Page 1

PROCESFOLIO_ERROR


PROCESFOLIO_juliecollard_1112


procesfolio julie collard 3e bachelor 2011-2012 sint-lucas


1

2

3

4

5

6


onderzoek

10-17

inspiratie

18-43

experiment

44-59

resultaat

60-87

experimentele typografie

bronnen

88-113

114-117


ERROR Brainstorm


erreur fehle fejl trial error dwaling fout afwijzing computerterm 404 drukfout fout vergissing verstoppen propaganda ideologie peniciline post-it rontgen serendipity lsd velcro moord geestesziek insanity typfout verkeerd foutief mistake psycho control uncontrol absurdity delusion deviation faux pas hit en mis test bug

blunder ruis verfrommelen virus crash bug not found postcript waanzin overlapping angst broken home blackout deconstructie morsen vlekken geheimhouden wegsteken maskeren verdoezelen toesperren achterhouden afwijking uitglijder slip spelfout misstap stumble slip failure blooper gaff lapse dom experiment accident incorrect screwup

9


11


1

Naargelang mijn onderzoek vorderde, kwam ik steeds meer terug op het gegeven wissen of verstoppen. De zekere mystiek die het met zich mee brengt wist me nog steeds te boeien. Waarom tonen we iets niet? Zijn we bang om fouten te maken? Is dit een reactie op een fout? Ook de gelaagdheid van iets verstoppen en camoufleren intrigeerde mij. Waarom zien we eerder iets dan niets?

12


onderzoek

13


14


15


16


17


2


inspiratie

21


Gerhard richter_portraits

“Now there are no priests or philosophers left, artist are the most important people in the world�

22


Gerhard Richter is een zeer veelzijdig kunstenaar, die niet alleen regelmatig op zoek is naar het niets, maar die op vele manieren probeert de realiteit te omzeilen of via een omweg te benaderen. Ongrijpbare kunst is het gevolg. In zijn portretten weet hij zichzelf steeds weer weg te cijferen. Er speelt altijd een grote afstandelijkheid mee, zelfs in de portretten die hij schilderde van zijn vrouwen en kinderen. Ook zijn zelfportretten zijn naar foto’s geschilderd, en zo vaag mogelijk gehouden. Het lijkt wel of hij de wereld alleen vanuit zijn ooghoeken durft te bekijken. Richter lijkt vooral zijn best te doen de realiteit te betrappen op de momenten die het minst dramatisch zijn. Alsof hij daar de kern kan raken. Het paradoxale is, dat zijn schilderijen zo voor de toeschouwer, de kijker, nog ongrijpbaarder worden. Bovendien schept hij vaak nog meer afstand door zwartwit te schilderen, op een manier die het gevoel geeft dat hij slordig een onscherp kiekje naschildert. Intrigerend is dat wel, want je vraagt je steeds weer af wat Richter bezielt om juist dit beeld op doek vast te leggen. Je voelt je bijna een intieme bespieder die stiekem mee mag kijken. Afstand en intimiteit lijken samen te vallen.

23


24


25


Santa katkute_photo

De Litouwse fotograaf Santa Katkute heeft een besloten talent voor het fotograferen van kwijnende jonge vrouwen. Je ziet echter nooit hun gezicht. Ze smelten in meubels of lopen op de rand in meren, de meisjes hebben geen interesse in draaien met hun waarschijnlijk droevige blik naar ons toe. Katkute’s foto’s worden hierdoor nog mysterieuzer.


27


Lamia joreige_Objects of war

“My work attempts to collect, record, erase, invent, forget, capture, miss and divert.. In all my work, I point out the impossibility of accessing a complete narrative, thus underlining the loss, the gaps of memory and history..�


Het werk van de Libanese artiest Lamia Joreige vind zijn oorsprong in de situatie van het land en vertegenwoordigt haar oorlogen en hun nasleep. In het bijzonder Beiroet, een stad die vaak centraal staat in haar beelden. “Objects of War” is een reeks van getuigenissen over de Libanese oorlog. Ieder kiest een voorwerp, gewoon of ongewoon. Dit dient als uitgangspunt voor zijn/haar verhaal. Elke getuigenis helpt bij het creëren van een collectief geheugen. Daarnaast toont het ook de onmogelijkheid om de geschiedenis van deze oorlog te vertellen. Je krijgt slechts fragmenten. Het doel is niet om een waarheid te onthullen, maar om te verzamelen en de diverse verhalen rond hetzelfde onderwerp met elkaar te confronteren. Indien mogelijk worden de objecten getoond. Elk object heeft een label met de naam van de persoon die ervoor koos.

31


32


33


Charlie Kaufman_eternal sunshine

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een Amerikaanse romantische sciencefictioncultfilm uit 2004, geschreven door Charlie Kaufman. De film werd geregisseerd door Michel Gondry, die het idee kreeg van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth, die de synopsis voor de film bedacht en uitschreef. Het verhaal draait rond Joel Barish (Jim Carrey), en zijn relatie met Clementine Kruczynski (Kate Winslet) – ze ontmoeten elkaar, worden verliefd, blijven een aantal maanden samen en gaan uiteindelijk uit elkaar. Enige tijd na de breuk komt Joel er per toeval achter dat Clementine naar een dokter is geweest (gespeeld door Tom Wilkinson), die zich specialiseert in het wissen van pijnlijke herinneringen, en dat ze daar elk mentaal spoor van hem heeft laten verwijderen. Joel voelt zich gekwetst, hij is kwaad, en hij besluit om haar hetzelfde plezier te bewijzen: ook hij gaat naar de dokter in kwestie, en vraagt hem om Clementine volledig uit zijn geheugen te wissen.


“Every great idea is on the verge of being stupid.” (Gondry)

35


+ found images

Gaandeweg sprokkelde ik hier en daar beelden uit boeken en op het internet. Deze beelden spreken voor zichzelf en ik ben er niet dieper op in gegaan. Toch vind ik ze meer dan de moeite om te delen, aangzien ze voor mij ook een belangrijk onderdeel vormen van mijn onderzoek.

38


39


40


41


42


43


44


45


46


I have no idea where this will lead me but I have a definite feeling it will be a place both wonderfull and strange..


3

Het tweede semester startte ik met enkele mini-experimenten. Ik wist nog niet perfect welk verhaal ik wilde vertellen, en hoe ik ging vertellen bleef me ook nog bijster. Daarom deed ik enkele experimenten. Het gegeven ‘erase’ speelt nog steeds een grote rol, maar ook de begrippen ‘herinnering’ en ‘vergankelijkheid’ weten me te triggeren.


experiment

49


Een eerste probeersel was het vervormen van mezelf. Het onherkenbaar maken, een verstoord beeld creĂŤren. 50


51


52


53


De tweede uitwerking was een letterlijke uitwerking van het vestoppen. Maar zo, alsof het onopzettelijk was. 54


55


56


57


58


59


Please let me keep this memory, just this one.

61


4

Mijn proces vertrok vanuit een persoonlijke error en hoe men hier mee omgaat. Al in semester 1 speelde ik met de term ‘erase’. Iets niet (mogen) tonen, iets verstoppen. We zijn verplicht erg carpe diem te leven, daarom tonen we ook niet gauw gevoelens. Daarnaast was ik erg bezig met herinneren en niet herinneren. Slechte herinneringen worden verdrongen, maar ook dagdagelijkse dingen vergeten we. Daarom hield ik me dit jaar bezig met het creëren van een soort extern geheugen. Dit wilde ik vergelijken met het extern geheugen dat sociale media en internet creërd, waarin alles publiek gemaakt wordt. Hierdoor wordt het onmogelijk om te vergeten en te vergeven. Omdat veel van onze herinneringen gebaseerd zijn op objecten en in het bijzonder foto’s, leek het mij een logisch gevolg om met foto’s te werken. Ik nam dagelijks een foto en toon in mijn publicatie een selectie van al deze foto’s. Ik koos ervoor om de foto’s als objecten te plaatsen, voorzien van een nummer. Zo lijkt het of de beelden worden tentoongesteld.


resultaat

63


Error, erase, iets verstoppen of toch niet, gevoelens verbergen of toch weer niet, herinneringen die (niet) mogen vervagen,... Daar draaide mijn hele experiment rond. Welke herinneringen blijven? Wat nemen we elke dag nog in ons op. Wat vergeten we? En... in hoeverre kunnen we nog iets vergeten? Worden we niet elke dag weer geconfronteerd met een extern geheugen? Door sociale media en alles wat publiek gemaakt wordt? Is het daardoor nog mogelijk om iets te vergeten of zelfs te vergeven?


Berlijn, 17-02 Berlijn, 18-02 Nieuwpoort, 17-03 Nieuwpoort, 17-03

65


66


Rijkevorsel, 02-03 Antwerpen, 05-04 Kalmthout, 03-01

67


Merksem, 24-02


69


70


Merksem, 27-02 Merksem, 15-04

71


Merksem, 04-05


74


Merksem, 26-03 75


Merksem, 26-03 Merksem, 26-03

76


77


Schoten, 26-04 Schoten, 26-04

78


79


80


Merksem, 21-02 Merksem, 22-02

81


Dit onderdeel bestaat uit een reeks foto’s van verwelkte bloemen, en draagt de naam ‘Centerpiece’. Elke bloem krijgt zijn latijnse benaming en lover n°. De verwelkte bloem is een symbool uit de vanitas; een kunstterm die voor ijdelheid en leegheid staat. Ik wilde hiermee de vergankelijkheid van vandaag aantonen. Zelfs de liefde is vergankelijk...

82


Centerpiece

The bouquet is the trace of the departed visitor

83


Lover n째1 Gerbera


Lover n째3 Rosaceae


Lover n째5 Fresia


5 “I didn’t think, I experimented.” Deze zin mag je erg letterlijk nemen. Mijn onderzoek bestond voornamelijk uit kleine experimenten op zoek naar een leuk font.


experimentele typografie

91


Idee Wankel lettertype creĂŤren, alsof ze elk moment kunnen omvallen. Dit probeer ik te bekomen door een contrast tussen schuine en gebogen letters in contrast met rechte letters.

94


Mijn eerste pogingen tot een lettertype draaiden vooral rond het vervormen van letters. Papier, schaar en scanner waren hierbij mijn vriend. Hierna heb ik het abstracter en meer lineair aangepakt. Het bleef echter nog te vormelijk.

95


Het eerste semester lag mijn focus op het neerhalen van oude gebouwen. De beelden op zich fascineerde me, maar ook de manier waarop alles geleidelijk verschuift en afbrokkelt leek me een interessant vertrekpunt. Bij het neerhalen van gebouwen met dynamiet breekt het af in verschillende stadia. Mijn lettertype moest dan ook in meerdere fases worden opgebouwd.


DE CON STRUCT

Daarnaast leek het me ook interessant om een lettertype te creeĂŤren dat interageert met de persoon die typt. Ik speelde met het idee het lettertype te linken aan de aandachtsspanne van mensen. Als de persoon fouten typt, breekt het font in fases af. Door zich beter te focussen tijdens het typen, kan het font zich weer herstellen.

97


102


103


104


105


In het verlengde van mijn onderzoek rond “error-erase� maakte ik ook een filmpje. De letters faden en overlappen. Maar het belangrijkste is de tekst in dit filmpje. 106


107


Omdat mijn afbreekbaar font niet wilde vlotten, koos ik er voor om iets volledig anders te proberen. Het was hoog tijd om me te focussen op een nog te realiseren font. Ik koos om vanuit een erg juiste vorm te vertrekken. Wiskundig en zonder fouten. In de balk plaatste ik steeds een letter van het alfabet. Ik probeerde een onlogica te creĂŤren binnen het erg logische. Het eindresultaat bleef conceptueel en abstract.

108


109


110


111


112


113


114


6

I

II

I II

III

22-23

20-21 I II III

http://decompos.com/ http://www.gerhard-richter.com http://thelonelyone.net/

I II

http://www.npg.org.uk http://www.gerhard-richter.com

I I

II

II

III

IV

III

30-31

28-29 I II III

http://artmatters.ca http://www.lamiajoreige.com http://blogbaladi.com

I II III IV

116

http://www.delfinafoundation.com http://www.lamiajoreige.com http://www.lamiajoreige.com http://dpi.studioxx.org


bronnen

II III IV

II

II

I I 24-25 I II III IV

26-27

http://www.santakatkute.com/ http://ineedaguide.blogspot.com http://tuanb.com/lightcomesthrough http://www.santakatkute.com/

I II III

http://ineedaguide.blogspot.com http://ineedaguide.blogspot.com http://ineedaguide.blogspot.com

IV

III

I

II

I IV III

II

34-35

32-33 I II III IV

http://www.nohawk.com http://www.nohawk.com screenshot film screenshot film

I II III IV

117

http://www.nohawk.com http://www.nohawk.com http://www.nohawk.com http://www.best-movies.info


III I I

II II 36-37

I II III

38-39

http://sandinlungs.tumblr.com http://ffffound.com http://ffffound.com

I II

http://margaretdurow.com http://margaretdurow.com

I II I III

III

II

36-37 I II III

38-39

http://www.implosionworld.com/ http://www.implosionworld.com/ http://www.implosionworld.com/

I II III

118

http://jump.dexigner.com http://tumblr.com http://tumblr.com


I

II I

IV

II

V

III

IV

III 40-41

I II III IV V

V 42-43

http://ffffound.com http://ffffound.com http://tumblr.com http://ffffound.com http://tumblr.com

I II III IV V

119

http://curseofthemultiples.tumblr.com hhttp://ffffound.com http://curseofthemultiples.tumblr.com http://curseofthemultiples.tumblr.com http://ffffound.com


the_end


Procesfolio  

Procesfolio 2011-2012 3BA Grafische Vormgeving Sint-Lucas Antwerpen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you