Page 1

Julio Alberto Cedano Work Samples 2014


Contents • 01

Urban Boundaries Core 1 Studio

02

Resilient City Core 2 Studio

03

Ground Up

Core 3 Studio

04

Parsing Information Degree Project

05

Symbiosis in The Rural Landscape Fundecor Competition

06

Multi-Sensory Pathway

Common Boston Common Build

07

Domesticity for Sale Alkaram Showroom

08

Drawings & Sketches Spain Travel Abroad

09

Photography Personal


01 Urban Boundaries

▼ Urban Elements

Core I Studio Instructors: Abraham Aluicio · Ryan Losch Boston Architectural College North Allston's association with Harvard has provided the neighborhood with exhaustive planning studies for associated community amenities and the campus. However, due to the economic downturn of recent years Harvard's full vision may not be realized for years to come. This unfortunate event has left the neighborhood with empty construction lots and abandoned buildings further adding to the desolate look of North Allston. Residential, Commercial, Institutional, and park territories are sharply divided into segments as if each area of the neigborhood was its own point of interest. A greater cohesive urban plan is in need to better gradually connect all land uses, the project sets out to take on this approach by connecting residents and the public to recreational areas while transforming and creating a central public urban corridor from within the commercial center of North Allston.

◄ Charles River

The river is the most prominent element , it defines the urban form of the neighborhood and separates the city of Cambridge from Boston

◄ Open Space

The playground located at the center is dedicated open space for the public, the open spaces that surround the borders of North Allston are out of reach from the residential neihborhoood while the rest of park spaces are dedicated to Harvard University and their institutional buildings

◄ Neighborhood Blocks

The size and irregular order of city blocks create isolation between residents and open spaces, as well as large desolate urban spaces.

◄ Streets

Two main streets, Harvard and Western Avenue intersect the center of North Allston and are the main roads from which four major entry points lead into the neighbor hood. the neighborhood is surrounded by major road arteries, Storrow Drive and the Mass Pike, turning North Allston into a inland island

◄ Buildings Residential dominates the major part of the neighborhood, however the institutional presence is greater than that of any other building and land use in the area

▲ Transect Study

Commercial

Institutional

Industrial

Residential

45% 10% 25% 20%


Abandoned Small Scale Big box Raised Building Island Denial of Street

▲ Dead Space

Parking lots and empty asphalt spaces disconnect residents with the river and outer edge parks. Furthermore, the residential neighborhood is split in two due to the dead space created by commercial and industrial buildings.

▲ Buildings to be Demolished

Community Double Access Historic Fronting Soldiers Field Rd. Fronting Western Ave. Obtainable

▲ Streets

The lack of streets disconnects the neighborhood from recreational areas such as the river and park

▲ Existing Buildings to Remain

▲ Connections

New streets are created to mend the residential neighborhoods and blend commercial use with residential areas

N ▲ Masterplan


New Construction

B

Commercial Walkway

VE R

Public Greenway

CH

AR L

ES

RI

Public Boardwalk

SO

IELD

SF

R LDIE

K PAR

DS

IEL

RF

LDIE

SO

.

RD

▲ Axon

UNITY

COMM

A

RINK

A

RN AVE.

WESTE

N ▲ Site Plan

B

PROPOSED SITE PLAN

▲ View Through Corridor

Community Rink


▲ Section B

▲ Section A


02 ▼ Neighborhood Typologies

Resilient City

◄ Residential tower

West End Typology: The corbusien approach to the west end typology lifts people off the street level and creates a deserted environment

Core II Studio Instructor: Stephen Moore Boston Architectural College With unemployment rates at a high level, most unemployed professionals look towards entrepreneurship. The idea of a live/work community as a program/ building type that will create resiliency derived from the response of today’s growing economic problems. Today’s live/work spaces are designed as artist lofts that have proliferated over the past few decades in renovated commercial buildings found in resurrected downtowns. In addition to sculptors and painters, these modern, at home workspaces can also be targeted towards young professionals and entrepreneurs of all kind. However, rather than offer the work environment within the living space the workspace is giving a street level retail space. The concept harks back to the days when the corner grocer lived in rooms above the store. The concept solves urban problems as sprawl, traffic congestion, rising fuel costs, & parking and connect the public with the entrepreneur helping the individual start his or her business.

Medford St.

◄ The superblock

Bulfinch Triangle Typology: The superblock approach defines a massive footprint and denies thru circulation on the city block

◄ The Rowhouse

North End Typology The rowhouse is pedestrian friendly in scale and allows for architectural diversity in the neighborhood.

▲ Site Analysis

SITE

Ramp

▲ Existing Site Section

Beverly St.

I-93 N

Greenway Parcel

I-93 S

Haverhill St.

North Station T Stop


▼ Exploded Typical Living Unit

Roof

Walls

▲ The Superblock Interior

Roof Deck

▲ The block divided

▲ Massing

Living Units

Upper Roof Deck

Interior Wall: Metal Stud Insulation Gypsum Wallboard Precast Concrete Structure Window Circulation Towers

▲ Modular Units Roof Deck: Wood Decking Wood Sleepers

Precast Concrete Structure of Living Unit Below

▲ Undulating Units

▲ Exploded Construction Diagram

Structural Connection

Exterior Wall: Waterproofing Sheet Metal Furring Metal Panels

Working Units

▲ Exploded Units Diagram


KEY 1

1. Bedroom 2. Living Room 4. Roofdeck 5. Kitchen 4

2

3

▲ Unit Types

▲ Typical Living Unit Plan

ay

w use

Ca

Bev

erly

et

Stre

Stre

et Ramp

I-93 N

I-93 S

▲ Axonometric Section


▼ Roof Deck View

▲ Street Level Approach

▲ View from Corridor


03 Ground Up

Charles River / Esplanade

Commons

Southwest Corridor

Webster Conservation

Core III Studio Instructors: Colin Booth · Grant Scott Boston Architectural College The project called for a building along the Chestnut Hill Reservoir that supported a residential component along with an opportunistic addition to the program that was integral to the residents of the building. Set on the outskirts of Boston, Chestnut Hill Reservoir sits at the intersection of three major urban areas, Boston, Newton, & Brookline. Frequently used by nearby residents and underkept by the city, the reservoir is host to a collection of public attractions and recreational activities. Its underkept landscape has threatened local vegetation and aesthetics. With the state not being able to keep up in their efforts to maintain our communities’ conserved lands, a horticultural research and learning center becomes the solution to make sure our communities maintain these rare gems of urban green. The center; an extension of the Arnold Arboretum, socially connects conservation lands in Newton and Brookline back to the city of Boston making Chestnut Hill a major part of the larger urban parks in the city.

Emerald Necklace

Arboretum

Franklin Park

◄ Park Connections Lost Pond Conservation

◄ Park / Open Spaces

◄ City Context

5 Miles

▲ Site Analysis

◄ Site Local

▲ Urban Relations Diagram


A

B 5 1

2

5

5

5

5

6 9

5 4

â–˛ Residential Level

A

7 8

B

7

KEY 1. Admin Offices 2. Meeting Room 4. Greenhouse 5. Horicultural Labs 6. Lecture Hall 7. Classroom 8. Common Area 9. Residential Dormitories

â–˛ Floor Plan


▲ Section A: Administration Offices

Roof Assembly: Corrugated Metal Roof Membrane Plywood Insulation Wood Structure Wall Assembly: Clapboard Air Barrier Membrane Plywood Wood Stud Wall Insulation Wood Stud Wall Gypsum Wallboard

Base: Poured Concrete

▲ Exploded Construction Diagram

▲ Section B: Residential Dorms & Classroom


â–˛ View Through Greenhouse


04 Parsing Information Degree Project Instructors: David Eccleston · Blas Bentacourt Boston Architectural College With the escalating complexity of information in our environment and the diverse choice of media available, graphical, aural, and textual, individuals are faced with new challenges in evaluating and understanding information encountered. In order to evaluate and understand information in the contemporary condition of rapid technological change and proliferating information resources. The individual needs to be disconnected from the everyday acceleration of their surroundings and enter a place where distractions and temptations are no longer affecting their learning or thinking abilities. The library will allow individuals to better Comprehend information by desynchronizing from standard time frames and altering the perception of space to decelerate the user’s body and mind.


▲ View at Lobby

▲ View at Stepped Ramps


▲ View from Fort Point Channel

▲ View from Entry


05 A

Symbiosis in The Rural Landscape Fundecor Competition, Costa Rica Designer In Collaboration with Abraham Aluicio Abraham Aluicio Architecture + Urbanism The project exists as an extension of the site’s topography and invents a new -pre-fabricated- architectural type associated with wetland construction and undulating landscapes. It is carefully constructed, simultaneously, as an aggregation of modular parts and a single monolithic structure that transforms itself along the site’s rolling hills so as to weave itself into the site while developing distinct civic, institutional, and intimate built and open spaces throughout the restricted area of construction. The overall plan is arranged as a series of programmatic nodes organized along a linear spine which shifts and cranks to consolidate varying moments of specialized interest within the buildings circuit. The plan is laid out on a relentless 3 X 1.5 meter organizational and structural grid that carefully shifts at points in order to choreograph distinct building masses and programs with shifts of contours and levels of the sites topography. The grid of its structure allows for a systematic, modular assembly of materials that aims to debunk the stigma that quality, performance driven design can only be achieved through great lengths of customization.

A

▲ Floor Plan

3 2

1

N ▲ Site Plan

▲ Figure 1: View from Entry


▼ Sectional Axonometric

▲ Figure 2: View from Wetlands


Roof

Roof Structure

Panel/Wall System

▲ Paneling System

Post & Beam Grid Corrugated Roof HVAC & Electrical

Floor Structure

Panels Interior Post Structural Columns

Floor Structure Structural Column

▲Detail Section

▲ Exploded Axonometric


▲ Section A


Multi-Sensory Pathway Common Boston Common Build 2010 Competition, 1st Place Winner In Collaboration with Matt Richardson, Anesu Dhilawayo, Jose Polanco & Matt Martin The competition brief dealt with the goal of addressing questions related to orientation, navigation and connectivity of Boston’s urban neighborhoods. The Federal Reserve Bank on Dewey Square was the location in where the design build project would be constructed and left on display for a week. Built and designed in less than seventy-two hours with the collaboration of four peers, The Multi-Sensory Pathway focuses on raising awareness of the built environment by improving wayfinding, and inspiring connections across the urban fabric, the design is integrated into the site with an emphasis on the unique contextual elements of the location. The project Implements a wayfinding solution that does not discourage peoples abilities to interact with their surrounding environment. It enhances the use of the human senses, sight, sound, and touch through materials to create a wayfinding that is universal for anyone passing through. Multi-Sensory pathway manipulates ground plane, acoustics and the visual field creating a place to disseminate information about adjacent areas of the city.

Aquarium

Chinatown

Gov’t Center

Downtown Crossing

Faneuil Hall

Fort Point Channel

Financial District Long Wharf North End Wharf District Parks *For more information see map.

Leather District Phillips Square Theater District

Welcome to Dewey Square

06

Waterfront *For more information see map.

▲ Wayfinding Graphics

▲ City

▲ Parcel

▲ Site


▼ Ground Detail

▲ Finished Installation

▲ Chime Detail for Sound Interaction

▲ Public Use


07 Domesticity for Sale Alkaram Showroom, NYC Designer In Collaboration with Abraham Aluicio Abraham Aluicio Architecture + Urbanism Alkaram Showroom called for a space to host various lines of textiles for the ‘home’. The premise of this project highlights a cultural paradox regarding the nature of domestic space within a commercial setting. Rather than reconstructing a home as a mere prop to simulate a bedroom environment, the project carefully delaminates walls as material that maximizes display surface, creates hybrid furniture, and distributes programmatic quarters throughout the showroom area.

▲Plan & Elevations


▲ Axonometric Diagram

B

C

D

E

F

G

H

▲ Movable Furniture Unitts

H

▲ Elevation & Plan Layout for Movable furniture

A

G

F

E

D

C

B

A


08 Drawings & Sketches Travel Abroad · July 2011 Boston Architectural College Traveling through the city of Madrid, as well as the country of Spain has been an amazing learning experience. Observation along with annotation becomes one of the greatest skills when studying abroad. Spain is an eccentric country embracing new qualities and ideas with various languages, people, arts, and architecture coming together respectfully to create a wonderful, inviting environment. This notion of embracing the new, allows for the contemporary and old to mix in a very exciting way. Learning how to navigate the city and country becomes part of the study abroad learning experience. Only when one understands how the city of Madrid functions is one able to immerse themselves into the structure and confines of the city.

Casa Batllo Barcelona 07.2011

The Grand Mosque Cordoba 07.2011

Apse of the Grand Mosque Cordoba 07.2011

El Escorial Madrid, 07.2011

Sagrada Familia Barcelona 07.2011


09 Photography

â–ź 'Farnsworth House' Architectural Record: January 2011. Vol. 199, No. 1

Personal Photography is more than a hobbie, It is a form of documentation for the places, spaces and people I encounter. When a sketch is not enough to capture light and the quality of a space or place photography allows me to record and visually re-experience a location in time. It is used as a tool for visual thinking, representation and my view of the world and my surroundings.

Publications:

'Farnsworth House' | Mies van der Rohe Architectural Record: January 2011. Vol. 199, No. 1 'Perry Schoolyard' | Warner Larson Landscape Architects Landscape Architect & Specifier News: November 2011. Vol. 27, No. 11 'Taisha' Competition Finalist Best of College Photography 2011: 31st Annual

Exhibitions: 'Perry Schoolyard' Boston City Hall Photo Exhibit 'Perry Schoolyard' Build Boston Photo Exhibit 2011

â–˛ 'Perry Schoolyard' Warner Larson Landscape Architects Landscape Architect & Specifier News: November 2011. Vol. 27, No. 11

Work samples 2014  

Academic, Personal Practice, and Competition work