Page 1

Julide

Digitaal werkboek Immersive Space

C1D Bron: http://animatie.blog.nl/pixar/2009/04/20/in-de-wolken-met-eerste-screenshot-partly-cloudy Datum: 04-02-2014


Inhoudsopgave - 3 voorbeelden - 3 immersive ruimtes - Objecten in ee ruimte - Ruimte vragen - Moodboard - Kleurenpalet werelden - Standpunt & belichting - Vormgevingsoefening / stijlonderzoek - Storyboard - Flowchart - Reflectieverslag


3 voorbeelden Pacman op straat ik was aan het zoeken op google op graffiti op straat en dit was het eerste wat me aansprak. Het is grappig en iets van toen, een spel wat tijdloos is en die elke keer weer verbeterd word. Je krijgt er een leuk gevoel bij als je het zien, en wordt er vrolijk van dit voornamelijk door de kleurgebruik en poppetjes. Bron: http://www.inspirefusion.com/tag/3d_artworks/ Datum: 11-02-2014

Dit is een bijzonder plaatje die ik vond met het zoeken, in eerste instantie zou je er een bang gevoel bij krijgen omdat het lijkt alsof het beeld op je afkomt en omdat het groot is. maar als je er lang naar blijft kijken valt het eigenlijk wel mee het ljkt niiet specefiek op iets zodat je het kunt vergelijken met iets, omdat je dit in het dagelijkse leven niet snel zult tegen komen dat zou ook de reden zijn waarom het de aandacht trekt.

Bron : http://www.arch2o.com/babiy-yar-memorial-kokkugia/ datum: 11-02-2014

DIt plaatje is erg interresant en het zet een mens ook aan het denken het laat zien dat het onmogelijke toch mogelijk kan zijn. je krijgt er een chaotisch gevoel bij omdat de trappen alle kanten opgaan en je kunt het eigenlijk wel een beetje vergelijken met het leven zelf, omdat je in het dagelijkse leven ook verschillende kanten op gaat en op verschillende manieren denkt.

Bron : http://www.ftense.com/2011_07_24_archive.html datum: 11-02-2014


opdracht 1

Drie immersive ruimtes balonnen een zweverige/vrolijk gevoel, een ballon die overal naar toe kan vliegen , dat je niet gebonden bent aan 1 plek maar dat je naar verschillende plekken kunt gaan dat je je vrij voelt, een vrolijk geluid watniet storen : gefluit/lucht

Datum: 08-02-2014

bellenblaas , het zijn bellen en eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het leven een bel is erg mooi en kleurrijk op het moment dat die geblazen wordt en dan zweeft die en uiteindelijk op het moment dat je het niet verwacht spat die kapot. Het gevoiel wat erbij komt kijken is vrolijkheid en een minuut van stilte omdat het mooi is om naar een bel te kijken je kunt er verschillende figuren mee kijken en je kunt blijven bellen blazen alsof het lijkt dat er geen einde aan komt. het geluid dat erbij hoort is als je een kouwgombel kapot prikt, of nog zachter als je je lippen tegen erlkaar aan drukt. de bellen kunnen alle kanten op vliegen, de beleving die je meekrijgt is dat iets zic h kan voortzetten al is het iets wat snel weg is. droomwereld een rustgevend zweverig gevoel wat hierbij onstaat, het verhaal is dat verschillende mensen kijken naar 1 wolk en er toch verschillende figuren inzien . je krijgt een zweverig fijn gevoel bij een momentje van rust, het geluid wat hier dan ook goed bij past is een rustig piano nummer bijv. de beleving is dat je op de wolken kan klikken en dat er verschillende figuren ontstaan.


opdracht 2

Objecten in een ruimte

Met deze ruimte wil ik rust overbrengen het tegenovergestelde van wat ik zelf ben. Het is een kamer die geordend is en het is er overzichtelijk en het heeft een gezellig, huiselijk,cultuur sfeertje.


opdracht 3

Ruimte vragen - Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? de badkamer - Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? kraan, douchegel,borstel, bodylotion,tandenborstel,beker, - Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het Gelredome (stadion) - Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? het toilet - Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? door de bepaalde sfeer wat een ruimte heeft zodat je je op je gemak voelt te denken aan bijvoorbeeld een huiselijk sfeertje. - Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? doordat er zich objecten bevinden wat ik onaangenaam vindt of door de kleuren van een ruimte. - Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? discotheek Jimmy Woo - Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Het restaurant in het vrijheidsbeeld in Newyork - Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Ja een kamer in het ziekenhuis, het was er helemaal leeg het enige wat erin stond was en tafeltje met een oude televisie erop. - Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die. jaa van de film bruce almighty was een hele grote ruimte met allemaal kasten met dossiers erin.


opdracht x

Zelfbedachte vragen

1. Is er een ruimte wat normaal gesproken alleen in fantasie bestaat maar waar je graag heen zou willen? En waarom.. Ja, de geheime locatie waar de totaly spies in zitten, omdat het er erg leuk allemaal uitziet allemaal op tv en je krijgt er ook een belangrijk gevoel bij als je je daar bevindt. 2. Is er een ruimte waar je graag nog een keer naar toe zou willen en waarom ? Ja ik zou graag nog een keer naar het restaurant in het vrijheidsbeeld willen gaan ik ben er erg nieuwschierig naar omdat ik er veel over heb gehoord in het nieuws etc. 3. welke 3 ruimtes komen er als eerste in je op wat toch wel een connectie heeft met elkaar. schiphol, hotelkamer & sauna omdat je bij alle 3 een leuk,fijn,ontspannend gevoel krijgt. 4. Noem 2 ruimtes op die het tegenovergestelde van elkaar zijn en vertel waarom je dat vindt. Biebliotheek & Discotheek Het zijn 2 plekken die totaal verschillend zijn en als je aan die 2 plekken denkt is het ene rustgevend en de ander erg druk. 5. Is er een ruimte waar je nooit heen zou willen? En waarom. Ja, de gevangenis. Het idee dat je in een ruimte zit waar je niet zomaar uit kunt lopen is gewoon vreselijk, dat anderen als het ware de macht over je hebben en over je beslissen wanneer je wat mag doen op bepaalde tijdstippen etc. En omdat het een grauwe sfeer heeft je voelt je er gewoon niet thuis het is er somber.


Amuseren Jarig Slinger Bruiloft Kleur Trouwerij Circus Lucht Uitreiking Droomwereld Moederdag Vliegen Exploderen Nemen Wolken Feest Opblazen X- Groot Partij Yup Helium Q- Zweverig Inhaleren Rond


Avontuurlijk Jovel Schuim Bellenblazen Kermis T Cirkels Luchtbel U Dieren Mooi Verschil Enthiouasiame Normaal Water Festijn Ontploffen X- Geur Pailet Yeti Hoog Q- Zomer Indrukwekkend Ruimte


Atmosfeer Jaargetijden Seizoenen Bewegelijk Klaarlicht Toetje Chemisch Luchtig Uilen Dromen Moestuin Vormen Engel Neerslag Wit Fotografen Ooievaar X- Grijs Puzzel Y Hemel Q- Zon IJzel Regen


opdracht 4

Moodboard

Hartenwereld Wat ik met deze wereld wil overbrengen is liefde als mensen een hart zien is het eerste waar ze aan denken liefde,warmte,gezelligheid. Dit wil ik dan ook uitstralen. Ik heb dit gekozen omdat ik zelf een warm en gezellig persoon ben, de kleuren spreken mij dan ook erg aan het zijn fijne kleuren. Ik wil een boom maken met allemaal verschillende harten die in de boom hangen, met een hart in de stam zelf. en om het logische te maken wil ik een sleutel met een hartvorm in de boom hangen zodat mensen weten dat als ze op de sleutel klikken ze naar een andere scene kunnen gaan.

Bron : www.pinterest.com datum: 18-02-2014


Moodboard

Klavertjeswereld Wat met deze wereld wil overbrengen is geluk. Het is zo in het echte leven dat als je een klavertje vier vind je een wens mag doen het staat voor geluk, waar dan ook gelijk een een pot goud en een regenboog bij komt kijken. Ik heb hier specifiek voor gekozen omdat ik zelf een persoon ben die zelf erg positief is ingesteld en ik ben vaak gelukkig, en vind het leuk om andere mensen ook gelukkig te zien, dat geeft mij een goed gevoel. Wat ik in deze wereld wil maken is een helderblauwe lucht, een veld vol met klavertjes een pot met goud en een regenboog die eruit komt, ik wil er ook schapen bij doen voor extra sfeer. als je op de pot met goud klikt hoor je geld geluiden en er komt dan een regenboog uit in het veld met de klavertjes zal er 1 klavertje zijn die een andere kleur heeft en als je daarop klikt kom je in een andere wereld terecht.

Bron : www.pinterest.com datum: 18-02-2014


Moodboard

Eerste scherm Dit moodboard heb ik gemaakt voor mijn eerste scherm, het idee is om in een lege ruimte met een prettige sfeer dit door middel van bepaalde kleuren, 4 ballonnen neer te zetten. De balonnen hebben allemaal een andere vorm: hart,giraffe,klavertje vier, normale ballon. Bij elke ballon kom je in de wereld ervan terecht zoals omschreven per moodboard, alleen bij de laatste ballon die de normale ronde vorm heeft die heeft een vraagteken erop, zodat mensen nieuwschierig worden van wat het zou kunnen zijn, en als je erop klikt dan ontploft die met een bepaald bom geluid erbij.

Bron : www.pinterest.com datum: 18-02-2014


Moodboard

Wereld van de giraffe Wat ik met deze wereld wil overbrengen is vrolijkheid er zijn eigenlijk in principe een hele hoop dieren die dit uitstralen maar de giraffe springt is voor mij het beest dat er echt uitspringt, dit komt voornamelijk door de blik en de kleuren die de giraffe heeft, het zijn lichte vriendelijke kleuren. en de kop, die straalt vriendelijkheid uit. Ik hiervoor gekozen omdat ik hiermee ook een stukje van mezelf laat zien, ik ben zelf een vriendelijk mens, en ben altijd aardig tegen iedereen. In deze wereld wil ik allemaal giraffen neer plaatsen. en dan is er een giraffe die iets anders is als de rest waardoor mensen weten dat ze daarop moeten klikken om ergens anders te kunnen komen. als het lukt wil ik graag dat de oogbollen van de giraffe meegaat met de muis. dat ze daarop moeten klikken om ergens anders te kunnen komen. als het lukt wil ik graag dat de oogbollen van de giraffe meegaat met de muis.

Bron : www.google.nl datum: 18-02-2014


Moodboard

Een ballon is een opblaasbare huls die meestal gevuld wordt met lucht, een ander soort gas, of water. Waterballonnen worden vooral gebruikt als speelgoed. Ballonnen gevuld met lucht of een ander gas worden niet alleen als speelgoed gebruikt, maar ook vaak als feestelijke versiering, bijvoorbeeld op een verjaardag. Zo worden ballonnen vaak met helium gevuld, zodat ze zweven. Er zijn ballonnen in alle soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld een ballon in de vorm van een hart krijgen voor als iemand gaat trouwen. Er zijn ook ballonnen met een opdruk. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als reclame voor een winkel of organisatie. Verder zijn er heel grote ballonnen die gebruikt worden om mee te reizen, namelijk luchtballonnen. Er worden zelfs speciale ballonnen gebruikt om onderzoek te doen naar het weer: dat zijn weerballonnen. Bron: http://www.wikikids.nl/Ballon Datum: 15-03-2014


Kleuren palet werelden

Wereld 1

Wereld 2


Kleuren palet werelden

Wereld 3

Wereld 4


Opdracht 6

Standpunt en belichting

Vervagen


Verkleinen


Opdracht 6

Standpunt en belichting

Licht-donker,


Opdracht 7 Vormgevingsoefening / stijlonderzoek

1 = strak en toch animatie gemaakt met figuurtjes 2 = getekent met de vulpen in paint 3 = getekent met de brushtool 4= getekent met krijt 5= getekent met een kwast Mijn keuze gaat uit naar stijl 1 omdat het netjes en duidelijk is wat het is en het past het beste bij het thema dat ik heb gekozen, ook omdat ik dit wil gaan combineren met de realiteit te denken aan echte lucht en gras, dan is het een mooie combinatie.


Opdracht 8 Storyboard


Flowchart


Reflectie

IDEEFASE

VORMGEVING

1.Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? niet brainstormen op het moment zelf maar gewoon mijn dagelijkse dingen doen en dan komen er vanzelf spontane ideeen in me op, die ik dan onthoud.

1.Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? wat voor mij moeilijk is, is dat ik erg veel wil en veel ideeen heb alleen weet ik dit niet altijd goed uit te werken waardoor ik het dan simpel hou, maar uiteindelijk door tutorials te kijken en rond te vragen aan de docent kom je een heel stuk verder, en krijg je toch wat je wilt. kortom je overwint iets door het er niet erbij te laten als het je een keer tegen zit maar door te gaan

2.Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor?’ ik wilde mezelf uiten in dat gene wat ik in flash wilde maken, dus na lang nadenken kwam ik op ballonnen maar ik wilde dit combineren met geluk,liefde en vrolijkheid en na lang nadenken en brainstormen ben ik tot het idee gekomen wat ik nu heb. 3.Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? ik wilde een wereld creeeren met een stukje herkenbaarheid van mezelf en zo ben ik erop gekomen. 4.Wat zou je de volgende keer anders doen? de volgende keer zou ik het anders aanpakken en mijn flash uitgebreider maken omdat ik nu weet hoe alles werkt en ik weet wat ik in flash kan doen. 5.Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? creatief, inspirerend, eigen stijl

2.Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? door duidelijk te maken waarop de gebruiker kan klikken dat is dan ook zeer goed gelukt door middel van de hints die ik op de dingen die klikbaar zijn heb gemaakt, ze worden namelijk kleiner en groter van maat waardoor de gebruiker weet van daar kan ik op klikken. 3.Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? ik heb door middel van kleurgebruik en tekenen in mijn eigen stijl geprobeerd om mijn visie over te brengen op de gebruiker en dit is dan ook erg goed gelukt.


MOVIE 4.Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? door het speels te maken wat kleur betreft en de dingen die klikbaar zijn in combinatie met bepaalde geluiden, en de werelden zo aan te passen dat het 1 geheel is dit merk je bij mij in ruimte 1 al meteen.

1.Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ik heb het voor de gebruiker zo makkelijk mogelijk gemaakt. MIjn ruimtes zijn best rustig en er staat niet veel in dus dan is het al een beetje van zelf sprekend dat de gebruiker weet waar die moet klikken.

5.Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? in principe ben ik in z’n algemeen wel tevreden over mijn werelden, alleen had ik het graag nog uitgebreider gewilt, ik had meer animaties kunnen maken zodat het voor de gebruiker moeilijker was om er achter te komen hoe die naar ruimte 1 terug zou moeten gaan, en ik had op elke animatie een geluidje kunnen toevoegen en anders kunnen laten bewegen. Als ik dit over mocht doen zou ik dit zeker verbeteren.

2.Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ik heb elke keer het zelfde symbool gebruikt zodat het herkenbaar is voor de gebruiker hoe die terug moet naar ruimte 1. 3.Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? ik heb vrolijke geluiden gebruikt in mijn flash, om het extra duidelijk te maken dat ik dat wil overbrengen.

4.Wat zou je de volgende keer anders doen? 6.Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de reik zou de volgende keer hierbij niks anders search? Kun je dat aanwijzen? doen ik ben wel tevreden over hoe ik het door de ballon op verschillende manieren te tekenen aangepakt heb. en op pinterest en google te zoeken naar ballonnen ben ik tot mijn eigen stijl gekomen. 7.Wat zou je de volgende keer anders doen? De volgende keer zou ik er nog eerder mee beginnen en er langer over nadenken wat ik zou willen kwa ruimtes en kwa bewegingen/animaties in mijn ruimtes.

Julide ozdemir c1d immersive space  
Julide ozdemir c1d immersive space  
Advertisement