Page 1

Suomen Omakotilehti on liiton jäsenlehti

āƫđƫĂĀāĆ

LATTIAT

kuntoon /ċƫăĀ

Suuri vaalikysely – kuka on omakotiasujan asialla s. 14

Oma Koti -messut vievät kevääseen Näin lämpö maksaa

ƫ/ċƫĂĂ

s. 8

Omakotiliiton asumistavoitteet s. 38 Pientaloasumisen eduskuntavaalipaneelit /ċƫąĆČƫąĈƫ

LIITY NYT!

Saat paljon etuja! /ċƫĆĀġĆā SUOMEN OMAKOTILEHTI āƫđƫĂĀāĆ 1 i www.o m a ko t i l i i t to.f


Neuvostomonumentti Linnahall on massiivisuudessaan upea. Hirveä. Pelottava. Huvittava. Mutta näkymä! Kannattaa kiivetä ylös asti. Silmien edessä avautuu Tallinnan Kalamaja: vanhoja puutaloja, uudisrakennuksia – tavallisten ihmisten paikka. Joka kerta kun tänne tulee, on tullut jotakin uutta – ja tänne pitää tulla nyt. Ei vasta 10 vuoden kuluttua.

Lentosatama on vain niin hieno; tila on melkein lk i ttajunnanj räjäyttävä. Tämä on jo toinen kerta, kun käyn täällä. Ympäristö on tolkuton. Vanhoja armeija-autoja, ränsistyneitä armeijataloja, tyhjää peltoa, rakennusmaata… Viereinen Patarein karsea, mutta karuudessaan kaunis, vankila näyttää mielisairaalta.

Vanakraami Pood -kirpparin ulkopuolella on pitkä tätijono. Kalusteita, keittiötarvikkeita, kenkiä, vaatteita, kirjoja, kankaita… Suurin osa tavaroista tulee Ruotsista – tännekö ruotsalaisten ylijäämä joutuu? Melkein ostan kaksi maisemataulua, mutta ne ovat liian isoja. Nyt ymmärrän jonottavia tätejä.

Kukeke-ravintolan nimi viittaa kukkoihin ja kukkoja paikka onkin täynnä. Lounasaikaan alakerrassa on ruuhkaa, mutta ilokseni mahdun yläkertaan. Omistajan taiteilijavanhemmat ovat tehneet sisustuksen itse, valaisimista seinämaalauksiin. Ruuan jälkeen voisin jäädä nukkumaan sohvalle...

Telliskivi Loomelinnak -luovuuskeskus on Kalamajan kuuma sydän: taiteilijoiden studioita, putiikkeja, ravintoloita ja baareja. Ihastun Les Petites -kauppaan, joka pursuaa pienten suunnittelijoiden töitä, valikoituja vintagevaatteita ja koruja. Ostan hienot kissakorvikset ja pikkutuhman värityskirjan ystävilleni.

Iso, lämminhenkinen F-Hoone herää henkiin illalla. illalla Tilaa kattoon on kymmenisen metriä ja se on kunnostettu kauniisti. Täältä saan ylivoimaisesti päivän parhaat ruuat. Miten suklaakeksi voi maistua niin hyvältä?

vikingline.fi

Copywriter


Harvia Kivi digitaalisella ohjauspaneelilla

Kaikki saunaasi Harvialta Harvian valikoimasta löydät kaiken tarvittavan sähkö- tai puulämmitteiseen saunaan. Valitse saunasi mittojen mukaan räätälöity laudepaketti – saunan rakentaminen ei voi olla enää helpompaa. www.harvia.fi

Uutta Harvialta

Harvia 16

Kivi

Cilindro HEE

Harvia Ventura -saunasisustusmalli on nyt saatavana irto-osina saunanrakentajille

Cilindro VHEE

Luontaista hyvinvointia.


ENERGIATODISTUS, JÄTEVESIASETUS, KOTONA-ASUMINEN, KIINTEISTÖVERO, KOTITALOUSVÄHENNYS, ASUMISEN KUSTANNUKSET

PÄÄKIRJOITUS Olli-Pekka Laine päätoimittaja

Eduskunta, käsitellessään Omakotiliiton kansalaisaloitetta energiatodistuslain muuttamiseksi, edellytti, että pientalojen energiatodistuksesta tullaan pikaisesti poistamaan energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat, ja että rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä on muutettava siten että energiatodistukset ovat vanhojen omakotitalojen osalta vapaaehtoisia. Myös asuntoministeri Pia Viitanen on edistänyt Eduskunnan päätösten toimeenpanoa. Eduskunnan tekemistä päätöksistä on kulunut puoli vuotta, ensimmäinen lausuma ei ole vielä johtanut pikaisiin toimiin. Omakotiiiton mielestä ympäristönsuojelulakia ja haja-asutusalueiden jätevesiasetusta tulee tarkistaa ja muuttaa kohtuullisemmaksi erityisesti pientaloille ja vapaa-ajan asunnoille, jotka eivät sijaitse rannalla tai tutkitulla pohjavesialueella. Asetuksen toimeenpanoon varattua siirtymäaikaa tulee jatkaa. Lisäksi tulee varmistaa riittävästi resursseja puolueettomaan ja intressivapaaseen neuvontaan. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen on käynnistänyt asetuksen muutoksen valmistelun, perustuen edellä esitettyjen näkökohtien selvittämiseen.

SUOMEN OMAKOTILEHTI āƫđƫĂĀāĆ

Miten energian hinta muodostuu

Omakotiliitto korostaa kolmannen sektorin tuottamien asumispalveluiden järjestämisen merkitystä ja siihen tarvittavaa pitkäjänteistä valtiovallan sitoutumista ja taloudellista tukea. Omakotiliitto vastustaa jyrkästi kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajojen korotusta ja vaatii niistä luopumista sekä esittää alarajojen poistamista ja selvityksen tekemistä kiinteistöveron kehittämisestä. Kiinteistöveron kehittämisen pohjana tulee olla asumismenojen kasvattamisen pysäyttäminen. Omakotiliitto esittää kotitalousvähennyksen korottamista, sen laajentamista suunnittelutyöhön ja kuntotarkastuksiin/kuntotutkimuksiin sekä yksineläjien osalta määrän kaksinkertaistamista.

Mitä eri energiamuodot maksavat

Kysyimme puolueiden puheenjohtajilta omakotiasumiseta

22

Kevätmessut Oma Koti -messut valtaavat Helsingin Messukeskuksen

Siivous on tekniikkalaji

26

Oikeat työtavat, koneet ja aineet helpottavat siivousta

30

Lattia vaihtoon Lattiamateriaalin valinta

Ilmeikkäät pikkupuut

OMA KOTI 15 –MESSUT 26.-29.3. Keväällä Omakotiliitto on mukana Oma Koti 15 –messujen järjestelyissä ja messuyhteistyössä Helsingin Messukeskuksessa 26.-29.3.2015. Omakotiliiton jäsenkortilla on sisäänpääsy kaksi yhden hinnalla kaikille messuille (Kevätmessut: Oma Koti, OmaMökki, Kevätpuutarha, Sisusta! ja Lähiruoka&Luomu). Lisätietoja messuista ja Oma Koti –messujen eduskuntavaalipaneelista tässä lehdessä ja www.omakotiliitto.fi. Tervetuloa messuille!

MITÄ ENEMMÄN, SITÄ VAHVEMPI

14

Suuri vaalikysely

PIENTALOASUMISEN EDUSKUNTAVAALIPANEELIT Omakotiliiton edunvalvontakiertue tuo kevään vaalikeskusteluun tärkeät, pientaloasukkaita läheisesti koskettavat asiat kuten asumisen kustannukset, energiatodistuksen, kiinteistöverotuksen, jätevesiasetuksen ja ikääntyvien kotona-asumisen tukemisen. Tule, ja tuo ystäväsikin, kuulemaan mitä alueesi eduskuntavaaliehdokkaat vastaavat ajankohtaisiin aiheisiin. Paneelikeskustelut ovat avoimia tilaisuuksia yleisölle ja tiedotusvälineiden edustajille. Tervetuloa mukaan, ota kantaa ja vaikuta! Paneelikeskusteluista enemmän tässä lehdessä ja www.omakotiliitto.fi.

PYYDÄ YSTÄVÄ TAI NAAPURI LIITTYMÄÄN jäseneksi (vaikkapa lehden kupongilla). Omakotiliiton jäseninä on 260 omakotiyhdistystä sekä vapaa-ajan asunnon omistajien yhdistystä, joissa on yhteensä 75.000 henkilöjäsentä. Aktiivisten omakotiyhdistysten toiminnalla on suuri merkitys paikallisesti ja alueellisesti. Mitä enemmän Omakotiliitossa on jäseniä, sitä suuremmalla painoarvolla voimme ajaa pientaloasumisen asiaa.

12

Lämmön hinta

Omakotiliiton mielestä asumisen kustannusten kasvu tulee pysäyttää sekä kaikkia asumismuotoja ja –talouksia tulee kohdella tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja kohtuullisesti. Asumiseen kohdistuvan sääntelyn ja ohjauskeinojen tulee olla kannustavia. Edellä esitetyt vaatimukset perustuvat Omakotiliiton asumistavoitteisiin, jotka esitellään tässä lehdessä (myös www.omakotiliitto.fi/asumistavoitteet).

HYVIÄ JÄSENETUJA Omakotiliitto tarjoaa yhdistyksilleen ja yhdistystensä jäsenille monenlaisia jäsenetuja. Valtakunnallisia jäsenetuja henkilöjäsenille ovat maksuton lakineuvonta, rakennusneuvonta, energianeuvonta ja pihasuunnitteluneuvonta, jäsenlehti Suomen Omakotilehti, omakotitalon sähköinen huoltokirja ja edut yhteistyökumppaneilta. Monet jäsenyhdistykset tarjoavat myös omia, paikallisia ja alueellisia jäsenetuja. Tässä lehdessä on lisätietoja jäseneduista.

8

Energian hinta

34

Puutarhan komistukseksi pieni puu

Omakotiliiton asumispoliittiset tavoitteet 2020

38

Omakotiliitto omakotiasujan asialla

43

Jäsensivut Puheenjohtajan palsta

43

Minne mennä

44

Eduskuntavaalikiertue

45

Vaalipaneeli Oma Koti -messuilla

47

Jäsenetuja

48

Neuvontaa

49

Liity jäseneksi

50

Toiminnanjohtajan palsta

53

Olli-Pekka Laine päätoimittaja

Suomen Omakotiliiton jäsenlehti đƫĂăċƫ1+/%'!.0 Painosmäärä 90.000 kpl. ISSN 1236-178X (Painettu) ISSN 1799-5345 (Verkkojulkaisu) Julkaisija Suomen Omakotiliitto ry Päätoimittaja Olli-Pekka Laine Suomen Omakotiliitto ry puh. 041 461 7116 olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi

Kustantaja Plus-Lehdet, puh 09 6844 550, pekka.porko@plus-ryhma.fi Mediamyynti Plus-Lehdet, Jukka Porko Toimitusneuvosto Olli-Pekka Laine, Erkki Buska, Harri Hänninen, Immo Kuutsa, Tuomas Levoniemi, Kaija Savolainen, Jukka Porko, Pekka Porko

Taitto Tiija Lehtonen/Nuudelikuu Oy Painopaikka PunaMusta Tampere Oy Kannen kuva Kuvatoimisto Rodeo Tilaushinnat muille kuin jäsenille: đƫ'!/0+0%(1/ƫĂąƫ!1.+ƫ ƫ đƫ21+/%0%(1/ƫĂĆƫ!1.+ ƫ đƫ%.0+*1)!.+ƫĈƫ!1.+ Lehti ei vastaa tilaamatta lähetetystä materiaalista eikä sen palautuksesta. Tilaajarekisteriä on mahdollista käyttää suoramarkkinoinnissa.

Omakotiliitto OSOITTEENMUUTOKSET, TILAUKSET JA JÄSENASIAT: Suomen Omakotiliitto ry Asemapäällikönkatu 12 B, 00520 Helsinki (15.12.2014 alkaen)

ƫ,1$ċƫĀĊƫćĉĀăƫĈāĀƫđƫwww.omakotiliitto.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ


Lämpöä, asumismukavuutta... DEVIreg TouchTM Kosketusnäytöllinen, älykäs & energiatehokas lämmönsäädin vie sähköisen lattialämmityksen uudelle tasolle! DEVIreg Touch säätimen sisäänrakennettujen energiansäästö ominaisuuksien avulla on mahdollista saavuttaa jopa 12% energiansäästöt markkinoiden muihin ratkaisuihin verrattuna! Tutustu DEVIreg Touchiin osoitteessa touch. devi.fi.

DEVIcellTM DEVIcell™ on energiatehokas lattialämmitysratkaisu uudis- ja saneerauskohteisiin. Se mahdollistaa nopean ja helpon lattialämmityksen asentamisen suoraan parketin, laminaatin tai puupinnoitteen alle. Rakenteensa ansiosta lämpö jakaantuu lattialla tasaisesti pitäen huoneilman miellyttävänä. Lue lisää devi.fi. Säästä rahaa, aikaa ja vaivaa!

...ja energiatehokkuutta


TERÄVÄPIIRTO ELI HD-LÄHETYKSET OVAT ALKANEET, ONKO ANTENNISI HD-VALMIS? NYT OLISI AIKA PÄIVITTÄÄ LAITTEISTOSI HD-AIKAAN!

Meiltä ÷RPDNRWLWDORMHQ ÷NHVÃPŌNNLHQ ÷\KWHLVDQWHQQLODLWWHLGHQ +'DQWHQQLHQDVHQQXNVHW NPVÃWHHOOÃ.RXYRODVWD .DXHPSDQDROHYDWNRKWHHWVRSLPXNVHQPXNDDQ Huom. 1.4.2015 alk. Ylen HD-lähetykset vaihtavat paikkaa Kymenlaaksossa. Kysy lisää!

VANKALLA AMMATTITAIDOLLA! Kouvolan Antenni ja Äänentoisto MDUPRYXRULVWR#OLYHFRP .XYDVVD.RXYRODQ$QWHQQLMDgÃQHQWRLVWRQDVHQWDMD WÃ\GHOOLVHQ+'DQWHQQLODLWWHLVWRQÃÃUHVVÃ

Ylijäämäsähkön myynti sähköyhtiölle

1.

2. 1. 2. 3.

3.


Teksti: Jaana Pesonen

Energiatehokkuus: Hinnan muodostuminen

Mistä lämmitysenergiassa Energialaskun lukeminen ja maksaminen on helppoa, mutta vaikeaa siitä tulee, kun haluaa ymmärtää, mistä euromääräinen lasku koostuu, mitkä ovat eri verojen osuudet ja mitä energia todellisuudessa maksaa esimerkiksi kilowattituntia kohden. Jo pelkästään veroja laskussa on useita, lisäksi tulevat kuukausimaksut ja erilaiset käyttömaksut. Energian todellisen hinnan selvitys vaatii aikaa ja laskemista.

Rakennuksen lämmityskulut muodostavat suuren osan kotien asumiskustannuksista. Energialaskun suuruuteen voidaan vaikuttaa kulutustottumusten muutoksilla sekä lämmitystapavalinnoilla. Mitkä osatekijät vaikuttavat eri energialähteiden kuluttajahintoihin?

Lämmitysöljyn tilaaminen sujuu kätevästi netin kautta. Nesteen sivuilla päivän hintatarjouksen saaminen kesti vain minuutin verran.

8

SÄHKÖN HINTA SOPIMUKSEN JA KÄYTÖN MUKAAN Sähkön kokonaishinta muodostuu itse sähkön hinnasta, sähkön jakeluverkkosiirrosta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Sähkönsiirron hinta koostuu kuukausittain veloitettavasta perusmaksusta ja kulutukseen perustuvasta osasta. Kuukausittain perittävän perusmaksun suuruus riippuu käytössäsi olevasta pääsulakekoosta. Sähköä voi ostaa miltä tahansa Suomessa toimivalta sähkön myyjältä. Sähköverkkoyhtiötä taas kuluttaja ei voi valita, vaan sähkön siirrosta vastaa se

Fortumin valikoimiin kuuluu useampi eri sähkösopimusvaihtoehto. Fortum Takuu tarjoaa kiinteän hinnan koko sopimuskaudeksi, kun taas Fortum Tarkka hinnoittelee sähkön joka tunnille erikseen.

verkkoyhtiö, jonka alueella koti sijaitsee. Sähkön hinta vaihtelee suuresti jopa eri vuorokaudenaikoina, koska sitä voidaan tuottaa halvemmalla silloin, kun käyttö on vähäisempää. Kalleinta sähkö on kovilla pakkasilla ja esimerkiksi joulun aikaan, jolloin sähkön kulutus on tavanomaista suurempaa koko maassa. Halvinta sähkö on taas yöaikaan ja kesäisin. Sähkösopimuksia on saatavissa lukuisia erilaisia ja sähkön hintaan vaikuttaa myös se, onko se tuotettu kokonaan esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla. Kuluttaja voi ostaa sähköä myös tuntihinnoittelulla, jolloin kodin älykäs automaatio hoitaa talon lämmityksen edullisten tuntihintojen aikana.

KAUKOLÄMPÖÄ JA VESIVIRTAMAKSU Kaukolämpö on lämmitysmuoto, jossa lämpö siirretään asiakkaalle kuumana vetenä kaukolämpöverkossa. Vedestä lämpö luovutetaan lämmönsiirtimien avustuksella asiakkaan lämmitysverkkoon. Jäähtynyt vesi siirtyy paluuputkistossa takaisin lämpölaitokseen uudelleen läm-

Vattenfall on helpottanut sähkösopimusten vertailua. Ensin valitaan mikä kiinnostaa eniten: ekologisuus, edullisuus, vakaus vai ajantasaisuus (pörssisähkö).


maksetaan? Lasku

mitettäväksi. Suurin osa kaukolämmöstä saadaan sähköä ja lämpöä tuottavista voimalaitoksista, mutta yhä lisääntyvässä määrin kaukolämpöä saadaan talteen myös teollisuuden tuotannon ylijäämälämpönä ja kaatopaikkojen biokaasuista. Kaukolämmöstä maksetaan kertaluonteinen liittymismaksu. Sen suuruus vaihtelee paikkakunnittain ja kiinteistön koon mukaan. Varsinaisen lämmityksen hinta koostuu kulutetusta lämmitysenergian määrästä (esimerkiksi: kulutus āąƫĀĀĀƫ'$ƫƫ4ƫƫ5'/%''®$%*0ƫĆČĈĈƫ/*0ĥ '$ĩƫ/!'Aƫƫ,!.1/ġƫ!(%ƫ2!/%2%.0)'/1/0ƫ ja veroista. Perusmaksu määräytyy lämmitystehon tarpeen mukaan, kun asiakas liittyy kaukolämpöverkkoon. Kun kohteen lämmityslaskuista on tarkempaa tietoa saatavilla, perusmaksu kannattaa tarkastaa aikaisempien kahden edellisvuoden kulutusten perusteella. Näin vesivirtamaksu saadaan vastaamaan todellista kulu-

1/1

Laskupvm

Neste Markkino inti Oy Keilaranta 21 PL95 02150 ESPOO

02.02.2015

Laskunumero

11111111

Tilaaja-asiakasn ro

11111111

Reskontranro

11111111 Tilaus

K1111111 Laskutusosoite

Matti Meikäläine n Muottikatu 3 11111 MUOT TILA

Laskun vasemmassa reunassa on maininta, mitä kevyttä polttoöljyä on tilattu. Rikitön Nestepolttoöljy -5/-15.

Varasto

Neste-polttoöljy -5/-15 160360 PVO Määrä: 1 139, 00 l Toimitusmaksu 10tmaksu

A-hinta 0,62 euroa/litra ilman arvonlisäveroa 0,76880 euroa/litra , arvonlisävero 24%

ite

Toimitusehto

Määrä Tilattu määrä on 1139 litraa Kuvaus Koodi

50 euroa. Neste Oililla on öljytoimituksissa kiinteä tilauskohtainen toimitusmaksu.

Toimitusoso

Matti Meikäläine n Muottikatu 3 11111 MUOT TILA

DDP

Yksikkö Litraa

Määrä

Yksikkö

1139,00

Maksuehto

14 päivää nett o

Eräpvm

16.02.2015

Viivästyskorko

7,50 %

Huomautusa ika

7 päivää

A-hinta alv 0 % A-hinta sis. alv

Alv-%

0,62000 0,76880

l Pakkausluettelon nro: 5PSA111111 1111 Lähetysp äivä: 31.01.20 15 1,00

Pcs.

Summa alv 0 % Summa sis. alv

24 %

40,32258 24 % Summa alv 0 % Alv 24 % Summa sis.

Tilatun polttoaineen yhteishinta ilman arvonlisäveroa sekä arvonlisäverollinen yhteishinta

706,18 875,66

alv

40,32 50,00

746,50 179,16 EUR

Viitenumero 111111111111 11111111

925,66

Summa sis. alv 925,66 euroa on laskun verollinen loppusumma. Neste Markkino

inti Oy

ALV-tunnus: FI16 Kotipaikka: Espo 264908 o

Yhteystiedot

Puhelin: +358 200 e-mail: asiakaspa 11311 lvelu@nesteoi Internet: www l.com .neste.fi

Pankki: Nordea Oko Danske Bank Danske Bank USD Aktia

IBAN FI60 2333 1800 0046 00 FI08 5000 0120 0051 85 FI92 8000 1570 4137 82 FI44 8000 6140 2829 14 FI67 4055 1120 0124 67

BIC NDEAFIHH OKOYFIHH DABAFIHH DABAFIHH HELSFIHH

Mitkä ihmeen energia- ja valmistevero? Lämmitykseen käytettävän sähkön, kaukolämmön ja kevyen polttoöljyn hinnoissa on merkittävä osa veroa. Sähköveroa sekä lämmityspolttoaineiden veroa kiristettiin tämän vuoden alussa. Tämä tarkoittaa tavallisille omakotiasukkaille noin 50-80 euron lisäystä lämmityskustannuksiin vuositasolla. Suurimman lisäverolaskun saavat sähkölämmittäjät. Energiavero on valmistevero, ja sitä peritään sähköstä, kivihiilestä, maakaasusta ja nestemäisistä polttoaineista sekä lämmöntuotantoon käytettävästä kevyestä ja raskaasta polttoöljystä. Vero koostuu energiasisältö- ja hiilidioksidiveroista. Edellä mainittujen verojen lisäksi energiatuotteista peritään huoltovarmuusmaksua ja arvonlisävero.

Vattenfall EnergyWatch-verkkotyökalu näyttää reaaliajassa, mihin kotona kuluu eniten energiaa. Tietoja keräävä tallennin liitetään sähkömittariin. Tiedot välittyvät omalle EnergyWatch-tilille. Ohjelma tunnistaa sähkönkulutuksen toistuvia muutoksia ja malleja, joten saat ainutlaatuisella tavalla tietoa kodin sähkönkulutuksesta. Ohjelma ja tallennin tarvitsevat toimiakseen langattoman verkon ja jatkuvasti päällä olevan laajakaistayhteyden.

Kevyen polttoöljyn hinnassa on sekä polttoainevero että arvonlisävero. Polttoainevero on kiinteä euromääräinen vero litraa kohti. Se muodostuu energiasisältöverosta (9,30 snt/l), hiilidioksidiverosta (11,74 snt/l) ja huoltovarmuusmaksusta(0,35 snt/l). Litrassa öljyä on siis erilaisia veroja 21,30 senttiä, arvonlisävero mukaan laskettuna 26,52 senttiä / litra. Polttoaineveron määrä määritellään valmisteverolainsäädännössä sentteinä litraa kohti ja se ei ole riippuvainen öljyn hinnasta. Sähkövero nousi tämän vuoden alusta ja se on nyt 2,79372 senttiä kilowattitunnilta (alv 24 %). Vero sähköstä ensimmäisessä veroluokassa koostuu energiaverosta veroluokka (2,24 snt/kWh) ja huoltovarmuusmaksusta (0,013 snt/kWh). Verot yhteensä 2,253 snt/kWh + alv 24 prosenttia on yhteensä 2,79372 senttiä kilowattitunti.

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

9


SähkÜlaskun erittelystä käy ilmi, että sähkÜsopimus on Fortum Vakaa, 100% vesisähkÜ. Perusmaksu ja energiakulutus kilowattitunteina kolmen kuukauden ajalta aina kuukausi kerrallaan.

tusta, eikä makseta turhasta. Vesivirta- eli perusmaksun suuruus omakotitaloissa vaihtelee, yleensä se on noin 500-1000 euroa vuodessa riippuen rakennuksen lämmitystehontarpeesta.

LĂ„MMITYSĂ–LJY HERKKĂ„ SUHDANTEILLE

Näiden tietojen alla on siirrosta vastaavan yrityksen, Caruna Espoo Oy:n siirtomaksut, kuukausimaksut sekä sähkÜveron osuus. Kaikki omilla riveillään. Alempana näkyy vielä vuosiennuste kulutuksesta ja mitä ennusteen mukainen kilowattituntimäärä tulee maksamaan tämän hetkisillä sähkÜn hinnoilla.

LämmitysÜljyn hintaan vaikuttavat maailmantalouden suhdannevaihtelut ja talouden tila, Üljyvarastojen suuruus, kysyntä ja tarjonta, luonnonmullistukset, valuuttakurssien vaihtelut sekä lämmityskauden aikana kasvava kysyntä. Suomessa talvikaudella lämmitysÜljyn kysyntä kasvaa, mikä nostaa kevyen polttoÜljyn hintaa. LämmitysÜljyn hinnassa on mukana polttoainevero, joka muodostuu energiaverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Koska polttoainevero määrätään sentteinä litraa kohti, sen prosentuaalinen osuus kuluttajahinnasta vaihtelee hinnan muuttuessa. LämmitysÜljyn kuluttajahinnasta merkittävä osa on veroa. iihen, Kevyessä polttoÜljyssä rikkipitoisuus vaikuttaa siihen, kuinka rankasti tuotetta verotetaan. Vuosien saatossa tossa tämä on johtanut siihen, että Suomessa on siirrytty rytty rikittÜmiin lämmitysÜljyihin, mikä taas on ilmaston on ja ympäristÜn kannalta parempi asia. P

St1 Oy 00380 Helsinki

Sivu 1/1

Esimerkki 2 Üljylämmitys 20 000 kWh (lämmitysenergian kokonaistarve)/ 1000 x 104 ₏/mWh (Üljyn kuluttajahinta)/ 0,93 (Üljylämmityksen hyÜtysuhde) = 2236 euroa

28.1.2015

Laskun numero

3266717

Viitenumero

332 00318 613 26 67175

Lähetystositen ro

50259587

20031861

ST1 LĂ„MPĂ–PAL

Laskun eräpäivä

Ostajan yhteyshl Ăś

VELU

13.2.2015

Olemme ulko istaneet mak suvalvonnan Maksamista Intru koskevat yhte ydenotot IJ Mak m Justitia Maksuvalvon Viivästyskor ko nalle. huomautusk 8%. Kirjallisesta maksum suvalvonta puh. 09-2291 ulu 5 euroa. Laskun sisältÜä uistutuksesta veloitetaan 1755. yhteydenotot St1 puh. 010 ja sopimusta 557 11. koskevat Tuote/palvelu

Tilaus/Ostajan viite Reskontra-asiak asnro

YhteyshenkilĂś /Kuljetusliike

Viivästyskork

o

8%

Maksuehto

14 pv

Huomautusaika

Toimitusosoite 20031861 MEIKĂ„LĂ„INE N MAIJA OMAKOTITAL ONTIE 1 12345 KUNTA Ă -hinta Arvo verollinen Alv ilman alv 0,8597 693,30 24,0 0%

8 päivää

Määrä à -hinta St1 Teho Opti Prem veroton Tilauspäivä: 26.1 ium talvi Alv määrä 1000 L Yhteensä EUR Toimituspäivä .2015 0,6933 : 28.1.2015 ** Haluatko lask usi sähkÜisenä? 166,39 ja laskulta lÜyty Lähe tä OVT 859,69 -tunnuksesi ja vä operaattorisi **Laskut on myÜ asiakasnumero. ** tiedo s saatavissa t sähkÜpostilla Asiakaspalvel verkkopankki osoitteeseen unumerot: Lask in. RekisterÜidy laskutus@st1.fi. utus 0800-177 e-laskun vast Liitä mukaan 277, Tilaukset aanottajaksi oma yhteystietosi 0800-166266, ssa verkkopa Maksuvalvont nkis sasi a 09-2291 1755 .** Alv-erittely Alv 24,00% Arvo ilman alv 166,39 Yhteensä Eur 693,30 LASKU YHTEE 859,69 NS

Ă„:

St1 Oy Purotie 1 00380 Helsinki Suomi

Saajan tilinumero Mottagarens kontonummer

Saaja Mottagare

Maksajan nimi ja osoite Betalarens namn och adress

Nordea Nordea OP Pankki

Puhelin: 010 55711 Fax: (09) 803 0004 WWW-osoite: www SähkÜposti: etuni .st1.fi mi.sukunimi@st 1.fi

229018-72095 109030-101991 561211-220158

IBAN

St1 Oy

Kotipaikka: Hels Y-tunnus: 0201 inki 124-8

FI81 2290 180 0 FI70 1090 300 0720 95 0 FI68 5612 112 1019 91 0 0201 58

MEIKĂ„LĂ„INEN MAIJA OMAKOTITA LONTIE 1 12345 KUNTA

BIC

St1 Üljylasku on selkeä ja helppo lukea. Tilattu Üljymäärä hinta ilman arvonlisäveroa ja veron 859,69 eur kanssa,oaveron osuus ja loppusumma on luettavissa yhdellä silmäykselLœ)LMOITUSMAKSUNVALvonnan ulkoistuksesta on keskeisellä paikalla, joten ennen laskun sisällÜn tietoja katse kiinnittyy maksunvalvontaan ja huomautuskuluihin.

NDEAFIHH NDEAFIHH OKOYFIHH

Allekirjoitus Underskrift Tililtä nro Frün konto nr

10

Laskun päiväys

20031861

Lämmitysenergian tarve kokonaisuudessaan (kWh)/ 1000 x polttoaineen hinta (₏/MWh)/hyÜtysuhteella = Vuosittainen lämmityskulu (Euroa)

20 000 kWh (lämmitysenergian kokonaistarve)/ 1000 x 115 ₏/mWh (sähkÜn kuluttajahinta)/ 0,99 (sähkÜn hyÜtysuhde) = 2277 euroa

LASKU

MEIKĂ„LĂ„INE N MA OMAKOTITALO IJA 12345 KUNTA NTIE 1

Esimerkki: Näin lasket, mitä lämmitys maksaa vuodessaa

Esimerkki 1: sähkÜlämmitys

Hankalaksi laskun sisällÜn tulkinta muodostuu silloin, kun asiakas haluaisi tietää, mitä hänelle maksaa todellisuudessa yksi kilowattitunti. Silloin kuluttajan pitää laskea yhteen sSœHKÆNKULUTUS   EUROA sPERUSMAKSUTKUUKAUDESSAX EUROA sSIIRTOMAKSUT   EUROA sSœHKÆVERO)LUOKKA EUROA SEKœ sSIIRRONPERUSMAKSUTX EUROA Saatu summa pitää jakaa kulutettujen kilowattituntien MœœRœLLœ   K7H Tätä tietoa laskussa ei ole saatavissa valmiina. Tässä ESIMERKKILASKUSSA EUROA K7H øK7H

Viitenro Ref.nr Eräpäivä FÜrf.dag

332 00318 613 26 67175 13.2.2015

Euro

859,69 Maksu välitet ään maksujenvälityksesaajalle vain Suomessa Kotim aan maksajan ilmoitt n yleisten ehtojen mukai sesti ja vain aman tilinu


 

! UUTUUS ERI INVERTT Ă– MP MAALĂ„

      NIBE maalämmÜn uusi invertteriteknologia tarjoaa kotisi lämmitykseen parhaan mahdollisen tehokkuuden. Mallistomme lippulaivan, NIBE F1255, avulla voidaan saavuttaa markkinoiden korkein vuosihyÜtysuhde (EN 14825/cold) sekä selvää säästÜä lämmityskuluihin.

Monipuolisesta lämpÜpumppuvalikoimastamme lÜydät lompakkoosi sopivan, laadukkaan, tehokkaan ja helppokäyttÜisen lämmitysratkaisun sinun kotiisi.

Tutustu valikoimaamme ja lĂśydä sopiva NIBE-lämmitys ja lähin jälleenmyyjä osoitteessa nibe.ďŹ . NIBE Energy Systems Oy Juurakkotie 3, 01511 Vantaa Puh. 09 274 6970

6

VUODEN NIBETURVA


Teksti: Jaana Pesonen

Mitä lämmitys maksaa?

Lämmitysenergian hinnat vaihtelevat Lämmitysenergian hinnat vaihtelevat lyhyellä aikavälillä. Se mikä nyt on edullinen vaihtoehto voi ensi vuonna tai pitemmällä tarkastelujaksolla olla jotakin aivan muuta. Tilastokeskuksen asumisen energiankulutus-tilasto kertoo, että asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Syynä tähän on lämpimät säät. Kotitalouslaitteiden energiankulutus laski viisi prosenttia. Kulutusta pienensi muun muassa vähäisempi autonlämmityksen käyttÜ. Luultavasti sama linja on jatkunut myÜs viime vuonna, mutta siitä tilastot ovat vielä kesken. Omakotitalon lämmitysenergian hinta eri energiavaihtoehdoilla on herättänyt suurta kiinnostusta. Ohessa yksityiskohtaiset laskelmat esimerkkitalolle nykyisillä energianhinnoilla.

Talon perustiedot:

Perhe �Keskiverto�

s Rakennusvuosi 1990, yksikerroksinen suorakulmio s Sijaintialue pääkaupunkiseutu, Etelä-Suomi s Rakennuksen lämmin pinta-ala 175 neliÜmetriä s Lämmitettävä tilavuus 463, 75 m3 s Huonekorkeus 2,65 m s Asukkaiden lukumäärä 4 Talon maantieteellinen sijainti, rakennusvuosi ja energiatehokkuustaso vaikuttavat huomattavasti lämmitysenergian tarpeeseen. Rakennuksen lämmitettyyn pintaalaan sisältyvät väliseinät, mutta eivät ulkoseinät. Kuutiotilavuus saadaan kertomalla pinta-alan neliÜt huonekorkeudella. Lämpimän käyttÜveden lämmitykseen lasketaan tavallisesti 800-1200 kWh/asukas vuodessa. Me käytämme laskelmissa näiden keskiarvoa, 1000 kWh/asukas/vuosi. Runsaasti vettä

s Lämpimän käyttÜveden tarve 4000 kWh LämpÜenergian tarve kokonaisuudessaan 25 796 kWh

Perhe â€?Kuluttajaâ€? s Lämpimän käyttĂśveden tarve 6000 kWh LämpĂśenergian tarve kokonaisuudessaan 27 796 kWh käyttävässä perheessä määrä on 1500 kWh/asukas/vuosi. Laskelmissa on huomioitu lämpimän veden energiasisältĂś mutta ei vesivaraajan lämpĂśhäviĂśitä. Lämmitysenergian kulutustiedot esimerkkitalolle on laskettu Lämmitystapojen energialaskurilla osoitteessa lammitysvertailu.eneuvonta.ďŹ . Laskuriin voi muuttaa rakennuksen tilavuuteen vaikuttavia määreitä, asunnon sijaintipaikkaa sekä talon rakentamisajankohtaa. Näin kulutustiedot saa vastaamaan paremmin oman talonsa arvoja.

ILMALĂ&#x201E;MPĂ&#x2013;PUMPUT Â&#x2021;$6<*/0 Â&#x2021;$6<*/7

JĂ&#x201E;Ă&#x201E;HDYTYS- JA LĂ&#x201E;MMITYSJĂ&#x201E;RJESTELMĂ&#x201E;T

'HVLJQPDOOL *RRG'HVLJQ$ZDUG Paras lämmitysteho!

L)'HVLJQ$ZDUG

VRF-JĂ&#x201E;RJESTELMĂ&#x201E;T Â&#x2021;7HKRWN:VLVl\NVLNN|l Â&#x2021;8XGLVMDVDQHHUDXVNRKWHLVLLQ Â&#x2021;6DPDQDLNDLVHHQMllKG\W\NVHHQMDOlPPLW\NVHHQ

TES TIMENESTY JĂ&#x201E;

TM Rakennusmaailma 12/2013

6825$2+-$86N: Â&#x2021;-lUMHVWHOPlOOlYRLGDDQOlPPLWWllMDMllKG\WWllPP OHY\OlPP|QVLLUWLPHQNXXPDNDDVXNLHUXNDQMDNDQDYDSDWWHULQNDXWWD LOPDDYHWWl

O

LWD

5LY

ILMA-VESILĂ&#x201E;MPĂ&#x2013;PUMPUT Â&#x2021;7HKRWN: Â&#x2021;.\WNHWWlYLVVl |OM\NDWWLODQULQQDOOH Â&#x2021;XXGLVMDVDQHHUDXVNRKWHLVLLQ Â&#x2021;.RUNHDK\|W\VXKGH

OOLW

KD

MD RW

ON2

N

C

L

O ON

ERR DEF

1,6A 6A

C

0,4A 0, 4A

0,4A

OOOO

O OOO

Välikaapeli

A TTW-CW C-INV2 -INV2

O :

A TW-D D

: : O O O O O 

H

OOO

O 

RS232 2

ON ON

H/C

+112

TH

OUT

IN

SähkÜnsyÜttÜ

Kylmäaineputket LämpÜtila-anturit

Maahantuoja:

FG Finland Oy Koivuhaantie 2-4 01510 Vantaa Puh: 020 741 2222 info@fgfinland.fi www.fgfinland.fi


Tilastokeskuksen mukaan energian hinnan muutokset vuoden tarkastelujaksolla ovat olleet suurimpia kevyellä polttoöljyllä ja pelletillä. Öljyn hinta on laskenut 8,2 prosenttia, kun taas pelletti on kallistunut 9,7 prosenttia. Polttopuun hinta vaihtelee suuresti. Pohjois- ja Itä-Suomessa polttopuuta saa huomattavasti edullisempaan hintaan kuin Etelä-Suomessa. Jos kotitaloutenne lämmityslasku on esimerkkilaskelmiamme pienempi, asutte keskivertoa tiiviimmässä talossa tai käytätte laskemiemme keskivertoperhettä vähemmän lämmitysenergiaa sekä lämmintä käyttövettä. P

YLEISIMMÄT OMAKOTITALOJEN LÄMMITYSENERGIANLÄHTEET: Taulukon laskelmissa käytetyt hinnat: ƫ đƫ!((!00%Čƫćāƫĺĥ $ ƫ

đƫ11ƫćĊČĉƫĺĥ $

ƫ ƫ

đƫ !250ƫ,+(00+®(&5ƫāĀąČąƫĺĥ $ƫ đƫ 1'+(A),®ƫĈćČăăƫĺĥ $

ƫ

đƫA$'®ƫāāĆČăƫĺĥ $ƫ

Hinnat: Lämmitysenergian kuluttajahintoja /55/'11//ƫĂĀāąČƫ%(/0+'!/'1/ƫ h www.tilastokeskus.fi/til/ehi/ 2014/03/ehi_2014_03_ 2014-12-17_tau_003_fi.html Puun hinta pääkaupunkiseudulla hankittuna 10 pinokuution erä ĨāćČĈƫ%ġ)ă), 100 €/ p-mă, h www.vantaanekopalvelu.fi

Perhe ”keskiverto” 5000 € 4000 € Suora sähkölämmitys Öljylämmitys Kaukolämpö Pelletti Maalämpö

3000 € 2000 € 1000 € 9/ 2013

2/2014

8/2015

2/2015

Näin lasket, mitä lämmitys maksaa vuodessa Lämmitysenergian tarve kokonaisuudessaan (kWh)/1000 x polttoaineen hinta (€/MWh)/hyötysuhteella = Vuosittainen lämmityskulu (Euroa)

LÄMMITYKSEN HINTA Lämmitysmuoto

Öljylämmitys

Suora sähkölämmitys

Kaukolämpö

Maalämpö

Puu

Pelletti

Hyötysuhde (maalämpö COP)

0,93

0,99

0,95

3

0,8

0,8

Polttoaineen hinta (€ / MWh)

104,40 €/MWh

115,30 €/MWh

76,33 €/MWh

115,30 €/MWh

69,80 €/MWh

61,00 €/MWh

Vuotuiset lämmityskulut, perhe ”Keskiverto”

2 896 €

3 004 €

2 073 €

991 €

2 250 €

1 966 €

Vuotuiset lämmityskulut, perhe ”Kuluttaja”

3 120 €

3 237 €

2 233 €

1 068 €

2 425 €

2 119 €

Lukijamatka Lontooseen: Chelsea Flower Show, Lontoon kevät...

Paikalliset P ik lli pojat j

ei pakkasta pelkää! Pakkasta, viimaa, lunta ja jäätä jääätä – kattoremontti ei katso säät tä. säätä. t U Uusi usi katto katto jopa jopa 2 ppäivässä äivvässää t PPienempi ienempi kosteusriski kosteussriiski ppakkasella akkaselllla t TTuomme uomme ttullessamme, ullessamme, vviemme iemme mennessämme m ennessämme – ssiistit iistit pihat pihat t KKauttamme auttamme m myös yös rahoitus rahoitus

Soita 03 3398 67 6722 722

www.laaturemontti.fi

! M O U H Vielä muutama paikka jäljellä! Koe maailman maineikkaimmat puutarhamessut. Lähtö 21.5., paluu 24.5. Kolme yötä hotelli Crown Plaza Ealingissä, bussi messuille, hinta vain 970,-/h. kahden hengen huoneessa. Kts Omakotilehti 4/2014 tai selaa se netissä.

Soita p. 010 2323 109 (ma–pe 8-17) 8,35 snt/puh + 3,2 snt/min, matkapuh. 19,2 snt/min. Palvelumaksu 0€


 ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ

Omakoti-lehden suuri vaalikysely

Mikä puolue omakotiasujan asialla? Lähestyvät eduskuntavaalit ovat tärkeät myÜs pientaloasukkaalle. Puolueet ratkaisevat asumiseen liittyvistä kustannuksista suuren osan. Energian hinta, kiinteistÜvero, jätevesiratkaisut ja monet muut suoraan asumiskustannuksiin liittyvät asiat ovat poliittisia ja tulevan hallituksen pitkälti päätettävissä. Kysyimme puolueiden puheenjohtajien mielipidettä viiteen tärkeään asiaan.

114 4


 ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ 

ASUMISKUSTANNUKSET

Asumisen kustannukset ovat suurimmat omakotitaloissa asuvilla, neljännes-viidennes perheen käytettävissä olevista tulosta. Pientaloissa asuvien kotitalouksien asumiskustannusten kasvu Suomessa on ollut 4,4 % vuodessa vuosina 2009â&#x20AC;&#x201C;2013. Kulujen ennustetaan kasvavan edelleen 3,6 % vuodessa vuosittain 2018 mennessä (Pellervon taloustutkimus PTT). Omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana eniten, Ăśljyllä lämpiävässä omakotitalossa peräti 9,1 % vuosittain. Omakotitalossa yksinelävän eläkeläisen asumiskustannusten osuus käytettävissä olevista tuloista on nyt jo 38,7 % ja vuonna 2018 jopa 42 % (PTT). Energiamaksut, energiaverotus, vesimaksut ja muut pientaloasumisen maksut ovat nousseet ja tulevat nousemaan entisestään jo ilmankin valtiovallan aikeita nostaa asumisen verotusta. Valtiontalouden ja kuntien talouden hoitamisessa on unohdettu, miten ne ovat vaikuttaneet yhä nostavasti asumisen kustannuksiin.

Miten asumisen kustannusten kasvu voidaan mielestänne katkaista? Mitkä ovat ne keinot, joilla mielestänne taataan pientaloasumisen ja omistusasumisen kohtuuhintaisuus Suomessa?

â&#x20AC;&#x201C; Asumiskustannuksista suuri osa tulee asunnon hinnasta. Kristillisdemokraatit pyrkivät hillitsemään asuntojen hintojen nousua lisäämällä tonttitarjontaa ja vauhdittamalla kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista. Pidämme tärkeänä, että myĂśs pientalojen energiatehokkuutta parannetaan, mikä osaltaan alen-taa asumisen kustannuksia. Esitämme kotitalousvähennyksen korottamista ja erityisesti energiaremontteja koskevien verovähennysten korottamista. P â&#x20AC;&#x201C; Kustannuksia aiheuttavaa, rakentamiseen ja asumiseen liittyvää turhaa sääntelyä ja byrokratiaa on purettava. Lisäksi kuntien pitää nykyistä pitkäjänteisemmin hankkia ennen kaikkea vapaaehtoisin kaupoin riittävästi raakamaata ja kaavoittaa sitä asuntokäyttÜÜn omien maidensa lisäksi. P

â&#x20AC;&#x201C; Erityisesti Vihreät haluavat tukea energiatehokkuusremontteja ja lämmitystapamuutoksia. P

Ville NiinistĂś, Vihreiden puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; Energiaverotus EU:n minimitasolle. Raskaasti tappiollisen sähkĂśntuotannon tukemisen lopettaminen. Perussuomalaiset irtisanoutuvat EU:n ilmasto- ja energiatavoitteesta taakan jakoineen. Se koskettaa päästĂśkaupan ulkopuolisia eli asumista ja liikennettä. Lasku Suomelle olisi satoja miljoonia euroja, omakotitaloudet maksavat puolalaisten osuudet taakanjaossa. Laskisimme kaikki kansallisesti päätetyt viherverot EU:n minitasoon; SähkĂśvero 1,89 snt /kWh lasketaan 0.10 snt/ kWh. PolttoĂśljy 15,99 snt /l lasketaan 2.10 snt /l. Bensa 66,61 snt /l lasketaan 35, 10 snt /l. P

â&#x20AC;&#x201C; Asumisen kustannusten kasvu voidaan katkaista vain siten, että valtio lakkaa korottamasta energia- ja muita veroja. Valtion on etsittävä muita lypsylehmiä kuin omakotitalossa asuva, omalla autolla tĂśissä käyvä tavallinen suomalainen. Heitä on ruoskittu jo liikaakin. P

â&#x20AC;&#x201C; Kokoomuksen tavoitteena on keventää kotitalouksien verotaakkaa. Tämä parantaisi ostovoimaa. Energian hinta pidetään alhaisena laajalla energiapaletilla. Esimerkiksi ydinvoimapäätĂśksillä voidaan sähkĂśn hinta pitää edelleen kotitalouksille edullisena. P

â&#x20AC;&#x201C; Tulojen pitää riittää asumisen lisäksi myĂśs elämiseen. Asuntorakentamisen tuntuva lisääminen tasapainottaisi hintatasoa. LähiĂśiden täydennysrakentamisessa pitää lisätä myĂśs pientalorakentamista. Lainojen verovähennystä ei saa kokonaan poistaa ja erilaisia maksuja korottaa vain maltillisesti. P

â&#x20AC;&#x201C; RKP on perinteisesti puolustanut maltillista kiinteistĂśveroa. Tämä linja jatkuu. Omakotitaloasumisen kustannuksista iso osa muodostuu huoltotoimenpiteistä. Tässä kotitalousvähennys on tärkeässä osassa. Kotitalousvähennyksen nostamisella parannamme paitsi tyĂśllisyyttä, myĂśs omakotiasujien asemaa. P

â&#x20AC;&#x201C; Kustannusten nousua voidaan hillitä. Maata ei hankita ja kaavoiteta riittävästi, että se pysyisi kohtuuhintaisena. Tällä hetkellä 1.000-1.500 euroa asuinneliĂśltä on pelkkää tontin hintaa pääkaupunkiseuduilla. Se on asukkaille kova poliittinen hinta. Normien järkevĂśittämisellä saadaan myĂśs hintapainetta kuriin. Laina-ajat ovat pidentyneet 20-30 vuoden mittaisiksi ja se heijastuu myĂśs asuntojen hintoihin. Korjataan esimerkiksi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnan lisäämisellä tai vaihtoehtoisilla rahoitusratkaisuilla. SähkĂśstä, vedestä, lämmĂśstä ja jätehuollosta on muodostumassa liiketoimintaa joka ei perustu kohtuuhintaisiin asumiskustannuksiin vaan tuottojen maksimointiin. Tämä kehitys on katkaistava. P

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Ä ĆŤÄ&#x2018;ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

15


Ä&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

ENERGIATODISTUS

Eduskunta on kesäkuussa 2014 edellyttänyt, että pientalojen energiatodistuksen sisältÜä pikaisesti muutetaan helpommin ymmärrettäväksi poistaen energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat. Eduskunnan ympäristÜvaliokunnan mielestä energiatodistusta voidaan kehittää sisällÜllisesti siten, että siinä olisi mahdollisesti kaksi indikaattoria, ensimmäinen laskennalliseen kulutukseen perustuva, joka määräisi E-luokan ja toinen rinnalle otettava tieto energiamuodon kertoimella kerrottu tulos. Edelleen Taloustutkimuksen 3/2014 tekemän tutkimuksen mukaan 84 prosenttia kansalaisista haluaa todelliseen kulutukseen perustuvan energiatodistuksen.

Energiatodistuksen kehittäminen vaatii lakimuutoksen. Onko puolueenne sitoutunut kehittämään energiatodistusta alkavalla vaalikaudella yllä mainittujen edellytysten mukaisesti? Miten kansalaisten tahto (todelliseen kulutukseen perustuva energiatodistus) huomioidaan?

Puolueiden kannattajien mielestä oikea tapa määrittää talon energiatodistus: 84 prosenttia kansalaisista haluaa, että rakennuksen energiatodistusluokan määrittely perustuu todelliseen kulutukseen. Ä&#x2018;ĆŤ10'%)1'/!//ĆŤ$/00!(0%%*ĆŤĆŤ Ä Ä&#x20AC;Ä&#x20AC;Ä&#x2020;Ä?AĆŤ$!*'%(ÂŽA

ĆŤ

Ä&#x2018;ĆŤĆŤ/000!(10ĆŤ0!$0%%*ĆŤÄ Ä&#x20AC;Ä&#x2039;ÄĄÄ Ä&#x192;Ä&#x2039;Ä&#x192;Ä&#x2039;Ä&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2026;ĆŤ Ä&#x2018;ĆŤĆŤ10'%)1'/!*ĆŤ2%.$!).#%*(%ĆŤ+*ĆŤĆŤ ĆŤ *+%*ĆŤĹ&#x2014;ĆŤÄ&#x192;ĆŤ,.+/!*00%5'/%''ÂŽAĆŤÄ&#x160;Ä&#x2020;ĆŤĹ&#x152;ĆŤĆŤ ĆŤ (1+00)1/0/+((Ä&#x2039;

â&#x20AC;&#x201C; Energiatodistus on erinomainen esimerkki haitallisesta säätelystä, josta yhdessä ns. paskalain kanssa voitaisiin aloittaa asumisen säädĂśsten purkutalkoot. P â&#x20AC;&#x201C; Kyllä. Todistusten pitää perustua todelliseen energiankulutukseen. P

Juha Sipilä, Keskustan puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; Energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kannusteita ja ďŹ ksujen tapojen suosimista. Energiatodistusta on syytä kehittää kuluttajalle selkeämpään suuntaan. P

Alexander Stubb, Kokoomuksen puheenjohtaja

16 16

â&#x20AC;&#x201C; Energiatodistus on herättänyt kritiikkiä vaikeaselkoisuutensa ja kalleutensa takia. Sitä voidaan kehittää ympäristĂśvaliokunnan ehdotusten mukaisesti. P

â&#x20AC;&#x201C; Kyllä. Lisäksi Muutos pitää energiatodistusta turhana. Olisi yksinkertaista esittää kiinteistĂśn ostajalle energialasku kahden vuoden ajalta sekä kertoa mahdollisten itse tuotettujen energiamuotojen kulutus. P

â&#x20AC;&#x201C; Todistuksia pitää välittĂśmästi selkeyttää ja EU:n komissioon vaikuttaa niin, että ns. vanhojen omakotitalojen energiatodistukset muuttuvat vapaaehtoisiksi. Tähän SDP:n asuntoministeri on vahvasti sitoutunut. Suuri kiitos kuuluu Omakotiliitolle aktiivisuudesta tässäkin asiassa. P

â&#x20AC;&#x201C; Esitys ja ympäristĂśvaliokunnan linjaus on hyvä, ja kannatettava ja sen eteen olemme halukkaita toimimaan. Lisäksi tulisi erikseen pohtia vanhojen rakennusten asemaa. P

â&#x20AC;&#x201C; Energiatodistusta tulee kehittää tarkoituksenmukaisempaan suuntaan ja sen hintaa tulee pyrkiä laskemaan. Todellinen kulutus olisi hyvä ilmetä todistuksessa. Tulevan hallituksen tulee myĂśs pyrkiä vaikuttamaan siihen, että vanhat omakotitalot jätetään energiatodistuspakon ulkopuolelle myĂśs vuoden 2017 määräajan jälkeen. P

â&#x20AC;&#x201C; Todistuksen pois rajaamisesta neuvotellaan EU:n kanssa vanhempien omakotitalojen kohdalta. Tämä on vietävä loppuun ja katsottava saadaanko muutos aikaan. Niiden kohdalta joilta sitä vaaditaan, on todistuksen oltava sellainen, että siitä myĂśs informaatio aukenee ja selviää, jotta siitä hyĂśtyy niin vuokraaja, myyjä kuin myĂśs mahdollinen asunnon korjaaja. Nyt voimassa oleva ei kaikilta osin täytä näitä ehtoja ja vaatii siis tarkennusta. P


Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

KIINTEISTĂ&#x2013;VEROTUS

KiinteistÜverotus on merkittävä osa pientaloasumisen kokonaisverotusta. KiinteistÜvero on v. 1993 käyttÜÜn otettu vero, jota maksetaan kiinteistÜn sijaintikunnalle kaikista yksityisessä omistuksessa olevista kiinteistÜistä maa- ja metsätalousmaata lukuun ottamatta. KiinteistÜvero lasketaan erikseen tontille ja rakennuksille. Tontin kiinteistÜvero perustuu kiinteistÜveroprosentin ohella Verohallinnon vuosittain vahvistamiin rakennusmaan verotusarvon laskentaperusteisiin. Rakennusmaan verotusarvon laskenta perustuu kuntakohtaisiin tonttihintakarttoihin ja toteutuneisiin kauppahintoihin alueella (kaupunginosa) sekä määritettyyn tavoitearvoon käyvästä hintatasosta. Asuntokauppojen kohonneet kauppahinnat ovat voimakkaasti nostaneet alueensa asuintonttien verotusarvoja ja siten nostaneet kiinteistÜveroa. Vaikka asuntoja ei ole alueella myyty, kiinteistÜvero on silti noussut. Asuntokauppojen hintojen laskukaan ei ole vaikuttanut kiinteistÜveroon laskevasti. Jo kahdesti on lain nojalla korotettu kiinteistÜveroprosenttien ylä- ja alarajoja. Samoin on lailla nostettu verotusarvojen laskentaperusteita. Lisäksi useat kunnat ovat nostaneet kiinteistÜveroprosenttejaan. KiinteistÜveron korotukset kohdistuvat voimakkaimmin suoraan erityisesti pientaloasukkaisiin ja vapaa-ajan asukkaisiin kiristäen heidän verotaakkaansa. KiinteistÜverosta näyttää tulleen asumisen uusi varallisuus-vero. KiinteistÜvero on noussut määrällisesti jo yli kolminkertaiseksi v. 1993 lähtien.

Tulisiko kiinteistÜveron olla mukana siinä tarkastelussa, kun puolueet esittävät näkemyksiään verotuksen kehittämisestä? Miten tulevissa veroratkaisuissa tulisi huomioida kiinteistÜveron vaikutukset asumistalouden kokonaismenoihin? Miten kiinteistÜverotusta on kehitettävä, jotta se ei enää nousisi ja se olisi myÜs tasapuolinen eri asumismuodoille? Tulisiko kohtuuttomille ja ylisuurille kiinteistÜveroille kehittää leikkausmekanismi, jolla poistetaan kiinteistÜverotuksen loukut? PitäisikÜ kuntien saada päättää kiinteistÜveron alarajasta?

â&#x20AC;&#x201C; Kuntien tulisi saada päättää kiinteistĂśveron alarajasta. Niin kuin yllä mainittu linjamme on ollut että kiinteistĂśveron on oltava maltillinen. Puolueena emme pidä rakentamattomien tonttien korkeammasta kiinteistĂśverosta. P

Carl Haglund, RKP:n puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; KiinteistĂśveron tarkoituksena tulisi olla asumisinfrastruktuurin ylläpidosta ja investoinneista aiheutuvien kustannusten kattaminen, ei muun kuntatalouden paikkaaminen. Verotusarvon määrittämistä pitäisi tarkastella ja kehittää. KiinteistĂśveron valtakunnallista alarajaa voidaan alentaa mutta en poistaisi sitä kokonaan. P

â&#x20AC;&#x201C; Kokonaisuus on tärkein asumisen osalta. Asumisen osalta energia on yksi merkittävin merkittävimmistä kustannuseristä. Energiaverotus EU:n minimitasolle, joka alentaisi merkittävästi sekä asumisen että liikkumisen kustannuksia. P

Timo Soini, Perussuomalaisten puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; KiinteistĂśveroa tai muitakaan veroja ei pidä enää korottaa, vaan valtion lti jja kkuntien ti tulisi leikata menojaan. P

â&#x20AC;&#x201C; Asumiseen liittyviä veroja on jo kiristetty tällä vaalikaudella. Tärkeintä on, että kokonaisveroaste ei nouse. Verotusta ja sen vaikutuksia pitää tarkastella nykyistä kokonaisvaltaisemmin. P

â&#x20AC;&#x201C; KiinteistĂśveron tulee kohdistua ankarimmin rakennusliikkeiden ja suurten maanomistajien rakentamattomiin tontteihin asuntopulan vaivaamilla alueilla. Yleisesti verotuksessa laaja veropohja pitää verokannat kohtuullisina. P

â&#x20AC;&#x201C; KiinteistĂśveroa on tarkasteltava verokokonaisuuden osana. Ongelmia liitty esim ikäihmisten omakotitaloihin, joilla on suuret tontit. Näissä voitaisiin veronmaksua lykätä siihen vaiheeseen, kun omistaja vaihtuu. KiinteistĂśverossa joustovara eli â&#x20AC;?haarukkaâ&#x20AC;? emmekä pidä alarajan poistoa tarpeellisena. P

â&#x20AC;&#x201C; Kokoomukselle ensisijainen tavoite on tyĂśn ja yrittämisen verotuksen keventäminen. Kokonaisveroaste ei saa enää nousta. KiinteistĂśveron vaihteluväli on hyvä olla olemassa yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi. P

â&#x20AC;&#x201C; KiinteistĂśveron uudelleen tarkastelu voi olla paikallaan. Siinä tulee kuitenkin ottaa huomioon se, että etenkin metropolialueen ja sitä kautta koko Suomen yksi suurimmista ongelmista on asumiskustannusten nousu. Kalleimman asumisen alueille ei saisi verolla nostaa entisestään asumiskuluja. KiinteistĂśverotus heijastuu omistus- ja vuokra-asumiseen. Jos kiinteistĂśveroa uudistetaan, tulisi sen kannustaa kuntia kaavoittamaan ja edistämään rakentamista. Ylisuurten kiinteistĂśverojen leikkausmekanismi tarkoittanee bruttomääräistä ylärajaa ja se ei kuulosta järkevältä. Toki asiaa pitäisi tarkemmin tutkia. Kuntien vapautta päättää kiinteistĂśveron alarajaa emme kannata. On pidettävä huolta tasapuolisesta verotuksesta kansalaisten kesken eri kunnissa. P

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Ä ĆŤÄ&#x2018;ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

17


Ä&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;  ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ä&#x20AC;Ä

KOTONA ASUMINEN

Jokaisen ihmisen tulee saada valita oma asumismuotonsa sekä saada asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Ikääntyvien kotona asuminen on yhteiskunnalle taloudellisesti erittäin kannattavaa. Omakotiliiton omakotitalkkaripalvelut tukevat erityisesti iäkkäiden ihmisten kotona-asumista. Näillä palveluilla mahdollistetaan iäkkäiden ihmisten kotona-asumista ja näin vähennetään erityisesti myÜs yhteiskunnan kustannuksia.

Miten mielestänne voidaan taata pitkäjänteinen valtiovallan sitoutuminen ja taloudellinen tuki kolmannen sektorin tuottamien asumispalveluiden järjestämiseksi, kuten omakotitalkkaritoimintaan?

â&#x20AC;&#x201C; Kotona asumista on edistettävä ihmisten oman halun mukaan. Sen jälkeen tulee taata oikeus kohtuuhintaiseen palveluasumiseen ja lopulta täysipäiväiseen hoitoon ja hoivaan. Kolmas sektori, yhdistykset ja yritykset täydentävät julkisia palveluita.Valtion ja kuntien on aiheellista tukea ainakin pienimuotoista kansalaisjärjestĂśjen toimintaa, kuten omakotitalkkaritoimintaa tarvittaessa. P

â&#x20AC;&#x201C; Mahdollisuus asua kotonaan on vanhuksille tärkeä ja sitä tulisi tukea kaikin tavoin. P

Jari Leivo, Muutoksen puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; Suomalaisissa järjestĂśissä tehdään tärkeää tyĂśtä suomalaisten hyvinvoinnin eteen. Kokoomuksen mielestä vapaayhteistyĂśtä on vahvistettava. YhteistyĂśtä kuntien ja järjestĂśjen kesken on lisättävä. P

â&#x20AC;&#x201C; Oman ryhmänsä muodostavat vanhukset, joiden kotona (omakotitalossa) asumisen edellytysten parantamiseen kohdistuvat remontit ovat kansantaloudellisesti perusteltuja ja joiden tukemiseen on olemassa jo nyt omia â&#x20AC;&#x201C; mahdollisesti kuitenkin liian vähäisiä â&#x20AC;&#x201C; määrärahoja kunnissa. P

Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

18

â&#x20AC;&#x201C; Jokaisen ihmisen tulee saada valita oma asumismuotonsa sekä saada asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Ikääntyvien kotona asuminen on yhteiskunnalle taloudellisesti erittäin kannattavaa. Omakotiliiton omakotitalkkaripalvelut tukevat erityisesti iäkkäiden ihmisten kotona-asumista. Näillä palveluilla mahdollistetaan iäkkäiden ihmisten kotonaasumista ja näin vähennetään erityisesti myĂśs yhteiskunnan kustannuksia. P

â&#x20AC;&#x201C; Kotihoidon arvostusta lisäämällä. Ikäihmisten asumista omassa kodissa tulee tukea monipuolisesti. Tarvitaan toimivaa kotihoitoa, omaishoitoa ja muita hoitomuotoja. Julkisten palveluiden ja tukien lisäksi tarvi-taan kolmannen sektorin toimijoita. Omakotitalkkaripalvelu on erinomainen esimerkki tarpeellisesta ja toimivasta konseptista, joka helpottaa ikääntyvien kansalaisten kotona asumista. P

â&#x20AC;&#x201C; JärjestĂśjen mahdollisuuksia tarjota hyvinvointia tukevaa ja syrjäytymistä ehkäisevää kolmannen sektorin toimintaa on parannettava normien purkutalkoilla. YleishyĂśdyllisen yhteisĂśjen sääntely kilpailulainsäädännĂśn muodossa suhteessa kaupallisiin tarjoajiin on kasvanut. Yhteiskunnassa on koko 2000-luvun vallinnut harmaan talouden metsästys vähäisin tuloksin suhteessa kustannuksiin. Metsästys on paljastanut vapaaehtoistyĂśn rajanvedon ongelmallisuuden ja romauttanut vapaaehtoistyĂśn määrää. Siksi esimerkiksi lasten urheiluharrastusten hinnat ovat nousseet pilviin. Säätely on muiltakin osin merkittävästi lisääntynyt. VapaaehtoisyhteisĂśjenkin on paremmin tunnettava lainsäädännĂślliset ja sopimukselliset vastuunsa. Kehityksen seurauksena vapaaehtoistoiminta on vaikeutunut ja kustannukset nousseet. P â&#x20AC;&#x201C; Tuomalla ne laajemmin kotitalousvähennyksen piiriin, ja korottamalla vähennyksen ylärajaa. P

â&#x20AC;&#x201C; Omakotitalkkarin kaltaisen toiminnan edellytykset pitää turvata tulevaisuudessakin mm. verotuksen kotitalousvähennyksellä ja mahdollisuudella käyttää palkkatukea toimintaan. Julkisen vallan pitää kannustaa ja mahdollistaa järjestĂśjen tyĂśtä, ei asettaa niille turhia säännĂśksiä ja byrokratiaa. P


Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤÄ&#x2018;ĆŤ ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;ĆŤ

ASUMISEN SĂ&#x201E;Ă&#x201E;TELY

â&#x20AC;&#x201C; Vähennyksen käyttĂśalaa voitaisiin laajentaa jonkin verran. Vähennysmäärän pitää seurata kustannusten nousua. SDP:n asuntoministerien aikana on tehty asumisen tukien ja verotuksen sekä maankäyttĂś- ja rakennuslain kokonaisarviointi. Turhien normien karsintaa jatketaan. P

Antti Rinne, SDP:N puheenjohtaja

â&#x20AC;&#x201C; Esityksen pyrkimys on hyvä. Yleisesti parempi olisi aloittaa kokonaan puhtaalta pĂśydältä kuin, että ensin rakennamme verojärjestelmän joka ei toimi ja sitten rapautamme sen poikkeus toisensa jälkeen niin, että kokonaisuudesta ei saa tolkkua kukaan.

Pientaloasumista koskee muun muassa noin 75 eri lakia asumisen ja elämisen eri vaiheissa. Kansallisen lainsäädännÜn ohella myÜs EU-tason päätÜkset lisäävät sääntelyä ja siten samalla nostavat kotitalouksien asumisen kustannuksia.

Tulisiko kotitalousvähennyksen käyttÜalaa laajentaa (kuntotarkastus ja suunnittelu) ja määrä nostaa 3000 euroon puolisoa kohden sekä yksineläjillä kaksinkertaiseksi? Mitä asumisen sääntelyä voidaan purkaa?

â&#x20AC;&#x201C; Julkinen talous ei ole hyvässä kunnossa ja siksi verovähennysten lisäämisen kanssa on syytä olla pidättyväinen. Energiaremonttien osalta laajennusta voitaisiin harkita. P

â&#x20AC;&#x201C; Kuntotarkastuksista ei pidä tehdä pakollisia eikä niiden hintaa pidä paisuttaa kotitalousvähennyksellä (joka muuten on toki hyvä asia). Asumisen säätelyä pitää purkaa kaavoitus-, rakennus- ja rakennustarkastuslainsäädäntÜä väljentämällä. Miksi ihmiset eivät saisi rakentaa sellaisia taloja kuin haluavat minne haluavat?

â&#x20AC;&#x201C; Kokoomus kannattaa kotitalousvähennyksen laajentamisen selvittämistä. Asumiseen liittyvää sääntelyä voidaan järkeistää. Näin voidaan vähentää kustannuksia ja viivästyksiä. Tiettyjen muutostĂśiden luvanvaraisuutta voidaan vähentää ja asuntorakentamisen esteettĂśmyysvaatimuksia lieventää. Ohjaavana periaatteena tulisi olla yhtenäiset ohjeistukset ja ilmoitusmenettely. P

â&#x20AC;&#x201C; Keskusta esitti budjettivastalauseessaan joulukuussa 2014, että tyĂśkorvauksesta myĂśnnettävä vähennys nostetaan 60 %:iin 45 %:sta ja kotitalousvähennykseen oikeuttavasta tyĂśstä maksetusta palkasta vähennyskelpoista olisi 15 %:n sijaan 30 %. Esitimme myĂśs yksinelävien kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korottamista vastaavaksi kuin pariskunnilla, 4800 euroon. P

â&#x20AC;&#x201C; Suunnittelu voisi kuulua vähennyksen piiriin, mikäli se on osa vähennyksen piiriin kuuluvaa korjaustoimenpidettä. Kotitalousvähennys on selkeästi tyĂśllistävä, mikä puoltaa sen ylärajan nostamista. Asumisen liittyy kaiken kaikkiaan paljon lainsäädäntÜä, joka tähtää pääosin turvallisuuden lisäämisen, ympäristĂśn vaalimiseen ja rakentamisen hallintaan. LainsäädäntÜä voisi kuitenkin keventää ja virtaviivaistaa etenkin rakentamisvaiheen osalta. P

â&#x20AC;&#x201C; Kannatamme kotitalousvähennyksen korottamista ja erityisesti energiaremonttien verovähennyksen korottamista. Eräs tapa purkaa sääntelyä on keventää rakennuslupamenettelyjä lisärakentamisessa ja pienten lisärakennusten rakentamisessa omalla tontilla. Erilaisia lupamenettelyjä tulee nopeuttaa ja joustavoittaa ja ne tulee voida hoitaa kunnan Internet-palvelujen kautta. P

â&#x20AC;&#x201C; Normien purkutavoite koskee omakotiasumisen rinnalla monia muitakin elämänalueita. Voidaankin vain ihmetellä miten tällaiseen on päädytty â&#x20AC;&#x201C; ja ennenkin on eletty. Kotitalousvähennyksen nosto tässä taloudellisessa tilanteessa on vaikeaa etenkin kun sitä käyttävät ja siitä hyĂśdyn saavat keskimääräistä paremmin toimeentulevat kotitaloudet. Pääosa kotiremonttien määrästä kohdistuu kiinteistĂśn arvon nostamiseen ja käytettävyyden parantamiseen, mitkä näkyvät kiinteistĂśn arvon korottumisena â&#x20AC;&#x201C; eli kiinteistĂśnomistajan varallisuuden kasvuna. Voidaan esittää perusteltuja kysymyksiä, missä määrin valtion velvoitteena on tukea yksittäisten perheiden omaisuuden arvon kasvua verotuksen kautta. P

SUOMEN SU U OMEN N OMAKOTILEHTI

Ä ĆŤÄ&#x2018;ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020; Ä ĆŤÄ&#x2018; Ä&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

19 9


ENERGY SAVE E S Suomen taloudellisin ilma-vesi lämpöpumppu lämpöpump

SÄÄSTÄ 15 000 kWh VUODESSA

OSTAMALLA E S ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN SAAT:  

Nopean takaisinmaksuajan investoinnillesi. Parhaan energiasäästön suhteessa hankintahintaan. 5 vuoden takuun kompressorille. Laitteen, joka on suunniteltu pohjoiseen ympäristöön.

Ruotsin energiaviranomaisten testi E|S AWH 9kW:n pumpulle: Kaikki jotka nyt lämmittävät kotinsa sähkö,- öljy,- puu - tai pellettikattiloilla SÄÄSTÄVÄT 15 000 kWh VUODESSA käyttämällä E|S ilma-vesilämpöpumppua. E|S ilma-vesi lämpöpumppu AWH 9kW 4170 € sis.alv 24% (hinta sisältää sisä- ja ulkoyksikön, mutta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita). E|S monitoimivaraaja MWT 300l (ruostumatonta terästä), 2399 € sis.alv 24% (hinta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita).

MUISTA MYÖS MAHDOLLISUUTESI KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN!

Ota yhteyttä hyvin varustettuihin LVI-alan liikkeisiin tai jälleenmyyjiin.

Sharpin valmistamat ilmalämpöpumput ovat ehdotonta markkinoiden huippua. Sharp on yksi kokeneimmista pioneereista ilmalämpöpumppujen markkinoilla. Sharp toi muun muassa ensimmäisenä valmistajana markkinoille pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvan mallin ja inverter-teknologian. Sharpin ilmalämpöpumpuissa on Sharpin patentoitu ”Plasmacluster Ion” suodatus, joka on käytössä yli 20 miljoonassa tuotteessa.

Parhaat ilmalämpöpumput Maahantuoja: Onninen


 

   

 

   


Teksti: Dakota Lavento

Keväinen valtaa Me Kodin kunnostamisesta, remontoinnista ja rakentamisesta kiinnostuneille on tarjolla monipuolinen Oma Koti -messut 26.–29.3.2015 Helsingin Messukeskuksessa. Oma Koti on osa laajaa Kevätmessut-kokonaisuutta, josta löytyy tarjontaa asumiseen, piensisustukseen, vapaa-ajan asumiseen, pihan laittoon ja lähiruokaan. Omakotiliiton jäsenkortilla pääsee kaksi yhden hinnalla (18 €) viiteen eri messutapahtumaan, alennus normaalihintaisesta sisäänsisää pääsymaksusta.

Messuilta M löytyvät kaik kaikki omakotitalon yllä ylläpidossa tarvittavat työ työkalut ja varmasti sella sellaisiakin, jotka on vain m mukava oomistaa. Omakotiliitto on mukana Oma Koti -messuilla. Omakotiliiton osastolla 3e50 on laki-, rakennus- ja pihasuunnitteluneuvontaa sekä hyödyllisiä tietoiskuja. Omakotiliitto järjestää myös suositut Linnunpönttötalkoot, joissa pääset nikkaroimaan oman linnunpöntön. Lisätietoja www.omakotiliitto.fi ja www.omakotimessut.fi

22


messukokonaisuus ssukeskuksen Helsingin Messukeskus täyttyy maalis'11//ĆŤ'!2A%/!/0AĆŤ01**!()/0Ä&#x152;ĆŤ'1*ĆŤ !ÄĄ 2A0)!//10ÄĄ0,$01)'+'+*%/11/ĆŤ$+1kuttelee paikalle satoja yrityksiä esittelemään tarjontaansa rakentamista ja re)+*0+%*0%ĆŤ/11**%00!(!2%((!Ä&#x152;ĆŤ)ÂŽ''!%(%&ÂŽ%((!Ä&#x152;ĆŤ /%/1/0&%((!Ä&#x152;ĆŤ.11*ĆŤ5/0A2%((!Ä&#x152;ĆŤ&ĆŤ2%$!.,!1'loille. Kevätmessut keräävät saman katon alle tuotteet ja palvelut sekä asiantuntijat ja osaajat. Samalla messukäynnillä voitkin ,%0/%ĆŤ'5/5AĆŤ*!12+ĆŤ+*#!()*Ä&#x152;ĆŤ'11**!((ĆŤ)%!(!*'%%*0+%/%ĆŤ(1!*0+&Ä&#x152;ĆŤ020ĆŤ01001&Ä&#x152;ĆŤ 2(%0ĆŤ'*/*! 1/0&!$ +''/%ĆŤ&ĆŤ2%''ĆŤ +/0ĆŤ 01+00!%0ĆŤ $1+(!((%/!*ĆŤ 2!.0%(1*ĆŤ &A('!!*Ä&#x2039;ĆŤ %!(!*'%%*0+%*!*ĆŤ+$&!()ĆŤ0.&+ĆŤ jokaiselle jotakin ja upea yleiskoristelualue ,%0AAĆŤ$1+(!*Ä&#x152;ĆŤ!00AĆŤ'!2A%/!!*ĆŤ01**!()*ĆŤ +*ĆŤ$!(,,+ĆŤ2%.%00A505AÄ&#x2039;

ASIANTUNTIJANEUVOJA JA MIELENKIINTOISIA TUOTTEITA Oma Koti -messuilta lĂśytyy yritysten tuotteiden ja palveluiden lisäksi tietoa ja apua konkreettiseen tekemiseen. Voit käyAĆŤ '5/5)A//AĆŤ *!12+ĆŤ /%*01*0%&+%(0Ä&#x152;ĆŤ '11**!((ĆŤ$5ÂŽ 5((%/%AĆŤ0%!0+%/'1&ĆŤ0%ĆŤ/ ĆŤ vinkkejä tekemiseen erilaisista tyĂśnäytĂśksistä. Etsit sitten tonttia oman kodin rakentamiseen tai mietit lämmitysjärjes0!()A*ĆŤ 2%$0+ĆŤ 2*$*ĆŤ 0(++*Ä&#x152;ĆŤ (ÂŽ5 A0ĆŤ )!//1%(0ĆŤ2%$0+!$0+&ĆŤ&ĆŤ,1Ä&#x2039;ĆŤ ĆŤ ) ÂŽ''%ÄĄ)!//1%((ĆŤ ,AA/!0ĆŤ 0101/ÄĄ 01)*ĆŤ 2,ÄĄ&*ĆŤ .'!**1'/%%*Ä&#x152;ĆŤ (%01.!%$%*ĆŤ 0%ĆŤ 2%'',ĆŤ 'A5)A(A.0'%/1%$%*Ä&#x2039;ĆŤ Saunominen ja saunat nousevat kes'%ÂŽÂŽ*ĆŤ !),%/1*ÄĄ(1!!((Ä&#x152;ĆŤ &+//ĆŤ 2+%0ĆŤ ďŹ ilistellä saunatunnelmaa tai ostaa saunaan liittyviä tuotteita. Lempisauna esittelee suomalaista saunaa uudella ja tren-

Omakotiliiton jäsenkortilla pääsee kaksi yhden hinnalla (18 â&#x201A;Ź) Kevätmessutkokonaisuuteen. (Alennus normaalihintaisesta sisäänpääsymaksusta.)

%''AA((AĆŤ 02((Ä&#x2039;ĆŤ //0+((ĆŤ 5$ %/052A0ĆŤ .!*0+10020ĆŤ $+% +0Ä&#x152;ĆŤ /1**ĆŤ (%%0052A0ĆŤ designtuotteet ja -kalusteet sekä luonnonkosmetiikka.

PIHAELĂ&#x201E;MĂ&#x201E;Ă&#x201E;-ALUE ESITTELEE UUSIA KASVEJA JA RATKAISUJA Kevätpuutarha-messuillaĆŤ,AA/!0ĆŤ$%/0!ÄĄ (!)*ĆŤ,110.$ÄĄ(*ĆŤ11011'/%ĆŤ&ĆŤ%*/,%roitumaan yleiskoristelualueen uudenlai/%/0ĆŤ,%$.0'%/1%/0Ä&#x2039;ĆŤ(!%/'+.%/0!(1(1!!*ĆŤ 0!!)*ĆŤ +*ĆŤ %$!(A)AAÄ&#x2039;ĆŤ (1!!((ĆŤ näet neljällä erilaisella kuvitteellisella pi$((ĆŤ2%!0!00A2AAĆŤ.'!Ä&#x2039;ĆŤ(1!!(0ĆŤ(ÂŽ5055ĆŤ (,/%,!.$!!*ĆŤ,%$Ä&#x152;ĆŤ)+ !.*%ĆŤ,%$Ä&#x152;ĆŤ,!.%**!,%$ĆŤ/!'AĆŤ)ÂŽ''%,%$Ä&#x2039;ĆŤ%$+%((ĆŤ*A$ AA*ĆŤ 11 !*(%/%ĆŤ'/2!&Ä&#x152;ĆŤ%/0101/.0'%/1&ĆŤ&ĆŤ rakenteita. ĆŤ !2A0,110.$ÄĄ)!//1%((ĆŤ2+%0ĆŤ%$/0!(la myĂśs kukkien sidontanäytĂśksiä sekä *A$ AĆŤ))00%(%/0!*ĆŤ0!'!)%AĆŤ'%),,1&ĆŤ ja asetelmia kukkasidontakilpailussa.

LĂ&#x201E;HI- JA LUOMURUOKAA HERKKUSUILLE Kevätmessut-kokonaisuudessa on tänä 21+**ĆŤ!*/%))A%/0AĆŤ'!.0ĆŤ A$%.1+'ĆŤÄ&#x2019;ĆŤ (1+)1ĆŤÄĄ0,$01)Ä&#x2039;ĆŤ +/ĆŤ+(!0ĆŤ'%%**+/01*10ĆŤ (A$!((AĆŤ01+0!01/0ÄĄĆŤ&ĆŤ(1+)1.11/0Ä&#x152;ĆŤ A$%.1+'ĆŤÄ&#x2019;ĆŤ(1+)1ĆŤ'**00ĆŤ(%/A0AĆŤ)!//12%!.%(1/%ĆŤ+$&!()*Ä&#x2039;ĆŤ)ĆŤ +0%ĆŤÄĄ)!/ÄĄ sujen näytĂśskeittiĂśareenalla pääset näkemään myĂśs Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen semiďŹ naali- ja ďŹ naalimittelĂśt. Tutustu monipuoliseen Kevätmessutkokonaisuuteen etukäteen osoitteessa www.kevatmessut.ďŹ tai www.facebook. com/kevatmessut P

Vapaa-ajan asukkaiden liitto on myĂśs mukana messuilla. Vieraile (%%0+*ĆŤ+//0+((ƍĨÄ&#x2C6;#Ä&#x201A;Ä ÄŠĆŤ) ÂŽ''%ÄĄ messuilla. Lisätietoa www.vaal.ďŹ

Oma MĂśkki â&#x20AC;&#x201C;messuilla pääsee vuoren varmasti jo kesäloman tunnelmaan.

,$01)ĆŤ+*ĆŤ2+%**: toâ&#x20AC;&#x201C;pe 26.â&#x20AC;&#x201C;27.3.ĆŤ'(+ĆŤÄ Ä&#x20AC;Ä˘Ä Ä&#x2030; la 28.3.ĆŤĆŤ '(+ĆŤÄ&#x160;Ä˘Ä Ä&#x2030;ĆŤ su 29.3.ĆŤĆŤ '(+ĆŤÄ Ä&#x20AC;Ä˘Ä Ä&#x2C6;ĆŤ

Omakotiliitto järjestää Oma Koti -messujen yhteydessä eduskuntavaali-paneelin ks. sivu 47. Paneelissa kuullaan puolueiden kannat ajankohtaisiin pientaloasumiseen liittyviin kysymyksiin. Paneelin vetää Lauri Karhuvaara. Vaalipaneeli on 28.3. klo 14 Oma Koti -messujen näytÜskeittiÜareenalla.

Pääsyliput ovelta: ĆŤ Ä&#x2018;ĆŤ%'1%/!0ĆŤÄ Ä&#x2030;ĺļ$(ÂŽĆŤ ĆŤ Ä&#x2018;(,/!0ƍĨÄ&#x2C6;Ä˘Ä Ä&#x2020;ĆŤ2Ä&#x2039;ÄŠÄ&#x152;ĆŤ!(A'!(A%/!0Ä&#x152;ĆŤĆŤĆŤ ĆŤ 2.1/)%!$!0ĆŤ&ĆŤ+,%/'!(%&0ĆŤ ĆŤ Ä Ä ĆŤÄşÄĽ$(ÂŽÄ&#x2039;ĆŤ SUOMEN OMAKOTILEHTI

Ä ĆŤÄ&#x2018;ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

23


Laatu Kokemus Palvelu Kotimaisuus

SUOJAA SINULLE JA KIINTEISTÃ&#x2013;LLE!

s

uutuu

  #$$   # ! #$$" KATTOSILLAT # " ! $ #  ! # !"%!$$ SEINÃ&#x201E;- & LAPETIKKAAT # !  # ! !"" #! SADEVESIJÃ&#x201E;RJESTELMÃ&#x201E;T #!$!"" # $ # "  

MYÃ&#x2013;S ASENNETTUNA, KYSY LISÃ&#x201E;Ã&#x201E;!

!"  


Haluatko säätää asuntosi huonekohtaisia lämpötiloja yhdestä paikasta - helposti ja energiaa säästen?

1

Danfoss One® optimoi mukavuuden ja tekee energian säästämisestä helppoa.

Kosketusnäytöllinen, langaton ja älykäs kodin lämmityksen ohjausjärjestelmä. Danfoss One® tuo lämmitysjärjestelmääsi älykkyyttä, lisää asumismukavuutta ja mahdollistaa energian säästöt. Lämmitystä silloin kuin sitä tarvitaan. Helppokäyttöisen Danfoss One® järjestelmän avulla voit ohjata eri lämmönlähteitä, patteritermostaatteja, sähköistä ja vesikiertoista lattialämmitystä. Danfoss One® optimoi ja säätää lämpöpumpun menoveden lämpötilaa huonekohtaisen lämmöntarpeen mukaisesti. Saneerauksen helppous! Langattomuuden ansiosta järjestelmä voidaan asentaa myös jälkiasennuksena. Täydellinen Danfoss lämmitysjärjestelmä: Danfoss One® yhdessä Danfoss Lämpöpumppujen, living by Danfoss® patteritermostaattien tai Danfoss vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa.

www.danfosslämmitys.fi


Teksti: Sirkku Murtomäki

KEVÄTSIIVOUSTA ILMASSA OIKEAT VÄLINEET HELPOTTAVAT TYÖTÄ Mikrokuitu on avainsana tämän päivä siivouksessa. Se toimii kaikessa siivouksessa ja soveltuu lähes kaikille pinnoille. Mikrokuidun valinnassa kannattaa satsata laatuun. Sileäpintaiset pyyhkeet toimivat parhaiten lasipinnoilla. Niitä voidaan hyvin käyttää myös kalustepintojen pyyhinnässä. Karkeampi laatu toimii lattialla. Laadukas mikrokuitu kestää jopa 500 konepesukertaa 60- 95 C-asteessa. Pesu suoritetaan erillisessä pesupussissa. Mikrokuitu toimii kuivana, nihkeänä ja kosteana. Materiaali on ohutta kuitua, vain yksi sadasosa hiuksen vahvuudesta. Mitä ohuempi kuitu sitä laadukkaampi tuote. Lattiakuivain jatkovarrella on yksi tärkeimmistä siivouksen perusvälineistä. Kuivaimella voi lakaista roskat, kuivata suihkutilan sekä mikrokuituliina kuivaimeen kiinnitettynä pyyhkiä lattiat. Erillistä moppia ei välttämättä tarvita lattioiden pesuun ja pyyhintään. Säädettävä jatkovarsi helpottaa työs-

kentelyä ja lattioiden pyyhinnässä pääsy vaikkapa sohvan alle helpottuu. Samaa säätövartta voidaan hyödyntää korkeiden ikkunoiden pesussa. Korkeat tilat ovat usein haasteellisia siivouksen kohteita. Auringonsäteet löytävät pienet pölykertymät myös yläpinnoilta. Apuun löytyy jatkovarrellisia pölyä sitovia kevyitä ”huiskuja”, joilla pääsee jopa 5-6 metrin korkeuteen.

PUHDISTUSAINEILLA LISÄTEHOA TYÖHÖN Mikrokuidun lisäksi tarvitaan puhdistusainetta rikkomaan veden pintajännitystä, jotta vedestä saadaan lianimemiskykyistä. Puhdistusainetta annostellaan aina ohjeen mukaan. Yliannosteltu puhdistusaine jää pinnoille ja sitoo likaa itseensä, näin pinnat likaantuvat helpommin. Kodin siivoukseen käytettävien puhdistusaineiden määrä on pieni. Astianpesuaine, jonka pH on 7 on oiva aine kevyeen puhdistukseen ja ikkunoiden pesuun. Yleispuhdistusaineeksi soveltuu tuote jonka pH on 8-9. Rasvaa

poistava ominaisuus puhdistusaineessa helpottaa työtä. Mikäli kodissa on saniteettitilojen tai keittiön esim. tiskipöydässä ruostetta tai saostumia, näissä toimii tehokkaasti hapan aine, jossa pH 1-3. Mitä pienempi pH, sitä voimakkaampi ja tehokkaampi aine on. Käyttöohje on tärkeää lukea. Lattioiden pesuun toimii niin parketilla, laminaatilla kuin muovilattioilla aine, jonka pH on8-9. Hoitavia aineita voidaan käyttää mikäli pinnat ovat kovassa kulutuksessa. Parketilla ja laminaatilla on tärkeää muistaa, että liika kosteus vaurioittaa pintaa Nihkeä pyyhe tai moppi lattian puhdistukseen on oikea työväline. Kuivapuristelaatat ja luonnonkivilaatat sekä betoni ovat suosittuja lattioiden pintamateriaaleja myös kotitalouksissa. Laattojen saumat ja vähän epätasainen betonipinta saattavat olla haasteellisia pitää puhtaana. Nykyään on saatavilla myös kotiin sopivia koneita tähän tarkoitukseen. Desinfektioaineiden käyttö kotitaloudessa on melko turhaa.

Siivous Teksti: Petri Porkola

c Tehokkaat siivouskoneet helpottavat kodin puhtaanapitoa. Ovilla varustetut kirjahyllyt helpottavat huomattavasti pölynhallintaa.

26


Auringon valo antaa voimaa kevääseen, samalla kuitenkin ilmestyvät näkyviin kaikki kodin pienet pölyhiukkaset. Siivous on hyötyliikuntaa ja antaa energiaa kun saa ihailla nopeasti oman työnsä tuloksia. Kodin kevätsiivoukseen kannattaa varustautua hyvillä työvälineillä. Saniteettitilat voidaan puhdistaa samalla yleispuhdistusaineella kuin muutkin tilat mikäli aineiden lukumäärä halutaan minimoida. Jos kuitenkin halutaan WC- ja saniteettitiloihin oma puhdistusaine, pitää /!*ƫ,č*ƫ+((ƫ*ċƫĆČƫ$!%'+/0%ƫ$,*ċ Koneellisella astianpesuaineella voidaan kirkastaa tiskipöydän altaita. Tällöin suojautuminen on tärkeää, aine on voimakkaasti emäksinen, sen pH on 1113.

PUHTAAT IKKUNAT TUOVAT KEVÄÄN Kevään ensimmäisiä töitä on ikkunoiden pesu. Oleellista on aloittaa työ imuroimalla kaikki irtolika pois puitteista sekä erityisesti sälekaihtimista. Ikkunakuivaimen laatuu on tärkeä, hyvä kuivain takaa kirkkaat raidattomat pinnat. Aineeksi ikkunoiden pesuun soveltuu hyvin astianpesuaine, jonka pH on 6-8 tai yleispuhdistusaine. Raappa auttaa mahdollisten kiinteiden tahrojen

poistossa. Keittiössä rasva piileksii yläkaappien avopinnoilla. Yleispuhdistusaine, jolla on rasvaa poistava ominaisuus, helpottaa yhdessä mikrokuituliinan kanssa huimasti työ suorittamista. Liesituuletin ja sen suodatin on erittäin tärkeää puhdistaa riittävän usein. Rasva lisää palovaaraa merkittävästi. P

Kodin siivoukseen: đƫ 1''0ƫ)%'.+'1%01,55$'!!0ƫ(00%((!Č lasipinnoille, keittiöön, wc-tiloihin đƫ 110)ƫ5(!%/,55$!ƫ đƫ%''(,%+ƫ&ƫ$.&ƫĥ'1%2%* đƫ 00%'1%2%*ƫ/AA0®2..!(( đƫ*'+

Ikkunoiden pesu: Aineet:

đƫ ''1*,!/%* đƫ ''1*'1%2%* đƫ %'.+'1%01,55$! đƫ ''1*.,,

đƫ/0%*,!/1%*! đƫ(!%/,1$ %/01/%*! đƫ,*ƫ,1$ %/01/%*! đƫ*%0!!00%0%(+&!*ƫ,1$ %/01/%*!

koneiden hyödyntäminen kodin siivouksessa Ihminen viettää jopa 80-90% ajastaan sisätiloissa, joten ilman laadulla ja ympäristön puhtaudella on merkitystä hyvinvointiin ja terveyteen. Huonepöly on esteettinen haitta, mutta jo pieninäkin määrinä terveydellinen riski, varsinkin allergikoille.

ja koneita. Koneilla saadaan myös parempi lopputulos kuin käsimenetelmillä. Silmin havaittavat pölyhiukkaset ovat vain osa huoneilmassa olevasta pölystä. Suurimman osan huoneilman pölyhiukkasista muodostavat ihmissil)%*ƫ*A'5)A00®)A0Čƫ((!ƫāĀƫ)%'.+)!0rin kokoluokkaa olevat hiukkaset. Mitä pienempiä hiukkaset ovat, sen haitallisempia ne ovat terveydelle, koska ne tunkeutuvat pidemmälle hengityselimiimme.

Siivous voi monesta tuntua jopa kirosanalta, mutta sen ei tarvitse olla raskasta ja tylsää. Ammattisiivoojat käyttävät siivouskoneita nopeuttaakseen ja keventääkseen töitä. Kotioloissa kannattaa myös hyödyntää tarjolla olevia välineitä

SUODATUS ON PÖLYNIMURIN TÄRKEIN OMINAISUUS Pölynimuria valittaessa kannattaa ottaa selvää sen suodatuskyvystä. Huonoilla suodattimilla varustettu imuri puhaltaa kaikki pienemmät hiukkaset takaisin

Muutama käytännön vinkki 1. Hanki imuriin ylimääräinen imuputki, niin sinun ei tarvitse kiipeillä yläpölyjä imuroidessa. 2. Tarkista imurin sähköjohdon ja pistotulpan kunto ennen käyttöä. 3. Tarkista pölypussi ja suodattimien kunto aina ennen imurointia. Varapölypusseja kannattaa aina pitää siivouskomerossa ja vaihtaa pölypussi ennen kuin se on aivan täynnä. Näin sen saa ehjänä pois imurista, eikä pöly leviä hengitysilmaan. 4. Imuroi lattiasuulake puhtaaksi, ennen kuin lopetat imuroinnin. 5. Pyyhi sähköjohto nihkeällä siivouspyyhkeellä ennen johdon kelaamista.

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

27


Hiljaiset katot hengitysilmaan poistoilman mukana. Imurointityö menee tällöin täysin hukkaan. Varma valinta muillekin kuin allergikoille on Hepa-suodattimella varustettu imuri. HEPA 13 –suodatin suodattaa 99,7 % kooltaan 0,3 mikrometriä ja sitä suuremmista hiukkasista.

Siisteys ja pölynhallinta: ƫ ƫ ƫ ƫ

đƫ5(%)AA.A%/!0ƫ02.0ƫ,+%/ đƫ,%'0ƫ&A.&!/05'/!!* đƫ/AA**®((%*!*ƫ/%%2+1/ đƫ0!$+''0ƫ/%%2+1/2A(%*!!0ĥġ'+*!!0

Siivous päivittäin: ƫ ƫ ƫ ƫ

đƫ,%'011(!01/ đƫ/A*'5&!*ƫ,!01/ đƫ02.0ƫ&A.&!/05'/!!* đƫ,55'%0ƫ,55''%'+.%%*

Siivous kerran viikossa: ƫ ƫ ƫ

đƫ(00%+% !*ƫ&ƫ)00+&!*ƫ%)1.+%*0% đƫ,®(5&!*ƫ,55$%*0Aƫ,%**+%(0 đƫ011(!01/

Siivous kerran kuussa: UÊ`iœˆÌ>ÊÊUÊÊ6ˆ˜ŽŽiBÊÊUÊÊ"…iˆÌ>ÊÊwww.halltex.fi

ƫ ƫ ƫ

đƫ,0&+&!*ƫ&ƫ055*5&!*ƫ%)1.+%*0% đƫ/+$2%!*ƫ5)ƫ'(1/0!% !*ƫ%)1.+%*0% đƫ5(A,®(5&!*ƫ%)1.+%*0%ĥ,55$%*0A

c Ylimääräinen imuputki helpottaa yläpölyjen imurointia. Tällöin eliminoidaan vaarallinen, tapaturmille altistava kiipeily.

SIIVOUSTAAJUUS JA –JÄRJESTYS

Hyvä järjestys on tärkeä osa siivousta. Tarpeettomat, pölyä keräävät tavarat kannattaa poistaa tai siirtää kaappeihin, tämä helpottaa myös imurointia. Päivittäinen järjestely, sänkyjen petaaminen ja tuuletus auttavat huomattavasti pölyn hallinnassa. Sillä on myös merkitystä, missä järjestyksessä siivoaa. 1. Ensimmäisenä kannattaa järjestellä tilat ja poistaa ylimääräiset tavarat. 2. Seuraavaksi järjestelmällinen imurointi. 3. Imuroinnin jälkeen pölyjen pyyhintä ja tuuletus. Imuroinnin jälkeen kannattaa antaa ilmassa leijuvan hienojakoisen pölyn laskeutua ennen pintojen pyyhintää. 4. Kaappien ja hyllyjen päälliset, valaisimet ym. yläpölyt on syytä imuroida tai pyyhkiä vähintään kerran kuukaudessa.

www.halltex.fi


  

  

 c i-mop â&#x20AC;&#x201C;yhdistelmäkone keventää kodin siivousta ja ennen kaikkea puhtaustulos on huipputasoa. Yhdistelmäkoneella voidaan pestä lähes kaikki kovat lattiapinnat yhdellä ajolla.

ĆŤ ĆŤ ĆŤ ĆŤ

Foto: Siren Lauvdal

PĂślynimurin valinta: Ä&#x2018;ĆŤ$52AĆŤ/1+ 01/ Ä&#x2018;ĆŤ$52AĆŤ)10!$+ Ä&#x2018;ĆŤ,ÂŽ(5,1//%*ĆŤ&ĆŤ/1+ 00%)%!*ĆŤ2%$0+ĆŤ$!(,,+ Ä&#x2018;ĆŤ$!(,,+'A500ÂŽ%/55/

Hiukkasten koko: 1 mikrometri = 0,001 mm 10 mikrometriä = ihmissilmä havaitsee 100 mikrometriä = ihmisen hiuksen halkaisija 2-10 mikrometriä = homeitiÜt 0,5-10 mikrometriä = bakteerit 0,08-0,6 mikrometriä = virukset

LATTIAN PESUKIN VOI OLLA HELPPOA Pelkkä imurointi ei aina riitä, koska sillä saadaan poistettua ainoastaan irtolika ja â&#x20AC;&#x201C;roskat. Likaa keräävällä eteismatolla saadaan ulkoa tuleva lika yleensä pysäytettyä, mutta kodin toiminnoistakin syntyy aina lattioille kiinnittyvää likaa ja tahroja. Eteisen, keittiĂśn, olohuoneen, makuuhuoneen, ym. asuintilojen lattiat vaativat tehokkaampaa nihkeä- tai kosteapyyhintää yleensä 1-4 kertaa kuukaudessa, tilojen käytĂśstä riippuen. Käsimenetelmää (moppi tai lattiapyyhe) käytettäessä on siivousväline pidettävä puhtaana, ettei likaa levitetä lattialle. Yli 100 neliĂśn pesuun kannattaa harkita markkinoilla olevia pienikokoisia, helppokäyttĂśisiä â&#x20AC;?yhdistelmäkoneitaâ&#x20AC;?. Oli kyseessä sitten muovi-, klinkkeri-, kivi-, puu-, parketti- tai joku muu kova pintamateriaali, yhdistelmäkoneella saadaan aina parempi puhtaustulos kuin millään käsimenetelmällä, koska kone sekä pesee, että imee likaveden yhdellä ajolla. Näin lattia on heti ajon jälkeen puhdas ja kuiva! Uusi tulokas sekä isompien kotitalouksien että ammattisiivoojien käyttÜÜn on akkukäyttĂśinen sähkĂśmoppi, joka sekä vesipesee että kerää likavedet pois yhdellä ajolla. Lattioiden pesu on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Tällaisen i.mopin toiminnan voi katsoa osoitteessa www.kristall. ďŹ P

c Avohyllyt ja kirjat ovat todellisia pÜlyn kerääjiä ja ne on hyvä imuroida säännÜllisesti, mielellään useamman kerran vuodessa.

Maailmanluokan pohjoismaisia lämmitysratkaisuja NobÜ tuo pohjoismaisille markkinoille uuden sukupolven lämmittimet ja ohjausjärjestelmän. Huippuluokan termostaattiteknologia sekä yksilÜllinen energianohjaus antavat tasaisen ja taloudellisen lämmÜn. Lämmittimiä on kahta mallia, joissa on lämmitysaukot joko päällä tai lämmittimen edessä. NobÜ Top- lämmittimessä on uusi muotoilu, tyylikäs sileä etupaneeli tai vaihtoehtoisesti valkoinen tai antrasiitin värinen lasinen etulevy.

NobĂś Top Glass

NobĂś Front

NobĂś Top

NobĂś Energy Control Uutta ! Nyt ohjaus myĂśs internetin kautta

       


4EKSTI$AKOTA,AVENTOs+UVATVALMISTAJAT

Lautalattia Valmistetaan massiivipuusta, voi pintakäsiteltynä näyttää hyvinkin eksoottiselta. + Perinteinen, arvostettu, tuntuu jalan alla miellyttävältä. Eristää kohtuullisen hyvin ääntä. â&#x20AC;&#x201C; Kotimainen puu ei kestä kovaa kulutusta, mutta paksu lauta on hiottavissa useaan kertaan. Hoito: Imuroidaan, pyyhitään nihkeällä. Asennus: Anna ammattilaisen asentaa.

Lattia vaihtoon

c+UVANPœœTYPONTATTU MÂśNTYPUINEN/SMO #OLOR Ă&#x2020;LJYVAHATTULANKKULATTIA MAKSAA øM3ITÂś MYY,UVIAN0UUTAVARATALO SEKÂśJÂśLLEENMYYJÂśT

c3UURETLAATATSOPIVATHYVINMYĂ&#x2020;SOLESKELUTILOJENLATTIAPINNAKSI VARSINKINLATTIALÂśMMITETTYYNTILAAN 4ALVELLANETUNTUVATMIELLYTTÂśVÂśNLÂśMPIMILTÂśJAKESÂśLLÂśTAASIHANANVIILEILTÂś+UVANLAATTAON)#)2IABITA 3HABBY#HICXCM JOKAMAKSAA øM ,AATTAPISTE

Laminaattilattia Laminaatin rungon muodostavat vahvat puumassarakenteet, pintakuvio on laminoitu alusrakenteeseen suojana kulutusta kestävät laminoidut kalvot. Paksuudet vaihtelevat 6 - 10 mm, useita kulutuskestävyysluokkia. + Edullinen ja hintaluokassaan hyvinkin kestävä. â&#x20AC;&#x201C; Liukas, usein meluisa, kylmä ja kova jalan alla. Hintahaitari suuri. Edullisin laminaatti ei ehkä ole kovin kestävä. Ei kestä seisovaa vettä. Hoito: Imurointi, pyyhkiminen nihkeällä. Asennus: Lukkoponttilaminaatin asennukseen ei tarvita ammattilaista.

c+OLMESTAERI LEV LEVEYDESTœKOOSTUVA LAM LAMINAATTILATTIA JO JOSSAVIISTEJOKAISELLA SI SIVULLA øM -YYNTI+ RAUTAJA 22AUTIA

30

Parketti Tehtaalla valmiiksi puusta tehty, vähintään kolmikerroksinen, yhteen liimattu lattianpäällyste. Laudat on pontattu. Paksuus n. 14- 23 mm. Pintakerroksena on vähintään 3,6 mm paksuinen kulutuskerros. Toimitetaan pintakäsiteltynä. + Tyylikäs, arvokas, perinteinen, sopii kaikenlaiseen sisustukseen. â&#x20AC;&#x201C; Ei välttämättä kestä kovaa kulutusta, pintakäsittely parantaa kulutuksenkestävyyttä. Paksua parkettia voi hioa ja lakata. Hieman meluisa. Hoito: Imuroidaan, viikkopesu parkettipesuaineella. LuonnonĂśljykäsitelty parketti Ăśljytään säännĂśllisesti. Asennus: Uivan parketin voi asentaa itse, vaativat kuviot kannattaa jättää ammattilaiselle.

c,EVEÂśLANKKUINEN Ă&#x2020;LJYTTY+ARELIA4AMMI +ARTANO PARKETTIONPEHMEÂśNHARMAA ,UKKOPONTTI-ITATXXMM OVH M

Korkki Luonnontuote. Yleensä pontillisia useasta kerroksesta muodostuvia â&#x20AC;?lautojaâ&#x20AC;?, joissa erilaisia kuvioita ja päällä kestävä pinta tai lakkaus. + Lämmin, joustava, akustisesti hyvä, ympäristĂśystävällinen â&#x20AC;&#x201C; Usein melko hintava, sopii vain ehdottoman kuiviin tiloihin. Hoito: Imurointi, pyyhkiminen nihkeällä Asennus: Ponttien ansiosta myĂśs itse asennettavissa.

c4RIO&LOORIN#LASSIC+ORKKI&ANTASIENPINTAKœSITTELYNœON KARHEALAKKA N øM!SKELœœNIVAIMENNUSD"


c Matalatehoinen Ensto eWoodMat on suoraan parketin tai laminaatin alle asennettava lattialämmitysmatto, joka kuluttaa jopa 30 % vähemmän energiaa. eWoodMatin lämpö suuntautuu ylöspäin eikä varastoidu lattiaan. Se reagoi nopeasti lämpötilan muutoksiin. Lattiarakenteet kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa asiantuntijalla ennen lattiamateriaalin vaihtamista, ainakin, jos talon rakenteita ei ole pitkään aikaan tarkistettu tai on pienintäkään epäilystä kosteusvauriosta, talossa haisee kellarilta tai lattialla vetää. RKM Jari Kainulainen Rakennustarkastus Ratar Oy:stä tekee mm. kuntotarkastuksia ja törmää työssään tapauksiin, joissa suuriltakin remonteilta olisi voitu välttyä, jos rakenteet olisi tutkittu ajoissa. Tuulettuvan rossipohjan lämmöneristeiden painumisen huomaa usein lattian kylmyytenä. – Rossipohjaisen lattian kantavat rakenteet tarkastetaan avaamalla lattia joko päältä tai ryömintätilan puolelta. Lisäeristäminen samalla on helppoa, kunhan muistetaan, että rakenteen on harvennuttava sisältä ulospäin, jotta vältytään kosteusongelmilta. Markkinoilla on myös puhallusvillatuotteita, joilla painuneen eristevajauksen voi täyttää rakenteita kokonaan

avaamatta. Kainulainen muistuttaa, että hyvin lisäeristetty lattiarakenne ei enää vuoda lämpöenergiaa ryömintätilaan. Näin ollen myös perustusten routaeristys on hoidettava ajan tasalle. Jos talossa on maanvarainen lattia, betonilaatan kosteus on hyvä selvittää lattiaremontin yhteydessä. – Kosteusmittauksissa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun, Kainulainen neuvoo. Maanvaraisen laatan lisäeristäminen ei ole helppoa, sillä lisäeristys nostaa lattiatasoa. Markkinoilla on kuitenkin uretaanilevyjä, joiden päälle uusi betonilaatta voidaan tarvittaessa valaa suoraan.

LÄMMINTÄ LATTIALLE Kun jalkojen alla on lämmintä, huonelämpöä voidaan laskea asteella parilla ilman, että se tuntuu epämiellyttävältä. Lattialämmitys voi olla sähköinen tai vesikiertoinen. Sähköisen lattialämmityksen kytkee käyttöön sähköasentaja. Vesikiertoinen lattialämmitys edellyttää, että ta-

lossa on muutenkin vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, kuten patterit. Vesikiertoinen lattialämmitys sopii asennettavaksi laattalattioiden lisäksi myös puu-, parketti- ja laminaattilattioihin. Markkinoilla on saneerausratkaisuja, jotka kasvattavat lattian korkeutta mahdollisimman vähän.

MONENLAISIA VAIHTOEHTOJA Uuden pintamateriaalin valinnassa Kainulainen kehottaa kiinnittämään huomiota kulutuskestävyyteen. – Tiiviit ja kovat lattiamateriaalit kuten laminaatti tuntuvat jalan alla kylmältä, kun taas parketti ja lautalattiat ovat ominaisuuksiltaan lämpimämpiä. Toisaalta ne kestävät huonommin kolhuja, hän huomauttaa. Lattialämmityksellä varustetuissa lattioissa lattiamateriaalin pitäisi olla hyvin lämpöä luovuttavaa, esimerkiksi laattaa, jotta lämpö siirtyisi mahdollisimman tehokkaasti, Kainulainen lisää. P

Uusi lattia on kiva juttu, mutta tärkeintä on varmistaa, että pinnan alla rakenteet ovat kunnossa.

c Upofloorin Sonica Beech Plank 012S:ää saa 2 ja 4 metriä leveänä rullana. Maton runko pitää lattian lämpimänä ja eristää ääntä,10€/m2. Joustovinyyli eli muovimatto Muovimattoteollisuus on edennyt pitkälle. Jo pelkästään termi joustovinyyli kuulostaa vakuuttavalta. + Kuiviin tiloihin, joissa kovempi rasitus. Helppohoitoinen, joustava, lämmin, äänetön, vettä kestävä. Runsaasti väri- ja mallivaihtoehtoja. – Voi vaurioitua helposti. Painavat huonekalut jättävät painuman. Vaikutelma ei ehkä arvokas. Hoito: Imurointi ja kostealla pyyhkiminen. Asennus: Yleensä liimattavan muovimaton asennus vaatii ammattilaisen.

Uiva vinyylilattia Asennetaan lankuista tai laatoista, joissa runkokerros, kuviokerros sekä kulutuspinta. Pinnassa voi olla vielä erillinen kulutusta ja naarmuuntumista kestävä kerros. + Helppohoitoinen, kosteutta kestävä. Mukava jalan alla. Vaihtoehtoja on paljon. – Ei ehkä tunnu yhtä arvokkaalta kuin aito puulattia Hoito: Imurointi, pyyhkiminen nihke-ällä. Tahrat pitää poistaa tuoreeltaan. Asennus: Lukkopontin ansiosta asennukseen ei tarvita ammattilaista.

c Yleensä vanha lattiapäällyste on irrotettava uuden alta. Dream Click Pro LVT-vinyylilankku voidaan asentaa suoraan hyväkuntoisen päällysteen päälle, kunhan se ei ole tekstiilimatto, 55,40 €/m2.

ssä c Tulikiven vuolukivisissä kuusikulmaisissa Hexacon -mosaiikkilaatoissa on lämpöä varaava pinta, joka ei ole märkänäkään liukas. Sopii myös seinään. Laatat maksavat 220 €/m2. Näyttävä kuviolaatta ICI Roma 53 Bianco 20x20 cm, 56,70 €/m2, Laattapiste. Laattalattia Asennetaan keraamisista laatoista laastilla kiinnittämällä. Laattavälit saumataan laastilla. + Kestävä, helppohoitoinen, monimuotoinen. – Kova, meluisa, kylmä ilman lattialämmitystä. Yksittäisen laatan vaihtaminen on vaikeaa. Hoito: Imurointi: pyyhintä nihkeällä. Saumat kannattaa käsitellä suoja-aineella. Asennus: kannattaa ehkä jättää ammattilaiselle, varsinkin kuviolattioissa SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

31


  

Painotuotteissa

Ymmärsimme jo aikapäivää sitten, että painotuote on monelle asiakkaalle tärkein ja usein myĂśs ainoa kanava oman viestinsä kertomiseen. Siksi me Punamustalla olemme tehneet paljon tĂśitä sen eteen, että jokainen painoprosessi on hoidettu alusta loppuun â&#x20AC;&#x201C; aineistosta postitukseen â&#x20AC;&#x201C; laadukkaasti ja ammattimaisesti riippumatta siitä, onko kyseessä pieni digipainos vai miljoonapainos.

LAATU ratkaisee!

Ota yhteyttä ja kysy oma tarjouksesi

www.punamusta.com

Rullaavaa yhteistyÜtä PaperityÜ Oy on Itä-Helsingissä sijaitseva monipuolinen painotalo, joka on erikoistunut tarrojen ja etikettien painamiseen. Painatusmenetelmien monipuolisuus ja asiakkaiden toimintaympäristÜjen erinomainen tuntemus tekevät meistä alan edelläkävijän. Panostamme voimakkaasti asiakaslähtÜiseen tuotekehitykseen, laadukkaaseen painotyÜhÜn ja toimitusvarmuuteen. Käytämme materiaalintoimittajina alan johtavia yrityksiä. Laajasta materiaalivaihtoehtojen määrästä lÜydämme sopivat ja kilpailukykyiset ratkaisut jokaiseen tarraan ja etikettiin.

www.paperityo.fi Tarrojen ja etikettien ammattilainen

golfpiste.com/kytajagolf/

      


                    

    

  
Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen

Ilmeikkää Vaikka tilaa olisi vähän, pihalle voi istuttaa näyttävän puun.

houkuttelee myös lapsia majan tekoon.

SYREENISTÄ KUKKIVA PUU

c Koristeomenapuu ’Makamik’ värittää puutarhaa kauniilla kukillaan. Myös lehdet punertavat puhjetessaan. c Säleikössä omenapuu ei vie paljoa tilaa. Niin komeita kuin kiemuraoksainen tammi ja leveähelmainen kuusi ovatkin, ne eivät mahdu jokaiseen pihaan. Pieneen pihaan on valittava pieni puu. Sen ei silti tarvitse jäädä ilmeikkyydessään isompiensa varjoon. Tarjolla on nimittäin kukkivia, marjovia, lehdiltään erikoisia ja kasvumuodoiltaan vaihtelevia puita. Pikkupuut sopivat niin yksittäisiksi katseenvangitsijoiksi kuin myös muiden kasvien seuraan. Ne tuovat korkeutta ja näyttävyyttä istutusryhmiin tarjoten samalla suojaisia kasvupaikkoja maanpeitepensaille, perennoille ja kesäkukille.

SATOA SILMÄN KORKEUDELLA Pienimmiksi jäävät puut ovat usein vartettuja. Ne voivat olla esimerkiksi puolentoista tai kahden metrin korkuisia eli käytetyn perusrungon mittaisia. Ne eivät kasva enää pituutta, enintään latvus tuuheutuu pallomaiseksi tai kasvaa alaspäin riippamuotoon. Esimerkiksi pajuista on tarjolla pieniksi jääviä vartettuja puita. Keväällä ne ilahduttavat varhaisella kukinnallaan ja niissä vierailevilla pörriäisillään. Kesällä pajut täyttävät rennon perusvihreän virkaa. Tarjolla on muun muassa riipparaitaa ja riippapunapajua, jota voi kasvattaa ruukussakin. Myös marjapensaista on vartettu pieniä puita. Esimerkiksi karviainen ja herukat kasvattavat sadon silmän korkeudelle. Ne eivät ole yhtä tuottoisia kuin

34

pensasmaiset lajitoverinsa, mutta hauskoja ilmestyksiä silti – oikein muotipuita nykyään. Ne kannattaa tukea hyvin, sillä harjanvarren paksuinen runko ei muuten jaksa kantaa satoa. Hoitotöihin kuuluu lisäksi rungosta ja sen tyveltä puskevien versojen poistaminen. Myös latvuksesta lyhennetään kovin pitkiksi kasvavia versoja. Samalla tavalla leikataan muitakin vartettuja puita.

KASVUTAPA ESILLE Edellisiä leveäkasvuisempia ovat tutut riippahernepensaat. Nuo alkukesän keltaiset kukkijat somistavat aurinkoista ja kuivahkoa kasvupaikkaa. Kun niiden alle istuttaa samanlaisessa paikassa viihtyviä pensashanhikkeja, keltainen kukinta jatkuu syyspakkasiin saakka. Riippahernepensaat ovat koristeellisia ilman kukkiakin. Varsinkin walkerinhernepensas on erityisen sirolehtinen, samoin pystykasvuinen sulkahernepensas. Niitä voi hyvin suositella pihan näyttäviksi erikoispuiksi aina VI-vyöhykkeelle saakka. Paljon käytettyjä ovat myös riippapihlaja ja sitä arempi riippajalava, joita näkee istutetun usein yksinäänkin. Nekin jäävät mataliksi, mutta kasvavat aikaa myöten leveiksi. Riippapihlajalle ja -jalavalle kannattaa varata tilaa leveyssuunnassa, jolloin niiden kaunis kasvutapa pääsee esille. Riippajalavan kaltainen Camperdownii-lajike onkin nimetty sateenvarjojalavaksi. Sen leveän latvuksen alle voi mennä pisaroita piiloon ja se

Pensaasta voi saada puun, kun sen annetaan kasvattaa vain yhtä runkoa, joka leikataan sopivalta korkeudelta haarautumaan latvukseksi. Näin esimerkiksi hortensioista, lumipalloheidestä, pensasvaahteroista, tuomipihlajista ja syreeneistä on kasvatettu puita. Etenkin rungolliset syreenit ovat nykyään suosittuja. Auringossa, runsasravinteisessa mutta läpäisevässä maassa ne ilahduttavat istuttajaansa komeilla kukillaan. Pikkusyreeni ’Palibin’ näyttää parhaimmillaan varren päässä olevalta kukkapallolta, kun latvus täyttyy tuoksuvista, vaaleanvioleteista kukista. Se viihtyy vielä Kokkolan ja Joensuun korkeudella, monet muut syreenit paljon pohjoisempanakin. Aitaorapihlajastakin voi kasvattaa rungollisen puun Pohjois-Suomeen. Etelän pikkupihalle voi sen sijaan istuttaa purppuranpunakukkaisen, kerrotun ruusuorapihlajan tai sitä kestävämmän, vaaleanpunakukkaisen helmiorapihlajan. Ne kukkivat näyttävästi aurinkoisella paikalla kuivahkossa tai tuoreessa maassa.

OMENOITA JA PILARIPUITA Myös omenapuista on kehitetty pienikasvuisia muotoja. Pilariomenapuun kasvutapa on kapea ja latvuksesta tulee vain noin metrin levyinen. Omenatkin kasvavat lähellä runkoa. Myös muutamia vuosia sitten muotiin tulleet kääpiöivät eli hillittykasvuiset omenapuut vievät vain vähän tilaa. Nykyään on kuitenkin alettu suosia puolihillittykasvuisia omenapuita, jotka kasvattavat kunnon juuriston. Niitä ei siten tarvitse kastella niin paljoa kuin edeltäjiään. Pienehkölle pihalle saattaa mahtua myös koristeomenapuu. Kun sellainen kukkii, on kuin vaaleanpunainen tai valkoinen pilvi olisi laskeutunut puutarhaan. Syksyllä puu värittyy pieniin omenoihin, joiden maku vaihtelee lajikkeittain. Niistä löytyy myös hyviä mehu- ja hillo-ome-


t pikkupuut

c Puuksi vartettu hernepensas on koristeellinen. Kesäkukat värittävät ryhmää myös silloin, kun puu ei kuki.

c Rungollisia pikkupuita hoidetaan poistamalla alhaalta rungosta lähtevät versot. Tämä upeakukintoinen puistosyreeni ’Tammelan Kaunotar’ odottaa vielä hoitotoimia.

c Vanhemmiten monet koristeomenapuut kasvavat leveyttä.

c Puistosyreenistä kasvaa vanhemmiten luonnostaan puumainen mutta monirunkoinen pihan katseenvangitsija.


c Hillittykasvuiset omenapuut mahtuvat pieneenkin nurkkaukseen, mutta vaativat jatkuvaa tukemista. noita. Joskus pienellekin tontille halutaan korkeita puita, sillä ne sitovat jyhkeitä rakennuksia ympäristöön. Tuolloin kyseeseen tulevat suurten puiden pilarimalliset lajikkeet, jotka eivät vie leveyssuunnassa paljoa tilaa. Tällaisia ovat esimerkiksi uljaat pylväshaapa ja -tervaleppä sekä kartiotammi. P

c Hakuropajua myydään usein pikkupuuksi vartettuna. Kirjavalehtinen ja siro paju on talvenarka, joten se on istutettu piharuukkuun. Talveksi ruukku siirretään kellariin tai viileään varastoon.

c Kun riippapihlaja on vartettu korkeaan runkoon, kaartuvat oksat pääsevät oikeuksiinsa.

Kestävää kauneutta pihallesi! ZZZKEEHWRQLÀ

c Pilarileppä kasvaa korkeaksi, mutta pysyy kapeana.


tka:

Lukijama

TÜRIN KUKKAMARKKINAT EESTISSÄ 14.-15.5.

Puutarhan kevät alkaa kuuluisilta Türin kukkamarkkinoilta. Sieltä saa kasveja, taimia, kukkia ja käsitöitä sekä kaikkea puutarhaan. Eestissä on paljon meillä vähemmän tarjolla olevia kasveja ja hintataso on kohdallaan. Matkaan kuuluu päivä Tallinnassa, yöpyminen Viru-hotellisssa ja bussimatkat sekä tietenkin laivamatkat Viking XPRS:ilä. Lähde avaamaan kevät merimatkalla kukkaloiston keskelle hyvässä seurassa!

Aikataulu 14.5.2015 Viking XPRS lähtee Katajanokalta klo 11.30, perillä klo 14.00, loppupäivä vapaasti Tallinassa. 15.5. Aamiaisen jälkeen lähtö bussilla Türiin klo 08.00, perillä 9.30-14.30, laiva lähtee takaisin klo 18.00, Helsingissä klo 20.30. Hintaan sisältyy Matkan hinta sisältää laivamatkat, majoituksen 2hh, aamiaisen, bussikuljetukset, lipun kukkamarkkinoille ja suomenkielisen oppaan palvelut. Hinta on vain 139,henkeä kohden kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huonelisä on 50,-. Soita Matkapojat Oy p. 010 2323 109 (ma–pe 8-17) 8,35 snt/puh + 3,2 snt/ min, matkapuh. 19,2 snt/ min. Palvelumaksu 0€

Onko kodissasi vanha ilmalämmityslaite? Vaihda nyt uuteen! Vaihtamalla uuteen Enervent Pingvin Kotilämpöön saat: raikkaamman sisäilman paremman suodatustason ansiosta energiansäästöä tehokkaamman lämmön talteenoton ansiosta pienemmän sähkönkulutuksen nykaikaisten puhaltimien ansiosta pienet remonttikustannukset lämmitysjärjestelmän vaihtoon verrattuna huolettoman elämän; eAir-automatiikka huolehtii täysin itsenäisesti ilmanvaidosta ja lämmityksestä, mutta halutessa Pingvin Kotilämpöä voi etäohjata ja seurata älylaitteella. Säästyt tekohengittämästä vanhaa laitettasi varaosilla ja saat luotettavaa Enervent laatua vuosiksi eteenpäin.

www.kotilämpö.fi

www.enervent.fi


Suomen Omakotiliiton

ASUMISPOLIITTISET TAVOITTEET 2020 FAKTAA OMAKOTIASUMISESTA Suomalaiset haluavat asua pientalossa Suomessa on 1,1 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes puolet suomalaisista (Tilastokeskus 2013). 60-80 % suomalaisista haluaa asua pientalossa (eri tutkimuksia). Lähes 60 % suomalaisista omistaa asuntonsa (58,4%, Tilastokeskus 2013). Talotyyppi

Rakennuksia

Asuntoja

Henkilöitä (ns. asuntoväestö)

Erilliset pientalot

1 128 366

1 164 774

2 692 435

Rivi- ja ketjutalot

78 751

395 562

706 316

Asuinkerrostalot

58 430

1 290 215

1 851 338

Lähde: Tilastokeskus 2013

80

73,2 %

% asukkaista asuu pientalossa

70 60 50

57,1 %

96,6 %

80

73,9 %

70,6 %

60

53,3 %

34,1 %

30

40

20

13,6 %

10

20

4,5 % Kroatia Tanska Suomi

EU

Espanja Malta

0

Lähde: Eurostat 2011

Romania

Merkittävä osa (¾) Suomen kansallisvarallisuudesta sitoutuu rakennettuun ympäristöön, erityisesti rakennuksiin (runsas puolet, 285 mrd €), joista asuinrakennusten osuus on 60 % (yli 170 mrd). Kotitalouksilla oli vuonna 2009: đ bruttovarallisuutta keskimäärin 192 000 euroa ja nettovarallisuutta 157 000 euroa kotitaloutta kohti. Kotitalouksilla oli asuntovarallisuutta vuonna 2009 keskimäärin 146 650 euroa: đ vapaa-ajan asuntojen arvo oli 20 790 euroa, đ sijoitusasuntojen arvo oli 17 740 euroa ja đ varsinaisen asunnon arvo 108 130 euroa.

80 % nuorista haluaa asua omakotitalossa. (Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus 2014)

Suomi

EU

Saksa

EU:ssa keskimäärin noin 41 % asuu kerrostalossa ja pientaloissa reilu kolmannes (34,7 %), mm. Kroatiassa liki 72 %, Norjassa 62,3% ja Tanskassa 59,2 % asukkaista asuu pientalossa. Yli puolet EU:n väestöstä asuu omistusasunnossa vaihteluvälin olessa Saksan 53,4 %:sta Romania 96,6 %:iin. (Eurostat 2011)

Lähde: Eurostat 2011

Valtaosa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asuntokannassa

38

% asukkaista asuu omistusasunnossa

47,2%

40

0

100

Oma tupa, oma lupa & vastuu ympäristöstä Pientaloasukkaat ovat oma-aloitteisia, säästeliäitä ja yritteliäitä. He ovat kustannustietoisia (mm. energia-, vesi- ja jäteasioissa) ja ovat tietoisempia lämmityksen kulutuksestaan kuin kerrostalossa asuvat (SYKE 2014). Pientaloasukkaat ovat kiinnostuneita ympäristöstä ja energiatehokkuudesta. Pientaloasukkaiden omatoimisuuden ansiosta yhteiskunnalle aiheutuvat maksut ovat vähäisempiä. Lisäksi pientaloasukkaiden paikallinen yhdistystoiminta lisää yhteisöllisyyttä, lisää asuinympäristön viihtyvyyttä ja edistää kotona-asumista (mm. omakotitalkkaripalvelu). Suomalaiset arvostavat pientaloasumisessa sen tuomaa itsenäisyyttä, omaa vapautta ja rauhaa. Pientalossa on tilaa ja tekemistä itselle ja lapsille. Omalla pihalla luonto on lähellä ja pihatöissä saa hyötyliikuntaa, sekä lapsilla on turvallista leikkiä. Pientaloasukkaalla on tilaa toteuttaa itseään. Pientaloasuminen ei kuitenkaan ole yksinäistä vaan päinvastoin yhteisöllisyys naapureiden kanssa on pientaloasukkaalle arvokas asia.


ASUMISEEN KOHDISTUVAT YHTEISKUNNALLISET RASITTEET Asumiskustannukset ovat nousseet 4,4 % vuodessa vuosina 2009-2013 ja niiden ennustetaan kasvavan 3,6 % vuodessa vuosittain 2018 mennessä. Osuus tuloista (%) Asumismenot, muutos %

2010

2013 ăăČĈ

(vuosikeskiarvo)

Keskituloinen, kerrostalo, omistus

āČĊ

ăąČă

Lapsiperhe, kerrostalo, omistus

ĂČĀ

ĂąČĆ

ĂąČā

Lapsiperhe, omakotitalo, (öljy)

ăČă

ĂąČă

ĂĆČă

Lapsiperhe, omakotitalo, (sähkö)

āČĆ

ĂĂČĈ

ĂĂČć

Eläkeläiset, kerrostalo, omistus

ąČĂ

āćČą

āćČĂ

Eläkeläiset, omakotitalo, (öljy)

ĊČā

āĉČĈ

ĂāČĆ

Eläkeläiset, omakotitalo (sähkö)

ąČĉ

āĆČą

āćČĂ

Eläkeläinen, nainen, omakotitalo (sähkö)

ąČĉ

ăĆČĀ

ăĈČĀ

Tulot, muutos % (vuosikeskiarvo)

Kotitalouksien käytettävissä oleva tulo

ăČĂ

Ansiotaso

ĂČĈ

Työeläkkeet

ĂČă

Kuluttajahinnat

ĂČĂ

Omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana eniten. Ennusteen mukaan v. 2018 yksinelävä eläkeläinen käyttää tuloistaan jopa 42 % asumiseen.

Lähde: Pellervon Taloustutkimus 2014 Maksut: Kaupunkivertailu 2014, Omakotitalo (sähkö), 120 m2

Sähkön hinta omakotitalossa. Sähkön kuluttajahinta on lähes kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana.

Veden kuluttajahinta Suomessa. Veden kuluttajahinta on noussut yli 50 prosenttia 13 vuodessa.

Lähde: Pellervon Taloustutkimus 2014

VEROT đ Energiavero đ Kiinteistövero đ Jätevero đ Arvonlisävero đ Varainsiirtovero đ Tulovero đ Lahjavero đ Perintövero

MAKSUT đ Lyhennys + korko đ Lämmitys đ Sähkö đ Vesi/jätevesimaksu đ Jätemaksu đ Vakuutukset đ Vartiointi đ Katujen kunnossapito đ Nuohous/palotarkastus đ Energiatodistus đ Viranomais-/lupamaksut

LAINSÄÄDÄNTÖ JA MÄÄRÄYKSET Pientaloasumista ja asukasta säädellään )!.'%00A2A/0%ČƫĈĆƫ('%č đƫ/%2%%(%+%'!1/ƫĨĂąĩ đƫ5.%05/0+%)%*0ƫĨăĩ đƫ5),A.%/0®+%'!1/ƫĨĂćĩ đ verotus (11) đƫ&1('%/+%'!1/ƫĨāĀĩ đ rikos ja prosessioikeus (1)

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

39


OMAKOTILIITON ASUMISPOLIITTISET TAVOITTEET – OMAKOTILIITTO ASUMISEN ASIALLA 1. ASUMISEN KUSTANNUSTEN KASVU PYSÄYTETTÄVÄ Asumiskustannusten kasvu on katkaistava. Kansalaisten asumisen kustannuksella ei saa paikata valtion ja kuntien taloutta. Jatkuva asumismenojen kasvattaminen on supistanut kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen määrää, siten samalla myös kotitalouksien kulutusta ja esimerkiksi investointeja rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen. Kiinteistöverotus on merkittävä osa asumisen kokonaisverotusta. Kiinteistöverota ei ole alun perin tarkoitettu kuntien talouden pilariksi. Kiinteistöverotuksen käyttö ja kehittäminen valtion ja kuntien talouden paikkaajana on katkaistava eikä kiinteistöveroa saa enää nostaa. Kiinteistöverotusta tulee kehittää niin, että se tulee tasapuoliseksi eri asumismuodoille. Kiinteistöveron kehittämisessä lähtökohdaksi tulee ottaa asumistalous ja sen käytettävissä olevat tulot. Kohtuuttomille ja ylisuurille kiinteistöveroille tulee kehittää leikkausmekanismi, joka poistaa kiinteistöverotuksen loukut. Kiinteistöverolta tulee poistaa alaraja, jotta kunnallinen itsehallinto toimisi ja kunnat voisivat periä pienempää kiinteistöveroa kuin laki nyt sallii. Sähköveroa tulee laskea ja sähkön siirtomaksua kohtuullistaa poistaen alueelliset eroavaisuudet. Omakotitaloissa kodin lämmitys- ja taloussähkö on noin 40–60 prosenttia asumisen kustannuksista johtuen Suomen ilmasto-olosuhteista ja korkeista hinnoista. Energian hinnan kilpailutuksen hyödyt menetetään sähköverojen jatkuvaan kasvuun ja siirtomaksuihin. 2. TASAPUOLISUUS, OIKEUDENMUKAISUUS JA KOHTUULLISUUS Kaikkia asumismuotoja ja asumistalouksia eri puolilla Suomea tulee kohdella tasa-arvoisesti valtion asuntopoliittisessa ohjelmassa. Asumistalouden/perheen asumisen kokonaisverotusta tulee kohtuullistaa ja tasapuolis-

40

taa, se ei saa olla riippuvainen asumismuodosta. Tarkastelun pohjaksi tulee ottaa kaikkien verojen osuus perheen käytettävissä olevista tuloista. Jokaisen ihmisen tulee saada valita oma asumismuotonsa sekä saada asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Omakotiliiton omakotitalkkaripalvelut tukevat erityisesti iäkkäiden ihmisten kotona-asumista. Näillä palveluilla vähennetään erityisesti myös yhteiskunnan kustannuksia. Kolmannen sektorin tuottamiin asumispalveluiden järjestämiseen, kuten omakotitalkkaritoimintaan, tarvitaan pitkäjänteistä valtiovallan sitoutumista ja taloudellista tukea.

Asumiskustannusten kasvu on katkaistava. Kansalaisten asumisen kustannuksella ei saa paikata valtion ja kuntien taloutta.

3. ASUMISEEN KOHDISTUVAN SÄÄNTELYN JA OHJAUSKEINO JEN TULEE OLLA KANNUSTAVIA Pientaloasukkaita koskee noin 75 eri lakia asumisen ja elämisen eri vaiheissa. Sääntelyä on arvioitava uudelleen ja turha ohjaus on purettava. Näin voidaan laskea niin yhteiskunnan kuin asumisenkin kustannuksia. Poliittiset ohjauskeinot eivät saa luoda kohtuuttomia rasitteita pienataloasumiseen eikä tule asettaa jatkuvasti uusia rasitteita ja päällekkäisiä ohjauskeinoja. Kun EU-tason ja kansallisen tason ilmasto- ja energiapolitiikassa tehdään päätöksiä, tulee kotitalouksille kohdistuvat kokonaiskustannukset tuoda esiin julkisesti ennen päätöksentekoa. Ylipäätään ohjauskeinojen tulee olla kannustavia. Kun pyritään saavuttamaan yhteiskunnalliset tavoitteet, tulee toimien olla kotitalo-

uksille kustannustehokkaita. Ympäristönsuojelulakia ja valtioneuvoston asetusta talousvesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (ns. haja-asutusalueiden jätevesiasetus) tulee tarkistaa ja muuttaa kohtuullisemmaksi erityisesti pientaloille ja vapaa-ajanasunnoille, jotka eivät sijaitse rannalla tai pohjavesialueella. EU-tason energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet saavutetaan paremmin kannustimien avulla kuin sääntelemällä. Erityisesti energiatodistussääntelyä tulee kohtuullistaa. Energiatehokkuusinvestointien lisäämiseksi kotitalousvähennystä tulee nostaa sekä korjaus- ja energia-avustuksia tulee lisätä ja kohdentaa systemaattisesti pientalokantaan. Kotitalousvähennyksen kansantaloudellinen merkitys on ollut suuri pientalojen remonteissa, korjausvelan poistamisessa, rakennusalan työllisyyden edistämisessä ja harmaan talouden torjunnassa. Kotitalousvähennyksen määrää tulee korottaa laajentaa suunnittelutyöhön ja kuntotarkastuksiin/-tutkimuksiin sekä yksineläjien osalta määrä tulee kaksinkertaistaa. Rakentamisen laatua tulee parantaa uudis- ja korjausrakentamisessa, koska monessa kodissa kärsitään kosteus- ja homeongelmien aiheuttamista sairauksista. Omakotiliiton pientalon huoltokirjan käyttöön tulee kannustaa niin terveydestä kuin omaisuudesta huolehtimisen keinona. Omakotiliitto valtakunnallisena kansalaisjärjestönä tavoittaa tehokkaasti ja laajasti pientaloasukkaat: Omakotiliitto korostaa neuvonnan, opastuksen ja motivoinnin keinoja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa ja edellyttää lisää valtiovallan resursseja puolueettomaan neuvontatyöhön.


Omakotiliiton pientalon huoltokirjassa säilytät talosi tärkeimmät tiedot – kaikki yhdessä paikassa helposti saatavilla!

Omakotiliiton pientalon huoltokirja on työkalu talon suunnitelmalliseen käyttöön ja huoltoon. Huoltokirjan tarkoituksena on toimia pientaloasukkaan kiinteistön ja yksityisen omaisuuden hyvän ylläpidon työkaluna. Se opastaa talon suunnitelmalliseen käyttöön ja huoltoon. Huoltokirjassa on muun muassa ohjeita kodin oman huoltokirjamapin tekemiseen sekä siihen mitä tehdä jos poikkeustilanteet yllättävät. Sen käyttöönotto ja käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Huoltokirjaa voi käyttää myös sähköisesti osoitteessa www.omakotiliitto.fi. Voit siirtää painetusta huoltokirjastasi kaikki tiedot nyt sähköiseen muotoon.

Tilastokeskuksen mukaan asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntojaan ja asuinrakennuksiaan 5,7 miljardilla eurolla vuonna 2013: Omakoti - ja paritaloja korjattiin 2,8 miljardilla eurolla, kerrostalojen korjaamiseen kului 2,2 miljardia euroa ja rivitaloasuntoihin 800 miljoonaa euroa.

EUROA

EƵŽŚŽƵƐ ϭй

Nuohous 1%

sĂƌƚŝŽŝŶƚŝ ϵй <ŝŝŶƚĞŝƐƚƂǀĞƌŽ ϮϮй

Lämmitys- ja taloussähkö 36 %

Polttopuut 6% Vesimaksut 8%

Vartiointi 11 %

sĂŬƵƵƚƵƐ ϭϯй

^ćŚŬƂ ϰϯй

Jätehuolto 5%

<ĂĚƵŶŚŽŝƚŽŵĂŬƐƵ Ϯй :ćƚĞŚƵŽůƚŽ Ϯй

Kiinteistövero 18 %

sĞƐŝŵĂŬƐƵ ϳй

Pientalon verot ja maksut 2013, Helsinki Ă

Vakuutukset 15 %

Pientalon verot ja maksut 2013, Kerava Ă

Tiedotčƫ0+*00%ƫāĀćĀƫ) Čƫ0(+ƫĈĀāƫ)ăČƫ.'!**1/(ƫĂăāƫ) , .'!*0)%/21+/%ƫāĊĉĆČƫ/1+./A$'®(A))%05/Čƫ2.2 takka, ilmalämpöpumppu, rakennusmateriaali Siporex, tiiliverhoilu, kolminkertaiset ikkunat, kaksikerrostalo, $.&'00+ċƫ/11ƫĂƫ%'1%/0ċ

Tiedotčƫ0+*00%ƫĊćĀƫ)ĂČƫ0(+*ƫ.'!*0)%/21+/%ƫāĊĊĀČƫ,11.'!*0!%*!*ČƫāƫŘƫ'!..+'/%*!*Ďƫ/1)%/(ƫāăĂƫ)Ă, rakennusala 146 mĂċƫ10+0((%ƫĂĉƫ)Ă (ei lämmitetä), paitsi varasto-osaa āĀƫ)ĂČƫ&+'ƫ,!.1/(A))®((AƫĨŐāĀƫ/0!00ĩċƫ1+.ƫ/A$'®(A))%05/Čƫ%()(A),®,1),,1ƫ&ƫ2.2ƫ0''ċƫ/11ƫĂƫ%'1%/0ċ

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

41


Kylmiin olosuhteisiin. Ilma-vesilämpöpumppu. Testatusti* energiatehokas ilmavesilämpöpumppu kotitalouksien tilan ja veden lämmitykseen. t Tehokkaasti lämpöenergiaa pienellä virrankulutuksella. t Paras järjestelmä, jossa lämmitysvettä ei viedä ulos. t Joustava järjestelmä, jonka voi kytkeä nykyisen rinnalle ja laajentaa myöhemmin. t Valmistettu Japanissa; korkealaatuiset komponentit ja materiaalit vaikuttavat kokonaissäästöihin ja virrankulutukseen. t Useita eri varaajavaihtoehtoja. t Helppokäyttöisin ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä.

MADE IN JAPAN

Lue lisää ja katso lähin Toshiba Ilves -jälleenmyyjäsi: www.toshibasuomi.fi Maahantuoja: Oy Combi Cool Ab, Ruosilantie 14 E, 00390 Helsinki

TESTIMENESTYJÄ * TM Rakennusmaailma 2/2015


puheenjohtajan palsta

RAKENTAVAA HENKEÄ KANSALLISEEN PÄÄTÖKSENTEKOON Viimeaikaiset ympäristöministeriön valmistelemat lakiluonnokset ovat keskittyneet tehokkaasti nostamaan asumiseen kohdistuvaa kustannusrakennetta eritoten pientaloille, esimerkkinä jätevesi – ja energiatehokkuusesitykset. Tämä asumisen kustannusten nousuun vaikuttava säätely ja kustannusten kasvuun pakottava kansallisten päätösten tehtailu on pysäytettävä. Ministeriön tulisi mielestäni lakiluonnosten valmistelun sijaan keskittyä valmistelemaan ohjauskeinoja, joiden tulisi olla kansalaisia kannustavia, tasapuolisia ja oikeudenmukaisia. Omakotiliitto koki 1.6.2013 voimaan tulleen uuden energiatodistuslain sisällön epäoikeudenmukaiseksi pientalojen osalta ja käynnisti 11.4.2013 kansalaisaloitteen nimienkeruun lain saattamiseksi uuteen valmisteluun ja eduskunnan päätettäväksi. Aloitteen tavoitteena on, että energiatodistuksen arvot perustuvat mitattuun energiankulutukseen, eikä energiakertoimia huomioida energialuokkaa määriteltäessä. Päämääränä on tehdä todistuksesta luotettava, selkeä ja läpinäkyvä sekä energiatehokkuuteen kannustava. Asetettua päämäärää tukee Taloustutkimuksen tekemän kansalaiskyselyn mukaan 84 % kyselyyn vastanneista. Kansalaisaloitteen etenemiseen tarvittavat vähintään 50.000 kannatusilmoitusta saavutettiin säädetyssä kuuden kuukauden määräajassa, nimiä kertyi yhteensä 62.211. Omakotiliiton edustajat luovuttivat kansalaisaloitteen eduskunnan puhemiehelle 25.3.2014. Aloitteen lähetekeskustelu Eduskunnassa käytiin 24.4.2014, jossa kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen esitti, että velvoite hankkia energiatodistus tulisi poistaa ja että se tulisi olla vapaaehtoinen vanhoilla omakotitaloilla. Lähetekeskustelun jälkeen asian käsittely siirtyi Eduskunnan ympäristövaliokunnalle, jossa julkinen kuuleminen oli 30.4.2014. Valiokunta totesi, että se on rakennuksen energiatodistuslain muuttamista koskevaa kansalaisaloitetta koskevassa mietinnössään edellyttänyt hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin pientalojen energiatodistuksen sisällölliseksi muuttamiseksi helpommin ymmärrettäväksi poistamalla energiamuotokertoimista aiheutuvat vertailtavuus ongelmat sekä rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tarkistamiseksi energiatodistuksen muuttamiseksi vapaaehtoiseksi vanhojen pientalojen osalta. Hallituksen esityksessä tarkoitettua tietojärjestelmää tulee aikanaan muuttaa vastaavaksi kun mainitut muutokset toteutetaan. Kesäkuussa 2014 Eduskunta antoi kaksi lausumaa kansalaisaloitteen seurauksena, joissa se edellyttää, että hallitus kiireesti ryhtyy pientalojen energiatodistuksen sisällön muuttamiseksi helpommin ymmärrettäväksi poistaen energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuus ongelmat sekä aloitteellisesti pyrkii rakennusten energia-

tehokkuusdirektiivin tarkistamiseen energiatodistuksen muuttamiseksi vapaaehtoiseksi vanhojen pientalojen osalta. Kansalaisaloitteen eteneminen päätöksentekoprosessissa päättyi edellä mainittuun Eduskunnan tahdonilmaisuun kuin seinään. Ympäristöministeriön operatiivinen virkamiesjohto koki ilmeisesti tahdonilmaisun henkilökohtaisena vakiintuneesta käytännöstä poikkeavana ja loukkaavana. Käytännössä se ilmeni, että he passivoituivat ja käynnistivät operaation, jolla nöyryytetään Omakotiliittoa kun se on uskaltanut asettua poikkiteloin kyseenalaistamalla ympäristöministeriön virkamiesten ammattitaidon kyseisen lain valmistelussa. Näin ulkopuoliselle heidän omaksumansa toimintamalli antoi kuvan, että asianomaiset virkamiehet ovat niskuroivia ylimielisiä mielensä pahoittajia, jotka kokevat eriävät kannanotot henkilökohtaisena loukkauksena, jolloin rakentava keskustelu on täysin mahdotonta. Kulttuuri- ja asuntoministeri käynnisti jatkovalmistelun 2.12.2014 asettamalla työryhmän selvittämään pientalojen energiatodistuksen sisällöllistä muuttamista helpommin ymmärrettäväksi poistaen samalla energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat. Ministeri Viitanen korosti toimeksiannon tärkeyttä, että sen tehtävänä on arvioida eri mahdollisuuksia ja löytää yhteinen näkemys siitä, millainen malli olisi parhaiten käyttöön soveltuva. Ministeriön kokoaman työryhmän kokoonpanosta on havaittavissa asenteellisuus ja tarkoitushakuisuus, se on koottu tahoista varmistaa, ettei mitään muuteta vaan mitätöidään kansalaisaloite ja Eduskunnan tahto. Herää kysymys, miten on mahdollista, kun ylin johto eli Eduskunta antaa selkeän toimeksiannon niin ministeriön virkamiehet keskittyvät siihen kuinka toimeksiantoa ei toteuteta, siihen he ovat luovia keksimään normeja mutta toimeksiannon toteuttamiseen luovuus on täysin kadonnut. Yritysmaailmassa yksiköiden johtajille kyseinen toimintamalli tarkoittaisi välitöntä siirtymistä työyhteisön ulkopuolelle. Mielestäni malli sopisi myös julkishal-linnossa käyttöön otettavaksi. Omakotiliitto on 1,1 miljoonan kotitalouden ja 2,7 miljoonan kansalaisen asialla. Kyseessä on potentiaalinen kansalaisryhmä kevään eduskuntavaalissa. Tutustumalla puolueiden vaaliohjelmiin ja tenttaamalla ehdokkaiden mielipiteitä, kaikille löytynee sopiva ehdokas puoluekannasta riippumatta. Hyvät ystävät, nyt on muutoksen aika, käyttäkäämme äänioikeuttamme ja äänestäkäämme kohtuuhintaisen asumisen puolesta. Mauri Harjula puheenjohtaja

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

43


Lhmmd ldmm‰: Information till medlemmarna i egnahemsföreningen i Dragsfjärd rf H¶R¶RV¸RENSH¶NDELSEKALENDER EVENTUELLTKOMMERVIATT ORDNA¶VENENSENSOMMARRESAMENDEN¶R¶NNUIPLANER INGSSKEDET lNNSSENAREI!NNONSBLADETLIKSOMALLAANDRA HAPPENINGS6IG¸RMOTLJUSAREOCHVARMARETIDERNUEFTER ENL¸NGMÆRKOCHREGNIGVINTER 3NARTHARVIB¸TARNAISJÆNOCHN¶TENUTE MYCKETlSK V¶NTARVIFÆRST¸SP¸3KÆNV¸ROCHSOMMARTIDTILLERALLA 19.03.15KL 6¸RMÆTEP¸3TRANDHOTELLETI$ALSBRUK G¶STFÆREL¶SARE¶NNUÆPPEN 22.03.15 &ALL¸KERREVYv,IKETSOMVISSTEFÆRMYCKETv ANMOCHINFOCarita 25.04.15 )KEA2ESO AMNOCHINFO CaritaTEL 23.05.15KL &ÆRENINGENS¸RSJUBILEUMFEST UTEP¸+ASN¶S0AVILJONG !NMOCHINFOAnnTEL %GNAHEMSFÆRENINGENI$RAGSFJ¶RDRF !NN

LAHDEN RAKSAMESSUILLE OSASTO C 21 13.-15.3. 0IIRINLIS¶KSI (¶MEENJA0IRKANMAAN/MAKOTI JA 2015 -ÆKKIL¶ISYHDISTYSJA,AHDENJAL¶HIALUEEN/MA KOTIYHDISTYKSETOSALLISTUVATYHTEISTYÆSS¶,AHDEN ALUEENOMAKOTITALKKARITLÆYD¶TMYÆSMESSUOSASTOLTA 4ULETUTUSTUMAANOSASTOOMME13- 15.3.2015 4ERVETULOA WWWOKLHAMEENPIIRIFI /RIMATTILANOMAKOTIYHDISTYSRY RETKI OMA KOTI - JA KEVÄTPUUTARHALA MESSUILLE HELSINKIIN 28.3.2015 La 28.3 2015.,¶HTÆ/RIMATTILANTORILTAKLO -ATKANJ¶SENHINTAøHLÆ LAPSETø%IJ¶SENETø LAPSETø0¶¶SYLIPPUJ¶SENILLEKAKSIYHDENHINNALLA EISIS¶LLY HINTAAN)LMOITTAUDUVIIMEIST¶¶NMENNESS¶Matti Kettunen% MAILmattikettu@gmail.comTAI Riitta Hietala PIHA – JA PUUTARHAPÄIVÄ TI Ti 12.5.2015. (OPEAKUUSI/9NPUUTARHAMYYM¶L¶ ,AHDENTIE /RIMATTILAKLOn+AHVITARJOILU 12.5.2015 HUVIMAJASSAP¶IV¶NAIKANA-AAN¶YTEPUSSINVOI TUODAENNAKKOON LAITANIMIJAPUHELINNUMEROPUSSIN P¶¶LLE.%5$/2334UOTTEENMYYNNISS¶ /+9NJ¶SENILLE NORMAALIHINTAISISTAPUISTAJAPENSAISTA HopeakuusiPUHFAXnTAIAnne 4IEDUSTELUT/+9Riitta Hietala -AATILA,IHAn-EROSELLA -ETSOLANKUJA6IRENOJA OMAKOTIVÄEN GRILLI – ILTA TO To 11.6.2015. .AUTIMMEHERKULLISIAGRILLITUOTTEITA 11.6.2015 ARPAJAISETJA/+9NTOIMINNANESITTELY¶,AUTAS MAKSU øHLÆSISRUOKAILUNJAOSALLISTUU ARVONTAAN-EROSENSUORAMYYNTIPISTEPALVELEEn /RIMATTILANOMAKOTIYHDISTYKSENJ¶SENETPERHEINEEN 4ERVETULOA,IS¶TIETOJA6PJPertti Salo

44

Lue lisää verkosta, läs mera i nätet Katso tulevia tapahtumia Omakotiliiton nettisivuilta

www.omakotiliitto.fi/minnemenna (Vapaa-ajan asunnot, Kuopio, Orimattila, Hämeen piiri).

đƫ 1+ !*ƫ+)'+0%2%%*%'%(,%(1ƫ'A5**%//A, lisätietoja www.omakotiliitto.fi/omakotiviini. đƫƫ)'+0%0(''.%5$0!5/0%!0+& www.omakotiliitto.fi/omakotitalkkari. Läs mera i nätet, t. ex. 333ċ+)'+0%(%%00+ċüĥ)%**!)!**

TILAA OMAKOTITALKKARI APUUN. /RIMATTILAN/MAKOTIYHDISTYKSENTALKKARI Kari ViitanenOTTAAVASTAAN TYÆTEHT¶V¶T0ALVELUSTAVELOITETAAN øH MATKAKORVAUS øKM

VÄLINEVUOKRAUS /RIMATTILAN/MAKOTIYHDISTYKSELL¶ONVUOKRAV¶LINEIT¶ JOITAVOITKATSOAOSOITTEESTAwww.omakotiy.fi 6¶LIVUOKRAUSTAHOITAAPertti OksanenMP

VAPAA-AJAN ASUNNOT RY 3¶¶NTÆM¶¶R¶INENKEV¶TKOKOUSlauantaina 28.3.2015 klo 10.30/MA-ÆKKI MESSUJENYHTEYDESS¶ (ELSINGIN-ESSU KESKUKSEN+ONGRESSISIIPI -ESSUAUKIO (ELSINKI %NNAKKOILMOITTAUTUMISETKESKIVIIKKOONMENNESS¶ YHDISTYKSENSIHTEERILLELiisa KontturillePUH S POSTI liisa.kontturi@vaal.fi.

Puutarhamessuille ja Tallinnaan 28.-29.3.2015 – kevätmessut Helsingissä ,¶HDEKOKEMAANUPEAVIIDENMESSUNKOKONAISUUS+EV¶ TMESSUILLE(ELSINGIN-ESSUKESKUKSEEN+EV¶ISENTAPAHTUMA KOKONAISUUDENMUODOSTAVAT/MA+OTI /MA-ÆKKI +EV¶T PUUTARHA 3ISUSTASEK¶UUTENA,¶HIRUOKA,UOMU MESSUT -ESSUJENJ¶LKEENL¶HDEMMERISTEILEM¶¶N4ALLINNAAN"ALTIC 1UEEN LAIVALLAHENGEN" LUOKANHYTEISS¶ -ATKAOHJELMA la 28.3.2015,¶HTÆ+UOPIONLINJA AUTOASEMALTAKLO -ESSUILLAOLEMMENTUNTIA JONKAJ¶LKEENLINJA AUTO KULJETTAAOSALLISTUJAT,¶NSISATAMAAN,AIVALTAONMAHDOLLISTA VARATAETUK¶TEENBUFFET ATERIOITAEDULLISEMPAANHINTAAN ,AIVAL¶HTEE4ALLINNAANKLO su 29.3.20150¶¶SEMME4ALLINNAANKLO4ALLINNASSA MAHDOLLISUUSTUNNINOPASTETTUUNKIERTOAJELUUNJAK¶VELYYN VANHASSAKAUPUNGISSA,INJA AUTOKULJETTAAMYÆSOSTOKSILLE ,AIVALLEPALAAMMEKLOJA(ELSINKIINSAAVUMMEKLO 0ALUU+UOPIOONNKLO (INTAJ¶SENILLEJASAMASSATALOUDESSAASUVILLEPERHEEN J¶SENILLEøHLÆ MUILLEøHLÆSISBUSSIMATKAT MESSULIPUTJARISTEILYN ,IS¶TIETOJAYHDISTYKSEN NETTISIVUILTAwww.kuopionoky.fi4ERVETULOAMUKAAN


PIENTALOASUMISEN EDUSKUNTAVAALIPANEELIT Omakotiliiton edunvalvontakiertue saapuu 12 paikkakunnalle!

Nyt puhutaan painavaa asiaa asumisesta! Omakotiliitto tuo kevään vaalikeskusteluun tärkeät, pientaloasukkaita läheisesti koskettavat asiat kuten asumisen kustannukset, energiatodistuksen, kiinteistöverotuksen, jätevesiasetuksen ja ikääntyvien kotona-asumisen tukemisen. Tule, ja tuo ystäväsikin, kuulemaan mitä alueesi eduskuntavaaliehdokkaat vastaavat ajankohtaisiin aiheisiin. Edunvalvontavaalikiertue starttaa 2.3.2015 Turusta ja huipentuu lauantaina 28.3. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävien Oma Koti 15 -messujen vaalitenttiin. Paneelikeskustelut ovat avoimia tilaisuuksia yleisölle ja tiedotusvälineiden edustajille. Tervetuloa mukaan, ota kantaa ja vaikuta! Ma 2.3.

Turku

Turun Ammattikorkeakoulu, Sepänkatu 1, 20700 Turku

17.00-19.00

Ti

Pori

Kauppakeskus Puuvilla, Siltapuistokatu 14, 28100 Pori

17.00-19.00

3.3.

Ke 4.3.

Tampere

Teknillisen yliopiston auditorio, Korkeakoulunkatu 1, 33720 Tampere

17.00-19.00

Ti

Kuopio

Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela

17.00-19.00

Ke 11.3.

Joensuu

Carelicum, Koskikatu 5, 80100 Joensuu

15.30-17.30

To 12.3.

Kouvola

Valtuustosali, Torikatu 10, 45101 Kouvola

17.00-19.00 17.00-19.00

10.3.

Pe 13.3.

Mikkeli

Kaupungin virastotalon ruokala, Maaherrankatu 9 - 11, 50100 Mikkeli

Ma 16.3.

Oulu

Hotelli Lasaretti, Kasarmintie 13, 90101 Oulu

17.00-19.00

Ti

Rovaniemi

Tirolisali, Rovakatu 1, 96100 Rovaniemi

17.00-19.00

Seinäjoki

Seinäjoen energia, Varastotie 5, 60100 Seinäjoki

17.00-19.00

17.3.

Ke 18.3. To 19.3.

Jyväskylä

Kansalaistoiminnankeskus Matara, Tourujokisali, Matarakatu 6, 40100 Jyväskylä

17.00-19.00

La 28.3.

Helsinki

Helsingin Messukeskus, Oma Koti –messut (Halli 2), Messuaukio 1, 00521 Helsinki

14.00-16.00

Suomessa on 1,1 miljoonaa pientaloa, joissa asuu puolet suomalaisista eli noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on 500.000 vapaa-ajanasuntoa. Omakotiliitto on maamme ainoa pientaloasukkaiden ja vapaaajan asukkaiden etuja ajava järjestö. Kiertueen paneelikeskustelut pohjautuvat Omakotiliiton asumispoliittisiin tavoitteisiin.

Lisää tietoa paneeleista (esim. panelistit):

www.omakotiliitto.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

45


Tervetuloa

Pientaloasumisen eduskuntavaalipaneeliin

Oma Koti -15 messuilla, Messukeskus Helsinki

Messukeskuksessa Helsingissä järjestetään 26.-29.3. viiden messutapahtuman kokonaisuus Kevätmessut, johon kuuluvat Oma Koti-, OmaMökki-, Kevätpuutarha-, Sisusta! sekä Lähiruoka ja Luomu –messut. Suomen Omakotiliitto järjestää lauantaina 28.3. PIENTALOASUMISEN EDUSKUNTA-VAALIPANEELIN Messukeskuksessa Helsingissä pidettävien Oma Koti -messujen yhteydessä. Paneelikeskustelijoina kustelijoina ovat eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaat (1 ehdokas/puolue) ja keskusteltavina asioina ajankohtaiset asumisen kysymykset. Paneelin juontajana Tervetuloa toimii toimittaja Lauri Karhuvaara. Paneelikeskustelu on avoin tilaisuus messulipaneeliin Eduskuntavaa yleisölle ja tiedotusvälineiden edustajille. essujen

Paneeli järjestetään lauantaina 28.3.2015 klo 14.00-16.00 Messukeskuksessa Helsingissä Oma Koti –messujen näytöskeittiöareenalla (Halli 2).

Oma Koti –m areenalle! näytöskeittiö-

Paneelikeskustelun yleisölle järjestetään vapaa pääsy paneelitilaisuuteen ja messuille. Paneelitilaisuuden yleisöä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen viimeistään 25.3. mennessä osoitteeseen riikka.hyvarinen@omakotiliitto.fi. Ilmoittautumisjärjestyksessä 150 ensin ilmoittautuneelle lähetetään vahvistus, jossa heille kerrotaan sisäänpääsymenettely. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisää tietoa paneeleista (esim. panelistit):

www.omakotiliitto.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

47


Alennusta lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä seuraavien asianajo- ja lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista alennusta -15 %, kuitenkin enintään 300 euroa.

HUOM! Omakotiliiton tarjoama ilmainen neuvontapalvelu vain erillisestä neuvontanumerosta â&#x20AC;&#x201C; kts. neuvonta-ajat ja puhelinnumero Omakotilehdestä tai jäsensivuilta!

Omakotiliitto suosittele seuraavien asianajo- ja lakitoimistojen palvelujen käyttÜä! ASIANAJOTOIMISTO JURIDIA BĂ&#x153;TZOW OY Fabianinkatu 29 B, 00100 Helsinki Puhelin 010 684 1300 www.juridia.com

ASIANAJOTOIMISTO ILONA KYTĂ&#x2013;HONKA Perttiläntie 12, 04420 Järvenpää Puhelin (09) 271 2907 ilona.kytohonka@gmail.com

ASIANAJOTOIMISTO KUHANEN, ASIKAINEN & KANERVA OY Eteläranta 12, 00130 Helsinki Puhelin (09) 586 0750 www.kak-laki.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO SEPPO KAUPPILA OY Kristiinankatu 4 A 1, 20100 Turku Puhelin (02) 250 0978 seppo.kauppila@seppokauppila.ďŹ www.seppokauppila.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO MAURI HELKKULA Mikkolantie 20, 00640 Helsinki Puhelin 0500 722 791 mauri.helkkula@welho.com www.hkulaw.com LAKIASIAINTOIMISTO PALO, TOLVANEN & ALPPI-TAKKINEN OY Vespertie 9, 00320 Helsinki Puhelin (09) 477 8790 toimisto@plt-laki.ďŹ www.plt-laki.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO TAMMER-JURISTIT OY Aleksis Kiven katu 11 C, 33100 Tampere Puhelin 010 34666 40 info@tammer-juristit.ďŹ www.tammer-juristit.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO HALONEN, LAKKA & TUOMI VäinĂśnkatu 28 A, 40100 Jyväskylä Puhelin 010 3221 890 toimisto@hltlaki.ďŹ www.hltlaki.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO JUHANI SEPPĂ&#x201E;NEN Kauppakatu 10, 89600 Suomussalmi Puhelin (08) 713 821 asianajotoimisto@juhaniseppanen.ďŹ www.juhaniseppanen.ďŹ

ASIANAJOTOIMISTO KATTELUS, RUOKOLA & MUKKALA OY Kalevankatu 6-8, III krs., 60100 Seinäjoki Puhelin (06) 429 7000 toimisto@ruokola.com www.ruokola.com

LAKIASIAINTOIMISTO ARTO HEIKKILĂ&#x201E; Asemakatu 20, 90100 Oulu Puhelin (08) 371 155 arto.heikkila@avainteema.ďŹ www.avainteema.ďŹ /index2.html

ASIANAJOTOIMISTO KONTTURI & CO OY Kauppakatu 17 B, 80100 Joensuu Puhelin (013) 120 731 asianajotoimisto@kontturi.ďŹ www.asianajotoimisto.com

ASIANAJOTOIMISTO LAKI-FORUM OY PL 1193, Rovakatu 13, 96101 Rovaniemi Puhelin (016) 340 0520 esa.luomajoki@laki-forum.com www.laki-forum.com

  Tervetuloa talouden, sijoittamisen ja verotuksen suurtapahtumaan 11.-12.3.2015 Marina Congress Centeriin, Helsingin Katajanokalle. Verotapahtumasta saat hyÜtytietoa sekä henkilÜkohtaista neuvontaa, tiiviisti ja selkeästi. Monipuolisesta ohjelmasta ja osastoista lÜytyy jokaiselle jotakin.

Veronmaksajien seminaareissa mm. z Oman asunnon osto ja myynti - ensiasunnon ostajan edut, asuntolainan korko, oman asunnon verovapaa myynti

z Palkan ja eläkkeen verotus - Mikä muuttuu tänä vuonna?

z PerintÜverosuunnittelu käytännÜssä - testamentti,

Omakotiliiton osaston lĂśydät 2. kerroksesta, Tietotorilta. Tule kuuntelemaan tietoiskua Kodin ylläpito, huolto ja asumisen kustannukset, kehityspäällikkĂś Katja Keränen, Suomen Omakotiliitto ry Salissa E (2.krs), ke 11.3. klo 13.15 â&#x20AC;&#x201C; 13.45 tai to 12.3. klo 11.45 - 12.15

lahjakirja ja muut tärkeät paperit - NäkÜkohtia hyviin ratkaisuihin

z Kauppa vai lahja lapselle? Kannattaako kesämĂśkki tai metsä myydä vai lahjoittaa jälkipolville? Mikä on sopiva hinta Ilmoittaudu nyt â&#x20AC;&#x201C; www.verotapahtuma.fi Ilmoittaudu ennakkoon netissä ja tulosta kätevästi oma messukutsusi. Maksuton sisäänpääsy messukutsulla

   

48


LAKIMIESNEUVONTAA JÄSENILLE ARTO HEIKKILÄ ti 14.4. đ 12.5. đ 23.6. ke 25.2. đ 18.3.

KATTELUS & RUOKOLA & MUKKALA ma 16.3. đ 18.5. đ 1.6. đ 22.6. ti 3.3. đ 5.5. ke 8.4.

Neuvontapäivät maanantai, tiistai ja keskiviikko KLO 17-19 Lakimiesneuvonta keskittyy ensisijaisesti asumiseen liittyviin oikeusturvakysymyksiin.

Joka toinen maanantai-ilta kaksi lakimiesneuvojaa KUHANEN & ASIKAINEN & KANERVA ma 2.3. đ 4.5. đƫ8.6. ti 7.4. ke 24.6.

NEUVONTAPÄIVÄ maanantai klo 17-19: MAURI HELKKULA ti 31.3. đ 21.4. đƫ30.6.

Omakotiliiton lakimiesneuvontaan on suuren kysynnän vuoksi lisätty maanantai-iltaisin toinenkin puhelinneuvonnan päivystys. Neuvontapuhelimen jonot lyhenevät, kun puhelut ohjautuvat kahdelle neuvojalle. Joka toisena maanantaina klo 17-19 lakimiesneuvonnassa päivystää

SEPPO KAUPPILA ti 24.3. đ 26.5. ke 15.4. đ 13.5. đ 17.6.

HARRI KONTTURI ma 23.3. đ13.4. đ 25.5. ti 17.3. đƫ19.5. đ 16.6. ke 22.4.

PALO, TOLVANEN & ALPPI-TAKKINEN ma 9.3. đ 11.5. ti 2.6. ke 1.4.

ASIANAJOTOIMISTO HALONEN, LAKKA & TUOMI ma 9.3.ƫđƫ23.3. đƫ13.4. đƫ27.4. đƫ11.5. đƫ25.5. đƫ8.6. đƫ22.6.

ASIANAJOTOIMISTO TAMMER-JURISTIT OY ma 27.4. ke 4.3. đ 10.6.

NEUVONTAPÄIVÄ maanantai klo 13-15: ASIANAJOTOIMISTO JURIDIA BÜTZOW OY ma 2.3.ƫđƫ16.3.ƫđƫ30.3. đƫ20.4. đƫ4.5. đƫ18.5. đƫ1.6. đƫ15.6. đƫ29.6. ASIANAJOTOIMISTO TAMMER-JURISTIT OY ma 9.3.ƫđƫ23.3. đƫ13.4. đƫ11.5. đƫ25.5. đƫ8.6. đƫ22.6.

ILONA KYTÖHONKA ma 30.3. đ 15.6. đ 29.6. ti 28.4. đ 9.5. ke 6.5.

MAKSUTONTA NEUVONTAA OMAKOTILIITON JÄSENILLE Laki-, rakennus- ja energianeuvonta sekä piha- ja puutarhaneuvonta ovat jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa, joka on kustannettu jäsenmaksuvaroin.

ESA LUOMAJOKI ma 20.4. ke 11.3. đ 29.4. đ 3.4.

Asumisen asialla JUHANI SEPPÄNEN ti 10.3. ke 25.3. đ 20.5.

RAKENNUSNEUVONTAA JÄSENILLE

ENERGIANEUVONTAA JÄSENILLE

NEUVONTAPÄIVÄ torstai klo 17-19:

NEUVONTAPÄIVÄ perjantai klo 17-19:

Rakennusneuvonta keskittyy ensisijaisesti pientaloasumiseen liittyviin rakennusteknisiin kysymyksiin. Korjausneuvonnasta vastaavat Omakotiliiton rakennusteknisen toimikunnan asiantuntijat.

Kysymykset voivat liittyä erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttökustannuksiin sekä asennuksiin erityisesti saneerauskohteissa mutta myös uudisrakennuksissa.

rakennusmestari YRJÖ JOHANSSON 19.3. đƫ9.4. đƫ4.6. diplomi-insinööri RISTO KOLEHMAINEN erikoisalat: perustukset ja kellarit 16.4.ƫđƫ11.6. arkkitehti SAFA KIMMO KORHONEN 23.4. đƫ25.6.

rakennusmestari JORMA LEHTOJUURI erikoisala: puutyöt 26.2. đƫ14.5.

rakennusmestari MATTI ULMALA 12.3.

diplomi-insinööri, rakennusfysiikka ENSIO LAAKSONEN 26.3. đ 7.5.

diplomi-insinööri TORSTI SILTANEN erikoisalat: LVIS, energia 5.3.ƫđ 21.5.

diplomi-insinööri OLLI MATTILA 20.3. đƫ17.4. đƫ22.5.

PIHASUUNNITTELU- JA PUUTARHANEUVONTAA JÄSENILLE MAALIS-SYYSKUUSSA Tiistaisin: 31.3. đƫ14.4. đƫ5.5. đƫ19.5. đƫ2.6. đƫ16.6. đƫ30.6.

Pihamikko Puutarhuri MIKKO NAUMANEN

UUTTA:

KORJAUSNEUVONTAA torstaisin klo 13-15 neuvontanumerosta 1.4. alkaen Asunnon muutostyön korjausneuvontaa ikääntyneille yhteistyössä Vanhustyön Keskusliiton kanssa. VKTL:n 15 alueellista korjausneuvojaa avustavat sotainvalideja, veteraaneja ja muita ikääntyviä asunnossa tarvittavien muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja korjausavustusten hakemisessa. Korjausneuvojien yhteystiedot löydätwww.omakotiliitto.fi/neuvonta

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

49


  

  

 lle ille Etuhintaan Omakotiliitonllajäsen – tilaa alla olevalla korti

L i i t y n ektoitislisitäto.fi

Janne Käpylehto: MÖKILLE SÄHKÖT AURINGOSTA JA TUULESTA Mökille halvat sähköt helpolla! Rakennusoppaaksi uuden sähköjärjestelmän rakentajalle, vanhan päivittäjälle tai käsikirjaksi sellaiselle, joka on tilaamassa valmista aurinkosähköjärjestelmäää avaimet käteen -periaatteella.

ßß ß

àß ß

OVHß

à

ßß ß

à

ß ß OVHßà

Leppoisa opas huusholliin vie lukijan hauskaan, ekologiseen ja simppeliin arkeen. Sisältää kaikki tarvittavat siivousniksit.

ßß ß

àß ß

à

OVHß

Tilaan Omakotiliiton jäsenhintaan seuraavat kirjat:

__ kpl Mökille sähköt! 15 € (ovh 27 €) __ kpl Talo ilman hometta 15 € (ovh 34 €)

__ kpl Leppoisa opas huusholliin 18 € (ovh 23 €)

Voit tilata myös netissä www.intokustannus.fi, puh. 040 179 5297 tai kurvata Kurvin Kirjaan, Hämeentie 48, HKI. Mainitse alennuskoodi "Omakotiliitto".

Nimi

Osoite

Postinro

Puhelin

Sähköposti

Allekirjoitus

Hintoihin lisätään postikulut, max. 5 €/tilaus. Tilaajana saat myös Into Kustannuksen uutiskirjeen, joka sisältää mm. kutsuja tapahtumiin ja tietoa kirjatarjouksista.

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1/15

VOITA MATKA!

Tietoa sähköpostiisi!

Ilmoittamalla meille sähköpostiosoitteesi saat säännöllisesti tiedotteita ajankohtaisista asioista ja eduista sähköpostiisi.

Into Kustannus maksaa postimaksun

Into Kustannus Oy Tunnus 5020570 00003 VASTAUSLÄHETYS

50

nka ttymiskortilla jo tai oheisella lii estasi ol pu jo maksettu postimaksu on

Saara Henriksson & Aino-Maija Leinonen: LEPPOISA OPAS HUUSHOLLIIN

Kari Ojala: TALO ILMAN HOMETTA Opas omakotitaloa rakennuttavalle perheelle: kirjan avulla voi varmistua, ettei ole tekemässä hometaloa. Myös vanhan talon ostaja pystyyy arvioimaan, onko valitsemassa tervettä vai kosteusvaurioituvaa taloa.

www.oma

Kaikki vuoden 2015 aikana sähköpostiosoitteensa ilmoittaneet osallistuvat 800,arvoisen matkalahjakortin arvontaan.

TUTUSTU KAIKKIIN ETUIHIN NETISSÄ:


Jos Omakotiliittoa ei olisi, mikään taho ei ajaisi pientaloasukkaiden asiaa.

Liity nyt! Saat mahtavat jäsenedut pienellä rahalla. Lakineuvonta Jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa asumiseen liittyvissä oikeusturvakysymyksissä puhelimitse. KäytĂśssäsi on parikymmentä kokenutta juristia ympäri Suomen. NEUVONTAPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E;T maanantai, tiistai ja keskiviikko klo 17-19 ja maanantai klo 13-15

Voita Applen iPad! Kaikki uudet jäsenet ovat mukana arvonnassa, jossa palkintona on iPad.

Liity jo tänään!

Arvonta joulukuun lopussa 2015.

LIITTYMISKORTTI Olen paremman asumisen kannattaja ja haluan liittyä Suomen Omakotiliiton paikalliseen jäsenyhdistykseen. Lähettäkää minulle jäsenkortti sekä tilisiirto jäsenmaksua varten. Täytä ainakin tähdellä* merkityt kohdat. 01ÄĄĆŤ&ĆŤ/1'1*%)%ľƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍƍ5*05)A%'ƍĨ,,Ä&#x2039;''Ä&#x2039;2222ÄŠ

A$%+/+%0!*

Rakennusneuvonta Seitsemän rakentamisen asiantuntijaa auttavat pientalon rakennusteknisissä kysymyksissä maksuttomalla puhelinneuvonnalla.

+/0%*1)!.+ĆŤ&ĆŤÄĄ0+%)%,%''Äľ 1$!(%*

Tietojani ei saa käyttää suoramarkkinointiin.

NEUVONTAPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E; torstai klo 17-19

A$'ÂŽ,+/0%Äľ

Energianeuvonta

%'((%/5$ %/05'/!*ĆŤ*%)%ƍĨ0A50AÄ&#x152;ĆŤ)%'A(%ĆŤ0%! A0ÄŠ

Maksutonta puhelinneuvontaa lämmitysjärjestelmien valinassa, käytĂśssä, investointi- ja käyttĂśkustannuksissa sekä asennuksissa liittyen saaneerauksiin ja uudisrakennuksiin. NEUVONTAPĂ&#x201E;IVĂ&#x201E; perjantai klo 17-19

Piha- ja puutarhaneuvonta Maksutonta neuvontaa huhti-syyskuussa pihan ja puutarhan hoitoon ja huoltotÜihin, viherrakentamiseen sekä puiden kaatoon liittyvissä kysymyksissä. Puutarhaneuvontaa huhti-syyskuussa

SähkÜinen huoltokirja

)'+0%0(+//ĆŤ (1*ĆŤ(%%005AĆŤ)5ÂŽ/ĆŤ2,ÄĄ &*ĆŤ/1''% !*ĆŤ5$ %/05'/!!*Ä&#x2039;ĆŤ %2%0(+//ĆŤ Ĩ1+)Ä&#x152;ĆŤ&A/!*55 !/0AĆŤ .%0(+// !.%((%*!*ĆŤ&A/!*)'/1ÄŠÄ&#x2039; !..+/0(+//ĆŤ %*1((ĆŤ+*ĆŤ2,ÄĄ&*ĆŤ/1*0+ _____________________________________________ĆŤ'1**//Ä&#x2039;

Ă&#x201E;idinkieli:ĆŤĆŤ

/1+)%ĆŤĆŤĆŤĆŤĆŤĆŤĆŤĆŤ.1+0/%

Suomen Omakotiliitto ylläpitää keskitetysti jäsenrekisteriä paikallisyhdistysten jäsenistä. Omakotiliitto voi luovuttaa jäsenen osoitetiedot tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja kertaluontoisesti liiton yhteistyĂśkumppanille. Kyse on tällĂśin jäsenetujen ja -palvelujen markkinoinnista kirjeitse mutta joskus myĂśs puhelimitse. Jos et halua jäsenetumarkkinointia, voit asettaa suoramarkkinointikiellon esimerkiksi sähkĂśpostilla toimisto@omakotiliitto.ďŹ tai nettilomakkeen avulla www.omakotiliitto.ďŹ /jasenhakemus/osoitteenmuutos. Jos haluat poistaa suoramarkkinointikiellon, se onnistuu edellä mainituin tavoin. 1/2015

Omakotiliitto maksaa postimaksun

www.omakotiliitto.fi

Asun: ĆŤ ĆŤ ĆŤ ĆŤ ĆŤ

1**1/ĆŤÄ&#x2020;Ä&#x20AC;Ä&#x20AC;Ä&#x2020;Ä&#x2021;Ä&#x2020;Ä&#x2020; Ä&#x20AC;Ä&#x20AC;Ä&#x20AC;Ä&#x20AC;Ä&#x192;ĆŤ @

Jäsenille ilmainen palvelu toimii kiinteistÜsi ja yksityisen omaisuutesi hyvän ylläpidon tyÜkaluna. Sen käyttÜÜnotto on helppoa ja yksinkertaista.

A/!*$*''%&*ƍ&A/!**1)!.+ƍĨ0A50Aƍ)%'A(%ƍ0%! A0Ċ

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Ä ĆŤÄ&#x2018;ĆŤÄ&#x201A;Ä&#x20AC;Ä Ä&#x2020;

51


Öljylämpö on

Vaihda vanha öljylämmitys uuteen öljylämmitykseen Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Lisätietoa ja säästöneuvoja: www.oljylammitys.fi


toiminnanjohtajan palsta

KANSALAISIA KUULTAVA JA MUUTOKSIA TEHTÄVÄ

OMAKOTILIITON VAHVA VIESTI VAALEIHIN ON, ETTÄ ASUMISEN KUSTANNUSTEN KASVU TÄYTYY SAADA PYSÄHTYMÄÄN. Samaan aikaan kun kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat vuosina 2010-2013 keskiarvoisesti 3,2 prosenttia ja työeläkkeet vain 2,3 prosenttia, asumismenot nousivat 4 prosenttia. Asumismenojen kasvuennuste seuraaville neljälle vuodelle on vähintään 3,6 prosenttia vuodessa. Vaikka osa pankeista antaa nyt lyhennysvapaita, kuluttajille ei jää varoja tärkeimmän kansallisvarallisuutemme, rakennusten/kotien kunnon ylläpitoon. Rakennukset edustavat kansallisvarallisuudestamme kuitenkin 74 prosenttia. Tilaa korjaustarpeelle on merkittävästi. Kansallisvarallisuutemme tilan rapautuminen jatkuu, ellei yllä kuvattua yhtälöä muuteta. ASUMISMENOJEN STABILISOINNIN LISÄKSI OMAKOTILITTO VAATII JA VAHTII, ETTÄ RAKENNUKSEN ENERGIATODISTUKSEN JA HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESIASETUKSEN KÄYNNISTETYT MUUTOSPROSESSIT TULEE VIEDÄ MAALIIN. Suomen kokonaisveroaste on Euroopan korkeimpia ja tehdyt veronkiristykset ovat kurittaneet kotitalouksia huomattavasti viime vuosina eikä korotuksille tunnu näkyvän loppua. Päättäjien taholta on viestitty, ettei veroaste saa enää nousta, ansiotuloverotusta tulee keventää ja kulutuksen verotusta kiristää. Helpoimpia verojen korotuskohteita ovat olleet energiaverotus ja kiinteistöverotus. Nämä yksittäiset päätökset kasvattavat asumismenoja merkittävästi eivätkä ne huomioi kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja. Samaan aikaan erityisesti ikääntyvien edellytetään pystyvän asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään. Onhan kotona asuminen laitospaikkaa merkittävästi edullisempaa. Kuitenkin Omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana eniten, öljyllä lämpiävässä omakotitalossa peräti 9,1 prosenttia vuosittain. Omakotitalossa yksinelävän eläkeläisen asumiskustannusten osuus käytettävissä olevista tuloista on nyt jo 38,7 prosenttia ja vuonna 2018 jopa 42 prosenttia. Huomioitava on, että tarkastellut asumismenot eivät pidä sisällänsä muita elämisen kuluja kuten esimerkiksi ruokaa, liikkumista, harrastuksia ja lääkkeitä. Mitä sitten tulee muuttaa? Omakotiliitto edellyttää, että asumismenoja (kuten lämmitys, kiinteistövero, kotitaloussähkö, vakuutukset, vesi- ja jätevesimaksut ja jätemaksut sekä muut asumismenot) on tarkasteltava kokonaisuutena ja suhteutettava kotitalouden käytettävissä oleviin tuloihin. Kiinteistöverotukseen on tehtävä kokonaisselvitys ja -uudistus. Nyt kiinteistöverotuksesta on tullut uusi varallisuusverotuksen muoto eikä se huomioi asukkaan veronmaksukykyä

Omakotiliitto 1.1 miljoonan kotitalouden, 0,5 miljoonan vapaa-ajanasunnon ja 2.7 miljoonan perheenjäsenen asialla. Seuraa meitä somessa https://www.facebook.com/Omakotiliitto ja https://twitter.com/omakotiliitto

ja sillä paikataan kuntien taloutta ajamalla erityisesti yksinasuvien eläkeläisten elämistä ahtaalle. Kiinteistöverotusta on muokattava kaikille kohtuulliseksi asumismuodosta riippumatta. Samalla tavalla energiaverotusta ja rakentamisessa/korjausrakentamisessa olevaa moninkertaista ohjausta (energiamuotokertoimet) on purettava ja yksinkertaistettava. Ylipäätään verotuksen, asumisen sääntelyn ja kustannusten tulee olla tasapuolista, oikeudenmukaista ja kohtuullista! Kotitaloudet ja kodit ovat saatava kuntoon. Asumismenojen kasvun pysäyttämisen lisäksi, hyväksi havaittua kotitalousvähennystä tulee kehittää. Otetaan mallia vaikka Ruotsista, jossa vastaavan kannustimen vuosittainen määrä on 10.000 euroa/henkilö. Vähintäänkin kotitalousvähennyksen määrää tulee korottaa, laajentaa suunnittelutyöhön ja kuntotarkastuksiin/ -tutkimuksiin sekä yksineläjien osalta määrä tulee kaksinkertaistaa. Tällä vaalikaudella omakotiasukkaiden ääntä on kuultu: Omakotiliiton kansalaisaloite energiatodistuslainsäädännön muuttamiseksi johti eduskunnan kahteen lausumaan ja niiden seurauksena energiatodistusta tullaan muuttamaan. Edelleen Omakotiliitto on vaatinut haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen kohtuullistamista. Nyt haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaan on tulossa pidennys (15.3.2018 saakka) ja muun muassa kuivan maan kiinteistöjen säännösten lievennystä lähdetään selvittämään työryhmän puitteissa. Omakotiliitto on mukana tässä työryhmässä. Kansalaiset luottavat, että energiatodistuksen ja jätevesiasetuksen muutokset toteutetaan. muutokset täytyy viedä maaliin eivätkä ne saa kaatua virkavalmistelussa tai vaalikauden vaihdoksessa!

Tule tenttamaan ja lue lisää puolueiden kannoista lehden sivuilta 14-19.

Hyvä omakotiasukas, nyt on aika vaikuttaa. Omakotiliitto järjestää piirien, yhdistysten ja aktiivien kanssa yhdessä edunvalvontakiertueen 12 paikkakunnalla. Omakotiliitto kantaa huolta oma- ja lomakotiasukkaista ja heidän omaisuudestaan. Puhutaan yhdessä asumisen asioita. Kerro meille mitä haluaisit kysyä kansanedustajaehdokkailta ja tule mukaan paikanpäälle. Seuraa meidän sivujamme ja kiertuettamme: www.omakotiliitto.fi! Nähdään kiertueella ja vaikutetaan asumiseemme äänestämällä Kaija Savolainen toiminnanjohtaja

SUOMEN OMAKOTILEHTI

āƫđƫĂĀāĆ

53


"""   

')$ "# $" $(! ( 

SEURAAVA NUMERO ILMESTYY KESÄKUUN ALUSSA!

ĂƫđƫĂĀāą  

;;12; +;,,(251*3+3)$$%4.,,5,6 -%/%5,67.5(6 $-2$4$2 13.)$$

7/.28724%75

Sisällössä mm: r,BJLLJNBBMÅNNÕTUÅ r.ÅSLÅUJMPKFOTJJWPVT r,FTÅLFJUUJÕ r7BOUBBO"TVOUPNFTTVU KBQBMKPONVVUBLJJOOPTUBWBB


Luo itsellesi yksilöllinen, unelmiesi keittiö, josta voit olla ylpeä vuosiksi eteenpäin

– Stile in Cucina!

Elävän liekin mestari Kaasuvalo tarjoaa kotikokin unelmia. Runsaasta valikoimastamme löydät keittiöösi kaiken tyylikkäistä liesistä, jääkaapeista ja tiskikoneista sekä ammattimaisista keittiö komponenteista kasattuun yhtenäiseen keittiöön. Valittavissasi on klassista tyyliä tai modernimpaa ulkonäköä yhdistettynä innovatiiviseen huipputekniikkaan.

Tervetuloa asioimaan kanssamme asiantuntevaan ja palvelevaan Kaasuvaloon!

Elävän liekin mestari Myymälät: Helsinki, Unioninkatu 45 / Vantaa, Porttikaari 18 www.kaasuvalo.fi / www.kaasuvalo.fi / verkkokauppa / p. (09) 8689 300


VAIHDA MYร–S VANHA I AS KATTIL

Pร„IVITร„ ร–LJYLร„MMITYS HYBRIDILร„MMITYKSEKSI Jร„Mร„ INVERTER M8

Asenna ilma-vesilรคmpรถpumppu รถljykattilan rinnalle ja sรครคstรค lรคmmityskuluissa ย‡ 7DUNRLWHWWXVXRPDODLVWHQ|OM\NDW WLORLGHQULQQDOOHVXRPDODLVLLQ RORVXKWHLVLLQ ย‡ (GXOOLQHQLQYHVWRLQWL|OM\QNXOXWXV MRSDSXROLWWXX     

 

   

      

 

   

 

          

   

TTU ODOTE HUIPPU S! UUTUU

ย‡ $VHQQXV\VWlYlOOLQHQMDWRLPLQWD YDUPD

TEHOWATTI AIR Lร„MMITYSYKSIKKร– ON UUDIS- TAI SANEERAUSRAKENTAJAN VALINTA! ย‡ .DLNNLPLWlWDUYLWDDQ/lPPLW\V MDNl\WW|YHVLVDPDVVDSDNHWLVVD MllKG\W\VVDDWDYDQDOLVlYDUXVWHHQD ย‡ (GXOOLQHQLQYHVWRLQWL OlPS|SXPSSXLOPDQNDOOLVWD OlPS|NDLYRD       

        

  

      

    

    

ย‡ +\YlOOlK\|W\VXKWHHOODWRLPLYD LQYHUWHUOlPS|SXPSSXODVNHH OlPPLW\VNXVWDQQXNVLD

.DXNRUD2\ 7XRWHNDWX5DLVLR 3XK  ZZZNDXNRUDยฟ

Omakoti 1.2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you