Page 1

ekte

NORD

NORSK Julemat


Halvors lutefisk FISK FRA HALVORS er både tradisjonsfisk og en eksotisk fristelse. Halvors foredler dette genuine råstoffet etter klassiske foredlingsmetoder, og gjør det tilgjengelig for et moderne norsk kjøkken.


LUTEFISK PÅ EKTE

Nordnorsk

VIS

“DÆKEN’ AN STEIKE, DET E GODT DET ”


Lofotfiske er det

viktigste

sesongfisket etter torsk i Norge. Den begynner i januar og varer ut i april, den perioden hvor fisken søker inn til kysten for å gyte. I denne perioden kalles torsken for skrei. Dette har i århundrer vært den største begivenheten i Lofoten. Fiske etter “Skrei” under Lofotfiske er en opplevelse i seg selv. Mye av fiskingen i Lofoten er basert på erfaring og mange års tradisjon, men er i prinsippet et enkelt fiske pga. rikdommen i havet. – Knut Johansen, Lofotfisker


Ingredienser

Sennepssaus

1,5 kg lutefisk 1-2 ss salt Mandelpoteter 100 g bacon i skiver Grovmalt pepper

0,5 l. melk 1 ss margarin 2 ss mel 3 ss grov middels sterk sennep Kvernet hvitpepper Salt


Slik gjør du • Start med å koke lutefisken uten vann i en ildfast form eller en langpanne i stekeovnen på 200 grader. • Legg lutefisken i en langpanne eller ildfast fat med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken og la den stå i 10-15 minutter. Hell av vannet som dannes og dekk med lokk eller aluminiumsfolie. • Sett i ovnen i ca 40 minutter. Kontroller lutefisken etter ca 30 minutter. Det er viktig at fisken ikke står for lenge i ovnen, slik at den blir tørr.

2 porsjoner

• Temperaturen lutefisken har når den settes i ovnen har betydning for koketiden. Store kalde stykker trenger lengre tid enn små tempererte. • Skjær bacon i terninger og stek på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt. • Smeltet margarin og mel blandes til jevning. Kok opp melken og rør inn jevningen. La dette småkoke i 5 min. Smak til med salt og pepper. Ha i sennepen og kok forsiktig opp under om røring. Serveres varm.


JULEØL OG

akevitt T I L

M AT E N

J uleøl

Akevitt

Til lutefisk med sennep, bør ølet ha sødme og fruktighet. Bitterheten bør da være lav. Norske pilstyper fra Norlandsbryggeriet, EC. Dahls og CB er gode valg. En belgisk trippel eller et Saison-øl passe godt til lutefiskemåltidet. Styr unna for kraftige juleøltyper til lutefisken, da smaken fort kan bli for dominerende.

Godt juleøl gjør akevitt helt overflødig til lutefisk, men hvis du insisterer, passer årets Juleakevitt, Gilde Juleakevitt 2012. Norsk lutefisk akevitt, er skreddersydd til lutefisk med full pakke. Du må ikke nødvendigvis nyte øl og akevitt til lutefisken. En frisk og fruktig hvitvin med god fruktsødme kan også være godt.


Ingredienser 5dl kremfløte 5dl H-melk 10 eggeplommer 120 gr sukker 45 gr gode pepperkaker En halv vaniljestang 2ss glukose eller cornsyrup


Juledessert

Pepperkakeis

2 porsjoner

• Kok opp fløte og melk med sukker og vaniljestang. • Ha eggeplommer i en bolle og pisk de sammen. Hell over fløtemelken under omrørning, hell tilbake i kjelen og varm til fløtemelken tykner lett (ta gråtest). • Trekk kjelen fra varmen og ha i pepper kakene. Kjør med stavmikser til pepper-

kakene er helt most. (Det tar 4- 5 min) Sil dette over i en bolle og rør inn glukose. • Sett kaldt noen timer for å stablisere smakene. • Kjør i ismaskin eller sett i frys og rør hvert 15 min til isen har softis konsistens. • Serveres med pepperkakesmuler eller varme bær.


Kilder http://www.fiskeforum.com/index.php?option=com_content&view=articl e&id=90:lofoten http://www.halvorsfisk.no/ http://www.ol-akademiet.no/no/ol_+_mat/ol_til_mat/ol_til_julemat/Valg+ av+jule%C3%B8l+til+mat.9UFRjYZd.ips http://www.aperitif.no/content/view/full/37182 http://www.charls.no/2011/12/09/pepperkake-is/ Intervju med Knut Johansen, Lofotfisker.


Halvors Tradisjonsfisk AS, Håndverkerveien 7B, 9018 Tromsø Telefon: 959 03839 E-post: Halvor@halvorsfisk.no www.halvorsfisk.no

Brochure Lutefisk  

This is a borchure about Lutefisk.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you