Page 1

,

2013. aprilis, 25. , budapesti Judo Europa-bajnoksag

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


Kollégák! Várom javaslataitokat az gyula.ilyes@invitel.hu email-címre, használjuk ki az együtt gondolkodásban, ötletelésben rejlő hatalmas potenciált, tegyünk együtt a magyar judóért!

Fórum a magyar judo jöv jéért Az MJSZ szabadid sport bizottságának helyettes vezet je, a hatodik danos Ilyés Gyula fórumra hívja a magyar judo szakembereit. „Javaslataim a judót hivatottak szolgálni, alulról építkezve, széles tömegbázist kell biztosítani, sok különböző versenyzési, megmérettetési lehetőséggel – indított Ilyés Gyula. – Egy új motivációs rendszer kialakítására tennék javaslatot. Apparátus nincs rá, ám mivel hosszú évek óta tevékenykedem a magyar judóban, tudom, számíthatok az elhivatott, a sportágat szerető és értő szakemberek segítségére. Úgy gondolom, a feladatokat megfelelő személyek számára kiadva több részre lehet bontani, így nem nehezítik meg, terhelik a régióvezetők munkáját. Ez egy vitaanyag, bátran lehet hozzá írni, lényeg, hogy elinduljon egy folyamat, egy építkezés, átgondolt stratégia a l a p j á n . ” .

2

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

Ve r s e n y e k : . - regionális rangsorversenyek, földharcversenyek korcsoportos judokák és felnőttek részére is - az amatőr rangsorversenyek végén lehetne összetett győztest hirdetni - kataversenyek gyerekeknek, saját övszínből, hat tetszőlegesen összeválogatott technika alapján, kedvenc oldalra (az anyag ötven százaléka saját övszín technikái, a másik fele korábbi kyu-anyagok technikái) . - kata versenyek amatőröknek, hat teljesen tetszőleges technikát bemutatva . - kettlebell versenyek . - állóképességi versenyek, cross fitt szisztéma alapján .

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


Minden viadal regionális szintről indulna, figyelembe véve a versenynaptárt, illetve a klubok feladatait, érdekeit.

adó egyesületet - a hazai versenyeken legeredményesebb egyesületet - a nemzetközi versenyeken legeredményesebb egyesületet - a legtöbb innovációt bevezető egyesületet - a régiók legeredményesebb edzőit - a régiók legtöbb igazolt taggal rendelkező egyesületeit - a régiók legeredményesebb utánpótlás edzőit (A felsorolásnak csak a képzelet szabhat határt, kollégák, várom további javaslataitokat!)

Motivációs rendszer: - tárgyjutalom formájában – kupa, emléklap – jutalmaznánk a megmérettetések legjobbjait Például: - a legtöbb válogatottat adó egyesületet - a legtöbb kerettagot adó régiót - a legtöbb utánpótlás válogatottat

a Veresegyházi Küzd sport Egyesület vezet je a judoinfo.hu-n keresztül osztotta meg elképzeléseit a sportág új motivációs lehet ségeir l, a tömegbázis szélesítésér l. Továbbképzések: - regionális szinten, akár kreditpontos rendszerben - gyerekedzőknek ötletbörze (tematizálva: játékok, oktatási stílusok, alap állás és földharctechnikák oktatása rávezető gyakorlatokkal) - utánpótlásedzőknek, akik minimum országos szinten versenyeztetnek (versenytechnikák, új szabályok adta lehetőségek stb.) - élsportban dolgozó edzőknek (feltétlen javaslom a bíró kollégák bevonását: „Ahogy a bíró látja” címmel indulhatna előadássorozat) - táplálkozással foglalkozó előadás dietetikus szakember bevonásával

judogi magazin

(fogyasztóknak nagy segítség lehetne) - előadás erőnléti edzésekről, az anatómia alapos megismerésével (olyan előadóktól, mint például az olimpiai bronzérmes kenus Zala György, aki ismeri sportágunk mozgásanyagát)

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3


EB-re hangolva Eurojudo2013.hu Már elérhető az áprilisi Európa-bajnokság hivatalos honlapja, amelyen a kontinensbajnoksággal kapcsolatos hírekről rendszeresen értesülhetnek.

Budapestre várják Putyin na bérleti díjat fizetnünk. e l n ö k ö t . Szerencsére az Emberi Bár az a veszély fenyege- Erőforrások Minisztériuma tett, hogy gondok adódnak most üzent, hogy ezen költaz áprilisi, budapesti judo ségekre biztosít csaknem Európa-bajnokság megren- ötvenmilliót, meg ad még dezésével, úgy tűnik, mé-gis további támogatást, így már minden rendben lesz. egyenesben leszünk – Mintegy 300–350 millió mondta a Borsnak dr. Tóth forintba kerül az április 25. László, a magyar szövetség . és 28. között, a Papp Lász- e l n ö k e . ló Budapest Sportaréná- – Ráadásul az elmúlt évek ban sorra kerülő judo Eb remek eredményeinek körendezése. Ám mivel a szönhetően minden idők csarnokot nem kapta meg legnagyobb honi szponzori ingyenes használatra a támogatására számítok. No Magyar Judoszövetség, meg arra, hogy az eseuszkve 50 millió forint hi- ményt megtiszteli Vlagyimir bádzott a költségvetésből. Putyin orosz államelnök a „Az állami ’ingyennapokra’ nemzetközi és európai szöhiába számítottunk, pedig vetség tiszteletbeli elnöke.” ez esetben nem kellett vol- ( F o r r á s : b o r s . h u )

Reményeik szerint sikerül majd az Európa-bajnokság színvonalához méltó netes tartalmakkal kiszolgálni az érdeklődőket. Ingyen szurkolhatnak a gyerekek a Budapest Sportarénában Ingyenes belépővel és tömegközlekedéssel kívánja az érdeklődő gyermekeket is bevonni a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) az áprilisi, budapesti cselgáncs Európa-bajnokság megtekintésébe. A MJSZ az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Ozsvár Andrást bízta meg a közönségszervezés irányításával. Az 55 éves szakember vezeti az ország legnépesebb judós egyesületét, az Óbudai Judo Clubot, fővárosi iskolákban szervezi és vezeti az edzéseket, és gyerekek százait szállítja az óbudai klub és a tanintézmények között.

4

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

Az Ozsvár András által vezetett Magyar Judo Múzeum is jelen lesz az Eb-n: a főbejáratnál a magy


Mészáros Anett két éve még Eb-t nyert, most nehezen találja önmagát. A válogatott szakágvezetője azért számít r á . . Sok vizet nem kavart a tavalyi londoni olimpián a cselgáncsozó Európabajnok Mészáros Anett, aki rosszakarói szerint azóta sehol sincs. Toncs Péter edző elismerte, tanítványa jelenlegi testsúlya 80 kiló körül mozog, a 78 kilósok közé is fogynia kellene, s hol van még a hetven k i l ó … ? . – Anett a jövő héten a válogatott keret tréningjére jelentkezett, aztán meglátjuk, megfelel-e a válogatási elveknek – m o n d t a To n c s . N a g y András, a válogatott szakágvezetője is bizonyt a l a n . . – Mivel női és férfivonalon is indulunk a csapatversenyben, Anettre szükség van – mondta Nagy András. . Ha nem tudja hozni a súlyát, a 78 kg-ban verse-

pillanatnyi állás szerint így áll fel az Eb-csapatunk: F é r fi a k

nyezhetne, de ott Joó Abigél lehet az ellenfele. Igaz, a budapesti Eb-n van lehetőség egy nem-zetből két versenyzőt indítani ugyanabban a súlycsoportban, de ha még ezzel a súllyal is gondja lesz Mészárosnak, akár a +78 kilósok között is versenyezhet. .

.

60 kg: –. 66 kg: Gorjánácz Zsolt (Honvéd-Kipex), Zámbori Bence (HonvédKipex). 73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi V S E ), Ungvári Attila (Ceglédi VSE). 81 kg: Csoknyai László (Atomerőmű SE). 90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE). 100 kg: Cirjenics Miklós (Honvéd-Kipex), Farkas Bálint (TFSE). +100 kg: Bor Barna (Atomerőmű SE)

De válogatóznia ott is kell: N ő k . nyolc versenyből a három legjobb eredmény számít 48 kg: Csernoviczki Éva b e . ( F . : B o r s . h u ) (Ippon Judo Tatabánya), Erdélyi Lilla (Ippon Judo Körvonalazódik az Eb- Tatabánya). 52 kg: Maros c s a p a t ! . Barbara (KSI SE). 57 kg: Karakas Hedvig (HonvédHivatalos Európa-bajnoki Kipex), Szabó Katinka csapathirdetés csak április (Leányvár-Egerági Üstöe l s ő h e t é b e n , a t a t a i kös SE). 63 kg: Gercsák nemzetközi edzőtáboro- Szabina (Hell-Miskolci JC), zás idején lesz, s addig még Baczkó Bernadett (K S I több válogatóverseny is SE). 70 kg: Szabó Franhátra van, tehát az itt vázolt ciska (Leányvár-Egerági k e r e t m é g k ö z e l s e m Üstökös SE). 78 kg: Joó végleges, ám az elfogadott Abigél (KSI SE). +78 kg: – válogatási elvek alapján a

"A tervek szerint az általános és középiskolás gyerekeknek ingyen belépési lehetőséget biztosít az Eb szervezőbizottsága úgy, hogy a számukra biztosított belépővel az esemény napján díjmentesen használhatják a MÁV, a Volán és a BKV tömegközlekedési eszközeit is" - nyilatkozta a mesteredző, hozzátéve: a csütörtöki, illetve a pénteki versenynapra kollektív iskolai kikérőt állítanának ki a rendezők az előre megadott iskolák és gyermekek nevére. A gyerekeknek várhatóan nemcsak a lelátóról követhetik az eseményeket, hanem a számukra felállított tatamikon híres mesterek és sportolók tartanak nekik edzéseket. Mindennap lesz sorsolás, melyen a gyerekek felszereléseket és a cselgáncshoz vagy az Eb-hez kötődő emléktárgyakat nyerhetnek. judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

yar dzsúdó történetét és legszebb eredményeit is bemutatják a látogatóknak. (judoinfo,MTI)

5


UL. SOMEWHERE 1 81-116 GDYNIA POLSKA TEL: (0-22) 123 4567 KOMÓRKA: (0-22) 234 5678 FAKS: (0-22) 012 3456

Feladná a versenyt a bátyja megjelenjen. Elvégre jó mae l l e n . gyar szokás szerint az őt nem kedvelők esetleg lefotózzák, és Kisebb csoda, ha Ungvári Attila az eltiltás szabályainak megindul az április 25-28. közötti sértése miatt újra megüthette Európa-bajnokságon, hiszen v o l n a a b o k á j á t . . . ” másfél hónapja lesz arra, hogy beverekedje magát a magyar Bíró Tamás abban bízik, hogy v á l o g a t o t t b a . Attila egy márciusi uruguayi és törökországi viadalon kiharcolEmlékezetes, még a Nemzet- ja a jogot a Papp László Aréközi Sportdöntő- bíróságig n á b a n e s e d é k e s E b (CAS) is eljutott Attila ügye. fellépésre. Úgy tűnik, a 73 Doppingolás miatti gondatlan- k i l o g r a m m b a n i n d u l . sága okán két évre eltiltották, s Ily módon a tavaly Londonban a tavalyi nyári olimpiáról is 66 kilósan olimpiai ezüstérmet l e m a r a d t . szerzett, de egy kategóriával feljebb lépni szándékozó báty„Attila március nyolcadikától jába, Miklósba ütközhet. A Bors látogathatja a honi szövetségi kérdésére az idősebbik Ungváedzéseket – mondta Bíró Ta- ri viszont elmondta, az idei Ebmás, Ungvári edzője. – Persze re és vb-re utoljára még csak a két év kényszerpihenője legyötri magát a 66 kilóba. során azért tréningezett, ám azt nem kockáztattuk, hogy „Kérdés, megszerzem-e a v á l o g a t o t t e d z é s e k e n csapattagságot az Eb-re, de ha

6

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

sikerül, sok embernek tartozom köszönettel, így Bíró mesternek, no meg Orbán Katinkának is” – mondta Ungvári Attila, akiből harapófogóval sem tudtuk kihúzni, k i a t i t o k z a t o s h ö l g y. Alighanem szíve választottjáról van szó. S ha esetleg Miklósnak mégsem sikerül fölös kilóitól megszabadulnia, nos, erre Attila megjegyezte: amennyiben a bátyja mégis 73 kilogrammban indul az Eb-n, akkor egyértelmű az ő döntése. „Két éve a Hungária Kupán fináléba jutottunk, s Miklós volt olyan aranyos, hogy visszalépett a javamra. Ha áprilisban esetleg farkasszemet nézünk egymással, nem lesz hosszú az Eb-m, mert harc nélkül feladom a bátyám elleni találkozót.” (Forrás: bors.hu)

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


Hazudnék, ha azt mondanám, jól vagyok

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

7


LEDÉNYI JUD O T EAM B E M U TAT K O Z Á S A

5 évvel ezel tt indult, 6 kisgyermekkel öner b l és mára 102 f re duzzadt a létszám. Ledényi Levente edz , aki maga is szépe eredményeket ért el. 23 éve judozik ez az élete ezzel kel-fekszik. Teljesen a gyerekeknek szentelte magát . Többszörös magyar bajnok,világkupa gy ztes, európa bajnok, mai napig válogatott keret tag a Budapesti Honvéd szakosztályban. Sok jó tanuló, jó sportoló van az egyesületben, erre külön büszkék ! Számára a gyerekek lelke is fontos, bármivel fordulhatnak hozzá. Jelenleg a III. kerületben vannak az edzések, de sok a felkeresés más kerületekb l is. Egyedülállóan nála indult el az "apuka judo" eleinte csak azért, hogy az apukák otthon tudjanak a lurkóknak válaszolni, ha a gyermek kérdez valamit judo témában, de mostanra már komoly edzés van és alig várja mindenki a péntek estéket! Levente egy alternatív köredzéssel is megörvendezteti ket ami a judo alapjaira épül. Edzések id pontja: hétf , szerda, péntek: kisebbeknek: 16-17, nagyobbaknak: 17-18 Bp. III. Nánási út 67. (Római part) T.: +36-20-411-1911

8

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

9


A 73 73 kilósok kilósok között között lépett lépett A tatamira Ungvári Ungvári Miklós Miklós a a tatamira második hazai hazai válogatóverválogatóvermásodik senyen, a a Magyar Magyar Kupán, Kupán, és és a a senyen, papírformának megfelelően megfelelően papírformának magabiztosan győzött. győzött. magabiztosan A nehézsúlyúak nehézsúlyúak között között Bor Bor A Barna sem sem hibázott, hibázott, míg míg 90 90 Barna kilóban az az U23-as U23-as kontinenskontinenskilóban bajnok Tóth Tóth Krisztián Krisztián visszavisszabajnok vágott a a két két héttel héttel korábbi korábbi vágott vereségért Vér Vér Gábornak, Gábornak, vereségért

0 10

judogi magazin

mögöttük a a szintén szintén olimpikon olimpikon mögöttük Madarász Tamás Tamás lett lett Madarász bronzérmes. bronzérmes. A lányoknál lányoknál Kiss Kiss Renáta Renáta A ezúttal legyőzte legyőzte Erdélyi Erdélyi Lillát Lillát ezúttal (48 kg), kg), Maros Maros Barbara Barbara (52) (52) (48 most nem nem hibázott, hibázott, a a Szabó Szabó most testvérek, Katinka Katinka (57) (57) és és testvérek, Franciska (70) (70) ezúttal ezúttal is is a a Franciska legjobbnak bizonyultak. bizonyultak. legjobbnak (F:nemzetisport.hu) (F:nemzetisport.hu)

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


3. Nagy-Iván Nikol (Siklós SE) 90 KG Felnőtt Magyar-kupa 57 KG 1. Tóth Krisztián (KSI SE) . 1. Szabó Katinka (L.vár-Egerági Ü. SE) 2. Vér Gábor (Honvéd-Kipex) FÉRFIAK 3. Madarász Tamás (Debreceni SC-SI) 2. Kiss Vivien (Atomerőmű SE) . 3. Kmetig Emőke (Bajai JC) 3. Ohát Zalán (Atomerőmű SE) 60 KG 1. Petka Roland (Honvéd-Kipex) 100 KG 2. Majer Tibor (Restart-Ceglédi VSE) 1. Cirjenics Miklós (Honvéd-Kipex) 63 KG 3. Szabó Csaba (Kecskeméti JC) 2. Breitenbach Paul (Honvéd-Kipex) 1. Gercsák Szabina (Hell Miskolci JC) 2. Baczkó Bernadett (KSI SE) 3. Gáspár Dominik (Honvéd-Kipex)3. Farkas Bálint (TFSE) 3. Ömböli Renátó (Atomerőmű SE)3. Polyák Krisztina (Kecskeméti JC) 66 KG 70 KG 1. Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex) +100 KG 1. Szabó Franciska (L.vár-Egerá.Ü. SE) 2. Hencz Norbert (Honvéd-Kipex) 1. Bor Barna (Atomerőmű SE) 2. Petró-Józsa Ákos (Atomerőmű SE) 2. Salánki Evelin (Ippon J. Tatabánya) 3. Őri Felícián (Atomerőmű SE) 3. Rábai Boglárka (Leányvár SE) 3. Pocskai Szabolcs (KSI SE) 3. Burján László (Budaörsi SC) 3. Urbán Gergő (Titán-Leányvár) 78 KG 73 KG 1. Kalydy Patrícia (Pollák DSE) 1. Ungvári Miklós (Restart-Ceglédi VSE) NŐK 2. Diviki Barbara (Leányvár) . 2. Stadler Ádám (Honvéd-Kipex) 48 KG 3. Juracsek László (KSI SE) +78 KG 3. Urbancsok Tamás (Honvéd-Kipex) 1. Kiss Renáta (UTE) 2. Erdélyi Lilla (I. J. T.bánya-Leányvár) 1. Nagy Kitti (Szegedi JSE) 2. Bodó Bernadett (Pécsi KSE) 3. Keller Bettina (Pécsi VSK) 81 KG 3. Kárpáti Emese (Kaposvári NASE) 1. Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex) 5 3. Fábián Mihályné (FTDJC Ajka) 2. Stadler András (Honvéd-Kipex) 2 KG 5. Szabó Tímea (Hírös JSE) 1. Maros Barbara (KSI SE) 3. Köller Milán (Bajai JC) 3. Pusztai Patrik (Miskolci VSC) 2. Balogh Daniella (Mohácsi TE) 5. Szigetvári Mercédesz (Bajai JC)   

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 11

Fo t ók - J u d o P i x


66 KG 1. Dmitrij Serzsan (fehérorosz) 2. Vagyim Soka (fehérorosz) 3. Josida Juito (japán) 3. Trisztan Pekrisvili (grúz) 5. GORJÁNÁCZ ZSOLT (Honvéd-Kipex) 5. Tornike Tatarasvili (grúz) 7. VÉGVÁRI MARTIN (Bajai JC) 81 KG 1. Tural Safguliyev (azeri) 2. Nagasze Takanori (japán) 3. Asaf Hen (izraeli) 3. Mammadali Mehdiyev (azeri) 5. Arszen Pismakov (orosz) 5. Amir Haszemi Nedzsad (iráni) 7. CSOKNYAI LÁSZLÓ (Atomerőmű SE) 100 KG 1. Or Sasson (izraeli) 2. Lasa Guruli (grúz) 3. David Loriasvili (grúz) 3. Dzsavad Madzsub (iráni) 5. Samil Magomedov (orosz) 5. CIRJENICS MIKLÓS (Honvéd-Kipex) BURJÁN LÁSZLÓ , ZÁMBORI BENCE, KISS NORBERT , KÖLLER MILÁN és VÉR GÁBOR helyezetlenül zárta a küzdelmeket.

0 12

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

Childcare Delight ’

2013. www.judogi.hu dolor sit marcius amet


Az idei els

European Openen, Tbilisziben Gorjánácz Zsolt és

Cirjenics Miklós az ötödik, Végvári Martin és Csoknyai László pedig a hetedik helyen végzett. Tbilisziben húsz ország száznyolcvanhét judósa lépett tatamira, köztük kilenc magyar judós. a atal magyar csapat jól szerepelt, mindamellett A mieink közül többen is el ször szerepeltek ilyen rangor feln tt versenyen. A hölgyekre Szó ában várt az idei els

nemzetközi er próba,

ahol huszonhét ország százhatvanhét judósa szerepelt. Szabó Katinka és Szabó Franciska is kikapott az els mérk zésén, így helyezetlenül zártak.

EUROPEAN OPEN TIBILISZI

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 13

Fotók -Tamu na Kulu mbe g as hvili


Az év els Grand Slam-tornáját párizsban rendezték meg, ahol 54 ország 387 judósa lépett tatamira. A viadalokat nagy érdekl dés övezte, hiszen az új szabályváltozásokat kritikus szemmel gyeltük. Nem hiába! Okot adott az elégedetlenség, a felháborodás. Sokan követtük az eseményeket, több megjegyzés is azt bizonyította, hogy nagyon nem tetszenek az új szabályok, a bírók ítélkezései. Volt aki így jellemezte: "Ez a verseny az intések versenye! Ett l nem látványos..." De nézzük mi is történt : Nyolc versenyz k indult a párizsi Grand Slam-on: Ungvári Miklós (új súlycsoportjában a 73 kilogrammosok között), Joó Abigél, Maros Barbara, Tóth Krisztián, Szabó Katinka, Szabó Franciska,

0 14

judogi magazin

Csoknyai László és Burján László. Burján László jó formában, jó meccset mutatott be, de az intéseknek köszönhet en mégis az ellenfelét hozták ki gy ztesnek. Pedig a grúz Shunkvani Betkili a leszorításban olyan mértékben rosszul érezte magát, hogy fél percig alig tért magához. A mate elhangzása után is csak állt és azt se tudta hol van, még Laci is mutatta a kezeivel a bírónak, hogy akkor most mi van. Ennek ellenére ment tovább minden és mégis a mi unkat intették többször. Pedig aktívabb volt, azt bizton állíthatom. Ungvári Miklóst két és fél perc alatt leléptették, közel egy perc alatt kapott három intést. Nincs mit hozzá tenni. Ezek az új szabályok. Nem tudni mindenki úgy látta e ahogy mi!

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.lorumipsum.co.uk

123 ANY LANE, TOWN, ’COUNTY, Ab21 2A2 2013. marcius www.judogi.hu 00 2222 3333

Az éremtáblázaton a franciák végeztek az élen (5 arany, 1 ezüst, 2 bronzéremmel), második lett Japán (4, 2, 10), harmadik pedig Mongólia (1, 2, 1).


A bíró biztosan nem. Íg y Burján László, Ungvári Miklós, Maros Barbara, Szabó Katinka az els nap helyezetlenül zárt . Csoknyai László sorrendben azeri, türkmén, majd kanadai riválist gy zött le, a negyeddönt ben azonban üzbég ellenfele megállította. A vigaszágon aztán nyert egy marokkói cselgáncsozó ellen, a bronzmérk zésen viszont ismét kikapott, a japán Nagasima Keita gy zte le ipponnal, íg y ötödikként zárt. Joó Abigél hetedik, míg Tóth Krisztián és Szabó Franciska helyezetlenül zárt. A verseny felháborodását idehaza a sok intés és a bírói döntések vívták ki. Joó Abigél a japán Sato Ruika elleni mecscsén három intés után többször elége  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

detlenkedett, majd mikor már a bíró a negyedik intést akarta adni neki, meg sem várta a leléptetést. Meghajolt és lement a tatamiról. Már akkor aggódtunk, hogy lesz e ennek következménye? . . . Marius Vizer, az IJF elnöke a szabályokkal kapcsolatban elmondta: Az els jelzések nagyon pozitívak. Az érmekért zajló mérk zések igen látványosak voltak, de az el csatározások során is izgalmas meccseket láthattunk. Ez még csak a kezdeti szakasza az új szabályok tesztelésének, együtt kell dolgoznunk azon, hog y az új szabályok a judo érdekeinek megfelel sikerrel járjanak. Úgy érzem, jó úton járunk .

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.lorumipsum.co.uk

www.judogi.hu

Képek - Grand Slam - Paris Photos by: IJF/ Tamas Zahonyi - Sabau Gabriela

’ 2013. marcius

3 15


A ceglédi Városi Sportcsar-nok adott otthont az idei i úsági .országos bajnokságnak. . A hatalmas hóesés ellenére nagyszámú mez ny ötvennél több szakosztály 216 versenyz je mérlegelt . . Ebben a korosztályban az új szabályok mellé még bejött, hog y 1 évvel kitolták a korosztály korhatárát, valamint itt is bevezették az el z napi mérést. A verseny igazán jó színvonalú volt. Bíró Norbert aki egyben az i úsági válogatott edz je örömmel konstatálta, hogy sok súlycsoportban több versenyz is rivalizál az európa bajnoki kijutásért. . . A sz akosztál y vez et sége ezúton is köszöni mindazoknak a szponzoroknak és magánszemélyeknek a segítségét, akik a verseny sikeres lebonyolításában közrem ködtek. . . ( Fo r r á s : i n f o c e g l e d . h u )

0 16

judogi magazin

fotó: Kisfaludi István

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


FIÚK 46 KG 1. Pongrácz Bence (UTE, edző: Horváth László) 2. Tóth Ákos (KSI SE) 3. Kovács Milán (Ceglédi VSE), 3. Somogyi Gábor (KSI SE) 50 KG 1. Bognár Péter (Atomerőmű SE, edző: Braun Ákos, Hangyási László) 2. Ács Balázs (Gemenc JK) 3. Horváth Levente (Veszprém JSE), 3. Monori Dániel (UTE) 55 KG 1. Mátics András (Gemenc JK, edző: Szepesi József, Szepesi Dávid, Patyi Károly) 2. Dóczy Kálmán (KSI SE) 3. Hadaró Balázs (Ippon Judo Tatabánya), 3. Németh Norbert (Atomeőmű SE) 60 KG 1. Boros Bence (Gemenc JK, edző: Szepesi József, Szepesi Dávid, Patyi Károly) 2. Tóth Ferenc (Rákosvidéke Hajtós DSE) 3. Kapitány Bálint (Bajai JC), 3. Tóth Krisztián (Ippon Judo Tatabánya) 66 KG 1. Sárecz Márton (Gemenc JK, edző: Szepesi József, Szepesi Dávid, Patyi Károly) 2. Gábor Ádám (Szatymazi SE) 3. Windischmann Bence (Atomeőmű SE), 3. Őri Csanád (Bajai JC) 73 KG 1. Kordély Péter (Kaposvári SI, edző: Kéki Márton) 2. Veres Márton (UTE) 3. Sárhegyi Gábor (UTE), 3. Kányási Roland (Debreceni SC-SI) 81 KG 1. Ipacs Tamás (Leányvár SE, edző: Pfluger Antal, Flórusz János) 2. Görög János (Debreceni SC-SI) 3. Holló László (Kecskeméti JC-KESI), 3. Berényi Bence (UTE) 90 KG 1. Rudinszky Ádám (Egri Vasas SE, edző: Horváth Tamás) 2. Tornyos Balázs (Pécsi KSE) 3. Kancsár Gergely (Honvéd-Kipex), 3. Berényi Gergő (UTE) +90 KG 1. Fábián Attila (Ippon Judo Tatabánya, edző: Csernoviczki Csaba) 2. Farkas Péter (Miskolci VSI) 3. Molnár András (Gemenc JK), 3. Joó Ákos (KSI SE) LÁNYOK 40 KG 1. Miskolczi Lotti (KSI SE, edző: Horváth István Dávid) 2. Tamasi Szandra (Ceglédi VSE) 3. Kopasz Fanni (Szatymazi SE), 3. Kármán Andrea (UTE) 44 KG 1. Mihalovits Kincső (KSI SE, edző: Horváth István Dávid) 2. Maróti Alexandra (UTE) 3. Bordás Szilvia (Hell-Miskolci JC), 3. Somoskövi Viktória (Siklós SE) 48 KG 1. Pupp Réka (Atomerőmű SE, edző: Braun Ákos, Hangyási László) 2. Kiss Rebeka (KSI SE) 3. Andrási Emma (Bajai JC), 3. Németh Henrietta (Bajai JC) 52 KG 1. Polgár Luca (Atomerőmű SE, edző: Braun Ákos) 2. Kovács Kitti (KSI SE) 3. Balogh Kinga (Domaszéki JISE), 3. Kiss Eszter (Ippon Judo Tatabánya) 57 KG 1. Balázs Nikoletta (Domaszéki JISE, edző: Szabó Miklós, Bóka Zsolt) 2. Jurina Dária (KSI SE) 3. Kiss Klaudia (Atomeőmű SE), 3. Horváth Dorottya (Veszprém JSE) 63 KG 1. Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC, edző: Flórusz János) 2. Lőrincz Renáta (Szolnoki VSI) 3. Figlár Nikolett (KSI SE), 3. Tóth Fanni (KSI SE) 70 KG 1. Rábai Boglárka (Leányvár SE, edző: Pfluger Antal) 2. Benke Alexandra (Tatabányai JC) 3. Nagy Petra (Debreceni SC-SI), 3. Sárosi Sára (Atomerőmű SE) +70 KG 1. Nagy Kitti (Szegedi JSE, edző: Bürgés Mihály) 2. Kárpáti Emese (Kaposvári SI) 3. Agócs Adrienn (Miskolci VSI), 3. Szigetvári Mercédesz (Siklós SE)   

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 17


JuBILEuMI ÖtVEnE

0 18

judogi magazin

WWW.ABCTECHNOLOGIA.PL

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


EDIK hunGÁrIA KupA Hungária Kupa

Tóth Krisztián és Vér Gábor is hamar búcsúzott.

35 ország 295 dzsúdósa versengett a Körcsarnokban. A hazai versenyzők minden kategóriában a maximális négy fővel képviseltették mag u k a t . .

A 100 kilogrammosoknál Cirjenics Miklós és Breitenbach Paul korai búcsúja után Kaszás András és Farkas Bálint a harmadik találkozóján kapott ki, és a vigaszágon épp egymással kerültek szembe. Kettejük közül Farkas bizonyult jobbnak, miután ipponnal verte honvédos súlycsoporttársát, így ő a folytatásban már a bronzéremért küzdött. Ez a csata csak 1 perc 49 másodpercig tartott, amikor a rasztahajú dél-amerikai kiemelte és eldobta a TFSE dzsúdósát, aki így ötödik lett. .

Jubileumi 50.

A legnagyobb reményünk az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklósban volt, ezúttal is a 73 kilogrammosok között indult. Erőnyerőként kapcsolódott be a küzdelmekbe, s ellentmondást nem tűrő látványos judóval intézte el első ellenfelét, a litván M a i b o r o d á t . . A folytatásban a koreai Bang várt rá. Miki kezdett harcosabban, az első három percben egyértelműen irányította a meccset. A folytatásban nem sikerült egyik félnek sem akciót végrehajtani, így a hosszabbításra maradt a döntés. Ott pedig a bírók úgy látták, a magyar versenyző lehúzta ellenfelét, ezért megintették – ezzel véget is ért számunkra a Hungária-kupa első versenynapja. „Próbáltam támadni, akciókat indítani a koreai ellen, de lepattantam róla. Sajnálom, hogy hazai közönség előtt nem sikerült jobb eredményt elérnem” – mondta csalódottan Ungvári Miklós. A 60 kilogrammos Majer Tibor, két szép ippongyőzelemmel jutott el a harmadik fordulóig, ahol a holland Mooren állította meg a ceglédi sportolót. . Ugyanebben a súlycsoportban a kecskeméti Szabó Csaba is szép győzelemmel kezdett, majd a mongol Dashdavaa ellen is végiküzdötte a mecscset, a 19 éves judós emelt fővel búcsúzhatott. A 73 kilogrammban a Honvéd-Kipex versenyzője, Stadler Ádám szép judóval nyert két meccset – az észt Roth-berg és a szerb Kovacsevics ellen is ipponnal –, a harmadik körben a japán Nisijama Juki előtt azonban kénytelen volt fejet hajtani. A 81 kilogrammosok között Köller Milán és Krizsán Szabolcs nem jutott messzire, Nagysolymosi Sándor viszont kvalifikálta magát a vigaszágra, ahol egyoldalú meccsen vazaarival maradt alul az osztrák Marcel Ott-tal szemben. A 90 kg-ban már kevesebb öröm jutott a hazai szurkolóknak, miután Fogasy Gergő, Ohát Zalán,

 

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

Csoknyai a 81 kilogrammban két siker és egy vereség után az ukrán Vitalij Popoviccsal szállt szembe elsőként a vigaszágon. A csata másfél perccel a vége előtt dőlt el, amikor a paksi dzsúdós jukót érően vitte földre riválisát, a hátralévő időben aztán magabiztosan őrizte előnyét. A harmadik helyért ismét ukrán ellenfél következik Vitalij Dudcsik személyében. A mérkőzés páros intéssel indult. Ezután a paksi dzsúdóst figyelmeztették, akinek kisvártatva egy összefejelésnél felrepedt a szemöldöke, így rövid ápolás következett. A hajrában az ukránt is intették, azaz döntetlen volt az állás, jöhetett az aranypontig tartó ráadás. Ebből 56 másodperc telt el, amikor Dudcsikot lehúzásért ismét megintette a bíró, ez pedig már a hazai versenyző diadalát jelentette. A 25 éves Csoknyai az első - és mint később kiderült, egyetlen - magyar érmet szerezte a jubileumi Hungária Kupán. . "Az ellenfelem a meccs felénél lefejelt, éreztem, hogy dagad, de nem érdekelt, ez volt az álmom, hogy vérző fejjel, magyar közönség előtt érmet szerezzek - nyilatkozta boldogan a 25 éves Csoknyai, aki az egyetlen magyar érmet szerezte a jubileumi Hungária Kupán. - Tudtam, hogy erős az ukrán, nekem viszont jobb az állóképességem, ráadásul a közönség fantasztikusan biztatott, egyszerűen nem hagyhattam cserben a szurkol ó k a t . " . A legnehezebbek kategóriájában a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna betegség miatt nem vállalta a meg-méretést, Gombár Szabolcs, Urbán Gergő és Petró Józsa Ákos pedig egy-egy vereséggel zárt. .

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 19

MTI Fotó: Kovács Tamás


"Hoztuk a kötelezőt, ugyanis a magyar dzsúdó történetében még sosem volt olyan Hungária Kupa, ahol ne született volna hazai érem, így volt ez most is Csoknyai László bronza révén. Az áprilisi, budapesti Európabajnokság előtt nemcsak a versenyzőknek, hanem a szervezőknek is fontos felkészülési állomáson vagyunk túl, emellett a szép számú közönség is ráhangolódhatott kicsit az Eb-re" nyilatkozta az MTI-nek az MJSZ vezetője, kifejtve, hogy a két érmet hozó londoni olimpia után nagyobb figyelem irányul a magyar dzsúdósokra. . A szövetség első embere hozzátette, szombaton még kissé akadozott az idén bevezetett szabályok átvétele a versenyzők és az edzők részéről egyaránt, de vasárnap már a jelek szerint jobban megértették az új előírások lényegét. Ami a résztvevőket illeti, Tóth László szerint nagyon erős volt a mezőny, és alighanem a 2016-os riói olimpia érmesei léptek tatamira hétvégén a K ö r c s a r n o k b a n . Jóval fontosabb, hogy úgy tűnik, ha a magyar állam az ötlet mögé áll, akkor akár már 2014ben az európai versenynaptárból átkerül a nemzetközibe, és a Hungária-kupa a Grand Prixversenyek sorába emelkedne.

Ez egyébként jelentős anyagi áldozattal is járna – a százezer dolláros pénzdíj, a licencjog kifizetése, valamint a rendezés egyéb költségei, amik majdnem ugyanannyit tesznek ki –, de cserébe minimum százharmincöt országban kerülne képernyőre a verseny, így legalább ennyi államban kaphatna közvetve reklámot a magyar főváros és az ország.

mi

eu Jubil

edik n e v t ö ária g n u H Kupa

’ A Hungária Kupa éremtáblázatán az egy

Nem véletlenül mondta Nagy György, az MJSZ főtitkára a hétvégi verseny előtt, hogy „az idén talán utoljára lesz Hungária-kupa a Körcsarnokban, mivel a távlati célunk egy Grand Prix-verseny lebonyolítása, ahol a férfiak és a nők együtt szerep e l n e k ” . Egy biztos, Mariusz Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke támogatja a magyar törekvéseket, és a Népszava információi szerint – ha állami garanciát kapna a Grand Prix-verseny megrendezésére – támogatása jeléül talán akár az első licencdíjat el is engedné. Mindenesetre ha 2014-ben már GP lenne a Hungária-kupából, helyszínt kellene cserélni, hiszen a Körcsarnok már kicsi lenne, ugyanis ebben az esetben minimum négy tatamin zajlanának a küzdelmek. (F.: MTI, N é p s z a v a ) .

bronzzal záró magyar csapat holtversenyben a hetedik lett. A Hungária Kupa éremtáblázata: ---------------------------------------------arany

ezüst

Japán

5

2

2

Koreai K.

2

1

1

Mongólia

-

3

-

Szerbia

-

1

-

Brazília

-

-

3

Szlovénia

-

-

2

MAGYARORSZÁG -

-

1

Izrael

-

-

1

Belgium

-

-

1

Kanada

-

-

1

Litvánia

-

-

1

Hollandia

-

-

1

Nagy György az MJSZ főtitkára a hétvégi verseny előtt mondta, hogy „az idén talán utoljára lesz Hungária-kupa a Körcsarnokban, mivel a távlati célunk egy Grand Prix-verseny lebonyolítása, ahol a férfiak és a nők együtt szerepelnek”.

0 20

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

bronz

mi u e l i b Ju ik

ed ötven

ária

Hung

Kupa

’ 2013. marcius

TEL (02) 9371 0620


  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 21


K

ét napig, február 232 4 - é n , Düsseldorf volt a judo világ közp o n t j a . Összesen 45 ország, 357 judokája lépett tatamira. Köztük 4 olimpiai bajnok. A koreai Jae-Bum Kim 81 kg és a g r ú z L a s h a Shavdatuashvili 66 kg a görög judo csillag Ilias Iliadis aki megnyerte olimpiai bronzérmet Londonban, valamint a korábbi

0 22

olimpiai bajnok 2004- Igor Makarov (BLR). De sok európai érmes is jelen volt Düsseldorfban.

nak nála. A bronzmérkőzésen aztán a tunézii Hela Ayaritól kapott ki i p p o n n a l .

A 48 kilós Cser- A 7 8 k i l ó s J o ó noviczki Éva ö- Abigél a hetedik . tödik helyen zárt. l e t t . A kétszeres Euz olimpiai rópa-bajnok mab r o n z é r - gyar versenyző m e s m a - ipponnal verte gyar versenyző m e g a s p a n y o l egy-egy ukrán és Marta Tort Meromán riválist rinót, majd ui p p o n n a l l e - gyanígy maradt győzve jutott az a l u l a h o l l a n d elődöntőbe, ahol Marhinde Verka japán Okamoto erkkel szemben. Riho egy jukóval bizonyult jobb- A vigaszágon a

A

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

KSI versenyzője aztán nem bírt a szlovén Anamari Velensekkel, így hetedik lett.

A

többi magyar, azaz _ Maros Barbara (52 kg) és Szabó Katinka (57), Szabó Franciska (70 kg), a múlt hét-végi Hungária-kupán bronz-rmes Csoknyai László (81), valamint Tóth Krisztián (90) helyezetlenül végzett a német városban. ( F : E J U )

’ 2013. marcius


.

Ddignissim qui blandit praesent  Nonummy nibh euismod magazin  judogi Ut wisis enim ad minim 

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 23

képek:Gabriela Sabau / IJF


PILISCSABÁN RENDEZTÉK MEG A KOROSZTÁLYOS MAGYAR KUPÁT, AMELYEN AZ ÉRMEKET TEKINTVE AZ ATOMER M SE VERSENYZ I SZEREPELTEK A LEGJOBBAN, A PAKSIAK MÉRLEGE: HÁROM ARANY, EGY EZÜST ÉS EGY BRONZ. AZ ÉREMTÁBLÁZAT MÁSODIK HELYÉN A KECSKEMÉTI JC ZÁRT: NAGYSOLYMOSI SÁNDOR TANÍTVÁNYAI HÁROM ARANY- ÉS EGY EZÜSTÉRMET GY JTÖTTEK. A HARMADIK HELYEN AZ IPPON JUDO TATABÁNYA ZÁRT KÉT ARANY-, EGY EZÜST- ÉS HÁROM BRONZÉREMMEL, DE A NEGYEDIK HELYEN IS VIDÉKI KLUB FUTOTT BE , A VINCZE JC ZIRC KÉT ARANYÉRMET VIHETETT HAZA VINCZE BOTOND ÉS VINCZE BALÁZS RÉVÉN.

+100 KG

A junior Magyar Kupa érmesei

1. Demeter Bendegúz (Kaposvár) 2. Kerstner Róbert (Ippon Judo T.bánya)

FÉRFIAK

3. Kormány István (Budaörsi SC) 55 KG 1. Horváth Zsombor (Atomerőmű SE)

NŐK

2. Szabó Levente (Kecskeméti JC)

Bolesław został gorąco polecony przez Organ Doradczy firmy ABC technologia. Leszek Kaczyński zajął miejce Józefa Gomułki jako Kontroler Korporacyjny firmy ABC technologia. Leszek jest zawodowym księgowym z ponad 20-letnim stażem pracy. Leszek został gorąco polecony przez audytorów ABC. Casimir Poniatowski rozpoczął pracę w maju, jako stażysta na okres letni. Będzie on pomagał we wszystkich działach.

3. Gard Balázs (Leányvár SE)

44 KG

3. Faragó Norbert (Leányvár SE)

1. Luczai Dalma (Pécsi KSE)

60 KG

48 KG

1. Szabó Csaba (Kecskeméti JC)

1. Kiss Renáta (UTE)

2. Gard Richard (Leányvár SE)

2. Keller Bettina (Pécsi KSE)

3. Petka Rolan (Honvéd-Kipex)

3. Horn Renáta (Ippon Judo Tatabánya)

3. Csizovszky Ferenc (KSI SE)

3. Vasárus Mária (Győrszentiváni JSE)

66 KG

52 KG

1. Vincze Botond (Vincze JC Zirc)

1. Tóth Patrícia (Ippon Judo Tatabánya)

2. Szabó Frigyes (Leányvár-Egerág SE)

2. Gyöngyi Bettina (Kaposvár SK)

3. Takács Márton (KSI SE)

3. Pang Sarolta (Rákosvidéke Hajtós DSE)

3. Hencz Norbert (Honvéd-Kipex)

3. Balogh Daniella (Mohácsi TE)

73 KG

57 KG

1. Kárpáti Gábor (Atomerőmű SE)

1. Gyulai Réka (Szolnok)

2. Rednic Róbert (KSI SE)

2. Cservenák Anna (Mátészalka)

3. Hajtós Benjamin (Rákosvid.HajtósDSE)

3. Bartus Melinda (Ronin JK)

3. Kiss Márkó (Szatymaz)

3. Kmetig Emőke (Bajai JC)

81 KG

63 KG

1. Vincze Balázs (Vincze JC Zirc)

1. Polyák Krisztina (Kecskeméti JC)

2. Móczár Béla (KSI SE)

2. Figlár Nikolett (KSI SE)

3. Veszelovszky Kevin (Szatymaz)

3. Sebők Zita (Mohácsi TE)

3. Cserni Tamás (KSI SE)

3. Szóda Paula (Ippon Judo Tatabánya)

90 KG

70 KG

1. Fogasy Gergő (Kecskeméti JC)

1. Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya)

2. Horváth Adrián (Atomerőmű SE)

2. Siroki Ibolya (Gyomeandrőd)

3. Ughy Viktor (Kaposvár)

3. Godina Nóra (Mohácsi TE)

3. Ohát Zalán (Atomerőmű SE)

78 KG

100 KG

1. Kalydy Patrícia (Pollák DSE)

1. Ömböli Renátó (Atomerőmű SE)

2. Gazsó Rebeka (Leányvár SE)

2. Palej Tibor (KSI SE)

+78 KG

3. Baráth Ádám (Oroszlány)

1. Szigetvári Mercédesz (Bajai JC)

3. Zsák Attila (Gemenc JK)

2. Zsámár Ramóna (Koroncó-Tutti) 3. Varga Réka (Ippon Judo Tatabánya)

F.: judoinfo, fotó: JudoPix

0 24

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


http://issuu.com/kissione/docs/tygos#download

Egy ÚJ férfimagazin! Amiben olvashatunk az aktuális trendekről, sportokról, nőkről, férfias témákról. Itt az ideje, hogy nekünk is legyen egy magyar nyelvű férfi divatmagazinunk ami minden férfinak szól. Itt az ideje, hogy megtudd miért is ez a magazin neve. A TYG, a The Y Generation-nek a rövidítése és ez az újság persze nem csak nekik szól. Jelentése tehát: Az Y Generáció Stílusa. NEM CSAK FÉRFIAKNAK! Kívánom mindenkinek lelje benne örömét. Ajánlom figyelmetekbe!   

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 25


Zámbori Bence - 66 kg - lépett még tatamira a mieink közül Uruguayban, szereplését azonban nem kísérte szerencse, az első mérkőzésén kikapott argentin ellenfelétől, így helyezetlenül zárta a tornát. . A 81 kilogrammosok között remekül kezdett a kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes Krizsán Szabolcs. Uruguayi és amerikai ellenfelét legyőzve jutott be az elődöntőbe, ám ott az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres kontinensbajnok amerikai Stevens feltartóztatta, így a Szabolcs a bronzmeccsen szere-

pelhetett. Az éremszerzés sajnos neki nem sikerült, a portugál Luz ipponnal nyert, így Krizsán Szabolcs az ötödik helyen zárta az uruguayi tornát. . A végelszámolásnál azonban sokat érhet majd ez az ötödik helyezés, a Honvéd-Kipex versenyzője ezzel „hivatalosan” is bejelentette igényét az Ebcsapattagságra. Mindezt megerősíthette volna a Argentínában, ahová Zámbori Bence társaságában utaztak át a következő Pan American Open-viadalra.

Uruguay - Pan American Open-viadal A judós edzéseket csak két hete újrakezdő ifjabb Ungvári már a válogatott keret tréningjein is részt vett, és nem titkolja, noha kezdenek visszajönni az emlékképek, azért van még hova fejlődnie, hogy a tatamin régi önmagát adja. . „A technikai edzésekkel már semmi gondom nem volt, viszont a küzdelmeknél még nem vagyok a régi. Érdekes volt megfigyelni, hogy a jobbak ellen én is jobb voltam, lassan-lassan előjönnek belőlem a régi mozdulatok, beidegződések. Már alakul a mozgásom, és ha taktikailag még nem is vagyok a régi, de az erőnlétemmel például már semmi gondom sincs. Itt kiderül, most

0 26

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

éppen hol tartok a nemzetközi mezőnyhöz képest, mire volt elég ez a nagyon aktív kéthetes felkészülés. Az elvárásaimat nem számszerűsíteném, egyszerűen szeretnék egy jó versenyt kihozni magamból, hogy a mesterem, Bíró Tamás a nap végén azt mondhassa nekem, elégedett az első viadalon tapasztaltakkal” – árulta el Ungvári Attila. . A korábbi Eb-bronzérmes judós a montevideói versenyt követően Isztambulban lép újra tatamira, és a két verseny alapján derül majd ki, helyet kap-e a magyar válogatottban az áprilisi, Budapesten megrendezendő Európa-bajnokságon.

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 27


Dobrotka Béla a magyarországi judo szakág szakmai vezet je, továbbá a siket utánpótlás, és a 2013-as Siketlimpiai csapat vezet je.

0 28

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


A siket judo utánpótlást 2011. 11. 07.-én sikerült beindítani, Gódor László MHSSZ elnöke segítségével. Mindezt a Dr. Török Béla általános iskola tornatermében. Itt az igazgató asszony remek hozzáállása segítette, hogy fedél azaz "Dojo" legyen a fejünk felett. Heti 2 alkalommal edzünk eleinte 1-1 órát, és ett l az évt l 1,5 - 1,5 órát. 90% siket gyermekekb l áll a csapat, és szintúgy a szül k esetében is ez az arány. 16 f s a csapatunk. Ebb l 4-5 nagyon ügyes, de a többi is lelkes. Fekete Benjámin és Csikós Klaudia nagyon tehetséges, de a többieket is megemlíteném, hisz a felkészülésekben k is nagy segítséget adnak, illetve versenyeken jól szereelnek. Mivel hallás-sérülteknek nincs kiépített utánpótlása, se siket verseny bírónk, így

az MJSZ alá a belépést. Ett l számítva hivatalosan fogunk szerepelni OB-n, DO-n és minden megmérettetésen. A fent említett két gyermek 10 éves, tehát lassan beintegrálódunk a versenyek világába. Nekem, mint edz jüknek fontos a kommunikáció és a felkészítésük a hallók világába. k dönt sök voltak, és a rutintalanság miatt vesztettünk. Ezt orvosolni fogjuk, és jó eredmények lesznek már a közeljöv ben. Benji az övvizsga el tt egy rajzott adott át nekem melyben a vágyát rajzolta le. Érdekes módon az teljesült . Rendkívül fegyelmezett gyermek. Egyenl re az élete úgy alakul, persze eddig, hogy edz akar lenni és tanítani judot . Nekem ez megható volt, mert ezzel elismerte, hogy talán egy jó példa lehet, ahogy tanítom

kénytelenek vagyunk hallók közt inulni, ami kicsit bonyolult, de eddig megoldottuk. Legutóbb az Ozsvár András által szervezett III. kerületi Diákolimpián szerepeltünk. 201 induló volt. Ebb l 4 f versenyz nk volt dön-t s, így II. helyet érdemeltük ki, aztán egy III. hely és egy 5. hely is jutott nekünk. 3-4 meccsesek voltak a gyerekek, tehát ez jó eredménynek számít. SSC egyesület 11. szakosztálya leszünk, amely kérni fogja

ket. Kell en szigorú és engedékeny vagyok. Viszont nem hagyhatom ki a szül k fényezését sem, hisz velük együtt valósul meg minden. Kiemelked en nagy összetartás van köztük és értük. A szakosztályt velük együtt alakítom meg, magamnak, csak a vezet edz séget tartom meg s a többin nekik kell osztozni. Ezzel is er sítjük az összetartóer t, ami ma hiánycikk.

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 29


SÁROSI BOLDIZSÁR KISPESTI ATLÉTIKAI CLUB JUDO SZAKOSZTÁLY KISPESTI ATLÉTIKAI CLUB JUDO SZAKOSZTÁLY 1194 Budapest, Katona József u. 3. Tel.: +36-20-9345-391 E-mail: budo@citromail.hu facebook: Judo Kispest

Edzők: Jobbágy István szakedző (6. DAN), testnevelő tanár Hodos Tímea sportoktató (2. DAN), gyógytornász Kardos Csaba edző (3. DAN)

A Kispesti Atlétikai Club

JUDO

legifjabb

Egyesületünk folyamatosan felzárkóztató edzéseket tart óvodás, valamint általános iskolás lányok és fiúk részére.

versenyzője, a

Az edzések keddenként 19.00-20.00-ig tartanak, majd - előmenetelük szerint - a résztvevők átkerülnek a korosztályuknak megfelelő állandó csoportba.

SÁROSI

Beiratkozás: hétfőnként és csütörtökönként 20.0020.30-ig, vagy telefonon előre egyeztetett időpontban a sporttelep judo épületében. Szakosztályunk 1995-ben alakult. Óvodásoktól a felnőtt korig biztosítjuk a sportolni vágyóknak a mozgási lehetőséget. Az utánpótlás korcsoportokban országos és nemzetközi versenyeztetést is végzünk, felnőttek esetében fő célunk a szabadidősport feltételeinek biztosítása. A Kispesti Önkormányzat sporttelepén - önálló épületben - kulturált körülmények között, fixen rögzített, jó minőségű tatamin folynak edzéseink.

0 30

judogi magazin

diák D. korcsoportú BOLDIZSÁR hatalmas lendülettel kezdte meg versenyzői pályafutását. A BRJSZ két idei versenyét egy ezüst és egy bronz éremmel zárta a 39 kilogrammosok mezőnyében.

Minden évben edzőtábort szervezünk a Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Üdülőtáborában. Itt a tíz éven felüliek önállóan, a kisebb gyerekek családjukkal együtt vehetnek részt Tavasszal és ősszel - a Kispesti Önkormányzattal közösen - sportnapot szervezünk, ahol judo háziversenyt is tartunk. Itt a jövő dzsúdósai megszokott környezetben, de teljes egészében versenyszerű körülmények között készülhetnek sportpályafutásukra. A tagfelvétel nálunk folyamatos, de - a gyorsabb beilleszkedés érdekében időnként felzárkóztató csoportot indítunk. Ez általában október elején kezdődik. MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 31


0 32

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


Bemutatkozik a Kispesti Atlétikai Club Judo Szakosztály

Kispesti Atlétikai Club Judo Szakosztály Cím: 1194 Budapest, Katona József u. 3. Web: www.judo-kispest.hu Tel.: 06-20-9-345-391 Kispes ti

Atlétik ai Club Judo S zakosz tály

  

Edzők: Jobbágy István szakedző (6. dan), testnevelő tanár Hodos Tímea sportoktató (2. dan), gyógytornász Kardos Csaba edző (3. dan) Több csoportban, minden korosztály számára tartunk edzéseket.

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 33


A Judo Sz. K. XVII. Sportegyesület

M

egalakulása előtt tanfolyamos judo csoportként működött. Vezetője Juhász Mihály judo edző, aki máig töretlen lelkesedéssel neveli a sportág növendékeit. Az edző és néhány lelkes szülő támogatásával 1998-ra sportegyesületté, 2008-ban pedig: JUDO Szabadidő és Küzdősport XVII. Közhasznú Egyesületé vált. A kezdeti időszak az edzéshelyszín kiválasztásával telt. Több iskolában, még mai Gózon Gyula színház épületében is edzettek. A Szabadság Sugárúti Általános Iskola új tornatermének elkészültekor, a frissen megalakult egyesület Jurec Emil igazgató úrral szerződést kötött és immár egy állandó, korszerű tornateremben edzenek, amit az egymás közötti igen korrekt és jó kapcsolat is összetart. Az egyesület sporteredményei kiemelkedőek. 1998-ban már megszerezte az első Magyar Bajnoki címet Burján László, aki később még további 5 bajnoki címet nyert az egyesület színeiben. Ő a JUDO Sz.k.XVII.S.E.-ből indulva Junior Világbajnok II., U23-as Európa Bajnok I. helyezést ért el. Ugyancsak a JUDO Sz.k.XVII.S.E. versenyzője volt a 2005-ben Felnőtt Női Csapat EBn bronzérmes magyar csapat nehézsúlyú versenyzője Horváth Bernadett. Jelenleg több olyan versenyzője is van az egyesületnek, aki többszörös Magyar Bajnok: Pál Gyula 7-szer, Szilágyi Zsolt 6szor indult és mind a 6 alkalommal megnyerte korosztálya Magyar Bajnoki címét. 2-2 bajnoki címet nyert Csizovszky Ferenc és Török Roland is. Török 2008 és 2009-ben is megnyerte a Serdülő Világkupát. A legfiatalabb korosztályban is nagyszerű versenyzőik vannak, hiszen a 10 fiú korcsoportból kettőt is megnyert Szávay István és Vadas Vilmos révén 2009-ben a „C” korosztályos Magyar Bajnokságon az egyesület. Fennállásának 11 évét összegezve a Magyar Bajnokságokon 54 arany, 34 ezüst, 62 bronzérmet, a Világkupákon 3 arany, 2 ezüst, 1 bronzérmet, valamint 1 Felnőtt Csapat EB bronzérmet, 2 - 2 EORV ezüst és bronzérmet nyert. A Magyar Judo Szövetség hivatalos rangsora alapján 2009-ben az OB-n 6 arany, 4 ezüst, 9 bronzérmet, 1 Ifjúsági Cs.B. bronz, 1 Felnőtt I.oszt.Cs.B 4. helyet és 1 Junior Cs.B. 5. helyezést, a Serdülő Világkupán 1 arany, 1 ezüst, 1 ötödik és 1 hetedik helyezést szerzett, így a 174 magyar judo csapat közül a 13. helyen végzett. A hazaiakon túl 8-12 külföldi versenyen indulnak évente, így a szülők segítségével eljutottak többek közt Hollandiába, Svájcba és Németországba is. Jelenleg az egyesületnek 73 fő igazolt versenyzője és 29 tanfolyamos tagja van. Az ifjúsági korosztályban négy versenyzőjük tagja a Magyar Nemzeti Válogatottnak. Az egyesület mögött nem áll állandó támogató. Bevételeit pályázatokon elnyert állami támogatásból és tagdíjakból befolyt pénzek képezik. Az egyesület célja a judo sport népszerűsítése mellett a sikeres sportolók kinevelése. Egyesületünk sportolói minden évben helyet kapnak a korosztályos magyar válogatottakban. Az edzések a hét minden napján 17:30 és 20 óra között vannak a XVII. Kerület, Szabadság Sugárúti Általános Iskola t o r n a t e r m é b e n . .

0 34

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


A

detiloye Mike 2000. 03. 12-én született. 2007. Október óta judozik a JUDO SZ. K.- ban. Az első játékos judo vetélkedőn /ahol indult/ aranyérmet nyert. Azóta 68 hazai versenyen indult, ahol 55 arany, 8 ezüst és 4 bronzérmet nyert. Indult 19 külföldi versenyen: 13 arany, 4 ezüst és 2 bronz érmet nyert. 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben sorozatban nyert Magyar Bajnokságot, 2012-ben ezüstöt is a Diák A korosztályban. Kétszer megnyerte a Budapest Kupát. Sorozatban háromszor végzett első helyen az ismert Graz-i versenyen. Tehetségének teljes kibontakozását egyenlőre még befolyásolja a judo iránti alázat hiánya, de biztos az is bekövetkezik!

F

arkas Bence 2003. 07. 15 -én született. 2006 Novemberében Édesapjával együtt jött A JUDO SZ. K.- ba próbaedzésre, mindketten itt maradtak. Attila /ő az apu/ azóta I. DAN fokozatból sikeres vizsgát tett. Bence 2007. augusztus 24-én indult első játékos vetélkedőjén, amit meg is nyert. Ezzel el is indult egy sikeresnek tűnő pályafutás. Indult 108 féle különböző versenyen és játékos vetélkedőn, ebből 16-szor külföldön. A külföldi versenyeken: 9 arany, 6 ezüst és 5 bronzérmet nyert. Az itthoni versenyeken 70 arany, 16 ezüst és6 bronzérmet szerzett. Idén idehaza csak aranyérmet nyert. Nagyon jó versenyző típus, soha nem fordult elő vele, hogy ne végezzen dobogós helyen amikor elindult. 2013 januárja óta Diák C korosztályos versenyző. Reméljük, hogy egész pályafutása alatt megmarad a kitartása, lelkesedése és néhány év múlva a legmagasabb csúcsokat fogja ostromolni.

F

arkas Zsombor 2004. 12. 02-án született. 2006. novemberében ő is elkísérte Bencét és az Édesapjukat a judo edzésre, de mivel még 2 éves sem volt egészen, kénytelen volt „csak ” játszani. 2007-ben aztán elkezdte a „komoly” edzéseket. Az első játékos vetélkedőn is külön engedéllyel indulhatott 20 nappal 3. szülinapja után, Kiskőrösön. Ott bronzérmet nyert. Azóta 49 játékos vetélkedőn vett részt és nyert 33 arany, 8 ezüst és 8 bronzérmet. A 9 éves „vagány” egy dolgot nehezen tud elviselni: a vereséget.

K

ittler Rudolf 2003. 12. 10-én született. 2011. szeptember óta judozik, azóta 20-szor indult különböző versenyeken. Idén Februárban az első külföldi versenyén a Vajdasági Temerinben ezüstérmet szerzett. A 19 hazai versenyén: 9 arany, 5 ezüst és 3 bronzérmet nyert. Az egyik legszorgalmasabb sportolónk. Nem véletlen, hogy 2012. Október 7-e óta indult 7 versenyen, ebből 5-ször első, 2-szer második helyezést ért el. Rudi korábban birkózó édesapját is „megfertőzte” a judoval. December óta ő is rendszeresen részt vesz az edzéseken.

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 35


BARTUS BRIGITTA

Ronin Judo Közhasznú Alapítvány Balatonfüred 8230 Balatonfüred Kossuth u 3. I. emelet 212. szoba E-mail: judoalapitvany@gmail.com judoalapitvany@freemail.hu

Telefon: 06/70-6119756

Edz ink: Bartus István vezet edz JUDO, MMA Bartus Gerg Balatonfüred Szabó Attila Tapolca, K vágóörs, Köveskál

0 36

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


RONIN JUDO BARTUS BRIGITTA

H E L Y E Z É S E K:

Brigi, a Ronin Judo leg atalabb Ma-

2012 Feln tt II.o OB Magyar Bajnok, 2008 diák B Magyar Bajnok

gyar Bajnoka. 5 éves kora óta jár edzés-

2012 IFI OB 2. hely,

re követve szülei és testvérei példáját.

2012 IFI B OB 2. hely,

N vére 2 szeres Magyar Bajnokként,

2011 I OB 2, hely

Bátyja szintén kiváló versenyz ként és

2009 diák A OB 3. hely 2011 IFI csapat OB 3. hely

az utóbbi id ben már édesapjához ha-

2012 Junior OB 5. hely

sonlóan edz ként is példát mutat és se-

2011 junior csapat OB 4. hely

gíti a munkáját.

2011 serdül csapat OB 4. hely

Az els jelzések arról, hogy egy remek

2010 I OB 7. hely 2010 serdül OB 7. hely

versenyz válhat bel le 2011-ben tör-

2012 Heraklész Bajnok program tagja

tént, amikor a Grazi nemzetközi ver-

2008 Veszprém Megye Legjobb Sportolója

senyen a rendkívül er s mez nyben, az 2012 EB-MEX kupa 1.hely

összevont korcsoportnak köszönhe-

2013 Junior MK 3. hely

t en id sebben között szerzett arany-

2012 Budapest Kupa U17 3. hely

érmet. A sikerszéria tovább folyatódott

2011 Spilimbergo Olaszország serdül 1. hely

2012-ben is tavasszal a DO országos

2011 Budapest Kupa U15 5. hely (válogató)

dönt t nyerte meg, majd sszel a kor-

2011 13. Int. Creativ Graz U15 5. hely

osztályos magyar bajnokságon Magyar

2010 serdül DO 2. hely 2008 Budapest Kupa U13 3. hely

Bajnoki címet szerzett, A régiós csa-

2008 MKK 4. hely

patnak is húzó embere volt és minden

2009 serdül MKK 5. hely (válogató)

küzdelmét nyerve nagy része volt a

2009 Budapest Kupa U13 5. hely

csapat bajnoki arany megszerzésében.

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

2010 i DO 7. hely Eötvös Loránd Általános Iskola tanulója

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 37


JAPAN

A J a p á n n y e l v r ő l tagírás, mely főleg idegen eredetű valamint röviden! hangutánzó szavak és A j a p á n n y e l v s o k külföldi nevek leírására érdekességet tartogat az szolgál. A katakana is 46 ember számára. A japán hivatalosan elismert jelnyelvet a világon a legne- ből áll. Mindkét írásmód hezebb nyelvek egyiké- (hiragana & katakana) nek tartják, mivel 3 fajta, magába foglalja a japán de jobban mondva 4 fajta nyelv egész hangállomáírásmódot különböz- nyát, vagyis elég lenne tetnek meg, hiszen a mo- kana-jelekkel írni. Akdern japán szövegekben kor viszont szöget üthet a gyakran használatos még fejünkbe, hogy vajon a rómadzsi, ami a latin minek van szükség a betűs írás neve, vagy az rengeteg kanji jelre? arab számok is. A beszélt Annál az egyszerű oknál és írott nyelv között fogva, hogy a japán visztont elég nagy eltérés nyelvben nagy számú van. Fontos tudni, hogy azonos hangzású szó más európai nyelvvel található, melyeket az nem hasonlítható össze, egymástól eltérő és a mert teljesen más szer- jelentést megadó kanji kezetű. Kezdők számára írásmóddal különbözelsősorban az írásjel- tethetünk meg. Ezzel az rendszer megtanulása írásmóddal megelőzzük a okoz gondot, ami a Hira- megértési nehézsége-ket ga-na, Katakana és a vagy félreértéseket is. Mivel a japánoknak nem Kanji . volt saját írásuk, a kanji A hiragana szótagírás, í r á s j e l e k e t a k í n a i mely a toldalékok, hatá- nyelvből vették át, és csak rozószók és egyéb, nem m i n t f o n e t i k u s kanjival jelölt szavak szótagjeleket alkalmazleírására szolgál. A hira- ták, hogy a hasonló hanggana 46 hivatalosan elis- zású japán szótagokat mert jelből áll. Kezdők- lejegyezzék. Egy kanji nek ezt az írást ajánlom jelhez nem egy hang, haelsőként elsajátítani, mi- nem jelentés tartozik, így vel alakjuk egyszerű és egy jel általában egy szót utána a katakana köny- vagy fogalmat jelöl. Egy nyebben megjegyezhető. kanjinak számos olvaA katakana szintén szó- sata lehet, amit szintén el kell sajátítani, hogy tud-

0 38

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

junk pl.: újságot olvasni.. Az idők folyamán számos kanjit egyszerűsítettek és egységes szabályokat hoztak a kanji írására. A japán nyelvet könnyen át lehet írni latin betűkkel, hiszen a japán magán-, és mássalhangzóknak mind megvan a latin párja. A latin betűs átírás neve romaji, és a szótagok latin átírására kétféle rendszert találtak ki. Egyik a kunrei-shiki romaji, másik a Hepburnromaji. Mindkettőt az angol kiejtésnek megfelelően kell kiolvasni, hogy a japán kiejtéshez hasonlóan ejtsük a szótagokat.Nyelvtanfolyamunk első részében a számokkal foglalkozunk. Ami jó hír: a japánok is használják az arab számokat. Ha boltban vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy az árak arab számmal lesznek feltüntetve a termékeken. Akkor minek tanuljuk meg a számokat japánul? Azért, mert kisebb boltokban, főleg, ha valamilyen hagyományos japán terméket kínálnak, előfordulhat, hogy csak kandzsival írják ki az árat. Turistaként szükséged lehet arra, hogy megkérdezd valaminek az árát. ’ 2013. marcius


NYELV

a - rövid á hangot jelöl i - rövid i u - ajakkerekítés nélküli rövid u, esetenként ü e - zárt e o - kevés ajakkerekítéssel képzett o k - tisztán ejtett k s - a, u, e, o előtt sz értékű sh - magyar s ssh - magyar ss t - a, e, o előtt tiszta t ch - magyar cs tch - magyar ccs ts - magyar c tts - magyar cc n - magyar n h - a, i, o előtt h értékű, de a kijelölő "ha" szótag kiejtése va, a "he" szótag kiejtése gyakran e. u előtt a magyar f-hez hasonló hang, a Hepburn átírás ekkor f-nek is írja. m - magyar m y - magyar j r - magyar r és l hang is lehet, l mássalhangzó a japánban nem létezik, de az r ejthető szabadon lnek is. w - az ajkak összezárása nélkül képzett v hang g - magyar g hang z - dz értékű j - dzs értékű d - d értékű b - b értékű p - p értékű

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

20 30 40 50 60 70 80 90 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 8000 9000 10.000 20.000 30.000

·

·

icsi ni szan si / jon go roku sicsi hacsi kjú / ku dzsúú dzsúúicsi dzsúúni dzsúúszan

·

nidzsú szandzsú jondzsú godzsú rokudzsú nanadzsú hacsidzsú kjúdzsú hjaku nihjaku szanbjaku yonhjaku gohjaku roppjaku nanahjaku happjaku kjúhjaku ·

·

·

100.000  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

szen / isszen niszen szandzen jonszen goszen rokuszen nanaszen hasszen kjúszen man/icsiman niman szanman dzsúman

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 39


WEBÁRUHÁZ Megállapodást kötöttünk egy webáruházzal, hogy minél jobb termékeket tudjatok rendelni! Fogadjátok szeretettel és válogassatok kedvetekre! Egy kis leírás az oldalról: Rendeld meg stílusodat, méghozzá egyedi, exkluzív termékeink közül! Itt biztosan csak a legfrisebb divatot találod és olyan cuccokat amik nem jönnek veled szembe az utcán! A webáruházunk folyamatosan frissül, nap mint nap újabbnálújabb darabok kerülnek fel az oldalra. Termékek: BEATS BY DR DRE, FÉRFI RUHÁK, NŐI RUHÁK, KIEGÉSZÍTŐK, CIPŐK

0 40

judogi magazin

http://www.monstershopbp.tk

A legendás zenész és producer, Dr. Dre, a Monster Cable mérnökei és az elismert ipari formatervező, Robert Brunner közötti együttműködés eredményeként kifejlesztett Dr. Dre Beats fejhallgató professzionális produceri élményt nyújt a zenekedvelők számára világszerte. A hang teljes egésze az extra méretű hangszórók és a nagy teljesítményű digitális erősítő kombinációja révén a Dr. Dre Beats fejhallgató szupermély basszust, sima, torzításmentes magas hangokat és kristálytiszta énekhangokat nyújt. iPhone-kompatibilis. A Beats Monster iSoniTalk™ fejhallgatókábellel rendelkezik, amelyben beépített hívásfogadás gomb és mikrofon található, így zenehallgatás közben is egyszerűen fogadhatod a hívásokat.

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

WEBÁRUHÁZ

AKCIÓ Áprilisban minden rendeléskor JUDOGI jelszóval 10% kedvezmény

DIVATÜZLT KÍNÁLATÁBÓL RAY BAN NAPSZEMÜVEG, MICHAEL KORS NŐI / FÉRFI ÓRA, NŐI LAPOS CIPŐ, NŐI MAGAS TALPÚ CIPŐ, NŐI BŐR TORY BURCH BALETT CIPŐ, NŐI SZEXI MAGAS SARKÚ CIPŐ, GIUSEPPE ZANOTTI BŐR SPORTCIPŐ - fehér, GIANMARCO LORENZI NŐI CIPŐ

www.judogi.hu

ELÉRHETŐSÉG: www.judogi.hu

’ 2013. marcius


WEBÁRUHÁZ

FÉRFI RUHÁK, NŐI RUHÁK Larph Lauren, Armani Exchange, Dolce & Gabbana, Yves Saint Laurent és még számos más világhírű márkát árulunk nagyon kedvező áron! Nézz szét és rendeld meg stílusod! KIEGÉSZÍTŐK Legyen az sapka, óra, karkötő vagy nyaklánc, bármi ami kiegészítő, azt nálunk megtalálod, méghozzá remek és kihagyhatatlan áron! A méltán nagy népszerűségnek örvendő rapper Lil Wayne által alapított lemezkiadó a Young Money Entretaiment címke lenyomata a YMCMB ( Young Money Cash Money Billionares).

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

http://www.monstershopbp.tk

WEBÁRUHÁZ

CIPŐK

AKCIÓ

Számos cipőt árulunk jelenleg Férfiaknak és Nőknek egyaránt. Vannak drágább és olcsóbb cipőink de manapság az átlag cipők is 20.000 Ft-nál kezdődnek mindenhol. A cipők külföldről érkeznek így a szállítási idő kb 1-3 hét és cserére nincs lehetőség, ezért a méretet pontosan kell megadni. A világ talán egyik legmenőbb hip-hop cipője nem más mint a supra. ami nem is csoda ezzel a remek és egyedi designnal. A méltán világhírú Giuseppe Zanotti által tervezett cipők jelenleg a világ egyik legexkluzívabb luxus cikkei közé tartoznak. A Sneakerek unisexek a többi cipő pedig női modell.

Áprilisban minden rendeléskor JUDOGI jelszóval 10% kedvezmény

ÓRÁK Michael Kors és Ice Watch órákat forgalmazunk jelenleg de kínálatunk folyamatosan bővül, így napról napra több márkát fogunk árusítani. CIPŐK Ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Vans márka, ami megbízhatóság és a strapabíró cipőiről lett világhírű. És Ha Converse akkor ALL-STAR Original !

ELÉRHETŐSÉG: http://www.monstershopbp.tk

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 41


0 42

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 43


0 44

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


BUDAPEST KUPA Május 4-5-én a Megyeri úti UTE jégcsarnokban rendezik meg a Globus Budapest Kupát. „A környező országokból ezúttal is sok csapat jön el a versenyünkre, érkeznek Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Horvátors z á g b ó l , Szlovéniából, j ö n n e k osztrákok, csehek, szlovákok, de éppen a héten bejelentkezett egy dán csapat is” – tájékoztatta a Judoinfo olvasóit Petrányi Imre, a rendező Budapesti Regionális Judo Szövetség (BRJSZ) elnöke. A szervezők arra kérik a magyar egyesületeket, hogy mielőbb regisztráljanak a viadal hivatalos hon  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

lapján megtalálható információk alapján. „Megújult érmek és míves porcelán kupák várnak a legjobbakra, igyekszünk ezúttal is emlékezetessé tenni a résztvevőknek a Budapest Kupát. A külföldiek fokozott érdeklődésére is

nyi Imre, aki elárulta: az egyik korosztályban plusz súlycsoportot is beiktattak, igény jelentkezett ugyanis egy alacsonyabb lány súlykategória kijelölésére. A verseny részletes programja itt található: http://www .budapestku pa.hu/index. php/hu/peld a-oldalak-2 A beharangozó pedig itt nézhező meg:

számítunk, a kiírásunkat több nemzetközi versenyre is eljuttatjuk, és az a judo.de oldaláról is letölthető már, vagyis a német nyelvterületekről is több vendégre számítunk” – fűzte hozzá Petrá-

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

JUDO GLOBUS BUDAPEST CUP 2013 PROMO http://www.youtube .com/watch?feature =player_embedded& v=gCowFzQqyLY

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 45


..

KONYVEK, DVD-K

Charles Yerkov - Contest Judo pdf formátum, angol nyelv

Sadaki Nakabayashi - Judo pdf formátum, angol nyelv

Charles Yerkov-Modern Judo pdf formátum, angol nyelv

M.Feldenkrais-Judo pdf formátum, angol nyelv

Judo Self-Taught in Pictures pdf formátum, angol nyelv

0 46

Judo Self-Taught in Pictures pdf formátum, angol nyelv

judogi magazin

Judo for the west pdf formátum, angol nyelv

G.Koizumi-Judo ground work pdf formátum, angol nyelv

American Combat Judo pdf formátum, angol nyelv

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

Elektronikus kiadványok. Érdekl dni: judogi@judogi.hu


..

KONYVEK, DVD-K

Karo Parysian Judo for MMA DVD

Mike Swain Complete Judo DVD

Udo Quellmalz Olympic Judo DVD

101 Judo Ippon VI. 2009-2010.DVD

Yakimov Russian Judo DVD

Ugly Judo 101 Morote Gari DVD

További DVD-k: KOGA , GOKYO, JEON, ATHEN OLIMPIC 2004

Canon of Judo pdf formátum, angol nyelv

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

Let's Learn Judo with Vladimir Pu n DVD

’ 2013. marcius

Elektronikus kiadványok. Érdekl dni: judogi@judogi.hu

3 47


JUDOGI Az első magyar nyelvű, digitális online judo magazin Web: www.judogi.hu, http://judobloggerr.blogspot.hu/, Email: judogi@judogi.hu Facebook: www.facebook.com/judo.blogg Felhasznált képek : az egyes cikkeknél külön jelölve a forrás. A JUDOGI magazin egy digitális magazin, mely pdf formátumban kerül kiadásra. Olvasásához az Adobe Reader elnevezésű pdf olvasó szükséges, melyet ingyenesen letölthetsz innen: http://get.adobe.com/reader/ A magazint keresd havonta a www.judogi.hu weboldalon. Ha ellátogatsz az oldalra és megadod email címed, a megformájában, jelenéskor azonnal a postaládádba kézbesítjük hírlevél for-májában, így nem maradsz le egyetlen lapszámról sem.

Menj utadon töretlenül, a gy zelem ne tegyen elbizakodottá, a vereség ne törjön le. Akkor se feledkezz meg az óvatosságról, ha minden csendes körülötted, és akkor se bénítson meg a rémület, ha nyílvánvaló veszély fenyeget. /Jigoro Kano/

Minden jog fenntartva! A JUDOGI Magazin teljes arculata, és tartalma csak a kiadó engedélyével másolható, használható fel - üzleti célú felhasználása, plagizálása jogi következményekkel jár! A Magazin minden regisztrált tagnak szabadon letölthető, terjeszthető a Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország (CC BY-NC-ND 2.5) licenc alapján. A kiadó a magazinban található linkek tartalmáért, és azok működéséért, felelősséget nem vállal. A magazinban található logók, márkanevek jogvédettek, használatuk során a magyar jog betartásával, jóhiszeműen jártunk el. Az esetleges hibákért, elütésekért előre elnézést kérünk! Magazinunkhoz kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánunk!

048

judogi magazin

’ I. evfolyam / 2. szam ’

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


Vegye igénybe Ön is QR matrica szolgáltatásunkat, hogy bárki könnyedén, gyorsan segíthessen, ha Ön bajba kerül! A matricát tetszőleges, feltűnő helyekre ragaszthatja (például a pénztárcájába, edzés táskájára, a kerékpár vázára, az autó napellenzője mögé, illetve egyéb, jól látható felületekre), hogy szükség esetén leolvasható legyen. Egyszerűen, a fontos alapadatok megadásával hozza létre profilját. A személyes,- egészségügyi,- és kapcsolati adatok vészhelyzetben az életét menthetik meg! A szolgáltatás önkéntes adatszolgáltatáson alapszik, csak azokat az adatokat adja meg, melyeket nyilvánosnak szán.

qr kod matrica

Név:

Születési idő: Nemzetiség: Egyesület: Magasság: Súly: Vércsoport: Értesítendő1: Értesítendő2:

Az adatok tetszőleges módosítása lehetséges!

A szolgáltatáscsomag tartalma 2 db QR kód matrica, 1 darab névjegy formátumú laminált kártya (utazó táskára, edzés táskára, stb...) Megrendelését a judogi@judogi.hu címre várjuk. A csomag ára: 1500 Ft + postaköltség Ennyit igazán megér a biztonsága!

  

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 49


M i l y e n g y ó g y m ó d a A BEMER mágnesmező BEMER mágnesterápia? terápia egyik fő hatásaként fokozza az emberi szervezet BEMER terápia: izületi hajszálereiben, a teljes fájdalom kezelése pulzáló érhálózatban a vérkeringést, m á g n e s t e r á p i á v a l aminek következtében a Az emberi szervezet egy “jól sejtek tápanyag és oxigén kitalált” hatékony rendszer, ellátottsága javul, a sejtek ha jól működik könnyedén anyagcseréje felélénkül, legyűri a fertőzéseket, jól energiatermelésük fokozódik reagál a környezeti hatások . többségére. E rendszer egyik kulcsfontosságú eleme az E m e l l e t t a B E M E R érhálózat, amely a maga m á g n e s t e r á p i a a 100,000 km hosszú minden v ö r ö s v é r t e s t e k e m b e r b e n m e g t a l á l h a t ó összetapadásának gátlásával folyamatosan változó e l ő s e g í t i , h o g y a szállítórend-szerével napi vörösvértestek több oxigént szinten folyamatosan látja el t u d j a n a k m e g k ö t n i é s a szerveket, szöveteket, és s z á l l í t a n i . ezek sejtjeit oxigénnel és t á p a n y a g - g a l . K ö n n y e n A BEMER kezelés során belátható, hogy ennek az n é h á n y p e r c e n b e l ü l irdatlan hosszú rendszernek a aktivizálódnak a test saját s é r ü l é s e , h e l y t e l e n folyamatai, ez pedig végső m ű k ö d é s e , e l h a l á s a , soron a szervezet valamennyi e l ö r e g e d é s e o x i g é n é s funkciójának javulásához és “üzemanyaghiányt” okoz a harmonizálásához vezet, test szerveiben, a szervek aktivi-zálódik az anyagcsere, s e j t j e i b e n , a m i n e k serkentődik a sejtmegújulás, következtében ezek a e m e l k e d i k a s e j t e k t e r ü l e t e k n e m t u d n a k energiaszintje, megnő az h a t é k o n y a n m ű k ö d n i , oxigén-ellátottság, javulnak a gyengül az immuntevé- véráramlás tulajdonságai k e n y s é g , k i a l a k u l n a k a (csökken a vérrögösödés különböző betegségek . hajlam), ellazul az izomzat. .

0 50

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

Bővebb információ: judogi@judogi.hu

’ 2013. marcius


BEMER ALKALMAZÁS A BEMER terápia során Önt egy speciális, szabadalommal védett, fizikai hatóanyaggal kezeljük. Egy kezelés időtartama 8-20 perc. Egy kezelés hatás-ideje több mint 12 óra. A BEMER terápia során fontos a rendszeres alkalmazás. A terápia hatását már 1-2 kezelés után is érezheti, de elő-fordulhat, hogy hosszabb idő szükséges a pozitív változások észleléséhez . Egész test kezelés B.BODY (matrac) applikátorral A bázisprogram - kezelés ciklusa 4 hétig tart. Kezdje a 3. intenzitás szinttel és hetente eggyel emelje a 6. eléréséig. Az 5. héten egy új ciklus kezdődik, ismét a 3. intenzitás szinttel . Milyen esetekben, milyen e g é s z s é g ü g y i p r o b l é m á k r a ajánlható a BEMER mágnesmező terápia? A teljesség igénye nélkül az   

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

alábbi betegségek, tünetek esetén tud segíteni a BEMER terápia : *keringési és vérellátási zavarok, szív- és érrendszeri betegségek, trombózis megelőzés,infarktus és agyvérzés megelőzés és esemény utáni kezelés, vérnyomás problémák *diabetes és szövődményei, zsíranyagcsere szabályozás, anyagcsere javítása . *mozgásszervi betegségek, reuma, arthrosis, arthritis, degeneratív panaszok *szerv és mirigy stimuláció, ciszták . *fájdalomcsillapítás *cs ont é s s e bgyógyítás , csontritkulás, csontváz elvált o z á s o k , p o rc ko ro n g s é r v *gyógyszerszedés c s ö k k e n t é s e *fülzúgás, szédülés *általános energetizálás, betegségek megelőzése *asztma, allergiás megbetegedések, i m m u n re n d s ze r e r ő s í t é s , általános regeneráció ’ ’ I. evfolyam / 2. szam

*potencia zavarok, prosztata megbetegedések, nőgyógyászati betegségek *alvási zavarok, stressz, depresszió, migrén, pszichoszomatikus betegségek *égési sérülések kezelése *sportsérülések és izomhúzódások, fájdalom kezelése, gyulladások c s ö k k e n t é s e . A BEMER kezelés betegségek gyógyításán túli alkalmazási l e h e t ő s é g e i *Betegségek megelőzésére: erősíti az immunrendszert és stresszoldó hatású . *Sportolók teljesítményének karbantartására: mivel mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség fokozása érhető el rendszeres használatával, e z é r t e g y r e g ya k ra b b a n alkalmazzák sportolók “felkészítésére”. Lerövidíti a regenerációs időt, rövidíti a bemelegítési időt, különböző sportsérülések gyógyulását

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

Bővebb információ: judogi@judogi.hu

3 51


A budapesti cselgáncs Európa-bajnokság legfiatalabb magyar résztvevője

S

zabina 4 évesen kezdett el édesanyjának két szerepet kell judozni merő véletlenségből de b e t ö l t e n i e a c s a l á d b a n . az első edzés megváltoztatta az egész életét. Ez lett a szerelme! . Van egy 19 éves bátyja, aki a középiskolából most fog ballagni, Elszántan és fanatikusan kezdett érettségizni és van egy 11 éves edzeni, sokkal inkább vonzotta az öccse, aki negyedik osztályos. Így edzőterem a feladatok, mintsem a négyecskén Miskolcon egy panel j á t é k o k v a g y a j á t s z ó t é r. lakásban élnek. Szabina nagyon A rengeteg eredmény mögött nagy család centrikus, mivel sokat van családi összefogásra van szükség, távol ezért szabad idejét leghiszen lemondásokkal jár az, hogy szívesebben a családjával tölti. egyengetni tudják ezt a felfelé ívelő Ilyenkor van lehetőségük egy-egy karriert. Szabinának 2008-ban c s a l á d i e s e m é n y t , ü n n e p e t e l h u n y t a z é d e s a p j a , í g y a z bepótolni. Szabadidejében nagyon

0 52

judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius


szeret kosárlabdázni, kerékpározni kirándulni, na és persze nagyokat aludni, internetezni, zenét hallgatni. Néha belefér egy egy buli a barátokkal, mint egy átlagos kamaszn a k . .

S

zabina a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium 10. osztályos tanulója. Az iskola vezetősége támogatja a sport pályafutást, igaz februártól a hiányzások miatt, magán tanuló lett, de ha épp itthon tartózkodik akkor szívesen bejár iskolába, szereti azt a közösséget is. Igazából egy több arcú lány. Az iskolában bohókás, jó lelkű és emberséges.A magán életben, otthon egy átlagos kamasz lány, aki imádja a családját. A judoban egy elszánt "harcos", maxim a l i s t a . . Természetesen ő áll a család középpontjában, igyekszenek alkalmazkodni az ő életviteléhez, napirendjéhez. Minden nap látják a munkát az erőfeszítést, amit az e d z ő j é ve l e g y ü tt c s i n á l n a k . A judo klubban a fiatalabbak példaképként néznek rá és a   

Ddignissim qui blandit praesent Nonummy nibh euismod Ut wisis enim ad minim

judogi magazin

szülők részéről is kivívta a maximális tiszteletet. A család apraja-nagyja büszke rá. . Egy átlagos napját reggel 7 órakor az edzőteremben kezdi, onnan megy iskolába. . Fél 3 körül ér haza ilyenkor van ideje egy kicsit regenerálódni, feltöltődni a délutáni edzésre, ami 17 órakor kezdődik. Általában fél 8 mire hazaér. Egy pici ejtőzés és kezdődik a sokszor hajnalba nyúló tanulás. Íy elég rövidek az éjszakák, mert a holnap hamar eljön, ami mindig egy újabb kihívás

G

yermekkori dédelgetett álma az Olimpia, ez a legnagyobb motiváció ami minden nap a gondolataiban van. Te r m é s z e t e s e n m i n d e n b e n támogatja a családja! GRATULÁLUNK és további sikeres p á l y a f u t á s t ! .

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

3 53


judogi magazin

’ ’ I. evfolyam / 2. szam

www.judogi.hu

’ 2013. marcius

JUDOGI 2013 02  
JUDOGI 2013 02  

judo magazin

Advertisement