Issuu on Google+


C O N T E N T D E S I G N

Y

AT

SF

M U L T I - P U R P O S E C U L TURAL CENTER Shih Yu-Lang Central Y Sa n Fra nc isc o, C A

DANCE

1

STUDIO

P U B L I C U N I V E R S I T Y DANCE STUDIO UC Berkeley Performing Arts Berkeley, C A

FORT

LEE

RESTAURANT

R E S T A U R A N T A N D B A NQUET SPACE Fort Lee Area Developer Fort Lee, NJ

D E S I G N + C D

A

RESIDENCE

15

R E S I D E N T I A L E X T E N SION Single Family Wyc koff, NJ

P

RESIDENCE

H I G H - E N D S I N G L E F AMILY-NEW CONSTRUCTION Single Family Eng lewood C liffs, NJ

C D + C M

JCF

BATHROOM

23

B A T H R O O M R E N O V A T I ON J Christian Fellowship Eng lewood, NJ

JCF

KITCHEN

KITCHEN RENOVATION

J Christian Fellowship Eng lewood, NJ

JCF

EQUIPMENT

ROOM

H I G H - V O L U M E S T O R A GE SPACE DESIGN J Christian Fellowship Eng lewood, NJ


D E S I G N

1

P R O C E S S

+

I N F O R M A T I O N A L

R E N D E R I N G S


Design Work

2


M O C K

Y

M O D E L

A T

S F

Shih Yu-Lang Central Y (40,000 sq ft) 387 Golden Gate Avenue San Francisco CA

MULTI-USE CULTURAL CENTER LOCATED AT THE INTERSECTING POINT OF SAN FRANCISCO’S THREE DISTRICTS: SOMA, TENDERLOIN, AND CIVIL CENTER.

3


4


DESIGN

PROCESS

KEY TO THE DESIGN: “THROUGH CIRCULATION”

GUIDELINE

MASS

THE INITIAL GUIDELINE OF THE DESIGN UTILIZED THE SURROUNDING COMPONENTS. SURROUNDING ACCESS POINTS AND THRESHOLD ACTED AS THE FOCAL POINT TO DIVIDE THE SPACE. THIS WAY, THE DIVISION OF THE SPACE IS MAXIMIZED AND CREATES HIGH-FUNCTIONAL AND USABLE SPACE WHEN LOT IS DIVIDED.

GUIDELINE

5

MASS

CUT

SHIFT

MASS, OR VOLUMES WOULD BE CUT AND DIVIDED AMONG THESE POINTS AND SHIFTED TO MAKE NECESSARY CIRCULATION THROUGHOUT THE BUILDING, AND GIVING PROGRAMS TO PARTED SPACES.

CUT

MOVE


PLAN:SECOND FLOOR

PLAN:GROUND FLOOR


PLAN:FOURTH FLOOR

PLAN:THRID FLOOR


FIRST SKIN/VOLUME: CONCRETE

SECONDARY SKIN: GLASSES

FIRST WRAP: THE “SHIFTING” ACTIONS ON THE VOLUMES IN BOTH HORIZONTAL AND VERTICAL DIRECTIONS CREATE THRESHOLDS TO THE“INSIDE” OF THE BUILDING WHEREVER NECESSARY.

SECONDARY WRAP OF THE BUILDING GENERATES SPACES ALONG THE PERIMETER OF THE BUILDING THAT FUNCTIONS AS CONTINUOUS LOOP OF CIRCULATION. THE “INSIDE” OF THE BUILDING WILL BE ACCESSIBLE AT ANY POINT OF THE PERIMETER.

10


D A N C E

S T U D I O

PUBLIC UNIVERSITY DANCE STUDIO UC Berkeley Performing Arts Berkeley, CA UC BERKELY DANCE STUDIO IS LOCATED ON THE WEST EDGE OF THE CAMPUS WHERE IT MEETS WITH THE BUSY STREET OF BANCROFT WAY. THE CURRENT DANCE STUDIO UTILIZES THE DARK AND OLD WOOD-FRAMED BUILDING BUILT DURING 70’S. THIS DESIGN PROPOSAL SUGGESTS A NEW MODERN BUILDING THAT CLEARLY DIVIDES THE USES AND ALLOWS MORE LIGHT INSIDE THE SPACE.


janitor seminar room utility

dance studio 1

dance studio 2 office

changing room

1 SINGLE STRIP OF SURFACE FACETED WRAPS THE INNER VOLUME 2 THE DUAL MOTIONS OF FACETED STRIPS CREATE TWO SPACES FOR BUILDING’S MAIN PROGRAMS: DANCE STUDIO AND BUILDING SERVICE AREA.

DANCE STUDIO

TWO PEAK OF THE SPRIAL MOTION OF THESE “STRIPS,” IS TWO OPENINGS SIMILAR TO TOWER’S ATOP – SKYLIGHT TO PROVIDE LIGHT SOURCE AT TWO POINTS OF THE GROUND FLOOR.

SERVICE AREA

12


RIVER ROAD

CRITICAL LOCATION: THE SITE IS WHERE TWO MAIN FLOWS OF TRAFFIC FROM TWO TOWNS MEET: OFTEN A HIGH TRAFFIC SPOT WHERE HIGH VOLUMES OF CARS STANDBY TO HEAD DOWN THE RIVER ROAD.


DESIGN INTENSION WAS TO “SHINE.” TO BE CONSPICUOUS. MATERIAL: GOLD ▼ AND BRIGHT (WHITE) COLORED EXTERIOR WALL ▲ SKELETAL TO REVEAL BUILDING’S USAGE AND PROGRAM TO PASSIG TRAFFIC.

F O R T L E E R E S T A U R A N T RESTAURANT AND BANQUET SPACE Fort Lee Area Developer Fort Lee, NJ

ELEVATED PILLAR SUPPORTS MAIN FLOOR, FORMULATING TWO POSITIVE EFFECTS: 1) PARKING SPACE UNDER. THIS NEIGHBORHOOD OFTEN SUFFERS FROM LACK OF PARKING SPOT COMPARED TO POPULATION. 2) LINK TO WEST SIDE OF THE BUILDING WHERE EXISTING SITE HAS MORE ELEVATED GROUND THAN EAST SIDE OF THE SITE. 14


D E S I G N

15

P R O C E S S

+

C O N S T R U C T I O N

D O C U M E N T

P R O D U C T I O N


Design & C D

16


SOUTHEAST FACADE OF THE HOUSE IS MOST REVEALED PART OF THE HOUSE, AND FIRST SEEN BY THE PASSING CARS. IT INCLUDES THE DESIGN ELEMENTS THAT UTILIZES MULTI MATERIALS. THESE FACOTRS CONNECT BACK TO THE EXISTING PART OF THE HOUSE.

A

SOUTH ELEVATION 17

EAST ELEVATION

R E S I

RESIDENTIAL Single Wyckof


A RESIDENCE IS LOCATED AT THE SUBURBAN ENVIRONMENT OF NORTHERN NEW JERSEY. ITS LOT SIZE WAS BIG ENOUGH FOR THE EXTENSION. THOUGH CLIENT INITIALLY DESIRED THE FIRST FLOOR EXTENSION, DUE TO THE EXISTING SEPTIC TANK LOCATED UNDER WHERE EXTENDED PART OF THE HOUSE WILL STAND, DESIGN WAS ALTERED TO ADD ONE MORE FLOOR ABOVE THE EXISTING BUILDING INSTEAD. IN CONCLUSION, THE DESIGN HAD MADE ITS TURN TO LOOK MORE SINGULAR IN VOLUME AS THE OLD AND NEW DOES NOT DIVIDE THE BUILDING ANYMORE.

I D E N C E

L EXTENSION Family ff, NJ

NORTH ELEVATION

WEST ELEVATION 18


DUE TO THE CONDITION THAT HAS TO ADAPT TO EXISTING PART OF THE BUILDING, DESIGN FOCUS WAS MADE TO HIGHLIGHT THE USE OF MATERIALS: METAL, WOOD, AND STONE. LIST OF MATERIALS: FIBER CEMENT BOARD, CUMARU HARDWOOD SIDING, AND STANDING SEAM METAL ROOFING

19


INITIAL DESIGN PROPOSAL HAD GABLE ROOF FOR ENTIRE HOUSE FOR UNIFORMITY AND BUDGET ISSUE. HAVING THE FLAT ROOF WAS SUGGESTED AS AN ALTERNATIVE THAT WOULD REQUIRE HIGHER NUMBER OF BUDGET FOR THIS PROJECT. DURING THE DESIGN MEETING WITH THE CLIENT, THEY PREFERRED HAVING THE FLAT ROOF WITH KNOWING THAT IT WOULD INCREASE THE CONSTRUCTION BUDGET.

EXISTING HOUSE HAD OLD AND MORE COMMON SUBURBAN BUILDING ELEMENTS: VINYL AND ASPHALT SHINGLE. WITH NEW DESIGN, EXISTING VINYL SIDING WOULD BE REPLACED WITH HARDWOOD SIDING AND FIBER CEMENT BOARD. NEW GABLE ROOF ON THE SECOND FLOOR WILL BE FINISHED WITH STANDING SEAM METAL ROOFING AND FLAT ROOF WITH EPDM.

SITE PLAN 20


P

R E S I D E N C E

NEW CONSTRUCTION - HIGH END SINGLE FAMILY Single Family Englewood Cliffs, NJ

P RESIDENCE IS LOCATED ON THE EDGE OF THE TOWN OF ENGLEWOOD CLIFFS IN NORTHERN NEW JERSEY. IT’S ONE OF THE RICHEST TOWN IN BERGEN COUNTY WHERE MANY HIGH-END RESIDENTIAL HOUSES ARE. WHAT CLIENTS HAVE REQUESTED FOR THE DESIGN OF NEW HOUSE WAS MODEST YET LUXURIOUS HOUSE. THE CHOICE OF MATERIAL WOULD BE SIMPLE YET OVERWHELMING IN SIZE AND QUALITY.

DESIGN INTENSION WAS TO APPLY SIMPLE ACTIONS TO THE VOLUME IN ORDER TO ACHIEVE THE DESIGN GOAL – LIGHT, TALL, AND MONOLITHIC ATMOSPHERE. ALMOST OUT-OF-SCALE OPENING ON THE FOYER WOULD BRING OUT THE CLASSICAL ARCHITECTURAL LANGUAGE WITH SIMPLE LINES IN ORDER TO KEEP THE MODERN SIDE OF THE DESIGN.


▲ SOUTH CORNER OF THE HOUSE , FACING THE ENTRANCE.

▼ NORTH FACING BACKYARD. CURTAIN WALL-LIKE GLAZING TO MAXIMIZE THE AMOUNT OF LIGHT COMING INTO THE HOUSE.

22


C O N S T R U C T I O N D O C U M E N T P R O D U C T I O N + P E R M I T + C O N S T R U C T I O N S I T E M A N A G E M E N T

23

P R O C E S S


CM & CD

24


J C F

B A T H R O O M

BATHROOM RENOVATION J Christian Fellowship Englewood, NJ

EXISTING BATHROOM CONSISTED OF SINGLE TOILET AND LAVATORY PER MEN AND WOMEN’S BATHROOM THAT SERVED 500+ PEOPLE ON SUNDAY AT JCF CHURCH.

25

BATHROOM RENOVATION WAS PLANNED AS A LOW-BUDGET PROJECT TO UPDATE THE BATHROOM TO CURRENT CODE, AND TO OFFER BETTER EXPERIENCE TO ITS USERS.

ALL TILES AND STONES WERE LOCALLY CHOSEN. LIGHTING PLAN AND FIXTURE SELECTIONS WERE MADE WITH MODERN DESIGN ORIENTATION.


WOMEN’S BATHROOM

MEN’S BATHROOM


CONSTRUCTION PROCESS SHOTS

SITE SURVEY EXPANDING EXG. BATHROOM USING STORAGE SPACE ADJACENT TO IT.

ROUGH-IN (PLUMBING)

ROUGH-IN (HVAC)

OPENING GROUND TO INSTALL PLUMBING ROUGH. CONCRETE POURING TO RAISE 8-IN FLOOR

DUCTWORK INSTALLATION FOR CEILING EXHUAST FANS

FINISHES MIRROR AND FIXTURE INSTALL, TILE WORK, SPACKLING, AND PAINTING

27


JCF BATHROOM RENOVATION

DEMO REMOVAL OF FINISHES, FIXTURES, PARTITION WALL, ELECTRIC LINES AND PLUMBING PIPES

WALL CLOSING & TILE CLOSING WALLS W/ GYP. BD. AND OSB. FLOOR AND WALL TILE INSTALLATION. COUNTERTOP STONE INSTALLATION

ADA RAMP INSTALL RAMP INSTALLATION FOR ADA REQUIREMENT

28


J C F

K I T C H E N

KITCHEN RENOVATION J Christian Fellowship Englewood, NJ

PLAN

RCP AND POWER PLAN

DUE TO THE RELIGIOUS FACILITY PROJECT CHARACTERISTIC, THE BUDGET WAS LOW AND MULTIPLE ELEMENTS WERE DONE VIA DONATION. THE KITCHEN CABINET, WALL OVEN AND REFRIGERATOR WERE DONATED BY ONE OF THE CHURCH MEMBER INCLUDING THE GRANITE COUNTERTOP STONE (LIGHT BROWN) - WHICH HAD TO BE RE-CUT TO ADJUST TO NEW KITCHEN LAYOUT.

29

MORE CONSPICUOUS SIDE OF THE KITCHEN COUNTERTOP WAS NEWLY ADDED WITH GRAY CEASERSTONE TO ADD THE MODERN INDUSTRIAL ELEMENT TO THE TRADITIONAL PANEL CABINETS. TO REDUCE THE AMOUNT OF ELECTRICIAN’S WORK, ALL NEW LIGHTING WERE INSTALLED WITH THE PIPE REVEALED ON THE CEILING, WHICH ALSO PLAYED A PART OF INDUSTRIAL THEME THROUGHOUT THE NEW KITCHEN DESIGN.


CONSTRUCTION PROCESS SHOTS

SITE SURVEY EXPANDING AND RENOVATING EXISTING KITCHEN USING BACK STORAGE SPACE

SHEATHING + SPACKLING CLOSE WALL AND PATCH WHERE NECESSARY

EXT. WALL FINISH FINISH OUTSIDE WALL WITH FAUX WOOD SIDING

31


JCF KITCHEN RENOVATION

DEMO

ROUGH

REMOVAL OF OLD CABINETS AND UNNECESSARY PLUMBING AND ELECTRIC LINES

WOOD FRAMING AND FURRING ON CONCRETE WALL. ROUGH ELECTRIC AND PLUMBING WORK.

TILING AND INSTALL CABINETS START WITH FLOOR TILE, INSTALL CABINETS AND FINISH WALL WITH TILE AND PAINT

FIXTURE INSTALL PLUMBING AND ELECTRIC FIXTURES

32


J C F

E Q U I P M E N T

DESIGNING HIGH-VOLUME STORAGE SPACE J Christian Fellowship Englewood, NJ

EQUIPMENT ROOM IS LOCATED ON THE LEFT FRONT CORNER OF THE MAIN SANCTUARY WHERE IT MAKES TRAPEZOIDAL SHAPE DUE TO THE STAGE. PRIOR TO THE CONSTRUCTION, IT WAS ONE OF THE DEAD SPACE IN CHURCH WHERE MUSICAL INSTRUMENTS WERE PILED WITHOUT ORGANIZATION. THE CHURCH WANTED A HIGH-VOLUME STORAGE SPACE THAT CAN STORE AS MUCH INSTRUMENTS AS POSSIBLE IN ADDITION TO OTHER GOODS.

R O O M

EVERY SPACE THAT COULD BE LEFT DEAD, SUCH AS UNDER THE STAIR AND HIGH CEILING, WERE FILLED WITH SHELVES AND LOFT. ALL SHELVES WERE FINISHED WITH EITHER A PLYWOOD OR LEFT BARE WITH 2X4 FRAMING WOOD TO KEEP THE PROJECT BUDGET LOW. ALSO, ANY TYPE OF FINISH, SUCH AS STAIN AND PAINT, WERE UNNECESSARY SINCE THE SPACE WILL BE ONLY USED FOR STORAGE.PEGBOARDS WERE ADDED ON EMPTY WALLS TO PROVIDE ANY ADDITIONAL STORAGE.

SANCTUARY PLAN

INTERIOR ELEVATION

33


PLAN-LOFT

STRUCTURE PLAN-LOFT

PLAN-GROUND FLOOR


35


36


thank you


JUDY KIM - ARCH PORTFOLIO 2016