Page 1

Anna Heinonen


user

Suurin osa Tumblr:in toiminnoista tapahtuu ”Dashboard”-sivulla, jonka aivan ylin palkki näyttää ikonit dashboardille, viestit-sivulle, apusivulle, asetuksiin ja uloskirjautumiskuvakkeen. Sitä alemmasta yläpalkista näkee uuden merkinnän vaihtoehdot. Vaihtoehdot on jaettu pitkälti sen mukaan, mitä aikoo jakaa.Merkinnälle vaihtoehtoja on tavallinen tekstimerkintä, valokuvamerkintä, lainaus, linkki, keskustelu, audio- sekä videomerkintä. Tumblr on ns. mikroblogisivusto, sekä verkkoyhteisöpalvelu. Other User

Käyttäjä luo itselleen profiilin, jonka alla tämä voi pitää omaa tumblr-blogiaan, seurata toisten käyttäjien blogeja sekä tykätä ja jakaa toisten käyttäjien merkintöjä. Sivusto perustettiin vuonna 2007 ja nykyisellään sivustolla on 77 miljoonaa eri käyttäjien perustamaa blogia. Käyttäjätilin luomiseen vaaditaan vain toimiva sähköpostiosoite.

Dashboardille ilmestyy käyttäjän julkaistut merkinnät valikon alle. Käyttäjä näkee myös Dashboardilla seuraamiensa blogien uudet merkinnät alaspäin scrollattavana listana omiensa ohessa. Merkinöihin voi jättää ”reply”:n (vastaa pitkälti kommenttia), sen voi jakaa omassa blogissaan tai siitä voi tykätä.

Other User

Täällä ne merkinnät sitten jatkuisivat äärettömyyksiin...


Dashboardin oikeasta reunasta löytyvät hakupalkki, oman blogin tietoja ja tilastoja, sekä ns. Tumblr Radar. Hakupalkin avulla voi etsiä kaikista blogeista ”tagien” eli avainsanojen avulla. Merkintöjen avainsanat näkyvät normaalisti merkintöjen lopussa (esimerkiksi #text). Meanderi tarkoittaa tässä yhteydessä käyttäjän blogin nimeä, ja linkki vie blogiin sellaisena, jollaisena se näkyy muille käyttäjille. Posts taas näyttää omat merkinnät dashboardilla listana. Niin myös Drafts, vaikka viestit eivät olekaan vielä julkaistuja. Liked posts tekee samoin, mutta näyttää muiden käyttäjien merkinnät, joista käyttäjä on ”tykännyt”. Followers-napin alta löytää listan itseään seuraavista ihmisistä, following taas vastaavasti näyttää listan blogeista joita itse seuraa. Tumblr radar nostaa esille jonkun valokuvamerkinnän muutamasta eri tumblrblogista. Esille nostetut kuvat vaihtelevat päivittäin.

Käytännössä muiden blogeja selattaessa muualta kuin dashboardin kautta, niiden ulkonäkö ja toimivuus on pitkälti blogaajan oma valinta. Blogin ulkoasun voi valita valmiista malleista, mutta sen voi halutessaan koodata kokonaan itse, minkä vuoksi tumblr-blogeilla ei ole selkeää yhdenmukaista ulkoasua.


Kiitos mielenkiinnosta.

Tumblr-Anna H.  

verkkojulkaisu Anna H. (Tumblr)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you