Page 1

TIJD VOOR IETS NIEUWS

FEBRUARI 2013 | 2E JAARGANG - NR. 2

BLEISWIJKER BIJ EERSTE DE BESTE OPTREDEN IN DE TOP TIEN

in deze editie: Derksen terug na blessures

3

Fysieke pech voor Taco Remkes

Met in deze editie... 5

De Hel van de Purmer

7

Tips & Tricks met Bob ter Punt

Joost Luiten kende een uitstekende start van het seizoen, met een gedeeld zesde plaats in Abu Dhabi.

De eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen op de European Tour liet Joost Luiten aan zich voorbijgaan. De Bleiswijker maakte pas zijn opwachting in Abu Dhabi. Daar gaf Luiten meteen zijn visitekaartje af. Hij had lang uitzicht op de winst, en werd uiteindelijk zesde. Joost Luiten liet bewust de eerste drie toernooien in Zuid-Afrika lopen. Hij koos ervoor zich goed voor te bereiden op zijn eerste optreden in het Abu Dhabi HSBC Golf Championship. Dat loonde, want Luiten liet zich in de woestijn uitstekend zien. Na twee dagen zat Joost Luiten in het sterke veld nog altijd in het eerste gelid. De Bleiswijker noteerde rondes 70 en 69, wat goed was voor een totaal van vijf onder par. Daarmee was Luiten nog altijd ’in contention’. Maar het was uiteindelijk ’moving day’ die Joost Luiten opbrak. Hij begon nog wel goed met meteen een birdie op de eerste hole, maar in het vervolg verschenen er te veel bogeys op de kaart van Luiten.

Hij kwam na achttien holes tot een score van 73 en was daarmee een van de weinige mannen die op de derde dag boven par noteerde. Fataal Luiten zag daardoor de concurrenten en dan met name Thorbjorn Olesen en leider Justin Rose verder weglopen. Dat leek fataal, maar toch had er op de slotdag nog een stunt ingezeten. Luiten startte getergd en haalde zeker op de eerste negen holes het beste in zichzelf boven. Op de eerste tien holes liet hij negen birdies noteren, en daardoor kwamen zowaar de leiders nog in zicht. Luiten kon dat hoge niveau echter niet vasthouden. Een bogey op de vijftiende leek hem zelfs buiten de top tien te stoten, maar met een birdie op de achttiende maakte de Bleiswijker dat weer goed. Hij legde uiteindelijk beslag op de gedeelde zesde plaats, samen met David Howell en Martin Kaymer. Luiten verdiende daar nog ruim zestigduizend euro mee, een prettige start van het seizoen.

Die conclusie trok hij niet alleen in financieel opzicht, maar ook als het op zijn spel aankwam. ,,Mijn korte spel en het putten gingen echt goed. Mijn lange spel kan nog wel wat scherper’’, liet Luiten weten. Het toernooi in Abu Dhabi werd gewonnen door Jamie Donaldson, die in de laatste ronde Justin Rose en Thorbjorn Olesen een slag achter zich liet. Niet rechtbreien Maarten Lafeber startte ook in Abu Dhabi, maar de Brabander vergooide zijn kansen al op de eerste dag. Een ronde 78 was op dag twee niet meer recht te breien. Lafeber kwam tot een rondje 72. Lafeber wist wel wat het euvel was. ,,Ik maakte genoeg birdies, maar ook te veel fouten’’, verklaarde Lafeber. Overigens verging het Luiten twee weken later een stuk tijdens de Omega Dubai Desert Classic. Op de course van de Emirates Golfclub noteerde de Bleiswijker twee keer een ronde level par. Dat was niet voldoende om de cut te halen, die op drie slagen onder par lag.

10 - 11


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 2

LAST YEAR WE GAVE BETTER PLAYERS 17 EXTRA YARDS. THIS YEAR WE’RE GIVING THEM 10 MORE.

AVAILABLE IN STORE

RBZ Stage 2 Rescue

RBZ Stage 2 Fairway

RBZ Stage 2 Driver

© 2013 Taylor Made Golf Company, Inc. Better player 17 yard claim based on RBZ vs. Burner 11 Fairway and 10 yard claim based on RBZ Stg2 vs. RBZ Fairway, robot testing at 150 mph ball speed, total distance.

TAY_9095 JUMBO GOLF CO-OP R1 and RBZ STAGE 2 (265mm x 395mm plus 3mm).indd 2

23/01/2013 17:08


FEBRUARI 2013 | WWW.jumbogolfwereld.NL | PAGINA 3

Tevredenheid na eerste optredens in Midden-Oosten

Derksen terug na blessures

Column Pro-nut Het eerste nummer van deze onvolprezen krant Regio Golf stond vol met ‘Tips & Tricks’ van golfprofessionals. Het nut van de verschillende instructies kan niet voldoende worden onderlijnd. Coaching is in golf onontbeerlijk. Geen speler kan zonder. Of hij/ zij met wedstrijden bekers en geld verdient dan wel als amateur alleen voor plezier golf speelt, correctie doet altijd goed. Wie beweert dat hij/zij dit niet nodig heeft, en het al jaren zonder doet, houdt zichzelf voor de gek en gaat langzaam achteruit. Een golfer, groot of klein – jong of op leeftijd, is als een automobiel. Wanneer niet van tijd tot tijd de olie wordt ververst zal hij tot stilstand komen. Niets is vervelender dan slechter spelen dan je kunt. Voor een of een paar keer geen ramp, maar als die sterke partijen van weleer zelden of nooit meer terugkomen, verdwijnt het plezier in het spel.

Robert-Jan Derksen is weer terug. De Blaricummer was blij met twee keer vier volle rondes.

Voor Robert-Jan Derksen is de kop van het nieuwe golfseizoen eraf. De Blaricummer trad twee keer aan in de woestijn en haalde in beide gevallen de cut. En vooral daarmee was Derksen dik tevreden. Hij had immers een lastige tijd achter zich, Robert-Jan Derksen. Hij kampte met een slepende elleboogblessure, die hem lang parten speelde en buitenspel hield. Maar in de woestijn van Qatar maakte Derksen uiteindelijk toch weer zijn rentree, om die een vervolg te geven in Dubai, waar hij ooit de eindoverwinning in de wacht sleepte. In beide gevallen overleefde Derksen de schifting. Dat was een belangrijke opsteker na de tegenslagen van de periode daarvoor. ,,Ik was echt blij dat ik na een lange peri-

ode afwezigheid door die blessure nu voor de tweede week op rij alle vier ronden kon spelen’’, erkende Derksen. In de Commercial Bank Qatar Masters was Derksen aanvankelijk nog wat aan de voorzichtige kant. Na rondes 71-69-73-72 eindigde de Blaricummer met een score van drie onder par op plaats 59. Derksen verdiende daar ruim vijfduizend euro. Meegenomen, maar het zijn nog niet de cheques die Derksen nodig heeft om straks onbekommerd het seizoen door te spelen. Foutloze ronde Maar een week later ging het al meer crescendo met Derksen, die in de Omega Dubai Desert Classic opende met een foutloze ronde. Twee birdies en een eagle brach-

ten de Nederlander meteen op vier slagen onder par, en dat was de droomstart die nodig had. Het vervolg op de tweede dag bleef even uit. Derksen kwam niet verder dan een rondje level par. Dat maakte hij goed in het weekeinde. Moving day leverde Derksen met vier birdies en een bogey een ronde 69 op, waarna hij op de slotdag met 70 nog wat verder onder par dook. Met -9 leverde Derksen een totaalscore af die tot tevredenheid stemde. Derksen verdiende in Dubai uiteindelijk bijna vijftienduizend euro. Zelf was Derksen best nog kritisch over zijn prestatie. ,,Die negen onder was best nog een stuk verwijderd van de winnaar, maar mij spel voelde wel goed en dat is prettig met het oog op de komende toernooien in Zuid-Afrika’’, vertelde Derksen.

Beverwijkse eindigt als laatste in Australië

Stroeve start Christel Boeljon

Christel Boeljon eindigde in Australië geheel tegen haar gewoonte eens als laatste.

Aan de opening van het seizoen heeft Christel Boeljon niet al te beste herinneringen overgehouden. De Beverwijkse eindigde zelfs als laatste in het Volvik RAVC Ladies Masters in Australië.

In het door de lokale favoriete Karrie Webb gewonnen evenement ging Boeljon aanvankelijk nog wel goed van start. Met rondjes van 73 en 72 overleefde ze de schifting. Aan een zege hoefde ze op dat

moment overigens al niet meer te denken, want Webb had al ruimschoots afstand genomen. Toch lagen er nog goede kansen voor Boeljon op een hoge klassering. Die vergooide ze echter volledig in de slotronde. De Noord-Hollandse noteerde vier bogeys en een dubbel bogey, en boekte aan de andere kant geen enkele slag winst. Met een ronde van 78 kelderde Boeljon meteen behoorlijk in de stand. Ze eindigde met 223 slagen (+7) als gedeeld 53ste op de laatste plaats. Boeljon reageerde luchtig op de tegenvallende seizoensopening. ,,Dat was niet bepaald de finish die ik in gedachten had’’, stelde ze vast. Maar Boeljon is inmidels ervaren genoeg om te weten dat ze meteen weer vooruit moet kijken. ,,Het prettige is dat ik weet waar ik aan moet werken. Op naar Christchurch.’’ Aan dat evenement in Nieuw-Zeeland bewaart Boeljon goede herinneringen. Vorig jaar pakte ze daar de overwinning.

Alle professional golfers werken voortdurend met coaches, waarom zou dat voor amateurs dat niet gelden? Het nut van een coach/ pro is onmiskenbaar. Op papier dan wel in levenden lijve. Pro-nut is dat helemaal, wanneer door omstandigheden, het golfspel een tijd heeft stilgelegen. Slecht weer, gesloten banen, ijstijd, ziekte of reizen hebben vooren nadelen. Voordeel is nieuw verlangen naar de fairways en partijen, nadeel de roest aan de techniek. Er is voor iedereen wat positiefs aan te doen. Leeftijd speelt daar geen rol. Jongeren leren misschien iets gemakkelijker. Daarentegen is niemand te oud om te leren. Golf is per slot van rekening een spel – pardon, sport – voor het leven. Een lichtend voorbeeld openbaarde zich onlangs in het Phoenix Open. In dit best bezochte golftoernooi van de wereld – ja, honderdduizenden (luidruchtige) toeschouwers – behaalde Phil Mickelson op 42-jarige leeftijd zijn 41ste overwinning op het hoogste niveau. ‘Mister Lefty’ had zich een tijd teruggetrokken uit het profcircuit. Hij vierde vakantie met zijn drie kinderen, rustte wat uit van de hectiek aan de wereldtop, zong een liedje bij de kerstboom, schafte een nieuwe driver aan en leste bij al zijn coaches: swing, putting, mental e.a. Mickelson kon heus nog wel een bal van de tee slaan en zijn shortgame was heus nog wel geweldig. Toch onderging hij alle instructies, oefende en trainde hij tot in het avondlicht. Resultaat: eerst een 17de plaats in een aanloopwedstrijd en vervolgens de luid bejubelde overwinning in Phoenix. Phil bleek op zijn 42ste nog beter dan in zijn atletisch beste tijd! In ronde 1 evenaarde hij op één milimetertje het wereldrecord van 59 slagen. De putt voor 59 lipte uit. De tvcommentatoren noemde zijn 60 een 59½... Hij stond daarmee dik voor en gaf de titel niet meer af. Hij won over 72 holes met 28 onder par. Een gemiddelde van 7 onder par per ronde.... Voor het gemak richtte de kampioen zijn pijlen gelijk maar op The Masters, over twee maanden op Augusta National. Phil Mickelson was weg en is weer terug. Met beter golf. Hij bleek er in de tussentijd was aan te hebben gedaan. Als koning winter zijn witte lakens weer bewaart tot volgend jaar, kan bij ons het seizoen weer beginnen. De voorbereidingen in de oefencentra met de pro’s waren niet altijd even prettig; ijskoude clubs in de handen, wollen muts op het hoofd, maar het had wel resultaat. Set-up en swing verbeterd, chippen en putten gerepeteerd en het plezier van mooie slag terug gekregen. Leve de pro. Laat het seizoen maar beginnen. Leo van de Ruit MediaRuit voor Journalistieke Producties Winnaar Golfpersprijs 2012


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 4

BESTELLEN IN ENGELAND IS NIET MOEILIJK. TERUGSTUREN WEL.

DAAROM HEBBEN WIJ ALLE CLUBS DRASTISCH IN PRIJS VERLAAGD. VOOR ALTIJD!

PING 1959 PUTTER Modellen; Anser2, AnserX, B60, Myday, Zing

€ 109,00 - € 10,00 € 99,00

COBRA DRIVER AMP CELL

€ 299,00 - € 34,00 € 265,00

CALLAWAY XF IRONS 5 T/M PW GRAPHITE

€ 1199,70 - € 245,00 € 954,00

TIJD VOOR LAGERE PRIJZEN

U HEEFT DE NIEUWSTE GOLFCLUB GEKOCHT. MAAR IS HET DE JUISTE? DAAROM IS DE FITTING VAN UW GOLFCLUB GRATIS EN HEEFT U BIJ ONS TWEE MAANDEN SPEELGARANTIE. MAAK EEN AFSPRAAK BIJ ÉÉN VAN ONZE SUPERSTORES VIA WWW.JUMBOGOLFWERELD/GOLFSCAN TIJD VOOR IETS NIEUWS GA NAAR JUMBOGOLFWERELD.NL OF BEZOEK ÉÉN VAN ONZE SUPERSTORES **Binnenkort nieuw geopend, zie jumbogolfwereld.nl

ONZE GOLFWINKELS ARNHEM** BREDA BUNNIK

HEERLEN HEILOO NOORDWIJK

ROTTERDAM TWENTE VEGHEL


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 5

INgRIJPENDE vERaNDERINgEN DE KOEPEL

NIEuWE ROuTINg MOET BaaN aaNTREKKELIJKER MaKEN Veel discussie en een enquete onder de leden hebben bij GC De Koepel in Wierden geleid tot een ingrijpende verandering aan de baan. Niet zonder gevolgen, want de reacties zijn enthousiast. Bij De Koepel zijn in de afgelopen maanden grote veranderingen doorgevoerd. Jarenlang werd er door de leden gediscussieerd, waarna een enquĂŞte onder de leden de doorslag gaf. Inmiddels is de routing van de baan ingrijpend ge-

wijzigd. De belangrijkste reden vormde een beperkt gebruik van de oude holes dertien tot en met achttien. Veel spelers hielden het na twaalf holes bij het clubhuis al voor gezien. In de nieuwe route zijn deze minder bespeelde holes nu in de eerste negen opgenomen. Een bijkomend voordeel is dat de route aanmerkelijk kon worden ingekort, terwijl de holes nu veel logischer op elkaar aansluiten, in de par een beter en evenwichtiger ritme hebben en de slotholes in beide rondes bij het clubhuis eindi-

gen. In de maand oktober van vorig jaar is bovendien een ingrijpend bunkerplan uitgevoerd waarmee de in 2003 in gebruik genomen uitbreiding nu zijn definitieve vorm heeft gekregen. In totaal zijn er veertien nieuwe bunkers aangelegd. Acht bunkers hebben een nieuwe vorm gekregen en een zestal bunkers is verwijderd. Het aanzien en het karakter van dit deel van de baan is daarmee behoorlijk veranderd. De spelers worden nu veel meer gedwongen goed na te den-

ken over de te volgen route. De eerste reacties geven aan dat de meeste spelers de baan veel interessanter en uitdagend vinden. Met deze veranderingen is GC De Koepel ervan overtuigd een baan aan te bieden die ook voor gastspelers uitdagend is. De Koepel hoopt daarmee een hogere plaats te halen in de ranking van golfcourses dan de 51e plaats die bij de laatste editie werd gescoord.

FEESTELIJKE OPENING JUMBO GOLFWERELD ARNHEM

zATERDAG 23 MAART MET EEN HAPJE

EN DRANKJE

JUMBO GOLFWERELD

ARNHEM


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 6

IntroducIng cobra amp cell with MyFly TM

oNE DRIvER. SIx SettIngS. FouR FREsh CoLoRs.

ANNA

LEXI

BLAIR

Amplify your distance and hit more fairways with MyFly’s easy-to-tune, six-setting loft and flight adjustment. Quickly adapt the club to any course, any condition and any swing–for the way you play. Whether you’re a Pro or a Regular Gal. That’s AMP Cell with MyFly. That’s choice. That’s smart distance.

ChoICE has NEvER GoNE ThIs FAR.

GREEN 9.5°

BLUE 8.5°

PINK 8.5°

#WhatsYourFly Download the Fit n Fly mobile app to calculate your fly. Available for iOS and Android at cobragolf.com/fitnfly

www.cobragolf.com

TM


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 7

SPELER hOuTRaK LOOPT vOOR TWEEDE KEER hERNIa OP

gOLfER uIT haTTEM BEgINT MET vIJfDE PLaaTS IN INDIa

fySIEKE PECh vOOR TaCO REMKES

TIM SLuITER gOED vaN STaRT De rentree van Tim Sluiter op de Challenge Tour is goed verlopen. Bij de seizoensopener in India legde de golfer uit Hattem beslag op de vijfde plaats, waar er misschien nog wel meer in zat.

Taco Remkes heeft opnieuw tegenslag. Voor de tweede keer is bij hem een hernia vastgesteld.

Opgetogen meldde Taco Remkes op twitter dat hij eindelijk zijn visum voor India binnen had. Daarmee was hij klaar voor de start van het seizoen op de Challenge Tour. Maar een paar weken verder is de stemming van Remkes heel wat minder opgetogen. Het verkrijgen van een visum had wat voeten in de aarde voor Remkes. Aanvankelijk werd zijn aanvraag zelfs afgewezen. ,,Misschien geschrokken van de pasfoto’’, grapte hij. Maar uiteindelijk kwam het rond en reisde Remkes af naar India om zich daar op de Kensville Golf & Countryclub te mengen in het eerste toernooi van het seizoen. Zover kwam het dus niet. Remks reisde wel af naar India, maar sloeg uiteindelijk geen bal in The Gujarat Kensville Challenge. De Amsterdammer keerde een paar dagen later alweer terug naar Nederland, nadat hij vanwege rugproblemen had afgezien van deelname in India. Zelfde signalen In Nederland leverde een mri-scan uitsluitsel op. Remkes heeft opnieuw een hernia, nadat hij in 2010 al een dubbele hernia had. Als een verrassing kwam dat niet voor de speler van Houtrak, die zelf al voelde dat zijn lijf dezelfde signalen uitzond als eerder bij zijn dubbele hernia. ,,Het waren weer exact dezelfde pijntjes

als drie jaar geleden. Ik had daarom zelf al het gevoel dat het wel eens weer mis kon zijn.’’ De hernia zit bovendien ook op exact dezelfde plaats in zijn onderrug. Pijn Remkes had na de bevestiging van zijn vermoedens uiteraard behoorlijk de pest in. Niet alleen omdat zijn golfplannen voorlopig even door de war worden geschopt, maar vooral ook omdat zijn lijf hem momenteel behoorlijk plaagt. ,,Ik heb er gewoon de hele dag last van en daar baal ik enorm van. Het is natuurlijk de pijn in mijn rug die ik voel, maar ook de uitstraling naar mijn been doet behoorlijk zeer. Er is eigenlijk geen moment van de dag dat ik er geen last van heb, en er is geen beweging die geen pijn doet. Daar word ik niet vrolijker van.’’

Op de lastige golfcourse van de Kensville Golf & Countryclub was Tim Sluiter op de eerste drie dagen een toonbeeld van regelmaat. De 23-jarige Sluiter toonde aan sterker te zijn geworden van zijn seizoen op het hoogste niveau van de European Tour. Met rondjes van 70, 69 en opnieuw 70 nestelde Sluiter zich keurig in de top van het klassement. ,,Die eerste drie dagen verliepen eigenlijk helemaal naar wens’’, erkent Sluiter, die de slotdag van The Gujarat Kensville Challenge 2013 in ging op een vierde plaats, maar wel met ruime achterstand op leider Shiv Kapur. Juist die laatste ronde was achteraf de minste van Sluiter. Hij kwam op level par voor de dag binnen, maar hoefde uiteindelijk slechts één plaatsje prijs te geven, waardoor hij als vijfde eindigde. Sluiter incasseerde daarvoor een cheque van negenduizend euro, en dat is een mooi begin in zijn poging binnen een seizoen weer terug te keren op het hoogste niveau. Jammer ,,Op de laatste dag waren mijn schoten naar de green wat minder, en dat was jammer’’, analyseerde Sluiter. ,,Vanaf de tee was het allemaal goed en ook het putten was in orde, maar daar tussenin heb ik te veel slagen laten liggen. Dan kom je terug met een kaart met vier birdies, twee bogeys en een dubbel bogey.’’

Maar Sluiter vergat niet naar de zonzijde van zijn eerste optreden van het seizoen op de Challenge Tour te kijken. ,,Natuurlijk ben ik heel tevreden dat ik het eerste toernooi afsluit op een gedeelde vijfde plaats. Maar het spel is nog niet optimaal. Er is nog werk aan de winkel.’’ Floris de Vries was de andere Nederlander die in actie kwam op de Kensville Golf & Countryclub. Hij was minder succesvol dan Sluiter. De Vries noteerde op de eerste twee dagen rondjes van 74, goed voor een score van vier boven par. Daarmee miste hij de cut.

Tim Sluiter geconcentreerd in actie. Met een goede cheque in India is hij het seizoen sterk begonnen.

Verder is er nu natuurlijk vooral veel onzekerheid voor Remkes, die nog niet weet hoe het verder gaat. In ieder geval volgt er snel overleg met de specialisten. Remkes heeft weer zijn toevlucht gezocht tot het hospitaal in Ede, waar hij eerder ook al werd behandeld. ,,Bij mijn eerdere dubbele hernia ben ik uiteindelijk niet geopereerd. Het risico werd te groot geacht, vooral omdat ik natuurlijk mijn brood verdien als golfer. Ik heb geen idee wat de aanpak nu zal zijn, maar ik weet wel dat ik heel snel van deze pijn af wil.’’

BEIDE PaRTIJEN BEKRaChTIgEN vOORNEMEN IN OvEREENKOMST

SaMENWERKINg Nga EN Ngf De Nederlandse Golf Federatie (NGF) en de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) hebben onlangs besloten tot een nauwere samenwerking. Beide partijen bekrachtigden dat in een overeenkomst. De Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA) is een brancheorganisatie die is opgericht in 1991. De NGA is een jonge groene associatie met ruim vier-

honderd leden welke wordt onderhouden door vele vrijwilligers die dagelijks hun beroep als (hoofd)greenkeeper, baanmanager of anderszins uitoefenen op een golfbaan. De NGA deelt haar kennis en netwerk vooral door het organiseren van ledenvergaderingen, contactdagen, golfwedstrijden en bijvoorbeeld studiereizen. Het aanbod van de NGF om een nauwere samenwerking met de NGA tot stand

te brengen, is door het bestuur van de NGA met enthousiasme aanvaard. “Het NGA-bestuur hoefde niet lang te vergaderen om tot de conclusie te komen om op het aanbod van de NGF in te gaan’’, stelt NGA-voorzitter John Hoesen. “Denkend aan de voordelen van secretariële, technische en professionele ondersteuning, maar vooral het creëren van een ontmoetingsruimte op een duurzaam adres brengt veel toe-

komstmogelijkheden met zich mee, waardoor de NGA en de golfsport versus de kwaliteit van de golfbanen zich blijven ontwikkelen.’’ NGF-directeur Jeroen Stevens toonde zich eveneens enthousiast. “De NGF streeft naar samenwerking met alle relevante stakeholders in golf. De NGA is er daar zeker een van en we zijn erg blij dat onze werkzaamheden vanaf nu nog beter op elkaar zullen aansluiten.’’


FEBRUARI 2013 | WWW.jumbogolfwereld.NL | PAGINA 8

JUMBO GOLFWERELD’S

FASHION EVENT ON TOUR 7 MAART 8 MAART 14 MAART 15 MAART 21 MAART 22 MAART 28 MAART 29 MAART

VOOR IEDERE BEZOEKER EEN GOED GEVULDE GOODIEBAG

BUNNIK VEGHEL ROTTERDAM ARNHEM HEILOO HEERLEN BREDA TWENTE

PROGRAMMA EN RESERVEREN VOOR DE BESTE PLAATSEN: WWW.JUMBOGOLFWERELD.NL/FASHIONEVENTONTOUR

TIJD VOOR IETS NIEUWS

TWENTE


FEBRUARI 2013 | WWW.jumbogolfwereld.NL | PAGINA 9

Drie Nederlanders in top tien op derde niveau Europa

Fernand Osther sterk op EPD Tour

Volgers van topgolf kennen hem al iets langer dan vandaag, maar voor velen is de naam van Fernand Osther volslagen nieuw. Toch is het er eentje om te onthouden. De golfer uit Apeldoorn nestelde zich in zijn tweede seizoen als professional in de top van de EPD Tour.

Eerst voor veel mensen maar even bijpraten. Want wie is Fernand Osther? De 24-jarige golfer is absoluut een talent. Verdiende in zijn amateurtijd veel prijzen. In 2009 werd hij met de heren van Prise d’Eau nationaal kampioen, en in 2011 kroonde hij zichzelf tot Nederlands kampioen matchplay bij de heren. Dat was voor Osther ook het seizoen prof te worden. Vorig jaar debuteerde hij op de EPD Tour, het derde niveau van Europa. Hij sloot het seizoen af als nummer 28 op de Order of Merit. Daarmee was hij beste Nederlander, net voor Floris de Vries. Met die ervaringen op zak begon Osther in januari vol ambitie aan zijn tweede seizoen op de EPD Tour. ,,Het is mijn doel binnen drie tot maximaal vijf jaar op de European Tour te spelen’’, laat hij weten.

kreeg een herkansing in de Sueno Pines Classic 2013, het derde evenement van de EPD Tour in Turkije.

Het gon lijk Hij

Weinig fouten Osther liet zich goed zien en leverde een prima ronde af. ,,Het was er eentje waar ik van hou’’, vertelt hij. ,,Goed van tee naar

seizoen van de EPD Tour bedit keer in Turkije, en aanvankewas Osther niet bijster succesvol. miste de eerste twee cuts, maar

Fernand Osther stormde door een tweede plek in de Sueno Pines Classic de top tien van de EPD Tour binnen.

green, weinig fouten gemaakt. En de fouten die ik maakte, kon ik makkelijk herstellen.’’ Na een uitstekende ronde van 69 (-3) deelde Osther de zevende plaats, maar wel op liefst vijf slagen van de leider. Op dag twee van het driedaagse evenement bleef Osther level par, terwijl leider Ken Benz nog een slag op hem uitliep. Voor de

slotdag stuurde Osther zijn coach een berichtje: ’Morgen ga ik los’. Osther voegde de daad bij het woord. ,,Het voelde de gehele dag heel goed aan om op de leiders te jagen en ze druk op te leggen. Het gevoel was overweldigend om dan uiteindelijk te zien dat je tweede geworden bent op maar één slag van de winnaar.’’ Na een ronde 67 sloot Osther af op acht onder, terwijl Benz level par voor de dag noteerde en op negen onder bleef staan. Osther verdiende met zijn tweede plaats 3000 euro en schoof meteen op naar plaats zeven in de Order of Merit. ,,Dat is meteen een prima uitgangspositie voor de rest van het seizoen’’, concludeerde Osther zelf. Osther is daarmee overigens niet de beste Nederlander op de EPD Tour. Dat is Daan Huizing, die op de vierde plaats staat met 4414 euro aan verdiensten. Huizing startte met een goede vierde plek in de Sirene Classic en scoorde vervolgens een nog betere tweede plaats in de Sueno Dunes Classic. In de Sueno Pines Classic eindigde Huizing als negende, zodat hij voorlopig na drie toernooien op honderd procent top tien noteringen staat. Floris de Vries staat eveneens in de top tien van de Order of Merit. Hij is als achtste genoteerde, vooral door een knappe twee plaats in de Sueno Dunes Classic. Die deelde hij dus met Huizing.

Voormalig tophockeyer gaat golftalenten begeleiden

Bram Lomans player developer NGF

Even opwarmen met een borrel, terwijl de sneeuw zorgt voor een echte Hel van de Purmer.

Midwinterwedstrijd voor de die-hard golfer Frans Lomans toont zijn kwaliteiten als golfer. De ex-hockeyer gaat vanaf 1 maart aan de slag bij de NGF.

UTRECHT – Bram Lomans wordt met ingang van 1 maart de nieuwe player developer van de Nederlandse Golf Federatie. De voormalig tophockeyer is daar bijzonder blij mee. ,,Ik vind het een geweldige uitdaging om met mijn ervaring topsport golftalenten te begeleiden en helpen.’’ De boomlange Lomans was in zijn toptijd de man die veel strafcorners snoeihard in het doel van de tegenstander sloeg. Hij speelde 205 interlands voor Nederland en veroverde daarin onder andere twee Olympische gouden medailles en twee wereldtitels. ,,Golf en hockey zijn natuurlijk heel verschillende sporten’’, zegt Lomans. ,,Maar als er één overeenkomst is, dan heeft die betrekking op de strafcorner. Ook daar gaat het om een kort moment, waarbij een heel ander soort concentratie nodig is.’’ ,,Ik las dat er een vacature was bij de NGF en ik werd gaandeweg steeds enthousiaster. Vanzelfsprekend ben ik geen swingcoach, maar ik weet heel goed wat het is om je leven zo in te richten dat je het beste uit jezelf kunt halen in toernooien, dat je met succes-

sen en teleurstellingen kunt omgaan. Geloof me, ik heb dat allemaal meegemaakt.’’ Gewilde functie Lomans was niet de enige sollicitant. ,,De advertentie van de NGF voor de functie van player developer leverde ruim honderd reacties op’’, vertelt Niels Boysen, manager topsport van de Nederlandse Golf Federatie. ,,En het was kennelijk een gewilde functie, want er is door tal van mensen, uit veel takken van sport op gereageerd. Na een lange en intensieve procedure is de keuze op Bram Lomans gevallen en ik ben daar erg blij mee.’’ Als bestuurslid van hockeyclub HGC en als lid van de atletencommissie van NOC*NSF heeft Bram Lomans ook al de nodige ervaring opgedaan rond de organisatie van topsport. ,,Wat ik daar heb geleerd, kan ik gebruiken in mijn nieuwe job’’, stelt hij. ,,Lomans heeft een echt sporthart en ik denk dat hij met zijn ervaring een mooie bijdrage kan leveren aan de uitwerking van het topsportbeleid van de Nederlandse Golf Federatie’’, vult Boysen aan.

De Hel van de Purmer PURMEREND – ’De Hel van de Purmer’. Het klinkt behoorlijk angstaanjagend, maar blijkt uiteindelijk gewoon een golfwedstrijd. Hoewel, gewoon. Een midwinterwedstrijd in barre omstandigheden, daar is weinig gewoon aan. Op de laatste zaterdag in januari was het voor de tweede maal raak. Bij Burggolf Purmerend werd De Hel van de Purmer weer gehouden. ‘De Hel’ is een echte midwinterwedstrijd over 27 holes voor de echt die-hard golfer met overheerlijke Hollandse winterkost. Alles staat in het teken van de winter en de winterse omstandigheden: vrieskou, oostenwind, sneeuw en een harde baan deren de deelnemers niet. Ook voor de tweede editie was veel animo en volgens de organisatie zijn er nog veel mogelijkheden tot groei. ,,Dit is een unieke, open wedstrijd, waaraan iedereen kan deelnemen. Het is een all-in wedstrijd over 27 holes, met snert, stamppottenbuffet, helse vlammetjes bij de borrel, chocola-

demelk en Glühwein om op te warmen, haardvuur voor de sfeer en heel veel gezelligheid’’, stelde de organisatie. Felbegeerde items ,,Iedereen realiseert zich natuurlijk dat het vooral een gezelligheidswedstrijd is, alhoewel de prijzen met het Hel van de Purmer-logo inmiddels felbegeerde items zijn geworden’’, vervolgt de wedstrijdleiding van Burggolf Purmerend. Ook voor 2014 staat De Hel van de Purmer weer in de planning: Op zaterdag 25 januari 2014 om precies te zijn. Dus vrijhouden in de agenda. In 2013 krijg de Hel ook een tegenhanger: De Hemel van de Purmer. Deze 36 holes marathonwedstrijd is ook open over ieders deelname en heeft plaats op zaterdag 15 juni 2013. Mochten mensen interesse of vragen hebben kunnen ze contact opnemen met de organisatie via purmerend@burggolf.nl of 0299481.607. Marko Sterkenburg is de contactpersoon voor beide events.


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 10

Tips & Tricks met Bob ter Punt De swing is het belangrijkste onderdeel in de golfsport, daarover is iedereen het wel eens. Een complexe beweging, opgebouwd uit tal van factoren. En bovendien een beweging die ook van het lijf veel vraagt. Bij de Heemskerkse Golf Club hebben ze nu het programma ’Committed to your swing’, met de nadruk op ’your’. Golfpro en golffysio werken nauw samen aan de ideale swing voor elke speler. Die golfpro is in dit geval Bob ter Punt, de man die al jarenlang het gezicht is van de pro’s bij de Heemskerkse. Ter Punt (51) is daar nu alweer zeven jaar werkzaam, met veel plezier. ,,Ik heb het hier heel erg naar mijn zin’’, bekent de pro uit Mijdrecht. Het is vooral het contact met de leden dat hem goed doet. ,,In mijn periode bij Spaarnwoude was het vooral gigantisch druk en was er eigenlijk zelden contact met de leden. Die binding was er niet, je stond te veraf. Hier sta ik echt tussen de leden. Mensen komen langs om even wat te vra-

gen, doen een bakkie koffie met je in het clubhuis. Het is allemaal veel persoonlijker. En daar geniet ik van.’’ En dat terwijl Bob ter Punt aanvankelijk carrière maakte als tennisleraar. Dat was de richting die hij koos bij zijn opleiding aan het Cios. Zeven jaar lang werkte hij aan het tennisspel van zijn leerlingen, om uiteindelijk toch iets anders te kiezen: golf. ,,Op het Cios doe je in principe van alles, maar ik had tennis als specialiteit en atletiek als bijvak. In het laatste jaar maakte ik ook kennis met golf. Vond ik geweldig, maar ik kon er niets meer mee. Die golfop-

leiding duurde twee jaar en ik zat al in mijn golfster van Nederland: Christel Boeljon. Al merkt hij onmiddellijk op dat vooral laatste jaar.’’ Ad Wessels zich met het jonge talent bemoeide. ,,Hij verdient alle credits voor de Ad Wessels Uiteindelijk kwam het toch goed. Ter Punt opleiding van Christel Boeljon. Ad was hield sinds zijn opleiding al contact met haar trainer, ik was er vaak bij, hielp waar Gauke de Vries, die inmiddels bij Spaarn- nodig. We hebben wel altijd leuk contact woude werkzaam was. Na het voltooien gehad, en dat is ze niet vergeten. Tijdens van zijn opleiding tot golfpro ging de het laatste Ladies Open hebben we toch Mijdrechter daar aan de slag. ,,Bij Ad Wes- weer even leuk gesproken.’’ sels, heb ik stage gelopen, hij was de man Maar uiteindelijk stapte Ter Punt samen van wie ik het vak wilde leren. Daarna ben met Gauke de Vries over naar de Heemskerkse. ,,Gauke vroeg mij of ik met hem ik er tien jaar gebleven.’’ De omslag van tennis naar golf kan Ter wilde overstappen naar een privéclub. Zo Punt overigens makkelijk verklaren. ,,Ten- is het gegaan.’’ nis was absoluut leuk, daar lag het niet aan. Maar ik zag in de praktijk collega’s Tips & Tricks op leeftijd, en ik had zelf het idee dat ik niet Terug dan naar de Tips & Tricks, naar tot mijn zestigste daarmee wilde doorgaan. ’Committed to your swing’. Het programMet golf is dat een stuk makkelijker. Dat ma om tot een swing te komen die past bij de mogelijkheden van het eigen lichaam, kun je veel langer goed volhouden.’’ Ter Punt werkte een lange periode bij is de tip van Bob ter Punt. En hij legt het Spaarnwoude. Zag veel, leerde veel, en graag uit. werkte ondertussen met de inmiddels beste Bij de cursus ’Committed to your swing’

Draai en coördinatie oefeningen


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 11

Optimaal gebruik maken van fysieke mogelijkheden werk ik samen met golffysiotherapeute Caren Bank-Wegewijs (hcp 5). Samen laten wij spelers ervaren hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van hun fysieke mogelijkheden. Algemeen bekend is dat naarmate je ouder wordt het lijf niet meer zo soepel functioneert. In het golfspel zien wij dit terug in het minder ver slaan van de bal en het afnemen van goed balcontact. Deze ’problemen’ liggen hoofdzakelijk in het niet op de juiste manier uitvoeren van de techniek, maar kunnen ook deels voortkomen uit een fysieke beperking. Door een fysiotherapeut en een golfprofessional te laten samenwerken is er nu niet alleen expertise op het gebied van de swing maar ook inzicht in hoe een speler binnen zijn fysieke mogelijkheden optimaal kan bewegen. Is deze cursus dan alleen voor ouderen? Integendeel, het is voor iedereen die fit wil blijven, zijn beweeglijkheid wil optimaliseren en het plezier in het spelletje wil vergroten. In vijf lessen van anderhalf

uur proberen wij uw swing aan uw lichamelijke mogelijkheden aan te passen, zodat u zo lang mogelijk van het spelletje kunt blijven genieten. Daarnaast is er aandacht voor een goede warming-up. Een goede warming-up is namelijk iets waar het bij golfers nog wel eens aan ontbreekt. Ook binnen de warming-up wordt rekening gehouden met uw lichamelijke mogelijkheden. Alle lessen bestaan uit twee delen, waar zowel de golffysiotherapeut en golfpro bij aanwezig zijn. Het eerste deel van de training bestaat uit een sessie in de indoorruimte waarbij we aandacht besteden aan de warming-up en specifieke oefeningen om mobiliteit te onderhouden of te vergroten. Er worden golf specifieke testen (TPI tests) gedaan waarbij wordt gecontroleerd of er in verschillende onderdelen van de beweging (swing) winst te halen is in bijvoorbeeld beweeglijkheid, coördinatie of kracht. Het tweede deel van de training is op de driving range waarbij we het geoe-

Swing oefening van Dick Krom op balans kussens

fende in de praktijk zullen brengen. In iedere les behandelen we een apart onderdeel uit de golfswing. Er is een onderverdeling in beginstand, opzwaai, neerzwaai, contact en eindstand. In de praktijk blijkt dat beginstand en opzwaai de twee belangrijkste lessen zijn. Het geleerde uit les één en twee blijft dan ook een aandachtspunt in de vervolglessen. Tip: Wanneer iemand moeite heeft met draaien komt dit vaak door een beperkte heupmobiliteit of schouderrotatie vanuit de beginstand. Naast het losmaken van de heup met zwaaioefeningen kan je ook op een andere manier in de beginstand wat extra ruimte creëren. Dit wordt ook wel een ’senioren’ stand genoemd. Door de teen van de rechter voet, als rechtshandige golfer, naar buiten te draaien krijg je meer ruimte waardoor de heup beter kan meedraaien en de achterzwaai eenvoudiger wordt. Hierdoor maakt de speler een langere achterzwaai en

Beperkte heup en schouderdraai bij normale beginstand

kan dan meestal met meer snelheid door de bal komen. Een ander onderdeel dat gedurende de hele swing erg belangrijk is, is de balans. U kunt een simpele test doen om te controleren of u in balans staat in de beginstand. Neem uw beginpositie in bij de bal. Sluit uw ogen en probeer door een aantal keer uw gewicht naar afwisselend de tenen en hakken te laten gaan om daarna in een neutrale beginstand te komen. Laat de club ’glijden’ naar voor en naar achteren over de mat tijdens het verplaatsen van uw gewicht. Wanneer u de ogen opent en het clubblad achter de bal staat is de beginstand neutraal. Staat het blad voor de bal, dan was uw gewicht op de voorvoeten. Bent u geïnteresseerd in de cursus dan kunt u contact opnemen met de Heemskerkse Golfschool: golfschool@heemskerksegolfclub.nl. De grootte van de groep is maximaal acht deelnemers. Kosten voor vijf lessen van anderhalf uur: 112,50 euro per persoon.

Volledige schouderdraai bij “senioren” beginstand.


FEBRUARI 2013 | WWW.jumbogolfwereld.NL | PAGINA 12

Beetje terug naar vroegere werkwijze op Spaarnwoude

Spaarnwoude omarmt Golfpaspoort SPAARNWOUDE - Het grootste golfcomplex van WestEuropa gaat het komend golfseizoen nieuwe golfers enthousiasmeren met behulp van het Nationaal Golfpaspoort. Spaarnwoude beleefde onlangs een herstart en ziet veel gelijkenissen tussen het oorspronkelijke business model van de openbare golfbaan dat erg succesvol was en het Golfpaspoort. De filosofie waar Spaarnwoude om bekend staat, sluit volgens een van de nieuwe managers Hanny van de Sande naadloos aan op het Golfpaspoort. ,,Het is laagdrempelig, ongedwongen en legt vooral de nadruk op lekker spelen op de golfbaan. De mensen leren om samen plezier te beleven aan de prachtige golfsport. Dat staat centraal op Spaarnwoude en in het Golfpaspoort. We kunnen het dus perfect gebruiken om spelers te enthousiasmeren.’’ Ook Hidde Verschuur, werkzaam voor de NVG dat het Golfpaspoort vorig jaar heeft ingevoerd, is zeer verheugd dat Spaarnwoude het paspoort nu omarmt. ,,Het voelt een beetje als thuiskomen. De systematiek van het Golfpaspoort is voor een groot gedeelte gebaseerd op de vroegere werkwijze van golfbaan Spaarnwoude. Beginners kunnen hier snel de baan in, de mensen zijn hier

open en vol met enthousiasme. Wij zijn ervan overtuigd dat beginnende golfers hier een warm welkom krijgen. Vooral dit sociale aspect is belangrijk: dat mensen zich echt thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.’’ De PGA golfprofessionals op Spaarnwoude herkennen ook dingen uit het verleden in het Golfpaspoort. ,,Dit is de manier waarop ik zelf heb leren golfen’’, stelt Craig Deane. ,,Met een golfbuddy de baan in en veel spelen. Op die manier leer je de sport en de mensen het beste kennen en worden de spelers enthousiast om ook meer lessen te gaan volgen. Nieuwe golfers krijgen ook veel begeleiding in de baan. Het voordeel hiervan is dat ze in de praktijk vertrouwd raken met de golfetiquette.’’ Golfbaan Spaarnwoude is een van de ruim dertig golfbanen in Nederland die met behulp van het paspoort mensen leren plezier te hebben in golf. Meer dan vierduizend mensen zijn het afgelopen jaar begonnen in het nieuwe systeem. Belangrijker is volgens Gauke de Vries, eveneens manager van Spaarnwoude, dat die mensen ook daadwerkelijk blijven golfen. ,,De werkwijze van het Golfpaspoort zorgt voor veel contactmomenten tussen het personeel

Hanny van de Sande en Gauke de Vries ontvangen het bord ‘Golfpaspoort welkom’ uit handen van Hidde Verschuur.

en de nieuwe golfers. Ook leert men de bestaande golfers kennen. Het opbouwen van relaties en een vriendengroep in golf is naast het volgen van lessen, het oefenen en het spelen in de baan essentieel om mensen langer plezier te laten beleven aan golf.’’

bijscholing voor jumbo golfwereld medewerkers

klaar voor het nieuwe golfseizoen Op maandag 4 februari kwamen de clubfitters van Jumbo Golfwereld bij elkaar op Company Club de Hooge Vorssel voor de introductie van alle nieuwe clubs voor 2013. Alle grote golfmerken gaven tekst en uitleg over de vele features op de nieuwste modellen die deze dag ook door de clubfitters werden getest op de driving range.

De bijscholingen horen bij de continue opleiding van ons team clubfitters, door de intensieve training kunnen wij u het best adviseren bij de aanschaf van uw nieuwe clubs tijdens een fittingafspraak in een van onze superstores. Meer dan 20 clubfitters staan elke dag voor u klaar en vertellen u graag over het nieuwe EyeFit systeem van Calla-

way, een eenvoudige manier om de beste putter in uw tas te krijgen. De nieuwste Nike VS_Covert clubs van Tiger en Rory zijn straks volop aanwezig en kunnen getest worden op onze indoor driving ranges voorzien van de FlighScope balvlucht radar. Titleist introduceerde zijn nieuwste ProV1 serie golfballen en de 913F en

913H fairwaymetals en hybrids, serieuze golfers kunnen hun hart weer ophalen. Tijd voor iets nieuws, maak via www. jumbogolfwereld.nl/golfscan een afspraak met onze clubfitters en kom ook de nieuwste clubs van Wilson, Ping, Cobra, Ben Ross en Mizuno testen.


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 13

Nvg aWaRD vOOR vaN DER vELDEN UTRECHT - Jan Kees van der Velden heeft tijdens het Nationaal Golf Congres & Beurs de NVG Award 2013 in ontvangst mogen nemen. De award is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG). De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt door de golfsport te promoten. Dat gebeurde deze keer in De Fabrique te Utrecht, waar het congres van de NVG werd gehouden. Sinds 1993 is Jan Kees van der Velden hoofdredacteur van GOLFjournaal en Golfers Magazine en later ook van Golf. nl. GOLFjournaal bedient 380.000 golfers met informatie over de ontwikkelin-

gen in golf. Daarnaast is Van der Velden ook regelmatig commentator bij Sport1. Door zijn verschillende functies in de branche speelt Van der Velden een belangrijke rol in de ontwikkeling van golf in Nederland door met passie te schrijven en te praten over de sport. Hij is zeer ge誰nteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en volgt deze kritisch. Hierbij staat hij in toenemende mate open voor de veranderingen die gaande zijn en beoordeelt deze vanuit zijn eigen perspectief. Interesse Het laatste jaar neemt de NVG een verdere interesse van Van der Velden in de NVG en haar ontwikkelingen waar.

Mede gelet op zijn professionele journalistieke benadering van de golfsport acht de NVG het van belang om van elkaars inzichten kennis te nemen. De naam van Jan Kees van der Velden wordt bijgeschreven in een rijtje van illustere eerdere winnaars. Sinds de award in het leven werd geroepen, werd die gewonnen door Limburg Golfland (2012), TIG Sports (2011), Gerard Jol (2010), Henk Heyster (2009), Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten (2008), Nederlands team, bestaande uit Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter (2007), Charles Taylor (2006), Jaime Ortiz-Pati単o (2005), Peter Allis (2004) en Golfbaan Spaarnwoude (2003).

Putting school of excellence BOEK NU OOK! PUTLES GOLFLES GOLF VIDEO-ANALYSE GOLFCLINICS GA NAAR WWW.PUTLES.NL EN BOEK NU! ALLES INDOOR. GRATIS BALLEN EN GRATIS KOFFIE.

LOCATIE:

HEILOO


FEBRUARI 2013 | WWW.JUmBoGolFWEREld.Nl | PAGINA 14

NIEuW MaNagEMENT MOET gOLfBaaN WEER LaTEN fLOREREN

SPaaRNWOuDE WEER IN BEDRIJf

Hanny van de Sande (links) tijdens het Nationaal Golf Congres over het golfpaspoort.

De exploitatie van de golfbaan is overgenomen door Heerenstede, de maatschappij die eigenaar is van het complex en dat eerder verpachtte aan Golf Goed. Heerenstede verwacht nu zelf Spaarnwoude weer rendabel te kunnen maken middels een efficiënte bedrijfsvoering.

Wekenlang lag het grootste golfcomplex van Nederland er troosteloos bij. Verlaten, gesloten, de greens ontdaan van de vlaggen als een soort teken van capitulatie. Maar inmiddels wapperen ze weer volop. Spaarnwoude heeft een doorstart kunnen maken, en dat was vooral goed nieuws voor personeel en golfers.

’Heerenstede heeft, met een geheel nieuw management team, als doel om de baan, na enkele weken van sluiting, in januari 2013 weer open te stellen. Heerenstede Golfbaan Spaarnwoude is sinds medio 2009 eigenaar van de opstallen en (onder)erfpachter van het 140 hectare grote terrein. Middels de overname van de exploitatie van Golf-

€ t.w 16 . 9, v. 95 !

Voor wie over de A9 richting Alkmaar of Amstelveen rijdt, is de aanblik weer vertrouwd. Aan weerszijden van de snelweg slaan golfers weer hun balletjes op de golfbaan van Spaarnwoude. De baan is begin dit jaar weer open gegaan, na het faillissement van de vorige exploitant Golf Goed.

baan Spaarnwoude zijn het eigendom en de exploitatie van Golfbaan Spaarnwoude weer samen gebracht’, zo meldde Heerenstede vlak voor de heropening in een persbericht. Aan het hoofd van dat nieuwe management team staat Hanny van de Sande. Zij verdiende eerder haar sporen bij de Heemskerkse golfclub en bij golfclub Dirkshorn. Bij die laatste baan was ze vanaf de opening werkzaam en had Van de Sande een belangrijk aandeel in de opbouw van de baan, die inmiddels een uitstekende reputatie geniet. Bij Dirkshorn heeft ze de afgelopen jaren heerlijk kunnen werken, stelt Van de Sande. “Ik heb dat elke dag met plezier gedaan. Maar inmiddels staat de

organisatie bij Dirkshorn als een huis. Alles loopt. En dan is het management van een complex als Spaarnwoude ineens weer een enorme uitdaging. Ik vind het geweldig dat ik die kans krijg. We gaan hier absoluut iets goeds neerzetten.’’ Eén van de eerste zetten is geweest de tarieven wat terug te schroeven. In ieder geval tot 1 maart kan er voor aantrekkelijke prijzen gebruikt worden gemaakt van de baan. Voor achttien holes betalen spelers in die periode slechts € 32,50 (loyalty tarief) of € 37,50. Voor negen holes is dat € 17,50 om € 22,50. Deze tarieven gelden zowel doordeweeks als in het weekeinde.

DOE MEE MET DE JUMBO GOLF-ENQUETE EN MAAK KANS OP

MOOIE GOLFPRIJzEN! 1STE PRIJS: NIKE METHOD CORE DRONE PUTTER T.W.V. € 169,95 2E PRIJS: NIKE 20KI LTD EDITION GOLFBALLEN 3E PRIJS: 3X PING ACCESSOIRE PAKKETTEN

BEZoEK oNZE FACEBooK PAGINA JUMBOGOLFWERELD EN lEES mEER!

DE JUMBO GOLF-ENQUETE LOOPT TOT 8 MAART 2013

TIJD VOOR IETS NIEUWS


FEBRUARI 2013 | WWW.jumbogolfwereld.NL | PAGINA 15

2

R A D J A

M

3

G E W O O N T E

E K E D E E L K E E E R O

4

5

B F O P B R E E A T E I N F E L C F L O I P E I T P G S E L I O E L R B E D A D E E M E D E B A T I G T E S T

6

E T T E R

7

N L D E

R O E N L M I I N

8

S G S T E T E Z E E P E R A T S L S T E I U S Z R G H O E D G N O S T O A N R N E E N E E N

Puzzel

9

O L K E T E L

Uitgever  R odi Media bv Tel.: 0226-333581 E-mail regiogolf@rodi.nl Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

I E D D E E K R K E I E N N G handicaps,

fonkelnieuwe golfbanen verfraaien het landschap, het GVB verdwijnt, negen holes qualifying maakt z’n entree. Glossy golfmagazines verschijnen en verdwijnen, golfpro’s komen en gaan en het aantal actieve golfliefhebbers neemt een enorme vlucht. Zo maar een greep uit de ommezwaaien in de Nederlandse golfwereld van het afgelopen decennium. Voor mij ligt het allereerste exemplaar van deze krant, 1e jaargang nummer 1. ‘Een droom wordt werkelijkheid’ kopt de voorpagina in dikke chocoladeletters. Het artikel gaat over een nieuw aan te leggen golfbaan waarvoor in diezelfde week de schop de grond inging. Een frisse start, een droom die werkelijkheid wordt. Met de krant die op dit moment voor u ligt, wordt alweer de tiende jaargang in-

Uit de inzendingen hebben we een winnaar getrokken: Mieke Giesbers-Broeckx uit Geldrop Zij heeft een Elrey Sturdy Lite 3 Wiel Trolley t.w.v. € 94,95 aangeboden door Jumbo Golfwereld gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Wilt u kans maken op een Elrey Cartbag 9 inch t.w.v. € 99,95. aangeboden door Jumbo Golfwereld? Puzzel dan mee en vul de oplossing vóór 4 maart 2013 in op www.regiogolf.nl (onder lezersservice).

Vermoeid

Gezet

S A L O M O N

Commercie Richard van Stralen Hoofdredactie Donald Esser Redactie Eric Korver, Vormgeving DTPopmaat.nl Fotografie Rodi Media en Golfsupport Druk Rodi Rotatiedruk BV Oplage 3.200 Verspreiding Gratis bij de mega stores van Jumbo Golfwereld Verschijning Maandelijks

Pythagoras

F O R E C A D D I E

Onzin

Colofon

M H I N C A S V I E R T E D E B E L N A G R O L E R L L A C A A R E S A L A M T Z E D O E N T A S T O M P O E R O S E M M T Kelderende O E G A

De oplossing van de puzzel in onze vorige uitgave moest zijn:

Dansmuziek

10

Amerikaanse staat

Nutteloos

Aan elkaar

11

Vervoer- Oosters middel land

Enzovoort

Mannelijk dier

3

Opslag

Bijbelse figuur

Kleur

Wijze Verlegen

Rangtelwoord

2

Preek

Abc

T ijdelijk onderdak

Slonzige vrouw

Limburgse plaats

Oostenr. rivier

Gereedschap Alletwee

8

Muziekinstrument

Niet vreemd

Bladader

Peulvrucht

Wondvocht

Dwarsmast

Doctorandus

Biersoort Slot

Koeienmaag

Onbekende

Dierengeluid

Voorzetsel

Strafwerktui g

Populair

Ontvangdraad

Riviermonding

1

2

3

4

5

6

Gelderse plaats

7

8

6

Watering

Eerder

Kunstgreep

Aandoening

Loopvogel

Gelder- Echter se plaats Zelfkant

Hert

Overdreven

Eenvoudig

Slee Aanschaf

Ivoor

Bijbelse figuur

1

Lofdicht

Denksport

Kweek

Zoogdi er

Werkplaats Schoonheid

Nul Graafwerktui g Schrijfgerei

De oudste

Overwinning

T rek

Als onder

Iedere

Plaats in N.Holland

Oosters land

9

Voorzetsel

Drom

Gelderse plaats

Verlegenhei d

Bij voorbeeld

Verdieping

Zwarte stof

Voorkeur

Schaap- Bijbelse kameel figuur

Voorspoed

Lengtemaat

Godin

Aanw. vnw.

Namelijk

Bijbelse figuur

10

Begin

Toegangsmiddel

4

Romeins keizer

Ingang Bijbelse figuur

Boom

Klein kind

Epiloog

Sportploeg

Zitbank

Deel van trap Inlands

Geweldig

BloedEnergie vat

Plaats

Gewicht

Daar

Voorzetsel

Euro- Keuken- Gelderse peaan gerei plaats

Gemaal

Franse rivier

Ameri- Bioskaanse coopstaat theater

5

Italiaanse rivier

Veel leesplezier! Richard van Stralen

Beroep

Bijna

Aarde

Dit is nu precies de filosofie waarmee deze krant maandelijks wordt gemaakt.

Eer

Landb. werktui g Vuur

Door de redacteuren, fotografen, adverteerders, vormgever, drukkers, verspreider en ondergetekende. En dat houden we zeker nóg wel een decennium vol.

7

Lengtemaat Clown

geluid. Terugblikkend op dit decennium Regio Golf kan ik concluderen dat voor mij ook een droom is uitgekomen. Mijn twee grote passies, golfen en uitgeven, komen samen in deze uitgave die iedere maand meer lezers weet te boeien. Dagelijks heb ik contact met een groeiende groep adverteerders en lezers die de liefde voor de golfsport delen. Want ondanks, of misschien wel dankzij, alle veranderingen is het de passie voor de sport die ons bindt. Een passie die soms gevaarlijk dichtbij een verslaving komt, vaak al zichtbaar bij les één op de drivingrange. De Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras wist het al; ‘Indien ge vreugde wilt vermenigvuldigen, moet ge haar delen’.

9

10

11

12

12


JUMBO GOLFWERELD’S

FASHION EVENT ON TOUR

VOOR IEDERE BEZOEKER EEN GOED GEVULDE GOODIEBAG

- SPECTACULAIRE MODESHOW! - ALLERNIEUWSTE GOLFMODE - ALLE GROTE MERKEN! - BIJ U IN DE BUURT - BEPERKT AANTAL ZITPLAATSEN - U MAAKT KANS OP VELE PRIJZEN - GRATIS GOED GEVULDE GOODIEBAG

PROGRAMMA EN RESERVEREN VOOR DE BESTE PLAATSEN: WWW.JUMBOGOLFWERELD.NL/FASHIONEVENTONTOUR 7 MAART 8 MAART 14 MAART

BUNNIK VEGHEL ROTTERDAM

TIJD VOOR IETS NIEUWS

15 MAART 21 MAART 22 MAART

ARNHEM HEILOO HEERLEN

28 MAART 29 MAART

BREDA TWENTE

TWENTE

Februari 2013 #2 Bleiswijker bij eerste de beste optreden in de top tien  

De eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen op de European Tour liet Joost Luiten aan zich voorbijgaan. De Bleiswij- ker maakte pas zi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you