Page 1

BOK 2.0 | 1


Inhoud Vaste Rubrieken 4/5 Foto’s van de week 6/7 Opgevallen 18/19 De lezer uitgelicht 34 Bronnen

Seminars 20/21 Festivak 22-25 What’s up?

22 What’s up!? Over het beste wat Amsterdam en verre omgeving in huis heeft aan creatie en innovatie. Van mode en industriële vormgeving tot architectuur, grafisch ontwerp en gaming.

Opdrachten 8-13 Crossmediale concepten 18/19 Persona 30/31 WOM

Gastcolleges

28 WOM Labels with Love organiseert een feestje, kom jij ook?

2 | BOK 2.0

Gastcolleges

Deze week heeft uw verslaggever weer verschillende gastcolleges gevolgt, waarvan hij verslag doet.

14/15 RIP a Remix Manifesto 16 Google VS China 17 Second life 20/21 Droomcoach 28/29 Stad als openbare ruimte 32/33 SEO/SEA& Social media

BOK 2.0 | 3


Foto’s van de week 4 | BOK 2.0

Als het brein tot rust komt, dan verzint men de beste ideeĂŤn, vissen en dromen bevorderen je creativiteit! Lees er meer over in het gastcollege van de droomcoach op blz 14.

Met 6.155 bezoekers was de vijftiende editie van de festivak weer een groot succes. Ik was aanwezig om verslag te doen. Lees het verslag op blz 16

BOK 2.0 | 5


Na wereldsteden als Lyon, Hamburg en Vancouver zien wij nu eindelijk ook de elektrische Smart auto’s in Amsterdam rondrijden. De auto’s zijn niet van individu’s, maar kunnen door iedereen gehuurd worden. Je betaald per kilometer, maar niet voor benzine of wegenbelasting. De elektrische auto’s zijn de toekomst in onze hoofdstad, er zitten veel voordelen aan deze auto, echter mag je nog steeds niet over het fietspad rijden, zoals hier op de Magere Brug!

Opgevallen

Car 2 go

Adios, ciao, au revoir citymarketing Als het aan SP-kamerlid Laurens Ivens ligt dan wordt Amsterdam vanaf 2013 niet meer gepromoot door Citymarketing, maar door kunst. Laurens Ivens vind een bloeiend culturele stad het beste visitekaartje dat een stad kan hebben.

Het Grote Boek Het Sinterklaasjournaal manipuleerde kleine kindertjes, zodat zij hun gegevens op de site van het journaal zouden achterlaten. Zo kwam het Sinterklaasjournaal aan duizenden gegevens. Maar raakte het wel in opspraak. Vandaar de rectificatie op de site.

Bedankt voor het meedoen! Kijk morgen weer naar het Sinterklaasjournaal, om 17:40 op Nederland 3

Alle persoonlijke gegevens die u of uw kind heeft achtergelaten om in het Grote Boek te komen worden na deze actie verwijferd. Vanaf dit moment zal er niets meer met deze gegevens gedaan worden.

6 | BOK 2.0

BOK 2.0 | 7


Mobiele applicatie Labels with Love

Met nehulp van crossmediale campagnes willen merken hun klanten beter bereiken en betrekken met het merk. Ik heb onderzoek gedaan naar goede crossmediale/transmediale campagnes. Aan de hand van dit onderzoek en mijn opgedane kennis in de lessen heb ik een crossmediale acite bedacht voor Labels with Love. Doormiddel van een mobiele applicatie wil Labels with Love haar klanten binden aan haar merk. Dit gaat zij doen door in de applicatie setjes te laten zien van kleren uit de winkel die goed bij elkaar passen. Tevens moet er een functie op de applicatie komen die kleren herkent. Bij herkenning van de kleren wordt de gebruiker doorverwezen naar een link waar de kleren te koop zijn.

V

ia de site is het mogelijk om een eigen profiel van de kinderen te maken. Dit profiel is ook in de applicatie te laden. Dit maakt het mogelijk om foto’s van de klant zijn unieke profiel in de kleding setjes op de applicatie te plaatsen. Nu is het dus mogelijk om onderweg kleren te passen op je telefoon. De gepaste kleren kunnen worden opgeslagen in het eigen profiel van de klant, zodat deze via een computer besteld kunnen worden. Begin 2012 moet het mogelijk worden om met mobiele telefoons te betalen via Ideal, mocht dit een succes zijn, dan zal LWL haar kleren ook via de applicatie kunnen verkopen. Blog De applicatie zal veel informatie van het blog van Labels with Love weergeven. Op de blog verschijnen filmpjes, artikelen en kledingsetjes. Deze dingen kunnen 8 | BOK 2.0

....kunnen worden gedeeld met social media programma’s als Hyves& Facebook.

heel makkelijk via de applicatie geladen worden. Op de artikelen, filmpjes en kledingsetjes kan de gebruiker commentaar geven. Dit commentaar verschijnt ook meteen op de blog. Aan de hand van de commentaren kan de beheerder van het blog zien of het aanbod van de kledingsetjes goed is, of dat er vraag is naar andere kleren. Dit kan dan naar de klant zijn behoefte worden aangepast. Artikelen op de blog kunnen met vrienden gedeeld worden via social media. Delen Setjes die met behulp van de applicatie gemaakt worden, kunnen worden gedeeld met social media programma’s als Hyves& Facebook. De klant kan dan laten zien aan zijn volgers wat zij leuk vind en dit is dan een goede reclame voor Labels with Love. Op de site van Labels wit Love staat een QR-code. Als deze wordt gescand met een Iphone, dan opent de telefoon de appsto

www.labelswithlove.nl

Deze applicatie herkent kleren en verbind je door naar een link op onze site waar de kleren te koop zijn. Scan de BOK 2.0 | 9 QR -code en download de app uit de appstore.


Labels with Love

Labels with Love komt met een nieuwe applicatie. Deze applicatie kan kleren scanenn en verbind de gebruiker van de applicatie door naar de website van Labels with Love war de kleren gekocht kunnen worden.

10 | BOK 2.0

BOK 2.0 | 11


re en de klant kan dan de applicatie van Labels with Love downloaden. De QRcode wordt ook afgebeeld in advertenties die Labels with Love afbeeld in modemagazines.

plicatie komen zij erachter dat de jurk gewoon te koop is bij Labels with Love. Dit lijkt mij een goede reclame die de doelgroep raakt en triggert om de applicatie te downloaden.

Scannen van kleren

Omdat de camera van de mobiele telefoon nodig is om de kleding op de site te kunnen bestellen is de app transmediaal.

Een laatste functie die nu nog moeilijk te bewerkstelligen is, maar in de toekomst zeker een reële optie kan zijn is een soort ‘’Wikihood’’. Dit is een programma dat gebouwen herkent als je je camera van je telefoon hierop richt. De bedoeling is dan dat dit programma ook kleren herkent als je hier je camera opricht. Als iemand dan een leuke broek of shirt aanhebt, dan houd jij hier de camera van je telefoon tegenaan en dan laat de applicatie van Labels with Love zien wat voor kledingstukken hierop lijken of hetzelfde zijn. Dit maakt de applicatie complementair, je hebt de applicatie nodig omdat de gebruiker dan met zijn camera uit de telefoon kleren kan scannen. Als deze functie voor de applicatie is te bewerkstelligen, dan kan je daar een mooie commercial meemaken. Zoals: twee dames bij een concert van hun idool Beyonce zijn verliefd op de jurk die zij draagt. Doormiddel van de ap-

12 | BOK 2.0

QR code, je ziet ze overal, maar wat brengen ze je? Vanaf nu een exclusief partyweekend in Barcelona! Een goed crossmediaal concept moet aan de volgende punten voldoen: •Meerdere kanalen moeten de boodschap doorgeven •De afzonderlijke kana-

len moeten afzonderlijk de boodschap van elkaar versterken •De verschillende kanalen moeten vervlechten. De gebruiker moet van kanaal naar kanaal gestuurd worden •De kanalen moeten interactief zijn. De gebruiker moet participeren in de actie, dit kan de actie voor elkaar krijgen met behulp van interactie. •Een goed crossmediaal concept is gebaseerd op storytelling. De gebruiker moet mee beleven, meer info willen hebben en participeren in de spelelementen. Bij het schrijven van een goed crossmediaal concept voor Labels with Love heb ik gekeken naar andere crossmediale concepten die voldoen aan storytel-

ling. Ik heb er één gevonden waarover ik hieronder meer ga vertellen.

geheel verzorgde reis voor hem en drie vrienden naar Barcelona gewonnen.

•involving: je moet mensen betrekken en samen het verhaal vertellen

De transsecorale storytelling die ik heb gekozen is van Blackberry. Blackberry heeft recentelijk een nieuw toestel op de markt gebracht, de Blackberry Torch 9860. Ter promotie van dit toestel is een marketingstrategie aan de hand van transsectorale storytelling game bedacht.

Volgens Frankwatching zijn er 5 ingredienten nodig voor Storytelling:

Ik denk dat bij deze actie van Blackberry de vijf ingrediënten die hierboven zijn beschreven goed aan de bod komen. Daarmaast denk ik dat met het ontwerpen van een app die kleren scant alle aspecten die nodig zijn voor een goed crossmediaal concept aan bod komen.

In de game moet de deelnemer 9860 punten verzamelen. Deze verzamelt hij door QR-codes te scannen. Deze codes staan afgebeeld op bushokjes, flyers, in winkels, op bierfiltjes, in de Metro/Spits en op scholen. Als een deelnemer 9500 punten heeft gescand dan moet hij een laatste scan uitvoeren bij een piloot. Blackberry geeft doormiddel van tips doormiddel van social media waar deze piloot te vinden is. De piloten lopen door grote steden als Amsterdam en Den Haag rond, maar ook zullen zij in kleine ‘’boerendorpen’’ te vinden zijn.

•connected: gebaseerd op echte consumenten inzichten •creative: durf anders te zijn •authentic: geloofwaardig, het moet bij je passen •activating: is iets ‘thrilling’ en een echte experience?

Als een deelnemer bij de eerste twintig personen hoort die 9860 punten heeft gescand, dan kan hij zich bij de piloot op de vluchtlijst laten zetten. De deelnemer heeft dan een

BOK 2.0 | 13


Greg Micheal Gillis, geen DJ maar een artiest

R.I.P. a Remix Manifesto In het gastcollege van 11-11-’11 werd een video aan de klas vertoond. Deze video werd afgelopen jaar op het documentaire festival IDFA afgespeeld en vandaag mochten wij hem bekijken. De video gaat over een jongen die muziek maakt onder de artiestennaam Girl Talk. Eigenlijk is mijn vorige zin niet helemaal juist, aangezien hij geen muziek maakt, maar remixt. Hij voegt twee of meer nummers samen tot één nummer. Dit noemt men een mashup. Vervolgens speelt Girl Talk deze af in de discotheek en gaat de zaal los.

Delen van ideeën

In de colleges die ik van Remko de Jong gekregen heb, heeft hij meerdere keren verteld dat het belangrijk is om ideeën te delen. Een creatieveling heeft teveel ideeën om in zijn eentje uit te voeren. Ook heb je te weinig middelen om in je eentje alles uit te voeren. Bij het delen van ideeën, heb je meer kans op slagen. Misschien moet je dan wel winst delen, maar de kans op slagen is groter. Dit spreekt weer de copyright tegen. Wil je meer weten over GirlTalk neem dan een kijkje op zijn Myspace: http:// www.myspace.com/girltalk of Facebook: http://www.facebook.com/girltalkmusic

V

Naast de wereld van de muziek eel van de num- mers die Girl Talk is de copyright ook een belemmering voor wetenschappers. gebruikt zijn Aangezien er in de wereld van auteursrechtelijk het medisch onderzoek vele beschermt, dus eigenlijk doet hij iets wat niet patenten worden aangevraagd, mag vervolgens door andere mag. De documentaire gaat hierover. Girl Talk vind dat hij re- mensen niet verder worden mixen van de nummers gewoon gewerkt met deze onderzoeksresultaten. Dit zijn gemiste moet kunnen draaien, immers hij draait niet het origineel waar kansen. het patent over heerst. Girl Talk vindt dat zijn creativiteit word belemmerd door copyright. Hij zegt dat copyright ooit is ontwikkeld om creativiteit te stimuleren, maar dat het nu vooral wordt gebruikt om het te belemmeren. Hij vind dat copyright te ver gaat.

14 | BOK 2.0

Co-creatie

Veel delen uit de film zijn ontstaan door co-creatie. Girl Talk heeft zijn fans gemotiveerd om beelden te maken voor de film. Deze liet hij dan afspelen in de film en hier gebruikte hij een omgekeerd © copyright teken voor.

BOK 2.0 | 15


Second life Offline Koos Vriendloos, online ‘’Popie Jopie’’

Na de serieuze documentaire over Google heb ik nog een andere documentaire gezien. Deze kortere documentaire ging over second life. Second life is een online game waarin je een eigen personage kunt ontwikkelen die in een online wereld andere fictieve personages tegenkomt.

Het vrije Google tegen de censuur van China

Google VS China

In het gastcollege van 18-11-’11heb ik gekeken naar een documentaire over de opkomst en neergang van Google in China. Google is een zoekmachine die ervoor zorgt dat alle informatie op het web vrij te verkrijgen is. In de tijd dat Google China verliet, was dat groot nieuws in de Nederlandse kranten. Ik wist dus al wat over dit onderwerp, maar hoe het precies zat dat heb ik in de documentaire gezien.

C

hina is een land dat onder strenge dictatuur van de overheid staat. Dit botst met de vrije waarde van Google. Vandaar dat China Google heeft gezegd dat zij alleen tot de Chinese internetmarkt mocht toetreden als er veel gecensureerd mocht worden door de Chinese overheid.

Waarom censuur

China is de markt met het grootste aandeel consumenten en een snelle groei op economisch en technisch gebied. Dit maakt het voor Google interessant om naar China te gaan. Omdat Google zo graag naar China wilde stemde het in met de gewenste censuur door de overheid. De overheid wilt graag dingen censureren omdat het bang is voor chaos en oorlogen. De overheid van China ziet vrijheid van de samenleving dus als een bedreiging.

16 | BOK 2.0

De censuur die de regering toepast op het internet noemt men het digitaal ijzeren gordijn 2.0

I

n de documentaire volgt de cameraploeg een stelletje. De man en de vrouw spelen allebei deze game, ze zitten urenlang naast elkaar op hun eigen computer het spel te spelen. In het spel hebben de man en de vrouw veel vrienden, daarbuiten heel erg weinig. De man heeft in het echte leven amper tien vrienden en in het online leven meer dan dertig. In de online game kunnen de personages ook relaties met elkaar krijgen, vervolgens kunnen zij dan chatten. De man uit de documentaire raakt zo geobsedeerd door zijn online relatie dat hij besluit om zijn online relatie op te zoeken in de offline wereld.

Hij vertrekt helemaal naar Amerika om daar een lang weekend bij haar te blijven. Dit met goedkeuring van zijn echte vriendin (zij heeft ook weleens een online relatie opgezocht). Het bezoek in Amerika valt echter tegen. Hij weet nu wel dat hij erg veel geeft om zijn echte vriendin.

Bizar!

Ik vond deze documentaire heel erg bizar om te zien, mijn verbazing werd met de minuut erger. Het toppunt was het vertrek naar Amerika, voor een vrouw die hij nog nooit gezien had! Ik denk dat de mensen die deze game spelen in het echte leven sociaal niet sterk genoeg in hun schoenen staan. De personen die in de documentaire aan het woord komen zien er allemaal sociaal instabiel uit.

Vertrouwen bestaande klanten

Google vond dat deze censuur niet goed paste bij de waardes van het bedrijf. Daarom heeft zij de censuur afgeschaft en alle informatie toegankelijk gemaakt voor haar bezoekers. De regering van China was her hier uiteraard niet mee eens en heeft Google toegang tot het Chinese web afhandig gemaakt. Hiermee heeft Google een grote markt verloren, maar bij haar bestaande klanten een goed statement gemaakt. Ik vond dit een interessante documentaire om te kijken. Voor mij als westerse jongen is het moeilijk te begrijpen dat er nog culturen zijn waar zo een sterke dictatuur met bijkomende censuur heerst.

BOK 2.0 | 17


Deze week in mijn vaste rubriek: ‘‘De lezer uitgelicht’’ een portret van Angela Kaars. Angela is een energieke vrouw die het heel druk heeft met haar baan en haar twee dochters. Naam: Angela Kaars Burgerlijke staat: getrouwd met Wim Kaars Beroep: parttime moeder van twee kinderen en afdelingsleider van een uitzendbureau Kinderen: ja, twee schatten van 9 (Madelief) en 3 (Issabella) Sport: tennis, shoppen en fitness Woonplaats: Naarden Tijdens de fotoshoot met Angela zien wij gelijk hoe druk zij is. Er liggen stapels werk op het aanrecht, er hangen veel post-its aan de kast en de kinderen blijven om aandacht vragen tijdens het koken en telefoneren met Wim. Op dit soort momenten droomt zij van vakantie en haar hobbies: tennis en shoppen

A

ngela is een energieke vrouw, gelukkig maar want er wordt van haar veel gevraagd. Als parttime moeder van twee meisjes brengt zij veel tijd met hen door. Angela brengt de kinderen naar school, waarna zij zelf naar haar baantje op het uitzendbureau vertrekt. Wim, haar man werkt in de detailhandel en is vaak laat thuis van werk. Daarom moet Angela ook vaak koken voor de familie, zij is altijd erg blij om hem weer te zien, zelfs na 13 jaar getrouwd te zijn is zij nog stapelgek op hem. Na het eten kijken zij vaak samen een filmpje en drinken een wijntje. Het liefst een witte, want daar is Wim ook gek op.

In Augustus gaat de hele familie Kaars naar het vakantiehuisje in Marbella. Daar liggen zij volle dagen aan het zwembad en gaan zij ’s avonds lekker uit eten in de haven. Voor Angela is dit het ultieme rustmoment van het jaar. Even bij tanken van alle stress uit de dagelijkse sleur. Aan de hand van het Mbti model heb ik geanalyseerd wat voor koper Angela is. Zij neemt graag de tijd bij het kopen van kleren. Ook koopt zij kleren op basis van emotie zoals merken, kleuren en kwaliteit. Ik denk dat zij weinig gebruikt maakt van feiten bij het kopen van kleren zoals vergelijkingssites.

De lezer uitgelicht

Angela Kaars Druk, druk, druk..

Hobbies

Elke weekend tennist Angela met Sandra, op de baan kan zij alle frustraties van de drukke week eruit slaan, wat enorm oplucht. Soms gaan deze dames samen shoppen op koopzondag. Angela houd namelijk heel erg van shoppen, maar hier heeft zij niet zoveel tijd voor. Sinds kort shopt Angela ook online. Dit kan zij vaak in de avond doen als de winkels al gesloten zijn en Angela nog een uurtje vrij heeft. Angela heeft een site ontdekt waar zij zich helemaal thuisvoelt: www.labelswithlove.nl op deze site heeft zij voor haar dochters persoonlijke profielen aangemaakt. Op de site staan heel veel kleren die zij erg leuk vind voor de kinderen, ze is erg blij met het online shoppen.

18 | BOK 2.0

BOK 2.0 | 19


Kan je dromen beïnvloeden? Als een klein kind nachtmerries heeft, dan moet een ouder gewoon zeggen tegen het kind dat het kind de baas is in de droom en dat deze de nachtmerrie positief kan omzetten door monsters weg te sturen. In landen als India waar al heel veel met dromen wordt gedaan, daar zijn ook bijna geen nachtmerries. Personen die veel shooters spelen hebben minder nachtmerries, omdat zij zijn gewend om in een virtuele omgeving de baas te zijn.Het is dus mogelijk om dromen te beïnvloeden.

Droomcoach Slapend rijk worden?

Op 25-11-‘11 een luchtig gastcollege. Geen serieuze documentaire over copyright of censuur, maar een gastcollege over dromen van Nicoline Douwes Isema. Ik denk bij mijzelf, als het niet leuk is vind de droomcoach het vast niet erg als ik even een uiltje knap, maar het was heel erg leuk!

N

a een introduc en die de hele nacht leren. tie vertelde Nicol ine ons dat je van Goede ideeën verzin je nadenken zonder te worden afgeleid helemaal niet door personen of andere moe wordt! De klas keek zaken als televisie of intereen beetje verbaasd en dus net. Je moet je focus kunlegde Nicoline het uit. Het nen uitschakelen. In je slaap brein bestaat uit meerder gekan je dit perfect doen. deelten, het voorste gedeelte Als je deze goede ideeën van het brein bestaat uit het wilt uitwerken zal je wel korte termijn geheugen. Dit moeten nadenken, maar dat stuk van je brein gebruik je spreekt voor zich. het meest als je je concentreert. Het achterste stuk van In je slaap maak je verschil‘Uitslapen lende periodes door. Als je je brein is groter en bestaat is beter uit het lange termijn geheuprobeert in slaap te komen, dan de gen. dan is je korte termijn brein hele nacht nog gefocust. In dit stadium repeteren, van je slaap kan je niet Als je je ontspant door volgens bijvoorbeeld te slapen, op dromen. Pas als je echt de droom- totaal ontspannen bent en een terrasje te zitten of aan coach’ het vissen bent. Dan ben je nergens op gefocust bent niet geconcentreerd en wordt kan het dromen beginnen. het voorste stuk van je brein De laatste fase van het dus niet gebruikt. De rest van slapen is het meest diep, in je brein gaat dan fantaseren deze fase kan je de beste over dingen waarover je ideeën verzinnen, daarom eerder gedacht hebt. Daarom is het goed om uit te slapen. ontstaan goede ideeën vaak Een uurtje eerder naar bed als je ontspannen bent! gaan heeft daarentegen uit een test is gebleken dat geen zin, aangezien je aan personen die goed uitrusten het begin van je slaap nog beter onthouden dan personniet kan dromen. 20 | BOK 2.0

Is dromen gezond? Het is heel erg belangrijk voor een persoon om te kunnen dromen. Je komt tot rust. In een onderzoek hebben wetenschappers geprobeerd muizen wakker te maken als zij bijna in de fase van dromen terecht waren gekomen. Deze muizen gingen na een paar weken al dood. Dit geeft aan hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is.

Feiten over dromen • Peuters dromen ook maar zelf schijnen ze niet in hun dromen voor te komen tot ze een jaar of 4 zijn. • Als je niet rookt droom je langer en intenser. • Als je snurkt kun je niet dromen, schijnt het, dus zou dat de reden kunnen zijn van de vermoeidheid die snurkers vaak in de ochtend voelen? • Hersengolven tijdens de droom zouden meer actief zijn dan tijdens het wakker zijn van mensen. • Blinde mensen dromen ook gewoon maar dan op een andere manier. Als je nooit gezien hebt dan gaan dromen voornamelijk over geluid, stemmen, gesprekken, geur, aanrakingen en andere ervaringen die blinde mensen in het dagelijks leven ervaren. Alcohol& focus Alcohol kan je helpen om aan het denken te zetten. Helaas is teveel alcohol weer niet goed. Je lichaam raakt dan op de alcohol gefocust en je kan niet meer dromen.

Gebeurtenissen die je naast je focus binnenkrijgt kan je over dromen, maar je kan zijn vergeten hoe je deze gebeurtenissen in je droom binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een situatie op weg.

Het was een erg leuk gastcollege. Ik droom best vaak en ik vind het leuk dat ik daar nu wat meer over te weten ben gekomen. Het lijkt mij leuk om naast mijn bed een kladblokje neer te leggen zodat ik mijn dromen meteen kan noteren, zodat ik ze niet meer vergeet. Wil je meer te weten komen over jou dromen? Of over dromen in het algemeen? neem dan een kijkje op de site van de droomcoach http://www.droomcoach.com/ of volg haar via Twitter: https://twitter.com/droomcoach

BOK 2.0 | 21


Verslag Festivak Een verslag van de evenementenbeurs van Nederland

In de Amsterdamse RAI is op 16 en 17 november de vakbeurs voor de evenementenwereld. Deze beurs sluit perfect aan bij mijn opleiding vrijetijdsmanagement en de minor Creative Industry die ik volg. De woensdageditie van deze beurs heb ik laten schieten omdat ik les had, maar donderdag was ik vrij dus ben ik naar de RAI vertrokken. Ik ben nog nooit op de Festivak geweest, maar ik heb wel gelezen welke bedrijven er komen. Dit zijn er een hele hoop. Daarom verwacht ik veel te zien vandaag. Ik ga op deze beurs ook kijken of ik een leuk bedrijf kan vinden waar ik stage kan lopen.

H

van een stage, omdat ik zeker wil zijn dat de stageplek leerzaam en leuk genoeg is voor twintig weken.

et thema van de beurs was online vs offline. Ik vind dit thema goed gekozen, om dat de hele wereld zich steeds meer verplaatst van offline naar online. Het web 2.0 (bijna web3.0) zorgt voor een snelle en goede interactie tussen de gebruikers en makers ervan. Dit maakt het voor merken en producten erg interessant om het web te betreden.

Twitterschermen

Daarnaast is het voor consumenten heel makkelijk om hun mening over een product te geven en deze te delen met andere gebruikers ervan. Hier speelde een stand op de beurs goed op in. Zij hebben Twitterschermen ontwikkeld die op evenementen geplaatst kunnen worden. Alle tweets met een bepaalde hashtag worden dan geplaatst op dit scherm. Bezoekers kunnen hun mening over het festival of artiesten geven. Bij binnenkomst heb ik een uurtje rondgelopen en heb ik een paar praatjes aangeknoopt met mensen van onder andere ‘’mr-greenscreen’’ (over fotobewerking) en nightlife magazine. Stage Helaas heb ik geen bedrijf gevonden waar ik graag wil stagelopen. Ik ben kieskeurig als het gaat om het kiezen 22 | BOK 2.0

Het was niet makkelijk, maar met behulp van Twitter en Facebook wisten vijftigduizend mensen dat het festival was afgelast.

Deze beurs is de absolute must voor een startende evenementenorganisator. Alles is op deze beurs te vinden: beveiliging, stageverhuur, kluisjes, artiesten, social media hulpstukken en nog veel meer. Op deze beurs werd veel genetwerkt. Het publiek was niet oud, ik zag veel mensen tussen de twintig en dertig. Ik denk dat veel mensen op deze beurs al in de business werken.

Lezing Bas Koopman

Nadat ik alle stands bezocht had ben ik naar een lezing van Bas Koopman geweest. Bas werkt op het webbureau BlauwGeel. Dit bureau heeft de online strategie voor de promotie van Concert at Sea verzorgt. Het concert duurt twee dagen, maar door slecht weer moest dag twee worden afgelast. Bas vertelde hoe vijftigduizend mensen op de hoogte gesteld moesten worden van deze afgelasting. Deze bezoekers zijn vooral door online communicatie bereikt. Vooral het gebruik van Twitter en Facebook heeft ervoor gezorgd dat de bezoekers van het festival niet naar het terein zijn gegaan. Bas gaf aan dat deze ontwikkeling een ontzettend belangrijke trend is in tijden dat festvals steeds meer bezoekers trekken. BOK 2.0 | 23


What’s up? Creativiteit& innovatie

Vandaag ben ik naar What’s up geweest. Een seminar in Pakhuis de Zwijger over het beste wat Amsterdam en verre omgeving in huis heeft aan creatie en innovatie. Van mode en industriële vormgeving tot architectuur, grafisch ontwerp en gaming. Vier inspirerende geesten uit de creatieve industrie vertellen over bijzondere projecten en showen hun actuele opdrachten. De avond werd gepresenteerd door: Jörgen Tjon A Fong. Vorige maand was ik ook naar deze seminar geweest met Gertjan, toen hebben wij ons goed geammuseerd. De verwachtingen voor vandaag waren dus erg hoog... Eens kijken wat Amsterdam vandaag te bieden heeft:

D

e eerste spreker van de avond is Iris Box, zij won als fotografe in 2010 de Photo Academy Award.’Evolution is haar meest recente project. Hoe vertaalt zij de evolutie naar beeld? Iris Box is een artiest/fotografe. Zij maakt foto’s die zij verwerkt tot animerende kunstwerkjes. Deze foto’s maakt zij vlak achter elkaar zodat er bijna een beweging te zien is. Met behulp van programma’s ‘’morft’’ zij de rest van de animatie in elkaar. Morfen is het creëren van een animatie waarin een beeld via een reeks tussenbeelden in een ander beeld overgaat. Een groot gedeelte van het kunstwerk dat zij maakt, doet een programma dus voor haar. Dat vind ik jammer. Onder deze animatie monteert zij muziek. Deze muziek maakte zij ook zelf, door gedeeltes uit muziekstukken te knippen en dit vooruit/achteruit te spelen en op te nemen. We zien enkele voorbeelden van vooral naakte modellen die bewegen als slangen. Door de bewerking van de animatie lijkt het net alsof de foto’s heel wazig over de video bewegen. Het is moeilijk uit te leggen, maar voor een betere indruk kan je al-

24 | BOK 2.0

tijd even een blik op haar site werpen: http://www.irisboxphotography.nl Uit de zaal komt een vraag van een meneer die vind dat de kunst van Iris kitsch is. Toch vindt hij het wel mooi, hij vraagt aan haar of zij haar kunst ook kitsch vindt? Waarop Iris antwoord dat zij vaker hoort dat haar werk richting kitsch neigt. Ze vindt het niet erg. Ik vind het jammer dat zij niet goed kon uitleggen waarom zij dit zo leuk of mooi vond. Zij deed dit gewoon, verder had zij er geen goede verklaring voor.

Ze wil niet vertellen waar zij over 40 jaar is ze heeft wel plannen. Jörgen Tjon A Fong peutert er toch een voorzichtig voorstel uit. Iris wilt over veertig jaar in meer dan 5 galerijen hangen.

Wat ook weleens wil helpen is het opsturen van een gratis magazine. Jaap plaatst als bewijs van dank dan jou cover op de site.

Jaap Biemans Jaap Biemans is de tweede spreker. Jaap houdt van covers. Zoveel zelfs, dat hij de website Coverjunkie.com heeft gelanceerd. Als artdirector van magazines als Intermediair en Hollands Diep, ontwerpt hij veel prijswinnende covers. Wat is zijn geheim? Coverjunkie is een site is gemaakt door jaap Biemans. Jaap Biemans heeft deze site ontworpen uit zijn voorliefde voor covers. Ik denk hij deze site ook heeft gemaakt omdat hij de laatste drie jaar de prijs heeft gewonnen voor mooiste cover. Dit motiveert natuurlijk wel. De site is non-profit. Er is geen advertentie te vinden op de site, het kost Jaap dus alleen maar geld om de site te onderhouden. De enige vorm van reclame op zij site is de reclame die hij maakt voor vrienden. Als vrienden covers ontwerpen dan zal hij deze meteen plaatsen, over andere covers beslist Jaap of deze goed genoeg zijn. Deze beslissingen maakt hij op basis van’’likbaarheid’’.

Jörgen Tjon A Fong vraagt wat het geheim is van een goede cover. Jaap zegt dat er geen geheim is, covers maken dat is iets waar je talent voor moet hebben. Een cover heeft geen basisregels. Als Jörgen Tjon A Fong een paar regels voor een goede cover voorleest dan vraag Jaap meteen naar de bron. Dit vond ik wel grappig, hij was het er namelijk niet mee eens.

De Blog van Jaap is een groot succes, vooral in Amerika, het land waar de meeste magazines worden uitgegeven. Per maand heeft de blog meer dan 60.000 bezichtigingen, waarvan een heel groot deel uit de verenigde staten komt. De Blog van Jaap is een groot succes, vooral in Amerika, het land waar de meeste magazines worden uitgegeven. Per maand heeft de blog meer dan 60.000 bezichtigingen, waarvan een heel groot deel uit de verenigde stagen komt.

Jaap ontwerpt zelf ook nog covers. Hij doet dit vooral voor de Intermediar en recentelijk ook nog voor Vrij Nederland. De cover die hij voor Vrij Nederlands ‘’sex omdat het moet’’ editie heeft gemaakt vind hij de mooiste van het afgelopen jaar. Op de cover staan twee rondingen, maar voor de lezer is het niet duidelijk of dit nou billen zijn of grote borsten. Hij vraagt wat de zaal denkt, ik denk aan billen maar heb het mis!

BOK 2.0 | 25


Hansje van halem Hansje studeerde in 2003 af aan de Rietveld Academie. Nu creëert ze, als zelfstandig grafisch ontwerpster, onder andere boekenontwerpen, posters, uitnodigingen en zelfs postzegels.

Jaap is heel eerlijk als hem wordt gevraagd of hij ook covers ontwerpt waarover hij niet tevreden is. Hij verteld een verhaal van een hele lelijke cover van een prijspodium waarover hij niet tevreden was. Het maakt hem niet uit, je hebt slechte ontwerpen nodig om goede ontwerpen te kunnen maken.

Als derde spreker komt Hansje. Zij is afgestudeerd aan de Rietveld Academie. Hansje maakt heel erg veel verschillende dingen. Eén van haar meest recente projecten waren letters die zij met de hand gemaakt heeft. De letters leken op digitale golven, wat een leuk effect gaf. Deze letters beeldt zij af op posters.

Een wens van Jaap is om met Coverjunkie.nl crossmediaal te gaan. Jaap zou het heel tof vinden als er een applicatie komt voor de magazine. Dit moet in principe makkelijk te realiseren zijn, alleen hij weet niet hoe en er is geen budget voor. Naast een applicatie is er een magazine waarin Jaap de allermooiste covers heeft geplaatst. ‘’oow, ik heb het verkeerde verhaal verteld, dat hoorde bij een ander kunstwerk’’.

Ook heeft Hansje een Postzegel ontworpen die nu nog steeds wordt gebruikt. Achter dit ontwerp zit nog een leuk verhaal. De TNT moest namelijk één van de vele ontwerpen die Hansje gemaakt had uitkiezen als beste ontwerp voor de postzegel. Toen wees de TNT er één uit en legde Hansje het verhaal achter het ontwerp uit. De postzegel werd gekozen en Hansje ging naar buiten. Buiten dacht zij: ‘’oow, ik heb het verkeerde verhaal verteld, dat hoorde bij een ander kunstwerk’’.

Hansje heeft meerdere projecten gehad waarmee zij niet slaagde op financieel gebied. Dit had volgens haar te maken met het feit dat zij op financieel gebied te weinig geleerd heeft op de Rietveld Academie. Ook denkt zij achteraf dat ze te weinig heeft verdiend met sommige opdrachten. Hier heb ik van geleerd dat ik erg blij ben dat ik op mijn opleiding ook financieel management heb gehad. Ik wil namelijk niet achteraf denken dat ik te weinig heb verdiend. Gijsbert Hanekroot Neil Young, David Bowie, Muddy Waters, de Rolling Stones en vele andere rock legendes van over de hele wereld zijn door fotograaf Gijsbert Hanekroot vastgelegd. Het resultaat daarvan is een boek, genaamd Abba...Zappa.

Tijdens de diavoorstelling die werd vertoond onder het interview. Werden foto’s tentoon gesteld. Na een paar dia’s schoot Gijsbert ineens uit zijn slof! Tijdens de diavoorstelling die werd vertoond onder het interview. Werden foto’s tentoon gesteld. Na een paar dia’s schoot Gijsbert ineens uit zijn slof! Hij werd kwaad dat de dia’s waren uitgerekt en dat de foto’s daardoor niet goed tot zijn recht kwamen. Ik vond dit niet gepast. Gijsbert is perfectionistisch, maar hij moet ook accepteren dat andere mensen die vrijwillig meewerken aan het vormen van een creatieve avond minder perfectionistisch kunnen zijn. Ikzelf vond de foto’s uit de diavoorstelling mooi, uitgerekt of niet.

Gijsbert heeft heel veel foto’s gemaakt van artiesten in de jaren zeventig en tachtig. Van deze foto’s heeft hij een heel mooi boek gemaakt De mooiste foto’s van de beste artiesten vormen samen het boek Abba…Zappa. Gijsbert ging soms naar wel twintig concerten per maand. Hij kon precies zien of artiesten optraden voor het geld of voor hun plezier. Gijsbert is een echter perfectionist. Hij maakte in de jaren zeventig en tachtig vele foto’s van rock legendes. Op geven moment had hij bands voor de zoveelste keer op foto gedaan dat hij is gestopt met het maken van foto’s omdat hij de nieuwere foto’s niet beter vond dan de oude foto’s.

26 | BOK 2.0

BOK 2.0 | 27


Stad als openbare ruimte Steeds meer mensen werken buiten de deur

leuke straat. Er is toen een Facebook pagina opgericht om de straat in een positief daglicht te zetten. De site heeft 2626 leden, waarvan volgens Femke 10% actief deelneemt aan de site. Deze tien procent zijn actief betrokken bij de Jan Eversstraat. Met behulp van de Facebookpagina is een dag in het leven geroepen die een groot feest in de Jan Eversstraat organiseert. Iedereen draagt een steentje bij aan het succes van deze dag en de positieve promotie voor de straat.

Vandaag kwamen Jos Gadet en Femke Accou van de gemeente Amsterdam bij mij op school een college verzorgen. Jos zou wat vertellen over openbare ruimtes en Femke zou wat vertellen over sociale media.

I

n grote steden vind steeds meer ruimtelijke ontwikkeling plaats. steden worden groter en er komen steeds meer mensen te wonen. Daarom moeten steden steeds beter worden ingedeeld zodat de ruimte zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Een stad is namelijk een grote plek waar goederen, diensten, contacten en kennissen worden uitgewisseld. Hier moet de ruimte voor zijn. Als deze ruimte goed benut wordt, dan kan deze diversiteit worden omgezet in vernieuwing. Daarom lopen grote (goed ingerichte steden) voor op andere steden. Jos geeft als voorbeeld dat Amsterdam voorloopt of Venlo. Amsterdam is een stad waarin veel creativiteit aanwezig is. Creativiteit is een meerwaarde voor producten en dus ook voor steden. Veel mensen willen in Amsterdam wonen, zij hebben economische of sociale redenen om naar de stad te trekken. Jos geeft aan dat de verhouding arbeidsplaatsen/werknemers in Amsterdam één op één is. Terwijl in

28 | BOK 2.0

Hamburg dit één op elf is. Dat geeft aan dat mensen graag in Amsterdam wonen en werken, Hamburg is een echte werkstad. Daar willen geen mensen wonen. Werken buiten kantoor Helaas is er weinig ruimte in Amsterdam, de stad is te klein voor alle mensen die er willen wonen. En de huizen zijn klein. Dit geeft weer aan dat de publieke ruimtes goed moeten worden ingericht. In het afgelopen jaar is het aantal mensen dat in de openbare ruimte werkt (laptops, buiten kantoor) met dertig procent gestegen. De indeling van de openbare ruimte gaat niet overal goed. Zo geeft Jos een paar keer tijdens zijn college aan dat de publieke ruimte op de Amsterdamse Zuidas nog niet goed is. Er zijn daar heel veel werknemers, maar deze maken na hun werk geen gebruik van de publieke voorzieningen. ’s Avonds is de het Zuidas plein uitgestorven. Femke Accou Na het verhaal van Jos neemt Femke

Plug de dag Een ander initiatief waarover Femke verteld is het Plug de Dag initiatief. Dit houd in dat werknemers buiten hun kantoor werken in vrijstaande publieke ruimtes zoals voetbalkantines. Dit initiatief wordt steeds populairder.

het woord over. Zij verteld ook hoe belangrijk het is dat de openbare ruimte goed moet worden ingedeeld. Zij vind dat iedereen de stad moet kunnen inrichten. Daarom is zij online begonnen met het verzamelen van wensen van mensen. Zij zegt dat mensen online geen vertrouwen hebben in verandering, daarom is het belangrijk de mensen die online een mening hebben

over verandering deze offline bij elkaar te brengen. Zo wilt zij de stad verbeteren. Online is het makkelijk om mensen bij elkaar te brengen. Als voorbeeld geef zij de Jan Eversstraat in Amsterdam. Daar is vorig jaar juwelier Hund neergeschoten. Dit tot groot ongenoegen van de bewoners van de straat, zij vinden namelijk de Jan Eversstraat een hele

BOK 2.0 | 29


Uitnodiging WOM-Actie

Labels with Love treed binnenkort toe tot de markt van online verkopen. Een markt die zwaar bevochten is, dus moet het merk met een fantastisch concept te proppen komen om klanten te behouden. Dit concept ligt er al, nu moet er nog een acquisitie plan gemaakt worden.

L

abels with Love heeft voor deze acquisitie een actie bedacht die ‘’worth of mouth’’ moet creëren. De bedoeling is dat (vooral) populaire kinderen een uitnodiging krijgen. Niet via de sociale media, maar tastbare uitnodigingen. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter werkt. Het is de bedoeling dat de uitnodigingen selectief worden verstrekt. Dit zodat er jaloezie en opschepperij ontstaat tussen de groep kinderen met en de groep kinderen zonder uitnodiging. Het lastige is dat het moeilijk is om ‘’hippe’’kinderen te vinden. Het vinden van de kinderen gaat Labels with Love op verschillende

30 | BOK 2.0

manieren doen. Manier één is het afreizen van verschillende scholen/ sportclubs/pretparken/ bioscopen alwaar populaire kinderen uitnodigingen krijgen van het merk. Een tweede manier voor het uitdelen van uitnodigingen kan gedaan worden met behulp van banners. Op sites waar veel kinderen langskomen worden banners geplaatst met de tekst: ‘’kom jij op mijn feestje?’’. Als de bezoeker daarop klikt dan kan zij zijn gegevens invullen waarna een

Een laatste manier is het weggeven van uitnodigingen aan kinderen van kennissen en vrienden.

datum is drie weken na het ontvangen van de uitnodiging. Deze tijd moet niet te lang zijn, want dan vergeten de kinderen het feestje. Daarentegen als de tijd te kort is dan wordt er te weinig worth of mouth gecreëerd. Het is de bedoeling dat iedereen naar het feestje wilt op deze manier ontstaat er buzz.

In de uitnodiging staat de vraag of jij’’op mijn feestje komt’’? Er staat een datum bij, deze

In de uitnodiging staat een URL van een website. Op de website worden in de drie weken

fysieke uitnodiging naar zijn huis wordt gestuurd.

ing naar binnen. Ouders van de kinderen mogen ook mee naar binnen om op de kinderen te passen. Op het feest wordt al snel duidelijk dat het feest georganiseerd wordt door Labels with Love. Er zullen in de zaal (van een nog te bepalen locatie) kleren van Labels wih Love aan de muur hangen. De kinderen die het leuk vinden mogen een setje kleren aantrekken en daarmee over de catwalk lopen in een zelf gemaakte show. Dit zorgt voor interactie onder de bezoekers. Tussen de shows op de catwalk zullen er optreden zijn van artiesten en er komt een clown langs.

zij bijna niet wachten totdat het feestje begint.

De test: Monique van Vuure Monique is mijn oude buin de aanloop naar het urmeisje en oppas gewefeest steeds meer details est. Ik heb nog steeds weggeven. Zo worden goed contact met haar. artiesten de datum/ plaats en de aanwezige Op deze Zij heeft twee meisjes van vijf en van zeven. versnaperingen bekend manier gemaakt. ontstaat Daarom heb ik haar Tevens zal er bekend er buzz opgebeld en mijn WOM idee aan haar voorgelworden gemaakt dat er egt. een catwalk op het feest verschijnt, waarover de Monique vertelde mij gasten mogen lopen. Er daar haar kinderen is dan nog niets bekend altijd heel erg veel zin in over de organisator Lafeestjes hebben. In de bels with Love. dagen voorafgaand aan een feestje zijn zij erg Op de datum van het zenuwachtig en kunnen feestje mogen alle kinderen met een uitnodig-

Rick vond het een goed idee om een feestje te organiseren, wel denkt hij dat er wat meer voor de kinderen te doen moet zijn. Hij denkt dat alleen een clown en een catwalk te weinig zijn. Daarom stelt hij voor dat ik ook spelletjes ga verzorgen op het feest.

Helaas zijn er dit jaar in het nieuws veel berichten geweest over kindermisbruik. Daarom zegt Monique tegen mij dat ik vanaf het begin moet duidelijk maken wie het feest organiseert. Anders zullen veel ouders het feest niet vertrouwen en zullen zij hun kinderen hier niet heensturen. Rick Beers Rick is de broer van mijn vriendin, hij heeft een dochtertje van acht jaar oud. Ik heb Rick ook mijn WOM actie verteld, waarop hij heeft gereageerd.

De tips die ik heb gekregen van de ouders vind ik goed en deze zal ik meenemen in het adviseren van een de WOM actie aan Labels with Love.

BOK 2.0 | 31


De weg naar Rome

resultaten die jou vrienden niet leuk vinden. Het sociale netwerk gedeelte Google Plus gaat hier een grote rol in spelen.

SEO/SEA& Social media Stephan Vels& Bart Schuyt zijn twee studenten van Inholland, Bart is inmiddels afgestudeerd en Stephan is bezig met zijn scriptie. Beide verzorgde het laatste gastcollege van de minor creative industry.

B

art begint het ver- haal. Hij vertelt over Maxlead, zijn eigen bedrijf.Dit bedrijf ver hoogt de SEO van merken en bedrijven. SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit houdt het proces van het verbeteren van zoekresultaten op een merk in. Er zijn meerdere zoekmachines, waarvan Google de grootste is. Een merk wilt graag zo hoog mogelijk in de lijst met zoekresultaten naar boven komen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen bijna nooit verder kijken de eerste pagina met zoekresultaten. Naast algemene zoekmachines als Google, Yahoo& Baidu zijn er ook nog zoekmachines die zich richten op bepaalde segmenten. Zoals Iens, Facebook, Linkded In en Kieskeurig.nl.

32 | BOK 2.0

SEO omvat technieken om hoger in de lijst met zoekresultaten te verschijnen. Bart geeft aan dat het belangrijk is om bepaalde keywoorden vaak te gebruiken. Als deze keywoorden vaker worden gebruikt dan kom je hoger in de lijst met zoekresultaten bij het zoeken naar deze keywoorden. Een andere truc die SEO gebruikt om hoger in de lijst met zoekresultaten te komen is het linken van websites. Hoe meer links naar jou website linken, des te belangrijker jou website is. Hoe belangrijker jou website is, hoe hoger de site wordt afgebeeld in de resultatenlijst van de zoekmachine. Daarnaast is het heel belangrijk dat het HTML-script (codetaal waaruit een website bestaat) helemaal klopt. In dit script geef je aan waar teksten staan en bijvoorbeeld wat de kop van een

tekst is. Zoekmachines zoeken veel naar kopteksten, omdat deze vaak een tekst goed weergeven. Als het script dan niet klopt, dan kan de zoekmachine de tekst niet goed vinden. Naast SEO bestaat er ook nog SEA. Dit staat voor search engine advertising. Dit gaat over de gesponsorde zoekresultaten die zoekmachines laten zien. De resultaten die zoekmachines laten zien veranderen telkens. Google veranderd soms tot wel twee keer per dag haar formule die de zoekresultaten rangschikt. Op dit moment leven we naar een tijd toe waar zoekresultaten op je netwerk worden afgestemd. Resultaten die jou vrienden leuk vinden, die krijg jij sneller te zien dan

De gedachte hier achter is dat de boodschap van een individu beter aankomt dan de boodschap van een groot merk. Dit noemt men P2P (peer to peer). Deze gedachte is al langer te zien op het internet en wordt steeds vaker toegepast bij het vergelijken van producten. Consumenten kunnen heel makkelijk reacties over producten. Deze reacties worden eerder gelooft dan reacties van een merk zelf. Uiteindelijk vergelijkt Bart de zoektocht naar een merk met het spreekwoord:’’er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden’’. Hierin is jou merk Rome en zijn de wegen de verschillende kanalen waarmee de reiziger naar Rome de weg kan vinden Na deze informatie van Bart is het Stephan die het woord overneemt. Hij begint over social media, maar kapt dit gelukkig snel af. Hij zegt dat wij dit waarschijnlijk allemaal al weten. Hij maakt de les interactief door ruimte te geven voor vragen over onze projecten. Ik heb met Stephan gepraat over het concept van Labels with Love en de mogelijkheden tot het gebruik van social media. Hij geeft aan dat wij op de goede weg zijn.

BOK 2.0 | 33


34 | BOK 2.0

BOK INHCI Julian Suuurland  

Magazine Julian Suurland BOK2.0

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you