Page 1

vinter

förrådet

’09

Helena Blomqvist The last golden frog

The last night for the last golden frog

3 1 jan 04 mar

EN Framtidsscen för möten, konst och matkultur

Konsthall fotografi i världsklass Kök ekologisk gourmetrestautrang »»»» Möten framtidens kurser och konferenser Scen levande samtidskonst och musik


Vadå Rififi? Fotografiskt galleri. Framtidsrestaurang. En gränsöverskridande mötesplats. Vision Rififi har uppstått i Växjö rostfritts gamla industrilokal – 550 kvadratmeter, två scener, naket, avskalat, en plats möjlig att stöpa om från dag till annan – en ren dröm för kulturen. När fotografen Mats Petersson återvände till Växjö, tänkte han först ligga lågt med nya projekt. Men den tomma industrilokalen blev oetmotståndlig. Namnet Rififi hade Mats burit med sig sedan han hade fotostudio ovanför Nordbanken i Göteborg i början av åttitalet. Skämtsamt började han fantisera om att göra som i den franska kultfilmen Rififi, borra sig genom taket ner i bankvalvet. Tre decennier senare blev Rififi verklighet i Växjö. —  Jag har alltid tänkt mig en stor lokal med ett gränsöverskidande innehåll, inte bara en scen utan på en och samma gång en plats för föreläsningar, debatter, för god och intressant mat – hela tiden med fotokonsten som nav. Den smala konsten finansieras med events och företagskonferenser, kultur vävs samman med näringsliv. Är det utställning på Rififi ska man kunna gå dit och veta att det är hög kvalitet, samma sak med scenen och restaurangen. Konsten ska i bästa fall få igång frågor som fortsätter i samtal långt efter utställningen. Det ska vara en plats som är svår att sätta ord på, ett ständigt pågående projekt. Välkommen till Rififi i Växjö!


le petit soldat

Fotografierna visar en slags fabler och mytologiska historier med avstamp från fotohistorien men med en anknytning till vår nutid. Huvudrollen i denna bildsvit spelas av en liten schimpans, flera fotografier visar dramatiska ögonblick ur hans liv.

The Last Golden Frog av Helena Blomqvist

Uniformerna och rekvisitan andas tidigt 1900-tal, och när djuren tillfälligt radats upp framför bilden av atombombens svampmoln, då verkar det nästan som de är oförmögna att begripa vad de ser. Färgerna är, som på gamla fotografier, sparsamt återgivna. Allra starkast lyser fälten med små röda blommor, som avtecknar sig likt bloddroppar i bakgrunden.


Konsthallen

Scenen – Mötet

I Frankrike, USA och England är fotografiet en lika viktig del av samtidskonsten som måleriet.

Rififi är en framtidsscen för möten, konst och matkultur. Här fångas det bästa ur samtiden. Så även med framträdandena – en scen för rock och performance, men lika gärna för klassisk musik eller jazz.

På Rififi är fotografiet det centrala. Man har hittills visat så olika utställningar som Lars Tunbjörks foton av svenskt hemliv, Brutus Östlings fågelbilder med association till mänsklighet eller Ewa Stackelbergs nyskapande fotogram. Det är bilder av riksledande fotografer, bilder som brukar visas i europeiska sammanhang, inte på småstadsgallerier. —  Men Växjö är en universitetsstad. Jag tycker inte att staden är för liten för att visa avancerad fotokonst, men det gäller att blanda lätt med svårt. Mats Petersson vill väcka samtal om bilder, om bilden som bärare av föreställningar och ideal. —  Exempelvis modebilderna som får människor att bli anorektiker. Barn ska lära sig bildanalys i samma stund som de lär sig läsa.

Platsen omskapas efter kundens önskemål – rörliga kulisser och utbytbar möblering, upplevelser och mässor i samband med konferenserna. Den hållbara restaurangen med 250 sittplatser erbjuder även catering. På platsen är det möjligt att hålla events med påverkanstorg, eller att använda en fotoutställning för att få igång en arbetsdiskussion. självporträtt

—  Samma sak håller på att hända i Sverige, menar Mats Petersson, konstnärlig ledare för Rififis konsthall.

Det är möjligt att beställa under­hållning och menyer kopplade till ett ämne. Kulturens Rififi är tänkt som en gränsöverskridande mötesplats för många människor. Till stället hör också Klubb Grott. Kolla in www.grott.se.


Maja Söderberg, författare av boken ­Majas klimatmat, är konstnärlig ledare för Kök Rififi. För henne är köket ett sätt att skapa verklighet av en vision. —  Vi serverar årstidsbundna menyer och så mycket lokal mat som möjligt. På våren är det rabarberefterrätter och på hösten äppelkakor. Vi vill lära gästerna att längta efter säsongsdelikatesser som isbergssallad och päron. De bästa mormorsrecepten från tiden då maten var självklart lokal och hemlagad får nypremiär, exempelvis den mirakulöst goda efterrätten lingonpäron. Avsikten är att plocka fram skatterna ur de nordliga breddgradernas skafferi. —  Men inte på något konservativt sätt. Självklart serverar vi också arabisk falafel – men den är gjord på gula ärter från Öland. Det kött som erbjuds kommer från vilt, eller åtminstone från djur som fått gå ute, som levt ett fritt och värdigt liv på landsbygden utanför Växjö. Utbudet baseras på ekologiska grödor från lokala odlare. —  Vi vill ha morötter i fyra färger och rödbetor i fem!

foto: Mats Petersson

Köket


RiFiFi » EN Framtidsscen för möten, konst och matkultur

vinter

förrådet

’09

31 jan - 04 mars ›› Helena Blomqvist, fotografi Fr o m 18 feb onsdagar jämna veckor » Växjö Jazzklubb Klubben Grott »» www.grott.se

Anteliigatan 3, 352 36 Växjö

www.RiFiFi.nu

Rififi Vår 09  
Rififi Vår 09  

Broschyr för Lokalen Rififi Vår 09

Advertisement