Page 1

IMMERSIVE SPACE

JULIAN B

528926 C1C


Inleiding

Inhoudsopgave

Dit werkboek bevat het volledige proces vanaf niets tot wat het uiteindelijk geworden is. Ik ga het hebben over

Inleiding 1 Inhoudsopgave 2 Opdracht 1: Drie Immersive Spaces 3 Opdracht 2: 5


Drie Immersive Spaces Als eerste Immersive Space heb ik een afbeelding gevonden van de game “Hail to Dead Space 3”. Hoewel ik de game verder niet ken, vind ik dat deze afbeelding aan het criterium “Immersive”, ofwel meeslepend, voldoet. Hoe is dit bereikt? Het meeslepende in deze afbeelding is onder andere bereikt door het standpunt en door de compositie. Door middel van het licht achter het onderwerp van de foto, ik denk dat het een soort ruimteschip voor moet stellen, wordt je oog naar dit onderwerp getrokken. Verder zorgt het karakter op de voorgrond van de afbeelding voor een associatie tussen de gebruiker en dit personage. Ten slotte wordt de sfeer bepaald door enerzijds de lichte omgeving en anderzijds de daardoor nog sterker contrasterendere, donkere elementen.

Ten slotte moest ik bij een Immersive Space denken aan het Corpus in Oegstgeest. Het Corpus is een vrij groot gebouw dat het menselijk lichaam voorstelt. Het gebouw heeft de vorm van het menselijk lichaam en is aan de binnenkant grotendeels gemaakt zoals het menselijk lichaam er van binnen uitziet. De afbeelding laat de mond met het gebit en de tong zien. Tevens is H.K.H. prinses Beatrix op deze afbeelding te zien, dit geeft tevens een goede indruk van de grootte van het gebouw. Omdat je je in dit gebouw min of meer zelf in het menselijk lichaam bevindt (je loopt er eigenlijk doorheen), wordt je als het ware opgenomen in de realiteit binnen jezelf. Persoonlijk denk ik dat dit in de afbeelding ook wel naar voren komt. Het standpunt van de kijker is namelijk ergens achter in de mond. Op deze manier kijk je de mond in en krijg je het gevoel omringt te zijn door tanden en (tand)vlees. Bij de vormgeving is primair aandacht besteed aan de realiteit en niet zozeer aan een bepaalde sfeer. In die zin zijn er eigenlijk weinig tot geen elementen die een bepaalde sfeer of stemming creëren. Vanwege de inhoud van bovenstaand verhaal vond ik deze afbeelding en meer nog dit gebouw echter wel passen bij de definitie “Immersive Space”.

Hail to Dead Space 3 Voor mijn tweede immersive space moest ik denken aan The Cronicles of Narnia. De fictieve wereld die hierin een groot deel van de sfeer bepaalt, is ook een meeslepende ruimte. Als voorbeeld heb ik onderstaande afbeelding genomen. Door de (vorm van de) grote golf aan de linkerzijde lijkt de ruimte afgesloten te worden. De leeuw die van rechts aan komt lopen zou de situatie (zonder achtergrondinformatie) enerzijds een dreigend thema kunnen geven. Het mooie aan deze afbeelding is echter dat de blauwe lucht en het lege, uitgestrekte strand het tegengestelde gevoel geven. De lichte omgeving, de lichte kleuren en de rustige uitstraling zorgen ervoor dat deze afbeelding, mede door achtergrondkennis, eerder vrede dan dreiging uitstraalt.

The Cronicles of Narnia

Corpus: een reis door de mens


Immspace rapport  

Nothing yet, still working on this publication.