Page 1

GEiEG

gener/febrer 2011

número. 772

www.geieg.cat

reportatge

esport més enllà de la maduresa

15è cicle audiovisuals de muntanya i aventura de girona - geieg

entrevista

cipriano fernández, secció de bàsquet del geieg


2

gener/febrer 2011

GEiEG

03 04 06 07 08 10 12 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 42 44 46 47

sumari

EDITORIAL OPINIÓ AGENDA GENT SOCIS CAP ALS CENT El deporte y el trabajo de cada día REPORTATGE Esport més enllà de la maduresa ENTREvISTA Cipriano Fernández, de la secció de bàsquet del GEiEG ENTITAT Assemblea General de socis del GEiEG ENTITAT Convenis del GEiEG amb Fustes Molas i Òrbita Gironina SOCIOCuLTuRAL 15è Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Girona - GEiEG SOCIOCuLTuRAL S'inaugura l'escultura "Afany", de Bonaventura Ansón, a Sant Ponç SOCIOCuLTuRAL Increment de participants a les Activitats de Nadal SOCIOCuLTuRAL Fòrum GEiEG. Converses. Esport: Comunicació-Cultura-Societat SERvEIS Celebració de la 48a edició de la Pujada a Peu als Àngels CAMPIONATS SOCIALS Pàdel i Futbol 7 SECCIONS Atletisme, bàsquet, patinatge, handbol, pesca, coral, gimnàstica artística, escola de futbol, muntanya, natació, botxes, waterpolo, pàdel, rugbi, gimnàstica rítmica i estètica i tennis CuLTuRA El bèlit: un joc tradicional revifat en ple segle XXI CuLTuRA 5 conferències-debats sobre els espais interiors al Centre Cultural la Mercè ART La Diputació de Girona edita l’“Atles paisatgístic de les terres de Girona”, que inclou vuit centes obres d’art BREuS


editorial GEiEG Grup Excursionista i Esportiu Gironí BUTLLETÍ: Núm. 772/gener-febrer 2011 · EDITA: GEiEG DIPÒSIT LEGAL: GI-6-1958 GERENT: Josep Albert Cirera COORDINACIÓ, REDACCIÓ I DISSENY: Eva Berenguer i Juanjo Valeros CONSELL DE REDACCIÓ: Francesc Cayuela, Josep Albert Cirera, César de Tiburcio, Joan Blázquez, Carles Alonso, Eva Berenguer i Juanjo Valeros PUBLICITAT: Núria Frigola REALITZACIÓ: Hermes Comunicacions, S.A. IMPRESSIÓ: Rotimprès TIRADA: 10.000 exemplars · DIFUSIÓ: 35.000 MANIPULACIÓ: Giroassist NOTA: Els articles signats són responsabilitat exclusiva dels seus autors i no s'identifiquen necessàriament amb l'opinió d'aquest butlletí. El butlletí del GEiEG es distribueix entre els seus 18.000 socis, de forma gratuïta i arriba, així mateix, a la corporació municipal, a les entitats oficials i culturals locals i comarcals, com també a clubs i federacions dels esports en què la nostra entitat té representació per les seves activitats.

PRESIDENT: Joan Escuder i Lladó SECRETARIA GENERAL: Isabel Llauger Ribas TRESORER: Lluís Rovira Pato VOCALS: Antoni Bou Mias, Narcís Coll Cle i Màrius Peix Espígol En la seva dilatada existència, al GEiEG, li han estat atorgades nombroses distincions com a reconeixement a la tasca realitzada. Les més significatives són: COPA STADIUM (1947) MEDALLA D’OR DE LA CIUTAT DE GIRONA (1952) MEDALLA D'OR DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA (1960) CREU DE SANT JORDI (1994) DISTINCIÓ ATHENEA (1995) DECLARACIÓ D’ENTITAT D'UTILITAT PÚBLICA (2000) PREMI CATALUNYA A LA GESTIÓ EN L'ESPORT (2002) PREMI IMPORTANT DEL TURISME (2002) PREMI ESPECIAL ANY EUROPEU DE L’EDUCACIÓ EN L’ESPORT (2004) MENCIÓ PER EQUIP DELS V PREMIS FAIR PLAY (2005) PREMI DESTÍ GIRONA (2007)

@

GEiEG Sant Ponç Carrer de l’Esport, 16 Tel. 972 20 10 47 Fax 972 20 98 39 17007 Girona

Lloc web

www.geieg.cat

correu: geieg@geieg.net

3

A

questa és l’última editorial que faig com a president del Grup. Quan rebeu aquest Butlletí jo ja no seré president del GEiEG. Hi haurà un altre president i una altra Joan Escuder Junta Directiva que vetllaran pels destins del President nostre Grup. Crec amb sinceritat que serà gent preparada, molta de la qual ja fa anys que treballa per a tots nosaltres; altres de nous, però que tinc la certesa que són grupistes amb AFANY de superació i de perfeccionament de tota l’estructura que tenim. Val la pena confiar en ells, són joves, emprenedors, treballadors, intel•ligents… Sé que se’n sortiran amb matrícula d’honor en l’esdevenir futur de totes nostres instal·lacions, dels nostres esportistes i dels nostres socis, que són els vertaders espònsors de totes les activitats esportives.

Cal tenir també confiança en els nostres professionals, atents sempre a tot i a tothom: em refereixo a tots els homes i dones que treballen amb nosaltres, gerència, administració, de cara al públic, manteniment, entrenadors, monitors… tots, tots. Doneu-los les eines necessàries i tiraran sempre endavant l’enterimat de la nostra complexa Entitat. Endavant i a per totes! Un record per als més importants, els socis. Si alguna vegada no heu vist la vostra opinió recompensada sempre ha sigut sense ànim d’ofendre. Sou vosaltres el pilar del Club, sou el poble i al poble sempre se l’ha d’escoltar, protegir i complaure en el que sigui possible. Gràcies per ajudar-me a portar el Grup amb les vostres reflexions. Per últim, no us dic “adéu”, com a màxim “a reveure”. Quan em torneu a veure seré un nou soci practicant i, no ho dubteu, ens trobarem moltes més vegades.

Oficines i complexos esportius Oficines centrals GEiEG Palau Sacosta Horari: 10h-13h i 16h-20h Esglèsia de St. Miquel, 18 Tel. 972 22 66 35 17003 Girona

GEiEG

A reveure

fundat el 1919

Punt d’atenció al soci Carrer Albareda 3-5 Tel. 972 20 29 46 Horari: 10h a 14h

gener/febrer 2011

GEiEG Sant Narcís Carrer Empúries, 47 Tel. 972 23 44 59 Fax 972 24 41 97 17005 Girona

GEiEG Palau Sacosta Esglèsia de St. Miquel, 18 Tel. 972 22 66 35 Fax 972 20 35 20 17003 Girona

Atenció al soci 902 366 101

de dilluns a dijous: 10h-13h i 16h-19h divendres: 8h-14h

Amb la col·laboració de:


4

gener/febrer 2011

GEiEG

opinió Ahir vaig tenir un somni…

Cuca Mascort

Directora de TopGirona

A

hir vaig tenir un somni. Somiava que em despertava i érem al 2020. Girona era una ciutat cosmopolita, oberta, amb un Tren d’Alta Velocitat que enllaçava París amb la resta de ciutats mediterrànies. El corredor Mediterrani era un fet i Girona estava connectada amb la resta del món i en el centre d’aquest corredor. Les nostres infrastructures feien goig. La N-II era una via similar a una autopista transfronterera. L’AP7, la nostra autopista actual, era gratuïta, les nostres platges, totes amb bandera blava, eren de les millors d’Europa. El turisme que ens visitava era extremadament educat i respectuós amb el medi ambient. Els museus de la ciutat estaven a vessar, com sol passar al Museu Gala Dalí de Figueres; el teatre, l’òpera, la música i els congressos s’alternaven cada setmana a la ciutat. La pobresa que afecta tantes persones actualment havia desaparegut. Girona era considerada la millor ciutat del món i la gent vivia feliç i contenta per poder gaudir d’una ciutat lluminosa, endreçada, neta. Els visitants contínuament omplien els bons restaurants de l’excel·lent gastronomia de la ciutat, sense pressa, però contínuament i de manera ininterrompuda. Els carrers de la ciutat no presentaven ni un local tancat, botigues, comerços, biblioteques, galeries d’art, bancs, sales d’exposicions il·luminaven els carrers del centre i de la perifèria. Al Pou Rodó, sales d’art i restaurants apareixien plens de gent que gaudien educadament de la ciutat. Els hotels estaven sempre plens i les reunions de negocis eren una realitat. Les escoles de casa nostra proporcionaven la millor formació educativa i la universitat representava el millor exemple dels ciutadans del segle XXI. Tothom volia ser gironí o gironina. Realment, un somni. Però em vaig despertar, com un esglai. Som al 2011 i Girona està envoltada d’obres, el Tren d’Alta Velocitat encara no ha arribat i el viaducte ferrovial segueix separant la ciutat.

Un dia i un altre també obren els seus carrers i, en comptes d’estar d’acord les diferents companyies, ho fan sense criteri, sense pensar que els seus ciutadans comencen a estar cansats i farts que ara obrin pel gas, que ara pel clavegueram, ara per la banda ampla telefònica… De fet, sembla que als nostres polítics se’ls ompli la boca en època electoral i després no es recordin del que han dit, veritat? Sembla com si el que pensessin el ciutadans els importés poc. Tampoc es pensa suficientment en el turisme i en el turista, en una indústria que representa el 13% del PIB (Producte Interior Brut) de la demarcació. No hi ha un pla estratègic enfocat al 2020 per atraure visitants, per fidelitzar-los perquè parlin bé de casa nostra. Jo només vull viure en una ciutat del segle XXI, amable, turística, endreçada i neta. Una ciutat en la qual la cultura, l’art, l’esport, l’educació siguin la norma imperant per als seus ciutadans i que els visitants puguin gaudir d’un clima especial, meravellós, que els faci parlar del nostre municipi, que els converteixi en ambaixadors gironins quan tornin a casa seva. Això és el que m’agradaria i sé que ho hem d’aconseguir entre tots els gironins i les gironines, amb el nostre granet de sorra i amb l’esforç de tots i de totes. Només vull que el meu somni es faci realitat.


6

gener/febrer 2011

GEiEG

agenda

elgegòmetre gener

- torneig de bàsquet júnior d’any nou

febrer març

abril

- cicle d’audiovisuals de muntanya i aventura - campionat social d’esquÍ - pujada a peu als àngels - activitats de setmana santa

19 de febrer, Grup BTT: Participació a la sortida costa Brava infinita a Lloret Esquí de Muntanya: Excursió Nocturna a la Tossa Plana de illes 20 de febrer, Muntanyisme: Hivernal a la Torre d’Eina (2.832m) 26 i 27 de febrer, Grup BTT: sortida – calçotada anual amb el club Falcons de sabadell 27 de febrer, Muntanyisme: Alta Garrotxa, sardenes – sant Marc – Balmes d’Uja - sardenes 28 de febrer: inici casal d'Hivern. 5 de març, Esquaix: inici open català d'Esquaix. Esquí de Muntanya: sortida segons condicions. 6 de març, Muntanyisme: Balandrau, Tres Pics i Puig de Fontlletera des de Tregurà 10, 17, 24 i 31 de març: cicle Audiovisuals de Muntanya.

- 6 Hores tennis - eXposició de flors - travessada popular - torneig internacional de botXes

juny

- aplec del grup - cloenda temporada - inici de les activitats d’estiu - torneig d’interinstituts de rugbi 7

juliol

- mulla’t per l’esclerosi múltiple - aquasport

agost setembre

- cloenda de les activitats d’estiu - festa del pedal - torneig d’Hoquei base la bola

octubre

- concurs infantil de pintura ràpida - trofeu de fires de natació - trofeu de fires de botXes - inici lliga social d’esquaiX - torneig social de tennis - trofeu de fires d’HalterofÍlia - inici campionats socials de futbol 7 i futbol 5

novembre

- concurs de sardanes - concurs de fires de pesca - cursa d’orientació de btt (road book)

desembre

- concert de nadal - activitats de nadal - missa del gall - quina - lleuresport

l ’age ✓ del g nda eieg

Per a informació i inscripcions de les activitats de muntanya: tel. 972 22 66 35 i per a les sortides de BTT: tel. 972 21 51 46 (Josep oller).

- trofeu màster de natació - sant jordi

maig

socis GEiEG:

15% de descompte en adquirir les

entrades a les taquilles de manera anticipada.

informació: www.auditorigirona.org

sortides en BTT

La subsecció de BTT gestiona el centre de Quart que resta a la vostra disposició els dissabtes i els diumenges de 9h a 14h (tancat: entre el 8 de desembre i el 31 de gener). En aquest centre, hi trobareu informació de rutes lliures i guiades, road books així com serveis complementaris, bar i lloguer de bicicletes. Per a més informació: centre BTT a Quart, c/ del Tren, s/n; tel. 972 46 82 42. E-mail: btt@girones.org.


gent

gener/febrer 2011

GEiEG

gentdelgeieg

- Practico patinatge artístic sobre quatre rodes en la modalitat de xou i individual. També vaig a alguns casals que el GEiEG proposa a l’estiu.

Carla Rubio Gonzálbes

- Què és el que més t'agrada del Grup? - Poder fer patinatge! Encara que faig un esport poc conegut, m’agrada molt, i també la meva professora, que sempre ens ajuda en tot el que necessitem.

Usuària d'Instal·lacions de Sant Narcís i Sant Ponç

- Quan fa que ets sòcia del GEiEG? - Ara tinc deu anys, i ja fa cinc que sóc sòcia del GEiEG. - Tens més familiars socis? - sí, ho són també els meus pares. El meu germà, que té dos anys, molt aviat també serà soci. - Quines activitats practiques a l'Entitat?

- Després del que has vist i viscut durant aquests anys, quina és la teva opinió sobre el GEiEG? Recomanaries a algú que es fes soci? - crec que el GEiEG és un gran club d’esports on pots entrar-hi i estar tranquil perquè et rebran molt bé. sí, recomanaria a algú que no sabés on fer esport que vingués, perquè pot estar segur que aprendrà un esport i que ho aprendrà molt bé.

15è Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Girona ● ● ● ●

10 de març: Del 8b als 8000 m. Una història d'imatges, amb Ferran Latorre 17 de març: Fahrenheit 32, amb Israel Blanco 24 de març: The Asgard project, amb Carlos Suárez 31 de març, El Món Màgic de les Muntanyes, amb Ester Sabadell

7


8

gener/febrer 2011

GEiEG

socis

Entrada gratuïta

La targeta del GEiEG t’ofereix descomptes i avantatges, aprofita’ls!

Descomptes especials Museu d’Història dels Jueus

Botigues d’El Cor de Girona

Museu de la il·lusió i la curiositat

Força, 8 - 17004 Girona Telèfon 972 21 67 61 callgirona@ajgirona.org

Establiments de la plaça del Vi, pujada del Pont de Pedra i carrer Ciutadans (Barri Vell). Descomptes diversos segons el comerç

Av. Església, 1 - 17246 Sta. Cristina d’Aro tel. 667 29 25 00 wwww.xevi-ilusionista.com Visites guiades: Estiu: de dijous a diumenges i festius: 19h Hivern: diumenges i festius: 12h 20% de descompte; 2 entrades per targeta

Museu d’Història de la Ciutat Força 27 · 17004 Girona Telèfon 972 22 22 29 museu@ajgirona.org

Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol Sèquia 1 - 17001 Girona Telèfon 972 41 27 77 museu_cinema@ajgirona.org

Museu d’Art Pujada de la Catedral, 12 - 17004 Girona Telèfon 972 20 38 34 museuart_girona.cultura@gencat.cat

Descomptes especials Fundació Josep Pla Nou, 51 - 17200 Palafrugell Telèfon 972 30 55 77 www.fundaciojoseppla.cat Preu reduït en les activitats.

Auditori de Girona www.auditorigirona.org 15% de descompte (excepte Càpsules i espectacles de públic familiar) Cal adquirir les localitats a taquilla.

Fira de Girona Pg. de la Devesa, 34 tel. 972 41 91 00 / fira@grn.es Preus especials en l’entrada a les fires de l’any.

Associació Catalana d’Aikido de l’Escola Yoshinkan Tel. 615 069 083 www.yoshinkan.fr.st/ aikigirona@yahoo.es 16% de descompte en els cursos

Festival Temporada Alta www.temporada-alta.cat 15% de descompte 2 entrades x 1 targeta en adquirir les localitats a taquilla.

Museu del joguet de Catalunya - Figueres

Cinemes Ocine

Hotel París Sant Pere, 1 - 17600 Figueres tel. 972 504 585 www.mjc.cat 20% de descompte

Pont de la Barca 12-14 - 17001 Girona telèfon 902 170 831 www.ocine.es PREU DEL DIA DE L’ESPECTADOR de dilluns a dijous laborables, excepte vigilies i festius

Centre Cultural la Mercè

Parc de les Coves prehistòriques de Serinyà

Pujada de la Mercè, 12 -17004 Girona Tel 972 22 33 05 www.ajuntament.gi/ccm ccm@ajgirona.org 25% de descompte en les activitats de l’EMA i de l’Aula d’Humanitats

Telèfon 972 59 33 10 coves_serinya@plaestany.net www.plaestany.org/coves Socis del GEiEG: 2 entrades al preu d’1

Cinema Truffaut

Museu d’Arqueologia de Catalunya - Empúries 17130 Empúries - L'Escala Tel. 972 77 02 08 macempuries.cultura@gencat.cat 2x1 entrada; els menors de 16 anys o els majors de 65 anys acompanyats d’un titular tenen l’entrada gratuïta

Museu d’Arqueologia de Catalunya GIRONA: Pedret, 95- 17007 Girona Tel. 972 20 46 37 ULLASTRET: Afores s/n Puig de Sant Andreu - 17114 Ullastret Tel. i Fax 972 17 90 58 30% de descompte en el preu de l’entrada

Portal Nou, 7 - 17004 Girona Telèfon 972 22 50 44 info@cinematruffaut.com Entrada reduïda tot l’any: 4,50 euros, excepte festius.

Ofertes especials Carns i Embotits J.Bassó Collsacabra, 2 - 17007 Girona Telèfon 972 22 52 52 www.carnsbasso.com 5% de descompte en compres superiors a 50•

Lògica Gironina Matrícula gratuïta presentant el carnet de soci del GEiEG


socis

gener/febrer 2011

GEiEG

9

Ofertes especials Audioson Centres Auditius Pompeu Fabra, 13. Tel. 972 203 132 - 17002 Girona audiosongirona@audioson.es Migdia, 77 - Tel. 972 230 005 - 17003 Girona audiosonmigdia@audioson.es 14 € de descompte en la parella d’AQUATAPS per a les orelles. Revisió Auditiva gratuïta per a socis. 10% de descompte en ajudes auditives (inclouen piles gratuïtes, garantia integral, revisions i manteniment, cobertura per robatori o trencament, tot durant 3 anys)

Parc d’Aventura Costa Brava 17210 Calella de Palafrugell 972 113 443 - 697 764 194 info@costabravaparcaventura .com 10% de descompte en l'entrada tots els dies.

Òptica Universitària

Halcón Viatges

Joan Maragall, 49 Tel. 972 91 01 39 - GIRONA "Els nostres preus són el millors amb diferència. I ara, presentant el carnet del Geig, tens un 10% de descompte adicional. Vine a veure-ho".

C/ Nou, 37 - 17001 GIRONA Tel. 972 200 055 C/ Migdia, 28 -17002 GIRONA Tel. 972 426 180

No acumulable a altre ofertes"

Ofertes especials per als socis del GEiEG: www.halconviajes.com/colectivos/GEIEGCOM

Centres Mèdics Dentals Juli Garreta, 1, entresòl GIRONA tel. 972 22 64 69 Finançament personalitzat. Fins un 20% de descompte en tractaments. 1a visita sense compromís i gratuïta. Higiene bucal: 12 euros.

Intersport Ferrer Migdia, 40 17002 GIRONA Tel. 972 21 72 95 ferrer@shop.interesport.es 10% en totes les compres.

Nou, 14. 17001 GIRONA Tel. 972 21 54 01 15% en totes les compres (excepte ofertes especials).

Motos Casademont Girona Figuerola, 49 - 17001 GIRONA Tel. 972 20 53 15 Fax 972 22 85 20 info@motoscasademont.com www.motoscasademont.com 10% de descompte en la compra d’accessoris i equipaments. Matriculació gratuïta per la compra d’una moto.

20% de descompte en ulleres. 5% descompte en instruments (prismàtics, altímetres, telescopis...). No acumulables a d’altres ofertes vigents.

Hotels Sidorme Esmorzar totalment gratuït per als socis, sempre que es faci una reserva a la cadena d´hotels SIDORME

Antenes Gerunda Nou Punt Roba interior.

Margarit Canonge Dorca, 7 - 17005 GIRONA Tel 972 201 575 www.margarit.com info@margarit.com Ofertes especials per a socis

Pedret, 142 - 17007 GIRONA Tel 972 203 192 Fax 972 223 810 gerunda@stl.logiccontrol.es 10% de descompte per tots els socis del GEiEG

Grup Simon Crta. Barcelona 16, pral.- 17002 GIRONA Tel. 972 202 202 Fax 972 215 258 info@grupsimon.com www.grupsimon.com Consulteu les ofertes a la pàgina 13 i http://www.grupsimon.com/arxius/inicigeieg.html

P

TARIFES ESPECIALS DE PÀRQUINGS DE GIRONA 20% descompte a taquilla Pàrquing del Parc Central C/ Barcelona - La Creu (Farinera Montserrat) Cal mostrar la targeta en pagar a la taquilla. 20% de descompte Pàrquing de la Plaça Constitució (accés per Jaume I) Pàrquing GASSA (accés pel carrer Sèquia)

Descompte per a socis que vagin a la seu social (on se us segellarà) per fer-hi alguna gestió. cal que pagueu a la taquilla del pàrquing.


10 GEiEG

gener/febrer 2011

cap als cent

El deporte y el trabajo de cada día Ricardo Dalmau, delegat d’esports del GEiEG (gener 1965)

A

continuació reproduïm extractes d’un article publicat al Butlletí de gener de 1965.

<<[…] soy un fanático del deporte amateur y admito también que para mi deja de ser deporte aquello que era profesional; para apoyarme en mi opinión podría hacer uso de la de una persona tan calificada como puede ser el señor Bernabeu, Presidente del Real Madrid, quien públicamente ha dicho que el fútbol profesional hace mucho tiempo dejó de ser deporte para convertirse en puro espectáculo, lo mismo podríamos decir del boxeo profesional, piedra de escándalo, “tongo” continuo, motivo de las más duras acusaciones y de tantos otros deportes profesionalizados que son la vergüenza de los verdaderos deportistas; admito por otra parte que hay quien se divierte con estas cosas, pero todos conocemos apasionados de las publicaciones dedicadas a sucesos o de los que se deleitan con la crónica negra de las actividades de determinados estamentos sociales. Lo que no comprendo es que haya quien se lamente de que nuestros representantes olímpicos no lograran ninguna recompensa visible y en cambio encuentren natural que un futbolista cobre por una ficha , que es posible que sea inoperante durante toda una temporada, una cantidad que ningún honrado trabajador puede soñar en reunir por toda una vida de duro trabajo. De todas formas debo también lamentarme por esos profesionales que tan descansadamente ganan fabulosas cantidades, y que tan descansadamente, la mayor parte de las veces, las dilapidan. Hace poco tiempo leía una crónica, una sensata crónica, en la que el periodista exponía el ciento y un caso de futbolistas que tuvieron tiempos de auge en los que les llovía el dinero y que hoy están en situaciones miserables, viviendo muchos de ellos de la pública caridad; el cronista se lamentaba de ello y hacía responsable a los clubs que, según decía, habiendo tenido inactivos a esos hombres durante años no habían hecho nada para hacerlos aptos para algo más que corretear por un campo de fútbol, y que, terminado su periodo de utilidad, los habían arrumbado como un trasto inútil. Nosotros, como Entidad, hemos mantenido siempre el criterio de que la juventud debe dedicar al deporte aquellas horas que su quehacer, trabajo o estudio, les deja libre, y hemos propugnado también el que se dé la máxima facilidad para esas horas sean reales y efectivas facilitando medios en los que el deporte se pueda practicar terminada la faena; es aún hoy una dura lucha el lograrlo pero no podemos desfallecer pues ello lleva aparejada la satisfacción de ver como magníficos atletas, estupendos deportistas salidos de nuestra Casa son al mismo tiempo útiles ciudadanos, ejemplares padres de familia. […] Hemos de convencernos que el deportista tiene derecho a estímulos que deben concretarse en ayudas, en medios, en asesoramiento, en la

presencia del público que puede animar su esfuerzo, pero que nada está más alejado que el verdadero deporte que la “dolce vita”. El balance total de las últimas olimpiadas a la vista está: marca en realidad un retroceso del deporte europeo occidental en general; para justificarlo se han usado mil excusas, desde la que los huesos de los negros pesan menos que los de los blancos, hasta el que los atletas de otros países contaban con protecciones superiores a las que nosotros otorgamos. Todo ello es no sólo falso, sino risible, ridículo como excusa y como conocimiento de los factores que influyen en un auge o una decadencia. Francia ha conocido un fracaso igual al nuestro, los países escandinavos lo han tenido también, Italia, e Inglaterra que algo han salvado han perdido puestos, etc, etc. Pero hemos de darnos cuenta de que estos países que han conocido verdaderos momentos de euforia futbolística profesional han tergiversado a través del fútbol todo el contenido del deporte, hemos esperado demasiado de lo que no debía ser más que una competición entre amigos. Hemos hecho de un simple juego una cosa trascendental, y cuando el deporte deja de ser una competición amistosa para convertirse en un negocio sostenido por el dinero, la soberbia, o el afán de lucro, cae verticalmente, hemos olvidado que las competiciones deportivas son sólo respetables por su enorme valor educativo, y porque son la base de verdaderas amistades entre los más alejados pueblos, creando vínculos que ninguna otra expresión humana podría lograr. Al poder contemplar la ceremonia de inauguración de las Olimpíadas 1964, y las de despedida, sentimos una viva emoción y nos afirmamos en el convencimiento de que ningún pueblo del mundo, dejando de lado todos los posibles éxitos traducidos en recompensas, debería estar ausente de estas citas; a través de ellas, quizás, llegue el momento en que los hombres se den cuenta de que al enorme estupidez de las luchas cruentas es más enorme todavía cuando se compara a ese final en que todos los contendientes se dan la mano como hermanos en tanto sus voces se elevan conjuntas en un bellísimo himno de adiós.>> Font: Butlletí del GEiEG. Gener 1965


12

gener/febrer 2011

GEiEG

el reportatge

Esport més enllà de la maduresa L

Text: Eva Berenguer

a pràctica de l’esport no té edat. Partint d’aquesta premissa, que cada vegada és més assumida i aplicada socialment, a continuació hem volgut fer un petit resum del que avui dia els ‘veterans’ amb ganes de continuar amb la pràctica de l’esport, ja sigui a nivell competitiu o bé per la senzilla i necessària raó de fer salut, poden realitzar a les diferents instal·lacions del GEiEG:

Fitness i Activitat Aquàtica Per als majors de 65 anys, també hi ha Fitness Gent Gran. Es tracta d’un seguit d’activitats entre les que destaquen Classes d’Activitats Dirigides (gimnàstica 3a edat, Pilates) ; Activitat Aquàtica: Fitness aquàtic; Sales de Fitness: amb planificacions individualitzades i estructurades per tècnics especialitzats del GEiEG; i la Zona Lúdico Termal, amb banyera d’hidromassatge, sauna, bany de vapor, dutxes terapèutiques i solàrium natural.

Els beneficis de l’Activitat Física Són ben coneguts els beneficis que l’activitat física practicada amb regularitat aporta a l’organisme, com la millora de la quantitat i la qualitat de la son en les persones; l’increment de la capacitat de resistència cardiovascular; la millora de la força i la resistència muscular, un factor, aquest darrer, que afavoreix significativament el manteniment de la capacitat d’independència en persones grans; la preservació i restauració de la flexibilitat; la millora de la coordinació i l’equilibri, incidint així en la prevenció de caigudes associades al declivi de la coordinació i l’equilibri; la preservació i restauració de la velocitat del moviment en persones d’edat avançada; ajuda també a regular els nivells de glucosa en sang. L’horari: tots els divendres de 9.30 a 10.20 hores.

Activitat aquàtica de salut i manteniment Es tracta d'una activitat aquàtica de salut i manteniment per a persones grans. Aquest tipus d’activitat ajuda a fer salut i millora la qualitat de vida i a més dels continguts de domini del medi, hi ha continguts lúdics que inciten a relacionar-se amb els altres i, per què no, a fer nous amics. Està dirigit a aquelles persones a partir de 60 anys que vulguin gaudir de l’activitat aquàtica. Entre els seus objectius hi ha el d’incrementar el domini en el medi aquàtic, mantenir la condició física, millorar la coordinació i les habilitats aquàtiques, i assolir un ambient socialment gratificant gràcies al fet de relacionar-se amb els altres i passar-s’ho bé. Els horaris que ofereixen són dilluns, dimecres i divendres de 10.40 a 11.20; dimarts i dijous de 10.20 a 11.

Handbol Per primer any, des de la secció de Handbol s’ha creat un equip de jugadors veterans (d’edats compreses, aproximadament, entre els 30 i els 40 anys), que havien jugat en lligues professionals (1a divisió Nacional, Divisió B), perquè continuïn la pràctica del handbol i, a més a més, competeixin en la lliga Màster Catalana de la Federació de Hàndbol. Els entrenaments són un cop a la setmana i l’equip està situat, en el que portem de lliga, en una meritòria tercera posició. Una bona opció perquè els “veterans” s’animin a jugar al seu esport preferit i, per què no, també puguin competir. L’única condició és que anteriorment hagin jugat i coneguin l’esport del handbol.

Hoquei Des de fa molts anys a la secció d’Hoquei hi ha un equip de veterans format per jugadors de més de trenta anys, que competeixen a diferents campionats. Participen al Campionat de Catalunya, una lliga formada per uns vint-i-cinc equips d’arreu Catalunya. La condició que se’ls requereix, a tots aquells esportistes que hi vulguin formar part d’aquest equip, és que estiguin retirats. En l’actualitat, es busquen nous jugadors, perquè es vol ampliar a dos els equips del GEiEG en competició, i des de la secció es fa una crida a tots els interessats perquè contactin amb el Grup i s’informin. A més de participar en el Campionat de Catalunya, també participen en el Campionat d’Europa de Super Veterans (amb jugadors a partir del 50 anys) i en el Campionat d’Europa de Veterans (a partir de 35 anys). Els entrenaments són els dijous, a les 22 hores, a les instal·lacions de Sant Narcís.

Natació Des del mes de novembre de 2010, des de la secció de NatacióWaterpolo s’ha incentivat la creació d’uns grups d’entrenament i


el reportatge competició dirigits als esportistes veterans. Dos dies a la setmana, dilluns i dimecres, de 20.30 a 21.30 h es troben a les instal·lacions de Sant Ponç per entrenar en grups de treball col·lectius, on es dóna prioritat a gaudir de l’esport, millorar l’estil i també, per a aquells que així ho vulguin, preparar-se per a la competició i participar en les millors condicions en els Màsters. No hi ha límit d’edat, ni tampoc és necessari tenir experiència, perquè des de la secció es prioritza que aquestes trobades es facin com a intercanvi d’impressions i com a aplicació de tot un seguit de pautes específiques a les necessitats i capacitats de cada grup d’esportistes.

Tennis No hi ha edat específica tampoc a l’hora de practicar i, si es desitja, competir també en l’esport del tennis. Des de la secció de tennis del GEiEG animen tots aquells que desitgin aprendre i/o millorar en la pràctica del tennis, i en aquest sentit compta amb monitors professionals que s’adequaran a les seves necessitats i capacitats, en les anomenades classes particulars.

gener/febrer 2011

GEiEG

13

En el cas que es vulgui competir, l’única condició indispensable és disposar de la corresponent llicència federativa que es pot trametre des del mateix Grup. Una vegada la tinguem, hi ha tot un ventall de campionats de Girona, Catalunya i Espanya en què es pot arribar a participar, o bé en equip o bé de manera individual, on l’edat no és cap impediment per competir. A més a més, a nivell social, hi ha la Lliga d’Aficionats, dirigida als socis del GEiEG, que des de fa quinze anys es convoca amb una molt bona acceptació per part dels amants del tennis, en la qual hi ha una categoria específica per als de +de 50 anys.


14

gener/febrer 2011

GEiEG

l’entrevista

CipriAno FErnánDEz

TEXT I FOTOS: Carles Alonso

SECCIÓ DE BÀSQUET

"El basquet femení s'ha professionalitzat molt" La secció de bàsquet del GEiEG continua el seu treball. Al darrere, molts persones treballen perquè, dia a dia, tot funcioni i ho faci de manera ben estructurada. Cipriano Fernández (Calera y Chozas, Toledo, 1943) va ser un dels iniciadors del bàsquet al GEiEG, juntament amb Joan Laheras. Així, estem parlant amb la persona que porta més anys a la secció de bàsquet del GEiEG. - Com va començar la idea de fer bàsquet al GEiEG? - Tot va començar l’any 1983-84, aproximadament. Va haver-hi dos anys que només vam entrenar, ho fèiem a Sant Ponç. Les noies eren molt petites. Al tercer any ja vam entrar a competir a la categoria mini. - No estaves sol, no? - La veritat és que si hi ha bàsquet al GEiEG és gràcies sobretot a Joan Lasheras, que va parlar amb els responsables de l’escola esportiva i s’hi va dedicar en cos i ànima. També en Manel Cassan ens ajudava. Però va ser gràcies a Joan Lasheras que hi va el d’ara? haver bàsquet aquí. Penso que no la hi hem agraït prou, la tasca - Penso que l’esport femení ha guanyat en professionalitat i sobretot en velocitat. Abans, el bàsquet masculí i el femení com que va fer. aquell qui diu eren dos esports diferents. De fa temps que en el fe- Quantes noies van començar amb el bàsquet? - Recordo que eren catorze noies. Quan vam començar a compe- mení es treballa molt bé, en els partits veus ritme de partit, bones tir en varen marxar dues. Després d’aquelles dotze es va anar jugades, bona tècnica. mantenint el grup i, quina sorpresa!, varen arribar a ser... campio- - Com ha vist l’evolució del bàsquet grupista? nes d’Espanya juvenil, que és l’únic títol estatal de base que hi ha - Abans érem una referència a la província. Tampoc no hi havia gaires clubs que fessin femení. Ara a Girona hi ha molts clubs, a Girona, en el bàsquet. - O sigui que en aquell grup hi devia haver la Meritxell Buil, la però penso que continuem essent referència en el treball de base, que és el que vol el GEiEG. Cada any hi ha algun equip de base Sandra Ventura... - Bé, era aquest grup. La Sandra va venir de més gran, però eren que aconsegueix algun títol: això significa que la feina es fa bé. - És inevitable, quan es parla de la història de la secció, parlar elles. - I com és la seva dedicació al bàsquet? Perquè dintre de la del que diuen que és “el millor” torneig estatal de la categoria júnior. secció ha fet de tot... - Això m’omple d’orgull. La idea va sortir quan - Ja quan estava en el meu poble sempre em un dia Ramon Buil, Agustí Pérez, Manel Casdecantava pel bàsquet. Al venir al GEiEG la san i jo vam anar a un campionat de Catalunya meva filla va jugar durant cinc anys. Ella va pleamb les noies, penso que era a Tortosa. D’allà gar i jo m’he quedat fins ara. Una ciutat per viure: Girona va sortir la idea de poder fer un torneig on els - Què és el que l’ha omplert més? Un plat: La truita de patates participants fossin els que possiblement anes- La veritat és que fer de delegat amb les noies, Un cotxe: Un BMW sin al campionat estatal... I, mira, ja es porten estar amb el grup. Els entrenadors em tenien Un llibre: Benhur 22 anys. Cal dir que sense l’ajuda de El Corte com un més de l’equip i pensar que podia ser Una pelicula: El nom de la Rosa Inglés i de ‘La Caixa’ no s’hauria pogut fer, una útil és el que més m’ha omplert. Una il·lusió: Viure feliç ajuda de la qual el GEiEG sempre haurà d’es- Amb tants anys haurà vist molt de bàsquet. Quina diferència veu entre el d’abans i tar agraït.

EL PERFIL


entitat Assemblea General de socis del GEiEG

gener/febrer 2011

GEiEG

15

ASSEMBLEA

D'esquerra a dreta, Màrius Peix, Isabell Llauger, Joan Escuder Lladó i Lluís Rovira Pato. Foto: Carles Alonso.

L

’Assemblea general ordinària del GEiEG, que va tenir lloc el 22 de desembre a l’Auditori Narcís de Carreras de La Caixa, va aprovar un pressupost de 4.959.303,45 euros per a la temporada 2010-2011. Va presidir l’assemblea el president, Joan Escuder Lladó, i va actuar com a secretària Isabel Llauger i Ribas. Formaven part també de la taula els membres de la junta Lluís Rovira Pato i Màrius Peix Espígol. Després de les lectures de les anteriors actes, el president Joan Escuder va llegir l’informe de presidència on va destacar l’acceptació per part de l’Institut Català de Finances del crèdit hipotecat d’un milió d’euros, que servirà per realitzar les obres dels vestuaris del Complex Esportiu del GEiEG de Sant Ponç i de l’adequació de l’espai de l’Edifici Fòrum pels serveis administratius de l’Entitat. El president va agrair la presència dels socis assistents i va fer un breu resum dels aspectes i dades més significatius de l’any, acomiadant-se com a president per la fi del seu mandat i anunciant unes properes eleccions. Escuder va destacar el nombre d’alegries que havia tingut durant els 12 darrers anys

han estat molt superiors a les tristeses; i que la grandesa que té el GEiEG són el socis i gràcies a ells es poden aconseguir grans fites, no només esportives, sinó també humanes i socials. Escuder va rebre una aclaparadora ovació al finalitzar el seu parlament. De la mateixa manera, Joan Escuder va fer públic el calendari electoral: 10 de gener: Inici del procés electoral, amb el sorteig dels que seran els membres de la mesa electoral. 10 de febrer: Comprovació de noves candidatures. 25 de febrer: Eleccions. El gerent, Albert Cirera, va presentar, per a la seva aprovació, els balanços i els comptes de pèrdues i guanys de l’exercici 2009-2010 així com també els pressupostos 2010-2011 per a les diferents àrees de presidència-administració, comissió esportiva, comissió sociocultural i comissió d’instal·lacions. El tresorer, Lluís Rovira va destacar les xifres econòmiques més significatives i es va acomiadar després de vuit anys col·laborant activament com a membre de la Junta.


16 GEiEG

gener/febrer 2011

entitat

Signatura del conveni entre el GEiEG i Fustes Molas de Bescanó convEniS

E

l passat 3 de desembre, el gerent de l’empresa Fustes Molas de Bescanó, Esteve Molas, i el president de l’Entitat, Joan Escuder, van firmar un conveni de patrocini de la secció de Waterpolo i Natació, especialment pel primer equip de Waterpolo femení del GEiEG. L’acord va destinat a ajudar la secció, així com col·laborar amb la promoció, subvenció i ajuda a la resta d’esportistes de la secció de Waterpolo i Natació.

A la imatge, Esteve Molas, gerent de Fustes Moles, amb Joan Escuder, president del GEiEG. Foto: GEiEG.

Conveni entre l’empresa Òrbita Gironina i el GEiEG convEniS

E

l 21 de desembre es va firmar la renovació del conveni amb l’empresa Òrbita Gironina. Alexis Folch, gerent d’Òrbita, i Joan Escuder, president del GEiEG, van signar un acord segons el qual el GEiEG oferirà les seves instal·lacions de Palau perquè els clients d’Òrbita tinguin la possibilitat de preparar les proves físiques. A més, els alumnes gaudiran d’accés lliure al GEiEG de Palau i a les piscines del GEiEG de Sant Ponç, segons dies i horaris limitats al conveni.

A la fotografia, el gerent d’Òrbita, Alexis Folch, amb el president del GEiEG, Joan Escuder. Foto: GEiEG.


sociocultural

gener/febrer 2011

GEiEG

17

15è Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Girona - GEiEG

AudioviSuALS

D

urant el mes de març celebrarem el 15è Cicle d’Audiovisuals de Muntanya i Aventura de Girona. Els quatre darrers dijous de març, a les 20.00h, la sala 3 dels cinemes Ocine de Girona s’omplirà novament per rebre les projeccions d’esportistes destacats en la pràctica de l’escalada i l’alta muntanya. Enguany tindrem el privilegi de comptar amb la presència dels següents esportistes: El dijous 10 de març, Ferran Latorre, alpinista, fotògraf i camera del programa “Al filo de lo imposible” ens oferirà la projecció “Del 8b als 8000 m. Una història d'imatges” que vol ser un repàs exhaustiu i complet de totes les activitats que ha realitzat al llarg de la seva carrera esportiva. Des de l’escalada esportiva, fins a les expedicions a l’Himàlaia, passant per les escalades hivernals als Alps i per les aventures a l’Antàrtida. El dijous 17 de març, Israel Blanco, membre dels cossos de rescat de la Guardia Civil, i pioner en la participació espanyola en les competicions d’escalada en gel internacionals, presentarà "Fahrenheit 32", una projecció en la que narra les seves experiències a nivell internacional, escalant les vies més difícils del món en mixta i d’altres en gel pur, i oferint a l’espectador una visió àmplia en l’evolució de l’escalada mixta moderna o esportiva i comparant-la amb la mixta alpina, recalcant les regles del joc actuals basades en les competicions que han fet evolucionar i canviar l’escalada amb piolets. El dijous 24 de març serà el torn d’en Carlos Suarez, escalador, alpinista, i saltador base que projectarà “The Asgard project” una pel·lícula que té com a objectiu final la muntanya Asgard en Baffin. La projecció també inclou tres viatges d'entrenament previs a Riglos, Brent i Yosemite. I finalitza amb un compendi de salts base amb escalada lliure en alta definició veritablement espectacular.

A dalt, l’Ester Sabadell, alpinista i càmera de muntanya. A l’esquerra, Israel Blanco.

L’últim dijous, el 31 de març, l’Ester Sabadell, alpinista i càmera de muntanya, que ha assolit 3 dels 8.000 del planeta (Nanga Parbat, Broad Peak i Manaslu), presentarà "El Món Màgic de les Muntanyes ", una excusa per iniciar un viatge al voltant del món i a l'interior de cadascú, a través de la motivació i la superació personal. Ja falta menys. No us ho perdeu!!


18 GEiEG

gener/febrer 2011

sociocultural

S'inaugura l'escultura "Afany", de Bonaventura Ansón, a Sant ponç inAugurAcionS

L

a matinada del 17 de gener de 2008 un incendi devastava la piscina coberta del GEiEG de Sant Ponç. Afortunadament l’incendi només va causar danys materials i, un cop refeta la piscina i arreglada la zona lúdicatermal de la instal·lació, l’artista Bonaventura Ansón (Tossa, 1945) va rebre l’encàrrec per part del GEiEG de realitzar una peça aprofitant part del material del sinistre. D’aquesta forma va néixer “Afany”, una escultura monumental en fusta, acer cortén i acer inoxidable, instal·lada als jardins del complex del GEiEG de Sant Ponç. L’escultura té deu fustes procedents de la piscina coberta. Aquestes fustes no han estat tractades amb la intenció de deixar a la vista les seves ferides i cremades, fent evident la seva procedència. Les deu fustes s’aixequen des d’una horitzontal, que va agafant posició amb tendència al zenit, el punt astral que sempre busca l’entitat esportiva. Estan acompanyades de dues planxes d’acer cortén que dibuixen uns arcs de circumferència dels quals surten les peces cap al cel. Finalment, tota l’escultura reposa sobre una base de formigó que no es veu.

Bonaventura Ansón davant la seva escultura “Afany”. Foto: Carles Alonso.

“Afany”, que va ser inaugurada oficialment el 22 de gener, representa l’esforç i el treball, l’esperit de superació, constantment lligat al món de l’esport. Conceptualment ens mostra com podem aixecar-nos després d’un desencís o d’un fracàs. Ens indica el poder de regeneració de l’ésser humà que, a l’igual que el Fènix de la Mitologia grega, és capaç de sobreviure i ressorgir a cada instant.


sociocultural increment de participants a les Activitats de nadal

gener/febrer 2011

GEiEG

19

nAdAL 2010

Diversos moments al Lleuresport d’aquest Nadal. Fotos: Carles Alonso.

U

n cop hem tornat tots a la rutina és l’hora de fer balanç de les activitats portades a terme aquest Nadal per l’Àrea de Lleure de l’Entitat. Per una banda s’ha organitzat el Casal de Nadal i es pot dir que, després de 6 edicions, ja és una cita fixa per a més d’un centenar d’infants que cada Nadal es troben a les instal·lacions del GEiEG de Sant Narcís per passar un Nadal diferent. Enguany el Casal s’ha dividit en 2 torns (23 i 24 de desembre i del 27 al 31 de desembre) seguint així la dinàmica començada en anys anteriors d’ajustar les dates en funció del calendari escolar. Per l’altra banda, el Lleuresport, Parc Infantil de Nadal de Girona des del 2008, ha arribat a la seva 26ena edició. Ha estat una edició de consolidació d’alguns aspectes molt importants pel Parc com poden ser la figura d’en Liós, la mascota del Lleuresport, i la jornada de portes obertes del dia 24 de desembre. Com cada any hi ha hagut també espectacles d’animació

infantil, la visita del Patge Reial de SS.MM els Reis Mags d’Orient, conta contes a la ludoteca, espectacle de màgia i col·laboracions d’associacions i entitats tant diverses com la colla castellera dels Marrecs de Salt, el Club Agility Girona, els Bombers de la Generalitat de Catalunya o la colla gegantera Fal·lera Gironina. Cal destacar també la bona rebuda del “Lleuresport Club” un nou pack de serveis que ha ofert, entre d’altres coses, la possibilitat de celebrar l’aniversari d’una manera diferent i especial. En relació al nombre de visitants, aquest any el Parc ha rebut 10.993 visites, un 10% més que l’edició anterior, superant així la barrera dels 10.000 visitants, xifra que des de l’edició 2004/2005 no s’assolia. Així doncs, la present edició del Lleuresport ha estat una edició ple d’èxits i reptes aconseguits i des d’aquí volem donar les gràcies a tot l’equip de professionals que l’han fet possible.


20 GEiEG

gener/febrer 2011

sociocultural

Fòrum GEiEG. Converses. Esport: Comunicació-Cultura-Societat fòruM gEiEg

D

urant els dimecres 17 i 24 de novembre, i l’1 de desembre, el GEiEG va organitzar unes jornades de reflexió i debat al voltant de l’esport i la seva relació amb la comunicació, la cultura, la societat i els seus valors. Per tractar aquests temes es van convidar diferents professionals destacats en àmbits diversos: periodisme esportiu, història, escriptura, filosofia, etc. La primera jornada la van protagonitzar l’escriptor Josep Maria Fonalleras i el periodista esportiu de TV3 Víctor Patsi, que van ser moderats pel director d’El 9 Esportiu de Catalunya, Pep Riera. Tots tres van mantenir una conversa al voltant de l’esport i la repercussió que té dintre i fora dels mitjans de comunicació. La segona sessió va estar dedicada a parlar de la relació entre l’esport i la cultura i si l’esport és cultura o no. Per parlar d’aquest tema els convidats van ser el professor Xavier Pujadas, especialista en història social de l’esport, i el professor de Literatura Medieval de la Universitat de Barcelona i membre de la Fundació Catalunya Oberta, Anton Maria Espadaler, que van analitzar aquest tema moderats per l’historiador Xavier Carmaniu. Durant la tercera sessió es va analitzar la relació entre l’Esport, la societat i els seus valors. Els convidats van ser Josep Mª Terricabras, catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona i director de la càtedra Ferrater Mora de pensament contemporani, Jaume Sobrequés, catedràtic d’Història de Catalunya per la Universitat Autònoma de Barcelona, i Ramon Besa, redactor en cap d’esports del diari El País, que van mantenir un diàleg moderat per l’escriptor i periodista Xavier Cortadellas. El públic assistent també va poder participar preguntant o comentant algun dels temes tractats. Van ser unes jornades molt interessants en les que es va reflexionar sobre què és el que avui entenem per esport, com es practica, la repercussió mediàtica que té, la pressió dels mitjans de comunicació, la pràctica de l’esport com a fet cultural, com es pot educar a través de l’esport, i la importància que té l’esport base. Esperem que aquest Fòrum GEiEG tingui continuïtat i en properes ocasions promogui el debat al voltant d’altres temes d’interès per a la ciutadania gironina.

Fotos: Carles Alonso.


serveis

gener/febrer 2011

GEiEG

21

A punt per la 48a edició de la pujada a peu als Àngels

pujAdA ALS àngELS

Diversos moments de la Pujada a Peu als Àngels del 2010. Fotos: Carles Alonso.

U

n any més iniciem la temporada de les curses de muntanya; és per això que el Grup Excursionista i Esportiu Gironí ja està organitzant la tradicional Pujada a Peu al Santuari dels Àngels. Aquesta cursa va ser creada el 1964 per la Junta encapçalada per Santiago Sobrequés després que, durant molts anys, un grup d'esportistes pertanyents al GEiEG realitzessin l'ascensió anualment. Per a aquesta 48a edició la cursa continuarà apostant per tenir una vessant competitiva (modalitat A) i una altra amb caire més lúdic i popular (modalitat B). Com a novetat, aquest any la cursa ha estat validada per la Federació Catalana d'Atletisme com a Campionat de Catalunya absolut i de veterans. La cursa es realitzarà el diumenge 20 de març de 2011. La sortida, com marca la tradició, s’efectuarà des de la plaça de Santa Llúcia a les 9 h del matí. Abans del tret de sortida, els inscrits podran recollir el dorsal i el xip corresponent a la plaça dels Jurats (a partir de les 8 h). L’arribada està prevista al peu del Santuari dels Àngels, on s’entregarà un obsequi a cada participant, a més de la medalla commemorativa de l’acte, esmorzar i servei de fisioteràpia.

A més a més, l’organització posa a disposició dels inscrits un autobús que retornarà els participants a Girona (zona de la Copa).

Inscripcions Pel que fa a les inscripcions, tenim les següents opcions: a) Inscripcions anticipades: del 28 de febrer al 16 de març de 2011 al complex esportiu del GEiEG Sant Ponç, C/ de l'Esport, 16, tel. 972 20 10 47 (feiners de 9h a 21h); al complex esportiu GEiEG Palau Sacosta, C/Església de Sant Miquel, 18, tel. 972 22 66 35 (feiners de 9h a 21h) o al web www.atletisme.com. b) El mateix dia de la prova, de 8h a 8:30h, a la plaça dels Jurats. Quant als drets d’inscripció, per a les persones que formalitzin l’inscripció de forma anticipada, l’import a abonar segons modalitat és el següent: modalitat A: Soci 4€ - no soci: 9€ / modalitat B: soci gratuït - no soci: 6€ Els participants que decideixin inscriure’s el mateix dia de la prova, els imports seran: modalitat A: Soci 9€ - no soci: 14€ / modalitat B: Soci 6€ - no soci: 11€ A més a més, els primers classificats rebran xecs regal per bescanviar per material esportiu.


22 GEiEG

gener/febrer 2011

campionats

socials

Gran participació al ii Campionat Social Mixt pàdEL

Final campionat mixt (d'esquerre a dreta) Noemi Becchi, Xevi Bautista, Clara de Pablo, Nacho Hernández.

L

a setmana del 15 al 21 de novembre a les instal·lacions de Sant Ponç es va dur a terme la segona edició del Torneig Mix Social, on cal esmentar la gran participació amb 25 parelles. La parella guanyadora va ser Clara de Pablo - Nacho Hernández en guanyar a la final a Noemi Becchi - Xevi Bautista per 7/6 6/3. El torneig va transcorre en molt bon ambient ja que el fet de coincidir les finals femenina i masculina va fer que fos més emocionant que mai.

V Campionat Social de Pàdel El dia 20 de novembre es van disputar a les instal·lacions de Sant Ponç les finals corresponents V Campionat Social de Pàdel.

futBoL 7

É

En la categoria masculina, Nacho Hernandez - Miquel Serra van fer un torneig impecable en guanyar a parelles tan fortes i conegudes com Montes-Bautista, A. Exposito - A. de Tiburcio i la final a Adam Buscà - Jordi Bautista. Pel que fa a la consolació masculina, els campions varen ser F. Fàbrega - O. Lauren en guanyar X. Plaza - X. Sitjà. La categoria femenina va estar molt disputada, però Paola Laciar i Silvia Martínez van endur-se el títol en guanyar a la final a la parella formada per Mariona Serra - Noemí Becchi. Cal dir que les finals van ser molt expectants gràcies al gran nombre de gent que hi va assistir; és per això que la secció agraeix aquest esperit de grup que, en definitiva, és el que volem transmetre.

Campionat Social de Futbol 7

s que ja és tot un clàssic dins la nostra ciutat, el Campionat Social de Futbol 7, va engegar motors el 4 d’octubre. Amb un total de 10 partits a la setmana, que es diputen de dilluns a divendres de 21h a 23h, el campionat arribarà al final de la primera fase de la competició el dia 28 de gener. Al final d’aquesta fase, els quatre primers classificats de la segona divisió ascendiran a categoria preferent, mentre que els quatre últims classificats de categoria preferent descendiran a segona divisió. La segona fase, que s’inicia el 14 de febrer, permetrà als equips disputar-se un lloc en la classificació per tal d’accedir al playoff pel títol al final del campionat.


seccions

gener/febrer 2011

GEiEG

23

presentació de la secció d’atletisme per a la temporada 2011

AtLEtiSME

E

l passat mes de novembre, l’estadi d’atletisme del Complex Esportiu GEiEG Palau Sacosta va acollir la presentació de la secció. Després d’una competició de caire social amb esportistes de l’escola d’atletisme i de l’atletisme adaptat es va passar a la clàssica sessió fotogràfica a les pistes. Com a cloenda, es va poder gaudir d’una excel·lent botifarrada preparada per mares, pares i entrenadors de la secció. Enguany, l’objectiu es torna a centrar en la promoció de l’atletisme, ja que es considera un esport que ajuda a desenvolupar les capacitats físiques i psíquiques dels seus practicants, i que també aporta uns valors necessaris per al bon funcionament de la nostra societat. L’atletisme incideix a nivell motor en el desenvolupament de la velocitat i la força, en la millora de la resistència i la flexibilitat. En l’àmbit de la personalitat educa la voluntat, l’afany de superació, saber perdre i guanyar, la col·laboració mútua i el treball en equip entre altres aspectes.

Escola d’Atletisme del GEiEG.

Nova Temporada de pista coberta Després d’anys de reivindicacions, per fi Catalunya disposa d’unes instal·lacions fixes de pista coberta d’atletisme. A la nova pista de Sabadell, inaugurada el passat mes de desembre, es disputaran els diferents campionats catalans en totes les categories, tant de clubs com individuals. El diumenge 9 de gener, el Campionat de Catalunya de Clubs; el Equip de Competició del GEiEG. Fotos: Secció d’Atletisme. cap de setmana del 22 i 23 de gener, el Campionat de Catalunya de Proves Combinades. Posteriorment, grupistes van tenir una destacada participació. Cal esmentar Maria durant tots el caps de setmana, els diferents campionats de Gràcia Coll, que es va proclamar campiona absoluta per cinquena cadascuna de les categories, tant de clubs com individuals. vegada. També van aconseguir el campionat Joubair Makhfaoui en L’última competició del calendari català arribarà el 13 de març, categoria cadet masculí i l’atleta infantil Irene Batlle, gran amb la celebració del Campionat de Catalunya Absolut. dominadora del circuit gironí de cros. Gemma Frigola va ser subcampiona en categoria prebenjamí femení i Jabir Makhfaoui en Campionat Gironí de Cros cadet masculí. Així mateix, van pujar al podi en tercera posició A Caldes de Malavella, es va celebrar el 19 de desembre el Carla Figueres, benjamí femení, Mercè Barris, juvenil femení, Campionat Gironí de Cros de la present temporada. Els atletes Harry Sagel, juvenil masculí i Ignasi Baldellou, promesa masculí.


24 GEiEG

gener/febrer 2011

seccions

El GEiEG obté un meritori tercer lloc al Torneig d'Any nou BàSquEt

D’adalt a baix i d’esquerra a dreta: 1- Els responsables de la secció de bàsquet i organitzadors del Torneig juntament amb el president del GEiEG, Joan Escuder. 2- L'equip del GEiEG que va aconseguir la important tercera posició del Torneig. 3- La determinant jugadora senegalesa del Cortegada, Syll Ndeye Amy. 4- La millor jugadora del Torneig, Raquel Sánchez (Canoe) amb el president del GEiEG, Joan Escuder. 5- Susana Bacete (Canoe), guanyadora del concurs de triples "24 segons". 6- Clàudia Arboleas (GEiEG), màxima rebotejadora del Torneig, amb César de Tiburcio, director esportiu del GEiEG. Fotos: Carles Alonso i Jordi Ullate.

L

a 22a edició del Torneig d'Any Nou que organitza el Grup tots els inicis d'any va finalitzar un any més amb èxit tant en l’àmbit esportiu, com organitzatiu, com de presència de públic al Pavelló Lluís Bachs. El campió d'aquest 22è Torneig fou el Real Canoe de Madrid que va exhibir un alt nivell de bàsquet durant tota la competició i es va imposar en la final a un Femení Sant Adrià que es va mostrar competitiu fins a la fi de l'encontre (65-74). L'equip madrileny, liderat per Raquel Sánchez (nombrada posteriorment millor jugadora del Torneig) i per les germanes Bacete, va dur la iniciativa al llarg de tot el matx i, tot i l'intent final de les del Besós, no va permetre que el Torneig se'ls escapés i, amb gran eufòria, va obtenir el trofeu més prestigiós del bàsquet femení estatal. El tercer lloc se'l va adjudicar el GEiEG, signant una excel·lent actuació en els tres dies de Torneig. Les grupistes van imposar-se en el primer partit a l'UGT Almozara aragonès (equip vinculat al Mann Filter) en un partit de màxima tensió (61-48), gràcies a la major intensitat defensiva i l'elevat ritme de joc que van imposar. En el matx pel 3r i 4t lloc, l'equip d'Eric Surís va vèncer l'equip gallec del Cortegada Caixanova (49-43), en un partit on van poder desplegar el seu millor joc fins al descans, però a mesura que

avançava la segona meitat es va anar diluint, producte del gran desgast dels tres dies de competició. La classificació final la van completar l'UGT Almozara aragonès en el cinquè lloc i el Platges de Mataró (campió de la 21a edició) en el sisè. Les de Saragossa es van imposar a les del Maresme en el partit que les va afrontar el dia 4 pel cinquè lloc (54-48). Els premis individuals se'ls endugueren: Millor jugadora: Raquel Sánchez (Real Canoe) Màxima anotadora: Vanesa Verbo (Femení Sant Adrià) Màxima rebotejadora: Clàudia Arboleas (GEiEG) Líder en assistències: Rocío Torcal (UGT Almozara) Millor defensora: Alejandra Carballa (Cortegada Caixanova) Guanyadora del concurs de triples: Susana Bacete (Real Canoe) Classificació final: 1r Real Canoe (Madrid) 2n Femení Sant Adrià 3r GEiEG (Girona) 4t Cortegada Caixanova (Vilagarcia de Arousa) 5è UGT Almozara (Saragossa) 6è Platges de Mataró


seccions

gener/febrer 2011

GEiEG

25

Júnior A i Infantil A es classifiquen per lluitar pel títol entre els millors de Catalunya El Júnior A i l'Infantil A es van classificar en les seves respectives categories per lluitar pel títol entre els millors equips de Catalunya. A partir d'aquest mes de gener, les júniors d'Eric Surís i Marc Serra estan disputant el Top8 del màxim nivell a la categoria Júnior (Preferent), enfrontant-se a Mataró (actual campió de Catalunya i sotscampió d'Espanya), CBF Sarrià de Barcelona, Sant Adrià, Segle XXI, L'Hospitalet, Girona FC i BBC Joventut de Badalona. Pel que fa a l'Infantil A, dirigit per Carles Surís i Irene Pantrigo, també està immers en la lluita pel títol entre els millors equips de Catalunya, i està enquadrat en un grup on destaquen Sant Adrià, Mataró i Granollers. Aquest equip està format per: Maria Ripoll, Mariona Amores, Maria Garcia, Mar Ripoll, Janina Pairó, Paula López, Marta Bartolí, Arlet Pi, Helena Teixidor, Núria Fàbrega, Marina Serra, Marina Cervera, Noelia Boix i Maria Martí.

Equip del Mini A, amb l'entrenadora Laura Ullate. Foto: Jordi Ullate.

El Mini A es proclama campió del Torneig Top-Bàsquet El Mini A es va proclamar campió del Torneig Top-Bàsquet que es va disputar a Sabadell el passat mes de desembre. Les grupistes van signar un notable torneig, desplegant un joc molt alegre i imposant-se al gran favorit Ciudad Ros Casares de València amb un contundent 64-26. L'equip, dirigit per Laura Ullate, continua el seu procés de treball diari en els entrenaments i, a la vegada, està liderant de manera aplastant la lliga de Nivell A.

Infantil A, amb els tècnics Carles Surís i Irene Pantrigo. Foto: Jordi Ullate.

Imatge de la celebració al vestuari del Júnior A després d'obtenir la classificació. Foto: Jordi Ullate.


26 GEiEG

gener/febrer 2011

seccions

El grup Xou del GEiEG, segon en el Campionat provincial de promoció pAtinAtgE

A

mb la coreografia Money, money, el grup de promoció de xou del GEiEG va finalitzar segon en el campionat de promoció de grups xou gran. Ara tenen plaça per participar a la copa Girona, que es disputarà durant el primer trimestre de l'any. La secció de patinatge va aprofitar aquesta competició per estrenar l'equipació nova (xandall i camiseta). El grup de xou de les grans participarà al campionat provincial el proper 30 de gener al pavelló de Fontajau (Girona). D'aquesta manera comencen una nova temporada, que les pot portar als campionats de Catalunya el mes de febrer a Tarragona, el mes de març als d'Espanya a Alcoy (Alacant) i també el mes de març a la copa nacional a Vigo. Aquest grup també participarà al Trofeu d’Aluche (Madrid) dia 19 de Febrer. El passat 23 de desembre la secció va organitzar un sopar-tió de nadal amb l'assistència de 130 persones entre patinadores i pares. Aquest sopar el va organitzar el grup de xou de les grans i els beneficis aniran destinats a subvencionar part dels desplaçaments. El proper 20 de març la secció organitza el II Memorial Irene Pell Bosch, el qual, igual que la passada temporada, se celebrarà al pavelló de Palau per motius d'aforament. Està previst que hi participin diferents clubs de la província i també d’algun patinador i parella d’altres comunitats. La recaptació de l'entrada del Memorial va destinada a la Fundació Irene Megías Contra la Meningitis, una malaltia que pot ser mortal. Esperem la vostra assistència i poder gaudir d'una tarda plena d'emocions i bon espectacle!

Diverses imatges del Campionat Provincial de Promoció. Foto: Secció de Patinatge.


seccions

gener/febrer 2011

GEiEG

27

La secció entra el 2011 amb els objectius marcats en cada categoria

hAndBoL

L

’equip Sènior segueix en el seu camí cap a tornar a ascendir a la màxima categoria de l’handbol català (Lliga Catalana). De moment segueix segon classificat, amb el camí recte per disputar la fase d’ascens. L’equip Cadet continua en la seva lluita dins el seu grup de la Segona Catalana Cadet i la resta d’equips base de la secció segueixen amb els seus objectius, millorant cada dia que passa. La secció segueix amb les activitats destinades a la promoció de l’handbol entre els alumnes dels diferents col·legis i instituts de Girona i rodalies (Vilablareix i Salt), d’on han sortit la majoria d’integrants dels equips base. Equip màster del GEiEG de handbol. Foto: Secció de Handbol. També han continuat les activitats socials, com les sortides al Palau Blaugrana per presenciar dos partits la sala d’actes del complex de Palau. En aquest dinar es van fer d’handbol (Barcelona Borges – Renovalia BM Ciudad Real de diferents sortejos entre els més petits, els regals estrella dels quals Lliga Asobal i Barcelona Borges – THW Kiel de Lliga de Campions) van ser dues samarretes signades pel jugador canari del FC i el dinar de Nadal de la secció, celebrat el dia 19 de desembre a Barcelona Borges Daniel Sarmiento.

Èxit del Concurs de pesca infantil i nova edició del Concurs marítim a la platja de palamós

E

l 7 de novembre la secció de Pesca va organitzar el Concurs de Pesca infantil Fires i Festes Sant Narcís, al llac del Golf Girona, en el qual van participar un total de 20 nens i nens. D’aquests, es van classificar 12. Durant la jornada van ser capturades 31 peces amb un pes total de 2,022 gr. i el guanyador va ser Jordi Berga, amb la captura d’una carpa de 0,214 gr. La segona posició va ser per David Uzoni, amb la captura d’una peça de 0,346 gr, i la tercera va recaure en Viñet Garanger, per una peça de 0,296 gr. El 10 de novembre va tenir lloc un nou concurs marítim a la Platja de Palamós. La primera posició va ser per Maria Vidal, gràcies a la captura d’una llisa de 0,529 gr, per la qual va endur-se el Trofeu Víctor Ferrer. En segona posició es va classificar Jaume Romero, que va guanyar el Trofeu Josep Marull. La tercera posició va ser per Víctor Ferrer, que es va endur el Trofeu Expenduria de Tabacs n. 16. Durant el transcurs de la jornada van ser capturades un total de sis peces, amb un pes total de 1,290 gr.

Concurs de pesca fluvial. Foto: Secció de Pesca.

pEScA


gener/febrer 2011

28 GEiEG

seccions

La Coral del GEiEG, present al Concert de nadal corAL

E

l dia 17 de desembre la Coral del GEiEG dirigida per Pilar Sanz va oferir el concert de Nadal al Centre Fontana d’Or. Les peces interpretades, amb la participació de la pianista Irina Merchealova i de la violinista Aliona Merchealova, van ser les següents: Joia en el món, de J. F. Haendel; Allà en un pessebre, d’Spilman; Nit de vetlla, tradicional catalana amb harmonia d’E. Cervera; Els àngels de la glòria, tradicional francesa amb harmonia d’M. Oltra; No-ninó, popular mallorquina; L’arbre de Nadal, poema de T. Garcés i música de P. Sanz; El noi de la mare, tradicional catalana harmonitzada per E. Cervera; Cant de bressol, de F. Sartori i arranjament de P. Concert de Nadal ofert per la coral del GEiEG a la Fontana d’Or de Girona. Foto: Carles Alonso. Sanz; Wiegenlied (Cançó de bressol), de Schubert, arranjament de P. Sanz; An die musik (“A la música”), Com a cant d’entrada, Canticorum Iubilo, de G. F. Haendel; també de Schubert; Advent Peace canon, de J. Pachebel i Senyor, tingueu pietat, d’Anselm Ferrer; després de lectures, arranjament de R. Elaine, i El danubi blau (valsos 1 i 2), de J. Al·leluia, de Mozart; a l’ofertori, Ave Maria "Arcadelt" Santus, de Franz Schubert; a la pau, Dona nobis pacem, de Mozart; a la Strauss. Després dels forts aplaudiments es va repetir com a bis el Cant de comunió, Advent Peace canon, de Johann Parchelb, i com a cant final, el Salve Regina gregorià. bressol, de F. Sartori. L'assistència de públic va ser molt gran amb un ple total de la sala Després de la Missa: Signore delle Cime, de G. Marzi; Els tres i es va comptar amb la presència del president i el vicepresident tambors, popular catalana; L’hereu Riera, popular catalana; Margarideta, popular catalana; El noi de la Mare, tradicional del GEiEG, Joan Escuder i Fancesc Cayuela. La Coral participa en la interpretació de la catalana amb harmonització d’Ernest Cervera; Quan jo tenia quatre anys, de Francesc Civil; L’Emigrant, poema de Jacint Missa de la Coronació de W.A. Mozart Verdaguer i música d’Amadeu Vives. Com a bis es va interpretar El dia 15 de desembre la Coral del GEiEG va participar a l'Auditori La Gavina, de Frederic Sirés. - Palau de Congressos de Girona, i conjuntament amb altres nou Actuació al concert a Sanitas Residencial corals, en la interpretació la Missa de la Coronació de Wolfgang Gerunda Amadeus Mozart, amb l’Orquestra Filarmònica de Catalunya i el Cor de càmera del Palau de la Música Catalana, sota la direcció El 6 de novembre, amb motiu de la celebració de final de Fires, la d’Andrés Marcon. coral del GEiEG dirigida per Pilar Sanz va actuar a Sanitas En primer lloc es va interpretar la Simfonia núm. 41 en Do major Residencial Gerunda. “Júpiter” i a continuació la Missa, que va ser molt ben valorada pel Les peces interpretades, amb participació de la pianista Irina públic, que omplia la sala en la seva totalitat, amb prolongats Merchealova i de la violinista Aliona Merchealova, van ser les aplaudiments. següents: Els tres tambors, popular catalana; L’hereu Riera, popular catalana; L’Emigrant, poema de Jacint Verdaguer i música Actuació a la Festa de Sant Sadurní d’Amadeu Vives; Quan jo tenia quatre anys, de Francesc Civil; El 21 de novembre, amb motiu de la celebració de la Festa de Sant Advent Peace canon, de Johann Parchelbe; An die Musik, de Sadurní, la Coral del GEiEG dirigida per Pilar Sanz va actuar a Franz Schubert; El Danubi blau, de Johann Strauss; La vie en l'església parroquial de Garrigoles, primer durant la missa i Rose, de Louiguy, i La Gavina, de Frederic Sirés. posteriorment a la mateixa església amb un petit recital del seu Com a bis es van cantar diverses cançons populars i es va repetir repertori. Les peces interpretades van ser les següents: El Danubi blau i La vie en Rose, amb la participació activa dels Durant la Missa: assistents.


seccions

gener/febrer 2011

GEiEG

29

Les gimnastes del GEiEG, amb la Marató de Televisió de Catalunya - TV3

giMnàSticA ArtíSticA

E

l passat 18 de desembre es va celebrar la 4a edició de la Trobada GimNadal, esdeveniment que impulsa el Consell Esportiu del Baix Empordà amb el suport de la Unió de Consells Esportius de Catalunya i del Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya. En aquesta última edició, celebrada al Palau d'Esports i Congressos de Platja d'Aro, la participació va ser d’allò més àmplia i variada, ja que estava oberta a aquells esportistes que van des la categoria prebenjamí fins a la juvenil: nens i nenes, nois i noies, que van posar en pràctica diferents modalitats gimnàstiques, com l'acroesport, la batuka, la dansa, el funky, el hip-hop, el jazz, l’aeròbic, la gimnàstica artística, la rítmica... Van participar-hi 15 clubs de tot Catalunya, amb un total de 256 esportistes participants, incloses les 46 Participació de les gimnastes del GEiEG a la Marató de TV3. Foto: GEiEG. gimnastes de la secció de Gimnàstica Artística del GEiEG, que varen realitzar un total de vuit coreografies en grup i l’entrada a l’exhibició, i també cada participant i entrenador va cinc actuacions individuals. donar un mínim d’1€ per a la recaptació de la Marató de TV3, Cada espectador va pagar una quantitat simbòlica de 3€ per aquest any dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals.

Evolució positiva dels equips de l’Escola de Futbol

EScoLA dE futBoL

E

n finalitzar el primer trimestre, ja es comença a veure una evolució positiva a la majoria d’equips de l’Escola de Futbol, tant a nivell de joc col·lectiu com tècnic i tàctic individual. Aquesta evolució es fa més present en aquells equips on tots els seus components comencen a jugar per primera vegada en aquest esport. Sense fixar el resultat com a objectiu principal, la totalitat dels equips de l’escola busca un joc combinatiu i d’equip, on tots els jugadors agafin importància. Durant el segon trimestre, que comença al gener, tots els equips de l’escola, excepte les escoletes, canviaran de sistema de joc per tal de poder continuar la seva evolució i formació. Dos dels equips que evolucionen de manera positiva són l’Aleví C i l’Aleví A: Pel que fa a l’Aleví C, està format per Albert Frigola, Pablo Morales, Roger Fàbrega, Lluís Gonzàlez, Ferran Solé, Aaron Julian, Arnau Vilamitjana, Gerard Pratsevall, Isaac Ayats, Ignasi Gómez, Jofre Carreras, Jordi Estiu i Jan Bou. En aquest equip els entrenadors David Palomeras i Bernat Juliol estan fent una gran feina que es veu reflectida en el joc d’equip. El delegat és el senyor Enric Vilamitjana. Quant a l’Aleví A, està format per Josep Ballesteros, Marc Garcia,

Equip aleví del GEiEG. Foto: Escola de Futbol.

Sergi Angelats, Pol Darder, Pep Gelis, Ramon Franch, Marc Serra, Roger Corominas, Jose Manuel Escudero, Bernat Galay, Eduard Molina i Roger Marcé. L’entrenador, Agustí Clermont, mitjançant la seva gran tasca ha donat un nou aire a aquest equip que milita a la màxima divisió Aleví. El delegat és Sebastià Ballesteros.


30

gener/febrer 2011

GEiEG

seccions

La secció de muntanya continua per paisatges de tardor MuntAnyA

Grup participant en una sortida de BTT. Fotos: Secció de Muntanya.

MUNTANYISME Travessa Alta Garrotxa, 6-7 novembre. 17 excursionistes varen sortir el dissabte 6 de novembre de Sant Pau de Segúries per la via romana del Capsacosta. Varen fer dos dies de travessa recorrent paisatges com la carena de la serra de Malforat, Llongarriu, el Puig Ou, Triadú, Font de Resclussanys, el perdedor indret de Bolós, la casa de la Quera i el Mas Blanc. Van fer nit a Beget, on era Festa Major, i els qui estaven menys cansats ho van aprofitar. Van gaudir d’un primer dia de sol i un segon que va acabar amb pluja i calamarsada. Circ d’Engorgs. 11-12 de desembre. Vam dormir al refugi de Malniu per iniciar d’hora el camí cap al primer cim, el Puigpedrós (2.914 m), que vam realitzar sense gaires complicacions. A partir d'aquí, neu glaçada, neu tova, zones sense neu, tot plegat va fer que la progressió fos més lenta. Vam fer el dos cims dels Engorgs i llavors vam decidir baixar al refugi lliure, des d’on vam resseguir el GR, que ens va retornar fins al refugi de Malniu a les 5h de la tarda. Van ser 9 hores caminant i gaudint del paisatge ceretà.

BTT 13 de novembre. Sortida amb Falcons Sabadell a Cabrera. Sortim de Santa Maria del Corcó i pugem al Santuari de Cabrera i a la tornada passem per Rupit. 21 de novembre. Dins la Festa de la Secció de Muntanya fem dues sortides de BTT, una exclusivament de dones i una altra

d’homes. Ens reunim després per al dinar a les instal·lacions de Palau. 27 de novembre. Curs de GPS, que es fa als locals del Centre BTT a Quart. Del 4 al 8 de desembre. Delta de l’Ebre i Ports de Tortosa Beseit. Aprofitant el pont ens traslladem a Amposta per fer la Volta al Montsià, una pujada fins a Casetes Velles. Un recorregut pel Delta de l’Ebre i una dura i atractiva ruta per la zona de Fredes: és un total de 212 km i 3000 m de desnivell acumulats en les sortides. 25 de desembre. Sortida del Pessebre. Cada any es posa un pessebre en "el banc" del camí dels Àngels i es va visitar. 30 de desembre. Última sortida de l'any. Aquest any fem l'Ardenya, des de Llagostera pujant per la vall del Ridaura al Montclar. Tot seguit anirem a Sant Grau de l'Ardenya i al Puig de Cadiretes. A la tornada farem el dinar de cap d'any de BTT a Llagostera.

SUBSECCIÓ INFANTIL DE MUNTANYA 14 de novembre. Puig de Cadiretes. Prop de 60 persones entre grans i mainada van sortir amb un temps una mica emboirat des de Tossa de Mar per anar a pujar fins al Puig de Cadiretes. El recorregut es va fer per boniques pistes del Massís de Cadiretes, amb molta possibilitat de tastar les cireres d’arboç. Malgrat que el dia va ser una mica gris, de tant en tant es podien contemplar boniques vistes de la mar Mediterrània. El dinar es va fer ja a dalt del Puig, amb una mica de boira pixanera que donava un aspecte de misteri al lloc.


seccions

gener/febrer 2011

GEiEG

31

Travessa a l’alta Garrotxa.

Pràctiques d’escalada a Solius.

Grup de muntanyisme al cim d’Engorgs.

Sortida social organitzada aquest Nadal.

Pujada al Santuari de Finestres. 12 de desembre. Unes 50 persones entre grans i petits van gaudir d’un dia de molt bon temps per fer aquesta bonica ruta entre Sant Aniol de Finestres i el Santuari de Finestres. Els menuts van caminar a molt bon ritme pels corriols que feien cap al cim, fent els 500 metres de desnivell amb molta alegria. El grup va poder gaudir de molt bon temps per fer una bona parada per dinar a dalt del santuari i baixar de nou cap a Sant Aniol. Per més informació: sub.infantil.geieg@gmail.com

Cols, Puig de l’Avi, Montagut, Cadiretes). L’activitat va durar unes cinc hores, amb un desnivell acumulat aproximat de 700 m.

SORTIDES SOCIALS 28 de novembre. Amb un temps una mica fred, 34 caminadors van fer una bonica travessa per la Vall del Llémena. La sortida va ser al poble de Granollers de Rocacorba i es va arribar a Canet d’Adri, passant per indrets com Golany, Collet Saposa i el Turó d’Espinassors. Les tímides gotes que van caure a mig matí no van impedir al grup que gaudís d’alguns indrets poc coneguts a prop de Girona. Travessa de Sant Feliu de Guíxols a Tossa de Mar. 19 de desembre. Els 27 participants d’aquesta activitat van trobar-se amb un temps incert, amb pluja, fred, sol al cim de Cadiretes. El grup va sortir de Sant Feliu de Guíxols i va arribar a Tossa de mar, tot resseguint diferents cims del Massís de l’Ardenya (Puig de

PRÀCTIQUES ESCALADA 18 de desembre. Un dia una mica fred va acompanyar les cinc persones que van venir a iniciar-se en el terreny vertical de l’escalada a Solius, en una zona d’obertura recent. Com és habitual, es van donar a conèixer les tècniques de progressió i assegurament en escalada esportiva i es van provar en diferents vies de la zona.

DINAR-FESTA DE LA SECCIÓ DE MUNTANYA 21 de novembre. Aquest any, 50 persones es van aplegar per fer el dinar-festa de la secció de muntanya al GEiEG de Palau. Durant el matí es van organitzar grups amb activitats diferents. Es van fer dos recorreguts en bicicleta de muntanya, un de només dones i un d’homes. També es va fer un taller d’introducció a les curses d’orientació a càrrec del company Joan Sánchez dels grup d’orientació Aligots. Es van organitzar també activitats per a la mainada de la subsecció infantil, com pràctiques d’escalada al rocòdrom i un correxic d’orientació pels boscos del GEiEG de Palau. Agraïm la participació de tots els que van assistir-hi.


32 GEiEG

gener/febrer 2011

seccions

Cinc nedadors grupistes participen als campionats de Catalunya d’Hivern Júnior nAtAciÓ

Sortida de natació dels Campionats de Catalunya d’Hivern Júnior. Foto: Berta Llenas – Secció de Natació.

L

’esdeveniment més important d’aquests mesos de novembre i desembre en l’àmbit de la secció de natació són els Campionats de Catalunya Juniors d’Hivern, celebrats a les instal·lacions del CN Granollers, el 18 i 19 de desembre, en doble sessió matí i tarda amb la participació de cinc nedadors grupistes: Berta Llenas, Anna Soler, Eduard Gómez, Gianmarco Donzelli i Jordi Oliver, els quals han nedat les proves de les seves especialitats, i han aconseguit bons resultats i han millorat les seves respectives marques. Els seus resultats en aquests campionats han estat els següents: Berta Llenas: 50 lliures, 13a posició, temps de 29.87; 100 lliures, 10a posició, temps de 1.04.45; 200 lliures, 13a posició, temps de 2.20.38 i 400 lliures, 11a posició, temps de 4.54.84; Anna Soler: 50 lliures, 21a posició, temps de 31.15; 100 lliures, 22a posició, temps de 1.07.60; 100 esquena, 21a posició, temps de 1.20.63 i 100 estils, 15a posició, temps de 1.19.40; Eduard Gómez: 50 braça, 5a posició, temps de 33.77; 100 braça, 10a posició, temps de 1.16.12; Gianmarco Donzelli: 50 esquena, 11a posició, temps de 30.92; 100 esquena, 9a posició, temps de 1.05.07; 200 esquena, 11a posició, temps de 2.21.96 i 100 estils, 7a posició, temps de 1.05.41 i Jordi Oliver: 50 papallona, 12a posició, temps de 34.39. El mes de novembre els nostres nedadors en totes les categories varen participar en les següents competicions: El 6 novembre, organitzat pel GEiEG, es va celebrar la 1ª Jornada Aleví en sessió matinal. Els resultats més destacats varen ser: 100 braça (99-00): Yeray Coronado 1.57.59; Pep Folch 2.02.28 i Gerard Parejo 2.03.94; Elsa Romero 1.51.89; Berta Barrot 1.55.82 i Elena Sudria 2.01.80; 100 braça (98-99) Eudald Sangenís 1.31.19; A. Donzelli 1.50.79 i A. Gómez 1.59.81; Txell Vicens 1.53.42; M. Lucas 1.56.51; 100 esquena (99-00): Pep Folch

1.40.91; Y. Coronado 1.42.41 i G. Parejo 1.47.12; Elsa Romero 1.30.87; Berta Barrot 1.49.27 i Elena Sudria 1.58.59 200 esquena (98-99) Eudald Sangenís 2.52.25; A. Donzelli 3.44.81 i A. Gómez 4.46.34; Txell Vicens 3.36.32 i M. Lucas 4.00.04. A la tarda es va celebrar a Vic la 2a Jornada de Lliga Infantil. Els millors resultats grupistes varen ser: 400 lliures: A. Prades 5.17.26 i Anna Serra 5.31.02; Mar Romero 5.32.89; 200 lliures: G. Donzelli 2.10.41; P. Lladó 2.39.55; Berta Llenas 2.26.00; Txell Figueras 2.27.42 i A. Soler 2.31.02: 100 papallona Pau Herrera 1.22.30; A. Prades 1.23.46; Mar Romero 1.24.40; A. Taylor 1.28.12 200 esquena: Anna Serra 2.54.25; M. Romo 2.56.25. El 20 novembre el CN Olot va organitzar el tradicional Trofeu Raül Ramós, que aquest any com a novetat era la 1a Prova del Circuit Girosona, organitzat per la Comissió de Natació Gironina de la FCN. Va tenir un excel·lent nivell competitiu i la participació de nedadors d’alt nivell, com Breton Cabello (Beijing-2008) i la portuguesa Diana Gomes (Atenes-2004, i Beijing-2008). Els millors resultats aconseguits en les finals pels nedadors grupistes varen ser: 100 papallona: Jordi Oliver 8è 1.18.53 (8); Pau Herrera 8è 1.17.19; 100 esquena: Gianmarco Donzelli 4t 1.05.88; Marta Romo 6a 1.19.18; 100 braça: Adrià Prades 3r 1.17.87; Mar Romero 6a 1.25.90; Anna Serra 8a 1.31.88; 100 lliures: Edu Pérez 2n 53.36; Oriol Roura 3r 1.03.46; Marta Romo 6a 1.10.69; 100 estils: Oriol Roura 6è 1.16.90; Mar Romero 5a 1.20.22 i A. Serra 8a 1.22.20. El 27 de novembre es va celebrar a Banyoles la 2a Jornada de la Lliga Aleví. Els millors classificats van ser: 100 lliures (99-00): P. Folch 1.24.55; Y. Coronado 1.27.12; Elsa Romero 1.24.62, 100 esquena (98-99): E. Sangenis 1.17.35; Txell Vicens 1.42.06; 100 papallona (99-00): Y. Coronado 1.56.27; P. Folch 1.57.62; Elsa Romero 1.47.02, 200 braça (98-99): A. Donzelli 4.01.04; A. Gómez


seccions 4.03.34; Txell Vicens 3.48.39. A la tarda el CN Lloret va organitzar la 3a. Jornada Lliga Infantil i els millors grupistes en cada prova varen ser: 200 lliures: Oriol Roura 2.21.59; A. Prades 2.23.29; Anna Serra 2.33.41; A.Taylo 2.41.68; J. Serena 2.43.40; 100 braça: J. Sudria 1.22.16; O. Roura 1.22.61; P. Herrera 1.26.24; Mar Romero 1.25.66; A. Serra 1.30.70; A. Taylor 1.36.76; 100 estils: A. Prades 1.11.57; P. Herrera 1.17.15; J. Sudria 1.21.20; Mar Romero 1.19.01; M. Romo 1.23.78. L’11 de desembre els més petits de la secció varen participar a Platja d’Aro (CN Riembau) a la 2a Jornada Lliga Benjamí i 1a Jornada Prebenjamí. Els millors en les proves celebrades varen ser: 100 braça: R. Palet 1.56.91; M. Castanyeda 2.44.16; Txell Font 1.55.05; I. Soler 2.10.46; 50 braça (2002) Paula Romo 57.78; J. Espígol 59.44; A. Vilela 1.01.40; (2001) G. Clemente 56.11; A. Ferrer 56.75, A. Jonama 59.18; 50 lliures: R. Palet 45.32; M. Castañeda 54.71; Txell Font 37.06 i I. Soler 45.83, 25 esquena: J. Canaleta 31.86 i Mireia Franco 27.61. Aquest mateix dia a la tarda el CN Lloret va organitzar una Jornada de Velocitat, de categoria infantil a absoluta, competició de nou format i que es va celebrar per primer cop a la província de Girona i té la característica d’ incloure exclusivament proves curtes de tots els estils. Va ser un èxit per l’entrega de tots els participants, la qual cosa es va reflectir en l’ ambient dels assistents a les grades amb més entusiasme que de costum en el seguiment d’una competició. Cal destacar el bon paper del relleu femení infantil i la classificació dels relleus femenins i masculins per als Campionats de Catalunya. Els resultats més destacats van ser: 50 papallona: Berta Llenas 34.73; M. Romero 34.89; M. Romo 37.10; Rubén Aragón 30.13; O. Roura 31.40; P. Herrera 33.89, 50 esquena: Marta Romo 36.99; M. Romero 37.10; A. Serra 37.35; Adrià Prades 35.22; O. Roura 36.57; P. Herrera 38.55, 50 braça: Mar Romero 38.77; A. Serra 41.63; Adrià Prades 36.09; O. Roura

gener/febrer 2011

GEiEG

33

37.04; J. Sudria 37.63, 50 lliures: Berta Llenas 30.25; M. Romero 30.45; Marta Romo 31.82; Rubén Aragón 26.89; A. Prades 28.27 i E. Gomez 29.20. Els nostres nedadors han aprofitat aquest dies de descans lectiu de Nadal per preparar amb intensitat els compromisos del proper mes de gener, on l’esdeveniment més important que cal assenyalar és el Campionat de Catalunya per Relleus en categoria Infantil, la 4a Jornada Lliga Infantil, la 2a Jornada Fons i Estils Aleví, la 3a Jornada Lliga Benjamí – 2a J. Lliga Prebenjamí i la 3a Jornada Aleví.

Natació Màster Els nedadors més veterans de la secció varen participar el passat 28 de novembre en el Trofeu de Fons i Estils organitzat pel CN Sabadell. En la prova de 1500 lliures: Francisco López García en la categoria 25-29 anys, 5a posició, temps de 24.35.96, Jaume Sabrià, categoria 60-64 anys, 2a posició, temps de 25.04.14 i Rafael Garcia, 2a posició en categoria 65-69 anys, temps de 28.32.60. La representació femenina per part de Mònica Arribas en la prova de 400 lliures categoria 35-39 anys va donar una 2a posició amb un temps de 5.52.83. El 18 de desembre alguns integrants de l’equip Màster també varen participar en el Gran Premi Antoni Marrugat (CN Vilanova) competint en les següents proves i amb aquests resultats: 50 crol: categoria 25-29, 3r J. Ramos 27.76; categoria 35-39 Dani Ribas, 2n, 29.83 i Mònica Arribas, 1a, 31.10, 100 crol: categoria 25-29, 3r, J. Ramos 1.01.28; categoria 35-39, Dani Ribas, 3r, 1.01.28 i Mònica Arribas, 1a, 1.10.91. Els integrants de l’equip Màster estan preparant per al proper mes de gener la seva participació en el Trofeu de Terrassa, que els servirà de preparació per als Campionats d’Espanya, que se celebraran els propers 27 a 30 gener a Pontevedra. El dia 12 de febrer se celebrarà a les instal·lacions de Sant Ponç la 10a edició del Trofeu Màster de Girona.

Celebració del Torneig de Germanor de Botxes

BotxES

E

l dia 16 de gener va tenir lloc el Torneig de Germanor de Botxes a les pistes del Grup a les instal·lacions de Sant Ponç, amb la participació de jugadors de Canet de Mar, Girona i del GEiEG. Els resultats van ser els següents: Semifinals: Pastor / Antonio 5; Raimundo / Sebastià 11 Amagat / Lalo 11; Manel / Quim 8 Final: Amagat / Lalo 12; Raimundo / Sebastià 11 Final de consolació: Cristian / Joan Garcia 11; Germans Amich 8

A la fotografia, d’esquerre a dreta: Joan Garcia, Cristian Marcos, Xavier Amich i Carles Amich.


gener/febrer 2011

34 GEiEG

seccions

Els equips de waterpolo segueixen en bon camí cap als seus objectius wAtErpoLo

E

l sènior femení, en aquests dos primers mesos de competició, mostra una imatge irregular en el campionat, com a resultat de la inestabilitat en el seu joc, tenint en compte que els rivals de les grupistes han estat en la seva majoria els classificats en les últimes posicions de la Primera Divisió Nacional. Les grupistes en aquesta fase del campionat han ofert en tots els partits uns minuts breus de joc brillant demostrant el que saben fer, però, de cop i volta, desapareixen del partit i fan un joc apàtic, sense ritme, desorganitzat i poc efectiu. Els resultats obtinguts han estat: GEiEG 10 - Martorell 7; CW Autònoma 7 - GEiEG 11; CN Rubí 15 - GEiEG 9; GEiEG 14 - CD Vand 03 (Madrid) 4. L’ equip d’Àlex Murillo, en el seu últim partit abans de l’aturada per les festes de Nadal, aconsegueix una patida victòria (11-7) davant d’un CN Vallirana fluix, que es presentava a Girona com a cuer de la classificació. Tenint en compte les baixes per aquest partit de titulars per lesió, els espectadors no donaven crèdit de com es podien fallar en la primera part set jugades de superioritat numèrica davant d’una defensa molt fluixa i després d’alguns contraatacs errats i xuts sense sentit, les grupistes varen aprofitar dos penals consecutius per començar a gestar la seva victòria. Durant tot el partit el CN Vallirana va tenir la possibilitat d’empatar el partit, que només existia en atac, gràcies a la lluita i eficàcia de la jugadora en posició de boia, Núria Murillo. A finals de la 3a part i en els primers minuts de la 4a les jugadores gironines davant el cansament del rival varen aprofitar per aconseguir l’avantatge en el marcador i a dos minuts del final no veure perillar la victòria. Amb aquest resultat l’equip femení està classificat en la quarta posició del

Foto: Carles Alonso.

Campionat. El sènior “A” masculí segueix el seu camí victoriós amb una sola derrota en tot el campionat, que es va produir davant el rival provincial, el CN Olot (8-6): el derbi per excel·lència i que feia dotze temporades que no es produia, ja que els de la Garrotxa jugaven en categoria superior. Tot i la derrota, el partit va estar dominat pels gironins. Els nois de Jordi Gasulla no es varen creure que eren superiors a l’Olot i que podien guanyar el matx, tot i les dificultats que els de la Garrotxa proposarien. Els gironins varen iniciar molt bé el matx i les dues primeres ocasions de perill real són protagonitzades per aquests, aconsegueixen un penal i una superioritat a favor que va ser errada. D’un possible 0-2 es va passar a un 5-0 per culpa d’errades d’aptitud defensiva individual en jugades puntuals d’inferioritat numèrica advertides pel tècnic grupista en la preparació del partit. Els olotins sense esforç estaven amb un avantatge clar; en canvi, els gironins no els sortia res amb atac: xuts fluixos, passes errades, moments d’incertesa que feia que estiguessin fora del partit i no retrobar-se amb el seu esplèndit joc exhibit durant aquest inici de temporada: esperit de lluita i solidesa defensiva. Els gironins no varen defallir i lluitaven per remuntar el partit, es varen posar a una diferència de dos gols i varen tenir la possibilitat de posar-se a un sol gol de diferència dels olotins, però no era el seu dia i no va succeir per falta d’encert. Els nois de Jordi Gasulla han obtingut els següents resultats: Montjuïc B 8 - GEiEG 11; GEiEG 10 - AESE 5; Martorell 7 – GEiEG 7 i Picornell 7 – GEiEG 11. En aquesta aturada de la competició per les festes estan classificats en la tercera posició del campionat i amb totes les possibilitats d’accedir a la fase d’ascens.


seccions El sènior B, entrenat per Robert Roura, ha obtingut els següents resultats: UD Horta 11 - GEiEG 1; GEiEG 2 – CN Banyoles 10; Hospitalet B 13 - GEiEG 5; GEiEG 7 - CN Vallirana 7 i GEiEG 7 St. Adrià 10. Després de l’última jornada estan en sisena posició en la classificació del seu grup. El col·lectiu està treballant correctament; prova d’això són les bones actuacions de jugadors d’aquest equip en el sènior A, col·laborant en els bons resultats i suplint amb escreix els lesionats o companys que per qüestions de treball no s’han pogut desplaçar en els últims partits. L’equip cadet segueix creixent esportivament. Tot i les derrotes, els gironins comencen a defensar correctament, però els falta consolidar-se en l’aspecte ofensiu, ja que han de ser més fluids i aconseguir crear més ocasions de perill amb finalitzacions de més encert en la porteria contrària. Els resultats de l’equip compost gironí han estat: Molins 19 - GEiEG 0; GEiEG 10 - Molins 10; Granollers 23 - GEiEG 1 i GEiEG 3 - Premià 17. En aquesta alçada del campionat estan situats en la setena posició de la classificació. L’equip compost infantil ha finalitzat la primera fase del campionat en l’àmbit provincial empatat amb el CN Olot a punts, però els de la Garrotxa per gol average han passat com a primers de grup en la segona fase que serà a nivell de tot Catalunya. Els infantils varen aconseguir els següents resultats: dos empats amb el CN Olot (9-9 i 6-6) i una victòria davant del CW Figueres per 3-13. Cal destacar que els dos partits amb el CN Olot varen ser molt emocionants i amb incertesa fins al final, amb un domini de les

gener/febrer 2011

GEiEG

35

Foto: Carles Alonso.

defenses sobre els atacs, i que cada equip va tenir l’opció de guanyar ambdós partits. Els dos conjunts varen fallar claríssimes ocasions davant de porteria, però també cal destacar el protagonisme de les bones actuacions dels porters. L’equip compost aleví està situat com a líder de la fase provincial després de les victòries en els dos partits jugats: 15-0 amb el CW Figueres i 5-3 davant el CN Olot. Els benjamins han finalitzat la primera fase del campionat a nivell provincial com a primers de grup, i han aconseguit guanyar els dos partits en el CW Figueres per 13-1 i 5-11. Ara cal esperar el calendari de la FCN d’àmbit a tot Catalunya perquè els nostres petits esportistes segueixin adquirint les experiències i els coneixements propis del waterpolo.


gener/febrer 2011

36 GEiEG

seccions

Gran èxit del GEiEG als Màsters gironins de pàdel pàdEL

U

na vegada més el GEiEG va tenir gran participació al campionat de pàdel més important de l’any que acull les 8 millors parelles del circuit gironí. Per primera vegada, es va disputar utilitzant el sistema de lligueta entre jugadors, formant dos grups on el primer classificat de cada grup s’encreuaria a les semifinals amb els segons de l’altre grup. D’aquesta manera els aficionats van poder disfrutar de més partits que van ser, en aquest cas, de gran nivell. En la categoria femenina, la grupista Ariadna Berdala amb la seva companya Laura Noguerol (Tennis Girona) van imposar-se un any més a les també grupistes Sandra Tena- Cristina Sanz per un 6/3 6/2. En la categoria masculina cal destacar el gran torneig dels grupista Joan Escatllar i Sergi Torrent (La Bisbal) en guanyar els números 1 i 2 del rànquing gironí, però sense poder endur-se el títol que va ser arrabassats per Gerard Godó - Gonzalo Suàrez per un ajustat 7/5 6/4.

Diada del Pàdel Gironí El dia 29 de gener se celebrarà a l’Hotel Carlemany de Girona la Diada del Pàdel Gironí, on es lliuraran els premis de la temporada 2010, com són els provincials per equips i les diferents competicions per parelles com ara els Màsters i els provincials. Un any més el GEiEG no se n’anirà amb les mans buides, ja que l’equip femení capitanejat per l’Augusto Expósito va obtenir el títol per tercer any consecutiu. També recolliran la copa la campiona dels màsters de Girona Ariadna Berdala, que el porta recollint totes les edicions dels Màsters, i Sandra Tena, Cristina Sanz i Joan Escatllar com a sotscampions dels Màsters 2010. L’acte conclourà amb un sopar de germanor, on assistiran els jugadors i jugadores dels diferents clubs de pàdel de Girona i se sortejaran diferents regals per acabar d’animar la nit.


seccions Els diferents equips de la secció de rugbi del GEiEG, a ple rendiment

M

gener/febrer 2011

GEiEG

37

rugBi

algrat les baixes temperatures del mes de desembre, es va celebrar al camp de Palau Sacosta el torneig de Nadal de rugbi a set dels instituts gironins. La competició es va realitzar en dues categories: primer i segon d'ESO i tercer i quart d'ESO. Van participar-hi els IES Salvador Espriu, IES Vicens Vives, IES Narcís Xifra i IES Santa Eugènia, amb un total de 117 esportistes repartits en cinc equips per categoria. A la categoria de tercer i quart d'ESO el triomfador va ser l’IES Vicens Vives i a la categoria primer i segon d'ESO el guanyador va ser l’IES Salvador Espriu. Després de la competició es va realitzar el tercer temps, on els participants van intercanviar opinions de l'activitat. El torneig puntuava per a la competició anual interinstituts. La categoria de tercer i quart d'ESO està liderada per Una imatge del partit GEiEG - INEFB de rugbi. Foto: Pere Masó. l’IES Narcís Xifra. L’IES Vicens Vives ha avançat a la segona posició, en desplaçar l’IES Carles Rahola a Sitges, l'Hospitalet, el Sant Cugat o el Castelldefels. La primera tercera plaça. A la categoria primer i segon d'ESO hi ha hagut un jornada va ser molt profitosa per assolir regularitat en el joc. canvi en el lideratge, que ara correspon a l'IES Salvador Espriu, Aquestes trobades es repetiran durant el 2011 en diferents clubs que ha relegat l’IES Narcís Xifra a la segona posició. Empatats a del país. la tercera plaça hi trobem l’IES Carles Rahola i l’IES Vicens Vives. Equips sèniors En les properes jornades es confirmarà la fortalesa o la feblesa Els equips sèniors masculí i femení segueixen amb la seva dels líders, o si veurem canvis de posicions. participació destacada en les respectives competicions. Els nois Trobada d'escoles a Girona van guanyar amb autoritat el Barça al Camp de Palau, on ambdós El dissabte 11 de desembre es va realitzar una trobada d’escoles equips arribaven invictes i a la capçalera de la classificació. Les de rugbi a Girona, amb gairebé un centenar de jugadors. Hi van noies de Coral Vila, per la seva banda, estan a punt per iniciar el participar el GEiEG, els Senglars de Torroella de Montgrí, el 2011 amb la mateixa progressió ascendent del 2010. Calella i el Sant Pere de Vilatorrada. Les grupistes, a les diferents seleccions El GEiEG, amfitrió de la trobada, va participar amb jugadors de totes les categories (sub5, sub8, sub10 i sub12). En sub10 i sub El dia 3 de gener es va jugar el partit amistós entre Espanya i 12, el GEiEG va guanyar tots els partits. En les categories sub5 i Escòcia femení amb el resultat 28-13, amb la participació a l’equip sub8, la jornada no era competitiva. estatal de les jugadores grupistes Eli Martínez i Júlia Pla. Seguint la tradició del rugbi, la trobada va concloure amb un bon Mentrestant, van ser seleccionades per Espanya A, Marta Cabané, tercer temps per a tots els participants. L’èxit de l’acte assegura la Magdalena Pérez, Marina Cabré, Laia Gibert i Núria Carreras, i seva repetició en algun altre club català, amb la presència dels van estar concentrades a les instal·lacions d'alt rendiment de nois i noies de GEiEG, que són la garantia del futur de la secció. Madrid del 2 al 5 de gener. Per altra banda, del 19 al 22 de desembre van ser seleccionades Sub20 femení per a la selecció de rugby 7 Marta Cabané, Magdalena Pérez, Eli Les jugadores del sub20 femení del GEiEG han començat a Martínez i Júlia Pla, també concentrades al centre d'alt rendiment competir en trobades amb els altres equips catalans, com ara el de Madrid.


gener/febrer 2011

38 GEiEG

seccions

2010: un any d’èxits per a la nostra gimnàstica giMnàSticA rítMicA

E

l passat 27 de novembre, quatre conjunts del GEiEG varen participar a la Final de Copa Catalana de Gimàstica Rítmica celebrada a Sant Feliu de Llobregat. El conjunt aleví de nivel VII i l’infantil de nivel IV varen obtenir la primera posició. Pel que fa al conjunt júnior de nivel V va aconseguir la plata, i el bronze el va conquerir l’equip sénior de nivel VIII en una jornada memorable per al GEiEG. El conjunt aleví de nivel VII també va portar el seu exercici de 5 pilotes al Campeonato de España Base de Conjuntos, que es va celebrar a Valladolid els dies 19, 20 i 21 de novembre, defensant un excel·lent exercici en la seva primera participació d’àmbit nacional. També l’equip sénior de nivel VIII va participar per primera vegada al Campeonato de España de Conjuntos celebrat a Logroño Equip aleví de gimnàstica rítmica a Valladolid. Fotos: Secció de Gimnàstica Rítmica i Estètica. els dies 3, 4 i 5 de desembre amb un exercici dia 12 de febrer amb els seus exercicis individuals. de 3 cintes i dos cercles, realitzant una magnífica actuació. Aquest ha estat el primer any que la secció ha presentat conjunts Aprofitem aquestes línies per desitjar molta sort a totes les de gimnàstica rítmica a Campionats d’Espanya. Això ens demostra gimnastes que portaran els colors del nostre club al més alt del un gran esforç, tant de les entrenadores com de les nostres pòdium, però sobretot volem que gaudeixin dels seus exercicis i gimnastes, i des de la secció les encoratgem a seguir treballant i facin vibrar a la grada, més encara les més menudes que desborden il·lusió i veuen en les nenes més grans tot allò que fer-nos gaudir com ho han fet fins ara. Pel que fa a la Gimnàstica Estètica de Grup, el passat 10 de poden arribar a fer dintre de la Gimnàstica Rítmica i la Gimnàstica desembre les instal.lacions de l’INEFC varen acollir la III Copa de Estètica de Grup. España i Final de Gimnàstica Estètica. El conjunt “Baby Gir-ona’s” Així doncs, molta sort per a totes les gimnastes i l’equip tècnic i va participar amb el nou muntatge que ha preparat per al 2011 i va convidem a tothom a animar la nostra secció els dies de aconseguir una merescuda segona posició. També es va estrenar competició i a gaudir dels seus exercicis que amb tanta disciplina, el conjunt júnior, que va participar a nivell d’exhibició, amb un constància i dedicació preparen cada setmana. fabulós exercici que de ben segur el portarà a obtenir molts d’èxits en aquesta nova temporada que comença. Aquest conjunt de recent creació incorpora noves gimnastes a la secció i, juntament amb el “Baby Gir-ona’s”, ha demostrat molt de potencial en el seu debut a Barcelona. El passat dia 18 de desembre vàrem acomiadar aquest 2010 carregat d’èxits i ho vàrem celebrar de la millor manera que sabem, amb un Festival dedicat al Nadal amb la participació de totes les gimnastes de la secció. No hi va faltar de res, inclòs un pessebre vivent que va fer emocionar tota la grada. Aquestes actuacions, especialment creades per donar la benvinguda al Nadal, varen permetre sortir per primera vegada al tapís, davant un públic molt entregat, les nenes que s’han incorporat aquest any i que ja preparen amb molt d’esforç i il·lusió la nova temporada de competicions que arrencarà a les nostres instal·lacions el proper Festival de Nadal celebrat al pavelló Lluís Bach.


gener/febrer 2011

40 GEiEG

seccions

Celebració de la Diada del Tennis Gironí tEnniS

Un moment de l’entrega dels títols a la Diada del tennis gironí. Foto: Secció de Tennis.

E

l dia 12 de desembre es va celebrar amb un gran dinar la Diada del tennis gironí. Aquest any es va fer a l’hotel La Sala Gran de Llofriu i com cada any es varen repartir els trofeus aconseguits la temporada 2010. Aquest any des de la secció de tennis estem molt contents i il·lusionats ja que vàrem ser el tercer club de la província a recollir més títols. Els títols aconseguits pel GEiEG aquest any varen ser:

Títols de campió Campionat Equips Alevins Masculins, Grup Argent Campionat Equips Júniors Femenins, Grup Argent Títols de sotscampió Campionat Equips Alevins Femenins, Grup Or Tercers llocs Campionat Equips Benjamins Masculins, Grup Bronze (Equip B) Campionat Equips Alevins Masculins, Grup Bronze (Equip B) Campionat Equips Infantils Femenins, Grup Or Campionat Equips Cadets Femenins, Grup Or Campionat Equips Júniors Masculins, Grup Bronze Campionat Equips Sènior+30 Masculins, Grup Or Campionats Equips Sènior+30 Masculins, Grup Bronze (Equip B) Campionat Equips Sènior +40 Masculins, Grup Argent (Equip B)

Campionat gironí benjamí Del 23 d’octubre al 20 de novembre es va disputar el campionat Gironí Benjamí. Aquest any el GEiEG va presentar tres equips, dos masculins i un de femení. L’equip A masculí va quedar

classificat en sisena posició jugant en la màxima categoria (or). Els components de l’equip varen ser: JoanVilarasau, Eloi Casellas, Joan Berney i Pau Ruiz, i capitanejat per Sergio Marrero. Pel que fa a l’equip B, va quedar amb una molt bona tercera posició en la categoria bronze. Aquest equip el formaren: Pau Ruiz, Àlex de Tiburcio, Artur Abyan, Arnau Chicano, Jordi Matamala i Ferran Palom, i va estar capitanejat per Rubén Martínez. L’equip femení que va estar format per Ariadna Gala, Julia Veray, Alejandra Vilca i Maria Ramos i dirigit per Adam Buscà. Va disputar el torneig a la categoria “or” però no es va poder mantenir i va baixar finalment a “argent”. No obstant, confiem que l’any que bé tornin a pujar. Des de la secció de tennis animem els nostres nois i noies benjamins i confiem que amb esforç i entrenament seran els nostres futurs campions.

Trofeu Comte de Godó El proper 21 d’abril la secció organitzarà la sortida amb bus al Trofeu Comte de Godó. És una jornada en la qual es pot gaudir d’un gran torneig i dels millors jugadors que hi ha en aquests moments. Els socis interessats podran fer la reserva a partir del 24 de gener i fins al 25 de febrer a la recepció de Sant Ponç. Serà la mateixa secció l’encarregada de treure les entrades. Se sortirà a les 9 h des de l’estació d’autobusos de Girona i l’hora d’arribada serà a les 22 h (aproximadament). Serà obligatori que els menors de 15 anys vinguin acompanyats per un adult. Us hi esperem a tots!!!!


42

gener/febrer 2011

GEiEG

cultura

El bèlit: un joc tradicional revifat en ple segle XXI

jocs tradicionals

TEXT.

Juanjo Valeros

El bèlit és un joc de carrer que va ser molt popular al barri de Sant Narcís de Girona pels anys setanta. Des de l’Associació ó de Veïns d’aquest barri s’ha volgut recuperar i, enguany, s’organitza el 7è Campionat del Món ó de Bèlit.

L

’any 2004, amb motiu de la Festa Major del Barri de Sant Narcís, en l’edició del programa de Festa Major, l’autor d’aquest text va escriure un article titulat “Jocs de carrer”, on es descrivien diversos jocs que practicàvem a l’infantesa. Un d’ells era el bèlit. L’any següent, en el decurs d’una reunió per programar els actes de la Festa Major, en Quim Busquets i jo mateix vam veure la possibilitat de recuperar aquest peculiar joc i es va organitzar el 1r Campionat del Món de Bèlit (en Miquel Pagès va suggerir que es digués “del Món”, inspirat en el Campionat del Un llançador de l’equip “Minibons”, actuals campions del Món de Bèlit, en el torneig de bèlit celebrat l’any passat. FOTO: JUANJO VALEROS. Món de Llançament de Pinyols d’Oliva que es fa a Olot). Qui ens hagués dit que la deci- les perd guanyant-les l'equip recollidor. Aquest cicle es sió de recuperar el bèlit arribaria a tenir la trans- repeteix per a cada llançador i alternant dues vegades cendència i evolució que ha adquirit avui aquest tradi- per equip l'acció de llançar amb la de recollir. Guanya cional esport lúdic. qui anoti més canes.

Què és el bèlit?

Un joc mediàtic

A grans trets direm que el bèlit és un joc on participen dos equips, uns tiren i els altres recullen. El llançador intentarà colpejar l'extrem del bèlit (petita fusta cilíndrica acabada en dues puntes) per aixecar-lo des del terra i colpejar-lo amb la cana (pala de fusta de 40 cm). L'equip que recull ha d'interceptar el bèlit per eliminar el llançador. Si no ho aconsegueix, el recollidor tindrà una oportunitat de llançar el bèlit cap a la cana des d'on aquest va caure. Si toca la cana el llançador quedarà eliminat. Si no és així, el llançador tindrà tres oportunitats per allunyar el bèlit al màxim que pugui de la base. Un cop finalitzats aquests tres intents, el capità dels llançadors anunciarà quina distància en nombre de canes hi ha entre la base i el bèlit. Si el capità de l'equip contrari l’accepta, els llançadors s'apunten les canes demanade; si no les accepta es comptaran i, en cas que no estiguin, l'equip llançador

Des del 1r campionat molts mitjans de comunicació han estat interessats en conèixer el joc del bèlit: Diari de Girona, El Punt, Catalunya Ràdio, TV3... A través del blog oficial del bèlit (vadebelit.blogspot.com) molts col·lectius i particulars s’han posat en contacte amb l’organització i s’han pogut organitzar trobades a Riudellots de la Selva, Bescanó, Amposta, Barcelona, etc. Recentment s’ha disputat el 1r partit entre Catalunya i Galícia, al Parc de l’Espanya Industrial de Barcelona (http://www.ovaral.blogspot.com) on també vam descobrir el joc de la billarda. Us convidem a conèixer aquest meravellós joc, apte per a tothom, i també a participar en el proper Campionat del Món de Bèlit que es disputarà molt aviat a Sant Narcís. Trobareu les bases al blog oficial del bèlit, així com tota la informació sobre la inscripció que finalitza el proper 24 de febrer.

Per a més informació: http://vadebelit.blogspot.com


EL PUNT


44

gener/febrer 2011

GEiEG

cultura

5 conferències-debats sobre els espais interiors al Centre Cultural la Mercè

conferències

TEXT.

Centre Cultural La Mercè

A

l Centre Cultural la Mercè s’oferiran diverses mirades sobre l'espai interior, físic i mental. Serà una aproximació a les emocions i percepcions que ens aporta l'espai buit com a contenidor de les nostres accions i pensaments. Des de diferents perspectives ens permetran indagar en el seductor món de l’espai, submergir-nos en ell amb l’interès de descobrir l’espai psíquic i l’espai buit com a contenidor de totes les nostres accions i pensaments, siguin individuals o col·lectives. L'objectiu és apropar-nos vivencial i experimentalment a l’espai interior, alliberant les nostres emocions contingudes per obrir i enriquir el camp perceptiu i sensitiu, modificant el que ens és conegut i permetent l’entrada de possibles territoris desconeguts i novedosos. Les conferències es realitzaran els dimecres i els divendres tindrem l’oportunitat d’intercanviar opinions a partir dels temes plantejats a les conferències.

Dimecres 2 de febrer a les 19.30 h Espais sensibles / espais emocionals Experiències vivencials sensibles sobre espais, possiblement ja coneguts per proximitat o per memòria, observats des d’una mirada diferent, transversal, esbiaixada o transgressora, que obre nous camins sensitius d’allò conegut. Jo i l'espai com experiència personal interior i com a relació amb el món exterior, entès com el continent on actuem. Txatxo Sabater Andreu, arquitecte i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès. Coque Claret Martí, arquitecte i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès.

Dimecres 9 de febrer a les 19.30 h L'espai imaginari L'espai imaginari no entès com a indret màgic sinó tot el contrari, com la pertinència innata i pròpia de l'home, implícita en l'acte de néixer, d'existir. Lectura interna de l'imaginari, des de la pròpia estructura psíquica del ser, i lectura externa del mateix en

les seves infinites formes d'apropiació del buit i en la construcció de situacions espacials que transcendeixen la realitat material creant una realitat imaginària. Enric Cat Carreras, psiquiatre (Girona). Arnaldo Basadonna Andújar, arquitecte, director del Màster de Disseny d'Interiors de la FPC i codirector del Postgrau Espai Expositiu de la FPC (Rosario-Argentina 1939).

Dimecres 16 de febrer a les 19.30 h Les altres formes perceptives de l'espai. Gust, olfacte, so i tacte Davant l'apogeu i monopoli d’allò visual sobre la resta de camps sensibles dintre el conjunt de la percepció, aquesta sessió intenta indagar sensiblement sobre aquells vehicles perceptius generalment marginats i que no poden aportar noves relacions emocionals amb els espais que habitem. Frederic Callís, interiorista, director de la revista Eben Interiors. Anna Maria Garcia rovira, catedràtica d'Història de la Universitat de Girona.

Dimecres 23 de febrer a les 19.30 h El món visual com a transformació perceptiva de l'espai Allò perceptiu visual com a recurs i instrument bàsic per l'apropiació i transformació de l'espai utilitzant mitjans com el color, la llum, l'ombra, el grafisme, entre d'altres. Dani Freixes Melero, arquitecte interiorista. Mario Corea Dellepiane, enginyer industrial, cap de la unitat de producció expositiva del CCCB.

Dimecres 2 de març a les 19.30 h Buits literaris / buits espacials L'espai com a comunicador i transmissor de missatges emocionals. L'espai literari i l'espai escenogràfic, dos móns que donen contingut i raó al buit. núria Esponellà, escriptora, filòloga i professora (Celrà, 1959). pep Gatell, co-director de la Fura dels Baus.

Inscripció gratuïta. Més informació a: www.girona.cat/ccm


46

gener/febrer 2011

GEiEG

art

La Diputació de Girona edita l’“Atles paisatgístic de les terres de Girona”, que inclou vuit centes obres d’art

Josep Subirats. Visió de barraca. Barcarès, 1939. Guaix sobre paper, 8,5 x 15 cm. Col·lecció família Subirats.

art

TEXT.

bonart

L

a Diputació de Girona ha impulsat l’edició de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona, una obra que recull un ambiciós treball de recerca arreu del territori gironí i de la Catalunya del Nord. Aquest treball té la voluntat de ser un compendi exhaustiu sobre l’art pictòric gironí que té el paisatge com a protagonista. Però, alhora, és una contribució des de les terres gironines per entendre l’art català dels segles XIX i principis del XX i copsar-lo, ja que molts pintors catalans van triar les terres de Girona com a epicentre de la seva obra. Aquest projecte és, en part, continuador de l’Atles literari de les terres de Girona, perquè tots dos incideixen en la relació entre l’espai físic i el producte artístic; la literatura en l’un i la pintura en l’altre. L’Atles paisatgístic de les terres de Girona fa una lectura de l’art pictòric de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord a partir de l’element ordenador del paisatge, interpretat de maneres molt diferents pels artistes que l’han treballat seguint les sensibilitats estètiques del seu present. L’àmbit temporal de l’estudi de les obres d’aquests pintors comença el segle XIX, amb els primers paisatgistes que surten fora del seu taller per pintar seguint el corrent dels impressionistes francesos, practicant el plein air, i arriba fins a l’any 1975.

Es mostren obres d’artistes amb diferents sensibilitats estètiques per interpretar el paisatge, com és ara l’abstracció, però sempre en contacte amb el paisatge i la natura. En total, es cataloguen més de 800 obres, la majoria pertanyents a col·leccions particulars i, per tant, accessibles a un públic minoritari. També se n’han documentat i contextualitzat moltes que són als magatzems de museus, com ara el Museu Comarcal de la Garrotxa, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu d’Art de Girona. Els especialistes de cada àmbit són: la Garrotxa, Joan Sala; el Ripollès, Rosa Pous i Eusebi Puigdemunt; la Selva, Sebastià Goday; el Gironès, Glòria Bosch; Baix Empordà, Susanna Portell i Mariona Seguranyes; Alt Empordà, Mariona Seguranyes; Rosselló, el Vallespir i el Conflent, Eric Forcada; la Cerdanya, Rosa Pous i Eric Forcada; el Pla de l’Estany, Esther Alsina i Maria de Lluc Serra. Hi han col·laborat Francesc Fontbona, a la Garrotxa; Jordi Gimferrer, al Pla de l’Estany; Josefina Matamoros, al Rosselló, el Vallespir i el Conflent, i Mercedes Palau-Ribes i Josep de C. Laplana, a la Cerdanya. Coincidint amb la publicació de l’Atles, la Diputació de Girona ha organitzat a nou seus una exposició on es podran veure les obres corresponents a cada comarca.


breus

gener/febrer 2011

GEiEG

47

Els MECENES del GEiEG

RECUPERACIÓ D’UNA BANDERA DEL GRUP S’ha recuperat una bandera del Grup vinculada a la secció de muntanya i que data dels anys 60. Aquesta bandera ha estat lliurada de forma anònima per un soci de l’Entitat. Es recupera així un patrimoni material molt

important. Aprofitem la avinentesa per fer una crida als socis i sòcies que disposin de material i que vulguin lliurar-lo a l’arxiu històric de l’Entitat.

LA QUINA DE NADAL La secció de rugbi va organitzar la tradicional quina a les

instal·lacions de Sant Narcís la tarda del 26 de desembre i la de l'1 de gener. Enguany, la crisi ha fet que l'assistència fos menor que d’altres anys; malgrat això, la diversió va ser la mateixa d’anys enrere i tothom s'ho va passar molt bé. Col·laboradors de la Quina 2010-2011: Suca Mulla, Girona;

Canelonia, Girona; Albert Perruquers, Girona; Servei estació. Girona; Massegur SA, Girona; Taller Júlia, Girona; Gudayol Garatge, Salt; Carnisseria Dolors, Salt; Carnisseria Fuster Burgas, Figueres; Marcó Sacs, Blanes; Botiga “Brujas”, Blanes; Dofi jet-boats, Blanes; Farmàcia Adell, Blanes.


Profile for J V

GEiEG - Gener/Febrer 2011  

Butlletí GEiEG gener i febrer

GEiEG - Gener/Febrer 2011  

Butlletí GEiEG gener i febrer

Advertisement