__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

A RCH ITECTUR E PO RTFO LI O Julia Remington 2020


EXPERIENCES, QUALIFICATIONS, SKILLS

J U L I A R E MIN G TO N


CONTENTS

ATLAS GALLERY & STUDIOS

4

EDINBURGH CHILDREN’S MUSIC CENTRE

18

GROW

32

AAR+ INTERNSHIP

36

FILM PHOTOGRAPHY

40


AT L A S G A L L E RY & S T UDIOS FOR EDM UND D E WA A L & T H E L IT T LE STEEL M ESTER Located in Atlas, Sheffield, amidst the industrial remains of Sheffield’s famous steelmaking history in Lower Don Valley - this project provides studio spaces and a gallery for contemporary ceramics artist Edmund de Waal, as well as for local blacksmith artists. The design focuses around the idea of celebrating the contrasts between delicacy/purity and griminess/roughness, while aiming to bridge the adjacent Pitsmoor community with the forgotten industry through an interplay between art and social opportunities. The Corner Pin, an old retired steelmaker’s pub on the site, is revived and complimented with an outdoor beer garden to create a new social hub in Atlas.


Site Plan with Wide Context

GALLERY

COMMUNITY

OPEN BEER GARDEN

STUDIO - PUBLIC INTIMACY

Celebrate artistry & strengthen community-industry relationship through engaging public spaces

INDUSTRY


Development - Exploring Form & Scale in Context Aerial Perspective

Ground Perspective

1

2

3

Aerial View


Landscaping

Exploded Axonometric


Gallery Roof Detail Section

The Hepworth Gallery Wakefield, UK David Chipperfield Architects

Section A

COMMUNITY


1

2 3

4

7 6 5

Ground Floor Plan BACK 1.Mini Forge 2.EDW Kiln & Finishes 3.EDW Reception FRONT 4.Gallery Reception 5.Corner Pin 6.Beer Garden 7.Gallery Management


Beer Garden - Daytime & Evening

Development - Beer Garden Canopy (1:100 Model)

Sheltered by a translucent canopy bringing in unique lighting, the three-dimensional qualities of the beer garden creates a pleasant atmosphere and is connected to the adjacent pub (the Corner Pin). It is a social hub for Edmund de Waal (and his workers), the blacksmith artists, and the local community.


First Floor Plan

Second Floor Plan

5 1 4

3 2

6

Long Elevation

BACK 1F 1.EDW Personal Library 2.EDW Main Studio 3.Archive 2F 4. Throwing Mezzanine 5. EDW Garden Terrace FRONT 1F 6.Gallery


Section B

1. INDUSTRY

2. PUBLIC

3. COMMUNITY

BEER GARDEN INDUSTRY

COMMUNITY

Gallery Concept Lighting & Views The gallery is divided into three, with each space having a unique view and spatial quality


Edmund’s Throwing Mezzanine Edmund De Waal

A simple, intimate space for Edmund de Waal to turn his wheel and fully concentrate on his artistry.


Mini Forge Characterized by its textured, dim, mysterious qualities directly contrasting with EDW’s studios. Forge area connects with Edmund’s firing space.

Edmund De Waal’s Main Studio Characterized by its purity, lightness, and open plan. High windows mimic industrial warehouses in scale, and are frosted to diffuse light and overall brighten the space.


External Perspective - View into EDW’s Firing & Forge Spaces

EDW Firing Space

Direct view through Kiln area, into Forge

Forge


EDINBURGH

EDINBURGH

old town

new town

EDINBURGH

EDINBURGH CASTLE

GRASSMARKET SQUARE

old town

new town


E D I NBURG H CH I LD R EN’S M USI C CENTR E Located adjacent to Edinburgh Castle & along the Grassmarket Square in the Old Town of Edinburgh, this project provides practice spaces and a performance theatre for local children interested in playing instrumental music. The design of the project revolved around two kinds of spaces: 1. ‘focus’ - spaces that heighten the focus and individual growth of each students (practice rooms and performance space) 2. ‘activity’ - in-between spaces that enable social interactions and collaborative practice (central circulation and practice rooms’ hallways) Meticulous attention was given towards developing these two distinct spaces to meet the social and independent needs of young children, while further cultivating their love for music.


Site Plan with Wide Context

Programme - Activities & Aims


ACTIVITIES, SPATIAL QUALITIES, CONNECTIONS, & STRATEGIES

Strategies

1. Framed views for each practice room 2. Practice rooms are contained with full acoustic control

1

Views are framed for each practice room

4

2

3

Practice rooms are contained & have acoustic control

5

Hallways are bright, open, & flexible for social activity & have visual connections with practice rooms

6

3. Bright, open, & flexible hallways for social activities; visual connections are established with practice rooms 4. Playful, flexible, & three-dimensional central circulation space 5. Practice rooms & performance space are visually highlighted from the exterior 6. Concrete foundation acts as a plinth where other elements lie upon Central circulation space is playful, flexible, & three-dimensional

Practice rooms & performance space are visually highlighted from the outside

Concrete foundation acts as a plinth where other elements lie upon. Alternated cores structurally fasten the lower & upper elements, stabilizing the building.

SPA

The site is a threshold between the vibrant Grassmarket Square and the dynamic castle. By stepping back from the market and taking yourself towards the other end of the site, you can surround yourself in serenity while having a beautiful view across the city. The design of my building fully utilizes this poetic nature of the site to create a place where children can find joy in playing music to the city.

Space

Reception

Cafe

Circulation

Size

M

S

L

Temperature

20-22

18-22

18-20

Lighting

Acoustics

Uncontrolled

☼ Uncontrolled

Partially Controlled

Performa L

19-2 ☼

Contro


Site Strategies Sunpath & Topography

Section A - Wide Context

Prac


ctice Rooms - Orient to Views

Performance Space Along Public Facade

Aerial View

1:100 Site Model with Exterior Facade


Development - Sectional Timeline: hand-drawn & model exploration of key section


Section A

PRIVATE practice rooms hallway spaces reception

PUBLIC central circulation performance space


Ground Floor Plan

First Floor Plan

1. Front Entrance 2. Reception 3. Staff Room 4. Central Circulation 5. Toilets

1. Central Circulation 2. Performance Theatre 3. Green Room & Storage


Central Circulation - Daylight Analysis

1:50 Model

Exploring the three-dimensional characteristics of the central circulation space


Acoustics Precedent Study

Second Floor Plan 1. Performance Theatre 2. Cafe Service Area 3. Cafe Kitchen 4. Food Storage


Performance Theatre


Fifth Floor Plan 1. Hallway - flexible practice, socializing 2. Practice Room 3 3. Practice Room 4 4. Practice Room 5

Detail Section (1:20 on A1)


Practice Room

Practice Rooms’ Hallway


G ROW - P R O JE C T F O R THE HATHERSAGE A L L OT ME N T GR O U P A small building in a vast landscape for the Hathersage Allotment Group, designed to be straightforward in its access, yet complex in its varying spacial qualities. Located in Hathersage (within the Peak District) in Derbyshire, UK


Development Massing, Zoning, & Sectional Exploration

Floor Plan

1

1

2

3

2 4

3

4

1. Greenhouse 2. Storage 3. Compusting Toilets 4. Outdoor Plotting Area 5. Living Area with Patio B

5

B A

5

A 1. Greenhouse 2. Storage 3. Compusting Toilets 4. Outdoor Plotting Area 5. Living Space with Patio

1. Greenhouse 2. Storage 3. Compusting Toilets 4. Outdoor Plotting Area 5. Living Space with Patio

Site Plan


Section A

Section B

Site Section - Wide Context


I N T E R N S H IP E X P E R IE NCE: A SA I K E N A R C H IT E C T URAL RESEARCH INC. To k yo , Ja p a n h t t ps://w w w.a sa i -a rchi .c om / For most of the time during my two-month internship at AAR+, I was actively involved with the interior design team. This included contributing ideas for the interior layout and design of several hotel lobbies and communal areas of residential complexes. Some of my work revolved around sketching spaces to communicate my own ideas of interior finishes, working with AutoCAD and furniture catalogs to come up with my own full interior design proposal for communal areas of a hotel currently under construction, drawing special furniture for custom orders, and so on.


Interior Photograph of the Lobby of Hotel Keihan Nagoya (2020) by Asai Ken Architectural Research Inc., Incorporating the Special Furniture I drew during my internship

Hand Illustrations of Special Furniture for Custom Orders


Artificial Lighting Proposal for Hotel Lobby, Lounge, Cafe, and Bar

イメージ写真 A

Exploring Interior Finishes Through Render Manipulation H


FILM PHOTOGR A PH Y

A selection of film photography I’ve taken over the past few years. I particularly enjoy shooting portrait photography and capturing the simple moments of the people in my life.


A Selection of Film Photography Taken with a Contax T2 35mm films used: Kodak Gold 200 Kodak Porta 160 Ektar 100 Fujifilm Natura 1600


JULI A R E M I NGTO N +4407588522097 remingtonjulia@gmail.com 2020

Profile for Julia Remington

Architecture Portfolio 2020 - Julia Remington Sheffield School of Architecture Part 1 Graduate  

Architecture Portfolio 2020 - Julia Remington Sheffield School of Architecture Part 1 Graduate  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded