Page 1

julia phillips

ailuj spillihp

julia phillips info

title master of architecture candidate email phone 314 593 6767


Washington University in St. Louis fall 2018 University of Missouri-Columbia spring 2015 Ursuline Academy spring 2010


Cohen Architecture summer 2017 ArcVision summer 2012 - 2016


Henry School fourth grade architectural teacher, spring 2018 Washington University in St. Louis Building Systems I teaching assistant, fall 2017 Architectural Discovery Program chief fellow, summer 2017


Maplewood residence addition, fall 2017


St. Louis Arc Artist in You, fall 2017 - present


graduate architecture council graduate professional council professional and graduate student coordinating committee women in architecture & design


USGBC resilient design studio, march 2018 UrbArts art intervention, fall 2017 - present Rockwood School District resilient school design, december 2017 Missouri History Museum segregation by design, december 2018 Washington University in St. Louis segregation by design


Segregation by Design fall 2016 Resilience in School Design editor, spring 2018


cardboard chair REMAKE festival Berlin winner, fall 2013



parking lot barriers

parking lot barriers


8 7

parking lot barriers

fencing barriers

pollution barrier




litter barrier



scale of sidewalks

traffic barrier




topography barrier

noise barrier


BP barrier

1 13

parking lot barriers


visbility barrier safety barrier




no crosswalk

high speed traffic

17 memorial



no trespassing signage


fair share By studying the positive and negative aspects of cities (more specifically, St. Louis) urban fabric, an uneven distribution of services and resources came to my attention. Throughout several exercises, the strategy of sharing the surplus within the deficiency, or vice versa, became adamant. Mapping out modes of transportation (rail, automobile, bike) throughout the past 100 years helped me realize what deficiencies and abundances St. Louis and Missouri has to offer. Additional three-dimensional studies show an excess of highway capacity and minimal protected bike lanes. St. Louis being a car-dependent city is not something we should be proud of - but who said concrete is permanent? During the third exercise, I focused on the MetroLink station on North Hanley because there were so many challenges and opportunities that impact the quality of life in that area.


symbiotic living Upon reading the publication Southside Weekly, I realized the expanse of the homeless young adults living in the southside of Chicago, all while managing from nonexistent resources. Giving these young adults and children the basic needs of a quiet place to sleep, eat and learn (with proximity to resources such as the elevated train and the Bessie Coleman Library) is something necessary for the community to grow. Each unit contains a wing for two homeless students, and a wing for a fostering family or couple. This type of arrangement is focused to engage the young adults or children, giving them inspiration and preparation for a successful future. The ex-homeless and families’ boundaries overlap at the kitchen, creating a shared space for interaction, while their separate wings give them more privacy. The overall massing of this complex stretches from the small scale of the southern neighborhood, then breaks apart and raises while getting closer to 63rd street and the elevated train.


resilient school Existing external factors (views, site extents) are abstracted to determine a grid, which by virtue of being rotated generates the circulation and spaces as well as the views through the building and to the surroundings. Due to the rotations the off parallel lines defines the circulation as well as enlarged moments, which are used as collaborative learning spaces. Meanwhile, classrooms other room face the main corridor and through rotation of the grid generate visual and/or physical connections across the circulation. Classrooms are oriented toward the south or east, creating optimum lighting conditions for its occupants and direct solar gain during winter. Only one entry point (with heightened administrative security) and many exit points contribuite to a safe space for education.



living memory


First Floor Plan Scale: 1/4”=1’-0”







Creating a safe, yet dignified space seemed necessary in the early begining stages of design - through my own experience and through heavy research I found that people with memory illness percieved space very differently. Organizing spaces along spiral circulation became a way of controlling a secure space in a relxaed manner. Meanwhile, the caretaker and elderly womans seperate bedrooms at the very end of the spiral. On the second story, the daughter has her own living spaces and rooftop garden beds. At the center of this duplex lies an exterior courtyard that acts as an entrance and comforting device for both of the two units.


Located in the historic Soulard neighborhood of St. Louis City, this duplex houses a complex dynamic of residents. The first floor unit houses an elderly woman with Alzheimers disease and her caretaker. The second floor unit belongs to the elderly womans’ adult daughter, who is a full-time teacher.


frog palace During my preliminary site observations at Picnic Island in Forest Park, I noticed there was an abundance of amphibians inhabiting the shore. Frogs and tadpoles were located in spots depending on the shores condition, favoring ecosystems with cattails growing above and in the water. I mapped this symbiotic relationship and upon finding the largest hot-spot, I chose my site for this frog habitat rehabilitation and observatory. The observatory campus is partially submerged in the lake surrounding Picnic Island. Touching the earth lightly and creating pockets for amphibians to inhabit within underwater fencing cultivates spaces for research, education, joy and sustainability.


building systems Given an existing building in St. Louis County and a team composed of three Wahsington Univeristy in St. Louis students including myself, we progressed from initial surveys of design to an advanced technical understanding of building assemblies. We focused on structure, enclosure systems, active and passive climate control systems, natural and artificial lighting systems, and mechanical and electrical services of our building. By the end of the semester, we had completed several technical sections, and this sectional model, which I enjoyed piecing together.


feasible vibrancy Y IITTY UUNN M M M M CCOO


Through collaboration with a multi-disciplinary team, we decided how best to develop a Pine Lawn intersection, strengthen perceptions of the area, and attract residents and business owners. This was possible by focusing on low-cost, low-risk implementation strategies for the short-term as a means to demonstrate interest and support for long-term development. YY IITT UUNN M M M M CCOO


Multi-Phase Plan: analysisrelationships and borow i Leverage site existing materials to acquire necessary resources for a pop-up market in the parking lot of Barack Obama Elementary School

ii Start a native plants garden, the yield from which can be used to beautify Pine Lawn iii If/when the community is ready, implement a permanent market structure, which can also serve as a year-round community gathering place 1

phase-one creating agreement with school to temporarily have farmers market in parking lot -free -playgrounds for children -close to the intersection

3-5 years

secure vendors sourced from the region focusing on Pine Lawn entrepreneurs, employing residents borrowing materials from local vendors -current community garden in Pine Lawn owned by Jay McCallister -home depot, lowes

build trust and insight from locals starting to plant missouri native plants on permanent site


phase-two moved farmers market onto permanent site with temporary structure


-vacant plot -city owned, so if there is a problem with that site, we can choose another nearby -close to the intersection, with barrier

produce larger amount of native



Awarded at Remake Festival Berlin, 2013 Giving use to scrap materials in a sustainable manner, my team designed and built a cardboard chair, using around 80 pieces of recycled cardboard. Basing our design off ergonomic and simple design principles, Thunder is comfortable and can stand large weights and forces. Once the final form of the chair was agreed upon, the pieces (donated from local stores) were cut out and glued together.

Julia Phillips | Selected Works  
Julia Phillips | Selected Works  

Master of Architecture Candidate | 2018