Page 1

DRIA

Frutiger EXPLORING


Inhoudstafel Adrian Frutiger

2

Ontstaan frutiger

4

Gewichten

6

Kenmerken

8

Toepassingen

10

Bronnen

12


DRIAN FRUTIGE

Hij is...

ĂˆĂˆn van de belangrijkste letterontwerpers ooit.

Geboren op....

24 maart 1928 in Interlaken, Zwitserland

Bekend voor....

het bekende lettertype Frutiger

Adrian Frutiger is een Zwitserse letteron letterontwerpers van de twintigste ee digitale typografie in deze tijd, hij is be typen Univers, Fru


ntwerper. Hij is een van de belangrijkste euw, nog steeds toonaangevend in de ekend om zijn ontwerpen van de letterutiger en Avenir.


NTSTAAN FRUTIGE

Frutiger is een schreefloos lettertype on ontwerper Adrian Frutiger. Hij kreeg in Charles de Gaulle de opdracht de typo luchthaven te ontwerpen. In plaats va eerder ontworpen lettertypen zoals U ontwerpen. De nieuwe lettersoort, o voltooid in 1975 en werd in hetzelf luchth

Stijl Classificatie

The Quick Brown Fox Ju

The Quick Brown Fox Ju

The Quick Brown Fox Ju


ntworpen door de Zwitserse lettertypen 1968 van de internationale luchthaven ografie voor de bewegwijzering op de an gebruik te maken van een van zijn Univers verkoos Frutiger een nieuw te oorspronkelijk genoemd Roissy, werd fde jaar in gebruik genomen op de haven.

Schreefloos Linearen, humanist

umps Over The Lazy Dog

umps Over The Lazy Dog

umps Over The Lazy Dog


ENMERKE

Frutiger baseerde het ontwerp van het schreefloze lettertype op Univers en Gill Sans. Voor gebruik op de luchthaven was het van belang dat de letters onder verschillende hoeken en van grote afstand goed leesbaar zijn. De letters zijn karakteristiek gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, met duidelijke stokken en openingen.


D F A V AW B S RUQE YHZ T J X C K F I NO ME V G E P SXBOL R


EWICHTE

FRUTIGER LIGHT The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

FRUTIGER ROMAN The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

FRUTIGER BOLD The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog


FRUTIGER LIGHT ITALIC

FRUTIGER ROMAN ITALIC

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

FRUTIGER BOLD ITALIC

FRUTIGER BLACK

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

FRUTIGER BLACK ITALIC

FRUTIGER ULTRA BLACK

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

A B C D


OEPASSINGE

Als lettertype voor drukwerk verscheen Frutiger in 1976 op de markt bij letteruitgeverijen D. Stempel AG en Linotype. De eenvoud en de leesbaarheid van Frutiger maakt het tot een populair lettertype voor advertenties en klein drukwerk. Frutiger wordt onder meer gebruikt op wegwijzers in Zwitserland en binnen het openbaarvervoernetwerk van Oslo, Noorwegen sinds de jaren 1980. In 1997 werd het lettertype bewerkt voor gebruik op bordjes in de Alte Pinakothek in M存 nchen. De Nederlandse Spoorwegen zijn inmiddels overgestapt van Univers naar Frutiger voor hun borden en bewegwijzeringen en voor het spoorboekje, en ook de Luchthaven Schiphol, het NOS Journaal, de Nederlandse hulpdiensten en de Universiteit Gent gebruiken Frutiger.


Frutiger Arrow Adrian Frutiger zelf was verantwoordelijk voor het opstellen van de templates voor elke pijl van Neue Frutiger.

Het is momenteel het best verkochte lettertype van Linotype.


RONNE


“When i put my pen to a blank sheet, black isn’t added but rather the white sheet is deprived of light... Thus I also grasped that the empty spaces are the most important aspects of a typeface”

-Adrian Frutiger-


Julie Moreau

Fontbook melanie  
Advertisement