Page 1

TYPE

JULIJA OSIPENKO 1

SELECTED WORKS 2011 - 2016


CV

2

I have spend recent years living in Rotterdam and attaining a master’s degree at Delft University of Technology. It has been a very fruitful time for me in terms of discovering and developing personal interests and principal guidlines for developing design concepts. The methodological approach of my graduation studio, Complex Projects, required working on different scales, promoted independent thinking and reflecting on broader cultural, social, political and economic context. I have been particularly interested in emerging collective spaces and socio – political conditions that influence them. My studies enabled me to apply heuristic research methods and broaden knowledge within my field of interest, which I would love to carry on in my professional practises.

JULIJA OSIPENKO DATE OF BIRTH ADDRESS PHONE E-MAIL NATIONALITY

01-08-1988 Bergweg 300 B 3032 BB Rotterdam Netherlands +31 6 16 105 687 julija.osipenko@gmail.com Lithuanian, EU


TYPE

WORK EXPERIENCE: 06/2010 - 08/2010 (2 months)

‘Archprojektas’ Vilnius, Lithuania Internship [working on ‘Venta’ factory reconstruction, project, research, model making.]

01/2012 - 12/2012 (1 year)

‘Mar Silver Design’ Westport, Connecticut, USA Interior Designer’s Assistant, Internship [high-end residential design projects: interior design proposals and realization.]

03/2013 - 08/2013 (6 months)

‘Vilgma’ Vilnius, Lithuania Furniture designer [designing custom furniture pieces an small interior projects.]

EDUCATION: 1995 - 2007

John Paul II Gymnasium Vilnius, Lithuania

2007 - 2011 Vilnius Gediminas Technical University Vilnius, Lithuania Bachelor of Architecture and Urban Planning 09/2009 - 02/2010 Universidade Técnica de Lisboa Lisbon, Portugal ERASMUS studies exchange programme 2013 - 2016 TU Delft Delft, the Netherlands Master’s Programme in Architecture, Urbanism and Building Sciences The degree of Master of Science

ACTIVITIES / PUBLICATIONS

LANGUAGES

2007 - 2011

Youth organization ‘Studium’ Vilnius, Lithuania [various events planning, coordinating kids education programmes and camps, coordinating youth exchange projects]

10/2008

Workshop of urban design in Ogmios district Vilnius, Lithuania In collaboration with KOSMOS architects, ee

Lithuanian, written and spoken – excellent Polish, written and spoken – excellent English, written and spoken – fluent Russian, spoken – fluent Dutch – beginner

07/2009

Workshop SIKON ‘End Task’ Vilnius, Lithuania Ideas for spaces

11/2011 The launch of Mar Silver’s Plunk Collection furniture line ‘Artelier’ Greenwich, Connecticut 12/2014

Chicago Studio Masterplan Exhibition ‘Post--Office’ Rotterdam, Netherlands

Master: Architect Julija Osipenko, interview for ‘Delta’ magazine, DELTA JAARGANG 48, NUMMER 15 05/2016

COMPUTER SKILLS Autodesk autoCAD, Autodesk Revit, Adobe Suite (Photoshop, llustrator, InDesign) Google SketchUp, MS Office Suite; 3Ds MAX, Processing, ArchiCad - beginner.

3


4


CONTENT

ACADEMIC PERFORMANCE

6_‘Exodus Home’ - Halfway house for ex-convicts master thesis | research | urban | architecture

18_‘The network of experience’ - Market hall in Istanbul public building | research | architecture

26-Center of Modern Art in Upes street, Vilnius bachelor thesis | architecture | construction

34_Synergetic Sound - interactive installation hyperbody | motion tracking | prototype

PROFESSIONAL PERFORMANCE

40_Hafner Residence, CT reconstruction | interior design | details

5


ACADEMIC

6


INDIVIDUAL

EXODUS HOME halfway house for ex-convicts Garfield Park, Chicago, IL YEAR_2016 INSTITUTION_TU Delft, Complex Projects PROJECT TYPE_Architectural design, research, residential, public

7

The graduation project was commenced by carrying a broad analysis, trying to investigate social and political circumstances, urban conditions and the faults of American incarceration system that have influenced the emerging problems of Garfield Park community in Chicago, USA, such as unemployment, segregation, high incarceration rates and dilapidated built environment. The choice of an object to be designed - a halfway house - drew my attention to the problems and needs of ex - convicts as well as characteristics and design specifics of defensible space. The issue of recidivism is complex and depends on many aspects, for instance inappropriate accommodation, insufficient finances and skills to find a job, criminal record and stigma, no support from family and friends, low self - esteem. All of them were considered during the design process and appropriate solutions were found in order to provide ex - prisoners with a wide range of opportunities to start a new decent life in Garfield Park neighborhood.


ACADEMIC

8


INDIVIDUAL

9 STRATEGY FOR MASTERPLAN | SITE PLAN DIAGRAM

Besides the social and economical domains, the characteristics of the Garfield Park area were investigated on urban level, using the method, introduced by Ungers. He suggested to see the city as an assembly of numerous urban layers. His method includes identifying characteristic places in the city (areas of recreation, culture, residence etc.), developing and improving the specific features such “complementary places� possess. The points in the city, where multiple layers overlap, offer a variety of activities but at the same time this creates contradictions, which emerge between the layers. Having discovered, that new educational and community program could provide better opportunities for communities to fight recidivism and improve lives, intervention nodes were established in order to fight spatial segregation.


ACADEMIC

10


INDIVIDUAL

PUBLIC BUILDINGS AND PARK

OFFICE BUILDINGS WITH COMMERCIAL PODIUM 11

RESIDENTIAL CLUSTER

The design approach followed the research methods. Accordingly, starting with an urban scale, a site plan was developed within a larger framework of a master plan. The main aims of a site plan involved extending a green boulevard through a block, connecting it to a Garfield park, opening up a back yard to public, designing a halfway house as an assembly of residential buildings with common facilities in between. All elements of design play a significant role in rehabilitation process of the residents.


ACADEMIC

12

GROUND FLOOR PLAN

PERSPECTIVE SECTION A-A


INDIVIDUAL

13

FIRST FLOOR PLAN The halfway house is divided into smaller, recognizable and comprehensible-at a- glance enclaves, which allows for a safer residential units and helps ex - convicts to identify themselves with a place. PERSPECTIVE SECTION B-B


ACADEMIC

14

SECTION | DETAIL

FACADE | DETAIL

The philosophy behind the architectural proposal is to introduce more a house than an institution. That is why the design relates to an archetype of a house with an elements of vernacular architecture, such as a common porch.


INDIVIDUAL

15

INTERIOR VIEW | GROUND FLOOR The materials used for the construction and facades, mainly wood and limestone, are locally sourced and typical to the neighborhood, this way blending the project into the surrounding rather that alienating it.


ACADEMIC

16


INDIVIDUAL

1 2

3

4

5

17 OVERHANG DETAIL | VERTICAL SECTION 1_ natural stone cladding - limestone 30 mm 2_ cedar cladding 20 mm 3_ plywood sheeting 4_ waterproof membrane flashing 5_ cross laminated timber floor panel

General layout of each residential cluster is inspired by the typical Korean Hanok house. What is appealing about the arrangement of spaces is a central courtyard, which works as a catalyst for community activity, from where all surrounding functions can be accessed. The first level of each cluster is transparent and accessible to the neighbors. The intention is to show the society the normality of halfway house inhabitants and their transformation from consumers to producers. However, the second, residential level, is more closed and distanced in order to provide privacy and sense of safety to those, who are vulnerable and sensitive to overcrowding. The porches serve as the connectors between the two levels.


ACADEMIC

18


COLL ABORATIVE

THE NETWORK OF EXPERIENCE Istanbul, Turkey YEAR_2014 INSTITUTION_TU Delft, Public Building PROJECT TYPE_Architectural design, research, public COLLABORATION: Krzysztof Grochal

19

The project is located in Kadıköy district, on the Asian side of Istanbul, Turkey. The complex that is being designed is meant to be a connector to the nothern part of the neighborhood, a continuation of a sequence of green spaces and a counterweight to educational and cultural institutions, clustered in the southern part of the area as well as European part of Istanbul. The project is aimed to become a symbol of a rich cultural heritage of Kadıköy and a focal point for the mahalle.


ACADEMIC

PARKING AREA AND MARKET SQUARE

USE DURING A WEEK 20

SITE LOCATION IN ISTANBUL The chosen site is enclosed by the boundaries of highway, Fenerbahรงe stadium and includes an existing square, where temporary market takes place. The original marketplace is to be reorganized by pplacing permanent trade in the building and leaving the second half of the site empty for occasional trade and public outdoor activities.

PROPOSED BUILDING | CONTINUOUS GREEN SPACE


COLL ABORATIVE 1_

2_

3_

CONCEPT DIAGRAMS: 1_TYPICAL ARABIC GARDEN - BOSTAN 2_ELEVATED PATHS TO RESEMBLE BOSTAN 3_MEZZANINE FOR EXPLORING GARDENS 4_ENCLOSED RECESSED MARKET HALL

4_

Building design relates to the idea of historical islamic garden - bostan. There all the pathways were elevated above the ground level and all the vegetation recessed, so that visitors could have it like a carpet under their feet. 21


ACADEMIC

22

SITE PLAN The building is designed as a network of internal streets that accomodate trade, recreation and education. The main route is created from the busy commercial street toward the important crossroad of the neighborhood and includes permanent trade, vertical communication cores and tea houses.


COLL ABORATIVE

FLOOR PLANS: BASEMENT | GROUND FL| MEZZANINE LONGITUDINAL SECTION The trade is located in enclosed pathways running throughout the complex. In the courtyards, tha appear between the pathways, cultivated gardens produce crops, fruits, vegetables, contain bee hives and provide products that are sold in the market besides. The gardens serve educational purpose.

23


ACADEMIC

24


COLL ABORATIVE

25

SECTION | DETAIL

In the proposed building second floor design reflects the idea of bostan, whereas ground level is its invertion. The trade is 75 cm recessed below the ground, therefore creating different levels of experiencing vegetation.


ACADEMIC

26


INDIVIDUAL

CENTER OF MODERN ART in Upes street Vilnius, Lithuania YEAR_2011 INSTITUTION_Vilnius Gediminas Technical University PROJECT TYPE_Architectural design, public

27

The purpose of the project is to design a modern art center in Vilnius, in the newly formed city center - adjoining the right coast of Neris river and Upes street. The building has been designed taking into consideration the assessment of the urban situation and environmental factors as well as the other factors that predetermine the spatial and functional solutions. Modern art center has been designed on the site in the upper terrace in order to preserve the recreational area in the lower part, its connection with the cherry blossom garden and to place an entrance area of the building away from the busy Upes street. Volumetric expression has been dictated by the visual connection between downtown and Seskines esker slopes. The main volume of the art center corresponds to this direction but at the same time respects the view.


ACADEMIC

28

SITE PLAN| GROUND FLOOR PLAN | FIRST FLOOR PLAN


INDIVIDUAL

DEPOSITORIES EXHIBITION SPACE GARAGE

COFFEE SHOP EXHIBITION SPACE READING ROOM / INFO

ADMINISTRATION EXHIBITION SPACE ENTRANCE SPACE MULTIPURPOSE HALL

WORKSHOP AREA EXHIBITION SPACE

FUNCTIONAL DIAGRAMS

29

VISITORS ACCESS PERMANENT EXHIBITION FLOW TEMPORARY EXHIBITION FLOW

CIRCULATION DIAGRAMS

Architectural concept of the building corresponds to the pedestrian and vehicle circulation around the site and the expressive slope.


ACADEMIC

TECHNICAL SECTION STRUCTURAL PERSPECTIVE Supporting structures in the part of the building recessed into the slope are 400 mm thick monolithic wall and 400 x 400 mm cross-section reinforced conrete columns. In the upper part of the building a metal frame is installed - two trapezoidal metal trusses and light steel beams with perforated walls. 30


INDIVIDUAL

SOUTH ELEVATION INTERIOR VIEW | EXHIBITION SPACE The entrance square is a public space as well as an outdoor stage, where various events can take place. In the upper terrace cafe and recreational space is located. It provides a view of the old town.

31


ACADEMIC

32


INDIVIDUAL

1

2

3

33 4

FACADE DETAIL 1_Sandwich panels SPA E 174 mm Ventilated gap 30 mm Facade system - perforated steel sheets 2 mm 2_ Facade glazing system 3_Metal truss 4_Caisson ceiling panels

Much attention is paid to access both from the Konstitucijos avenue and Upes street, therefore the main entrance is located at the intermediate terrace.


ACADEMIC

34


COLL ABORATIVE

SYNERGETIC SOUND YEAR_2014 INSTITUTION_TU Delft, Hyperbody PROJECT TYPE_interactive installation, inter-performing environments COLLABORATION: Mike Kornecki, Perry Low, Milou van Min, Dichao Wang

35

Sound and music has long been used as a medium by almost every culture as a means of social interaction and bonding. Building on this habit, this installation uses sound that is actuated by movement creating different audio outputs as a result. This in turn influences how the user’s subsequent movement depending on how satisfied he/she is with the resultant sound. Multiple users creates richer compositions as more controls and sounds are added into the environment. As users coordinate their movements through trial and error, different compositions of sounds can result in unique musical outcomes. In this way, the human body becomes the instrument of interactivity and the influence of Synergetic Sound.


ACADEMIC

36

During the concept stages of the project, it was decided that a series of musical tones would best serve the experiment due to the ease at which different tones could be combined into chords and therefore compositions. Visitors would then easily be able to change controls through body movement, resulting in an ever changing composition.


COLL ABORATIVE

37

While multiple users could technically change their corresponding number of components to affect the composition, it is the activation of additional controls that will truly improve the overall audio result. These higher level controls can only be active when the 2 or more users come into close proximity to each other in order to achieve a desired result.


ACADEMIC

38


COLL ABORATIVE

Audio input is in many ways just as if not more important than ocular input. Sound gives us a 3-dimensional sense of space that is in many ways more ‘real’ due to its inherent role in giving us a sense of balance and by extension the ability to move through space. The size of a given space can also be determined through the use of an echo, giving inhabitants a good sense of the volume of the space. With digital simulation taking center stage as an essential means of conveying a proposal and with the advent of computer assisted virtual environments (CAVE), audio simulations are poised to take a critical part of making a virtual space more believable. See video:

https://vimeo.com/99301608

39


PROFESSIONAL

40


COLL ABORATIVE

HAFNER RESIDENCE 3 BROWNE PL., ROWAYTON, CT YEAR_2012 OFFICE_Mar Silver Design PROJECT TYPE_interior design, reconstruction PERSONAL CONTRIBUTION: technical drawings, material selection, furniture layouts, job supervision

41

The aim of the project was a reconstruction of the summerhouse from the beginning on 20th century for Mr Hafner and his 3 young daughters. The house is located on the waterfront in Rowayton, CT. The idea was to design a bright, contemporary yet elegant interior, preserving the structure of the old house.


TYPE

42

The whole second floor had to be replaced and redesigned in order to create enough private and common space for the family.


TYPE

43

Details, such as tiny reveal above the base and around the windows and doors added a hint of uniqueness. Natural wood and stone in neutral colors were used for finishing.


TYPE

44


TYPE

UP NEW MILLWORK CUSTOM ENTERTAINMENT SYSTEM WITH 50" LCD HDTV

UP TRASH DW

NEW CUSTOM BOOKCASE OR CABINET

FIRST FLOOR PLAN

45

UP

DW

SECOND FLOOR PLAN

The office designed custom furniture as well as used many Mar Silver Design collection pieces. The combination of textures and materials in neutral smoky color palette highlights the natural and organic context of the project.


TYPE

THANK YOU 46

JULIJA OSIPENKO julija.osipenko@gmail.com +31616105687

Portfolio 2016  

Architecture and design. Selected academic and professional works.

Portfolio 2016  

Architecture and design. Selected academic and professional works.

Advertisement