Issuu on Google+

P O R TF O L I O


DESIGN IN A WAY THAT MATTERS. AS A DESIGNER, I STRIVE TO USE DESIGN AS A WAY TO CHANGE THE WAY PEOPLE VIEW AND INTERACT WITH THE WORLD AROUND THEM.


CONTENTS:

PROJECT 1 RAYMOND WAITES COMPETITION

RESIDENTIAL DESIGN

PROJECT 2 NATURAL ENRICHMENT SUSTAINABLE RESIDENTIAL DESIGN

PROJECT 3 PHYSICAL THERAPY - J.O.Y. BUS MOBILE MEDICAL UNIT

PROJECT 4 THE MIDWIFE CENTER HEALTHCARE DESIGN

PROJECT 5 MODCLOTH POP-UP SPACE RETAIL DESIGN

PROJECT 6 MGM HOTEL HEADQUARTERS CORPORATE OFFICE DESIGN

PROJECT 7 SENIOR THESIS - THE THIRD TEACHER EDUCATION DESIGN


RAYMOND WAITES COMPETITION

RESIDENTIAL DESIGN


This project was completed for the National Raymond Waites Competition. I was chosen as one of three students from La Roche College to further my work and submit my project to the competition. I was selected as one of the top ten finalists in the nation. I was then featured in Pittsburgh’s Whirl magazine for this accomplishment. The competition required a design solution for a 1,200 square foot master suite with an eclectic design. My project was designed in the Victorian style with an eclectic selection of furniture and finishes. Classical elements were carried throughout the space to create a comfortable, and rich living environment.

LIVING SPACE PERSPECTIVE


Custom Stain Glass Window

Wispy Stained Glass Images Wispy Stained Glass Images

Clear Glass Clear Glass

Alternating Textured Alternating Textured Glass: Aquatex and Glass: Aquatex and Waterglass. Waterglass.

Leaded Glass Leaded Glass





Waterglass



BATHROOM PERSPECTIVE

Waterglass Aquatex

Aquatex


DRESSING ROOM ELEVATION

BEDROOM PERSPECTIVE

LIVING SPACE ELEVATION


Furniture & Upholstery Selections

Ceramic Tile

LIVING SPACE SECTION

Wood Floor Pattern

DRESSING ROOM

Wood Floor Medallion

Paint

LIVING SPACE

BATHROOM

Wallcovering

CLOSET

PAINT COLOR

W.C.

MASTER SUITE FLOOR PLAN

Wood Floor Border

BEDROOM


NATURAL ENRICHMENT SUSTAINABLE RESIDENTIAL DESIGN


This group project was completed during our lighting studio, focusing on the benefits of lighting in the home. The purpose of the project was to create a sustainable cottage that took into consideration the affects of daylighting. The concept for this project revolved around three main ideas: Daylighting, Natural Ventilation and Building Orientation. Each aspect of the design took into consideration its affect on the sustainability of the entire space. Clerestory windows, two water features and a wind tower are elements of the cottage that were added to enhance our concept.

KITCHEN AND LIVING ROOM PERSPECTIVE


LIVING ROOM PERSPECTIVE Natural Ventilation: Interior living conditions of our cottage are managed by three systems: natural ventilation, a wind catcher, and evaporative cooling. Natural ventilation is a process of controlling indoor air temperature by taking advantage of natural air flow. External air is circulated through an interior space as the result of differences in air pressure and temperature. Interior air flow is supplied and removed without the use of mechanical systems, although they may be used to enhance the air flow. A system of vents is integrated into the design of our cottage, which monitors exterior temperature and interior temperature and controls the air flow to maintain comfortable living conditions. The vents are incorporated within the windows which are placed at strategic locations; synchronized with the orientation of maximum wind paths. Air that enters through these vents forces hotter, interior air upward and out through the wind catcher at the center of the structure. The displacement of air helps to maintain comfortable interior temperatures. During the winter, the opposite occurs and the hotter air near the ceiling is propelled downward into the living space. Our cottage also benefits from an ancient technique in which the air from the natural ventilation system is routed past a water feature which cools the air through evaporation; this is known as evaporative cooling. Two water features have been integrated into our design for this purpose; even though at first glance they may appear to be purely a visual element. Through the use of natural ventilation, a wind tower, and evaporative cooling, the interior living conditions of the cottage are sure to remain comfortable and controllable.


KITCHEN BATH ROOM

LIVING ROOM

BEDROOM WATER FEATURE

EXTERIOR PERSPECTIVE

Building Orientation: The orientation of our cottage was a very critical decision in the design process. The site must be taken into careful consideration when determining the orientation of the building. The maximum wind path for the chosen site comes from the west, ranging from North West, to South-South West. Whereas, the optimal day lighting benefits from the maximum facade facing south. Therefore, we derived the building orientation from both the west and the south, as can be seen in the diagram on the left. The maximum facade of the cottage faces south. The building is angled 15 degrees from direct south to maximize both sun and wind. The “L� shape of the structure was designed to funnel in the wind and natural air flow from the west and direct it through the building. Depending on which direction the wind is coming, the building will direct the air flow certain ways throughout the interior space. Circulation air will exit through the wind catcher which is located centrally in plan.

COTTAGE FLOOR PLAN

KITCHEN

BATH ROOM

LIVING ROOM

COTTAGE CEILING PLAN BEDROOM


Kitchen Cabinetry Finish

Upholstery

Backsplash Countertops

Cabinetry Finish

KITCHEN PERSPECTIVE White washed brick

Day lighting: Day lighting is one of the best ways to light interior space. Natural sunlight causes the best color rendering for a space and can significantly reduce energy costs. There are many aspects of the design that need to be carefully considered when optimizing day lighting, including: windows, walls, furniture, interior finishes, circulation space, and exterior structures to name a few. Examples of how daylighting was maximized are listed below: To maximize morning sunlight the bedroom is located on the east side.

Wood Floor

Paint

The maximum facade of our cottage is facing south.

Circulation space and low furniture allow sunlight to enter further back into the space.

The kitchen and eating spaces have been located centrally to benefit from light at all times of the day.

Spaces that will be used most in the evening are located on the west to maximize evening sunlight.

PAINT COLOR


PHYSICAL THERAPY - J.O.Y. BUS MOBILE MEDICAL UNIT


This project challenged us to think outside of the box and work within the limits of a mobile unit, via truck, bus or trailer. My mobile unit utilized the space within a bus. The J.O.Y. Bus, is a mobile medical unit for a Physical Therapist who travels to various elementary schools to work with students. This mobile unit would enable the Physical Therapist to have more resources available and provides them with their own personal space. The concept of the J.O.Y. bus is the “Journey of You�, which is meant to inspire students in their education as well as their physical therapy sessions. The space was designed with a concern for flexibility of activities, storage, child appeal and playfulness.

INTERIOR PERSPECTIVE


Closet Details: The rendering to the left illustrates what the closets look like when they are closed. Each panel is a separate door. Each door is an acrylic panel that is back lit from the top with an LED strip. The LED strip fades between colors. Each of the children and objects that are illustrated on the face of the doors are cut out. Each cut out is painted behind with a solid color and the edge of the cut out is lit by LED’s. When the doors are opened they may be pushed back and hidden in a pocket that is between each closet. The image on the lower left is an illustration of the closets when they are open. The closets not only offer a lot of storage, they also have some multi-functional aspects such as stairs and railings that pull out or a bed that folds down. This allows for easy use during different exercises or activities.

CLOSED CLOSET ELEVATION

OPEN CLOSET ELEVATION


BUS SECTION Section Detail: In the Section above, you can see that under the bus offers a lot of storage as well. Only one storage bay below the bus is occupied for use of the ball pit. The bright colors used throughout the design will help to enhance alertness and motivation in the young students. The desk and computer will aid the physical therapist in keeping organized and keeping track of personal records and progress. This cabinetry locks for confidentiality purposes. Exterior Detail: The exterior of the bus is painted a vibrant green with the bright orange slide showing through the side of the bus. The exterior is designed to raise curiosity about the J.O.Y. Bus and to get people to take notice.

EXTERIOR BUS PERSPECTIVE


CLOSET

WAITING AREA BATH ROOM

EXERCISE SPACE BALL PIT

TUBE SLIDE

BUS FLOOR PLAN

Paint Tube Slide

Wood Ergonomic Stool

Duraflex Sports Flooring

Modern Cabinetry and Countertops

Rock Climbing Wall

Ball Pit

PAINT COLOR


THE MIDWIFE CENTER HEALTHCARE DESIGN


The Pittsburgh Midwife Center was ready to undergo renovation and expansion. Our class was able to redesign the space and present our solutions to the Midwife Center employees as well as the lead architect for the actual project. Some elements of the project that were requested by the client were to provide an additional birth suite, a midwife suite, employee break out spaces, and to provide more classroom space. My design focused on making the Midwfie Center as comfortable as possible for patients, couples, families and employees. Each party has differant needs within the space and I believe my design offered a diverse and flexible solution that will change along with the desire of the party utilizing the space.

BIRTH SUITE PERSPECTIVE


Sunroom: The Sunroom and Terrace are two spaces that were designed specifically with the families in mind. Although staff can utilize these spaces as well. The intent is to provide a private room and outdoor space for families who are awaiting the birth of the baby. The Sunroom also offers a place for new mothers to sit and rock ROOF-TOP TERRACE PERSPECTIVE their newborn.

SUNROOM PERSPECTIVE

RECEPTION AREA PERSPECTIVE


CLASSROOM PERSPECTIVE

LEVEL 1

LEVEL 2

LEVEL 3


CLASSROOM PERSPECTIVE Cabinetry Finish

Carpet

Wood Flooring

Wallcovering

Upholstery Fabrics

Paint

PAINT COLOR


MODCLOTH POP-UP SPACE RETAIL DESIGN


The ModCloth Pop-Up Space was a project that was completed with a team of other interior design and graphic design students. We had to work together to create a cohesive design that met the demands of the space. Our concept derived from the mushroom in the ModCloth logo. This developed into researching the many types of mushrooms and how the types of mushrooms correlated to the different styles of clothing ModCloth offers. Although we used no mushrooms in the actual design, our concept influenced every element within the space. The space was designed to integrate technology and enforce the idea of this online retailer, ModCloth, coming to life.

HALLWAY PERSPECTIVE


WINDOW DISPLAY ELEVATIONS

EXTERIOR PERSPECTIVE

Window Display: The three images on the left are details of the exterior window displays. The top rendering is on the left side of the building and features custom graphics, which depicts ModCloth clothing and accessories while incorporating the pop-up space logo. The bottom two renderings illustrate the window display on the right side of the building. The front window features an interactive display. Again, playing off the concept of an online store coming to life, projectors are used to display on the glass. You first watch design sketches being drawn, which is shown in the middle rendering. The sketches then start to add color, texture and pattern and begin to look more realistic. Finally, the glass clears, the projection fades and you are left to see the actual pieces of clothing in the window which is illustrated in the bottom rendering.


ENTRY PERSPECTIVE Since ModCloth is an online retailer, many aspects on our design incorporated technology. This was one way that we made the transition from a store that people only interact with online, to a place that people will interact with in person. The displays utilize projectors in the ceiling to allow customers to interact with products. When you pick up a shoe, for example, the projection will change and the shoe sizes and available colors and additional information will appear. Customers may then interact with this menu to learn more about the product.

ENTRY PERSPECTIVE

Window Detail: The window display by the main entrance into the space, helps enforce the idea of an online store coming to life. Half of the dress that is on display is printed on the window, while the other half is the actual garment. It is almost as if the dress is coming to life off of the window.

DISPLAY PERSPECTIVE


Cork Flooring

Stamped Concrete

Leather Wallcovering Paint Furniture Selection

CENTRAL DISPLAY PERSPECTIVE

Lighting Selections

DISPLAY SPACE

VIRTUAL DRESSING ROOM

ENTRY

VIRTUAL DRESSING ROOM PERSPECTIVE

DISPLAY SPACE

POP-UP SPACE FLOOR PLAN

PAINT COLOR


MGM HOTEL HEADQUARTERS CORPORATE OFFICE DESIGN


To design this corporate space, we had to select a sustainable resort chain and design their corporate headquarters. I chose MGM Resorts International as the resort chain that I would design for. MGM Resorts International is a globally known chain. I was able to create an eleborate and high-end corporate office design using MGM’s unique style. This project challenged me to design using elements and colors that I have not utilized before. It was a fun project to implement the company’s branding and image throughout the entire space.

CONFERENCE ROOM PERSPECTIVE


WAITING AREA PERSPECTIVE

RECEPTION AREA PERSPECTIVE

3-Form Staircase The Chihuli chandelier and the 3-Form staircase are two central elements within the design. They serve as focal points for both floors and therefore offer a connection between the two spaces. Chihuli Chandelier

EXECUTIVE WAITING AREA PERSPECTIVE


PRESIDENT’S OFFICE PERSPECTIVE

LEVEL 2


Upholstery

Wallcovering

Glass Bead Wallcovering

Carpet

Holographic Upholstery

Paint

PAINT COLOR LEVEL 3


THANK YOU FOR YOUR TIME AND CONSIDERATION

814.505.8235 J u l i a n n a.S n e a th @ g m ai l. co m


Interior Design Portfolio