Page 1

www.omakotiliitto.fi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

SUOMEN OMAKOTILIITTO RY

Säästä lämmityskuluja:

HYBRIDILÄMMITYS

Markiisit ja lasitukset

antavat suojaa

Korjaa ulkovuoraus

Asuntomessut Jyväskylässä

L

YT N Y T II

Omakotiliittoon

Saat paljon etuja! s. 50 XX SUOMEN OMAKOTILEHTI 2 • 2014 1


LÄMPÖPUMPUT

PUM Ö P M Ä L A A M

PPU

tointi s e v n i n e n i E k o l og en! e t u u s i a v e l tu

JÄMÄ STAR 6-17 kW • Ensiluokkaiset komponentit • Erittäin hiljainen käyntiääni • Asennusta helpottava, irrotettava kompressorimoduli • Helppokäyttöinen värinäytöllinen ohjausyksikkö Muista myös Jäspi VLM 300 Star -käyttövesivaraaja maalämpöpumpun yhteyteen.

Sähkö- ja lämpöpumppulämmitys

Biolämmitys

Öljy- ja bioöljylämmitys

KAUKORA OY • Tuotekatu 11 / PL 21 • 21201 Raisio Puh. (02) 4374 600 • kaukora@kaukora.fi

Täytä maalämmön mitoituslomake osoitteessa www.kaukora.fi! Me laskemme sinulle sopivimman maalämpöpumpun.

Kaukolämmitys

Hybridilämmitys

WWW.KAUKORA.FI


Seinätikkaat

Sadevesikourut

Lumiesteet

Kattosillat

ORIMA - YLI 50 VUOTTA KATOLLA. Huolehdi talosi terveydestä. Oriman sadevesijärjestelmän avulla johdat sadevedet sinne minne ne kuuluvatkin, kauas talosi rakenteista. Pural-pinnoitettu teräskouru on kaunis katsella ja se pitää pintansa Suomen vaativissa sääoloissa.

Oriman teräskouruilla ja -syöksyillä on 30 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

Oriman sertifioiduilla kattoturvatuotteilla varmistat määräysten mukaisen ja turvallisen kulkutien katolla.

Valtuutetulta jälleenmyyjältä asennettuna kautta maan.

Oriman tuotteet soveltuvat niin uudisrakentamiseen kuin remonttikohteisiin kaikilla kattotyypeillä.

Orimalla on yli 50 vuoden kokemus Suomen sääoloihin sopivista sadevesijärjestelmistä ja kattoturvatuotteista. Luotettavuus, turvallisuus ja kestävyys ovat tuotantomme kulmakiviä. Jo yli miljoona asiakasta on valinnut kotimaiset Orima®-tuotteet. Orima valtuutetut jälleenmyyjät ja asennusliikkeet kautta maan.

Jätä tarjouspyyntö osoitteessa www.orima.fi

ORIMA

®


Omakotiliitto asumisen asialla

PÄÄKIRJOITUS Olli-Pekka Laine päätoimittaja

Suomen Omakotiliitto ajaa pientaloasumisen asiaa valtakunnallisena järjestönä ja vaikuttaa sen puolesta, että maassamme kaikilla on mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen. Omakotiliitto edistää keinoja joilla maamme pientalokannasta pidetään huolta. Aiheesta enemmän tässä lehdessä puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan palstoilla.

Paljon hyviä jäsenetuja Omakotiliitto tarjoaa jäsenille monenlaisia jäsenetuja. Useilla jäsenjärjestöillä on lisäksi omia paikallisia ja alueellisia jäsenetuja. Valtakunnallisia jäsenetuja ovat maksuton lakineuvonta, rakennusneuvonta, energianeuvonta ja pihasuunnitteluneuvonta, jäsenlehti Suomen Omakotilehti, omakotitalon sähköinen huoltokirja ja edut yhteistyökumppaneilta.

Liity jäseneksi, pyydä ystäväsi jäseneksi

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Tässä lehdessä sivuilla 50-51 on tietoa Omakotiliiton jäseneduista niin nykyisille kuin uusillekin jäsenille. Siellä olevalla kupongilla halukkaat voivat liittyä jäseneksi ja sen avulla voit pyytää ystäväsi liittymään jäseneksi! Mitä enemmän Omakotiliitossa on jäseniä, sitä suuremmalla painoarvolla voimme ajaa pientaloasumisen asiaa.

2 • 2014

Hybridilämmitys on hyvä vaihtoehto

Omakotiliitto kesän tapahtumissa mukana

8

Sähkö- ja öljylämmittäjä voi säästää

Jyväskylän asuntomessut - suurin kesätapahtuma - järjestetään 11.7.-10.8.2014 Äijälänrannassa. Messualue sijaitsee Jyväsjärven itärannalla, Päijänteeseen johtavan Äijälänsalmen läheisyydessä. Matkaa Jyväskylän keskustaan on noin viisi kilometriä. Messualueelle on rakennettu 37 pientaloa sekä 13-kerroksinen tornitalo. Messutapahtumassa on näytteillä 43 kohdetta. Omakotiliiton messuosastolla ulkonäyttelyalueella Ua4: 01 järjestöaktiivit esittelevät liiton ja yhdistysten toimintaa ja jäsenetuja.

Suojaan sateelta ja auringon paahteelta

Loma-asuntomessut Kalajoella järjestetään 23.6.–6.7.2014. Aurinkohiekkojen messualueelle toteutuu 28 rakennusta neljään kortteliin. Yhteensä 10 hehtaarin messualueella on edustettuina sekä perinteistä loma-asumista että modernimpaa lomarakentamista. Loma-asunnot sijaitsevat Aurinkolammen rannalla ja useasta kohteesta on myös merinäköala. Omakotiliiton messuosasto loma-asuntomessuilla on heti messujen pääportin jälkeen ulkoalueella Ua1: 01. Messuosastolla liiton ja yhdistysten toimintaa esittelevät Omakotiliiton ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton järjestöaktiivit. SuomiAreenan (Porissa 12.-19.7.) teemana on tänä vuonna asuminen. Myös Omakotiliitto on mukana SuomiAreenalla. Liitto esittäytyy omalla osastollaan kansalaistorilla Porin torilla 16.-18.7.2014. Omakotiliitto järjestää paneelikeskustelutilaisuuden torstaina 17.7.2014 Kaupungintalon pihalla Porissa, teemalla Pientaloasuminen – mikä siinä maksaa? Paneelin vetää toimittaja, juontaja Lauri Karhuvaara ja keskustelijoina ovat asuntoministeri Pia Viitanen sekä suurimpien puolueiden kansanedustajat. Kannattaa käydä SuomiAreenalla. Hyvää kesää Olli-Pekka Laine päätoimittaja

14

Markiisit ja lasitukset pidentävät terassikautta

Laadukasta arkkitehtuuria ja upeita pihoja

18

Jyväskylän Asuntomessut ja Kalajoen Loma-asuntomessut

Piharuukkuihin on pyrkijöitä

26

Ruukkupuutarhalla saa näyttävän nopeasti

Isot säästöt itse remontoimalla

29

Uudet tyylikkäät kalusteet myös säästävät

Julkisivu kertoo talon kunnosta

34

Korjaa ulkovuoraus ja lisäeristä samalla

38 41

Uutta ja uutisia Jäsensivut

Suomen Omakotiliiton jäsenlehti • 22. Vuosikerta Painosmäärä 95.000 kpl. ISSN 1236-178X (Painettu) ISSN 1799-5345 (Verkkojulkaisu) Julkaisija Suomen Omakotiliitto ry Päätoimittaja Olli-Pekka Laine Suomen Omakotiliitto ry puh. 09 6803 7125 fax 09 6803 7155 olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi

Kustantaja Plus-Lehdet, puh 09 6844 550, pekka.porko@plus-ryhma.fi Mediamyynti Plus-Lehdet, Jukka Porko Toimitusneuvosto Olli-Pekka Laine, Erkki Buska, Harri Hänninen, Immo Kuutsa, Tuomas Levoniemi, Kaija Savolainen, Jukka Porko, Pekka Porko

Taitto Tiija Lehtonen/Nuudelikuu Oy Painopaikka PunaMusta Tampere Oy Kannen kuva Kuvatoimisto Rodeo Tilaushinnat muille kuin jäsenille: • kestotilaus 24 euroa • vuositilaus 25 euroa • irtonumero 7 euroa Lehti ei vastaa tilaamatta lähetetystä materiaalista eikä sen palautuksesta. Tilaajarekisteriä on mahdollista käyttää suoramarkkinoinnissa.

Omakotiliitto OSOITTEENMUUTOKSET, TILAUKSET JA JÄSENASIAT: Suomen Omakotiliitto ry Sompiontie 1, 00730 Helsinki • puh. 09 6803 710

www.omakotiliitto.fi SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014


Uusi tehokas Cilindro 110EE digitaalisella ohjauspaneelilla

Suunnittele unelmiesi sauna osoitteessa www.harvia.fi/designer.

Harvia Cilindro 110EE

Harvia valaistu kiulu Uudet Cilindro EE ja HEE erillisellä ohjauspaneelilla

Harvia Ventura -saunasisustusmalli

Kaikki saunaasi Harvialta Harvian valikoimasta löydät kaiken tarvittavan sähkö- tai puulämmitteiseen saunaan: kiukaan, lauteet – vaikka koko saunasisustuksen. Tyylikkäästä valikoimasta saat helposti tarpeisiisi sopivan kokonaisuuden.

www.harvia.fi Cilindro EE Cilindro VEE Cilindro HEE Cilindro VHEE

Cilindro Cilindro 110VHEE 110HEE

Cilindro 110EE

Luontaista hyvinvointia.


-kauppa

Ulkouuni omalle pihalle! Nyt saat oman ulkouunin helposti. Se antaa ulkona tehtävälle ruualle aivan uusia mahdollisuuksia. Voit kätevästi valmistaa maukkaita pizzoja, laatikoita, leipiä, piirakoita, patoja ja paisteja. Uuni lämmitetään puilla, mikä antaa ruualle aivan oman herkullisen lisänsä. Voit valita kahdesta mallista: perinteinen muurattava malli Traditzionale tai vapaasti seisova ruostumattomasta teräksestä valmistettu 5 Minuti.

ti nu i 5 M 90,21

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pyörillä varustettu uuni. Lämpenee 300 asteeseen 5 minuutissa. Esimerkiksi pizzoja 8 kpl 15 minuutissa. Mitat: 68x82x190 cm. Paistopinnan koko 60x50 cm. Suuaukon alapinnan korkeus maasta 80 cm, koko 46x25 cm. Paino 100 kg. Hinta 2190,-.

ale n zio t i , d Tra 1290

Keraaminen sisäänrakennettava uuni, jota voidaan käyttää myös sellaisenaan. Monipuoliset käyttömahdollisuudet. Pizzoja 12 kpl 15 minuutissa. Mitat: 94x112x58 cm. Suuaukon koko 48x30 cm. Paino 255 kg. Toimitetaan 3 osassa suomenkielisin kokoamisohjein. Hinta 1290,-.

Maailman johtava valmistaja

Tarvikesarja kaupan päälle!

Uunit valmistaa italialainen Alfapizza, joka on maailman johtava puulämmitteisten ulkouunien valmistaja. Yrityksellä on yli 30 vuoden kokemus laatu-uunien valmistajana.

Kun tilaat nyt ulkouunin saat tyylikkään tarvikesarjan kaupan päälle. Sarjaan kuuluvat: Grillihaarukka ja ritilä sekä italialainen keittokirja.Sarjan arvo on 59,90

Uunit on helppo koota käyttövalmiiksi mukana seuraavien suomenkielisten käyttöohjeiden mukaan.

Toimitus suoraan pihallesi Tilaukset toimitetaan kuorma-autolla suoraan perille. Sinuun otetaan puhelimitse yhteys toimitusajan sopimiseksi.Tilauksen hintaan lisätään rahtikustannukset toimituosoitteen postinumeron kahden ensimmisen numeron mukaan seuraavasti: 00 - 02: 60 euroa, 13 - 39: 85 euroa, 39 - 99: 120 euroa

Tilaa näin! Tilaa uunisi puhelimitse numerosta 09-6844 550, sähköpostitse osoitteesta info@plus-ryhma.fi tai postittamalla viereinen kuponki kirjepostimerkillä varustetussa kuoressa osoitteeseen Plus-Lehdet, Henry Fordin katu 5 K, 00150 Helsinki. Liitä aina mukaan kaikki kupongissa pyydetyt tiedot.

Kyllä kiitos! Tilaan pihalleni ulkouunia seuraavasti _____kpl 5 Minuti teräsuunia hintaan 2190,-/kpl _____kpl Traditzionale keraamisia uunia hintaan 1290,-/kpl Nimi ____________________________________________________ Lähiosoite ____________________________________________________ Postinro ja -tmipaikka ____________________________________________________ Puhelinnumero ____________________________________________________


Teksti: Dakota Lavento Kuvat: valmistajat Asiantuntijana MOTIVAn energianeuvoja Sami Seuna.

Hybridilämmitys on

HYVÄ VAIH Uusissa omakotitaloissa hybridilämmitys on jo valtavirtaa. Vanhankin talon energiatehokkuutta lisääviä hybridiratkaisuja löytyy kaikkiin tarpeisiin. Useampaa kuin yhtä energianlähdet-

teista, painottaa MOTIVAn energianeu-

lemään, mitkä ratkaisut toimivat juuri

tä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä on

voja Sami Seuna.

omassa kodissa ja minkä kokoiseen in-

joustava ratkaisu ja mahdollistaa aina

Uusi hybridilämmitysjärjestelmä suun-

vestointiin voi varautua. Hän osaa myös

käyttöhetkellä edullisimman energia-

nitellaan hyödyntämään kunkin läm-

arvioida, miten kannattava nykyisillä

muodon hyödyntämisen lämmitykseen

mönlähteen parhaat puolet tehokkaasti.

energianhinnoilla investointi tulee ole-

ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

Järjestelmässä pyritään aina mahdolli-

maan, eli sille voi arvioida takaisinmak-

Tiukimmin määriteltynä hybridiläm-

simman energiatehokkaaseen ja ympä-

suaikaa.

mitysjärjestelmässä erilaiset energia-

ristöystävälliseen ratkaisuun. Kulloinkin

muotoja hyödyntävät lämmityslaitteet

toteuttamiskelpoisin ja kustannuste-

ole välttämättä järkevin vaihtoehto.

on yhdistetty hybridivaraajaan ja edulli-

hokkain ratkaisu riippuu hyvin monesta

Voi olla, että öljylämmitysjärjestelmän

simman sekä ympäristöystävällisimmän

tekijästä: talosta rakenteineen, sen ai-

tilalle asennettavaksi riittää uusi maa-

lämmitysmuodon valinta tapahtuu auto-

kaisemmasta lämmitys- ja lämmönjako-

lämpöpumppujärjestelmä. Järjestelmää

maattisesti.

järjestelmästä, sijainnista, asukkaista ja

voidaan myös haluttaessa täydentää

näiden elintavoista.

myöhemmin esimerkiksi aurinkolämmi-

tyksellä voidaan tarkoittaa myös erilai-

LVI-suunnittelija osaa mitoittaa jär-

tysjärjestelmällä, kun siihen on varau-

sia erillisesti toimivia lämmitysmuotoja.

jestelmän oikein ja myös varmistua, että

duttu asentamalla hybridivaraaja, johon

Esimerkiksi suorasähkölämmitystalossa

sen automatiikka toimii myös yhdistet-

uusia lämmitysjärjestelmiä voidaan myö-

talon lämmityksestä suurin osa voidaan

tynä olemassa oleviin lämmitysjärjestel-

hemmin liittää.

hoitaa varaavilla tulisijoilla ja ilmalämpö-

män osiin.

Seuna muistuttaa, että energia-

pumpuilla.

Ammattitaitoinen pystyy määritte-

tehokkuutta parantavien hankkeiden

Laajemmin ajateltuna hybridilämmi-

Hybridilämmitysjärjestelmä ei aina

Hybridilämmitysjärjestelmässä läm-

mönlähteinä voivat toimia öljy tai bioöljy, kaasu, sähkö, maa- tai ilmalämpö, aurinko, puu tai siitä jalostetut biopolttoaineet. Kehittyneimmissä hybridienergiaratkaisuissa on jopa neljä tai

Valmiita pakettiratkaisuja

NIBE on kehittänyt valmiit pakettiratkaisut aurinkokeräimiä hyödyntäviin hybridijärjestelmiin. Valmiit paketit löytyvät maalämpöpumppuihin, poistoilmalämpöpumppuihin sekä ilmavesilämpöpumppuihin. Paketeissa ei ole mukana putkia tai kattokiinnikkeitä.

useampiakin erilaisia energiantuotantovaihtoehtoja.

LVI-suunnittelija avuksi Kun vanhassa talossa ryhdytään suunnittelemaan hybridijärjestelmään siirtymistä, aivan ensimmäiseksi on päätettä-

c Maalämpöpumppu NIBE F1145 + aurinkokeräinpaketti SOLAR F1145 + VPAS FP215P/PLvaraajasäiliö. Hinta noin 13 900 €.

vä, halutaanko investoida mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun, jonka takaisinmaksuaika on lyhyt tai kohtuullinen. Toinen mahdollisuus on va-

c NIBE poistoilmalämpöpumput F370/F470 + aurinkokeräin-paketti SOLAR 370/470 + varaajasäiliö FP215P/PL. Hinta noin 12 870 €.

lita kokonaisuus, jossa korkeista investointikustannuksista huolimatta mahdollisimman suuri osa käytetystä energiasta tuotetaan uusiutuvalla energialla. – Tämän jälkeen on ehdottomasti käännyttävä LVI-suunnittelijan puoleen. Hänellä olisi hyvä olla kokemusta nimenomaan vanhojen omakotitalojen energiaremon-

8

c NIBE SPLIT ilma/vesilämpöpumppu + aurinkokeräinpaketti SOLAR SPLIT + varaaja-säiliö FP215P/PL. Aurinkoohjaus-yksikkö asettaa aurinkoenergian lämpöpumpun edelle. Hinta noin 13 970 €.


TOEHTO tarkoituksena on koko rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen ja asumismukavuuden parantaminen – ei sinänsä aina uusien teknisten järjestelmien asentaminen.

Kun talossa on vesikiertoinen järjestelmä Vesikiertoinen järjestelmä antaa eniten mahdollisuuksia hybridijärjestelmän suunnittelulle. Jos olemassa oleva öljy-, puu-, tai sähkökattila on edelleen toimintakuntoinen, se voidaan hyödyntää järjestelmän osana. Tarvitaan vain uusi hybridivaraaja, johon eri lämmitysjärjestelmän osat voivat tuottaa lämpöä. Vaikka tällaisista energiaremonteista onkin jo runsaasti kokemuksia, niihin ei sellaisenaan voi kuitenkaan soveltaa valmista kaavaa. Esimerkiksi lämpimän käyttöveden määrä vaikuttaa erittäin paljon vaikkapa vanhan öljykattilan ympärille rakennettavaan järjestelmäkokonaisuuteen. Seuna neuvoo vaihtamaan kuitenkin ainakin öljypolttimon ja kiertovesipumpun, sillä näin saadaan nopeasti paljon energiansäästöä. Seuna muistuttaa, että lämpöpumput toimivat tehokkaimmin nimenomaan lattia-

ESIMERKKI 1: Vanha öljykattila, poltin ja kiertovesipumppu uusitaan + uusi hybridivaraaja + aurinkolämpöjärjestelmä

© Kaukora Oy 2012

Öljylämmitystalossa, jossa kattila on jo kertaalleen uusittu ja sillä on vielä runsaasti käyttöikää jäljellä, voi olla järkevämpää uusia vain poltin ja kiertovesipumppu ja liittää rinnalle aurinkolämmitysjärjestelmä. Uusi poltin ja kiertovesipumppu parantavat öljylämmitysjärjestelmän energiatehokkuutta merkittävästi. – Aurinkolämmön avulla voidaan hyvissä olosuhteissa lämmittää tarvittava käyttövesi kesäaikaan, jolloin öljykattilaa ei tarvitse käynnistää ollenkaan, Seuna sanoo. Aurinkokeräinteknologia on muutaman viime vuoden aikana kehittynyt harppauksin ja järjestelmien hinnatkin ovat halventuneet. Aurinkokeräimillä on mahdollista alkukeväästä syksyyn jatkuvalla kaudella lämmittää jopa kaikki tarvittava käyttövesi ja lämmitysjärjestelmään kytketyillä keräimillä kattaa vuositasolla 25–35 % lämmitystarpeesta, matalaenergia- ja passiivitaloissa vielä sitäkin enemmän. Jotta aurinkokeräimistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, niitä on oltava riittävän paljon. Myös rakennuksen sijainnilla ja arkkitehtuurilla on vaikutusta. Keräimiä ei voi piilottaa näkösuojaan pohjoislappeelle eivätkä keräimet toimi hyvin puiden katveessa. +

Helposti toteutettava energiaremontti. Aurinkolämmitysjärjestelmällä lyhyt takaisinmaksuaika.

lämmitysjärjestelmässä tarvittavien matalien lämpötilatasojen yhteydessä. – Vanhoissa vesikiertoisissa pattereissa edellytetty lämpötilataso voi olla niin korkea, +4080°, ettei siihen maalämpö- tai ilmasta veteen lämpöpumpulla ylletä eikä lämpöpumppujärjestelmästä silloin saada oletettuja lämmitystehoja. Tällaisessa tapauksessa vaihdetaan joko patterit tai valitaan lämpöpumppuratkaisun sijaan esimerkiksi pellettikattila, jolla menoveden lämpötila voidaan nostaa riittävän korkeaksi, hän neuvoo. Jos vanha öljylämmitysjärjestelmä joudutaan uusimaan, mutta öljyä halutaan edelleen käyttää hybridilämmitysjärjestelmän osana, hyvä vaihtoehto on hankkia uusi, pienempitehoinen kattila pienempine säiliöineen lämpöpumppu- tai aurinkojärjestelmän rinnalle. 

c LVI-suunnittelija Matti Puikkosen kehittämässä aurinkoenergiaa lämmitykseen hyödyntävässä ZENsolar-aurinkolämpöjärjestelmässä aurinkokeräimen absortoitumispinnalla lämmöksi muutettua aurinkoenergiaa siirretään rakennuksen lämmitykseen ja varastoidaan maaperään rakennuksen alle. Kesällä aurinkoenergiaa käytetään myös käyttöveden esilämmityksessä. Puikkosen omassa 350-neliöisessä omakotitalossa on katolla 40 m2:n kokoinen keräin. Ostoenergiaa kuluu lämmitykseen vuodessa vain 6500 kWh. Lämmitysjärjestelmän arvioitu takaisinmaksuaika on nelisen vuotta. • Kuva: Matti Puikkonen.

SUOMEN OMAKOTILEHTI SUOMEN OMAKOTILEHTI2 •22014 • 2014

99


ESIMERKKI 2: Vanha öljykattila, poltin ja kiertovesipumppu uusitaan + uusi hybridivaraaja + ilma/vesilämpöpumppu

Hybridivaraajaan liitetty ilma/vesi-lämpöpumppu ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen kylmäaineen välityksellä höyrystimen, kompressorin ja lauhduttimen kautta veteen. Lämmin vesi käytetään vesikiertoisen lattia- ja/tai patterilämmitysjärjestelmän lämmittämiseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Koska laite ottaa lämmön ulkoilmasta, lämmönkeruujärjestelmää ei tarvita. Laitteet ovat kehittyneet viime vuosina erittäin paljon ja toimivat Seunan mukaan etenkin eteläisessä Suomessa hyvällä hyötysuhteella myös talvisaikaan.

+

Vaivaton käyttää. Oikein mitoitettuna ympäristöystävällinen ja kustannustehokas.

c Jäspi Ecowatti hyödyntää ulkopuolista energianlähdettä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä ja käyttöveden lämmityksessä. Toinen sen säiliöistä toimii ulkopuolisen energianlähteen puskurisäiliönä ja ylempi säiliö käyttövesisäiliönä. Ecowattiin voidaan kytkeä esimerkiksi maalämpöpumppu, ilma/vesilämpöpumppu, veteen varaava takka tai aurinkokeräimet. Kattila toimii automaattisesti ulkoilmaohjatulla, tehonvalvonnalla varustetulla automatiikalla. Hinta laitteiston laajuudesta riippuen 5000-14000 €.

c Ilma/vesilämpöpumpuista on tullut suosittuja hybridilämmitysjärjestelmän osia. Niben F2030 -pumput ovat erittäin hiljaisia ja myös ulkoyksikköjen ilmeeseen on panostettu.

ESIMERKKI 3: Uusi, pienempitehoinen öljykattila säiliöineen, hybridivaraaja + ilma/vesilämpöpumppu

Kun koko vanha öljylämmitysjärjestelmä on syytä vaihtaa, vaihtoehtona voidaan harkita esimerkiksi maalämpöjärjestelmää tai aikaisempaa huomattavasti energiatehokkaamman, vaikkakin pienempitehoisen öljykattilan yhdistämistä ilma/vesilämpöpumppuun. Lämpöpumppu tuottaa tarvittavan lämpöenergian suurimman osan vuotta ja öljykattila otetaan käyttöön kylmällä säällä.

+

Aikaisempaan verrattuna energiakustannus putoaa dramaattisesti. Käytössä on varmatoiminen, kaikissa olosuhteissa toimiva järjestelmä pitkäksi aikaa eteenpäin.

ESIMERKKI 4: Tulisija lämmittää myös käyttövettä

c NunnaUuni-Aqua+ sopii NunnaUunin Carolina, Leila, Vanessa sekä Wilma-tulisijoihin. Kuvan varaavaan Carolina 2-takkaan (4975 €) vesikiertovaraus maksaa rahteineen ja asennuksineen 1350 €.

10

Varaavaa tulisijaa voidaan lämmönsiirtimien avulla hyödyntää myös talon vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä sekä käyttöveden lämmittämisessä. NunnaUuni-Aqua+ toimii joko osana vesikiertoista lämmitysjärjestelmää tai ainoastaan käyttöveden lämmittäjänä. Näin se on hyvä ratkaisu myös suorasähkölämmitystaloon, jossa halutaan laskea käyttöveden lämmityksen kustannuksia. Toki tulisija lämmittää samalla myös tavanomaiseen tapaan – vain osa lämmöstä käytetään kuuman veden tuottamiseen. Järjestelmän lämmönsiirrin sijaitsee tulisijan ytimessä, joten se ei vaikuta tulisijan ulkomittoihin. Se voidaan asentaa myös jo käytössä oleviin NunnaUunin tulisijoihin (Carolina, Leila, Vanessa ja Wilma). Tulisijan sisällä ei ole liitoksia. Asennukseen ei tarvita erillistä lvi-asentajaa. Lämmönsiirtimen vesitilavuus on pieni, joten tulisijaa voi käyttää turvallisesti sähkökatkosten aikana.+

Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ratkaisu erityisesti, jos käytössä on omaa puuta.


UISSA!

YSKUL LÄMMIT

rOy:stä ke d n la in F kela FG täjä voi Kalle Kos hkö- ja öljylämmit . Hän sä vulla too miten ityksen a m m ä il id br ja mitä ne y h ä ä ä t t ä t y s ä ä k sä voi i ä laitteita lla itselles it e t s m u o k o s t r e ke ös k t. Voit my sta ratkaisusta. a v a s k a m sopiva parhaiten

SÄÄSTÄ

Lähde Omakoti-lehden lukijamatkalle Tukholman Hem&Villa-messuille 2-4.10.! lähtevät klo 1500. Messuilla seuraa mukana suomenkieliset Tukholman oppaat. Laiva Tukholmasta lähtee klo 1630. Buffet illallinen laivalla klo 1630.

Lähde nyt hyvässä seurassa messumatkalle Tukholmaan. Matkaan on paketoitu kaikki mitä tarvitset! Laivalla on mukavaa ohjelmaa ja muita Omakoti-lehden lukijoita. Messuille on meno-paluukuljetus satamasta. Ateriat laivalla kuuluvat matkan hintaan.

4.10. lauantai Meriaamiainen buffet ravintolassa. Laiva saapuu Helsinkiin klo 1010. HINTA/henkilö

Viking Linen upea m/s Mariella tekee jo matkasta elämyksen. Hyvä ruoka, upeat baarit ja runsas tax-free -tarjonta saavat ajan lentämään.

275,- A-luokan 2-h. hytissä 300,- A-luokan 1-h. hytissä HINTAAN SISÄLTYY

Matkaohjelma

Hem&Villa on Ruotsin suurin asumismessu. Lähes 1000 näytteilleasettajaa ja 100 000 kävijää tekevät siitä suurtapahtuman. Matkalla FG Finlandin Kalle Koskela kertoo miten säästät lämmityskuluissa lämpöpumppujen ja aurinkokeräinten avulla. Hän vastaa myös kysymyksiin ja opastaa juuri sinun tilanteessasi.

2.10. torstai Lähtö Katajanokalta Viking terminaalista klo 1730. Kalle Koskela kertoo hybridilämmöstä klo 1800-2000 kokoustiloissa kannella 8. Yhteinen a la carte illallinen Food Garden ravintolassa kannella 7 klo 2100. 3.10. perjantai Meriaamiainen buffet ravintolassa. Laiva saapuu Tukholmaan klo 1000. Bussit messuille lähtevät terminaalin edestä klo 1030. Paluubussit messuilta laivalle

- Laivamatkat A-luokan ikkunallisessa hytissä - 3 ruokalajin a la carte illallinen menomatkalla ja buffet illallinen paluumatkalla - Meriaamiaiset meno ja paluumatkalla - Ohjelman laivalla - Kuljetukset, opastus ja sisäänpääsymaksu messuille Varaa matka puhelimitse numerosta 020 120 4150 ma-pe 8-18, la-su 10-14 tai www.matkavekka.fi/erikoismatkat Varauksista palvelumaksu 12€ / varaus. (ei koske nettivarauksia)


ESIMERKKI 5:c ÄssäSolar-aurinkokeräimen mukana tulee säädin, joka valvoo aurinkokeräimen ja varaajan lämpötiloja. Säädin muuttaa Kokonaan uusi hybridilämmitysjärjestelmä voidaan lämmönsiirtonesteen virtausnopeutta auringonpaisteen mukaan. Kun keräimen toteuttaa esimerkiksi maalämpö- ilma/vesi- tai lämpötila on noussut yli säädetyn arvon, poistoilmalämpöpumppuun liitettävästä aurinkokäynnistää säädin energiansiirron keräinjärjestelmistä. Monilla lämpöpumppumyyjillä keräimistä varaajaan. Mikäli varaajan on valmiita paketteja, jossa osat on optimoitu toi- lämpötila saavuttaa maksimiarvon, ylimääräinen energia puretaan, joten ei mimaan keskenään mahdollisimman tehokkaasti. ole vaaraa, että varaajaa ylilämmitettäisiin. + Ympäristöystävällinen, yksinkertainen ÄssäSolar 2 – järjestelmä sopii yhteen niin Lämpö ja helppokäyttöinen lämmitysratkaisu ässä Vm- kuin T-sarjankin lämpöpumppujen kanssa. pitkäksi aikaa. Lämminvesivaraajasuositus on 500-1000 litraa. Uusi lämpöpumppu + hybridivaraaja + aurinkolämpöjärjestelmä

Kun talossa on suorasähkölämmitys Mittavamman peruskorjauksen yhteydessä suorasähkölämmitystalon lämmönjakojärjestelmä voidaan samalla muuttaa. Hybridilämmitysjärjestelmä voidaan silloin rakentaa vapaasti. Kevyempi vaihtoehto on asentaa pintavetona vesikiertoiset patterit. Tällaisista energiaremonteista on jo varsin paljon kokemuksia muutettaessa suorasähkölämmitystaloja maalämmölle. 

 www.motiva.fi  www.sulpu.fi  www.aurinkoenergiaa.fi  www.ewarco.fi  www.zensolar.fi  www.nibe.fi  www.lampoassa.fi  www.kaukora.fi  www.tulikivi.fi

Neuvoja lämmitys järjestelmän hankintaan:  www.motiva.fi/julkaisut/ lammitysjarjestelmat  www.energiatehokaskoti.fi  ilmasto-opas.fi

ESIMERKKI 1:

ESIMERKKI 2:

Uudet vesikiertoiset patterit + hybridivaraaja + maalämpö + vesikiertoinen takka

Suorasähkölämmitys + ilmalämpöpumppuja + varaavia tulisijoja

Maalämpöpumpun tuottamasta lämmöstä noin 3/4 on maaperästä otettua uusiutuvaa energiaa ja loput on tuotettu sähköllä. Täystehoiseksi mitoitettu maalämpöpumppu tuottaa kaiken tarvittavan energian rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen. Osatehoinen järjestelmä tarvitsee rinnalleen kovimmilla pakkasilla toimivan järjestelmän, esimerkiksi jonkinlaisen kattilaratkaisun.

Ilmalämpöpumput ovat tuttuja suomalaisissa omakotitaloissa. Usein se hankitaan hoitamaan sekä kesäaikaisen jäähdytyksen tarvetta että auttamaan syksyisin ja keväisin pienentämään sähkölaskua. Jos ilmalämpöpumppuja halutaan käyttää esimerkiksi olemassa olevien tai varta vasten asennettavien varaavien tulisijojen ohella hoitamaan suurin osa talon lämmitystarpeesta, järjestelmä on syytä suunnitella ja mitoittaa toimimaan yhdessä. Useampikerroksisessa, suuressa tai sokkeloisessa talossa tarvitaan ehkä useampia ilmalämpöpumppujärjestelmiä tai sisäyksiköitä. On myös tärkeää käyttää kokonaisuutta oikein, jotta siitä saataisiin paras mahdollinen hyöty. Kun tulisijalla lämmitetään, ilmalämpöpumppu auttaa kierrättämään lämpöä. Automaattisessa asetuksessa se voi alkaakin jäähdyttää yrittäessään pitää lämpötilan asetetussa astemäärässä. Radiaattori- tai lattialämmitys on muistettava säätää paria astetta alemmaksi.

+ Mittava energiaremonttiratkaisu

vuosikymmeniksi. Myöhemmin rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi aurinkolämpöjärjestelmä ja maalämpöön liittää ilmalämpö pumpun tapaan toimiva maa viilennysjärjestelmä tarpeen mukaan.

c Lämpöässän uusi, erillisvaraajaan kytkettävä Esi on käytännöllinen remonttikohteissa. Siro laite on helposti kuljetettavissa kapeassakin portaikossa ja sijoitettavissa ahtaisiin tiloihin esimerkiksi kellariin tai olemassa olevan öljykattilan viereen rakennuksen teknisessä tilassa.

+ Kustannustehokas ja ympäristöystä vällinen ratkaisu suorasähkötaloon.

ESIMERKKI 3:

Tehosta säh kö läm m it ystä Motiva ja Energiateollisuus ry ovat käynnistäneet yhdessä energia- ja talotekniikka-alan yritysten ja järjestöjen kanssa Elvariksi nimetyn sähkölämmityksen tehostamisohjelman kohteenaan sähkölämmitteiset pienkiinteistöt Suomessa. Tavoitteena on saada ohjelmaan mukaan myös rakennusalan toimijoita. Elvari-ohjelman käynnistämisen lähtökohtana on tarve tehostaa energian käyttöä ja sitä kautta vähentää CO2-päästöjä myös kuluttajasektorilla. Tavoitteena on löytää keinot, joilla sähkön käyttöä sähkölämmitteisissä asunnoissa voidaan tehostaa 9 % vuoden 2016 loppuun mennessä verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen.  Verkkosivuilta löytyy tietoa esimerkiksi ilmalämpöpumppujen käytöstä:

12

 http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/ sahkolammityksen_tehostamisohjelma_elvari

Käyttövettä lämmittävä ilmalämpöpumppu suorasähkö-lämmitystaloihin

Jäspi Matrix on hybridilämmitysjärjestelmä, jonka avulla ilmalämpöpumpun tuottama energia voidaan hyödyntää sekä talon että käyttöveden lämmittämiseen. Järjestelmä pystyy myös samanaikaisesti sekä lämmittämään tai jäähdyttämään tiloja että tuottamaan lämmintä käyttövettä. Kuluttajahinta alkaen noin 5000 €.

+ Kustannustehokas ja ympäristöystä

vällinen ratkaisu suorasähkö-taloon.


A-LUOKAN ILMANVAIHTO SANEERAUKSEEN Laita kotisi ilmanvaihto kuntoon edullisesti ja helposti: Vallox 121 SE/MC on nykyiaikainen lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone, joka sopii MUH-Ilmavan tilalle ilman kanavien muutostöitä. Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja pieneen tilaan mahtuva ilmanvaihdon kanavajärjestelmä.

PO A

B

UH ÖT YS DELU O HY

Vallox

Vallox

121SE/MC

BlueSky

-ilmanjakojärjestelmä

WWW.VALLOX.COM

20140512_Omakoti_Vallox_ilmo_210x147.indd 1

KUMPPANINA PARAS

5/12/2014 2:40:15 PM

PIPELIFE

WWW.PIPELIFE.FI

Maalämpö säästää – DuetaTM maalämpö säästää enemmän UUTUUS! - maalämpöratkaisut Euroopan johtavalta toimijalta

DuetaTM maalämpökollektorit integroidulla erotinrakenteella - tehostaa maalämpökaivon talteenottokykyä ja säästää tutkitusti - asennusvalmis kokonaisuus

Muista myös asennus ja huoltokaivot sekä nousukotelo Asennus-ja huoltokaivot: - helposti ankkuroitava ja asennettava Nousukotelo: - suoja maalämpöpiirien nousulle - suojaa maalämpöpiirin sisääntuoloa mekaaniselta ja sään rasitukselta

tietoja

Katso lisä Lisätietoja nettisivuiltamme: www.pipelife.fi/maalampo

IS T

KK

PO

A A

A

KK

SI

KK

MA N L Ä M

UH ÖT YS DELU O HY

A+

OIL IS T

SI

O

MA N L Ä M

O TEEN TON VU AL O NT

OIL IS T

O TEEN TON VU AL O NT

PO

Täysosuma ilmanvaihtoon.


Teksti Jaana Pesonen Kuvat valmistajien ja maahantuojien kuva-arkistot

Suomen kesä on lyhyt ja sääolosuhteiltaan erittäin vaihteleva. Välillä tarvitaan suojaa paahtavalta auringolta ja välillä taas kesäsateelta. Markiisit ja lasitukset pidentävät kesäolohuoneen käyttökautta huomattavasti.

Suojaan sa

Perinteiset ikkunamarkiisit estävät te-

ja kaihdinliikkeissä useita, mutta hyvin

kestäviä ja runko-osat ovat terästä tai

hokkaasti auringon säteilystä aiheutu-

usein ulkokäyttöön tarkoitetut markii-

alumiinia, mutta painavia lumikuormia

van lämmön pääsemisen huoneeseen.

sit valmistetaan mittatilaustyönä. Silloin

ne eivät kestä.

Markiiseilla voidaan säätää haluttua

saadaan kohteeseen sopiva tuote niin

auringon valoa ja lämpöä aina tarpeen

pituuden kuin leveydenkin puolesta.

Lasitettu terassi

mukaan. Näin voidaan siis hyödyntää

Kankaissa on lukuisia eri vaihtoeh-

Jos halutaan terassimarkiisia enemmän

auringon energiaa lämmityksessä sekä

toja ja ne ovat yleensä uv-suojattua ja

suojaa sääolosuhteita vastaan, tulee

poistaa liikalämpö tehokkaasti kesä-

säänkestävää akryyli- tai polyesterikan-

vaihtoehdoksi terassilasitus. Lasitetul-

aikaan. Talvella erilaiset aurinkosuojat

gasta, joka ei haalistu. Yksilöllistä ilmet-

la terassilla oleskelukausi alkaa aikaisin

eristävät ikkunoita ja pitävät lämmön

tä saadaan kangasvalinnan lisäksi myös

keväällä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn

paremmin sisällä.

markiisin reunamallin valinnalla.

saakka, koska lasin läpi aurinko paistaa

Markiisit ovat yleensä nauha tai kam-

lämpimästi. Jos vielä tilaan hankkii eril-

pikäyttöisiä, mutta niihin on saatavissa

lisen lämmittimen, saa toimivan oleske-

Terassimarkiisit toimivat hyvin erilais-

myös sähkömoottori. Ne voidaan auto-

lutilan suurimmaksi osaksi vuotta.

ten terassien, ulko- ja oleskelutilojen

matisoida avautumaan auringon pais-

aurinkovarjoina ja samalla sadesuojina.

taessa ja kelautumaan rullalle tuulen

neulasten aiheuttamaa sotkua parvek-

Valmiita vaihtoehtoja on rautakaupoissa

voimistuttua. Markiisien kankaat ovat

keella. Myös pölyn määrä vähenee. Li-

Markiisi terassin suojaksi

14

Markiisit ja lasit

Lasitus vähentää sateen, lehtien ja


Mitä markiisit maksavat? Markiisien hinnat vaihtelevat mallin, kankaan ja varustetason mukaan. Esimerkiksi 295 x 200 senttimetrin kokoinen markiisi kampikäyttöisenä maksaa noin 600 euroa.

Sama markiisi katkaisijasta toimivalla

sähkömoottorilla noin 900 euroa tai sähkökäyttöisenä ja kaukosäätimellä toimivana 1100 euroa.

Jos kaukosäätimellä toimivaan

malliin lisätään vielä tuuli- ja aurinkosensori, kokonaisuudelle kertyy hintaa 1370 euroa. 

c Terassimarkiisi suojaa terassia sekä auringolta että sateelta. Tukirakenteen muodostavat nivelvarret, jotka ovat kiinni seinässä samassa paikassa kuin kangaskin. Tampereen markiisi Oy

ukset

ateelta ja auringon paahteelta säksi parvekelasit vaimentavat liikenteen ääniä.

Lasiterassin rakentaminen vaatii yleensä

rakennusluvan tai ainakin toimenpideilmoituksen kiinteistön sijaintipaikan rakennusvalvontaan. Lisäksi tarvitaan kunnollinen routimaton perustus, johon alumiini- tai puurunko laseineen saadaan asennettua tukevasti. Lasit ovat turvalasia ja niitä saa myös hiekkapuhallettuina tai värillisinä laseina. 

c Markiisien kankaat ovat korkealaatuista

kyllästettyä ja UV-suojattua kangasta. Se on säänkestävä ja haalistumatonta. Markiisiin voidaan asentaa myös valaistus. Näin saadaan tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Tampereen markiisi Oy SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

15


c Markiisikankaissa on kymmenittäin eri kangasvaihtoehtoja, yksivärisistä kankaista raidallisiin malleihin. Kankaat ovat uvsuojattua ja säänkestävää akryyli- tai polyesterikangasta, joka kestää vuosia haalistumatta. Yksilöllistä ilmettä markiisiin saa kankaan lisäksi reunanauhalla. Tampereen markiisi Oy

Valokatteella suojaa ja kaarevia muotoja Valokate suojaa sateelta, mutta päästää auringonvalon sisään. Fastlock Uni on täysin tiivis katevaihtoehto terassille, huvimajaan tai grillikatokseen. Fastlock Uni valmistetaan kestävästä, kirkkaasta polykarbonaatista ja tilauksesta tuotetta on saatavana myös valkoisena. Levyt liitetään toisiinsa painamalla reunojen putkisaumat yhteen, joten reikiä ei tarvita. Kiinnitys tapahtuu katteen alapuolelta.

Polykarbonaattilevyn hyötyleveys on 200 millimetriä ja

pituus 3 ,3, 5, 4, 5 tai 6 metriä. Ruodeväliksi suositellaan 600 millimetriä ja minimi taivutussäde 1500 millimetriä. Koska materiaali on helposti taipuvaa, sillä saadaan toteutettua myös kaarevat katokset. 

c Edullisin vaihtoehto sadetta ja auringon paahdetta vastaan on hankkia pihalle tai terassille aurinkovarjo. Suurissa jättivarjoissa käytetään akryylikangasta ja runko on alumiinia. Suurimmat aurinkovarjot ovat halkaisijaltaan yli kolmemetrisiä ja monikulmaisia. Kangasvaihtoehtoja on kymmenittäin. Aurinkovarjoon voit valita myös lisävarusteita kuten valaisimia sekä lämmittimiä. Varjon tukijalka on varjon yhdellä sivulla, mikä helpottaa kalusteiden sijoittelua. Turun Markiisi ja Peite Oy

c Kehyksettömän lasituksen ehdoton etu on siinä, että lasitus on huomaamaton ja se ei muuta talon julkisivun ilmettä. Yhden lasielementin leveys on 50-100 senttimetriä ja lasina on yleensä karkaistu lasi. Tässä tapauksessa lasiseinä avautuu niin, että levyt pinoutuvat nurkkakohtaan nippuun. Lumon Oy

16


c Moottorilla voidaan helpottaa markiisin käyttöä. Vaihtoehtona on kytkimellä tai kaukosäätimellä varustetut mallit. Lisäksi markiisien toimintaa voidaan ohjata aurinko- ja tuulisensorilla. Aurinkosensori avaa markiisin valon lisääntyessä ja sulkee sen valon taas vähentyessä. Tuulisensori mittaa tuulen voimakkuutta ja sulkee markiisin tuulen yltyessä niin kovaksi, että markiisi voisi rikkoutua. Tampereen markiisi Oy

c Markiisi voi avautua myös puoliksi pystysuoraan ja tämän jälkeen tukivarret kallistavat markiisin ulospäin. Markiisin vankka rakenne ja jousitetut tukivarret pitävät kankaan tiukkana. Turun Markiisi ja Peite Oy

c Terassilasituksen lasiseinät voidaan toteuttaa kehyksellisenä tai kehyksettömänä lasituksena. Yleisimmin valitaan kehyksellinen ratkaisu, jossa alumiiniprofiilien väliin kiinnitetään lasit. Lasiseinä avautuu niin, että lasit liukuvat päällekkäin nippuun. Lumon Oy

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

17


Teksti: Dakota Lavento Kuvat: Suomen Asuntomessut

c Modernien kivitalojen lisäksi

messuilta löytyy myös perinteisempää puutaloarkkitehtuuria. Kuvassa kohde 36 HausHaus. • Kuva: Jyväskylän kaupunki.

Laadukasta arkkitehtuuria ja upeita pihoja Alvar Aallon vaikutus ja upea keskisuomalainen järviluonto ovat antaneet leimansa vuoden 2014 asuntomessualueelle Jyväskylän Äijälänrantaan. Messujen teeman mukaisesti niin kohteiden kuin koko messualueen viherrakentaminen on poikkeuksellisen korkealaatuista.

18

Jyväskylän as

m2:stä 1800 m2:n. Messutapahtumassa

vahva kolmen tornitalon kokonaisuus.

on näytteillä 43 kohdetta. Kohteissa on

Tornitalot muodostavat merkittävän,

niin puu-, kivi- kuin sekarakenteella to-

alueen ilmettä määrittelevän veistoksel-

teutettuja kohteita.

lisen sarjan kaupunkikuvallisesti mielen-

Äijälänrannan tulevissa asukkaissa

kiintoiseen paikkaan. Kahden tornitalon

on yhden hengen talouksia, seitsenlap-

rakentaminen käynnistyy messujen pää-

sinen perhe ja kaikkea siltä väliltä. Mu-

tyttyä.

kana on sekä nuoria että varttuneempia

Toinen messujen teemoista on Puu-

pariskuntia, joiden aikuiset lapset ovat

Tarha. Äijälänrannalla on pitkä maan-

muuttaneet pois kotoa.

viljely- ja puutarhahistoria. Vihertehok-

Selkeät teemat

kuuskortteli Green Factorissa pilotoidaan ensimmäisen kerran Suomessa

Toinen messualueen kantavista tee-

Vihertehokkuus-työkalua. Vihertehok-

moista on maailmankuulu arkkitehti

kuuden lisääminen monipuolistaa pi-

Alvar Aalto. Esimerkiksi kohde 8, Villa

ha-alueiden kasvillisuutta sekä edistää

Elissa, on saanut innoituksen muotokie-

hyvää ilmanlaatua ja sade- ja sulamis-

leensä yhdestä Aallon rakennusaikakau-

vesien imeytymistä maaperään.

Äijälänranta sijaitsee Jyväsjärven itä-

den töistä, Säynätsalon kunnantalosta.

Asuntomessuilla kiinnitetään huo-

rannalla, Päijänteeseen johtavan Äijälän-

Aallon henki näkyy Villa Elissan tarkkaan

miota myös asumisen esteettömyyteen.

salmen läheisyydessä. Matkaa näköetäi-

mietityissä yksityiskohdissa sekä sisus-

Ottamalla esteettömyys huomioon ra-

syydellä olevaan Jyväskylän keskustaan

tuksessa, jossa käytetään Aallon suosi-

kentamisen suunnittelussa mahdolli-

on noin viisi kilometriä.

mia materiaaleja kuten koivua ja tiiltä.

simman aikaisin päästään parempaan

Pientalojen ohella korkeatasoista

ja laadukkaampaan lopputulokseen.

Äijälänrantaan on rakennettu kaikki-

arkkitehtuuria edustaa Äijälänrannan

Esteettömyys ei liity vain erityisryhmi-

aan 37 pientaloa sekä 13-kerroksinen

yleisen arkkitehtikilpailun voittaja, Jy-

en asumiseen, vaan esteetön ympäristö

tornitalo Jyväskylän Maailmanpylväs.

väskylän Maailmanpylväs. Kilpailun ta-

on kaikille hyvää toiminnallisuutta, joka

Pientalotonttien koot vaihtelevat 500

voitteena oli löytää alueelle soveltuva

mahdollistaa puitteet asumiselle eri elä-

Messualueelle Jyväsjärven rannalle


c Ensi kesän asuntomessut Jyväskylän Äijälänrannassa ovat keskellä kaunista suomalaista järviluontoa.

c Vilkkilöiden nelihenkinen perhe pääsee muuttamaan

uuteen kotiinsa kohteeseen 30 messuporttien sulkeuduttua. • Kuva: Touho Häkkinen.

Högklassig arkitektur och stiliga gårdar på

untomessuilla mäntilanteissa. Hankkeen aikana kerätään tutkimustietoa esteettömyyden huomioon ottamisesta suunnitteluvaiheessa ja sen toteutumisesta pientaloissa. Samalla saadaan tutkittua tietoa esteettömyysneuvonnan kokemuksista messurakentajilta – näin saadaan luotua toteuttamismalli tulevia asuntomessuprojekteja varten.

Messuportit ovat avoinna 11.7.-10.8.2014. Suomen Oma-

kotiliiton messuosastolla päivystävät Omakotiliiton KeskiSuomen Piirin edustajat. 

c Myös hiihtäjä Matti Heikkinen on rakentanut messualueelle. • Kuva: Jyväskylän kaupunki.

Bostadsmässan i

JYVÄSKYLÄ

Alvar Aaltos inflytande och den stiliga Mellersta Finlands sjölandskap har gett sin präglan på år 2014 bostadsmässområde i Jyväskyläs Äijälänranta. Enligt mässans teman är såväl objektens som hela mässområdets trädgårdsbyggandet exceptionellt högklassigt. Äijälänranta ligger på Jyväskyläs östkust, i närheten av Äijälänsalmi som leder till Päijänne. Det är ca 5 kilometer till Jyväskylä centrum. På mässområdet Äijälänranta som ligger vid Jyväsjärvi strand har man byggt 37 småhus samt ett 13-vånings tornhus vid namnet Jyväskylän Maailmanpylväs. Småhustomternas storlekar varierar från 500 m2 till 1800 m2. Det finns 43 objekt på mässan, allt från 46 kvadratmeters höghusettor till 308 kvadratmeters egnahemshus. Objekten är byggda i såväl träd som sten samt med blandteknik. Bland Äijälärantas boende finns 1 persons hushåll, sjupersoners familjer och allt där emellan. Med är yngre par och äldre par, vars barn redan flyttat hemifrån.

Klara teman Det andra av mässområdets bärande teman är världsberömda Alvar Aalto, vars arv hedras i många mässobjekt. Till exempel objekt 8, Villa Elissa, har inspirerats av Aaltos verk, Säynätsalos stadshus. Aaltos atmosfär syns i Villa Elissa via de noga genomtänkta detaljerna samt i inredningen där man använder material som björk och tegel. Ett av mässans teman är Träd-Gård (Puu-Tarha). Äijälänranta har en lång historia som lantgårds- och trädgårdsbruk. I det grönskande effektivitetskvarteret Green Factory uppvisas för första gången i Finland grönytefaktor-verktyget. Det ger mångfaciterade trädgårdar samt förbättrar luftkvaliteten och underlättar regnoch smältvattnets absorbering i grunden. Mässans portar är öppna 11.7.-10.8.2014. Finlands Egnahemsförbunds Mellersta Finlands distrikts representanter är på plats på Egnahemsförbundets avdelning.  SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

19


Teksti: Dakota Lavento Kuvat: Suomen Asuntomessut

c Kalajoen Loma-asuntomessut rakentuvat ainutlaatuiseen ympäristöön Kalajoen kuuluisille Hiekkasärkille, aivan meren tuntumaan. Hiekkasärkät on arvostettu luontokohde, 15 kilometriä pitkä yhtenäinen alue. • Kuva: Laura Ruohola

Terassit, luonto ja rantaelämä kutsuvat

KALAJOELLE Tunnettu kesämatkailukohde Kalajoki isännöi kesän Loma-asuntomessuja. Aurinko-hiekkojen messualueelle toteutuu 28 rakennusta neljään erityyppiseen kortteliin. Yhteensä noin 10 hehtaarin messualueella on edustettuina sekä perinteistä loma-asumista että modernimpaa loma-rakentamista. Loma-asunnot sijaitsevat Aurinkolammen rannalla ja useasta kohteesta on myös merinäköala. Metsäkorttelissa nähdään rakennus tavaltaan perinteistä suomalaista, mutta myös kalajokista loma-asumista. Vastapainoa näille asunnoille tuovat näköalakorttelin kaksikerroksiset modernit talot. Lisäksi lammen rannassa sijaitsevilla loma-asunnoilla on ollut mahdollisuus erillisen rantasaunan rakentamiseen. Lähes kaikissa messukohteissa on mukana yksityinen perhe ja talotehdas/ arkkitehti. Messukohteista suurin osa on rakennettu perinteiseen tapaan puusta ja hirrestä, mutta onpa mukana kaksi kivirakenteista kohdettakin. Monia kohteita yhdistävät laajat ikkunapinnat sekä lasiliukuseinät, joiden kautta sisätilat yhdistyvät terasseihin ja luontoon. Terassiratkaisuja onkin esillä monenlaisina vaihtoehtoina. Kaikkiaan 28:ssa kohteessa on terassineliöitä yli 2000. Piharatkaisuissa kunnioitetaan Kalajoen ainutlaatuista luontoa: istutuksia tai puutarhoja uniikille hiekalle ei ole saanut toteuttaa. Ainoa istutettavaksi hyväksyttävä kasvi on meriheinä eli nykyinen rantavehnä. Kalajoen Loma-asuntomessut ovat järjestyksessään yhdennettoista. Heti juhannuksen jälkeen avautuvat messuportit ovat auki 23.6.–6.7.2014. Omakotiliitto on mukana Kalajoen loma-asuntomessuilla messuosastollaan heti messujen pääportin jälkeen ulkoalueella Ua1: 01. Messuosastolla päivystävät Omakotiliiton ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton järjestöaktiivit. P

H1

28

PÄÄPORTTI

HUOLTOPORTIT KOHTEET 1-28

ULKONÄYTTELYALUE MESSULUETTELO

MT

H2

KALAJOKI INFO MESSU- JA TIEDOTUSTOIMISTO

Ua3

19

LEIKKIPUISTO

Ua4

NÄYTTELYALUE

18

ENSIAPU

c Villa Albatrossista (kohde no: 3) on upeat näköalat merelle. • Kuva: Juulia Lahnaoja

MESSURAVINTOLA KAHVILA

H3

10 9 8 7 6

12

JÄÄTELÖ

20

16

17

14

H

15

LINJA-AUTOT

INVAPYSÄKÖINTI

H

13

P

11

22

TAXI

MOOTTORIPYÖRÄT POLKUPYÖRÄT

NÄYTTEILLEASETTAJAT

2

MESSUPARKKIIN 4 km

23

3

YRITYSTORI

Ua5

4

PIKARUOKALA WC

21

24

5

MESSUTUTKIMUS

1

Ua6

25

Ua2

26

27

28

Ua7

H

Ua1

MT

H1

P

0

20

100

Kalajoella tapahtuu Kaikkiaan 12.500 asukkaan Kalajoki tunnetaan parhaiten Hiekkasärkis-

tään. Kalajoen Hiekkasärkillä on vuosittain noin 560.000 matkailuyöpymistä. Hiekkasärkiltä löytyy hotelleja, kylpylä, ravintoloita ja baareja, leirintäalue, karting-rata, vesipuisto, huoltoasema, päivittäistavarakauppa ja golfkenttä. Kesä on Kalajoella tapahtumia täynnä. Alkukesän yleisömagneetteina ovat beachfutiksen Finnish Open ja X-games -tapahtumat jatkuen Kalajoen perinteisillä juhannusjuhlilla, jotka tuovat Hiekkasärkille kymmeniä tuhansia juhlijoita. Loma-asuntomessujen jälkeen loppukesän huipennuksena on Venetsialaisviikonloppu. 

20

Terasserna, naturen och strandlivet lockar Det kända resemålet Kalajoki ordnar Fritids-

boendemässan. På solsträndernas mässområde förverkligas 28 byggnader i fyra olika kvarter. På det ca 10 hektar stora mässområdet är både traditionellt semesterboende och modernare semesterbyggen representerade. Semesterbostäderna ligger vid Aurinkolampi strand och många byggnader har havsutsikt. Bakom nästan alla mässobjekt finns det med en familj eller en arkitekt/husfabrik. Största delen av mässobjekten är byggda i trä och stockar men det finns även med två stenhus. Många hus har stora fönster och glasväggar, genom vilka interiören sammansmälter med terasser och naturen. Fritidsboendemässan i Kalajoki är det elfte i sitt slag. Porten som öppnas genast efter midsommarn är öppen 23.6.- 6.7.2014.

Evenemang i Kalajoki Kalajoki med sina 2500 invånare är känd för sina strandrev. Det finns årligen ca.560 000 reseövernattningar på Kalajoki stranddynerna. På stranden finns det hoteller, spa, restauranger och barer, campingställe, carting-bana, äventyrsbad, bensinstation, butik och golfbana. Kalajoki sommar är full med evenemang. Kom med! 


SuomiAreena

Porissa 12.-19.7.2014

Vuosittain keskikesällä Porissa järjestettävän MTV:n Suomi Areenan teemana on tänä vuonna

Hiljaiset katot

asuminen ja ympäristö ja myös Omakotiliitto on mukana SuomiAreenalla. Omakotiliitto järjestää paneelikeskustelutilaisuuden torstaina 17.7.2014 Kaupungintalon pihalla, teemalla Pientaloasuminen – mikä siinä maksaa? Paneelin keskustelijoina ovat mm. asuntoministeri Pia Viitanen sekä suurimpien puolueiden kansanedustajat. Liitto esittäytyy omalla osastollaan kansalaistorilla Porin torilla 16.-18.7.2014. 

MAAILMANPYLVÄS

39 40 41 42 43

MESSUALUE

LAIVAYHTEYS NUOTIOPAIKKA

Ua11 Ua9 Ua10 Ua8

JYVÄSKYLÄ INFO

'A LA CARTE -RAVINTOLA

ULKONÄYTELYALUEET Ua

MESSURAVINTOLA

MESSU- JA TIEDOTUSTOIMISTO

PIKARUOKALA

MESSULUETTELOT DEKO JA TM

KUOHUVIINIBAARI

VAUVANHOITOPISTE

KAHVILA

LAPSIPARKKI

JÄÄTELÖ

MESSUPARKKIIN 5 KM

Ua7 Ua6

ÄIJÄPUISTO YRITYSTORI

38

36

35

34

Ua5

32

33

Ua4

31

30

Ua3

29 28 23

PANDAN LAKUBUSSI

PUUTARHANÄYTTELY

37

26

27

Ua1

25

24

SISUSTUS- & 1 RAKENTAJATUOTETALO HALLI

ÄP

OR

TTI

Ua2

3

21 22

2

20

19

4 5

16

18

6

15

17

9

14

13 13a

12

7 8

11

10 RIEMURANTA

• Ideoita • Vinkkejä • Ohjeita www.halltex.fi

Keski-Suomen

yhdistykset aktiivisina

Teksti: Dakota Lavento

Keski-Suomi on tänä vuonna monin tavoin tapahtumien keskiössä. Kesällä Jyväskylään kutsuvat asuntomessut ja vuoden alussa toimintansa aktivoineen Omakotiliiton Keski-Suomen Piirin omakotiyhdistyksillä on loistava tilaisuus kasvattaa jäsenkuntaa ennestään.

Omakotitiliiton Keski-Suo-

men Piirin ja Jämsän Seudun Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Laitinen on harvinaisen aikaansaava ja energinen. Kymmenen vuotta yrittäjänä öljyalan konsultoinnissa ja viestinnässä toiminut mies voi kirjata käyntikorttiinsa entisten titteleiden – ekonomi, KTM, yMBA, MJD – lisäksi toukokuun puolivälissä myös toimitusjohtaja, SEO (Suomalainen Energiaosuuskunta). Mies selvästi viihtyy kiireessä ja innostuu haasteista.

Laitinen on pitkän linjan omakotiyhdistysaktiivi. Jämsässä

hän edustaa uutta verta, mutta uusmaalaiseen Mäntsälän

www.halltex.fi


Öljylämpö on

Omakotiyhdistykseen hän liittyi jo 2000-luvulla ja ehti toimia yhdistyksessä sekä sihteerinä että puheenjohtajana. Mäntsälän Omakotiyhdistys kasvatti tänä aikana jäsenmääräänsä sadasta lähes neljäänsataan. Suomen Omakotiliiton liittokokouksen sihteeristöön Laitinen valittiin vuonna 2008. Hän onnistui myös elvyttämään vähälle huomiolle jääneen Vuoden omakotiteko -huomionosoituksen. Mäntsälän kunta sai sen ansiosta asemansa seudun kaavoituksessa.

Talkkaritoimintaa elvytetään Laitinen ei yksin ota kunniaa Mäntsälän Omakotiyhdistyksen jäsenmäärän kasvattamisesta ja toiminnan aktivoitumisesta. Hän kiittää erityisesti omakotitalkkaritoimintaa, joka eli 2000-luvun alussa kukoistuskauttaan. Nykyisin omakotitalkkareita on jo noin 125 kaikkiaan 83:ssa yhdistyksessä.

Myös Jämsän seudulla omakotitalkkaritoiminta on tut-

tua. Nyt toimintaa ollaan käynnistämässä tauon jälkeen uudelleen. – Jämsän seudulla olisi työtä hyvinkin parille kolmelle omakotitalkkarille ja Jyvässeudulla jopa 5-6:lle, Laitinen laskee.

Toiminta on kuitenkin organisoitava hyvin ja yhtenäi-

nen rahoitusmalli olisi enemmän kuin tarpeen. – Vahvat piirit voivat hoitaa toiminnan itsenäisestikin, mutta pienet tarvitsevat kyllä selkeän mallin, Laitinen huomauttaa.

Omakotitalkkarit tarjoavat erilaisia kiinteistön- ja kodin-

hoitoon liittyviä palveluja erityisesti vanheneville omakotiasukkaille, jotta he voisivat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Jämsän seudulla tarvetta on paljon, sillä 1960-70-luvulla UPM:n palvelukseen kaupunkiin muut-

Vaihda

vanha öljylämmitys uuteen

öljylämmitykseen

taneet alkavat jo tarvita ulkopuolista apua.

– Omakotitalkkarit ovat kuitenkin vain yksi keino aut-

taa, kuntapäättäjiltä tarvitaan sekä uudenlaisia ratkaisuja että tukea. Jämsäläisten onneksi meillä on taajamissamme tiivis yhdyskuntarakenne ja peruspalvelut siten suhteellisen lähellä, Laitinen sanoo.

Pientalovaltaisille Jämsän taajamille on tunnusomais-

ta vahva yhteisöllisyys, joten naapuriapu toimii. Jämsä on perinteinen teollisuuskaupunki, jossa suuret työnantajat, nykyisin UPM:n Jokilaakson tehtaat ja Patrian ilmailu- ja komposiittiteollisuus on yhdistänyt jämsäläisiä ja yhdistää

Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Lisätietoa ja säästöneuvoja: www.oljylammitys.fi

edelleen. Kaikki ovat samassa veneessä.

Kilpailutusta ja yhteisiä reissuja Jämsän Seudun Omakotiyhdistys on perustettu vuonna 2003 ja sen jäsenmäärä ylittää tänä vuonna 400. Laitinen valittiin puheenjohtajaksi kymmenen vuotta yhdistystä menestyksellisesti johtaneen Esko Järvenpään jälkeen. Toiminta on varsin aktiivista. Öljykuljetusten kilpailutuksesta on saatu jäsenille selviä säästöjä ja kuljetusten vähene-


NUNNAUUNI-AQUA+

c Jämsän Seudun Omakotiyhdistyksen jäseniä Jyväskylän Raksa-messumatkalla maaliskuussa 2014. • Kuva: Hannu Laitinen.

Paranna kotisi energiatehokkuutta

c Suomen Omakotiliiton messuosastolla Raksa-messuilla päivystivät mm. (vasemmalta) Annukka Såltin, Suvi Siltanen, Hannu Laitinen ja Ritva Lehtonen.

vu

s t äv ä

ni

Ke

olukiviu

u

misestä kiittää myös luonto.

Alkuvuoden aikana 2014 yhdistys on järjestänyt matkan

Jyväskylän Raksa-messuille ja kevätkokouksen yhteydessä nautittiin Jämsänkoskella Kiviä taskussa -näytelmästä. Hyvän Talonpidon Roadshow keräsi kuulijoita Jyväskylään maaliskuussa ja kesällä myös Jämsän Seudun Omakotiyhdistys päivystää asuntomessuosastolla, joskin päävastuu päivystyksistä on Jyvässeudun Omakotiyhdistyksellä.

Yhdessä voimakkaampia Pelkästään asuntomessujen varaan uusien jäsenten hankinta ei jää. Halu vaikuttaa omaan arkeen vaikuttaviin asioihin saa yhä uusia, myös nuorempia omakotiasukkaita järjestäytymään. Yhdessä ollaan voimakkaampia ja ääni kuuluu myös eduskuntaan. Yksi tärkeimmistä pinnalla olevista epäkohdista on kiinteistöveron

” Omakotitalkkarit tarjoavat erilaisia kiinteistön- ja kodinhoitoon liittyviä palveluja erityisesti vanheneville oma- kotiasukkaille...”

korotus. – Siitä on tullut

Varaava NunnaUuni-takka lämmittää samalla kotia ja käyttövettä

monissa kunnissa rahastus-

Lähes kaikki meistä haluavat nauttia elävän tulen

automaatti, joka käynnis-

tunnelmasta ja tulisijan tuottamasta lämmöstä. Varaavalla NunnaUuni-tulisijalla voit Aqua+

tetään aina kuntatalouden tökkiessä. Kyllä virkamiehillä ja poliittisilla päättäjillä olisi oltava näkemystä ja muitakin keinoja tilanteen ratkaisemiseen, Laitinen jyrähtää.

Usein kansalaisista aivan oikeutetustikin tuntuu, että

-ratkaisun avulla saada nautinnollisen lämmön lisäksi myös kuumaa vettä kotisi tarpeisiin. Tulisijan lämmöstä vain osa käytetään kuuman

päättäjät ovat vieraantuneet tavallisten ihmisten arjesta.

veden tuottamiseen, lopun lämmön lämmittäessä

Asiat näyttävät pienellä paikkakunnalla asuvasta toiselta

kotiasi tasaisesti ja pitkään - josta aito NunnaUuni-

kuin pääkaupunkiseudun vinkkelistä. Laitisen mukaan noin

tulisija tunnetaankin.

22.000 asukkaan Jämsässä voi melkein sanoa, että kaikki tuntevat toisensa ja kunnanjohtaja seisoo samassa kassajonossa kuin kuntalaisetkin. – Kaikkia huolettavat samat asiat: jätehuolto, tienpito ja kaavoitus. Meidän mielipiteillämme on vaikutusta, sillä meillä on suurempi jäsenmäärä kuin yhdelläkään puolueosastolla. Näin toimii myös valtakunnan politiikassa. Kun kaikki Omakotiliiton jäsenet kertovat kantansa, se varmasti kuullaan, hän huomauttaa. 

www.nunnauuni.com


Osta heti ja hyödynnä etusi osoitteessa Tuontiliike.fi!


Kesäkukkien lisäksi ruukkuihin istutetaan nyt pikkupuita, perennoja, heiniä ja kaalin taimia. Jopa salaatit sopii kylvää ruukun reunalle.

1.

2.

c Suuriin ruukkuihin mahtuvat havutkin. Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen

1. Sekä auringossa että varjossa viihtyvä rönsyrölli on hauska kesäheinä.

3. 5.

2. Kattiloissa kasvaa perinteisiä pelargonioita ja lobelioita, mutta myös yrttejä. 3. Vaikka mesiheinä ei koreile kukillaan, on se näyttävä omalla tavallaan.

4. Jos tilaa on vähän, ruukkuja voi asetella päällekkäin. Ruukkuihin on istutettu hopeatoppo, keijunkukka, kaksi mehitähteä ja valkohärkki.

5. Viinisuolaheinä sopii ruukkuun

yksinään tai kukkien seurassa. Siitä voi napsia lehtiä ruokiin.

6. Mangoldi säväyttää punaisine ruotineen ja tummine lehtineen. Taustalla pilkottavat keräkaali ja samettikukat. 26

4.

6.


Piharuukkuja täytetään vielä. Jos on usko-

minen vanhaa viisautta, yöhallanvaara on

pensaita ja puita. Esimerkiksi kartio- tai pal-

todennäköisimmin ohi vasta kymmenes ke-

lotuijat tuovat kukkivien joukkoon korkeutta

säkuuta. Kylmänaroilla kesäkukilla, kuten be-

ja vihreää kontrastia. Myös sirot japaninvaah-

gonioilla ja ahkeraliisoilla, ei siten ole edes

terat punertavine lehtineen täyttävät kauniis-

kiire ulos. Kesäkukat saavat seurakseen nyt

ti ruukkuja.

myös muita kasveja.

Innostus kotitarveviljelyyn näkyy ruukuis-

talajuurisille mehikasveille riittää laakea as-

sakin: osa niistä varataan syötäville. Vaikka

tia, kun taas kartiotuija vaatii syvän ja tilavan

kasvimaa kukoistaisi pihan laidalla, ruukuilla

ruukun. Hyötykasveillekin kannattaa varata

on mukava tuoda makuja ja tuoksuja lähem-

5-20 -litrainen astia, jotta niiden hoitaminen

mäksi kotiovea. Pensas- ja amppelitomaatit,

kasteluineen olisi helpompaa. Yrteille riittää

chilit ja paprikat kypsyvät aurinkoisen teras-

vähempikin multatila.

sin lämmössä. Myös yrtit viihtyvät auringossa

Ennen istuttamista kannattaa varmistaa,

ja niistä voi sipaista ihanaa tuoksua ohimen-

että ruukun pohjassa on reikä ylimääräisen

nen. Lamopinaatti pitkine versoineen laskeu-

veden poistumiseksi kasvien juurilta. Muutoin

tuu amppelista ja raikkaanvihreät tai puner-

ruukku tulee salaojittaa tavallista reilummalla

tavat salaatit lehtivät puolestaan ruukkujen

lekasorakerroksella. Soran päälle asetetaan

reunalla. Kun salaatit on syöty, siemeniä voi

sanomalehteä tai suodatinkangasta ja ruukku

ripotella lisää itämään.

täytetään puutarhamullalla, jota muun muas-

sa yrteille ja mehikasveille kannattaa keven

Hyötykasveja voi myös istuttaa samaan

Innokkaimmat istuttavat ruukkuihin myös

7.

Ruukku valitaan kasvin koon mukaan. Ma-

Piharuukkuihin

on pyrkijöitä

8.

ruukkuun kesäkukkien kanssa. Ne tuovat rehevyyttä, värikkyyttä, hauskaa ilmettä ja jopa

tää hiekalla.

yllätyksellisyyttä perinteisiin kukkaistutuksiin.

Vai mitäpä tuumaat samettikukkalaatikosta,

lehditaan jatkossakin, sillä kasvit eivät pääse

jossa kukkien lomassa keriikin punakaali? Tai

imemään maasta kosteutta niin kuin penkis-

ruukullisesta daalioita, joiden vaaleanpunai-

sä kasvaessaan. Istutuksia aletaan lannoittaa

sia kukkia kehystävät punajuurien lehdet?

kasvien vaatimusten mukaisesti vasta sitten,

Myös mangoldi ja viinisuolaheinä täydentä-

kun ne ovat juurtuneet kunnolla.

vät punertavine lehtineen istutuksia. Yrteistä

Istutus kastellaan hyvin ja kastelusta huo-

puolestaan persilja, sitruunamelissa, laventeli,

Kenkäkin kelpaa

salvia, oregano ja timjami ovat näyttäviä ja

Monivuotiset kasvit kannattaa mahdollisuuk-

kestäviä kesäkukkien seuralaisia.

sien mukaan talvettaa. Syksyn tullen esimer-

Lehdissä on katseltavaa

9.

kiksi japaninvaahtera pelastetaan sisätiloihin. Viileä talvehtimispaikka on sille paras. Paikan

Heinillä saa ruukkuihin kepeyttä, liikettä ja

ei kuitenkaan tarvitse olla valoisa, sillä puu

lehtien kahistessa jopa ääntä. Niitä voi is-

pudottaa lehtensä talveksi. Sen sijaan tuijat

tuttaa astioihin yksinään tai kukkien kanssa.

siirretään viileään ja valoisaan, ellei niitä ha-

Tuuhea, villi rönsyrölli hulmuaa amppelin tai

luta talvettaa ulkona. Perennat ja monivuo-

korkean ruukun reunalta, mesiheinä raikastaa

tiset heinät on varminta siirtää ruukuistaan

ruukkuryhmiä valko-vihreällä olemuksellaan

puutarhan multaan talvehtimaan.

ja hentohöyhenheinä keventää kukkapaljout-

ta. Heinistäkin on siis moneksi.

ka paljon kivaa istutettavaa onkaan tarjolla.

Istutuspuuhiin ryhdyttyään huomaa, kuin-

Niin ikään monivuotiset perennat sopi-

Ruukut saattavat loppua alkuunsa. Eipä hä-

vat ruukkuihin. Tutuimpia ruukkujen asukkeja

tää. Kierrätysastiat kelpaavat hyvin, ja ovat

ovat tyylikkäät kuunliljat ja herttaiset keijun-

vieläpä muodikkaita. Vanha kattila, emalikul-

kukat monenvärisine lehtineen. Myös veikeitä

ho, maalipurkki, pulkka, rähjä matkalaukku ja

mehitähtiä ja maksaruohoja istutetaan usein.

jopa vanha kenkä sopivat tehtävään hyvin,

Perennaruukuissa korostuvatkin kasvien kas-

kun niiden pohjaan tekee reiät tai salaojittaa

vutapa sekä lehtien muodot ja värit.

ne kunnolla ennen istuttamista. 

7. Punajuuri tummanpunaisine lehtineen korostaa daalian punaa. 8. Ruukussa tuijan hauska muoto korostuu. Näitä tuijia on leikattu, mutta tarjolla on myös luonnostaan pallomaisia lajikkeita. 9. Ruukut voi täyttää lehtevillä kuunliljoilla. Nämä perennat on onnistuttu talvehdittamaan kasvimaan mullassa ruukkuineen. 10. Satoa voi saada vaikka kengästä.

10. SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

27


NYT ON MILLÄ MAALATA! Osta Tikkurilan puutalomaaleja

Saat 50 % alennuksen Ramirentin telinevuokrasta.* Voimassa 15.4.–30.9.2014

Tikkurilan suosikit, Vinha ja Pika-Teho takaavat kestävän pinnan, joka pysyy hyvin puhtaana ja säilyy kauniina pitkään. Tutuissa ja riittoisissa purkeissa on nyt 30 % enemmän. * Saat Ramirentin telinevuokran puoleen hintaan, kun ostat vähintään 50 litraa Tikkurilan puutalomaaleja tai kuullotteita. Lue lisää www.tikkurila.fi/ramirent


Teksti: Timo Kiiski Kuvat: Timo Kiiski, Jarno Kylmänen/Rakentaja.fi Asiantuntija: rakennusinsinööri Minna Saha, Rakentaja.fi

ISOT SÄÄSTÖT itse remontoimalla

SÄÄSTÖÄ MYÖS VEROISSA Mikäli itse ei halua tehdä remonttitöitä kannattaa muistaa kotitalousvähennys. Sen avulla voi säästää todella tuntuvasti teetetyn työn kustannuksista. Kannattaa myös tarkastaa ettei työn tekevä yritys kuuluu harmaan talouden jobbareihin. Lisää tietoa: www.vero.fi, palkka.fi 

Mitä kannattaa tehdä itse, mitä ehdottomasti ei?

Itse tekemällä voi säästää tuntuvasti jo pelkässä 20 neliön olohuoneen pintaremontissa. Kun ammattimiehen laatoitustyö tarvikkeineen maksaa edullisimmillaan noin 1300 euroa, säästää itse tekemällä lähes puolet. Jos 20 m2:n olohuoneessa tehdään pinta-

teriaaliksi valitaan edullista laminaattia 7 eu-

remontti, eli revitään tapetit pois, laitetaan

ron neliöhinnalla, tulee 20 neliön huoneessa

lattian pinta uusiksi ja purkutyöt tehdään

kokonaishinnassa pois 800 – 1200 euroa.

itse, hintahaitari ammattilaisella teetettynä euroa.

Mitä sama maksaa teetettynä?

on tekijän osaamisesta riippuen 1400–2300 Laatan keskihinta on ammattilaiselle n.

4,9 m2:n paketti 100 millimetrin vahvuista

30 euroa neliöltä, joten silloin hänen kor-

eristevillaa maksaa n. 29 euroa. 20 neliön

vauksensa pintaremontissa asennuksineen,

huoneeseen paketteja tarvitaan viisi, joten

saumauksineen ja tarvikkeineen maksaa noin

villat yhdessä edullisemman, 7 euroa neli-

65 euroa neliöltä.

öltä maksavan laminaatin kanssa maksavat

Jos vastaava pintaremontti tehdään sa-

noin 290 euroa. Jos lattian alle on tehtävä

massa huoneessa itse ja työn osuus jää pois,

koolauksia, eli vahvistettava sen rakennetta,

kustannus jää 900 euroon.

nousee kustannus 60 eurolla: ammattimie-

hellä mahdolliset koolaukset sisältyvät edellä

Parketin tai laminaatin asennus lattiaan

maksaa ammattimiehellä teetettynä 7–9 eu-

lueteltuihin työn neliöhintoihin.

roa neliöltä. Koska pinnoitteen hyvä verrok-

kihinta on 30 euroa neliöltä, maksaa 20 ne-

lä voi mennen tullen säästää muutaman sa-

liön lattian remontti ulkopuolisen tekemänä

tasen. Ammattimies laskuttaa työstä alustan

viemäri- ja ilmastointityöt

töineen ja tarvikkeineen edullisimmillaan 750

tasoituksineen ja tasoitetöineen jopa 25 eu-

on hyvä jättää ammattilaisille, varsinkin kun ilmastointi on koneellinen. Kun isompi remontti tai omakotitalo on saatu valmiiksi, on vielä jäljellä iso siivoustyö ja siinä voi auttaa vähemmälläkin kokemuksella. Yksin tehtynä hyvilläkin välineillä remontin loppusiivous kestää kuitenkin useamman päivän. Ja vanhan omakotitalon remonttityömaalla siivouksesta saa myös kotitalousvähennystä. Lähes kaikki purkutyöt voi tehdä itse. Sähkötyöt on kuitenkin purkutöissäkin kokonaisuudessaan parempi jättää ammattilaiselle, ellet ole täysin varma johtojen sähköttömyydestä. Myös tavaroita voi noutaa itse rautakaupasta ja omalla peräkärryllä purkujätteen kuljettaminen kaatopaikalle säästää nopeasti useita satasia. 

euroa ja kalleimmillaan 800 euroa. Omalla

roa neliöltä. Halvimmillaan ja harvoin hänet

työllä säästää siis 130–170 euroa.

voi saada tekemään työn jopa 10 eurolla ne-

Rakennustöistä itse voi tehdä kaiken muun paitsi sähkötyöt ja märkätilojen vedeneristyksen. Tosin myös vesi-,

Jo pelkästään tapetoinnissa itse tekemäl-

liöltä. Tämä hinta sisältää pelkästään tasoite-

Tekisinkö itse?

työt, päälle tulevat tapettirullat, joiden hinnat

Jos lattia puretaan kokonaan villoineen päi-

vaihtelevat viidestä eurosta jopa 90 euroon.

vineen ja tehdään kokonaan uusiksi, maksaa

työ villoituksen kera tekijän kokemuksesta

nielee tapetteja noin 8 rullaa, joista yhdellä

riippuen 35–55 euroa neliöltä. Jos pintama-

valmista seinäpintaa tapetoi noin 5,3 neliöl-

Lattiapinta-alaltaan noin 20 neliön huone

c Remontin purkutöissä on parempi jättää sähkötyöt kokonaisuudessaan ammattilaiselle, ellei ole täysin varma johtojen sähköttömyydestä.

c Märkätilan korjaukset suositellaan teetettäväksi henkilösertifioidulla asentajalla. Vakuutusehtojen mukaisesti vakuutuksesta ei korvata suunnittelu-, perustus-, asennus- tai rakennustyövirhettä eikä tällaisesta virheestä aiheutunutta vahinkoa.

c Kokoamalla itse keittiökalusteet säästää helposti noin 700 euroa. SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

29


Säästä riippumatta säästä – aina sopivin lämpö Electrolux-ilmalämpöpumppu yhdistää uusimman teknologian ja erinomaisen energiatehokkuuden. Loma-asunnolla olevan laitteen avulla ylläpidät +8°C:n lämpötilaa talven ajan. Pohjoismaiseen makuun soveltuva linjakkaan pelkistetty muotoilu istuu huomaamattomasti sisustukseen. Lämpöpumppumme ovat energialuokkaa A++ ja A+++ ja niillä on erittäin alhainen, jopa 20 dB:n (A) äänitaso sekä 2 vuoden takuu. Suunniteltu pohjoisiin sääolosuhteisiin.

Lisätietoja tuotteistamme sekä tiedot jälleenmyyjistä löydät osoitteesta

www.electrolux.fi


Neuvoja saa You Tubestakin

tä. Jos tapettirullan hinta on 32 euroa, tulee

Helsinkiläinen Jari Malmberg on remontoinut vanhaa omakotitaloaan jo reilut kolme vuotta. 120 tuntia omaa työtä on tuonut säästöä arviolta 4000 euroa. Hyviä neuvoja saa netin You Tube -palvelustakin. Malmbergin perheen omakotitalo Helsingin Myllypurossa on vuonna 1960 rakennettu Siborex-harkoista eli sen rakenne on kevytbetonia. Kokonaisneliöitä on 140, joista asuinneliöitä on noin 98. Talo on yksikerroksinen. Perhe osti talon vuonna 2010 ja sen jälkeen kolmelapsisen perheen isällä ei ole ollut vapaa-ajan ongelmia. – Talo oli asuttavassa kunnossa, kun muutimme. Mutta ihan kaikki oli retroa, keittiökaapitkin olivat alkuperäiset. Olen kuitenkin tehnyt kylpyhuonetta lukuun ottamatta remonttia melkein kaikkiin huoneisiin, vain kylpyhuone saa odottaa, Jari kertoo.

20 neliön huoneen tapetointi ammattimiehellä teetettynä maksamaan n. 700 euroa. Itse tekemällä saman työ kustantaa noin 300, jos huoneen seinät eivät kaipaa ylimaalausta. Jos pitää maalata yli, tulee päälle maalikustannuksia n. 50 euroa.

Kalusteasennus 14 m2:n keittiöön Kalusteasennuksen hinnan keittiöfirmat laskevat perinteisesti ”juoksumetreissä”. Tätä mittayksikköä käytetään usein tavarasta, joka voitaisiin mitata myös pinta-alan mukaan neliömetreinä tai painon mukaan kiloina, mutta joka on käytännöllisempää mitata ja myydä

c Jari Malmberg

on hankkinut omakotitalonsa remontointiin ammattilaistason pyörösahan ja muut työvälineet. Autotalli on muuttunut tee itse –remontoijan työhuoneeksi ja varastoksi. Keittiöremontti 50 tunnissa Suurin muutos liittyi lämmitysjärjestelmään ja sen uusimisen Jari ulkoisti. Mutta esimerkiksi muuten valmiina ostetun uuden keittiön kaappien kokoamisen, pintatyöt ja laatoituksen Jari teki itse. –Näihin töihin meni arviolta 50 tuntia. Tuttavapariskunta asennutti suunnilleen samanlaisen keittiön paketin myyneellä firmalla, joka laskutti asennustyöstä noin 2000 euroa. Isoja remonttikohteita ovat keittiön lisäksi olleet kodinhoitohuone ja lattioiden uusiminen. Pieniä juttuja on tehty joka huoneeseen, alkaen korvausilmaventtiilien asentamisesta. Vaikka Jari remontoi jo perheen edellisenkin kodin, kerrostaloasunnon, oli esimerkiksi lattian tasoittaminen hänelle täysin uusi ja outo asia. – Taisin katsoa You Tubesta jonkun pätkän, miten se tehdään. Lopulta seinien ja lattioiden tasoitukset ja laatoitukset eivät kuitenkaan ole kauhean vaikeita tehdä itse, hän sanoo. Neuvoja myös naapureilta You Tuben ja Internetin lisäksi hyviä neuvoja kannattaa kysyä myös ”naapurinmiehiltä”. – Aina joku heistä pyörii pihalla haalareissa, Jari naurahtaa. – Vaikka 1990-luvun lopulla valmistuinkin ammattikoulusta kirvesmieheksi, en niitä töitä tehnyt työkseni kuin muutaman vuoden. Olen jo pitkään ollut toimistohommissa teollisuuden puolella ostajana, tämä remontointi on sille hyvää vastapainoa. Kaikkiaan Jari arvioi käyttäneensä aikaa remonttiin reilun kolmen vuoden aikana noin 120 tuntia. – Varmaan se säästö ammattimiesten tuntiveloituksiin suhteutettuna on ollut noin 4000 euroa. Ja jos päälle lasketaan rakennettu, niin säästö on vielä suurempi. Teen näitä remontteja aika lailla osissa, kun perhekin vaatii aikaa, pienin on vasta kaksivuotias nassikka. Kuitenkin jos parikin kuukautta olen tekemättä, niin käsi alkaa jo syyhytä poranvarteen.

Jari pitää remonteistaan nettipäiväkirjaa osoitteessa http://suurtapintaremonttia.blogspot.fi 

pituuden mukaan metreinä. Kalusteasennus maksaa 160-233 euroa juoksumetriltä, laskema perustuu ammattimiehen 45 euron tuntiveloitukseen. Hinta sisältää työn ja keskihintaisen keittiökalustuksen sekä tarvittavien työvälineiden vuokrat. Vastaavan kalusteasennuksen omakustannehinta on 110180 euroa juoksumetriltä.

Jos keittiön koko on 14 m², ammattimiehen

tekemänä se maksaa 2200–2900 euroa, materiaaleista riippuen. Tässä esimerkkilaskelmassa keittiössä on kalusteita on 6 juoksumetriä, laattalattia, kalusteiden välitilat laatoista ja loput tiloista tapettia. Vastaavalle keittiölle omakustannehinta on 1700–2100 euroa. Hinnasta puuttuu kodinkoneet. 

Kirvesmie s pk-seudu m lla n. 45 € aakunnissa /t ja n. 35 €/t Putki-ja sä hkömies pk -seudulla n. 55 €€/t ja maakunnis sa n. 45 €€/t Rakennu sm aa la ri n. 40 €€/ h pk-seutu n. 35 €€/h m , aakunnissa Muurari pk-seudull a n. 45 €€/h, maakunnis sa n. 40 €€/ h. Näissä amm attilaiste n tuntipal 24 %:n arvo koissa on nlisävero, mukana sosiaalitu eläkemaksu rvamaksu, , tapaturm työ- a-, työttö ja ryhmäh myysvaku enkivakuu u tu s- tu sm ja työajan aksu sekä lomakorva lyhennysm us aksu. Kun töihin alkaa ja pa miehet, ura lkkaa siih en ammatti kassa ylee nsä hinta - kuin tunt jää alhais itöinä teet emmaksi etty työ. Ty kilpailutt öt kannatt aa erikseen aa useammalla yrityksell Kustannu kset on pä ä. äasiassa la Rakenta skettu ja.fifi-sivu stolla käy Remontt tössä olev iOptimi-oh alla jelmalla.

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

31


m i tä j o s m u u t ta i s i t HYvinkään k Y tä j ä l l e ?

Isonkylän ja olllIlanpuIston tontteja vielä muutamia jäljellä. Hinnat alkaen 59 000€ tonttIen MyyntI

Myös vuokrausMahdollIsuus.

lkv Hannu naukkarinen oY hannu naukkarinen 040 5431081 risto sainio 044 057 6914 www.hannunaukkarinen.fi tonttien myyjä Maatalousyhtymä laakkonen yrjö, jyrki ja reetta.


Avattava ja puhdistettava kalvopainesäiliö jossa valmiina säädettävä painekytkin, painemittari ja varoventtiili.

WatMan TRIO-UV

LVI: 3614428

LVI: 4761056

Kysy valmiita paketteja.

Tiedätkö, millaista vettä käytät?

LVI: 3614407 Sisältää seuraavat määritykset: pH, sähkönjohtavuus, väri, rauta, mangaani, kovuus, aistinvarainen arviointi, nitraatti, nitriitti, fluoridi, arseeni, mikrobiologinen määritys sekä mahdollinen koesuodatus.

TILAA TÄSTÄ 010 666 72 82 www.vesikauppa.com


Teksti Jaana Pesonen Kuvat Tikkurilan ja Isoverin kuva-arkistot

Korjaa ulkovuoraus ja lisäeristä samalla

JULKISIVU kertoo talon Julkisivun uudistus ja korjaus on suuri kiinteistön korjaushanke, joka edellyttää huolellista suunnittelua ja asiantuntijoiden apua. Silloin lopputulos on sekä aikaa että katseita kestävä. Julkisivulla on monta tehtävää.

Se

suojaa rakennusta sateelta, auringonpaahteelta, tuulelta ja lumelta. Lisäksi se sovittaa rakennuksen ympäristöön sekä kertoo talon arkkitehtuurista ja aikakaudesta. Julkisivu ottaa kantaa ympäristöön, sulautuu siihen ja muodostaa osan siitä.

Kaava sanelee Meillä Suomessa rakentamista ja korjaamista säädellään kaavoituksella ja kaavamääräyksissä yleensä on maininta talon julkisivumateriaaleista ja värityksestä. Julkisivujen suunnittelu ja niiden muuttaminen on luvanvaraista. Rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen taikka ikkunajaon muuttaminen vaatii toimenpideluvan.

Julkisivujen ilmeeseen vaikuttavat ik-

Pidä huoltokirjaa! Suomen Omakotiliitto on tuottanut Pientalon Huoltokonseptissa uuden, painetun ja päivitetyn Omakotitalon Huoltokirjan ja jakanut sen muun muassa kaikille jäsenilleen. Huoltokirjaa toimii kiinteistön suunnitelmallisen käytön, huollon ja hoidon työvälineenä. Kirja opastaa kiinteistön haltijaa tarvittavien huoltotöiden osalta, koska ja miten tarkastukset täytyy tehdä sekä muistuttaa niiden tekemisestä. Se antaa myös suuntaviivat siitä, miten ja milloin rakenteita, materiaaleja ja järjestelmiä tulisi uusia tai korjata. 

34


kunnosta Tarvitaanko lisäeristystä? Kun on aihetta laajamittaiseen julkisivun korjaamiseen, kannattaa silloin harkita myös seinärakenteen lämpöteknisten ominaisuuksien parantamista. Lisäeristäminen parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Lisäeristäminen voi olla joko ilmatiiveyden parantamista, ovien ja ikkuna-aukkojen ilmarakojen tilkitsemistä, höyrysulun korjaamista tai lisäämistä, tuulensuojalevyn asennusta tai koko rakennuksen nykyisen seinärakenteen lisälämmöneristämistä. Ulkopuolelta lisäeristettäessä vanhaa rakennetta puretaan niin paljon, että vanha ja uusi eristekerros liittyvät mahdollisimman

tiiviisti yhteen. Lisäeristämisessä on otettava huomioon, että lisäeristäminen kasvattaa ulkoseinän paksuutta, jolloin vanha sokkelipinta jää yleensä sisemmäksi. Myös räystäiden leveys pienenee, ja jos ikkunoita ei siirretä ne jäävät ikävännäköisesti syvälle julkisivuun painuneiksi. 

kuna-aukkojen koot ja sijoittelu, aukko-

kokohtien rajapinnoissa esiintyy usein

jen ja umpiseinien välisten pinta-alojen

myös kosteusvaurioita ja ilmavuotoja.

suhteet ja ikkunoiden asennuspinta suhteessa muuhun julkisivuun. Myös väri- ja materiaalivalinnoilla on suuri merkitys.

Puu ei ole ikuista

Varovaisuutta minerittilevyjen kanssa mutkistua, jos ulkoseinät on vuorattu asbestia sisältävillä mineriittilevyillä. As-

puuverhoiltuja. Puuverhoilluissa talois-

bestia on yleensä 1960- ja 1970- luvuilla

sa ilmenevät julkisivuongelmat voidaan

valmistetuissa levyissä.

jakaa säännölliseen huoltomaalauksen

Yleensä asbestipurkutyöt ovat luvan-

tarpeeseen tai puujulkisivussa olevien

varaisia ja niitä saavat tehdä vain pur-

vaurioiden kunnostustoimenpiteisiin.

kuun erikoistuneet yritykset. Jos työn

Julkisivukorjausten taustalla ovat

teettää, pitää yrityksellä olla purkutyö-

yleensä aina vanhan julkisivun vauriot

hön vaadittava lupa, mutta jos purkutyöt

kuten laudoituksen lahovauriot, puut-

tekee itse, lupia ei tarvita. Silloin kannat-

teellinen ilmarako, haalistuneet ja hilsei-

taa käyttää asiamukaista suojavarustus-

levät maalipinnat, seinän kosteusvauri-

ta. Purkutyön ajaksi tulee pukeutua ker-

ot tai koko rakennuksen lämpötekniset

takäyttöiseen suojahaalariin ja käyttää

heikkoudet tai puutteet.

hengityssuojainta, jonka luokka on P3.

Hyvin usein ongelmakohtia ovat

Levyt poistetaan seinistä niitä rikkomat-

myös seinän ala- ja yläreunat sekä ovi-

ta, jotta levyistä ei irtoa asbestia. Asbes-

ja ikkuna-aukkojen reuna-alueet. Auk-

tia sisältävät levyt ovat ongelmajätettä

Kun ostetaan remonttipalveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voidaan vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Vähennyksen saa työn osuudesta, ei materiaaleista. Vuonna 2014 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa Vähennys on henkilökohtainen, pariskunta voi yhdessä saada 4800 euron vähennyksen. 

• Seinustoille ei istuteta suuria kasveja, puita tai pensailta • Köynnösten ei anneta kiipeillä julkisivua pitkin • Räystäskourut puhdistetaan säännöllisesti • Piha-alueiden sadevesikaivot puhdistetaan säännöllisesti. Näin sade- ja sulamisvedet saadaan ohjattua pois piha alueelta • Kittaukset uusitaan säännöllisesti • Vääntyneet pellitykset, vuotavat kourut ja syöksytorvet korjataan • Tikkaiden, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tarkastetaan vuosittain • Lunta ei kasata seinustoille

Omakotitalon julkisivuremontti saattaa

Suurin osa suomalaisista pientaloista on

Julkisivuremontista verohyötyä

Näin pidät julkisivun kunnossa

ja ne on hävitettävä asianmukaisella ta-

valla.

ohutta puutavaraa, kannattaa harkita

Korjaa harkiten

Jos alun perin on käytetty liian

koko julkisivun uusimista. Suositeltava vähimmäispaksuus on 20 millimetriä.

Puuverhouksen korjaaminen vie aikaa,

Mitä paksumpaa lautaa ulkoverhouk-

mutta on teknisesti kohtuullisen yksin-

sessa käytetään, sitä pienempää ja vä-

kertaista. Jos vaurioita esiintyy mää-

häisempää kosteuseläminen ja halkeilu

rällisesti vähän, uusitaan vain huono-

on. Kannattaa valita hienosahattua kuu-

kuntoiset laudat, ei koko verhousta.

silautaa, koska se kestää mäntyä parem-

Korjauksessa pyritään käyttämään alku-

min kosteuden tunkeutumista puuhun.

peräistä vastaavaa verhouslautaa, jotta

Toimivassa ulkoverhouksessa sokke-

uusittu kohta ei erotu valmiista verho-

li on vähintään 300 millimetriä korkea,

uksesta.

tuuletusrako 22-25 millimetriä sekä

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

35


”Suurissa pinnoissa väri näyttää yleensä vaaleammalta ja kirkkaammalta.”

Puutalosta kivitalo Vanha puuverhoiltu talo voidaan kaavan niin salliessa muuttaa kivitaloksi eristerappauksella. Sopiva alusta lisäeristykseen ja rappaukseen on umpilaudoitus tai tuulensuojakipsilevy. Sen päälle asennetaan kovaeristelevy, joka kiinnitetään runkorakenteeseen kiinnikkeillä. Kiinnikkeisiin asennetaan myös teräsverkko, jonka pintaan tehdään kolme erillistä rappauskerrosta, yhteisvahvuudeltaan noin 25 millimetriä. 

Miksi vaipan pitää olla ilmatiivis? Lämmin ilma pysyy rakennuksen sisällä ja kylmä ilma ulkopuolella vain, jos rakenteet ovat kauttaaltaan ilmatiiviit. Tiivis talo on edullinen asua, lämmityskustannukset pysyvät maltillisina ja vedottomuus parantaa asumisviihtyvyyttä. Ilmatiiviissä rakennuksessa sisään otettava korvausilma tulee rakennukseen hallitusti, ei ilmavuotoina. 

useamminkin. Jos julkisivulaudoituksen uusimisessa on käytetty teollisesti pohjamaalattua lautaa, se kestää pelkän pohjamaalin turvin ensimmäisen talven yli. Näin julkisivu voidaan haluttaessa maalata vasta seuraavana keväänä.

Jos lautaa ei ole käsitelty teollisesti,

pitää se ensin pohjustaa pohjustepuunsuojalla. Oksakohdat kannattaa käsitellä oksalakalla. Oksalakan tarpeellisuudesta ollaan monta eri mieltä, mutta etenkin

maalata, sillä maali kuivuu liian nopeasti.

vaaleissa pinnoissa oksakohdat pihka-

Paras maalaussää on pilvipouta.

läikkineen tulevat helpommin esiin, jos räystäs riittävän pitkä ja sadevesien

oksalakkaa ei ole käytetty. Oksakohtien

Valitse väri huolella

poisto katolta hallittu rännikouruja ja

lakkaus on aikaa vievää puuhaa, mutta

Ennen lopullisen maalierän hankintaa,

syöksytorvia pitkin. Tuuletusuran tehtä-

kaunis lopputulos on vaivannäön arvois-

kannattaa tehdä noin neliön suuruinen

vänä on varmistaa julkisivulaudoituksen

ta.

koemaalaus joko seinään tai erilliseen

kuivuminen ja kosteuden haihtuminen.

Pohjustepuunsuojan päälle sivellään

levyyn.

Kun taloon asennetaan uutta julki-

ensin pohjamaalia ja vasta sitten pinta-

Suurissa pinnoissa väri näyttää yleen-

sivulaudoitusta, on suositeltavaa käyt-

maalia. Pintamaalia voi käyttää myös

sä vaaleammalta ja kirkkaammalta.

tää ristiinkoolausta. Tällä varmistetaan

pohjamaalaukseen, jolloin sitä täytyy

Siksi asiantuntijat suosittelevat valitse-

tuuletuksen tehokkuus ja toimivuus joka

ohentaa ohjeiden mukaisesti. Julkisi-

maan mallia hieman murretumman ja

suuntaan. Jos julkisivussa yhdistetään

vupaneelit on helpointa maalata ennen

tummemman värisävyn. Värisävyä kan-

vaaka- ja pystyverhousta, ne edellyttä-

kiinnittämistä. Kiinnittämisen jälkeen

nattaa katsoa luonnonvalossa eri vuoro-

vät erisuuntaisten koolausten käyttöä.

maalataan lopullinen pintamaalikerros.

kaudenaikana.

Maalia pintaan

36

Kun ryhtyy julkisivun maalaustyö-

Talon värin lisäksi tarvitaan yleensä

hön, kannattaa muistaa, että vuorokau-

pääväriin sopiva tehosteväri, jolla koros-

Maalipintaa pitää huoltomaalata noin 10

den keskilämpötilan on oltava vähintään

tetaan esimerkiksi nurkkalaudoitusta tai

vuoden välein, etelänpuoleisilla seinillä

viisi astetta. Helteisellä säällä ei kannata

ikkunan yläpuolista koristelaudoitusta. 


Yläpohjan lisäeristäminen kannattaa Helpoin tapa parantaa vanhan talon eristystä on lisätä sitä yläpohjaan. Lämmin ilma nousee ylöspäin ja lisäämällä eristettä yläpohjaan estetään lämmön karkaamista tehokkaasti. Puhallusvilla sopii yläpohjan lisäeristämiseen ja se voidaan puhaltaa vanhan eristeen päälle, mikäli se on hyväkuntoista. Kun eristettä lisätään yläpohjaan, pitää huolehtia siitä, että tuuletustila on riittävän suuri. 

Kolme eri vuosikymmenten taloa. Lisäeristäminen suunniteltu toteutettavaksi ulkoapäin. Lisäeristys on esimerkkitaloissa suunniteltu tehtävän Isoverin eristeratkaisuilla. Vanha talo, hirsirunko • Sisäverhous • Höyryn tai ilmansulku • Hirsiseinä

Vanha talo, 1940-50-luku, rintamamiestalo • Sisäverhous, pinkopahvi • Kuitulevy • Bitumipaperi • Koolaus ja purueriste, 100-125 mm • Bitumipaperi •Vinolaudoitus Julkisivun lisäeristyksessä lisätään ulkopuolelle:

Vanha purueriste voidaan vaihtaa Isover KL 33 villaeristeeseen. Vinolaudoituksen päälle asennetaan • Isover RKL-31 Facade tuulensuojaeriste • Tuuletusväli ja koolaus • Ulkoverhouslauta Vanha talo, 1960-90-luku • Sisäverhous, kipsi- tai lastulevy • Höyrynsulkumuovi tai ilmansulkupaperi • Koolaus ja mineraalivilla, 100-200 mm

Julkisivun lisäeristyksessä lisätään ulkopuolelle:

Hirsirungon pintaan asennetaan Isover KH eristematto, joka tasaa seinän epätasaisuudet ja tilkitsee hirsien välit. Eristematon pintaan kiinni asennetaan • Isover RKL-31 Facade tuulensuojaeriste • Tuuletusväli ja koolaus • Ulkoverhouslauta

Julkisivun lisäeristyksessä lisätään ulkopuolelle:

Jos vanha tuulensuojalevy on kunnossa ja asianmukainen, se jätetään paikoilleen. Tuulensuojalevyn päälle asennetaan Isover RKL-31 Facade tuulensuojaeriste • Tuuletusväli ja koolaus • Ulkoverhouslauta

www.lumon.fi/kampanja

Lumon terassikokonaisuus

– avaruutta ja esteettömiä näköaloja

Haaveiletko sinäkin lasituksesta? – Vältä sääriski kesän juhlissa.

Esteettömät näkymät kutsuvat luonnon kylään. Sivuunlimittyvät lasielementit antavat koko terassitilan käyttöösi ja vapaasti sisustettavaksesi.

Herätä lasiterassi eloon katsomalla tätä ilmoitusta tabletin tai älypuhelimen kautta. Lataa sovellus Lumon 3D.

Mikset maksaisi hankintaasi mukavasti sopivissa kuukausierissä?

– Korottomalla Lumon rahoituksella voit toteuttaa unelmiesi lasituksen heti! Kysy lisää Lumon myyjältä.

Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti! 020 7403 200

(Puh. hinta 8,28 snt + 7 snt/min (lankapuh.) tai + 17 snt/min (matkapuh.)

Katso terassia kolmiulotteisena puhelimella tai tabletilla!

facebook.com/LumonSuomi youtube.com/LumonOy


Uutta & uutisia Suojassa lialta ja kosteudelta SmartStore Dry -laatikot on suunniteltu tärkeiden tavaroiden säilytykseen kylmissä ja kosteissa tiloissa. Voit säilyttää niissä huoletta vaikkapa kesä- ja talvivaatteet, valokuvaalbumit, vanhat kirjat ja tilaa vievät peitteet ja tyynyt. SmartStore Dry on saanut eurooppalaisen IP44-luokituksen. Tiiviskantinen laatikko suojaa sisällön kosteudelta, pölyltä, ummehtuneelta hajulta ja ötököiltä. Jos laatikkoon laitetaan säilöön esimerkiksi tekstiileitä, pitää varmistua, ettei niissä ole kosteutta, joka edesauttaa homeen kasvua. Tällöin säilytettävien tuotteiden joukkoon kannattaa laittaa kosteutta kerääviä kuivausainepusseja. Laatikot kestävät useamman kymmenen asteen pakkasen ja kuumuuden. Läpikuultavan värin ansiosta sisällön tietää ilman kannen avausta. Laatikot ovat pinottavia ja niitä on saatavissa kolmea eri kokoa: 15, 31 ja 45 litraa. Lisätietoa: www.orthexgroup.com/fi

Kevyt ja kestävä puunkantoteline Pisla uudisti perinteisen puunkantotelineen ja teki tuotteesta entistä monikäyttöisemmän. Uusissa Kelo- ja Honka-puunkantotelineissä yhdistyvät vaalea koivupuu ja pulverimaalattu merialumiini. Värivaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta. Telineet ovat kevyitä liikutella ja niihin mahtuu vaikka koko pesällinen takkapuita. Lisäksi modernisti ja pelkistetysti muotoiltua telinettä voidaan käyttää myös lehtitelineenä. Teline on kooltaan 33 x 53 x 35 senttimetriä. Tuotetta myydään rautakaupoissa ja hyvin varustelluissa marketeissa. Hinta noin 85 euroa. Lisätietoa: www.pisla.fi

Puunkäsittelyaine ulkokäyttöön Osmo Color EcoGarden on ulko-käyttöön tarkoitettu puun pintakäsittelyaine, josta on nyt saatava-na uutuusväri Hiili. Vesipohjainen ja kevyesti pigmentoitu öljy on kehitetty erityisesti kasvimaan, pihan ja parvekkeen rakenteisiin, ja se soveltuu käytettäväksi kaikille puupinnoille, myös painekyllästetylle puulle. EcoGardenia voi käyttää pihan, puutarhan ja kasvimaan puurakenteisiin, esimerkiksi taimilaatikoiden, näkösuojien, hiekkalaatikoiden ja pienoiskasvihuoneiden käsittelyyn. Tuotteen puulle luonnonmukaista suojaa antava vaikutus perustuu värimorsingon mehuun, joka on haitaton ja biologisesti täysin hajoava kasviraaka-aine. Silkinkiiltoinen EcoGardenilla käsitelty pinta kestää hyvin vettä ja auringon UV-säteilyä, eikä se halkeile tai hilseile. Tuotetta on saatavana lähes mustan Hiilisävyn lisäksi klassisissa oliivin ja kastanjan väreissä. EcoGardenilla tehdään ensimmäisellä kerralla yhdestä kahteen käsittelyä. Uusintakäsittelyyn riittää yksi käsittelykerta puhdistetulle puupinnalle. Puunsuoja-aine on helppoa levittää hyvälaatuisella siveltimellä tai lyhytnukkaisella telalla. Hinta 21,50 euroa/0,75 litraa. Lisätietoja: www.osmocolor.com

Aikaa ja säätä kestävä terassilauta Marmorimaisesti kuvioitu UPM ProFi Floor -komposiittilaatta tuo uudenlaista ilmettä terasseille ja parvekkeille. Neliönmuotoiset 400 x 400 millimetrin ja paksuudeltaan 28 millimetrin laatat valmistetaan huoltovapaasta ja aikaa kestävästä komposiittimateriaalista. Kiveä muistuttava pinta tuntuu lämpimältä jalkapohjaan. Laatoissa on pitävä pinta sekä märkänä että kuivana sekä hyvä naarmun- ja iskunkestävyys. Laatat asetellaan tasaiselle pinnalle ja yhdistetään toisiinsa patentoidulla X-kiinnikkeellä joko kulmista tai kunkin sivun keskeltä. Laattoja voi tarvittaessa leikata halutun mallisiksi tavallisilla puuntyöstöön tarkoitetuilla työkaluilla. Laatoitus on miltei huoltovapaa, puhdistus vedellä ja harjalla riittää. Komposiittilaattoja on saatavilla kolmena väri-vaihtoehtona: yönmusta, kivenharmaa ja marmorinvalkoinen. Hinta noin 72 euroa/ neliömetri. UPM ProFi -esitteitä, asennusohjeita ja terassin suunnittelutyökalu on osoitteessa www.upmprofi.fi

Jalallinen viljelylaatikko Kekkilän suurella multatilalla varustettu jalallinen viljelylaatikko sopii yrttien, vihannesten, mansikoiden ja kesäkukkien kasvattamiseen parvekkeella ja terassilla. Viljelylaatikko toimii hyvin myös pienenä keittiöpuutarhana. Laatikko on korotettu vyötärön tasolle, mikä antaa ergonomisemman työskentelyasennon. Laatikko toimii samalla myös tilanjakajana tai näkösuojana. Viljelylaatikkoa on saatavana mustana sekä valkoisena. Pakkauksessa on myös metallirunkoinen köynnöstuki sekä kasvien tai taimien nimeämiseen tarkoitetut viljelytikut. Lisätietoa: www.kekkila.fi

38

Oksat ja risut pois Kunnolliset raivaussakset ovat kotipuutarhurin monipuolinen apuri aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kevyissä vain 1,2 kilogrammaa painavissa Fiskars SmartFit raivaussaksissa on teleskooppivarsi (665-915 mm) jolla saadaan käyttömukavuutta korkealta tai matalalta leikattaessa. Hinta noin 50 euroa. Lisätietoa: www.fiskars.fi


Jokainen voi olla järkevä sähkönkäyttäjä Missä päin Suomea asutkin*, Vattenfallin asiakkuus kannattaa. Saat asiantuntijan suosituksen edullisimmasta sähkösopimuksesta ja vinkit energiansäästämiseen. Lue lisää ja tee sopimus: vattenfall.fi tai soita 020 6900 22** arkisin klo 9–17.

Smart Plug mukana Vuoden Energiaperhe -kilpailija Olga Temosen arjessa.

*

Pois lukien Ahvenanmaa. **Palvelunumerot lanka- ja matkapuhelimesta: paikallisverkkomaksu/matkapuhelumaksu.


Pientaloasumisen oikeutus kyseenalaistetaan? Suomi on ollut maa, jossa on viljelty, kasvatettu karjaa, hoidettu metsää, tuotettu raaka-aineita teollisuudelle – ja asuttu pientaloissa elinkeinon äärellä. Tiedämme, että työn perään on tultu tiiviimpiin yhteisöihin, kyliin ja kaupunkeihin. Maailma muuttuu ja Suomi sen mukana. Talomme on rakennettu niin hyvin kuin on taidettu, oppia saatu kantapään kautta ja jo osataankin aika hyvin. Toiveasumismuotona pientaloasuminen on pitänyt asemansa. Vaan kauanko? Uhkakuvia maalaillaan unelmien taivaalle. Lait, asetukset, niiden mukanaan tuomat veroluonteiset maksut, verot ja kaikkinainen kulunki, millä pientaloasukasta voi rahastaa, alkaa jo olla tapissaan. Kiinteistövero satuttaa ehkäpä eniten suoraan verottajalta saapuvana isona esitäytettynä arkkina. Tuloveroarkin ohella. Toki kunnat tarvitsevat verotulonsa, jotta kuntalaiset saavat peruspalvelunsa. Mutta miksi suurimman laskun maksaa pientaloasukas? Kuntien talousarviot ovat nyt työn alla ja alkusyksystä ne julkistetaan. Pidetään me verojen maksajat joukolla yhteyttä kunnan päättäjiin, jottei pientaloasumista pidettäisi kunnassa talouden maksuautomaationa. Yksistään verotusarvojen korottaminen nosti kiinteistöveroa n. 10 %. Suunnitellut kiinteistöveron alarajojen nostot edelleen automaattisesti korottaisivat kiinteistöveroa. Joillekin kunnille se on tervetullut mahdollisuus, mutta useat kunnat vastaavasti ovat pakotettuja nostoon vaikkei tarvetta olisi ollutkaan. Ja pientaloasukkaat maksavat. Julkisen taloudenpidon keinot ovat moninaiset, mutta kun pientaloasukas omistaa läntin maata ja talonsa eikä elämänsä kenties suurimmasta sijoituksesta noin vain haluta tai voida luopua, on asukasta helppo laskuttaa – kyllä se viimein maksaa. Verottaja vielä ”auttaa” nostamalla verotusarvoja, jolloin euromääräinen laskumme kallistuu. Ehdottomasti suurin osa pientaloasukkaista on aivan tavallisia työtä tekeviä suomalaisia. Pientaloasumista on pidetty ihanneasumismuotona ja sitä se on monelle edelleen. Halutaan kasvattaa lapset väljässä turvallisessa ympäristössä. Ja jatkaa asumista omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Omakotiliitto on jo toista kymmentä vuotta osallistunut yhteiskunnan talkoisiin organisoimalla ikääntyvälle väestölle avuksi omakotitalkkareita jäsenyhdistysten ja piirien toimesta. Voisi jopa ajatella, että hyvä työ palkittaisiin hyvällä työllä, ja kiinteistöverotaakkaa kevennettäisiin senioriväestöltä.

puheenjohtajan palsta

Kiinteistöverotuksen rakenne tulisi kokonaisuudessaan ottaa uudelleen mietittäväksi. Purkaa nykyinen järjestelmä ja selvittää erilaiset käyttötarkoitukset, maapohjat, sijainnit, rakennukset, asukkaiden eläköityminen, leskeys, loma-asuminen, ammatinharjoittaminen jne. Muutos on suuritöinen, korjattavaa paljon, mutta mitä nopeammin työ aloitetaan sitä pikemmin se valmistuu. Ja lopputulos on tasapuolinen ja oikeudenmukainen.

”Arvon mekin ansaitsemme…” Murheellista oli kuulla mielipide kotiemme arvon alentamisesta. Jos on tapaus siellä toinen täällä, joissa tontin arvo on alhainen, ei se suinkaan tarkoita, että joukkopako alkaa kasvukeskuksiin yhtään sen kummemmin kuin aikaisemminkaan. Me olemme sisukasta kansaa. Asukaamme siellä missä kotimme on, pää pystyssä, eikä tehdä liian nopeita päätöksiä suuntaan tai toiseen. Kotimme ovat arvokkaita, niiden rakentamisen materiaalit ja työn hinta on ollut rakennushetken mukainen. Autetaan naapuria tarvittaessa, jotta jaksetaan eteenpäin. Tulee vielä aika, jolloin väljyyttä, puhtautta ja turvallisuutta arvostetaan, ja hakeudutaan takaisin rauhallisille alueille. Arvoa on annettava myös tunteille. Edunvalvojana Suomen Omakotiliitto on ottamassa tiukasti kantaa jatkuvasti kohoaviin asumiskustannuksiin. Pidämme asukkaiden puolia. Asemamme tulee olla sellainen, että meiltä pyydetään se painavin mielipide päätöksenteon tueksi.

Sanallamme on painoarvoa, mitä enemmän meitä on Tietoa toiminnastamme viemme eteenpäin mm. osallistumalla tulevan kesän tärkeimpiin asumisen tapahtumiin; aloitamme Kalajoen Loma-asuntomessuilta, josta siirrymme Poriin SuomiAreenalle Porin Jazzien aikaan. Kuukauden ajan olemme Jyväskylän Asuntomessuilla keskellä Suomea. Kannattaa siis suunnitella kesälomareitti kulkemaan ”omien” tapahtumien kautta. Tarjolla on mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa. Paikalla on omakotiväen lisäksi asumisen asiantuntijoita, joita kannattaa tulla jututtamaan. Tavataan liiton osastoilla ja vaihdetaan kuulumisia. Nautinnollisia kesäpäiviä Suomen suveen Hannele Puusa-Ruohonen Omakotiliiton 2. varapuheenjohtaja

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

41


Jätevesien puhdistaminen on lähiympäristön hoitoa Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien rakentamisessa on kyse lähiympäristön hoitamisesta. Eihän kukaan asukas halua talousjätteitään omille nurkille lojumaan, samoin tulisi suhtautua myös jätevesien käsittelyyn. Jätevesien paikallinen puhdistaminen parantaa omaa asumisviihtyisyyttä. Kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentamisen merkityksestä on keskusteltu välillä kiivaastikin. Itämeren suojelu, maatalouden päästöt ja haja-asutusalueiden jätevedet on asetettu vastakkain. Paikallisilla suojelutoimilla on kuitenkin suuri merkitys nimenomaan paikallisesti. Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely vaikuttaa jokaisen omaan lähiympäristöön – ojiin ja puroihin, sieltä jokiin ja lähijärveen sekä pohjaveteen. Onnistunut käsittely parantaa vesistön tilaa, epäonnistunut heikentää. Jokaisella haja-asutusalueella vakituisen tai vapaa-ajan kiinteistön asukkaalla on suora vaikutusmahdollisuus omaan ympäristöönsä toimivan jätevesijärjestelmän rakentamisen tai rakentamattomuuden myötä.

Miten tulisi toimia Jätevesijärjestelmän rakentamisen miettiminen kannattaa aloittaa selvittämällä se, onko alueella kunnallista tai muuta aiheeseen liittyvää neuvontaa. Mahdollinen neuvojan tonttikäynti selvittää kiinteistön jätevesijärjestelmän kunnon ja sen, onko ylipäätään tarvetta tehdä jotain. Jos rakentamistarve on, seuraavaksi on kiinnitettävä järjestelmän tekemiseen mukaan osaava suunnittelija. Kunnan viranomainen tai paikallinen neuvoja pystyy mahdollisesti kertomaan asiantuntevan suunnittelijan nimen. Hyvä suunnittelija on laiteriippumaton, hän osaa esittää erilaisia tontille ja olosuhteisiin sopivia vaihtoehtoja jätevesien puhdistamiseksi sekä tietää niiden hyvät ja huonot puolet. Sellaista suunnittelijaa kannattaa välttää, joka aikoo tehdä suunnitelman käymättä tontilla. Havesun internet-sivuilla on listattu hyvän suunnittelijan kriteerejä tarkemmin. Kun luotettava suunnittelija on löytynyt, koko projektin toteuttaminen on jo puolitiessä. Suunnitelman avulla voidaan hankkia tarvittavat luvat ja kilpailuttaa työ. Rakentaminen voidaan toteuttaa ”avaimet käteen”-periaatteella tai perinteisesti siten, että kiinteistön omistaja kilpailuttaa ja hankkii materiaalit, laitteet ja tekijät kaikki erikseen. Kokonaistoimitus – avaimet käteen – on järjestelmän toimivuuden kannalta kiinteistönomistajalle vähemmän riskialtis sekä vaivattomampi toteuttaa. Kunhan luotettava te-

42

Kirjoittajatiedot: Aluepäällikkö Ari Pihlajavaara, Koneyrittäjien liitto. Työskennellyt 2000-luvun alkupuolelta alkaen koneyrittäjien Ympäristöosaaja-koulutuksen parissa, kouluttaen yrittäjiä toteuttamaan laadukkaita haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmiä sekä ollut mukana kehittämässä erilaisia työkaluja, joilla yrittäjä hallitsee rakentamisprosessia.

kijä löytyy, järjestelmä rakentuu kuin itsestään. Esimerkiksi Koneyrittäjien Ympäristöosaajista löytyy tekijöitä, jotka ovat kouluttautuneet kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien rakentamiseen. Mikäli kiinteistön omistajalla on itsellään enemmän tietoa ja taitoa jätevesijärjestelmistä, omatoiminen vaiheittainen järjestelmän toteuttaminen on mahdollista. Silloin kannattaa käyttää suunnittelijaa apunaan esimerkiksi valvontatehtävissä. Kun järjestelmä on rakennettu ja käyttökunnossa, asukkaat tulee opastaa järjestelmän käyttöön. Mikäli hanke on toteutettu kokonaistoimituksella, käyttö- ja huolto-ohjeet sekä käytön opastus tulevat toteuttajalta, muutoin niitä kannattaa kysellä esimerkiksi suunnittelijalta.

Mikä on paras järjestelmä Paras kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä on yksiselitteisesti sellainen, jonka kanssa asukkaat tulevat toimeen ja joka tekee sen, mitä pitääkin. Panos- eli laitepuhdistamo vaatii enemmän käytönaikaista ylläpitoa kuin maasuodattamo, mutta ei maasuodattamokaan kokonaan ilman huoltoa toimeen tule. Panospuhdistamo mahtuu tontilla pienempää tilaan kuin maasuodattamo, joten se on omiaan ahtaalla tontilla. Oleellista järjestelmän valinnassa on se, että se tehdään yhdessä suunnittelijan kanssa. Suunnittelijan tulee antaa asukkaalle erilaisia vaihtoehtoja sekä kertoa niiden hyvistä ja huonoista puolista. Kiinteistön omistaja tekee sitten lopullisen päätöksen. Pelkästään yhden vaihtoehdon suunnittelija voi olla markkinamies, joka ei enää katso asiaa ensisijaisesti kiinteistöomistajan edun mukaisesti – kuten hyvä suunnittelija tekee.

Toimivuuden edellytykset Edellä on tullut listattua toimivan järjestelmän edellytykset: hyvä suunnittelija, oikeat tarvikkeet ja materiaalit sekä asiansa osaava tekijä. Lisäksi asukkaan saama käytön opastus sekä käyttö- ja huolto-ohjeet varmistavat sitä, että järjestelmä toimii. Kun tähän lisätään vielä järjestelmän oikea käyttö, kiinteistön omistaja voi olla varma, että hän saa maksamilleen rahoille vastineen. Oikein toteutettu ja käytetty järjestelmä toimii vähintään 2-3 vuosikymmentä. Viime kädessä kiinteistön omistajan kannattaa peilata järjestelmän rakentamista ja sen kustannuksia sillä saavutettavaan luotettavuuteen. Halvemmalla tehty, lyhytikäinen järjestelmä tulee taatusti käyttäjälleen kalliimmaksi

kuin suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiltaan vähän kalliimpi, mutta käyttöiältään kaksinkertainen järjestelmä. Kustannuslaskelmissa tulee huomioida lisäksi käytönaikaiset huoltoja ylläpitokustannukset.

Muista kotitalousvähennys Järjestelmän rakentajan kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys. Kiinteistöllä tehtävä suunnittelutyö, koneellinen työ sekä muu työ oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys on 45 % tehdystä työn osuudesta, jos työn on tehnyt ennakonperintärekisteriin merkitty yritys. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöä kohden ja sen enimmäismäärä vuodessa on 2400 euroa henkilöä kohden. 


toiminnanjohtajan palsta

OMAKOTIASUKKAIDEN ÄÄNI KUULUVILLE Vaikuttaminen ja muutoksien läpivienti ovat pitkiä prosesseja. Ne vaativat pitkäjänteistä työtä, kompromisseja ja halua ymmärtää eri osapuolten tavoitteita sekä tarkoitusperiä. Kansalaisaloite ja äänestäminen ovat hyviä demokratian keinoja, mutta useasti kankeita ja hitaita tapoja. Tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä kansalaisille keinoja myös nopeaan ja tulokselliseen vaikuttamiseen. Edelleen on hyvä kysyä, onko kaikkea tarpeen säännellä. Ennemminkin lainsäädäntöä on syytä muokata ja jopa purkaa! Europarlamenttivaalit ovat takana ja edessä ovat ensi vuoden eduskuntavaalit. Tässä välissä omakotiasukkaan ääni tulee kuulluksi myös SuomiAreenassa Porissa heinäkuussa. Vaikuta sinäkin paremman asumisen puolesta!

Omakotiasukkaiden ääntä on kuultu energiatodistusaloitteen yhteydessä – tarvitaan vielä täytäntöönpanoa Kuten Omakotiliiton energiatodistuslain kansalaisaloiteprojektin kohdalla on huomattu, vaikuttaminen on hidas prosessi. Omakotiliitto käynnisti kansalaisaloitehankkeen valmistelun hallinnollisesti vuoden 2013 alussa ja virallisesti kansalaisaloitteen keräys alkoi 11.4.2013. Nyt aloite on luovutettu Eduskuntaan ja se on ympäristövaliokunnan käsittelyssä. Kansalaisaloitteemme on otettu vakavasti myös kansanedustajien keskuudessa. Lähetekeskustelussa asuntoministeri Viitanen kertoi tekevänsä EU-tason aloitteen: energiatodistus olisi vapaaehtoinen vanhoille omakotitaloille. Aloite on erittäin kiitettävä ja kannatettava! Rakennuksen energiatehokkuusdirektiivin, johon energiatodistus pohjautuu, seuraava tarkastelu on suunniteltu vuoteen 2017. Tämä tarkoittaa, että ministerin aloitteen läpivienti vie myös aikaa. Olennaista on, että energiatodistuslakia tarkastellaan ja muokataan kansallisella tasolla pikimmiten. Ministeri Pia Viitanen kertoikin olevansa avoin Eduskunnan ja Ympäristövaliokunnan palautteelle. Uudistettu energiatodistuslaki on ollut vuoden voimassa. Tänä aikana on saatu palautetta ja kokemuksia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Suomessa energiatodistus kohtelee epäoikeudenmukaisesti erityisesti sähkölämmitteisiä pientaloja. Ylipäätäänkin se ei ohjaa eikä motivoi vaan saa kansalaisen jopa kiertämään lakia. Kuitenkin kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita energiakulutuksesta ja rakennuksen lämmityksestä. Omako-

44

Omakotiliitto 1.1 miljoonan kotitalouden ja 2.7 miljoonan perheenjäsenen asialla. Seuraa meitä somessa https://www.facebook.com/Omakotiliitto ja https://twitter.com/omakotiliitto

tiliitto ehdottaa kansalaisaloitetta täydentävässä esityksessä, että niissä rakennuksissa, joista on saatavilla luotettavaa mitattua kulutustietoa (sähkö-, kauko- ja öljylämmitys) rakennuksen energiankäyttö perustuisi energiayhtiöstä saatavaan kulutustietoon. Uudisrakennuksilla ja muilla lämmitysmuodoilla energiankäyttö määriteltäisiin laskennallisesti, kuitenkin poistaen energiamuotojen kertoimista aiheutuvat ongelmat ja mahdollistaen teknologianeutraaliuden. Mallia on hyvä oppia myös muilta EU-mailta. Autoissa polttoaineenkulutus ja päästö ilmoitetaan kahtena eri lukuna (litraa/100 kilometriä kohden ja grammaa/100 kilometriä kohden). Energiatodistuksessakin energiankäyttö voidaan ilmoittaa erillisenä lukuna ja ilmastollinen ohjaus (energiamuotokerroin) erillisenä lukemana. Kun rakennuksen energialuokka määrittyy energian käytön mukaan ja muotokerroin ilmaistaan erillisenä kuvaajana, energiatodistuksen päätavoitteet rakennusten vertailusta, energiatehokkuuden parantamisesta ja ilmastonsuojelusta mahdollistuvat. Keinot ovat siis olemassa – tarvitaan enää vain päätöksiä. Omakotiliitto ja puolet suomalaisista uskovatkin, että päätöksenteko ja täytäntöönpano sujuvat jouhevasti.

Pientaloasumisen keskiössä SuomiAreenassa Kuuma keskustelu jatkuu heinäkuussa SuomiAreenasssa Porissa, jossa järjestetään 150 tilaisuutta ja paikalle tulee 700 keskustelijaa. SuomiAreenalla on ensimmäistä kertaa pääteema ja se on asuminen. Omakotiliitto osallistuu keskusteluun olemalla mukana kansalaistorilla ke-pe 1618.7. (teltta 14 Porin torilla), jossa esitellään Omakotiliiton, piirien ja paikallisyhdistysten toimintaa. Lisäksi Omakotiliitto järjestää torstaina 17.7. klo 10.30-11.45 paneelikeskustelun Kaupungintalon pihalla: Pientaloasuminen, mikä siinä maksaa? Omakotiliitolla on kunnia saada paneeliin asuntoministeri Pia Viitanen sekä kansanedustajia suurimmista eduskuntapuolueista. Paneelin vetää juontaja, toimittaja Lauri Karhuvaara ja luvassa on tiukkaa keskustelua asumisen kustannuksista, lainsäännöstä ja omakotiasukkaiden kuulemisesta. Mitä sinä haluaisit kysyä panelisteilta? Lähetä kysymyksesi Omakotiliittoon toimisto@omakotiliitto.fi. Tervetuloa mukaan myös yleisöksi. Nähdään Porissa! Aurinkoista kesää Kaija Savolainen toiminnanjohtaja


Täyte.indd 1

Kattoremonttien ammattilainen

Seuraava numero syyskuussa! Taas paljon asiaa asumisesta:

www.om akotiliitt o.fi

Lämmön säätö, puhdas vesi, keittiöuutta, ikkunat ja ovet.....

SUOM EN OMAKOTILE HTI

“Mu iskä on paras, se osaa korjata ja tehä kattoja... soita vaikka sil ja kysy ite!”

2 • 2014

RY SUOMEN OMAKOTILIITTO

Soita jo tänään!

Säästä lämmityskuluja:

HYBRIDILÄMMITYS

Markiisit ja lasitukset

010 2290 190

antavat suojaa Lue lisää: www.kattokeskus.fi Pirkanmaa: Koivistontie 1, 33960 Pirkkala Uusimaa: Kelatie 1, 01450 Vantaa Hinnat 010-yritysnumeroon: Kiinteästä verk. 8,28 snt/puh + 5,95 snt/min. Matkaviestinverk. 8,28 snt/puh + 17,04 snt/min. Hinnat sis. alv.

Korjaa ulkovuoraus

5/28/14 1:39:01 PM


Mustaherukkaviini 2013 sekä Mäkisen marjaviini molemmat sijoittuivat

Vuoden Omakotiviiniksi

VUODEN OMAKOTIVIINIKSI sijoittui tällä kertaa kaksi viiniä. Molemmat sijoittuivat raadissa ensimmäiselle sijalle. Vuoden Omakotiviinikilpailuun osallistui kaikkiaan 22 eri viiniä. Omakotiviiniraati kommodori Erkki Naskin johdolla kokoontui maaliskuussa arvioimaan oman puutarhan marjoista v. 2013 valmistetut omakotiviinit. Vuoden Omakotiviini on Irmeli Savolaisen Mustaherukkaviini 2013 Nummelasta. Voittajaviini oli väriltään tumman sinipunainen, tuoksu oli rehevä, roteva ja mustaherukkainen, maku vastasi tuoksua. Vuoden Omakotiviiniksi Omakotiviinikilpai-

lussa sijoittui myös Matti ja Maarit Mäkisen valmistama Mäkisen marjaviini Turusta. Väriltään viini oli heleän punainen, tuoksu mustaherukkainen, mustaherukan lehtimäinen, maultaan puolikuiva, puhdas maku, herukkainen. Kolmannelle sijalle sijoittui Kim Åströmin Rhuberry Wine Kirkkonummelta. Ulkonäöltään viini oli oranssinruskea, portviinimäinen ja tuoksultaan voimakas, rehevä, mustaherukkainen. Maku vastasi tuoksua, viini oli sopivan hapokas, kuiva ja tasapainoinen. Viinikisassa kokonaissijoitukseen vaikuttavat ulkonäön, tuoksun ja maun lisäksi myös kokonaisuus, mukaan lukien pullo ja etiketti. Kai-

c Omakotiviinejä osallistui tällä kertaa Vuoden Omakotiviini –kilpailuun lähes ennätysmäärä, yhteensä 22 viiniä. ken kaikkiaan Omakotiviinikilpailuun osallistui lähes ennätyksellinen määrä viinejä ja tuotteet olivat laadultaan varsin korkeatasoisia. Onnea voittajille ja kiitoksia kaikille osallistuneille! Voittajat palkittiin kunniakirjoilla ja Viking Linen risteilypalkinnoilla. Osallistujille lähetettiin arviointi viinistä. Lisätietoja seuraavasta Omakotiviinikilpailusta Omakotilehden myöhemmistä numeroista. 

Heinolan Omakotiyhdistys juhli 75-vuotista taivaltaan 14.3. Heinolan RantaCasinolla. Yhdistyksen toiminnassa ansioituneille jäsenille myönnettiin Suomen Omakotiliiton ansiomerkit. Kuvassa kultaisen ansiomerkin saajat Kari Kauppinen, Kari Leino, Teppo Peltojoki, Kalevi Pirhonen ja Martti Vehmola sekä hopeisen ansiomerkin saaja Riitta Torniainen. 

46 46


Lukijamatka Lontooseen!

! M O U H Lähde mukaan 2015: Chelsea Flower Show, Lontoon kevät... Omakoti-lehti järjestää ensi keväällä lukijamatkan Lontooseen, jossa käymme mm Chelsea Flower Showssa. Varaa jo nyt kalenteristasi 28. - 31.5. 2015.

Kevät tuli, lumi suli

- Katosta se sisään tuli? Nyt katseet katolle ja vilkaisu vintille. Pistetään katto kuntoon ajoissa, ennen kuin syntyy vahinkoa. Ota yhteyttä ja varaa ilmainen arvio.

VOIT SAADA UUDEN KATON JOPA 2 PÄIVÄSSÄ! KS. LAATUREMONTTI.FI I KUNTO TESTAA KATTOSAM ME! NETTISIVUILL

Lisätiedustelut: anne.lilja@matkavekka.fi

Kattoluuri: 03 3398 6722

ILMALÄMPÖPUMPUT • ASYG09-12LM • ASYG09-14LT Design malli

JÄÄHDYTYS- JA LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT VRF JÄRJESTELMÄT

• Tehot 11 - 125 kW, 1 - 48 sisäyksikköä • Uudis- ja saneerauskohteisiin

Good Design Award

Paras lämmitysteho!

iF Design Award

TES TIMENESTY JÄ

TM Rakennusmaailma 12/2013

SUORAOHJAUS 2-50kW

• Järjestelmällä voidaan lämmittää ja jäähdyttää mm. levylämmönsiirtimen, kuumakaasukierukan ja kanavapatterin kautta ilmaa / vettä. LIT

A TJ LO A VIT

I

UO

R M.

H

ILMA-VESILÄMPÖPUMPUT • Tehot 5 - 16 kW • Inverter • uudis- ja saneeraus kohteisiin • Korkea hyötysuhde

3

ON2

N

C O O O O0 OO O O O 1 : : : OO O O O 13 H O O O O 14

RS232

HA

C

L

ON ERR DEF

1,6A

0,4A

0,4A

ATW-C-INV2 ON H/C +12

TH

L

ATW-D OUT

IN

Sähkönsyöttö

Kylmäaineputket Lämpötila-anturit

Maahantuoja:

FG Finland Oy Karitie 7 01530 Vantaa Puh: 020 741 2222 info@fgfinland.fi www.fgfinland.fi


Lakimiesneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄT maanantai, tiistai ja keskiviikko KLO 17-19 Lakimiesneuvonta keskittyy ensisijaisesti asumiseen liittyviin oikeusturvakysymyksiin. Arto Heikkilä ma 4.8. ti 10.6. ke 25.6. • 27.8. • 10.9. Kattelus & Ruokola & Mukkala ma 23.6. • 8.9. • 22.9. ti 26.8. ke 6.8.

Mauri Helkkula ti 19.8. • 30.9.

Maksutonta neuvontaa omakotiliiton jäsenille Laki-, rakennus- ja energianeuvonta sekä piha- ja puutarhaneuvonta ovat jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa, joka on kustannettu jäsenmaksuvaroin.

Rakennusneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄ torstai klo 17-19

Seppo Kauppila ti 16.9. ke 18.6. • 13.8. Kuhanen & Asikainen & Kanerva ma 9.6. • 25.8. • 29.9. ti 5.8.

Harri Kontturi ma 15.9. ti 17.6. • 9.9. ke 20.8.

Ilona Kytöhonka ma 16.6. • 30.6.

Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen ma 1.9. ti 23.9.

Esa Luomajoki ma 11.8. ke 3.9. • 24.9.

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy ma 18.8. ke 11.6.

JUHANI SEPPÄNEN ti 24.6. • 12.8. • 2.9. ke 17.9.

Joka toinen maanantaiilta 10.3. alkaen kaksi lakimiesneuvojaa NEUVONTAPÄIVÄ maanantaisin klo 17-19: Omakotiliiton lakimiesneuvontaan on suuren kysynnän vuoksi lisätty maanantai-iltaisin toinenkin puhelinneuvonnan päivystys. Neuvontapuhelimen jonot lyhenevät, kun puhelut ohjautuvat kahdelle neuvojalle.

rakennusmestari Yrjö Johansson 12.6. • 7.8. • 18.9. diplomi-insinööri Risto Kolehmainen erikoisalat: perustukset ja kellarit 3.7. • 14.8. arkkitehti SAFA Kimmo Korhonen 26.6. • 21.8. • 25.9. diplomi-insinööri, rakennusfysiikka Ensio Laaksonen 10.7. • 28.8. rakennusmestari Jorma Lehtojuuri erikoisala: puutyöt 17.7. • 4.9. diplomi-insinööri Torsti Siltanen erikoisalat: LVIS, energia 24.7. • 11.9. rakennusmestari Matti Ulmala 31.7.

Pihasuunnittelu- ja puutarhaneuvontaa jäsenille NEUVONTAPÄIVÄ tiistai klo 13-15 Pihamikko Puutarhuri Mikko Naumanen ti 17.6. • 1.7. • 15.7. • 5.8. • 19.8. • 2.9. • 16.9.

Joka toisena maanantaina klo 17-19 lakimiesneuvonnassa päivystää

Energianeuvontaa jäsenille

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi ma 9.6. • 23.6. • 4.8. • 18.8. • 1.9. • 15.9. • 29.9.

NEUVONTAPÄIVÄ perjantai klo 17-19

NEUVONTAPÄIVÄ maanantaisin klo 13-15: Asianajotoimisto Juridia Oy ma 16.6. • 30.6. • 14.7. • 28.7. • 11.8. • 25.8. • 8.9. • 22.9. Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy ma 9.6. • 23.6. • 7.7. • 21.7. • 4.8. • 18.8. • 1.9. • 15.9. • 29.9.

48

Rakennusneuvonta keskittyy ensisijaisesti pientaloasumiseen liittyviin rakennusteknisiin kysymyksiin. Korjausneuvonnasta vastaavat Omakotiliiton rakennusteknisen toimikunnan asiantuntijat.

Kysymykset voivat liittyä erilaisten lämmityjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttödiplomi-insinööri kustannuksiin sekä asennuksiin Olli Mattila erityisesti saneerauskohteissa pe 22.8. • 19.9. mutta myös uudisrakennuksissa.


JÄSENEDUT

PIENTALOASUKAS

– liity alueesi omakotiyhdistykseen.

Neuvojamme ovat apunasi: Maksuton puhelinneuvonta • lakineuvonta (pientaloasumiseen ja -rakentamiseen liittyvät oikeusturvakysymykset) • rakennusneuvonta (pientaloasumiseen liittyvät rakennustekniset kysymykset) • energianeuvonta (erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttökustannuksiin liittyvät kysymykset erityisesti saneerauskohteissa mutta myös uudisrakentamisessa) • piha- ja puutarhaneuvonta (pihan ja puutarhan hoitoon ja huoltotöihin, viherrakentamiseen, konsultointiin sekä puiden kaatoon liittyvät kysymykset)

Leikkaa talteen rahanarvoiset etusi!

Saat yhdistyksen tarjoamat edut ja vaikutusmahdollisuudet sekä Omakotiliiton valtakunnalliset jäsenedut. Omakotiliittoon kuuluu jo yli 75 000 jäsentaloutta ja 261 paikallisyhdistystä.

Tarkista neuvonta-ajat jäsensivuilta tai Omakotilehdestä!

LIITTYMISKORTTI Olen paremman asumisen kannattaja ja haluan liittyä

Osallistun samalla arvontaan ja voin voittaa Applen iPad -taulutietokoneen.

Suomen Omakotiliiton paikalliseen jäsenyhdistykseen. Lähettäkää

(Arvonta joulukuussa 2014, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti).

minulle jäsenkortti sekä tilisiirto jäsenmaksua varten.

Täytä ainakin tähdellä * merkityt kohdat. Etu- ja sukunimi*

Syntymäaika (pp.kk.vvvv)

Lähiosoite*

Pidä huolta talostasi!

Postinumero ja -toimipaikka*

Käytössäsi on maksutta omakotitalon sähköinen huoltokirja www.huoltokonsepti.fi . Huoltokirja toimii kiinteistösi ja yksityisen omaisuutesi hyvän ylläpidon työkaluna. Sen käyttöönotto ja käyttö on helppoa ja yksinkertaista.

Puhelin

Voit siirtää painetusta huoltokirjastasi kaikki tiedot nyt sähköiseen muotoon.

Jäsenetuina myös • Omakotilehti – Jäsenlehdessä ajankohtaista asiaa omakotiasukkaalle, 4 kertaa vuodessa

Tietojani ei saa käyttää suoramarkkinointiin.

Sähköposti

Paikallisyhdistyksen nimi (täytä, mikäli tiedät)

Jäsenhankkijan jäsennumero (täytä mikäli tiedät)

Asun:

Omakotitalossa

Rivitalossa

Paritalossa

Kerrostalossa

Haluan liittyä myös vapaaajan asukkaiden yhdistykseen. (Huom, jäsenyydestä erillinen jäsenmaksu).

• Omakotitalkkari – Apua asumiseen

Minulla on vapaa-ajan asunto

• Piirien ja yhdistysten paikalliset jäsenedut

________________________________ kunnassa.

Äidinkieli:

suomi

• Omakotitori.fi - omakotiasujien verkkotori ja naapuri apuyhteisö, jossa tavarat ja palvelut liikkuvat naapurilta naapurille. Voit lainata, myydä ja vuokrata tavaroita, vaihtaa talkooapua ja järjestää kimppakyytejä. Rahaasi ja aikaasi säästyy, ympäristö kiittää, ja samalla tulet tutustuneeksi paremmin naapureihisi.

SUOMEN OMAKOTILEHTI

Omakotiliitto maksaa postimaksun

Tunnus 5005655

00003 VASTAUSLÄHETYS

Kiitos Rautialle, Koskisen Oy:lle ja Ryobille Oma Koti –messujen linnunpönttöosaston järjestelyistä!

ruotsi

Suomen Omakotiliitto ylläpitää keskitetysti jäsenrekisteriä paikallisyhdistysten jäsenistä. Omakotiliitto voi luovuttaa jäsenen osoitetiedot tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja kertaluontoisesti liiton yhteistyökumppanille. Kyse on tällöin jäsenetujen ja -palvelujen markkinoinnista kirjeitse mutta joskus myös puhelimitse. Jos et halua jäsenetumarkkinointia, voit asettaa suoramarkkinointikiellon esimerkiksi sähköpostilla toimisto@omakotiliitto.fi tai nettilomakkeen avulla www.omakotiliitto.fi/jasenhakemus/osoitteenmuutos. Jos haluat poistaa suoramarkkinointikiellon, se onnistuu edellä mainituin tavoin.

2 • 2014

49


Suomen omakotiliiton Hämeen piirijärjestö ry alueen omakotitalkkarien ja työnjohtajien yhteystiedot 2014

Minne mennä: Loma-asuntomessut Kalajoella 23.6.-6.7.2014 Omakotiliitto on mukana messuosastollaan Ua1: 01 (heti messujen pääportin jälkeen ulkoalueella). Messuosastolla päivystävät Omakotiliiton ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton järjestöaktiivit. SuomiAreena Porissa 12.-19.7.2014 Liitto esittäytyy omalla osastollaan kansalaistorilla Porin torilla 16.-18.7.2014.

Kanta-Hämeen omakotitalkkarit Ks. sivu 20

Tammelan Makkaramarkkinat ja valtakunnallinen Makkaramestarikilpailu • Herkulliset makkarat ja makkaratuotteet valtaavat taas Tammelan keskustan. • Tapahtuman kotisivut: www.makkaramarkkinat.fi

• • •

• Talkkari: • Työnjohto:

Iittala:

Ks. sivu 18

• Talkkari: • Työnjohto:

la 14.6.2014 alkaen klo 10.00.

• Talkkarit: • Atk-talkkari: • Työnjohto:

Hollola:

• Talkkari: • Työnjohto:

Nastola:

Tapahtumassa mukana Hämeen ja Pirkanmaan Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ry. Omakotitalkkari paikalla, tule ja tutustu omakotitalkkari toimintaan. Tapahtuman kotisivut: www.nastolannaseva.net/markkinat

050 564 1755 045 121 0556 040 450 9717 050 407 8273 0400 992 717 0400 996 736 045 204 3741 050 919 3050 040 500 7299 040 742 4201

Päijät-Hämeen omakotitalkkarit Lahti:

su 7.9.2014 klo 9-15

Rakokiven urheilukeskuksen parkkipaikka (Urheilutie 4)

• Talkkari: • Työnjohto:

Tammela:

Nastolan Markkinat

• Talkkarit: • Työnjohto:

Turenki:

Ks. sivu 21

Asuntomessut Jyväskylässä 11.7.-10.8.2014 Suomen Omakotiliiton messuosastolla ulkonäyttelyalueella Ua4: 01 päivystävät lähinnä Omakotiliiton Keski-Suomen Piirin edustajat.

Hämeenlinna:

• Talkkari: • Työnjohto:

Heinola:

• Talkkari: • Työnjohto:

Orimattila:

• Talkkari: • Työnjohto:

Asikkala:

• Talkkari: • Työnjohto:

044 566 4711 044 566 4717 044 734 0225 044 734 0911 044 734 0001 044 566 4720 044 566 4714 044 566 4720 044 566 4713 044 566 4720 044 555 0395 044 566 4720 044 712 6669 044 566 4720 044 768 0561 044 566 4720

Padasjoki:

Hämeen ja Pirkanmaan Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ry ATK – koulutustilaisuuksia jäsenille Tilaisuuksissa käydään läpi jäsenten ATK-valmiuksia ja opastetaan tietokoneen käytössä. Kurssilla perehdytään tekstinkäsittelyohjelmiin, sähköpostiin, pankkiohjelmien käyttöön sekä käydään läpi sähköisen huoltokirjan käyttöä ym. jäsenten haluamia atk:hon liittyviä asioita. Koulutukset ovat kolmena päivänä ja kurssimaksu jäseneltä 10,00 €/kerta. Maksu hoituu paikan päällä tilisiirroilla. Koulutuspaikat ja -ajat ovat seuraavat:

NASTOLA, Yritystalo Aktiivi, Soratie 4

• maanantaisin 15.9., 22.9. ja 29.9.2014

HOLLOLA, kunnanvirasto, Virastotie 3, kokoustila Kukkila • tiistaisin 16.9., 23.9. ja 30.9.2014 klo 10.00 – 14.00

LAHTI, Mukkulankatu 2, kerhohuone (sisäänkäynti takapihan puolelta) • keskiviikkoisin 17.9., 24.9. ja 1.10.2014 klo 10.00 - 14.00

klo 9.00 - 13.00

Omat kannettavat koneet ja mokkula mukaan. Yhdistyksellä on kaksi konetta käytettävissä. Kouluttajana ATK-talkkari Ritva Luumi (puh. 044-734 0001) ja yhdistyksen henkilöitä vertaistukena. Ilmoittautumiset viikkoa ennen koulutustilaisuutta. Osanottajia otetaan 5-10 hlöä/tilaisuus. Ennakkoilmoittautumiset:

50 50

projektisihteeri Arja Tikka, puh. 044-731 9580 tai arja.tikka@omakotiliitto.fi • www.oklhameenpiiri.fi

Minne mennä -tapahtumia ks. www.om a ko ti liitto.f i/minnemenna

• Asikkalan talkkari hoitaa.

Pirkanmaan omakotitalkkarit Hervanta:

• Talkkari: • Työnjohto: Tampereen alue:

• Talkkari: • Työnjohto: Valkeakoski:

• Talkkari: • Työnjohto:

040 916 6143 040 760 8116 044 326 6214 044 566 4720 044 566 4721 044 566 4720

Lisätietoja: Projektipäällikkö Seppo Tamminen puh. 0440 236 001 seppo.tamminen@omakotiliitto.fi Projektisihteeri/ohjaaja Arja Tikka puh. 044 731 9580 arja.tikka@omakotiliitto.fi Puheenjohtaja Pertti Oksanen puh. 0400 459 222 pertti.oksanen@phnet.fi

Varsinais-Suomen Omakotiyhdistys tiedottaa: Yhdistyksen omakotitalkkari on vaihtunut. Uusi talkkari on nimeltään Kari Susila. Puhelin n:ro on edelleen 044 767 3986. Jaakko Järvinen toimii työnjohtajana ja puh n:ro on 0400 222 636.


Kysy LIsää

020 129 2020

Odottelu ei aina kannata.

uponor.fi

Vältä vesivahinko!

Uponor-KäyttöVesIremonttI poIstaa VesIVahIngon hUoLen ja nostaa KIInteIstösI arVoa.

• Onko talosi yli 20 vuotta vanha? • Epäiletkö, että talosi vesiputket vuotavat? • Asutko alueella, jolla veden laatu nopeuttaa vesiputkien syöpymistä? • Oletko tyytymätön juomavetesi laatuun? jos vastasit kyllä yhteenkin yllä olevista kysymyksistä sinun on aika toimia! Ajoissa tehty putkiremontti kestää yleensä vain 2-5 päivää ja talossa voi asua koko remontin ajan. Myös kustannukset ovat monin verroin vesivahingon korjauskustannuksia pienemmät. Remontin voit maksaa myös erissä. Tutustu Uponor KOTI -rahoitukseen osoitteessa uponor.fi.

näin helppoa se on. Katso video Qr-koodin avulla.

Uponorilta myös radonremontti, lämmitysremontti ja jätevesiremontti. Kysy lisää!

Omakotilehti 2/2014

– laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle.

täytä LomaKe ja Lähetä se UponorILLe haluan tietoa käyttövesiremontista

haluan tarjouksen

Uponor maksaa postimaksun

patteriverkostoremontista

Nimi

Uponor Suomi Oy

Katuosoite

Tunnus 5006060 15003 VASTAUSLÄHETYS

Postinumero ja -toimipaikka Puhelin Sähköposti


6

VUODEN NIBETURVA

maalä NIBEN vuosi mpöpump hyöty suhde uilla (SCOP jopa y ) l i 5! (EN 1 482 5- Col

d clim

ate)

NIBE LÄMPÖPUMPPU – KODIN LÄMMITYSNERO! Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä! NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin. Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. Meiltä löydät juuri sinun taloosi sopivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun. Tutustu laajaan tuotevalikoimaamme sekä helppokäyttöisiin, tehokkaisiin ja energiaan säästäviin lämmitysratkaisuihimme www.nibe.fi. Sivuiltamme löydät myös lähimmän NIBE jälleenmyyjäsi. NIBE Energy Systems Oy - Juurakkotie 3 - 01510 Vantaa - Puh. 09-294 6970 - www.nibe.fi - info@nibe.fi


Esittelyssä Omakotiliiton uusi yhteistyökumppani Keski-Suomessa

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy on sekä yksityisten henkilöiden että yritysten ja julkisyhteisöjen toimeksiantoja hoitava paikallinen, kasvava asianajotoimisto. Toimisto sijaitsee Jyväskylän ydinkeskustassa, Väinönkadulla. Asianajaja Markku Halosen ja asianajaja Tero Lakan asianajotoimistot yhdistyivät vuonna 2000 ja toimiston taustalla on pitkäaikainen, yli 20 vuoden kokemus ja osaaminen hyvin monipuolisista lainopillisista toimeksiannoista. Vuoden 2006 alusta lukien toimiston palvelukseen tuli asianajosihteeri Maarit Merimaa-Piirainen. Asianajaja Mikko Tuomi tuli yhtiön palvelukseen vuonna 2008 ja hänet kutsuttiin yhtiön osakkaaksi vuonna 2010.

Poiminto asianajotoimiston verkkosivuilta: ”Asiantuntemuksen ja luotettavuuden lisäksi pyrimme hyvään palveluun ja luottamukselliseen, myönteiseen ja sovinnolliseen ilmapiiriin asiakkaamme edusta tinkimättä. Perehdyttyämme asiaan muodostamme siitä oman käsityksemme ja kerromme sen asiakkaalle, jonka jälkeen voimme sopia yhdessä asian vaatimista jatkotoimenpiteistä parhaan ratkaisun löytämiseksi.” Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy:n jäsenyys valtakunnallisessa Nordius- asianajotoimistojen ketjussa tuo asianajotoimiston käyttöön koko maan kattavan yhteistyöverkoston, monipuolisen ja laajan koulutuksen sekä asiantuntemuksen lähes kaikilta oikeudenaloilta. Asianajotoimisto on täysin itsenäinen ja riippumaton, mutta toimii kuitenkin hyvässä yhteistyössä muun muassa eri viranomaisten ja yhdistysten sekä merkittävien pankkien, vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöiden kanssa. 

Omakotiliitto vien suosittelee seuraa imistojen asianajo- ja lakito ä! palvelujen käyttö

Alennusta lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä seuraavien asianajoja lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista alennusta -15 %, kuitenkin enintään 300 euroa.

HUOM! Omakotiliiton tarjoama ilmainen neuvontapalvelu vain erillisestä neuvontanumerosta - kts. neuvonta-ajat ja puhelinnumero Omakotilehdestä tai jäsensivuilta!

Yhteystiedot:

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy

Väinönkatu 28 A, 40100 Jyväskylä

puh. 010 3221 890

sähköposti: toimisto@hltlaki.fi

Asianajotoimisto Juridia Oy Fabianinkatu 29 B, 00100 Helsinki Puhelin 010 684 1300 omakoti@juridia.com www.juridia.com Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy Eteläranta 12, 00130 Helsinki Puhelin (09) 586 0750 www.kak-laki.fi Asianajotoimisto Mauri Helkkula Mikkolantie 20, 00640 Helsinki Puhelin 0500 722 791 mauri.helkkula@welho.com www.hkulaw.com Lakiasiaintoimisto Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen Oy Vespertie 9, 00320 Helsinki Puhelin (09) 477 8790 toimisto@plt-laki.fi www.plt-laki.fi Asianajotoimisto Ilona Kytöhonka Perttiläntie 12, 04420 Järvenpää Puhelin (09) 271 2907 ilona.kytohonka@gmail.com

Asianajotoimisto Seppo Kauppila Oy Kristiinankatu 4 A 1, 20100 Turku Puhelin (02) 250 0978 seppo.kauppila@seppokauppila.fi www.seppokauppila.fi

Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy Kauppakatu 17 B, 80100 Joensuu Puhelin (013) 120 731 asianajotoimisto@kontturi.fi www.asianajotoimisto.com

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy Aleksis Kiven katu 11 C, 33100 Tampere Puhelin 010 34666 40 info@tammer-juristit.fi www.tammer-juristit.fi

Asianajotoimisto Juhani Seppänen Kauppakatu 10, 89600 Suomussalmi Puhelin (08) 713 821 asianajotoimisto@juhaniseppanen.fi www.juhaniseppanen.fi

Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Väinönkatu 28 A, 40100 Jyväskylä Puhelin 010 3221 890 toimisto@hltlaki.fi www.hltlaki.fi

Lakiasiaintoimisto Arto Heikkilä Asemakatu 20, 90100 Oulu Puhelin (08) 371 155 arto.heikkila@avainteema.fi www.avainteema.fi/index2.html

Asianajotoimisto Kattelus, Ruokola & Mukkala Oy Kalevankatu 6-8, III krs., 60100 Seinäjoki Puhelin (06) 429 7000 toimisto@ruokola.com www.ruokola.com

Asianajotoimisto Laki-Forum Oy PL 1193, Rovakatu 13, 96101 Rovaniemi Puhelin (016) 340 0520 esa.luomajoki@laki-forum.com www.laki-forum.com

SUOMEN OMAKOTILEHTI

2 • 2014

53


LIKA POIS LAATOILTA! Onko kylpyhuoneessasi punahometta laattojen saumoissa? Nyt puhdistat kodin lattia- ja kaakelipinnat helposti ja tehokkaasti!

N US O A T H ! PU YTTÄ E V R TE

TILAA NYT! TARJOUS: 295:Hintaan sisältyy: kone, harja, akku, varaaja Tilaukset ja tiedustelut: info@kristall.fi, www.kristall.fi

Helppokäyttöinen ja tehokas kone kotiin, mökille, veneelle, asuntovaunuun, …

Primaster Combi • Ammattikone nyt kotikäyttöön • Akkukäyttöinen • Voidaan käyttää ilman vartta • Helppo käyttää ja puhdistaa • Säilytys pienessä tilassa Pesee ja puhdistaa: Laattalattiat ja –seinät •Epätasaiset lattiapinnat •Pinttyneet saumat •Tekstiililattioiden tahrat •Saunan lauteet •Terassit ja parvekkeet •Kalusteet •Asuntovaunut •Veneet

Omakotiliitto 210x147oikea.pdf 1 27.5.2014 16:18:32

KristallProB 1-2 s..indd 1

5/28/14 11:16:16 AM


Moottorisahat

alk. 199 € (sh. 250 €) - MS 170

Ruohonleikkurit

alk. 259 € (sh. 330 €) - MB 2 R

Hakkurit

alk. 279 € (sh. 320 €) - GE 103

Kotipihat kuntoon STIHL ja VIKING tuotteilla myynti-palvelu-huolto:

www.ruohonleikkuri.fi 56

myynti-palvelu-huolto: www.moottorisaha.fi

Omakoti 2.2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you