Page 1

Dé gratis krant voor Italië liefhebbers Italië Evenement: 31 mei, 1 & 2 juni 2013

Editie zomer 2013 | onafhankelijk Nederlands nieuwsblad over Italiaanse smaken en zaken

In deze editie o.a.: Hoezo, rare jongens? De sporen van Rome Pagina 8

www.ilgiornale.nl

Comfortabel op de fiets door Italië

Tips en modetrends uit Italië van Sheila de Vries Pagina 16

Pagina 10

ItaliaansNederlandse voetbalhistorie Pagina 13

Historisch momentum schept band

Bentornato Presidente Welkom Koning

D

e dag die je wist dat zou komen… Daar had Riccardo Cocciante zonder twijfel de betere poëzie voor gevonden. Feit is dat de dag van morgen voor de nieuwe koning der Nederlanden en de nieuwe regering van Italië werk aan de winkel betekent. Willem-Alexander wil meer openheid; de hoogheid mag nu ook meneer heten en die ‘meneer van Oranje’ zal de komende maanden besteden aan het verwezenlijken van dromen, die ter inspiratie in duizenden getale aan het paleis werden bezorgd. Een soortgelijke belofte van trouw kwam uit de mond van Enrico Letta, de premier die volgens president Napolitano dit land nodig heeft. Het zijn zware tijden voor Italië en het is – na een politieke impasse van twee maanden – hoog tijd dat de crisis wordt bezworen en Italianen weer vertrouwen krijgen.

Venetië voedt toeristen op Niet in zwembroek over het San Marcoplein! “Onze stad bezoeken prima, maar gedraag je wel een beetje”, vinden ze in Venetië. De stad heeft een soort 10 geboden voor de toerist gemaakt die ervoor moeten zorgen dat die zich aan de Venetiaanse etiquette houdt. Geen vuilnis weggooien, niet in badkleding over straat, geen spullen van straathandelaren kopen en voer de duiven niet. De regels worden in vrolijke tekeningen uitgelegd met behulp van de leeuw van Sint Marcus, een van de symbolen van de stad. Bij binnenkomst in de stad worden ze in zeven talen overhandigd. De stad is al langer bezig om onbeschaafd gedrag uit te bannen. In 2007

Zware klus Italië had sinds de verkiezingen van eind februari nog altijd geen regering. Dat heeft met de geschiedenis en de cultuur te maken. Immers, persoonlijke of partijbelangen wegen hier vaak zwaarder dan het landsbelang. Zo weigerde de inmiddels opgestapte PD-leider Bersani, partijgenoot van Letta, met de door schandalen omgeven ex-premier Berlusconi in zee te gaan. En de komiek Beppe Grillo met zijn Beweging 5 Sterren weigerde op zijn beurt steun aan Bersani, waardoor er geen beweging meer zat in de formatie. Napolitano riep de politici (achter gesloten deuren) in schijnbaar duidelijke taal tot de orde en gaf Letta, de nummer 2 van de Partito Democratico, opdracht het land te redden. Die bereidheid lijkt er nu te zijn, al willen de meeste Italianen op dit moment eerst zien en dan geloven. Het zal een hete zomer worden en een historische, want het land is in handen van

Felicitaties uit Italië

de oudste president (87) en de (op één na) jongste premier (46) die Italië ooit heeft gehad.

Eenheid Een belangrijke voetnoot bij de verse pagina’s in de geschiedenisboeken van Italië en Nederland betreft de volkstrouw. Zoals heel Nederland oranje kleurde voor de nieuwe vorst en Beatrix werd bedankt, zo dragen de Italianen hun president op handen. Het schept nationale verbroedering en het versterkt de band tussen de beide landen. Niet in de minste plaats de liefde van ons koningshuis voor Toscane. Kortom: het is een legitiem alibi om straks gezamenlijk het glas te heffen tijdens het grote Italië Evenement. Daar waar de Azzurri de Oranjes ontmoeten, proosten we op samen-sterk.

De president van de Italiaan se republiek, Giorgio Napol itano, heeft aa n Zijne Majes Koning Willem teit -Alexander va n Nederland volgende bood de schap gestuu rd: "Majesteit, ter gelegenheid va n uw inhuldiging al s koning, die samenvalt met de nationale fe estdag in Ned erland, stuur ik u mijn warm ste gelukswens en voor een voorspoedig be gin van uw ko ningschap en voor de welva art van het N ederlandse vo oprechte vrie lk. Nederland ndschap, voor en Italië zijn ve tdurend verdie rbonden door en in het gem pt op bilatera een eenschappelij al niveau, in Eu ke Atlantische ve ropees verban beide opricht rbond. De bijd d ers van de Eu rage van onze ropese Gemee landen, de vooruitgan nschap, is nu g van het proc van onschatb es van Europe are waarde vo vriendschap m se integratie. or et Hare Majes De zekerheid te van de hechte it Koningin Be altijd goed is atrix, een rela onderhouden, tie die in de lo zal een goede op der jaren inspireren. Ik basis zijn om wens u met di onze toekomst ep respect veel we ige relatie te bl familie en het lzijn voor u al ijven gehele volk." s persoon, de Koninklijke G. Napolitano , Presidente de lla Repubblica Italiana

Tubino di Gio' Guerrieri

gingen fatsoenscontroleurs de straat op om mensen aan te spreken op de ontblote buik en het eten op straat.

“Uniek in Europa” (ANWB) Net als Il Giornale vond ook de ANWB in geen land iets soortgelijks en daarom verklaart ze in haar gids: “Het Italië Evenement, uniek in Europa!” Lees er alles over in deze krant.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 1

31 mei, 1 & 2 juni 2013 KORTINGSBON T.W.V. € 2,50 P.P. 1/2 PERSONEN* - BIJ DE KASSA BETAALT U SLECHTS € 12,50 IPV € 15,- P.P. MAX. 2 PERSONEN PER BON. *DOORSTREPEN WAT NIET VAN TOEPASSING IS. AANGEBODEN DOOR:

Nederland en Italië schrijven dit voorjaar geschiedenis. Met het afscheid van Beatrix heeft Nederland sinds ruim een eeuw weer een koning op de troon. En de Italianen namen ook afscheid van hun geliefde president, Giorgio Napolitano. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar niets is minder waar. De nestor bleef, regisseerde en overwon. Daarmee beginnen beide landen aan een nieuwe toekomst, want de koning en de president beloven andere tijden.


Kidsgids voor citytrip

In de categorie hoe-vermaak-ik-de-kinderenonderweg-naar-Italië heeft Lonely Planet een leuke suggestie op de markt gebracht: een stadsgids van Rome. Het boekje maakt deel uit van de serie Verboden voor Ouders, waarin eerder versies verschenen van Parijs, Londen en New York. Ze zijn luchtig, kleurrijk en interessant voor jonge tieners. Op twee naast elkaar liggende bladzijdes komt steeds een thema langs, zoals over het ontstaan van Rome, de twee grote Romeinse voetbalclubs Roma en Lazio, de vele afbeeldingen van goden in de straten en nog 42 andere bijzondere wetenswaardigheden. Kortom: een jonge blik op de oude stad. Er zijn trouwens meer suggesties om het kroost op de achterbank voor te bereiden op wat komen gaat in het vakantieland. Bekijk de Top 10 kinderboeken voor op de achterbank naar Italië op onze site. Scan de code.

FEESTGANGERS Lamborghini bestaat 50 jaar en ook deze jubilaris trakteert. Sterker nog: de drie traktaties zijn inmiddels vergeven. Ter ere van het 50-jarig bestaan introduceerde de Italiaanse ‘racefabriek’ de uitermate exclusieve Veneno, een racewagen die ook op de openbare weg mag. Hoe leuk is dat met 750 pk en een topsnelheid van 355 km/u?! In totaal worden drie exemplaren gemaakt en die zijn inmiddels verkocht à drie miljoen euro, exclusief belastingen. Liefhebbers die niet konden kopen hadden letterlijk het nakijken, want het jubileumfeest werd in Italië gevierd met een razendsnelle ‘optocht’. Begin mei trok een karavaan van ruim 200 Lamborghini’s van Milaan via Rome naar Bologna.

Van deze Lamborghini Veneno werden maar drie exemplaren gemaakt

1713: goed wijnjaar

Het is deze zomer feest in Utrecht. Herinnerd wordt de ondertekening van de Vrede van Utrecht, precies 300 jaar geleden. Daarmee kwam in het stadhuis van Utrecht een einde aan een reeks oorlogen in Europa. Maar terwijl Utrecht de afgelopen jaren aftelde naar het jubileumfeest, werd dezelfde vredesverklaring in Piemonte ieder jaar gevierd. Het hertogdom Savoy, waarvan Piemonte deel uitmaakte, speelde namelijk een belangrijke rol in de oorlog. Zodoende staat Il Trattato di Utrecht in dit deel van Italië jaarlijks op de agenda. Twee speciale vredeswijnen (Barbera en Chardonnay) markeren de relatie tussen Piemonte en Utrecht, en zijn dit jaar exclusief bij De Bijenkorf in Utrecht te koop voor à € 8,95 per fles.

De Romeinse sporen langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, zijn verrassend genoeg ook terug te vinden in enkele hotels. Zo ligt hotel Courage Waalkade in Nijmegen op een prachtige historische plek met uitzicht op de Waal. Ter herinnering aan het verleden zijn zes kamers in dit hotel in een Romeinse stijl ingericht. Een arrangement met bezoek aan het Valkhof Museum maakt de historische beleving

De Romeinse kamer in hotel Courage Waalkade in Nijmegen

compleet. Grand Hotel Karel V heeft zelfs een Romeinse vleugel, waar dertig kamers de Romeinse historie combineren met moderne luxe en wellness. In dit deel van het hotel zijn bovendien enkele archeologische vondsten te vinden. Op pagina 8 en 9 leest u meer over de Limes en het Romeinse spektakel op het Italië Evenement.

Verdi’s La Traviata, ‘The making of’ Op 9 mei gaat de bijzondere documentaire Becoming Traviata in première. De film geeft een blik achter de schermen van een productie van Verdi's geliefde opera La Traviata voor het operafestival van Aix-enProvence. Documentairemaker Béziat volgde twee maanden lang ieder stadium van het creatieve proces en toont op indringende wijze hoe regisseur Sivadier en sopraan Nathalie Dessay de tragische figuur van Violetta uit La Traviata gestalte geven. Voor operaliefhebbers een absolute must!

Italianen genieten van inhuldiging

Op 10 oktober van dit jaar wordt de tweehonderdste geboortedag herdacht van Giuseppe Verdi (18131901), een van de grootste en meest geliefde Italiaanse operacomponisten. Zijn werk 'La Traviata' ging in 1853 in La Fenice in Venetië in première. Het is de opera die het vaakst wordt uitgevoerd in de wereld. In mei 2013 komt De Nederlandse Opera met een nieuwe Traviata-productie.

Voor vrouwelijk schoon hebben de Italianen bijzondere waardering en als blonde Hollandse jochies over de Italiaanse camping lopen is het

Beste vrouwelijke chef ter wereld is een Italiaanse. Uiteraard... ‘Che bello!’ niet van de lucht. Misschien dat ze daarom massaal naar Amsterdam kwamen op 30 april. Expedia rekende uit dat het aantal boekingen vanuit het buitenland rond 30 april steeg met 25%. Maar vanuit Italië was de belangstelling het allergrootst. Een stijging van 35%, nog meer dan de Duitsers! Overigens kende Italie ook een periode een koningshuis. Meer daar over op de volgende pagina.

Salute Salvatore Het is fijn te weten dat er in het hemelrijk straks een gastheer op ons wacht, maar op aarde wordt hij nu al node gemist, Salvatore Santisi. De geboren Siciliaan mocht na 25 maart jl. niet verder leven. Hij verdient enkele woorden in deze krant, omdat hij veel heeft betekend voor de Italiaanse horeca in Nederland. Als importeur van Italiaanse wijnen en delicatessen deed hij vele jaren niet alleen zijn werk, maar meer nog sprak daarbij zijn missionarishart over het goede leven en grote genieten. In dat kader was hij ook met trots de eerste delegato (voorzitter) van de Accademia Italiana della Cucina, regio Utrecht. Nederland en Italië verliezen met Salvatore Santisi een fijnproever, ambassadeur en smaakmeester pur sang, die bovendien – en belangrijker nog – een liefhebbende echtgenoot en (groot)vader was. Daar moet op gedronken worden, uit liefde en respect.

Dromen van Rome

De Italiaanse chef Nadia Santini is door 'The World's 50 Best Restaurants' uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld. Santini is chef in het sterrenrestaurant Dal Pescatore in Canneto sull’Oglio, Lombardije. Nadia Santini is geen nieuwkomer in de lijst van topchefs in Italië. Sinds 1996 (!) heeft ze al drie Michelinsterren en was daarmee lange tijd het enige Italiaanse restaurant met die waardering. Het bijna 100-jarige familierestaurant staat ook al geruime tijd in de top 100 van beste restaurants ter wereld. Bent u op vakantie rond het Gardameer, dan is een autoritje van een ongeveer een uur de moeite meer dan waard om de topprestaties van Santini

Nadia Santini te proeven. Een klassieker van Dal Pescatore is bijvoorbeeld tortellini met pompoen maar ook de risotto met meervalfilet en verse rivierpaling vergeet u uw leven niet. Het restaurant ligt zoals dat heet ‘in the middle of nowhere’ en daarom is het wel handig dat de site de coördinaten voor uw helikopter vermeldt! www.dalpescatore.com ADVERTENTIE

Cantina Villarosa Italiaanse specialiteiten winkel

Brabantse maskerade Altijd al acteur willen worden? Vergeet GTST, kies CdA! In Berlicum verzorgt Teatro Animo de komende maanden workshops Commedia dell’Arte. Deze vorm van improvisatietheater markeert een belangrijk hoofdstuk in de cultuuralmanak van Italië. In het spel wordt gebruik gemaakt van (halve) maskers die vaste karaktertypen voorstellen. Het onderwerp, de verhoudingen en situaties liggen vast in een

scenario, zodat de acteurs alle ruimte hebben om te improviseren, maar de rode draad van ieder scenario is de liefde. Tussen de scènes door wordt er gedanst, gezongen of acrobatische capriolen uitgevoerd. Patrizia Esposito van Teatro Animo geeft drie boeiende weekendworkshops in Berlicum (vlakbij Den Bosch) en daarover vindt u meer op de site www.commediadellarte.info

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 2

eigen import, food- non food, wijnen, Prosecco DOCG

Beste BIO olijfolie van 2013 Catering * Kookworkshops *

Relatiegeschenken * Kerstpakketten

Soest-zuid - 035-8875000

www.cantinavillarosa.nl


Brunelloboef achter de tralies

Deze mintgroene Ferrari 250 GTO uit 1962 is met een opbrengst van maar liefst 28 miljoen euro de duurste geveilde auto ooit

Eenmaal, andermaal, kassa Italiaanse autoshowrooms; je zou ze tot de musea mogen rekenen. Het water loopt je er in de mond bij het zicht op glimmend blik. Design ten top, pk’s te over en – ai – pecunia te weinig… Maar wist u dat de duurste Italianen in geen showroom te vinden zijn? Die staan veilig in kelders en garages. Het magazine LiefsteAuto.nl dook in de veilingarchieven en ontdekte schatkamers vol klassiekers; de Picasso’s en de Van Goghs van de autowereld. Neem bijvoorbeeld de appelgroene Ferrari 250 GTO, die naar verluidt voor 27 miljoen euro door de Nederlander Eric Heerema aan een Amerikaanse verzamelaar werd verkocht. En wat dacht u van de gitzwarte Ferrari 250 Testa Rossa, die vier jaar geleden voor ruim 9 miljoen euro werd verkocht? Of de Bugatti Royale Type 41? Hiervoor viel de hamer bij 8,7 miljoen euro. Ach ja, denk maar zo: het zijn allemaal tweedehandsjes…

Begin december vorig jaar ging er een schok door de wijnwereld. In het holst van de nacht draaide iemand in de kelders van Gianfranco Soldera in Montalcino de wijnkraan open en liet 62.000 liter kostbare wijn weglopen. Niet veel later werd Andrea di Gisi (39) opgepakt. Uit wraak tegen zijn ontslag bij het wijndomein liet hij de wijn ter waarde van 13 tot 15 miljoen euro de Toscaanse bodem instromen. Onlangs werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Soldera maakt al jaren topwijnen. De goedkoopste fles Brunello di Montalcino kost al snel 100 euro en dat kan oplopen tot 350 euro. De Brunello di Montalcino is een van Italie’s bekendste en meest prestigieuze wijnen.

La Dolce Betuwe De Italiaanse keukens zijn voor een groot deel van de wereld een inspiratiebron, zowel voor hobbyisten als professionele koks. Lotte Timmermans maakte van die hobby een professie en stortte zich eerst op een delicatessenwinkel (Tutti a Tavola) in de stad om vervolgens het platteland op te zoeken. In de Betuwe opende de voormalig tv-producer Kookatelier Lalotta. ‘Koken met de zon’ geldt hier als motto, want naast Italië staat ook Portugal op de kaart. Bovendien vult Lotte niet alleen pannen, borden en monden, maar is de kok ook juf. Nooit geweten dat de Betuwe zo dicht bij de Middellandse Zee ligt. www.lalotta.nl

Evenementen Italiaanse auto’s Bent u gek op Italiaanse auto's dan kunt u meteen de agenda trekken. 19 mei kunt u naar Viva Italia in Assen, 22 en 23 juni naar Spa Italia in België en 30 juni naar Italia a Zandvoort. Vergeet ook niet het Italië Evenement in Haarzuilens want ook daar pronken weer schitterende modellen van alle Italiaanse merken. Tussen alle evenementen door kunt u ook nog naar het Louwman Museum in Den Haag voor de tentoonstelling 'Stijliconen, Passione per il Design Italiano’ Deze duurt van 27 april tot en met 2 juni.

Voormalig tv-producer Lotte Timmermans: "Koken met de zon is ons motto!"

ADVERTENTIE IJssalon Florence voor de derde keer gekozen tot salon van het jaar

IJskoud de lekkerste De ijssalons in ons land zijn het jaar slecht begonnen; de winter was te lang, de temperatuur te laag. Maar nu het kwik de 20+ weer heeft bereikt, mag er weer gelikt en gehapt worden! In Nederweert bijvoorbeeld. IJssalon Florence werd door een deskundige jury van ijs- en fijnproevers voor de derde keer gekozen tot salon van het jaar. Daarbij telt overigens meer dan de smaak alleen, want ook hygiëne en klantvriendelijkheid worden hierin meegenomen. Voor de volledigheid zijn dit

de overige genomineerden; Huupkens IJs in Weert, Clevers in Grubbenvorst, Crusio in Bergen op Zoom en Van der Poel IJs in Enschede. Ook daar zul je de komende maanden zonder twijfel heerlijk kunnen happen. En mocht u deze zomer toevallig door Toscane trekken, stop dan even in San Gimignano. Niet voor de beroemde middeleeuwse muren of dertien torens, maar voor Gelateria di Piazza, de beste ijssalon van Italië.

Macht supermarkten groeit Steeds meer Italianen verkiezen de supermarkt boven buurtwinkels, kleine middenstanders en de warenmarkt. In de afgelopen tien jaar steeg het aandeel van supermarkten van 26 naar 35%, terwijl dat van kleinere retailers flink daalde. Volgens GFK Italia komt dit onder meer door de economische crisis, die grote discounters in de kaart speelt. Er is overigens een wereld van verschil tussen het koopgedrag in het noorden en zuiden van het land. In het zuiden en op de eilanden behielden de traditionele verkopers zoals straatmarkten en groenteboeren vorig jaar zo’n 63% van de aandelen in 2012.

@Il_Giornale

De Lidl zie je steeds vaker in Italië

www.facebook.com/ IlGiornaledellaFiera

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 | 20130424_Fiorito_Il_Giornale.indd 1

24-04-13 14:07

www.ilgiornale.nl

| editie zomer 2013| pagina 3

iSpritz is hét nieuwe kant-en-klare Italiaanse aperitief. Een frisse kruidenbitter met een zoetje en weinig alcohol (8.5%) op basis van Riondo Prosecco en spuitwater. Lekker met sinaasappel en veel ijs. Heerlijk voor feestdagen en tussendoor met antipasti voor een echte Italiaanse borrel!


Misschien komen we Beatrix nu vaker tegen

Victor Emanuel en Mussolini in de jaren dertig van de vorige eeuw een Italiaans rijk in Afrika creëren om de Middellandse Zee te beheersen. Met dat doel trokken de Italianen naar Abessinië (Ethiopië) en ontstonden de kolonies Italiaans-Eritrea en Italiaans-Somaliland. Het werd geen succes.

Koninklijk Italië Nu Beatrix geen koningin meer is, heeft ze misschien tijd om vaker naar Italië te gaan. Dat ze daar graag komt is bekend. Eerst met haar ouders in Porte Ercole (Toscane) waar Bernhard de villa L'Elefante Felice (Gelukkige Olifant) had. Dit huis werd vorig jaar overigens gesloopt met uitzondering van het kunstwerk op de buitenmuur. Sinds 1975 komen de Oranjes vrijwel jaarlijks in Tavarnelle (Val di Pesa), eveneens in Toscane.

L

a regina d'Olanda is zeer geliefd in de omgeving. Naar verluidt hielp ze in de beginjaren eigenhandig het Rocco dei Draconi (Drakenrots) op te knappen. Ze spreekt ook goed Italiaans. Beatrix houdt van de authentieke Toscaanse keuken. Fattoria di Rignana is een van haar favoriete restaurants, ze heeft er zelfs een eigen tafel.

De liefde voor Italië De liefde voor Italië kwam ook tot uiting toen president Giorgio Napolitano vorig jaar op bezoek kwam. Tijdens het staatsbanket in Paleis Noordeinde zei ze: "Italië is een land van dierbare betovering en wie in het land om zich heen kijkt, voelt zich onweerstaanbaar verbonden met de ontstaansgeschiedenis van de Europese beschaving. In de schoonheid van het Italiaanse landschap zien wij het indrukwekkend samengaan van wat de rijkdom van de natuur biedt met hetgeen de scheppende mens in opeenvolgende generaties tot stand heeft gebracht. De rijke overvloed van de Italiaanse kunst en cultuur is alom zichtbaar in grandioze gebouwen en adembenemende kunstschatten.” Hier hebben wij uiteraard niets meer aan toe te voegen.

Beatrix fotografeert de familie als die poseert op de binnenplaats van het huis in Tavarnelle, Toscane

Laatste koning van Italië

Slapen bij Beatrix in Italië Il Giornale logeerde een keer in Hotel Beatrice in Sirolo; een prachtig dorpje, maar het hotel moet u, als wij het mogen zeggen, vooral negeren. Een stuk interessanter lijkt Residence Beatrix in Bardolino aan het Gardameer. Koninklijk logeren kan ook bij de buren van Beatrix in Tavarnelle. Castello del Nero ligt om de hoek bij de Oranjes en is een prachtig, maar prijzig resort.

Koningshuis Italië Ook Italië was ooit een koninkrijk. Na de eenwording in 1861 werd Victor Emmanuel II, een telg uit de Savoye-familie, de eerste koning. Een sterke bindende factor zoals bij ons is de Italiaanse monarchie nooit geweest. De ambities van sommige koningen en de politieke keuzes pakten ook niet altijd goed uit. Zo wilden koning Victor Emmanuel II

Door zijn samenwerking met Mussolini leidde Victor Emanuel ook de ondergang van de Italiaanse monarchie in. Zijn zoon Umberto II volgde hem 9 mei 1946 nog wel op, maar hij zat uiteindelijk maar 33 dagen op de troon. Na een zeer controversieel referendum werd Umberto afgezet; hij was daarmee de laatste koning van Italië. Umberto II werd verbannen en tot 2002 stond in de Italiaanse grondwet dat geen enkel mannelijk lid van het Huis van Savoye het land meer in mocht. Umberto's zoon Vittorio Emanuele raakte later verwikkeld in vele schandalen. Zijn kleinzoon prins Emanuele Filiberto werd een paar jaar terug wel weer enorm populair toen hij de Italiaanse versie van Dancing with the Stars (Ballando con le Stelle) won.

De kleinzoon van de laatste Italiaanse koning won Dancing with the Stars Sinds die tijd is hij een grote ster, de ‘koning’ van de televisie.

Gelukkige Olifant is terug Op 29 april vond in het Raadhuis van Ede de onthulling plaats van een bijzonder kunstwerk. ‘l’Elefante Felice’ (de Gelukkige Olifant) is een groot tegeltableau dat hing aan een van de buitenmuren van de koninklijke villa in Porto Ercole. Het Toscaanse buitenhuis van de Oranjes was jarenlang de geliefde bestemming van de leden van de Koninklijke familie. Het werd door prinses Beatrix en haar zussen verkocht na de dood van hun ouders. De nieuwe eigenaar liet het huis vorig jaar slopen maar besloot het kunstige zwaargewicht (2000 kilo) ‘terug’ te geven aan Nederland. Het was keramiste Judith Révész die Juliana en Bernhard in 1960 aanbood een olifant te maken voor hun nieuwe zomerverblijf, zoals ze eerder

Juliana en Bernhard voor het kunstwerk in de buitenmuur van het huis in Italië kunstwerken maakte voor prominente gebouwen in Nederland. Haar olifant ‘logeert’ de komende maanden in het Raadhuis van Ede en zal daarna verhuizen naar het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo voor zijn laatste rustplaats. (bron: Flevocourant.nl)

OpmaakAdvertentieHoekscheWaard_OpmaakAdvertentieHoekscheWaard 22-04-13 11:25 Pagina 1 ADVERTENTIE

t e h p o g a a r g u Wij ontmoeten

! t n e m e n e v e ë i l a t Smaak en Stijl I

31 mei, 1 - 2 juni 2013 in Haarzuilens

rondreizen

Avontuurlijke auto

Ontvang een gratis vakantie kookboek! Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

10% korting

op de natuursteencollectie van Garden Fair

| editie zomer 2013| pagina 4


Zweetcruises De Italiaanse rederij MSC Cruises is marktleider in de méditerranée. Zij weten je als geen ander in de Italiaanse watten te leggen, ook buiten Italië. Dat Nederlanders ook steeds meer in de ban raken van cruisereizen was voor MSC reden om vakantiegangers ook van een Hollandse traditie te voorzien, namelijk

fietsen. Behalve tours per bus en te voet, kunnen ‘cruisers’ van de MSC Magnifica op het vasteland nu ook de fiets pakken. Daarbij krijgen ze een gezellige, romantische of sportieve tocht op maat en bij terugkeer aan boord is het uiteraard weer volledig relaxen. Een mooie combinatie van Italiaans genieten en Hollandse vrijheid. Fietsen in Italië is sowieso een goed idee. Lees alles over fietsvakanties in Italië op pagina 10.

hugo

Het nieuwe zomerdrankje! Hugo Prosejito is een trendy Italiaans drankje, een van de meest geliefde en genoten cocktails in Noord-Italië. Het heeft een heerlijke fruitige en verfrissende smaak!

Met de cruisefiets rij je zo de boot af. Al is de waterfiets bij het bezoek aan Venetië misschien een beter idee...

Landgraaf a l’Italiano Is het u ooit opgevallen dat de vorm van Limburg ook sterk lijkt op een laars? Dan is het niet zo verwonderlijk dat je bij het afdalen in deze Hollandse laars steeds meer Italiaanse trekjes tegenkomt. Met name in Landraaf lijken alle elementen van Italië samen te komen. In dit heuvelland kun je skiëen (zelfs indoor), modieus shoppen en Toscaans wandelen. Het themapark Mondo Verde heeft in de afgelopen jaren internationale tuinen aangelegd

en in het paviljoen Italië beleef je zowaar Toscaanse sferen, inclusief de Romeinse Trevifontein. Voor de regionale keukens van Italië moet je een paar straten verderop zijn bij ristorante Pirandello, onderdeel van hotel WinselerHof. Deze maand staat Piemonte daar op de kaart en chef Raoul doet dat zoals de Piemontesi doen: vers en traditioneel. www.chateauhotels.nl en www.wereldtuinenmondoverde.nl

Koning der hammen jubileert

Ron Carbon steelt show op Vinitaly U kent juwelier Ron van den Bosch uit Woerden wellicht van zijn sieraden met de Italiaanse driekleur. Ron is een groot Italiëfan en werkt veel met de zeer exclusieve kunststof Carbon, bekend uit de Formule 1. Na de sieraden experimenteerde hij met een DiSaronno-fles die met Carbon werd bekleed. Een wijnimporteur pikte het kunstwerk op en zo stond Ron vorige maand op de grootste wijnbeurs ter wereld, de Vinitaly in het Italiaanse Verona. Divini Bottle Design heet inmiddels zijn lijn met allerlei sieraden voor de fles. De fotografen in Verona wisten zijn creaties goed te vinden dus wie weet serveert de ober deze zomer uw Prosecco met een fraaie drupring van Carbon, ‘Made in Woerden’. Ron van den Bosch is met zijn wijnsieraden aanwezig op het Italië Evenement.

Nederland was eind april in de ban van de koning maar 50 jaar geleden werd in Italië al de Parmaham gekroond, koning der hammen. Op 18 april 1963 werd het zogenaamde Consorzio del Prosciutto di Parma opgericht. Die introduceerde de hertogelijke kroon van de vorsten van Parma als keurmerk, ter bescherming van de authentieke Parmaham. Inmiddels zijn 56 producenten lid die waken over de traditionele kwaliteit. Het viel ons op dat er nogal wat prijsverschil zit tussen de echte Parmaham in de supermarkt. “Parmaham is toch Parmaham?” vroegen we ons af. Het blijkt dat elke producent zijn eigen smaakstempel aan de ham meegeeft. Dat heeft o.a. te maken met de rijping. De minimale rijptijd is vastgelegd maar de maximale niet. Een ham die langer rijpt, heeft een nog sterkere smaak maar is daarmee ook duurder. In de toekomst moet dit beter op de verpakking staan, liet een voorlichter ons weten. Kom de ham zelf proeven op het Italië Evenement 2013 en ervaar hoe het smelt op de tong. Het Consorzio is in Haarzuilens aanwezig om het eigen, maar ook het jubileumfeest van Het Italië Evenement te vieren.

Deze zomer met de auto naar Italië? Kijk op onze site voor tips

Hugo is een heerlijke cocktail gemaakt van een Italiaanse spumante mousserende wijn, 100% natuurlijke vlierbloesem, muntextracten en geconcentreerd citroensap.

Proef hugo op het Italië Evenement!

Hugo wordt gemaakt met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en bevat:  geen smaakstoffen  geen kleurstoffen  geen conserveringsmiddelen Hugo Prosejito geïmporteerd en gedistribueerd door:

www.zomerdrankje.nl

Limoncello d’Amalfi

Bestel online

Als trouwe lezer van onze krant heeft u onze website vast wel eens bezocht. Die bevat naast dagelijks nieuws ook veel praktische tips voor de vakantie naar Italië. Uniek is onze uitgebreide agenda met evenementen door heel Italië maar sinds kort vindt u ook advies voor de autoreis. Want natuurlijk gaat de reis deze zomer naar de laars, toch? Je niet gek laten maken en gewoon meerijden met het verkeer, dat willen we u in de eerste instantie meegeven. Voor meer tips kijkt u op www.ilgiornale.nl of scant u met uw mobiel deze QR-Code.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

Kortingsbon op ons gehele assortiment tijdens het Italië Evenement of vraag de speciale kortingskortingscode aan via info@digusti.nl

10%

korting

www.digusti.nl | editie zomer 2013| pagina 5


Opvallende activiteiten tijdens jubileum

Italië Evenement: bijna teveel voor één dag! Het bestaansrecht van Il Giornale ligt verscholen in de liefde voor Italië, een liefde die wij als makers delen met u als lezer. Het land is immers zo mooi, lekker en bijzonder, dat wij er wel 362 dagen per jaar zouden willen zijn. Heerlijk! Maar wat doen we met de resterende drie dagen? Dan is het mooie, lekkere en bijzondere Italië in Nederland, inclusief een klassieke Processione, een traditionele Sagra en een dorp vol Romeinen!

H

et Italië Evenement viert dit jaar het 10-jarig bestaan, uiteraard op de plek waar het al tien jaar kind aan huis is: Kasteel de Haar in Utrecht. Van 31 mei tot en met 2 juni vindt u hier niet alleen een breed aanbod van Italiaanse exposanten, maar ook het ‘Italiaanste’ feest van Nederland. Directeur Spada van Maestro Events: “Om eerlijk te zijn vond ik de eerste editie van ons

evenement al een feestje, maar in de acht jaren die daarna kwamen werd het feest alleen maar groter. Daarom pakken we bij dit lustrum extra uit als een soort climax. Dan zien we volgend jaar wel hoe we nog verder kunnen groeien, haha. Tien jaar geleden vonden we het belangrijk om in dit prachtige kasteelpark iets van la dolce vita te presenteren. Het moest een breed aanbod worden van Italiaanse zaken; van eten en drinken tot aan vakanties. En

die opzet is eigenlijk nooit veranderd. Beter nog: die opzet is alleen maar groter geworden. Er is nog steeds veel te proeven en inspiratie op te doen voor de zomervakantie, maar het evenement is niet alleen bedoeld om keukens en koffers te vullen. Kunst en cultuur is bijvoorbeeld een belangrijk thema geworden, net als mode en auto’s.” In de afgelopen tien jaar is niet alleen het evenement gegroeid, ook het netwerk van de organisatie is flink uitgebreid. Daarmee werd het mogelijk om bruggen te slaan tussen Italië en Nederland, en tussen organisaties in de beide landen. Een goed voorbeeld is de samenwerking met het Aartsbisdom bij de organisatie van een processie en traditionele

eucharistieviering op de vrijdag van het evenement. Daarnaast wist Maestro Events diverse regionale overheden met elkaar in contact te brengen, zodat ze gezamenlijk naar het evenement konden komen. Een ander hoogtepunt in dit jubileumjaar is de komst van de Romeinen naar De Haar. Zij nemen de bezoekers mee terug in de tijd en laten de Limes in Nederland herleven. Mede namens Maestro Events nodigt Il Giornale u van harte uit voor een bezoek aan het grootste Italiaanse evenement van de Benelux. Vier het ‘Italiaanste’ feest van het jaar met ons mee op 31 mei, 1 en 2 juni in Haarzuilens. Het is een perfecte gelegenheid om het zomerseizoen te beginnen en Italië (beter) te leren kennen! Benvenuto al Castello!

Wat is er te doen tijdens

Gratis: uw eigen ‘vakantiefoto’ uit Pisa Dat het feest is merkt u ook aan ons cadeautje bij binnenkomst! Poseer naast het beeld van de beroemde Toren van Pisa en onze fotograaf van Forza Rossa laat u de meest klassieke Italiaanse vakantiefoto maken die er is. Eenmaal thuis kunt u deze foto gratis downloaden. U hoeft hiervoor dus niet naar Italië!

Als u binnenkomt begint het feest al! Uw bezoek aan het Italië Evenement zal al na twee minuten onvergetelijk zijn. DJ Funky Fiat 500 zorgt voor een knallende entree. En Illy heeft een kopje verse caffè. Begin de dag met een espresso aan de bar, maar dan voor 1 euro, ook zoals in Italie.

Traditionele processie en mis Op de laatste dag van mei, de maand van Maria, zal pastor Swijnenberg voorgaan in een traditionele eucharistieviering in de kapel van Kasteel de Haar. De mis wordt grotendeels in het Italiaans/Latijn gehouden, maar er is een Nederlandse vertaling op schrift beschikbaar. Tijdens de viering zal worden gezongen door het Gregoriaans Koor Utrecht. Voorafgaand aan de mis is er bovendien een processie. Let wel: de viering begint om 13:00 uur en het aantal zitplaatsen is beperkt!

Zing mee!

Nieuw! Lounge dell’Aperitivo

Karaoke all’Italiana Op diverse plekken in het kasteelpark klinkt Italiaanse muziek; van jazz tot klassiek. Dit jaar kunt u ook zelf meezingen. Op het terras van La Galleria (al tien jaar ons culinair geweten) is Massimo Bizzo te vinden. Hij laat de bekendste Italiaanse liedjes de revue passeren en met behulp van een tekstscherm kunt u met hem meedoen.

Voooolaaaareeeee. Oooohooo!

Een Italiaanse traditie die ook steeds meer Nederlanders bevalt, is de borreltijd voor het diner. Tijdens het evenement wordt hiervoor een speciaal plein ingericht; om te genieten van de zon, om lekker bij te praten met vrienden of om nieuwe smaken te ontdekken. iSpritz bijvoorbeeld. Dit verfrissende oranje aperitief op basis van Prosecco veroverde de wereld vanuit Padova/Verona en is een hit op het terras.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 6


La Sagra: feest mee op het plein! La Sagra is in Italië bedoeld om te vieren; de oogst van de artisjokken of de nieuwe wijn en het liefst in combinatie met de verering van een heilige. Het is een prachtige gelegenheid om elkaar te ontmoeten, bij te praten en te genieten van het lekkers. Bij Kasteel de Haar vieren we tijdens la Sagra het jubileum van ons evenement en de start van de zomer, uiteraard op Italiaanse wijze, dus met volle glazen en borden, in goed gezelschap en met levende muziek. En natuurlijk mag ook hier gedanst worden: Salute a Voi, samen met onze grote Famiglia!

Utrechtse Duomo luidt evenement in! Het jubileum van het Italië Evenement wordt ook in hartje Utrecht gevierd. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig maakt op vrijdag (12:30 – 13:30 uur) van de Dom een Duomo. Heel Utrecht mag meezingen met Volare, Come Prima en klassiekers van Ramazotti, Puccini en Verdi. Het is een cadeautje van het jarige Italië Evenement voor Utrecht.

het Italië Evenement?

Nieuw: beleef alles in 3 dagen! Zoveel te doen en beleven. Neem lekker de tijd: bijvoorbeeld de ene dag met je familie of kinderen en op een andere dag met je vrienden. Reserveer de nieuwe 3 dagen-pas op www.italieevenement.nl, jouw passepartout voor drie dagen voor maar 25 euro (dagkaart prijs 15 euro).

De Romeinen zijn terug. En hoe! 10 jaar Italië Evenement en 20 jaar themapark Archeon is reden voor een historisch feestje. De Limes Initiatiefgroep en RomeinenNU nemen u mee terug in de tijd, de tijd van de Romeinen in Nederland. Wat deden ze hier en wat lieten ze ons na? Er zijn tijdens het evenement boeiende demonstraties, voorstellingen en opgravingen. De wagens staan klaar, de wapens op scherp. Raakt u in de ban van de Romeinen, dan moet u trouwens beslist ook naar het Archeon en het bijbehorende Archeologiehuis in Alphen aan de Rijn. Met uw kaartje voor het evenement krijgt u daar 50% korting! www.archeon.nl

Het is ook voor de kinderen een feest!

Zilver kijken in De Haar

Het wordt spetteren tijdens het spettacolo acquatico in de kruisvijver van Kasteel de Haar! Le Perle dell‘Acqua laat de kinderen over het water lopen in grote plastic ‘trappelballen’ uit Monza (Lombardije). Verder is Salvatore weer op De Haar en hij heeft zijn tamme en lieve papegaaien meegenomen, speciaal voor de kinderen. Samen koken kunnen ze met Antonella Barbella, pizza bakken bij Comfort Trade en bij de Romeinen wordt gegraven naar schatten. Uiteraard staat de stormloopbaan voor ze klaar, dus neem de kinderen vooral mee naar ons familiefeest.

Uniek!

Met uw bezoek aan het Italië Evenement bent u tevens te gast op het landgoed van Kasteel de Haar. Het kasteel zelf is deze dagen geopend voor rondleidingen, waarvoor speciale kaarten beschikbaar zijn bij de kassa. Een rondleiding is op dit moment extra interessant vanwege de tentoonstelling Verborgen Zilver van De Haar. Het is voor het eerst in honderd jaar dat het familiezilver getoond wordt aan het publiek en speciaal voor ons evenement is de tentoonstelling verlengd tot en met 2 juni.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 7

Kinderen t/m 12 jaar

gratis entree!


Hoezo, rare jongens?

…steeds vaker in de betere pizzeria's en restaurants en in de Nederlandse tuinen te vinden: de houtgestookte ovens van VALORIANI

De sporen van Rome Nederland wordt doorsneden door het grootste archeologische monument van Europa: de Romeinse Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Hij loopt dwars door Europa, van Engeland tot aan de Zwarte Zee. In Nederland werd de Limes gevormd door de Rijn tussen Katwijk aan Zee en Millingen. Langs de rivier lagen forten en andere versterkingen om invallers van buiten af te schrikken of tegen te houden.

D www.pizzaoven.nl

e aanwezigheid van de Romeinen in de eerste eeuwen van onze jaartelling heeft de toenmalige samenleving enorm beïnvloed. Zij legden niet alleen versterkingen aan, maar ook wegen en kanalen; ze stichtten steden, lieten tempels bouwen, introduceerden het schrift en een muntenstelsel. Producten en gedachten uit de Romeinse wereld werden door de inheemse bevolking geaccepteerd en gebruikt, vaak aangepast aan hun eigen tradities. Wat is er nog zichtbaar van de Limes in Nederland? De Romeinse gebouwen zijn al vele eeuwen geleden vervallen of verwoest en plaatselijk gebruikt voor de bouw van nieuwe kerken en kastelen; er is helaas niets meer van te zien. Ondergronds echter zijn er nog veel resten te vinden, dankzij de natte Nederlandse bodem. Een deel ervan is opgegraven, zoals het fort van Valkenburg (Zuid-Holland), vrachtschepen in Zwammerdam en Woerden, en talloze prachtige vondsten in de steden Nijmegen en Utrecht. Andere delen bevinden zich in de grond. Voorlopig tenminste. Er wordt namelijk nog iedere dag gegraven en gezocht, door provincies en gemeenten, maar ook door vrijwilligers en particulieren. Iedere ‘nieuwe’ oude vondst draagt weer bij aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de Limes. Soms middels reconstructies van Romeinse bouwwerken of evenementen, maar ook door kleinschalige initiatieven.

23 al

jaar dé Italiëspecialist

Leer Italiaans in Italië

Samen met de Limes Initiatiefgroep, een samenwerkingsverband van musea, instellingen en vrijwilligers betrokken bij de Limes, hebben de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland besloten om al die grote en kleine projecten te bundelen en in beeld te brengen. Dat gebeurt met beelden, boeken en informatiepanelen in parken en musea, maar ook tijdens manifestaties, zoals het Romeinenfestival in Nijmegen en het Italië Evenement in Utrecht. Daar moet het verhaal van deze bijzondere grens worden verteld aan een breed publiek opdat – zoals dat mooi heet – wij niet vergeten en met als doel het Nederlandse deel van de Romeinse Limes voor te dragen voor de definitieve Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoe zat het ook al weer… Tussen 50 en 12 voor Chr. vestigen zich allerlei nieuwe bewoners in – zeg maar – Nederland, zoals de Bataven en de Cananefaten. Ook de

● Meer dan 40 bestemmingen ● Het hele jaar door van 1 week tot een jaar

Tel. 0345 52 01 52 info@italstudio.nl www.italstudio.nl

www.italstudio.nl

● Kook- & wijnspecials

Bezoek ons of vraag vrijblijvend een brochure aan.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

In Woerden kunt u de hele zomer een tochtje maken op een romeins schip, de Per Mare ad Laurium (zie www.romeinsschipwoerden.nl) aanspreken. Naast het nieuwe fenomeen van de stad, introduceren de Romeinen op cultureel gebied onder meer de geschreven taal (het schrift) en de rechtspraak. Via import maakt Nederland bovendien kennis met olijfolie, wijn, papaver en vissaus. Kip komt voor het eerst op het menu, de kat wordt als huisdier geïntroduceerd en verder besteden de Romeinen ongekend veel aandacht aan hun lichaam. Een nieuwe badcultuur is een feit.

Economische invloed

De aanwezigheid van het leger zorgt voor een enorme vraag naar voedsel en materiaal. De plaatselijke bevolking moet de productie van voedsel en materiaal verhogen of aanpassen. Bij de landbouw introduceren de Romeinen de oogstmachine, veel grotere runderrassen en nieuwe gewassen zoals broodtarwe en rogge. Ook het ambachtelijke werk verandert: de productie stijgt en het handgemaakte aardewerk maakt plaats voor aardewerk dat op draaischijven wordt gemaakt. Er ontstaat een bloeiende handel in etenswaren en luxeproducten. Binnen het gehele Romeinse Rijk kan met dezelfde munteenheid worden betaald. Een replica van een Romeinse wachtOns land krijgt voor het eerst toren bij Fort Vechten in Utrecht

● Taal- en cultuurcursussen voor alle leeftijden

Ontmoet ons op het Italië Evenement in Haarzuilens en volg een gratis taalcursus van een Italiaanse docent.

Friezen worden voor het eerst als stam genoemd. De Bataven en Cananefaten worden al snel trouwe bondgenoten van de Romeinen en vechten aan Romeinse zijde mee tegen andere Germaanse stammen. Hun woongebieden worden omgevormd tot Romeinse bestuurlijke districten, civitates, met een stad als centrum. De komst van de Romeinen betekent een culturele, economische, religieuze en politieke schok. De inheemse stammen nemen de aspecten van de Romeinse cultuur over die hen het meest

| editie zomer 2013| pagina 8


Limes te kijk In de loop der jaren hebben honderden grote en kleine archeologische opgravingen langs de Limes honderdduizenden vondsten uit de eerste eeuwen van de jaartelling opgeleverd. Ze geven een prachtig beeld van het leven langs de grens en in de Romeinse cultuur in het algemeen. De topvondsten zijn op verschillende plekken tentoongesteld: Katwijks Museum, Voorstraat 46 in Katwijk Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden Museon, Stadhouderslaan 37 in Den Haag Archeon / Romeins Museum / Archeologiehuis, Archeonlaan 1 in Alphen a/d Rijn Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, Herenstraat 101 in Voorburg Stadsmuseum, Kerkplein 6 in Woerden De Romeinen Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10 in Utrecht plaatsten langs hun Museum Dorestad, Muntstraat 42 in Wijk bij Duurstede hoofdwegen om de Kerkmuseum Elst, Grote Molenstraat 2 in Elst Romeinse mijl een Het Valkhof, Kelfkensbos 59 in Nijmegen paal. Deze mijlpaal Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar gaf de afstand aan naar de dichtstbijzijnde Met dank aan: Manon Henzen, Tamar Leene, Theo van Wijk, stad. Tegenwoordig de Limes Initiatiefgroep, de Nederlandse Limessamenwerking, hebben we de ANWB paddenstoel. Archeon, Limes.nl en Romeinen.NU te maken met een monetair stelsel. Toch blijft bij de inheemse bewoners ook de ruilhandel populair. Na het vertrek van het Romeinse leger uit ons land dalen de bevolkingsaantallen enorm. De economie wordt weer grotendeels zelfvoorzienend en de handelswegen en andere Romeinse ingrepen in het landschap raken in verval. Van de Romeinse cultuur is weinig meer over. De bestuursvormen en de rechtspraak verdwijnen, net als de geschreven taal. Een aantal Romeinse uitvindingen zoals waterleiding, riolering en vloerverwarming, de manier van stenen bakken en het dragen van trouwringen komen pas veel later in de geschiedenis weer terug.

n De helm uit de Put, Bodegraven Meerdere aanwijzingen duiden op het bestaan van een kleine versterking in dit gebied, zoals een ruiterhelm van verguld brons. Die werd gevonden in de ‘Put van Broekhoven’ aan de Oude Rijn en ligt nu in het Rijksmuseum van Oudheden.

n Castellum Laurium, Woerden Begin 21ste eeuw is een deel van het fort van Woerden opgegraven. Die geschiedenis wordt verbeeld op en rond het Kerkplein, tot zelfs in de parkeergarage. Bovendien kan er ‘Romeins’ gevaren worden op de nagemaakte Per Mare ad Laurium.

n Domplein, Utrecht

Limes

De naam van de stad is letterlijk van de Romeinse De grens van het naam afgeleid en in het Romeinse Rijk omvatte op hart van die stad liggen de zijn hoogtepunt Engeland, resten van een castellum. West-, Midden- en ZuidEen ultieme plek dus Europa, het Middenom de vele toeristen die Oosten en Noord-Afrika. het plein trekt, te lokken In Nederland had de naar het ondergronds Limes trouwens een bezoekerscentrum. uitzonderlijk karakter: de forten, wachttorens n Schepen en torens, Leidsche Rijn en militaire wegen lagen langs een natuurlijke linie, Opvallend groen licht gecombineerd met Voorafgaand aan de bouw nevel markeert in het centrum van Utrecht de Rijn. Ruim 200 jaar van dit stadsdeel werden hielden duizenden soldaten de contouren van het voormalig Romeinse vele Romeinse ‘schatten’ castellum de wacht op de zuidelijke naar boven gehaald, oever, voortdurend bouwend aan hun versterkingen waaronder twee schepen en sporen van de limesweg en onderkomens. Ruïnes van die Romeinse forten of en wachttorens. Het fort dat hier lag, wordt op dit andere gebouwen langs de Limes zijn in Nederland moment gereconstrueerd. jammer genoeg niet te zien. Ze zijn al lang geleden afgebroken, verwoest of weggespoeld. Ter herinnering n Militair centrum, Nijmegen zijn in de meeste limesplaatsen wel informatiepanelen Ulpia Noviomagus, zoals deze stad vroeger heette, of kunstwerken geplaatst, die nieuwe monumenten is verreweg de belangrijkste plaats van Romeins vormen op de plek van de oude. Enkele voorbeelden: Nederland. Vanuit deze stad startten de Romeinen hun eerste veldtochten naar Germanië. Talloze n Kalla’s Toren, Katwijk aan Zee monumenten (en monumentjes) houden de Ter hoogte van het voormalig fort van Caligula, herinnering levend. waarvan tot in de 18de eeuw resten te zien waren, staat nu een kunstwerk. Op een stalen plateau staan n Zeilschip Liburna, Millingen a/d Rijn bronzen soldaten van keizer Caligula, die vechten In Mainz werden ooit de resten gevonden van een tegen de zee. oud patrouilleschip. Aan de hand daarvan wisten specialisten met ROC-leerlingen er een replica n Parel van de Limes, Valkenburg (ZH) van te maken. Het maakt, in combinatie met het Hier werd het Praetorium Agrippinae opgegraven en bezoekerscentrum, een tastbare herinnering aan het uitgebreid onderzocht. Een permanente expositie in Romeinse verleden. de kerktoren op deze locatie toont bovendien delen van grafvelden en burgernederzettingen die hier werden gevonden.

www.naturalia.nl www.facebook.com/MediterraneSpecialiteiten

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

Inscr. ruolo 1157 Socio FIAIP

| editie zomer 2013| pagina 9


Lekker op de fiets door Italië

Fietsvakanties tegenwoordig van alle gemakken voorzien “De goden verzoeken!”, zult u misschien denken bij het zien van deze kop. En natuurlijk, als het drukke (vracht)verkeer met meer dan 100 km/u op een smalle provinciale weg langs u raast wordt een Italiaans fietsavontuur opeens een Russische roulette. Maar er komt steeds meer ruimte voor de fiets in Italië en reisburo’s bieden tegenwoordig zorgeloze fietsvakanties voor ieder niveau en in alle regio’s. Op de fiets leer je het land nog beter kennen, ruik je de geur van de wilde kruiden langs de weg en is het doorlopende uitzicht op een fascinerend landschap, La Dolce Vita in optima forma. Wij zeggen dus: kom op, Sali in Bicicletta e vai!

O

ndanks dat er door de economische crisis steeds meer Italianen noodgedwongen op de fiets stappen voor het dagelijkse verkeer, is er een cultuuromslag nodig voordat het rijwiel net zo gewoon wordt als bij ons. Laten wij dus maar het goede voorbeeld geven en lekker actief door het mooiste land ter wereld trekken. Daarvoor hoef je geen geoefende wielrenner of klimgeit te zijn want daar kunnen de Italianen natuurlijk wel over meepraten. Op veel plekken in Italië zijn mooie fietsroutes gemaakt voor verschillende niveau’s. Gewoon over de weg, door de stad of met de mountainbike dwars door de natuur.

Steden De Italiaanse overheid doet zijn best om fietsers meer ruimte te geven in de grotere steden. Diverse steden zoals Rome kennen ook een soort ‘witte fietsenservice’ waarbij je een fiets op een plaats kan meenemen en die elders weer kan stallen. Ongevaarlijk is het laveren tussen de auto’s echter nog steeds niet want van veel respect voor de fietser is nog geen sprake. Toch komen er steeds meer vrijliggende fietspaden of met gekleurd asfalt gemarkeerde fietsstroken.

Regio’s 75% van Italië bestaat uit bergachtig terrein waar de afdaling geweldig is maar er uiteindelijk toch een keer geklommen moet worden. En dat is niet voor iedereen weggelegd.

l Povlakte De Povlakte is het bekendste platte deel van het land. Je kunt er eindeloos (recht)door fietsen over kleine weggetjes. De dijken langs de rivier de Po zijn uitstekend geschikt om te fietsen: glad asfalt, mooie uitzichten en verboden voor auto's, hoewel Italianen

Nederland of Italië? Fietsen over de dijk langs de rivier de Po dat met een korreltje zout nemen. Nadeel is dat er geen beschutting is tegen wind en regen maar dat zijn we in ons eigen land wel gewend. De zon vormt wat dit betreft wel een serieuze bedreiging.

l Toscane en Umbrië Populair zijn uiteraard Toscane en Umbrië met de enorme rijkdom aan cultuur- en natuurschatten. Glooiende heuvels worden afgewisseld met soms supersteile klimmetjes van enkele honderden meters. Door de rechte wegen zijn er soms lange stukken omhoog en dat kan best pittig zijn. De wijngaarden, cipressen, pijnbomen en bossen doen de pijn in de kuiten vrij snel vergeten. Over het gebied in de Toscaanse driehoek Pisa, Lucca Viareggio las u al eerder in de deze krant. Dit vlakke gebied leent zich uitstekend voor fietstochten waarbij het schitterende Lucca wel de Italiaanse fietshoofdstad lijkt. Sommige reisorganisaties bieden trektochten door Toscane aan waarbij ieder nacht in een ander kasteel geslapen wordt en onderweg diverse wijnhuizen worden aangedaan. Luc Oteman schreef een boekje over fietsroutes in deze twee gebieden.

l De meren Fietsen langs het Comomeer en het Gardameer lijkt een aanlokkelijk vooruitzicht maar vergis u niet in de drukke wegen met hardrijdend verkeer langs de oevers. Als u toch naar de andere kant moet is een veerpont over de meren vaak een beter alternatief.

l Ligurië De Cinque Terre in Ligurië mogen dan bekend zijn vanwege mooie wandelroutes, fietsen kan er ook prima. In het gebied van Finale bevindt zich zelfs

een speciale route die tussen zeer nauwe natuurlijke steegjes tussen de rotskliffen doorloopt. Sportieve fietsers kiezen net als de profs om de streek rond San Remo te verkennen, waarbij de beroemde Poggio niet mag ontbreken.

l Amalfi Verder naar het zuiden ligt nabij Pompeii en Napels een van de wellicht mooiste en spectaculairste kustroutes van Italië de langs de Amalfikust. De tocht is circa 80 kilometer dus goed voor een of twee dagen genieten.

l

Fietsen naar Italië Fietsen in Italië is erg leuk maar fietsen naar Italië

l Eigen fiets meenemen Als u de eigen fiets meemeent is een flink aantal versnellingen (>20) aan te raden in de heuvelachtige gebieden. Plaksetje, fietsgereedschap en reserve binnenband dienen ook tot de standaarduitrusting te behoren. Zorg verder dat de fiets in topconditie is zodat u tijdig stilstaat als er tijdens een snelle afdaling onverwachts een langzame Ape, de bekende Italiaanse Piaggio driewieler, de weg op draait. De fiets mee het vliegtuig in kan maar de regels en kosten per maatschappij variëren sterk. Ondanks dat het prima treinen is in Italië wordt de fiets in de trein afgeraden.

l Uitrusting Een fietshelm is weliswaar niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Uiteraard als bescherming bij een val maar een helm beschermt u ook tegen de felle zon.

l Seizoen In verband met de hete zomers is het voor- en najaar de beste periode voor een fietsvakantie. Dat heeft qua temperatuur niet alleen een groot voordeel maar de natuur is dan op zijn mooist en in het voor- en najaar zijn er veel meer bijzondere evenementen en festivals te bezoeken. Tot slot, niet onbelangrijk, de overnachtingen zijn in die periode veel goedkoper!

fietsroutes  Pisa - Rome  Prosecco - Venetië  Salzburg - Venetië  Bazel (via Italië) Nice

www.stapreizen.nl

Fietsen in de Italiaanse Alpen is misschien nog wel wat zwaarder dan in de Zwitserse of Franse. De hellingen zijn in Italië weliswaar korter, maar daardoor ook wat steiler dan in de andere Alpenlanden. Een andere optie voor geoefende fietsers is de regio Abruzzo. U maakt er mooie tochten met vele honderden hoogtemeters, bijvoorbeeld in het natuurpark Gran Sasso.

Tips voor een fietsvakantie in Italië

ADVERTENTIE

TRAPREIZEN is een initiatief van STAPREIZEN en BenjaminseOnbegrensd fietsen. Beiden zijn ruim 15 jaar specialisten op het gebied van wandel- en fietsroutes. Bel ons: 030 230 07 28 of kijk op:

l Italiaanse Alpen en Abruzzo voor gevorderden

Beurs aanbieding Italië Evenement: 2 gratis fietstassen per boeking!

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 10


Accademia Italiana della

Artusi Utrechtseweg 261 Bellini Nederhoven 17 Brancatelli Boompjes 264 Casa Caroni Jagerstraat 8 Casa da Toni Prinsesstraat 22 Da Braccini Egentesselaan 24a Dolce Vita Piet Heinstraat 3a La Donnafugata Leidseweg 46 Due Tonino Goudsesingel 67 Fattoria Naturale Noordeindseweg 107a Galleria Gevers Deynootplein 105 Galleria Boulevard Strandweg 51/53 Gran Sasso Herenstraat 69 Il Campanile Taets van Amerongenstr 9 Incanto Amstel 2 Impero Romano Kazernestraat 146 Marea Henri Dunantlaan 82/84 Mare e Monte Bakkerstraat 1 Mario Neck 15 Mediterraneo Rechtstraat 73 Napoli Houtplein 1 L'Ozio Ferdinand Bolstraat 26 Pianeta Terra Beulingstraat 7 Quattro Gatti Hartenstraat 3 Ripassa Emmaplein 10 Roberto’s (Hilton Hotel) Apollolaan 138 Rusticana Bakkerstraat 58 Sapori d’Italia Javastraat 7 Sardegna Oudegracht 161 A/D Werf Il Senso Nobelstraat 13 Vino e Cucina Parkstraat 37 Zio Ciro Toussaintkade 8

De fietsroutes van Bicitalia

kan natuurlijk ook, een pelgrimstocht naar het beloofde land. Vanuit Nederland zijn een aantal routes beschreven tot in Italië. Paul Benjaminse en Hans Reitsma beschreven twee routes naar Rome. Beide zijn erg mooi, lopen over rustige en landelijke wegen. Benjaminse gaat door het minder mooie Lotharingen, Reitsma volgt de leuke weggetjes langs Ruhr en Rijn.

Ospitalita Italiana

Een elektrische mountainbike trapt lekker omhoog

Interessante links Verslag van de fietstocht Nederland -Rome www.jasper-digitaal.nl/Verhalen/rome.php De Italiaanse fietserbond www.bicitalia.org Italiaanse Campings, b&b’s en agriturismi die op fietsers zijn ingesteld. www.albergabici.it/albergab/ingindex.htm Verslag van een fietsreis met kinderen door Italië www.fietsreizigers.nl Kleurrijk fietspad aan de boulevard in de regio Abruzzo

EC

Horeca Italiana

ALMERE Amsterdam AMSTERDAM Amsterdam AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM Amsterdam AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM ARNHEM Den Haag DEN HAAG Haarlem Leidschendam LISSE Markelo Nijmegen Ridderkerk UTRECHT Voorschoten

A I TA L

BE

NE L UX

Benelux Restaurantlijst

Ristorante Il Trionfo Rubenplein 580 KNOKKE-BELGIË Ristorante Pizzeria La Ruota Kanadeeskee 3 AKKRUM Brava Casa Ristorante Sluis 10 ALMERE HAVEN Delic./tr. Feduzzi Mercato Italiano Scheldestraat 63 AMSTERDAM Ristorante Pizzeria 4 Mori Groningerstraat 57a ASSEN Pizzeria & Catering San Marco Huyterstraat 4-6 DELFT Ristorante Pizzeria Stromboli Markt 6 - 8 DELFT Delicatesse & traiteur Il Tartufo Minderbroerstraat 2 DELFT Ristorante Da Enzo Marchese Aert van der Goesstraat 43 DEN HAAG Trattoria Da Sebastiano Javastraat 138 A DEN HAAG Ristorante Cucina Italiana Grote Poot 1 DEVENTER Giacomo’s Cucina Casalinga Markt 11a DOESBURG Ristorante Sole d’Italia Molenstraat 110 EDE Ristorante Da Nello Stratumsedijk 23 A EINDHOVEN Ristorante L’ Italiano Smidsstraat 1 ELST GLD Ristorante Da Enzo Kettingstraat 2 EMMELOORD Ristorante Pizzeria Da Nando Valkenburgerweg 21 HEERLEN Ristorante La Dolce Vita Munnikenhof 14 HEINO Ristorante Pizzeria Italia Markstraat 15a HENGELO Ristorante Pizzeria Porto Maurizio Dorpsstraat 89-91 HORN Ristorante Pizzeria La Rondine Meteriksweg 84 HORST Ristorante Da Claudio Markt 4 HUISSEN Ristorante Pizzeria L’ Elefante Bianco Naarderstraat 15 LAREN Trattoria Panini Kanaalstraat 31 LISSE Ristorante Il Giardino O.L. Vrouweplein 15 MAASTRICHT Catering Da Angelo Food Keizershof 29 MOLENHOEK La Padella Daalseweg 31 NIJMEGEN Ristorante Il Calatino Piusplein 74 TILBURG Ristorante Pizzeria Mama Mia Torenstraat 8 VAASSEN Ristorante Pizzeria Da Gigi PatrimoniumLaan 36 VEENENDAAL Tutti a Tavola Herenstraat 12 VOORHOUT Pizzeria Ciao Italia Achiergracht 5a WEESP Ristorante Pizzeria Gepetto Oldambtplein 5 WINSCHOTEN Ristorante Sapori Stationsweg 10 ZUIDLAREN A Bella Vita Forelkolk 134 ZWOLLE

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

036 5300723 020 6448390 020 6232813 020 6245093 020 4233681 06 41531194 020 6234251 020 6261912 020 3415947 020 4214585 020 4214585 020 4214585 020 5898870 026 4420288 070 3622092 070 3605939 023 532 2500 070 2207581 0252 625420 0547 363 297 024 3234283 0180 426553 030 2311590 071 7512393

NA

Als we het over comfort hebben moeten we populaire elektrische (huur) fiets wel even noemen. De nieuwste modellen hebben een lange accuduur voor grote afstanden. Onderweegs in Italië liet weten dat haar klanten bijzonder enthousiast waren toen ze met speels gemak de Toscaanse heuvels bedwongen. Aantrekkelijk lijkt ons ook een eigen elektrische vouwfiets die je gewoon in de achterbak van de auto gooit. Auto parkeren aan de rand van Rome en zweetloos over de zeven heuvels van de ‘eeuwige stad’ pedaleren. Bizobike heeft hippe modellen in de aanbieding.

026 3396372 020 6448390 010 4114151  070 3460370 070 3643097  070 3634606  011 3221339 071 7512393 010 4331063 010 511 6644 070 3521156 070 3555006 070 3994120 0547 363297  020 423 3681 070 3646082 070 3937109 0318 420 317 029 4203949  043 3255037 023 5324419  020 470 8183 020 6261912 020 4214585  030 2251030 020 7106025  026 3515607 070 3622092  030 2311590  070 3454017 070 3605939  070/3650443

IA

Reisorganisaties bieden een scala aan mogelijkheden met de eigen of een huurfiets. Bij Onderweegs in Italië maakt u trektochten door Italië en worden uw koffers netjes per auto naar de volgende Agriturismo gebracht die met een beetje geluk over een heerlijk (zwem)bad beschikt. De bekende reisorganisatie Kras doet dat ook maar daar legt u uw vermoeide benen te ruste op een veldbedje in een tent op de camping. Deze reizen zijn daarom wel wat goedkoper. Fietsen in Italië kiest juist voor luxe agriturismo’s in de Marken waar vanuit u diverse tochten kan maken in de regio op alle niveau’s. De huurfiets staat al klaar bij aankomst.

Elektrische fiets

Grote Markt 3 Nederhoven 17 Lindengracht 75 Singel 426 Amstel 2 Ferdinand Bolstraat 26 Weteringschans 171 Beulingstraat 7 Leidsekruisstraat 27 Hartenstraat 3 Apollolaan 138 Utrechtsestraat 96 Stadhouderskade 7 Marienburgstraat 1 Javastraat 7 Parkstraat 37 Frankestraat 19 Veursestraatweg 104 Heereweg 192 Taets van Amerongenstr 9 Van Welderenstraat 105 Sint Jorisstraat 9 Oudegracht 161 Leidseweg 46 R

Fietsers in allerlei soorten en letterlijk maten. De ene beklimt met gemak de Passo dello Stelvio met zijn 48 bochten in Noord-Italië, terwijl de ander het liefst een uurtje op het vlakke fietst, daarna geniet van een echte Italiaanse lunch om vervolgens na een ontspannen tochtje terug naar het hotel snel het zwembad in te duiken.

Trap Reizen kent de mooie routes van Italië op haar duimpje omdat het bedrijf ook wandelvakanties aanbiedt. In twaalf dagen van Pisa naar Rome bijvoorbeeld. Door Toscane, langs vulkaanmeren, via Volterra, Siena, Orvieto en Viterbo om tot slot de Tiber te volgen en op het Sint Pietersplein de reis af te sluiten.

Ristorante Porto Cervo Bellini Caffé Toscanini Casa di David Incanto L’Ozio La Storia della Vita Pianeta Terra Pino di Vino Quattro Gatti Roberto’s (Hilton Hotel) Segugio Sogno Zilli Caffé Trattoria Bar Sapori D'Italia Vino & Cucina La Forca Villa Rozenrust Ristorante Il Mulino Il Campanile Pasta e Fagioli La Maremma Ristorante Sardegna La Donnafugata  

OOSTERBEEK AMSTERDAM ROTTERDAM DEN HAAG DEN HAAG DEN HAAG GOES VOORSCHOTEN ROTTERDAM BERKEL EN RODENRIJS SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN RIJSWIJK MARKELO AMSTERDAM DEN HAAG RIJSWIJK BENNEKOM WIJDEWORMER MAASTRICHT HAARLEM AMSTERDAM AMSTERDAM  AMSTERDAM BILTHOVEN AMSTERDAM ARNHEM DEN HAAG UTRECHT DEN HAAG DEN HAAG DEN HAAG

Restaurantlijst

HO

Van Milaan naar Cremona ongestoord fietsen op vrijliggende fietspaden langs de Po

Afzien of comfort

Cucina Restaurantlijst

| editie zomer 2013| pagina 11

003250604080 0566 652765 036 5349477 020 6646365 0592 317164 015 2136442 015 2134807 015 2143577 070 3541251 070 3455291 0570 615900 0318 611650 040 2135757 0481 378268 0527 614000 045 5742424 0572 394946 074 2422431 0475 581846 077 3989089 026 3258879 035 5313467 0252 416091 043 3256229 024 3573623 024 3239793 013 5424248 0578 574344 0318 512140 0252 232301 0294 481311 0597 417070 050 4095622 038 4654454


Partners van Partners van

Topkwaliteit van Caffé Musetti Onvervalste Italiaanse voor Topkwaliteit van espressokoffie Caffé Musetti

espressomachines, exclusief bij HANOS Onvervalste Italiaanse espressokoffie voor verkrijgbaar. Musetti genoot al in 1934 espressomachines, exclusief bij HANOS bekendheid om de geselecteerde koffiemelanges verkrijgbaar. Musetti genoot al in 1934 die op traditionele Italiaanse bekendheid om de geselecteerde koffiemelanges wijze werden gebrand, die op traditionele Italiaanse met name voor bars en wijze werden gebrand, restaurants. met name voor bars en restaurants.

Inmiddels is het verfijnde productieproces nog verder ontwikkeld en worden de bonen gebrand conform verschillende internationale smaken. De melanges staan voor topkwaliteit, zoals Evoluzione, Inmiddels is het verfijnde productieproces nog verder ontwikkeld en worden de bonen gebrand con100% Arabica, Miscela en Cremissimo met een traditionele branding en kwaliteit. Caffé Musetti wordt form verschillende internationale smaken. De melanges staan voor topkwaliteit, zoals Evoluzione, als HANOS-merk op de markt gebracht. Dit betekent: hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. 100% Arabica, Miscela en Cremissimo met een traditionele branding en kwaliteit. Caffé Musetti wordt als HANOS-merk op de markt gebracht. Dit betekent: hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. Caffé Musetti levert een totaalconcept op het gebied van koffie, suiker-, melk-, koekproducten, alsmede trendy kop en schotels. Tevens geeft Caffé Musetti ondersteuning in het ontwikkelen van een Caffé Musetti levert een totaalconcept op het gebied van koffie, suiker-, melk-, koekproducten, koffiekaart, die onze Barista samen met de afnemer vormgeeft. alsmede trendy kop en schotels. Tevens geeft Caffé Musetti ondersteuning in het ontwikkelen van een koffiekaart, die onze Barista samen met de afnemer vormgeeft. Kijk voor meer informatie op www.musetti.nl Caffé Musetti is exclusief verkrijgbaar bij HANOS. Kijk voor meer informatie op www.musetti.nl Caffé Musetti is exclusief verkrijgbaar bij HANOS.

Pasta …. Our jewel

www.alfieripasta.it

EX V IE TI T OIN EC XL CU LS UI S V EE D EID ON

Maatjes?

Als horecaonderneming probeert u uw gasten continu te verrassen. Dat vraagt om kennis, onderscheidend vermogen en de juiste producten van goede kwaliteit. Gelukkig kan HANOS daarin het juiste “maatje” Exclusief bij HANOS of beter gezegd de juiste partner zijn. Met Exclusief bij achttien HANOS vestigingen verspreid over Nederland en België kunnen wij u overal van dienst zijn.

Persoonlijke benadering met een groot gevoel voor service, dat is waar wij voor staan. Met het grootste assortiment in food, non-food en veel vers gecombineerd met delicatessen en wijnen hebben wij alles onder één dak beschikbaar en geven we u de mogelijkheid om uw klant te blijven verrassen.

Een smaakvol geschenk Een smaakvol geschenk wereld van HANOS! inWelkom luxein decadeaubox! in luxe cadeaubox!

Drie exclusieve koffiemelanges, 2 dubbelwandige glazen rvs lepeltjes en een venetiaanse verrassing, Drie met exclusieve koffiemelanges, 2 dubbelwandige een waar collectors item! glazen met rvs lepeltjes en een venetiaanse verrassing, Delicatesseneen • www.davinciroyal.nl Dranken • Veel Vers • Wild • Non Food • Snacks • Food waar collectors item!

www.hanos.nl www.davinciroyal.nl

adv_hnl_il_journale_editie2.indd 2

29-04-13 13:26

adv_hanos_022013.indd 1 adv_hnl_il_journale_editie2.indd 4

31-01-13 10:28 29-04-13 13:27

adv_hanos_022013.indd 1

31-01-13 10:28

INSPIRAZIONE ORANJE

Topkwaliteit van Caffé Musetti

il SPR!Z van het huis Mionetto is een heerlijk verfrissende aperitief uit Italië.

Musetti Latte Art

Oorspronkelijk komt de „Spritz“ cocktail uit de regio Venetië, waar het een populair aperitief tijdens de borrel is.

door Luigi Lupi

il SPR!Z is kant en klaar gemixt en daarom ready to enjoy!

• Tijdens Italië Evenement 31 mei / 1 & 2 juni 2013 • Tijdens Bourgondisch Uden 7, 8 & 9 juni 2013 Kijk voor meer informatie op www.musetti.nl Caffé Musetti is exclusief verkrijgbaar bij HANOS.

Geniet van il SPR!Z in een glas met veel ijs en voeg naar smaak een sinaasappelschijfje of een olijf toe. www.ilspriz.de/nl

adv_hnl_il_journale_editie2.indd 3

29-04-13 13:26

adv_hnl_il_journale_382x267mm.indd 1

01-02-13 15:54

adv_hnl_il_journale_382x267mm.indd 1

01-02-13 15:54


30 jaar na voetbaltransfer SC Pisa

WONDERBOYS

PELLÈ (010) & KIEFT (020)

G

raziano Pellè heet het ‘wonder’ van de Kuip of Pietje Pelle, zoals de supporters de Italiaan noemen. Hij deed voetbalen damesharten dit seizoen sneller kloppen. Geboren in de hak van de laars kwam de spits in 2007 naar Alkmaar. Die Nederlandse cultuur was in het begin even wennen, zoals hij zelf bekende, maar inmiddels voelt de Italiaan zich aardig thuis. Niet in de minste plaats vanwege het succes bij Feyenoord. Was Pellè bij AZ één van de elf, in Rotterdam beschouwen ze hem als de nummer 1. De ‘enige echte verlosser’, zoals enkele Rotterdamse Tifosi hem beschrijven, plagend richting die andere ‘Godenzoon’ van 020. Hoe het ook zij, de Pugliese spits gaf de Nederlandse competitie dit seizoen extra franje en de vraag is daarom gerechtvaardigd: weet Feyenoord zijn charmante knuffelallochtoon deze zomer te behouden? Het antwoord op bovenstaande vraag vindt u wellicht pas in de herfsteditie van Il Giornale, dus in de tussentijd is het misschien interessant om op deze pagina een parallel te trekken naar 1983. Toen werd een Nederlandse spits naar Italië gehaald. Enkele duizenden supporters wachtten hem op bij het vliegveld, want hij moest de ‘verlossing’ brengen voor SC Pisa. Doelpunten maken was zijn taak, bescheiden en aantrekkelijk zijn voorkomen en ook hij moest even wennen aan het cultuurverschil; zie hier de gelijkenissen met Graziano Pellè nu. Dertig jaar na dato is Wim Kieft even terug in Pisa, bij wijze van spreken. “Tjonge, dertig jaar alweer?! Er is een hoop veranderd in die tijd. Toen ging er vier keer per week een vlucht naar Milaan en moest je overstappen naar Pisa. En wat wisten we nou van Italië en het Italiaanse voetbal? We hadden geen internet en maar twee tv-zenders, die nooit iets van de Italiaanse competitie lieten zien. Ik was 20 jaar en nog maar twee keer in mijn leven in het buitenland geweest, dus dan is het een behoorlijke cultuurshock als je ver van huis zoveel mensen jouw naam hoort roepen. Bizar.” Italiaanse spelers in de Nederlandse competitie zijn een zeldzaamheid. Verrassend genoeg blijkt het tegendeel veel beter te werken. Wilkes was de eerste (1949, Inter Milan) en het trio Gullit-Van Basten-Rijkaard schreef in 1988 in dezelfde stad zelfs geschiedenis. Desalniettemin was het beroep op de blonde Ajax-spits een verrassende.

Ajax feliciteren we met het kampioenschap maar niet minder hartelijk is het compliment aan Feyenoord, dat zich dit seizoen terugvocht naar de top. Champagne dus, ook in 010. Of Prosecco liever gezegd, want het Rotterdamse succes was made in Italy. Aan wie doet deze Italiaanse successtory ons trouwens denken…

Het Stadio Arena Garibaldi - Romeo Anconetani van Pisa met de uitlopers van de Apuaanse Alpen op de achtergrond

er gold veel meer discipline dan ik gewend was. Er werd veel van mij verwacht, ook omdat het toen niet zo goed ging met Pisa, maar mijn eerste doelpunt scoorde ik pas na een half jaar. Kijk, als je het goed doet in Italië sta je op een voetstuk, maar gaat het slecht, dan halen ze je keihard onderuit. In dat eerste jaar was er ontzettend veel kritiek en dat maakte het wel lastig. We waren ook voortdurend op trainingskamp; vijf dagen per week van huis. Dat is niet fijn met een prille relatie. Joh, we hadden tot die tijd bij onze ouders gewoond en ik kreeg altijd keurig de boterhammetjes mee. Nu stonden we er alleen voor in een vreemd land. Er was in dat eerste jaar zeker heimwee, bij ons allebei. Wat dat betreft was het wel fijn dat ik me moest Wim Kieft in het shirt concentreren op het van voetbalclub Pisa voetballen. Ik kon niet denken aan thuis, moest staan en scoren. Ze betalen niet zomaar een miljoen, tenslotte.”

Dat klinkt niet als de grote jongensdroom die uitkomt. “Het avontuur heeft natuurlijk twee kanten, maar na dat eerste jaar werd het allemaal veel leuker. Weliswaar degradeerden we naar de tweede divisie, maar dat leverde wel een beter elftal op, waarin ik ook beter ging spelen. Alles lukte weer, alle wedstrijden werden gewonnen. Dat is bijzonder om mee te maken, hoor. De supporters die het jaar daarvoor echt woedend waren, bleven hun club

trouw. We waren echt helden in dat tweede jaar. Minder druk dus en meer tijd voor een privé leven. Vrienden en familieleden kwamen langs, iedere keer die toren weer in en foto’s maken, je kent ze wel, haha. En gelukkig sprak ik toen ook een aardig woordje Italiaans, dus dat geeft je ook meer zelfvertrouwen. Italië werd meer een thuis, het leven werd meer een feest. Ja, toen kwam die droom pas echt uit.”

Is het Italiaanse voetbal in de afgelopen dertig jaar veranderd? “Ze speelden ook in mijn tijd vaak defensief. Daar ben ik niet zo van, eerlijk gezegd. Maar de kwaliteit is in de afgelopen decennia wel verbeterd, hoor. Zeker toen er meer buitenlanders gehaald mochten worden werd het ineens booming, ook in de media. De tijd van Maradona, Platini, noem ze maar op. Grote jongens die veel voor de clubs hebben betekent.”

Vonden ze jou in Turijn zo’n grote jongen? “Dat zeiden ze, ja. Het was in ieder geval een bijzonder aanbod. Niet alleen om het geld, maar ook vanwege de sportieve uitdaging. En Turijn was een echte stad, in tegenstelling tot Pisa. Voor een jongen uit Amsterdam

“Ja, toch wel. Iedereen sprak altijd en alleen maar Italiaans, want er waren nauwelijks buitenlanders, dus dat was veel handen en voeten in het begin. Verder was er veel meer druk om te presteren en

spreekt dat wel meer tot de verbeelding. Maar daar begon het circus weer opnieuw; de verwachtingen, de druk, de supporters. Met als verschil dat ik me er meteen thuis voelde. Het begon ook geweldig. Mijn spel paste goed in dat elftal en ik scoorde ook lekker, tot ik na zeven wedstrijden zwaar geblesseerd raakte aan mijn knie. Ik was maanden uitgeschakeld. Gelukkige bijkomstigheid in die periode was dat mijn eerste kind werd geboren; geweldig natuurlijk. En rond die tijd kwam er belangstelling vanuit PSV. Daar hebben we lang over getwijfeld en terugkijkend heb ik eigenlijk een beetje spijt van de keuze, hoe goed ik het ook gehad heb in Eindhoven. We hadden gewoon in Italië moeten blijven.”

Daarmee zeg je nogal wat. “Ik wil niet ondankbaar klinken, begrijp me niet verkeerd. Maar wij voelden ons op dat moment behoorlijk Italiaans. Het leven paste gewoon heel goed bij ons, we begrepen de cultuur en het systeem. Maar nu ik dit zeg moet ik ook bekennen dat ik nooit meer terug geweest ben in Pisa. Wel in Turijn, voor mijn werk, maar niet in Pisa. Misschien dat ik dat nog eens doe met de kinderen, want die zijn inmiddels aardig groot. Kunnen we nog een keer zo’n foto maken bij de toren, haha.”

Misschien was jij in 1987 na 110 wedstrijden en 33 doelpunten wel net zo Italiaans als Pellè nu Nederlander is. Wat denk jij: blijft ‘ie in Rotterdam?

“Toen ik daar naartoe ging mochten er per club maar twee buitenlanders spelen, dus het was best een eer. Bovendien was Italië net wereldkampioen geworden en in dat land zaten ze op Wim Kieft te wachten, kun je het je voorstellen?! Lachend: In de serie A nota bene! Ik weet nog dat mijn moeder zei dat ik er netjes uit moest zien, dus hebben we samen een rood colbert gekocht. Maar toen we in Pisa aankwamen, bleek het 35 graden en dan is een wollen colbert niet zo handig, kan ik je zeggen. Ik had bovendien net een vriendin, dus het was wel een enorm avontuur voor ons allebei.”

Ander land, andere club, andere cultuur; was het erg wennen?

Wim Kieft nu

“Ach, wie ben ik om daar iets over te zeggen. Ik zou het verstandig vinden. Kijk, er is in Nederland minder druk, het voetbal is makkelijker. Bovendien is hij als Italiaan ‘Nederlandser’ gaan spelen, veel aanvallender. Pellè is niet al te snel, niet zo beweeglijk en dat past heel goed bij zijn positie bij Feyenoord. In Italië moet ‘ie zich echt aanpassen, begrijp je?! Maar ja, die jongen heeft misschien andere ambities en geld doet ook wat. Er kan van alles gebeuren, deze zomer.”

Pellè ‘beste’ Italiaan in buitenland Graziano Pellè heeft Italiaanse geschiedenis geschreven. De topscorer van Feyenoord werd dit seizoen de meest trefzekere Italiaan ooit in buitenlandse dienst. Hij loste daarmee Luca Toni (Bayern München) en Christian Vieri (Atletico Madrid) af.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 13

Storia Voetbalhistorie del calcio


NewspaperAds_1v3 Rosanti Spritzzz.pdf 1 6-5-2013 16:48:38

Als in de Paesi Bassi de piepers om halfzes op het bord liggen, gaat de Italiaan nog lang niet aan de dis. Pas vanaf een uur of acht (hoe zuidelijker, hoe later) wordt er aan het bestellen van antipasti gedacht. Tot die tijd moeten ook de Italiaanse motortjes wel blijven lopen, dus wat is er dan lekkerder dan een paar snacks met een lekker drankje, in de namiddag en het begin van de avond. Heerlijk genieten en het is nog gezellig ook. Aperitivo per favore!

Aperitivi, Si! Rosanti Spritzzz is een ‘ready to drink’ spritz gemaakt van bitterlikeur, mousserende wijn en bruisend bronwater. Het is een fruitig, pittig drankje met een vleugje sinaasappel. Serveren in een groot wijnglas of tumbler met ijsklontjes en een schijfje sinaasappel. Are You Ready To Spritzzz?

C

Hollandse smaakpapillen zijn niet altijd op de Italiaanse borrels berekend. Bitter is namelijk het credo, de Italianen zijn er dol op. Vanwege de smaak, maar, naar verluidt zijn bittere drankjes ook de beste dorstlessers. Een welkome eigenschap tijdens zomerse hitte. Ook zijn gesuikerde of alcoholische dranken niet goed voor de eetlust. Veel aperitivi bevatten geen of weinig alcohol en zijn gebaseerd op een mix aan kruiden. Een aperitief (Italiaans: aperitivo) drinken voor het avondeten is met name in Noord- en Midden-Italië helemaal hot. Het woord aperitivo komt trouwens van aperire, dat openen betekent in het latijn. De drankjes ‘openen’ de smaakpapillen en wekken eetlust op. De historici zijn het niet helemaal over de oorsprong van de aperitivo eens, maar vast staat dat men al in de Romeinse tijd zijn eigen favoriete kruidendrankje maakte, vaak voor medicinaal gebruik. Later werden hele sterkte varianten gemengd met wijn om het makkelijker drinkbaar te maken. In de 18e eeuw ontstonden in grote Italiaanse steden als Milaan en Turijn de eerste aperitivo-bars. De laatstgenoemde stad werd toen het centrum van de Vermouthproductie, versterkte wijn op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Bekend zijn Martini en Campari.

feloranje kleur, valt hij overal op. Toen de bitterzoete drank in 1919 door Giuseppe Barbieri in Padova werd gelanceerd, was vooral het relatief lage alcoholpercentage van 11% bijzonder. Het wordt ‘on the rocks'gedronken, maar meestal wordt het geserveerd als Spritz, een mix van Aperol, Prosecco en mineraalwater. Spritz klinkt Duits en dat is het ook. Noord-Italië maakte lang deel uit van het Habsburgse rijk (U weet wel, met Sissi). De Noordelingen deden water bij de wijn want zo puur vonden ze hem veel te sterk. Ze gaven de nieuwe mix de naam Spritz mee, wat letterlijk injectie betekent in het Duits. De Italianen voegde er later nog Prosecco uit Veneto aan toe en zo ontstond een drankje dat nu overal furore maakt. Zelf mixen kan, maar tegenwoordig zijn er in Nederland ook veel kant-en-klare varianten te koop zoals iSpritz, Rosanti Spritzzz of Il Spritz. Bekende alcoholvrije aperitivi zijn de Crodino of San-Bitter.

M

Beroemde drankjes

Y

Als u de Italiaanse bar in loopt ziet u tientallen, misschien wel honderden vrolijk gekleurde flessen. Ga het avontuur eens aan en laat u verassen door de lokale mix. Op zeker gaan kan natuurlijk ook. Een aantal aperitivi hebben wereldfaam behaald tot James Bond aan toe. Die bestelt ze steevast Shaken, not stirred.

CM

MY

CY

CMY

K

Overigens hoef je je als bierliefhebber niet verloren te voelen, ook het gerstenat wordt gedronken. Neem dan wel een echte Italiaanse Peroni, Nastro Azzurro of Moretti.

Lekkere trek

Gaspare Campari gaf zijn naam in 1960 aan een drankje met wel zestig natuurlijke ingrediënten. De samenstelling is tot op de dag van vandaag gelijk en geheim. Inmiddels weten we wel dat er ginseng, rabarber, sinaasappelschil en aromatische kruiden in zit en is ook de rode kleur verklaart. Die komt van dezelfde stof waarmee ook de bekende roze Glacékoeken worden gekleurd. Het is Carmine, E120, gemalen luizenschildjes…

Volg ons op Facebook en Twitter! /RosantiSpritzzz /RosantiSpritzzz

Een van de meest traditionele aperitieven is Campari Soda. Heel simpel; Campari (rood) gemengd met sodawater oftewel Spa Rood maar dan wel op zijn Italiaans, met een subtiel bubbeltje. Bitter en fris maar ook alcoholhoudend. Camillo Negroni is de aartsvader van de Negroni cocktail. Hij wilde iets sterkers dan Campari Soda en voegde er daarom wat Gin aan toe om het af te maken met een schijfje sinaasappel. Bitterrrr! Aperol is razend populair in Noord-Italië. Alleen al vanwege zijn bijna Hollandse

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 14

In Spanje hebben ze de Tapas en de Italianen vergeten de hapjes natuurlijk ook niet. Maar de bitterballen blijven in de vriezer. Geen Italiaan die er aan denkt om een André Hazes knakworst of vlammetjes te bestellen. Verfijnde vleeswaren, subtiele zoutjes en de bekende ruitvormige en korstloze witte broodjes, de Tramezzini, komen op tafel. In sommige bars staan hele buffetten uitgestald. Daardoor zijn de drankjes soms wat duurder maar dan kunt u ook ongegeneerd van al het lekkers proeven. Op de pagina hiernaast vindt u een paar leuke recepten.

Piazza dell’Aperitivo op het Italië Evenement Op het Piazza dell’Aperitivo tijdens het Italië Evenement kunt u heerlijk loungen en genieten van bekende en onbekende Italiaanse aperitieven.


La Cucina dell’estate, a Tavola con Aris De zomer laat fruit en groenten rijpen en heerlijk smaken. De natuurlijke suikers komen tot hun volle recht. We hoeven er weinig aan toe te voegen voor een mooie, volle smaak, de natuur heeft het voor ons gedaan.

Cassata met ricotta uit Taranto

LA CUCINA

K

ITALIANA

Non c’è che una stagione: l’estate. Tanto bella che le altre le girano attorno. L’autunno la ricorda, l’inverno la invoca, la primavera la invidia e tenta puerilmente di guastarla.

h é t

t i j d s c h r i f t

ove r

d e

I t a l i a a n s e

ke u k e n

Bruschette met peer en yoghurt Bruschette con pere e yogurt

12 plakjes rauwe ham, 3 rijpe maar stevige (witte) perziken, sla, extravergine olijfolie

Ingrediënten voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 1 uur en 20 min. + wachttijd

Ingrediënten voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 20 min.

Voor het deeg: 250 g bloem, 15 g verse gist (of 6 g gedroogde) 1 el melk, extravergine olijfolie, zout Voor de saus: 500 g rijpe tomaten, 50 g ansjovisfilet op olie, ui, knoflook, oregano, 24 zwarte olijven, ontpit, basilicum, extravergine olijfolie. Materialen: rechthoekige bakvorm

Ingrediënten voor 12 stuks Bereidingstijd: ca. 25 min. 200 g scamorza*, 1 courgette (150 g), 1 ei, bloem, paneermeel, olie om mee te frituren, zout

Deeg: Kneed de bloem, de gist opgelost in 130 ml lauwwarm water en de melk tot een deeg. Voeg een snufje zout en 2 el olie toe en kneed het deeg langdurig (ca. 15 minuten). Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een lauwwarme plek ca. 2 uur rijzen.

Snijd de courgette in 24 schijfjes en haal ze door de bloem. Snijd uit de scamorza 12 niet te dunne schijfjes zo groot als die van de courgette. Maak 12 sandwiches van 1 schijfje scamorza tussen 2 schijfjes courgette. Haal ze door het met een beetje zout geklutste ei en daarna door het paneermeel. Haal ze vervolgens nogmaals door het ei en nogmaals door het paneermeel. Frituur ze in goed hete olie van 4 vingerdiktes zodat ze rondom goudbruin worden. Laat de kleine scamorza-schijfjes uitdruipen op keukenpapier en serveer ze meteen goed heet. Breng ze indien nodig op smaak met zout. WIJNADVIES Bij de perzik/hampartjes kan een Tocai Friuliano, bijvoorbeeld die van Ronco Severo.

Saus: Spoel de ansjovisfilets af. Snijd de tomaten kruislings in, blancheer ze ca. 30 seconden en pel ze. Snipper een ui en fruit hem ca. 3 minuten in 2 el olie. Voeg de tomaten en wat basilicumblaadjes toe en kook de saus ca. 30 minuten met een deksel op de pan. Doe het vuur uit en verbrokkel de ansjovisfilets in de saus. Verwarm de oven voor op 200°C. Spreid met de hand het deeg uit tot een dikte van 1 cm in een met olie ingevette bakvorm. Spreid de saus uit over het deeg. Maak de pizza af met 2 dikke knoflooktenen in plakjes, de olijven, oregano en een scheutje olie en zet hem 15-20 minuten in de oven. Serveer de pizza warm in stukken gesneden.

100 g Griekse yoghurt, 100 g Grana Padano, 2 peren, citroensap, pane toscano*, peterselie, rode peper, kerstomaatjes, het groen van een lente-uitje, extravergine olijfolie, zout. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd 4 plakken van het brood en leg ze op een ovenplaat. Rooster het brood 3-4 minuten in de oven. Verwijder het klokhuis van 1 peer en rasp het vruchtvlees met schil (er is ca. 100 g nodig). Meng de geraspte peer met de geraspte kaas, de yoghurt, een flink bosje fijngehakte peterselie, een beetje fijngehakte rode peper en indien nodig zout (yoghurt-kaascrème). Snijd de andere peer in dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met citroen zodat ze niet bruin kleuren. Leg 3 plakjes peer op elke plak brood en leg ze daarbij een beetje over elkaar. Schep een flinke el yoghurt-kaascrème op het brood. Maak het geheel af met een gehalveerd kerstomaatje, wat ringetjes van het groen van het lente-uitje en wat olie. Serveer. WIJNADVIES Prosecco extra dry

laai

Lekke voorjarar

54 succes recepten Smaakvol zonder gl koken uten Ontdek he t zoete

Perugia Interview:

ADRIANO FRASSI  van Ristor ant

mei 2013

Van alle vier seizoenen er is maar eentje die echt telt: de zomer! Zo mooi, de andere drie draaien er om. In het najaar denken we terug, in de winter verlangen we er naar en de lente…? Die is er jaloers op en probeert haar steeds - een beetje kinderlijk - te verhinderen. Pizza all’Andrea Streekgerecht: Ligurië

Scamorza in carrozza

1 9 2 9

Aardbeienv

Perzikpartjes met ham Spicchi di pesca al prosciutto

Was de perziken en snijd ze zonder ze te schillen elk in 8 partjes. Bak ze kort in een hete koekenpan in een dun laagje olie en laat ze afkoelen. Snijd de plakjes ham in de lengte doormidden en wikkel ze om de partjes perzik. Serveer er 3 of 4 per persoon op wat slablaadjes.

CU I T A L ICAI N A NA LA S i n d s

www.cuci nait.nl

oken in de zomer is als koken in Italië; deur en ramen open, de geur van je gerechten delen met de buren. Het is niet alleen een feest voor je smaakpapillen maar voor alle zintuigen. Je reukorganen worden geprikkeld, je ogen vieren feest, kijkend naar de mooie kleuren van de rijpe vruchten. Als alles zo mooi en compleet is, dan is het ook een feest voor je oren door het geluid van de pannen die borrelen op het vuur en de mooie liedjes vanuit de trillende boxen! Deze keer een aantal heerlijke hapjes voor bij het Italiaanse aperitief, borrelen op zijn Italiaans. Kom de vele bijzondere drankjes proeven op het nieuwe Piazza dell’Aperitivo tijdens het Italië Evenement. Ci Vediamo! Aris Spada, Organisator Italië Evenement

DEZILVE R N LEPELVEIS Nieuw koo kbo

ek

Geurige kruiden

Tijm, munt,

e Adriano

salie en roz emarijn mei 2013 •

€ 5,99

www.cuci nait.

ciNL1303_00

1000_cover_

ok.indd

1

BP8 710 966

01303

nl

411 124

29-03-13

09:27

Cassata met ricotta uit Taranto Cassata con ricotta alla tarantina Recept Aris Spada Ingrediënten voor 4 personen 350 gr. ricotta, 300 gr. poedersuiker, 250 gr. amandelen zonder schil, 250 gr. suiker, 50 gr. kandij, 50 gr. smeltchocolade puur, alchermes likeur, 1 citroen, plakjes sponscake, amandelspijs, kaneel. Neem 50 gr. amandelen, even kort aanbakken in een bakpan, daarna malen met de blender. De andere amandelen enkele minuten koken in kokend water en fijner malen in de blender. Suiker in een pan laten smelten en karamelliseren met behulp van 2 eetlepels water. De ronde vormen met een plakje sponscake bedekken die in een ronde vorm zijn uitgesneden van ca. 8 cm doorsnee. Nu besprenkelen met alchermes. Doe de ricotta in een kom met de gemalen amandelen en de gehakte amandelen, de in kleine stukjes gesneden kandij en de karamel. Smaak versterken met een mespunt kaneel en geraspte citroenschil (alleen het gele gedeelte, het witte is bitter) en doe als laatste de stukjes chocolade erbij. Kort mengen zodat de ricotta wit blijft. Met deze compositie de vormpjes vullen boven de sponscake, dan in de koelkast leggen om op te stijven. Afgarneren en serveren. WIJNADVIES De Cassata is een stevig dessert, dus daar hoort ook een stevige dessertwijn tegenover te staan zoals een mooie Marsala (La Gironde heeft een goede selectie).

Patatine fritte di pomodoro Tomatenchips

*Pane toscano, Toscaans brood, is een broodsoort van tarwe zonder zout. Dit type brood is zeer geschikt om bruschetta mee te maken. Kies eventueel een ander soort Italiaans brood.

*Scamorza is een mozzarella-variant van koe- en/ of geitenmelk. De kaas heeft wat meer smaak dan mozzarella en heeft vaak een typische peervorm. Scamorza in carrozza is een variatie op de klassieker mozzarella in carrozza, een gerecht dat mateloos populair is in Zuid-Italië. ‘In carrozza’ betekent letterlijk ‘in een rijtuig’; de naam verwijst naar de ingepakte toestand van de kaas.

Snijd 4 tomaten kruislings in, blancheer ze in kokend water en pel ze. Bestuif de tomatenschillen met bloem en frituur ze in goed hete olie. Breng de tomatenchips op smaak met zout en serveer ze bij een aperitief. Wijnadvies Josje van Oostrom

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 15


Tips en modetrends uit Italië

Moda & Stile Italiaanse stijl

Italiano

D

Milaan: klaar voor de zomer Als het om mode gaat, voeren Milaan en Parijs al vele decennia een strijd om de eer. Eerlijk is eerlijk, de tweejaarlijkse catwalks in de Franse hoofdstad trekken de meeste aandacht, maar daarover zeggen ze in Milaan: ‘Wij hebben de stijl, zij stelen de show’. Het is een bescheiden vorm van chauvinisme met een kern van waarheid. Mode wordt in Italië niet voor niets met een hoofdletter geschreven, de M van Milaan.

e belangrijkste stad van NoordItalië moet het voor een groot deel hebben van de modeindustrie. Hier vindt u de ontwerpers, de ateliers, de fabrieken en de winkels. Wat dat laatste betreft: Armani, Gucci, Valentino en consorten hebben hun etalages gecentreerd in het Qualidratero. In deze wijk, tussen de Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea en Via della Spiga, moet u het geld laten Dierenprints zijn weer helemaal terug rollen of de hand op de knip houden. Het is de PC Hooftstraat, maar dan tien is natuurlijk een belangrijke speler, maar schroom keer zo imposant. In het Qualidratero worden neuzen niet voor combinaties met smaragdgroen, dieprood op de etalages geplakt en geldt shoppen als een en oranje. Die laatste kleur uiteraard het liefst zonder afrodisiacum. Naar de Dom of La Scala? Vergeet het vlaggetjes of afbeeldingen van een kroon of leeuw. Wat maar! Mevrouw wil eerst Prada zien en dan sterven… ook erg opvalt zijn de sorbettinten en zoet gekleurde Voor ‘meneer’ is het in dat geval interessant om metallics. Het doet een beetje denken aan de zoete de etalages te negeren en de straatcultuur te pasticcini van de bakker, mmm. observeren. Hier toont zich de mode in zijn ultieme De bloemen-print mag deze zomer niet ontbreken, biotoop. Heeft Parijs dat flamboyante, Milaan tekent maar ook patchwork van dierenprints is hot, bij voor stijlvolle eenvoud; goed gesneden pakken, nette voorkeur in combinatie met de kleuren van de hemden, keurige dassen, elegante accessoires en woestijn. Dat geel en goud een belangrijk stempel chique maar draagbare schoenen. op de Italiaanse zomerlook drukken, bewijst Dolce & Gabbana. Zij lieten zich inspireren door de folklore uit Milaan mag dan de modieuze en stijlvolle hoofdstad Sicilië en Campanië. Modehuis Gucci heeft zich voor van Italië zijn, ook elders in het land geldt deze zomer verloren in ruches en verder zagen we bij respect voor de hun zomerambachtelijke presentatie een D&G: folklore is inspiratie kleermaker, afwisseling van schoenontwerper intense kleuren en couturier. Het en combinaties spreekt vanzelf van zwart en wit. dat de Italiaan Back to the 70’s zich niet dagelijks met Gucci. houdt aan de stijlnormen van de Italiaanse modepolizia, maar sloffen op de gebruikelijk Gevraagd naar hoogtijdagen en populaire bij feesten en Italiaanse Bloemetjes... partijen is elegante merken in presentatie het Nederland, kernwoord in Italië. Van Milaan tot Palermo krijgen zullen de meeste Nederlanders refereren aan koffie, de haren een krul en de schoenen een poets. olijfolie en auto’s. Verrassend genoeg wordt daarbij voorbij gegaan aan de mode. De Italianen nemen Zomermode 2013 een groot aandeel in (sport)schoenen voor hun Het belooft een vrolijke zomer te worden met rekening. Wat dacht u van Lotto, Ellesse, Pantofola uitgesproken kleuren en d’Oro, Geox en Valsport? Het is de Italiaanse leest die vrouwelijk chic. Lichte steeds meer Nederlanders goed bevalt, zo blijkt uit de en luchtige materialen verkoopcijfers. Maar wat is daarvan het geheim? Dat komen vooral terug schijnt de combinatie van kwaliteit en design te zijn, in zwierige jurkjes en de combinatie die ons grappig genoeg ook verleidt rokken. Het is ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld Italiaanse auto’s of een zomer waarin keukenapparatuur. Voor een nadere kennismaking materialen met een bijzondere als leer en schoenmaker belden wij leren details met Ascoli Piceno… terugkeren. Een opvallende Pantofola d’Oro is trend zijn de opgericht in 1886 in pastels en Ascoli Piceno door de schoenmakersfamilie Lazzarini. pailletten, grote De sportieve focus ontstaat als Emidio Lazzarini in volumes en ronde de jaren 50 het bedrijf overneemt en start met het schouders met maken van comfortabele schoenen die hij kon dragen boleroachtige bij het uitoefenen van zijn favoriete sport; worstelen. vormen, Als het plaatselijke voetbalteam ook schoenen wil, is mits het niet de ‘gouden pantoffel’ geboren. Het geheim zit ‘m in ‘overdone’ is. Wit het gebruik van zacht kalfsleer en de ergonomische vorm van de schoenen. Zomermode: Het vrouwenthema Riunione globale is Bloemetjes...

luchtig geïnspireerd op het hippietijdperk en relaxte zomerfestivals. De mannenlijn kent vier thema’s, waaronder Autentico (natuurlijke tinten, artisanale elementen en details met een handgemaakt karakter)

en Classico rivisitato (een ode aan de rijke voetbalgeschiedenis van Pantofola d’Oro).

Maxima koos toch voor het blauw van Jan Taminiau. Haar favoriete ontwerper Valentino gaat deze zomer voor wit

Het Italië van mode-ontwerper Sheila de Vries: “Italië is voor mij van kinds af aan verbonden aan mode. Ik was 12 jaar toen ik tijdens de vakanties aan de Rivièra in de ban raakte van de hippe mode daar. Geweldig, die sieraden ook. Die liefde is eigenlijk altijd gebleven, want naar mijn idee begrijpen de Italianen vrouwen beter. De Italiaanse mode is veel vrouwelijker dan de Franse. Misschien dat er ook daarom veel vrouwelijke topontwerpers in Italië zitten. Kijk, ik ben geen Chanel-meisje, met alle respect, maar een meisje van Gucci, Armani. Het is geweldig hoe zij de klasse en luxe kunnen omzetten in stijlvolle eenvoud. Weet je, het leven is kort, dus je moet die luxe durven tonen, overdag en ‘s avonds. Let er maar eens op: zoals mannen een trui om de schouders kunnen dragen en vrouwen met een stola flaneren, dat kunnen ze alleen in Italië.” Kledingadvies voor de Italiaanse zomervakantie: “Laat ik voorop stellen dat de mode tegenwoordig niet meer wordt gedicteerd. Maar ik zou de vrouwen wel willen adviseren hun maxi jurken – erg hot op dit moment – zowel overdag naar het strand, als ’s avonds op de boulevard te gebruiken. Absoluut geen hoge hakken daarbij, maar wel slippertjes met muntjes bijvoorbeeld. Bij het uitgaan draag je een klein envelopje op de heup en overdag zijn de mooie manden van Dolce & Gabbana erg stijlvol. Kun je alles in meenemen. En hun Raffia oorbellen en kettingen doen het op dit moment ook erg goed in Italië.”

Ruik de Italiaanse zomer! Zomermode laat zich niet alleen aantrekken, het zit ook verstopt in flesjes. Italianen zijn ware meesters in de parfumerie en ook daarbij wordt wetenschap vaak gecombineerd met stijlvol design. Enkele voorbeelden… Ferrari is, zoals te doen verwachten, verbonden aan de beroemde auto-ontwerper Enzo Ferrari, geboren in Modena in 1898. Om het geld hoefde de familie het niet te doen, maar wel vonden ze het belangrijk om hun leven van motoren en snelheid in meerdere dimensies vorm te geven, waaronder lifestyle. De geuren van Huize Ferrari ademen passie, kracht en prestatie. Met Ferrari Red Power moeten mannen deze zomer een sterk charisma uitstralen; mysterieus en wild. In 1962 werd Iceberg opgezet door Silvano Gerani en Giuliana Marchini. Oorspronkelijk was het merk vooral gekoppeld aan modieuze sportkleding, maar daar kwamen later ook jeans en lederwaren bij voor heren. In 1976 lanceerde het duo een damescollectie, wat ze met ambassadeurs als Paris Hilton en Naomi Campbell, wereldwijd in de kijker speelde. De Iceberg geuren dragen bij aan dit succesverhaal. De nieuwe zomertroef Burning Ice is een geur van contrasten en vooral geschikt voor een jonge, vrije en onafhankelijke man in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar. Wat in 1954 is begonnen met een boetiek (gespecialiseerd in korsetten) in Bologna, is inmiddels uitgegroeid tot een lingeriemerk dat bekend staat om haar elegante en verleidelijke creaties. De naam La Perla is te danken aan de verpakking met rood fluweel, waarin de eerste artikelen werden geleverd. Ook de geurlijn van dit lingeriemerk wordt gekenmerkt door absolute vrouwelijkheid. La Perla biedt tijdloze elegantie met de iconische Classic-lijn, romantiek met J’aime en verleiding met

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 16

Divina. En hoe ruikt het zomerdecolleté van 2013? Naar rode peper, sappige peer en het elegante patchouli cyprus, want dat doet La Perla in Rosa.

Xerjoff Hoe je een vrouw moet verleiden hoef je de Italiaanse man niet uit te leggen. Daarom kun je het maken van bijzondere parfums wel aan ze overlaten. Aan Sergio Momo bijvoorbeeld, oprichter van het Turijnse parfumhuis Xerjoff. Sergio woonde enige tijd in London en daar noemde ze Sergio al snel Joff. Met het stijgen van zijn status in de vriendengroep werd er nog Sir aan toegevoegd. Sir Joff werd Xerjoff. Geen Rus dus maar een echte Italiaan die met lavendel, jasmijn, lotusbloem, en rozenblaadjes kostbare parfumgeuren maakt. De rijke Rus kan het merk wel bekoren en ook in de oliestaten gaan de parfumflessen als warme broodjes. Parfums van vijfhonderd euro zijn geen uitzondering. De grondstoffen zijn dan ook zeer kostbaar. Lavendel wordt s’ochtends vroeg met de hand geplukt, de oliën worden rechtstreeks uit bijzondere bloemen gehaald en gevoelige dameshanden poetsen de flacons liefdevol met de hand op. Wist u trouwens dat vroeger de olie uit de bloemen werd onttrokken door ze op met vet ingesmeerde glazen platen te leggen? Het vet neemt de geur en olie op. Inmiddels zijn er moderne technieken en worden de meeste goedkopere parfums van synthetische grondstoffen gemaakt. Xerjoff en nog vele andere exclusieve Italiaanse parfum’s zijn verkijgbaar bij Aafke’s.


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


WE HEBBEN ONS BEST GEDAAN, MAAR SORRY: EIGENLIJK HEBBEN WE ALLEEN VERSTAND VAN TERRAZZO EN ITALIAANS STUCWERK.


Integreren in Florence Waar komen de toeristen (nog) niet? Florence; een geweldige stad vol kunst en adembenemende schoonheid. Een stad die iedereen gezien moet hebben. Het enige nadeel ervan is misschien dat iedereen er dus ook daadwerkelijk naar toe gaat. Drommen toeristen persen zich dag in dag uit door de smalle straatjes van het historisch centrum van deze eeuwenoude stad. Ze blokkeren het verkeer, nemen hun eigen taal en gebruiken mee en maken het daardoor soms moeilijk om de authentieke sfeer van zo’n stad nog te kunnen proeven. Hier volgen een aantal tips voor de ‘anti-toerist’ in Florence; de Nederlander die niet per se wil laten merken dat hij Nederlander is en zich het liefst mengt tussen die luidruchtige Florentijnen om zich ook, al is het maar een beetje, Italiaans te voelen.

N

adat alle trekpleisters, Il Duomo, Piazza Signoria en Santa Croce, zijn aangedaan en de toeristen je ontzettend de neus uitkomen, neem dan nog één laatste diepe adem, loop de overvolle Ponte Vecchio over, adem uit en ontspan: dit is het echte Florence. Als je toch nog wat toeristen wilt zien om een beetje langzaam af te kicken, loop dan rechtdoor naar Palazzo Pitti; een majestueus gebouw dat, de destijds regerende, Medici betrokken nadat Palazzo Vecchio (vandaar ook de naam; oud paleis) hen een beetje te stads werd ze en behoefte hadden aan meer natuur. De Boboli tuinen achter het paleis konden deze behoefte meer dan genoeg vervullen. Als je ook even rust wilt en gewoon in het groen wilt wandelen, raad ik deze tuinen dan ook van harte aan.

hapjes bij je drankje. Echt Italiaans genieten! Deze typische Italiaanse gewoonte van een drankje en een hapje voor het eten heet aperitivo en kun je eigenlijk overal vinden. Je bestelt een drankje (favoriet onder de Italianen: Negroni, Spritz of Americano) en kunt dan variërend van wat hapjes tot hele maaltijden tot je nemen. Je Italiaansheid stijgt direct met tien punten. Of je na je aperitivo nog ruimte hebt voor cena moet je maar even bekijken, maar anders raad ik je ten zeerste mijn favoriete restaurant aan: Il Cantinone, Via Santo

Maar goed, je kunt er ook voor kiezen om rechtsaf Borgo San Jacopo in te lopen. Hier en daar zul je wat verdwaalde toeristen zien die lichtelijk in paniek op zoek zijn naar hun kudde. Dan weet je dat je goed zit. Dit gebied heet Oltrarno, aan de ander kant van de Arno. Hier vind je ontzettend veel artigiani, ambachtsmannen die nog echt handwerk uitvoeren. Je vindt er lijstenmakers, schoenmakers, houtbewerkers, bronsbewerkers, meubel restaureerders, kunstenaars, etc. Je kunt vaak ook gewoon binnenlopen en de meesters aan het werk zien; absoluut een kijkje waard! Het gebied tussen Via Maggio en Via de Serragli wemelt ervan. Dit gebied heet Santo Spirito, naar de kerk die zich op het gelijknamige plein bevindt. Als je dit plein oploopt voel je gewoon de sfeer veranderen. Mensen zitten gemoedelijk bij elkaar op de traptreden voor de kerk een piadina (een gevulde wrap) van GustaPanino te eten, een ander speelt wat gitaar, op de terrassen geniet men van een lekkere pizza of gewoon van een biertje, kortom; ontspanning alom. Natuurlijk zul je hier wel wat toeristen tegenkomen, maar absoluut een stuk minder dan in het centrum.

Spirito 6/r. Het restaurant bevindt zich in een oude wijnkelder waar je voor een hele goede prijs heerlijk kunt eten. Laat het menu aan de chef over en je hebt een onvergetelijke avond. En, mi raccomando, die cappuccino na het eten laten we even achterwegen hè? Grazie. Veel plezier! Sophie Kruijsdijk Voor stadswandelingen door het authentieke Florence: www.facebook.com/SenseFlorence senseflorence@gmail.com

Ontdek het authentieke Florence

Lezersverhaal Sandrina Krijger

Herinneringen om te koesteren

D De beroemde en overvolle Ponte Veccio

Chiesa Santo Spirito

e sfeer, de hitte, de dagindeling, ik herinner me veel van de tijd dat ik in Calabrië woonde. Het huis bevond zich in een buitenwijk maar aan een redelijk drukke doorgangsweg en vooral de vele geluiden die mij vreemd waren, zijn mij bij gebleven. Meerdere malen per dag kwam er zo’n Ape wagentje langs met groente of fruit, vis of slechts gevuld met aardappelen uit La Sila. Hun komst werd hard aangekondigd door de luidsprekers en meestal stopte hij dan pal voor onze voordeur. Haastig kwamen de buurtbewoners om het koopwaar te bekijken en werd er flink onderhandeld, gelachen en gekletst. Vaak als het wagentje allang weg was, stonden de buren nog met elkaar te praten en dit ging niet op een zachte toon! Ook de postbode kwam per auto en claxonneerde een paar keer als er post was. En de wandelende marktkraam geduwd door de ‘plaatselijke’ Marokkaan ontbrak er ook niet aan. Hij verkocht veelal kleding of

huishoudelijke artikelen en ook dit trok weer de buurvrouwen uit hun huis. Dus de beroemde siësta, die kon je gewoonweg wel vergeten! ‘s Avonds zo tegen tienen was het de gewoonte ons voor de deur te settelen. Achter het huis was een

mooi terras met comfortabele tuinstoelen maar nee, de voorkant had zo zijn voorkeur en waren we tevreden met een paar lage houten krukjes. De hele buurt ging namelijk aan de wandel, mooie tienermeisjes op de voet gevolgd door hun moeders

ADVERTENTIE

’s Avonds is het hier ook lekker relaxed uitgaan en zie je simpelweg het hele plein vol staan met kletsende, lachende en drinkende Italianen. Vergeet absoluut niet, ook gewoon overdag, bij Volume naar binnen te gaan en even rond te kijken. Deze unieke bar was vroeger van een houtsnijder en hij heeft de boel in originele staat achter gelaten; een heel bijzonder gezicht. Op hun kleine terrasje serveren ze trouwens vanaf een uur of 18:30-19:00 een heerlijk bord

Als je de drommen toeristen wilt vermijden...

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 19

die de boel nauwlettend in de gaten hielden. En vele auto’s met jonge Italianen die langs toerden om het wandelend schoon te keuren en te bekijken. Zo zijn er ondanks de chaperonnes vele relaties ontstaan! De hele wandeltocht eindigde bij de plaatselijke pizzeria en bar waar het een drukte van jewelste was. Ondertussen deden de krekels hard hun best en stonden de vele sterren hoog aan de hemel. Met de komst van internet en het mobiel is het veel gemakkelijker geworden om elkaar te ontmoeten en is het nu een stuk rustiger geworden langs de weg, met slechts nog de oudere generatie voor de deur. Bijzonder vind ik het wel dat nu mijn dochter een aantal dagen in ditzelfde huis bij haar oma gaat verblijven met alleen haar Italiaanse familie om haar heen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar haar ervaringen en of dit ook prachtige herinneringen worden om te koesteren. Sandrina Liguori-Krijger www.zuid-italie.nl


Dai nostri amici!

Lezersverhaal Joëlle Renders

Op de gezondheid! Cin-Cin!

Uw eigen verhaal op deze pagina? Stuur het ons: redactie@ilgiornale.nl

Het is geweldig a, hier in bella Itali groetjes aan iedereen!

Il Giornale Postbus 479 T 4700 AL ZEIS OLANDA

Istituto Italiano di Cultura Amsterdam

www.iicamsterdam.esteri.it Keizersgracht 564 1017 EM Amsterdam t 020 6263 987 / 020 3302 683 F 020 6383 596

Weer eens iets anders: toosten met glaasjes olijfolie in plaats van met prosecco: Cin-Cin! Tien jaar feest op Haarzuilens, op naar de volgende tien Italiaanse jaren! En dan uiteraard het liefst in goede gezondheid! Dus is een beetje meer olijfolie op z'n plaats. Tenminste, goede olijfolie.

W

ant in de afgelopen jaren is olijfolie al wel veel bekender in Nederland, maar helaas zijn er nog veel misverstanden. Wist u, dat als u pure olijfolie gebruikt, dit een olie is die grotendeels geraffineerd is en niets meer heeft van de goede bestanddelen waar olijfolie bekend om staat? Niets puurs meer aan dus! Geraffineerd is een product dat door verhitting en vele chemische processen uit elkaar is getrokken en is verworden tot een vulproduct, smaakloos en kleurloos en bovenal: gezondheidloos. Bij olijfolie wordt dan een klein beetje (extra)vergine toegevoegd, en op magische wijze zijn er liters en liters van een product dat volgens mij de naam olijfolie niet eens waardig is! Wat is de naam olijfolie dan waardig? Nou, het extract dat écht direct uit de olijven komt, ook wel koude persing genoemd, vol antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Inmiddels is bij veel olijfoliemolens de pers vervangen door een centrifugesysteem, maar alle bewerkingen zijn 'koud' bij een temperatuur van maximaal 27°C. Op deze wijze blijven juist wél de kwaliteiten van olijfolie behouden. Het resultaat – mits van verse vruchten – is een gezonde olijfolie. Dit kan een extravergine of een vergine zijn. In ieder geval een

italië Il Giornale della Fiera, dé gratis krant voor alle Italiëliefhebbers in Nederland jaargang 3, nummer 2 Il Giornale della Fiera is een uitgave van Maestro Events B.V. en Vicini Marketing & Media www.maestro-events.nl | www.vicinimedia.nl Redactie:

Marco Bosmans, Edgar van Bueren, Aris Spada, Sandrina Krijger, Saskia Balmaekers, Josje van Oostrom, Joëlle Renders, Sophie Kruijsdijk en Rita Venturelli. Contact: redactie@ilgiornale.nl

Advertenties: Vicini Marketing & Media, 030 276 68 17, www.vicinimedia.nl Vormgeving: Drost advies & creatie, Utrecht, www.bendrost.nl Druk:

Dijkman Offset, Diemen

Oplage:

Eenmalig 80.000 exemplaren

Copyright © Mei 2013 Maestro Events B.V./Vicini Marketing & Media Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, kopie, internet, microfilm of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

smakelijke en goede olie waar het cholesterolgehalte van daalt, die goed is voor het hart, eigenlijk een waar medicijn. Een olie te gebruiken voor ieder gerecht, waar je zelfs in kunt frituren! Nee, het is niet te mooi om waar te zijn, alleen, waar vind je nou zulke échte olijfolie? Als je het mij vraagt; niet in de supermarkt... wel direct, bij de boer. Want ook al zal het dan misschien een olie zijn met soms een klein schoonheidsfoutje, dan heb je wel een gezonde olijfolie! Frituren in olio extravergine di oliva? Italianen doen het volop en nog steeds wordt aangeraden juist deze olie te gebruiken. Waarom zijn Nederlanders dan bang gemaakt? Uiteraard is het van belang om het rookpunt van olie in de gaten te houden, maar dat geldt voor iedere olie. Bovendien heeft olijfolie extravergine veel goede, onverzadigde vetten en antioxidanten die alle andere oliën niet (meer) bevatten aangezien die geraffineerd zijn en dus chemisch bewerkt zijn getrokken en waarin de gezonde stoffen ontbreken.

aan de amsterdamse grachten Sinds 1952 verzorgt het Istituto Italiano di Cultura - de culturele afdeling van de Ambassade van Italië taalcursussen verdeeld over de zes niveaus, van beginners tot vergevorderden, van het Europese Referentiekader. Tevens cultuurcursussen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Met twee man sterk een boom kortwieken

Alles maaien met de bosmaaier, en dan over twee maanden weer!

Inmiddels – ik woon nu sinds tien jaar in Italië – ben ik toch de Italiaanse gewoonten over gaan nemen. Olijfolie is dan ook dagelijkse kost. Vergine en extravergine wel te verstaan! Maar laat ik duidelijk

Een bijzondere ontmoeting met Michel Wie Rome bezoekt, kan niet om Michelangelo heen. De koepel van de Sint-Pieter, de prachtige Pietà binnen in de kerk, het plein op het Capitool, de Sixtijnse Kapel, zijn Mozes in de San Pietro dei Vincoli… Maar wist je dat er ook nog een heel onbekend kunstwerk van deze grootse artiest te vinden is?

T

ijdens mijn bezoek aan de Villa Farnesina stond ik oog in oog met een hoofd dat geschilderd zou zijn door niemand minder dan Michelangelo. In de Loggia di Galatea, waar Rafaël een schitterende schildering maakte van de nimf Galatea die de oceaan bevaart in een schelp, voortgetrokken door twee dolfijnen, vind je in een hoekje, in een van de lunetten, een hoofd dat in het geheim gemaakt zou zijn door de hand van Michelangelo. Een van de suppoosten vertelt dat Rafaël, terwijl hij in deze zaal aan het schilderen was, zo trots was op zijn Galatea dat hij niemand anders een blik wilde gunnen op dit meesterwerk. Om te voorkomen dat iemand ook maar een voet over de drempel zou zetten, liet hij de zaal dag en nacht bewaken. Zonder zijn nadrukkelijke toestemming mocht niemand naar binnen. Rafaël had waarschijnlijk voorvoeld dat vooral Michelangelo, met hem de beste schilder in

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 20

Het hoofd in de Loggia di Galatea dat gemaakt zou zijn door Michelangelo. Rome in die tijd, erg nieuwsgierig was naar zijn vorderingen. Hij viel de bewaker regelmatig lastig in een poging om een glimp op te vangen van Rafaëls schilderwerk. De wacht liet zich echter niet


Casa Mia

zijn over het verschil tussen extravergine en vergine. Er doen veel verhalen de ronde over eerste en tweede persing, zelfs op de site van het voedingscentrum staat zo'n onwaarheid! Want het verschil van de toegevoegde 'extra' gaat om verschil in zuurtegraad (maximaal: vergine 2%, extravergine 0,8%) en eventuele 'schoonheidsfoutjes' in de smaak. De productiewijze is van beide gelijk. Voor de gezondheid is vergine dan ook bijna gelijk aan extravergine. Helaas is vergine inmiddels nauwelijks meer te krijgen. Wij hebben

Het resultaat: échte olie! de vergine nog wel en gebruiken die volop naast onze extravergine. Dat is het voordeel van zelf olijfbomen hebben en olijfolie maken! De gezondheid die oorspronkelijk in olijfolie zit, is behouden gebleven in onze olie.

Vakanties onder de Italiaanse zon Ga teru in auth g in de tijd entiek Umbri ë

il Quarto in Dolcedo: al sinds 1613 de vaste maat voor olijfolie

Liguria Toscane rme Ontdek de wa Le Marche Liguria Kleuren van Merengebied Ontdek kleuren de warme vantLig Piemonte uria n alles wa Genieten va en heeft bied Toscane te Umbria Zoekt u een sfeervolle vakantiewoning Sicilië

levensmiddel, dat dagelijks gebruikt wordt. Olijfolie staat zelfs apart in de voedingspyramide weergegeven, los van andere 'vetten'.

www.casamia.nl info@casamia.nl Tel: 036-5378358

Vroeger was olijfolie van levensbelang. Zelfs vanuit Frankrijk kwamen de armelui naar Ligurië gelopen om olijven van de grond te rapen. Nu wordt er zonder pardon met de auto over de olijven gereden. Want de gevallen olijven zijn tegenwoordig toch niets waard. Zelfs de olie die kwam van de gevallen olijven was ooit een betaalmiddel. Toen begrepen ze nog de waarde van olijfolie, échte olijfolie in z'n pure vorm, zonder dat er mee 'gerommeld' werd. Misschien geen perfecte olie als je denkt aan delicate smaken, maar de gebreken werden in ieder geval niet 'weggepoetst' ten koste van de gezondheid.

of luxe villa in Italië ? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Alle accommodaties hebben wij persoonlijk bezocht. Met veel plezier zoeken wij voor u de ideale vakantiewoning in bella Italia!

het Relaxen in gebied mooie Meren

and vannd Sicilië, het eil rlahei zel kelig d zon, zee en ige lek

e Lu

ont

Piem

en , roet ge g el nni van W o z Met orella Fi

Kasteel de Haar, Haarzuilens (Utrecht) 31 mei, 1 & 2 juni 2013

Bij ons staat die gezondheid nog hoog in het vaandel. Wij maken onze olie dan ook met Olijfolie heeft van oudsher respect voor de natuur, een belangrijke plaats op authentieke wijze, ingenomen in Italië en zonder chemische werd zelfs gezien als bestrijdingsmiddelen. Klinken met officiële 'bicchieri in vetro per fundamenteel levensmiddel. Onze bomen zijn oud en l'assaggio': blauw glas voor het olijfolieproeven In de 17e eeuw werd er door traditioneel hoog. We de Repubblica di Genova, zijn nu druk bezig met tegen een vastgestelde prijs, de hoeveelheid olijfolie het ploegen, maaien en snoeien, en af en toe zien we die nodig was voor de burgers uit de stad in beslag lekkere paddenstoelen groeien! Dan is een heerlijke genomen. Aan arme gezinnen werd namelijk olijfolie risotto snel gemaakt. en gedroogde vijgen uitgedeeld, puur om te kunnen overleven. Olijfolie was hier destijds een betaalmiddel, Joëlle Renders wat nog terug te vinden is op het dorpsplein. Vanaf www.olijfolie.it 1613 was er in Dolcedo een vaste maat, il Quarto, voor olijfolie (zie foto). Lees alle delen van het leven van Joëlle in Nu nog steeds wordt olijfolie – en dan bedoel ik de Dolcedo (Ligurië) op onze website koud geperste, échte olie – gezien als een belangrijk www.ilgiornale.nl

Uniek!

Romeinen op de Haar

langelo vermurwen – de deur bleef dicht. Michelangelo was echter niet voor een gat te vangen. Hij trok dezelfde kleren aan als de bewakers die hij steeds voor de toegang tot de zaal aantrof en meldde zich bij de bewaker als ‘de nieuwe wacht’. De bewaker ging nietsvermoedend naar huis en Michelangelo wachtte geduldig af tot iedereen naar huis is. Nu had hij eindelijk de gelegenheid om Rafaëls nimf te bewonderen. Hij kon niet ontkennen dat Rafaël een schitterende Galatea heeft gecreëerd. Een tikkie jaloers was hij echter wel en hij besloot daarom niet weg te gaan voor hij een eigen tekening had achtergelaten. In een van de lege lunetten tekende hij het hoofd van een jongeman met krullen, voor hij zich uit de voeten maakte. De volgende ochtend voelde Rafaël nog voor hij aan de slag ging dat er iemand naar hem keek. Hij richtte zijn blik op de getekende jongeman en wist meteen wie hier – gezien de perfectie van het hoofd – als enige verantwoordelijk voor kon zijn. ‘Dit is van de hand van Michelangelo,’ zou hij meteen tegen de bewaker hebben gezegd. En in plaats van hem uit te kafferen, zoals te verwachten was geweest, bleven ze samen vol bewondering naar Michelangelo’s werk staan kijken. Rafaël wil het werk van zijn collega, die niet alleen goed kon schilderen maar ook nog eens

Door Saskia Balmaekers

e ivo La ShetaItgaliaranase feest Piazza Aperit La Procession

Italie-evenement_2013_poster-340x480_v9.indd 1

19-04-13 13:33

Bezoek onze site met meer dan

500

woningen in geheel Italië. heel slim was geweest, niet over laten schilderen. Daardoor kun je het ook nu nog altijd bewonderen, in een van de lunetten in de Sala Galatea. Zoals met zoveel prachtige verhalen die zich in Rome afspelen, is dit verhaal naar alle waarschijnlijkheid niet waar. In werkelijkheid zou het hoofd geschilderd zijn door Baldassare Peruzzi. Maar zoals Italianen zeggen: se non è vero, è ben

www.vanastgoed.nl

trovato (als het niet waar is, is het in elk geval goed verzonnen).

Meer prachtige verhalen over Rome In het boek Ciao tutti Rome, dat eind mei zal verschijnen, neemt Saskia je mee op ontdekkingstocht langs verschillende hoogtepunten in de Eeuwige Stad.

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

manege 6a 6662 wc elst t 0481 - 350 675

| editie zomer 2013| pagina 21


Quirinale

Gian Battista Piranesi, Veduta del Quirinale (1745-1760)

Quirinale. Cortile interno

Il 20 aprile 2013 Giorgio Napolitano, classe 1925, è rieletto presidente della Repubblica Italiana ed è ironicamente accusato da certa stampa di essere diventato un “monarca”; il 30 aprile, in una soleggiata Amsterdam nel corso di un tripudiante Koninginnedag Beatrice, regina d’Olanda, classe 1938, abdica a favore del figlio Guglielmo Alessandro, il quale lo stesso giorno viene incoronato Re d’Olanda.

E

cco due momenti storici quasi paralleli che spingono qualunque europeo a rivolgere il pensiero alla storia del Vecchio Continente che ha sempre opposto monarchia a Repubblica e a chiedersi le ragioni della forza della tradizione in Paesi come l’Olanda che, come altre nazioni soprattutto del Nord d’Europa, ancora oggi mantiene con convinzione la monarchia. E che spingono gli italiani a pensare alla storia abbastanza infelice della propria monarchia conclusasi con il referendum del 1946 che vide l’affermazione della Repubblica. Una vittoria non schiacciante, come si sarebbe potuto prevedere visto il disastro nel quale si ritrovava il paese dopo una guerra catastrofica non sentita ed una guerra civile ancora più catastrofica con il loro seguito di odi ed orrori mai dimenticati. Lo scarto fra monarchici e repubblicani fu di soli due milioni di voti, 12.672.767 i voti repubblicani contro i 10.688.905 dei monarchici. Merita poi di essere preso in considerazione un altro evento storico importante, accaduto poco prima degli eventi riferiti: la rinuncia di papa Ratzinger e l’elezione

di papa Bergoglio, accadimento eccezionale che fa rivolgere l’attenzione degli italiani verso il proprio complesso rapporto con la Chiesa, e in particolare verso un famoso palazzo romano, il Quirinale. Il Quirinale rappresenta la complessità della storia italiana. E’ residenza ufficiale del Presidente della Repubblica ma è stato anche residenza dei Papi fino al 1870, anno dell’annessione dello Stato Papale al Regno d’Italia, e quindi residenza dei Re d’Italia fino al 1946, anno dell’esilio in Portogallo di re Umberto II. Non è possibile visitarlo senza ritrovare questi grandi personaggi essenziali per la storia italiana dal Rinascimento fino ad oggi, in un viaggio a ritroso nel tempo che può aiutare a capire la tendenza italiana all’esacerbazione del conflitto politico, ma anche alla conciliazione degli opposti per comporre, alla fin fine, un’idea di strana e sorprendente continuità.

e un giardino con fontane, giochi d’acqua e sculture antiche che erano stati voluti dal cardinale Ippolito d’Este, il quale aveva cercato di riprodurre, a Roma e in uno spazio affittato al cardinale Caraffa, la Villa d’Este di Tivoli di sua proprietà. E poi gli altri papi: Sisto V (1585-90) che acquistò quello spazio e vi fece fare i primi lavori fondamentali; Clemente VIII (15921605), che migliorò il vasto e splendido giardino, e soprattutto Paolo V Borghese (1605-21) che con il lavoro di architetti, pittori e stuccatori di fama, portò il palazzo e l’antistante piazza con le statue antiche dei Dioscuri ad avere in gran parte l’aspetto che oggi essi mantengono. A questi va aggiunta la lunga lista dei papi seguenti fino all’ultimo che vi abitò, Pio IX (184678), ognuno dei quali realizzò una qualche aggiunta o miglioramento. E insieme ai papi, va menzionato un po’ di tocco neoclassico francese, applicato al Quirinale quando per pochi anni esso Regina Margherita di fu residenza di Savoia Napoleone, dal 1809 al 1814, quando le sue truppe occuparono Roma. Ma furono i Savoia a trasformare un palazzo papale in vera e propria reggia, ristrutturando molte sale secondo lo stile neo-rococò tipico dell’epoca soprattutto durante il regno di Vittorio Emanuele

Non vi è nulla nel Quirinale che non richiami alla mente, tutti insieme, gli inquilini precedenti, a partire da Gregorio XIII che cominciò a costruirlo alla fine del XVI secolo ampliando una piccola villa Quirinale: Sala Gialla II (1820-1878) e Umberto I (1878-1900) e della sua consorte, regina Margherita di Savoia (1851-1926) e facendo arrivare a Roma mobili da regge e palazzi di tutta Italia e in particolare dalle residenze sabaude in Piemonte dopo la quasi totale rimozione dei mobili papali considerati troppo austeri. Gran parte dei 262 preziosi arazzi che arricchiscono le sale del Quirinale furono collocati negli anni 80’ del secolo XIX, molti di questi provenienti da Firenze, capitale d’Italia dal

Papa Gregorio XIII, Papa Paolo V Borghese e Vittorio Emanuele II

Zomerpuzzel Il Giornale

N

ee, heel makkelijk is de puzzel deze keer niet, maar tijdens de vele vrije dagen of de vakantie heeft u straks alle tijd hem op te lossen. Misschien wel met wat hulp van de lokale bevolking in Italië. De uiterste inzenddatum hebben we daarom wat verlengd. We zien uw oplossing graag voor 30 juni tegemoet. U kunt hem sturen naar redactie@ilgiornale.nl. De oplossing staat daarna op onze site www.ilgiornale.nl en daarop maken we ook de winnaars bekend.

Zoals u van ons gewend bent kunt u weer een leuke prijs winnen. Onder de goede inzendingen verloten we tien DVD’s van de succesfilm Italy love it or leave it. Wat ons betreft natuurlijk het eerste,

ORIZZONTALI 1. Pianta della foresta equatoriale 6. Roditore simile al castoro 12. Aspettato 14. Non cattive 15. Parola giapponese che significa saluto 16. Sono in saldo quelli di magazzino 18. Grammo 19. Centro balneare in provincia di Ravenna 20. Escursionisti Esteri 21. Nota musicale 22. Vi razzola il pollame

maar in Italië zelf denken ze er niet allemaal zo over; het valt de laatste tijd niet mee. De film gaat over Luca en Gustav, twee jonge Italianen die vrienden zien vertrekken naar Berlijn, Londen en Amsterdam. Ook Gustav wil weg, maar Luca wil hem overtuigen van de vele goede kanten van Italië. Ze geven elkaar zes maanden de tijd om opnieuw van hun land te gaan houden. De film was een groot succes in de Nederlandse filmhuizen. Het is dan ook een ‘must-see’ voor alle Italiëfans. Met name de humor in de film maakt hem ondanks het serieuze onderwerp erg leuk. 5

6

4

10

V

45

21

27

29

37

2

48

23. Prefisso per vino 24. Luogo di propagazione delle onde elettromagnetiche 27. Ettore regista 29. La più piccola particella costituente un elemento chimico 31. Pianta tipica della zona mediterranea 33. Le medaglie degli atleti al primo posto 34. Premesso indica precedenza 36. Simbolo chimico del molibdeno 37. Dio del sole 38. Insicuri, introversi 40. Simbolo del berillio

1865 al 1870, dove erano distribuiti fra i vari palazzi governativi, tra cui Palazzo Vecchio allora utilizzato come Camera dei Dot.ssa Rita Venturelli Deputati. Ed è is Directrice van het significativo che Italiaans Cultureel Instituut dopo il 1946 quasi in Amsterdam nulla del Quirinale, dall’architettura agli arredi interni, sia stato alterato, e che ci si sia limitati a lavori di restauro: un implicito riconoscimento dell’importanza della tradizione. Quirinale dunque come luogo di sintesi di quattrocento anni di storia italiana e si può immaginare che nelle stesse sale dove oggi Napolitano riceve i suoi ospiti internazionali aleggino gli spiriti degli innumerevoli Papi con la loro benevola austerità; o ancora riecheggino le musiche, udite nel lontano 1930, in occasione delle fastose nozze fra Umberto di Savoia (1904-1983), allora principe di Piemonte (fu re d’Italia col nome di Umberto II per un solo mese da maggio a giugno 1946) e la principessa belga Maria José di Sassonia Coburgo Gotha (19062001); e possiamo anche udire, con un po’ di fantasia, i passi decisi di I principi Umberto di Savoia Benito Mussolini e Maria José di Coburgo (1883-1945) in visita al Re. Questi Gotha dopo le nozze papi, re e uomini politici, spesso drammaticamente opposti gli uni agli altri, ora appaiono parte di un indissolubile insieme, e a questo riguardo possono esserci utili, anche come auspicio e speranza per la politica italiana, oggi quanto mai intricata e difficile, alcuni versi in romanesco della poesia “Politica” di Trilussa, grande poeta satirico italiano. Vi sono grandi conflitti nella Famiglia Italiana, con il padre democratico cristiano che“siccome è impiegato ar Vaticano/ tutte le sere recita er rosario” e i tre figli sempre in litigio, l’uno rivoluzionario, l’altro monarchico e il terzo repubblicano. Alla fine però tutti riescono a trovare una qualche reciproca comprensione: “Famo l'ira de Dio ! Ma appena mamma/ ce dice che so' cotti li spaghetti/semo tutti d'accordo ner programma./”

41. Il compito dei portieri 42. Fiume svizzero 43. Un modo di mangiare le patate 45. Sorta dalle acque 47. Tisi 48. Tipi di calli

VERTICALI 1. Ampie, abbondanti 2. Percorso di pratiche 3. Città del Ciad 4. Particella negativa 5. Tavola di legno di ridotto spessore 7. Beone 8. L'usa il meccanico 9. Return On Investment 10. Dentro, all'interno 11. Un tipo di spazio 13. Un colore 17. Associazione di donatori di sangue 19. Candela 20. Ente che sovraintende ai voli 21. Pericoli per i pesci 23. Gas con numero atomico due 25. Peso lordo meno peso netto 26. Celestiali, paradisiaci 28. Piante ad alto fusto 30. Impronta 32. Lavoratori manuali

Il Giornale della Fiera| edizione estate 2013 |

| editie zomer 2013| pagina 22

33. Segue lo scritto 35. Nome gaelico dell'Irlanda 38. Agenzia di stampa di stato russa 39. Il maestro Morselli 40. Parte inferiore di un oggetto 41. Partito socialista italiano 42. Arte latina 44. Congiunzione telegrafica 46. Iniziali di Sacchi, uomo politico


EWH13_ADV1_WTK_267_386.indd 1

29-01-13 12:15


ZO N D 3 0 J U AG N 9.0 0 I 17. 0

Ferrari V12

Formule 1-auto

0 UUR

Italiaanse

fashion

Meer dan 120 Ferrari’s en Maserati’s

en lifestyle

Pronkstukken en klassiekers van

Italiaanse topmerken

Optredens

Exclusieve

Alfa Romeo’s, Lancia’s, Fiats, Abarths en Jeeps

en entertainment En nog

veel meer…

Bestel je tickets op:

www.telegraaftickets.nl

Il giornale estate 2013  

bladertijdschrift

Advertisement