Issuu on Google+

JULIEN PERRET SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY


Content general

ABout me

1

Curiculum Vitae

2

projects

Duval Factory

3

MARS 100

11

Vertig’eau

19

Hannibal Hotel Ogygie Modular light brick

29 35 41

Other Skills

Design // t Lamp

Design // Floating Bench

49 51

Construction// Chalet Lancelot 53


ABout me For as long I remember I have always wanted to be an architect. However, when the time came to apply to University, I hesitated with medical school. After having studied architecture for 3 years, I understand that these two professions are not that far apart from each other. The human anatomy and brain diseases have always inspired me for my work. The connections between organs, the different skin layers and the schizophrenia of two antithetical programs in the same space, hold a fascination for me. I have tried to collect many professional experiences. It was important for me to be confronted with the hidden aspects of this job, as you cannot learn everything at university. I hope that this portfolio does not only present my academic work, but also integrates my own experiences and who I am as a person.

1


ABilities

Education

professional experiences

Julien perret

Skills Archicad Autocad Vectorworks Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Rhinoceros (Maxwell, Flamingo, Toucan) Sketchup Pro Artlantis Vray

2006 End of compulsory education

2010 Internship at DAR architects Ch. du Croset 9 1024 Lausanne, Switzerland

Address Av. de Montchoisi 10 1006 Lausanne Switzerland

2011 Internship at De Giovannini Sa Rue de Malatrex 38 1201 Geneva, Switzerland

Phone number +41  79 674 41 22

Languages French (mother tongue) English (international boarding school + 3 months in Oxford) Italien German Hobbies Rowing Cooking Opera Vintage sci-fi movies Spend time in my dreams with my imaginary friends

2006-2009 International boarding school 2009-2011 Swiss maturity (A-level) in biology, chemistry, mathematics and physics 2011-2014 Bachelor in architecture at EPFL (Swiss Federal Institute of technology Lausanne)

2012 Collaboration with Kawamura-Ganjavian Plátano 14 28029 Madrid, Spain 2012-2014 I have design a chalet extention and follow every parts of the construction. With the help of:  Creation architecture in and outside Sàrl Chalet Tanay 1993 Veysonnaz, Switzerland

Email julien-perret@hotmail.com Birth date 01.12.1989 Nationality Swiss Born in Lausanne

2


D


Duval Factory Studio :

Franz Graf

Laboratory : TSAM (preservation of the modern patrimoine) Program :

Complete survey of the site for the Le Corbusier Foundation

Reabilitation of an old factory into a center for Architecture Archive

Reabilitation of the le Corbusier fac tory into a PHD school of design

Location :

St.-Dié-des-Vosges, France

Year :

Bachelor 5 – 6

Date :

Autumn 2013 – now (work in progress)

Team :

Julien Perret Guilhem Rolland

4


DUVAL FACTORY

1

2

After Word War II, a part of the Duval factory was destroyed. Jean Jacques Duval decided to invite his friend Le Corbusier to design and build a new factory in St-Die . For Le Corbusier, it meant once again to put into practice the five points of architecture, so that the plant would reach almost parallel to what would represent Unite d’habitation in Marseilles—to be completed a few months after the end of this. The textiles factory has never stopped running since 1951. The old part and the Le Corbusier building are both in very bad shape. The program is real. First, transform the old part into the french architecture archive centre. We chose to divide the place with two piazzas using three walls. We built the different building of the program against these walls using the major lines of the existing factory. The second part is to rehabilitate and transform the Le Corbusier building into a PHD school of design. The two different rythyms of the structure and the windows pushed us to use curved lines to be able to play with the both.

Old Factory

Le Corcusier Factory

5

2

1


LE CORBUSIER FACTORY

Axonometric View (Top)

Axonometric View (Bottom)

6


ARCHITECTURE ARCHIVES CENTRE Reabilitation of the old factory (Work in progress)

2

First, transform the old part into the french architecture archive centre. We chose to divide the place with two piazzas using three walls. We built the different building of the program against these walls using the major lines of the existing factory.

1

Museum

2

Archives

3

Consultation

4

Restaurant

5

School of Design

4 3

1

5

7

Fist Floor Plan


Model

8


SCHOOL OF DESIGN Reabilitation of the Le Corbusier factory Work in progress The second part is to rehabilitate and transform the Le Corbusier building into a PHD school of design. The two different rythyms of the structure and the windows pushed us to use curved lines to be able to play with the both.

1st Floor

1st Floor Class rooms Library Forums 2nd Floor Offices Studio Material Library 3rd Floor Strudio IT centre

9

2nd Floor

Model Section

3rd Floor


10


M


MARS 100 Studio :

ENAC Workshops (Mixing class with architects, civil engineers and environment engineers)

Program :

Design a human colony for 100 people

Location :

Aeolis Mensae, Mars

Year :

Bachelor 6

Date :

Spring 2014 – now (work in progress)

Team:

Julien Perret Guilhem Rolland François xavier Favre Numa Bertola Baptiste Ehrhard Christel Chappuis Alexander Audouy

(ARC) (ARC) (CIV) (CIV) (CIV) (ENV) (ENV)

12


Mars 100

Plan Colony 100

Work in progress

1

This Workshop is mixing 3 different faculties: Architecture, Science of the Environment and Civil Engineers. The goal of this class is to mix different knowledge and get used to working together after the diploma. The program is to design a colony from A to Z for 100 people. We have to solve many issues: How do we build, what material, how do we produce energy, air, food and water? And also what kind of community? This is only a small part of the work. It shows the general shape of the colony and how it can be multiplied.

4

2 1 .

Sleeping Side

2

Working Side

3

Activity Side

4 5

Food Production (Vegetal) Food Production (Fish)

4

5

3

13


Plan Colony 600

14


SECTION A-A

15


16


V


Vertig’eau Studio :

Bakker & Blanc

Program :

Design a vertical thermal bath

Location :

La Forclaz, Hérens valley, Switzerland Alt. 1750 m

Year :

Bachelor 4

Date :

Spring 2013

Team :

Julien Perret Apolinario Soares de Oliveira

20


Vertig’eau The program imposed by VERTIG’eau was to establish a new/real square in the old village of La Forclaz. Located deep in the Hérens Valley, this large hamlet offers the foundation of our idea due to its varied landscapes. Thus, the objective was to continue the growth of the village placing the building close to the actual Chapel—as a new center into the old village and a first step for future constructions. The idea could be to have the public programs around this new piazzetta. The decisions was to keep a contemporary style, and to preserve the type of old alpine chalets; but traditionally the mineral part was to receive heat points and the typical wood part was for living rooms. However, the morphology changes because the base is punctuated by adding columns that hold the program and reinforce the verticality. There are the different rooms present in the Roman Baths: tepidarium, caldarium, sudatorium, frigidarium. The circulation is between the columns which recreates a typology hamlet in the interior of the building. The thermal bath is at the service of the village, as Roman baths; it’s a public place, people undress at home, and it would be the beginning of the ritual. Then they come to purify themselves in the bath.

21


Concept CONCEPT

resarch RESEARCH

5-10 persons

BATH

10-50 persons 1000 persons

HEAT

HOLIDAYS

1-5 persons

CALDARIUM

Tschテ、ggテ、ttテ、

SQUARE

NEW 1 person

TEPIDARIUM PIAZZA

CAPACITY

FEST

FIRMITAS

EVENING CHALET

FULL

CONNECTION

WALLIS

EMPTY VILAGE

POYA

LARCH

ABUNDANT

OPENINGS

CHAPEL

NATURAL

NIGHT

CENTER

CLOSED?

CHANGING-ROOM? BEGINNING OF THE RITE

ORGANIC

GUISAN

CLOSED?

VENUSTAS

WINDOWS

LIGHT

BUNKER

SCHWEIZER REDUIT

COW

SELF-SUFFICIENT

FOREST

CONCRETE

PRIVATE

MONEY

WOOD

AFTER WORKS

RITE

TRADITION FIR

DARK

FAMILY

OPEN

SNOW

RAIN

RUIN

OPEN?

TIME

OPEN?

SUMMER

ARCHITECTURE

MADE

WINTER

BUILDINGS

ROMAN

ARTIFITIAL HISTORY

FAKE

SMELLY

MORNING

ODORS

LANDSGEMEINDE

ARTIFITIAL

WEATHER

PARFUM

DARK

SWISS

ELECTRO GOD

SYMBOL

SONG

CLASSIC

SYMBOLIC

RESURRECTION

Lテ傍SCHBERG

SIMPLON

COMMUNISM YODLE

SUDATORIUM CHAPEL

MASSAGE

RULES

LOVE PAR

HISTORY

CLEAN

ADULT

AWKWARD

RITE

ROMAN

PRIVAT

BATH

PASSION

TYPICAL

BODY

PROGRAMS

PRAYER MASSAGE

CHURCH-GOER

CALDARIUM

MEN

CATHOLIC

GROUP

ROMAN

INDIVIDUAL

TYPICAL

TEPIDARIUM

FINAL RITE

WOMEN

PAR

BIBLE

WORK

HOURS PUBLIC

COMMUNITY

ATHEIST GROUP

STORY

BELIEF

FREE

INDIVIDUAL

ELDERLY

VIEW

ALPS

URBAN

ARCHITECTURE

PROGRSSIV

RECEPTION

GHOST

SPIRIT

PURIFYING

FAITH

BUILDINGS

DAY

ROOF?

SUN

PRIVACY

DIVINITY

PRIVACY

OTHER

NAKED

SAS STEP

WELFARE

RANDOM

FOURNITURE?

CHILLING

LOST

COMFORT SLEEP

Access

Public/ Pr ivate

OPEN

CLOSED?

LA FORCLAZ

V i ew

Impor t ant ar ea


pLans //sections

Niv. + 5.50

D

C

Niv. ± 0.00

Niv. -2.00

A

Level 0

A

D

A-A Section

Level -1 Niv. + 5.50

Niv. + 2.50

Niv. ± 0.00

Niv. -6.50

23

Level -2

Level -3

B-B Section


Niv. +5.50

B

Niv. ± 0.00

Niv. -5.00

Niv. -7.50

Niv. -10.50

C-C Section Niv. +5.50

Niv. +2.50

Niv. ± 0.00

Niv. -2.50

Niv. -6.50 Niv. -7.50

D-D Section

24


heating production

1 | ARRIVAL WATER FROM NATURAL SOURCE

1 | ARRIVAL WATER FROM NATURAL SOURCE

2|

5|

4|

3|

6 | EVACUATION WASTE WATER TO RIVER

25

HEATING SYSTEM and WATER CIRCULATION | Axonometric + Section


2 | ENTRANCE TO WATER TANK

5 | ARRIVAL HOT WATER TO CALDARIUM

4| 3 | WATER UNTER PRESURE 1bar

PIPES AROUND HEAT INTO THE WALL

6 | EVACUATION WASTE WATER TO RIVER


Concrete Base

27

Wood Top


Night Vision


H


Hannibal Hotel Studio :

Bakker & Blanc

Program :

Hotel Elephants park Thermal bath

Location :

Albrun pass Landschofts park Binntal Italien-Swiss border Atl. 2370 m

Year :

Bachelor 3

Date :

Autumn 2012

30


SITUATION

31


Model

Some legends say that Hannibal took the Albrun Pass when he crossed the Alps with his army of elephants to attack the Empire of Rome. Staying attached to this symbolic idea, the project implements on the Valley Belvedere, precocious image of throne—you go, you stop, and you look. Nature and Man compete on a no-man’s-land site where obviously human remains insignificant. The hotel will then appear as an armistice: Welcome to the Hannibal Palace. The plan dialogues with the flow: travellers, depressions, streams, the building unfolds along the slopes emphasizing horizontality and takes the form of a dam.

The existing trail is preserved through the hotel and in the middle, and then offers visitors the possibility to have a break or move on. The ground floor is divided into two, a public part: reception restaurant and salon, and the other for the heavy programs: thermal baths and enclosures for elephants. On the first floor the rooms offer a predominant view of the environment, also joining the two previously separate entities, and then forms a bridge bond.

32


Plans

Groud Floor

First Floor

Section A-A

33

Plan Rez 1:200


O


Ogygie

Architecture competition

Program :

Re-design the architecture building of the EPFL

Location :

EPFL (Swiss Federal Institutes of Technology), Lausanne, Switzerland

Year :

Bachelor 4

Date :

Spring Break 2013 (1 week)

Team :

Julien Perret Tim Simonet Apolinario Soares de Oliveira Guilhem Rolland

36


SITUATION

Existing

Existing

Project

Project

37


Plans

PLANS

The primary intension of this project was to provide the current architectural building true identity, raising to iconic status, in the urban fabric of EPFL. Access to the lobby is then placed at the intersection of the axes that creates flow from the metro and the esplanade. The staircase added as a OVNI deforms the facade like the waves of a drop on a body of water. A retractable staircase illustrates the ephemeral nature of exhibitions

and other events that take place in the lobby. The staircase collapsed then merges with the ground, and he deposits his footprint. The exhibition space was redesigned, moving offices away to free the entry and install home and bookshop. The twisting window to access the exhibition invites visitors to go in that direction.

Level 0 Entrance

Level 1 Exhibition hall

38


Section/facade/model SECTION/_FACADE/_MODEL

North North Section Section

39


West facade West Faรงade


Modular light brick When design becomes Architecture

Studio :

Key Kawamura

Laboratory : ALICE (Dieter Dietz) Program :

Free

Year :

Bachelor 1

Date :

Autumn 2011

Team :

Julien Perret Marie-Pauline Cryonnet

41

B


Modular light brick

M1

M2

M3

M4


43

45


Mosque in duba誰 We have collaborated with the design practice Kawamura-Ganjavian in the design of a mosque in Duba誰, United Arab Emirates. The Modular Light Brick was used for the facade of the Mosque.


Other Skills


Design // t Lamp Studio :

ECAL LAB Tschumi Lamp J.Perret + G.Rolland

Thomas Kral

Laboratory : ECAL+Lab 13.9

Free

Year :

Bachelor 5

Date :

Autumn 2013

Team :

Julien Perret Guilhem Rolland

19

.7

0. 6

22.5

Program :

7.5

49

ECAL LAB Tschumi Lamp


50


Design // Floating Bench

Work in progress

Studio :

Thomas Kral

Laboratory : ECAL+Lab Program :

Design Bench

Year :

Bachelor 6

Date :

Spring 2014

Team :

Julien Perret Guilhem Rolland

Wood Concrete Stone Metal

Steel Frame

Inox Mirror Surfaces

5i


52


Construction SKills// Chalet Lancelot Year :

Bachelor 3-4-5-6

Date :

Autumn 2012 Spring 2014

Team : Situation:

Julien Perret Creation architecture in and outside Sàrl Les Collons, Veysonnaz, Switzerland

My family gave me the opportunity to design an extension to their chalet in Veysonnaz. I have worked on it from the beginning by making the plans, getting the planning permission, finding enterprises, following all the parts of the construction and even working as a construction worker. The wish of my family was to keep the vernacular spirit of the old chalets of the valley with dark wood burnt by the sun. I have tried to make the extension as least visible and least expensive as possible.

53

The Old Chalet


The New Chalet Front

Road Side


Maxwell J. Perret Portfolio