Page 1

LA INFORMÀTICA

Júlia Presas Gibert 1


ÍNDEX Portada

1

Índex

2

Frases curioses sobre la informàtica

3

Frases curioses sobre la informàtica

4

Programes per ordinador

5

Programes per ordinador

6

Programes per ordinador

7

Programes per ordinador

8

Programes per ordinador

9

Notícies

10

Notícies

11

Notícies

12

Avantatges i desaventatges de diferents sistemes operatius

13

Avantatges i desaventatges de diferents sistemes operatius

14

Ordinador de taula o portàtil?

14

Article: Perquè creen adicció les xarxes socials?

16

Entervista: Creador d'Ubuntu, Mark Shuttleworth

17

Passatemps

18

Pàgines que recomanem

19

2


FRASES CURIOSES SOBRE LA INFORMÀTICA La Informàtica és la ciència o la tècnica que estudia el tractament de la informació utilitzant dispositius electrònics i sistemes computacionals. Però aquest nom també involucra l'estudi dels ordinadors. Hi ha diferents frases que diuen informàtics per tal de definir els ordinadors i/o la informàtica en sí. Alguns exemples són:

Edsger Dijkstra és molt citat per la frase “Les ciències de la computació estan tan poc relacionades amb les computadores com l'astronomia amb els telescopis”. Va ser un informàtic holandès i al 1972 va rebre el Premi Turing per les contribucions fonamentals en l'àrea dels llenguatges de programació, i també va ser el “Schlumberger Centennial Chair of Computer Sciences” a la Universitat de Texas a Austin.

William Henry Gates (Bill Gates) “El ordenador nació para resolver problemas que antes no existían” Va fundar Microsoft juntament amb Paul Allen i va l'Altair BASIC. Diuen que és una de les persones més riques del

“Los virus informáticos son una leyenda urbana” Peter Norton. Va ser el creador de Norton Utilities el 1988

3

programar món.


“El problema de los virus es pasajero y durará un par de años” Aquesta frase va ser dita per John McAfee, un gran programador informàtic i fundador de McAfee. Va ser un dels primers en dissenyar l'antivirus. Va rebre la licenciatura d'informàtica i un doctorat honorífic el 2008.

“Las computadoras son inútiles. Sólo pueden darte respuestas”. Pablo Picasso va ser l'autor d'aquesta frase. Era un gran pintor, escultor i creador del Cubisme.

Nuestro ADN es de una empresa de consumo, estamos hechos para un cliente que sabe diferenciar lo bueno de lo malo. Creo que nuestro trabajo es ser responsables por la totalidad de la experiencia del usuario. Y si no cumple sus expectativas, es totalmente nuestra culpa, así de simple.

Steve Jobs, va ser un gran empresari dels negocis del sector informàtic estatunidenc. Un dels fundadors i el president executiu d'Apple i màxim accionista individual de The Walt Disney Company. 4


PROGRAMES PER L'ORDINADOR. A la xarxa hi ha molts programes que es poden descarregar per fer varies funcions, ja siguin per editar so, fotografies, videos, per escoltar música i mirar videos, per traduir idiomes, descarregar cançons, etc. Ara explicarem alguns d'aquests programes: ·PROGRAMES PER EDITAR FOTOGRAFIES Gimp: El Gimp (GNU Image Manipulation Program) és un programa de GNU pel tractament d’imatges. Principalment, pel que més el fan servir i pel que més serveix és per la creació de gràfics, per processar fotografies digitals, crear logotips, canviar de mida les fotografies a escala, canviar colors, eliminar elements de les imatges, canviar de formats d’imatges i per crear imatges animades senzilles. També permet combinar diferents imatges mitjançant les capes. El nom original és General Image Manipulation Program però el 1997 es va canviar per GNU Image Manipulation Program, ja que és part oficial del projecte GNU. La primera versió que es va desenvolupar en sistemes Unix era pensada només per GNU/Linux però, al llarg dels anys han anat sortint diferents versions totalment funcionals per Windows i Mac OX S. La nova versió (juliol 2006) és la 2.2.12 .

5


Un altre editor de fotografies és el Picasa, però aquest també permet la formació d'àlbum per penjar a la xarxa i permet visualitzar les fotografies amb forma de presentació. Picasa és una aplicació que va ser creada per la companyia Lifescape el 2002 però ara és propietat de Google, des del 2004. Hi ha tres versions: Picasa 1. És la versió que venia al software d’alguns ordinadors. Picasa 2. També podia ser amb espanyol. Hi havia més eines per editar, com per exemple eliminar els ulls vermells, crear collages i presentacions i penjar en línia les imatges. Es podia fer servir amb Windows 2000/XP/Vista. Picasa 3. És la versió 3.9 i va ser treta a l’octubre de 2008 en anglès, i amb espanyol dos mesos després. Hi va haver moltes millores respecte les altres versions. Una d’elles va ser que sincronitzava les fotografies de l’ordinador de manera automàtica, hi havia més màscares i més eines per fer servir, es podien veure les imatges amb el Picasa Photo Viewer, va permetre afegir text a les fotos, gestionar les carpetes de l’ordinador i configurar els àlbums Web Picasa des del Picasa software.

OPINIÓ PERSONAL: El Picasa és un programa molt interessant, igual que el Gimp, però aquests dos fan funcions diferents. El Picasa és més per visualitzar i editar de manera molt general les fotografies, en canvi, el Gimp és per fer les coses més concretes i permet crear, cosa que el Picasa no es pot.

6


PROGRAMES DE SO: Un programa molt interessant per editar so és l'Audacity. L’Audacity és un programa de gravació i edició d’àudio, lliure i fàcil de fer servir. És un programa multi plataforma i es troba disponible amb diversos idiomes incloent el català. Permet fet moltes coses com per exemple, canviar la tonalitat de la veu o del so, aplicar-hi efectes, retallar, barrejar dos o més sons alhora, etc. I una de les grans avantatges és que permet importar i exportat WAV, AIFF i MP3, entre d’altres. Està disponible amb Windows, GNU/Linux, Mac, Unix i Solaris 10, Va ser creat per Dominic Mazzoni mentre era estudiant a la Carnegie Mellon University. Te molta popularitat, fins el 2010 era el 10è programa més descarregat amb uns 72 milions de descàrregues.

Opinió Personal: Trobo que és un programa molt bo perquè et deixa fer moltes opcions, ja siguin aplicar-hi efectes, tallar el so, canviar la tonalitat, la rapidesa, etc. I hi ha molts pocs programes que t'ho permetin fer, per tant el recomano a la gent.

7


PROGRAMES PER EDITAR VIDEOS I VISUALITZAR-LOS. Videopad: VideoPad Video Editor permet editar vídeos, ja siguin en format pel·lícula, gravats personalment o descarregats de la xarxa. És compatible amb la majoria de formats de vídeo i àudio y permet fer diverses coses. Com per exemple, afegir vídeos i fotografies, insertar text, tallar els vídeos, afegir-hi música, aplicar efectes, transicions, També permet guardar el vídeo amb diferents formats.

Windows Movie Maker. Movie Maker és un progama pel dit sistema operatiu, Windows, que permet diferents opcions, com per exemple, tallar el video, afegir-hi fotografies, aplicar-hi efectes, etc. És un programa multilingüe i la última versió, llençada el 2012, només es compatible amb Windows 7 i 8.

OPINIÓ PERSONAL: Jo, personalment, trobo que esl dos programes estàn molt bé i pots aplicar-hi diversos efectes, però penso que per treballar un treball més serio està més bé el videopad, que és més complexe. 8


ALTRES PROGGRAMES INTERESANT: Dropbox. És un servei que permet guardar arxius en un núvol, que vol dir guardat a la xarxa. Permet emmagatzemar i sincronitzar arxius en línia i entre ordinadors. També permet compartir arxius i carpetes amb altres usuaris. Hi ha versions gratuites i n'hi ha de pagament, el que varia aquí és la quantitat de memòria que té.

VLC media player. És un reproductor multimèdia, de programari lliure. Serveix tant per escoltar arxius de so com per mirar videos, pel·lícules, etc. És un dels reproductors més independents, ja que té versiones per GNU/Linux, Windows, Mac OS, Syllable, BeOS, BSD, Pocket PC i Solaris.

Real Player. És un reproductor de multimèdia que reprodueix diversos formats. És un dels reproductors més antics que encara s'utilitza. Aquest reproductor també permet anar a la xarxa, des del seu programa, i descarregar videos, organitzar-los amb carpetes, grabar, visualitzar imatges, etc.

9


NOTÍCIES FACEBOOK GUANYA TERRENY AL SECTOR MÒBIL Segons han publicat a la red, l’ús de Facebook a dispositius mòbils ha anat creixent de forma progressiva. En el gràfic de baix es pot veure que fa un any, l’ús de Facebook des de un PC i des de un mòbil era bastant igual, uns 435 minuts per mes. Ara, un any després, es pot veure com l’ús de Facebook des de un mòbil casi s'ha duplicat, casi uns 785 minuts per mes. Ara si sumem la nova aplicació de Facebook Home, la quantitat de minuts continuarà creixent.

OPINIÓ PERSONAL: Jo trobo que és una cosa normal. Ara, es pot dir que tothom o el 80% de les persones van amb smatphones, que permeten la connexió a la web i descarregar-se aplicacions i una d'aquestes és la de Facebook, que és més pràctic que l'ordinador, ja que et deixa fer les mateixes opcions que a un PC i permet més mobilitat. WINDOWS BLUE podria llançar-se a finals d'estiu! Només amb un mes del llançament de Windows 8, ja es sap la noticia de que ja s'han venut 40 milions de copies del nou sistema operatiu del que seria la pròxima versió: Windows Blue. Windows Blue aplica actualitzacions més freqüents, preus més reduïts d'actualització, canvis importants cara l'usuari final i millor flexibilitat per adaptar-se al mercat cada vegada més competitiu. Aquest llançament de sistema operatiu afirma els rumors que Windows 8 va ser llençat sense estar completament. 10


Opinió personal: Trobo que Windows aquest cop ho ha fet malament i han volgut treure una nova versió abans d'hora i sense estar completament acabada per tal de que se'ls nombri més i tinguin més popularitat. Crec que ha sigut un error treure'l ja que la gent que ha comprat ordinadors amb aquest sistema han quedat descebuts.

SAMSUNG SUPERA ELS 10 MILIONS DE GALAXY S4 AL PRIMER MES Un nou record, Samsung Galaxy S4, ha venut més de 10 milions de dispositius en un mes, més smartphones que Apple amb el llançament de l'Iphone 5. Diuen que s'ha venut a un ritme de quatre unitats per segon, el que duplica les xifres de vendes amb el seu anterior dispositiu, el Galaxy S3, que va necessitar 50 dies per els 10 milions, mentre que el primer model de la saga, el Galaxy S, va necessitar set mesos per arribar al mateix número de vendes. Actualment, el dispositiu ja està comercialitzat per 110 països i les prevencions que té Samsung és arribar als 155 a final de juny, a través de 327 operadors. Diuen que volen comercialitzar el dispositiu amb nous colors de carcassa, en comptes de blanc i negre, i ferlo de color blau, vermell, violeta i marró. La setmana passada, a la conferència de Google, es va anunciar el llançament d'una edició especial. El futur Galaxy S4 Google Edition, que tindrà 16GB de memòria interna i estarà disponible només a EEUU i serà comercialitzat per AT&T y T-mobile. Opinió Personal: Trobo que és una cosa normal, ja que ara la majoria de la gent fa la “competència” amb els mòbils, i al veure que tots els Samsung anaven bé i havia moltes vendes la gent tria de comprar-se'n un de millor, com és el cap de Galaxy S4. 11


Windows Phone supera a Blackberry com a tercera plataforma de mòbil. Microsoft comença a rebre noticies positives sobre la seva plataforma mòbil. Per primera vegada, i gràcies sobretot a les vendes de smartphones Lumia de Nokia, el seu sistema operatiu Windows Phone ha aconseguit superar a BlackBerry, la tercera posició al mercat dels sistemes operatius mòbils. Entre gener i març, es van vendre en tot el món, 7 millons de smartphones amb Windows Phone, 4 milions més que al mateix trimestre de 2012.

Opinió personal: Personalment, algun cop he provat de fer anar un mòbil amb sistema Windows i no l'he entès de tot, ja que no és fàcil de fer servir, però penso que a mesura que t'hi acostumes és tant fàcil com un altre i que segur que te moltes utilitats.

La venta de PC a Espanya cau un 35% fins el març, 2.5 vegades més que la mitja mundial. Durant el març, es coneix que el sector del PC ha caigut un 14% en tot el món (la major contracció intel·lectual en un trimestre des del 1994), les dades d’Espanya encara són més dramàtiques. Segons les dades de IDC, el mercat ha caigut entre gener i març un 35.1%, és a dir, 2.5 vegades més que la mitja mundial. En total, es van vendre a Espanya 651.684 ordinadors personals, 353.000 menys que en el mateix període l’any passat. La crisi de la indústria ha afectat a la venda d’ordinadors de sobretaula, que ha caigut un 25.2%. Algunes de les causes de tot això és l’èxit de les tauletes i smartphones i el fracàs de Windows 8.

OPINIÓ PERSONAL: Jo trobo que és una cosa normal, tal com diu l' última frase de la notícia. Trobo que les tabletes i els smartphones fan que la gent no compri tants ordinadors ja que són menys mòbils. 12


AVANTATGES I DESAVANTATGES DE DIFERENTS SISTEMES OPERATIUS Windows 7 Avantatges: •

Hi ha més sincronització entre la persona i l'usuari, gràcies al suport de pantalles tàctils i l'eina de reconeixement de veu.

Ocupa molta menys memòria inclòs el Sistema Operatiu.

Suporta diverses plataformes de processadors: 32 i 64 bits.

Estalvia energia i no fa falta tant de suport del hardware.

Desavantatges: •

En el cas de que es compri una pantalla tàctil el manteniment i les infraestructures del hardware serien d'un preu alt.

Un altre desvantatge és que es troba en una etapa de desenvolupament i no es poden reconèixer totes les característiques.

Ubuntu 11.1 Avantatges: •

És més segur que Windows.

La instal·lació és molt fàcil

Les aplicacions pesen menys que Windows 7 i Mac.

Es mes ràpid i estable que Windows 7.

Desavantatges: •

Les aplicacions són més difícils de instal·lar.

Es més complicat compartir recursos per la ret.

És més tècnic.

Hi ha menys persones que el fan servir i hi ha menys aplicacions.

Mac OSX. Avantatges:

13

Millor sistema de connectivitat que Windows.

Millor rendiment per disseny gràfic que la majoria de sistemes operatius.


Desavantatges: •

Les peces costen més econòmicament.

Més difícil de trobar suport tècnic especialitzat.

Android Avantatges: •

Més personalitzable que iOS 5.

Dura més la bateria.

Compatible amb memòria externa.

Desavantatges: •

Les aplicacions s’instal·lés directament a la memòria interna.

Límit de memòria interna de 15 GB.

No tanca les aplicacions, sinó que les deixa en un segon pla.

WINDOWS 7:

MAC:

UBUNTU:

ANDROID:

14


ORDINADOR DE TAULA O PORTÀTIL? A continuació, hi haurà un seguit de raons per les quals molta gent té ordinadors portàtils o ordinadors de sobre taula: Els ordinadors de taula són millors per... • • • • • • •

Jugar a jocs amb un disquet o cd i/o que es conectin a l'aparell. Edició d'àudio i video a alta definició. Servidors de bases de dades. Per posar components (targetes de video, so, grabadores, etc) Més memòria RAM i de disc dur. El preu és menor que els del portàtil. Substituir un componen, normalment, és més fàcil, ràpid i barat.

Els ordinadors portàtils són millors per... • • • • • • •

Són més còmodes i es poden moure. Si no hi ha un lloc per endollar-los, es pot acabar la bateria i no poder-lo fer servir fins endollar-lo de nou. Són més delicats que els de taula. Tenen més limitacions a l'hora d' afegir-hi expansions però hi ha més opcions de USB. És més car augmentar la capacitat de disc dur i memòria. Els discs són més lents. És més car arreglar els components que fallen.

Opinió personal: Jo penso que tots dos van bé segons pels que els necessitis. Si necessites treballar sempre amb ordinador i moure't, anirà millor un portàtil, però si no és per fer un treball rutinari és millor un de sobre taula ja que duren més temps i no són tant sensibles. 15


PERQUÈ CREEN TANTA ADICCIÓ LES XARXES SOCIALS? Cada vegada més és la gent que està enganxada a les red socials, ja siguin per buscar parella, comunicar-se, xatejar, un whatsApp, etc. No són poques les advertències que ens donen des de molts punts, ja que això aconsegueix enganxar a gent de totes les edats. Pero, quines són les causes? Perquè moltes vegades la gent es sent dominada per aquestes xarxes? Gustavo Entrala, expert en la matèria, va fer un article aportant alguns motius. • •

• •

Tant Twitter, Tuenti, Facebook... permeten amb molta facilitat contactar amb altres persones. A les xarxes socials només és projecte lo positiu de tot. Si estem a una festa, si anem amb els amics, si anem a dinar a un lloc de luxe, només i podem les coses positives i tothom veu la part positiva de tot. Produeixen una sensació de satisfacció molt ràpida. Si escrius alguna cosa, al cap de poc ja tens una resposta i això produeix un estímul molt positiu. Per exemple, al Facebook, no existeix el botó no m'agrada, el que implica que els estímuls que un rep sempre seran positius. Tant el telèfon, l'ordinador... són tots ells qui ens obedeixen a nosaltres. Només s'ha de teclejar unes lletres i apretar un botó per anar al lloc que nosaltres volem, trobar tota la informació necessària, etc. Quan algú es sent trist i mira la xarxa social, el sentiment pot ser més positiu perquè veu tota la gent que el segueix, les fotografies que la gent li comenta coses bones, etc. Fan sentir viu a l'usuari. Quan l'usuari escriu, publica, aporta opinions, penja fotografies, el fan sentir actiu i en realitat no està fent res útil.

Aquest és l'article que va publicar Gustavo a l'ABC explicant els seus motius del perquè la gent està tant enganxada a les xarxes socials.

16


ENTREVISTA AL CREADOR D'UBUNTU, Mark Shuttleworth -De quina manera convenceries a la gent per fer el salt de Microsoft a Ubuntu? Fa molt de temps que vaig deixar de donar arguments a la gent: sé que el nostre producte és millor i que la gent se'n acabarà donant compte. El meu treball, de mentre, és assegurar-me de que Ubuntu estigui en plena forma quan passi això. -Però, quines són les avantatges? Que és un entorn informàtic complet i gratuït. Windows inclou un sistema operatiu, un navegador a Internet i poc més, així que tens que comprar per separat els altres programes. Nosaltres proporcionem moltes aplicacions de manera gratuïta i, a més a més, n'hi ha milers més que es poden descarregar amb qüestió de segons. Com un avantatge important, diria que els ordinadors que fan servir Ubuntu es pot dir que mai tenen virus ni atacs externs, per tant són més segur i fiables. -Els crítics diuen que és complicat de manejar.... No, no és així. És cert que el nostre usuari és d'un nivell avançat que un producte completament adaptat a les nostres necessitats. Però cada vegada més persones volen i tenen un paquet de programes complet, sense virus, ni actualitzacions, ni altre tipus de problemes. -Com un producte gratuït pot ser millor que un de pagament? És perquè estan acostumats al model antic, en el que una empresa desenvolupava un programa i el venia com un producte més. Sense cap dubte, el software lliure permet que qualsevol persona descarregui el programa, el millori i l'organitzi. Les gran empreses no tenen igual la flexibilitat i creativitat de milers i milers de programadors intel·ligents que col·laboren en xarxa de manera voluntària i desinteressada. -Què en treu del seu treball? Perquè el seu producte és gratuït i vostè gasta dos milions de dòlars anuals i paga el sou a 50 treballadors. No penso en guanyar diners amb aquesta idea, però si que es financi per ella mateixa. Espero que un de cada mil usuaris voldrà disfrutar dels nostres serveis per fer consultes, reparacions, serveis tècnics... L'any passat, vam facturar uns 2000.000 dòlars per aquest concepte. -Perquè està obsessionat amb Microsoft? No és el meu propòsit: el que jo vull és que s'adapti al món actual i que vegin que el software lliure és la millor forma de progressar. -Llavors, està insinuen el final de “l'imperi Windows”, no? Crec que el seu futur està molt negre. Pot ser que Microsoft sobrevisqui però si desapareix no és el meu problema. El que no vull és que el client utilitzi Windows perquè no queda cap altre remei. Però no pretenc dominar el món informàtic amb Ubuntu ni obtenir grans beneficis: no m’interessa patir aquest estrés.

17


PASSATEMPS Busca les paraules (amb castellà) informàtiques a la seguent sopa de lletres.

Busca les 7 diferències.

18


PÀGINES QUE RECOMANEM Pàgines de jocs: http://www.minijuegos.com/ http://www.juegos.com/ Pàgines de compra i venda: http://www.segundamano.es/ http://www.ebay.es/ Pàgines de presentacions: http://www.slideshare.net/ Pàgines de fotografia: http://www.flickr.com/creativecommons http://googleblog.blogspot.com.es/2009/10/similar-images-graduates-from-google.html Pàgines de blogs: http://www.google.es/blogsearch Pàgines d'estudi i apunts: http://www.rincondelvago.com/ http://www.ciencianet.com/ http://www.resumiendo.com.ar/ http://www.claseshistoria.com/ http://buxaweb.com/

19


Informàtica