Page 1

PORTFOLIO


O MNIE REALIZACJE ARCHITEKTURA URBANISTYKA WIZUALIZACJE PRAC


O MNIE

Nazywam się Julia Macińska mieszkam w Warszawie, jednak pochodzę z Łodzi. Tam też studiowałam na Politechnice Łódzkiej na Kierunku Architektura i Urbanistyka. Dorastałam w mieście, które rozwinęło się i zasłynęło z włókiennictwa. Otoczona pofabrycznymi budynkami oraz secesyjnymi kamienicami przy głównych ulicach Łodzi, szybko odkryłam w sobie poczucie estetyki i piękna na otaczającą mnie rzeczywistość. Już w liceum wiedziałam, że możliwość ingerencji w otaczającą nas rzeczywistość, poprzez projektowanie lub też udoskonalanie istniejącej już zabytkowej architektury, to jest to co chciałabym robić. Projektując, zawsze pamiętam o dziedzictwie pozostawionym przez lata, o historii zapisanej w każdej cegle budynku. Wszystko to, co już wiemy, co pozostawił po sobie czas, połączone z nowoczesnymi trendami, technologią i coraz większymi możliwościami, daje szeroki wachlarz możliwości, aby stwarzać inną, ciekawszą rzeczywistość i sprawiać by ludzie byli szczęśliwi, widząc to co otacza ich każdego dnia w drodze do pracy.


REALIZACJE

ARANŻACJA WNĘTRZA DOMU


ARANŻACJA WNĘTRZA DOMU

REALIZACJE

Lokalizacja: ulica Przedwiośnie w Łodzi Programy: AutoCad, SketchUp, Artlantis, Photoshop, Ilustrator Opis: Tematem zlecenia była aranżacja wnętrza domu dla prywatnego inwestora. Inwestorem było młode małżeństwo z dzieckiem, które kupiło dom go generalnego remontu. Oczekiwaniem klientów było stworzenie jasnego, nowoczesnego wnętrza. Dla ocieplenia końcowego efektu, zaproponowałam drewno o przyjemnym, słonecznym odcieniu na podłogę. Piętro domu urządzone w sposób kontrastujący z surowym, nowoczesnym parterem. W sypialniach zachowałam zasadę przestronnych jasnych wnętrz, stwarzając przy tym ciepły, przytulny klimat.


RZUT PARTERU


KONKURS NA ARANŻACJĘ POKOJU HOTELOWEGO Lokalizacja: Hotel w Gdańsku Opis: Temtem konkursu było zaprojektowanie pokoju hotelowego o określonych wymiarach. Zaproponowałam trzy opcje: pokój dwuosobowy, trzyosobowy i czteroosobowy

REALIZACJE

Moim założeniem było zaprojektowanie pokoju w sposób minimalistyczny, uwzględniając koszta aranżacji, co było bardzo ważnym aspektem dla inwestycji. Biel i szarości „poprzecinane” kolorem wprowadzonym w łazience i na jednej ścianie pokoju, oraz w elementach wykończenia mebli.

ARANŻACJA POKOJU HOTELOWEGO


RZUT


REALIZACJE

Lokalizacja: ulica Tymienieckiego w Łodzi Opis: Tematem projektowym była aranżacja mieszkania w Łódzkich Loftach, które zastałam w stanie surowym. Moim zadaniem było zaaranżowanie wnętrza mieszkania, dokładne zaprojektowanie kuchni i łazienki, łącznie z uwzględnieniem przebudowy instalacji, oraz zaprojektowanie elektryki i oświetlenia. Założeniem inwestora było wykończenie lokalu pod wynajem. Mieszkanie zaaranżowane w klimacie industrialnym, cegła na ścianie oraz surowe elementy w postaci lamp wiszących nad stołem w części jadalnej i kuchni. Przy projekcie starałam się wkomponować również elementy ocieplające wnętrze jak np. biała, prawie przezroczysta firanka w dużym oknie, „ciepłe” drewno na podłodze, czy ściana ozdobiona oryginalnymi pólkami na książki mojego projektu. Salon zdobi również duże, kryształowe, stylowe lustro, opakowane w piękną, złotą ramę.


ARANŻACJA MIESZKANIA W LOFTACH

A 235 PANEL PRYSZNICOWY + DESZCZOWNIA 90

OŚWIETLENIE LEDOWE

WC TYPU GEBERIT 100

45 50

110

60

ok 15

50

OŚWIETLENIE LEDOWE

50

123

140

ZLEW

56

290

60

245

90

C

34

83

ZMYWARKA + MIKROFALÓWKA

123

60

KALORYFER

PRALKA TYPU SLIM 33-44 CM GŁĘBOKOŚCI ZABUDOWANA W SZAFCE LODÓWKA POD ZABUDOWĘ 45

90

30

69

60

60

245

OŚWIETLENIE LEDOWE

UMYWALKA NABLATOWA

PŁYTA+OKAP

45

B


REALIZACJE

ARANŻACJA MIESZKANIA PRZY ULICY URZĘDNICZEJ W ŁODZI


ARANŻACJA MIESZKANIA PRZY ULICY URZĘDNICZEJ W ŁODZI Opis: Tematem inwestycji była aranżacja mieszkania o powierzchni 75m2. Mieszkanie poddane było pod generalny remont. Pozostawiając zastany układ ścian, moim zadaniem było zaprojektować od początku kuchnię, łazienkę, wc, oraz wykonać aranżacja salonu, sypialni i pokoju dziecka. Inwostorem było małżeństwo z 10lenią córką.

REALIZACJE

Klienci cenią sobie uroki przytulnego wnętrza, starałam się aby mieszkanie zachować w ciepłym delikatnym klimacie, stosując nowoczesne materiały. Kolorystyka naturalna, kamień i faktury na ścianach, na podłodze w salonie, sypialni i pokoju dziecka słoneczne panele, w przedpokoju szare, błyszczące płytki imitujące kamień. W łazience i kuchni kolorystyka stonowana, pastelowe odcienie dodatkowo elementy kolorystyczne. Czerwona, błyszcząca podłoga w łazience, szyba na ścianie w kuchni o żywym, cytrynowym odcieniu.


175 127

20

75 190

75 190

308

308

210

208

172

90 190 16

90 190

tv

90 20 0

10 0 21 0 80 22 9 310

105

144

6

170

20

100

20

304

210

6

52

140

310

40

80 190

20

169

240 274

120

RZUT

520

90 190

80 229


KONKURS NA ELEWACJĘ DOMU JEDNORODZINNEGO FIRMY WIŚNIOWSKI - DOM „ROMANTYCZNY” Lokalizacja: dowolna Opis: Tematem konkursu było stworzenie oryginalnej elewacji domu jednorodzinnego z zastosowaniem produktów i technologii firmy Wiśniowski w stolarce okiennej i drzwiowej, ogrodzeniu a także elementach ogrodowych.

REALIZACJE

Dodatkowym atutem było zagospodarowanie działki, uwzględnienie podjazdu oraz projekt ogrodu.


Lokalizacja: dowolna Opis: Stworzenie dwóch tak różnych budynków, miało być odpowiedzią na potrzeby dzisiajszych inwestorów. modernistyczna, czasami wręcz minimalistyczna moda w budownictwie jednorodzinnym jest coraz bardziej pożądana przez młode, nowoczesne osoby.

KONKURS NA ELEWACJĘ DOMU JEDNORODZINNEGO FIRMY WIŚNIOWSKI - DOM „MODERN”

Czerpiąc inspiracje z twórczości znakomitych architektów modernistycznych takich jak Frank Lloyd Wright czy Le Corbusier, łącząc geometryczne kształty, wykorzystująć naturalne materiały na elewacji, chciałam stworzyć budynek, który da nam odpowiedź na dzisiejsze potrzeby młodych ludzi, którzy nie chcą mieszkać w domach, jakie widzimy w katalogach. W drugim projekcie, postawiłam na klasyczną bryłę budynku, ze stromym spadzistym dachem, ogrodem zimowym, który jest przedłużeniem salonu od strony ogrodu. Elegancki podjazd, łukowe obejścia oraz „romantyczny ogród” z stawem porośniętym roślinami w połączeniu z bryłą udynku, mogą dać idealną opcję dla osób bardziej dojrzałych, którzy marzą o ciszy i spokoju w swoim domu.


KONKURS NA PROJEKT KONCEPCYJNY TOALETY PUBLICZNEJ DLA ULICY PIOTRKOWSKIEJ

REALIZACJE

Lokalizacja: plac Rubinsteina w Łodzi Programy: AutoCad, SketchUp, Artlantis, Photoshop, Ilustrator Opis: Tematem konkursu było zaprojektowanie toalety publicznej, która miała być modułem powtarzalnym w kilku miejscach przy ulicy Piotrkowskiej. Zaproponowałam bryłę o ciekawym, niesymetrycznym kształcie, co miało nawiązywać do geometrycznych rzeźb ustawionych w różnych miejscach na placu. Ażurowy, żeliwny motyw od strony pasażu, dodaje całości zwiewności i elegancji, wpasowując się w otoczenie secesyjnych fasad kamienic. Wnętrze toalety białe, z motywem zielonych neonowych wstawek z pleksi, zaprojektowane z materiałów zmywalnych i łatwych do utrzymania w czystości.


PROJEKT OGRODZENIA, WIATY PRZYWJAZDOWEJ I OGRODU Lokalizacja: Łódź Programy: AutoCad, SketchUp, Artlantis, Photoshop, Ilustrator Opis: Projekt ten wykonywałam dla prywatnego inwestora, który jest na etapie wykończenia domu. Moim zadaniem było zaprojektowanie przedniej części ogrodu, ogrodzenia oraz wiaty przyjazdowej, która pełni teraz funkcję narzędziowni oraz miejsca na śmietnik. Zaproponowałam ogrodzenie wykonywane w technologii gabionowej, którą poznałam będąc w Niemczech. Słupy ogrodzenia zbudowane z siatki wypełnionej kamieniami z elementami roślinnymi i elementami oświetlenia, sprawia, że wjazd do domu prezentuje się bardzo delikatne i elegancko. Wiata wpisana jest w podział i linię ogrodzenia z dodatkowym elementem z matowej pleksi, co uniemożliwia prześwit ogrodzenia w miejscu gdzie stoi wiata. Dachówka wiaty dopasowana do dachówki, która założona jest na dachu domu.


ARCHITEKTURA


PRACA DYPLOMOWA - STUDIO TAŃCA

RZUT PARTERU

Lokalizacja: ulica Zachodnia w Łodzi Opis: Tematem mojej pracy dyplomowej jest projekt koncepcyjny Studia Tanecznego, zlokalizowanego przy ulicy Zachodniej 63 w Łodzi. Projektując ten budynek pragnęłam lepiej zorganizować przestrzeń, nadając jej ciekawą funkcję i formę. Ważnym aspektem w tej lokalizacji, było zwiększenie intensywności zabudowy, integracja przestrzenna opracowywanej działki z istniejącą już zabudową śródmiejską, jak i kontynuacja pierzejowej linii zabudowy ulicy Zachodniej. Moim celem było stworzenie miejsca niezwykłego, które pełniłoby funkcję rozrywki. Pragnęłam aby projekt ten był bez wątpienia wyznacznikiem nowoczesnych trendów wielkomiejskiego stylu życia, gdzie ludzkie obowiązki, każdego dnia, przeplatają się z różnego rodzaju rozrywką i rozwojem.

ARCHITEKTURA

Projektowany budynek stanowi uzupełnienie zabudowy pierzejowej ulicy. Jego nowoczesny wizerunek, kontrastując z zabudową głównej ulicy miasta, podkreśla swój wyjątkowy charakter. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji i zastanego układu architektonicznego, nie zakłóca on historycznych walorów ulicy. Kolorystyka wprowadzona w elewacji miała za zadanie wizualnie ożywić oraz ocieplić wizerunek ulicy Zachodniej. Kolorowa elewacja miała kojarzyć się z ruchem, ekspresją , natomiast szkło wprowadzone w większej części elewacji, z lekkością i zwiewnością w tańcu.

PRZEKRÓJ B


RZUT I, II PIĘTRA PRACA DYPLOMOWA - STUDIO TAŃCA

RZUT ANDRESOLI

ARCHITEKTURA

RZUT III PIĘTRA


ARCHITEKTURA


KRYTA PŁYWALNIA Lokalizacja: ulica Pojezierska 15, Łódź Opis: Założeniem projektowym było stworzenie nowoczesnego parterowego budynku wpisanego w otoczenie. Kryta pływalnia składa się z nowoczesnej niecki basenu o wymiarach 25 x 12, rynny zjazdowej, małego basenu dla dzieci, przeszklonej kawiarni,licznych pomieszczeń do zagospodarowania na cele rekreacyjne oraz zespół odnowy fizycznej (siłownia, fitness, masaż) wraz z pomieszczeniami socjalnymi obsługi i magazynowymi. Teren działki wokół budynku został również zaprojektowany z myślą o stworzeniu klientom miejsca do wypoczynku i relaxu wprowadzając bogatą zieleń oraz formy małej architektury


150

2

m 74,4

enie ieszcz w pom wnikó rato

A

904

2 1 37

300 150

0 2 50 200

469

2

m

312,5 wy orto n sp base

z wła

0 2 50

2

2

6m 221, ń strze prze na nicz tech nu base

3m 139,

0 2 50 200

0 2 50 200

6 2 42

300 150 0 2 50

0 2 50

134

580

150

469

150

5 1 19 200

2

12

2

163

na jsce mie ki z wóz mi ynia nacz

2

m 20,9 lnia zie rozd

nia kuch m2 56,5

m 7,0 m rnia 27,3 walnia spiża goto 3 przy

2

ja urac resta ć częś ra" "mok

2

m 79,9

2

2

m 62,1 zeń str prze na nicz z tech nu wła base

0 2 50

0 2 50 200

8m 564, y cyjn krea n re base

odne ew bicz

la na fa sztucz

0m ania 150, i pływ nauk

n do base

135

300 200 853

0 1 25

750 200

m 11,4ag. m jów napo

2

Skrzynka

p-poż

2

2

m 14,1

m 11,0

ew owan dunku zła i blok drzw encie ro mom

786

2

2

B 2

ecze

2

2

m 44,4 k sklepi

m 22,2 ryć ok nia szat h hnic wierzc

m 58,9 ety toal

2

300 150

700

350 150

2

m 74,4

2

300 150

2

m 11,5

150 50

150 50

nia szat ska dam

enie ieszcz w pom wnikó rato

6m 125,

2

m 93,2 i sk natry

0m 150, ci dzie n dla

base

zapl alne socj ków owni prac ji urac resta

m 31,6 enie ieszcz pom ne nicz tech

ety toal

m 41,5

1m 104, zeń str prze na nicz tech nu base

2

2

0m 150, ów skok

n do base

8,5 m . 2 mag m 12,0 . prod alnia 2 ych zmyw m such2 16,5 . m. ,1ag mag 14m 2 m ów pojów 11,8 na niak ziem w ens i warzy kred

2

3m 280, acja ur resta a stref a" "such

2

z wła

14

150 150 140 52 18 225 90

750 200 0 1 25 50

750 200 9 2 45

150

2

6m 125,

2

2

0 1 60

kasa

73

2

2

2

2

150 50

73

2

m 11,7

ska dam

2

2

3 1 14

2

100

2

m 19,0

2

68

2 m 19,0 m 13,6 ski natry

2

m 13,7 ski natry

2

2

m 23,1

2

m 23,3

8 2 48 2

0 2 71

nes a fit stref

m 38,6

2

m 38,6

2

A

2

2

m 38,6

2

m 23,1

m 38,6

0 2 50 200

m 23,1

ków owni prac alne socj ecze zapl

m 24,0

2

6,2 m

2

m 42,6 enie ieszcz pom owe azyn mag

m 29,6 a ni szat ka męs

ska dam

m 37,9 nia szat

ety toal

2

m 11,7 ski natry

m 13,7 ski natry

2

m 13,3 ski natry

m 38,7 nia szat

ka męs

m 29,9 a ni szat

ni siłow

2

2

m 55,8 enie ieszcz pom ne nicz tech

2

m 69,1 enie ieszcz pom acji atzy klim ji tzlac i wen

m 27,1 enie ieszcz pom owe azyn mag

m 710,2 a

614

kasa

2

eł węz lny ciep

m 49,1 enie ieszcz pom cze odar gosp

150 50

m 55,8 enie ieszcz ody pom w nia tnia uzda

m 73,8 wej seno ii ba chem

2

m 11,5 2 m 10,5 ia 2 m 10,5 ieszczen e 2 pom cyjn ,5 m 21 inistra adm 2 m 21,5

nia szat ka męs

2

m 93,2 ski natry

. mag

tu . sprzę mag ego tow spor

150 50

7 1 47

0 1 60 200

150 50

m 34,4

B

2

1 1 88

2

m 19,0

2

m 19,0

1 1 00

5 3 77

3 1 14 200

0 2 50

m 117,5

0 2 71 200

RZUT 150

ARCHITEKTURA

145

KRYTA PŁYWALNIA

7 1 52


ADAPTACJA I REWITALIZACJA ZAJEZDNI TRAMWAJOWEJ Lokalizacja: ulica Północna w Łodzi Opis: Projekt zlokalizowany w Łodzi przy ulicy Północnej, zakładający adaptację oraz rewitalizację budynku dawnego dworca tramwajów. Proponowana funkcja to winiarnia zlokalizowana w centralnej części budynku, wraz z ogólnodostępną z zewnątrz częścią przystanku tramwajowego.

RZUT

37 36 35 34 33

10 9

8

11

500

500

12

500

13

500

14

500

15

500

16

500

17

480

1818' 40

480

19

500

20

480

2121' 40

480

22

23

500

24

500

25

500

26

500

500

27

500

29

28

32

31

30

SOCJAL/WC

23,7 terakota

7 6

4,7

WC

betonowe płyty

5

21,70 terakota 80 200

80 200

80 200

KOMUNIKACJA

4

przestrzeń konsupcyjno/relaksacyjna 80 200

85,5

80 200

80 200

RECEPCJA

30,00 parkiet

PRZYSTANEK Z KIOSKIEM

deski/trawa

19.5 terakota

S.KONFERENCYJNA

109,00 kostka brukowa

13,70 terakota

100 200

3

90 200

BIURO

15,70 betonowe płyty

PRZEDSIONEK betonowe płyty

WC

80 200

80 200

80 200

PRZESTRZEŃ EKSPOZYCYJNA

248,00 betonowe płyty

100 200

SZATNIA

MAGAZYN

80 200

13,70 terakota

WC

5,70 terakota

80 200

90 200

100 200

kącik degustacji win i przystawek

6.2

24.5 deski

37

HOL WYSTAWIENNICZY

WC

36

terakota

200

deski

deski

200

90 200

4.9

33.9 blacha ryflowana

kasa 6

68,00 parkiet

bufet

przestrzeń konsumpcyjna

ZMYWALNIA

8.9 terakota

200 200

90 200

blacha ryflowana

KOMUNIKACJA

16.8 terakota 90 200

90 200 90 200

5,70 terakota

hall i komunikacja 30

JA NIKAC

ota

90 200

BIURO

42,2 terakota 80 200

WC

przestrzeń ekspozycji i sprzedaży win

279,9 blacha ryflowana

KOMU

90 200

80 200

13,70 parkiet

16.8 terak

SOCJAL/WC

12,5 terakota

WC terakota

14,70 betonowe płyty

90 200

90 200

4.5

90 200

100 200

13,70 betonowe płyty

19.7 terakota

90 200

tera

5,5

SZATNIA

KUCHNIA

NIK ŚMIET kota 4.2

80 200

80 200

80 200

80 200

WC

2 1

MAGAZYN

35

7,70 terakota

90 200

ARCHITEKTURA

Winiarnia została uzupełniona o funkcje towarzyszące, mianowicie: restauracyjną, sklepową, biurową i magazynową. Materiały które dominują we wnętrzu to drewno, beton oraz blacha nadając wnętrzu surowy minimalistyczny wyraz. Czesc piwniczna zostala rowniez zaaranzowana na czesc winiarni z funkcją przechowywalni beczek.

MAGAZYN 13,3

90 200

34

terakota

33 POM.DLA MOTORNICZYCH

32

48,50 terakota

31

6 5 3 2 1

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

1818'

19

20

2121'

22

23

24

25

26

27

28

29

30


PROJEKT ZABUDOWY MIESZKANIOWEJ

PLAN ZAGOSPODAROWANIA DZIAŁKI

Lokalizacja: ulica Przedwiośnie w Łodzi Opis: Tematem projektu jest stworzenie zabudowy mieszkaniowej przy ulicy Przedwiośnie w Łodzi. Specyfika działki, o znacznej różnicy terenów, zlokalizowanej w lesie, skłoniła mnie do stworzenia trzech budynków, połączonych ze sobą różnego rodzaju przejściami, oraz wspólnej przestrzeni w głębi działki, w której zaproponowałam zbiornik wodny w postaci stawu. Obiekt mój przeznaczony jest dla wszelkich modeli wśród potencjalnych klientów ( singli, młodych małżeństw, modelu rodziny 2+1, 2+2, oraz 2+3), oraz przystosowany jest do wszelkich potrzeb mieszkańców, w tym osób niepełnosprawnych. Moją inspiracją była forma „domu kostki” znana w Polsce z lat 60-tych i 70-tych, zachowana w tym rejonie Łodzi w dużym stopniu. Projektując, chciałam jednak, przełamując stereotypy, pokazać inną, ciekawszą odsłonę takiej formy architektonicznej, rozrzeźbiając ją oraz proponując nowoczesne, ciekawe materiały elewacyjne.

RZUT PARKINGU PODZIEMNEGO

RZUT PARKINGU PODZIEMN

ARCHITEKTURA

PRZEKRÓJ

ELEWACJA PÓŁNOCNA

ELEWACJA POŁUDNIOWA


PROJEKT ZABUDOWY MIESZKANIOWEJ UL. PRZEDWIOŚNIE

NEGO

ELEWACJA WCHODNIA

RZUT PIERWSZEGO PIĘTRA (KONDYGNACJA 11 POWTARZALNA)

PRZEKRÓJ BB

ELEWACJA ZACHODNIA


URBANISTYKA


KONSERWACJA Lokalizacja: Fabryka L. Schmiedere i Syna, ul. Sienkiewicza 75/77, Łódź Opis: Projekt zakłada konserwacje i modernizacje istniejącego założenia fabrycznego, poprzez wprowadzenie nowej harmonizującej z zabytkowym otoczeniem zabudowy i funkcji przy zachowaniu historycznego układu istniejących budynków na działce. Główny budynek pofabryczny otrzymał funkcje media-teki z restauracją na parterze i biurami na trzecim piętrze oraz został powiększony od strony wschodniej przez nowo zaprojektowaną bryłe mieszczącą czytelnie. Jest to nowoczesna przeszklona forma o stalowej konstrukcji nadająca ciekawy kontrast w połaczeniu z historyczną zabudową, niebędąca jednocześnie ślepym naśladownictwem istniejących form.. Budynek starej kotłowni przybrał funkcje księgarni, natomiast budynek szedowy salonu z meblami z dobudowaną od frontu „żywą witryną” pełniącą zarówno funkcję bramy posesji i całego założenia. Na działce został również przewidziany parking podziemny, co rozwiązało problem z miejscami postojowymi. Wyburzony komin został zaakcentowany w formie fontanny.


URBANISTYKA

KONSERWACJA


PROJEKT KONCEPCYJNY NA ZAGOSPODAROWANIE PLACU W ŁASKU- PRACA KONKURSOWA Lokalizacja: plac w centrum miasta- Łask Opis: Tematem projektu było zagospodarowanie placu w Łasku, gdzie panował ogólny nieład. Jedynym elementem, który był nienaruszalny przy sporządzanym projekcie był łuk upamiętniający coś tam. Moim założeniem było zaprojektowanie na placu wydzielonej przestrzeni, o kształcie nieregularnej „rozlanej plamy mleka”. Ułożone w kształt łuku żywopłoty, uwarunkowały ustawienie na placu ciekawych ławek w takim samym kształcie. Dodatkowym walorem jest oświetlenie pomnika lampami halogenowymi umieszczonymi w posadzce.

URBANISTYKA

Elementy oświetlenia, kosze na śmieci, dobrałam tak aby pasowały do całości. Przeprojektowałam również parking, który stał się bardziej funkcjonalny, oraz uwzględniłam możliwość zaparkowania rowerów.


WIZUALIZACJE PRAC


Julia Macińska e-mail: julia-macinska@wp.pl tel.: + 48 507 974 950

Julia Macińska Portfolio