Page 1

SUOMEN OMAKOTILEHTI

1•2014

omakoti EU-VAALIT Puolueet vastaavat EU-VAALIT asumiskysymyksiin s. 29-33 Puolueet vastaavat asumiskysymyksiin

EU-VAALIT

PuolueetEspanjassa vastaavat asumiskysymyksiin Omakoti

EU-VAALIT EU-VAALIT

Jäsenetu Oma Koti –messuille UUTTA Omakoti Espanjassa 2Puolueet yhden hinnalla, s. 22-23, 42 vastaavat asumiskysymyksiin KYLPYHUONEESEEN Jäsenetu Oma Koti –messuille Puolueet vastaavat asumiskysymyksiin Tärkeä ilmanvaihto Espanjassa UUTTA Espanjassa 2Omakoti yhden hinnalla, s. 22-23, 42 Tärkeä ilmanvaihto Omakoti KYLPYHUONEESEEN UUTTA vastaavat asumiskysymyksiin Puolueet Jäsenetu JäsenetuOma OmaKoti Koti–messuille –messuille KYLPYHUONEESEEN Tärkeä Tärkeä ilmanvaihto LIITY OMAKOTILIITTOON! 22yhden yhden hinnalla, hinnalla, s.s.22-23, 22-23 42 UUTTAilmanvaihto Omakoti Espanjassa UUTTA Omakoti Espanjassa KYLPYHUONEESEEN Saat paljon etuja, s. 48-50 KYLPYHUONEESEEN LIITY OMAKOTILIITTOON! LIITY OMAKOTILIITTOON! LIITY OMAKOTILIITTOON! LIITY OMAKOTILIITTOON! Tärkeä ilmanvaihto Saat paljon Saat paljon etuja,s. s. 48-50 Saat etuja, s.49 48-50 Saat paljon etuja, etuja, s.49 s.49 Tärkeäpaljon ilmanvaihto

EU-VAALIT

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 1

SUOMEN OMAKOTILIITTO RY

www.omakotiliitto.fi


KODIN ENERGIARATKAISUISSA PUHALTAVAT UUDET TUULET! Energiaosaaja kertoo, että millaiset. Asu mukavasti

Energiatehokkaassa kodissa on mukava asua. Huoneissa on sopivan lämmin, veto ei kiusaa ja sisäilma on raikasta.

Säästä energiaa

Energiatehokkaat ratkaisut maksavat itsensä takaisin. Hyvä lämmöneristys, tiiveys ja hallittu ilmanvaihto vaikuttavat suoraan energialaskuun.

Huolehdi ympäristöstä

Rakennusten lämmitys aiheuttaa yli kolmanneksen kasvihuonepäästöistämme. Jokainen energiatehokas ratkaisu on sijoitus tulevaisuuteen.

Maksatko turhasta kotisi lämmityksessä? energiaosaaja tietää miten pienennät lämmityslaskua. tee energiatesti sekä katso lähin energiaosaaja osoitteessa www.rautia.fi


Jokainen voi olla järkevä sähkönkäyttäjä Missä päin Suomea asutkin, Vattenfallin asiakkuus kannattaa. Saat asiantuntijan suosituksen edullisimmasta sähkösopimuksesta ja vinkit energiansäästämiseen. Lue lisää ja tee sopimus: vattenfall.fi tai soita 020 6900 22* arkisin klo 9–17.

Marita Taavitsainen säästää sähköä ilmalämpöpumpun avulla Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kilpailussa. Lue lisää: energiaperhe.fi *

Palvelunumerot lanka- ja matkapuhelimesta: paikallisverkkomaksu/matkapuhelumaksu.


vaihda Lvi sähköLämmittimiin ja koe SofT HeAT 2.0

Skannaa tämä QR koodi älypuhelimellasi.

ON HELPPO RAKASTAA LVI:N PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ Tarkkuus on tosiasia kun puhutaan LVI:n laajasta sähkölämmittimien valikoimasta. Elektroninen termostaatti, jonka tarkkuus on 0,2˚C varmistaa, että voit nauttia mahdollisimman mukavasta sisäilmasta, ja samalla hyödyntää pienempiä energiakustannuksia. Sano hyvästit kuivalle ilmalle ja kiertävälle pölylle, ja hei raikkaalle pehmeälle lämmmölle LVI:n ympäristöystävällisille kasvisöljytäytteisille lämmittimille. Todellinen pehmeä lämpö, jota koko perhe arvostaa. Kun etsit täydellistä ratkaisua asumismukavuuteen, paranna tilannetta LVI:n lämmöllä Soft Heat 2.0.

Kysy sähkölämmitintarjousta lähimmältä jälleenmyyjältä! Katso www.lviprodukter.fi

Rettig Lämpö Oy

Kauppakartanonkatu 7 A 62

00930 Helsinki

Puh: 09-7269 1040

info@lviprodukter.fi

www.lviprodukter.fi


PÄÄKIRJOITUS Olli-Pekka Laine päätoimittaja

Hyvän asumisen puolesta

SUOMEN OMAKOTILEHTI Sisällys 1/14 Ilmanvaihtoremontti harkintaan.........8 Sisäilman laadulla on merkitystä Lämmön hinta................................12 Seuraamme eri energiavaihtoehtojen hintoja

Suomalaisten toiveasumismuoto on omakotitalo. Asumisen kustannukset ovat Suomessa korkeat, ne ovat nousseet ja suurimmat ne ovat pientaloasumisessa. Yhteiskunnallisena tavoitteena kuitenkin kohtuuhintaiseen asumiseen pitää olla kaikilla mahdollisuus, asumismuodosta riippumatta. Omakotiliitto ajaa pientaloasukkaiden etua valtakunnallisena järjestönä toimii ja vaikuttaa sen puolesta, että maassamme kaikilla on mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen. Omakotiliitto kantaa huolta maamme pientalokannasta ja haluaa edistää keinoja, joilla näin voidaan tehdä. Tässä lehdessä kerrotaan muun muassa liiton varapuheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kirjoituksissa liiton toiminnasta pientaloasumisen edistämiseksi.

Pihakausi on jo lähellä!....................18 Kohta pääsee muuttamaan pihalle

Jäsenenä saat paljon hyviä etuja

Suuri EU-vaalikysely.......................29 Kysyimme puolueilta omakotiasumisesta

Tässä lehdessä on tietoa Omakotiliiton jäseneduista niin nykyisille kuin uusillekin jäsenille. Esimerkkejä jäsenpalveluista ja -eduista ovat maksuton lakineuvonta, rakennusneuvonta, energianeuvonta ja pihasuunnitteluneuvonta, Omakotilehti, omakotitalon sähköinen huoltokirja ja edut yhteistyökumppaneilta. Tämän lehden sivulla 49 on lisää tietoa jäseneduista. Siellä on myös kuponki, jolla voi liittyä jäseneksi tai jonka avulla voit pyytää ystäväsi liittymään jäseneksi. Esimerkiksi jäsenille maksuton lakineuvonta puhelimitse on hyvin suosittua, ja siksi maanantai-iltaan on nyt lisätty toinenkin lakimiesneuvontaa tarjoava asianajotoimisto. Esittelemme Omakotilehden seuraavassa numerossa uuden asianajotoimistoyhteistyökumppanimme. Jäsenetu: Omakotiliiton jäsenkortilla pääsee Oma Koti –messuille kaksi yhden hinnalla.

Oma Koti -messuilla rakentamisen ja remontoinnin tietoa ja neuvontaa Rakentaminen ja remontointi ovat esillä 3.-6.4.2014 Kevätmessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Silloin järjestetään Kodin rakentamisen ja remontoimisen Oma Koti -messut sekä Vapaa-ajan asumisen OmaMökki -messut. Omakotiliitto on mukana molemmilla messuilla, Oma Koti -messuilla tarjoten messukävijöille messuosastollaan (2c50) tietoiskuja, neuvontaa ja jäsenpalvelujen esittelyä. Liiton osastolla on messuvierailla myös mahdollisuus nikkaroida oma linnunpönttö. Omakotiliiton vapaa-ajan asumisen järjestöt ovat mukana omalla messuosastollaan Oma Mökki -messuilla (7c28). Myös pihasta ja puutarhasta sekä sisustamisesta kiinnostuneille järjestetään omat messut - OmaPiha ja Sisusta! -messut. Yhteensä järjestetään 4 messut. Messuilla saa hyödyllistä tietoa remontoimisesta ja rakentamisesta. Tässä lehdessä on lisää tietoa messuista, tervetuloa messuille! Omakotiliitto korostaa huolenpitoa asumisesta ja rakentamisesta, omasta kodista, talosta ja taloudesta. Näitä asioita tuodaan esiin Oma Koti –messuilla lauantaina 5.4.2014 myös eurovaalipaneelissa, johon osallistuu eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaita. Tarkemmin paneelista tässä lehdessä Oma Koti –messujen sivulla 42 ja toiminnanjohtajan kirjoituksessa. Hyvää kevättä!

Omakotimessut.............................22 Kevään suurtapahtuma Helsingin Messukeskuksessa Piha saa muodon...........................24 Kylpyhuoneeseen tunnelmaa ja toimivuutta...............................26 Uudet tyylikkät kalusteet myös säästävät

Energialasku kuriin.........................34 Kuntun perhe asensi öljylämmityksen rinnalle ilmasta veteen –lämpöpumpun Villa löytyi mäen päältä..................38 Omakotiasuminen Espanjan Aurinkorannikolla Jäsensivut.....................................41 Puheenjohtajan palsta: Edunvalvontaa ja Lobbausta s. 41, Hyvän talonpidon roadshow s. 42, Maksutonta neuvontaa jäsenille s. 48, Jäsenetuja s. 49, Jäsenetu lakimiespalveluista s. 50, Laajakaistaopas s. 51, Toiminnanjohtajalta: Käytetään kansalaisten energiaa s. 53 Suomen Omakotiliiton jäsenlehti 22. Vuosikerta Painosmäärä 114.000 kpl. ISSN 1236-178X (Painettu), ISSN 1799-5345 (Verkkojulkaisu) Julkaisija Suomen Omakotiliitto ry Päätoimittaja Olli-Pekka Laine, Suomen Omakotiliitto ry, puh. 09 6803 7125, fax 09 6803 7155, olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi Kustantaja Plus-Lehdet, puh 09 6844 550, pekka.porko@plus-ryhma.fi Mediamyynti Plus-Lehdet, Jukka Porko OSOITTEENMUUTOKSET, TILAUKSET JA JÄSENASIAT: Suomen Omakotiliitto ry, Sompiontie 1, 00730 Helsinki, puh. 09 6803 710, www.omakotiliitto.fi Toimitusneuvosto Olli-Pekka Laine, Erkki Buska, Harri Hänninen, Immo Kuutsa, Tuomas Levoniemi, Kaija Savolainen, Jukka Porko, Pekka Porko. Painopaikka PunaMusta Tampere Oy Kansi (lähde) Shutterstock Tilaushinnat muille kuin jäsenille: kestotilaus 24 euroa, vuositilaus 25 euroa, irtonumro 7 euroa Lehti ei vastaa tilaamatta lähetetystä materiaalista eikä sen palautuksesta. Tilaajarekisteriä on mahdollista käyttää suoramarkkinoinnissa.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 5


i.fi ink

els eh t s .a ww

w

4 ✦ Jokaisella sivulla

✦5


6

VUODEN NIBETURVA

KEVÄTKA Lämpö MPANJA:

pumpu n SONY järjeste ostajalle (* kaupan lmäkamera pää Kampa nja on lle! v 1.3.-15 .6.2014 oimassa , lue lis ää www

.nibe.fi

NIBE LÄMPÖPUMPPU – KODIN LÄMMITYSNERO! Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä!

NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin. Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. Meiltä löydät juuri sinun taloosi sopivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun. NIBE laatuun voit aina luottaa! Edistyksellisen ohjauspaneelin ansiosta lämpöpumppu on erittäin helppokäyttöinen; lisäksi se on todella hiljainen mutta tehokas. Nyt saat lämpöpumppuusi myös ainutlaatuisen 6 vuoden NIBETURVAn!

Tutustu laajaan tuotevalikoimaamme ja löydä lähin NIBE jälleenmyyjä osoitteessa www.nibe.fi *)Kampanja koskee NIBE F1226, F1145, F1245 -maalämpöpumppuja sekä ilmavesilämpöpumppuja F2030, F2040 ja NIBE SPLIT.


Teksti: Dakota Lavento, kuvat: valmistajat

Ilmanvaihtoremontti harkintaan Terveessä talossa asuu terveitä asukkaita ja terveen talon edellytys on toimiva ilmanvaihto. Viimeistään vanhan talon energiatehokkuutta parannettaessa ilmanvaihdon tehostaminen tulee ajankohtaiseksi. Kun painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä Painovoimainen ilmanvaihto on ollut yleisin ilmanvaihtotapa suomalaisissa omakotitaloissa aina 1980-luvun loppuun saakka. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat sääolosuhteiden mukaan: kylmällä säällä ilmanvaihto on suurimmillaan ja lämpimällä säällä usein riittämätön. Raitista ilmaa on houkuteltu taloon avaamalla kaikki ikkunat ja ovet. Painovoimaisen ilmanvaihdon talossakin on yleensä erillinen poistoilmakanava liesituulettimelle. Vaikka painovoimainen ilmanvaihto olisi periaatteessa toiminut asukkaiden kannalta ainakin tyydyttävästi, tilanne muuttuu, kun talon energiatehokkuutta parannetaan. Korvausilmaa on saatu taloon harvan rakenteen ja ikkunan rakojen kautta. Se onkin aiheuttanut ikävää vedon tunnetta. Tiiviiseen taloon korvausilma ei tule enää hallitsemattomasti, joten raittiista ilmasta tulee äkkiä puute. – Kun korjataan painovoimaisen ilmanvaihdon taloa energiatehokkaammaksi on aina samalla varmistettava ilmanvaihdon riittävyys. Suunnitteluvaiheessa ilmanvaihdon riittävyydestä kannattaa keskustella IV-suunnittelijan 8

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Sisäilman laadulla on merkitystä Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, joten ilmanvaihdon tasolla on suuri merkitys terveydentilallemme. Hyvän sisäilman perusteista löytyy runsaasti tietoa esimerkiksi Sisäilmayhdistyksen verkkosovuilta: www.sisailmayhdistys.fi, Sisäilma. infosta, www.sisailma.info/, Allergia- ja astmaliiton sivuilta: www. allergia.fi/allergiaja-astma/sisailma/ sekä työterveyslaitoksen sivuilta: www.ttl.fi/fi/tyoymparisto/sisailma_ja_sisaymparisto/.

ja hyvin vanhojen talojen kohdalla myös perinnerakentamisen asiantuntijan kanssa, neuvoo myyntipäällikkö Teemu Kuusinen ilmanvaihtolaitevalmistaja Ensto Enerventiltä. Kysymys ei ole vain raittiin ilman riittävyydestä sisätilassa. Kun tiiviiksi kun-

nostetusta talosta ilma ja kosteus eivät vaihdu rakenteiden läpi, kasvavat myös rakenteiden kosteusvaurioriskit. – Kosteus voi tiivistyä esimerkiksi rakennuksen kylmiin nurkkiin. Energiatehokkuutta parannettaessa rakennuksen rakennusfysikaaliset ominaisuudet muut-


Kosteusvauriot kuntoon tuvat ja se on otettava huomioon myös ilmanvaihdon kannalta, jotta ei aiheuteta vaikeasti korjattavia ongelmia, lisää myynti- ja kehitysjohtaja Olavi Suominen ilmanvaihtolaitevalmistaja Valloxilta. Koneellinen ilmanvaihto on Kuusisen mukaan asennettava myös kosteus/homevaurioisen talon korjauksen yhteydessä. Erityisesti laajemman peruskorjauksen yhteydessä koneellisen, lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen sujuu helposti. Kun rakenteet välipohjassa ovat auki, myös peltikanavat saadaan asennettua piiloon. Kuusisen mukaan noin 120 neliöisessä talossa IV-työt tulevat tällaisessa remontissa maksamaan n. 9000 euroa tarvikkeineen ja asennuksineen. Kanavisto voidaan muovisia kanavia käyttämällä asentaa myös tarpeen vaatiessa pinta-asennuksena ja koteloida piiloon. Valloxilla on kehitetty IV-remontteihin ja uudisrakentamiseen ilmanjakojärjestelmä Blue Sky. Ulkomitoiltaan vain ø 75 mm:n taipuisat putket voidaan kätevästi koteloida sisätilaan, jos rakenteita ei haluta kanavavetojen vuoksi rikkoa. – Itse laite sopii yleensä tekniseen tilaan tai kodinhoitohuoneeseen, Suominen neuvoo. – Edullisimmillaan remontti maksaa noin 6000 euroa. Kolmasosa kuluu laitteeseen, toinen kolmannes tarvikkeisiin kuten kanaviin, äänenvaimentimiin ja venttiileihin ja loput asennukseen.

Hometalkoot.fi –sivustolta löydät tietoa oman talosi ikäisten rakennusten kosteusvaurioriskikohdista ja neuvoja niiden korjaamiseen: www.hometalkoot.fi.

Koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetun talon ilmanvaihtoremontti on painovoimaiseen naapuritaloon verrattuna helpompi ja kevyempi toteuttaa. Tuloilmakanavat ovat poistoilmakanavia helpompi asentaa ja pinnassa vedettynäkin ne on naamioitavissa vaikka palkeiksi. Kun järjestelmään asennetaan tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtolaite, sisätiloihin saadaan aina riittävästi esilämmitettyä ja suodatettua ilmaa ja lämmitysenergian kulutus laskee selvästi. Näille remonteille lasketaankin noin 10:n vuoden takaisinmaksuaikoja. Noin 120 neliöisen talon IV-työt laitteineen, tarvikkeineen ja asennuksineen maksavat noin 7000 euroa.

Energiatehokkaampi malli 2000-luvun taloissa on yleensä jo koneellinen ilmanvaihto ja siinä lämmöntalteenotto. Kojeeseen kuuluvat tulo- ja poistoilmapuhaltimet, lämmöntalteenotto, suodattimet tulo- ja poistoilmaa varten sekä yleensä myös tuloilman lämmitin. Uusien järjestelmien automatiikan ja säätömahdollisuuksien avulla ilmanvaihdon tehoa voidaan ajastaa ja

säätää myös etäohjauksella kännykällä. Jopa kymmenen vuotta vanha IV-laite on kuitenkin moderneihin laitteisiin verrattuna energiatehokkuudeltaan vaatimaton. Parhaimmillaan uusien IV-laitteiden vuosihyötysuhde on yli 70 % ja kun mukaan otetaan vielä poistoilmalämpöpumppu, päästään jopa 90 %:n vuosihyötysuhteeseen. Kuusisen mukaan uusi laite onkin 1980-90-luvun malliin verrattuna jopa kolme kertaa ja 2000-alunkin laitteeseen verrattuna kaksi kertaa energiatehokkaampi. –Laitteiden käyttöikä on noin 20 vuotta. Sitä vanhempi alkaa tulla jo käyttöikänsä päähän ja kannattaa vaihtaa, hän sanoo. IV-laitteen vaihto on varsin yksinkertainen työ eikä vaadi suuria muutoksia kanavistoon. Päivän projektille kertyy, tietysti valitusta laitteesta riippuen, hintaa 3-4 000 euroa. Valloxilla on kehitetty mitoiltaan täysin alkuperäistä vastaava laite vaihtoikään tulevien tilalle. – Tällaisia vähitellen vaihtoikään tulevia IV-laitteita on käytössä noin 200 000, Suominen arvioi. Uuden Vallox 121 SE:n ohjehinta on noin 2900 euroa.

Poistoilmanvaihdosta täysiveriseen version Koneellinen poistoilmanvaihto alkoi yleistyä 1960-luvulta lähtien ja oli tavanomainen ratkaisu aina 1990-luvulle saakka. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa käytetty ilma poistetaan puhaltimen avulla. Korvausilma otetaan ulkoilmaventtiilien tai ikkunarakojen kautta. Ongelmana on erittäin huono energiatehokkuus ja varsinkin pakkassäässä kuiva sisäilma sekä vedontunne. – Koneellinen poistoilmanvaihto on ehdottomasti eniten energiaa hukkaava ilmanvaihtotapa. Se kannattaa jo tästäkin syystä uudistaa kun se vain on mahdollista, Kuusinen neuvoo.

Vallox 121 SE ilmanvaihtokoneen ohjaus voidaan automatisoida erillisten kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla, jolloin käyttäjän ei tarvitse säätää itse ilmanvaihdon tehoa kosteuden tai hiilidioksidipitoisuuden noustessa. Se sopii ilman kanaviston muutostöitä MUH-Ilmava 100:n ja 120 tilalle.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 9


Suodattimet ja kanavat puhtaaksi Paraskaan koneellinen ilmanvaihto ei toimi hyvin, mikäli sen säädöt eivät ole kunnossa, suodatinta ei vaihdeta tai kanavistoa puhdisteta säännöllisesti. Suodattimet on tarkistettava ja vaihdettava säännöllisesti. Puhdistuksen tarpeen kyllä huomaa: – Kun ilmanvirtaus ei ole riittävä, sisällä alkaa tuntua ja haista tunkkaiselta. Ilma ei yksinkertaisesti liiku kuten sen pitäisi. Se tarkoittaa, että joko suodattimet tai talon ulkopuolella sijaitseva raitisilmasäleikkö on tukossa, Kuusinen sanoo. Likaantuminen haittaa myös ilmanvaihtolaitteiston normaalia toimintaa. Ilma kulkee huonosti likaisessa kanavistossa, rakennuksen painesuhteet muuttuvat ja lämmöntalteenoton hyötysuhde laskee. Ilmanvaihtolaitteen voi puhdistaa ja suodattimet vaihtaa itsekin. Laitteen käyttöohjeiden mukana ovat varsin seikkaperäiset hoito-ohjeet. Muista katkaista laitteen virta ensin! Tasosuodattimet pitäisi vaihtaa yleensä neljän kuukauden välein. Pussisuodattimille voi riittää vaihto kahdesti vuodessa: siitepölykauden jälkeen ja ennen lämmityskauden alkua. Likaista suodatinta ei pidä pestä. Joissakin laitteissa oleva sähkösuodatin on tarkoitettu tuloilmassa olevien pienten hiukkasten poistamiseen. Se pestään noin kolmen kuukauden välein sumuttamalla tai astianpesuaineliuoksessa

Vääränlaista energiatehokkuutta Ilmavaihdon tehtävä on nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa. Vaikka pakkasella kuinka tekisi mieli säästää sulkemalla koneellinen ilmanvaihto tai tukkimalla venttiilejä, sitä ei ehdottomasti pidä mennä tekemään. Pahimmassa tapauksissa rakenteisiin joutuva kosteus aiheuttaa vaikeasti korjattavan kosteus- ja homeongelman ja sairastuttaa vähitellen asukkaat. Uusissa omakotitaloissa koneellisen ilmanvaihdon tasoa on mahdollista laskea ajastetusti silloin, kun talo on tyhjillään. Silloinkin ilmanvaihdon taso on määritelty tasolle, joka on rakenteiden kannalta toimiva.

liottamalla. Suodattimen varauksen tulee antaa purkautua ennen irrottamista. IV-laitteen suodatinpaketit maksavat noin 50 euroa ja niitä saa esimerkiksi rautakaupoista ja LVI-liikkeistä. Joillakin valmistajilla on myös verkkokauppa. IV-laitteen lämmönsiirtimen voi irrotettuna puhdistaa paineilmalla puhaltamalla tai vedellä suihkuttamalla. Likaisten puhaltimien siipipyörät voi puhdistaa joko paineilmalla tai vaikkapa hammasharjalla. Laitteen sisäpuolelle kertynyt pöly ja lika lähtee imuroimalla tai kostealla pyyhkeellä pyyhkimällä. Tuloilmaventtiilin ympärille kattoon syntyvän pölyrenkaan saa yleensä pois kevyesti harjaamalla. Ulkona sijaitseva raitisilmasäleikön ritilä on myös puhdistettava suodattimen vaihdon yhteydessä, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Säleosa irrotetaan ja verkko harjataan puhtaaksi.

Ammattilainen apuun Jos koko puhdistustyön haluaa mieluummin kuitenkin jättää ammattilaisen tehtäväksi, sekin onnistuu helposti. Ilmanvaihtojärjestelmiä huoltavat ja puhdistavat sekä erityiset huoltoliikkeet, monet nuohoojat että LVI-liikkeeet. Myös joillakin laitevalmistajilla on oma huoltopalvelunsa Ilmanvaihtokanavatkaan eivät pysy ikuisesti puhtaana. Asennusvirheen vuoksi jopa uusienkin talojen ilmanvaihtokanavista voi löytyä rakennusaikaista pölyä ja likaa. Asiantuntijat neuvovat puhdistuttamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 10-15 vuoden välein. Hengitystiesairauksista kärsivien taloissa, siitepölyisillä tai raskaasti liikennöidyillä alueilla useamminkin. Ilmanvaihtokanavien puhdistuksia tekevä siihen erikoistuneet urakoitsijat, IV-asennusliikkeet ja nuohoojat.

Valloxin ilmanvaihtokoneet ovat saaneet VTT:ltä poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteelle luokan A+. Korkean hyötysuhteen ristivastavirtakenno kykenee lämmittämään tuloilman suurimman osan vuodesta yli + 17 °C asteeseen pelkästään poistoilman lämpöenergialla.

10

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014


Lämpöä ja energiatehokkuutta DEVIreg TouchTM

kosketusnäytöllinen, älykäs & energiatehokas lämmönsäädin vie sähköisen lattialämmityksen uudelle tasolle! DEVIreg Touch säätimen sisäänrakennettujen energiansäästöominaisuuksien avulla on mahdollista saavuttaa jopa 12% energiansäästöt markkinoiden muihin ratkaisuihin verrattuna! Tutustu DEVIreg Touchiin skannaamalla QR-koodi tai mene osoitteeseen touch. devi.fi.

DEVIdryTM

lämmityselementti on ihanteellinen ratkaisu kuivien tilojen saneerauksiin. Elementti voidaan asentaa suoraan nykyisen lattiapinnoitteen päälle - rikkomatta tai purkamatta sitä. Helppoa, nopeaa ja vaivatonta! Katso miten helppoa sen asentaminen on skannaamalla QR-koodi tai mene osoitteeseen devi.fi lukeaksesi lisää.

Ota yhteyttä alueesi valtuutettuun sähköalan ammattilaiseen: Kelosähkö Oy, Pääkaupunkiseutu, puh. 09 6112 55 Uuraisten Sähkötyö Oy, Jyväskylä, puh. 020 7811 220 Kuusitunturi Oy, Imatra, puh. 010 8361 000 Sähkö-Väylä Oy, Lappeenranta, puh. 05 4163 416 Sähkö-Vaittinen Oy, Oulu/Kempele, puh. 010 2921 730

Sähkö-Saarelainen Oy, Joensuu, puh. 010 3975 000 Tyrvään Sähkötyö Oy, Sastamala, puh. 03 5113 055 Sähkö-Mäntylä Oy, Kauhajoki, puh. 09 2314 930 Jokiwatti Oy, Jämsä, puh. 020 7738 630

Sähköalan ammattilaisia löydät myös osoitteesta: www.elfin.fi


teksti: Jaana Pesonen

NÄIN LASKETAAN, MITÄ OMAKOTITALON LÄMMITYS MAKSAA

Omakotitalon lämmityslasku Omakotilehdessä jo aikaisemmin esillä ollut tyypillisen omakotitalon lämmitysenergian hinta eri energiavaihtoehdoilla on herättänyt suurta kiinnostusta. Nyt kerromme yksityiskohtaisesti, miten laskelmat on tehty.

Lämmityksen hinta Lämmitysmuoto

Öljylämmitys

Suora sähkölämmitys

Kaukolämpö

Maalämpö

Puu

Pelletti

0,93

0,99

0,95

3

0,8

0,8

113,80 €/ MWh

150,80 €/MWh

75,70 €/MWh

150,80 €/MWh

69,80 €/MWh

55,20 €/ MWh

Vuotuiset lämmityskulut, perhe “Keskiverto”

3 669 €

3 929 €

2 056 €

1 297 €

2 251 €

1 812 €

Vuotuiset lämmityskulut, perhe “Kuluttaja”

3 954 €

4 234 €

2 215 €

1 397 €

2 425 €

1 918 €

Hyötysuhde (maalämpö COP) Polttoaineen hinta (€ / MWh)

Jos perheenne vuotuinen lämmityslasku on esimerkkilaskelmiamme pienempi, asutte keskivertoa tiiviimmässä talossa tai käytätte keskivertoperhettä vähemmän lämmitysenergiaa sekä lämmintä käyttövettä. Tilavasti ja viihtyisästi asuminen pienellä energiankulutuksella on suuri haaste yhä useammalle omakotitalossa asuvalle.

Pyydä ystäväsi Omakotiliiton jäseneksi, Saat lahjaksi 3 numeroa Meidän talo –lehteä! Liittymiskupongin löydät sivulta 49. Muista täyttää oma jäsennumerosi jäsenhankkijakenttään. Liittyminen käy nopeasti netissä www.omakotiliitto.fi

Kevät tuli, lumi suli

- Katosta se sisään tuli? Nyt katseet katolle ja vilkaisu vintille. Pistetään katto kuntoon ajoissa, ennen kuin syntyy vahinkoa. Ota yhteyttä ja varaa ilmainen arvio.

VOIT SAADA UUDEN KATON JOPA 2 PÄIVÄSSÄ! KS. LAATUREMONTTI.FI I KUNTO TESTAA KATTOSAM ME! NETTISIVUILL

Kattoluuri: 03 3398 6722

Sinä ja ystäväsi osallistutte myös arvontaan! Kaikkien marraskuun 2014 loppuun mennessä liittyneiden uusien jäsenten ja jäsenhankkijoiden kesken arvotaan Applen iPad –taulutietokone.

Arvonta joulukuussa 20 14


Talon perustiedot: Rakennusvuosi Sijaintialue Rakennuksen lämmin pinta-ala Lämmitettävä tilavuus Huonekorkeus Asukkaiden lukumäärä

Perhe ”Keskiverto” Lämpimän käyttöveden tarve 4000 kWh Lämpöenergian tarve kokonaisuudessaan 25796 kWh

1990, yksikerroksinen suorakulmio pääkaupunkiseutu, Etelä-Suomi 175 neliömetriä 463, 75m3 2,65 m 4

Perhe ”Kuluttaja” Lämpimän käyttöveden tarve 6000 kWh Lämpöenergian tarve kokonaisuudessaan 27796 kWh

Talon maantieteellinen sijainti, rakennusvuosi ja energiatehokkuustaso vaikuttavat huomattavasti lämmitysenergian tarpeeseen. Rakennuksen lämmitetty pinta-alaan sisältyvät väliseinät, mutta ei ulkoseinät. Kuutiotilavuus saadaan kertomalla pinta-alan neliöt huonekorkeudella. Lämpimän käyttöveden lämmitykseen lasketaan tavallisesti 800-1200 kWh/ asukas vuodessa. Me käytämme Motivan tavoin laskelmissa keskiarvoa, 1000 kWh/ asukas / vuosi. Runsaasti vettä käyttävässä perheessä määrä on 1500 kWh/ asukas/ vuosi. Aktiivisessa käytössä oleva kylpy- tai poreamme kasvattavat helposti kulutuksen puolet suuremmaksi. Laskelmissa on huomioitu lämpimän veden energiasisältö mutta ei vesivaraajan lämpöhäviöitä. Lämmitysenergian kulutustiedot esimerkkitalolle on laskettu Lämmitystapojen energialaskurilla osoitteessa lammitysvertailu.eneuvonta.fi. Laskuriin voi muuttaa rakennuksen tilavuuteen vaikuttavia määreitä, asunnon sijaintipaikkaa sekä talon rakentamisajankohtaa.

Yleisimmät omakotitalojen lämmitysenergianlähteet: Taulukon laskelmissa käytetyt hinnat: Pelletti, 55,20 €/MWh Puu 69,8 €/MWh Kevyt polttoöljy 113,8 €/MWh Kaukolämpö 75, 7 €/MWh Sähkö 150,8 €/MWh Hinnat: Lämmitysenergian kuluttajahintoja syyskuussa 2013, Tilastokeskus https://www.tilastokeskus.fi/til/ehi/2013/03/ehi_2013_03_2013-12-18_ tau_003_fi.html Puun hinta pääkaupunkiseudulla hankittuna 10 pinokuutiokuution erä (16,7 i-m3) , 100 e/ p-m3, www.vantaanekopalvelu.fi

Esimerkki: Näin lasket, mitä lämmitys maksaa vuodessa Lämmitysenergian tarve kokonaisuudessaan (kWh) / 1000 x polttoaineen hinta (€/MWh)/ hyötysuhteella = Vuosittainen lämmityskulu (Euroa) Esimerkiksi: 25796 kWh (lämmitysenergian kokonaistarve) / 1000 x 150,8 €/mWh (sähkön kuluttajahinta) / 0,99 (sähkön hyötysuhde) = 3929 euroa

Huippuunsa Hiottua tekniikkaa Tekniikka ratkaisee niin urheilussa kuin ilmanvaihdossakin. Huippulaadukkaat Vallox-ilmanvaihtokoneet säästävät energiaa ja luovat terveellisen sisäilman. Laitteet säätyvät huoneantureiden ansiosta aina oikealle teholle, automaattisesti.

IS

IL TO

MAN LÄMM

Ö N

KK

A

A+

ENOTON V LTE UO TA

PO

täysosuma ilmanvaihtoon. ota yhteyttä.

SI

ÖTYSUHDELU O HY

Kaisa Mäkäräinen ampumahiihtäjä

TESTIVOITTAJA TM Rakennusmaailma 3/2013

Markkinoiden ainoat a+ -luokan ilmanvaihtokoneet

Vallox

Vallox

Vallox

Vallox

096MC 096SE 110SE 145SE www.vallox.CoM


w w w. k y t a j a . f i

Hyvinkään Kytäjällä myynnissä Kytäjän arvokkaan kulttuurimaiseman upeat kodit ja tontit. Tule tutustumaan!

kotona kuin lomalla

w w w. k y t a j a . f i

Myynti Maarit Vesa

maarit.vesa@huom.fi Puh. 040 5463570 Raila Perttilä

raila.perttila@huom.fi Puh. 0500 775488

Myytävät kohteet Ollilantie 6 • Ollilantie 8 • Ollilantie 10 • Kiviaidantie 8 • Kiviaidantie 10 • Kiviaidantie 12

Rakennuttaja Maatalousyhtymä Laakkonen Yrjö, Jyrki ja Reetta Laakkonen


Öljylämpö on

Vaihda vanha öljylämmitys uuteen öljylämmitykseen Pienet päästöt Energiataloudellinen ja turvallinen Edullisin asentaa Lisätietoa ja säästöneuvoja: www.oljylammitys.fi


KODIN TÄYDELLINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ Hybridhome on kokonaisvaltainen järjestelmä, joka huolehtii sekä kodin lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuottamisesta. Järjestelmän keskipiste on hybridivaraaja, jota voidaan lämmittää vesitakalla, aurinkokeräimillä, ilma-vesilämpöpumpulla ja sähkövastuksella. Näin saadaan aina hyödynnettyä energiatehokkain lämmitysmuoto vuodenajan mukaan.

JÄÄHDYTYS- JA LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT ILMALÄMPÖPUMPUT • ASYG09-14LT Design malli iF Design Award Good Design Award

• ASYA09-12LE • GSM-ohjain AIRPATROL iPhone / Nokia / Android APP

ILMA-VESILÄMPÖPUMPUT • Tehot 5 - 50 kW • Joustava järjestelmä • Uudis- ja saneerauskohteisiin • Kytkettävissä öljy- tai puukattilan rinnalle tai tilalle. • Korkea hyötysuhde

3

Maahantuoja:

Suomen LVIS-Tukku Oy Kiitoradantie 11, 01530 Vantaa Puh: 020 710 2600 www.hybridhome.fi, info@hybridhome.fi

Maahantuoja:

FG Finland Oy Karitie 7, 01530 Vantaa Puh: 020 741 2222 www.fgfinland.fi, info@fgfinland.fi

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 17


Teksti: Dakota Lavento, kuvat: valmistajat

Pihakausi on jo lä Nyt on hyvä aika suunnitella pihan ja puutarhan uudistamista, uusia rakennelmia, kalusteita tai vain istutuksia. Viherpeukalon into päästä upottamaan kätensä multaan kasvaa jokaisen aurinkoisen kevätpäivän myötä.

K

iireisen puutarhanhoitajan vaihtoehdot ovat modernin pelkistetty kivipiha tai toisaalta mahdollisimman luonnonmukainen puutarha niittyineen. Luonnontilaiset osat puutarhaa tarjoavat elinympäristön monille hyönteisille ja linnuille. Pölyttäviä hyönteisiä houkuttelevat aidot ja rehelliset keltaiset kukat ovat tehneet paluun. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi auringonkukat, kehäkukat, samettikukat, kultapiiskut ja päivänhatut. Kesäkukkien sijaan pihalla panostetaan pitkäikäisiin perennoihin.

Viljelyä vaikka laatikoissa Laatikkoviljely sopii hyvin paitsi pienen pihan viherpeukalolle, myös organisoimaan suuren puutarhan hyötykasvitulvaa. Jos varsinainen kasvimaa sijaitsee vähän syrjemmällä, sievässä viljelylaatikossa voi kasvattaa oven vieressä niin usein käytettäviä yrttejä kuin salaattejakin. Mikään ei estä sekoittamalla joukkoon myös koristeellisia syötäviä kasveja.

Siistiä ja helppohoitoista

Talvista pihaa katsellessa kaipuu vihreään on suurimmillaan. Ensi kesänä mitä enemmän ympärillä on vihreää, sen parempi. Kuvan Ikean Mälarö-taittotuoli maksaa 40 € ja pöytä 49,95 €. 18

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Pihakivillä toteutetut kulkutiet ja etupihat ovat uusissa taloissa jo lähes itsestäänselvyys. Se ei ole kumma, sillä kivetyt alueet ovat kestäviä ja helppo pitää puhtaana. Vaihtoehtoja löytyy niin maalaisromanttisen kuin pelkistetyn modernistisen tyylin ihailijoille. Kivetykset sopivat yhtä hyvin myös vanhempaan pihaan. Kivetyksen voi ohjeita noudattaen asentaa itsekin, mutta raskaan työn voi myös jättää ammattilaisen huoleksi.


hellä!

Nyt on hyvä aika valmistautua kesän pihatöihin oli suunnitelmissa sitten rakenteellisia töitä tai vain kesäkukkien istutusta. Kuvan pihan kulkutiet on rakennettu Ruduksen Milano-kivistä. Milanokivet, punamusta, 29,15 €/m² Rudus. Lakan uudessa Loimukivet pihakivisarjassa kolme erikokoista kiveä on valmiiksi ladottuna kerroksittain 9,5 m2:n lavalle. Elävä lomittainen ladontakuvio on mahdollista asentaa myös koneellisesti. Värit ovat musta sekä musta – valkoinen. Kevään aikana markkinoille saadaan myös ruskea – valkoinen -väriyhdistelmä. Mustana Lakan Loimukivi maksaa 31,60 €/m² ja musta-valkoisena 33,10 €/m².

Kekkilän jalallinen viljelylaatikko toimii samalla myös tilanjakajana tai näkösuojana. Jalallinen viljelylaatikko ulottuu vyötärön korkeudelle, joten istuttaessakaan ei tarvitse kyykistellä. Laatikon alla on hylly tarvikkeille. Viljelylaatikko maksaa 159 €.

Sopiva määrä lannoitetta

Sävy sävyyn vihreät pihakalusteet ja kukkaruukut ovat varma valinta. Teräksinen Roxö-tuoli maksaa Ikeassa 17,99 €, saman sarjan jakkara 7,99 €, polypropyleenimuovinen Gräva-ruukku 17,99 € ja halkaisijaltaan 160 cm:n Lotsudden-aurinkovarjo 5,99 €.

Biolan on kehittänyt uudenlaisia, helppokäyttöisiä lannoitteita kotipuutarhurin käyttöön. Panokset, jotka ovat uudenlainen ja siisti tapa lannoittaa. Viherkasvien lannoituksesta tutut, kätevät lannoitepuikot ovat saaneet rinnalleen hedelmille ja vihanneksille tarkoitetut luomuravinnepuikot sekä puille ja pensaille tarkoitetut lannoitepanokset. Panokset on helppo tapa annostella lannoitetta niin istutettaessa kuin kasvukaudella tai syksyllä ja siistejä käyttää. Panos kaivetaan maahan kasvin juurelle lapion tai rautakangen avulla ja pakkauksen kansi rikotaan. Lopuksi Panos peitetään mullalla ja kastellaan. Pakkauksessa on kuusi panosta. Pakkauksen hinta on 9 €. Hauskoja sementistä valmistettuja mutterinmuotoisia suojaruukkuja löytyy K-raudoista ja Rautioista. Pieni suojaruukku maksaa 7,95 ja suurin Ø 25 CM:n ruukku 19.95 €.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 19


Tyylikäs metallinen valkoinen hylly katetulle terassille tai parvekkeelle. Samaan sarjaan kuuluu myös erikorkuisia kukkapöytiä, alkaen 19.95 €, hylly 57,90 € K-raudat ja Rautiat.

Uudenlainen piharakennus Ville Witkan suunnittelemat modernit Poolhouse-malliston piha- ja vapaa-ajanrakennukset valmistaa Ollikaisen Hirsirakenne Oy. Malliston Piccolo-versioista saa vierashuoneen, kesäkeittiön, tavanomaista tyylikkäämmän grillikatoksen tai saunallisena versiona vaikka pihasaunan. Poolhouse Piccolo valmistetaan lamellihirrestä. Hinta alkaen n. 10 000 euroa täydellisenä puuosatoimituksena. Poolhouse Piccolon saa räätälöitynä ja myös pystytettynä. www.poolhouse.fi, www.ohr.fi

Ulkotiloja sisustetaan entistä enemmän, jotta ne olisivat mukavia käyttää ja sisustajansa näköisiä. Ulos, terasseille ja puutarhaan hankitaan sisäkalusteilta näyttäviä, mukavia, mutta säätä kestäviä ulkokalusteita ja valaistukseen panostamiseen. Myös ulkona käytetään mielellään kohde- ja tunnelmavalaisimia. Lisätietoja: www.gardenvilla.fi www.rautia.fi www.k-rauta.fi www.ikea.fi www.biolan.fi www.kekkilä.fi www.rudus.fi www.lakka.fi www.lunawood.fi

www.lumon.fi/kampanja

Lumon terassikokonaisuus

– avaruutta ja esteettömiä näköaloja

Neljä vuodenaikaa terassilla.

Lumista maisemaa voi ihailla lasiterassin sisäpuolelta, kevät koittaa aikaisemmin ja kesä taas viipyy pidempään lasitetulla terassilla. Nauti säiden parhaista puolista. Puitteettomat lasielementit tarjoavat avarat, esteettömät näkymät ympäristöön. Sivuunlimittyvät lasielementit antavat koko terassitilan käyttöösi ja vapaasti sisustettavaksesi.

– Lumon räätälöi lasiterassin juuri omaan kotiisi sopivaksi.

20

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

020 7403 200

(Puh. hinta 8,28 snt + 7 snt/min (lankapuh.) tai + 17 snt/min (matkapuh.)

facebook.com/LumonSuomi youtube.com/LumonOy

Katso terassia kolmiulotteisena puhelimella tai tabletilla! Herätä lasiterassi eloon katsomalla tätä ilmoitusta tabletin tai älypuhelimen kautta. Lataa sovellus Lumon 3D.


Harmaita hiuksia talotekniikasta?

Kodin LVI kerralla kuntoon!

Uponor KoTI on paLVeLU, josTa VoIT hanKKIa KodIn LVI-raTKaIsUT LUoTeTTaVasTI yhdesTä paIKasTa. Uponor KoTI rakentajan palvelusta • Voit tilata LVI-suunnitelman. • Saat urakkatarjouksen LVI-järjestelmistä. • Saat LVI-kansion ja järjestelmätodistuksen asennetuista Uponor-järjestelmistä.

Uponor KoTI remontoijan palvelusta • Haja-asutusalueen jätevesiremontti • Käyttövesiremontti • Lämmitysremontti • Radonremontti

Henkilökohtaisen palvelun lisäksi käytössäsi on Uponor KOTI -verkkopalvelu osoitteessa uponorkoti.fi.

Uponor KOTI-rahoituksella voit kätevästi rahoittaa niin pienet kuin isommatkin LVI-remontit.

älä enää odottele. ota yhteyttä!

Tutustu palvelutarjontaamme osoitteessa uponor.fi.

Kysy LIsää

020 129 2020 uponor.fi

– laadukkaita LVI-ratkaisuja rakentajalle ja remontoijalle.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 21


Koonnut: Jaana Pesonen Kuva: Kimmo Brandt

JÄSENETU! OMAKOTILIITON JÄSENKORTILLA KAKSI YHDEN HINNALLA

Tervetuloa Oma Koti ja OmaMökki -messuille Messukeskuksessa Helsingissä järjestetään 3.-6. huhtikuuta neljän tapahtuman kokonaisuus Kevätmessut, johon kuuluvat Oma Koti- OmaMökki- Oma Piha- ja Sisusta! –messut. Kaikkiin neljään tapahtumaan pääsee samalla lipulla. Oma Koti -messut on asumiseen, rakentamiseen ja remontointiin keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään vuosittain. Ideoita kodin ja mökin remontointiin Tänä keväänä Oma Koti –messuille rakennetaan Energiatehokas ja toimiva koti -paviljonki . Paviljongin toteuttavat Motiva, Kuluttajien energianeuvonta, LVI-talotekniikkateollisuus, ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus sekä Vesitaito Oy. Näyttävällä neuvontaalueella Messukeskuksen hallissa 2 saa maksutonta neuvontaa kodin lämmön, sähkön ja veden käytöstä, energiatehokkaasta rakentamisesta ja korjausrakentamisesta, toimivasta talotekniikasta ja 22

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

hyvästä sisäilmasta sekä kiinteistökohtaisesta jätevedenkäsittelystä.

Oppia rakentamiseen ja remontointiin Messujen kuluttajille suunnatut koulutustilaisuudet pidetään viikonloppuna. Pientalorakentamisen Kehityskeskus PRKK järjestää lauantaina Rakentajakoulun ja sunnuntaina Remonttikoulun. Tilaisuuksissa jaetaan ideoita oman talon tai kesämökin rakentamista suunnitteleville.

Ilmastoinfon Kodin Energia -seminaarissa puheenaiheina ovat kodin eri lämmitysjärjestelmät, niihin liittyvät kustannukset sekä kodin energiatehokkuus. Käymäläseura Huussin asiantuntijat jakavat neuvoja sopivan kuivakäymälän valintaan ja kertovat käymälän hankkijalle olennaiset vinkit.

Ihanasti pihalla Kevätmessuilla kierrätystä ja puutarhan voimaa!


Messukeskuksen Kevätmessuilla hypistellään kasveja, astellaan aistipolulla, ihastellaan kukkaloistoa, opiskellaan mehiläistenhoitoa ja grillataan kesäkeittiössä. Messujen yleiskoristelualueella saa tuntumaa kevään kukkaloistoon: tulossa on 28 000 kukkasipulia, 70 koivua sekä yli 100 erilaista pikkuhavua. Alueen teema korostaa puutarhanhoidon hyvää tekeviä elementtejä. OmaPiha-messujen aistipuutarhassa on tuntoaisti herkässä. Voit tunnustella miltä kasvit tuntuvat tai heittää kengät pois ja astella aistipolulla paljain varpain. Sosiaalisella taimitorilla on myynnissä muodikkaita koristeheiniä, ruukutettuja pistokkaita sekä erilaisia perunalajikkeita pienpakkauksissa. Food Gardenissa laitetaan ruokaa ja nautitaan luonnonmukaisesta puutarhasta. Weber ja Viihtyisä Piha tuovat paikalle ulkokeittiön, jossa kokkaillaan ja maistellaan kesäherkkuja. Messuille toteutettavat neljä malliparveketta esittelevät erilaisia mahdollisuuksia terassin, pergolan tai viherhuoneen viihtyisään kalustukseen.

Tervetuloa: Asumisen ja energia- ja ilmastopolitiikan EUROVAALIPANEELIIN 5.4. klo 12–13.30 Tule kuunteleman EU-vaalien alla puolueiden mielipiteet pientaloasumisen kustannuksista. Paneelin yleisöllä vapaa pääsy messuille! Juontajana Helsingin Sanomien poliittisen toimituksen esimies Marko Junkkari. PANEELIN YLEISÖLLE VAPAA PÄÄSY PANEELIIN JA MESSUILLE. Lue lisää sivulta 42! Omakotiliiton vapaaajan asumisen järjestöt OmaMökki –messuilla osastolla 7c28. Lisää messuista s. 51

Omakotiliiton messuosastolla 2c50 Oma Koti –messuilla tietoiskuja, laki-, rakennusja pihasuunnitteluneuvontaa, pientaloasumisen edunvalvonnan ja jäsenpalvelujen esittelyä sekä suositut linnunpönttötalkoot. Lisätietoja: www.omakotiliitto.fi, www.kevatmessut.fi

Elämää toimivassa kodissa

Ota yhteyttä:

Terawatin palvelutarjontaan kuuluu koko talotekniikka: LVI, sähkö ja automaatio. Toteutamme kohteidemme Suunnittelun, Asennukset ja Huollon. Asiakkaitamme ovat sekä yksityiset henkilöt että yritykset.

Toimipisteet: Espoo, yväskylä, Oulu

puhelin: 040 451 3589 Sähkösuunnittelu · LVI-suunnittelu · Sähköasennukset LVI-asennukset · Huolto

asiakaspalvelu@terawatt.fi

www.terawatt.fi 1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 23


Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen

Piha saa muodon Unelmien piha alkaa muotoutua viherrakentajien tarttuessa toimeen. Rakentaminen sujuu, kun taustalla on huolellinen paperityö.

Kestävä kiveys syntyy huolellisella pohjatyöllä, Mikko Ruutiainen (vas.), Aapo Kaakkomäki ja Esa Heiskanen tietävät.

U

nelmien piha siintää mielessä. Se on tarkoitus rakentaa kevään tullen. Jos oma aika ja taito eivät riitä pihan rakentamiseen, kannattaa työ antaa ammattilaisten tehtäväksi. Viherrakennusyritysten yhteystietoja löytää esimerkiksi netistä Viheraluerakentajat ry:n ylläpitämästä jäsenrekisteristä. Myös puskaradiota kannattaa kuunnella, sillä laadukkaan työn tekijöitä suositellaan naapurillekin. Joka tapauksessa tarjouspyyntöjä on hyvä lähettää useammalle yritykselle. Kun tarjouspyynnön muotoilee tarkasti, yritysten on helppo vastata siihen. Parasta on toimittaa kopio pihasuunnitelmasta määrälaskelmineen urakkalaskennan pohjaksi. Ilman pihasuunnitelmaakin yrityksiä voi toki lähestyä, mutta ennen pitkää se on hyvä laatia. ”Rupeaako joku rakentamaan saunaa ilman piirustuksia?” Lea Kuoppala suunnittelutoimisto Kuoppala Finland Oy:stä kysyy.

Aapo Kaakkomäki levittää saumaushiekkaa harjalla ja Mikko Ruutiainen jyrää sen tasaiseksi kivien väleihin. Saumaushiekka on levitettävä paikoilleen kuivana ja siksi hyvissä ajoin ennen talven tuloa.

Piilossa oleva kalleinta Kirjalliset tarjoukset saatuaan pihanomistajan kannattaa tutkia loppusummien ohella sitä, mistä ne koostuvat. ”Kannattaa katsoa puhutaanko materiaaleista asennuksineen vai ilman asennusta. Hyvässä tarjouksessa kustannuksia on eritelty”, Lea Kuoppala toteaa. Hän tähdentää, että perustamistyöt ovat pihan rakentamisessakin kaiken a ja o. Ne myös maksavat eniten. Viheraluerakentajat ry laskee, että kunnolla perustetun, routaa kestävän kivipainotteisen pihan rakentamiskustannukset ovat sata euroa neliöltä, kun ne kasvipainotteisella pihalla alkavat 20–25 eurosta neliöltä. Pihabudjettiin kannattaa karkeasti varata 8–12 prosenttia kiinteistön arvosta. 24

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Pasi Linna tukee istuttamansa puut, jotta niiden juuret pysyvät pari vuotta paikoillaan ja kehittyvät hyvin. Tervanauha on hyvä sidosmateriaali puiden tukemiseen. Sidokset kannattaa tarkistaa vuosittain.

Tontteja rajaa hulevesipainanne, joka kokoaa pihoilta valuvat vedet.


Rakentamaan oikeassa järjestyksessä Tarjouksia vertaillessa on myös hyvä tutkia yritysten referenssejä. Sopivan urakoitsijan löydyttyä on suositeltavaa tehdä vielä kirjallinen urakkasopimus pihan rakentamisesta. Pihan voi rakentaa myös osissa, mikä jakaa kustannuksia useammalle vuodelle. ”Silloin on hyvä miettiä rakentamisjärjestys. Aloitetaan esimerkiksi takapihan konetöillä. Ensin ei kannata kylvää nurmikkoa ja sitten seuraavana kesänä perustaa istutusalueita.” Lea Kuoppala palaa vielä pihasuunnitelmaan, joka puoltaa paikkaansa silloinkin, kun rakentamisen ajoittaa useammalle vuodelle. ”Kun on suunnitelma, lopputulos on kokonaisuus.”

Messupiha hahmottuu Annukka ja Jukka Akselinin piha rakentuu Jyväskylän asuntomessuille myös useassa vaiheessa. ”Tavallisesti talo rakennetaan ensin ja sitten piha. Nyt on pihaa pitänyt tehdä limittäin ja lomittain talonrakentajien kanssa”, Pasi Linna Kuoppala Finland Oy:stä toteaa. Pihanomistajat odottavat innokkaasti

Pihan hulevesiuomaa ja -allasta pitkin vesi valuu korttelien yhteiseen hulevesipainanteeseen. Betonirakennelma vaatii vielä pehmentäviä kasveja ympärilleen.

töiden jatkumista. ”Pihamme ”eye catcher” eli hulevesiuoma ja -allas on valettu paikalleen. Se on kieltämättä vahva ja näyttävä teema. Saapa nähdä, kuinka paljon vettä allas kerää ja minkä näköinen se on valaistuna. Kun altaan ympärille tulee terassia ja kasveja, niin se varmaan sulautuu ympäristöön luontevammin”, Annukka Akselin miettii. ”Kun itse emme ole mitään intohimoisia puutarhaihmisiä, niin tuntuu, että tämä piha on juuri sitä, mitä haluammekin. Pieni, kompakti ja esteettinen kaupunkipiha”, hän tuumaa.

Suomen Omakoti -lehdessä seurataan Annukka ja Jukka Akselinin pihan valmistumista Jyväskylän asuntomessuille. Suunnittelusta on nyt edetty rakentamiseen. Valmis piha esitellään lehdessä 3/2014. Lisätietoa: www.var.fi www.puutarhaunelma.fi Sivuilta löytyy muun muassa kustannuslaskuri, jolla voi laskea alustavan arvion oman pihan rakentamiskustannuksista.

Säästä nyt 40,20€ Tee nyt turvallinen sähkösopimus kahdeksi vuodeksi edulliseen hintaan. Sähköenergian hinta pysyy muuttumattomana koko sopimuskauden. Omakotiyhdistyksen asiakkaille tarjoamme nyt 24 kuukauden määräaikaiseen sopimukseen 12 kuukautta perusmaksu 0 euroa.

Katso määräaikaisen sopimuksen hinnat osoitteesta www.ksoy.fi tai soita 05 7780 500.

Kymenlaakson Sähkö Oy Yhdystie 7, 47200 Elimäki Puhelin 05 778 01 • www.ksoy.fi

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 25


Teksti: Jaana Pesonen

Kylpyhuoneet suurenevat ja niiden sisustuksessa korostuu nautinnollisuus. Kuvan kokoinaisuus Laattapisteen mallistosta.

Kuvat: valmistajien ja maahantuojien kuva-arkistot

UUSIA IDEOITA PESUTILOIHIN

Kylpyhuoneeseen toimivuutta ja tunnelmaa Olipa mielessäsi koko kylpyhuoneen uudistaminen tai olemassa olevan peseytymistilan päivitys pikkurahalla, trendinä ovat nyt vastakohtaisuudet, minimalismi, rosoisuus, arjen luksus ja spa-tunnelma.

K

ylpyhuoneen sisustaminen on muuttunut huomattavasti muutaman vuoden aikana. Välttämättömästä pesupaikasta on tullut tila, jonka sisustukseen ja viihtyvyyteen halutaan panostaa olohuoneen ja keittiön tavoin. Valkoisen eri sävyt hallitsevat yhä vahvasti, mutta nyt leikitellään erilaisilla pintakuvioilla, kolmiulotteisuudella ja erikokoisilla laatoilla. Koko kylpyhuoneeseen ei pintakuvioitua laattaa tarvitse asentaa. Struktuuripinta voi olla vain vaikka yhdessä tehosteseinässä. Valkoisten laattojen kanssa suosiosta kilpailevat eri harmaan, beigen sekä hiekanruskean sävyt. Myös kimallus, peilimäisyys ja metallinhohto ovat suo-

26

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

siossa. Suosiota kasvattaa saman värin eri sävyjen käyttö eri pinnoilla. Kokonaisuuden punaisena lankana on harmonia ja ylellisyys, kuten luksushotelleiden kylpytiloissa on tapana. Minimalismin lisäksi nousussa ovat puhtaus, ympäristöystävällisyys ja design. Hanat ja suihkut muuttavat muotoaan yhä enemmän design-esineiksi ja vettä säästävät tekniikat sekä kierrätysmateriaalien hyödyntäminen yleistyvät. Kylpyhuoneisiin toteutetaan nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän toiminnallisia alueita, kuten sauna, suihkutila eri vaihtoehtoineen, kylpyamme, pukeutumistila, paikka itsensä ehostamiselle sekä tila esimerkiksi lepotuolille, jossa

voi kylvyn jälkeen istua hetken ja nauttia. Kylpytilojen kalusteet ja -säilytysjärjestelmät lähentyvät keittiön ja olohuoneen kalusteita. Altaiksi valitaan yhä useammin maljamainen tason päälle asennettava pesuallas. Peilit ovat suuria ja tilat hyvin valaistuja. Valaistuksessa otetaan huomioon tarvittaessa päälle kytkettävä tehokas valaistus ja peseytymiseen sopiva tunnelmavalaistus. Hyvä valaistus korostaa entisestään kaunista laattapintaa. Muotivirtauksia ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Niistä kannattaa poimia parhaimmat ideat ja vinkit ja soveltaa niitä oman perheen mieltymyksiin ja käyttötarkoituksiin.


Jos kylpyhuoneessa on tilaa, voi sinne hankkia suihkukaapin sekä infrapuna-höyrysaunan. Saunatar Elite 22 on suunniteltu kahdelle henkilölle. Siinä on perinteisen käsisuihkun lisäksi hierontajetit, katossa sadesuihku ja led-monivärivalaisin. Infrapunasauna lämpenee viidessä minuutissa ja höyrysauna parissa minuutissa. Saunan ulkoiset mitat ovat 145x90x210. Runko on alumiinia, pohja kylpyhuoneakryylia ja lasiseinät karkaistua turvalasia. Hinta noin 2800-3900 euroa.

Etuosat

Ihanaa ajan patinaa. Svea Dalstorp kalusteet valmistetaan massiivipuusta, joka kuullotetaan harmaaksi tai valkoiseksi. Kalusteet ovat täynnä hienoja yksityiskohtia, nahkaiset vetimet ja tyyliin sopiva hana. Svedbergs.

Mikä on suosikkivärisi? Style-sarja tuo tuulahduksen 1960-luvulta. Värikkäät etuosat saa valkoisena, grafiitinharmaana, keltaisena, vihreänä tai vadelmanpunaisena.

Uudet laatikot ovat laadukkaita ja täysin ulosvedettäviä. Laatikoiden sisäosat on jaettu osiin lokeroilla ja tilanjakajilla. Pohjassa on mattapintainen matto, näin purkit ja pullot pysyvät pystyssä. Laatikoiden sisään saa myös pistorasiat. Svedbergs.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 27


Pesualtaat Pesualtaan muodoissa on valinnanvaraa. Posliini pitää pintansa vuodesta toiseen, koska sen pinta pysyy kiiltävänä ja kestää hyvin kulutusta. Oas, Ellipse, Corall, Zero. Svedbergs.

Oras tuo markkinoille etä-Bidetan, jolla henkilökohtaisen hygienian hoitaminen sujuu entistä paremmin. Bidetta toimii niin, että nostettaessa käsisuihku telineestä, alkaa vesi virrata hanasta. Painamalla käsisuihkun liipaisimesta, vedentulo siirtyy hanasta käsisuihkulle. Hana taas sulkeutuu automaattisesti, kun Bidettakäsisuihku asetetaan telineeseen. Nyt hana ja pesuallas voivat olla etäämpänä itse wcistuimesta.

Harmaa on kaunista ja kestää aikaa. Ape Decor Sophistic Mix Black koristelaattasettiin kuuluu neljä erilaista 20x20 senttimetristä kukkakuvioitua laattaa. Hinta 75 euroa/ setti. Kaakelikeskus

28

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Oras Eterna hanassa on EcoLed -painike, joka ohjaa suihkussa kävijää säästämään vettä ja energiaa huolehtimalla automaattisesti sopivasta suihkuajan kestosta ja palkitsemalla vihreällä valolla ihanteellisen suihkuajan. Punainen valo hanaa suljettaessa kertoo, että suihkussa oltiin yli kaksi minuuttia ja ekologinen aika on käytetty. Oras Eternaa on saatavilla termostaattisena suihkuhanana ja termostaattisena amme- ja suihkuhanana, joka sisältää automaattisen ammeentäyttötoiminnon tehdasasetuksena.

Laatoissa on nyt suuria kuvioita, ornamentteja, kasvi- ja luontoaiheita. Ape Decor Finlandia -laatassa on puuta jäljittelevä kuvio. Laatta on hyvin kolmiulotteinen ja pinnan viimeistelee himmeä lasitus. Laatan koko 20x60 senttimetriä ja hinta 55,90 kappale.


Omakotilehden suuri EU-vaalikysely Asuminen on jokaista kansalaista koskeva asia, yksi hyvinvointimme perusedellytys. Suomen asumista koskeva lainsäädäntö ei ole yksin kansallista vaan se perustuu yhä enemmän Euroopan unionin lainsäädäntöön. EU:n vaikutus suomalaiseen lainsäädäntöön on voimakkaasti noussut. Tämän johdosta EU:n vaikutus asumiseen Suomessa on myös yksi eurovaalikeskustelun oleellisia teemoja.

S

uomessa on noin 2,6 miljoonaa asuntoa, ja suomalaisista 40,4 % asuu omakotitalossa, 13,8 % rivitalossa ja noin 44 % kerrostalossa (Tilastokeskus 2012). Suomalaisten asumistoiveena on asuminen teknisesti edistyksellisessä pientalossa väljästi luonnon keskellä. Asumiseen liittyy monia kysymyksiä, jotka ovat Euroopan unionin päätäntävallassa. Kysyimme EU-vaaleihin osallistuvien puolueiden kantoja neljään omakotiasumiseen liittyvään kysymykseen. Lähetimme kysymykset puoluesihteereille. Alla vastaukset.

1.

Miten puolueenne suhtautuu siihen, että kiinteistöverotusta harmonisoitaisiin Suomessa ns. eurooppalaiselle tasolle? Kiinteistövero on vuonna 1993 käyttöön otettu vero, jota maksetaan kiinteistön sijaintikunnalle kaikista yksityisessä omistuksessa olevista kiinteistöistä maa- ja metsätalousmaata lukuun ottamatta. Kiinteistövero lasketaan erikseen tontille ja rakennuksille. Kunnanvaltuusto voi määrätä yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 0,60–1,35, vakituisten asuinrakennusten veroprosentiksi 0,32–0,75 ja muiden asuinrakennusten, kuten kesämökkien, prosentiksi korkeintaan 0,60 prosenttiyksikköä suurempi kuin vakituisille asuinrakennuksille. Kiinteistövero on olemassaolonsa aikana jo yli kolminkertaistunut. Tämän lisäksi eduskunta on päättänyt vuoden 2013 lopussa valtioneuvoston toimenpideohjelman mukaisesti nostaa kiinteistöveron verotusarvoja kautta linjan. Verotusarvojen korotuspäätös nos-

taa kiinteistöveroa keskimäärin 10 prosenttia. Tämän lisäksi tulevat vielä useiden kuntien päätökset nostaa kiinteistöveroprosenttia. Verorasitus voi olla ankarassa kiinteistöverokunnassa yli kaksinkertainen maltillisim piin kuntiin verrattuna. Verotusarvojen nousu on luomassa veroautomaatin, joka pitää verot nousussa vaikka kunnat eivät veroprosenttiin puuttuisikaan. Miten tässä tilanteessa näette suunnitelmat kiinteistöveron harmonisoimisesta ns. eurooppalaiselle tasolle? Sehän merkitsisi jälleen uutta tapaa nostaa kansalaisten kiinteistöverorasitusta. Kysymyksessä kiinteistöveron harmonisoimiseksi eurooppalaiselle tasolle unohdetaan ottaa huomioon asumisen kustannusten kokonaistaakan kohdistuminen omakotitalon omistajiin. Suomessa lisäksi kokonaisveroaste on jo nyt huomattavasti korkeampi kuin muualla Euroopassa. Pitäisikö asumiseen kohdistuvaa verotusta keventää, niin että siinä olisi jokin leikkuri? KESK Keskusta ei kannata kiinteistöveron harmonisoimista ns. eurooppalaiselle tasolle. Kiinteistöverotus on yksi osa veropolitiikan kokonaisuutta. Kiinteistöveroa koskevat ratkaisut tulee jatkossakin tehdä Suomen kansallisten olosuhteiden ja tarpeiden pohjalta. Kokonaisveroaste on Suomessa jo tällä hetkellä niin korkealla tasolla, että sen lisäkiristäminen uhkaisi lamauttaa taloudellista toimeliaisuutta entisestään. Veronkiristyksen kohteesta riippuen joko kotitalouksien ostovoima näivettyisi tai yritysten toimintaedellytykset heikentyisivät.

KOK Asumiseen kohdistuvaa verotusta on todellakin hyvä tarkastella kokonaisuutena. Se tarkoittaa esim. kiinteistöveroa, varainsiirtoveroa ja luovutusvoittoveroa. Näistä veroista varainsiirtoverolla on eniten haitallista vaikutusta asumistarpeiden toteutumiselle. Kokoomus kannattaa sitä, että verotusratkaisuja koskevat valinnat tehdään tavalla, jotka vahvistavat työllisyyttä ja talouskasvua. Kannustavuuden näkökulmasta kiinteistövero on kunnallisveroa parempi veromuoto. On hyvä myös mieltää se, että eurooppalainen veroharmonisointi ei ole näköpiirissä oleva asia.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 29


KD Kiinteistöverorasitusta pitää keventää välittömästi kuntien tilanteen parantuessa. Yhteiskunta on joutunut korottamaan veroja paikatakseen julkisen sektorin kasvavaa rahoitusvajetta. Tässä kaikkia omistamiseen sekä asumiseen liittyviä veromuotoja on tarkasteltu ylöspäin. Kyse ei siis ole mistään veroharmonisoimisesta, vaan yhteiskunnan rahoitusvajeen paikkaamisesta.

PS Verotus kokonaisuudessaan pidettävä kansallisessa päätösvallassa.

RKP Veropoliittiset päätökset pitäisi tulevaisuudessakin tehdä kansallisella tasolla, eikä EU-tasolla. Monessa muussa maassa kiinteistövero on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa, mutta silloin unohdetaan, että näissä tapauksissa kiinteistövero saattaa olla ainut kunnallinen vero. Kunnat päättävät itse kiinteistöveron tasosta, kuntien taloustilannetta nähden ei liene todennäköistä että keventäisi verotusta lähivuosina. Kiinteistövero on tärkeä tulonlähde kunnille, mutta on myös tärkeää, että se pysyy kohtuullisena.

SDP Kiinteistövero antaa kunnille liikkumavaraa itsenäisen kuntatalouden harjoittamiseen ja korostaa kunnallisen itsehallinnon toteuttamismahdollisuuksia. Sosialidemokraatit pitävät hyvänä veron yhtenäistä alarajaa, mutta haluavat säilyttää kuntien harkintavallan veroprosentin määrittelyssä. Emme siis ole ajamassa kiinteistöveron harmonisointia.

VAS Verojärjestelmät vaihtelevat hyvin suuresti eri maissa. Se näkyy mm. siten, että joissain valtioissa kiinteistövero on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa, mutta jokin toinen kunnallinen vero taas pienempi. Jo tästäkin syystä pelkän kiinteistöveron harmonisointi on huono ajatus. Kiinteistön verotusarvo veron perustana on luonteva. Kiistatta se on ongelma, että kiinteistöjen arvot vaihtelevat suuresti sijaintipaikasta riippuen, mutta voidaan kysyä sitäkin, ovatko verotusarvot kohdallaan.

30

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

VIH Joissakin maissa kiinteistövero on suurin tai jopa ainoa paikallishallinnon tulonlähde. Silloin kiinteistövero pitää tietysti mitoittaa sen mukaan. Suomessa kunnat saavat isoimmat verovaransa tuloverosta, kiinteistöveron osuus on alle kymmenesosa. Siksi ei kannata tehdä Suomessa päätelmiä siitä, mikä on kiinteistöveron taso muissa maissa, joissa kiinteistöveron rooli on aivan erilainen. Rehellistä on todeta, että kunnat ovat valtavan urakan edessä, jotta kuntien rahat riittäisivät ihmisarvoisiin peruspalveluihin ensi vuosikymmenelläkin. Siinä urakassa kiinteistöveron maltillista korotusta ei kannata rajata pois. Meidän on löydettävä keinoja säästää, uudistaa, karsia byrokratiaa, oppia tekemään kunnissa asioita toisin - mutta myös löytää kunnille lisää tuloja. Yhtä lailla on selvää, että asumisen hinta ei saa päästä Suomessa karkaamaan käsistä. Samalla kun monet kustannukset nousevat, pitää meidän löytää keinoja elämisen kokonaiskulujen pitämiseen aisoissa.

2.

Miten varmistetaan se, ettei muuttuneiden korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen energiamääräysten noudattaminen johda ei-toivottuihin lopputuloksiin? Korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen energiamääräyksiä on tiukennettu. Määräyksiä on arvosteltu siitä, että niiden mukaan rakennettaessa saattaa syntyä mm. home- ja kosteusvaurioita. Uhkina on esitetty myös kustannusten voimakas kasvu kotitalouksille sekä ongelmat rakennusperinnön suhteen. Ovatko määräykset liian tiukkoja ja miltä osin niitä pitäisi muuttaa?

KESK Energiatehokkuuden lisääminen myös rakentamisessa on kannatettava tavoite. Tiukentuneet määräykset saattavat kuitenkin lisätä home- ja kosteusvaurioita, jos rakentamisen suunnittelussa ja toteutuksessa, esimerkiksi eristyksen lisäämisessä,  ei käytetä riittävää asiantuntemusta ja huolellisuutta.  Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnössä 1/2013 on ehdotettu toimenpiteitä kosteusongelmien ehkäisemiseksi. Ne liittyivät muun muassa rakennusalan pätevyysvaatimuksiin, valvonnan laatuun ja oikea-aikaisuuteen sekä vastuiden selkiyttämiseen työmaan kosteudenhallinnassa.  Nämä toimenpiteet  tulisi myös käytännössä toteuttaa. Kosteusvaurioiden ennaltaehkäisy on siis kaikkein tärkeintä. Energiamääräykset aiheuttavat lisäkustannuksia rakentamisvaiheessa, mutta rakennuksen energiankulutuksen lasku tuo  toivottavasti lisäkustannuksia suuremman säästön.

KOK Uusien energiamääräysten vaikutusten arviointi edellyttää kokemusten kartuttamista. Määräykset eivät yksin selitä suomalaisessa rakentamisessa esille nousevia laatuongelmia. Määräysten osalta kyse on tasapainon löytämisestä eri tavoitteiden välillä. Kustannuksia pitää tarkastella myös koko rakennuksen elinkaaren ajalta. Energiatehokkaat ratkaisut kustantavat itsensä usein hyvin nopeassa ajassa.

KD Energiamääräysten tiukentaminen on periaatteessa hyvä asia, mutta samalla tulisi rakentamisen laatu parantua. Passiivitalo ei ole automaattisesti hometalo. Kyse on tekniikan hyvyydestä tai huonoudesta. Tulisi kiinnittää huomiota siihen että talovalmistajat noudattavat määräyksiä ja normeja entistä tarkemmin.

PS Energiamääräyksiä on höllennettävä. Taloista ei saa tehdä pulloja. Ehdotetuilla uusilla määräyksillä energian kulutus vain lisääntyy, kun joudutaan ottamaan koneellinen ilmanvaihto käyttöön.

RKP Lähtökohtana on että rakennusten energiatehokkuutta parannetaan aina rakennusten korjausten (esim. vaippa, ilmanvaihto, lämmin käyttövesi) yhteydessä, jolloin energiatehokkuustoimenpiteet pystytään toteuttamaan kustannustehokkaammin kuin erikseen toteutettuina. Jos määräysten noudattaminen aiheuttaa terveyshaittoja tai homevaurioita niiden vaikutusta on arvioitava ja niiden toimeenpanoa on tarkistettavaa ongelmien poistamiseksi.


SDP Energiamääräysten tiukentaminen tukee energiansäästötavoitteita yhteiskunnan mitassa ja luonnollisesti tuo säästöä myös talonomistajalle kiinteistön elinkaaren aikana. Tärkeää on huolehtia rakentamisen laadusta suunnittelusta lopputarkastukseen saakka. Myös puurakentamisen tekniikat ovat kehittyneet huomattavasti energiatehokkuuden kannalta. VAS Määräysten soveltamisessa pitää aina olla mahdollisuus käyttää järkeä. Homeja sisäilmaongelmien yleisyys viittaa siihen, että niin suunnittelussa kuin rakennusmääräyksissä on virheitä. Pääsääntö on, että vettä ei saa päästä rakenteisiin, ja talon pitää ”hengittää”, mutta nyt tässä kohdin tökkii. Säännöksiä tulee arvioida. VIH Tavoite on oikea: ei ole mitään järkeä rakentaa sellaisia taloja, jotka tuhlaavat energiaa. Energiansäästö on säästöä asukkaalle ja säästöä ympäristölle. Jos talo remontoidaan, se kannattaa totta kai remontoida sellaiseksi, että se vastaa ensi vuosikymmenen tarpeisiin, eikä viime vuosikymmenen. Missään nimessä ei kannata tietenkään rakentaa taloja, jotka eivät kestä aikaa tai ovat riski ihmisten terveydelle. Se olisi vastoin koko pointtia. Tarvitseme sellaisen rakennuskannan, joka kestää. Tässä vaaditaan huolellisuutta, parhaan asiantuntijatiedon käyttöä ja sen varmistamista, että rakentamisessa osaaminen on riittävällä tasolla.

3.

Ovatko EU:n energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteet päästöistä, energiatehokkuudesta ja uusiutuvien energiamuotojen edistämisestä yhteen sovitettavissa? Mitä energiatehokkuusvaatimusten toteuttaminen merkitsee pientaloasukkaille lisääntyvinä kustannuksina? Miten luonnon- ja ilmasto-olosuhteiden sekä olemassa olevan rakennuskannan vaikutukset voidaan ottaa huomioon? Asetetaanko olemassa olevalle rakennuskannalle liian tiukkoja kriteerejä mm. energiatehokkuuteen sitoutumisessa? Onko Suomi aina se joka noudattaa tiukinta ilmastopolitiikkaa? Miten EU:n tavoitteita päästöistä, energiatehokkuudesta ja uusiutuvien energiamuotojen edistämisestä voitaisiin edistää asumisessa ja rakentamisessa kannustavin keinoin eikä lisääntyvin vaatimuksin?

KESK Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ilmastokysymyksessä, mutta on edellytettävä toimia myös EU:n ulkopuolisilta mailta. Keskustan mielestä ilmastonmuutoksen torjunnassa tavoitteena pitää yhä olla kansainvälinen sitova sopimus, joka asettaa raamit kaikille maille. On sekä vähennettävä päästöjä että lisättävä uusiutuvan energian käyttöä. Myös energiatehokkuutta, niin rakentamisessa kuin asumisessa, on parannettava. Toimenpiteiden edellä mainittuihin tavoitteisiin pääsemiseksi pitää olla kuitenkin järkeviä, vaikuttavia ja oikeudenmukaisia.  Esimerkiksi nykyinen pakollinen laskennallinen energiatodistus tuo varsinkin omakotiasujille kohtuuttoman paljon lisäkustannuksia, mutta ei itsessään johda energian säästöön. Keskusta vastusti nykyisen kaltaista energiatodistusta,  koska sen  pohjana olevat   teoreettiset laskelmat sisältävät liikaa epävarmuustekijöitä ja asettavat kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Siksi laki olisi nykymuodossaan pitänyt hylätä ja aloittaa uusi valmistelu, jossa energiatodistus pohjautuu todelliseen kulutukseen kuten naapurimaassamme Ruotsissa. 

KOK Tavoitteet eivät ole ristiriidassa, vaan pitkälle yhteneviä. Energiatehokas rakentaminen on taloudellinen etu. Komission ehdotukset vuoden 2030 ilmastotoimille merkitsevät mm. luopumista sitovista tavoitteista uusiutuvalle energialle. Tämä merkitsee vapautta saavuttaa päästövähennystavoitteet. Vapaus merkitsee sitä, että käytetään ennakkoon määrättyjen keinojen sijasta parhaita ja kustannustehokkaimpia ratkaisuja.

KD Ympäristöministeriön selvityksen mukaan rakennusten kokonaisenergiankulutus on koko Suomen energiankäytöstä 40 prosenttia. Siksi kannatamme ohjeellisia tavoitteita uusiutuvan energian käytölle ja energiatehokkuudelle. Energiakustannusten nousu on paras kannuste parantaa oman talon energiatehokkuutta. Uusiutuvat energiamuodot tulee ottaa paremmin käyttöön osana pääenergiaratkaisua esim. lämpötakka pystyy paikkaamaan erittäin kylminä aikoina hyvin energiankulutusta, aurinkopaneelit kesällä voivat tuoda suuren osan energiankulutuksesta.

PS EU:n energia- ja ilmastopolitiikka on laitettava täysremonttiin. Asumisen hinta on tärkeä osa suomalaista kilpailukykyä. Tätä ei ole vielä riittävän laajasti oivallettu.

RKP Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan toimia kaikilla sektoreilla. Kokonaisvaltaisesti täytyy katsoa missä määrin uusiutuvan energian käytön edistäminen kaukolämpölaitoksissa on kustannustehokkaampi päästöjenvähennyskeino kuin energiatehokkuutta parantavat korjausinvestoinnit. Vanhojen rakennusten kohdalla EU-direktiivi pätee vasta korjaus- ja lisärakentamis- vaiheessa. Osatavoite asuntokannan energiatehokkuuden parantamisella on asumiskustannusten alentaminen pienempien lämmityskustannusten kautta.

SDP Komissio julkisti vastikään uudet tavoitteensa, jotka ovat näkemyksemme mukaan oikean suuntaiset. SDP:n mielestä nykyisestä määrällisestä ajattelusta tulee siirtyä laadulliseen ajatteluun. Siksi SDP ei kannata nykymuotoista EU-tason sitovaa prosenttitavoitetta energiatehokkuudessa vuoden 2020 jälkeen, sillä tämänhetkisessä muodossaan malli on osin päällekkäinen päästökaupan kanssa ja osin kannustaa tekemään vääriä investointeja. Sen sijaan SDP kannattaa kansallisen lakisääteisen energiatehokkuusmallin luomista.

VAS Suomen tulee edistää ilmastopolitiikkaa ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ottoa. Energiatehokkuutta pyritään kohentamaan. Nyt näyttää siltä, että EU:ssa mietitään ilmastotavoitteita hieman uusiksi, ja sillä on merkitystä myös kiinteistöjen lämmitysratkaisuihin ja –kustannuksiin. Toisaalta viime aikoina julkisuudessa olleet jutut puunpolton pienhiukkasista saattavat aiheuttaa paineita sellaisiin muutoksiin, jotka lisäävät kustannuksia. Kiinteistön omistajan kannalta esimerkiksi maalämpöön siirtyminen on kotitaloudelle melkoinen investointi, joka pitäisi saada takaisin jossain ajassa. Näin perheissä ajatellaan.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 31


jotul.fi

Timeless NorwegiaN crafT

JøTul fs 91

JøTul fs 84

JøTul f 163

JøTul f 3

Turku Energia

JøTul f 373 musTa

VIH Ne tukevat toisiaan, ovat saman asian kolme eri puolta. Päästöjen vähentäminen on elämän ja kuoleman kysymys ihmiskunnalle. Siksi sille tarvitaan oma, kunnianhimoinen tavoitteensa. Vuoteen 2030 mennessä EU:ssa pitää saada päästöistä puolet pois. Ja energiatehokkuutta kannattaa edistää joka tapauksessa. Jokainen säästetty watti on säästetty raha ja tekemättä jäänyt päästö. Jos jollakulla on sellainen käsitys, että Suomi ainoana noudattaa tiukinta ilmastopolitiikkaa, se on valitettavasti kaukana totuudesta. Suomella ei ole varaa itsetyytyväisyyteen, että olisimme osanneet olla edelläkävijöitä. Olemme missanneet tilaisuuden luoda uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja puhtaan teknologian työpaikkoja hirmuisen määrän, ja moni Euroopan maa on mennyt ohitsemme. EU:n tavoitteita voitaisiin edistää asumisessa ja rakentamisessa tekemällä fiksuja kannusteita! Ongelmaksi tulee toki se, että kun n. 50 miljardin euron budjetissa on niin iso vaje, että yli 7 miljardia pitää nytkin kattaa velalla, on ollut vaikea saada läpi uusia tukia. Yksi tärkeä suunta, johon valtion pitäisi kannustaa, olisi energiatehokkuuden lisäksi talokohtaisen, pienimuotoisen sähkön- ja lämmöntuotannon edistäminen. Jos esimerkiksi omat aurinkopaneelit katolla pienentävät sähkölaskua ja itse tuotettua sähköä pystyisi parhaana aikana myymään takaisin omalle sähköyhtiölle, ollaan tilanteessa, jossa kaikki voittavat. Tämä pitää tehdä paitsi halvaksi, myös helpoksi.

4.

Miten EU:n voimakkaasti lisääntyvää regulaatiota asumiseen ja rakentamiseen voidaan arvioida, hallita ja hillitä? Miten kansalaiset voivat vaikuttaa EU:n päätöksiin – ennalta ja jälkeenpäin? Miten vertailutietoa muiden EU-maiden tilanteesta saataisiin jo asioiden valmisteluvaiheessa avoimeen käyttöön. Miten direktiiveihin saataisiin enemmän kansallista liikkumavaraa? Miten epäonnistuneita direktiivejä voidaan korjata? Miten demokratian toteutuminen tässä voidaan taata? Miten periaatteet läheisyys, läpinäkyvyys ja avoimuus saadaan toimimaan paremmin? KESK Keskustan mielestä EU:n säädöskuormaa ja hallinnollista taakkaa on ylipäätään perusteltua purkaa. EU-lainsäädäntöä on laadittava tarpeellisuusnäkökulmasta välttäen turhaa ja kuluja lisäävää byrokratiaa. On tärkeää, että sellaisenaan voimaan tulevien asetusten sijaan säädetään direktiivejä, jotka mahdollistavat suuremman kansallisen liikkumatilan lainsäädännön soveltamisessa. EU:n on keskityttävä lainsäädännössä suuriin kysymyksiin ja vähimmäisstandardeihin. Jäsenmaille on taattava mahdollisuudet ratkaista sääntelyn yksityiskohdat kansallisten tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

KOK Lähtökohdan pitää olla se, että EU:ssa sääntely kohdistuu niihin asioihin, jotka hoituvat parhaiten EU-tasolla ja että säädökset on laadittu tavalla, joka tukee taloutta ja työllisyyttä. Vanhan EU-sääntelyn järkevöittäminen ja toimimattomien säännösten purkaminen on yksi Kokoomuksen tavoitteista. Toisaalta ilman direktiivejä ja muuta EUsääntelyä joutuisivat suomalaiset yritykset toimimaan 28 eri maan sääntelykulttuurin ja tulkintojen kautta. 32

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014


KD Turhan sääntelyn purkaminen on Kristillisdemokraattien kärkipään EUtavoite. Purkaminen on käytännössä hankalaa. Jokainen ”purkukohde” tulee tarkastaa erikseen ja yksitellen poistaa. Euroopan komissio on antanut tiedonannon jossa esitetään konkreettisia toimia sääntelyn purkamiseksi. Lainsäädäntöön tarvitaan parempaa etukäteisarviointia, jäsenmaita pitää kehottaa purkamaan turhia kansallisia lakejaan ja lisäksi on huomioitava paremmin paikalliset olosuhteet. PS Arvioimalla kriittisesti kaikki EU:n regulaatioiden vaikutukset asumisen hintaan. Kreikkalaisella Samoksen saarella ja Sodankylässä eivät samat säännökset voi toimia.

RKP Kansallisella tasolla tehdään työtä regulaatioiden vähentämiseksi, m.m. normitalkoiden kautta. Vuoden 2010 lopussa annettiin laki kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta, loppuvuonna 2013 päätettiin kokeiluajan jatkamisesta. Asuntopoliittisessa toimenpideohjelmassa päätettiin mahdollistaa kokeilut, joissa rakentaminen joillakin kokeiluun halukkaiden kuntien kaava-alueilla voi tapahtua kevennetyillä rakentamisja kaavamääräyksillä. Rakentamisen normitalkoissa selvitettiin, millaiset kaavamääräykset ja Suomen rakentamismääräyskokoelman määräykset tarpeettomasti kohottavat asuntorakentamisen rakennuskustannuksia. SDP Avoimuus Euroopan unionissa on lisääntynyt harppauksittain, kun kuulemis- ja lausuntomenettelyjä on uusittu. Toki yksittäisen kansalaisen kynnys ryhtyä selvittämään ja vaikuttamaan esimerkiksi asumiseen liittyvissä asioissa voi olla vielä korkea ja tarvekin voi liittyä usein rakentamisvaiheeseen. Tämän vuoksi on hyvä, että meillä on kehittynyttä edunvalvontaa, jota esimerkiksi Omakotiliitto osaltaan tekee. Myös puutuotealan yritykset ovat aktiivisia EU-toimijoita omien organisaatioidensa kautta. Kuitenkin valtaosa rakentamisen sääntelystä on kotimaista perua (jo ilmasto-oloistamme johtuen), joten suora yhteys suomalaisiin päättäjiin on paras tae lähidemokratiasta. VAS Tärkeä vaikuttamisen väline on äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa. Kaikki eduskuntapuolueet ja mahdollisesti jotkut muutkin tahot asettavat ehdokkaita, joten mieluinen ehdokas varmasti löytyy jokaiselle. Yksilönä vaikuttaminen on heikompaa, mutta yleensä kuulumme johonkin ryhmään tai ryhmiin, ovat ne sitten puolueita tai etujärjestöjä. Niiden kautta voi viedä viestiä esim. eduskunnan suureen valiokuntaan, joka eduskunnassa käsittelee EU-asiat. EU:ssa on edelleen paljon kohennettavaa demokratian kehittämiseksi. Euroopan parlamentin valtaa on lisättävä suhteessa komissioon. Myös eduskunnan EU-asioita on tuotava lähemmäksi kanslaisia.

VIH EU:n sääntelyyn pitää suhtautua aivan kuten kotimaiseen sääntelyyn: jos jokin ei toimi, osoitetaan se ja muutetaan sitä. Demokratiassa päätöksentekijät ovat kansan palveluksessa. EU:ssa arvioidaan tällä hetkellä unionin lakeja ja asetuksia, jotta turhia saataisiin purettua ja uusista saataisiin parempaa. Se on hyvä suunta. Emme tarvitse enemmän lakeja, tarvitsemme fiksumpia lakeja. Silti on turha sanoa, että kaikki ongelmat ovat EU:sta. Yksi eurooppalainen ratkaisu on usein parempi kuin 28 kansallisen lain sotku. Paras keino edistää parempaa sääntelyä on vaatia sitä päättäjiltä, ja valita sellaiset päättäjät, jotka haluavat edistää samaa.

Enervent Pingvin Kotilämmöllä ilmalämmitysjärjestelmä uusiksi Käyttöikänsä päähän tulleen ilmalämpölaitteen tilalle voidaan vaihtaa Enervent Pingvin Kotilämpö. Tuloksena on energiatehokkaampi järjestelmä ja parempi sisäilma. Pingvin Kotilämpö on saman kokoinen kuin vanha Valmet Kotilämpö, mutta kuorensa alla täysin moderni kapine. Siinä on energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet ja tehokas lämmön talteenotto. Vanhan laitteen ristivirtalämmönsiirtimen sijaan Pingvin Kotilämmössä on Enerventin ilmanvaihtolaitteista tuttu pyörivä lämmönsiirrin, jolla on yli 70 prosentin vuosihyötysuhde koko Suomessa. Pingvin Kotilämpö-laitteessa on monipuolinen säätöjärjestelmä. Sen avulla järjestelmää hallitaan helposti muutamalla napinpainalluksella. www.enervent.fi

www.hybriditalo.fi

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 33


Teksti: Dakota Lavento

Energialasku kuriin Kati ja Tom Kunttu päättivät panna kasvavat energialaskunsa ruotuun ja investoivat ilmasta veteen lämpöpumppuun.

K

untut ostivat Katin 1970-luvulla rakennetun syntymäkodin kymmenen vuotta sitten. Toimelias pari on sen jälkeen uudistanut talon läpikotaisin. – Voisi sanoa, että vain peltikatto ja sokkeli ovat entisellään, Tom nauraa. Yksikerroksisissa 170 neliön 1970-luvun taloissa huoneet oli tapana sijoittaa kapean ja pimeän käytävän varrelle. Kuntut muuttivat remontissa myös pohjaratkaisua. Työtilat, keittiö ja olohuone sekä lasten makuuhuoneet sijaitsevat talon alkuperäisessä asuinosassa. Seiniä siirtämällä ja poistamalla saatiin kuitenkin runsaasti avaruutta. Minimittaisen vessan tilalle saatiin uhkea wchuone. Sauna pesutiloineen ja vanhempien makuuhuone siirrettiin suuresta autotallista lohkottuihin tiloihin. Silti autotalliinkin jäi vielä tilaa – Katin isä maalasi 60-neliöisessa tallissaan autoja.

Öljylasku pienemmäksi Talossa oli Katin lapsuudessa yhdistetty puu-öljykattila, jonka pariskunta vaihtoi remontin yhteydessä kymmenen vuotta sitten uuteen öljykattilaan. – Siinä vaiheessa öljyn hinta oli sen verran edulli34

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

nen, ettei muita vaihtoehtoja, esimerkiksi maalämpöä, edes harkittu tosissaan, Kati muistelee. – Vuosikymmen sitten litra maksoi 36 senttiä, nyt 1,06 euroa, Tom summaa. Kuntuilla on kulunut talonsa ja sen käyttöveden lämmittämiseen 2000-2500 öljylitraa vuodessa. Keväällä 2013 mitta tuli täyteen. – Halusimme pienentää öljylaskua, mutta emme raskasta ja kallista energiaremonttia, Tom sanoo. – Maalämpö olisi tullut noin 20 000 euron investointina liian kalliiksi. Tavallisen ilmalämpöpumpunkin hankkimista pari harkitsi jonkin aikaa, mutta käyttöveden lämmittämiseen siitä ei olisi ollut apua. – Enkä olisi halunnut rumaa sisäyksikköä seinää rumentamaan, Kati huomauttaa. – Sokkeloisessa talossa lämmin ilma ei myöskään olisi virrannut tasaisesti jokaiseen paikkaan. Sinänsä hyväkuntoisesta öljykattilasta ei ollut syytä luopua. OILTEK -Pekka Kivekäs Oy oli asentanut Kunttujen käytössä olevan Arimaxin 17 kW:n öljykattilan ja ehdotti rinnalle ilmasta veteen lämpöpumppua. – Hybridijärjestelmä on järkevä ratkaisu tällaisessa tapa-

uksessa. Lämmitys voidaan hoitaa aina vuodenaikaan parhaiten sopivalla ja edullisimmalla lämmitysmuodolla. Talvella käytetään öljyä. Muun ajan lämmitykseen riittää ilmasta veteen lämpöpumppu. Lämpöpumppu lämmittää niin kierto- kuin käyttövedenkin. Kun sen tehot eivät enää riitä, mukaan astuu öljylämmitysjärjestelmä. Kun ilmasta veteen –lämpöpumppujärjestelmä asennetaan toimiva öljylämmitysjärjestelmän rinnalle, öljynkulutusta voidaan vähentää 40-60 prosenttia, sanoo suunnittelusta ja asennuksesta vastannut Tapio Ståhlberg OILTEK-Pekka Kivekäs Oy:stä. Ståhlbergin mukaan tällaisissa energiaremonteissa ei voida soveltaa valmista kaavaa. Rakennuksen ja asukkaiden tarpeiden mukainen järjestelmä on aina tarkkaan räätälöitävä. – Lämpimän käyttöveden määrä vaikuttaa järjestelmäkokonaisuuteen. Säästöjä syntyy, kun öljykattilaa ei käytetä. Sitä ei kannata kesäaikaan käynnistää, jotta lämmintä vettä riittää saunojia varten. Järjestelmään voidaan tarpeen vaatiessa liittää sähköinen käyttövesivaraaja ja vaihtoehtoisesti lämpöpumppu huolehtii vain rakennuksen lämmityk-


sestä ja käyttövesi lämmitetään öljyllä, Ståhlberg kertoo. Kunttujen tarpeeseen riittää 12 kW:n ilmasta veteen lämpöpumppu. Sen lämpökerroin on 4,67, lähtevän veden lämpötila +25-55 °C, kylmäainemäärä R410A 3 kg. Lämpöpumpun sisäyksikkö on kompakti, ja usein mahtuu kattilan viereen pienempäänkin tekniseen tilaan. Kuntuilla tilaa ei kuitenkaan ollut riittävästi ja sisäyksikkö sijoitettiin autotalliin. Ulkoyksikkö sijaitsee autotallin seinän toisella puolella. – Eihän se varsinaisesti kaunis ole ja isokin. Odotimme saman kokoista laitetta kuin ilmalämpöpumpuissa yleensä on, Katja naurahtaa. – Onneksi se on kuitenkin hiljainen! Asennus kesti vain kuutisen tuntia. – Eniten vaivaa aiheutti sokkelin läpäiseminen, Tom muistelee. Kesän 2013 toimittuaan lämpöpumppu on tuottanut kaiken tarvittavan lämmön myös käyttöveteen. – Syksyyn mennessä kattila ei ollut päällä kertaakaan, Tom huomauttaa.

Kunttujen 1970-luvulla rakennettua talo on läpikotaisin kunnostettu.

Sähkölaskukin kuriin Lämmönjakojärjestelmänä Kunttujen talossa on alkuperäisellä asuinpuolella vesikiertoiset patterit ja remontoidulla puolella vesikiertoinen lattialämmitys. Keittiön ja eteisen kivilattian alla on remonttivaiheessa asennettu sähköinen mukavuuslattialämmitys. – Olisi vain siinä vaiheessa kannattanut laittaa sinnekin vesikiertoiset putket, Tom harmittelee. Mukavuuslämmitys osoittautui melkoiseksi sähkösyöpöksi. Kun Kati sähkölaskuihin kyllästyttyään sulki keittiön lattialämmityksen, sähkölasku putosi satasella kuussa. Sähköä perheellä on kulunut noin 14 000 kW vuodessa. Kun Kati alkoi etsiä säästökeinoja, se putosi 6500 kW:iin. Mitään vippaskonsteja siihen ei Katin mukaan tarvittu. – Valojen sammuttelua, saunomisen rajoittamista: 6 kW:n kiuas vie aika lailla sähköä, jos se on joka päivä päällä 4 tuntia. Nyt saunomme kahdesti viikossa, Kati sanoo. Kesällä perhe viettää paljon aikaa mökillä, jolloin sähköä ei tietenkään varsinaisessa kodissa kulu. Lämpöpumput tarvitsevat toimiakseen sähköä, joten Kunttujen laite tulee nostamaan sähkölaskua noin 20 eurolla kuukaudessa. – Siihen ei kannata takertua, sillä tuttu on kertonut samanlaisella järjestelmällä säästävänsä lämmitysenergiakustannuksissa puolet entiseen nähden!

Ilmasta veteen lämpöpumpun ulkoyksikkö sijaitsee rakennuksen päädyssä.

Ilmasta veteen lämpöpumpun sisäyksikkö sijoitettiin autotallin seinään.

Kymmenen vuotta sitten uusittu öljykattila on vielä täysin toimiva ja alkaa lämmittää, kun lämpöpumpun tehot eivät enää riitä.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 35


Ilmasta lämpöä vesikiertoiseen järjestelmään Ilmasta veteen lämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Sillä voidaan hoitaa koko talon lämmitystarve ja lämmittää myös lämmin käyttövesi, mutta kylmimpiä aikoja varten se tarvitsee kuitenkin varajärjestelmän, kuten pumpun omat sähkövastukset. Hybridijärjestelmänä se toimii myös vanhan öljykattilan rinnalla, jolloin öljyä voidaan käyttää pahimmilla pakkasilla. Huonetilojen lisälämmitykseen voidaan käyttää varaavaa tulisijaa, jos sellainen talossa on. Ilmasta veteen lämpöpumppu maksaa hybridijärjestelmäksi asennettuna 10-15 000 €. Asennustyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

Kunttujen täytyy odotella muutama vuosi, ennen kuin toteutuneet säästöt voidaan luotettavasti määrittää. Vuoden 2013 talvi oli edelliseen verrattuna varsin lauha – suorastaan erinomainen ilmasta veteen lämpöpumpun käytön kannalta. Varsinaiset säästölaskelmat ovat vielä tekemättä, mutta öljyä lämmitykseen ei ole tarvittu. Vuoden 2013 sähkönkulutus oli 13 000 kWh. Sähkönkulutus on siis kaksinkertainen vuoden 2012 tilanteeseen nähden, mutta vähemmän, kuin ennen Katin sähkönsäästöprojektin alkua. Kuntut ovat hankintaansa hyvin tyytyväisiä. – Järjestelmässä on myös se hyvä puoli, ettei se varsinaisesti edellytä meiltä huoltamista tai muutakaan puuhastelua.

Monenlaisia lämpöpumppuja • Toisin kuin ilmaa lämmittävä ilmalämpöpumppu, ilmasta veteen lämpöpumppu on tarkoitettu talon varsinaiseksi lämmitysjärjestelmäksi. Ilmalämpöpumppu auttaa säästämään energiakustannuksia varsinaisen lämmitysjärjestelmän tukena. • Ilmasta veteen lämpöpumppu tuottaa lämpöä nimensä mukaan lattialämmitys- tai patterijärjestelmässä kiertävään veteen ja käyttöveteen. Talossa on oltava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Jollei sitä ole, patterijärjestelmän asentamisesta syntyy lisäkuluja. • Järjestelmä on mitoitettava oikein sekä rakennuksen lämmitystarvetta että lämpimän käyttöveden tarvetta ajatellen. Jos tehot eivät riitä tai varaaja on liian pieni, lämmin vesi loppuu ensimmäiseksi suihkusta. Lämmitysjärjestelmää varten tarvitaan suunnitelmat LVI-suunnittelijalta. Laitteen asentaa asennusliike, jolla on kylmäasennusoikeudet. • Maalämpöpumppujärjestelmä toimii myös pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä. Maalämpöpumppu ottaa lämmön maaperästä (tai vedestä). Kumpikin on vaivaton, helppokäyttöinen järjestelmä, joka ei edellytä käyttäjältään huoltoa. Molemmat tarvitsevat apua kovimpia pakkasia varten. Laitteistoissa on sähkövastukset kytkettyinä vesivaraajaan lisälämmitysjärjestelmänä tai varmuusjärjestelmänä. Ilmasta veteen lämpöpumput tulevat investointivaiheessa maalämpöpumppua edullisemmaksi, sillä laitetta varten ei tarvita lämpökaivoa tai maaputkistoa. Lisätietoja: www.sulpu.fi, www.motiva.fi, www.oljylammitys.fi 36

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014


www.oras.com

EASY

Kosketusvapaa toiminto Easy Grip -kahvat

ECO

Säästää vettä ja energiaa

SAFE

Lämpötilanäyttö, joka varoittaa liian kuumasta vedestä Automaattinen astianpesukoneventtiili

Optima

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 37


Teksti ja kuvat: Markku Vento

HARTELLIT VIIHTYVÄT AURINKORANNIKOLLA:

Villa löytyi mäen päältä -Tulimme tänne vain puoleksi vuodeksi. Siitä on nyt kohta kymmenen vuotta, nauravat Ulf ja Sanna Hartell Fuengirolassa, Espanjan Aurinkorannikolla omakotitalonsa aurinkoisella terassilla. Hartellien Villa Diana sijaitsee aurinkoisen mäen laella.

Ulf ja Sanna Hartellin tarina on se tavanomainen. -Tulimme 2000-luvun puolivälin tienoilla kevääksi Fuengirolaan. Pojalle järjestyi kevätlukukaudeksi oppilaspaikka Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa ja me asuimme vuokralla omakotitalossa lähellä koulua, Uffe muistelee. -Mutta sitten kävi kuten niin monelle muullekin: huomasimUlf ja Sanna Hartell tulivat Aurinme, että tämä alue, ilmasto, meri korannikolle vain ja ihmiset ovat juuri meidän mapuoleksi vuodekkuumme. si. Siitä on nyt Ulf Hartellilla oli rakennusalan kohta 10 vuotta. mittaustekniikoihin erikoistunut yritys Kokkolassa, Suomen Costa del Rocksilla. Sana kiiri myös Costa del kosteus tuli sisään vähän joka nurkasta Solille eli Aurinkorannikolle ja pian Ufeikä ilmanvaihtoa ollut lainkaan. Talvelfelta kysyttiin, onko hänellä laitteistoa la asunto oli kylmä ja kostea. mukana, sillä hommia olisi tarjolla. -Muutimme kahden vuoden jälkeen Nyt Ulf Hartellin yhtiö onkin erikoistuMijas Golfin perukoille omakotitaloon nut asuntojen kunto- ja kosteusmittaukvuokralle, mutta sieltä taas oli niin mahsiin sekä korjausrakentamiseen. doton matka Suomalaiseen kouluun, rannalle ja yleensäkin kaupungille. -Emmekä pitäneet siitä, että se MijakAluksi vuokralla sen talo oli kahdessa kerroksessa: kun Uffe, 49, ja Sanna sekä pojat Carl-Johan, olimme syöneet, lapset katosivat loppu18, ja Oscar, 13, asuvat nyt omassa talosillaksi omaan kerrokseensa. sa Fuengirolan Torreblancassa. Talo valikoitui hieman erikoisella tavalla. -Tämä tuttu asunto tuli myyntiin ja -Olimme tässä aluksi vuokralla kaksi tein täällä kuntomittaukset ja selvitin vuotta. Sinä aikana huomasimme, että muutosprosessit. Saimme talon järke38

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Omakotiasuminen ulkomailla Omakotilehti on jo vuoden ajan seurannut omakotiasumista maailmalla. Artikkelisarjan tarkoitus on näyttää miten muualla asutaan, millaisena elämä siellä nähdään ja mitä asuminen maksaa. Haluamme myös tuoda esiin mihin asumisessa juuri nyt kiinnitetään huomiota. Nyt vuorossa on Espanjan Aurinkorannikko. Tässä artikkelissa kiinnitämme erityistä huomiota asunnon hankintaan ja ylläpitoon, myös kakkosasuntona.

vään hintaan ja teimme läpikotaisen remontin: väliseinät pois, huonejärjestys uusiksi, lattiat, katot ja ikkunat uusiksi, keittiö, ihan kaikki.

Halusimme kodinomaisen Nyt Sanna ja Uffe ovat asuneet ja remontoineet neljä vuotta asuntoaan. Periaatteessa väliseinien siirtäminen oli helppoa, sillä talo on rakennettu kantavien pilarien varaan: nytkin esillä olohuoneessa on pilareita, joiden paikkaa ei saa muuttaa. -Ihmettelin tänne tultuani, että miksi espanjalaiset eivät rakenna elementtitaloja, vaan ensin valetaan teräsbetonipilarikehikko ja sitten niin ulko- kuin usein sisäseinätkin muurataan tiili kerrallaan. Syykin selvisi: tämä on maanjäristysaluetta ja maa liikkuu koko ajan hieman. Vain teräsbetonipilarit kestävät, Uffe kertoo. -Ja tämä on yhdessä tasossa: olohuone, keittiö ja kolme makuuhuonetta toimivat hyvin. Katolla on iso lasitettu oleskelutila, ikään kuin ekstrahuone, jossa on valkokangas, jumppasali ja sen sellaista. Ja myös vierashuone. Tilaa Hartellien villassa, kuten oma-


kotitaloa Espanjassa kutsutaan, on asumiskerroksessa noin 210 neliötä, yläkerran monitoimihuoneessa 85 ja lisäksi isot terassit ja patiot joka puolelle. Ja näkymät toki Välimerelle ja vuorille myös.

Ulf ja Sanna Hartellin keltainen Villa Diana sijaitsee kukkulan laella Torreblancassa. Katettu terassi antaa suojaa paahtavaa aurinkoa vastaan, mutta pihalta löytyy myös tilaa auringonottoa varten ja toki oma uima-allaskin.

Tuuletuksessa sen salaisuus Entä se kosteus? -Heh, täällä ei taloissa ole yleensä minkäänlaista tuuletusta. Jos seinään laitetaan venttiili, pelätään, että talo kylmenee. Mutta juuri kosteus on se, joka kylmentää talon: happirikas ilma lämpenee paljon nopeammin. -Nyt seinissä on tuuletusventtiilit, kosteissa tiloissa koneellinen ilmanvaihto – siis sekä imu- että tuloilmaventtiilit – ja uudet energiaystävälliset ilmalämpöpumput oikeissa kohdissa: ei enää kosteusongelmaa ja talo on lämmin. Lattialämmityskin on, mutta laminaatti on sen verran lämmintä verrattuna kivilattiaan, että sitä tarvitsee pitää päällä vain kosteissa tiloissa. Välimeren maissa kosteutta ei pidetä maailman vakavimpana juttuna. ”Minkä talvi kastelee, sen kesä kuivaa”, sanotaan.

-Ei pidä muuten paikkansa: kun ongelma on tarpeeksi syvällä rakenteissa, kesä ei ehdi kuivata. -Kysyin kerran espanjalaiselta rakentajalta, miksi kylpyhuoneen seiniin ei tule minkäänlaista kosteuseristettä. Hän naurahti ja sanoi, että eihän kylpyhuoneen sisällä sada. Niinpä! Uffe nauraa.

Nyt kun asunnon kosteus- ja lämpötasapaino on saatu kuntoon, selvitään suhteellisen pienellä sähkölaskulla: vuositasolla sähköä kuluu noin 1500 euron edestä ja siinä on mukana niin lämmitys kuin taloussähkökin. Vesimaksu on 400 euron luokkaa vuositasolla.

Espanjan asunnonhankinnassa tarvitaan asiantuntija-apua Asuntoa Espanjasta ostavan kannattaa kääntyä osaavan ja tunnetun kiinteistövälittäjän puoleen, sillä espanjalaisessa asuntokaupassa on omat kiemuransa. -Täällä jokainen asunto, oli se sitten omakotitalo, rivitalo tai kerrostalohuoneisto, on kiinteistö. Jokainen kauppa myös lainhuudatetaan ja vahvistetaan notariaatilla, kertoo Suvi Kauranen Kiinteistövälitysyhtiö Suvillasta. -Kauppasumman päälle on laskettava lisäksi noin 10 prosenttia kuluja: joko arvonlisävero uusista kohteista tai va-Nyt on paras aika ostaa asunto Aurinkorannikolta, kiinrainsiirtovero käytetyistä asunnoista ja teistövälittäjä Suvi Kauranen Fuengirolasta uskoo. näiden lisäksi notariaatti- ja maarekisterikuluja, Kauranen kertoo. Espanjassa asumisen vuotuiset kulut vaihOma erikoisuutensa on koitunut myös rotelevat kunnittain. Esimerkiksi Fuengirolassa mahtaneista asuntojen hinnoista: esimerkiinteistöveroprosentti määräytyy kiinteiskiksi Andalusian maakunta ei ole laskenut tön arvon mukaan, mutta jos on kirjautunut asuntojen verotusarvoa, sillä sen tulopohja asukkaaksi, saa 30 prosentin alennuksen. romahtaisi muuten lopullisesti. Esimerkiksi noin 300.000 euron asunnon -Tässä hiljan eräskin asiakas osti huvilan vuotuinen kiinteistövero on noin 1000 euroa, 670.000 eurolla, kun sen verotuksellinen miennen alennuksia. nimihinta on nyt 1,2 miljoonaa. Kehotin vaJätehuolto hoidetaan vuosittaisella rautumaan maksamaan Junta de Andalucialle basura- eli jätemaksulla, joka tyypillisesti lisää varainsiirtoveroa tuosta noin 600.000 liikkuu satasen hujakoilla. Ja onpa Fuengiroeurosta, joka hinnasta saatiin tingittyä, Kaulassa autotalliporttiluiskamaksu: jos ajat ranen kertoo. vaikkapa asuntosi alla sijaitsevaan autotal-

liin, joudut maksamaan vuosittaisen maksun siitä kaupungille.

Näkymät, näkymät, näkymät Vanhan sanonnan mukaan kolme tärkeintä asiaa asunnon arvon määrittelyssä on sijainti, sijainti ja sijainti. Espanjassa voi lisätä tähän kolme seuraavaksi tärkeintä: näkymät, näkymät ja näkymät. Espanjasta asuntokauppaa harkitsevan kannattaa sovittaa nämä vaatimukset yhteen. Olisi hyvä asua muutamassa eri paikassa vuokralla niin kesällä kuin talvellakin. Silloin tulisi asunnon sijainti ja mm. lämmön- ja kylmänsieto-ominaisuudet testattua kaikkina vuodenaikoina. Espanjassakin vaaditaan myytäviltä ja vuokrattavilta asunnoilta energiatodistus. -Suurin osa tutkituista asunnoista on sijoittunut kahteen alimpaan luokkaan F-ja G Suvi Kauranen sanoo.

Nyt on ostajan markkinat Viime vuodet Espanjassa on ollut ostajan markkinat. Ja vuokraajan. Kiinteistöjen hinnat ovat tippuneet hyvilläkin alueilla kolmanneksen. Ja heikoilla alueilla asunnot eivät tahdo käydä kaupaksi millään hinnalla.

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 39


Koonnut: Jaana Pesonen Kuvat: valmistajien ja maahantuojien kuva-arkistot

Uutta ja uutisia Lamppujen energiamerkintä tarkentuu Lamppupakkauksiin on ollut painettuna energiamerkinnät jo usean vuoden ajan. Energiatehokkaimmat lamput kuten esimerkiksi energiansäästölamput ja LED-lamput ovat olleet kaikki parasta A-luokkaa ja vanhat hehkulamput vaatimatonta E-luokkaa. Viime vuoden loppupuolella uudistetun merkinnän ansiosta energiatehokkaimmat lamput erottuvat aikaisempaa paremmin, kun A-energialuokan asteikko on laajentunut kahdella lisämerkinnällä A+ ja A++. Kuluttajalle uusi energiamerkintä tuo esiin entistä tehokkaammin ja selkeämmin energiapihit LED-lamput sekä muut kohdevalaistukseen sopivat lamput. Parhaimmat ledilamput yltävät A+-luokkaan ja ne ovat noin 30 prosenttia tehokkaampia kuin A-luokan perinteiset energiansäästölamput. Kohdevalaistukseen sopivista lampuista halogeenit ovat luokkaa C. LED-kohdelamppujen etu on pitkä käyttöikä ja energiatehokkuus. Halogeenikohdelamppuihin verrattuna. Kymmenen kertaa pidempi käyttöikä ja kolme kertaa parempi tehokkuus mahdollistavat noin 50 euron säästön lamppua kohden kymmenen käyttövuoden aikana, kun halogeenikohdelamppu korvataan LED-lampulla. Mikäli kymmenen halogeenikohdelamppua vaihdetaan ledikohdelamppuihin, kertyy säästöä kymmenessä vuodessa noin 500 euroa. Lisätietoja: www.lampputieto.fi

Uusia lämpöpumppumalleja markkinoille Stiebel Eltronin hyötysuhteeltaan hyvät maalämpöpumput (COP5) soveltuvat kaiken kokoisiin uusiin ja energiaremontoitaviin taloihin. uusi teholuokka 4 kW on tarkoitettu erityisesti matalaenergiateloihin. Stiebel Eltron WPF ja WPF cool maalämpöpumppu-

40

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

ja on kuusi eri mallia lämmitystehoilla 4,7717,02 kW. Cool-mallit takaavat edullisen ja tehokkaan viilennyksen kuumina kesäkuukausina. Yhteistä uusille malleille on tehokkaan äänieristyksen ansiosta erittäin hiljainen käyntiääni sekä varma ja helppo ohjaus WPM3lämpöpumppuautomatiikalla. ISG-lisälaitteen avulla maalämpöpumppua voidaan ohjata myös internetin tai mobiilisovelluksen välityksellä. Maalämpöpunput voidaan yhdistää Stiebel Eltronin vesivaraajiin sekä uudistaloissa että saneerauskohteissa. Ne toimivat kaikenlaisten hybridilämmitysjärjestelmien osana. Stiebel Eltron on koonnut jo toteutetuista energiaremonttikohteistaan informatiivisen sivuston www. Energiapakkaus.fi. Sivustolla on esimerkkejä erikokoisista uudisrakennusja saneerauskohteista. Saneerauskohteista kerrotaan niin aiempi kuin energiaremontin jälkeinen kulutus. Lisätietoja: Stiebel Eltron Oy, puhelin 020 720 9988 ja www.stiebel-eltron.fi

Sileäpintainen ja pannaton teräshormi Schiedel Savuhormistot Oy:n uutuustuote on Permeter Smooth, sileäpintainen ja täysin pannaton teräshormi. Hormia saa halkaisijaltaan 130, 150 ja 200 millimetrisinä. Värivaihtoehtoja ovat harjattu ruostumaton teräs, maalattu galvanoitu teräs, musta, harmaa ja valkoinen. Vesikaton ylittävä osa on saatavana myös tiilenpunaisena. Permeter Smooth sopii puulämmitteisiin tulisijoihin, joista hormiliitos lähtee tulisijan päältä. Suunnittelussa on panostettu turvallisuuteen ja toimivuuteen. Piipun sisäputki on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja eristeenä käytetään keraamista kuitua, joka ei sintraannu kovissakaan lämpötiloissa. 150 millimetrin hormikoossa on vaihtoehtona myös jalallinen taka-/sivuliitos, joka on saatavana mustana.

Piipulle on saatavilla VTT:n testaamat ja sertifioidut, valmiit läpivientipaketit tiilija peltiprofiilikatteelle sekä konesauma- ja huopakatteelle. Värejä ovat musta, harmaa ja tiilenpunainen. Lisätietoja: Schiedel Savuhormistot Oy, puhelin 0201 55 26 00 ja www. schiedel.fi

Handmade-laatoilla helmiäisen hohdetta Värisilmän keraamisten Handmade-laattojen vaaleat pastellisävyt ja pintojen kiiltävä viimeistely luovat kylpyhuoneeseen ylellistä ja valoisaa tunnelmaa. Sileä- ja mosaiikkipintaisten seinälaattojen lisäksi Handmademallisto tarjoaa laajan valikoiman kuvioituja laattoja, joiden pitsimäiset reliefit ja romanttiset kukkakuviot ovat saaneet inspiraationsa italialaisesta käsityöperinteestä. Kiiltäväksi viimeisteltyjä laattoja on saatavana sekä sileällä että punosmaisella mosaiikkipinnalla kuudessa eri värisävyssä. Handmade-seinälaatat: mitat: 25 x 76 senttimetriä, hinta: alkaen 49,90 € / m2. Lisätietoja: Värisilmä, puhelin (09) 849 141 ja www.varisilma.fi

Maalattava struktuuritapetti Tikkurilan Tunto struktuuritapetti on valmistettu polyesteriselluloosakuidusta ja se voidaan maalata miltei heti seinään liimauksen jälkeen. Tapettimallistossa on neljä selkeää kuosia. Maalin väriä sekä kiiltoastetta vaihtamalla saadaan luotua lukuisia erilaisia seinäpintavaihtoehtoja. Tapettirullassa on 12,5 metriä ja rullan leveys on 106 senttimetriä. Jos koko seinää ei halua tapetoida, voidaan seinää koristaa vaikka yhden vuodan levyisellä tehosteella. Hinta noin 46 euroa / rulla. Lisätietoja: Tikkurila Maalilinja, puhelin 010 860 8600 ja www.tikkurila.fi


JÄSENSIVUT

PUHEENJOHTAJAN PALSTA Erkki Buska 1. varapuheenjohtaja

Edunvalvontaa ja lobbausta Niinhän se vain on, että myös omakotiasukkaan elämä jaksottuu elämiseen vaalikaudesta toiseen. Juuri, kun olemme saaneet valittua valtuutetut kunnanvaltuustoihin, ovat toukokuussa edessä EU-vaalit, joissa valitaan Suomesta 13 edustajaa Euroopan parlamenttiin seuraavaksi viideksi vuodeksi. Seuraavana ovat odottamassa Suomen eduskuntavaalit jo hieman yli vuoden kuluttua. Europarlamenttivaalit ovat Suomessa jääneet monille etäisiksi ja syystä tai toisesta eivät ole saaneet kansalaisia vaaliuurnille, sillä äänestysprosentti on jäänyt vain 40 prosentin tuntumaan. Ilmeisesti yli puolet äänioikeutetuista kokee, että heidän äänellään ei ole merkitystä EU:n päätöksenteossa ja eikä siitä ketkä heitä parlamentissa edustavat. Pitäisikö olla kiinnostunut ja millaisia omakotiasukkaan elämään vaikuttavia päätöksiä tehdään EU:ssa? Viime vuosina olemme pakostakin joutuneet itse kukin törmäämään useisiin, paljon myös keskustelua herättäneisiin lakeihin ja asetuksiin, joiden alkuperä juontuu joko EU:n ilmasto-, ympäristö-, energia- tai rakentamissäädöksistä. Eräs tällainen oli muutama vuosi sitten esillä ollut, jopa surkuhupaisiakin piirteitä saanut hajavesilainsäädäntö. Lainsäädännön lähtökohta ja tavoite on sinällään myös pientaloasukkaan näkökulmasta kannatettava eli parantaa ihmisten omaa lähiympäristöä, kuten järviä ja jokia. Suomalainen toteutus asetuksen toimeenpanosta vain epäonnistui. Omakotiliitto oli osaltaan vaikuttamassa lainsäädännön muutokseen pientalo- ja loma-asukkaiden näkökannalta hyväksyttävämmäksi. Toinen asetus, joka viime vuoden aikana on puhuttanut omakotiasukkaita, on rakennusten energiatodistus. Tavoite tässäkin on varmasti kaikkien omakotiasukkaiden hyväksymä eli saada työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen. Suomalainen sovellutus ei kaikkia omakotiasukkaita kuitenkaan miellyttänyt ja johti kansalaisaloitteeseen, jonka käsittely on vielä kesken. Omakotiliitto liittyi tämän vuoden alussa jäseneksi kansainväliseen kodinomistajien ja vuokranantajien liittoon (UIPI). Liittymisen tavoitteena on saada mahdolli-

simman aikaisessa vaiheessa tietoa omakotiasujia koskettavasta, valmisteilla olevasta EU:n lainsäädännöstä ja pyrkiä vaikuttamaan valmisteluun. EU- tasoinen sääntely ulottuu joka tapauksessa yhä useammalle omakotiasukkaan elämän alueelle siitä huolimatta haluammeko me sitä vai emme. Eduskuntavaalit ovat ensi vuoden huhtikuussa ja varmaan jo nyt useat eri eturyhmiä edustavat organisaatiot pohtivat omia tavoitteitaan tulevan hallituksen ohjelmaan ja miten pääsevät siihen parhaiten vaikuttamaan. Omakotiliitolla tulee tietysti olla myös omia tavoitteita asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Tällaisia ovat esimerkiksi asumisen verotus, energiatehokkuus, uudisrakentamisen ja peruskorjausten määräykset jne. Asumisen kustannukset ovat kohonneet ja näyttävät jatkossakin kohoavan ostovoiman kehitystä nopeammin. Asumisen kustannuksista jo lähes 40 % on veroja, jolloin siihen lasketaan kiinteistö-, energia- ja arvonlisäverot. Esimerkiksi kiinteistöverolainsäädännön uudistaminen on ollut Omakotiliiton agendalla jo vuosia ja toivottavasti tulevan hallituksen ohjelmaan tästä saataisiin esitys. Verottajan näkökannalta kiinteistöt ovat varma ja vakaa verotuskohde ja useat kunnat ovatkin tiukentuneessa taloustilanteessa nostaneet kiinteistöveron lähelle maksimia. Edunvalvonta on hyvin vaativaa ja pitkäkestoista työtä ja siinä harvoin saavutetaan helppoja voittoja. Resurssien puitteissa Omakotiliiton tulee kuitenkin olla mukana edunvalvonnassa ajamassa jäsenistön etuja. Monissa pientaloasumiseen liittyvissä asioissa Omakotiliitolla on parasta asiantuntemusta ja se tulee saada käyttöön ja hyödynnettyä niin kansallisessa kuin EU:n tason lainsäädännön valmistelussa. Olkoon tämä toiminta nimeltään joko edunvalvontaa tai lobbausta, ainoastaan perusteellisesti valmistellut ja argumentoidut hankkeet voivat toteutua. Ottakaa selvää eri puolueiden näkemyksistä pientaloasumiseen ja käykää äänestämässä myös EU-vaaleissa. Hyviä hiihtokelejä ja aurinkoista kevättä kaikille! Erkki Buska 1. varapuheenjohtaja

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 41


JÄSENSIVUT

Oma Koti -messut (ks. myös s. 22-23)

Tervetuloa: Asumisen ja energia- ja ilmastopolitiikan EUROVAALIPANEELIIN 5.4. Suomen Omakotiliitto järjestää messuilla lauantaina 5.4.2014 Asumisen & energia- ja ilmastopolitiikan EUROVAALIPANEELIN. Paneeliin on kutsuttu eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaat (1 hlö/puolue) ottamaan kantaa Suomen asumisen tulevaisuuden kysymyksiin. Paneelikeskustelu on avoin tilaisuus messuyleisölle ja tiedotusvälineiden edustajille. Ennen kevään europarlamenttivaaleja järjestettävillä messuilla nostetaan keskusteluun tärkeitä, varsinkin pientaloasukkaita koskevia kysymyksiä.

Eurovaalipaneelissa selvitetään mikä on puolueiden kanta muun muassa seuraaviin aiheisiin: Asumisen hinta – asumisen verotaakka kokonaisuutena kuluttajalle; Uudis- ja korjausrakentamisen energiamääräykset; Energiatehokkuusvaatimusten noudattaminen kannustavin keinoin; sekä EU:n lisääntyvän sääntelyn hallinta. Paneelin juontajana toimii Helsingin Sanomien poliittisen toimituksen esimies Marko Junkkari. Paneeli järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 5.4.2014 klo 12– 13.30, tila 103A.

Paneelikeskustelun yleisölle järjestetään vapaa pääsy paneelitilaisuuteen ja messuille. Paneelitilaisuuden yleisöä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen osoitteeseen riikka.hyvarinen@ omakotiliitto.fi. Ilmoittautumisjärjestyksessä 150 ensin ilmoittautuneelle lähetetään vahvistus, jossa heille kerrotaan sisäänpääsymenettely. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tervetuloa Eurovaalipaneeliin!

Hyvän talonpidon RoadShow Tiedätkö talosi korjaustarpeet?

Valtakunnallinen Hyvän talonpidon Road Show jatkuu Omakotiliiton valtakunnallinen Hyvän talonpidon Huoltokonseptikiertue pientaloasukkaille alkoi lokakuussa Helsingistä. Syksyn jälkeen Road Show –tilaisuudet ovat jatkuneet helmikuussa Turun Vasaramäellä, Aurassa, Mynämäellä, Raisiossa, Sastamalassa ja Salo/Somerolla. Road Show –tilaisuuksia järjestetään vielä maalis-huhtikuussa 2014. Road Shown tavoitteena on kannustaa asukkaita kiinnittämään huomiota mm. asumisen laatuun, terveellisyyteen, taloudellisuuteen ja turvallisuuteen. Energiatehokkuuden, kosteus- ja hometalkoiden, korjausrakentamisen, koulutuksen ja hyvän talonpidon huoltokonseptikiertue käynnistyy alue- ja paikallistapahtumilla.

Kiertueen tavoitteet Kiertueen tavoitteena on yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa tuoda lisää tietoa, taitoa ja apuvälineitä asumisen ja kiinteistön remontointiin energiatehokkuuden parantamiseksi, pientalojen riskialttiiden rakenteiden ja kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn sekä kosteuden hallintaan, materiaalien ja rakenteiden suojaukseen ja kuivatukseen. Lisäksi jaetaan tietoa lainsäädännön kehityksestä ja muuttuneista mahdollisuuksista esim. kotitalousvähennysten sekä muiden korjausja energia-avustuksen hyödyntämisen suhteen. Kiertuetapahtuman ohjelmateemoina ovat: 1. Korjausrakentaminen ja remontointi 2. Kosteus- ja homevauriot 3. Pientalon Huoltokonsepti ja huoltokirjojen käyttö 4. Kiinteistön energiatehokkuuden parantaminen 5. Uudet remontointimenetelmät ja tuotteet

42

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Kevään tulevat 2014 tapahtumapaikat: 06.3.2014

- Jyväskylä

11.3.2014

- Savonlinna

13.3.2014

- Kouvola

18.3.2014

- Seinäjoki

20.3.2014

- Joensuu

25.3.2014

- Pieksämäki

26.3.2014

- Siilinjärvi

27.3.2014

- Lieksa

01.4.2014

- Kemi/Tornio

03.4.2014

- Oulu

08.4.2014

- Porvoo/Borgå (på finska och svenska)

10.4.2014

- Lohja

Omakotiliiton tavoitteena on valtakunnallisen Road Shown aikana tavoittaa eri alue- ja paikallistilaisuuksissa yli 2.500 pien- ja omakotitaloasukasta sekä tiedottamisen välityksellä Omakotiliiton jäsenorganisaatiossa yli 75.000 henkilöä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat: Kosteus- ja Hometalkoot, If, Elega, Ramirent, Sokeva, Tiivi, Tikkurila ja Uponor. TULE MUKAAN! Lue lisää Hyvän talonpidon Huoltokonseptikiertueesta, ohjelmista ja pitopaikoista ja tarkista kiertueaikataulu osoitteesta www.omakotiliitto.fi, www.huoltokonsepti. net. Lisätietoja: Pentti Heikkurinen, projektipäällikkö, Suomen Omakotiliitto puh. 045-7731 2000, pentti.heikkurinen@omakotiliitto.fi

YHTEISTYÖSSÄ:


Grillien jalosukuiset Huipputehokkaat grillit suurilla paistopinnoilla

Varustettu esim. Sizzle Zone infrapunapolttimolla sekä valaistusjärjestelmällä

Tiskikonepestävät grillin sisäosat + Culinary System

KATSO KOKO MALLISTO JA JÄLLEENMYYJÄT VERKKOSIVUILTAMME!

Elävän liekin mestari

llikonetta Kokeile gri illamme verkkosivu

www.kaasuvalo.fi - www.kaasuvalo.fi/verkkokauppa - p. (09) 86 89 300

LIKA POIS LAATOILTA! Onko kylpyhuoneessasi punahometta laattojen saumoissa? Nyt puhdistat kodin lattia- ja kaakelipinnat helposti ja tehokkaasti!

N US O A T H ! PU YTTÄ E V R TE

TILAA NYT! TARJOUS: 295:- (sis alv 24%) Hintaan sisältyy: kone, harja, akku, varaaja Tilaukset ja tiedustelut: info@kristall.fi, www.kristall.fi

Helppokäyttöinen ja tehokas kone kotiin, mökille, veneelle, asuntovaunuun, …

Primaster Combi • Ammattikone nyt kotikäyttöön • Akkukäyttöinen • Voidaan käyttää ilman vartta • Helppo käyttää ja puhdistaa • Säilytys pienessä tilassa Pesee ja puhdistaa: Laattalattiat ja –seinät •Epätasaiset lattiapinnat •Pinttyneet saumat •Tekstiililattioiden tahrat •Saunan lauteet •Terassit ja parvekkeet •Kalusteet •Asuntovaunut •Veneet


JÄSENSIVUT

Minne mennä

 VAPAA-AJAN ASUNNOT ry Sääntömääräinen kevätkokous pidetään lauantaina 5.4.2014 klo 10.30 OmaMökki-14 messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksen Kongressisiivessä, Messuaukio 1, 00520 Helsinki. Kokousaineisto löytyy viikkoa ennen kokousta yhdistyksen kotisivuilta ( www.vaal.fi).   Kauklahden Omakotiyhdistys ry pitää sääntömääräisen kevätkokouksen ke 19.03.14 Kauklahden elä ja asu -seniorikeskuksessa, Hansakartano 4, 02780 ESPOO klo 18.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja omakotitalkkaripalvelun jatko. Kahvitarjoilu klo 17.45 alkaen. TERVETULOA  Hallitus   Hyvää alkanutta vuotta 2014 Hämeen piiristä. Piirin talkkaritoiminta vahvistui vuoden alussa. Piirijärjestön palveluksessa aloitti projektisihteerinä/ ohjaajana Arja Tikka 044 731 9580 ohjaaja@oklhameenpiiri.fi

Arjan toimenkuvana ovat mm. omakotitalkkareiden koulutukset, rekrytointi, yritysyhteistyöt ja projektin suunnitelmallinen kehittäminen ja ylläpito yhteistyössä projektipäällikön kanssa sekä toimia myös piirin ja yhdistysten yhteyshenkilönä, talkkariasioissa.   Lahden Raksamessuille osasto C 22 Piirin lisäksi, Hämeen ja Pirkanmaan Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ja Turengin ja Orimattilan Omakotiyhdistykset osallistuvat yhteistyössä. Myös Lahden alueen omakotitalkkarit löydät messuosastolta. Tule tutustumaan uudistuneeseen Lahden Messukeskukseen sekä osastoomme C 22, 7- 9.3.2014. Tervetuloa!

ORIMATTILAN OMAKOTIYHDISTYS RY RETKI OMAKOTI, PIHA – PUUTARHAMESSUILLE HELSINKIIN   La  5.4. 2014 Lähtö Orimattilan torilta klo 9.00 Matkan jäsenhinta  22  €/ hlö, lapset 12  €.  Ei jäsenet  25 € lapset 15 € Pääsylippu jäsenille kaksi yhden hinnalla, ei sisälly hintaan.  Ilmoittaudu viimeistään  15.3. mennessä: Matti Kettunen  mp. 0443475739  E-mail: mattikettu@gmail.com tai Riitta Hietala mp. 040 7161773      PUUTARHAILTA  -  OMENAPUIDEN LEIKKAUS Ke 23. 4. 2014 klo 18.00 Maija – Leena ja Pertti Oksasen  puutarha Niemenkylä Osoite: Päärniläntie 169, Orimattila Pihan rakentaminen luento ja  leikataan omenapuita ja luumupuu ja marjapensaita. Puisto puutarhuri Lea Hämäläisen opastuksella. Mp. 040 752 1241 Työn lomassa, kahvit, mehua ja makkaran paistoa Seppä Kallen pajalla. Toivotamme kaikki omakotiasukkaat  tervetulleeksi. Tervetuloa puutarhailtaan. Vapaa pääsy. Lisätietoja: Puheenjohtaja  Pertti Oksanen  mp. 0400 459 222   PIHA – JA PUUTARHAPÄIVÄ ke 14 .5.2014   Hopeakuusi OY:n  puutarhamyymälä  Lahdentie 107, Orimattila  klo 10 – 18. Kahvitarjoilu huvimajassa päivän aikana. Kekkilän edustaja paikalla antaen neuvoja ja vinkkejä puutarhan hoitoon. Maanäyte pussin voi tuoda ennakkoon, laita nimi ja puhelinnumero pussin päälle. NEUDORSS  Tuotteen myynnissä.

OKY:n jäsenille - 10 % normaali hintaisista puista ja pensaista. Hopeakuusi   puh. / fax. 03 – 777 1552  tai  Anne  Mp.  040 569 8538 Tiedustelut  OKY  Riitta Hietala mp. 040 716 1773   TAIMIEN- JA KASVIEN VAIHTO  La  24.5.2014  klo 9 -13 Orimattilan Tapetti ja Väri Oy:n piha-alueella Kärrytie 3 Orimattila. Nyt on aika kärrätä ylimääräiset taimet vaihtoon. Tuo kukkien, puiden, tomaattien yms. taimet  mukanasi ja katso löytyykö vaihdossa tilalle uusi kasvi. Jäseneksi liittyjien kesken arvotaan yhdistyksen vuokravälineiden käyttöoikeuksia ym. Mehu ja Kahvitarjoilu. Lisätietoja  Sirpa Lepistö mp. mp. 050 529 0604    OMAKOTIVÄEN  GRILLI – ILTA  12.6. 2014 KLO 18.00 -  Maatila Liha – Merosella Virenoja. Nautimme herkullisia grillituotteita, arpajaiset  ja OKY:n toiminnan esittelyä. Lautasmaksu 5,00 € / hlö  sis. ruokailun ja osallistuu arvontaan. Merosen suoramyyntipiste palvelee illan aikana. Orimattilan omakotiyhdistyksen jäsenet perheineen Tervetuloa. Lisätietoja: Vpj. Pertti Salo mp. 050 526 5972    VÄLINEVUOKRAUS Orimattilan Omakotiyhdistyksellä on vuokravälineitä, joita voit katsoa osoitteesta: www.omakotiy.fi   Välivuokrausta hoitaa Pertti Oksanen mp. 0400 459 222

Suomen omakotiliiton hämeen piirijärjestö ry:n alueen omakotitalkkarien ja työnjohtajien yhteystiedot 2014 Kanta-Hämeen omakotitalkkarit Hämeenlinna: Talkkarit: 050 564 1755. 045 121 055, 6040 450 9717 Työnjohto: 050 407 8273 Turenki: Talkkari: 0400 992 717 Työnjohto: 0400 996 736 Tammela: Talkkari: 045 204 3741 Työnjohto: 050 919 3050 Iittala: Talkkari: 040 500 7299 Työnjohto: 040 742 4201 Päijät-Hämeen omakotitalkkarit Lahti: Talkkarit: 044 566 4711, 044 566 4717, 044 734 0225, 044 734 0911 Työnjohto: 044 566 4720 44

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Nastola: Talkkari: 044 566 4713 Työnjohto: 044 566 4720 Heinola: Talkkari: 044 555 0395 Työnjohto: 044 566 4720 Orimattila: Talkkari: 044 712 6669 Työnjohto: 044 566 4720 Hollola: Talkkari: 044 566 4714 Työnjohto: 044 566 4720 Asikkala: Talkkari: 044 768 0561 Työnjohto: 044 566 4720 Padasjoki: Asikkalan talkkari hoitaa. Pirkanmaan omakotitalkkarit Hervanta: Talkkari: 040 916 6143 Työnjohto: 040 760 8116

Tampereen alue: Talkkari: 044 326 6214 Työnjohto: 044 566 4720 Valkeakoski: Talkkari: 044 566 4721 Työnjohto: 044 566 4720 Lisätietoja: projektipäällikkö Seppo Tamminen puh. 044 023 6001 seppo. tamminen@omakotiliitto.fi Projektisihteeri/ohjaaja Arja Tikka puh. 044 731 9580 ohjaaja@oklhameenpiiri.fi. puheenjohtaja Pertti Oksanen, puh. 044 566 4720 pertti.oksanen@phnet.fi


Vexve Controls

Vexve Controls on lämmönsäätölaitteiden ja sekoitusventtiilien ekspertti. Vexve Controlsin valmistamat venttiilit ja säätölaitteet on tarkoitettu vesikeskuslämmitteisten pientalojen lämmönsäätelyyn. Vexve Controlsin tuotteet soveltuvat käytettäviksi erilaisten energialähteiden kanssa, olipa kyseessä kaukolämpö, öljy, bioenergia tai aurinko.

Keep energy under control

Vexve Controls Pajakatu 11 38200 Sastamala Puh. 010 7340 700 www.vexve.com

Onko kylmä vai kuuma? – Jätä turha säätäminen! Älä enää suotta taistele lämmityskäyrän valinnan ja suuntaissiirron hienosäädön kanssa. Vexve AM20-W säätimen, myös AM40:een valinnaisena tarjolla oleva, langaton huoneyksikkö poistaa lämmönsäädöstä turhan mystiikan. Asetat huoneyksikköön haluamasi sisälämpötilan ja se pitää huolen lopusta! Vexve teki lämmönsäädöstä helppoa!

Ota talteen takan tai auringon lämpö! Vexve AM40 uusi ohjelmisto mahdollistaa nyt lämmityspiirin ohella myös mm. takka- tai aurinkolatauspiirin hallinnan – helppoa ja kokonaisedullista Vexven malliin! Lisätietoa saat Vexven myyntiedustajilta ja jälleenmyyjiltä – kysy! Vexve säädin – se fiksumpi vaihtoehto.


JÄSENSIVUT

Teksti: Matti Juusela

Rakenna ja asu -messuilla riitti kiinnostusta

”Omakotiasuminen sopii varttuneellekin väelle” ”Olen perin tyytyväinen mielenkiintoon, joka kohdistui meihin Kuopiossa Rakenna- ja asu -messuilla helmikuussa. Saimme kolmen päivän aikana kiitettävästi uusia kontakteja. Omakotiasumista arvostetaan varttuneiden parissa ja moni nuorperhe toivoo pääsevänsä joskus lapsineen omakotitalon omistajaksi”, Omakotiliiton Pohjois-Savon piirin tuore puheenjohtaja Risto Skottman myhäilee tyytyväisenä. Skottman on kannustava esimerkki heille, jotka haluavat asua talossaan ikävuosien karttumisesta huolimatta. Mittarissa on pian 70 vuotta. Yhdessä tekemällä saadaan aikaan enemmän yhteiseksi hyväksi. ”Olen syntynyt Juankoskella ja olen aito savolainen. Vierastan ei-sanaa ja paikalleen jämähtämistä. Ympärillä on oltava tekemisen meininkiä. Parhaiten eteenpäin päästään rohkealla ennakkoluulottomuudella ja positiivisella sykkeellä.”

Puheenjohtaja Risto Skottman viihtyy puolisonsa kanssa Siilinjärvellä omakotitalossa, jossa paikkakunnalla asuvat lastenlapsetkin käyvät mielellään.

Skottman touhuaa liiton asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi. Omakotitaloissa ja pientaloissa asumisen on oltava kustannuksiltaan kohtuullista. Erilaisia rasitteita on yllin kyllin. Kustannuksia on mieluummin karsittava kuin lisättävä, vaikka valtion taloustilanne on vaikea.  Skottmanilla on piirin puheenjoh-

tajuuden rinnalla kotikuntansa Siilinjärven seudun omakotiyhdistyksen puheenjohtajuus. Kotikunnassa yhtenä ideana on hankkiutua yhteistyöhön muiden paikallisten järjestöjen kanssa. Hän arvelee, että muita yhdistyksiä kiinnostaa jopa jäsenyys. ”Enemmän yhteistyötä ilman byrokratiaa. Vapaamuotoinen omakotiklubi on lupaava hanke. Kesämökkiläiset ja rivitaloasukkaat on huomioitava myös.”  Jäsenyhdistyksiä on Pohjois-Savossa 15. On tärkeää viedä toimintaa kuntiin, mistä se puuttuu kokonaan kuten Rautavaaralle. Lisää meininkiä on luvassa myös Kaaville ja Tuusniemelle.  Itä-Suomessa on yhtenä kärkihankkeena tarjota asumisapua ikäihmisille, jotka asuvat omakoti- tai rivitaloissa. Asumisaputyöntekijää voidaan nimittää omakotitalkkariksi.  ”Hanke sekä auttaa että työllistää ja lisää viihtyvyyttä kotikunnassa”, Skottman sanoo.

Suomen Omakotiliiton Lapin piirijärjestön toimintaa Lapissa v-2014 Olemme mukana Pohjois-Suomen Messuilla v-2014; Kemin Rakentajamessut on 22.-23.3. Kemin kulttuurikeskuksessa, Kemi ja Lapin Rakentajamessut 26.-27.4.2014 Lappi Areenalla Rovaniemi. Esittelemme toimintaa, jäsenetuja ja yhdistysten kotitalkkaripalvelua ikääntyville jäsenille ja lapsiperheille omaan kotiin. Piiri ja yhdistykset työllistävät ja valmentavat pitkäaikaistyöttömiä TE- keskuksen ja kuntien palkkatuella sekä palvelumaksutuloilla kotitalkkareiksi. Palveluun kuuluu ikääntyvien jäsenten asumisen avustaminen omissa kodeissa; asumisapua ja kodinhoitoa saavat myös lapsiperheet, vammaiset ja vajaakuntoiset. Monenlaista työtä tarjoavat yhdistys- ja yrityskumppanit, joihin monet työllistyvät työharjoittelujakson jälkeen. Omakotiliiton Lapin messuosastolla on piha- ja puutarharakentamisen neuvontaa: Kemissä Meri- Lapin Taimi, yrittäjäpuutarhurit Sisko Ainassaari ja 46

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

Rovaniemellä Piha- ja Vihertyö Katja Leinonen Kemin Rakentajamessuilla on Hometalkoot korjausneuvontaa la 22.4. tule, kuule ja kysy neuvot. Hyvän Talon pidon Huoltokonsepti RoadShow esitykset Lappi Areenalla 26.4. ja Torniossa Lappia Ammattiopistolla 1.4.2014; varaamme aikaa kysymyksille ja vastauksille. Messuilla tarjotaan jäsenetuja, omakotiyhdistyksen edullinen sähkösopimus Kymenlaakson Sähköltä, Teboililta lämmitysöljyä jäsenhintaan sekä omakotiliiton ja yhdistyksien jäsenetuja. Omakotiliitto, Lapin piiri ja yhdistykset valvovat jäsenten ja omakotiasujien etuja. Edistämme pientalovaltaista omakoti- ja vapaa-ajanasumista. Tarkoitusta varten perustamme uusia omakoti- ja vapaa-ajan yhdistyksiä Lapin kuntiin ja kylille. Teemme kumppanuussopimuksia tavoitteena maakunnan ja kylien asuttuna pitäminen. Autamme paluumuuttajia ja uusia asukkaita. Edis-

tämme työllistymistä, palveluja, yrittäjyyttä, maaseudun ja kylien kehittämistä vaikuttamalla maakunnan, kuntien ja kaupunkien kaavoitukseen, päätöksiin ja kehittämiseen. Omakotiliiton Lapin piirijärjestöllä on 20. toiminnanvuosi, perustettu Kemissä 13.4.1994, yhdistysrekisteriin 19.4.1994, 1. puheenjohtaja oli Erkki Valta Kemistä. Juhlistamme 20-vuotis taivalta Kemissä Jänkälän kartanossa, Kauppakatu 30, la 12.4.2014 klo 12:00, mihin kutsumme jäsenyhdistyksiä, jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Juhlapuhujaksi on lupautunut lappilainen kansanedustaja Simo Rundgren Kolarista. Tule mukaan vaikuttamaan yhdistyksiin ja Lappia rakentamaan; ota yhteyttä www.omakotiliitto.fi yhdistykset tai suoraan Suomen Omakotiliiton Lapin piirijärjestö puheenjohtaja jorma.jylanki@ pp.inet. p. 0400 702.566 tai jorma.jylänki@omakotiliito.fi puh +35845 1100 391 Ystävällisesti Jorma Jylänki pj Omakotiliiton Lapin piirijärjestö ry


Kodin rakentamisen ja remontoinnin messut

OMAKOTIL IITON JÄSENKOR TILLA K AKSI SIS Ä ÄN YHDEN HIN NALLA: NORMA AL IHINTAISE STA SISÄ ÄNPÄ ÄSYSTÄ

T NELJÄ UT M ES S Ä LL Y H DE L A! LIPUL

Oma Koti -messuilta löydät energia- ja lämmitysjärjestelmät, maalit, ikkunat ja ovet, keittiöt, kodinkoneet ja -laitteet sekä talopaketit ja -tekniikan. Ohjelmassa mm. seminaareja, neuvontapalveluja, tietoiskuja sekä remontoija- ja rakentajakoulut.

Merkitse jo nyt kalenteriisi!

4 1 0 2 . 4 . i k 6 n i s l . e 3essukeskus H M

Samanaikaisesti ja samalla lipulla myös OmaPiha, OmaMökki ja Sisusta!

www.kevatmessut.fi OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.


JÄSENSIVUT

Maksutonta neuvontaa omakotiliiton jäsenille Neuvontapalvelu on tarkoitettu vain Suomen Omakotiliiton jäsenille. Liity nyt: www.omakotiliitto.fi/liittymislomake

Lakimiesneuvontaa jäsenille Neuvontapäivät maanantai, tiistai ja keskiviikko KLO 17-19 Lakimiesneuvonta keskittyy ensisijaisesti asumiseen liittyviin oikeusturvakysymyksiin. Esa Luomajoki ma 7.4. ke 12.3., 4.6.

Arto Heikkilä ma 29.4., 10.6. ke 19.3., 14.5., 25.6.

Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen ma 10.3., 12.5. ti 3.6. ke 2.4.

Mauri Helkkula ti 22.4.

Juhani Seppänen ti 11.3., 15.4., 13.5., 24.6. ke 26.3., 21.5.

Seppo Kauppila ti 25.3., 27.5. ke 16.4., 18.6.

Kattelus & Ruokola & Mukkala ma 17.3., 19.5., 2.6., 23.6. ti 6.5. ke 9.4. Harri Kontturi ma 24.3., 14.4., 26.5. ti 18.3., 20.5., 17.6. ke 23.4. Kuhanen & Asikainen & Kanerva ma 5.5., 9.6. ti 8.4. Ilona Kytöhonka ma 31.3., 16.6., 30.6. ti 1.4. ke 7.5.

Asianajotoimisto TammerJuristit Oy ma 28.4. ke 11.6. UUTTA: JOKA TOINEN MAANANTAI-ILTA 10.3. ALKAEN KAKSI LAKIMIESNEUVOJAA Neuvontapäivä maanantaisin klo 17-19: Omakotiliiton lakimiesneuvontaan on suuren kysynnän vuoksi lisätty maanantai-iltaisin toinenkin puhelinneuvonnan päivystys. Neuvontapuhelimen jonot lyhenevät, kun puhelut ohjautuvat kahdelle neuvojalle. Joka toisena maanantaina klo 17-19 lakimiesneuvonnassa päivystää Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi ma 10.3., 24.3., 7.4., 28.4., 12.5., 26.5., 9.6., 23.6. Neuvontapäivä maanantaisin klo 13-15 Asianajotoimisto Juridia Oy ma 2.12., 16.12., 20.1., 3.2., 17.2., 3.3., 17.3., 31.3. Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy ma 25.11., 9.12., 13.1., 27.1., 10.2., 24.2., 10.3., 24.3.

Energianeuvontaa jäsenille Neuvontapäivä perjantai klo 17-19 Kysymykset voivat liittyä erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttökustannuksiin sekä asennuksiin erityisesti saneerauskohteissa mutta myös uudisrakennuksissa.

48

SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014

diplomi-insinööri Olli Mattila pe 14.3., 25.4., 9.5.

Rakennusneuvontaa jäsenille Neuvontapäivä torstai klo 17-19 Rakennusneuvonta keskittyy ensisijaisesti pientaloasumiseen liittyviin rakennusteknisiin kysymyksiin. Korjausneuvonnasta vastaavat Omakotiliiton rakennusteknisen toimikunnan asiantuntijat. diplomi-insinööri Torsti Siltanen erikoisalat: LVIS, energia 22.5.

rakennusmestari Matti Ulmala 3.4., 5.6.

rakennusmestari Yrjö Johansson 10.4., 12.6.

arkkitehti Kimmo Korhonen 6.3., 26.6.

rakennusmestari Jorma Lehtojuuri erikoisala: puutyöt 20.3., 15.5.

diplomi-insinööri, rakennusfysiikka Ensio Laaksonen 13.3., 8.5.

diplomi-insinööri Risto Kolehmainen erikoisalat: perustukset ja kellarit 24.4.

Pihasuunnittelu- ja puutarhaneuvontaa jäsenille

HUHTI-SYYSKUUSSA 2014 Neuvontapäivä tiistai klo 13-15 Pihamikko Puutarhuri Mikko Naumanen ti 1.4., 15.4., 6.5., 20.5., 3.6., 17.6.


JÄSENSIVUT

PIENTALOASUKAS! Liity alueesi omakotiyhdistykseen. Saat yhdistyksen tarjoamat edut ja vaikutusmahdollisuudet sekä Omakotiliiton valtakunnalliset jäsenedut. Omakotiliittoon kuuluu jo yli 75 000 jäsentaloutta ja 261 paikallisyhdistystä. www.omakotiliitto.fi

TOIMI HETI JA VOITA!

LIITTYMISKORTTI www.omakotimessut.fi

Saat kaikki nämä edut!

.2014

us Helsinki

enkortilla alla (16 €)

Neuvojamme ovat apunasi:

uihin alennuksiin.

Maksuton puhelinneuvonta numerosta 010 80130.

essut.fi

sin s.

000 uotikotia nyt henkiästä a

toon.fi

lakineuvonta (pientaloasumiseen ja -rakentamiseen liittyvät oikeusturvakysymykset) rakennusneuvonta (pientaloasumiseen liittyvät rakennustekniset kysymykset) energianeuvonta (erilaisten lämmitysjärjestelmien valintaan, käyttöön, investointi- ja käyttökustannuksiin liittyvät kysymykset erityisesti saneerauskohteissa mutta myös uudisrakentamisessa) piha- ja puutarhaneuvonta (pihan ja puutarhan hoitoon ja huoltotöihin, viherrakentamiseen, konsultointiin sekä puiden kaatoon liittyvät kysymykset)

Tarkista neuvonta-ajat jäsensivuilta tai Omakotilehdestä

LIITTYMISKORTTI

samalla arvontaan ja voin voittaa Applen iPad -tauluTäytä ainakin tähdellä * merkityt kohdat. tietokoneen. (Arvonta Etu- jajoulukuussa sukunimi*2014, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti). Syntymäaika (pp.kk.vvvv)

Lähiosoite* ainakin tähdellä * merkityt kohdat. Täytäthän Etu- ja sukunimi*

Postinumero- ja toimipaikka* Sähköposti

Syntymäaika (pp.kk.vvvv)

□ Tietojani ei saa käyttää

Puhelin

suoramarkkinointiin.

Lähiosoite*

Paikallisyhdistyksen nimi (täytä, mikäli tiedät) Postinumero- ja toimipaikka*

Jäsenhankkijan jäsennumero (täytä mikäli tiedät)

Pidä huolta talostasi! Käytössäsi on maksutta omakotitalon sähköinen huoltokirja www.huoltokonsepti.fi. Huoltokirja toimii kiinteistösi ja yksityisen omaisuutesi hyvän ylläpidon työkaluna. Sen käyttöönotto ja käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Voit siirtää painetusta huoltokirjastasi kaikki tiedot nyt sähköiseen muotoon.

Jäsenetuina myös

• •• •

Omakotilehti – Jäsenlehdessä ajankohtaista asiaa omakotiasukkaalle, 4 kertaa vuodessa Omakotitalkkari – Apua asumiseen Piirien ja yhdistysten paikalliset jäsenedut Omakotitori.fi - omakotiasujien verkkotori ja naapuriapuyhteisö, jossa tavarat ja palvelut liikkuvat naapurilta naapurille. Voit lainata, myydä ja vuokrata tavaroita, vaihtaa talkooapua ja järjestää kimppakyytejä. Rahaasi ja aikaasi säästyy, ympäristö kiittää, ja samalla tulet tutustuneeksi paremmin naapureihisi.

Leikkaa talteen rahanarvoiset etusi!

Asun: □ Omakotitalossa □ Rivitalossa Puhelin □ Paritalossa □ Kerrostalossa □ Minulla on vapaa-ajan asunto Paikallisyhdistyksen nimi (täytä, mikäli tiedät) kunnassa.

□ suomi □ ruotsi

□ Haluan liittyä myös vapaa-ajan asukkaiden yhdistykseen. (Huom, jäsenyydestä erillinen jäsenmaksu). NOPEIMMIN LIITY T NE TISSÄ!

Muista täyttä ä oma jäsennum erOmakotiliitto osi! Suomen Omakotiliitto ylläpitää keskitetysti jäsenrekisteriä paikallisyhdistysten jäsenistä. Saat veloituks voi luovuttaa jäsenen osoitetiedot tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja kertaluontoisesti etta liiton 3 nu meroa M yhteistyökumppanille. Kyse on tällöin jäsenetujen ja -palvelujen markkinoinnista kirjeitse mutta joskus eidän Tietojani ei saa käyttääJos suoramarkkinointiin. myös puhelimitse. et halua jäsenetumarkkinointia, voit asettaata suoramarkkinointikiellon esimerkiksi lo –lehteä. sähköpostilla toimisto@omakotiliitto.fi tai nettilomakkeen avulla www.omakotiliitto.fi/jasenhakemus/ Asun: Äidinkieli:

Jäsenhankkijan jäsennumero (täytä mikäli tiedät)

osoitteenmuutos. Jos haluat poistaa suoramarkkinointikiellon, se onnistuu edellä mainituin tavoin.

Omakotitalossa Rivitalossa Paritalossa Kerrostalossa Minulla on vapaa-ajan asunto _______________________kunnassa. Äidinkieli:

suomi

Haluan liittyä myös vapaaajan asukkaiden yhdistykseen. (Huom, jäsenyydestä erillinen jäsenmaksu)

ruotsi

Suomen Omakotiliitto ylläpitää keskitetysti jäsenrekisteriä paikallisyhdistysten jäsenistä. Omakotiliitto voi luovuttaa jäsenen osoitetiedot tapauskohtaisen harkinnan perusteella ja kertaluontoisesti liiton yhteistyökumppanille. Kyse on tällöin jäsenetujen ja -palvelujen markkinoinnista kirjeitse mutta joskus myös puhelimitse. Jos et halua jäsenetumarkkinointia, voit asettaa suoramarkkinointikiellon esimerkiksi sähköpostilla toimisto@omakotiliitto.fi tai nettilomakkeen avulla www.omakotiliitto.fi/jasenhakemus/osoitteenmuutos. Jos haluat poistaa suoramarkkinointikiellon, se onnistuu edellä mainituin tavoin.

Omakotiliitto maksaa postimaksun

Lisäksi etuja yhteistyökumppaneilta

Sähköposti

Tunnus 5005655 00003 VASTAUSLÄHETYS

Rahatiedon ntavertailu kuutuksen eskinäinen htiö Kaleva.

• • •

Olen paremman asumisen kannattaja ja haluan liittyä Suomen Omakotiliiton paikalliseen PYYDÄ YSTÄVÄSI JÄSENEKSI jäsenyhdistykseen. Lähettäkää minulle jäsenkortti sekä tilisiirto jäsenmaksua varten. Osallistun samalla arvontaan ja voin voittaa Applen iPad KYLLÄ, olen paremman asumisen ja haluan liittyä -taulutietokoneen. (Arvontakannattaja joulukuussa 2013, 4 Suomen Omakotiliiton paikalliseen jäsenyhdistykseen. Lähettäkää voittajalle ilmoitetaan minulle jäsenkortti sekä tilisiirto henkilökohtaisesti). jäsenmaksua varten. Osallistun

1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 49


JÄSENSIVUT

Arkkitehti Viri Teppo–Pärnä on Pakan Tyttö 2013 Pakan Tytön 2013 kunniakirja luovutettiin arkkitehti Viri Teppo-Pärnälle Nummenmäen Pientalot ry:n puurojuhlassa perjantaina 13.12.2013. Hän on toiminut Nummenpakan kotipaikkakävelyiden paserusmestarina viisi vuotta. Pakan Tytön tai Pakan Pojan arvonimi myönnetään Nummenmäellä asumiseen erityisen myönteisesti vaikuttaneelle henkilölle. Vuosittain on toukokuussa kierrelty arkkitehti Teppo–Pärnän Kuvassa Viri Teppo-Pärnä ja Nummenmäen Pientalot ry:n puheenjohtaja Jukka Tuohi. opastamana Nummenpakan eri nurkilla. Sopivasta näkökulmasta katsoen on mukana olijoille avautunut aivan uudenlaisia näkymiä: ”Ollaanko tosiaan Nummenmäellä”. Viri Teppo–Pärnän vertaansa vailla olevalla asiantuntemuksella Pakan asukkaat ovat löytäneet kätketyt aarteet kotikonnuiltaan.  Asiantunteva opas on kiinnittänyt osanottajien huomiota omakotitalojen kattojen pellityksiin, ikkunoihin, kivijalkoihin, aitoihin, portteihin jne., mitä erilaisimpiin yksityiskohtiin tai sitten kokonaisuuksiin. Eri aikakausien tyylisuuntausten esimerkit on löydetty lähes naapurustosta. Välistä on tutustuttu pihojen istutuksiinkin. Ihmeteltävää ja ihasteltavaa on huomattu olevan Nummenpakka pullollaan.

Egnahemsföreningen i Dragsfjärd Vårt varma tack till Olof Österberg för 35 års troget arbete inom föreningslivet i Egnahemsföreningen i Dragsfjärd rf. Vi som avtackar Olof är ordförande Ann Laurén och sekreterare/kassör Karita Funck. På höstmötet i November var 65 medlemmar på plats och lyssnade på kommundirektör Tom Simola. Info till medlemmar i Egnahemsföreningen i Dragsfjärd r.f. 26.3.2014 kl. 18.00 Vårmöte på Strandhotellet. Stadgeenliga ärenden. Gästföreläsare S-Rauta (Agrimarket) information om nya trädgårdsredskap trädgårdsprodukter/maskiner, kompost etc. Fundera gärna ut frågor på förhand Kaffe och smörgåstårta bjudes 30.03.14 Fallåker revy Elvis, anmälningar och info till Carita tel. 044-2133350, vi har 40 platser. 26.04.14 Vi åker till Ikea och kombinerar det med tex. Plantagen, anm, Carita tel 044-2133350. 23-25.05.14 Utlandsresan går I år till den vackra havsstaden Pärnu, anmälningar och info Ann tel. 040-7397883. www.dragsfjard.fi/egnahemsforeningen

Alennusta lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista Jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet saavat jäsenkorttia näyttämällä seuraavien asianajo- ja lakitoimistojen toimeksiantopalkkioista alennusta -15 %, kuitenkin enintään 300 euroa. (HUOM! Omakotiliiton tarjoama ilmainen neuvontapalvelu vain erillisestä neuvontanumerosta - kts. neuvonta-ajat ja puhelinnumero Omakotilehdestä tai jäsensivuilta!) Omakotiliitto suosittelee seuraavien asianajo- ja lakitoimistojen palvelujen käyttöä! Asianajotoimisto Juridia Oy Fabianinkatu 29 B, 00100 Helsinki Puhelin 010 684 1300 omakoti@juridia.com www.juridia.com Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy Eteläranta 12, 00130 Helsinki Puhelin (09) 586 0750 www.kak-laki.fi Asianajotoimisto Mauri Helkkula Mikkolantie 20, 00640 Helsinki Puhelin (09) 6933 947 mauri.helkkula@welho.com 50 SUOMEN OMAKOTILEHTI 1•2014 www.hkulaw.com

Lakiasiaintoimisto Palo, Tolvanen & Alppi-Takkinen Oy Vespertie 9, 00320 Helsinki Puhelin (09) 477 8790 toimisto@plt-laki.fi www.plt-laki.fi Asianajotoimisto Ilona Kytöhonka Perttiläntie 12, 04420 Järvenpää Puhelin (09) 271 2907 ilona.kytohonka@gmail.com Asianajotoimisto Seppo Kauppila Oy Kristiinankatu 4 A 1, 20100 Turku Puhelin (02) 250 0978 seppo.kauppila@seppokauppila.fi www.seppokauppila.fi Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy Aleksis Kiven katu 11 C, 33100 Tampere Puhelin 010 34666 40 info@tammer-juristit.fi www.tammer-juristit.fi Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Väinönkatu 28 A, 40100 Jyväskylä Puhelin 010 3221 890 toimisto(at)hltlaki.fi www.hltlaki.fi

Asianajotoimisto Kattelus, Ruokola & Mukkala Oy Kalevankatu 6-8, III krs., 60100 Seinäjoki Puhelin (06) 429 7000 toimisto@ruokola.com www.ruokola.com Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy Kauppakatu 17 B, 80100 Joensuu Puhelin (013) 120 731 asianajotoimisto@kontturi.fi www.asianajotoimisto.com Asianajotoimisto Juhani Seppänen Kauppakatu 10, 89600 Suomussalmi Puhelin (08) 713 821 asianajotoimisto@juhaniseppanen.fi www.juhaniseppanen.fi Lakiasiaintoimisto Arto Heikkilä Asemakatu 20, 90100 Oulu Puhelin (08) 371 155 arto.heikkila@avainteema.fi www.avainteema.fi/index2.html Asianajotoimisto Laki-Forum Oy PL 1193, Rovakatu 13, 96101 Rovaniemi Puhelin (016) 340 0520 esa.luomajoki@laki-forum.com www.laki-forum.com


JÄSENSIVUT

Laajakaistaopas Lue laajakaistaopas osoitteessa www.omakotiliitto.fi/hyvatietaa/laajakaistaopas. Taajamien pientaloalueet ovat jäämässä väliinputoajiksi nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamisessa. Aktiivisuutta ja omatoimisuutta siis tarvitaan, jotta voidaan taata tasaarvoinen kehitys asuin muodosta riippumatta myös huippunopean laajakaistan osalta. Oppaasta löydät Esimerkin omatoimisesta valokuituverkon rakentamisesta. Uutta näkökulmaa laajakaistaverkon rakentamiseen. Taustatietoa hyödyksesi, mitä laajakaistaverkot ja kodin sisäverkot ovat. Viestintävirasto muistuttaa, että ennen hankkeeseen ryhtymistä on tärkeä selvittää, että operaattoreiden palvelut ovat saatavilla rakennettavaan kuituverkkoon! Omatoimisen laajakaistahankkeen vaiheet 1. Halu ja tarve saada valokuitu kotiin 2. Kiinnostuksen kartoittaminen 3. Puuhamiesten kerääminen 4. Tiedottaminen, erityisesti ovelta ovelle -käynnit 5. Toimintamallin valinta; osakeyhtiö, osuuskunta 6. Liittymäsopimusten tekeminen 7. Mahdollisten tukien selvittäminen 8. Toimittajien kartoittaminen ja kilpailuttaminen 9. Suunnittelu 10. Rakentaminen ja käyttöönotto 11. Ylläpito Lue lisää oppaasta!

Vapaa-ajan asunnon pihapiiri kuntoon Seminaari sunnuntaina 6.4.2014 kello 13-15 Messukeskuksen 103B –sali, Messuaukio 1, Helsinki Kohderyhmät: Vapaa-ajan asunnon omistajat, kuntien edustajat ja alan yrittäjät Seminaarissa perehdytään luonnonmukaisen ja helppohoitoisen pihan periaatteisiin opastetaan viihtyisän ja turvallisen rannan suunnittelua tehdään tunnetuksi luonnon- ja maisemanhoitotöitä Tilaisuus on maksuton ja mukaan mahtuu 150 ensiksi ilmoittautunutta. Osanottajille jaetaan veloituksetta Kukkaniitty, mäntymetsä ja hiekkaranta – opas vapaa-ajan asunnon maisemanhoitoon sekä pääsylippu, jolla pääsee OmaMökki- ja muille samanaikaisesti järjestettäville messuille. Ilmoittaudu seminaariin viimeistään torstaina 3.4.2014 http://tapio.fi/seminaarit. 12.20 – 12.45

Ilmoittautuminen, lipun ja aineiston jako eteläisen sisäänkäynnin aulassa, Messuaukio 1, johdon assistentti Tuula Viirret

13.00

Vapaa-ajan asukkaat, suurin ja vaikuttavin luonnonkäyttäjäryhmä Varapuheenjohtaja Jouko Taskinen, maaseutupolitiikan teemaverkostot / Ekosysteemipalvelut-verkosto

13.10

Luonnonmukainen ja helppohoitoinen mökkipiha Puutarhuri Marko Pesu

13.25

Poistettavien puiden valinta, kaataminen ja kuljetus Työnjohtaja Aki Mattila, Puistometsäpalvelu Oldenburg Oy, Vantaa

13.40

Rannan kunnostuksen suunnittelu ja toteutus Yrittäjä Asmo Paloniitty, Kaislapojat, Hämeenlinna

13.55

Järven kunnostus mökkiläisten yhteistyönä Mökkiläinen Saara Lilja-Rothsten, Askolan ja Myrskylän Valkjärvi

14.10

Ostaisinko maiseman- ja pihanhoitopalveluja? Erityisasiantuntija Airi Matila, maaseutupolitiikan teemaverkostot / Ekosysteemipalvelut-verkosto

14.25

Paneeli: Yleisö kysyy ja luennoitsijat vastaavat Osallistujia pyydämme esittämään mökkipihojen ja –rantojen hoitoon liittyviä kysymyksiä, luennoitsijat antavat parhaat ratkaisut

14.45 – 15.00

Loppukeskustelu ja päätös Jouko Taskinen

15.00 - 18.00

Tutustuminen messuihin

Lisätietoja: Metsäasiantuntija Airi Matila, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, 040-779 2258, etunimi.sukunimi@tapio.fi Tilaisuuden järjestää Maaseutupolitiikan teemaverkostot / Ekosysteemipalvelut-verkosto yhdessä Suomen Omakotiliitto/Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry:n ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion kanssa. Lisää messuista s. 22.

Suonenjoen Omakotiyhdistyksen 40-vuotisjuhlassa lausuttiin kiitokset pitkäaikaisesta toiminnasta yhdistyksen entiselle puheenjohtajalle Veijo Mäkiselle (kuvassa).

Saarenkylän Omakotiyhdistyksen haaste Saarenkylän Omakotiyhdistys ry haastaa kaikki maan omakotiyhdistykset osallistumaan sopivaksi katsomallaan summalla uuden Lastensairaalan rakentamiseen. 1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 51


v.

Juhlavuoden kunniaksi HUIPPUTARJOUKSIA!

TASARAHATARJOUS! TEMPUR®-tyynyt joiden suositushinta on 119 –129€

100€

120€ TEMPUR®-tyynyt joiden ovh on 139 –149€ 140€ TEMPUR®-tyynyt joiden ovh on 159 –183€

VUODETARJOUKSIA! Parivuoteet alk. 2334€

Kuvan TEMPUR Experience Adjustable -parivuodekokonaisuus 160 × 200 cm alk. 5877€ (6914€).

Valitse elämäsi parhaat unet! TEMPUR on parantanut suomalaisten nukkumisergonomiaa jo 15 vuotta ja TEMPURilla on tyytyväisimmät käyttäjät myös Suomessa. USEIDEN TESTIEN VOITTAJA TEMPUR on arvostettu eurooppalaisessa 13 maan tutkimuksessa ensimmäiselle sijalle ”YLEISESSÄ ASIAKASTYYTYVÄISYYDESSÄ” ja ”NUKKUMISEN LAADUSSA”. Tule tutustumaan juhlavuodentarjouksiin!

OSTA NYT, maksa ostoksesi TUOHI MasterCard -tililuotolla 36 tasaerässä Avatessasi uuden vuosimaksuttoman TUOHI MasterCard -luoton voit maksaa ensiostosi tasaerissä 36 kk:ssa. Tuolta ajalta maksat tilinhoitomaksun 5 euroa/kk. TUOHEN muusta käytöstä maksat korot ja kulut sopimusehtojen mukaisesti. TUOHI MasterCard on kansainvälinen maksuaika- ja luottokortti. TUOHEN todellinen vuosikorko laskettuna 1500 euron käytössä olevalle luotolle on 21,2 %. Laskennassa on käytetty 3 kk:n euriborkorkoa (02/2014) ja siinä on huomioitu kuukausittainen tilinhoitomaksu. TUOHI on jatkuva luotto, se on voimassa toistaiseksi, ja sen myöntää Nordea Rahoitus Suomi Oy, Aleksis Kiven katu 9, Helsinki. Luottoraja on 1 000 – 10 000 euroa, korko on 3 kuukauden euribor + 12 % ja tilinhoitomaksu on 5 euroa kuukaudessa, ei vuosimaksua.

Löydä lähin jälleenmyyjä: www.tempur.fi. Tarjoukset ja valikoimat voivat vaihdella myymälöittäin. Tarjoukset voimassa vain rajoitetun ajan. Tempur Sleep Center

Yli 75 000 terveydenhoitoalan ammattilaista suosittelee aitoa TEMPURia

Tempur Sleep Center

www.isku.fi

Nukkumisergonomian erikoismyymälät palvelevat Sinua | www.tempur.fi HELSINKI Store Eerikinkatu 6

JOENSUU Store & Outlet Torikatu 25

TAMPERE Store Näsilinnankatu 31

TURKU Store & Outlet Eerikinkatu 8

VANTAA Store & Outlet Kauppakeskus Tikkuri 2. krs.


JÄSENSIVUT

TOIMINNANJOHTAJAN PALSTA Kaija Savolainen toiminnanjohtaja

Käytetään kansalaisten energiaa EU:n tavoitteet ja lait kokonaisuudessaan jäävät helposti kuluttajille kaukaisiksi ja irrallisiksi. Kansalaiset eivät ole kokeneet EU-vaaleissa vaikuttamista ja äänestämistä tärkeänä, kaksien edellisten EU-parlamenttivaalien äänestysaktiivisuuden jäätyä noin 40 prosenttiin. Kuitenkin EU:n viisi keskeisintä tavoitetta vuoteen 2020 mennessä koskettavat nimenomaan kuluttajia: työllisyystavoite, tutkimus- ja kehityspanostukset, ilmastonmuutoksen ja kestävän energiapolitiikan tavoitteet, koulutuspäämäärät sekä köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunta. Erityisesti ilmastonmuutoksen hillintä ja energiapolitiikka ovat tuoneet ja tulevat tuomaan omakotiasujille lisää sääntelyä ja sen seurauksena kustannuksia. Omakotiliiton tavoitteena on tehdä tavoitteista ja lainsäädännöstä läpinäkyvää ja ennakoitavaa, jossa erityisesti huomioidaan kuluttajien tarpeet, tilanteet ja kustannustehokkuus.

Ilmastonmuutos, päästöt ja rakennukset Tilastokeskuksen mukaan, tarkasteltaessa energian loppukulutusta sektoreittain, rakennusten lämmitys kuluttaa neljänneksen, teollisuus 46 prosenttia, liikenne 16 prosenttia ja muut 12 prosenttia. Kansallisesti Suomi on sitoutunut EU:n ilmastonmuutoksen torjuntaan ja päästöjen leikkaukseen, joten on ymmärrettävää, että jokaiseen lohkoon on myös Suomessa määritelty päämääriä ja määräyksiä. Vuoteen 2020 mennessä kasvihuonekaasupäästöjen tulee olla 20 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990, 20 prosenttia energiasta tulee olla peräisin uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuuden tulee parantua 20 prosentilla. Tämän vuoden tammikuussa komissio esitteli vuoteen 2030 ulottuvat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet: kasvihuonekaasujen päästöjen vähentäminen 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta, EU:n laajuinen sitova tavoite uusiutuvan energian osuuden saamisesta vähintään 27 prosenttiin sekä kunnianhimoisemmat tavoitteet energiatehokkuudelle. Linjaukset menevät seuraavaksi keväällä Eurooppa-neuvoston ja myöhemmin uuden parlamentin käsiteltäväksi. Lisäksi kansallisesti eduskunta tekee parlamentaarisessa komiteassa energia- ja ilmastotiekarttaa, missä selvitetään keskeisiä vaihtoehtoja vuoden 2050 päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Vuoden 2020 tavoitteista on jo johdettu sääntelyä yllämainituille eri lohkoille. Asumista sekä uudis- ja korjausrakentamista koskettavat erityisesti uusiutuvan energian käytön lisäämiseen tähtäävä direktiivi, energiatehokkuusdirektiivi ja rakennusten energiatodistusdirektiivi. On täysin selvää,

Omakotiliitto liittyi eurooppalaisen järjestön UIPI:n jäseneksi 1.1.2014 alkaen. UIPI edustaa kodinomistajia ja vuokranantajia 29 eri maasta. UIPI keskittyy erityisesti asumiseen kohdistuvaan lainsäädäntöön, kiinteistöjen verotukseen, ja kuluttajien oikeuksiin.

että myös vuosiin 2030 ja 2050 tähtäävät strategiat tulevat tiukentamaan asumista, korjausta ja rakentamista koskevia määräyksiä myös kansallisella tasolla lisäten asumiskustannuksia.

Kansalaisten kuuleminen Suomessa pientaloissa asuu lähes puolet suomalaisista ja jokaiselle meistä puhdas luonto nyt sekä seuraaville sukupolvillemme on tärkeä. Eri asumismuotoja ja asumistalouksia tulee kohdella tasa-arvoisesti. Ihmiset sitoutuvat tavoitteisiin, kunhan saavat itse olla mukana vaikuttamassa ja päätökset ovat pitkäjänteisiä. Kuluttajien kuulemisen ohella on tärkeä nähdä niin kansantalouden tila kuin yksittäisten kotitalouksien taloudellinen tilanne sekä ilmasto-olosuhteet. EU-tason ilmastotavoitteet tähtäävät pitkällä tähtäimellä energiatehokkaaseen rakennuskantaan. Mutta onko mahdollisuutta investoida ja remontoida, jos on työttömänä tai asuu rakennemuutospaikkakunnalla? Edelleen lämmitystarpeet poikkeavat Etelä- ja Keski-Europan olosuhteista, merkiten huomattavasti suurempia rakentamis-, korjaus- ja lämmityskuluja. Ylipäätään investointien tulee olla kustannustehokkaita, maksaa itsensä takaisin, jotta niihin sitoudutaan. Omakotiliiton kansalaisaloite rakennuksen energiatodistuksesta etenee eduskuntaan kevään aikana. Kansalaisaloite on uudehko suoran demokratian toimintamekanismi. On suotavaa, että se saa arvoisensa käsittelyn: laki avataan kokonaan, ilmenneet epäkohdat tarkastellaan ja sen tulee johtaa muutoksiin. Muutoin kansalaisten usko vaikuttamiseen ja sitoutuminen tavoitteisiin varmasti horjuu. Päätöksiä tekevät ihmiset - eivät rakennukset. Kansalaiset kuitenkin voivat ratkaisuillaan ja teoillaan vaikuttaa energiakulutukseen, energiatehokkuuteen ja siten ilmastonmuutokseen.

Käytetään energiaamme Hyvät omakotiasukkaat, nyt on aika vaikuttaa tulevaisuuden asumiseemme! Tule mukaan Oma Koti –messuille la 5.4 Helsingin messukeskukseen. Omakotiliitto järjestää siellä europarlamenttipaneeliin, jossa selvitetään puolueiden/ehdokkaiden näkemyksiä pientaloasukkaita koskeviin kysymyksiin. Lue myös lisää puolueiden kannoista tämän lehden sivulta 29. Valitaan parlamenttiin edustajat, jotka huomioivat omakotiasumisen erityispiirteet. Äänestä ennakkoon 14.- 20. 5. tai vaalipäivänä 25.5. Omakotiliitto 1.1 miljoonan kotitalouden ja 2.7 miljoonan perheenjäsenen asialla. Osallistutaan yhdessä! 1•2014 SUOMEN OMAKOTILEHTI 53


Toshiba Lämpöpumppuratkaisut suunniteltu Pohjolan oloihin! Ilmasta Veteen Lämpöpumppu Markkinoiden paras COP 4,77! Ilmalämpöpumput – TM: testivoittaja! Japanilaista laatua!

! s u o j r a t r SupeToshiba Estia ppu. pöpum Ilmavesiläm

Vertailu

 Tekniikan maailma

5E/2010

testivoittaja

Lisätietoja ja lähimmän jälleenmyyjäsi löydät osoitteesta: www.toshibafinland.com Maahantuoja: Oy Combi Cool Ab, Ruosilantie 14 E, 00390 Helsinki.

Nyt 11 kWlla!

a 8 kW:n hinn


Täydellinen valikoima sekä verkkokauppa löytyvät osoitteesta byggmax.fi. Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja ovat voimassa toistaiseksi. Tuotteet ovat myynnissä niin kauan kuin tavaraa riittää. Emme ota vastuuta mahdollisista painovirheistä ja pidätämme oikeudet muutoksiin.

Laatua järkevään hintaan

! n o o n i p a j i k k i o p Halki ,

16 Hittituote

90 /kpl

Seinämaali valkoinen himmeä 2,5 l, kiiltoaste 7, vesiliukoinen sisämaali

99 4

/m2

Tammilaminaatti

1595

6 mm, 3-sauv, AC3/31

/m2

Lattialaatta 10 x 10 Musta ja harmaa, 1,44 m2/pkt, 7-8 mm

Turku Teollisuuskatu 36, Raisio Kalustekatu 2, Pori Mikkolankaari 2, Lahti Launeenkatu 70, Seinäjoki Tehtaantie 4, Pirkkala Palmrothintie 1 (Avataan 7.3.), Kangasala Vällintie 4, Espoo Koskelontie 17b, Porvoo Höylänlastu 2, Jyväskylä Vasarakatu 23-25, Oulu Perkkiöntie 9, Vaasa Moreenikuja 2, Vantaa Valimotie 18


Jäspiltä lämmityslaitteet kaikkina vuodenaikoina kaikkiin energiamuotoihin Jäspi-puukattilat

JÄMÄ-maalämpöpumput

JÄMÄ Star

Jäspi Econature

Jäspi-aurinkolämmityslaitteet

Jäspi-hybridilämmityslaitteet

Jäspi Ecowatti

Jäspi Solar

Sähkö- ja lämpöpumppulämmitys

Biolämmitys

Öljy- ja bioöljylämmitys

Kaukolämmitys

Hybridilämmitys

KAUKORA OY • Tuotekatu 11 / PL 21 • 21201 Raisio • Puh. (02) 4374 600 • kaukora@kaukora.fi • www.kaukora.fi

Omakoti 1.2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you