Issuu on Google+

studio air journal

architecture design studio air journal


The buidling aspires to become a horizontal monument to all the immigrants who arrived on these shores in the past and a symbol emphasizing the dynamic multicultural image of this city nowadays. Acting as a primary metro connection between Sofia’s city centre and the airport, and the hub of a major commercial redevelopment plan, the design of Station 20 site seeks to establish clear pathways, form active connections and harmonise architecture and landscape.

Site The sites linear structure is inspired by the pattern and scale of the neighbouring high-density housing blocks of the Druzhba residential quarter. The angular direction of the landscape reflects the natural structure of the site boundary, generating a visual language that informs the division of public spaces and creates pathways, guiding pedestrian flow to and from the station Main entry to Station 20’s underground concourse level is accessed via a vast corner plaza, providing a public space for circulation between the station services and the existing bus service infrastructure. The sweeping canopy of the entrance hall emerges out of the landscape as a wave, simultaneously pulling the structure up as it pushes the plaza down into the ground to meet with the level of the concourse. Finely cast steel elements with a non-flammable canvas lining stretched underneath, create an elegant structure and a glowing interior, achieved through concealed and integrated lighting. In response to the 120,000 daily flow of passengers, the stations concourse level has been extended to accommodate the maximum passenger loads expected, thus reducing congestion through passenger control systems. Visual connection from all entrances into the halls have been optimised to promote passenger safety, assist station security and maximise natural light. The concourse is further extended to include a shopping court, capitalising on high passenger flows, whilst providing future potential for an underpass connection from the station to the planned adjacent shopping centre development.

Built to symbolize the turbulent trials of immigration and the furies of the sea that brought the immigrants to Florida, the building is symbolic and artful in its reflection of the struggles of Miami’s immigrants.

The shape of the proposed museum comes from the analysis of connotations between two phenomenons that are crucial in this location. The first is the migration of Latin American Immigrants .The external form of the object will symbolise the stages and emotions associated with this process and emphasise it’s dramatic fate. The divisions on the elevation and the twisting of the entire form will resemble the enormous effort and the difficulties that various groups of people had to overcome. Irregular aggressive shapes, visible from a distance will remind of their tragic history. The second factor that played an important role in the formation of the building was the unique relationship with its coastal environment. The hurricanes that appear in cycles in this region were also an important inspiration for the external expression of the form. The elevation resembles a large sea wave, generating a dynamic character associated with the shape of the building that emphasises its importance in the area. Aerodynamics & Modularity The external form was designed in an aerodynamical way to absorb the major forces of the wind throughout the turbulent climatic conditions of the year. This diversified form was constructed on the basis of a module that allows the unification of design components.


journal 03