Page 1

Suomen Omakotilehti on liiton jäsenlehti

4 • 2014

Nykyaikainen

KEITTIÖ Asumiskustannukset

KURIIN

Jätevesiasetus muuttumassa? Sähkölämmitys kuntoon

LIITY NYT!

Saat paljon etuja!

s. 42

SUOMEN OMAKOTILEHTI 4 • 2014 1 i www.o m a ko t i l i i t to.f


Onko kotivakuutuksessasi

VUOTAVA VESIKATTO? Autamme sinua pitämään huolta arvokkaimmasta omaisuudestasi. Meiltä saat omakotitalollesi markkinoiden laajimman turvan. Esimerkiksi LaajaPlus-turvatason kotivakuutuksemme korvaa vesikattovuotojen aiheuttamia vaurioita. Varmista heti, että turvasi ovat ajan tasalla.

Tee kotivakuutuksen kuntotarkastus ja

HANKI PARAS TURVA TALOLLESI IF.FI/OMAKOTI ki Nyt kaiktukset* u kotivaku

-30%

K-PLUSSAA IFIN VAKUUTUKSISTA

*Tarjous on voimassa 27.10.–7.12.2014, jona aikana tehdyn uuden If Kotivakuutuksen ensimmäisen vakuutuskauden vakuutusmaksusta saa 30 % alennuksen. Tarkat ehdot löydät osoitteesta if.fi/omakoti.

010 19 19 19


! M O

HU ! M O U H Lähde mukaan toukokuussa:

CHELSEA FLOWER SHOW, LONTOON KEVÄT Omakoti-lehti järjestää ensi keväällä lukijamatkan Lontooseen, jossa käymme mm Chelsea Flower Showssa. Varaa jo nyt kalenteristasi 21.-24.5.2015! HUOM! Hotelli vaihtunut lähemmäksi metroasemaa!

Lauantaina ja sunnuntaina on vapaa ohjelma. Kannattaa harkita ainakin käymistä Portobello Roadin tai Camden Marketin jättimäisiä kirpputoreilla. Sunnuntaina bussi vie lentokentälle.

Aikataulu 21.5.2015 Helsinki-Lontoo klo 08.10 - 09.10. 22.5. Chelsea Flower Show 23.5. Vapaata Lontoossa 24.5. Lontoo-Helsinki klo 18.45 - 23.30.

Legendaarinen Chelsea Flower Show on ehkä maailman kuuluisin ja arvostetuin puutarhanäyttely. Näyttelyn juuret ovat vuodelta 1852 ja siellä käy n. 160.000 vierailijaa vuosittain.

Varaa matka nyt

Kätevä matkapaketti Matka alkaa torstaina Norwegian Airin aamulennolla Lontooseen. Perillä on bussi vastassa, jolla ensin tehdään kiertoajelu Lontoossa ennen hotelliin siirtymistä. Bussissa on suomea puhuva opas. Perjantaina bussi noutaa matkalaiset Chelsea Flower Show -näyttelyyn ja illalla takaisin hotelliin. Menomatkalla on mukana suomenkielinen opas.

sea Flower Show -näyttelyyn sekä kaupunkikierroksen. Hinta on vain 970,- henkeä kohden kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneesta lisämaksu 250,-.

Majoitus on Crowne Plaza London Ealing -hotellissa, neljä tähteä. Metroasema kävelyetäisyydellä. Hintaan sisältyy Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen, englantilaistyyppisen aamiaisen, bussikuljetukset, kokopäivälipun Chel-

Olemme hyvissä ajoissa liikkeellä, mutta matkalle mahtuu mukaan vain 50 ensin ilmoittautunutta, joten kannattaa ilmoittautua heti. Soita Matkapojat Oy p. 010 2323 109 (ma–pe 8-17) 8,35 snt/puh + 3,2 snt/min, matkapuh. 19,2 snt/min. Palvelumaksu 0€


asumisen asialla

PÄÄKIRJOITUS Olli-Pekka Laine päätoimittaja

Suomen Omakotiliitto ajaa pientaloasumisen ja pientaloasukkaiden asiaa valtakunnallisena järjestönä ja vaikuttaa sen puolesta, että kaikilla on mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen. Omakotiliiton jäseninä on 260 omakotiyhdistystä sekä vapaa-ajan asunnon omistajien yhdistystä, joissa on yhteensä 75.000 henkilöjäsentä. Omakotiliitto edistää keinoja, joilla maamme pientalokannasta pidetään huolta. Omakotiliitto vaatii asumisen kustannusten kasvua pysäytettäväksi sekä vaatii tasapuolista, oikeudenmukaista ja kohtuullista kohtelua kaikille asumismuodoille ja -talouksille. Asumiseen kohdistuvan sääntelyn ja ohjauskeinojen tulee olla kannustavia (www.omakotiliitto.fi/asumistavoitteet).

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Eduskunta käsitellessään Omakotiliiton tekemää kansalaisaloitetta energiatodistuslain muuttamiseksi edellytti, että pientalojen energiatodistuksesta tullaan pikaisesti poistamaan energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat. Eduskunta edellytti myös, että rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä on muutettava siten että energiatodistukset ovat vanhojen omakotitalojen osalta vapaaehtoisia. Asian valmistelu niin kansallisella kuin EU-tasollakin on meneillään, aiheesta enemmän sivulla 39.

4 • 2014

Sähkölämmitys kuntoon Sähkölämmittäjä voi säästää

14

Omakotiliitto vaatii jätevesiasetusta kohtuullisemmaksi, lisäaikaa ja riittävästi neuvontaa. Ympäristönsuojelulakia ja haja-asutusalueiden jätevesiasetusta tulee tarkistaa ja muuttaa kohtuullisemmaksi erityisesti pientaloille ja vapaa-ajan asunnoille, jotka eivät sijaitse rannalla tai tutkitulla pohjavesialueella. Asetuksen toimeenpanoon varattua siirtymäaikaa tulee jatkaa. Lisäksi tulee varmistaa riittävästi resursseja puolueettomaan ja intressivapaaseen neuvontaan.

Nykyaikainen keittiö

Omakotiliitto korostaa kolmannen sektorin tuottamien asumispalveluiden järjestämisen merkitystä ja siihen tarvittavaa pitkäjänteistä valtiovallan sitoutumista ja taloudellista tukea. Tätä on omakotitalkkaritoiminta, jota Omakotiliiton jäsenyhdistykset tarjoavat iäkkäiden ihmisten kotona-asumisen mahdollistamiseen ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Muun muassa näitä asioita käsitellään tässä Omakotilehdessä.

Hybridilämmitys kannattaa

Osa kodin oleskelutilaa

Oikeat välineet lumitöihin

Omakotiliitto tarjoaa yhdistyksilleen ja yhdistystensä jäsenille monenlaisia jäsenetuja. Valtakunnallisia jäsenetuja henkilöjäsenille ovat maksuton lakineuvonta, rakennusneuvonta, energianeuvonta ja pihasuunnitteluneuvonta, jäsenlehti Suomen Omakotilehti, omakotitalon sähköinen huoltokirja ja edut yhteistyökumppaneilta. Monet jäsenyhdistykset tarjoavat myös omia, paikallisia ja alueellisia jäsenetuja. Tässä lehdessä on lisätietoja jäseneduista s. 42-44.

MITÄ ENEMMÄN, SITÄ VAHVEMPI

Tutkittua säästöä lämpöpumpulla

päätoimittaja

26

Muotopuutarha onnistuu Suomessakin

ISSN 1236-178X (Painettu) ISSN 1799-5345 (Verkkojulkaisu) Julkaisija Suomen Omakotiliitto ry Päätoimittaja Olli-Pekka Laine Suomen Omakotiliitto ry puh. 041 461 7116 olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi

Kustantaja Plus-Lehdet, puh 09 6844 550, pekka.porko@plus-ryhma.fi Mediamyynti Plus-Lehdet, Jukka Porko Toimitusneuvosto Olli-Pekka Laine, Erkki Buska, Harri Hänninen, Immo Kuutsa, Tuomas Levoniemi, Kaija Savolainen, Jukka Porko, Pekka Porko

30

Nyt ei kannata hötkyillä Jätevesiasioita kannattaa nyt harkita

32

Lyhyesti Uutuuksia ja uutisia

34

Jäsensivut Perniö-Särkisalossa kolme omakotitalkkaria

Puheenjohtajan palsta

Edunvalvontaa

37

Asumismenot/ Boendekostnader 38

Energiatodistus

35 36

38

Minne mennä

41

Neuvontaa

42

Liity jäseneksi

43

Jäsenetuja

44

45

Toiminnanjohtajan palsta

m uu tt aa Li ito n to im is to 14 15 .1 2. 20 uu te en os oi tt ee se en !

Suomen Omakotiliiton jäsenlehti • 22. Vuosikerta Painosmäärä 79.000 kpl.

22

Ryhtiä ja muotoa pihaan

Olli-Pekka Laine

18

Lumikasat oikeaan paikkaan

Omakotiliitto vastustaa jyrkästi kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajojen korotusta ja vaatii niistä luopumista sekä esittää alarajojen poistamista ja selvityksen tekemistä kiinteistöveron kehittämisestä. Kehittämisen pohjana tulee olla asumismenojen kasvattamisen pysäyttäminen. Kiinteistöverolausunto kokonaisuudessaan on liiton verkkosivuilla (www.omakotiliitto.fi).

Nyt kannattaa pyytää ystävää tai naapuria liittymään jäseneksi (vaikkapa sivun 43 kupongilla), sillä marras-joulukuussa 2014 jäseneksi liittyviltä ei peritä tämän vuoden jäsenmaksua: He saavat loppuvuoden jäsenyyden maksutta! Aktiivisten omakotiyhdistysten toiminnalla on suuri merkitys paikallisesti ja alueellisesti. Mitä enemmän Omakotiliitossa on jäseniä, sitä suuremmalla painoarvolla voimme ajaa pientaloasumisen asiaa.

8

Taitto Tiija Lehtonen/Nuudelikuu Oy Painopaikka PunaMusta Tampere Oy Kannen kuva Kuvatoimisto Rodeo Tilaushinnat muille kuin jäsenille: • kestotilaus 24 euroa • vuositilaus 25 euroa • irtonumero 7 euroa Lehti ei vastaa tilaamatta lähetetystä materiaalista eikä sen palautuksesta. Tilaajarekisteriä on mahdollista käyttää suoramarkkinoinnissa.

Omakotiliitto OSOITTEENMUUTOKSET, TILAUKSET JA JÄSENASIAT: Suomen Omakotiliitto ry Sompiontie 1, 00730 Helsinki (14.12.2014 saakka) Asemapäällikönkatu 12 B, 00520 Helsinki (15.12.2014 alkaen)

puh. 09 6803 710 • www.omakotiliitto.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014


Luo itsellesi yksilöllinen, unelmiesi keittiö, josta voit olla ylpeä vuosiksi eteenpäin

– Stile in Cucina!

Elävän liekin mestari Kaasuvalo tarjoaa kotikokin unelmia. Runsaasta valikoimastamme löydät keittiöösi kaiken tyylikkäistä liesistä, jääkaapeista ja tiskikoneista sekä ammattimaisista keittiö komponenteista kasattuun yhtenäiseen keittiöön. Valittavissasi on klassista tyyliä tai modernimpaa ulkonäköä yhdistettynä innovatiiviseen huipputekniikkaan.

Tervetuloa asioimaan kanssamme asiantuntevaan ja palvelevaan Kaasuvaloon!

Elävän liekin mestari Myymälät: Helsinki, Unioninkatu 45 / Vantaa, Porttikaari 18 www.kaasuvalo.fi / www.kaasuvalo.fi / verkkokauppa / p. (09) 8689 300


Teksti: Jaana Pesonen Kuvat: Valmistajat ja maahantuojat

Säästöä monilla pienillä parannuksilla

Sähkölämmitys k Yksilöllinen omakotiasuminen energiatehokkaasti, asumismukavuudesta tinkimättä on monen omakotiasukkaan toive. Sähkölämmittäjille on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, joilla energiakulutusta voi pienentää.

Yhä useampi suomalaisista pientaloista

pöeristettyihin pientaloihin, jotka on

lämpiää sähköllä. Suorasähkölämmitys

varustettu ilmastoinnin lämmön tal-

on tavallisesti toteutettu joko pattereil-

teenotolla sekä tulisijalla. Nykyisin säh-

la tai lattialämmityksenä. Varaava latti-

kölämmitykseen haetaan säästöä hybri-

alämmitys toteutetaan lattiaan upote-

dilämmityksellä, jossa sähkölämmitystä

tuilla sähkökaapeleilla. Vesikiertoinen

täydennetään tulisijalla, aurinkoenergi-

sähkölämmitys toimii sähkökattilan tai

alla, tai lämpöpumpulla.

-varaajan avulla. Sähkövastus lämmit-

tää pattereissa tai lattiaputkissa kiertä-

sopii hyvin ilmalämpöpumppu tai ilmas-

vän lämmitysveden sekä käyttöveden.

ta veteen -lämpöpumppu. Niiden opti-

Syynä sähkölämmityksen suosioon on

maalisella hyödyntämisellä voi vuotuis-

lämmitysjärjestelmän edullinen hankin-

ta lämmityslaskua pienentää jopa yli 30

tahinta, lämmitysmuodon vaivattomuus

prosenttia. Vesikiertoista sähkölämmi-

ja huoltovapaus.

tystä voi täydentää aurinkokeräimillä,

Moneen taipuva hybridilämmitys

8

Suoran sähkölämmityksen rinnalle

ilma-vesilämpöpumpulla tai varaavalla tulisijalla, jolloin lämpöä siirretään varastoon vesivaraajaan. Järjestelmä voi-

Parhaiten sähkölämmitys sopii kom-

daan säätää niin, että sähkövastuksilla

paktinkokoisiin tai erityisen hyvin läm-

lämpöä tuotetaan vain silloin kun sitä ei


untoon

Technology -liiketoiminta-alueen tuote-

jopa viisi astetta, mikä aiheuttaa lämpö-

päällikkö Jari Tuormaa. ”Vanhojen säh-

tilan seilausta ylös ja alas.

köpattereiden ja termostaattien vaihto

uusiin pienentää jopa 20-30 prosenttia

minen tavanomaiseen omakotitaloon

saada tarpeeksi keräinpiiristä, ilmasta tai

lämmitysenergian kulutusta. Enston

maksaa noin 4000-5000 euroa.

tulisijan lämmityksestä.

sähköpatterit valmistetaan Suomessa,

Pattereiden ja termostaattien uusi-

hinkin pattereihin on saatavissa vara-

Lämpötilaa kannattaa säätää

osia”, huomauttaa Tuormaa.

Mitä vähemmän varaavuutta lämmitys-

Uutta tekniikkaa olevat patterit tuot-

järjestelmässä on, sitä suuremmat sääs-

”Remontoitaessa kannattaa vaihtaa yli

tavat tilaan lämpöä tasaisesti ja tarkasti

töt tilapäisellä lämpötilan pudotuksella

15 vuotta vanhat sähköpatterit uusiin

ennalta säädetyn lämpöisenä. Elektro-

voidaan saada. Lämpötilaa kannattaa

tarkoilla ja energiatehokkailla termos-

ninen termostaatti jaksottaa vastuksen

pudottaa poissa ollessa, lomien aikana

taateilla varustettuihin. Ne ovat vanhoja

päällä ja pois ajat lyhyiksi, mikä taas

ja sellaisissa tiloissa, joita käytetään vä-

laitteita merkittävästi turvallisempia ja

käytännössä tarkoittaa tasaista läm-

hän. Lämpötilan pudotuksella voidaan

taloudellisimpia. Uudet patterit reagoi-

mönluovutusta. Pattereiden lämpötilaa

välttää myös huoneiden ylilämmittämi-

vat nopeasti ja tarkasti lämmön tarpeen

voidaan pitää matalalla, jolloin lämmi-

nen silloin, kun varaavan tulisijan lämpö

muutoksiin ja lämpötila huoneessa py-

tysenergiaa kuluu vähemmän. Lisäk-

halutaan hyödyntää tarkasti ja tulisijaa

syy vakiona. Patteritermostaatit ovat

si uudet termostaatit toimivat asteen

käytetään lähes päivittäin.

kehittyneet vuosien saatossa ja niiden

kymmenesosien tarkkuudella kun taas

säätötarkkuus on aivan eri luokkaa kuin

vanhanmallisissa säätöväli on yksi aste.

lattiassa paksun betonikerroksen alla,

esimerkiksi vanhojen mekaanisten ter-

Lisäksi vanhoissa pattereissa päälle kyt-

on rakenne niin massiivinen, että läm-

mostaattien”, kertoo Ensto Building

kentä ja pois-katkaisu väli saattaa olla

pötila reagoi lämmityksen alentami-

Säästöä sähköpattereiden ja termostaattien vaihdolla?

niillä on viiden vuoden takuu ja vanhoi-

Jos lämmittävät sähkökaapelit ovat

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

9


”Sisälämpötilan lasku yhdellä asteella vähentää vuotuisia lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia.” seen yleensä vasta lähes vuorokauden viiveellä. Silloin ihan lyhyiksi ajoiksi ei lämpötilaa kannata pudottaa, vaan lämmitys kannattaa pitää tarkoituksenmukaisena ja tasaisena. Ylilämmittämistä kannattaa välttää, se näkyy lämmityslaskussa. Hyvä lattian lämpö on vain hieman huoneenlämpöä korkeampi.

Sisälämpötilan lasku yhdellä asteella

vähentää vuotuisia lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia.

OptiWatti ohjaa lämmitystä Sähkölämmitteisiin koteihin suunniteltu OptiWatti ohjaa talon eri huoneiden lämpötilaa älykkäästi, eikä jo olemassa olevaan sähkölämmitysjärjestelmään tarvitse tehdä mitään muutoksia. OptiWattin käyttöönotossa rakennukseen asennetaan huonekohtaiset anturit, lämmityslaitekohtaiset ohjaimet sekä keskusyksikkönä toimiva kodin kontrolleri. Yksi anturi asennetaan lisäksi kodin ulkopuolelle. Huoneissa olevat anturit mittaavat lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja lähettävät tiedot kontrollerille. OptiWatti oppii, miten talon eri tilat reagoivat lämmönsäätöihin ja silloin eri tilojen lämmitys voidaan optimoida hyvinkin tarkasti. Näin huoneissa on aina sopivan lämmin, eikä energiaa tuhlata ylilämmittämiseen. OptiWatti huomioi myös ulkolämpötilan, sääennusteen sekä sähkön hinnan pörssisähköä käyttäville, jolloin lämmitys hoituu aina mahdollisimman edullisilla sähkönhinnoilla.

Sähköä tuntihinnoittelulla Fortum tarjoaa asiakkailleen uutta Fiksu-palvelua, joka auttaa säästämään kodin energiakustannuksissa. Palvelu sisältää ohjausjärjestelmän sekä tuntihinnoitellun sähkösopimuksen. Ohjausjärjestelmä huomioi sääennusteen ja

Järjestelmä toimii langattomasti eikä huoneisiin tarvitse tehdä jälkiasennuskaapelointeja. OptiWattia voidaan käyttää tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Neljän huoneen asuntoon järjestelmä asennuksineen maksaa 900 euroa ja kuuden huoneen asuntoon 1200 euroa. Tämän lisäksi käyttäjät maksavat 5 euron kuukausimaksun.

Tyytyväisiä käyttäjiä Tolosen perhe hankki OptiWatin kotiinsa noin vuosi sitten. Perheen asuntona on 147 neliömetrin suuruinen omakotitalo ja 35 neliömetrin suuruinen pihasauna. Kun OptiWatti hankittiin, oli tavoitteena lämmityslaskun pienennys.

vesivaraajan lämmitykseen. Palvelua

”OptiWatin käyttö on erittäin helppoa, lisäksi lämmitykseen kuluvan sähkön tarve on pienentynyt noin 30 prosenttia. Säästön lisäksi ilahduttavaa on ollut huomata, kuinka paljon asumismukavuus on lisääntynyt. Vaikka lämpötilat ulkona vaihtelevat, huonetiloissa on aina sopivan lämmin”, kertoo Ari Tolonen. Lämmitystä tarkastellaan ja säädetään tarvittaessa tabletilla. Kun järjestelmän käyttö on vaivatonta, energian-

suositellaan erityisesti vesikiertoisen

kulutusta tulee seurattua entistä useammin.

määrittelee sen mukaan kotisi lämmitystarpeen. Ohjelma hakee automaattisesti sähköpörssin tiedoista hinnan jokaiselle tunnille ja valitsee niistä edullisimmat

sähkölämmityksen omaaviin kiinteistöihin, joissa voidaan parhaiten hyödyntää lämmittämiseen sähköpörssin edullisimpia sähkön hintoja.

Fiksu-palvelun ohjauslaite maksaa

252 euroa, asennus 150 euroa ja kuukausimaksu 12,90 euroa. 

10

Kilpailutuksella säästöä

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa, sillä se ei maksa mitään. Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergian myyntihinnasta, siirtohinnasta sekä sähkö- ja arvonlisäveroista. Sähkönsiirrosta vastaa aina se yhtiö, jonka verkkoalueella rakennus sijaitsee.


Jokainen voi olla järkevä sähkönkäyttäjä Missä päin Suomea asutkin*, Vattenfallin asiakkuus kannattaa. Saat asiantuntijan suosituksen edullisimmasta sähkösopimuksesta ja vinkit energiansäästämiseen. Lue lisää ja tee sopimus: vattenfall.fi tai soita 020 6900 22** arkisin klo 9–17.

Marita Taavitsainen säästää sähköä ilmalämpöpumpun avulla Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kilpailussa. Lue lisää: energiaperhe.fi *

pois lukien Ahvenanmaa **Palvelunumerot lanka- ja matkapuhelimesta: paikallisverkkomaksu/matkapuhelumaksu


HANKI LINKO JA LINKOA HANKI! Suositut, edulliset ja varmatoimiset Snow Patrol -lumilingot nyt tarjoushinnoin!

Snow Patrol lumilinko valolla Moottori: 196cc/6,9 hv Veto- ja sähkökäynnistys omalla akulla Työleveys: 62 cm Muuta: Murskain -tyyppinen syöttökierukka

549,-

(695,-)

Tilaa helposti osoitteesta www.puutarhatukku.fi Kotiinkuljetus lingolle kuin lingolle nyt vain 49,85,-

Snow Patrol telavetoinen lumilinko Moottori: 337 cc/11,5 hv Veto- ja sähkökäynnistys omalla akulla Työleveys: 71 cm Muuta: Työvalo, kahvalämmittimet

Snow Patrol lumilinko mönkijään Moottori: 13 hv Veto- ja sähkökäynnistys Työleveys: 106,5 cm Muuta: sähkötoiminen syöttökierukka ja lingon korkeudensäätö

999,-

1690,-

(1195,-)

(1790,-)

Lumilinkojen moottoreiden ykkösnimen Briggs & Strattonin oma USA:ssa valmistettu lumilinkomallisto! Jäätymätön vetokäynnistin, työvalo, 2 vuoden takuu. Mallista riippuen eri ominaisuuksia: 230V sähkökäynnisteisillä malleilla S2 käynnistystakuu -25⁰C saakka takuuaikana, Artic Trac™ -renkaat, Free Hand™ -hallinta, sähköinen heittoputken kierto ja heittokorkeuden säätö, kahvalämmittimet... Lisää mallikohtaisista ominaisuuksista: www.puutarhatukku.fi Briggs & Stratton BS822E Light Duty Moottori: 205 cc, Briggs & Stratton 800 Snow Series ™ Työleveys: 55 cm

799,-

Briggs & Stratton BL924R Light Duty Moottori: 205 cc, Briggs & Stratton 900 Snow Series ™ Työleveys: 61 cm

1090,-

Briggs & Stratton BM924E Medium Duty Moottori: 205 cc, Briggs & Stratton 900 Snow Series™ Työleveys: 61 cm

Briggs & Stratton BH1730SE Heavy Duty Moottori: 342 cc, Briggs & Stratton 1650 Professional Series™ Työleveys: 76 cm

2290,-

1490,-

Briggs & Stratton BM1227SE Medium Duty Moottori: 250 cc, Briggs & Stratton 1150 Snow Series™ Työleveys: 69 cm

2014 KAMPANJATARJOUS!

Briggs & Stratton BP2132SE Pro Duty Moottori: 420 cc, Briggs & Stratton 2100 Professional Series™ Työleveys: 81 cm

1790,- 2690,(1890,-)

Verkkokaupastamme löydät myös USA:ssa valmistetut Murray-lumilingot. Hinnat alk. 999,-

Myllyojankatu 20 SALO, puh. 040 350 3090, myynti@puutarhatukku.fi


Teksti: Jaana Pesonen Kuvat: Valmistajat ja maahantuojat

Toimivaa ja kaunista arkea

Nykyaikainen keitti

Nykyaikana keittiö on yhä useammin osa ruokailutilaa tai olohuonetta ja siksi keittiöltä ja sen sisustukselta vaaditaan paljon. Keittiön pitää olla toimiva ja kaunis sekä sulautua saumattomasti talon muuhun sisustukseen sopivaksi.

Kestosuosikki valkoinen, yllättäjä harmaa Uusissa keittiöissä pyritään avaruuteen ja selkeisiin ratkaisuihin. Kaappeja ei asenneta enää lattiasta kattoon ja seinästä seinään koko keittiön alalle, vaan kaapistot ryhmitetään yhdelle seinälle ja muualla seinäpintaa jätetään esiin tuomaan lisää tilantuntua. Uusissa keittiöissä myös pienille kodinkoneille on omat paikkansa. Esimerkiksi uunit, astianpesukoneet ja kylmälaitteet piilotetaan yhä useammin ovien taakse.

Valkoinen on edelleen suosikkiväri,

mutta sen lisäksi suositaan harmaan eri sävyjä, mustaa, beigeä, luonnonvalkoista ja hiekan eri sävyjä. Myös puukuviot kasvattavat suosiotaan. Kirkkaita värejä kalusteoviin valitaan harvemmin. Korkeakiiltoisten ovien rinnalle on noussut suosikiksi mattapinta.

c Osana olohuonetta. Valkoinen keittiö-

kaappirivistö jatkuu saumattomasti olohuoneen kirjahyllyksi. Valkoisen keittiön piristeenä toimii välitilan ja kalusteseinän violetti tehosteväri. Ovimalli A la Carte Fiesta, maalattu mdf-ovi, jossa koko laatikostojen ja ovien levyiset vedinurat. Sähköä ja valoa

Työvalojen lisäksi asennetaan tehoste-

sa juurekset, hedelmät ja vihannekset

Kalusteiden ovien profiilireunat ja

ja tunnelmavaloa. Valaistuksen tärkeyttä

säilyvät pitkään raikkaina. Jääkaappi-

pomppusalvat mahdollistavat vetimet-

keittiön ulkonäköön ja toimivuuteen ei

en edistykselliset jäähdytysjärjestelmät

tömän ja minimalistisen keittiön. Säh-

myöskään tule unohtaa. Uudet led-valot

säilyttävät jääkaapin eri osastoissa eri

köiset oven nostimet ja pöytäkaappien

säästävät myös energiaa.

lämpötiloja ja estävät tuoksujen kulkeu-

sähköiset laatikon avaajat tuovat sekä

tumisen eri osastojen välillä. NoFrost

jokapäiväisiin toimintoihin. Jos vetimet

Lisää älykkäitä kodinkoneita

valitaan, ovat ne suurikokoisia ja näyttä-

Erittäin energiatehokkaat A++ -luokan

viä. Keittiön välitiloissa eli työtasojen ja

kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat jopa

sähköä 10-20 prosenttia verrattuna

kaappien välissä suositaan laatoituksien

puolet vähemmän sähköä kuin A-luokan

tavalliseen sähkölieteen. Koska

lisäksi peiliä, lasia ja saumatonta lami-

laitteet. Jääpalat saa suoraan lasiin jää-

kuumennus kohdistuu suoraan

naattia.

kaapin ovesta. Uusissa jääkaapeissa on

kattilan pohjaan, liesitaso ei

kosteuden pitäviä Fresh-laatikoita, jois-

juurikaan lämpene, eikä lika

käytännöllisyyttä että luksusta keittiön

14

Uusissa keittiöissä on ulkonäön ja yksityiskohtien lisäksi myös erityisen paljon toimivuutta, uusia teknisiä ratkaisuja. Vaikka koko vanhaa keittiötä ei heti laittaisi remonttiin, voi ylä- tai alakaappien lisäämisellä tai uusimisella tai pelkällä ovien tai tason vaihdolla saada aikaan suuren muutoksen.

Valo ja valaistus keittiössä lisääntyy.

pakastimien paras ominaisuus on, ettei niitä tarvitse sulattaa. Induktiolevy on nopea ja säästää


ö, osa kodin oleskelutilaa c Apteekkikaappi tehostaa tilankäyttöä ja lisäävät säilytystilaa. Ulosliukuvat hyllyt tuovat kuiva-aineet käden ulottuville.

c Säilytystiloissa otetaan huomioon jätteiden

lajittelu ja kierrättäminen. Jätevaunuja on saatavissa lukuisia eri malleja, kapeasta 30 senttimetristä 100 senttimetriä leveään. Lajittelu sujuu kätevämmin, kun biojätteille, metallille, lasille ja paperija pahvijätteelle on omat astiat.

Varustelu maksaa

Edullinen keittiö

Keittiön hintaan vaikuttavia tekijöitä on lukuisia. Vaikka kalusterungot ja ovimalli olisikin sama edullisessa, kalliimmassa keittiössä, varustelutaso nostaa hintaa hyvinkin paljon, jopa yli kaksinkertaiseksi.

• Laminaattitaso ja päälle asennettava pesuallas • Lattialiesi ja edulliset valkoiset kodinkoneet • Vaimentamattomat laatikostot • Kaapeissa pääsääntöisesti hyllyt, ei ulosvedettäviä laatikostoja • Perushana ja liesituuletin ja loisteputkivalaistus

Kallis keittiö • Kivi- tai puutaso sekä integroidut allas ja liesitaso • Kalustepeitteiset kylmäkoneet ja kalusteisiin integroidut koneet • Paljon vaimennettuja laatikostoja, aukeavuus ja sulkeminen sähköisesti • Design-hana, liesituuletin ja led-valaistusta

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

15


Sumu lähetti

c Keittiö on yhtä suurta oleskelutilaa. Kaapit on koottu yhdelle seinustalle alhaalta ylös saakka. Saareke jatkuu ruokapöytänä. Ikkunaseinä on tapetoitu suurikuvioisella ja modernilla tapetilla. Uuni ja mikroaaltouuni en sijoitettu kalusteryhmään allekkain ergonomiselle korkeudelle. Parma-keittiössä lämpimän ruskeasävyinen mikrolaminaattiovi, Blues 210/211. Valkoinen taso, Ceasarstone kvartsi, Peplum White. Välitilassa kaapinoviin sointuva 10 x 10 senttimetrin kokoinen laatta.

c Puupinta pehmentää keittiön yleisilmettä ja tuo sinne lämpöä.

Kalusteet A la Carte Moderato, luonnonvärinen tammiovi. Tumman laatoitetun seinäpinnan ja kaapinovien keventäjäksi on valittu valkoinen taso. Kristallikruunumaiset liesituulettimet tuovat keittiöön ripauksen luksusta. Saarekkeen päässä penkki, jossa alalaatikot.

pala kiinni lieden pintaan. Induktioliesi ei myöskään lämpene lainkaan, jos keittoastia ei ole liedellä.

Astianpesukoneiden veden ja energian säästö on puolit-

tunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Siksi myös kodinkoneet kannattaa vaihtaa keittiöremontin yhteydessä. Sähkölaitteiden määrä lisääntyy, nyt keittiöön asennetaan usein myös erikoiskahvikone, höyryuuni, grilliparilla tai lautaslämmitin. Yleiskoneelle on oma paikkansa kaapin sisältä ulosvedettävällä hyllyllä.

Kun suunnittelet keittiöremonttia, pientä tai suurta, kan-

nattaa kääntyä sellaisen liikkeen puoleen, josta saa suunnitteluavun lisäksi laadukkaat kalusteet, hanat, kodinkoneet, tason sekä tarvittaessa vanhan purun ja uuden keittiön asennuksen samalla sopimuksella. 

c Saareke tuli ja pysyy. Ohimeneväksi muotioikuksi luultu saareke viehättää edelleen. Sen ympärille on helppo kokoontua laittamaan ruokaa ja seurustelemaan vaikka suuremmallakin joukolla. Parma-keittiöissä alhaalla kiilttäväpintainen kalvoovi, Tecno 102 ja ovissa on pitkät reelinkivetimet . Katseenvangitsijana yläkaapeissa Rock 104, kiiltävät kalvopintaiset terrakotta ovet sekä seinäkiinnitteinen musta liesituuletin. Taso on luonnonkvartsia, Silestone Blanco Zeus .

16

LUKSUSTA ja LAATUA

nimekkäiden muotoilijoiden suunnittelemana Maailmalla tunnetun luksusbrädin, Poggenpohlin, keittiökalusteiden toivotaan valtaavan tilaa myös suomalaisten keittiöissä. KeittiöMaailman yhteteen Espooseen on avattu Poggenpohl Studio, jossa on esillä innovatii-visen ja pitkät perinteet omaavan kalustevalmistajan uusinta teknologiaa yhdistettynä perinteiseen puusepäntyöhön. Mallistoon kuuluu nimekkäiden muotoilijoiden ja arkkitehtien luomat Poggenpohl -konseptit ja Porsche Design kitchen P´7340. Kaapien ovet ja laatikostot avau-tuvat hipaisusta ja led-valopanelit on integroitu yläkaappien etureunaan. Mallistoon kuuluvat niin klassiset keittiöt kuin modernit ja pelkistetyt keittiöt. Porsche-mallistossa värivaihtoehtoja on useita, lasipinnat hiottuja ja ovien kehykset alumiinia. Jokainen keittiö toimitetaan numeroituna yksilönä lifetime service takuulla. 


c Perinteistä, mutta uudella värillä. Tammiset peiliovet ovat Petra keittiöiden Iidamalli. Kalusteseinää on kevennetty tapetilla ja suoja-lasilla. Liesituuletin on kuin valaisimen varjostin. Saarekkeessa on lasisermi, joka vähentää pesualtaan ja joutsenkaulaisen hanan aiheuttamien roiskeiden määrää saarekkeen toisella puolella.

c Kaappien helppokäyttöisyyttä lisätään ulosvedettävillä

erikokoisilla laatikoilla ja hyllyillä. Laatikostojen hidastimet vetävät laatikostot kiinni hitaasti ja äänettömästi.

www.lumon.fi/kampanja

Maksa edullisesti osissa!

Katso lisää: www.lumon.fi/kampanja

Elämää lasitetulla terassilla – säästä riippumatta Lasitettu terassi on kotisi uusi ulottuvuus. Lumon räätälöi lasiterassin valmiiksi suunnitelluista vakioelementeistä juuri omaan kotiisi sopivaksi. Terassin katto ja runko, terassiovet, parvekelasitus ja kaiteet yhdistettynä antavat mahdollisuudet luoviin tilaratkaisuihin.

Nauti talvesta terassilla – Teemme terassiasennuksia läpi talven!

020 7403 200

(Puh. hinta 8,28 snt + 7 snt/min (lankapuh.) tai + 17 snt/min (matkapuh.)

facebook.com/LumonSuomi youtube.com/LumonOy


Teksti: Timo Kiiski Kuvat: Laitteiden valmistajat ja maahantuojat

c Jonsered ST 2106 on 2-vaihelumilinko, jonka moottori käynnistyy helposti. Karkeakuvioiset X-urarenkaat takaavat erinomaisen pidon. Ajovalo helpottaa työskentelyä pimeällä. Jonsered-lumilinkojen hinnat alk. 1390 €.

Talven kynnyksellä on hyvä miettiä etukäteen, mihin lumet kannattaa kasata. Hauskaakin lumenluonti voi olla, kunhan siihen on laadukkaat ja oikein mitoitetut välineet.

Lumikasat oikeaan paikkaan ja Omakotitaloasukkaalle lumenluonnin ykkössääntö on

pihasuunnitteluvaiheessa, sanoo asuinkiinteistön piha-

se, että kasojen pitää mahtua omalle tontille. Runsas-

alueiden ylläpidosta opinnäytetyönsä ammattikorkea-

lumisina talvina tontilta naapurin puolelle tai kadulle

koulussa tehnyt insinööri Katrina Kukkonen.

kolatuista lumista tehdään ilmoituksia niin kaupunkien

rakennusvalvontaan kuin poliisillekin.

ratkaisu ja vähentää jopa kaikua.

Kadulle lumia ei saa kolata omalta tontilta, koska

Lumen säilyttäminen on tontilla myös ekologinen

lumet voivat kaventaa katua ja aiheuttaa ongelmia lii-

Vältä näköesteet

kenneturvallisuudelle.

Opinnäytetyössään Kukkonen kysyi piha-alueiden yl-

läpitoasioita 200 omakotitaloasukkaalle, vastauksia

Myöskään kadun vastapuolelle ei tonttiliittymästä

tai tontilta saa siirtää lunta, ei myöskään omalla ton-

tuli 77.

tilla aivan kadun reunaan sellaisia määriä, kaupungin

aura-auto seuraavan kerran lumia ajaessaan kasaa ne

sivat esille. Se tuli esille, ettei lumien kasaamispaikkoja

seuraavan naapurin liittymään.

oteta tarpeeksi huomioon heti pihan suunnitteluvai-

– Tontin ja tonttiliittymän lumien pitää mahtua ko-

heessa. Istutusten ja itse kiinteistön lisäksi pitäisi kiin-

konaan omalle tontille. Tämä pitäisi ottaa huomioon jo

nittää huomiota myös valaistukseen, ettei pihasta tule

– Melkein joka toisessa palautteessa lumiasiat nou-

vaarallista paikkaa: pimeässä autolla peruuttaessa

c Fiskarsin uusissa kevytrakenteisissa lumikolissa on aiempaa pidempi ja paksumpi aisa. Työntöleveys on 72 cm. Hinta 39,90 € (Motonet).

on vaikea nähdä lumivallan takaa tulevaa ihmistä. Tonttiliittymän pitäisi olla riittävän levyinen, että se voidaan talvellakin pitää riittävän levyisenä.

c Fiskars Pro L 143040 -lumikola sopii niin amatöörille kuin ammattilaisellekin. Pesän pohjassa on putkivahvisteet. Työleveys on 83 cm. Normaali hinta 102 €.

18


–Vaikka lunta olisi paljon, se ei saa olla myöskään näköesteenä pihalta peruuttaessa, Kukkonen muistuttaa.

Omakotitalon kulkuväylät ovat kapeita ja ne aurataan useim-

miten käsin. – Siksi lumelle pitäisi suunnitteluvaiheessa varata riittävä tila läheltä kulkuväyliä, jotta lumen siirtäminen käsin kolatessa ei ole hankalaa. Tärkeimpiä toimintoja omakotitalon pihalla talvella ovat kulku pääovelta autokatokseen, jätekatokseen sekä postilaatikolle, Kukkonen neuvoo.

c Stiga Villa Silent –ajoleikkuri taipuu kesällä nurmikonleikkaamiseen ja talvella lumitöihin. 107 senttiä leveän lumilevyn suositushinnat alkaen 475 € ja Stiga Villa Silentin suositushinta leikkuulaitteineen 3490 €.

Seinänvieret puhtaaksi Talven kesto vaihtelee alueellisesti paljon, ja se pitää ottaa huo-

c Testejäkin voittaneen Fiskarsin 141000-lumilapion kiiteltyjä ominaisuuksia ovat tukevuus ja heitto-ominaisuudet. Erinomaisesti muotoiltu muovikuuppa toimii hyvin sekä pakkasettä nuoskalumella. Hinta 22,95 € (Hong Kong-tavaratalot).

mioon myös lumelle tarkoitettujen kasauspaikkojen suunnittelussa: niiden pitää sijaita niin, etteivät ne haittaa pihan muita toimintoja ja pihan rakenteita.

– Nyrkkisääntö on, että seinänvieret kannattaisi pitää lumesta

puhtaina kosteusvaurioiden välttämiseksi. Tämänkin neuvon tärkeys tietysti vaihtelee maantieteellisesti. Lapissa lumitilanne on stabiilimpi, joten kinokset seinää vasten eivät ole samanlainen

oikeilla välineillä riski kuin etelässä, missä lämpötilat vaihtelevat pitkin talvea ja samalla lumetkin muuttuvat vedeksi, sanoo ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoot –toimintaohjelman ohjelmapäällikkö, tekniikan tohtori Juhani Pirinen.

Vanha kansa on pitänyt tapanaan kasata lumi seinän vierelle

lämmöneristeeksi.

– Tämähän toimii edelleen jossain määrin pohjoisessa, jos ra-

kennuksen perustukset on tehty hyvin,

Tyypillisin esimerkki, jossa lumet pitää kasata pois seinänvie-

reltä, on 1970-luvun omakotitaloissa tyypillinen ja kosteusvaurioille altis valesokkelirakenne.

Valesokkeliratkaisussa talon perustus näyttää ulkoapäin nor-

maalilta perustukselta, mutta sisäpuolella rakennuksen puurunko alkaa maanpinnan tasosta tai sen alapuolelta.

– Jos talossa taas on kivirakenteiset perustukset ja talon kor-

keus on kolme harkkoriviä maan pinnasta, ei lumenluonnilla seiniltä ole isoa merkitystä, Pirinen neuvoo.

Tärkeää on valvoa myös sitä, ettei lumi pääse sisälle talon niin

sanotuista kissanluukuista.

c Rammy Snowblower 120 ATV on ketterä ja tehokas lumilinko mönkijään. Sillä tekee lumityöt kertaheitolla. Lumilinko sopii niin pienille pihoille, kuin pitkälle pihatielle. Hinta 3690 €.

– Vanhoissa rintamamiestaloissa tuuletusluukkujen reiät ovat

usein liian lähellä maan pintaa ja niistä pääsee helposti sisään vettä tai lunta, Pirinen tietää.

Kolatessa kattoa pitää varoa Lumien pudottaminen katolta ei ole amatöörin töitä: ammattimiehille on paitsi ammattitaito, myös oikeat välineet turvavaljaineen.

– Lumen poistamista katolta kannattaa harkita ehkä siinä vai-

heessa, kun painunutta lunta on siellä 60-70 senttiä. Liian aikaisinkaan niitä ei pidä lähteä sieltä kolaamaan: lapiot ja kolat voivat

c Husqvarna ST 268 EP on korkealaatuinen kaksivaihelumilinko. Siitä löytyy sähkökäynnistys, säädettävä ajonopeus ja tehostettu ohjaus. Työleveys on 68 cm. Raivaa tehokkaasti myös raskaan ja pakkautuneen lumen. Hinta 2.090 €.

rikkoa kattorakenteita. Turhalla kolaamisella on saatu myös monta peltikattoa ruostumaan. Jos katto on suunniteltu ja rakennettu

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

19


c Mönkijä puskulevyllä ja hiekoittimella on todellinen lumityöihme. Kuvan Polarismönkijän 167 cm leveä Sno-Glide Poly -puskulevy on valmistettu painevaletusta polyeteenistä, joten sen etuja on ruostumattomuus. Keveytensä ansioista se on myös helppo varastoida. JAPA®215 puolestaan on kätevä hiekoitin käytävien ja ahtaiden alueiden liukkaudentorjuntaan. Puskulevyn suositushinta 449 € ja Japa-hiekoitin 920 € (Lakeuden Kone).

kumpuja.

– Esimerkiksi rantatontilla voimakkaasti järveltä puhaltava

tuuli voi puhaltaa nämä kummut jopa parin metrin korkuiseksi ja ne pitäisi ehdottomasti tyhjentää, Pirinen neuvoo.

Talvella lumi ja jää aiheuttavat paleltumia nurmikolle ja is-

tutuksille, ja keväisin niiden kunnostus vie aikaa.

– Suojeltavat istutukset kannattaisi merkitä vaikkapa jollain

tikulla jo ennen lumien satamista, neuvoo Helsingin Vartiokylän alueen omakotitalkkari Erkki Juntunen. nykyisten määräysten mukaan ja oikein, sen pitäisi kestää se

Kola vai lumilinko?

lumimäärä, jotka Suomessa ylipäätään sinne satavat, Pirinen

Kilpavarustelu on tullut myös omakotitalopihojen lumityö-

painottaa.

välineisiin, vaikka suurin osa vielä turvautuukin perinteiseen

kolaan tai lumentyöntimeen. Tässä muutamia vinkkejä han-

Jos lunta ei pakkaudu katolle todella paljon, voi vähemmän

jyrkälle bitumikatollekin olla paremmaksi antaa lumien sulaa

kintoihin.

keväällä siellä rauhassa.

– Kun lunta alkaa olla liikaa, rakennusviranomaiset kyllä

alkavat ilmoitella, milloin ne on syytä katolta poistaa.

Ongelma onkin Pirisen mukaan vanhat katot, jotka timpuri

on joskus aikoinaan saattanut tehdä kirvesmiesmuistista ja ilman minkään valtakunnan suunnitelmia ja piirustuksia.

– Mitä vanhempi talo, sitä enemmän sen kattoa pitää tark-

kailla. Esimerkiksi kannatinpalkissa olevan oksan kohdalle voi syntyä murtuma. Kun rakenteet alkavat taipumaan tai kurkihirren ja palkkien liitoskohdissa syntyy painumaa puun sisään, on syytä vähentää lumikuormaa.

• Pienimmät lumilingot sopivat omakotitalojen pienten

pihapolkujen lumenluontiin. Niiden työleveys on 30–50 cm, paino n. 10 kiloa ja heittoetäisyys 1–10 metriä. Ne mahtuvat helposti varastoon ja saavat virtansa pistorasiasta.

• Keskikokoinen linko sopii pihalle, jossa on esimerkiksi

pihatie aurattavana, suuremmilla piha-alueilla myös bensakäyttöinen nelitahtimoottori on parempi valinta, ne painavat 40–60 kg, ja työskentelyleveys on 50–70 cm.

• Lumityöt käyvät myös hyötyliikunnasta ja silloin

Merkitse istutukset ajoissa

perinteinen lumikola on hyvä ja myös edullinen valinta.

Tasaisen lumikerroksen karttumisen lisäksi katolla kannattaa

Markkinoilta löytyy niin kiinteistönhuollon ammattilai-

tarkkailla esimerkiksi autokatoksen ja itse talon kattojen välisiin kulmiin ja katveisiin kinostuvia, tuulen puhaltamia lumi-

sille ja isoille isännille tarkoitettuja kuin hennomman naisenkin käteen sopivia kolia.

• Suuremmilla omakotitalotonteilla lumityöt moni hoitaa

jo lumilevyllä varustetulla mönkijällä. Leveän pusku-

levyn saa alle 500 eurolla, mutta ensin pitää tietysti hankkia mönkijä ja silloin puhutaan jo useiden tuhan- sien eurojen hankinnasta.

• Puskulevyllä varustettua mönkijää edullisempi vaihto

ehto on hankkia päältä ajettavaan ruohonleikkuriin eli ns. etuleikkuriin lumilevy. 

Lähteet: Tiedox.fi/Viimo Oy, laitteiden valmistajat ja maahantuojat

c Gardena-lumikolassa on 3-vaiheinen teleskooppityöntöaisa (n. 30 cm), jonka voi säätää käyttäjän pituuden mukaan. Irrotettavan työntöaisan ansiosta tämä kola on helppo säilyttää ja kuljettaa. Työleveys 70 cm ja takuu peräti 25 vuotta. Hinta 92,90 €

20

c Alle sirottelevan Masi-hiekoittimen kannen ansiosta hiekoitussepeli pysyy kuivana ulkosäilytyksessäkin. Hinta 239 €.


c Gardena Combisystem -lumentyöntimiä on saatavana 40 ja 50 cm levyisenä sekä jaloteräsreunalla varustettuna. Hinnat mallista riippuen 21,00 - 25,70 euroa. Suositeltava varsi: Ergolinealumiinivarsi, 130 cm, hinta 21,90 €.

Kevät tuli, lumi suli

- Katosta se sisään tuli? Nyt katseet katolle ja vilkaisu vintille. Pistetään katto kuntoon ajoissa, ennen kuin syntyy vahinkoa. Ota yhteyttä ja varaa ilmainen arvio.

VOIT SAADA UUDEN KATON JOPA 2 PÄIVÄSSÄ! KS. LAATUREMONTTI.FI

”Nyrkkisääntö on, että seinänvieret kannattaisi pitää lumesta puhtaina kosteusvaurioiden välttämiseksi.” c Gardena-pienoislevitin soveltuu pienten alueiden helppoon ja kätevään talvikunnossapitoon. Sopii hiekan, suolan ja soran levitykseen. Hinta 8,90 € (Verkkokauppa.com).

c Gardena -jäärauta 15 on tarkoitetttu jään poistamiseen kovaksi tallatuilta pinnoilta, se sopii myös lian poistamiseen ympäri vuoden. Jousiteräksinen terä on vaihdettava, hinta on 12,90 €. Suositeltava varren pituus 130 cm, esim Ergoline 21,90 €.

I KUNTO TESTAA KATTOSAM ME! NETTISIVUILL

Kattoluuri: 03 3398 6722


Teksti: Jaana Pesonen Kuvat: Öljyalan Palvelukeskus Oy

Taustalla huolellinen suunnittelu ja toteutus

Hybridilämmitys kannattaa! Hybridilämmitys eli useamman lämmönlähteen käyttö rinnakkain ja vuodenajan mukaan yleistyy koko ajan. Rinnakkaiskäytöllä saadaan huomattavat säästöt, kun järjestelmä on oikein mitoitettu, asennettu ja säädöt ovat kohdallaan.

mostaatteihin asetettiin 22 asteen lämpötilat.

Toisen seurantavuoden tavoitteeksi asetettiin parantaa

lämpöpumpun vuosihyötysuhdetta. Lisäksi ensimmäisen seurantajakson jälkeen päädyttiin tekemään patteriremontti, jossa vanhat patterit vaihdettiin matalalämpöpattereihin. Myös patteriventtiilit uusittiin ajanmukaisiksi ja tarkasti säätyviksi. Lämmönjakoremontin tuloksena pattereiden menoveden läm-

Lietolainen Saastamoisen perhe perhe ryhtyi energiatalkoi-

pötilaa voitiin laskea ja lämpöpumppua saatiin hyödynnettyä

siin muutama vuosi sitten. Perheen 1972 rakennettu omakoti-

entistä alhaisemmilla ulkolämpötiloilla.

talo oli aina lämmennyt öljyllä, vuodessa sitä kului noin 2500

litraa. Vaikka lämmitysmuoto oli hyväksi havaittu ja toimiva,

aikana ilmasta veteen -lämpöpumppu toi energialaskuun 500

Viime talven (2013-2014) puolen vuoden seurantajakson

toivelistalla oli öljylaskun pienentäminen.

Perhe taloineen pääsi mukaan hybridilämmitystutkimuk-

seen, joka on osa Höylä III energiatehokkuussopimusta. Kesällä 2012 taloon asennettiin Kaukoran ilmasta veteen -lämpöpumppu vesivaraajakytkennällä. Lämmönjako talossa on toteutettu vesikiertoisena patterilämmityksenä. Ilmasta veteen lämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitettiin talon takaseinustalle oman katoksensa alle.

Tutkimuksessa selvitettiin, mikä ovat vuodenaikalämmi-

tyksessä käytettyjen eri energialähteiden suhteet. Toiveena oli, hyödyntää mahdollisimman paljon ilmasta veteen -lämpöpumpun tuottamaan lämpöä sekä lämmityksessä että lämpimän käyttöveden tuotannossa, aina noin viiteen pakkasasteeseen saakka. Sitä kylmemmällä säällä lämmityksestä huolehtisi öljylämmitys.

Ensimmäisen vuoden seurantajaksolla ilmasta veteen

-lämpöpumpun tuotto jäi odotettua pienemmäksi. Pattereiden menoveden säätökäyrä oli ollut aivan liian korkea ja suurin osa patteritermostaateista ei toiminut, jolloin huoneisiin tuli kuuma ja huonelämpötiloja jouduttiin alentamaan tuulettamalla. Kun säätökäyrä oli saatu kohdalleen, uusiin patteriter-

22

Mikä on ilmasta veteen -lämpöpumppu? Ilmasta veteen –lämpöpumppu kerää ulkoilmasta talteen lämpöenergiaa ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämmityksen lisäksi lämpöenergiaa voidaan käyttää myös käyttöveden lämmitykseen. Tässä kohteessa käytettiin Kaukoran jämä-laitteistoa, joka asennettiin vuonna 2012. Kahdessa vuodessa tekniikka on jo kehittynyt ja laitteet tehostuneet. ”Nykyään saatavilla olevan Jämä Moon Hybridilämmityspaketin toteutus avaimet käteen -periaatteella öljylämmityslaitteiston rinnalle maksaa edullisimmillaan noin 10 000 euroa. Käytännössä kyseinen järjestelmä laskee ostoenergian tarpeen puoleen entisestä. Jos lämmitysverkoston menoveden lämpötila saadaan optimaaliseksi, voivat säästöt olla vieläkin suuremmat. Esimerkiksi lattialämmitys- ja matalalämpöpatterikohteissa säästöpotentiaali on suurempi, koska ilma-vesilämpöpumpun toiminta-alue ja hyötysuhde parantuvat”, kertoo Elias Linden Kaukoralta.


euron säästön. (laskennallinen säästö on noin 1000 euroa/vuodessa). Laskennassa käytetyt energian hinnat ovat öljy 0,11 €/kWh ja sähkö 0,13 €/kWh. Määrällisesti säästö oli n. 1000 litraa vuodessa eli n. 40% öljyn kulutuksesta.

Tässä nimenomaisessa kohteessa ilmasta ve-

teen –lämpöpumppu ja vesivaraaja asennuksineen maksoivat noin 13 000 euroa. Lämmönjakoremontissa uusittiin patterit ja termostaattiventtiilit. Hintaa sille kertyi noin 5000 euroa. Edullisempiakin ratkaisuja on saatavilla.

Seurannan tulokset vaikuttavat

Eri energiamuotojen kulutuksien osuuksia testijaksojen aikana:

Ilmasta veteen -lämpöpumpun ja öljyn yhdistelmä tuo säästöä, mutta asettaa myös vaatimuksia talo-

Ensimmäinen tutkimusjakso 18.11.2012–17.5.2013:

Toinen tutkimusjakso 18.11.2013–17.5.2014:

kin laitteiston automaatioiden on oltava yhteenso-

• Sähkö 20 %

• Sähkö 39 %

pivia. Huolellinen suunnittelu ja toteutus ovat ensi-

• Öljy 59%

• Öljy 24%

arvoisen tärkeitä asioita, kun hybridijärjestelmästä

• IVLP ilmaisenergian tuotto 21%

• IVLP ilmaisenergian tuotto 37 %

tekniikalle. Kahden lämmönlähteen oikeaoppinen toiminta vaatii automaatioilta paljon, ja kumman-

halutaan paras mahdollinen hyöty. 


Mercedes-Benz B-sarja. Nyt erä autoja huippueduilla!

Kattavan vakiovarustelun lisäksi Premium Business -varustelussa: • peruutuskamera • Bi-Xenon-valot • automaattinen ilmastointi Sport-varustelun hinta nyt alk. 916 € (norm. 1 316 €). Sis. mm.: • 17” 5-puolaiset kevytmetallivanteet • madallettu Comfort-alusta ja nopeampi ohjausvälitys • pakoputkien päät kromattua jaloterästä • istuinverhous Artico-tekonahkaa/Den Helder -kangasta, koristeompeleet Erikoiserän autoissa kokonaisetusi 3 200 €–3 600 € varustelusta riippuen.

Kertaluoton rahoitusesimerkit: *B 180 BE Premium Business **B 180 BE Premium Business A

Autoveroton hinta 26 500 € 28 900 €

Arv. autovero 7 531,33 € 8 037,27 €

CO2-päästöt 137 g/km 135 g/km

EU-keskikul. 5,8 l/100 km 5,7 l/100 km

Vapaa autoetu 705 €/kk 745 €/kk

Käyttöetu 525 €/kk 565 €/kk

Kokonaishinta sisältää toimituskulut 600 €. Huolenpitosopimus 3 vuodeksi kiinteällä kuukausimaksulla alk. 27 €/kk. Autoja rajoitettu erä. Kuvan auto erikoisvarustein.

Kokonaishinta 34 631,33 € 37 537,27 €


Etusi jopa 3 600 €. Esim. B 180 BE Premium Business nyt 31 432 € tai 399 €/kk* B 180 BE Premium Business automaatti nyt 34 338 € tai 439 €/kk** Erikoiserän autoja myös 180 CDI -dieselmoottorilla. Lisätietoja Mercedes-Benz-myyjältäsi sekä www.mercedes-benz.fi

Hinta nyt 31 431,33 € 34 337,27 €

Käsiraha 3 500 € 3 900 €

Kertaluoton määrä 27 931,33 € 30 437,27 €

Kk-erät 1-35 (sis. käsittelymaksu 8 €/kk) 398,43 €/kk 439,11 €/kk

Viimeinen erä 18 070,91 € 19 461,30 €

Todellinen vuosikorko 6,1 % 6,0 %

Luottokustannukset 4 084,63 € 4 392,88 €

Luottohinta 35 515,96 € 38 730,15 €

Luottoaika 36 kk, korko 5,25 %, perustamismaksu 149 €. Rahoitusesimerkkien ajokilometrit 45 000 km. All In One taso 1, taattu hyvityshinta sopimuksen päättyessä (B 180 BE PB 17 672,48 € /B 180 BE PB A 19 022,19 €). Rahoitus edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Rahoittaja Santander Consumer Finance Oy, Hermannin Rantatie 10, 00580 Helsinki.


c Seppelvarpu kasvaa maan myötäisesti, ja leikattuna tasaisesti kuin matto.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen

c Vanhat vuorimännyt voivat olla näin komeita, kun alaoksia on poistettu ja latvusta muotoiltu.

Muotopuutarhat eivät ole vain keskieurooppalaisten etuoikeus. Onnistuvat ne Suomessakin. Pekka ja Terttu Montosen pihalla komeilee metsäkuusi. Sitä ei kuitenkaan heti arvaisi tutuksi luonnonpuuksemme. Noin kaksi ja puoli metriä korkea ja lähes yhtä leveä kuusi on tasaisen kartiomainen. Syy jämptiin muotoon paljastuu, kun Pekka Montonen kertoo leikkaavansa sähköleikkurilla kuusen oksistoa vuosittain. Niin hän on tehnyt joka kevätkesä noin kolmenkymmenen vuo-

Ryhtiä &

den ajan.

”Oltiin puolukassa ja toin siltä reissulta kuusen ko-

tiin. Se kasvoi kiven päällä ja oli jo ennestään tuuhea. Aloin sitä sitten leikata”, Montonen tuumaa Jyväskylän Vaajakoskella sijaitsevan omakotitalonsa pihalla.

Leikkausinnostus ei jäänyt yhteen puuhun. Pihalla

kasvaa jos jonkinlaista kartiota, palloa ja suorakaidetta.

”Minun etuni on se, ettei minulla ole näihin asioihin

itseään, kasvattaa uutta versoa vanhastakin varresta.”

koulutusta. Pystyn tekemään vaikka mitä”, isäntä tokai-

see nauraen.

deksi kestävimmäksi on osoittautunut seppelvarpu. Matala maanpei-

Muotoja kukkien sijaan

Havukasvien lisäksi mies on kurittanut rohkeasti lehtipensaita. Yh-

tepensas laskeutuu rinnettä alas ja muodostaa uskomattoman tiuhan maton.

Monelle ei esimerkiksi tulisi mieleen istuttaa aitakasvik-

si metsäkuusen matalakasvuista lajiketta, pesäkuusta.

taimia leikkasin parhaimpina kasvuvuosina tuplastikin.”

Montonen istutti pesäkuusia käytävän varrelle ja alkoi

määrätietoisesti saksia sivulle päin pyrkiviä oksia. Nyt

niiden kukkaloiston. Keltajapaninangervoista hän on saksinut värikkäitä

rivistöstä on kasvanut jämpti, matala, suorakaiteen

palloja, norjanangervoista tiukan aidan ja keijuangervoista sekä aitaa

muotoinen aita.

että yhtenäistä kasvustoa.

Montonen esittelee myös varjoisalla etupihalla kas-

”Leikkaan seppelvarpua neljästä viiteen kertaan kesässä. Nuoria Kukkivia pensaitakin Montonen muotoilee, vaikka menettää samalla

”Keijuangervoa on ohutversoisena helppo leikata. Aitana keijuan-

vavia japaninmarjakuusia. Hän on leikannut neljästä

gervo on hyvä, mutta laajana kasvustona se on ongelmallinen, kun siinä

lähekkäin kasvavasta marjakuusesta pallomaisen kas-

pääsevät sienitaudit leviämään”, Montonen kertoo. Hän joutuu leikkaa-

vuston.

maan ränsistyneen kasvuston muutaman vuoden välein alas ja uudis-

tamaan siten pensaat.

”Marjakuusi on kiitollinen leikattava. Se korjaa itse

c Norjanangervoaita ei pääse kukkimaan, kun sitä leikkaa usein. Tämän aidan ikä on yli kymmenen vuotta.

c Japaninmarjakuusi sietää leikkausta, mutta on hieman arka Keski-Suomen korkeudella. Montoset antavat pensaalle vain syyslannosta, jotta se talvehtisi varmemmin.

26


c Pekka Montonen leikkaa muun muassa kuusia ja pihtoja.

muotoa pihaan Puksipuulle on vaihtoehtoja

vuvauhdissa olevaa lehtipensasta voi leikata useitakin kertoja vuodessa.

Muotopuutarhan perustaminen onnistuu siis Suomes-

sakin. Tärkeätä on valita paikallisiin olosuhteisiin sopeu-

haluaa ylläpitää pensaan tarkkaa muotoa, sitä voi leikata useampaan

tuneet kasvit. Esimerkiksi Keski-Euroopassa suosittu,

kertaan kesän aikana. Tällöin ei välttämättä tarvitse leikata keväällä”,

istutusalueita rajaava puksipuu ei meillä kuulu perusla-

Lindholm opastaa.

jistoon.

Entä kuinka paljon leikataan kerralla?

”Pääsääntöisesti leikataan edellisen leikkauskohdan ulkopuolelta.

”Puksipuu menestyy lähinnä vain Etelä-Suomessa.

”Kevät ennen lehtien puhkeamista on hyvää leikkuuaikaa. Mutta jos

Lajin suurimmat haasteet ovat routaiset talvemme ja kui-

Jos haluaa, että pensaan koko kasvaa, voi uutta kasvua jättää viidestä

vattava kevätaurinko. Puksipuun sijaan meillä voi kokeilla

viiteentoista senttiä. Jos taas halu-

muita pienilehtisiä pensaita, kuten pikkutaikinamarjaa,

aa ylläpitää tiukkaa muotoa, muu-

pensasangervoja ja havuista tuijia”, hortonomi, arboristi

tama sentti uutta kasvua riittää.”

Lotta Lindholm neuvoo. ”Yleisesti ottaen kannattaa va-

lita pensaita, jotka uusiutuvat hyvin eli tekevät herkästi

kasveja, mutta he voivat valita puu-

uusia versoja leikkauskohtien läheltä.”

tarhaan jo valmiiksi muodokkaita

Meillä on otettava huomioon myös lumitilanne.

lajeja tai lajikkeita. Siilikuusi ja kää-

”Lumen paino voi rikkoa muodon. Sen takia on hyvä

piövuorimänty kasvavat luonnos-

käydä ravistamassa lumi pois pensaasta

taan palloiksi, tuijat myös pylväiksi

niin kauan kun se on vielä kevyttä.”

ja kartioiksi. Näkymiä voi myös ryh-

Kasvia aletaan saksia jo pienenä tai-

distää istuttamalla suurelle tontille

mena. Tavoiteltu korkeus ja muoto kannat-

pyöreälatvaisen terijoensalavan. 

Kaikki eivät innostu saksimaan

taa kuitenkin pitää mielessä. Hyvässä kas-

c Vasemmalla näkyvä matala reunakasvi on leikattua pesäkuusta. Erilaiset tuijat kestävät myös hyvin leikkausta.

c Pekka Montonen leikkaa kasviaidat sähkökäyttöisellä pensasleikkurilla. Hän leikkaa havut kevätkesällä, lehtipensaat kesällä.


HYVÄÄ HUOMISTA.

Hiilineutraaliksi kutsutaan toimintaa, joka ei kasvata ilmakehän hiilipitoisuutta. Jo nyt tuotamme sähköä ja lämpöä maailman tehokkaimmalla yhteistuotannolla, mutta tavoitteemme ovat vielä korkeammalla. Tulevaisuutemme on hiilineutraali.

Lue lisää hyvästä huomisesta: helen.fi/CO2neutraali


ENERGY SAVESÄÄSE TÄ S

Suomen taloudellisin ilma-vesi lämpöpumppu 15 000 kWh

VUODESSA

MUISTA MYÖS MAHDOLLISUUTESI KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN!

SÄÄSTÄ 15 000 kWh VUODESSA OSTAMALLA E|S ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN SAAT:

• Nopean takaisinmaksuajan investoinnillesi. • Parhaan energiasäästön suhteessa hankintahintaan. • 5 vuoden takuun kompressorille. on suunniteltu pohjoiseen ympäristöön. • Laitteen, OSTAMALLA E Sjoka ILMA-VESI LÄMPÖPUMPUN SAAT: • Nopean takaisinmaksuajan investoinnillesi. • Parhaan energiasäästön suhteessa hankintahintaan. vuoden takuun kompressorille. Ruotsin energiaviranomaisten testi E|S AW24.4 10kW:n• 5pumpulle: • Laitteen, joka on suunniteltu pohjoiseen ympäristöön. Kaikki jotka nyt lämmittävät kotinsa sähkö,- öljy,- puu - tai pellettikattiloilla

SÄÄSTÄVÄT 15 000 kWh VUODESSA käyttämällä E|S ilma-vesilämpöpumppua.

Ruotsin energiaviranomaisten testi E S AWH IFC 9kW:n pumpulle: Kaikki jotkalämpöpumppu nyt lämmittävät kotinsa E|S ilma-vesi AW24.4 10kW 2925sähkö,€ sis.alv öljy,24% puu – tai pellettikattiloilla (hinta sisältää sisäja ulkoyksikön, mutta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita). SÄÄSTÄVÄT 15 000 kWh vuodessa käyttämällä E S ilma-vesilämpöpumppua. E|S monitoimivaraaja MWT 300l (ruostumatonta terästä), 2399 € sis.alv 24% (hinta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita).

E S Ilma-vesilämpöpumppu AWH IFC 9kW 3973€ sis. alv 24% Ota yhteyttä LVI-alan liikkeisiin tai jälleenmyyjiin. (Hinta sisältää hyvin sisä- javarustettuihin ulkoyksikön, mutta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita). E S monitoimivaraaja MWT 300 l (ruostumatonta terästä) 2285€ sis. alv 24%. (hinta ei sisällä asennustyötä eikä tarvikkeita). Ota yhteyttä hyvin varustettuihin LVI-alan liikkeisiin tai jälleenmyyjiin.

Sharpin valmistamat ilmalämpöpumput ovat ehdotonta markkinoiden huippua. Sharp on yksi kokeneimmista pioneereista ilmalämpöpumppujen markkinoilla. Sharp toi muun muassa ensimmäisenä valmistajana markkinoille pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvan mallin ja inverter-teknologian. Sharpin ilmalämpöpumpuissa on Sharpin patentoitu ”Plasmacluster Ion” suodatus, joka on käytössä yli 20 miljoonassa tuotteessa.

Parhaat ilmalämpöpumput Maahantuoja: Onninen


Teksti: Dakota Lavento

Uusi ympäristöministeri nosti toiveet korkealle haja-alueiden jätevesiasetuksen järkeistämisen suhteen. Hänen mukaansa jopa jätevesiasetuksen perumista voisi harkita.

Nyt ei kannata hötkyillä Uusi ympäristöministeri kokoomuk-

sevan vanhan omakotitalon omistajana

sen Sanni Grahn-Laasonen tunnetaan

ja biokemistinä voi mitenkään ymmär-

turhan säätelyn tiukkana vastustajana.

tää järjetöntä tilannetta, johon nykyisen

Hän peräänkuuluttaa ympäristöfiksuja

haja-alueen jätevesiasetuksen noudat-

toimenpiteitä ympäristön suojelemisek-

tamisella päädytään.

si eikä sellaiseksi voi lukea jätevesiase-

tuksen kaltaisia ”maalaisjärjen vastaisia

jataan umpikaivoon ja sieltä toimitetaan

asetuksia”.

kunnalliseen jätevedenpuhdistamoon,

Ministeri on luvannut, että asiaa poh-

joilla on muutenkin ongelmia tiukkoi-

ditaan vielä ministeriössä ja ministeriö

hin fosforinpoistotavoitteisiinsa pääse-

on pyytänyt Suomen ympäristökeskuk-

miseksi. Jätevettä kuljetetaan pitkiäkin

selta tarkkaa tilannearviota. Grahn-Laa-

matkoja ja lopulta ne päätyvät Itäme-

sonen on ilmoittanut palaavansa asiaan

reen, Kämäräinen huomauttaa.

vielä kuluvan vuoden aikana.

Aivan helppoa haja-alueen jätevesi-

aina pystyä käsittelemään mahdollisim-

asetuksen peruminen tuskin on. Hyvin

man paikallisesti ja niin järkevällä tavalla.

– Pahimmillaan kaikki jätevedet oh-

Hän sanoo, että jätevedet pitäisi

monen haja-alueen kiinteistön jätevesien käsittelyä olisi joka tapauksessa jo lähiympäristön kannalta tehostettava. Noin miljoonaa suomalaista asuu edelleenkin kiinteistöissä, joita ei ole liitetty viemäriverkostoon. Heistä moni on kuitenkin jo ehtinyt investoida jätevesiensä käsittelyyn hankkimalla esimerkiksi jon-

c Tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen peräänkuuluttaa fiksuja päätöksia myös lainsäädäntötyötä. Ministeriössä tarkkailussa on loppuvuoden aikana myös hajaalueen jätevesiasetus. • Kuva: Laura Kotila/VNK.

kinlaisen pienpuhdistamon.

Poliittisia paineita jätevesiasetuksen

jonkinlaiselle muuttamiselle selvästikin on. Myös Keskustapuolueessa asetuksen toteuttamiseen on ehdotettu otettavaksi aikalisää ja Perussuomalaiset ovat jättäneet lakialoitteen jätevesiasetuksen

Kohtuuttoman raskaisiin käsittelymene-

purkamiseksi.

telmiin kannustaminen on kohtuutonta

ja tuottaa vain vähän hyötyä kokonai-

Aikaa asetuksen sisällön pohtimisel-

le vielä on. Vuonna 2011 voimaan tulleen

suuden kannalta katsottuna.

ympäristölain ja jätevesiasetuksen mu-

kaan myös ennen vuotta 2004 raken-

kaan usein järkevin ratkaisu. Varsin puh-

nettujen haja-asutusalueiden kiinteis-

taat pesuvedet voitaisiin käsitellä ton-

töjen jätevesienpuhdistuksen tulee olla

tilla ja vessavedet ohjata umpisäiliöön.

säädösten mukainen viimeistään maalis-

– Joskin niitäkin pitäisi pystyä hyödyn-

kuun puolivälissä 2016.

tämään. Kyseessähän on kierrätettävis-

Järjetöntä puuhaa

30

c Biokemistinä Harri Kämäräisellä on keskivertokansalaista paremmat mahdollisuudet miettiä haja-alueiden jätevesiongelmaan järkevää ratkaisua.

Erillisviemäröinti on Kämäräisen mu-

sä oleva raaka-aine, hän naurahtaa.

Kämäräiselle asia on oma- ja ajan-

Jokelan omakotiyhdistyksen aktiivi

kohtainen, sillä hän haluaa asua vanhas-

Harri Kämäräinen ei haja-alueella sijait-

sa omakotitalossaan mahdollisimman


”Noin miljoonaa suomalaista asuu edelleenkin kiinteistöissä, joita ei ole liitetty viemäriverkostoon.” ympäristöystävällisesti. – Alun perin talossa on ollut huussi pihan perällä. Vesivessa on lisätty myöhemmin. Nyt talossa ollaan yhä sakokaivojen varassa, mutta edessä lienee umpisäiliön hankinta, hän sanoo.

Kämäräinen on perehtynyt jäteve-

siongelmaan perusteellisesti ja lähettänyt selvityksensä tulokset myös uuden ministerin hyödynnettäväksi. – Ratkaisu asetusongelmaan on yksinkertainen. Jos rakennuksessa on erillisviemäröinti, pesuvesille ei mielestäni tarvitse tehdä mitään. Pesuaineiden entsyymien sisältämä typpi ei ole ympäristölle niin haitallista. Fosforipäästöjä ei puolestaan fosfaatittomia pesuaineita käytettäessä tule. Sakokaivojen varassa oleville kiinteistöille tulee puolestaan mahdollistaa erillisviemäröintiin siirtyminen. Vesivessasta jätteet voidaan ohjata umpisäiliöön tai investoida vaihtoehtoisesti esimerkiksi moderniin kompostoivaan tai sähkötoimiseen wc:hen. 

c Harri Kämäräisellä on edessä jätevesiasetuksen mukaisen käsittelyjärjestelmän hankinta. Nykyiset sakokaivot eivät enää riitä.

Omakotiliitto vaatii jätevesiasetuksen kohtuullistamista Suomen Omakotiliiton liittovaltuusto antoi Kokouksessaan Jyväskylässä 25.10.2014 lausunnon: Omakotiliitto vaatii jätevesiasetusta kohtuullisemmaksi, lisäaikaa ja riittävästi neuvontaa Suomen Omakotiliiton mielestä ympäristösuojelulakia ja valtioneuvoston asetusta talousvesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (haja-asutusalueiden jätevesiasetus) tulee tarkistaa ja muuttaa kohtuullisemmaksi erityisesti pientaloille ja vapaa-ajan asunnoille, jotka eivät sijaitse rannalla tai tutkituilla pohjavesialueella. Asetuksen toimeenpanoon varattua siirtymäaikaa tulee jatkaa 15. maaliskuuta 2016

jälkeen riittävästi, niin että voidaan varmistaa lainsäädännön toteutuminen kiinteistönomistajille oikeudenmukaisella tavalla. Tämän lisäksi tulee varmistaa riittävästi resursseja puolueettomaan ja intressivapaaseen neuvontaan. Jätevesiasetuksen ongelmat Toteutuneet jätevesijärjestelmän muutoskustannukset ovat 3 000–15 000 euroa. Hintaan vaikuttaa se, hankkiiko kiinteistön omistaja umpisäiliön, pienpuhdistamon tai imeytykseen perustuvan maaperäkäsittelyn. Vapaaajan asunnon jätevesipuhdistusvaatimukset riippuvat muun muassa siitä, onko asunnossa

vesivessa ja saunassa lämminvesivaraaja. Perinteisen mökin jätevesijärjestelmä on selvästi edullisempi. Vuonna 2011 voimaan astuneen, lievennetyn haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen mukaan kaikille viemäröinnin ulkopuolisille kiinteistöille pitää tehdä jätevesiselvitys ja rakentaa asianmukainen jätevesijärjestelmä. Vaatimus koski heti kaikkia uusia rakennuksia ja siirtymäajan jälkeen myös vanhoja kiinteistöjä. Siirtymäaika päättyy 15. maaliskuuta 2016. Työttömyyden ja sairauden vuoksi annettiin mahdollisuus hakea määräaikaista lykkäystä. 

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

31


Uutta & uutisia Lämpöä kamiinasta Pisla Hohto -kamiina sopii lämmönlähteeksi niin koteihin kuin vapaa-ajan asunnoille. Sillä voi käyttää myös kiertoilmalämmityksenä. Teräskuorisen Hohto -kamiinan kansi on valurautaa ja siinä on kätevä valurautainen keittolevy. Tiivis luukku saa puut palamaan paremmin ja puhtaammin loppuun saakka Mitat 356 x 400 x 902 millimetriä, paino 80 kiloa ja teho 7 kilowattia. Hormiliitäntä 125 millimetriä. Hinta 499 euroa. Lisätietoa: Pisla Oy, www.pisla.fi

Tyylikkäät Villeroy & Boch -laminaattitilattiat Värisilmä myy yksinoikeudella Suomessa maailmankuulun sisustustalon Villeroy & Bochin laminaattilattiamallistoa, johon kuuluu neljä eri mallistoa. Käyttöluokka on 23/33. Paksuus 8-12 millimetriä mallista riippuen. Hinta 28,50-43,50 euroa/neliömetri. Lisätietoa: Värisilmä, puhelin (09) 849 141

Leppoisat löylyt saunojille

32

Helo Himalaya -kiuas kosteuttaa löylyhuoneen jo lämmityksen aikana, sillä kiukaan kivipesässä on tilavuudeltaan kahden litran suuruinen kannellinen vesisäiliö. Kiukaan mukana tulee kannellinen vesiastia joka asennetaan leveämpään vastusväliin. Veden kiehuminen täydellä vesimäärällä kestää noin 2 - 3 tuntia säädetystä lämpötilasta riippuen. Himalaya-kiuas on kooltaan siro: 103 senttimetriä korkea ja 33 senttimetriä leveä. Hinta 659 ja 759 euroa. Kiukaan toimintoja ohjataan digitaalisesti Midi-ohjaimella, joka asennetaan saunan sisäpuolelle. Lisätietoa: Helo Ltd, www.helo.fi

Värillinen liitutaulu Tikkurilan Liitu -liitutaulumaali on nyt sävytettävissä kaikkiin Tikkurilan Symphony -kartan sävyihin. Enää ei tarvitse tyytyä vain mustaan tai vihreään liitutauluun. Tuote sopii myös tehosteseinien, kaapinovien ja kalusteiden maalaukseen. Maalattu pinta jää kauniin himmeäksi. Lisätietoa: Tikkurilan Maalilinja, puhelin 010 860 8600

Mikä rinnakkaislämmitys öljylämmityksen kumppaniksi? Öljylämmityksen yhteydessä puhutaan nykyisin paljon hybridilämmityksestä eli rinnakkaislämmityksestä. Siinä käytetään öljyn rinnalla yhtä tai useampaa muuta lämmönlähdettä. ”Öljylämmitys on tehokas lämmitysmuoto, joten sen ja uusiutuvien energioiden yhteiskäytöllä voidaan toteuttaa vuodenaikalämmitys. Vuodenaikalämmityksessä uusiutuva energia on käytössä vuoden lämpimämpänä aikana keväästä syksyyn, ja öljylämmitys varmistaa lämmitystehon kylmempään talviaikaan”, kertoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta. Öljyalan Palvelukeskuksen esite ”Valitse sopiva rinnakkaislämmitys” kertoo, millaisia erilaisia vaihtoehtoja öljylämmityksen rinnakkaislämmitykseksi löytyy. Esite löytyy öljylämmittäjän neuvontasivuilta www.oljylammitys.fi, josta sen voi myös tulostaa.


Itsesäätyvä sulanapitokaapeli kaikille Itsesäätyvä Axxel-sulanapitokaapeli antaa suojaa kalliita jäätymisvaurioita vastaan. Kaapeli sopii suojaamaan jäätymiseltä kaivoja, rännejä ja syöksytorvia, vesiputkia ja viemäreitä on helppo suojata ennakkoon jäätymiseltä. Sulanapitokaapeli ratkaisee jäätymisongelmaa energiatehokkaasti. Kaapeli säätyy lämpötilan mukaan, ei tarvitse termostaattia, vaan kuluttaa juuri sen verran sähköä kuin sulattamiseen tarvitaan. Tuote on turvallinen käyttää, sillä siinä ei ole ylikuumenemisvaaraa ja siinä on ulkokäyttöön tarkoitettu maadoitettu sähköpistoke. Tuotetta on myynnissä rautakaupoissa pituudessa 2, 4, 6, 10, 16 ja 20 metriä. Esimerkiksi kahden metrin mittaisen kaapelin suositushinta on 39,90 euroa.

Apua sisäovien asennukseen Flexkarmi on varteenotettava vaihtoehto vakiokarmille ja erikseen sahattaville listoille, kun asennuksessa halutaan päästä helpolla ja ilman sahausjätettä. Tuotepakkauksessa on kaikki tarvittavat asennustarvikeet. Flexkarmi koostuu tiivistetystä valkoiseksi maalatusta massiivipuukarmista ja säädettävästä mdf-listasetistä. Karmin sivu- ja yläkappaleissa on valmiina reiät kokoamista ja asennusta varten. Sopii oviaukon kokoon 7-10 x 21M, seinän paksuuden ollessa 92 -110 mm. Karmin syvyys 92 mm, listoilla säädettävyys 110 mm syvyyteen. Listan leveys 65 mm ja paksuus 16 mm. Lisätietoja: JELD-WEN Suomi Oy, puhelin 0201 100 200 ja www.jeld-wen.fi

ILMALÄMPÖPUMPUT • ASYG09-14LM • ASYG09-14LT

JÄÄHDYTYS- JA LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT

Design malli Good Design Award Paras lämmitysteho!

iF Design Award

VRF-JÄRJESTELMÄT

• Tehot 11 - 150 kW, 1 - 48 sisäyksikköä • Uudis- ja saneerauskohteisiin • Samanaikaiseen jäähdytykseen ja lämmitykseen

TES TIMENESTY JÄ

TM Rakennusmaailma 12/2013

SUORAOHJAUS 3-50kW

• Järjestelmällä voidaan lämmittää ja jäähdyttää mm. levylämmönsiirtimen, kuumakaasukierukan ja kanavapatterin kautta ilmaa / vettä.

alo

it Riv

ILMA-VESILÄMPÖPUMPUT • Tehot 3-50 kW • Kytkettävissä öljykattilan rinnalle • uudis- ja saneerauskohteisiin • Korkea hyötysuhde

3

t!

alli

h t ja

Välikaapeli

ON2 C

N

OOOO

O OOO

C

L

0

ON

1,6A

ERR DEF 0,4A

0,4A

ATW-C-INV2

O 1

:

ATW-D

: : O O O O O 13

H

OOO

O 14

RS232

ON

H/C

+12

TH

OUT

IN

Sähkönsyöttö

Kylmäaineputket Lämpötila-anturit

Maahantuoja:

FG Finland Oy Karitie 7 01530 Vantaa Puh: 020 741 2222 info@fgfinland.fi www.fgfinland.fi


ka ut ta in te rn et in

U U TT A

!O hj au s

Foto: Siren Lauvdal

Nobö Energy Control

Vähentää lämmityskustannuksia jopa 25% Nobö Energy Control on päivitetty siten, että nyt voit älypuhelimen tai tabletin avulla ohjata sähkölaitteita myös internetin kautta. Järjestelmä on helppo ottaa käyttöön. Koskaan ei ole ollut yhtä helppoa pienentää lämmityskuluja sekä parantaa asuinmukavuutta.

Nobö Energy Control sovellus Sovelluksen saat ladattua App-storesta tai Google Playsta.

Nobö Hub Järjestelmän keskusyksikkö, joka ohjaa järjestelmän vastaanottimia. Nobö Hub:ia ohjataan älypuhelimeen tai tablettiin asennetulla Nobö Energy Control- sovelluksella.

Maailmanluokan pohjoismaisia lämmitysratkaisuja | www.nobo.fi

Nobö Switch Langaton kytkinpaneeli ohjattavien laitteiden helppoon ohjaukseen


Perniön-Särkisalon Omakotiyhdistyksellä

KOLME OMAKOTITALKKARIA Suomen Omakotiliiton Liittovaltuusto antoi kokouksessaan Jyväskylässä 25.10.2014 seuraavan julkilausuman:

Omakotitalkkaritoiminta vähentää yhteiskunnan kustannuksia ja parantaa työllisyyttä Yhteiskunnan tavoitteena on, että ikääntyvät voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Kuitenkin omakotitaloissa asuvien eläkeläisten menot ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana eniten, öljyllä lämpiävässä omakotitalossa peräti 9,1 % vuosittain. Omakotitalosta tulee varsinkin yksinasuvalle ja ikääntyvälle loukku, kun hänellä ei ole enää varaa huolehtia asumisen kustannuksista eikä koti välttämättä mene kaupaksi kalliiden remonttienkaan jälkeen. Ikääntyvien kotona asuminen on erittäin kannatettavaa. Tähän tarvitaan yhteiskunnan tukea sekä suoraan että kolmannen sektorin tuottamiin asumispalveluihin, kuten omakotiyhdistysten omakotitalkkaripalveluiden järjestämiseen. Jokaisen ihmisen tulee voida valita oma asumismuotonsa sekä saada asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Omakotiliiton omakotitalkkaritoiminnalla tuetaan erityisesti iäkkäiden ihmisten kotona asumista. Omakotitalkkaritoiminta vähentää yhteiskunnan kustannuksia. Kolmannen sektorin tuottamiin asumispalveluiden järjestämiseen, kuten omakotitalkkaritoimintaan, tarvitaan pitkäjänteistä yhteiskunnan sitoutumista ja taloudellista tukea.

Perniön-Särkisalon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Muuri on tyytyväinen yhdistyksen harjoittamaan omakotitalkkaritoimintaan. Omakotiyhdistys on perustettu vuonna 2001, jolloin Erkki Muuri aloitti yhdistyksen puheenjohtajana. Omakotitalkkaritoiminta on käynnistetty yhdistyksessä jo 2000-luvun alkuvuosina. Nyt yhdistyksellä on kolme omakotitalkkaria ja välillä on ollut neljäkin talkkaria. Yhdistyksen jäsenmäärä on hiljattain noussut yli kolmensadan jäsenen. Talkkaritoiminta on ollut koko ajan hyvin suosittua. Nytkin olisi tarvetta vielä neljännellekin talkkarille. Omakotitalkkarien työlle on ollut yhdistyksen jäsenkunnassa tarvetta, sillä valtaosa yhdistyksen jäsenistä on ikäihmisiä. Omakotitalkkaritoiminnalle on kysyntää, kertoo Salon ja Someron omakotiyhdistysten omakotitalkkariohjaaja Susanne Korsström. Lokakuun lopulla oli alueen yhdistyksillä omakotitalkkareita seuraavasti: Perniön-Särkisalon Omakotiyhdistyksellä kolme, Salon Omakotiyhdistyksellä kolme, Halikon Pienkiinteistöyhdistyksellä neljä ja Someron Omakotiyhdistyksellä neljä talkkaria. Omakotitalkkaritoiminnan idea on sama mikä muuallakin maassa eli mahdollistetaan ikäihmisten asuminen omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kolmannen sektorin toiminnan avulla säästetään kustannuksia yhteiskunnalta ja samalla tarjotaan pitkäaikaistyöttömille mahdollisuus työhön. Omakotitalkkarin työ on osa-aikainen ja työstä maksettava korvaus on alle kymmenen euroa tunnissa. Omakotitalkkaripalveluja tarjotaan vain yhdistysten jäsenille. Talkkaritoiminta on mahdollista, koska yhdistykset järjestävät toiminnan ja toimivat työnantajina vapaaehtoispohjalta.

ajasta riippumatta. Nytkin puiden halkominen oli meneillään tätä juttua tehdessä. Töitä on riittänyt ja molemmat tekevät niitä mielellään. Ihmisten auttaminen kuuluu työn kuvaan ja siitä tulee hyvä mieli. Omakotitalkkaritoiminnassa luvanvaraisia töitä ei tehdä lainkaan, joten pienyrittäjien kanssa ei kilpailla samoista asiakkaista. Luvanvaraisiin töihin löytyy yleensä paikallisia toimijoita puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Pienillä eläkkeillä voidaan vielä maksaa omakotitalkkarin avusta syntyvät kustannukset, mutta esim. yksityisten toimijoiden noin kolmenkympin tuntiveloituksiin ei olisi varaa. Suoritettavien tehtävien lisäksi monet asiakkaat kaipaavat myös keskustelukumppania, eli talkkari on monessa paikkaa odotettu vieras.

Omakotitalkkarit pitävät työstään

Pohjois-Savon piiri (toimialueena lisäksi Kymen, Mikkelin ja Pohjois-Karjalan piirit), projektipäällikkö Outi Holopainen, puh. 040 413 4646, outi.holopainen@omakotiliitto.fi

Perniön-Särkisalon Omakotiyhdistyksen omakotitalkkarit Olli Suominen ja Juha Meriluoto molemmat aloittivat talkkarityöt huhtikuussa. Suominen ja Meriluoto kehuvat yhdistyksen toimintaa ja erityisesti asiakkaitaan. Kesäaikana on ollut paljon ruohonleikkuuta ja puuhommia. Haravointia on ollut syksyllä ja lumitöitä jo odotellaan. Puutöitä on ollut paljon vuoden-

Omakotitalkkareita 140, alueprojektien yhteyshenkilöt Suomen Omakotiliiton jäsenyhdistysten omakotitalkkaritoimintaa on eri puolilla Suomea. Yhdistyksillä on tätä nykyä palkattuna 140 omakotitalkkaria. Alla on lueteltu Omakotiliiton piirijärjestöjen omakotitalkkari –alueprojektien yhteyshenkilötiedot. Uudenmaan piiri, projektipäällikkö Anu Kaipainen, puh. 050 436 4631, anu.kaipainen@omakotiliitto.fi Helsingin piiri, projektipäällikkö Elina Lehmusvuo, puh. 044 293 7829, elina.lehmusvuo@omakotiliitto.fi Varsinais-Suomen piiri, Raija Tuominen, puh. 040 7151 678, projekti.vspiiri@gmail.com Hämeen piiri, projektipäällikkö Seppo Tamminen, puh. 044 023 6001, seppo.tamminen@omakotiliitto.fi

 Lisätietoja ja muiden piirijärjestöjen yhteyst iedot: www.omakotiliitto.fi > Yhteystiedot > Omakotitalkkari-alueprojektien yhteystiedot

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

35


puheenjohtajan palsta

Muutos ei tapahdu, se tehdään yhdessä!

Useiden kansalaisjärjestöjen toiminta on tänä päivänä suurten haasteiden ja muutosten edessä; miten saada pidettyä nykyiset jäsenet, miten hankkia uusia jäseniä ja miten löytää järjestöaktiiveja toiminnan kehittämiseen niin yhdistys-, piiri- kuin liittotasollakin. Tähän tilanteeseen on varmaan useita syitä. Väestörakenteemme ikääntyy ja monet vuosia pyyteetöntä järjestötyötä tehneet naiset ja miehet ovat luopumassa toiminnasta. Nuorten perheellisten pientaloasukkaiden elämä on tänä päivänä myös niin hektistä, että järjestötyöhön osallistuminen ei ole mahdollista ajan puutteen takia. Yhteydenpito tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja sitoutuminen perinteiseen järjestötyöhön on löyhtynyt.

Tarvitaan uusia toimintatapoja ja –malleja. Liiton peruspilareita ovat kuitenkin edelleen jäsenistön edunvalvonta ja jäsenpalvelut, jotka perustuvat laajaan vapaaehtoisten järjestöaktiivien ja ammattitaitoisen Liiton henkilöstön toimintaan. Liiton edunvalvonnassa on viimeaikoina tehty paljon. Esimerkkeinä vaikkapa kansalaisaloite energiatodistuksesta, kannanotot haja-alueiden jätevesiasiaan, asumisen verotuksen ja pientaloasumisen kustannusten kasvun pysäyttämiseen sekä asumiseen ja rakentamiseen liittyvien normien purkamiseen jne. Onko kuitenkin niin, että viesti näistä ei tavoite jäsenistöä ja ei tiedetä, miten yksittäinen jäsen näistä hyötyy. Viesti jää etäiseksi. - Tarvitaan viestintää, joka puhuttelee ja on ymmärrettävää sekä tavoittaa myös nykyisen some-sukupolven.

36

Monet liittyvät omakotiyhdistysten jäseniksi sen tarjoamien jäsenpalveluiden takia. On kuitenkin syytä pohtia, ovatko palvelumme ajan tasalla ja tuottavatko ne riittävää lisäarvoa jäsenmaksun vastineeksi. - Tarvitaan palveluita segmentoidusti kohdennettuna eri jäsenryhmille, niin nuorille perheille kuin keski- ja seniori-iässäkin oleville. Liiton järjestötoiminta kaipaa myös uusia toimintatapoja ja lisäresursseja. Sen tulee tukea paikallisia yhdistyksiä jäsen- ja jäsenetujen hankinnassa sekä järjestöaktiivien löytämisessä samoin kuin aktiivien kouluttamisessa uusiin tehtäviin. - Liitto onkin käynnistämässä ohjelmaa, jolla jokaisessa piirissä toteutetaan ensi vuoden aikana koulutusta yhdistysten hallitusten jäsenille. Tämä on hyvä alku ja koulutusta tulee jatkaa ja syventää koskemaan yhdistystoiminnan eri osa-alueita, kuten viestintä ja markkinointi, talous, paikallinen edunvalvonta jne. Tällä osoitetaan, että järjestöaktiivien työtä arvostetaan ja heidän osaamistaan halutaan kehittää. Meidän nykyisten järjestötoiminnassa mukanaolevien tulee yhdessä päättää, että pysäytämme jäsenmäärän laskun ja tehdä jokaisessa yhdistyksessä kasvusuunnitelma, jonka avulla löydämme uusia toimintatapoja ja järjestöaktiiveja sekä saamme toimintamme vahvalle kasvu-uralle.

”Mitä sä haluaisit tehdä?” Hyvää ja rauhallista Joulun odotusta kaikille! Erkki Buska hallituksen 1. varapuheenjohtaja


OMAKOTILIITON ASUMISPOLIITTISET TAVOITTEET – Omakotiliitto asumisen asialla

1. ASUMISEN KUSTANNUSTEN KASVU PYSÄYTETTÄVÄ Asumiskustannusten kasvu on katkaistava. Kansalaisten asumisen kustannuksella ei saa paikata valtion ja kuntien taloutta. Jatkuva asumismenojen kasvattaminen on supistanut kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen määrää, siten samalla myös kotitalouksien kulutusta ja esimerkiksi investointeja rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen. Kiinteistöverotus on merkittävä osa asumisen kokonaisverotusta. Kiinteistöverotuksen käyttö ja kehittäminen valtion ja kuntien talouden paikkaajana on katkaistava ja kiinteistöveroa ei saa enää nostaa. Kiinteistöverotusta tulee kehittää niin, että se tulee tasapuoliseksi eri asumismuodoille. Kohtuuttomille ja ylisuurille kiinteistöveroille tulee kehittää leikkausmekanismi, jolla poistetaan kiinteistöverotuksen loukut. Sähköveroa tulee laskea ja sähkön siirtomaksua kohtuullistaa poistaen alueelliset eroavaisuudet. Omakotitaloissa kodin lämmitys- ja taloussähkö on noin 40–60 prosenttia asumisen kustannuksista johtuen Suomen ilmasto-olosuhteista ja korkeista hinnoista. Energian hinnan kilpailutuksen hyödyt menetetään sähköverojen jatkuvaan kasvuun ja siirtomaksuihin.

2. TASAPUOLISUUS, OIKEUDENMUKAISUUS JA KOHTUULLISUUS Kaikkia asumismuotoja ja asumistalouksia eri puolilla Suomea tulee kohdella tasa-arvoisesti valtion asuntopoliittisessa ohjelmassa. Asumistalouden/perheen asumisen kokonaisverotusta tulee kohtuullistaa ja tasapuolistaa, se ei saa olla riippuvainen asumismuodosta. Tarkastelun pohjaksi tulee ottaa kaikkien verojen osuus perheen käytettävissä olevista tuloista. Jokaisen ihmisen tulee saada valita oma asumismuotonsa sekä saada asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Omakotiliiton omakotitalkkaripalvelut tukevat erityisesti iäkkäiden ihmisten kotona-asumista. Näil-

lä palveluilla vähennetään erityisesti myös yhteiskunnan kustannuksia. Kolmannen sektorin tuottamiin asumispalveluiden järjestämiseen, kuten omakotitalkkaritoimintaan, tarvitaan pitkäjänteistä valtiovallan sitoutumista ja taloudellista tukea.

3. ASUMISEEN KOHDISTUVAN SÄÄNTELYN JA OHJAUSKEINOJEN TULEE OLLA KANNUSTAVIA Pientaloasukkaita koskee noin 75 eri lakia asumisen ja elämisen eri vaiheissa. Sääntelyä on arvioitava uudelleen ja turha ohjaus on purettava. Näin voidaan laskea niin yhteiskunnan kuin asumisenkin kustannuksia. Poliittiset ohjauskeinot eivät saa luoda kohtuuttomia rasitteita pienataloasumiseen eikä tule asettaa jatkuvasti uusia rasitteita ja päällekkäisiä ohjauskeinoja. Kun EU-tason ja kansallisen tason ilmasto- ja energiapolitiikassa tehdään päätöksiä, tulee kotitalouksille kohdistuvat kokonaiskustannukset tuoda esiin julkisesti ennen päätöksentekoa. Ylipäätään ohjauskeinojen tulee olla kannustavia. Kun pyritään saavuttamaan yhteiskunnalliset tavoitteet, tulee toimien olla kotitalouksille kustannustehokkaita. EU-tason energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet saavutetaan paremmin kannustimien avulla kuin sääntelemällä. Erityisesti energiatodistussääntelyä tulee kohtuullistaa. Energiatehokkuusinvestointien lisäämiseksi kotitalousvähennystä tulee nostaa sekä korjaus- ja energia-avustuksia tulee lisätä ja kohdentaa systemaattisesti pientalokantaan. Rakentamisen laatua tulee parantaa uudis- ja korjausrakentamisessa, koska monessa kodissa kärsitään kosteus- ja homeongelmien aiheuttamista sairauksista. Omakotiliiton pientalon huoltokirjan käyttöön tulee kannustaa niin terveydestä kuin omaisuudesta huolehtimisen keinona. Omakotiliitto valtakunnallisena kansalaisjärjestönä tavoittaa tehokkaasti ja laajasti pientaloasukkaat: Omakotiliitto korostaa neuvonnan, opastuksen ja motivoinnin keinoja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa ja edellyttää lisää valtiovallan resursseja puolueettomaan neuvontatyöhön. 

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

37


Jarruja asumisen verotukseen Asumismenot 2014 –tutkimus: Asuminen vie leijonan osan tuloista

Kiinteistövero kaipaa arviointia

Asumismenojen kasvu jatkuu nopeana. Asuminen vie kuluttajien, palkansaajien ja asunnonomistajien tuloista leijonan osuuden. Uutta lähivuosien kehityksessä on se, että käytettävissä olevat tulot kasvavat vain hitusen. Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella teettämä tutkimus paljastaa, että asumismenot jatkavat kasvua jo nykytietojenkin valossa runsaat kolme prosenttia vuosittain. Asumismenojen nousu ei ole yksin asunnon omistajien, vuokralaisten ja kiinteistöalan haaste; se heijastuu esimerkiksi kulutusmarkkinoiden ja investointien näkymiin. ”Asumismenojen nousu ja tahmeat asuntomarkkinat erityisesti rakennemuutospaikkakunnilla jopa estävät työn perässä muuttamisen, muistuttaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Kiinteistöverotus on 20 vuotisen olemassa olonsa aikana muodostunut kuntien tärkeäksi veromuodoksi, jollaiseksi sitä ei alun perin kaavailtu. Kiinteistöverosta on tullut uusi varallisuusvero, joka rasittaa yhä enemmän sekä vuokra- että omistusasumista. Vero ei lainkaan ota huomioon veronmaksukykyä. Kunnilla on vapaa päätösvalta kunnallisen tuloveron tasosta, mutta ei kiinteistöveron. Valtio säätelee muun muassa sen ylä- ja alarajat sekä veropohjan laajuuden. Omakotiliitto esittää kiinteistöverojärjestelmän kehittämistä niin että se olisi kohtuullinen kaikille asumismuodosta riippumatta. Omakotiliitto vaatii, että kiinteistöveroon ensi vuodelle esitetyistä ala- ja ylärajojen korotuksista on luovuttava. ”Lisäksi kiinteistövero on muokattava kaikille kohtuulliseksi asumismuodosta riippumatta”, korostaa toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

punkivertailu 2014, omakotitalo (sähkö), Energia- ja veroköyhyys Kaupunkivertailu 2014, yleistyvät Suomessa m2 omakotitalo (sähkö), 120 m2

Ilmastonsuojelu ja energiatehokkuuden lisääminen ovat tulevien vuosien polttavimpia kysymyksiä. Toimenpiteistä on kuitenkin syytä käydä huolellinen keskustelu. Ilmastopolitiikan pitkän aikavälin kustannusvaikutukset ovat mittavia. Veroja korotettaessa kustannukset vyöryvät myös kohteisiin, joissa suurin osa omistajista ei pysty tekemään mitään kustannusten hillitsemiseksi. Silloin korotukset ovat puhtaasti fiskaalisia, ilman ohjausvaikutusta.

Espoo 2014 Helsinki 2014 Vantaa 2014 Tampere 2014 Porvoo 2014 Kuopio 2014 Turku 2014 Vaasa 2014 Seinäjoki 2014 Jyväskylä 2014 Lahti 2014 Hämeenlinna 2014 Oulu 2014 Rauma 2014 Joensuu 2014 Mikkeli 2014 Lappeenranta 2014 Rovaniemi 2014 Kotka 2014 Pori 2014 Kouvola 2014

Eläkeläisen tuloista liki 40 prosenttia asumiseen 0

100

200

300

400

500

600

700

800

900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000 €/kk

Lyhennys

38 38

Korko

Asunnon korjaus

Sähkö

Kiinteistövero

Vesimaksu

Jätemaksu

Jo nyt yksinasuvan eläkeläisen tuloista liki 40 prosenttia kuluu asumiseen ja osuus vain kasvaa. ”Omakotitalosta tulee yksinasuvalle

1


ikäihmiselle loukku, kun hänellä ei ole varaa maksaa asumiskuluja, eikä koti välttämättä mene kaupaksi kalliiden remonttienkaan jälkeen”, Savolainen varoittaa.

 Lisätietoja: www.omakotiliitto.fi

Beskattningen av boendet måste bromsas Utredningen Boendekostnader 2014: Boendet slukar lejonparten av inkomsterna Boendekostnaderna fortsätter att öka snabbt. Boendet slukar lejonparten av konsumenterna, löntagarnas och bostadsägarnas inkomster. Något nytt inom utvecklingen under de närmaste åren är att de tillgängliga inkomsterna ökar endast en aning. Den utredning som Egnahemsförbundet och Fastighetsförbundet beställt av PTT avslöjar att boendekostnaderna fortsätter att öka, enligt de uppgifter som finns tillgängliga idag, med drygt tre procent. Ökade boendekostnader är inte en utmaning för endast bostadens ägare, hyresgästerna och fastighetsbranschen; de återspeglas till exempel även på utsikterna för konsumtionsmarknaden och investeringar. ”Ökade boendekostnader och en trög bostadsmarknad, särskilt på strukturomvandlingsorter, kan till och med utgöra ett hinder för att flytta efter arbetsplatsen”, påminner Kaija Savolainen, verkställande direktör vid Egnahemsförbundet.

Fastighetsskatten behöver revideras

EU komissio vastasi asuntoministeri Pia Viitasen kirjeeseen

energiatodistuksista Eduskunta käsitteli keväällä Omakotiliiton aloitteesta syntynyttä kansalaisaloitetta rakennusten energiatodistuksesta annetun lain (50/2013) muuttamiseksi. Eduskunta antoi kansalaisaloitteen johdosta kaksi lausumaa 17.6.2014, joissa se edellyttää, että: 1. hallitus ryhtyy kiireellisesti toimenpiteisiin pientalojen energiatodistuksen sisällölliseksi muuttamiseksi helpommin ymmärrettäväksi poistaen energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailtavuusongelmat. 2. hallitus aloitteellisesti pyrkii rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tarkistamiseen energiatodistuksen muuttamiseksi vapaaehtoiseksi vanhojen omakotitalojen osalta.

Valtioneuvosto päätti istunnossaan 7.8.2014 ryhtyä näistä

eduskunnan lausumista aiheutuviin toimenpiteisiin.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin muuttami-

sen osalta asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen lähetti toukokuun lopulla energiakomissaari Günther Oettingerille kirjeen, jossa hän ehdotti direktiivin muuttamista siten, että

Fastighetsskatten har under de 20 år den funnits till blivit kommunernas viktigaste skatteform, även om det inte från början var avsikten. Fastighetsskatten har blivit en ny förmögenhetsskatt som i allt högre grad belastar både dem som bor på hyra och dem som bor i ägarbostad. Skatten tar ingen hänsyn till skattebetalningsförmågan. Kommunerna har fri bestämmanderätt över den kommunala inkomstskatten, men inte över fastighetsskatten. Staten reglerar bland annat dess övre och nedre gräns samt skatteunderlagets omfattning.

energiatodistukset olisivat vapaaehtoisia vanhoille omakoti-

Egnahemsförbundet föreslår att utväckla fastighetsskattesystemet så att det skulle vara rimlig för alla oberoende av boendeform.

vastauksen. Vastauksessa viitataan direktiivin tavoitteisiin

Egnahemsförbundet kräver att man avstår från de föreslagna förhöjningarna av fastighetsskattens övre och nedre gränser för nästa år. “Dessutom måste fastighetsskatten redigeras så att den är rimlig, oberoende av hur man bor”, betonar Savolainen.

rakennusten omistajien ja vuokralaisten tiedontarpeita.

Energi- och skattefattigdom blir vanligare i Finland De mest brännande frågorna under de närmaste åren kommer att vara klimatskydd och ökad energieffektivitet. Det är dock skäl att föra en omsorgsfull diskussion om åtgärderna. Klimatpolitikens långsiktiga kostnadseffekter är omfattande. När skatterna höjs riktas kostnaderna även mot objekt, där de flesta ägarna inte kan göra något för att hålla kostnaderna i schack. Då är förhöjningarna enbart fiskala, utan någon styreffekt.

Nästan 40 procent av en pensionärs inkomster till boende ”Redan nu går nästan 40 procent av en pensionärs inkomster till boende och andelen bara ökar. Ett egnahemshus blir en fälla för en äldre person som bor ensam när han eller hon inte längre har råd att betala boendekostnaderna och hemmet kanske inte blir sålt, inte ens efter en dyr genomgripande renovering”, varnar Savolainen.

 Mer information: www.omakotiliitto.fi

taloille.

Ministeri ehdotti myös rakennusten energiatehokkuus-

direktiivin sisällyttämistä komission REFIT-ohjelmaan, jonka tarkoituksena on tarkastella sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta.

Suomi on nyt vastaanottanut komissaari Oettingerin

ja siihen, että energiatodistukset palvelevat muun muassa Samalla todettiin, että REFIT ohjelman osalta ministeri Viitasen havainnot liitetään vuoden 2015 agendan valmisteluun ja julkaistaan ohjelman yhteydessä. Direktiivi tullaan joka tapauksessa evaluoimaan 2017 mennessä siitä saatujen kokemusten ja yleisen kehityksen perusteella. Jäsenmaiden kommentteja pidetään tervetulleina.

Eduskunnan ensimmäisen lausuman osalta ympäristö-

ministeriö on valmistellut vaihtoehtoisia etenemistapoja. Vaihtoehdoista on käyty keskusteluja kansalaisaloitteen käynnistäneen Omakotiliiton edustajien kanssa sekä ympäristövaliokuntaan kuuluvien kansanedustajien kanssa. Keskustelujen jälkeen ministeriö on tehnyt jatkoselvityksiä.

”On positiivista, että komissio on huomioinut aloitteeni

EU:lle, mikä lähti Omakotiliiton käynnistämästä kansalaisaloitteesta. Tulen huolehtimaan siitä, että vanhoille omakotitaloille suunniteltu pakollinen energiatodistus otetaan vakavasti esille EU:n omissa REFIT-normitalkoissa”, asuntoja kulttuuriministeri Pia Viitanen toteaa. 

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

39


Öljylämpö on

Vaihda vanha öljylämmitys uuteen öljylämmitykseen Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Lisätietoa ja säästöneuvoja: www.oljylammitys.fi

40


Info till medlemmarna i Egnahemsföreningen i Dragsfjärd rf. Föreningen har fått ny ordförande, det är Peter Nabb som efterträder Ann Laurén hon tackade nej till fortsättning, Ann har lotsat föreningen under 10 års tid och vi tackar henne för ett otroligt gott jobb hon gjort och önskar Peter lycka till. Övriga medlemmar i styrelsen är Karita Funck, Carita Lindroos, Ylva Gustafsson, Pekka Laurén och Roger Forss, suppleanter är Malin Lindholm och Olli Pihlaja. Föreningens jubileumsfest firas ute på Kasnäs Paviljong den 23 maj 2015.

Vi vill önska alla våra medlemmar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Suomen omakotiliiton Hämeen piirijärjestö ry alueen omakotitalkkarien ja työnjohtajien yhteystiedot 2014 er c Ann Laurén och Pet rén

Nabb.

• Bild: Pekka Lau

Kanta-Hämeen omakotitalkkarit Hämeenlinna:

Kiitos jäsenkyselyyn vastanneille Omakotiliitto kysyi syyskuun alussa vuonna 2014 liittyneiltä jäseniltä heidän liittymisen syitä ja toiveita jäsenyydelle. Suurkiitos kaikille vastanneille, saimme palautteista arvokasta tietoa, jota voimme hyödyntää liiton ja yhdistysten toiminnan kehittämisessä.

• Talkkarit: • Työnjohto: Iittala:

• Talkkari: • Työnjohto

Tammela:

Minne mennä:

Minne mennä -tapahtumia ks. www.o mako tiliitto.fi/minne me nna

Hämeen ja Pirkanmaan Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ry SYYSKOKOUS 1.12. 2014 klo 13.00 Kahvila-konditoria Kahvitar, Kukkastie 33, Nastola. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Hallitus Hämeen ja Pirkanmaan Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ry ATK-koulutustilaisuuksia jäsenille 2015 Tilaisuuksissa käydään läpi jäsenten ATK-valmiuksia ja opastetaan tietokoneen käytössä. Kurssilla perehdytään tekstinkäsittelyohjelmiin, sähköpostiin, pankkiohjelmien käyttöön sekä käydään läpi sähköisen huoltokirjan käyttöä ym. jäsenten haluamia atk:hon liittyviä asioita.

• Talkkari: • Työnjohto

Turenki:

• Talkkari: • Työnjohto

050 564 1755 045 121 0556 040 450 9717 050 407 8273 040 500 7299 040 742 4201 045 204 3741 050 919 3050 0400 992 717 0400 996 736

Päijät-Hämeen omakotitalkkarit MA 1.12.2014 klo 13:00

A TK ko ul ut us ta 2 01 5

Koulutukset ovat kolmena päivänä ja kurssimaksu jäseneltä 10,00 € / kerta. KOULUTUSPAIKAT JA – AJAT OVAT SEURAAVAT: • Nastola, Yritystalo Aktiivi, Soratie 4, maanantaisin 12.1., 19.1., ja 26.1.2015 klo 10-14 • Hollola, kunnanvirasto, Virastotie 3, kokoustila Kukkila, tiistaisin 13.1., 20.1. ja 27.1.2015 klo 10–14 • Lahti, Lahden kirjasto, Kirkkokatu 31, kokoushuone keskiviikkoisin 14.1, 21.1. ja 28.1.2015 klo 10- 14 Omat kannettavat koneet ja mokkula mukaan. Yhdistyksellä on kaksi konetta käytettävissä. Kouluttajina toimii ATK-talkkari Ritva Luumi puh. 044-734 0001, ATK-talkkari Jari Lehtonen, puh. 044-566 4717 ja ATK-talkkari Sami Broman puh. 044-566 4714, lisäksi yhdistyksen henkilöitä vertaistukena. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen koulutustilaisuutta. Osanottajia otetaan 5-10 hlöä/tilaisuus. Ennakkoilmoittautumiset: projektisihteeri Arja Tikka puh. 044-731 9580 tai arja.tikka@omakotiliitto.fi.

•Asikkala:

• Talkkari: • Työnjohto:

•Heinola:

• Talkkari: • Työnjohto:

•Hollola:

• Talkkari: • Työnjohto:

•Lahti:

• Talkkarit:

• Työnjohto: •Nastola:

• Talkkari: • Työnjohto:

•Orimattila:

• Talkkari: • Työnjohto:

044 768 0561 044 566 4720 044 555 0395 044 566 4720 044 566 4714 044 566 4720 044 566 4711 044 566 4717 044 734 0001 044 734 0911 044 566 4720 044 566 4713 044 566 4720 044 712 6669 044 566 4720

Pirkanmaan omakotitalkkarit Hervanta:

• Talkkari: • Työnjohto:

Tampereen alue:

• Talkkari: • Työnjohto:

Valkeakoski:

• Talkkari: • Työnjohto:

040 916 6143 040 760 8116 044 326 6214 044 566 4720 044 566 4721 044 566 4720

Lisätietoja:

Pentti Kastinen In Memoriam Pitkäaikainen Lieksan Omakotiyhdistyksen ja Omakotiliiton puuhamies

Pentti Kastinen s. 15.11.1935

k. 12.03.2014

Muistoa kunnioittaen Suomen Omakotiliitto ry

Projektipäällikkö Seppo Tamminen puh. 044 023 6001 seppo.tamminen@omakotiliitto.fi Projektisihteeri/ohjaaja Arja Tikka puh. 044 731 9580 arja.tikka@oklhameenpiiri.fi Puheenjohtaja Pertti Oksanen puh. 044 566 4720 pertti.oksanen@phnet.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

41 41


Lakimiesneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄT maanantai, tiistai ja keskiviikko KLO 17-19 Lakimiesneuvonta keskittyy ensisijaisesti asumiseen liittyviin oikeusturvakysymyksiin.

Arto Heikkilä ma 2.2. ke 10.12. • 21.1. • 25.2. • 18.3. Kattelus & Ruokola & Mukkala ma 8.12. • 19.1. • 16.3. ti 25.11. • 3.3. ke 4.2.

Mauri Helkkula ti 17.2. • 31.3.

Kun liityt jäseneksi marras-joulukuun aika

Maksutonta neuvontaa Omakotiliiton jäsenille Laki-, rakennus- ja energianeuvonta sekä piha- ja puutarhaneuvonta ovat jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa, joka on kustannettu jäsenmaksuvaroin.

Rakennusneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄ torstai klo 17-19

Seppo Kauppila ti 16.12. • 24.2. • 24.3. ke 14.1. • 11.2 Kuhanen & Asikainen & Kanerva ma 24.11. • 2.3. ti 3.2.

Harri Kontturi ma 15.12. • 26.1. • 23.3. ti 9.12. • 13.1. • 17.3. ke 18.2.

Ilona Kytöhonka ma 22.12. • 12.1. • 23.2. • 30.3. ti 27.1. ke 3.12.

Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen ma 1.12. • 9.3. ke 28.1.

Esa Luomajoki ma 29.12. • 9.2. ke 11.3.

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy ma 16.12. • 16.2.. ke 26.11. • 7.1. • 4.3.

JUHANI SEPPÄNEN ti 2.12. • 20.1. • 10.2. • 10.3. ke 17.12. • 25.3.

Joka toinen maanantaiilta 10.3. alkaen kaksi lakimiesneuvojaa NEUVONTAPÄIVÄ maanantaisin klo 17-19: Omakotiliiton lakimiesneuvontaan on suuren kysynnän vuoksi lisätty maanantai-iltaisin toinenkin puhelinneuvonnan päivystys. Neuvontapuhelimen jonot lyhenevät, kun puhelut ohjautuvat kahdelle neuvojalle.

Joka toisena maanantaina klo 17-19 lakimiesneuvonnassa päivystää

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi ma 24.11. • 8.12. • 22.12. • 12.1. • 26.1. • 9.2. • 23.2. • 9.3. • 23.3.

NEUVONTAPÄIVÄ maanantaisin klo 13-15: Asianajotoimisto Juridia BüTZOW Oy ma 1.12. • 15.12. • 29.12. • 19.1. • 2.2. • 16.2. • 2.3. • 16.3. • 30.3. Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy ma 24.11. • 8.12. • 22.12. • 12.1. • 26.1. • 9.2. • 23.2. • 9.3. • 23.3.

42

Rakennusneuvonta keskittyy ensisijaisesti pientaloasumiseen liittyviin rakennusteknisiin kysymyksiin. Korjausneuvonnasta vastaavat Omakotiliiton rakennusteknisen toimikunnan asiantuntijat.

rakennusmestari Yrjö Johansson 29.1. • 19.3. diplomi-insinööri Risto Kolehmainen erikoisalat: perustukset ja kellarit 11.12. • 12.2. arkkitehti SAFA Kimmo Korhonen 18.12. • 19.2. diplomi-insinööri, rakennusfysiikka Ensio Laaksonen 4.12. • 5.2. • 26.3. rakennusmestari Jorma Lehtojuuri erikoisala: puutyöt 8.1. • 26.2. diplomi-insinööri Torsti Siltanen erikoisalat: LVIS, energia 20.11. • 15.1. • 5.3. rakennusmestari Matti Ulmala 27.11. • 22.1. • 12.3.

Pihasuunnittelu- ja puutarhaneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄ HUHTI-SYYSKUUSSA Seuraavan kerran pihasuunnitteluja puutarhaneuvontaa jälleen Pihamikko Puutarhuri Mikko Naumanen huhtikuussa 2015.

Energianeuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄ perjantai klo 17-19 Kysymykset voivat liittyä erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointija käyttökustannuksiin sekä asennuksiin erityisesti saneerauskohteissa diplomi-insinööri Olli Mattila mutta myös uudispe 21.11. • 12.12. • 16.1. • 27.2. • 20.3. rakennuksissa.


JÄSENEDUT na, saat loppuvuoden jäsenyyden maksutta!

PIENTALOASUKAS

– liity alueesi omakotiyhdistykseen.

Neuvojamme ovat apunasi: • lakineuvonta (pientaloasumiseen ja -rakentamiseen liittyvät oikeusturvakysymykset)

• rakennusneuvonta (pientaloasumiseen liittyvät rakennustekniset kysymykset) • energianeuvonta (erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttökustannuksiin liittyvät kysymykset erityisesti saneerauskohteissa mutta myös uudisrakentamisessa) • piha- ja puutarhaneuvonta (pihan ja puutarhan hoitoon ja huoltotöihin, viherrakentamiseen, konsultointiin sekä puiden kaatoon liittyvät kysymykset)

Leikkaa talteen rahanarvoiset etusi!

Saat yhdistyksen tarjoamat edut ja vaikutusmahdollisuudet sekä Omakotiliiton valtakunnalliset jäsenedut.

Tarkista neuvonta-ajat jäsensivuilta tai Omakotilehdestä!

Pidä huolta talostasi! Käytössäsi on maksutta omakotitalon sähköinen huoltokirja www.omakotiliitto.fi . Huoltokirja toimii kiinteistösi ja yksityisen omaisuutesi hyvän ylläpidon työkaluna. Sen käyttöönotto ja käyttö on helppoa ja yksinkertaista.

Voit siirtää painetusta huoltokirjastasi kaikki tiedot nyt sähköiseen muotoon.

Jäsenetuina myös

kannattaja ja haluan liittyä

Osallistun samalla arvontaan ja voin voittaa Applen iPad -taulutietokoneen.

Suomen Omakotiliiton paikalliseen jäsenyhdistykseen. Lähettäkää

(Arvonta joulukuussa 2014, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti).

minulle jäsenkortti sekä tilisiirto jäsenmaksua varten.

Täytä ainakin tähdellä * merkityt kohdat. Etu- ja sukunimi*

Syntymäaika (pp.kk.vvvv)

Lähiosoite*

Postinumero ja -toimipaikka*

Puhelin

Tietojani ei saa käyttää suoramarkkinointiin.

Sähköposti

Paikallisyhdistyksen nimi (täytä, mikäli tiedät)

Jäsenhankkijan jäsennumero (täytä mikäli tiedät)

Haluan liittyä myös vapaaajan asukkaiden yhdistykseen. (Huom, jäsenyydestä erillinen jäsenmaksu).

Omakotitalossa

Rivitalossa

Paritalossa

Kerrostalossa

• Omakotitalkkari – Apua asumiseen

Minulla on vapaa-ajan asunto

• Piirien ja yhdistysten paikalliset jäsenedut

________________________________ kunnassa.

Äidinkieli:

suomi

• Omakotilehti – Jäsenlehdessä ajankohtaista asiaa omakotiasukkaalle, 4 kertaa vuodessa

Olen paremman asumisen

Asun:

LIITTYMISKORTTI

• Omakotitori.fi - omakotiasujien verkkotori ja naapuri apuyhteisö, jossa tavarat ja palvelut liikkuvat naapurilta naapurille. Voit lainata, myydä ja vuokrata tavaroita, vaihtaa talkooapua ja järjestää kimppa kyytejä. Rahaasi ja aikaasi säästyy, ympäristö kiittää, ja samalla tulet tutustuneeksi paremmin naapureihisi.

Kaikkien marraskuun 2014 loppuun mennessä sähköpostinsa ilmoittaneiden kesken arvotaan matkalahjakortti, arvo 800 €.

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Omakotiliitto maksaa postimaksun

Tarkista sähköpostiosoitteesi ja ilmoita mahdolliset muutokset sähköpostilla toimisto@omakotiliitto.fi tai Suomen Omakotiliiton toimistoon puhelimitse 09 680 3710, tai päivitä tietosi jäsensivuilla www.omakotiliitto.fi

Tunnus 5005655

– ilmoita sähköpostiosoitteesi!

Tarkista tai ilmoita sähköpostiosoitteesi ja voita 800 euron arvoinen matkalahjakortti!

Suomen Omakotiliitto ylläpitää keskitetysti jäsenrekisteriä paikallisyhdistysten jäsenistä. Omakotiliitto voi luovuttaa jäsenen osoitetiedot tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja kertaluontoisesti liiton yhteistyökumppanille. Kyse on tällöin jäsenetujen ja -palvelujen markkinoinnista kirjeitse mutta joskus myös puhelimitse. Jos et halua jäsenetumarkkinointia, voit asettaa suoramarkkinointikiellon esimerkiksi sähköpostilla toimisto@omakotiliitto.fi tai nettilomakkeen avulla www.omakotiliitto.fi/jasenhakemus/osoitteenmuutos. Jos haluat poistaa suoramarkkinointikiellon, se onnistuu edellä mainituin tavoin.

00003 VASTAUSLÄHETYS

Vielä ehdit mukaan matkalahjakortin arvontaan

ruotsi

4 • 2014

43


Liity nyt!

Alennusta lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä seuraavien asianajoja lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista alennusta -15 %, kuitenkin enintään 300 euroa.

HUOM!

Omakotiliiton tarjoama ilmainen neuvontapalvelu vain erillisestä neuvontanumerosta – kts. neuvonta-ajat ja puhelinnumero Omakotilehdestä tai jäsensivuilta!

Hanki nyt ystäväsi Omakotiliiton jäsenyhdistyksen jäseneksi. Hän saa marras-joulukuun ajalta loppuvuoden jäsenyyden maksutta! Liittymiskortti tämän sivun kääntöpuolella.

Omakotiliitto suosittelee seuraavien asianajo- ja lakitoimistojen palvelujen käyttöä!

Asianajotoimisto Juridia BütZOW Oy Fabianinkatu 29 B, 00100 Helsinki Puhelin 010 684 1300 www.juridia.com Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy Eteläranta 12, 00130 Helsinki Puhelin (09) 586 0750 www.kak-laki.fi Asianajotoimisto Mauri Helkkula Mikkolantie 20, 00640 Helsinki Puhelin 0500 722 791 mauri.helkkula@welho.com www.hkulaw.com

Mitä enemmän meitä on, sitä vahvemmin sanamme painaa.

Lakiasiaintoimisto Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen Oy Vespertie 9, 00320 Helsinki Puhelin (09) 477 8790 toimisto@plt-laki.fi www.plt-laki.fi Asianajotoimisto Ilona Kytöhonka Perttiläntie 12, 04420 Järvenpää Puhelin (09) 271 2907 ilona.kytohonka@gmail.com Asianajotoimisto Seppo Kauppila Oy Kristiinankatu 4 A 1, 20100 Turku Puhelin (02) 250 0978 seppo.kauppila@seppokauppila.fi www.seppokauppila.fi

Asumisen asialla

44

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy Aleksis Kiven katu 11 C, 33100 Tampere Puhelin 010 34666 40 info@tammer-juristit.fi www.tammer-juristit.fi

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Väinönkatu 28 A, 40100 Jyväskylä Puhelin 010 3221 890 toimisto@hltlaki.fi www.hltlaki.fi Asianajotoimisto Kattelus, Ruokola & Mukkala Oy Kalevankatu 6-8, III krs., 60100 Seinäjoki Puhelin (06) 429 7000 toimisto@ruokola.com www.ruokola.com Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy Kauppakatu 17 B, 80100 Joensuu Puhelin (013) 120 731 asianajotoimisto@kontturi.fi www.asianajotoimisto.com Asianajotoimisto Juhani Seppänen Kauppakatu 10, 89600 Suomussalmi Puhelin (08) 713 821 asianajotoimisto@juhaniseppanen.fi www.juhaniseppanen.fi Lakiasiaintoimisto Arto Heikkilä Asemakatu 20, 90100 Oulu Puhelin (08) 371 155 arto.heikkila@avainteema.fi www.avainteema.fi/index2.html Asianajotoimisto Laki-Forum Oy PL 1193, Rovakatu 13, 96101 Rovaniemi Puhelin (016) 340 0520 esa.luomajoki@laki-forum.com www.laki-forum.com


toiminnanjohtajan palsta

TASAPUOLISTA JA VASTUULLISTA SÄÄNTELYÄ? Erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina katsetta nostetaan jossain vaiheessa kauemmas ja samalla vilkuillaan enemmän sivuille - mitä muualla tapahtuu ja tehdään. Lokakuun lopulla päätettiin EU-tasolle vuoteen 2030 ulottuvista ilmastotavoitteista. Kolmen tavoitteen sijasta keskitytään yhteen, päästöjen vähentämiseen. Uusiutuvan energian tavoitetta ei jyvitetä EU- jäsenmaille ja energiantehokkuuden parantamiseen tulee sitovan tavoitteen sijaan suositus. Tavoitteisiin on tarkoitus palata Pariisin ilmastokokouksen jälkeen joulukuussa 2015, kun nähdään mitä muut valtiot globaalisti päättävät. On arvioitu (PTT), että päästövähennystavoite toisi kotitalouksille lisäkustannuksia noin 1000 euroa vuodessa. Luonto ja ympäristö ovat meille elinehto, mutta onko hintalappu kuluttajille tässä taloustilanteessa liian kallis? Kansallisesti keskustelu on käynyt kuumana hajaasutusalueiden jätevesiasetuksen tiimoilta. Aivan ymmärrettävää, sillä asetus on hyvin yksityiskohtainen, tiukka ja kallis erityisesti kuivalla maalla sijaitseville kodeille samaan aikaan kun muualla teollisuuden, erityisesti kaivannaisteollisuuden päästöt jopa pilaavat vakituisten asukkaiden ja mökkiläisten omaisuutta, vaikka tarkoituksena on luoda hyvinvointia yksilöille ja yhteiskunnalle. Onko sääntely siten Lähde: Pellervon taloustutkimus PTT tasapuolista eri osapuolille?

Hiilidioksidipäästöjen vähennystavoite voi nostaa sähkön hintaa 30 % ja kaukolämmön jopa 70 % vuoteen 2020 mennessä.

Vain yksi ilmastotavoite kolmen sijaan – päästövähennys – on Suomen ja kuluttajien kannalta järkevä. Useat tavoitteet, ovat olleet jopa ristiriitaisia keskenään. Nyt Suomen sanotaan onnistuneen saamaan muutoksia laskentaperusteisiin, niin että laskentaperusteena ei olisi pelkästään bruttokansantuote per henkilö vaan tavoitteissa huomioitaisiin niin lähtötaso kuin se missä maissa vähennykset olisivat mahdollisimman edullisia toteuttaa.

Omakotiliitto 1.1 miljoonan kotitalouden, 0,5 miljoonan vapaa-ajanasunnon ja 2.7 miljoonan perheenjäsenen asialla. Seuraa meitä somessa https://www.facebook.com/Omakotiliitto ja https://twitter.com/omakotiliitto

Pienetkin ponnistelut omassa arjessa, elämässä ja liikkumisessa vähentävät päästöjä. On tärkeää, että ihmisiä kannustetaan seuraamaan omaa energiankulutusta ja elintapoja. Erityisesti tässä taloudellisessa tilanteessa on syytä huomioida ihmisten kanto- ja maksukyky ja verotuksen sijasta käyttää kannustimia luonnon suojelemisessa. Ympäristön ja luonnon lisäksi on tarpeen suojella myös ihmisiä ja heidän omaisuuttaan. Liiallinen sääntely tekee elämisen jopa mahdottomaksi, ja kustannustaakan aivan liian painavaksi kantaa eikä sääntely tunnu olevan tasapuolista yksilöille ja yrityksille. Lähes koko 2000-luvun ajan on panostettu hajaasutusalueiden jätevesien puhdistamiseen, mutta sääntely on täällä liian yksityiskohtaista ja kallista. Omakotiliitto edellyttää, että ympäristönsuojelulakia ja valtioneuvoston asetusta talousvesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (ns. haja-asutusalueiden jätevesiasetus) tulee tarkistaa ja muuttaa kohtuullisemmaksi erityisesti pientaloille ja vapaa-ajanasunnoille, jotka eivät sijaitse rannalla tai pohjavesialueella. Tämän lisäksi tulee lisätä resursseja puolueettomaan ympäristönsuojeluun ja neuvontaan. On hyvä, että Suomen luonnonvaroja pyritään hyödyntämään mahdollisimman laajasti, kaivosteollisuus on tästä esimerkki. Luonnonvarojen hyödyntämisen tulee kuitenkin olla vastuullista. Ihmisille, asumiselle, elämiselle ja elinkeinon harjoittamiselle on myös taattava suoja-alue, etteivät terveys, luonto tai omaisuus vaarannu ja tuloja sekä työtä saavat niin valtio, kunta kuin kansalaiset. Siinä, missä tarkastellaan haja-asutusalueiden jätevesiasetusta uudelleen, on hyvä tarkistaa myös kaivoslakia ja muuta ympäristölainsäädäntöä sekä muun sääntelyn noudattamista, jotta sääntely on tasapuolista ja heikompien asema turvataan! Omakotiliitto kantaa huolta oma- ja lomakotiasukkaistaan ja heidän omaisuudestaan. Anna meille palautetta – toteutamme ensi vuonna eduskuntavaalipaneelikiertueen 10-12 paikkakunnalla. Kerro meille mitä haluaisit kysyä kansanedustajaehdokkailta ja tule mukaan kuulemaan. Seuraa meidän sivujamme: www.omakotiliitto.fi Tasapuolista tulevaisuutta Kaija Savolainen toiminnanjohtaja

SUOMEN OMAKOTILEHTI

4 • 2014

45


Pöhiseekö kotonasi

PUUSYÖPPÖ?

1. repäise

2. taittele

3. tiivistä

Hätätilassa tämä lehtikin toimii ikkunan tai oven tiiviisteenä, mutta kestävämmät energiaratkaisut löydät Rautiakaupasta. Rautiakaupan myyjän energiaratkaisuja sekä runsaan valikoiman eri tiivisteitä löydät omasta Rautiastasi. Tervetuloa.

/rautia.ketju

@rautia

/RautiaTV

RAUTIA.FI


ANNA MEIDÄN HOITAA

KEITTIÖREMONTTISI

VARAA

MAKSUTON

SUUNNITTELUAIKA OSOITTEESSA

WWW.DOMUS.FI

Mittatilauskeittiö valmiiksi asennettuna Toteutamme keittiöremonttisi avaimet käteen -periaattella. Reilu rahoitus, sujuva suunnittelu, ripeä toimitus ja ammattitaitoinen asennus — ne kaikki saat Domukselta! Kysy lisää lähimmältä Domus-myyjältäsi. Hänet löydät osoitteesta www.domus.fi

HUOMISEN MITTAINEN

Omakoti 4.2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you