Page 1

Juhi Goel SELECTED WORKS 2014 - 2019


Sustainability. Community. Art. As an aspiring architect and urban designer, these are three aspects of design thinking that inspire me the most in the projects that I take on. What can “sustainability� encompass for a site? How can design foster a sense of community? What kind of spaces are we most drawn to? The following projects from my academic, professional and independent explorations illustrate some of my design responses to these questions and more.


carbon sink

presto 2050

01

urban farm

07

east end infill

11

19

cote village

galata plaza

25

29


carbon sink climate action through didactic architecture M.Arch Thesis & Dissertation Institute: University of Maryland Timeline: Spring, 2019 Advisors: Prof. Karl DuPuy &

Prof. Jana VanderGoot

Software: SketchUp. Lumion. Autocad.

Adobe Creative Suite.

Climate change is a fundamental design problem of our time, and it requires us to critically examine and deviate from some of our established building typologies, materials, systems and design approaches.

This thesis explores the design capabilities of a high-rise timber tower in a dense urban setting, to effectively act as a Carbon Sink for its neighborhood. It addresses a number of sustainable design practices within a mixed-use program that speaks to a varied audience. And in doing so, it employs didactic architecture - or architecture as a teaching tool - to educate its users about their consumption footprint and inspire them to participate in climate action on a scale that promises systemic change.

01

site studies: landmarks, green spaces and public transit around site


proposed site plan and first floor plan

program phases developed for the mixed-use building

02


exploded axonometric model of various design features of the building that are strung together in a public "green alley" tour

typ. residential plan

typ. sky lobby plan

typ. courtyard office plan

03


the greywater biofiltration pond surrounded by green retail and incubator offices

the entry lobby visually connects the waste recycling center with all building users

04


micro-algal facade panels are celebrated in the sky lobbies, where they digest carbon dioxide exhaust

The main highlights of the Carbon Sink that make it a model for climate action are its hybrid mass timber structure, its algal carbon-capture facade panels, its biofilteration courtyard and its diverse programmatic components that focus on a constant awareness of our

At 42 storeys tall, the Carbon Sink adopts a structural model recently published by the architecture firm SOM on how a hybrid timber skyscraper might come together. The west facade of the Carbon Sink becomes a new gateway to the New England Aquarium's climate action efforts.

carbon footprint. Against the backdrop of downtown Boston – primarily composed of steel, concrete and glass - the Carbon Sink therefore stands as a symbol of change. It not only incorporates sustainable design materials and systems,

05

but showcases them to the public realm through its

Click here to view the complete Thesis Dissertation on this

façade, provoking public discourse on climate action.

project from conception to design proposal.


06


presto 2050 exploring sustainable futures at different scales Client: National Center for Smart Growth Spring, 2018 | College Park, Maryland ArcGIS. SketchUp. Adobe Create Suite. PRESTO (Prospects for Regional Sustainability Tomorrow) is believed to be the first initiative addressing long-term sustainability in the DCBaltimore region. It uses scenario analysis to examine the impact of fuel costs (F), technological advancement (T) and government regulation (G) on various scales of the built environment and makes design and policy suggestions for each. This Studio took on the challenge of envisioning changing design patterns in the DC-Baltimore region for four possible future scenarios. I explored the outcomes of Scenario A, which consisted of low (F), average (G) and high (T), promising a future with burgeoning autonomous vehicles and drone package delivery that come with their own risks.

Future Scenario A 07

Low Fuel Costs

Average Government Regulation

XL: Region High Technological Advancement

Lower fuel costs will increase sprawl, so it will be essential to protect green infrastructure and enforce permeability in new development.


Existing urban transect: Mount Vernon Sq, D.C. Proposed urban transect: With densifying high-technology development, it becomes important to soften the urban core with permeable parks and green roofs that mitigate the heat-island effect.

L: Block High technological advancement may escalate drone deliveries, increasing the need for warehouse building typologies. With better trained autonomous vehicles, we could consolidate their paths and convert many roads into civic green corridors through cities.

08


(1)

(2)

(3)

M: Building Owing to low fuel costs, the proliferation of cars is likely to significantly increase air pollution. In this case, buildings can play an

09

active role in cleaning the air with different kinds of "filteration facades" that absorb carbon particulates throughout the day.


"Filteration Facades": Metal mesh cladding with moveable scrubbers absorbs air pollution. These may be used: (1) in atriums that allow cross-ventilation (2) as opaque cladding that sucks in polluted slipstreams (3) as double-facades that allow views while filtering air Life-cycle analysis of Aluminum as a potential candidate for high-tech facades in Scenario A

XS: Material A life-cycle analysis of Aluminum revealed that its initial high environmental cost might be justified by its relatively low-input recyclability. Scrap re-melting only produces 79 kg in CO2 equivalent versus its initial 10,838 kg, and could be a sustainable option.

10


Ropes course

Basketball court/ food-truck parking Drop-off point B

Kid’s play area

Stepped amphitheater Event pavilion

Permeable paths over collection channels

Filtration Pond Zoo access

Community Center with classrooms + entrance to underground greenhouse Skylights to greenhouse below add to landscape Drop-off point A Zoo access

11


urban farm underground greenhouse and community center Living Building Challenge Studio | team of 6 Spring, 2015 | Cincinnati, Ohio. SketchUp | Sefaira | Revit | CAD | Photoshop. Director’s Choice Award for Best Capstone

This project was conceived as a public interest initiative by the Cincinnati Zoo with the mission to provide fresh produce and nutrition education on their campus to the food desert that is their surrounding Avondale community. Our solution was based on a masterplan that could serve as an extension of the zoo’s exhibits in a program that would combine an underground greenhouse with a community center and outdoor spaces for visitors to learn through interactive experiences. Additionally, we approached this project through the lens of the Living Building Challenge with a focus to create net-zero electricity and net-zero water on site. In our team, I worked mainly on programming our project, designing spatial transitions, bringing in sustainability strategies and leading the 3D modeling process to evaluate Floor plans: - community center: classrooms - greenhouse: produce exhibits

our building performance through Sefaira.

Site plan

12


B1 aquaponics display

B2 tall trees exhibit

L1 planted bioswale

B2 secondary exit + zoo access

13

L1 skylight arrays

B2 filtered water storage tanks


L1 permeable paths between skylights

B1 ation pond

B2 utilities room for staff access only

B1 glass walls to separate environments

L1 + L2 community center entry lobby

L1 + L2 community center with multi-purpose rooms

B1 produce display & information section

L1 to B1 greenhouse entry vestibule

B-1 utilities room for staff access only

14


Net-zero water The landscape slopes and bioswales placed on the lower edge of the skylights were designed to direct rainfall to channels under the permeable pathways, which bring the water to the filtration pond. The underground greenhouse uses this filtered water in the aquaponics system, irrigation or directs it to storage tanks for later use.

bioswale plantings perforated pipe under swale

40% of used water is lost by evaporation

60% of used water is pumped back to the filteration system

aquaponics

3,228 gal/day

clean water for use surplus to storage tanks

irrigation

56

LEED Points

Potential Platinum

15


Net-zero energy The following strategies were incorporated in our design to greatly decrease heating and cooling loads throughout the year. We also caliberated the greatest possible demand for the site to be 146,500W per day, and incorporated its solution with solar power generated from a zoo-owned parking lot nearby.

earth-sheltering

isolated solar heat gain

stack ventilation

solar array by scale-jumping

electricity generated:

water usage (gallons/yr)

276,000 kWh/year

4.2 million greywater

220 k whitewater

16


With this proposal, the greenhouse focuses on providing a hands-on learning experience on how fresh produce is grown while the activity center aims to teach the community about healthy lifestyles through cooking, nutrition, exercise, and other classes that can help members of the community grow. The outdoor spaces provide the young members of the community a place to play, learn, relax, and perform and reestablish relationships with the zoo.

17


18


east end infill a prototype for flood-resilient housing

2-week competition | team of 2

In order to address the outcomes desired by the

Spring, 2015 | Cincinnati, Ohio

community members within the height-based code

SketchUp. Revit. Photoshop.

restrictions of the project, the proposal attempts to create opportunities for effective aesthetics and sociability

This project was created as a flood-resilient infill

in a modern shotgun house that is sustainable in its

housing design competition entry in response to

materiality and smart systems, flood resistant in design,

the vacant lots at the East End Gardening District of

affordable and flexible in its usage to cater to a constantly

Cincinnati. It was initiated and guided by the Neihoff

changing demographic.

Community Design Center. East-end neighborhood context Context of neighborhood on the Ohio River

19


NT

CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT

CA VA NT

CA VA NT

CA VA

NT

CA VA

NT

CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

N

V

CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

NT CA VA

20


Clear separation between circulation and living spaces to promote usage flexibility.

Ergonomic “platform steps� bridge the scale of the elevated house with the street level.

Roof designed to blend the two architectures between the surrounding sloped roof compositions and the new and modern flat roof contour of the Riverview Academy school nearby.

Clerestory windows allow for a well-lit corridor that radiates heat back into the house. Cross ventilation allows cooling.

21

Lightweight lattice walls breakaway during floods to reduce pressure on building frame.


22


wall structure (R-25) gypsum board drywall 6.5� prefabricated SIPs (structural insulated panels*) house wrap aluminum siding *benefits low HVAC loads less labor less time less waste

longitudinal section

first floor

second floor

23


living room

entrance foyer

second floor hallway

I lead the schematic design process in our two-person team, brainstorming ideas based on researching existing conditions in and around the site as well as new materials, construction systems and local suppliers that would all contribute to the affordability and sustainability of the project. My teammate created the Revit model, and we collaborated on the production of finished presentation materials.

24


cote village schematic design for multi-family housing Professional work | team of 2

This project was based on a 71-unit housing and commercial devel-

Davis Square Architects

opment at the site of the former Cote Ford car dealership.

2016 | Mattapan, Massachusetts SketchUp. Autocad. Photoshop.

Initially, I assisted with surveying and measuring the site, drawing the existing conditions, brainstorming a number of schematic design ideas in hand sketches and SketchUp models, and drawing up

Illustrated Cote Village Masterplan

masterplan iterations.

COVERED PARKING AT EXISTING STRUCTURE TO BE RENOVATED FOR 58 PARKING SPACES

UPPER PLAZA 23 SPACES

LOWER PLAZA

BUILDING A

BUILDING E

25

BUILDING B

BUILDING C

BLDG D


Existing site for building A

Proposed building A

Existing site for buildings B, C, & D

Proposed buildings B, C & D

Once the floor plans were outlined, I led the 3D modeling execution of iterations on facade massing, materiality and color for all the buildings to respond to the scale and color palette of the homes across the street. I worked closely with our clients at the Carribean Integration Community Development Association as well as the Planning Office for Urban Affairs, frequently making progress presentations to gather feedback and keep the process moving forward.

26


27


R E G I S

R O A D 28


Pedestrian traffic through area Existing opportunities and challenges on and around site

29


galata plaza reviving public space in Istanbul Europe Travel Studio

government for removing public seating and turning over

Storefront Studio Exhibition

valuable spaces to privatiziation. This is a small-scale design

Fall, 2014 | Istanbul, Turkey

proposal to reinstate pride in the idea of public space by

Sketching. SketchUp. Photoshop.

reviving the semi-enclosed area around the historic Galata Tower, and transforming it into a public plaza that is able to

Istanbul has been through heated debate

serve its surrounding community just as well as it serves

ever since its citizens protested against the

tourists and visiting locals.

(-) no signage around site

(-) lack of public seating

(-)declining historic fountain (+) busking opportunities (+) Turkish board-game culture

30


Inactive Bereketzade fountain celebrated as focal point with decorative water canals

Wall fountains provide passive cooling, improve soundscape and give context to the historic Bereketzade fountain

Games kiosk to borrow traditional games for playing on site

Artwork on pylons; mosaics of Istanbul Information board reinforces the history of Galata

31


Image of ongoing traditional games strengthens social identity Public restroom turnstiles: mosaic mural marks end of plaza Stepped seating acts as amphitheater for local street performers: Grass surfaces keep space cool during the day & stone edge allows for seating

Proposed intervention: Public space revolves around the idea of equity and inclusivity. Whether a tourist or a local, a young family or an elderly couple, a large group of friends or an individual, in what ways can they all share and enjoy this space as their collective own?

32


Juhi Goel jgoel@umd.edu 617 - 955 - 1917

Profile for Juhi Goel

Architecture Portfolio 2019  

Architecture Portfolio 2019  

Profile for juhi.goel
Advertisement