Page 1

El Londres de

Woody Allen

Jara García Sandra Sastre Júlia Huertas Raquel Álvarez 05/12/2013


Index Introducció .................................................................................................................................... 3 Què visitar? ................................................................................................................................... 4 Museus ........................................................................................................................................ 11 Compres ...................................................................................................................................... 13 Vida Nocturna ............................................................................................................................. 16 On menjar? .................................................................................................................................. 19 On dormir? .................................................................................................................................. 23 Bibliografía .................................................................................................................................. 26

2


Introducció Un dels directors més destacables i coneguts dels últims anys, Woody Allen, va decidir un dia sortir de Nova York com a plató de rodatge per endinsar-se en la capital d’Anglaterra, Londres. Aquest canvi no va ser molt intencionat per el director, ja que també va ser una elecció per raons financeres, tot i així el neoyorquí va veure la ciutat com una nova oportunitat per obrir fronteres i nous projectes. Com a casi totes les pel·lícules de Woody Allen converteix en aquest cas, Londres, com a un altre personatge més i ens convida a visitar els llocs més emblemàtics i significatius de la ciutat. Com bé estàvem comentant abans, es nota un canvi en la mirada del director, doncs en les pel·lícules rodades a Nova York es nota que ell és d’aquesta ciutat cosmopolita i ens mostra racons amagats que un simple turista potser no visitaria mai. Però en les últimes de Londres podem veure llocs més turístics, llocs més coneguts internacionalment com el London Eye o el Támesis. Podríem dir que Allen ens mostra un Londres de postal amb una visió limitada de la ciutat, tot i que com sempre acaba aconseguint imposar l’argument i fent de la pel·lícula tot un éxit. Així doncs hem decidit fer una guia turística de la capital i l’hem realitzat tenint com a base quatre pel·lícules de Woody Allen: Match Point 2005, Scoop 2006, Cassandra’s dream 2007 i You will meet a tall dark stranger 2010. L’objectiu d’aquesta guia és donar a conèixer els llocs més representatius d’aquestes quatre pel·lícules ja esmentades i fer així una petita ruta a través de Londres. Dins d’aquesta proposta es podran trobar llocs en general per visitar com parcs, barris o algun carrer en concret, també establiments on dormir com per exemple alguns hotels o apartaments on es graven algunes escenes. Hem inclòs un apartat específic de museus, ja que creiem que son un element clau en algunes d’aquestes pel·lícules, també hem escollit llocs per anar a comprar i a menjar i així que els futurs turistes de la ciutat s’identifiquin amb el mateix ambient de les pel·lícules i per últim una sèrie de llocs nocturns com teatres, cine i algun establiment per passar una bona nit en companyia. Doncs sense més preàmbuls l’equip que ha realitzat aquesta guia desitja que agradi i sobretot que sigui útil per aquells que vulguin endinsar-se en un Londres diferent, un Londres de pel·lícula.

3


Què visitar?

 Tower Bridge Construit entre 1886 i 1894, el Tower Bridge és un pont penjant que creua el riu Tàmesis. Constitueix un símbol de la ciutat de Londres. El pont està format per dues torres lligades juntes en el nivell superior dissenyades per suportar les forces exercides per les seccions suspeses del pont. Originalment, el pont estava pintat d’un color blau verdós però al 1977 va ser pintat de vermell, blanc i blau per les bodes de plata de la reina Isabel II. L’estació de metro més propera és Tower Hill. En la pel·lícula de Cassandra’s Dream, el Tower Bridge serveix de fons en l’escena en que Angela i Ian ensenyen la ciutat a la família d’ella.

4


 The Queen’s Walk and picture red balloon girl and Blackfriars Bridge El passeig ens porta pel pont de Westminster, a la riba sud del riu Tàmesi cap a la més que coneguda Tate Modern i seguidament cap al pont Mil·lenium i la catedral de Sant Pau (St. Paul's Cathedral). Per tant, aquesta passarel·la peatonal passa per algunes de les atraccions més turístiques de Londres i també passa per moltes botigues, cafeteries, bars i fins i tot alguna de les més prestigioses i famoses galeries d'art i teatres de Londres. En aquesta escena es on en Chris llença les proves de l'assassinat de la veïna de Nola, i on l'anell cau a l'altre banda salvant així a Chris d'anar a la presó.

5


 Green Park És un dels Parcs Reials de Londres i es troba ubicat entre el Hyde Park y el St Jame’s Park. No compta amb estàtues ni llacs sinó que consisteix en grans explanades de camps i arbres. Es ideal per donar una volta o asseure’s a descansar i rememorar la escena de la pel·lícula Scoop en que, asseguts en un banc verd, Peter li regala una bonica polsera a Sondra.

 Mount St. Gardens (Green Park) Un petit jardí amb encant al cor de Mayfair, just darrere de The Punchbowl, una mena de lloc amagat al que val la pena fer una ullada. En aquest parc es on s'asseuen Chris i el seu antic amic Henry a un banc a parlar, i es aquí on ell li explica que vol deixar a la seva dona per anarse'n amb una altre dona.

6


 Royal Albert Hall Situat a Alvertopolis, a l’extrem nord de l’área de South Kensignton, es un desl teatres més emblemàtics del món i una de les construccions més distintives del Regne Unit. En ell s’organitzen visites guiades, obres de teatres i diferents esdeveniments. Recrea la persecució a Peter que duen a terme Sidney i Sondra a Scoop amb aquest teatre de fons i, si tens temps, entra i fes una visita.

 CityPoint Moorgate Aquest alt rasca cels esta situat a Ropemaker Street al nord de la City of London, el principal barri financer i nucli històric de la ciutat. Té 122 metres i es va convertir en el primer edifici de la ciutat que va superar l’alçada de St Paul’s Cathedral. Davant del CityPoint Moorgate esperen per primera vegada Sondra i Sidney a que Peter surti de la seva oficina, però el confonen amb un altre.

7


 Notting Hill, Talbot Road Notting Hill és un barri de Londres. Està situat en la parteix oest de la ciutat, prop de l'escaira nord-oest

d'Hyde

Park.

Es

troba

dins

del

districte

de

Kensington

i

Chelsea.

A pesar que té un aire de cultura alternativa, exemplificat per les nombroses tendes de música de segona mà de Notting Hill gate, i hi ha àrees de marginació social al nord, però Notting Hill és un districte cosmopolita especialment conegut per l’esdeveniment de l'anual Notting Hill Carnival, el qual té lloc a l'agost i és considerat el carnaval més gran d'Europa. Concretament a You will meet a tall dark strager podrem trobar el carrer on viuen la parella i també el pis on es suposa que viu la noia de vermell.

 Lower Marsh Road En la pel·lícula de You will meet a tall dark stranger trobarem un carrer en concret , The Talbot Road, on si busquem podrem trobar la porteria de la senyora Vident, Crystal. És un carrer ple d’apartaments, petites botigues i restaurants. Podríem dir que és una àrea molt local, on trobaràs pocs turistes que hi passegin per aquí.

8


 El Gherkin L'edifici, que està situat al cor financer de Londres, és un gratacel de 40 plantes. Anteriorment era conegut com Edifici Swiss Re, en referència al seu anterior propietari, la companyia reasseguradora suïssa Schweizer Rück, també és conegut popularment com "el cogombre". Té 180 metres d'altura, el que el situa com el segon edifici més alt de Londres, després de la Torre 42, i el sisè més alt de l'àrea metropolitana de Londres. Aquí es on situem l'oficina den Chris quan aquest treballa per el pare de la Chloe.

 Veler al Grand Union Canal Si ja no us queda res a visitar de Londres ciutat o simplement voleu escapar una mica a l’aire lliure, us podeu apropar al Grand Union Canal, llogar un veler i sentir-vos com els dos personatges principals de Cassandra’s Dream. Si recorreu tot el canal arribareu fins a Birmingham, però son uns 220 km. Si no voleu anar tant lluny, podeu gaudir igual dels meravellosos paisatges del voltant del riu.

9


 Cleveland Square Si us agrada la part més negra de la pel·lícula podeu anar a visitar, tot i que només l’exterior, la casa de Martin Burns (Phil Davis), personatge el qual es assassinat pels dos germans (Colin Farrel i Ewan McGregor) per tal d’ajudar al seu tiet Howard (Tom Wilkinson). Aquest carrer, situat molt a prop de Hyde Park al barri de Bayswater. Ja que la casa no es pot visitar per dins, podeu donar un passeig pels voltants. Trobeu el carrer exacte on va ser disparat?

10


Museus

 Tate Modern (Ealing Studios) És un museu d'art contemporani situat a Londres que forma part de la Tate juntament amb el Tate Britain, Tate Liverpool i Tate St Ives, aquests dos últims fora de la ciutat. És un dels museus d'art més visitats del món. Es troba en l'antiga central elèctrica de Bankside i des de la seva obertura el 12 de maig de 2000, s'ha convertit en la tercera major atracció londinenca. Entre la seva col·lecció permanent figuren alguns quadres de Salvador Dalí. Aqui es on en Chris veu la Nola per casualitat després de que ella i Tom deixesin correr la relació i ella marxés de Londres.

11


 Pelham Galleries Si us agrada el mobiliari antic i l’art i, sobretot, si en sou col·leccionistes, aquesta galeria és una de les majors fonts on es venen i s’exposen mobles antics i peces d’art. Es troba al 23 de Berkeley Square i aquells qui visitin la galeria poden trobar mobles anglesos, francesos i de la resta d’Europa de del segle 18 i 19, fent especial èmfasis a les peces de disseny estrany. Es fins a Pelham Galleries que Sondra i Sidney segueixen a qui confonen amb Peter i s’adonen que no és ell.

 Saatchi Galleries La Galeria Saatchi, originalment i en anglès Saatchi Gallery és una galeria d'art contemporani situada a Londres, inaugurada per Charles Saatchi el 1985 amb l'objectiu de mostrar en públic la seva gran col·lecció d'art. Ha ocupat diversos edificis, el primer al nord de Londres, després al SouthBank al costat del riu Tàmesi i actualment es troba al barri de Chelsea. Aquí es on tenen la primera cita la Chloe i en Chris.

12


Compres

 Bentley & Skinner Jewellery 55 Piccadilly. Woody Allen utilitza una tenda de joieries en concret per gravar l’escena on Sally es proba unes arracades per la dona del seu cap, Greg (Antonio Banderas). Aquesta escena es fonamental, ja que serà on Sally es començarà a fer il·lusions amb en Greg. El element de les arracades és l’inici d’una llarga historia.

13


 New Bond Street És un dels principals carrers de compres de Londres, travessa Mayfair des Piccadilly fins a Oxford Street. És un dels principals carrers del barri comercial del West End, encara que les botigues ubicades en elles són més elitistes que les de les properes Regent Street i Oxford Street. Aquest carrer es troba al districte londinenc de Mayfair, i porta sent un carrer de compres des del segle XVIII. Tècnicament "Bond Street" no existeix, la part sud del carrer es coneix com Old Bond Street, i la part nord, que és més de la meitat del carrer, és coneguda com New Bond Street. No obstant això aquesta distinció no s'usa en el dia a dia. Aquí es on en Chris es troba amb el seu amic Henry al que no veia des de que era jugador de tenis professional.

 Paul & Joe Aquesta es la botiga on treballa Nola, i surt en ella a l'escena on en Chris la truca per dir-li que ha deixat a la Chloe, però en realitat l'està citant per matar-la.

14


 Old Rare Books Llibreria molt entranyable on es venen llibres antics i de segona mà a Bell Street des de 1989. Propietat de Stephen Foster junt amb els seus ajudants Will i Richard els quals els podreu trobar a la botiga de dilluns a dissabte 10:30-18:00. Especialitats: Art, Arquitectura, llibres il · lustrats. Quan aneu al número 95 de Bell Street podreu recordar perfectament l’escena on Helena parla amb Jonathan, el propietari de la llibreria. Per més informació sobre aquesta històrica llibreria: http://www.95bellstreet.com/

15


Vida Nocturna

 Locanda Locatelli És el restaurant italià glamurós en què la infidelitat de Chris està gairebé al descobert quan un amic recorda haver vist a Chris demanant un taxi després de dinar amb la Nola. El menjador principal al Locanda Locatelli ofereix espaiosos seients amb un ambient íntim.

16


 Royal Opera House Es troba al barri de Covent Garden. El teatre és la seu de la companyia reial d’ópera i de la del ballet reial d’Anglaterra. La façana i l’auditori van ser construïts al 1856 i els demés elements presents es van construir al 1990. En el percios Royal Opera House, pots veure grans espectacles de teatre, òpera, ballet o dança. Es on en Tom convida a veure la opera a Chris per primera vegada i durant tota la peli hi van a veure diferents representacions.

 Wiltong Theater Si teniu ganes de sortir i anar a veure una obra de teatre diferent i independent, el Wilton’s és el vostre teatre. Situat al bell mig de Londres i molt proper al London Brige us hi podeu apropar perfectament caminant o bé amb metro.En el film, Angela (Hayley Atwell) està protagonitzant una producció un tant picant. Si voleu, també podeu anar només a prendre quelcom al Mahogany Bar.

17


 Palace Theatre. ”The woman in white" El Palace Theatre de Londres es troba en la intersecció entre Charing Cross Road i l'avinguda Shaftesbury, i és una estructura de maó vermell, construïda al 1891, gran i imponent que es destaca entre els altres edificis dels voltants. Aquí es poden veure obres de teatre y musicals famosos a nivell mundial. En aquest teatre es on la Chloe i en Chis van a veure "Woman in white", ja que ell li regala les entrades.

 Cine Curzon (Mayfair) El cinema Curzon, al barri de Mayfair, es un cinema mundial on hi podem trobar una rica història cinematogràfica per públic especialitzat o d'amants del cinema. També es duen a terme diferents esdeveniments relacionats amb el cinema. Aquest cinema es on tenen una cita Chris i Chloe i es fan el primer petó.

18


On menjar?

 Moroccan Tagine El Restaurant Moroccan Tangine esta especialitzat en menjar nord-africà. Obren de Dilluns a Dissabte de 11:00 a 23:00h i el podeu trobar al 95 de Goldborne Road molt a prop de la parada de metro de Ladbroke Road. En aquest restaurant sopen Sondra i Sidney quan, de sobte, Sondra veu a Peter qui li ha dit que es trobava fora de la ciutat per feina. Aquí comença la persecució fins a arribar a la plaça on es troba el Royal Albert Hall i la casa de Betty, la pròxima víctima de l’assassí del tarot.

19


 The Mitre Aquest bar esta situat al 24 de Craven Terrace, a prop de la prada de metro de Lancaster Gate i molt a prop del Hyde Park. The Mitre és un bonic edifici construït al 1850 que es va fer molt popular entre els habitants i els turistes de Londres. Ha conservat moltes de les seves característiques originals com els mosaics al terra o les xemeneies obertes, convertint-se aixi en un bon exemple d’un tradicional pub angles. En aquest pub Woody Allen va rodar escenes d’Scoop, com en la que es veu a Sondra y Sidney asseguts en una terrassa, parlant sobre Peter.

 Claridge Una de les poques, per no dir única, localització de la qual parlen en el film Cassandra’s dream, és l’hotel Claridge. Aquest és un dels hotels més luxosos de la ciutat de Londres situat al bell mig del London Mayfair. Però a la pel·lícula no s’utilitza com a tal, sinó que els personatges acudeixen al seu restaurant en més d’una ocasió. A més a més, en aquest hotel si ha allotjat celebritats del món del cinema degut a la seva elegància, glamur i luxe.

20


 The Queen's Tennis Club Establerta el 1886, The Queen’s Tennis Club va ser el primer complex esportiu d'usos múltiples en ser construït arreu del món. Juntament amb les instal·lacions esportives de primera classe, el Club també ofereix unes instal·lacions de lleure i restaurants, incloent un elegant restaurant, cafeteria, museu, i la Sala de la Presidència, totes les quals es troben dins de Casa Club dels membres. Aqui es on en Chris comença a fer de professor particular de Tenis i també podem veure que en el bar manté una conversa amb Tom i a partir d'aqui començará a ascendir socialment.

21


 Brasserie Max of The Covent Garden Hotel Situat al carrer Monmouth, 10, juntament amb l’hotel, està obert tot el dia i serveix productes frescos de temporada i excel·lents begudes. Un restaurant elegant amb un ambient molt acollidor. En aquest restaurant podem presenciar el primer sopar entre Chloe, Chris, Tom i Nola.

22


On dormir?

The Dorchester Scoop Un hotel elegant y de luxe al cor de Londres, al numero 3 de Tilney Street. Si vols una experiencia plena d’encant i bon servei amb un estil contemporani, el Dorchester és el teu hotel. The Dorchester és l’hotel que surt a la primera escena de la pel·lícula Scoop.

23


 Covent Garden Hotel El Covent Garden Hotel esta situat al carrer Monmouth, 10, al cor del barri del teatre de Londres, molt a prop del Royal Opera House,el Soho i el centre de negocis de la ciutat. Esta rodejat de bons restaurants i bars, cafès, teatres i botigues. En aquest hotel, apart de presenciar el sopar entre les dues parelles explicat anteriorment, també cal comentar que es l'hotel on va estar allotjada Scarlett Johansson (Nola) durant part del rodatge de la pel·lícula.

Elysee Hotel: Es troba a prop del bar The Mitre on Woody Allen a rodat varies pel·lícules. Amb una immillorable ubicació a l’àrea del Hyde Park, aquest hotel és ideal per explorar la capital. Ha estat renovat recentment y es troba molt a prop del famós pub The Mitre, on Woody Allen ha rodat algunes de les seves pel·lícules.

24


 Parliament View Apartments, 1 Albert Embankment, SE1 Una col·lecció d'apartaments situats a la ribera sud del Tàmesis, just a l'oest de Westminster, una zona única i històrica del centre de Londres. En la pel·lícula de Match Point, Woody Allen utilitza un d’aquests apartaments per situar la casa de Chloe y Chris, amb impressionants vistes al Tamesis.

25


Bibliografía

Blog “Letras libres” Consultada el 27/11/2013: http://www.letraslibres.com/blogs/el-londres-de-woody-allen

Article del diari “El Pais” Consultat el 28/11/2013 http://elpais.com/diario/2006/01/28/viajero/1138485426_850215.html

Web especialitzada en localitzacions i fitxes tècniques de les pel·lícules. Consultada el 28/07/2013 http://www.imdb.com

Artículo “Paseando con Woody Allen” Consultat el 28/07/2013 http://aadjazz.blogspot.com.es/2007/03/paseando-por-londres-con-woody-allen.html

El Nueva York de las películas de Woody Allen. Guía de la ciudad en 75 localizaciones. Autor: María Adell y Pau Llavador. Editorial Electa 2010.

Ciudades del cine. Autor: Rafael Dalmau y Albert Galera. Editorial Raima 2007.

26

El londres de woody allen (1)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you