Page 1

ARCHITECTURE GRADUATE PORTFOLIO 2018


SHEPPARTON ART MUSEUM

THREE IN ONE GALLERY PARK

VICTORIA LAKE BIRD HIDE

CAMERON HIGHLANDS HOLIDAY PARK PROPOSAL

ARCHMEDIUM COMPETITION ENTRY

WEARING THE CITY DESIGN COMPETITION

BERLIN UNIVERSITY RESIDENCES

DOCKLANDS WHARF EDUCATION FACILITY

VICTORIA PARK ROAD

HARBOUR PROMENADE TICKET OFFICE

SMITHFIELD PENTHOUSE

CAPE LIPTRAP COASTAL HOUSE

2017

2017

2016

2016

2017

2017

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 6

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 6

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 5

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 5

EAST WEST ARCHITECTURE LONDON

EAST WEST ARCHITECTURE LONDON

HOI AN RESORT PROPOSAL 2016

PENTAGO ARCHITECTURE KUALA LUMPUR

2015

2016

2015

2015

2015

2014

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 4

PENTAGO ARCHITECTURE KUALA LUMPUR

MONASH UNIVERSITY

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 3

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 3

MONASH UNIVERSITY DESIGN STUDIO 2


ABSTRACT REPRESENTATION SHEPPARTON ART MUSEUM


DESIGN STUDIO 6

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE Located in rural Victoria, Australia. The studio brief required students to think conceptually and pragmatically whilst designing a new Art Museum in Shepparton. The post industrial town of Shepparton posted a competition in late 2016 for Australian architecture firms to design an “iconic” building with the hope of boosting tourism and culture within the region. The new site for the galley is situated along Victoria Park Lake. It is bordered by residential zoning, Shepparton’s main highway, the regional railway and a vast nature reserve. The design presented uses queues from Shepparton’s history, the competition brief and contemporary contextual issues in the formation of a developed concept. Whereas the original briefs requirements were met, within the proposed design, additional spaces and programs were added in response to research. The site has been respected but engaged with. The proposed design specifically addresses the edges between the urban landscape, transportation and the Victoria Park Nature Reserve.


WETLANDS ENTRANCE

VISUALISATIONS OF INTERIOR


ROOF TERRACE PLAN

SECOND FLOOR PLAN


GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

LOWER GROUND FLOOR PLAN


GREATER SHEPPARTON REGION


MUSEUM SECTION

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION


STREET ENTRANCE VISUALISATION


DETAILED SECTION OF WALL DETAILING

PHYSICAL SECTION MODEL


DESIGN STUDIO 6

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE Located along Victoria Park Lake in Shepparton, rural Victoria, Australia. The initial project for the design studio concluding with a brief for the Shepparton Art Museum. Tasked with designing a small pavilion for bird watchers within the Victoria Park Nature Reserve, The brief required a strong concept and sensitivity to the program and immediate context. A concept was developed that drew from local and contemporary news issues. The proposed design sought to address the town’s attitude toward camping and transient communities. Shepparton currently holds a large community of families unable to afford permanent housing, along with many travellers coming to the region for seasonal work. Many inhabitants resent the transient community for the disruptions caused, however, the local economy relies heavily on seasonal workers and travellers passing through. The designed pavilion draws from the neighboring caravan park situated adjacent to the site. The pavilion has been designed so that, from a distance, it resembles an abandoned caravan. The structure, whilst providing shelter for bird watches, makes a statement as a short term habitable structure. The familiar form has been recreated in layers, leaving users vulnerable to the natural environment. The pavilion forces those coming to use it to move on and removes a total sense of permanence generally created by such a structure with the same program.

ROOF PLAN


PAVILLION INTERIOR AND EXTERIOR VISUALISATIONS


SIDE A SECTION

SIDE A ELEVATION


SIDE B SECTION

MODEL PHOTOS

SIDE B ELEVATION


DESIGN STUDIO 5

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE A high denisty, multi-zoned design for a residential complex in Kreuzberg, Berlin in response to the competition brief submitted by ArchMedium. The initial project for the semester was to develop an entry to the competition, to be presented on a single A1 panel. The panel’s requirements were convey a concept and show a level of complexity in response to the competition brief. The competition required students to address the rich context of the specific location through research. The submitted design aims to show the consideration of mulitple housing typologies required through exploded plan and sectional rendering. The main concept for the housing design was to create an urban playground and spaces for interpretation of program. The building form developed through a desire for constant visibility and a maximum output of inhabitable public spaces, breaking away from the typical high-density housing typology. A key idea of residents taking over and spiling out from the restricted and confined “rented” space. The highlighted form work usues the theory of scale and stability alongside it being an aesthetic driver. The presented competition entry is a narrative. it Illustrates how the spaces would be used by the residence’s inhabitants, the connection to the street and the relationship between the forms.


COMPETITION ENTRY. SUBMITTED IN A1 FORMAT


DESIGN STUDIO 5

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE The further development from a competition entry for the design of new Berlin University Residences situated along the Spree River in Kreuzberg, Berlin. Following the conceptual entry to ArchMedium’s competition, the task was to strengthen and realise a final design for the site. Retaining the previous concept, the developed design fullfills the housing requirements and attempts to assimilate more within the local context. The design was reborn through a process of; - Defining the housing typologies and creating additional mixed use program - Shifting the form to produce a central yard with maximum access to natural light - Locating areas for elevated communal space - Producing thoroughfares to the street, inviting non-inhabitants to access the space alongside residents. - Providing elevated garden plots and green spaces to help shift the street unpwards.

PROCESS DIAGRAMS


ARTISTIC VISUALISATION


THIRD FLOOR PLAN


APARTMENT INTERIOR VISUALISATION

EXTERIOR VISUALISATION


SE


DIAGRAMMATIC MODEL

ECTION B

SECTION A


ARCHITECTURE INTERNSHIP

EASTWEST ARCHITECTURE LONDON Rear home redevelopment for an East London terrace situated in a conservation area. The brief asked for the redesign of layout and the reprogramming on several floors. The owner requested a higher level of fluidity on the main living level, a stronger connection the the garden on the lower level and improvements to the master suite. Due to the site’s conservation restrictions, the design process was highly sensitive, considered and conserntrated towards the rear of the property. The design solutions began by focusing on making the living room and kitchen an open plan space. Following the initial solution, the program of the lower ground floor was redeveloped for the client’s current living situation. The design also added flexibility to the layout, creating a contemporary home whilst retaining the important historical features.

FIRST FLOOR

GROUND FLOOR

STREET FRONT ELEVATION

REAR ELEVATION

LOWER GROUND FLOOR


EXTERIOR PROPOSAL INTERIOR PROPOSALS


ARCHITECTURE INTERNSHIP

EASTWEST ARCHITECTURE LONDON Site measure and existing reference drawings produced before the commencement of schematic design.

PENTHOUSE FLOOR 01 PLAN

PENTHOUSE FLOOR 00 PLAN


APARTMENT REAR FACADE

APARTMENT STREET FACADE


ARCHITECTURE INTERNSHIP

PENTAGO ARCHITECTURE KUALA LUMPUR

NIGHT VISUALISATION

Renders and 3D modelling following schematic design from senior architects within the firm. The visualisations produced for a Chinese client in the process of designing a wellness retreat and resort in Hoi An, Vietnam. The design for a ‘family bungalow’ is a reproduction of local design and the precedent for following designs within the resort.

DAYLIGHT VISUALISATION


DESIGN STUDIO 4

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE Situated in Melbourne’s Royal Botanical Gardens. The project produced three individual gallery spaces, interconnected by visual connection and conceptual approach. The base theme of the Bachelor’s studio was developed from the concept of Joseph Kosuth’s artowrk One and Three Chairs (1965). Students were each given spatial, visual and text based precedents at the beginning of the semester. The developed designs of gallery spaces uses indentified concepts within the works as a catalyst for design, program, circulation and transition.

TOPOGRAPHICAL MASTER PLAN

Listed from West to East : 1. Ludwig MVDR Gallery 2. Rothko Connect Gallery 3. Instructional Interpretation Gallery


LUDWIG MVDR GALLERY

CONCEPT DIAGRAM

SECTION A

Precedent work - Meis Van Der Rohe’s design for the Neue National Gallerie (1968). Abstract - Continuity throughout multiple spaces through the repetition, overlap and the endless possibilities of the grid. The gallery articulated the functionality of the grid and eventuated to slicing through the landscape, connecting the three galleries. The roof element from the Neue National Gallerie has been reconceptualised as an accesible bridge running the length of the Botanical Gardens. Programmatically the space is designed as an exhibition, storage space and workshop.

SECTION B


GROUND FLOOR

LOWER GROUND FLOOR

SECTION MODEL


ROTHKO CONNECT

ROOF PLA Precedent Work - Mark Rothko’s Untitled (Red) (1958). Abstract - An absence of recognisable form, overlap and purity of colour is combined to initiate a completely immersive experience for the beholder. Rothko Connect Gallery creates a sense of movement and change with sloping form, layering of coloured glass and elevation from the ground level. The gallery focuses on user experience and immersion. Featuring a narrow gallery with walls of glass, the gallery forces the user to experience the Botanical Garden flooded with red light. In it’s center, it features a installation gallery that is isolated from the surrounding environment. The different tones of red used by Rothko in his work have been sampled and reproduced in the gallery’s many panels of glass.

SECTION


AN

GALLERY PLAN

NA

SECTION B

SECTION MODEL


INSTRUCTIONAL INTERPRETATION GALLERY

ROOF PLAN

Predecent work - Charles Harrison’s Essays on Art & Language (1991) Abstract - An attempt to redefine the perception and classification of art through the re-evaluation of context and a newly placed importance on the value of accompanying language. The gallery has deliberately been located within a naturally occuring lake within the gardens. It has been isolated and focused on, the form following the movement of throught throughout the book’s nine essays. The concepts throughout the book are very isolated from the publically articulated views on expressed topics. Through this observation, the gallery comes very closely in contact with the extended wall of the first gallery but stands there in tension without making contact. The nine rooms of the gallery are designed to show artworks and essays that support Charles Harrison’s theories. The gallery’s materiality of polycarbonate walling, backlit at night, is intened to create the look of the gallery floating on it’s own within a sea of water at night.

SECTION A


GALLERY PLAN

SECTION B

PROCESS DIAGRAM

SECTIONAL MODEL


ARCHITECTURE INTERNSHIP

PENTAGO ARCHITECTURE KUALA LUMPUR Production of technical and artistically articulated maps for presentation to clients and local authorities. The proposed project for Malaysia’s Cameron Highlands endevoured to create a nature oriented theme park and holiday village. The delivered mater plans layered multiple pieces of information and was one of the key elements during presentations to international clients.


SITE 02 MASTER PLAN

SITE 01 MASTER PLAN


DESIGN ELECTIVE

MONASH UNIVERSITY A Monash University run competition. Students were required to construct a garment based on a well known Melbourne Icon. My group and I were given the Galleries of Remembrance that surround Melbourne’s Shrine of Remembrance, designed by Melbourne architecture firm ARM. Features of ARM’s Education Entrance Gallery were identified and translated into a wearable form from malleable materials and fabrics. The garment features three distinct parts; A sun visor, replicating the pattern produced by the gallery’s floating poppy feature. The visor’s shape clearly resembles that of a sun protecting garment, though it’s permeability shows the ineffectivness of the device to shade the sun. A ‘Dazzling’ camouflage undergarment, reflecting the patterns adorned by naval ships that has been reproduced on the gallery’s floor. A protective shell that depicts the continents of Australia and New Zealand in perforated Morse code, a replica of the gallery’s own morse code embedded walls. The shell has a lining of knitted together red tule. The tule can be seen through the shell and acts to reflect the poppies hung on the walls by visiting students. The garment was constructed over five weeks of the semester and was judged against eleven other entries. Our team was awarded first prize and the garment is now being exhibited in ARM’s Melbourne office.


PROJECT DETAILS COMPLETED PROJECT


DESIGN STUDIO 3

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE Located at the edge of the Docklands Harbor, Melbourne, students were given sites for the location of an Education Facility. The particular site on the edge of Melbourne’s CBD has failed expectations and remains inactive. Through research and design, the studio attempted to recognise and reconstruct a connection between the location and the CBD. The developed design aims to draw users down to the end of the wharf location through providing amenity, location and inhabitable space. The education facility provides a point of interest for developing skills and as a multipurpose facility. The form snakes over the historical tram tracks on the wharf and into the bay. Highly visible from the distance, the building highlight’s it’s location and becomes a beacon at the end of the wharf.

ROOF PLAN

Designed as an educational facility, the building also experiments with transparency and visibility. Testing the ideas of layering and intrigue by connecting spaces through different scales of visibility.

FIRST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN


NIGHT VISUALISATION


PHYSICAL DIAGRAMMATIC MODEL OF CIRCULATION ROUTES

PHYSICAL MODEL


ARTISTIC VISUALISATIONS


DESIGN STUDIO 3

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE

BUILDING SECTION

Initial project for the studio focusing on the execution of hand drawing and model making methods. The brief asked students to design a ferry ticket office on the edge of Melbourne’s Docklands Wharf. the developed design provides the necessary facilities as well as moments for focused views accros the harbour and a clear connection with the existing infastructure on site. Within the project, material exploration and site research were used to develop the design.

ROOF PLAN


PHYSICAL MODEL


DESIGN STUDIO 2

MONASH UNIVERSITY UNDERGRADUATE DEGREE Design studio focusing on developing concept and design quickly through a hands on approach. The breif asked for a small house deisgned for a cliff top site featuring stunning uninterupted veiws of the ocean. The developed design focused on directing and framing the views, creating a private hide away and channeling the nautral environment. The design was developed through iterative model making practise in white card. The final designed presented in balsa wood and card. All models have been cut and produced without the use of CAD software.

PLAN SKETCH

PROCESS DIA


AGRAMS AND SKETCHES

FINAL MODEL OF DESIGN

SKETCH MODELS

Julia Quirk Architecture Portfolio  

A collection of of academic and professional works spanning the years 2014-2018. The selected projects aim to showcase a diversity of though...

Julia Quirk Architecture Portfolio  

A collection of of academic and professional works spanning the years 2014-2018. The selected projects aim to showcase a diversity of though...

Advertisement