga återfall. Dottern blev omhändertagen och placerad på fosterhem Anki sökte trygghet och skydd hos olika män, blev gravid och födde sin andra flicka. Hon försökte nu ta sig i kragen och skaffade ett jobb för att kunna ta hand om sina barn. Men begäret efter droger tog överhand och barnen togs åter ifrån henne. En vän bjöd henne på en motorcykeltur tillsammans med ett annat par. De turades om att åka i täten och blev precis omkörda av det andra paret. Bakom ett krön stod en älg mitt i vägen och det andra paret körde rakt in i magen på älgen och dog omedelbart. Anki och hennes vän snuddade vid bakdelen av älgen, men klarade sig mirakulöst med lindriga skador. Det var en omtumlande händelse och skapade mycket skuld. Varför fick hon och vännen leva och de andra dö?

För tredje gången blev Anki gravid och födde en liten pojke och bodde med sin son på ett barnhem i nästan två år. Det blev en tid av återhämtning och drogfrihet och för första gången kunde hon njuta av att vara mamma. Anki fick en lägenhet och planen var att få tillbaka vårdnaden för flickorna så att de äntligen kunde bli en familj. Till allas besvikelse snubblade Anki på mållinjen och flydde in i drogernas värld igen. Hon tappade greppet om livet och ville inte leva längre. Hon kastade sig under påverkan av droger ut genom ett fönster på ett tvåvåningshus, men blev mirakulöst räddad med ringa skador. Efter att ha blivit inlagd på psyket blev hon tvångsomhändertagen under en period. Psykosen ville inte släppa och Anki gjorde nya försök att förkorta sitt liv. Två gånger gick hon psykospåverkad rakt ut i vägen. Ena gången blev hon påkörd av en personbil och den andra gången av en lastbil. Vid båda tillfällena blev hon mirakulöst räddad med olika skador, men inte livshotande. Allt kändes helt hopplöst. Den äldsta dottern försökte hjälpa sin mamma att hitta tillbaka till livet. Hon hade läst om Trappa Upp, ett behandlingscenter i Göteborg som har fått hjälpa många människor ur ett missbruk. När Anki kom på besök hos oss var det som att komma hem efter en lång resa. Sakta men säkert har hoppet och livskraften kommit tillbaka. Gud som har räddat henne många gånger från döden, har blivit levande för henne. Anki har fått en lägenhet och skall studera till behandlingsterapeut. Kontakten med hennes barn och barnbarn och föräldrar har blivit jättefin. Anki vet nu vad som är meningen med livet. Att förmedla hopp till andra som fortfarande är fångna i ett missbruk och destruktiva livsmönster. Det finns en Gud som befriar och upprättar och hjälper henne – en dag i taget.

Krönika av Bittan Ekman, drog- och alkoholterapeut samt föreståndare för Trappa Upp – öppenvård för missbrukare i Göteborg.


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Sisters Julpåsar

Tillsammans kan vi göra skillnad

Sisters Julpåsar UNDER DECEMBER MÅNAD HAR SISTERS INTERNATIONAL HITTILLS DELAT UT CIRKA 6000 JULPÅSAR TILL KVINNOR SOM LEVER I MISSBRUK, PROSTITUTION, OCH KANSKE ÄVEN ÄR HEMLÖSA.

Packning & utdelning PACKNING AV PÅSAR HAR SKETT I FLERA OLIKA STÄDER I SVERIGE. UTDELNING HAR SKETT BLAND ANNAT I STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, SKELLEFTEÅ, KRISTIANSTAD, UMEÅ, YSTAD, LANDSKRONA, ÖREBRO, HELSINGBORG, ÄNGELHOLM, VÄSTERÅS OCH ÖRNSKÖLDSVIK.

KONTAKTA OSS

Epost: info@sisters.nu Tel: 08 - 540 203 28

Under december månad 2013 kommer Sisters International att dela ut Julpåsar till kvinnor som lever i missbruk, prostitution, är i fängelse och i hemlöshet. Nöden är stor i Sverige. Hemlösheten har ökat de senaste åren. Sammanlagt i Sverige har cirka 34 000 personer, enligt Socialstyrelsens definition, inrapporterats som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Andelen hemlösa kvinnor har blivit fler på det nationella planet. Bland de akut hemlösa är missbruksproblematik och psykisk ohälsa vanlig. Från 2009-2012 har Sisters Internationals medlemmar och många fler gett gåvor som bidragit till att ge hopp och tro om en bättre framtid till tusentals kvinnor runt om i Sverige, men också i andra länder. Innehållet i Sisters Julpåse har varit vackra och värdefulla julklappar samt en specialgjord tidning. För många kvinnor har ”Julpåsen” inneburit den uppmuntran som förvandlat ensamheten och som skapat en strimma av ljus mitt i mörkret. Sedan 2009 har cirka 6 000 julpåsar delats ut. Tillsammans kan vi ge en enorm glädje och hopp till de kvinnor som lever i ett utanförskap. Vi vill visa Guds kärlek genom att klä den som inga kläder har, ge värme till den som lever i kyla, ge mat till den som är hungrig och ge en julklapp till den som ingen annan tänker på under julen. Vill du vara med och bidra går det bra att skicka en gåva till: Sisters International Plusgiro 47 08 00 – 4 Märk gåvan med ”Sisters Julpåse”. För info se www.sisters.nu!


böcker Fångna i Iran Författare: Maryam Rostampour och Marziyeh Amirizadeh Förlag: Livets Ord, sidor 316 De kvinnliga författarna är födda i Iran i muslimska familjer. De blev kristna i tidig vuxen ålder och träffades när de läste teologi i Turkiet 2005. De bestämde sig för att arbeta tillsammans med att missionera i sitt hemland. I tre år delade de ut Nya Testamenten och grundade två hemEn hyllning till liga husförsamlingar. alla kämpande Flera gånger hade de kristna i världens varit nära att avslöjas fängelser! och slutligen skedde det. 2009 sattes de i fängelse. De anklagades för att förespråkat den kristna tron före islam, ett brott som är belagt med dödstraff! I 259 dagar levde de bland andra kvinnliga fångar med olika bakgrund. Trots skrämmande förhör, hot, smutsiga celler, sjukdom och stank bestämde de sig för att inte låta sig skrämmas. På ett mirakulöst sätt blev fängelsets murar en kyrka. De kunde obehindrat dela sin tro, ge hopp till kvinnor som förlorat allt och erbjuda Jesu frid till de förtvivlade.

Här tar hon upp sin väldigt välgörande syn på att vara gammal. Hon hade under många år förmånen att ta hand om sin åldrande mor Ruth som blev senildement. Det är gripande att läsa om hennes kärlek och omsorg om mamman och hur hon fick oväntad hjälp när det var som tyngst. Hon beskriver också tomheten hon upplevde efter hennes död. Citat: ”Man trodde att jag skulle falla ihop som en trasa efter Ruths död men jag hade ju fått kraft, en fantastisk kraft genom det här. Det var den kraften som bar mig.”

George Müller Författare: Carl-Erik Sahlberg Förlag: Stanley.se, sidor: 40

Det är fint att vara gammal

Prästen Carl-Erik Sahlberg har tagit sig an uppgiften att berätta en kort version av George Müllers liv, en för oss okänd pastor i England som levde på 1800-talet. Han var en En en mbaok om bönens man som en sto n med satsade sitt liv för att r Gud! bland annat försörja tusentals föräldralösa barn, endast genom att be till Gud om deras dagliga behov. Sahlberg som numera hjälper utsatta barn i Östafrika, har inspirerats av denne gudsman från förr i tiden och säger att han riktar sig främst till unga kristna som har mycket att se fram emot i livet. Ja, George Müller är en värdig förebild för alla som har en önskan om att förtrösta på Gud genom bön.

Författare: Eva Spångberg Förlag: Bornelings och Åsnan, sidor 82

Citat:”Gud är en Gud som hör bön. Under mitt liv har jag lärt mig det. Jag vet att jag har fått minst 50 000 konkreta bönesvar.”

Citat: ”Evinfängelset, den fruktade helveteshålan i Teheran, symbolen för islamiskt förtryck, hade blivit vår kyrka. Så vi fortsatte att be.” Denna bok är en hyllning till alla kämpande kristna i världens fängelser och en stark uppmaning att be för dessa!

Eva Spångberg är välkänd för många som konstnär eller som hon själv sa: ”förkunnare i trä”. Hon har också en ovanlig förmåga att berätta för andra om sin barnsliga tro på Jesus och hennes böcker har utkommit i flera upplagor.

På väg till himlen Författare: Don Piper & Cecil Murphey Förlag: Gospel Media, sidor 256 Don Piper är mannen som tillbringade 90 minuter i himlen efter en svår bilolycka, där han kroppsligen avled. Hur han kom tillbaka till jordelivet efter ett stegvis

helande, skrev han om i sin första bok, 90 minuter i himlen. Himlen har varit aktuell för honom alltsedan olyckan och här fortsätter han att tala om himlen men i ett annat perspektiv, nämligen vår förberedelse för himlen och hur vi lever här på jorden. Han är angelägen om att vi förbereder oss genom att lära känna Gud djupare, ärar Honom i allt och låter den Helige Ande leda oss i det vardagliga. Varje kapitel avslutas med praktiska tillämpningar för att nå detta mål. Det känns som om vi fått en trygg reseledare på allas vår vandring till himlens port. Citat: ” Ta emot Guds frid. Gud lovar att om du har blicken fäst på Honom och inte stirrar dig blind på omständigheterna kommer du ha frid (se Jesaja 26:3)”.

Guds våghals, vad Gud kan göra med rå lydnad och radikal tro. Författare: Kris Vallaton & Jason Vallaton Förlag: Gospel Media, sidor 165 Detta är en biografi om Tracy Evans, en orädd kvinna som lever ett mångfacetterat liv utöver det vanliga. Som tonåring fick hon ett radikalt möte med Jesus som sedan präglade hennes fortsatta äventyrliga liv genom missionsresor världen över. Syftet med boken är att inspirera oss ”vanliga” kristna att lämna vår bekvämlighetszon och kliva upp ur TV-soffan. Gud kan använda vem som helst som överlåter sig helhjärtat till honom och vågar anta utmaningar! Ja, det är en hisnande resa hon bjuder oss med på. Citat: ”Det spelar ingen roll hur omöjliga eller osannolika omständigheterna ter sig, när Gud ber mig hoppa behöver jag inte tveka. Jag vet att Hans armar väntar på att ta emot mig”. Recensent: Marianne Cassel

74 • JUNIA 2013


musik Artist: Maria Gustin Bergström Album: Förundran Kritikerrosade Maria Gustin Bergströms tredje soloalbum fortsätter i folkvisans tecken. Musiken är oerhört välproducerad med bland annat stråkkvartett, nyckelharpa och flöjt. Maria har liksom tidigare skrivit all musik och alla texter själv, utom på en sång. Hon har en tidlös och klassisk sångstil som berör i all sin enkelhet. Texterna handlar å ena sidan om skönheten i Guds skapelse, å andra sidan om att finna Gud i vardagslivets alla krav och måsten. Artister: Worship Central Album: Let it be known Ledarna från lovsångsskolan Worship Central i Londonkyrkan Holy Trinity Brompton, där Alpha-kursen startades, har gett ut sitt tredje samlingsalbum. Tim Hughes, Ben Cantelon, Al Gordon och Nicki Fletcher är några av de välkända och duktiga sångarna. De bjuder på rockinfluerad lovsång som mycket väl kan mäta sig med till exempel Hillsong. Skivan består av tretton låtar och är en live-inspelning. Musiken är medryckande och känns fräsch och deras lovsånger kommer med största sannolikhet att sjungas världen över. Det är ett lovsångsångsteam som jag mer än gärna låter mig inspireras av.

kultur FILM: Krigets barn (På dvd: 18/9) Canadas Oscarbidrag Krigets barn (originaltitel: Rebelle (War Witch) handlar om 14-åriga Komona som också är filmens berättarröst. Filmen inleds när Komona är 12 år gammal och gerillasoldaterna plötsligt invaderarar hennes by i södra Sahara. Efter att ha plundrat byn och tillfångatagit alla barnen ställs Komona framför sina föräldrar och får sin första order: ”Endera skjuter du ihjäl dem, eller så hackar vi upp dem med machete”. Hon utför ordern. Hon tränas till att bli en del av en armé av barnsoldater, lär sig att visa respekt för vapnen, för de är deras nya ”mammor” och ”pappor”. Krigets barn ger oss en förståelse för varför barnsoldater gör som de gör, och för hur en människa omvänds för att begå omänskliga brott. Den är kontrastrik, i ena stunden är den skräckinjagande och i den andra vacker – men alltid berörande! De flesta av aktörerna hade aldrig agerat tidigare men de är alla fantastiska, i synnerhet Rachel Mwanza är oförglömlig. Hon föddes 1997 och levde, efter att ha övergetts av sina föräldrar, som gatubarn i Kinshasa i Kongo. Hon upptäcktes av regissören och producenterna efter att de sett en dokumentärfilm om gatubarnen i Kinshasa och castades till huvudrollen. TEATER: Lotta på Bråkmakargatan (Spelas året ut på Stockholms Stadsteater) Att utöva kultur tillsammans med barn gör det redan roliga ännu roligare enligt min mening. Problemet är att det ofta är svårt att hitta något att se och göra som både vuxna och barn kan engageras av.

Artist: Britt Nicole Album: Gold Amerikanska sångerskan Britt Nicole har en fantastisk röst som påminner en hel del om Mandisa. I likhet med henne blandar hon pop, soul och r&b med stor framgång. Britt Nicole skriver själv sina texter och hon förmedlar på ett mycket trovärdigt sätt uppmuntran, hopp och tröst. Skivan bjuder mest på musik som får dig att vilja dansa, men även på vackra, känslosamma ballader. Hon sjunger med en enorm inlevelse och har en röst som växlar mellan finstämt och kraftfullt på ett imponerande sätt. Recensent: Angelica Victorin

fyller år och när hon ordnar julgran. Stockholms Stadsteater har valt att låta berättelsen utspela sig i en femtiotalsmiljö och scenografin består av tecknade hus som ger en känsla av att vara tillbaka bland de detaljrika böckerna. Både scenografin och koreografin är välgjorda men bäst är Lisa Larsson i rollen som Lotta. Jag har för övrigt aldrig sett en vuxen spela barn så bra förut - Larsson är oerhört trovärdig som den charmiga och tjuriga femåringen som ”kan allting”. Även om episoderna i pjäsen tar upp vardagskonflikter, som bråk med föräldrar och syskon, är det en väldigt snäll och gullig pjäs så att barn i alla åldrar kan få ut något av den. Lottas känslor att vilja vara stor och kunna mycket men samtidigt känna sig liten, rädd och osäker går att applicera på alla, oavsett ålder. Lotta på Bråkmakargatan blir den sjätte pjäsen baserad på Astrid Lindgrens verk som Stockholms stadsteater sätter upp. Pjäsen hade urpremiär 2013-02-24 och har gått så bra att den spelas året ut.

Pjäsen Lotta på Bråkmakargatan bygger på böcker som älskats av generationer barn och vuxna, precis som alla Astrid Lindgren-böcker. Alla som har läst böckerna om Lotta (och sett filmatiseringarna) känner igen berättelserna och för första gången någonsin får vi se Lotta på teaterscenen. Regissören och dramatikern Johanna Huss har plockat ut tre berättelser om Lotta, när hon flyttar hemifrån,

KONST: Möbelakrobaterna Retrospektiv (t o m 22/9 på Jönköpings läns museum) Vintage är trendigt både i mode- och i inredningsvärlden. På Jönköpings läns museum ställer just nu Möbelakrobaterna ut. Gruppen består av vännerna David Persson, Jimmy Söderholm och Leonard Lowejko som är konsthantverkare och konstnärer. Möbelakrobaterna skapar något nytt, såväl inredningsföremål som möbler, av överblivna och kasserade saker. Trasiga skor, vattenledningsrör, motordelar och djurben är några av de material som använts vid det smakfulla och lekfulla skapandet av de utställningsföremål som visas. De lyckas, med hjälp av ett återbruk som gynnar miljön, göra snygga, råa, eleganta och humoristiska ting. När Möbelakrobaterna för 20 år sedan visade sin första utställning så skedde premiären i Jönköping. Efter några års uppehåll träffas de nu igen och är tillbaka på samma plats.

Text: Rebecca Unnerud

JUNIA 2013 • 75


Hoppets Stjärna

En sång för text William Fugleset • foto Dan Thomas Tveita

– Kan jag byta kanal? – Det här ser ut att bli en jobbig vecka, suckar soulartisten Samuel Ljungblahd. Allt är dock inte elände i Haiti. Det bara verkar så. Mitt bland rasmassorna döljer sig en strimma av orubbligt hopp.

S

amuel lyfter blicken. Ser på de andra i rummet. Drar djupt efter andan. Resesällskapet har samlats vid Star of Hopes huvudkontor i Portau-Prince. Larmet från gatan utanför är bara ett avlägset brus, eftersom fönstret är stängt. Om någon öppnar det skulle hettan bli kvävande. I stället jobbar fläkten på maximal kapacitet och ger några efterlängtade pustar frisk luft. Den ser ut som om den skulle kollapsa när som helst. Ingen säger ett ord. Haiti har gjort dem mållösa. Några sitter med sin mobiltelefon, sänder ett sms och ser ut att koncentrera sig hårt. Andra är bara framåtlutade och stirrar ner i golvet, med nästan apatisk blick. Samuel Ljungblahd, Star of Hopes karismatiske ambassadör, går inte att känna igen. Till vardags återfinns han på en scen med en mikrofon i handen, full av liv. Nu är han tyst. Han tar en bild med sin mobil och lägger ut den på Instagram. – Jag är i total chock, säger han. Jag har aldrig tidigare i mitt liv sett ett sådant lidande. Gud, ge mig ett öppet hjärta så att jag kan ta in det jag ser!

E

n vecka senare, med sju oförglömliga dagar bakom sig, har Samuel gjort just detta: tagit in Haiti. – Jag hade inte kunnat föreställa mig något i närheten av det som vi fick uppleva när vi kom, säger han. Det var

76 • JUNIA 2013


Artisten Samuel Ljungblad stödjer organisationen Star of Hopes arbete på Haiti.

folk överallt och det var smutsigt. Allt var helt kaotiskt. Jag önskade att jag kunde byta TV-kanal, men jag kunde inte eftersom det var en bilruta jag såg allt genom. På kontoret var jag i chock. Jag kunde bara tänka att jag ville åka hem igen. Samuel vänder blicken mot sin musikaliske kollega Ole Børud. De två artisterna sitter bredvid varandra i en minibuss som skumpar fram över en gropig grusremsa som utger sig för att vara en väg. De har båda valt att stödja Star of Hopes arbete på den karibiska ön som drabbades av en kraftig jordbävning 2010. 316 000 människor dödades, enligt landets egna myndigheter. Fortfarande ligger större delen av landet i ruiner. – Jag var nog lite bättre förberedd än Samuel, för jag har varit inblandad i några liknande resor tidigare. Jag var åtminstone medveten om att jag inte visste vad jag skulle möta, för det kan man aldrig veta. För mig var det också ganska omskakande när vi körde in i

Port-au-Prince och fick uppleva det kaos som rådde, säger Ole. Det blir tyst i några sekunder. Vid vägkanten ser vi vraket av en bil som har kört av vägen. Det ser illa ut. Trafikreglerna i detta land är inte som hemma. ”Den enda regeln är att det inte finns någon regel”, sa vår chaufför, och det gick snart upp för oss att han inte överdrev. Men det märkliga är att bilvraket på ett groteskt sätt inte sticker ut. Under vår vecka i Haiti har vi sett sammanstörtade hus, byggnader och fabriker. Även presidentpalatset är i ruiner. Då blir ett bilvrak inte lika chockerande längre. Det smälter nästan in.

M

en vi har sett mer än så: Vi har sett en strimma av hopp. – När vi var i Port-auPrince, med allt vad det innebar, kändes det väldigt hopplöst. Men när vi var ute och besökte projekt, och fick möta både barnen och de som arbetar på skolorna, fann vi så mycket hopp där. Man måste

lyfta blicken och inse att det här handlar om långsiktigt arbete. Det kommer att ta väldigt, väldigt lång tid att få det här landet tillbaka på rätt spår, säger Samuel Ljungblahd. Ole Børud nickar instämmande. – Ja, det kommer att ta tid, men redan nu är det en del som har gjorts. Det i sig är en stor inspirationskälla. Det är så härligt att kunna bidra till insatser som man ser gör skillnad.

F

ör det är inte bara elände i Haiti, även om det kan verka så både vid första och andra anblicken. De två musikerna har besökt skolklasser som berättat om vad de drömmer om att bli när de växer upp. De har sett en fotbollsmatch efter skolan på en sliten plan med hemmagjord boll där unga talanger tävlar om vem som får vara Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic. De har fått hälsa på hos familjer som öppnat upp sina hem för att visa upp det lilla de äger. Med stolthet. Det har gjort intryck.

JUNIA 2013 • 77


Hoppets Stjärna

Samuel och Ole tillsammans med hoppfulla och glada barn.

– När vi var i Hess hälsade vi på hos en liten flicka som hette Pascale, och när vi frågade hennes mormor om vi kunde få se huset visade hon stolt upp sitt lilla skjul. Jag har blivit berörd av människors stolthet och glädje över vad de har, säger Samuel.

D

et är en intressant aspekt, detta med stolthet och glädje. På FN:s senaste index över levnadsstandard i världens länder, baserat på inkomst, utbildningsnivå och förväntad livslängd, tronar Norge högst upp med Sverige på åttonde plats. Haiti, med sina sopfyllda gator och kollapsade men fortfarande bebodda skjul, hamnar på plats nummer 158. Men om vi tittar på en annan ranking ser saker och ting annorlunda ut. “Happy Planet Index” (HPI) rankar världens länder efter hur lyckliga invånarna känner sig i förhållande till de resurser som används för att uppnå denna tillfredsställelse. På listan från 2009, innan jordbävningen 2010 som lämnade landet i ruiner, låg Haiti på plats 42 och Norge på plats 88.

78 • JUNIA 2013

Ole Børud har en teori om hur vi kan få det bättre även här i Skandinavien. Den hänger ihop med vad han själv sett på Haiti. – Jag tror att människors livskvalitet ökar om vi kan börja fokusera på andra. Rent mentalt tror jag att det är både hälsosamt och helande att bry sig om andra människor. – Vi är oss själva närmast hela tiden, inflikar Samuel Ljungblahd. Om du fokuserar på någon annan ser du också vad som är positivt i ditt eget liv.

Samuel Ljungblahd, 36, är en svensk sångare och låtskrivare. Som artist har han rört sig mellan genrerna soul, gospel, funk och R’n’B. 2000 gav han ut sin första EP och sedan 2005 har han släppt tre album. Samuel har även sjungit samtliga bidrag i Let’s Dance och medverkat i Så Ska Det Låta. För sin musikaliska gärning har han bland annat belönats med Utbult-stipendiet.

m det är lätt? Inte nödvändigtvis. Men enligt Samuel börjar det med tacksamhet. – Den här resan har lärt mig en hel del, säger han. Jag har ett tänkesätt som jag måste ändra. Jag får vakna upp på morgonen, jag får vara frisk och må bra. Jag har ett hem, en familj och ett arbete. Jag behöver lyfta blicken från min egen navel och tacka för det jag har. Jag måste börja där.

Ole Børud, 36, är en norsk sångare och låtskrivare. På 1990-talet och fram till 2004 turnerade han med metalbanden Schaliach och Extol. Sedan 2008 har han släppt två soloalbum med soul- och funkpräglad pop, och medverkat som sångare, körare och gitarrist på ett flertal album och i norska TV-program.

O


Junia-krysset

Välkomna med era lösningar till: JUNIA, Smedbyvägen 6, 184 32 Åkersberga senast den 30 september 2013. Märk kuvertet med ”Korsord”. Tre vinnare får bok eller trisslott. Markera ditt val av vinst.

Namn Adress Postnummer Postadress

VINNARE av JUNIA-krysset nr 3-2013 : Rätta svar: Lasse och Margareta Brandt, Jönköping Martin Davidsson, Tenhult Ingrid hermansson, Lycksele

Här finns många skäl att gå för att få det du vill nå • Stanna till och kraft du får om vägen uppåt går • Skön grönkantad stig.

Boken ”Mrs Angels tårtbageri” av Gaile Parkin. Libris förlag Trisslott

JUNIA 2013 • 79


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

.duvr es .se www.duvr .duvres es.se Följ med till Boka online www

ISRAEL

25/10 - 3/11 Israel från norr till söder med Daniel Viklund & Göran Duveskog Galiléen - Jerusalem - Döda Havet - Eilat K-G och Gun-Eva Larsson: 5 - 15 okt. Stora rundresan 16 - 25 febr. 2014 Vinterresa till sommarvärmen. 2 dgr Jerusalem, 1 vecka Eilat. Mikael Järlestrand & Göran Duveskog, utflykter, sångkvällar, båttur, sol & bad! Övriga resor Kina, Afrika,Turkiet , Israel m.m. se www.duvres.se Duv .se Duvesk eskogs Reseservice AB,, Tel 0278-160 05. inf info@duvr o@duvres es.se esk ogs Reseser vice AB o@duvr es

Ny hemsida! Ständigt uppdaterad

www.duvan.se PITEÅ 0911- -161 16100 0911 00

Svensk klassisk massage Ansiktsbehandlingar Fotbehandlingar Smärtlindringsprodukter

0732-046569 www.gunnelsmassage.se

®

LowCol

Ett svenskt patent med naturliga ingredienser, som sänker kolesterolvärdet och reglerar blodsockervärdet

kande Kolesterolsän ckret so od bl Sänker

För kostbehandling av:

Förhöjda kolesterolvärden • Diabetes typ II för att bibehålla en normal blodsockernivå •

Livsmedel för speciella medicinska ändamål Viktigt: Bör användas i samråd med läkare eller dietist. Är inte lämplig att använda som enda näringskälla utan är ett komplement till normal kost.

Finns i din Hälsobutik

Kontakta oss för mer information: Lindroos Hälsoagenturer • www.lowcol.se • 019-331510


nr 5 – oktober 2013: a Tem

:

Att förlora en närstående  – hur går man vidare?

G

rö n t,

ekol och ogiskt mt hälsosa

* Livsviktig beröring

Relationer:

Så får dina idéer framgång! Bröstcancer - den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor


POSTTIDNING B RETURADRESS: Smedbyvägen 6 184 32 Åkersberga

Vill du bli min Skyddsängel? Ge de övergivna barnen ett hem, en familj och en framtid. Vi har varit med och startat ett helt nytt sätt att hjälpa utsatta barn i Sydafrika. Resultaten är så fantastiskt bra, att vi nu vill ge den möjligheten till många fler. Därför frågar vi dig: Vill du bli en ”Skyddsängel” för övergivna och föräldralösa barn? Då är du med och stöttar hela resan från kris tills barnen har fått en ny familj. Kan det bli mer meningsfullt än så? Tack för din insats. Läs mer på läkarmissionen.se

Sätt in din gåva på 90 00 21-7. Skriv ”skyddsängel” på talongen. Eller stöd denna insats med 50, 100 eller 200 kronor via vår Gåvotelefon 0900 – 2921.

Se film om de utsatta barnen i Sydafrika.


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

JUNIA FÖR DIG sOM sER FRaMÅT

För dig som ser Framåt

4/2013 TEMA - Nyandlighet

Med lyxig känsla och mycket läsning! 84 sidor.

ViCToriA skoglund “Trädgårdsarbete ger mig lugn och inspiration”

En snygg sjal från VÅGA.

nr 4/13 • 47 SEK www.junia.se

Ge kärleken en nysta rt ! 

Hälsa: Träning för äldre

6 279:Tema:

Nyandlighet

Använder du vita lögner i bland?

AlphAkursen gav Sofias liv en ny dimension

Guds Våghals - Tracy Evans har behandlat gerillarebeller då hon varit fängslad på en asiatisk ö. Hon har suttit och druckit te i en mocambikansk halmhydda medan kulorna från maskingevären vinit i luften. Hon har jobbat på en soptipp i Manila. Hon har vårdat 900 föräldralösa barn, varav många HIV-positiva. Du får leta efter någon mer våghalsig – som också lyder Gud så radikalt.

nr av Junia + val av gåva som passar just dig!

I denna bok förmedlar Maxwell beprövade principer för att bygga sunda relationer med andra - både i och utanför den egna organisationen.

Här finns musiken med stor variation från den countrysvängiga ”Så att Ditt namn blir känt” till den svävande ljudbilden i ”Hör vår bön”, den framåtlutande ”Halleluja” och vackra balladen I kväll , i evighet andas Gud” där stråkarna skapar magi.

SVARSKORT - Fyll i och posta! Junia bjuder på portot! Prenumerera även på www.junia.se.

q

JA TACK! Jag vill gärna prenumerera på Junia och får då 6 nr för endast 279 kr. Dessutom får jag utan extra kostnad välja en av följande premier: q Sjal från VÅGA q CD-skivan "Nådens tid" med Peter Bergstrand - David Media q Boken "Guds våghals" av Kris Vallaton, Jason Vallaton - Gospel Media q Boken "Vänskap" av John Maxwell - Livets ord förlag Jag vill att prenumerationen ska börja med q nr 4-2013 q nr 5-2013 Namn:

Adress:

Junia betalar portot inom Sverige!

Postnr och ort:

Mobilnr:

E-postadress:

Vid gåvoprenumeration fyller du i gåvogivarens information nedan. Namn-gåvogivare:

Adress:

Postnr och ort:

Mobilnr:

E-postadress:

Detta erbjudande inkluderar 6 nr och porto i Sverige. Tidningen kommer som en tillsvidareprenumeration, vilken kan sägas upp när som helst. För internationella priser, se vår hemsida www.junia.se. Erbjudandet gäller till och med den 30 oktober eller så långt premierna räcker. Om önskad premie tagit slut skickar vi en likvärdig vara.

Svarspost 122 115 600 SE 184 20 Åkersberga Sverige


Annonsbokning Junia: annons@junia.se

Andreasgymnasiet

Stockholms kristna alternativ Vi värdesätter dig och vill hjälpa dig att nå dina mål och din fulla potential. Varmt välkommen att växa som människa och att utvecklas hos oss. Kontakta oss gärna! Tel: 08-618 05 03

Prenumerera på

Kup o

ng p å

sida n

Vill du lära känna Gud? Gud älskar dig och Han önskar inget hellre än att få lära känna dig och visa hur mycket Han bryr sig om dig. En relation med Gud får du genom tron på Jesus som gav sitt liv för dina och mina synder. Här får du ett förslag till bön:

”Gud, Tack för att du gav Din Son Jesus. Tack Jesus för att Du dog på korset och tog straffet för min skull. Förlåt mig att jag gått min egen väg och led mig nu rätt i livet. Tack för Din förlåtelse och att Du älskar mig. Amen” Du får gärna höra av dig till oss så skickar vi ett litet informationshäfte ”Lär känna Gud” (från Agape Sverige)

info@andreasgymnasiet.com

l

www.andreasgymnasiet.com

81

Assars Industri AB Box 20, 330 33 Hillerstorp Tel 0370-37 33 30 Fax 0370-37 33 40 www.assars.se JUNIA är en opolitisk, samfunds-oberoende kvinnotidning

som bygger på kristna värderingar. Vi tror att varje människa oavsett status, ålder eller kön har samma grundläggande, okränkbara värde. Vårt syfte är att beröra, motivera och uppmuntra våra läsare med reportage och personporträtt som ser till hela kvinnan. Junia vill stimulera det andliga såväl som det kroppsliga välbefinnandet. Tidningen riktar sig till kvinnor från 20 år och uppåt. Intresset för Junia ökar ständigt och vi ser att allt fler upptäcker Junia som en viktig, intressant och avkopplande tidning. Marie Arnfjell och Frida Funemyr (redaktionsledning)

Junia13 04  

Junia är en kvinnotidning för dig med läslust. Intervjuer, hälsa, restips och avdelningen "Upptäck Livet".

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you